Νότια της Κρήτης και ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός: Νότια της Κρήτης και ΑΟΖ.
Νότια της Κρήτης υπάρχουν τεράστια αποθέματα κι ειδικά φυσικού αερίου. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που γίνονται οι σεισμικές έρευνες από την εταιρεία PGS της Νορβηγίας. Κάνουμε χρήση του Νόμου 2289/95, σε εθνικό επίπεδο. Πρέπει όμως να θεμελιώσουμε σωστά αυτή την κίνηση σε διεθνές επίπεδο με την θέσπιση και την οριοθέτηση της ΑΟΖ με τη Λιβύη. Η θέσπιση είναι βασική αρχή για όλη την Ελλάδα. Όσο αφορά στην οριοθέτηση μόνο με την Ιταλία μπορούμε να κάνουμε χρήση της Συμφωνίας του 1977 που υπέγραψε ο Κ. Κονοφάγος εκ μέρους τη Ελλάδας. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, Αλβανία, Λιβύη, Αίγυπτο, Κύπρο και Τουρκία πρέπει να γίνει οριοθέτηση, για να υπάρξει πλαίσιο νομικό για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων και στη συνέχεια για την εκμετάλλευση. Συνεπώς, το τωρινό στάδιο δεν επαρκεί, διότι δεν υπάρχει συμφωνία υφαλοκρηπίδας με τη Λιβύη και η de facto ΑΟΖ δεν είναι de jure. Με άλλα λόγια πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το πλαίσιο, πριν μετατραπεί σε πεδίο και στη συνέχεια σε πεδίο δράσης με τις κοινοπραξίες, διότι καμία εταιρεία δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί για μία περιοχή, όπου η ΑΟΖ δεν είναι οριοθετημένη, διότι υπάρχει ανάγκη ρύθμισης του πεδίου συνεκμετάλλευσης, όταν το κοίτασμα βρίσκεται ακριβώς στα όρια των δύο ΑΟΖ. 

Για να το αντιληφθούμε πόσο είναι απαραίτητη, αρκεί να εξετάσουμε την περίπτωση της Αφροδίτης στο οικόπεδο 12, διότι βρίσκεται στα όρια της ΑΟΖ της Κύπρου και της ΑΟΖ του Ισραήλ. Μάλιστα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η εταιρεία Noble έχει υπογράψει ένα διαφορετικό συμβόλαιο με την Κύπρο και με το Ισραήλ για αυτό το κοίτασμα. Θα γίνει ακριβώς το ανάλογο για το κοίτασμα Πύρρος που βρίσκεται στο Ιόνιο, ακριβώς στα όρια της ΑΟΖ της Ελλάδας και της ΑΟΖ της Ιταλίας. Κατά συνέπεια, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι οι σεισμικές έρευνες Νότια της Κρήτης θα πιέσουν την κατάσταση, για να θεσπιστεί σύντομα η ΑΟΖ και να οριοθετηθεί με τη Λιβύη, για να μπορέσουμε επιπλέον να διευκρινίσουμε σε όλους ότι δεν πρόκειται να δώσουμε σε κανέναν την ΑΟΖ που αναλογεί στη Γαύδο. Επίσης, η τοπική περιφέρεια δικαιούται βάσει του Νόμου των Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, ένα ποσοστό που θα την βοηθήσει άμεσα για την ανάπτυξή της. Ας μην μπερδευόμαστε λοιπόν με διάφορες απόψεις κι ας ακολουθήσουμε βήμα προς βήμα το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 που κυρώσαμε το 1995. Όλα τα άλλα είναι πολιτικάντικες κινήσεις που μας αφήνουν αδιάφορους, γιατί ο μοναδικός μας στόχος είναι το μέλλον της πατρίδας και του λαού μας.


Ψηφίζω ΑΟΖ για το μέλλον της Ελλάδας και των παιδιών μας (video)

Ψηφίζω ΑΟΖ για το μέλλον της Ελλάδας και των παιδιών μας

Ελληνική ΑΟΖ: Το απέραντο γαλάζιο ...
Αλιεία ...
Ανεμογεννήτριες ...
Φωτοβολταϊκά ...
Υδρογονάνθρακες / Ορυκτός Πλούτος ...

Υψηλή στρατηγική ...

Ηλεκτρική σύνδεση (Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας-ΕΕ)
μέσω ΑΟΖ έργου αξίας της τάξεως των 2.8 δις.

Ελλάδα = Ισχυρός ενεργειακός παίχτης
Το επιβεβαιώνουν οι ξένες χώρες.




Πηγή: Έργο Ανθρωπότητας Official Channel N. Lygeros
https://www.youtube.com/channel/UCoxTAEykhjzXpuCiNnYTluw/videos

Μόνο η νότια Κρήτη μπορεί να τροφοδοτήσει τις
ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας για 450 χρόνια.

Ψηφίζω για το μέλλον της Ελλάδας και των παιδιών μας

Οφείλουμε να συνεχίζουμε το έργο
όσων αγωνίστηκαν για την ανάπτυξη
της πατρίδας μας.

Οι αετοί δεν γονατίζουν
όποιες και να ΄ναι οι συνθήκες
τίποτα δεν τους αντιστέκεται
όταν έχουν βάλει ένα στόχο
διότι μία είναι η αποστολή
η ελευθερία των πολιορκημένων
αν θες κι εσύ να πετάξεις
ανάμεσα σε θάλασσα και ουρανό
ετοιμάσου να πατήσεις
πάνω στο απέραντο γαλάζιο
διότι δεν πρόκειται, ακούς,
να παραδοθούμε σε κανέναν
δεν το μάθαμε ποτέ!


Ψηφίζω υπέρ της θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ

'Ετσι συμβάλω και 'γω στον αγώνα !

Αναφορά στον Δημήτρη Μπάτση

Ελληνική ΑΟΖ, Νίκος Λυγερός--Αναφορά στον Δημήτρη Μπάτση
Δημήτρη, δεν ξέρω όλες τις λεπτομέρειες για τη ζωή σου, αλλά από τότε που ο Νίκος μου έδωσε το βιβλίο σου, η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα, βλέπω την πατρίδα μας μ’ ένα βαθύτερο τρόπο. Λυπάμαι που δεν ήμουν εκεί στις 30 Μαρτίου 1952, για να σε βοηθήσω και να σου συμπαρασταθώ. Έκανα το λάθος να γεννηθώ αργότερα. Καταλαβαίνω όμως ότι σε κατηγόρησαν άδικα, σε καταδίκασαν αυθαίρετα και σε εκτέλεσαν απάνθρωπα. Προσπάθησαν μάλιστα να λερώσουν ακόμα και τη μνήμη σου, αλλά αυτό σου υπόσχομαι ότι δεν πρόκειται να το αφήσουμε να περάσει. Μπορεί τώρα που είσαι νεκρός να μην έχει μεγάλη σημασία που σου γράφω. Απλώς θέλω να ξέρεις ότι σε σκέφτομαι. Και δεν είμαι ο μόνος. Μιλήσαμε για σένα και με τον Μίκη. Θεωρούμε ότι συνεχίζουμε το έργο για την ανάπτυξη της πατρίδας μας, για να έχει μέλλον ο λαός μας. Κι εσύ από το παρελθόν μας δίνει το κουράγιο να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Το ίδιο ισχύει και για τον Ηλία, που ξέρει ήδη από τον πατέρα του τι σημαίνει αγώνας για την Ελλάδα μας. Όσο για τον Αντώνη, ζει στο πετσί του αρκετές από τις δυσκολίες που ξεπέρασες, άρα μπορείς να καταλάβεις πώς νιώθουμε απέναντί σου μικροί νάνοι στους ώμους του γίγαντα. 

