Στη Λεμεσό η πλατφόρμα φυσικού αερίου Castoro Sei

Στη Λεμεσό κατέφθασε η πλωτή μονάδα/πλατφόρμα Castoro Sei (Saipem) της εταιρίας ENI, με τη διαδικασία ελλιμενισμού να ξεκινά γύρω στις 7:00 το πρωί και να ολοκληρώνεται λίγο πριν το μεσημέρι της Κυριακής.

Η πλατφόρμα είναι προγραμματισμένο να συμμετέχει στις διαδικασίες εξόρυξης στο ΖΟΡ της Αιγύπτου και θα παραμείνει στην Κύπρο για διάστημα περίπου έξι μηνών, ενώ αναμένεται να αναχωρήσει για την Αίγυπτο στις αρχές του 2017.

Σημειώνεται ότι η άφιξη της αποτελεί αποτέλεσμα συντονισμού και συνεννόησης μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών, της Αρχής Λιμένων και της εταιρείας Atlas.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που καταφθάνει στην Κύπρο μια τέτοια μονάδα, ενώ μετά από αυτό το γεγονός αποδεικνύεται ότι το νησί μας μπορεί να ανταποκριθεί στον ελλιμενισμό τέτοιου είδους γιγαντιαίων μονάδων.




http://www.sigmalive.com/

Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος - Το Κυπριακό Θαύμα Βιογενούς Φυσικού Αερίου, μία Πρόκληση για την Ελλάδα

Το Κυπριακό Θαύμα Βιογενούς Φυσικού Αερίου, μία Πρόκληση για την Ελλάδα.
Πριν μερικές εβδομάδες είχαμε επισημάνει ότι το νέο γεωλογικό μοντέλο στόχευσης κοιτασμάτων υφάλων ασβεστολίθου στην Ανατολική Μεσόγειο -όπως αυτό καταρτίστηκε από την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ- άλλαξε με καινοτόμο τρόπο τις ενεργειακές προοπτικές της μείζονος περιοχής ιδιαίτερα στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Είχαμε επίσης επισημάνει μέσω σχετικής χαρτογράφησης ότι στο κυπριακό θαλάσσιο οικόπεδο 11 της εταιρείας TOTAL υπάρχουν τουλάχιστον 4 στόχοι κοιτασμάτων βιογενούς φυσικού αερίου τύπου Ζορ αλλά και 2 στόχοι στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 οι οποίοι φαίνεται να είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος από το υπεργιγαντιαίο αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ. Το κυπριακό θαλάσσιο οικόπεδο 8 φαίνεται επίσης να συμπεριλαμβάνει 3 τουλάχιστον στόχους τύπου Ζορ, ενώ το κυπριακό γεωτεμάχιο 6 δεν συμπεριλαμβάνει στόχους τύπου Ζορ αλλά τουλάχιστον ένα πολύ μεγάλο στόχο φυσικού αερίου τύπου Λεβιάθαν.

Με βάση τις παραπάνω νέες προοπτικές αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή -είδαμε ξαφνικά για πρώτη φορά- να εμφανίζονται μαζικά πετρελαϊκοί κολοσσοί στον προκηρυχθέντα διαγωνισμό 3ου γύρου κυπριακών αδειοδοτήσεων όπως η Exxon Mobil, TOTAL, ENI, STATOIL, SHELL. Ο χάρτης δίνει μία εικόνα των ενεργειακών δυνατοτήτων της περιοχής αλλά παράλληλα καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο αυξήθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον των εταιρειών Νότια της Κύπρου. Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι πολύ σοφά η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έβαλε στον 3ο γύρο αδειοδοτήσεων το θαλάσσιο οικόπεδο 7 μέσα στο οποίο φαίνεται να υπάρχει, σύμφωνα με την εταιρεία Spectrum ένας στόχος φυσικού αερίου 5 φορές μεγαλύτερος από το κοίτασμα Ζορ. Κατά τη γνώμη μας ο υπεργιγαντιαίος αυτός κυπριακός στόχος κοιτάσματος πρέπει να παραμείνει ως στρατηγικό απόθεμα για την Κύπρο...

Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος - Η δύναμη της Κύπρου

Όσοι δεν είχαν καταλάβει ότι η δύναμη της Κύπρου είναι η ΑΟΖ της, έχουν υποστεί μια τεράστια ήττα, με την επιτυχία του τρίτου γύρου αδειοδότησης. Ακόμα και οι πιο ραγιάδες από αυτούς πρέπει να αλλάξουν τα σενάρια που είχαν στο μυαλό τους διότι οι εκτιμήσεις τους που ήταν ένα μείγμα μιζέριας και φοβίας, έπεσαν όλες έξω. Μας έλεγαν ότι θα φύγουν οι πετρελαϊκές εταιρείες ENI και Total κι ότι αυτό ήταν μια απόδειξη ότι δεν υπάρχει τίποτα στην ΑΟΖ της Κύπρου κι ότι οι εθνικές εκτιμήσεις που είχαμε κάνει ήταν μόνο υπερβολές. Επίσης ότι η αποχώρηση της Total από το θαλάσσιο οικόπεδο 10, ήταν χαρακτηριστική. Και τώρα όλα άλλαξαν για αυτούς επειδή η πραγματικότητα ήρθε να υλοποιήσει τη στρατηγική και ενεργειακή σκέψη. Όχι μόνο η ENI και η TOTAL είναι υποψήφιες και στα τρία θαλάσσια οικόπεδα 6,8 και 10 αλλά η TOTAL επανέρχεται και στο 10 που είχε αφήσει ενώ είχε δώσει 24 εκατομμύρια ευρώ για το bonus υπογραφής, αφού άλλαξε τον διευθυντή της. Με άλλα λόγια και μάλιστα σε συνεργασία οι δύο μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες ενισχύουν την παρουσία τους στην ΑΟΖ της Κύπρου όπου ήδη παίζουν στα θαλάσσια οικόπεδα 2, 3, 9 και 11. Ταυτόχρονα οι ισραηλινές εταιρείες Avner και Delek...

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην τηλεοπτική εκπομπή TV Kosmos Ρόδου. 27/07/2016

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην τηλεοπτική εκπομπή TV Kosmos Ρόδου. 27/07/2016.

Ν. Λυγερός - Νέο επίτευγμα της κυπριακής ΑΟΖ

Ακριβώς με τα δεδομένα που αναμέναμε λόγω στρατηγικής και ενέργειας, τελείωσε ο τρίτος γύρος αδειοδότησης για τα θαλάσσια οικόπεδα 6,8 και 10, με μεγάλη επιτυχία αφού είχαμε 6 προσφορές από 8 πετρελαϊκές εταιρείες και μάλιστα και σε θαλάσσιο οικόπεδο που είχε αφήσει η Total, διότι προτίμησε το 11 σε σχέση με το 10. Επιπλέον με τις συνθήκες που έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, βλέπουμε ότι η καινοτομία στη γεωπολιτική προσφέρει δυνατότητες που δημιουργούν προοπτικές ακόμα κι εκεί όπου άλλοι θεωρούν ότι υπάρχουν μόνο προβλήματα. Έτσι η Κύπρος αντί να περιμένει παθητικά να έρθει το μέλλον και η απελευθέρωσή της συνεχίζει ακάθεκτα την πορεία της, αλλάζοντας και φάση και κύκλο δίχως να χάνει καμιά ευκαιρία να αξιοποιήσει το γεγονός ότι η ανακάλυψη του κοιτάσματος ZOΡ έφερε στην επιφάνια νέους σχεδιασμούς για την εξόρυξη, αφού οι περιοχές με καρστικό ασβεστόλιθο έγιναν και εν δυνάμει στόχοι στην Ανατολική Μεσόγειο. Γίνεται επίσης κατανοητό για όλους όσους είχαν φοβίες για την κυπριακή ΑΟΖ και την αξιοποίηση των θαλάσσιων οικοπέδων ότι τίποτα δεν ισχύει από όσα έλεγαν και για τα θέματα με την Τουρκία και γι’ αυτά που αφορούσαν τις εταιρείες...

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην ΕΡΤ3-Μακεδονίας με τη Λ. Κεσίδου, 22/07/2016

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην ΕΡΤ3-Μακεδονίας με τη Λ. Κεσίδου, 22/07/2016.

Βαριά δικαστική ήττα της Κίνας στις διεκδικήσεις της στη Νότια Σινική Θάλασσα

Πλήγμα στις εκτενείς διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα επέφερε το μόνιμο διαιτητικό δικαστήριο στη Χάγη, το οποίο έκρινε ομόφωνα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του Πεκίνου ότι έχει ιστορικό και αποκλειστικό έλεγχο των πλούσιων υδάτων. Το Πεκίνο έχει διαμηνύσει ότι δεν αναγνωρίζει την απόφαση.Νίκη στις Φιλιππίνες στην πολύκροτη δικαστική διαμάχη τους με την Κίνα για τη Νότια Σινική Θάλασσα έδωσε το διαιτητικό δικαστήριο της Χάγης, σε μία εξέλιξη που μπορεί να αναθερμάνει την ένταση στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της Νότιας Σινικής, ισχυριζόμενη ότι τα ύδατα βρίσκονταν ιστορικά στον έλεγχο του κινεζικού πληθυσμού. Ωστόσο, το μόνιμο διαιτητικό δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι οι αιτιάσεις του Πεκίνου δεν έχουν νομική βάση και δεν συνάδουν με τη συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.

