Ορίστηκαν οι επικεφαλής των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες

Ορίστηκαν οι επικεφαλής των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες.
Η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αποφάσισε τον ορισμό της Σοφία Σταματάκη και του Ανδρέα Γεωργακόπουλου στις θέσεις του προέδρου και αντιπροέδρου της κρατικής Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ΑΕ με αντικείμενο τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο

Οι στόχοι της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, σύμφωνα με την πρόεδρό της, κ. Σταματάκη, είναι ο εντοπισμός του πλούτου του ελληνικού υπεδάφους, η ορθολογική αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και η μεγιστοποίηση του δημοσίου οφέλους απ’ τη διαδικασία αυτή. «Θέλει συστηματική δουλειά, γιατί μονάχα έτσι μπορεί η εταιρεία να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην πολιτεία και την κοινωνία, ότι μπορεί να ανοίξει με διαφανείς όρους την αγορά των υδρογονανθράκων στη χώρα μας» ανέφερε.

«Η χώρα έχει ενδείξεις για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στο υπέδαφος της- με εξαίρεση ορισμένες περιοχές όπου υπάρχουν αποδείξεις. Χρειαζόμαστε τις αποδείξεις. Κι εμείς καλούμαστε να οργανώσουμε όλο το σύστημα, ώστε να φέρουμε στην επιφάνεια αυτό που υπάρχει. Οτιδήποτε προσθέτει στην ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας και στην αποφυγή διαρροής συναλλάγματος, είναι θετικό» συμπλήρωσε η κ. Σταματάκη, διευκρινίζοντας ωστόσο πως «είναι πρώιμο να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για κάτι που δεν είναι σαφές, ιδιαίτερα ως προς τον όγκο του».

«Οραματίζομαι να βγει πετρέλαιο. Θέλω να δω τα τρυπάνια να βγαίνουν κάποια στιγμή- πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία» ανέφερε μεταξύ άλλων από πλευράς του, ο Ανδρέας Γεωργακόπουλος, πρώην γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ και νυν αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Υπέρ του ορισμού τάχθηκαν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, ενώ λευκό ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Αρνητική ψήφο έριξαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, σημειώνοντας πως αυτή δεν αφορά την επιλογή των προσώπων αλλά την κυβερνητική πολιτική που θα κληθούν να εφαρμόσουν. Από τη διαδικασία απείχε η Χρυσή Αυγή.