Κάθε μέρα μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για το έργο σου και το διασταυρώνουμε με την πραγματικότητα. Τα μέταλλα που περιέγραψες τα βλέπουμε γύρω μας. Ξέρεις ότι η Ελλάδα μας έχει το 83% του Νικέλιου της Ευρώπης. Αν σου πω ότι τα πράγματα είναι δύσκολα τώρα, σίγουρα θα χαμογελάσεις και θα έχεις δίκιο. Γι’ αυτό λοιπόν θα σου πω μόνο ότι θα αλλάξουν και ότι θα έχουμε σύντομα ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, για να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να μπορέσουμε να έχουμε επιτέλους ένα δώρο για σένα που να έχει την αξία σου. Αν μπορούσες να φανταστείς το μέγεθος των αποθεμάτων μας σε υδρογονάνθρακες μάλλον θα είχες γράψει το βιβλίο σου με ένα διαφορετικό τρόπο, αλλά για τα άλλα ακολουθούμε το δάσκαλό μας που μετέτρεψε το αδιανόητο σε ουτοπία. Τώρα πια είμαστε στη φάση του οράματος που γίνεται πράξη, για να αλλάξει η ελληνική πραγματικότητα. Γι’ αυτό κι αν σε πλήγωσαν τόσα χρόνια, πίστεψέ με, η μνήμη σου είναι μέσα μας και κανένας δε θα σταθεί εμπόδιο για να την αποκαταστήσουμε. Είναι θέμα χρόνου πλέον. Έτσι μπορείς να επινοήσεις την έννοια της μνήμης μέλλοντος . Η ύπαρξή σου μας δίνει κουράγιο και το έργο σου μας δείχνει το μονοπάτι. Έτσι όταν θα θεσπίσουμε την ελληνική ΑΟΖ, να το ξέρεις από τώρα, θα σε έχουμε στο μυαλό μας, για να δούμε μαζί νεκροί και αγέννητοι το απέραντο γαλάζιο της πατρίδας μας.

Ο δικός σου με σεβασμό.

Πηγή-Νίκος Λυγερός

Διάλεξη του Ν. Λυγερού: "Νέα φάση της ελληνικής ΑΟΖ"

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:

"Νέα φάση της ελληνικής ΑΟΖ".

Αίθουσα δημαρχιακού μεγάρου Παπάγου - Χολαργού. Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012, ώρα: 19.00.





Νίκος Λυγερός, Παρουσίαση του βιβλίου: Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΗΣ ΑΟΖ (Video, Θεσ/νικη 25-09-2012)

Νίκος Λυγερός, Παρουσίαση του βιβλίου: Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΗΣ ΑΟΖ (Nόησις,Θεσ/νικη 25-09-2012)

Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Λυγερού «Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΗΣ ΑΟΖ». Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας "Nόησις", Θεσσαλονίκη, Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012, ώρα 19:00.





Υπογραφές για τη θέσπιση της Ελληνικής ΑΟΖ--Signatures to support the proclamation of the Greek EEZ (Video)

Ελληνική ΑΟΖ και στρατηγική - Νίκος Λυγερός. Υπογραφές για τη θέσπιση της Ελληνικής ΑΟΖ

Τρία γράμματα
σου ζήτησα
για την πατρίδα
κι έπρεπε
να δώσω μάχη
με όλους
τους εχθρούς
λες κι ήταν
η τριάδα
η πιο ιερή
τώρα όμως
τα επέλεξα
για το μέλλον μας
είναι το Α, το Ο
και το Ζ.







Όταν μαζεύαμε υπογραφές
δεν καταλαβαίναμε όλοι
τη σημασία της πράξης
τουλάχιστον στην αρχή
κι όμως σιγά σιγά
με την ανταπόκριση
του ελληνικού λαού
συνειδητοποιήσαμε όλοι
ότι μαζί γράφαμε
μια νέα σελίδα ιστορίας
που δεν είχε σχέση
με καμιά άλλη
όσον αφορά στο μέγεθος
αλλά όλοι αυτοί
οι δικοί μας άνθρωποι
είχαν αποφασίσει
να την γυρίσουν
για να περάσουμε
στο μέλλον της πατρίδας
με το φως του ήλιου
και το βάθος της θάλασσας.


Αν καταφέρεις μία μέρα
να βάλεις το Καστελλόριζο
με το περίφημο κάστρο του
πάνω στο χάρτη της Μεσογείου
αντί να βλέπεις μόνο θάλασσα
θα δεις μέσα στον ουρανό
τα παράξενα διαγράμματα
και το απέραντο γαλάζιο
τότε θα καταλάβεις
ποιος είναι ο μοναδικός μας σκοπός
και γιατί δίνουμε τόση αξία
σε αυτό που νόμιζες εσύ
ότι ήταν μια λεπτομέρεια
τότε θα νιώσεις μέσα
και την υψηλή στρατηγική
που ποτίζει τη σκέψη μας
όταν μελετάμε την πατρίδα μας.




Ψηφίζω υπερ της θέσπισης της ΑΟΖ
για να αξιοποιήσουμε τους
υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στα
ελληνικά κοιτάσματα και να βγούμε αποτελεσματικά και
στρατηγικά από την οικονομική κρίση
με τις ίδιες τις δυνάμεις μας και με την
αξιοπρέπεια που μας χαρακτηρίζει.



Ετσι συμβάλω και γω στον αγώνα!

www.ipetitions.com/petition/elliniki_aoz/



Ψηφίζω υπερ της θέσπισης της ΑΟΖ


Η Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο VetoFM 26/9/2012

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο VetoFM 26-9-2012. ''Τα αποθέματα στην Ελληνική ΑΟΖ επαρκούν για 450 χρονια ενεργειακών αναγκών της χώρας''

''Τα αποθέματα στην Ελληνική ΑΟΖ επαρκούν για 450 χρονια ενεργειακών αναγκών της χώρας''.


Μιλώντας στο veto fm ο καθηγητής Νίκος Λυγερός σημείωσε οτι, οι εξελίξεις στο θέμα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) δείχνουν μια νέα δυναμική. Η αναγκαιότητα της θέσπισης και οι απαιτήσεις που προκαλεί, δημιουργούν ένα θετικό κλίμα όχι μόνο προς τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στα υποψήφια, όπως είναι η Αλβανία. Διευκρίνισε οτι οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανική πλευρά είναι σε καλό δρόμο και οτι σύντομα θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Στο πολιτικό επίπεδο, είναι όλο και περισσότερα τα κόμματα και τα κινήματα που τάσσονται υπέρ της δημιουργίας της ελληνικής ΑΟΖ.

Με άλλα λόγια, εμπεδώνεται η ιδέα ότι η ΑΟΖ είναι ένα υπερκομματικό θέμα, διότι είναι αποκλειστικά εθνικό και δεν συμβαδίζει με πολιτικάντικες σκοπιμότητες, οι οποίες είναι βέβαια αναπόφευκτες σε μια δημοκρατία. Η ουσία όμως είναι να μπουν όλοι οι Έλληνες σε αυτή τη διαδικασία, διότι η ΑΟΖ ανήκει σε αυτούς, όπως είναι οι υδρογονάνθρακες και βέβαια οι θέσεις εργασίας που παράγουν. Αυτή η αλλαγή φάσης προετοιμάζεται από τη νέα δυναμική, η οποία λειτουργεί παράλληλα με τη θέληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επενδύσει στην Αρκτική και στην Ανατολική Μεσόγειο για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.

Είναι λοιπόν σημαντικό να έχουμε το σωστό timing και να μην καθυστερούμε πια την εκκίνησή μας. Αυτό είναι απαραίτητο για να είμαστε έγκαιρα έγκυροι σε ό,τι αφορά τα προγράμματα του ηλεκτρικού καλωδίου και του αγωγού φυσικού αερίου. τα αποθέματα κρίνεται οτι αρκουν για να καλύψουν 450 χρόνια τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας και γιαυτό τόνισε ο διαπρεπής επιστήμονας υπάρχει και ενδιαφέρον απο τους Ευρωπαίους εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας και τις πιέσεις μας, έτσι ώστε η κυβέρνηση να μην θεωρεί ότι κάνει μια ριψοκίνδυνη πολιτική κίνηση, αλλά αντιθέτως ότι εκπροσωπεί τη θέληση του ελληνικού λαού σε υπερκομματικό επίπεδο.