Η απόφαση της Χάγης ουσιαστικά αμφισβητεί την περίφημη «γραμμή των εννέα σημείων» που έχει χαράξει το Πεκίνο ώστε να οριοθετήσει τις εκτενείς διεκδικήσεις του στη Νότια Σινική Θάλασσα.

«Το Δικαστήριο συμπέρανε ότι δεν υπάρχει νομική βάση ώστε η Κίνα να ισχυρίζεται πως έχει ιστορικά δικαιώματα στον πλούτο που βρίσκεται στις θαλάσσιες περιοχές που πέφτουν μέσα στα εννέα σημεία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Η κινεζική κυβέρνηση πάντως έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την απόφαση της Χάγης, παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες την έχουν καλέσει να σεβαστεί την ετυμηγορία. «Η απόφαση είναι άκυρη», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η εδαφική κυριαρχία και τα ναυτιλιακά δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επηρεαστούν από αυτές τις αποφάσεις.

Το κρατικό κινεζικό πρακτορείο Xinhua μετέδωσε πως το Πεκίνο «δεν αποδέχεται και δεν αναγνωρίζει» την κρίση του δικαστηρίου της Χάγης.

Πέραν της οικονομικής εκμετάλλευσης των υδάτων και του υπεδάφους της Νότιας Σινικής, η Κίνα έχει πραγματοποιήσει εκτενή έργα για τεχνητή εξάπλωση διάφορων νησίδων και βραχονησίδων στα συμπλέγματα Σπράτλι και Παρασέλ, αν και οι γείτονές της έχουν καταγγείλει τα εν λόγω έργα ως παράνομη προσπάθεια επέκτασης των κινεζικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή.

Σε ένα πλήγμα για το Πεκίνο, το δικαστήριο αποφάσισε πως τα τεχνητά διευρυμένα νησιά δεν έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ). Προσθέτει μάλιστα πως η κινεζική δραστηριότητα έχει παραβιάσει τα κυρίαρχα δικαιώματα των Φιλιππίνων στη δική τους ΑΟΖ και έχει προκαλέσει βλάβες στο υδάτινο περιβάλλον στα Σπράτλι.

Στην πράξη, η απόφαση της Χάγης σημαίνει ότι η Κίνα κανονικά δεν μπορεί να επεκτείνει την ΑΟΖ της σε σημείο που να συμπίπτει με την ΑΟΖ των Φιλιππίνων.

Τα διαφιλονικούμενα νερά της Νότιας Σινικής είναι αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στην Κίνα, τις Φιλιππίνες και τέσσερις ακόμα χώρες, και αποτελούν σταθερή πηγή έντασης στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό. Οι Φιλιππίνες προσέφυγαν στη Χάγη κατά της Κίνας το 2013.

Το υπέδαφος της Νότιας Σινικής είναι πλούσιο σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα νερά είναι πλούσια σε ψάρια, ενώ συνιστά και τεράστιο κόμβο εμπορίου, με 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορεύματα να περνούν κάθε χρόνο από την περιοχή.

