Ο τερματικός LNG στην Κύπρο

Ν. Λυγερός

Ο τερματικός LNG στην Κύπρο πρέπει να γίνει εθνικός στόχος για να αξιοποιήσουμε την κυπριακή ΑΟΖ και την εξόρυξη του φυσικού αερίου, γιατί αποτελεί την ισχυρότερη προστιθέμενη αξία για τον κυπριακό λαό σε επίπεδο οικονομικό. Διότι αυτός είναι ικανός να κάνει ...

http://www.lygeros.org/articles.php?n=31123&l=gr

«Κλείδωσε» ο EuroAsia Interconnector, που αναβαθμίζει την Κρήτη

Από τα 18 έργα που χρηματοδοτούνται, τα δέκα αφορούν το φυσικό αέριο, τα επτά τον ηλεκτρισμό και το ένα τα έξυπνα δίκτυα
Τα λεφτά βρέθηκαν, οι μελέτες ετοιμάζονται...ετελείωσε ο EuroAsia Interconnector ! Είναι ο αγωγός που θα ενώσει ηλεκτρικά την Ασία με την Ευρώπη μέσω Κρήτης! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επενδύσει το ποσό των 444 εκατ. ευρώ σε 18 έργα ενεργειακών υποδομών, μεταξύ των οποίων και ελληνικών και κυπριακών, σύμφωνα με απόφαση των κρατών – μελών με πρώτο και κύριο τον EuroAsia Interconnector!
Τα εν λόγω έργα προωθούνται στα πλαίσια του Connecting Europe Facility (CEF) και εκτιμάται ότι θα συντελέσουν στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη διασύνδεση των ευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων, την αύξηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ.
Ο Αντιπρόεδρος και αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, κ. Μάρος Σέφτσοβιτς δήλωσε σχετικά ότι «πρόκειται για σημαντικά έργα με έντονο διασυνοριακό αντίκτυπο. Αποτελούν απτό δείγμα του τι σημαίνει η Ενεργειακή Ένωση για την Ευρώπη και τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βοηθήσει να ισχυροποιήσουμε τις χώρες μας συνεργαζόμενοι στενά όλοι μαζί».
Τη συμφωνία χαιρέτισε και ο Επίτροπος αρμόδιος για τη δράση για το κλίμα και την ενέργεια κ. Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε υπογραμμίζοντας ότι «χάρη σε αυτή την αναβάθμιση, οι προτάσεις της δέσμης μέτρων ‘‘Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους’’ είναι ακόμη πιο κοντά στην πραγματοποίησή τους. Η ΕΕ αποδεικνύει τη δέσμευσή της να προσφέρει φθηνότερη, βιωσιμότερη και ασφαλέστερη ενέργεια στους ευρωπαίους καταναλωτές».
Από τα 18 έργα που χρηματοδοτούνται, τα δέκα αφορούν το φυσικό αέριο, τα επτά τον ηλεκτρισμό και το ένα τα έξυπνα δίκτυα. Όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, 14,5 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για τις τελικές μελέτες του EuroAsia Interconnector, που φιλοξεί να ενώσει την Αν. Μεσόγειο με την Ευρώπη στον ηλεκτρισμό. Παράλληλα, σχεδόν 1 εκατ. ευρώ θα λάβει η βουλγαρική Bulgartransgaz για να πραγματοποιήσει μελέτη βιωσιμότητας του σχεδίου Balkan Gas Hub, ενώ 14 εκατ. ευρώ θα λάβει η Ιταλία για την προστασία των αρχαιοτήτων που ανακαλύφθηκαν στα πλαίσια των εργασιών του αγωγού TAP.
Ποιος είναι ο Eurasia Interconnector
Με μήκος 1500 χιλιόμετρα και ισχύ 2000MW η ηλεκτρική διασύνδεση Euroasia Interconnector φιλοδοξεί να συνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου με την ηπειρωτική Ευρώπη-μέσω Κρήτης- περιλαμβάνοντας τρία επιμέρους project: τη διασύνδεση Ισραήλ- Κύπρου, τη διασύνδεση Κύπρου- Κρήτης και τη διασύνδεση Κρήτης- Αττικής.
Η διασύνδεση Κρήτης Αττικής, δεν έρχεται σε αντίθεση, ούτε ακυρώνει τα σχέδια για την κατασκευή της μικρής "διασύνδεσης εξπρές" που σχεδιάζει ο ΑΔΜΗΕ για να δώσει μια πρώτη επείγουσα λύση στο πρόβλημα της ηλεκτρικής επάρκειας της Κρήτης, ενόψει και των αποσύρσεων παλιών μονάδων που οφείλει να πραγματοποιήσει λόγω περιβαλλοντικών κανονισμών η ΔΕΗ.
Ταυτόχρονα όμως το project του Euroasia Interconnector δημιουργεί μία γέφυρα ηλεκτρικής ενέργειας, μια ενεργειακή λεωφόρο που ενώνει την Ανατολική Μεσόγειο, βγάζοντας από την ηλεκτρική απομόνωση το μοναδικό κράτος της ΕΕ που είναι ενεργειακά απομονωμένο, δηλαδή την Κύπρο και συμβάλλοντας στους στόχους της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας.
Το project του καλωδίου συνοδεύεται και από μια σειρά άλλα project με κυριότερο αυτό της κατασκευής μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο , με στόχο η φθηνή ενέργεια να κατευθύνεται προς την Ευρώπη. Παράλληλα το καλώδιο μπορεί να βοηθήσει στην αξιοποίηση του πλούσιου δυναμικού ΑΠΕ σε Κύπρο και Κρήτη με σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Με βάση τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει, το καλώδιο μπορεί να ξεκινήσει να κατασκευάζεται (το τμήμα Κύπρος Ισραήλ) από το 2017 και να ολοκληρωθεί το 2019 ενώ θα ακολουθήσει το έργο της Κρήτης και στη συνέχεια η διασύνδεση Κύπρου Κρήτης για να είναι η διασύνδεση πλήρως λειτουργική μέχρι το 2022.