Το ίδιο ισχύει και για τις διπλωματικές εξωτερικές μας σχέσεις. Έχει γίνει αντιληπτό από τώρα ότι η καθυστέρηση της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ θα αποτελέσει πολιτικό κόστος. Συνεπώς αυτή η αλλαγή έχει αλλάξει τα παλαιότερα δεδομένα, διότι τώρα ο ελληνικός λαός ξέρει ότι έχει έναν πλούτο που δεν εκμεταλλεύεται, ενώ δέχεται συνεχώς πιέσεις οικονομικής φύσης δίχως να μπορεί να αντισταθεί σε πρακτικό επίπεδο.



Πηγή: Έργο Ανθρωπότητας Official Channel N. Lygeros
https://www.youtube.com/channel/UCoxTAEykhjzXpuCiNnYTluw/videos

Συνέντευξη Ν.Λυγερού με τον Παναγιώτη Κρητικό, Radio 1, 26/09/2012

Συνέντευξη Ν.Λυγερού με τον Παναγιώτη Κρητικό, Radio 1, 26/09/2012

Συνέντευξη Νίκου Λυγερού 

με τον Παναγιώτη Κρητικό στο Radio 1, 26/09/2012.








ΑΟΖ ενάντια στον ραγιαδισμό

Ελληνική ΑΟΖ και στρατηγική, Νίκος Λυγερός--ΑΟΖ ενάντια στον ραγιαδισμό
Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είναι βέβαια μια οικονομική έννοια, αλλά όπως έχει ένα στρατηγικό υπόβαθρο, αποτελεί και μια αντεπίθεση στον ραγιαδισμό και αυτό σε πολλαπλό επίπεδο. Υπάρχουν άτομα στην πατρίδα μας που έχουν τόσα προσωπικά συμφέροντα τοπικά, που αδιαφορούν παντελώς αν η Ελλάδα θα αποκτήσει ΑΟΖ. Υπάρχουν άλλα που θέλουν να μην έχει για να συνεχίσουν τις κομπίνες. Και υπάρχουν άλλα που ανάλογα με το πού φυσάει ο άνεμος επιλέγουν τη θέση τους. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και αυτοί που ενώ γίνονται προσπάθειες ουσιαστικές για να θεσπιστεί η ελληνική ΑΟΖ προσπαθούν να μας πουν ότι δεν γίνεται τίποτα. Έχουν φτάσει μάλιστα στο επίπεδο να κατηγορούν την ίδια τους την ηγεσία στα κατώτερα στελέχη του κόμματός τους και να τους συμβουλεύουν να μην ασχολούνται με το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ, διότι είμαστε όλοι ξεπουλημένοι και δεν θα γίνει ποτέ η ΑΟΖ και μάλιστα η επιτροπή ιδρύθηκε για να βουλωθεί το στόμα των μελών της και να μην υπάρχει άλλη ενημέρωση σε επιστημονικό επίπεδο. 

Κάνουν όμως μια λανθασμένη εκτίμηση. Όλες οι προσπάθειες που γίνονται από τα κόμματα, από τα κινήματα και τις νεολαίες θα καρποφορήσουν, διότι η ελληνική ΑΟΖ είναι πια όχι μόνο ένα όραμα για την Ελλάδα, αλλά ένας στρατηγικός σκοπός. Και δεν μιλούμε βέβαια μόνο για τη θέσπιση γι' αυτό το λόγο υπάρχουν αναφορές και στους ξένους ηγέτες για να μάθουν και αυτοί ότι η Ελλάδα θα αλλάξει καθεστώς, θεσπίζοντας την ΑΟΖ της και αρχίζοντας τις απαραίτητες οριοθετήσεις. Οι επαφές με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Αλβανία δεν έχουν τίποτα το τυχαίο. Αν λοιπόν υπάρχουν άτομα που δεν πιστεύουν στην ελληνική ΑΟΖ είναι απλώς θέμα νοητικής υστέρησης και θα αλλάξουν γνώμη στη συνέχεια. Είναι όμως απαράδεκτο να προσπαθείς να επηρεάσεις την νεολαία σου λέγοντάς της να κοιτάζει άλλα θέματα, την ώρα που ξέρουμε ότι είναι αυτή που θα επωφεληθεί ειδικά από την ελληνική ΑΟΖ λόγω των θέσεων εργασίας που θα δημιουργήσουμε. Κι όταν έχουμε ανθρώπους που ήρθαν μαζί μας ακόμα και στη Γαύδο, μετά το Καστελλόριζο για να δουν από κοντά το απέραντο γαλάζιο της πατρίδας, δεν μπορείς εύκολα να τους πείσεις να αφήσουν το θέμα της ΑΟΖ σε άλλους και ειδικά σε άτομα που έχουν ήδη πολιτικές απολαβές. Όταν είσαι μια επιτροπή άτυπη και άμισθη, το μόνο που έχει σημασία είναι το έργο σου και αυτό μπορεί να το σταματήσει μόνο και μόνο το αποτέλεσμα που περιμένει τόσο καιρό η πατρίδα μας. Με την ΑΟΖ καταπολεμούμε έναν πολιτικό ραγιαδισμό δίχως να κάνουμε πίσω αλλιώς δε θα ήμασταν μαχητές της.


Συνέντευξη Ν.Λυγερού "Άκου, Ρώτα, Μάθε" Λ.Κεσίδου 25/9/12

Νίκος Λυγερός--Ο μαραθώνιος της ΑΟΖ

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού

στη ραδιοφωνική εκπομπή της Λ. Κεσίδου "Άκου, Ρώτα, Μάθε".

ΕΡΤ-3 102FM, 25/09/2012.






Πηγή: Έργο Ανθρωπότητας Official Channel N. Lygeros
https://www.youtube.com/channel/UCoxTAEykhjzXpuCiNnYTluw/videos

Νέα δυναμική στην ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός--Νέα δυναμική στην ΑΟΖ
Οι εξελίξεις στο θέμα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δείχνουν μια νέα δυναμική. Η αναγκαιότητα της θέσπισης και οι απαιτήσεις που προκαλεί, δημιουργούν ένα θετικό κλίμα όχι μόνο προς τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στα υποψήφια, όπως είναι η Αλβανία. Και ο λόγος είναι απλός, η θέσπιση είναι η αρχή της διαδικασίας κι όχι το τέλος, κατά συνέπεια το πρέπον είναι ταυτόχρονα με την προετοιμασία της, να ενεργοποιήσουμε τις επαφές μας με τα κράτη που συνορεύουν μαζί μας, όσον αφορά στο θέμα της ΑΟΖ και ειδικά με αυτά που έχουν μια θετική τάση λόγω των δικών τους συμφερόντων για την εξόρυξη των δικών τους υδρογονανθράκων. Επιπλέον η παρουσία της νορβηγικής εταιρείας PGS, ειδική στις σεισμικές έρευνες, δείχνει ότι το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ δεν είναι πια θεωρητικό. Στο πολιτικό επίπεδο, είναι όλο και περισσότερα τα κόμματα και τα κινήματα που τάσσονται υπέρ της δημιουργίας της ελληνικής ΑΟΖ. Με άλλα λόγια, εμπεδώνεται η ιδέα ότι η ΑΟΖ είναι ένα υπερκομματικό θέμα, διότι είναι αποκλειστικά εθνικό και δεν συμβαδίζει με πολιτικάντικες σκοπιμότητες, οι οποίες είναι βέβαια αναπόφευκτες σε μια δημοκρατία. Η ουσία όμως είναι να μπουν όλοι οι Έλληνες σε αυτή τη διαδικασία, διότι η ΑΟΖ ανήκει σε αυτούς, όπως είναι οι υδρογονάνθρακες και βέβαια οι θέσεις εργασίας που παράγουν. Αυτή η αλλαγή φάσης προετοιμάζεται από τη νέα δυναμική, η οποία λειτουργεί παράλληλα με τη θέληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επενδύσει στην Αρκτική και στην Ανατολική Μεσόγειο για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες. 