Ν. Λυγερός - Δεν γίνεται ανάπτυξη χωρίς επιχειρηματικότητα

Όσα και να ακούμε περί σταλινικής προσέγγισης των οικονομικών δεδομένων, ξέρουμε ήδη από πριν ότι καταρρέουν κι ότι δεν έχουν καμία αξία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Το έχει καταλάβει η ίδια η Ρωσία, αλλά στη χώρα μας υπάρχουν άτομα καθυστερημένα σε όλες τις βαθμίδες της εξουσίας που συνεχίζουν να λένε τα ίδια, διότι στην ουσία ποτέ πριν δεν αντιμετώπισαν πραγματική οικονομία ενός Έθνους. Κι ο λόγος είναι απλός. Δεν γίνεται ανάπτυξη χωρίς επιχειρηματικότητα. Δεν είναι με τον έλεγχο κεφαλαίων που θα έχουμε ανάπτυξη, ούτε με μία ιδεολογική λιτότητα. Όλα αυτά συρρικνώνουν την οικονομία μας, διότι δεν ακολουθούν καμία στρατηγική. Δεν μπορεί μια ολόκληρη χώρα να λειτουργεί μόνο με στοιχεία μικροοικονομίας και μικροπολιτικής. Η ανάπτυξη χρειάζεται εμβέλεια και οράματα. Εμβέλεια για να ενεργοποιηθεί η μακροοικονομία στο πλαίσιο μιας μακροπολιτικής. Οράματα σαν τον ελληνικό ζεόλιθο, που παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά, αλλά βέβαια και η ελληνική ΑΟΖ που δεν προχωρά ακόμα όπως θ’ έπρεπε, διότι έχουμε ακόμα άπιστους και ανίκανους που...

Ν. Λυγερός - Αγωγοί και Δίκαιο της Θάλασσας

Πρέπει να σταματήσει αυτή η λογοτεχνία περί αγωγών. Το Δίκαιο της Θάλασσας είναι ξεκάθαρο. Οι αγωγοί θεωρούνται, επί του πρακτέου, τοποθετημένοι και κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπάρξει θεσμικό εμπόδιο από μια χώρα που διαθέτει μια ΑΟΖ, από την οποία θα περάσει ένας αγωγός με ξένα συμφέροντα. Αυτό, βέβαια, είναι η επίσημη εκδοχή και η μόνη νόμιμη. Σε πρακτικό επίπεδο υπάρχουν χώρες που δεν είναι σοβαρές, που δημιουργούν εμπόδια λόγω προπαγάνδας και καθυστερούν τις διαδικασίες με κάθε μέσο, ακόμα κι αν ξέρουν ότι έχουν άδικο. Δεν πρέπει, όμως, αυτό ν’ αποτελεί παράδειγμα για μας σε καμιά περίπτωση. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει οι φοβίες μας να μας μπλοκάρουν για να σκεφτούμε το μέλλον μας όσον αφορά στην ανάλυση των επαφών μεταξύ άλλων χωρών. Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τις διπλωματικές επαφές, με τις γεωστρατηγικές σχέσεις. Η επαναφορά των επαφών δεν σημαίνει ότι δημιουργούνται σχέσεις, διότι αυτές δεν μπορούν να υπάρχουν εξαρχής λόγω αξίων που δεν συμβαδίζουν...

Ν. Λυγερός - Επίσημα ανεύθυνοι

Έχουμε καταντήσει στον τομέα των υδρογονανθράκων να έχουμε άτομα που διοικούν να είναι επίσημα ανεύθυνοι, διότι όλοι έχουμε καταλάβει ότι δεν έχουν ιδέα για το θέμα. Βέβαια αυτό θα μπορούσε να είναι και απλή και αγνή άγνοια, αλλά ταυτόχρονα θέλουν και να απαξιώσουν όλα όσα έγιναν πριν ενώ έχουν μία αντικειμενική αξία που έχει αναγνωριστεί από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης προσπαθούν να κρύψουν την άγνοιά τους με την ιδεολογία τους, ξεχνώντας ότι η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους ειδικούς στον κόσμο. Στην πραγματικότητα δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτά τα υποτιθέμενα μοντέλα τους, διότι δεν ξέρουν να διαχειριστούν απολύτως τίποτα. Κι αν τουλάχιστον είχαν μία οικολογική προσέγγιση, η οποία θα ήταν σεβαστή και αξιοθαύμαστη, θα ήξεραν ότι το φυσικό αέριο είναι πράσινη ενέργεια...

Γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ θα πραγματοποιήσει το 2017 η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ

Έτοιμη για την πραγματοποίηση της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης στην Κυπριακή ΑΟΖ το 2017 δηλώνει η Ιταλική εταιρεία ΕΝΙ.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ιταλικής εταιρείας Claudio Descalzi η ΕΝΙ πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση της στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου αφού κατά την εταιρεία η περιοχή εκτιμάται ότι διαθέτει σημαντικά αποθέματα μετά και την ανακάλυψη του τεραστίου αιγυπτιακού κοιτάσματος Zohr.

Η ιταλική εταιρεία έχει αποκτήσει τα δικαιώματα για να πραγματοποιήσει 3 γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ όπως ανέφερε ο Claudio Descalzi πρόσφατα συζήτησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας την δυνατότητα πραγματοποίησης ενός τρίτου γύρου γεωτρήσεων η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 22 Ιουλίου.

