Οικονομικά δεδομένα και στρατηγική αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ

Οικονομικά δεδομένα και στρατηγική αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖΜε δεδομένη την οικονομική κρίση στη χώρα μας είχαμε πρόσφατα επισημάνει την ανάγκη άμεσης και μαζικής προσέλκυσης επενδύσεων εντοπισμού και αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ώστε το συντομότερο δυνατόν να μπορέσει να ανακουφισθεί η ελληνική οικονομία με σχετικά έσοδα και θέσεις εργασίας. Αφού γίνει η θέσπιση και η πρώτη συμφωνία οριοθέτησης, αυτή η προσέλκυση μπορεί να γίνει χάρις στην ταυτόχρονη προκήρυξη διαγωνισμού μεγάλου αριθμού θαλάσσιων οικοπέδων της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Αυτή η στρατηγική προσέγγιση αποτελεί μέρος της αντιμετώπισης της οικονομικής κατάστασης της πατρίδας μας. Μόνο που για να έχει αποτελέσματα ουσιαστικά πρέπει να ακολουθήσει και τη μεθοδολογία που παρουσιάζουμε αλλιώς δεν θα πετύχει τον στόχο της, δηλαδή την προσέλκυση των μεγάλων παικτών του τομέα. Επιπλέον, πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι στην ελληνική ΑΟΖ υπάρχουν πάρα πολλά σεισμικά δεδομένα, συνεπώς πολλές και μεγάλες Πετρελαϊκές Εταιρείες γνωρίζουν ήδη πάρα πολύ καλά, σε ποιες περιοχές εντοπίζονταν το ερευνητικό και το κοιτασματολογικό ενδιαφέρον. Ας κοιτάξουμε όμως πως τα γειτονικά μας κράτη πέτυχαν τους παραπάνω στόχους βασιζόμενοι σε συγκεκριμένους στρατηγικούς απλούς κανόνες της αγοράς και της διεθνούς πρακτικής διασφαλίζοντας έτσι επενδύσεις υψηλού επιπέδου.

Οικονομικά δεδομένα και στρατηγική αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖΣτο κόλπο της Ατάλλειας το 2012 η Τουρκία που όπως η Ελλάδα δεν έχει μέχρι τώρα ανακαλύψει κοίτασμα Υδρογονανθράκων υπέγραψε Σύμβαση Έρευνας και Παραγωγής Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων με την Εταιρεία SHELL προσφέροντας, μετά από διαγωνισμό, περιοχή συνολικής έκτασης 15.000 km2. Η Βουλγαρία στην Μαύρη Θάλασσα υπέγραψε Σύμβαση με την Εταιρεία ΤOTAL προσφέροντας, μετά από διαγωνισμό, περιοχή έκτασης 15.000 km2. Στον Κόλπο της Σίρτης η Λιβύη υπέγραψε επίσης Συμβάσεις, μετά από διαγωνισμό, με την Εταιρεία GAZPROM προσφέροντας περιοχή έκτασης 10.000 km2 και με την Εταιρεία BP προσφέροντας περιοχή έκτασης 31.000 km2 δηλαδή περίπου το μέγεθος το Βελγίου. Να σημειώσουμε ότι μόνο οι αναμενόμενες ερευνητικές επενδύσεις της BP, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν σεισμικές έρευνες 5.500 km 2D, 30.000 km 3D αλλά και 17 Γεωτρήσεις, θα ξεπεράσουν τα δύο Δισεκατομμύρια δολάρια.

Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. ΦώσκολοςΤο συμπέρασμα της ανωτέρω πολιτικής των γειτονικών μας Κρατών είναι ότι μεγάλα οικόπεδα στην κατάλληλη γεωγραφική θέση φέρνουν στη χώρα μεγάλους επενδυτικούς παίκτες. Κι όπως η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ της Μεσογείου, της είναι πολύ εύκολο να ανοίξει μεγάλα οικόπεδα ανάλογα με τα προηγούμενα. Μόνο και μόνο μία συμφωνία με την Ιταλία, μας δίνει άμεσα τη δυνατότητα να διαχειριστούμε μία έκταση της τάξης των 100.000 km2. Η Ελλάδα πρέπει να παίξει με μεγάλους παίκτες για να αξιοποιήσει αποτελεσματικά την ΑΟΖ της. Με αυτόν τον τρόπο, γρήγορες ανακαλύψεις κοιτασμάτων θα ανακουφίσουν οικονομικά τον ταλαιπωρημένο ελληνικό λαό εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας.