Το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο ρεύματος φτάνει στην στεριά

Το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο ρεύματος στον κόσμο, μήκους 385 χιλιομέτρων και 2.2GW μόλις έπιασε στεριά στην παραλία Ardneil στο North Ayrshire, σηματοδοτώντας ορόσημο στην ολοκλήρωση του έργου ScottishPower / National Grid αξίας 1,25 δισ. δολαρίων.
Η κύρια διασύνδεση, η οποία θα μεταφέρει υπεράκτια αιολική ενέργεια από τα ανοικτά της Σκωτίας στην Αγγλία και στην Ουαλία, είναι η πρώτη διασύνδεση με υψηλή τάση συνεχούς ρεύματος στο επίπεδο των 600kV.
Η κατασκευή γίνεται από μια κοινοπραξία της Siemens και της Prysmian.
CableLanding SP2
newmoney.gr

Μετά την απαξίωση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου Νότια της Κρήτης τι πρέπει να γίνει

των Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος

Στην Μνήμη της Αντιπεριφεριάρχου Ενέργειας Κρήτης ΒΙΡΓΙΝΙΑΣ ΜΑΝΑΣΑΚΗ που πάντα πίστευε στην ανάδειξη του υποθαλάσσιου oρυκτού πλούτου της Κρήτης.

Mε την πρώτη εικόνα μας υπενθυμίζουμε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011 το Yπουργείο Eνέργειας προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό διεξαγωγής μη αποκλειστικών σεισμικών ερευνών σε μία τεράστια θαλάσσια περιοχή 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων του Ιονίου Πελάγους και Νότια της Κρήτης.

Ν. Λυγερός - Το EuroAfrica Interconnector ξεκίνησε

Ν. Λυγερός - Το EuroAfrica Interconnector ξεκίνησε
Το EuroAfrica Interconnector που θα συνδέσει την Κύπρο με την Αίγυπτο ξεκινά επίσημα την πορεία κι έρχεται να ενισχύσει το EuroAsia Interconnector που θα ενώνει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Κύπρο με την Ελλάδα. Μ’ αυτόν τον τρόπο η Κύπρος δεν είναι πια μόνο κρίκος μιας αλυσίδας, αλλά ένα τριπλό σημείο επαφής. Έτσι, όσοι δεν πίστευαν ότι το EuroAsia Interconnector θα γίνει πραγματικότητα και βλέπουν τώρα με τα μάτια τους πόσο έχει εξελιχθεί ο σχεδιασμός του, πρέπει να προετοιμαστούν νοητικά μ’ αυτήν την νέα διασύνδεση που έρχεται μέσω των ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου να υποστηρίξει ένα δίκτυο ακόμα μεγαλύτερης εμβέλειας που δίνει άλλες δυνατότητες. 

Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της GasLog στο έργο του LNG της Αλεξανδρούπολης

Σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσης της 22 Δεκεμβρίου 2016, η Ελληνική εταιρεία Gastrade Α.Ε. ανακοινώνει ότι μετά την ικανοποίηση όλων των απαιτούμενων προϋποθέσεων και εγκρίσεων, ολοκληρώθηκε η απόκτηση του 20% του μετοχικού της κεφαλαίου από την GasLog Ltd (NYSE: GLOG) και η GasLog Ltd είναι πλέον μέτοχος της Gastrade.

Η GasLog Ltd είναι μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες που κατασκευάζει, κατέχει και διαχειρίζεται συνολικά 27 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η Gastrade αναπτύσσει στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης έναν υπεράκτιο πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) που θα αποτελέσει μια νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιoανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Στα "σκαριά" νέος γύρος παραχωρήσεων για τα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης

Προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τους διαγωνισμούς και τις συμβάσεις στον τομέα των υδρογονανθράκων σχεδιάζουν το ΥΠΕΝ και η αρμόδια Διαχειριστική Εταιρεία

Προς την κατεύθυνση της προσαρμογής του θεσμικού πλαισίου που διέπει τους διαγωνισμούς και τις συμβάσεις στον τομέα των υδρογονανθράκων, προκειμένου αμέσως μετά να είναι εφικτή η προκήρυξη νέου γύρου παραχωρήσεων για τα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και της περιοχής Νότια της Κρήτης, δουλεύει ήδη το ΥΠΕΝ και η αρμόδια Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).