Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιβεβαιωτική γεώτρηση στην «Αφροδίτη»
Λευκωσία: Με πλήρη επιτυχία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης το βασικό στάδιο της διαδικασίας γεώτρησης, με το γεωτρύπανο να φτάνει στο βάθος των 5.665 μέτρων κάτω από τον βυθό της θάλασσας, φτάνοντας στον επιδιωκόμενο στόχο - την οροφή του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο σημείο Α2. Η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο στάδιο αυτό, έγινε ουσιαστικά με τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων με μαθηματική ακρίβεια, αλλά και χειρουργική ακρίβεια στην ίδια τη γεώτρηση.
Τώρα το γεωτρύπανο Ensco 5006, συνεχίζει ουσιαστικά με τη συλλογή άμμων και πετρωμάτων μέσα από το κοίτασμα, που θα αποτελέσουν ένα μέρος της ανάλυσης για να εξαχθούν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Αν και πολύ πρόωρες για συμπεράσματα, οι ειδικοί είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι, αφού σε ποσότητα και ποιότητα φαίνεται να επιβεβαιώνονται τα συμπεράσματα της πρώτης γεώτρησης, ενώ οι πιέσεις στο συγκεκριμένο σημείο, αν και δεν ενθουσίασαν, ούτε και απογοήτευσαν. Στοιχεία που -αν και πρόωρα για συμπεράσματα- μέχρι στιγμής ικανοποιούν, αφού η επιβεβαιωτική γεώτρηση έγινε σε σημείο στο νοτιοανατολικό άκρο του κοιτάσματος, από το οποίο αναμένονταν τα ελάχιστα αποτελέσματα.
Η γεώτρηση ξεκίνησε στις 2 Ιουνίου, ωστόσο χρειάστηκε στα πρώτα βήματα να μετακινηθεί κατά 500 μέτρα περίπου το γεωτρύπανο, γεγονός που προκάλεσε καθυστέρηση μιας εβδομάδες περίπου. Ο προγραμματισμός προβλέπει να ολοκληρωθεί σε 72 μέρες, δηλαδή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», τα πρώτα πιο ενδεικτικά αποτελέσματα αναμένονται κοντά στο Δεκαπενταύγουστο.
Με εξαιρετικό ενδιαφέρον, αναμένεται ότι θα γίνουν και οι διαδικασίες δοκιμής των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κοιτάσματος (όπως οι πιέσεις) και του αερίου (όπως η σύνθεσή του) στην πλατφόρμα, με τη διαδικασία καύσης. Δηλαδή αναμένεται να ανάψει φλόγα, από την παρατήρηση της οποίας θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα.
Σε 15 περίπου μέρες, θα ξεκαθαρίσει και το θέμα για το αν θα χρειαστεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση ή όχι. Αν χρειαστεί, τότε αυτό θα σημαίνει ότι έχουμε πολύ καλές ενδείξεις για μεγαλύτερο κοίτασμα απ' ό,τι υπολογίστηκε στην πρώτη γεώτρηση, αναφέρουν πηγές του «Φ».
Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, μέσα από απάντησή του σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, η Υπηρεσία Ενέργειας ενημερώνεται επί καθημερινής βάσης μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας δεδομένων και για την πρόοδο των εργασιών της επιβεβαιωτικής γεώτρησης. Η παρακολούθηση των εργασιών γίνεται από προσωπικό της Υπηρεσίας Ενέργειας με την υποστήριξη εξωτερικών ειδικών συμβούλων.
Επίσης, ο υπουργός αποκαλύπτει πως πλέον θα αξιοποιούνται πλήρως για τον σκοπό που δίνονται από τις αδειοδοτημένες εταιρείες, τα κονδύλια για εκπαίδευση. Για το 2013-2014, παρά το ότι δεν υπήρχε πρόνοια για υποτροφίες, οι ENI-KOGAS με παρότρυνση του υπουργού σε συνεργασία με το ΕΝΙ Corporate University, παραχώρησαν δύο υποτροφίες για το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου για Master in Energy, Environmental Management and Economics.
Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης