Η Κύπρος δεν θα περιμένει το Ισραήλ αν συνεχιστεί η καθυστέρηση του ενεργειακού του προγράμματος
Σε παράλληλη εκμετάλλευση του «Λεβιάθαν» και της «Αφροδίτης» αναφέρθηκε ο Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας πως αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις για Εuroasia Interconnector
Το ενδιαφέρον της Κύπρου για παράλληλη ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» και του ισραηλινού «Λεβιάθαν» εξέφρασε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ισραηλινή οικονομική εφημερίδα «Globes», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να περιμένει για το Ισραήλ, εάν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις.
Επιπλέον, ο κ. Λακκοτρύπης αποκάλυψε ότι τον επόμενο μήνα θα υπάρξει μια απόφαση σχετικά με το εάν το οικόπεδο «Αφροδίτη» εκτείνεται κάτω από την ΑΟΖ του Ισραήλ και εξήγησε, μεταξύ άλλων, γιατί η πώληση φυσικού αερίου από την Κύπρο και το Ισραήλ προς την Αίγυπτο είναι ακόμη εφικτή, παρά την τεράστια ανακάλυψη του «Ζορ» και την παρούσα κατάσταση στο Ισραήλ.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η εφημερίδα «Globes» ανέφερε ότι το Ισραήλ απαιτούσε να καταστεί μέρος του σχεδίου ανάπτυξης του «Αφροδίτη», αφού, όπως ισχυρίζεται, το πεδίο εκτείνεται και εντός της ισραηλινής ΑΟΖ. Ο ισραηλινός ισχυρισμός, αναφέρει η εφημερίδα, στηρίζεται στα σημάδια του φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν από τον Beny Steinmetz σε γεωτρήσεις με την άδεια Yishai στα νότια σύνορα της «Αφροδίτης» το 2012.
Δεν επηρεάζονται οι σχέσεις
Παρά τη διαφωνία αυτή, Κύπρος και Ισραήλ συνεχίζουν να διεξάγουν συνομιλίες, προκειμένου να καταλήξουν σε μια διπλωματική συμφωνία περί συνεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στα σύνορα των δύο ΑΟΖ. Εντούτοις, εδώ και περίπου πέντε χρόνια η υπογραφή της συμφωνίας καθυστερεί. Στην συνέντευξή του, ο Κύπριος Υπουργός δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν ισραηλινές απαιτήσεις για συνεργασία στην ανάπτυξη της «Αφροδίτης», αλλά απορρίπτει πλήρως τον ισχυρισμό ότι η διαφωνία έχει οδηγήσει σε «τέντωμα» των σχέσεων ή καθυστέρηση της υπογραφής της συμφωνίας συνεκμετάλλευσης και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε άλλους ενεργειακούς τομείς.
Προχωρά ο East Med
Επιπλέον, κληθείς να δώσει τη δική του εκτίμηση για την κατασκευή του αγωγού EastMed μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου και Ελλάδας, ο κ. Λακκοτρύπης επεσήμανε πως η Ε.Ε. έχει μέχρι στιγμής διαθέσει 2 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να βοηθήσει τις ιδιωτικές εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία, ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι μελέτες βιωσιμότητας που αφορούν το μέγεθος των απαιτούμενων ποσοτήτων και την πιο κατάλληλη διαδρομή. «Το δύσκολο μέρος από την άποψη της μηχανικής είναι μεταξύ Κύπρου και Κρήτης.
Αυτό το γνωρίζουμε από την άλλη πρωτοβουλία για τη σύνδεση Ισραήλ-Κύπρου με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, με ένα καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Euroasia Interconnector)», εξήγησε. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε ότι τα σχετικά αποτελέσματα θα παρουσιαστούν τις επόμενες εβδομάδες και πρόκειται για ένα έργο που μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ισραηλινή και την κυπριακή ενεργειακή ασφάλεια, επιτρέποντας, παράλληλα, την αύξηση σε σημαντικό βαθμό του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ξεκαθαρίζει το ζήτημα
Ερωτηθείς κατά πόσον ο ίδιος συμμερίζεται τον ισχυρισμό ότι το οικόπεδο «Αφροδίτη» εκτείνεται εντός της ισραηλινής ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε ότι υπήρξε μια συμφωνημένη διαδικασία και ένας δομημένος διάλογος που άρχισε και συνεχίστηκε με την ανταλλαγή των γεωλογικών δεδομένων, τον Ιούνιο του 2014. «Λάβαμε τα δεδομένα από τη γεώτρηση Yishai και οι Ισραηλινοί έχουν τα δεδομένα από τις γεωτρήσεις της "Αφροδίτης". Παίρνει πολύ χρόνο για να επεξεργαστεί τα δεδομένα», είπε ο κ. Λακκοτρύπης, προσθέτοντας:
«Για παράδειγμα, η ΕΝΙ ζήτησε δύο χρόνια για να αναλύσει τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη γεώτρηση. Αναμένουμε μια συνάντηση για τις δύο ομάδες και τον επόμενο μήνα θα υπάρξει μια τεχνική συζήτηση, για να διαπιστώσει αν επεκτείνεται. Και οι δύο χώρες συζητούν με καλή πίστη και αυτό που έχει υπογραμμιστεί σε πολλές περιπτώσεις, είναι ότι οι δύο χώρες θα σεβαστούν τα δικαιώματα η μια της άλλης χώρας όσον αφορά τους εθνικούς πόρους».
Αναμένουν τεχνικά αποτελέσματα
Σε διευκρινιστική ερώτηση της «Globes» για το εάν η υπογραφή της συμφωνίας αναβλήθηκε μέχρι το τέλος της διαδικασίας της έρευνας, ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι κατά την επίσκεψη της κυπριακής αποστολής στην Ιερουσαλήμ το καλοκαίρι, αποφασίστηκε να περιμένουν για τη συμφωνία συνεκμετάλλευσης μέχρι την ολοκλήρωση των γεωλογικών ερευνών.
«Είχα μια συζήτηση στο τηλέφωνο με τον Ισραηλινό ομόλογό μου, τον Υπουργό Ενέργειας Δρα Yuval Steinitz πριν από δύο εβδομάδες και, στην τελευταία συνομιλία μας, ακόμη κι αν στην αρχή είπαμε "ας δούμε αν μπορούμε να έχουμε πρόοδο στις συζητήσεις για τη συνεκμετάλλευση και στη συνέχεια μπορεί να γίνει συνάντηση", στην τελευταία κουβέντα είπαμε "ας μην περιμένουμε για αυτό, ας βρούμε μια ημερομηνία".
Επομένως, πρόκειται απλώς για θέμα διαχείρισης, και είναι εντελώς αναληθές ότι καθυστέρησε την επίσκεψή του για τον λόγο αυτό», δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης, προσθέτοντας: «Δεν μας αρέσει να ρίχνονται οποιεσδήποτε φανταστικές σκιές στις μεταξύ μας σχέσεις. Γνωρίζω ποιες είναι οι ισραηλινές προθέσεις και ποιες είναι οι δικές μας, και αυτό που απλώς περιμένουμε είναι τα τεχνικά αποτελέσματα».
Ταυτόχρονη ανάπτυξη
Ερωτηθείς κατά πόσον η Κύπρος έχει βρει αγοραστές για το φυσικό της αέριο, ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Αίγυπτο την περασμένη βδομάδα σχετιζόταν με αυτόν ακριβώς τον λόγο. «Ήθελα να βεβαιωθώ ότι οι συνομιλίες μεταξύ των εταιρειών πετρελαίου και της αιγυπτιακής πλευράς θα συνεχιστούν. Η τεράστια επιθυμία μας είναι τα δύο κοιτάσματα -του "Λεβιάθαν" και της "Αφροδίτης"- θα αναπτυχθούν από κοινού, διότι υπάρχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε μέγεθος.
