Ν. Λυγερός - Ελληνικοί υδρογονάνθρακες

Ενώ το θέμα των ελληνικών υδρογονανθράκων προχωρά δυναμικά στην Ελλάδα τόσο στην κυριαρχία της όσο και στην ΑΟΖ της, η εξουσία φαίνεται να απουσιάζει εντελώς σ’ αυτές τις εξελίξεις σε επίπεδο που μπορεί ν’ αναρωτηθεί κανείς αν πρόκειται για άγνοια ή εσκεμμένη ασχετοσύνη. Διότι τα δεδομένα και μάλιστα πρακτικά όλο και πληθαίνουν και βλέπουμε και μια ενεργή κινητοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων, ενώ δεν παρουσιάζεται καμία κυβερνητική ανταπόκριση. Όσον αφορά στο διεθνές επίπεδο, η Κύπρος και η Αίγυπτος πρωτοστατούν στην Ανατολική Μεσόγειο, η καθεμία με τα κοιτάσματά της και μάλιστα σε συνεργατικό πλαίσιο, αλλά η Ελλάδα είναι ακόμα σε φάση αναμονής αντί να περάσει σε φάση ετοιμότητας.

Ν. Λυγερός - Οι απαράδεκτες αζερικές πιέσεις

Οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση εκ μέρους της κρατικής αζερικής εταιρείας SOCAR είναι απλώς απαράδεκτες. Ακόμα κι αν η αρχική συμφωνία είχε κάποιο νόημα για μερικούς, τώρα έχει φτάσει σ’ ένα εκφυλιστικό στάδιο, όπου η πώληση είναι απλώς ένα ξεπούλημα και τίποτα άλλο. Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά δικαιολογία για να αποδεχτεί αυτούς τους εκβιαστικούς όρους. Το όλο θέμα δεν έχει πια κανένα νόημα σε οικονομικό επίπεδο. Επίσης, την ώρα που η Ελλάδα προετοιμάζεται να περάσει επιτέλους σε μια περίοδο αξιοποίησης της ελληνικής ΑΟΖ με τις επαφές που κάνει με την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Ιταλία, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξεπουλήσει τον ΔΕΣΦΑ.

Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος - Η ΑΟΖ δεν είναι παίγνιο για άσχετους

Όσοι μας λένε τα ίδια και τα ίδια εδώ και δεκαετίες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της ΑΟΖ. Βέβαια, δίνουν την εντύπωση ότι παρακολουθούν το θέμα, επειδή μιλούν για την επικαιρότητα, αλλά επί της ουσίας δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει στη σκέψη τους τα χαρακτηριστικά της ΑΟΖ σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες. Διαβάζουν, λοιπόν, πάντα το αρχικό κείμενο της Συμφωνίας Montego Bay, αλλά το Δίκαιο της Θάλασσας έχει εξελιχθεί επί του πρακτέου μέσω των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου της Δικαιοσύνης. Επίσης, καθώς το βλέπουμε στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία όσο και να χτυπιέται, δεν έχει να παίξει κανένα ρόλο. Τώρα, όσον αφορά στην έννοια της μέσης γραμμής την έχουμε βάλει ήδη σε λειτουργία με τον διαγωνισμό μας και τα 20 θαλάσσια οικόπεδα.

Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός - Η ΑΟΖ παραμένει μία αξία

Όσο οπισθοδρομική κι αναξιόπιστη μπορεί να είναι η εξουσία τώρα, η ΑΟΖ παραμένει μία αξία. Έτσι και οι απαράδεκτες καθυστερήσεις για τον μεγάλο διαγωνισμό όσον αφορά στους φακέλους και η έλλειψη δυναμικής για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με άλλα κράτη, δεν αλλάζουν το παραμικρό για τη σημασία της ΑΟΖ για την πατρίδα μας. Το μόνο που πρέπει να αλλάξει είναι η εξουσία που έχει αποδείξει μετά από τόσο καιρό ότι είναι απλώς ανίκανη να διαχειριστεί και μία απλή πραγματικότητα που είναι κατανοητή σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε τόσες αντικειμενικές εξελίξεις στην Κύπρο, στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ και στο Λίβανο δίχως να βλέπουμε τις επιπτώσεις για την Ελλάδα.

Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός - ΑΟΖ: Ο Ελληνισμός διεκδικεί τα μέγιστα δικαιώματά του

Από στρατηγική άποψη για την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο, αλλά μόνο τουρκικά δικαιώματα βάσει της αυθαίρετης και παράλογης τουρκικής νομοθεσίας. Νότια της Κύπρου η Τουρκία δεν διεκδικεί μόνο τα μέγιστα των δικαιωμάτων της βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά τα μέγιστα των δικαιωμάτων της μέσω εσωτερικών διαταγμάτων τα οποία και δημοσιεύει στον διεθνή τύπο χωρίς να προβάλεται κάποια έμπρακτη αντίδραση από τους αρμόδιους. Τα δικαιώματα αυτά επί του ορυκτού πλούτου της μείζονος περιοχής είναι πολύ μεγαλύτερα από οτιδήποτε θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί ιδαίτερα για την Κύπρο.

Ν. Λυγερός - Η απαράδεκτη πρόταση της SOCAR

Όχι μόνο η SOCAR δεν ανήκει στις εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Ευρώπη αλλά απλώς θέλουν να διεισδύσουν σε μια αγορά που τη θεωρούν μη φιλική επειδή είναι αυτή των Χριστιανών, επιμένουν για την αγορά της ΔΕΣΦΑ μ’ έναν τρόπο απλώς απαράδεκτο, διότι νομίζουν ότι μπορούν να μας πιέσουν επειδή νιώθουν ότι είμαστε αδύναμοι λόγω της κυβέρνησης που δεν είναι ικανή να πατήσει πόδι για να αντισταθεί αποτελεσματικά. Όμως βλέπουμε ότι γενικότερα η SOCAR δεν είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος ή συνεργάτης, διότι πολύ απλά δεν πιστεύει στα ιδανικά της Ευρώπης και ακόμα λιγότερο της Ελλάδας. Θέλει μόνο και μόνο να βρίσκεται από τις δύο πλευρές για να ελέγχει ακόμα καλύτερα την αγορά. Το έχει κάνει και σε άλλες χώρες χωρίς κανένα έλεος. Ας αφήσουμε λοιπόν τις δικαιολογίες και να μην κρυβόμαστε πίσω από τους θεσμούς που είναι ανύπαρκτοι επί της ουσίας. Η αγορά θα είχε γίνει χωρίς κανένα πρόβλημα αν δεν υπήρχαν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο αφορά στο ευρωπαϊκό ποσοστό. Και η SOCAR αφού δεν κατάφερε να το προσπεράσει, προσπαθεί τώρα να μειώσει διά δύο την προσφορά της για την αγορά του ΔΕΣΦΑ. Αυτό αρκεί από μόνο του για να φανεί ότι δεν πιστεύει στην αξία του...