Εκτός από την εταιρεία ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ δικαιώματα για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων έχουν αποκτήσει από τις κυπριακές Αρχές η αμερικανική Noble Energy και η γαλλική Total.

Ν. Λυγερός - Το φυσικό αέριο ως πράσινη ενέργεια

Όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθορίσει ότι το φυσικό αέριο ανήκει στις πράσινες ενέργειες. Δεν είναι βέβαια μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας αλλά η καύση του παράγει νερό και διοξείδιο του άνθρακα. Το τελευταίο είναι 30 φορές καλύτερο από το μεθάνιο όσον αφορά στο φαινόμενο θερμοκηπίου. Κι ενώ αυτό είναι γνωστό σε όλους τους ειδικούς, έχουμε ακόμα άτομα, τα οποία λόγω κομματισμού και ιδεολογίας κατοχικών καθεστώτων, δεν μπορούν να αποδεκτούν ότι υπάρχει τεχνολογική εξέλιξη. Βέβαια όταν κάποιος προσπαθεί ν' αποφύγει τον τομέα εργασίας για να μην έχει προβλήματα θεσμικά, δεν σημαίνει ότι αποκτά αυτομάτως ειδικότητα στον τομέα της ενέργειας. Το πρόβλημα είναι ότι ένα ολόκληρο έθνος δεν μπορεί να βασίζεται σε τέτοια ασχετοσύνη και πρέπει να ξεπεράσει τα κομματικά ελαττώματα για ν’ απελευθερωθεί η πατρίδα μας και να συνεχίσει την πορεία της στην ενέργεια...

Ν. Λυγερός - Η ΑΟΖ ως στρατηγικό εργαλείο

Όταν οι μεγάλες χώρες άρχισαν να μιλούν για την έννοια της ΑΟΖ, για την κύρωση της Συμφωνίας Montego-Bay 1982, για τη θέσπιση και την οριοθέτηση, λέγαμε ότι είναι μεγάλες χώρες. Όταν η Κύπρος που έχει κατεχόμενα, πρόσφυγες, εγκλωβισμένους και αγνοούμενους έκανε τη θέσπιση το 2004 και τις οριοθετήσεις της το 2003, το 2007 και το 2010 είπαμε ότι είναι η Κύπρος και δεν έχει καμιά σχέση. Στην πραγματικότητα είναι απλώς ότι δεν σεβόμαστε τους ίδιους τους Έλληνες γιατί εξετάζουμε μόνο και μόνο τους ψηφοφόρους, ενώ τα πράγματα αλλάζουν με ραγδαίο τρόπο. Τώρα είναι η Δυτική Αρμενία που είναι κατεχόμενη προς το παρόν λόγω της γενοκτονίας των Αρμενίων, που έχει μια εξόριστη κυβέρνηση, που έχει μόνο πρόσφυγες, που μιλά για τη θέσπιση της ΑΟΖ της...

Ν. Λυγερός - Από τη Συνθήκη στην ΑΟΖ

Μετά την κύρωση της Συνθήκης Σεβρών, η Δυτική Αρμενία υλοποιεί ένα όραμα που περιμένει δεκαετίες. Ουσιαστικά επιτρέπει επιτέλους στην Αρμενοσύνη την πρόσβαση στη θάλασσα, πράγμα το οποίο ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι όχι μόνο για την επιβίωση της, αλλά και για τη μελλοντική της ζωή ως έθνος και κράτος. Με άλλα λόγια, η Δυτική Αρμενία συνειδητοποιεί την αξία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Βλέπουμε, λοιπόν, τους υπεύθυνους να μελετούν πια το κείμενο της Συμφωνίας του Δικαίου της Θάλασσας και των Ωκεανών για να το κυρώσουν στη συνέχεια και βέβαια προετοιμάζονται πρακτικά να περάσουν τη θέσπιση της ΑΟΖ στη Βουλή της Δυτικής Αρμενίας. Είναι, λοιπόν, άλλο ένα κράτος που αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να περάσει σ’ αυτό το στάδιο για ν’ ακολουθήσει την εξέλιξη των Ηνωμένων Εθνών...

H Energean εκπαιδεύει 12 νέους στους υδρογονάνθρακες

Ξεκίνησε η πρακτική εξάσκηση για επτά προπτυχιακούς σπουδαστές, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η πρακτική τελειόφοιτων σπουδαστών του ΤΕΙ Καβάλας.