Είναι λοιπόν σημαντικό να έχουμε το σωστό timing και να μην καθυστερούμε πια την εκκίνησή μας. Αυτό είναι απαραίτητο για να είμαστε έγκαιρα έγκυροι σε ό,τι αφορά τα προγράμματα του ηλεκτρικού καλωδίου και του αγωγού φυσικού αερίου. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας και τις πιέσεις μας, έτσι ώστε η κυβέρνηση να μην θεωρεί ότι κάνει μια ριψοκίνδυνη πολιτική κίνηση, αλλά αντιθέτως ότι εκπροσωπεί τη θέληση του ελληνικού λαού σε υπερκομματικό επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και για τις διπλωματικές εξωτερικές μας σχέσεις. Έχει γίνει αντιληπτό από τώρα ότι η καθυστέρηση της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ θα αποτελέσει πολιτικό κόστος. Συνεπώς αυτή η αλλαγή έχει αλλάξει τα παλαιότερα δεδομένα, διότι τώρα ο ελληνικός λαός ξέρει ότι έχει έναν πλούτο που δεν εκμεταλλεύεται, ενώ δέχεται συνεχώς πιέσεις οικονομικής φύσης δίχως να μπορεί να αντισταθεί σε πρακτικό επίπεδο. Έτσι δεν κατανοεί γιατί πρέπει να κάνει άσκοπες θυσίες, ενώ υπάρχει μια ξεκάθαρη στρατηγική που του επιτρέπει όχι μόνο να αποφεύγει αυτές τις δυσκολίες, ν’ αλλάξει την εικόνα του στο εξωτερικό, αλλά και να του δώσει προοπτικές για το μέλλον του και για τα παιδιά του. Τώρα δείχνει τη θέλησή του και με την υπογραφή του. Αυτή είναι η νέα δυναμική.


Signatures to support the proclamation of the Greek EEZ--Υπογραφές υπέρ της θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ

Signatures to support the proclamation of the Greek EEZ--Υπογραφές υπέρ της θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ
Με αυτές τις υπογραφές του ελληνικού λαού, θέλουμε να δείξουμε σε όλους τους πολιτικούς φορείς και ειδικά στη Βουλή των Ελλήνων, όπου θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο του Νόμου της ελληνικής ΑΟΖ, ότι ο καθένας μας ζητά την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας στην πατρίδα μας, για να αξιοποιήσουμε τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στα ελληνικά κοιτάσματα, έτσι ώστε να βγούμε αποτελεσματικά και στρατηγικά από την οικονομική κρίση με τις ίδιες τις δυνάμεις μας και με την αξιοπρέπεια που μας χαρακτηρίζει.





Πηγή: Έργο Ανθρωπότητας Official Channel N. Lygeros

By these signatures of the Greek people, we want to show to all political institutions and especially to the Hellenic Parliament, where the bill of the Law on the Greek EEZ will be voted, that each one of us requests the implementation of the Sea Law in our country, so that we can make value of our hydrocarbons which exist in the Greek deposits, in order to efficiently and strategically exit the economic crisis by our own forces and in the decency which characterizes us.





Avec ces signatures du peuple grec, nous voulons montrer à toutes les institutions politiques et particulièrement à l'Assemblée grecque qui doit voter le projet de loi sur la Loi de la ZEE grecque, que chacun de nous demande l'application du Droit de la Mer, à notre patrie pour exploiter les hydrocarbures qui se trouvent sur les sites grecs afin de sortir efficacement et stratégiquement de la crise économique avec nos propres forces et la dignité qui nous caractérise.



Con estas firmas de los ciudadanos griegos queremos mostrar a todas las instituciones políticas, especialmente en el Parlamento griego donde se votará el proyecto de la Ley de ZEE griega, que todo el mundo pide la aplicación del Derecho del Mar en nuestro país para aprovechar de los hidrocarburos que se encuentran en los depósitos griegos de manera que superemos efectivamente y estratégicamente de la crisis económica por nuestras fuerzas y la dignidad que nos caracteriza.



С этими подписями греческого народа мы хотим показать всем политическим учреждениям и особенно греческомy парламентy, где будет проголосован законопроект o Законе греческoй ЭЭЗ, o том что каждый из нас просит применения Mорского Правa на нашей родине, чтобы использовать углеводороды,  асположенные в греческих месторождениях для того, чтобы выйти эффективно и стратегически из экономического кризиса с нашими самыми силами и с достоинством, которое нас характеризует.

על ידי החתימות האלו של אנשי יוון, אנו רוצים להראות לכל המוסדות הפוליטיים ובייחוד לפרלמנט ההלני, שם תערך ההצבעה לגבי הEEZ (Exclusive Economic Zone) שכל אחד מאיתנו מבקש את הפעלת חוק הים במדינה שלנו על מנת שנוכל להפיק תועלת מהפחמימנים שלנו שקיימים בפיקדונות יווניים. על מנת לצאת באופן אסטרטגי ויעיל ,על ידי כוחותינו, מהמשבר הכלכלי ובהגינות אשר מאפיינת אותנו.

Durch diese Unterschriften aus der griechischen Bevölkerung wollen wir allen politischen Institutionen Griechenlands und insbesondere dem griechischen Parlament, in dem über den Entwurf zum Gesetz über die griechische AWZ abgestimmt wird zeigen, dass jeder Einzelne von uns die Einführung des Seerechts in unserem Land verlangt. Durch dieses können wir Nutzen aus dem Kohlenwasserstoff der sich in griechischen Lagerstätten befindet ziehen, um effizient, strategisch, selbstständig und mit dem Anstand der uns auszeichnet die derzeitige ökonomische Krise zu überwinden..


Κινητικότητα και Εκκίνηση

Ελληνική ΑΟΖ--Νίκος Λυγερός, Κινητικότητα και Εκκίνηση
Έχουμε συνηθίσει στις διπλωματικές δηλώσεις κάθε κυβέρνησης που προσπαθούν να μας πείσουν μέσω μιας τεχνητής κινητικότητας ότι υπάρχει διάθεση εκκίνησης, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Επιπλέον, όταν αυτές οι δηλώσεις προέρχονται από τους ειδικούς του διπλωματικού σώματος, κατανοούμε άμεσα ότι δεν έχουν καμιά υπόσταση. Μας θυμίζουν τότε τη φιλολογία δίχως φιλοσοφικό υπόβαθρο που προσπαθεί να μας πείσει μέσω μιας έντεχνης ρητορικής ότι ο ωραίος λόγος έχει μια αξία, ενώ ξέρουμε όλοι ότι είναι ψεύτικος και δεν έχει σκοπό την αλήθεια. Ξεχνούν όμως ότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει τι σημαίνει ανάγκη και δεν ζει πια σε μια φούσκα ακόμα και αν αυτή είναι οικονομική. Κατά συνέπεια δεν τον ενδιαφέρει πια η κινητικότητα, αλλά περιμένει χειροπιαστά αποτελέσματα. Κι αυτό αφορά ειδικά τον τομέα των υδρογονανθράκων, όπου παίζει βέβαια ένα τεράστιο ρόλο η έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Κατά συνέπεια η καθυστέρηση της θέσπισής της θα αποτελέσει ένα πολιτικό κόστος. Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ αυτό είναι γνωστό στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της χώρας, υπάρχουν άτομα που δεν έχουν ιδέα για το θέμα και νομίζουν ότι μπορούν να εκφράζονται με τον παραδοσιακό τρόπο, ενώ τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά. 

Τώρα ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά την οικονομική κατάσταση της χώρας και ξέρει βέβαια τις δυνατότητες που έχει η πατρίδα μας στον τομέα των υδρογονανθράκων, επιπλέον βλέπει την σταθερή πολιτική της Κύπρου και τις εξελίξεις που άλλαξαν τα δεδομένα ακόμα και μετά την έκρηξη που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρισμού της. Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουν ότι ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να μείνει αδρανής την ώρα που βλέπει ότι οι μεγάλες εταιρείες κι οι στρατηγικοί επενδυτές έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ανατολική Μεσόγειο και κάνουν ήδη επαφές με την Ελλάδα, ειδικά για τα υποψήφια κοιτάσματα. Με άλλα λόγια, βρίσκονται ήδη σε φάση ετοιμότητας, δηλαδή στο χώρο της στρατηγικής, ενώ βρισκόμαστε σε φάση αναμονής, δηλαδή στο χώρο της τακτικής. Αυτή η κατάσταση πρέπει ν' αλλάξει σύντομα, διότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Επιστημονικό υλικό και στρατηγικό υπάρχει ήδη συνεπώς δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Το υπόβαθρο της πολιτικής απόφασης είναι έτοιμο, διότι η ενημέρωση έχει γίνει ήδη. Όσοι δεν το ξέρουν, ας το μάθουν τώρα για να είναι πιο σοβαροί και να προχωρήσουμε πιο αποτελεσματικά. Ο ελληνικός λαός αξιολογεί τις κινήσεις κι όχι την κινητικότητα. Δίχως εκκίνηση, δηλαδή δίχως θέσπιση της ΑΟΖ, όσα λέγονται δεν είναι τίποτα. Η θέσπιση είναι η αρχή της ελληνικής ΑΟΖ και του μέλλοντος της πατρίδας μας.


