Ισχυρό ψήφισμα Ευρωβουλής: Ναι σε καταδίκη της Τουρκίας

Βρυξέλλες: Έντονες υποδείξεις προς την Άγκυρα για τις προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας περιλαμβάνει το κοινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο όπως απεκάλυψε χθες ο «Φ», «ακολουθεί γραμμή» Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που επέβαλαν τη διασύνδεση της συμπεριφοράς της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ με την ευρωπαϊκή της πορεία.

Στο κοινό ψήφισμα που προσυπέγραψε το σύνολο των επτά πολιτικών ομάδων, επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως η Ευρωβουλή «είναι της άποψης ότι η συνέχιση ή/και η επανάληψη αυτών των ενεργειών θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., περιλαμβανομένης της ενταξιακής διαδικασίας». 

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», παραφωνία αποτέλεσε για άλλη μια φορά η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών, η οποία υπέβαλε τρεις διαδοχικές προτάσεις προκειμένου το κοινό ψήφισμα να περιλάβει και σαφή υπόδειξη για επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων. 

Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία των πολιτικών ομάδων, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά προέβαλε έντονες ενστάσεις επί της πρότασης των Σοσιαλιστών, υποδεικνύοντας ορθώς ότι το ψήφισμα που θα κληθεί η Ευρωβουλή να εγκρίνει δεν αφορά στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά εστιάζεται αποκλειστικά στην ένταση που προκάλεσε η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως άλλωστε είναι και ο τίτλος εγγραφής του θέματος. Με τη θέση της Αριστεράς συμφώνησαν οι Συντηρητικοί-Μεταρρυθμιστές και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.  

Ωστόσο, η Σοσιαλιστική Ομάδα δεν πτοήθηκε και ανέφερε ότι προσυπογράφει μεν το καταδικαστικό ψήφισμα κατά της Τουρκίας, αλλά επιφυλάσσει το δικαίωμα για υποβολή τροπολογίας, προκειμένου να υπάρξει ευθεία αναφορά/υπόδειξη, προς όλα τα μέρη, για την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων. Στο πλευρό των Σοσιαλιστών έσπευσε η πολιτική ομάδα των Πρασίνων. 

Το κοινό ψήφισμα, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία καθώς υποστηρίζεται από όλες τις πολιτικές ομάδες, «παροτρύνει την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ενώ «εκφράζει δυσφορία για την κλιμάκωση των απειλών και των μονομερών ενεργειών» από την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι «αυτές οι ενέργειες υποσκάπτουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος». 

Υπενθυμίζει την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών επί των χωρικών τους υδάτων καθώς και νομιμότητα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλώντας την Άγκυρα να σεβαστεί και να εφαρμόσει πλήρως τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, σύμφωνα με την οποία «η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών είναι απαραίτητη συνιστώσα της ενταξιακής διαδικασίας». 

Υπογραμμίζει το «πλήρες και κυρίαρχο δικαίωμα» της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση των φυσικών της πόρων, χαρακτηρίζει τις τουρκικές έρευνες ως «παράνομες και προκλητικές» και ζητά την «άμεση απόσυρση» των τουρκικών πλοίων που βρίσκονται εντός ή γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ. Επιπλέον, το κοινό ψήφισμα καλεί την Τουρκία να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας (uncos) και «να ανακαλέσει αμέσως τη NAVTEX». 

Οφέλη για τις δύο πλευρές μετά τη λύση 
Το κοινό ψήφισμα των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στις 13 Νοεμβρίου, «συμμερίζεται την άποψη των Ηνωμένων Εθνών ότι τα όποια ευρήματα φυσικού αερίου θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, εάν μια διαρκής πολιτική λύση μπορέσει να εξευρεθεί για τον τερματισμό της διένεξης» και ότι θα βελτιώσουν τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Το κοινό ψήφισμα καλεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και την Κομισιόν να παρακολουθούν στενά τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και να υποβάλλουν εκθέσεις προς την Ευρωβουλή. Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση της 12ης Νοεμβρίου θα τοποθετηθεί ενώπιον της ολομέλειας η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Εντερικά Μογκερίνι.

www.philenews.com