Την ευκαιρία να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής και επεξεργασίας υδρογονανθράκων στις εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται η Energean Oil & Gas στην Νέα Καρβάλη της Καβάλας έχουν δώδεκα νέοι, οι οποίοι, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, φιλοδοξούν να αποτελέσουν κομμάτι του εκκολαπτόμενου επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού της χώρας στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Energean, ξεκίνησε αυτές τις ημέρες η πρακτική εξάσκηση για επτά προπτυχιακούς σπουδαστές που προέρχονται από διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα, η οποία θα διαρκέσει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Επιπλέον, και στο πλαίσιο της σταθερής υποστήριξης του έργου του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας/Θράκης (ΤΕΙ Καβάλας) από την Energean, βρίσκεται σε εξέλιξη η εξάμηνη πρακτική εξάσκηση τελειόφοιτων σπουδαστών του ιδρύματος, η οποία επικεντρώνεται στα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης της λειτουργίας των εγκαταστάσεων. 

Εκ μέρους της Energean, ο κ. Δημήτρης Γόντικας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Καβάλα Oil δήλωσε σχετικά: «Για την εταιρεία μας, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα η στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού που θα οδηγήσει τον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην επόμενη μέρα. Είναι επιλογή μας, μέσα και από την συνεργασία μας με το ΤΕΙ Καβάλας, να εφοδιάζουμε τους νέους επιστήμονες και τεχνικούς με την τεχνογνωσία, τις παραστάσεις και την πρακτική εμπειρία που θα δημιουργήσουν τις πραγματικές προϋποθέσεις, και όχι επικοινωνιακές προσδοκίες, για την απορρόφησή τους στον τομέα. Σε μία περίοδο κατά την οποία, λόγω της κρίσης, ο ένας στους τρεις εργαζόμενους του κλάδου διεθνώς βρίσκεται σε διαθεσιμότητα, η Energean  προσπαθεί με ρεαλισμό και υπευθυνότητα να εφοδιάσει τη νέα γενιά που επιθυμεί να εργαστεί στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων ώστε να ανταποκριθεί στις συνθήκες του ιδιαίτερα έντονου ανταγωνισμού. Άλλωστε, αυτός είναι και ο μόνος δρόμος προκειμένου να συνεχιστεί με απόλυτη ασφάλεια για τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον η δραστηριότητα της εξόρυξης στον Κόλπο της Καβάλας καθώς και η ανάπτυξη του τομέα στις νέες περιοχές, τόσο στη Δυτική Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Μεσογείου και της Αδριατικής, στις οποίες η Energean δραστηριοποιείται».

Σημειώνεται ότι η Energean Oil & Gas χορήγησε φέτος και δύο μεταπτυχιακές υποτροφίες σε αποφοίτους του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας/Θράκης, του οποίου σχεδόν 100 απόφοιτοι εργάζονται πλέον είτε στις εξέδρες του Πρίνου, είτε στις χερσαίες εγκαταστάσεις της Νέας Καρβάλης είτε και στα γραφεία διοίκησης της εταιρείας στην Αθήνα

www.voria.gr

Ν. Λυγερός - Ιούλιος 2016: Ο μήνας της ΑΟΖ

Για όσους δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα ο Ιούλιος 2016 είναι ο μήνας της ΑΟΖ του Ελληνισμού, διότι παίζει ένα σπουδαίο ρόλο και για την ΑΟΖ της Ελλάδας και για την ΑΟΖ της Κύπρου. Για τις δύο περιπτώσεις αποτελεί ημερομηνίες λήξης του διαγωνισμού της Κύπρου για τα θαλάσσια οικόπεδα 2, 6 και 8 και του διαγωνισμού της Ελλάδας για τα θαλάσσια οικόπεδα 1, 2 και 10. Με άλλα λόγια πρόκειται για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην Κύπρο και ουσιαστικά τον πρώτο για την Ελλάδα. Οι προσδοκίες είναι διαφορετικές και άλλου μεγέθους λόγω των μη συγκρινόμενων κυβερνήσεων. Αφού η μία συνεχίζει το έργο των άλλων και η άλλη έκανε ό,τι μπορούσε για να το μειώσει, αφού δεν κατάφερε να το ακυρώσει εξ ολοκλήρου. Σημασία έχει για τον Ελληνισμό ότι μιλούμε για 6 θαλάσσια οικόπεδα που έχουν στο σύνολό τους τεράστιες δυνατότητες ν’ αλλάξουν τα υπάρχοντα δεδομένα λόγω της ανακάλυψης του κοιτάσματος ΖΟΡ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ...