Αναθερμαίνονται οι σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ
Στην ενίσχυση των διμερών διπλωματικών σχέσεων με την Αίγυπτο, με σκοπό την υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, προσβλέπει η Αθήνα.
Στο πλαίσιο αυτό της αναθέρμανσης των συνομιλιών για τη διευθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Ελλάδας Αιγύπτου συναντήθηκαν στο Κάιρο ο Αιγύπτιος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Ζητήματα, Χάτεμ ΣεΤφ Αλ Νασρ, και ο πρέσβης και επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Παρασκευόπουλος.
Στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχε και ο πρέσβης και αναπληρωτής γενικός διευθυντής του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, Τάσος Τζιωνής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, η αιγυπτιακή πλευρά φέρεται να εκτιμά το γεγονός ότι η Αθήνα και η Λευκωσία σε αντίθεση με την Τουρκία εξαρχής υποστήριξαν τη μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου, η οποία προέκυψε μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι. Συνεπώς, οι συνομιλίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ που διεξάγονται σε τριμερές επίπεδο, ανάμεσα δηλαδή στην Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, φαίνεται πως ακολουθούν θετική πορεία.
Η χθεσινή συνάντηση αποτελεί συνέχεια της επίσημης επίσκεψης στο Κάιρο στις αρχές Σεπτεμβρίου του υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και των επαφών που είχε ο κ. Βενιζέλος στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο κατά τη Γενική Συνέλευση του OHE με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Ναμπίλ Φάχμι, ενώ την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στην Αθήνα με τον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φαίδωνα Αναστασίου, και τον πρέσβη της Αιγύπτου, Αχμέτ Φουάντ Ελ Μπιντέβι.
Στο μεταξύ η Λευκωσία βρίσκεται σε στενή συνεργασία και με τη Βηρυτό. Οι δύο πλευρές κατέληξαν προχθές σε συμφωνία για τον τρόπο που θα κατανεμηθούν οι ποσότητες φυσικού αερίου οι οποίες ενδεχομένως να ανακαλυφθούν στο σημείο που συναντώνται οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των δύο χωρών. Ο Λίβανος αμφισβητεί τη συμφωνία στην οποία έχει προβεί η Κύπρος με το Ισραήλ, καθώς θεωρεί πως η ΑΟΖ του Ισραήλ, όπως έχει οριστεί, υπερκαλύπτει χωρικά ύδατα του Λιβάνου.