Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος - Η σύμβαση της Κοινοπραξίας στο θαλάσσιο οικόπεδο 2 και το μέλλον των ελληνικών υδρογονανθράκων

Η σύμβαση της Κοινοπραξίας στο θαλάσσιο οικόπεδο 2 και το μέλλον των ελληνικών υδρογονανθράκων.
Από τον Νοέμβριο του 2014 που προκηρύχθηκε ο Διαγωνισμός των 20 θαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο Πέλαγος και Νότια της Κρήτης είχαμε επισημάνει την ανάγκη και τα χαρακτηριστικά της διαγωνιστικής διαδικασίας να είναι συμβατά με τα διεθνώς κρατούντα, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πολλές επενδυτικές προσφορές εκ μέρους μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών. Είχαμε επισημάνει ιδιαιτέρως ότι ο διαγωνισμός για να είναι ελκυστικός για μεγάλες και εύρωστες πετρελαϊκές εταιρείες έπρεπε το μέγεθος των θαλασσίων οικοπέδων να καλύπτει το γεωλογικό και οικονομικό κίνδυνο των αναμενόμενων επενδύσεων στην περιοχή.

Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός - Η σύμβαση με την τριπλή κοινοπραξία

Η σύμβαση με την τριπλή κοινοπραξία Ελληνικά Πετρέλαια - Edison - Total πρέπει να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται και με αποτελεσματικό τρόπο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια πια να χάσουμε αυτή τη συμφωνία και δεν πρέπει να σπαταλήσουμε χρόνο λόγω γραφειοκρατίας. Υπάρχουν επίσημες προθεσμίες και θα ήταν απαράδεκτο να μην τις τηρήσουμε, είναι θέμα αξιοπρέπειας της Ελλάδας κι όχι απλά μιας κυβέρνησης.

Ν. Λυγερός - Νέα φάση για την ελληνική ΑΟΖ

Η νέα παραχώρηση για το θαλάσσιο οικόπεδο 2 αποτελεί μια αλλαγή φάσης για την ελληνική ΑΟΖ αφού είναι μια μικρή υλοποίηση σε πρακτικό επίπεδο. Και η Κύπρος άρχισε την υλοποίησή της μ' ένα μόνο θαλάσσιο οικόπεδο, το 12, όπου βρέθηκε το κοίτασμα Αφροδίτη. Στο θαλάσσιο οικόπεδο 2, το κοίτασμα Πύρρος βρίσκεται πάνω στη γραμμή οριοθέτησης Ελλάδας και Ιταλίας. Κατά συνέπεια έχουμε και πλαίσιο συνεκμετάλλευσης με αυτήν την απόφαση. Επίσης το γεγονός ότι έχουμε μια τριπλή κοινοπραξία, με τρεις χώρες μεσογειακές την Ελλάδα, την Ιταλία και την Γαλλία, δημιουργεί ένα συμμαχικό πλαίσιο στην περιοχή, με παίκτες που παίζουν και στην Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα δυναμικά.

Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος - Παραχώρηση θαλάσσιου οικοπέδου 2 στην τριπλή κοινοπραξία

Μετά από μήνες καθυστέρησης στον Μεγάλο Διαγωνισμό για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ, τον οποίο προσπάθησαν ν’ ακυρώσουν, έχουμε επιτέλους ένα θετικό αποτέλεσμα. Ο Υπουργός Ενέργειας υπέγραψε την απόφαση για τον ορισμό ως Επιλεγέντος Αιτούντα της κοινοπραξίας Total, Edison, Ελληνικά Πετρέλαια στο θαλάσσιο οικόπεδο 2, βέβαια τώρα η Επιτροπή Αξιολόγησης πρέπει να καλέσει την κοινοπραξία προκειμένου να οριστικοποιηθεί η σύμβαση, αλλά έχουμε ήδη ένα σημαντικό βήμα για την προοπτική της Ελλάδας.