Η ελκυστικότητα της Ανατολικής Μεσογείου

Η Κονοφάγος, Ν Λυγερός, Α Φώσκολος--Η ελκυστικότητα της Ανατολικής Μεσογείου
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τουρκία με την Κύπρο, δεν είναι θεωρητικές και αυτό είναι το παράδοξο, αφού δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη αυτού του κράτους. Αυτό σημαίνει ότι δέχεται τις πιέσεις της στρατηγικής της Κύπρου λόγω της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Κι όπως οι μεγάλες εταιρείες δεν θέλουν να εμπλακούν σε τουρκικές προσφορές, όπου οι παραχωρήσεις δεν γίνονται σε τουρκικά οικόπεδα, αναγκάζεται η ίδια να ασκεί πιέσεις πάνω σε αυτές. Σε γενικότερο πλαίσιο η Τουρκία πιέζει για να μην γίνουν συμφωνίες εδώ και χρόνια απλώς, αναγκάζεται να το αποδεχθεί τουλάχιστον σε στρατηγικό επίπεδο ότι δεν καταφέρνει να πετύχει ουσιαστικά αποτελέσματα, ακόμα κι αν λέει διάφορα σε προφορικό επίπεδο. Χρησιμοποιεί ειδικά την αδράνεια και την καθυστέρηση της Ελλάδας, για να προβάλει παράξενα και αυθαίρετα επιχειρήματα. Γι’ αυτό το λόγο, δεν έχει νόημα να προωθούμε τη γενικολογία ότι θα υπογράψουμε συμφωνίες με όλα τα κράτη, διότι η Κύπρος αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση κι ένα ισχυρό αντιπαράδειγμα σε αυτού του είδους προτάσεων σε διπλωματικό επίπεδο. Πρέπει να αντληθούμε όλοι μας ότι, θέλουμε δεν θέλουμε, η Ανατολική Μεσόγειος είναι πλέον ιδιαίτερα ελκυστική όσο αφορά στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων κατά συνέπεια οι μεγάλες εταιρείες κι οι στρατηγικοί επενδυτές θα ψάξουν κάθε άνοιγμα στην περιοχή. 

Είναι θέμα στρατηγικής κι ό,τι και να πει η διπλωματία, δεν θα αλλάξει τίποτα. Το μόνο που έχει σημασία είναι να παίξουμε σοβαρά και ορθολογικά, για να αξιοποιήσουμε τους υδρογονάνθρακες που ανήκουν στην Ελλάδα. Δεν αρκεί λοιπόν να θεσπίσουμε την ΑΟΖ, πρέπει να προχωρήσουμε στις οριοθετήσεις μέσω απαραιτήτων βελτιώσεων της νομοθεσίας, έτσι ώστε να έχουμε στην διάθεσή μας μεγάλα οικόπεδα ικανά να εμπεριέχουν κοιτάσματα ακόμα και της τάξης μεγέθους του Λεβιάθαν, για να προσελκύσουμε στρατηγικές επενδύσεις υψηλού επιπέδου που θα βοηθήσουν την Ελλάδα μας και θα ανακουφίσουν τον ελληνικό λαό. Με αυτό τον τρόπο, θα μειώσουμε σοβαρά το μέγεθος της ανεργίας και θα καταφέρουμε να ενώσουμε αποτελεσματικά τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου μέσω της στρατηγικής διαχειρίσεις των υδρογονανθράκων μας. Και αυτό πρέπει να γίνει πάντα σε εθνικό επίπεδο δίχως καμία εθνική παραχώρηση, διότι είναι το μέλλον της πατρίδας μας και δεν έχουμε δικαίωμα να πάρουμε κάτι από τα παιδία μας. Επιπλέον πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ανατολική Μεσόγειος δεν έχει τις αντίξοες κλιματικές συνθήκες της Ανταρτικής. Κατά συνέπεια αποτελεί μια ορθολογική προτίμηση για τους στρατηγικούς επενδυτές. Μόνο που πρέπει να είμαστε κι εμείς επαγγελματίες στις συμφωνίες μας και στις συμβάσεις μας.

Πηγή-Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος

Γελοιότητες και Απαιτήσεις

Η Κονοφάγος, Ν Λυγερός, Α Φώσκολος--Γελοιότητες και Απαιτήσεις
Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον αυτοί που έσπευσαν να ασκήσουν κρητική ενάντια στην Τουρκία, εφόσον δεν πέτυχε τη γελοία προσπάθεια να παραχωρήσει οικόπεδα που δεν της ανήκουν. Βέβαια θα θέλαμε πολύ να δούμε την αντίδρασή τους, αν οι μεγάλες εταιρείες είχαν αποδεχθεί την παράνομη πρόταση. Οι περισσότεροι δεν θα είχαν πει τίποτα και θα μας είχαν εξηγήσει μάλιστα ότι οι μεγάλες εταιρείες δεν ασχολούνται με εθνικά θέματα και λειτούργησαν ορθολογικά, αφού το μόνο που τους απασχολεί είναι το κέρδος κι η οικονομία. Τώρα βέβαια δεν θα φωνάξουν, όπως πάντα, ότι η οικονομία είναι πάνω από όλα αφού θα είχαν ένα ωραίο και χειροπιαστό αντιπαράδειγμα, αν το είχαν καταλάβει. Στην πραγματικότητα, βλέπουμε και πάλι ότι η Τουρκία αποδεικνύει ότι το γελοίο δεν σκοτώνει. Καλά κάνει και προσπαθεί, αφού το παίγνιο είναι χαμένο από χέρι γι' αυτήν κατά συνέπεια η παραμικρή λανθασμένη κίνηση από τους άλλους παίκτες, θα αποτελούσε ένα κέρδος γι' αυτήν. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ποια είναι η στρατηγική της Ελλάδας και της Κύπρου όσον αφορά στην έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Κι η σκέψη δεν αγγίζει μόνο την θέσπιση, αλλά και την οριοθέτηση. Διότι το πιο σημαντικό δεν είναι να εξετάζουμε τις λανθασμένες κινήσεις της Τουρκίας, αλλά τις απαραίτητες και ορθολογικές κινήσεις που πρέπει να κάνουν η Ελλάδα και η Κύπρος. 

Σε γενικές γραμμές η Κύπρος έχει κάνει όλες τις απαιτούμενες κινήσεις, αφού έχει θεσπίσει την ΑΟΖ της από το 2004 κι έχει πετύχει τρεις συμφωνίες με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ. Το μόνο που της λείπει ουσιαστικά είναι μια συμφωνία με την Ελλάδα, πράγμα το οποίο εμπλέκει και την Ελλάδα βέβαια. Από την πλευρά της Ελλάδας δεν έχει γίνει τίποτα το θεσμικό, αφού δεν έχουμε θεσπίσει την ΑΟΖ και δεν έχουμε υπογράψει καμιά συμφωνία οριοθέτησης. Διότι ο νόμος 2289/1995 που τροποποιήθηκε από το νόμο 4001/2011 δεν δίνει κανένα αναγνωρισμένο δικαίωμα σε διεθνές επίπεδο. Είναι ένας νόμος εθνικός και μόνο, ο οποίος θα χρειαστεί άλλες τροποποιήσεις, όταν θα γίνει η θέσπιση κι οι πρώτες οριοθετήσεις, διότι δεν είναι πλήρης. Σε κάθε περίπτωση, τα πρόσφατα γεγονότα που αφορούν στην Τουρκία και τις μεγάλες εταιρείες δείχνουν ξεκάθαρα ποιο είναι το πρέπον για την Ελλάδα και την Κύπρο. Πρέπει λοιπόν να πάψουμε να κοροϊδεύουμε και να κοιτάζουμε μόνο τις γελοιότητες και να ασχοληθούμε με την ίδια μας τη στρατηγική. Τα οικόπεδά μας είναι ο πλούτος. Όμως δεν υπάρχουν οικόπεδα δίχως οριοθέτηση. Και οι οριοθετήσεις μας πρέπει να υποστηρίζονται από την θέσπιση. Αυτό είναι λοιπόν το πρώτο βήμα. Τώρα είμαστε έτοιμοι, ας το κάνουμε λοιπόν όσο πιο σύντομα γίνεται, για να προετοιμάσουμε το μέλλον της πατρίδας μας.

