Λίβανος: 'Aδειες σε ΤΟΤΑL, ENI και ΝΟVATEK στην ΑΟΖ

Μετά από χρόνια εμπόδια, ο Λίβανος κατάφερε τελικά να παραχωρήσει προς έρευνα και εκμετάλλευση τα πρώτα του θαλάσσια οικόπεδα στην κοινοπραξία της γαλλικής Τotal, της ιταλικής ΕNI και της ρωσικής Novatek. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Wissam Chbat, μέλος της Λιβανέζικης Διοίκησης Πετρελαίου στο Bloomberg, το Υπουργικό Συμβούλιο τη χώρας παραχώρησε 2 άδειες στον πρώτο γύρο αδειοδότησης για τα οικόπεδα 4 και 9. 

Η κοινοπραξία έχει ένα μήνα για να προετοιμάσει τις νομικές, διοικητικές και τεχνικές γραφειοκρατικές διαδικασίες πριν υπογράφουν οι συμφωνίες εκμετάλλευσης με την κυβέρνηση τον Ιανουάριο, δήλωσε ο Chbat. Οι γεωτρήσεις αναμένεται να αρχίσουν το 2019, είπε. 


Διαφωνία με Ισραήλ

Υπενθυμίζεται το οικόπεδο 9 στην ΑΟΖ του Λιβάνου αποτελεί ένα από τα τρία που βρίσκονται σε περιοχή που αμφισβητείται από το Ισραήλ. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της χώρας Σαατ Χαρίρι , ο Λίβανος συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για την επίλυση της διαφοράς.


Η αναλύτρια ana Kaissy, η οποία είναι επικεφαλής του think-tank «Πρωτοβουλία του Λιβάνου για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», δήλωσε ότι είναι "αδύνατο να γνωρίζει" την έκταση των προσβάσιμων αποθεμάτων πριν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις.

Ωστόσο, δήλωσε ότι «οι προκαταρκτικές αξιολογήσεις» έδειξαν ότι τα πέντε μπλοκ που προσέφερε η κυβέρνηση ήταν τα «πιο ελπιδοφόρα», με το μπλοκ εννέα που συνορεύει με ένα αμφισβητούμενο πεδίο από το Ισραήλ.

Μακροπρόθεσμα, οι αρχές του Λιβάνου υποχρεούνται να αποδείξουν τη "διαφάνεια" τους στον τομέα της ενεργειακής ανάπτυξης, δήλωσε η Kaissy.

Γεωτρήσεις στην Συρία


Σχέδια για όμως για υπεράκτιες γεωτρήσεις έχει και η Συρία παρά την αστάθεια που χαρακτηρίζει το καθεστώς της. Σύμφωνα με τοπικά δημοσιέυματα ο Σύρος Υπουργός Ορυκτών Πόρων Αλί Γκανέμ, δήλωσε πως σχεδιάζει να ξεκινήσει γεωτρήσεις αρχές του 2019 και έχει υπογράψει συμβάσεις για πέντε οικόπεδα με «φιλικές χώρες».

Ο κ. Γκανέμ δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι η Συρία σκόπευε να παράγει 19 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως έως τα τέλη του επόμενου έτους και 24,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα μέχρι το τέλος του 2019, αναφέρει η συριακή εφημερίδα al-Watan. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο στόχος της χώρας για παραγωγή πετρελαίου είναι να αντλήσει 70.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2018 και 219.000 μέχρι τα τέλη του 2019.