Το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία του διαγωνισμού για τα πετρελαϊκά οικόπεδα
Πετρελαϊκοί κολοσσοί απ' όλο τον κόσμο ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα επενδυτικά σχήματα που θα αναλάβουν την έρευνα-αξιοποίηση-εκμετάλλευση κοιταμάτων υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας. Το ενδιαφέρον τους επιβεβαιώθηκε από την παρουσία δεκάδων εκπροσώπων διεθνών ομίλων στο διήμερο roadshow που πραγματοποιήθηκε Λονδίνο, και παρουσιάστηκαν τα 20 οικόπεδα που θα παραχωρηθούν με πλειοδοτικούς διαγωνισμούς.
Η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού θα σταλεί σε δυο βδομάδες από τώρα στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Gazette) προκειμένου να έχει δημοσιευτεί μέσα σε δύο μήνες, δηλαδή γύρω στον Σεπτέμβριο.
Από την ημέρα δημοσιοποίησης της προκήρυξης στο φύλλο της Κομισιόν θα υπάρχει, σύμφωνα με τον νόμο, μία προθεσμία τουλάχιστον 90 ημερών για τους υποψήφιους επενδυτές, ώστε να καταθέσουν φακέλους με τις προτάσεις τους. Δηλαδή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών θα είναι κοντά στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2014. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, πλήρης εικόνα των προσφορών θα υπάρχει τον Μάρτιο του 2015.
Τα έσοδα του Δημοσίου εκτός από τη φορολογία (20%) και τον περιφερειακό φόρο (5%) περιλαμβάνουν και τα δικαιώματα που κλιμακώνονται ανάλογα με το μέγεθος του κοιτάσματος. Η προκήρυξη θα αποκλείει σύμφωνα με πληροφορίες τις off shore εταιρίες από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, όπως και τη συμμετοχή μιας εταιρίας σε διαφορετικές κοινοπραξίες για την ίδια περιοχή. Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ για τις έρευνες στον Πατραϊκό κόλπο, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα (οι σχετικές συμβάσεις αναμένεται να κυρωθούν από το Β´ θερινό τμήμα της Βουλής), για ανακτήσιμα αποθέματα 100 εκατ. βαρελιών από ένα κοίτασμα, με μέση τιμή 90 δολάρια/βαρέλι, τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ.
Τα 20 θαλάσσια οικόπεδα
Τα οικόπεδα χωρίστηκαν σύμφωνα με τα σεισμικά δεδομένα που πραγματοποίησε η νορβηγική εταιρία (PGS), η οποία στο πόρισμα της αναφέρει ότι υπάρχουν ελπιδοφόρα κοιτάσματα και ειδικά στην περιοχή του Ιονίου, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται περισσότερο εκεί, παρά στην Κρήτη, λόγω του μεγάλου βάθους. Στο Ιόνιο αναμένονταν περίπου πέντε οικόπεδα αντί 10 και λιγότερα στην Κρήτη.
Επίσης, για το Ιόνιο υπάρχουν συμφωνίες με γειτονικές χώρες, όπως η ελληνοϊταλική του 1977, που οριοθέτησε την υφαλοκρηπίδα. Στην Κρήτη πρόσφατες αναλύσεις έχουν δείξει ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές μεγάλης κλίμακας, με πιθανές τις συγκεντρώσεις φυσικού αερίου, στα δυτικά της Γαύδου και στα ΝΑ της Ιεράπετρας.
Τα 20 οικόπεδα βρίσκονται μέσα σε τέσσερις μεγάλες και -με βάση τα μέχρι τώρα ευρήματα- πιθανά πετρελαιοφόρες περιοχές. Η πρώτη ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία, και εκτείνεται προς τα κάτω, στους Παξούς και Αντιπαξούς, μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο.
Η δεύτερη περιοχή εκτείνεται από τα δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει μέχρι το Κατάκολο, ενώ η τρίτη βρίσκεται στα ανοιχτά του Κατάκολου, κοντά στην περιοχή όπου έχει ήδη δοθεί σε κοινοπραξία για έρευνες. Τέλος, η τέταρτη είναι η περιοχή νότια της Κρήτης που εκτείνεται μέχρι τα όρια με τη Λιβύη.
Η χάραξη των οικοπέδων έγινε σε συνεργασία με τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, με οδηγίες και από τον ίδιο τον υπουργό κ. Γιάννη Μανιάτη, οι οποίες είναι σε απόσταση 6-7 χιλιομέτρων από τις ακτογραμμές ώστε να μην είναι ορατές οι εργασίες.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ στο θεσμικό -οικονομικό πλαίσιο που θα διέπει τις έρευνες περιλαμβάνονται:
-Ο νέος νόμος για τις παραχωρήσεις, «που ενσωματώνει τις τελευταίες τάσεις και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για τα δικαιώματα παραχώρησης και προσφέρει στους επενδυτές σταθερό περιβάλλον, προβλέψιμο και με ίσους όρους για όλους
-Το φορολογικό καθεστώς που προβλέπει μειωμένο συντελεστή (από 40 στο 20%) προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επενδύσεων.
-Η νεοσυσταθείασα Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων, που θα ρυθμίζει, θα αδειοδοτεί και να παρακολουθεί τις δραστηριότητες εξερεύνησης και αξιοποίησης για λογαριασμό του Δημοσίου.
-Οι κανόνες της ΕΕ σχετικά με την ασφάλεια των παράκτιων δραστηριοτήτων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
-Τα δεδομένα που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες σε έκταση 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, καθώς και η ερμηνεία των δεδομένων αυτών από το Γαλλικό Ινστιτούτο BEICIP.
Πηγή: sofokleousin.gr