Πηγή-Η Κονοφάγος, Ν Λυγερός, Α Φώσκολος

Ελληνική υψηλή στρατηγική

Ελληνική ΑΟΖ--Νίκος Λυγερός, Ελληνική υψηλή στρατηγική
Ενώ έχουμε μια ιστορία γεμάτη με στρατηγικές κινήσεις στην Αρχαιότητα, στο Βυζάντιο, στην Επανάσταση, πολλοί θεωρούν ότι δεν μπορούμε να έχουμε υψηλή στρατηγική. Προωθούν επιχειρήματα που δίνουν έμφαση στους άλλους, αλλά ποτέ στην ελληνική πραγματικότητα. Μιλούν συνεχώς για κοινωνική μιζέρια, λες και δεν έχουμε άλλη επιλογή για το μέλλον μας. Κι όμως η ελληνική σκέψη εφηύρε τη στρατηγική, για να μπορεί ο αδύναμος να αντιμετωπίσει τον δυνατό, μέσω της νοημοσύνης του. Γι’ αυτό το λόγο, δεν ισχύει η προηγούμενη προσέγγιση. Το άλλο πρόβλημα που προκαλεί αυτή η στάση, είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού κοιτάζει απαξιωτικά τη χώρα μας, με αποτέλεσμα να φεύγει η νεολαία μας στο εξωτερικό, διότι δεν έχει κατανοήσει, ούτε επινοήσει ότι υπάρχει μέλλον στην Ελλάδα. Το πιο προβληματικό είναι να πείσουμε κι αυτόν τον πληθυσμό όσο πιο γρήγορα γίνεται, διότι η φυγή του ενισχύει την λανθασμένη αρχική άποψη. Ένας άλλος τομέας έχει υποστεί κόστος και είναι αυτός των Ενόπλων Δυνάμεων. Εδώ οι δυσκολίες έρχονται η μία μετά την άλλη κι η ακολουθία τους δεν δείχνει κανένα φως. Κι όμως, ειδικά η αεροπορία θα αποκτήσει γρήγορα μια μεγαλύτερη σημασία παράλληλα με το ναυτικό λόγω του απέραντου γαλάζιου. Αν δεν έχουμε αυτά τα δεδομένα στο μυαλό μας, όχι μόνο δεν μπορούμε να σκεφτούμε την ιδέα της ελληνικής υψηλής στρατηγικής, αλλά δεν βλέπουμε καν πώς μπορεί ν’ αλλάξει η κατάσταση στη χώρα μας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το γεγονός ότι η υψηλή στρατηγική δεν εξαρτάται από το μέγεθος της χώρας, αλλά από τη νοημοσύνη του λαού της. Έχουμε ένα διαχρονικό παρελθόν που δεν αξιοποιούμε λόγω της κυριαρχίας της κοινωνίας που δεν πιστεύει στις αξίες μας.

Η οικονομική προσέγγιση των πάντων δεν επιτρέπει την ανάπτυξη σκέψης του μέλλοντος. Έτσι έχουμε πολλούς άξιους ανθρώπους στην Ελλάδα που προσπαθούν να επιβιώσουν ενώ θα μπορούσαν να προσφέρουν όλοι τους ένα καλύτερο μέλλον στην πατρίδα μας. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να δώσουμε έμφαση στη στρατηγική και να μην περιοριζόμαστε συνεχώς στο τακτικό επίπεδο. Αλλιώς δεν υπάρχει πλαίσιο για τη στρατηγική διαχείριση των κρίσεων. Αυτό που λείπει είναι το στρατηγικό βάθος της σκέψης, ενώ κοιτάζουμε συνεχώς το μέτωπο. Μόνο που μέτωπο δίχως βάθος δεν επιτρέπει τη δράση του εγκεφάλου. Για να αλλάξουμε πραγματικά και ουσιαστικά τα δεδομένα πρέπει να αναπτύξουμε την υψηλή στρατηγική μας, για να αναδείξουμε την εμβέλεια της σκέψης μας. Αλλιώς είμαστε υποχρεωμένοι να υποστούμε τις πιέσεις των άλλων. Ο Ελληνισμός όμως είναι μια αντεπίθεση στη βαρβαρότητα. Αυτό είναι το μήνυμά του για όλους μας. Όταν το κατανοήσουμε σε βάθος, θα επινοήσουμε την ανάγκη της υψηλής στρατηγικής για την Ελλάδα μας.

Η αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ

Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)--Νίκος Λυγερός, Η αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ
Η αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ έχει αρχίσει ήδη, διότι τώρα οι στρατηγικοί επενδυτές γνωρίζουν όντως ότι η Ελλάδα θα θεσπίσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη κι έχουν αρχίσει να μας βλέπουν κάπως διαφορετικά, αφού ξέρουν και το μέγεθος των αναμενόμενων αποθεμάτων. Βλέπουν ότι επιλέχθηκε η γνωστή νορβηγική εταιρεία που είχε κάνει τις σεισμικές έρευνες στην Κύπρο, αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μία κινητικότητα με την Αλβανία, την Ιταλία και την Κύπρο, όσον αφορά στις οριοθετήσεις, εξετάζουν την επαφή που γίνεται με το Ισραήλ κι αναζητούν με προσοχή άλλες κινήσεις από μέρους μας. Είναι λοιπόν καλό να ακουστούν οι φωνές μας στο εξωτερικό, για να αλλάξει η διάθεσή τους, αφού η Ελλάδα κάνει τα πρώτα της βήματα, για να γίνει ένας ενεργειακός κόμβος κι ένας αξιόλογος γεωπολιτικός παίκτης, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, περιοχή την οποία έχει επιλέξει η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με την Αρκτική, για να κινηθεί ενεργά και επενδυτικά στον ενεργειακό τομέα. Οι ανεπίσημες αναφορές της Ευρω – ομάδας δείχνουν σε κάθε περίπτωση ότι η Κυπριακή Προεδρία παίζει ένα ρόλο θετικό σε αυτές τις εξελίξεις. Πρέπει απλώς όλες αυτές οι κινήσεις να συνδυαστούν, έτσι ώστε να αποτελέσουν ένα στρατηγικό μείγμα, με στόχο την αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ, διότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες σ’ ένα σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα με τις ίδιες μας τις δυνάμεις, δίχως να περιμένουμε την ελεημοσύνη κανενός. Κατά συνέπεια, όσοι προβάλλουν μια αρνητική εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω, για λόγους προσωπικούς, κομματικούς κι άλλους διάφορους, δεν παράγουν εθνικό έργο και στην ουσία καθυστερούν με τον τρόπο τους την αλλαγή φάσης που περιμένει όλη η Ελλάδα κι ο ελληνικός λαός. 