Η απόσταση μεταξύ των δύο πεδίων ανέρχεται σε μόλις 7 χιλιόμετρα και επομένως μάς επιτρέπει να βασιστούν στους ίδιους τους προμηθευτές και τους ίδιους σχεδιαστές», είπε, σημειώνοντας πως αυτές οι συνέργειες θα αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα των δύο οικοπέδων. «Φυσικά, δεν έχουμε ακόμα ακούσει την ισραηλινή απόφαση, αλλά θέλουμε πάρα πολύ οι δύο δεξαμενές να αναπτυχθούν ταυτόχρονα».
«Να αδράξουμε την ευκαιρία»
Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον η κυπριακή πλευρά είναι διατεθειμένη να περιμένει για την ανάπτυξη του «Λεβιάθαν» αν αυτή καθυστερήσει για πολλά ακόμη χρόνια, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε αρνητικά. «Τα παράθυρα ευκαιρίας ανοίγουν και κλείνουν αστραπιαία στην αφορά φυσικού αερίου. Κοιτάξτε την ανακάλυψη του "Ζορ" στην Αίγυπτο. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε την αιγυπτιακή αγορά ως μια εξαιρετική ευκαιρία για το οικόπεδο "Αφροδίτη" και το "Λεβιάθαν", παρά την ανακάλυψη του κοιτάσματος (Ζορ).
Οι Αιγύπτιοι μού το επιβεβαίωσαν αυτό μόλις την περασμένη βδομάδα και άκουσα το ίδιο πράγμα και από τις εταιρείες», δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης, τονίζοντας ότι η ετήσια αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο είναι 7%. «Η Αίγυπτος ανακοίνωσε την παραχώρηση νέων αδειών εξερεύνησης και πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία. Σκοπεύω να μεταφέρω αυτό το μήνυμα και στον Steinitz», πρόσθεσε.
Επέκταση συμβολαίου από Total
ΣΥΜΦΩΝΑ με την «Globes», μέρος του κοιτάσματος Ζορ επεκτείνεται μέσα στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, του οποίου τα δικαιώματα κατέχει η γαλλική Total. Αν και ο γαλλικός κολοσσός σκεφτότανε να παραχωρήσει το οικόπεδο αφού το συμβόλαιο ενοικίασής του φτάνει στο τέλος, εντούτοις, όπως αποκάλυψε ο κ. Λακκοτρύπης, η εταιρεία έχει τώρα αλλάξει γνώμη, ακριβώς λόγω της γειτνιάζουσας αιγυπτιακής ανακάλυψης.
«Τις τελευταίες μέρες, η Total ανακοίνωσε προφορικά, ότι ενδιαφέρεται να παρατείνει τη συμφωνία για την περιοχή. Από ό,τι καταλαβαίνω από τις αιγυπτιακές Αρχές, η δεξαμενή Ζορ είναι η πρώτη ανακάλυψη του είδους της με γεωλογικά στρώματα άνθρακα που δεν έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν. Το γεγονός ότι μιλάμε για ένα διαφορετικό είδος στρωμάτων από εκείνα που ανακαλύφθηκαν στο "Ταμάρ", "Λεβιάθαν" και την "Αφροδίτη", σημαίνει ότι μιλάμε για ένα εντελώς νέο παιχνίδι που έχει ανοικτεί για εξερεύνηση. Πολλές εταιρείες θα ενδιαφερθούν για αυτά τα νέα στρώματα, που επίσης εκτείνονται στο Ισραήλ και την Κύπρο. Το δίδαγμα είναι ότι θα πρέπει να τρυπάμε, διότι αν δεν τρυπούμε δεν θα ξέρουμε», είπε.
http://www.sigmalive.com/