Διάλεξη Ν. Λυγερού: Ανασκόπηση Μέλλοντος Ελληνισμού. Γαργαλιάνοι, 19/10/2016

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ανασκόπηση Μέλλοντος Ελληνισμού". Πολιτιστικός σύλλογος Γαργαλιάνων, Αίθουσα του συλλόγου "Αποθήκη 186". Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016.

Nέο κοίτασμα φυσικού αερίου ανακάλυψε η TOTAL

Σύμφωνα με ενημέρωση του Norwegian Petroleum Directorate, μίας κυβερνητικής υπηρεσίας που βοηθά στη διαχείριση και ρύθμιση του πετρελαϊκού τομέα της Νορβηγίας, η TOTAL μετά από έρευνες ανακάλυψε σε περιοχή της Βόρειας Θάλασσας και συγκεκριμένα στο πεδίο Martin Linge νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η ποιότητα του φυσικού αερίου κρίνεται ιδιαιτέρως καλή, ενώ με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις η ποσότητά του κυμαίνεται μεταξύ 2 και 11 εκατομμυρίων κανονικών κυβικών μέτρων ισοδύναμου πετρελαίου «Sm3 ι. π.».
Η παραγωγή φυσικού αερίου από το νέο κοιτάσμα αναμένεται να ξεκινήσει το 2018.

http://www.naftikachronika.gr

Ν. Λυγερός - Οι βιαστικοί του Κυπριακού

Πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους ότι οι βιαστικοί του Κυπριακού, δηλαδή αυτoί που θέλουν να το λύσουν με οποιονδήποτε τρόπο, δεν είναι παρά αυτοί που ήθελαν να αποδεχτούμε το Σχέδιο Ανάν. Ήδη το 2004 ήταν έτοιμοι να παραδώσουν τα πάντα, επειδή κατά βάθος είναι απλώς ραγιάδες που δεν έχουν καμία σχέση με όσους πάλεψαν για την ελευθερία της Κύπρου. Δεν τους ενδιαφέρει ο απελευθερωτικός αγώνας, γιατί δεν πίστεψαν ποτέ σ’ αυτόν. Κι όσο αφορά στο Κυπριακό, επειδή δεν έχουν κάνει ποτέ τίποτα, για να μην έχουν ενοχές, θέλουν απλώς να αποδεχτεί ο κυπριακός λαός όσα θέλουν, για να μην μπορεί κανείς να τους κατηγορήσεις για προδοσία.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Α. Δημητρόπουλο. Sigmatv. 13/10/2016

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Α. Δημητρόπουλο. Sigmatv. 13/10/2016. Η αξιολόγηση της τριμερούς Κύπρου - Αιγύπτου - Ελλάδας.

Έπεσαν οι υπογραφές για τρυπάνι στο "Ονησιφόρος" το 2017

Έτοιμη δηλώνει η TOTAL να αρχίσει γεωτρήσεις τον Απρίλιο του 2017 στον νέο γεωτρητικό στόχο "Ονησίφορος", που εντοπίστηκε στο θαλάσσιο τεμάχιο "11"  της Κυπριακής ΑΟΖ, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας με την εταιρεία EDT Agency Services, για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης από το λιμάνι Λεμεσού.

Η συμφωνία υπογράφηκε το βράδυ της Πέμπτης σε ξενοδοχείο της Λεμεσού, από το Γενικό Διευθυντή της Total E&P Cyprus B.V, Yves Grosjean και του διευθύνοντα συμβούλου της EDT Offshore Δαρείο Μελά,  στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών Μάριου Δημητριάδη, του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη και του Δημάρχου της Λεμεσού Ανδρέα Χρίστου.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην ΕΡΤ3-Μακεδονίας με τη Λ. Κεσίδου, 02/10/2016

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην ΕΡΤ3-Μακεδονίας με τη Λ. Κεσίδου, 02/10/2016.