Ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, στην ειδική εκδήλωση για τη στρατηγική της ΕΕ για την Περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2014
Κύριοι υπουργοί, φίλες και φίλοι υπουργοί από τις οκτώ χώρες που σας φιλοξενούμε με μεγάλη χαρά και τιμή, αγαπητή κ. Δαμανάκη και έτερε Επίτροπε φίλε κ. Hahn, που πάντοτε βοηθάτε τον τόπο μας. Φίλες και φίλοι,
Αυτό το συνέδριο δεν είναι για την Ελλάδα μια ακόμα τυπική διαδικασία στο πλαίσιο αυτής της εξάμηνης Προεδρίας της. Η Ανάπτυξη της Περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου έχει για μας ιδιαίτερη αξία. Για την Ελλάδα ασφαλώς, για ολόκληρη την περιοχή αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά. Ως χώρα έχουμε ενεργό ρόλο από την αρχή αυτής της συζήτησης για τη συνεργασία. Εργαστήκαμε μέσα στην πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου, η οποία κατέληξε- η διαδικασία αυτή- να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε σχεδιασμό στρατηγικής για αυτή τη θαλάσσια περιοχή. Ενώ ήδη από το Δεκέμβριο του 2012 μπήκε και στην Ευρωπαϊκή ατζέντα η θαλάσσια στρατηγική για όλες τις θαλάσσιες περιοχές που περιβρέχουν την Ευρώπη μας. Άλλωστε, δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Έχουμε οδηγό την εμπειρία από τη δουλειά που έχει γίνει στη Βαλτική θάλασσα και το Δούναβη.
Η συνεργασία Αδριατικής-Ιονίου πρέπει να μετεξελιχθεί σε άξονα οικονομικής Ανάπτυξης της Ευρώπης. Μια ακόμη διέξοδος για να φύγει μπροστά η Ευρωπαϊκή οικονομία, μετά από μια περίοδο μεγάλης κρίσης και αβεβαιότητας, που όλοι ευχόμαστε ότι την αφήνουμε οριστικά πίσω μας. Και η Ελληνική Προεδρία έβαλε στην ατζέντα των θεμάτων το σύνολο των θαλασσίων πολιτικών μας αναδεικνύοντας τι; Αναδεικνύοντας και τη γεωστρατηγική σημασία της θάλασσας, που υπήρξε πάντα όχι μόνο μια ατμομηχανή Ανάπτυξης για την Ευρώπη αλλά και αυτό που τη γέννησε, αυτό που τη διαμόρφωσε, αυτό που την έκανε, την Ευρώπη, πηγή πλούτου, Ιστορίας και πολιτισμού. Η Ευρώπη από τη θάλασσα αναδείχτηκε, κυριάρχησε στις θάλασσες και ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει τη θάλασσα όχι αποσπασματικά αλλά συνολικά. Δηλαδή, όχι ευκαιριακά αλλά στρατηγικά.
Η θάλασσα συμβόλιζε πάντοτε την εξωστρέφεια των Ευρωπαίων και η ανάδειξη της θάλασσας σε πεδίο στρατηγικής για την εξωστρέφεια, για την Ανάπτυξη και για την ασφάλεια συμβολίζει την επάνοδο της Ευρώπης στο παγκόσμιο προσκήνιο. Η περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου, με οκτώ χώρες να την περιβάλλουν, έχει μεγάλα και- θα έλεγα- και ανεξερεύνητα περιθώρια οικονομικής Ανάπτυξης, ανάπτυξης που θα την έβαζα σε τέσσερις άξονες:
Πρώτον, κρίσιμοι τομείς αιχμής, όπως η Ναυτιλία, η Ναυπηγική και τα Logistics, που μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από οριζόντιες και από κάθετες συνεργασίες, σε έναν διαρκώς εντεινόμενο διεθνή ανταγωνισμό.
Δεύτερον, η Αδριατική αναδεικνύεται συνεχώς σε πολύ σημαντικό εμπορικό δρόμο για τη μεταφορά προϊόντων και ενέργειας προς όλες τις κατευθύνσεις. Και αυτό δίνει ακόμα μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ταχεία ολοκλήρωση των διευρωπαϊκών δικτύων στην περιοχή. Ώστε με την ένταξη όλων των χωρών της Αδριατικής-Ιονίου να πάρει νέα ώθηση, οικονομική Ανάπτυξη και επομένως και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ειδικά για την ενέργεια, πρέπει να πω ότι πιστεύουμε ότι η Αδριατική διαθέτει σημαντικά ενεργειακά αποθέματα. Η αξιοποίηση επομένως των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, όπως προβλέπονται στο διεθνές δίκαιο, μπορεί να διασφαλίσει τη μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών. Και αυτά τα δύο αποτελούν και τους ενεργειακούς στόχους της ΕΕ. Ήδη άλλωστε από πέρυσι, όλοι θυμόμαστε ότι ξεκίνησε η υλοποίηση του ΤΑP, του αγωγού δηλαδή που φέρνει μέσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία, διασχίζοντας καθέτως την Αδριατική.
Τρίτον, η ανάδειξη και η βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, της οικονομίας και της επιστημονικής έρευνας που αναπτύσσεται γύρω από το περιβάλλον, είναι ο τρίτος άξονας της πολιτικής μας. Η Αδριατική διακρίνεται για τον πλούτο του φυσικού της περιβάλλοντος, ηπειρωτικού, παραθαλάσσιου και υποθαλάσσιου.
Τέταρτον, η Ανάπτυξη του τουρισμού για ολόκληρη την Αδριατική και το Ιόνιο που μπορούν κατά την άποψή μας να διεκδικήσουν κορυφαίο ρόλο διεθνούς προορισμού. Είναι μια περιοχή που συνδυάζει την ομορφιά και το κλίμα της Μεσογείου, την ατέλειωτη ακτογραμμή, τα γραφικά τα πανέμορφα νησιά, την απαράμιλλη πολιτιστική κληρονομιά και το υψηλό επίπεδο τουριστικών υποδομών.
Η στενότερη συνεργασία των χωρών της περιοχής θα οδηγήσει, επομένως, σε ένα διεθνές Branding, διεκδικώντας έτσι μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Και αυτό κατά την άποψή μας, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, είναι πολύ σημαντικό για όλες τις χώρες- περιοχές. Έτσι η στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο δεν είναι ούτε ένα αφηρημένο σχέδιο, ούτε καν βέβαια βρίσκεται στην αρχή. Αποτελεί ήδη πεδίο συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας για όλους τους λαούς στην περιοχή. Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, δημιουργεί πολλαπλές ευκαιρίες. Μένει αυτή τη στρατηγική να την ολοκληρώσουμε και να την προωθήσουμε ακόμα περισσότερο, πράγμα που θα αποτελέσει και προηγούμενο για τη θαλάσσια πολιτική μας και τη θαλάσσια πολιτική ευρύτερα, στις άλλες περιοχές.
Τέλος, θα ήθελα να πω ότι η περιφερειακή συνεργασία Αδριατικής- Ιονίου οικοδομεί την προοπτική Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των χωρών στην περιοχή. Δηλαδή, κράτη-μέλη της Ένωσης και κράτη που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεργάζονται και καλλιεργούν το κοινοτικό κεκτημένο, όχι θεωρητικά, αλλά στην πράξη. Οικοδομούν τις σχέσεις καλής γειτονίας που είναι θεμελιώδης αρχή του αξιακού και πολιτικού υπόβαθρου για την ενωμένη Ευρώπη. Και η συμβολή της πρωτοβουλίας αυτής, στην προετοιμασία για την ένταξη, επομένως, των χωρών αυτών στην περιοχή, είναι πολύ σημαντική. Και εμείς, και ιδιαίτερα η Ελληνική Προεδρία οφείλει αυτό αν το αναδείξει όσο το δυνατόν περισσότερο. Στους επόμενους μήνες, η προετοιμασία που κάνουμε σήμερα θα έχει ολοκληρωθεί με την εκπόνηση της στρατηγικής για την Αδριατική και το Ιόνιο αλλά και με το Action Plan, δηλαδή με το πρόγραμμα δράσης, που θα την υλοποιεί. Επιδιώκουμε και τα δυο να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας, ώστε να αρχίσει, μετά αμέσως, η υλοποίηση χωρίς τις γνωστές καθυστερήσεις.
Να θυμάστε, λοιπόν, ότι η θάλασσα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής μας ταυτότητας. Η θάλασσα είναι οι ανοικτοί μας ορίζοντες. Είναι η συνεχής πρόκληση για όλους μας. Αστείρευτος πλούτος. Είναι η θάλασσα η οποία μας ενώνει. Και εύχομαι πραγματικά καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας για άλλη μια φορά να σας υποδεχθούμε- να το ξέρετε ότι σας υποδεχόμαστε- με πολύ αγάπη και τιμή εδώ στην Αθήνα. Ευχαριστώ πάρα πολύ.
http://www.primeminister.gov.gr/2014/02/06/12590
Ετικέτες
Ευρωπαϊκή Ένωση,
Ιόνιο,
Ιταλία,
Text