Στη Λάρνακα η ENI με Medserv - Καραμοντάνη
Λάρνακα: Συμφωνία με την Medserv (Κύπρου) Λτδ (κοινοπραξία μεταξύ της Medserv: 80%, της Μάλτας και του κυπριακού επιχειρηματικού ομίλου Καραμοντάνη: 20%) υπέγραψε χθες η ιταλική ΕΝΙ, αναθέτοντας στη μαλτεζο-κυπριακή εταιρεία την εξυπηρέτηση των υπεράκτιων δραστηριοτήτων της για τα τεμάχια 2, 3 και 9 των οποίων έχει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Medserv, πλέον η ανατολική Μεσόγειος μετατρέπεται σε κύρια πηγή εσόδων για την εταιρεία, μετά και την επιλογή της δικής της πρότασης για παροχή επίγειας βάσης επιχειρησιακής υποστήριξης από τον ιταλικό κολοσσό στις δραστηριότητες έρευνας για τα κοιτάσματα.
Η σύμβαση που υπογράφτηκε είναι τριετής με δυνατότητα παράτασης για δύο επιπλέον χρόνια. Η αξία της σύμβασης «ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας την Ανατολική Μεσόγειο επί του παρόντος κύρια πηγή εισοδήματος για τη Medserv», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση. Η εταιρεία της Μάλτας σημειώνει ότι αντιμετώπισε προβλήματα λόγω των πολιτικών ανακατατάξεων και ταραχών στη Βόρεια Αφρική, κάτι που τώρα αντισταθμίζεται με τη συμφωνίας της με την ΕΝΙ και τη δραστηριότητά της στην Κύπρο.
«Η σύμβαση ξεκινά την 1η Ιουνίου και θα διεξαχθεί από νέα βάση της εταιρείας, στη Λάρνακα. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα περιλαμβάνουν υποστήριξη, διοικητική μέριμνα, όπως και υπηρεσίες αποθήκευσης σωλήνων, γεωτρητικού εξοπλισμού, αποθήκευση και διαχείριση αποβλήτων, παροχή εξειδικευμένων κοντέινερ για υπεράκτιες εργασίες και άλλες βοηθητικές υπηρεσίες», αναφέρει η Medserv. Όπως επίσης αναφέρεται, «η Medserv το 2013 έλαβε άδεια να επιχειρεί και έξω από το λιμάνι της Λάρνακας», αναφέρει η ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται πως η Αρχή Λιμένων έχει, από τον Οκτώβριο του 2013, παραχωρήσει άδειες και χώρους στο λιμάνι Λάρνακας για ανάπτυξη δραστηριοτήτων υδρογοναθράκων σε δύο εταιρείες και συγκεκριμένα, 33.750 τετρ. μέτρα γης στη Medserv (Κύπρου) και 37.500 τετρ. μέτρα γης και 600 τετρ. μέτρα αποθήκες στην Gulf Agency Co (Κύπρου).
Πάντως, η Κυβέρνηση βρίσκεται ταυτόχρονα σε επαφή με αιγυπτιακό όμιλο για να συμμετέχει ως στρατηγικός συνεργάτης στην ανάπτυξη της Μαρίνας και του λιμανιού Λάρνακας, ενώ, όπως επίσημα δηλώνει, αποφάσεις για το μέλλον του λιμανιού θα ληφθούν μετά το τέλος του μήνα.
Πηγή: Φιλελεύθερος