Πηγή: Ηλίας Κονοφάγος,  Νίκος Λυγερός , Αντώνης Φώσκολος

Ακόμα και οι φοβίες είναι κουραστικές

Νίκος Λυγερός - Ακόμα και οι φοβίες είναι κουραστικές
Ακόμα και οι φοβίες είναι κουραστικές. Όταν δεν υπάρχει γνώση το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι οι φοβίες. Αυτό μπορεί να είναι κατανοητό σε ατομικό επίπεδο, αφού ο χαρακτήρας του καθενός είναι και η μοίρα του, όπως λέει ο συγγραφέας. Αυτό όμως που πρέπει να μας απασχολεί είναι στο επίπεδο της χώρας. Δεν μπορεί λόγω του ραγιαδισμού μια ολόκληρη πατρίδα να περιμένει για να διεκδικήσει τα αυτονόητα δικαιώματά της μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Αυτός ο τόπος είναι ευλογημένος. Εδώ γεννήθηκαν παγκόσμιες έννοιες, διότι ο ελληνισμός είναι προσφορά στην Ανθρωπότητα. Και προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να ζητιανεύουμε και μάλιστα να είμαστε χαρούμενοι με αυτή την κατάσταση. Κι ο καθένας κουβαλά την άγνοια του, για να μας επιβληθεί με αυθαίρετα επιχειρήματα για να πάμε πίσω. Πρέπει να σταματήσει αυτή η ηττοπάθεια που παράγει μίζερη σκέψη, η οποία δεν αλλάζει τίποτα. Με όλες αυτές τις αηδίες πώς να μην έχει κατάθλιψη ο ελληνικός λαός και να μη βλέπει το φως. Είναι δυνατόν στη χώρα του φωτός και του ήλιου της δικαιοσύνης να υπάρχει αυτή η νοοτροπία; Εδώ τρώγαμε πέτρες, για να παραμείνουμε ελεύθεροι και τώρα που ξέρουμε το μέγεθος της ΑΟΖ μας θα τα παρατήσουμε, επειδή μερικοί έχουν φοβίες; Με τίποτα! 

Την ΑΟΖ θα την κάνουμε, διότι είναι το πρέπον και το μέλλον του ελληνικού λαού. Καμιά καθυστέρηση. Ο λαός μας περιμένει τριάντα χρόνια για την ΑΟΖ του. Και βλέπει καθημερινά πώς προχωρά το παράδειγμα της Κύπρου που έχει κατεχόμενα, αγνοούμενους, εγκλωβισμένους και πρόσφυγες. Όλοι αυτοί που έχουν φοβίες και μας κουράζουν με τα ψευτοδιλήμματά τους, τι έχουν να πουν για την Κύπρο που έχει ΑΟΖ εδώ και οχτώ χρόνια και επιπλέον τρεις υπογραφές με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ; Έγινε κάτι που δεν ξέρουμε; Τους εκμεταλλεύτηκε κάποιος ξένος και δεν το μάθαμε; Βαρεθήκαμε και τις φοβίες και τις συνομωσίες που αποτελούν μόνο προσχήματα, για να μη γίνεται τίποτα στον τόπο μας. Εδώ έχουμε τα πάντα. Ο ήλιος, η θάλασσα κι ουρανός είναι τα θεμελιακά μας στοιχεία κι όλα αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν για να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες μας. Φωτοβολταϊκά, Υδρογονάνθρακες, Ανεμογεννήτριες είναι δική μας ενέργεια και δεν ανήκει σε κανέναν άλλο. Ο ενεργειακός χάρτης είναι αυτός που θα μας βοηθήσει και στον πολιτικό χάρτη. Ο ελληνικός λαός είναι ένας λαός με αξιοπρέπεια που δεν γονατίζει. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τη χώρα. Και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας απαγορεύσει να προχωρήσουμε. Δεν καταπατούμε κανέναν, σκεφτόμαστε τα παιδιά μας, γιατί έτσι είναι η παράδοση μας κι οι αξίες μας. Ας αφήσουμε λοιπόν τις φοβίες, που μας κουράζουν κι ας βαδίσουμε με το μέτωπο ψηλά στο δρόμο που αξίζει στη γη μας.




Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού ''Τα νέα της πόλης'' Ξάνθη, 31/08/2012

Υπογραφές υπέρ της θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ - Νίκος Λυγερός

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή 
"Τα νέα της πόλης". 
Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης "Όμορφη Πόλη", 31/08/2012.


Πηγή: Έργο Ανθρωπότητας Official Channel N. Lygeros
https://www.youtube.com/channel/UCoxTAEykhjzXpuCiNnYTluw/videos



Signatures to support the proclamation of the Greek EEZ

Nikos Lygeros-Signatures to support the proclamation of the Greek EEZ
By these signatures of the Greek people, we want to show to all political institutions and especially to the Hellenic Parliament, where the bill of the Law on the Greek EEZ will be voted, that each one of us requests the implementation of the Sea Law in our country, so that we can make value of our hydrocarbons which exist in the Greek deposits, in order to efficiently and strategically exit the economic crisis by our own forces and in the decency which characterizes us.

Sign Here








Υπολογισμός όγκου υδριτών στην ελληνική ΑΟΖ και γεωοικονομική σημασία

Αντώνης Φώσκολος, Νίκος Λυγερός - Υπολογισμός όγκου υδριτών στην ελληνική ΑΟΖ και γεωοικονομική σημασία
Ι. Υπολογισμός αποθεμάτων υδριτών.

Με βάση την εικόνα 1 αν θεωρήσουμε, σε πρώτη προσέγγιση βέβαια, ότι το μήκος της περιοχής των υδριτών είναι 1000km και το πλάτος τους, εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, είναι 200km, τότε η επιφάνεια που καλύπτεται από τους υδρίτες είναι 200000 km2. Αν πάλι, με βάση την εικόνα 1, θεωρήσουμε ότι το μέσο πάχος των υδριτών είναι 150 μέτρα, τότε ο όγκος των υδριτών συν τις συμπαρομαρτούσες μάζες ιλύος είναι 30000km3. Τα 30000km3 ισοδυναμούν με 30x1012m3 ή 30 Τρισεκατομμύριο m3. Αυτός είναι ο όγκος του στερεοποιημένου μεθανίου, δηλαδή του υδρίτη, και της συμπαρομαρτούσας ιλύος. Ο καθαρός υδρίτης είναι το 1,1 % του όγκου, ήτοι 0.3 Τρισεκατομμύριο m3. Τα 0.3m3 υδρίτη x 167m3 φυσικού αερίου/ κυβικό μέτρο υδρίτη ισοδυναμούν με 50,1 Τρισεκατομμύριο m3 φυσικού αερίου. Αν γίνουν καλύτεροι υπολογισμοί όσον αφορά στο πάχος των υδριτών πάντα με βάση την εικόνα 1 αλλά και με νέες έρευνες, θα έχουμε ακριβέστερες εκτιμήσεις. Υπενθυμίζουμε ότι αυτοί οι υπολογισμοί αφορούν τους υδρίτες πάνω από τον πυθμένα της θάλασσας. Έχουμε όμως και υδρίτες κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Μόνο που εδώ χρειάζονται άλλοι υπολογισμοί.

ΙΙ. Οικονομικά οφέλη με βάση την ύπαρξη φυσικού αερίου.

