Ο χάρτης δείχνει τα κοιτάσματα.
Δεδομένη θεωρείται η ύπαρξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, σύμφωνα με τις έρευνες του νορβηγικού σκάφους Nordic Explorer. Κοιτάσματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εντοπίστηκαν νότια της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και βόρεια της Κέρκυρας.
Κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και νότια Κρήτη κατέγραψε η δαιδαλώδης πορεία του νορβηγικού σκάφους Nordic Explorer της PGS, έτσι όπως αποτυπώνεται στον χάρτη που δημοσιεύει σήμερα η Real news. Τα κοιτάσματα που εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον βρίσκονται βόρεια και δυτικά της Κέρκυρας, όπου κατευθύνθηκε το πλοίο της πρώτες ημέρες του περασμένου Νοεμβρίου. Περιοχές κοντά στους Παξούς στη Λευκάδα, στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλλονιά αλλά και στο Κατάκολο καλύφθηκαν με πυκνές γραμμές έρευνας από το νορβηγικό πλοίο, ακόμη κι αν αυτές βρίσκονταν στα ήδη οροθετημένα οικόπεδα του Πατραϊκού και του Κατάκολου.
«Η συλλογή των δεδομένων είναι ομοιόμορφη, ομοιογενής, πλήρης και πυκνή. Τα ευρήματα που ευελπιστούμε ότι θα προκύψουν μετά τη φάση της ανάλυσης και της ερμηνείας θα μας δώσουν τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στη διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συγκεκριμένα οικόπεδα», τόνισε στην «R» ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Λιβιεράτος.
Οι γραμμές έρευνας
Οι διαδρομές που κάλυψε το Nordic Explorer προδίδουν το ενδιαφέρον εταιρειών-κολοσσών -οι οποίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του πλοίου έδωσαν εντολές για επιπλέον γραμμές έρευνας- να επενδύσουν στον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας. Όπως άλλωστε είχαν επισημάνει ειδικοί επιστήμονες στην «R», με τον απόπλου του νορβηγικού πλοίου από την Πάτρα στις 11 Νοεμβρίου του 2012, «στο data center της PGS που υπάρχει στο ΥΠΕΚΑ πετρελαϊκές εταιρείες μπορούσαν να εξετάσουν τα raw data (σ.σ.: τρέχοντα στοιχεία) και να υποδείξουν-επ' αμοιβή- σε ποιες περιοχές να δώσει μεγαλύτερο ερευνητικό βάθος το σκάφος». Όπως φαίνεται από τον απολογισμό του ταξιδιού του πλοίου, αυτό έγινε από τουλάχιστον δύο εταιρείες, την Total και την ExxonMobil, σε συγκεκριμένους στόχους στο Ιόνιο πέλαγος. Το πιο πυκνό δίκτυο γραμμών έρευνας που πραγματοποίησε η PGS είναι σε μία ανεξερεύνητη μέχρι πρότινος περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και φαίνεται να συγκεντρώσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των δύο πετρελαϊκών κολοσσών. Επίσης με επιμονή το πλοίο εξερεύνησε ολόκληρη την περιοχή νότια της Κρήτης, πραγματοποιώντας πυκνές γραμμές έρευνας. Εκεί όπου, όπως είχε αποκαλύψει η «R», οι επιστήμονες Αντώνης Φώσκολος, Ηλίας Κονοφάγος και Νίκος Λυγερός, σε απόρρητη έκθεσή τους προς τον πρωθυπουργό, εκτιμούσαν ότι κρύβονται τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων, αξίας πολλών δισ. ευρώ. Η αύξηση των γραμμών έρευνας εκτόξευσε την επένδυση της νορβηγικής εταιρείας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της «R», ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, από αρχικό προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ.
Των Δ. ΠΑΝΑΝΟΥ & Γ. ΠΟΜΩΝΗ
politiki@realnews.gr
Πηγή: Απόσπασμα από RealNews, 03/03/2013