Είναι βέβαια απαράδεκτο να έχουν μία τέτοια συμπεριφορά, όταν η πατρίδα μας πάσχει. Σίγουρα ο ραγιαδισμός κι οι φοβίες εξηγούν πολλά πράγματα, αλλά όχι όλα. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας φάσης, όπου θα μπορέσουν να παίξουν ένα ρόλο σημαντικό ακόμα κι οι εφοπλιστές που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, λόγω της απαραίτητης μεταφοράς του LNG κι έχουμε ακόμα μερικούς δικούς μας με το μίζερό τους ύφος που αναρωτιούνται τι πρέπει να γίνει. Η ελληνική ΑΟΖ δεν είναι μόνο ο χώρος του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων, αλλά κι ο χώρος δραστηριότητας της μελλοντικής ελληνικής ζωής. Το έχουν συνειδητοποιήσει οι φοιτητές μας κι από τώρα επιλέγουν κατευθύνσεις που αφορούν άμεσα ή έμμεσα την ελληνική ΑΟΖ. Πρέπει λοιπόν να ξεπεράσουμε τον τοπικισμό και να σκεφτούμε το μέλλον μας μέσω του Ελληνισμού και του ανοίγματος που αποτελεί η θέσπιση της ΑΟΖ. Αυτή η φάση είναι αναγκαία για τον ελληνικό λαό και δεν μπορούμε να στεκόμαστε σε λεπτομέρειες. Η ελληνική ΑΟΖ είναι η υπόθεση όλων των Ελλήνων και θα γίνει κι ο Νόμος του με την ψήφιση της Βουλής των Ελλήνων. Ας επικεντρωθούμε στα πρώτα βήματα και θα έρθουν τα επόμενα ακόμα πιο γρήγορα.




Πηγή-Νίκος Λυγερός

Οι κινήσεις για την ΑΟΖ

Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)--Νίκος Λυγερός, Οι κινήσεις για την ΑΟΖ
Οι κινήσεις για την ΑΟΖ δεν επικεντρώνονται αποκλειστικά στη θέσπιση, αλλά ήδη στις συμφωνίες για τις οριοθετήσεις. Και ο λόγος είναι απλός. Η θέσπιση είναι θεσμική και έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα, όπως και η υπογραφή του Δικαίου της Θάλασσας. Διότι όταν υπάρχει το θέμα της επικάλυψης, η οριοθέτηση είναι απαραίτητη. Συνεπώς πρέπει από τώρα και παράλληλα με τη διαδικασία της θέσπισης, να κάνουμε διπλωματικές επαφές με τις χώρες, οι οποίες είναι θετικές προς την Ελλάδα για να προχωρήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά προς τη συμφωνία που θα επιτρέψει άμεσα την επίσημη οικοπεδοποίηση από τις δύο πλευρές και βέβαια το πλαίσιο της συνεκμετάλλευσης, όταν το κοίτασμα βρίσκεται ακριβώς στη διαχωριστική γραμμή η οποία είναι η μέση γραμμή στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων. Σε αυτό το πεδίο βρίσκονται η Αλβανία, η Ιταλία και βέβαια η Κύπρος. Η πρώτη θέλει και αυτή μια οριοθέτηση, διότι κατανοεί ότι είναι απαραίτητη για το πέρασμα του αγωγού. Η δεύτερη δεν έχει ουσιαστικό πρόβλημα, διότι έχει ήδη συμφωνήσει με την Ελλάδα για την υφαλοκρηπίδα από το 1977, και απλώς πρέπει να αποφύγει το θέμα της συμφωνίας με την Τυνησία, για να προχωρήσει στη μετατροπή για οριοθέτηση της ΑΟΖ. 

Όσον αφορά στην Κύπρο, το θέμα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρο, διότι η οριοθέτηση είναι γραμμική κατά συνέπεια χρειάζονται ουσιαστικά μόνο δύο σημεία. Επιπλέον, η Κύπρος με το Ισραήλ και την Ελλάδα, είναι υποψήφια για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για δύο μεγάλα προγράμματα που αφορούν στο φυσικό αέριο με τον αγωγό και το ηλεκτρικό καλώδιο. Σε αυτό το πεδίο η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα είναι απαραίτητη για να μην υπάρχει καμιά εξωτερική παρέμβαση, ενόχληση και καθυστέρηση της διαδικασίας, αφού πρόκειται για την τροφοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι οι κινήσεις της ΑΟΖ αφορούν και στις οριοθετήσεις της Ελλάδας, διότι δημιουργούν κι ένα συμμαχικό πλαίσιο μεταξύ κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι όχι μόνο. Λειτουργώντας ταυτόχρονα, επισπεύδουμε τη διαδικασία και μπορούμε να βοηθήσουμε πιο αποτελεσματικά τον ελληνικό λαό που υποφέρει από την οικονομική κατάσταση. Διότι μόνο με αυτές τις κινήσεις μπορούμε να γίνουμε κατανοητοί από τους ξένους στρατηγικούς επενδυτές ακριβώς όπως έκανε και η Κύπρος, ειδικά με το δεύτερο γύρο αδειοδότησης, όπου κατάφερε να προσελκύσει 15 εταιρείες-κοινοπραξίες και αυτές να είναι υποψήφιες για 9 από τα 12 οικόπεδα. Για να ξεπεράσουμε το αδύναμο σημείο της πατρίδας μας, πρέπει να λειτουργήσουμε παράλληλα και στη θέσπιση και στην οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ.

Στην άγνωστή μας

Ελληνική+Αποκλειστική+Οικονομική+Ζώνη+(ΑΟΖ)+-+Νίκος+Λυγερός.+Greek+EEZ+-+Nikos+Lygeros


Πέρα από την παράλληλη ζωή
δίδυμη ψυχή ελληνική
με αδύναμο σημείο την πατρίδα
προσπαθείς κι εσύ
να δεις το απέραντο γαλάζιο
την ώρα που οι άλλοι
το απαγορεύουν
λόγω της φοβίας τους
γι' αυτό χαρήκαμε
που δίνεις τη μάχη
της ελευθερίας
ενάντια στη βαρβαρότητα
και του ραγιαδισμού
μαζί με τους μαχητές
που δεν κάνουν
ποτέ πίσω
την κρίσιμη ώρα
και τώρα
που ήρθε επιτέλους
η ιστορική στιγμή
είσαι μαζί μας
για να δημιουργήσουμε
το μέλλον μας.

Αναφορά στον Χρήστο

Ελληνική+Αποκλειστική+Οικονομική+Ζώνη+(ΑΟΖ)+-+Νίκος+Λυγερός.+Greek+EEZ+-+Nikos+Lygeros
Στον X.Σ.

- Χρήστο, αν ήταν όλοι μαχητές σαν εσένα δεν θα είχαμε τόσα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε για το θέμα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Εσύ δεν έχεις φοβίες και τολμάς να ξαναβάλεις στην θέση του τον καθένα μας που χάνει ακόμα και λίγο την πίστη του στον αγώνα μας. Είναι σπάνιοι οι αγωνιστές σαν εσένα και χαίρομαι που είσαι συνεχώς μαζί μας σε αυτό το μαραθώνιο για την πατρίδα μας. Δεν έχουν όλοι τις αντοχές σου και χρειάζεται να βοηθάς τον καθένα με τον τρόπο σου. Γι’ αυτό μην δίνεις σημασία στους ασήμαντους και στο κενό της σκέψης. Χτύπα αλύπητα καθένα εχθρό μας, όπως το κάνεις, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να πάμε την πατρίδα μας λίγο πιο πέρα με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Κανένας δεν θα σου κάνει χάρη, να το ξέρεις. Κι όταν τα καταφέρουμε, μην περιμένεις ευχαριστίες. Ξέρω ότι δεν είσαι γι’ αυτά και ότι θα αρχίσουμε τον επόμενο αγώνα για την Ελλάδα. Γι' αυτό σου γράφω από τώρα ότι χαίρομαι που είμαι συναγωνιστής σου σε αυτή τη μάχη, γιατί ανήκεις σε αυτούς που δεν εγκαταλείπουν τίποτα στους αντιπάλους. Κι αν είναι πολλοί, τόσο το καλύτερο γιατί μπορείς να αναδείξεις τη δύναμη του λόγου. Γι' αυτό από τώρα σ’ ευχαριστώ για το λαό μας που τόσο πολύ αγαπάς.


