Ν. Λυγερός - Ενάντια στον ελληνικό λαό

Τόσες εξελίξεις γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των υδρογονανθράκων και στην Ελλάδα, μετά από τόσες κυβερνήσεις, ακόμα δεν έχουμε θεσπίσει την ελληνική ΑΟΖ. Κι ενώ έχουμε κάνει τον μεγάλο διαγωνισμό με τα 20 θαλάσσια οικόπεδα, η προσέγγιση της κυβέρνησης, που μείωσε με απαράδεκτο τρόπο τον διαγωνισμό, μας οδήγησε στο γεγονός να έχουμε μόνο τρεις υποψηφιότητες και μάλιστα μόνο δύο ξένες εταιρείες που βρίσκονται στην ίδια κοινοπραξία. Με άλλα λόγια, ενώ οι ειδικοί της ΑΟΖ παλεύουν τόσα χρόνια, ενώ οι ειδικοί των υδρογονανθράκων αγωνίζονται τόσα χρόνια για την ανάδειξή τους στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι είναι κουφή και αποδεικνύει ότι είναι τυφλή, αφού δεν βλέπει καν το παράδειγμα της Κύπρου, ενώ υποτίθεται ασχολείται επίσημα με την επίλυση του κυπριακού.

Ν. Λυγερός - Πλάγια σκέψη και επίλυση Κυπριακού

Όσοι παλαιότερα έλεγαν ότι το φυσικό αέριο είναι μια φούσκα με εκλογικό στόχο, δεν είπαν ποτέ συγγνώμη για τα ψέματά τους και τώρα που είδαν πόσο σημαντικό είναι και πόσο αλλάζει, όχι μόνο τις εξελίξεις του Κυπριακού, αλλά την ίδια την ιστορία της Κύπρου, προσπαθούν να μας πείσουν ότι αγωνίζονται για το μέλλον, ενώ δεν ασχολούνται με το ενεργειακό. Η επίλυση του κυπριακού δεν πρόκειται να έρθει από ψευδο-διαπραγματεύσεις, όπου όλα είναι στημένα για να φαίνονται ότι είναι επιλύσιμα δίχως όμως να είναι επί της ουσίας.

Ν. Λυγερός - Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις θέλουν βάση

Όσοι πιστεύουν ότι έχουμε ξεπεράσει τα πολιτικά προβλήματα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού κι ότι τα τεχνικά κλιμάκια μπορούν να τα βγάλουν πέρα από μόνα τους, κάνουν ένα σοβαρό στρατηγικό λάθος. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι τεχνικές διαπραγματεύσεις θέλουν βάση. Και αυτή πρέπει στην προκειμένη περίπτωση να βασίζεται στη στρατηγική και στην ενέργεια, δηλαδή το ευρωπαϊκό πλαίσιο και στο πεδίο της κυπριακής ΑΟΖ.

Ν. Λυγερός - Η πραγματικότητα του κυπριακού

Τώρα που βλέπουμε πιο ξεκάθαρα την πραγματικότητα του κυπριακού, μετά το πέρας αυτού του θολού τοπίου που επικρατούσε τόσους μήνες, κατανοούμε ότι η απόσυρση του κατοχικού στρατού δεν ήταν καν ένα προαπαιτούμενο για μερικούς κι ότι αδιαφορούν για την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η Κύπρος έχει ενταχθεί από το 2004 και γι’ αυτό συνεχίζουν να μιλούν για εγγυήτριες δυνάμεις, ενώ ξέρουμε πόσο αποτελεσματικές υπήρξαν την ώρα της εισβολής και στη συνέχεια της κατοχής.

ΕΛΠΕ: «Υπάρχουν 100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στον Πατραϊκό»

Σε μια μεγάλη αποκάλυψη, προχώρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια, Γρηγόρης Στεργιούλης. 

 Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου τόνισε σε συνέντευξή του πως έχει μπει σε τροχιά σχέδιο εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε διάφορα σημεία της χώρας, ωστόσο αυτό που προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση είναι τα... νούμερα. 

 Ο κ. Στεργιούλης μίλησε στην εκπομπή Καλημέρα, του ΣΚΑΪ και ανέφερε αρχικά για τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των ΕΛΠΕ, λέγοντας συγκεκριμένα πως παρέχει δωρεάν πετρέλαιο σε 1.800 σχολεία, αλλά και 140.000 λίτρα πετρελαίου για την θέρμανση προσφύγων και μεταναστών.

Ν. Λυγερός - Δεν υπάρχει λύση Κυπριακού δίχως αξιοποίηση της ΑΟΖ

Όσο και να χτυπιούνται μερικοί για να μας πείσουν από τις δύο πλευρές ότι προσπαθούν να βρουν μια λύση για το Κυπριακό, ξέρουμε ότι είναι σε λανθασμένη βάση. Για να υπάρξει λύση πρέπει να υπάρχει διαδικασία επίλυσης. Εδώ από την αρχή έχουν εξαιρέσει από τις διαπραγματεύσεις το ενεργειακό θέμα, ενώ είναι η ουσία και ειδικά για την εξισορρόπηση των οικονομιών. Επίσης, έχουν ασχοληθεί μόνο με τα θέματα με τα οποία συμφωνούσαμε πριν το 1974. Δεν υπάρχει, λοιπόν, επί του πρακτέου καμιά μα καμιά ουσιαστική πρόοδος για τα σοβαρά θέματα όπως είναι το εδαφικό, το προσφυγικό και το περιουσιακό, όλα ως μια εποικοδομητική προσπάθεια.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού Περί Κυπριακού στην ΕΡΤ3-Μακεδονίας με τη Λ. Κεσίδου, 08/01/2017

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού Περί Κυπριακού στην ΕΡΤ3-Μακεδονίας με τη Λ. Κεσίδου, 08/01/2017.

Στροφή του Ισραήλ στον East Med – Αποκλείεται η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

Tο Ισραήλ κοιτάζει πλέον προς την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, προωθώντας περαιτέρω συνεργασίες με Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία και η Τουρκία βρίσκεται αποκλεισμένη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει προς το παρόν ακάθεκτο, ανεξαρτήτως της έκβασης των συνομιλιών στη Γενεύη για επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνει σε σημερινό της (4/1) δημοσίευμα η κυπριακή εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ.

Υπογραμμίζει δε, ότι «το Ισραήλ κοιτάζει πλέον προς την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, προωθώντας περαιτέρω συνεργασίες με Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία» και υποστηρίζει, ότι η Τουρκία βρίσκεται αποκλεισμένη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ν. Λυγερός - Ελληνική ΑΟΖ ενάντια στην εξουσία μιζέριας

Όσο δεν βλέπουμε την ελληνική ΑΟΖ ως εργαλείο ανάκαμψης και ανάπτυξης για την πατρίδα μας κι επιμένουμε σε ιδεολογικά κολλήματα που ανήκουν στο παρελθόν, δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά εξέλιξη πριν τις επόμενες εκλογές. Διότι, όταν ένα σύστημα αυτοεγκλωβίζεται με τα λάθη του, δεν αλλάζει και συνεχίζει ως το τέλος τη βαρβαρότητά του, επειδή δεν έχει καμιά στρατηγική να προτείνει για κανέναν. Η ελεύθερη πτώση δεν είναι μια στρατηγική, αλλά μια απόγνωση όταν δεν έχεις τίποτα να κάνεις για ν’ αλλάξεις τα πράγματα επί της ουσίας. Αυτό είναι το πρόβλημα της πολιτικής του μηδενισμού.