ΥΠΕΝ: To φυσικό αέριο θα συμβάλει στην ευημερία του τόπου
Η Κύπρος, ως μέρος της Ανατολικής Μεσογείου, φιλοδοξεί να καταστεί μακροπρόθεσμα η εναλλακτική πηγή τροφοδότησης των ενεργειακών αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σε χαιρετισμό του κατά την εναρκτήρια σύνοδο του 3ου Ενεργειακού Συμποσίου στη Λευκωσία με θέμα «Η Συμβουλή της Κύπρου στη νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική»
To φυσικό αέριο θα συμβάλει στην ευημερία του τόπου
Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως «υπό το φως της πρόσφατης ανακοίνωσης για τις επιβεβαιωμένες ποσότητες φυσικού αερίου στο ερευνητικό Τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και των αναμενόμενων νέων ανακαλύψεων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι βέβαιο ότι το φυσικό αέριο θα μπει στο εγγύς μέλλον στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας και θα συμβάλει στην ανάπτυξη και ευημερία του τόπου».
Υπογράμμισε πως «προς τούτο απαιτείται να γίνουν μεγάλα έργα υποδομής στην Κύπρο, με την έλευση του φυσικού αερίου στο νησί μέσω αγωγού και την κατασκευή μονάδας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου για επανεξαγωγή, να αποτελούν στρατηγική μας επιλογή».
Αναγκαία η υλοποίηση των ενεργειακών υποδομών
Επεσήμανε πως ταυτόχρονα η Κύπρος, σε συνέχεια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, υποστηρίζει τη θέση ότι είναι αναγκαία η υλοποίηση όλων των απαραίτητων ενεργειακών υποδομών που θα διασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα άρουν την ενεργειακή απομόνωση όλων των κρατών μελών της.
Μεγάλη αύξηση των αναγκών της Ευρώπης για φυσικό αέριο
Ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως οι ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθούν από τη σημερινή ποσότητα των 558 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων τον χρόνο, σε 720 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο το 2020.
Μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, προβλέπεται μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, από τη σημερινή ποσότητα των 330 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων τον χρόνο, σε περίπου 250 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο το 2020.
Μεγάλη η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο
Ο Υπουργός Ενέργειας επεσήμανε πως σήμερα η Ευρώπη εξαρτάται κυρίως από τις εισαγωγές από τη Ρωσία – περίπου 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο – και την Αλγερία – περίπου 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι η εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές φυσικού αερίου θα συνεχίσει να αυξάνεται, από το 45% των αναγκών της που είναι σήμερα, σε περίπου 65% μέχρι το 2020, ανέφερε. Άρα, πρόσθεσε, είναι κατανοητός ο ρόλος που έχει να διαδραματίσει το φυσικό αέριο της Κύπρου, αλλά και ευρύτερα της Ανατολικής Μεσογείου, στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.
Ευκαιρίες στον τομέα ενέργειας για την Ανατολική Μεσόγειο
Επεσήμανε πως η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται σήμερα ενώπιον σημαντικών και ιστορικών, θα έλεγα, προοπτικών στον τομέα της ενέργειας. Μεταξύ άλλων, αυτές αφορούν τις πρόσφατες ανακαλύψεις μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στη λεκάνη της Λεβαντίνης, που δημιουργούν νέες ευκαιρίες και δίνουν νέα ώθηση στον ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου σε όλα τα ενεργειακά δρώμενα και, συγκεκριμένα, στην υιοθέτηση της μελλοντικής ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ για την μετά το 2020 εποχή.
Παράλληλα, προοπτικές υπάρχουν λόγω της αυξανόμενης ενσωμάτωσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κυρίως με βάση την ηλιακή ενέργεια, στα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, ανέφερε. Υπογράμμισε πως είναι, επομένως, σημαντικό η περιοχή να μπορεί να αναπτύξει μια επαρκή και ολοκληρωμένη ενεργειακή στρατηγική, λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις προκλήσεις και προοπτικές.
Τα τρία Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος από την Κύπρο
Ο κ. Λακκοτρύπης επεσήμανε πως η θέση της Κύπρου στη νέα ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης αναβαθμίζεται πλέον σημαντικά, αφού η Κύπρος έχει ήδη υποβάλει, στο πλαίσιο του σχετικού Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τρία Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος τα οποία έχουν επιτύχει την ενσωμάτωση τους στον πρώτο κατάλογο των λεγόμενων PCIs. Πρόκειται, ανέφερε, για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, τη μελέτη βιωσιμότητας από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου της Ελλάδας ενός αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και της Λεκάνης της Λεβαντίνης και, τέλος, το έργο των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα βρίσκονται στην Κύπρο. Τα δύο έργα που αφορούν το φυσικό αέριο υποβλήθηκαν ως μέρος του Νότιου Διάδρομου Αερίου, ενώ η προσπάθεια είναι να εξασφαλισθεί επιχορήγηση για τις μελέτες και των τριών έργων στο πλαίσιο της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη», επεσήμανε. Είπε πως ταυτόχρονα γίνονται ενέργειες και για το έργο της κατασκευής του εσωτερικού δικτύου μεταφοράς του φυσικού αερίου, «το οποίο θεωρούμε ένα σημαντικό έργο υποδομής για την Κύπρο». Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στις ενέργειες της Κυβέρνησης, και ειδικότερα του Υπουργείου Ενέργειας, για την υλοποίηση των χερσαίων ενεργειακών εγκαταστάσεων και την πρόοδο των δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το Τεμάχιο 12
Μεταξύ άλλων ανέφερε πως σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ της Κυβέρνησης και των αδειούχων στο Τεμάχιο 12 για την ολοκλήρωση της Κυβερνητικής Συμφωνίας του έργου του Τερματικού Σταθμού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου, στο Βασιλικό. Επεσήμανε πως η βασική πρόκληση του Υπουργείου Ενέργειας και των αδειούχων εταιρειών είναι να εξευρεθούν οι επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου, οι οποίες θα καταστήσουν το Τερματικό ανταγωνιστικό.
Ως εκ τούτου τα ερευνητικά προγράμματα όλων των αδειούχων βρίσκονται σε εξέλιξη με αρκετές χιλιάδες χιλιομέτρων σεισμικών γραμμών δισδιάστατων και τρισδιάστατων ερευνών, με σκοπό την κατάλληλη προετοιμασία για την έναρξη νέων ερευνητικών γεωτρήσεων, ανέφερε, σημειώνοντας πως στόχος είναι η έναρξη νέων γεωτρήσεων εντός του δεύτερου εξάμηνου του 2014 από τις εταιρείες Noble Energy και ENI/Kogas και εντός του 2015 για την Total.
Οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη
Ο Υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε πως η συνεισφορά του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της Κύπρου θα επιφέρει πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, συμβάλλοντας θετικά ως προς την αναγκαία βελτίωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, τη διαφοροποίηση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας και, συνάμα, τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων στην ατμόσφαιρα. Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η περιφερειακή συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου έχει τεράστια σημασία για την Κύπρο και την ΕΕ, «όχι μόνο σε σχέση με τα θέματα της ενέργειας αλλά και γενικότερα εκμεταλλευόμενοι τις προοπτικές που διανοίγονται σήμερα στους τομείς του εμπορίου, των υπηρεσιών και της προσέλκυσης νέων επενδύσεων».
Πηγή: sigmalive.com