Κότες και γεράκια

Ελληνική ΑΟΖ--Νίκος Λυγερός, Κότες και γεράκια
Όποια και να είναι η κατάσταση, σε οικονομικό επίπεδο, στην Ελλάδα, το μόνο σίγουρο που κατάφερε ήδη να αποδείξει το πλαίσιο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι ότι οι κότες είναι περισσότερες από τα γεράκια. Είναι λοιπόν καλό για όλους να το συνειδητοποιήσουμε, για να προχωρήσουμε ανάλογα δίχως να ποντάρουμε σε ψεύτικες ικανότητες, για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στα σημεία που διεκδικούμε. Ας αρχίσουμε πρώτα από το πιο σημαντικό σημείο. Η θέσπιση της Ελλάδας θα γίνει, γιατί είναι θέμα εθνικής αξιοπρέπειας. Δεύτερον, οι περισσότεροι δεν θα βοηθήσουν για να γίνει. Τρίτον αυτοί που βοηθούν θα δυσκολευτούν από τους προηγούμενους. Τέταρτον, στο τέλος οι πρώτοι θα εξηγήσουν στους δεύτερους, ότι χάρη σε αυτούς έγινε η θέσπιση. Πέμπτον, ο ελληνικός λαός θα δώσει σημασία μόνο στο αποτέλεσμα. Έκτον, ο λαός μας έχει δίκιο. Με αυτά τα δεδομένα, μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, αρκεί να μην τα ξεχάσουμε στην πορεία και να έχουμε ψευδαισθήσεις. Η θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ είναι καθαρά ένα ελληνικό θέμα. Κατά συνέπεια, αφού το θέλουμε πραγματικά, θα την δημιουργήσουμε κι αυτό θα γίνει για όλους. Στη φάση, στην οποία βρισκόμαστε, δεν δίνουμε πια καμία σημασία σε δηλώσεις και σε επιστολές που προέρχονται από παλιές ή νέες κότες. Ακολουθούμε ασταμάτητα την πορεία που χάραξε η Κύπρος, η οποία κατάφερε όχι μόνο να έχει μία θέσπιση αλλά και τρεις συμφωνίες οριοθέτησης με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ. Άνθρωποι σαν τον Τάσσο Παπαδόπουλο δεν έδωσαν ποτέ σημασία στις κότες, αλλιώς δεν θα είχαν αφήσει κανένα εθνικό έργο. 

Στον αγώνα μας για την ελληνική ΑΟΖ μας δόθηκε η ευκαιρία να συναντήσουμε και να συνεργαστούμε με ανθρώπους που επηρεάστηκαν από την κληρονομιά τους και βασιζόμαστε αποκλειστικά σε αυτούς για να υλοποιήσουμε το όραμά μας. Όσο γι’ αυτούς που δειλιάζουν την τελευταία στιγμή, δηλαδή την ώρα της υλοποίησης, δεν έχουμε πρόβλημα, γιατί και οι δειλοί θα αποκτήσουν ΑΟΖ. Στο οπλοστάσιο μας έχουμε την επιστημονική γνώση, την οποία παρουσιάσαμε όλοι μαζί στους πλέον αρμόδιους του θέματος, έτσι ώστε να περάσουμε στο πολιτικό επίπεδο της διαδικασίας. Γι’ αυτό το λόγο, μελετήσαμε τις πιο μικρές λεπτομέρειες του θέματος, για να αποφύγουμε τεχνητές αντιπαραθέσεις την ώρα της υποβολής του νομοσχεδίου στην Βουλή των Ελλήνων. Διότι ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από την ΑΟΖ και δεν θα αφήσουμε σε κανέναν το δικαίωμα να μας καθυστερεί, διότι έχει στο μυαλό του άλλες προσδοκίες και φιλοδοξίες. Είμαστε μαχητές της ΑΟΖ, διότι ξέρουμε ότι είναι το πρέπον. Αν λοιπόν υπάρχουν πρόσωπα που έχουν φοβίες, το καταλαβαίνουμε, αλλά προς θεού ας αφήσουν ήσυχη την Ελλάδα, για να μπορέσει να αποκτήσει επιτέλους την ΑΟΖ της και να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει τους υδρογονάνθρακες της, ακριβώς όπως το κάνει η Κύπρος, για να ζήσουμε όλοι σαν άνθρωποι ελεύθεροι κι όχι ως σκλάβοι και ραγιάδες.

Πάνος Καμμένος 'Αμεση ανάγκη καθορισμού της ΑΟΖ' [Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 11/9/2012]

Πάνος Καμμένος  Αμεση ανάγκη καθορισμού της ΑΟΖ 11-9-2012
Στη συνέντευξη τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (11/9/2012) που παραχώρησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων -Πάνος Καμμένος, ανέφερε –μεταξύ άλλων- την άμεση ανάγκη καθορισμού της ΑΟΖ για να λυθεί άμεσα το οικονομικό πρόβλημα της πατρίδας μας.





Στρατηγικές συμβουλές

Ελληνική ΑΟΖ και στρατηγική--Νίκος Λυγερός, Στρατηγικές συμβουλές
Ακόμα κι αν είναι αδιανόητη αρχικά η στρατηγική, πρέπει να μετατραπεί τουλάχιστον σε ουτοπία για να αποκτήσει ένα νόημα η τακτική. Δίχως τη στρατηγική, η τακτική μετατρέπεται σε λανθασμένη κίνηση. Έτσι αν δεν πιστεύεις στη στρατηγική, στην αξία της και στην ανθεκτικότητά της, τότε μην ασχοληθείς καν με την τακτική. Εκτός βέβαια αν το κάνεις μόνο για εκτόνωση, αλλά μην πιστεύεις κιόλας ότι θα καταφέρεις και κάτι. Αν λοιπόν ξεπεράσεις τις φοβίες σου και αποδεχθείς ότι υπάρχει τρόπος επίλυσης μέσω της στρατηγικής, τότε επικεντρώσου πάνω της δίχως να εξετάζεις συνεχώς θεωρίες συνωμοσίας, αλλιώς δεν θα έχεις απόδοση. Αφού επιλεχθεί ο στόχος, ο οποίος είναι μία μεταστρατηγική οντότητα, ο καθορισμός των στρατηγικών επίλυσης, επιτρέπει στη συνέχεια την ενεργοποίηση κριτηρίων που λειτουργούν βοηθητικά για την ελαχιστοποίηση του κόστους σε σχέση με το κέρδος. 

Βέβαια όταν αυτή η στρατηγική αφορά ένα εθνικό θέμα, πρέπει να εξετάσεις και τη νομική του υπόσταση. Διότι ακόμα κι αν δεν πιστεύεις στη νομολογία, πρέπει να υπάρχει μια βάση για την οποία θα παλέψεις ως κόκκινη γραμμή και αυτό ακολουθώντας πάντα το πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκεί θα ενσωματώσεις το πεδίο της τακτικής, για να υποστηρίζει πρακτικά σε χαμηλό επίπεδο την επιλεγμένη στρατηγική της επίλυσης του προβλήματος. Ένας από τους τρόπους, και μπορεί να είναι κι από τους πιο επαναστατικούς σε πολιτικό επίπεδο, είναι η διάδοση μέσω της πληροφόρησης της γνώσης, η οποία είναι ως ουσία η μόνη ικανή ν' αντισταθεί στην εξουσία. Μ' αυτόν τον τρόπο η προσπάθειά σου μπορεί να γίνει λαϊκή, διότι αντιπροσωπεύει κοινά ιδανικά, τα οποία όταν είναι γνωστά στο λαό, μπορεί να τα προστατέψει αν δει ότι κάποιος κοινός εχθρός θέλει να τα καταπατήσει. Έτσι, αν το έργο σου θέλεις να έχει έναν πραγματικό πολιτικό αντίχτυπο, πρέπει να θεμελιώνεται πάνω στην γνώση και όχι να περιμένεις να αποκτήσεις την εξουσία για να την εφαρμόσεις, διότι εκείνη τη στιγμή αυτό που δεν σκέφτηκες είναι ότι μερικοί από τους δικούς σου θα ξεχάσουν τα ιδανικά τους και θα προσπαθήσουν να αποσπάσουν απλώς μια θέση εξουσίας, λες και τελικά να ήταν αυτός ο μοναδικός τους στόχος. Κάνε λοιπόν πρώτα το αρχικό σου έργο κι αν μπορείς να το υποστηρίξεις και με μια πολιτική δράση, κάνε το, αλλά μετά, για να μην αλλοιωθείς λόγω του εκφυλισμού του, διότι η τακτική προηγήθηκε της απαραίτητης στρατηγικής.