Τις θέσεις της Ελλάδας για Κυπριακό και ΑΟΖ μετέφερε ο Κ. Παπούλιας στον Α. Μανσούρ.


Ευρεία ατζέντα διμερών θεμάτων και εκκρεμοτήτων καθώς και η εξελισσόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, βρέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον μεταβατικό Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αντλί Μανσούρ, το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο. Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του Αιγυπτίου Προέδρου στο εξωτερικό.

Μετά τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες ο κ. Παπούλιας ανέφερε, στις κοινές δηλώσεις των δύο Προέδρων, ότι διαβεβαίωσε τον κ. Μανσούρ για τη στήριξη της Ελλάδας στην Αίγυπτο, στη μεταβατική περίοδο που διανύει, ώστε να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει διαδικασία εκδημοκρατισμού καθώς και ότι αναγνωρίζει τον ηγετικό της ρόλο στη ευρύτερη περιοχή.

«Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τη διαχείριση των θαλασσίων συνόρων της Ένωσης», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος εμμέσως στην εκκρεμότητα που υφίσταται με την Αίγυπτο για συμφωνία των δύο χωρών στον καθορισμό των ορίων της ΑΟΖ. «Η σημασία της επίσκεψής μου δείχνει τη βαρύτητα που έχει η Ελλάδα, λόγω της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ, και συμφωνήσαμε να πυκνώσουν οι επαφές για αμοιβαίο όφελος», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μανσούρ, προσθέτοντας ότι αναμένει να προχωρήσει η ελληνική Προεδρία την εμβάθυνση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης.

Σχετικά με τα διμερή ζητήματα, οι δύο Πρόεδροι σημείωσαν το υψηλό επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών και των ελληνικών επενδύσεων στην Αίγυπτο, ενώ συζητήθηκαν εκτενώς και θέματα τουριστικής συνεργασίας. Ο κ. Παπούλιας είπε ότι «ως προς τις νομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν σε σχέση με αυτά, έκανα μνεία προς τον Αιγύπτιο Πρόεδρο». Ο Αντλί Μανσούρ ανέφερε ότι τα νομικά προβλήματα των Ελλήνων επενδυτών θα απασχολήσουν τη μικτή επιτροπή οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών που αποφασίστηκε να συνέλθει εντός του έτους.

Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και πως αταλάντευτος στόχος και διαρκής επιδίωξη παραμένει ο τερματισμός της παράνομης τουρκικής κατοχής καθώς και η εξεύρεση λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Επισήμανε δε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη».

Επιπλέον ο κ. Παπούλιας εξέφρασε τη θέση της Ελλάδας «υπέρ δίκαιης συνολικής λύσης στο Μεσανατολικό», όπως είπε χαρακτηριστικά, και δήλωσε ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία που παρουσιάζεται με τη Διάσκεψη της Γενεύης, για την κρίση στη Συρία, ενώ για το Ιράν εκτίμησε ως θετική εξέλιξη την ενδιάμεση συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Εξάλλου, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος επισήμανε τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ ειδικότερα για την κρίση στη Συρία είπε ότι «πρέπει να απομακρυνθούμε από τη στρατιωτική λύση και να αναζητηθεί πολιτική λύση στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Γενεύης».

Μετά τις δηλώσεις, ο κ. Παπούλιας παρέθεσε γεύμα στον Αιγύπτιο ομόλογό του στο οποίο παρακάθησαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης , η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας. Από αιγυπτιακής πλευράς παρακάθησαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Τουρισμού της χώρας και μέλη της ακολουθίας του κ. Μανσούρ.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος δώρισε στον κ. Παπούλια ένα χαλί και ο Έλληνας Πρόεδρος του προσέφερε αντίγραφο χάλκινου επιχρυσωμένου στεφανιού με φύλλα κισσού και καρπούς, από το Μουσείο Μπενάκη.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