Επειδή τα 1000 κυβικά πόδια αντιστοιχούν με 1Gj που εκτιμούμε ότι το 2030 θα έχει $10/ Gj η αξία του κοιτάσματος των υδριτών εκτιμάται ως εξής 50 Τρισεκατομμύριο m3 φυσικού αερίου x 35.315 κυβικά πόδια/ m3 φυσικού αερίου = 1765.75 Τρισεκατομμύριο Κυβικά πόδια x $10/1000 κυβικά πόδια =$17, 65 Τρισεκατομμύριο. Η Ελλάδα θα πάρει, κατά μέσο όρο, το 10% στα 100 χρόνια εκμετάλλευσης δηλαδή $1,765 Τρισεκατομμύριο στα 100 χρόνια. Εκτιμούμε ότι η φορολογία θα είναι για τα πρώτα 33 χρόνια 0%, για τα επόμενα 33 χρόνια 10% και τα τελευταία 33 χρόνια 20% διότι η διάρκεια ζωής του κοιτάσματος είναι 100 χρόνια. Μία χοντρική εκτίμηση είναι ότι κάθε χρόνο θα εξάγουμε 500 Δισεκατομμύρια m3 φυσικού αερίου κυρίως στην Ευρώπη. Αν εξάγουμε λιγότερα τότε η διάρκεια της εκμετάλλευσης θα είναι μεγαλύτερη με περισσότερα οφέλη για την ελληνική οικονομία. Βεβαίως θα χρειαστεί να κατασκευαστούν τουλάχιστον 6 αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου από Κρήτη προς την Ευρώπη, χωρίς να συνεκτιμήσουμε ότι θα χρειαστούν άλλοι τόσοι για να μεταφερθεί το σχιστολιθικό φυσικό αέριο του Ισραήλ προς την Ευρώπη. Άρα πέραν της οικονομικής ευμάρειας που αποκτά η Ελλάδα αποκτούμε και τρομακτικά μεγάλη γεωπολιτική δύναμη για τα επόμενα 100-130 χρόνια εξ’ αιτίας της εκμετάλλευσης των υδριτών. Για να γίνουν όμως όλα, χρειάζεται να κάνουμε το πρώτο βήμα διότι ο μεγάλος δρόμος αρχίζει με αυτό. Και αυτό το πρώτο βήμα αρχίζει με τη θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ. Για να συνεχίσουμε εντατικά με σεισμικές έρευνες στην ΑΟΖ μας.

Αντώνης Φώσκολος, Νίκος Λυγερός - Υπολογισμός όγκου υδριτών στην ελληνική ΑΟΖ και γεωοικονομική σημασία


Αντώνης Φώσκολος, Νίκος Λυγερός - Υπολογισμός όγκου υδριτών στην ελληνική ΑΟΖ και γεωοικονομική σημασία

Αντώνης Φώσκολος, Νίκος Λυγερός - Υπολογισμός όγκου υδριτών στην ελληνική ΑΟΖ και γεωοικονομική σημασία

Αντώνης Φώσκολος, Νίκος Λυγερός - Υπολογισμός όγκου υδριτών στην ελληνική ΑΟΖ και γεωοικονομική σημασία


Πηγή - Αντώνης Φώσκολος, Νίκος Λυγερός

Σπάνιες στιγμές

Νίκος Λυγερός - Σπάνιες στιγμές
Σπάνιες στιγμές είναι αυτές όπου συνειδητοποιείς την ώρα που κάνεις μία πράξη, ότι έχει ιστορική σημασία και ότι θα αφήσει το στίγμα της και στα επόμενα έτη. Είναι σπάνιες αυτές οι στιγμές διότι η κοινωνία που ζει αποκλειστικά μέσα στο παρόν, τις αποφεύγει και δεν τις προωθεί. Γι’ αυτό το λόγο, οι άνθρωποι θεωρούν ότι δεν έχουν την ικανότητα ν’ αλλάξουν τα πράγματα και νομίζουν ότι είναι δεδομένα. Έτσι όταν γίνονται αυτές οι σπάνιες στιγμές για τον καθένα πρέπει να τις απολαύσει και να μοιραστεί τη χαρά του και με τους συνανθρώπους τους. Ακριβώς με αυτό το αίσθημα αρχίσαμε να μαζεύουμε υπογραφές υπέρ της θέσπισης της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, για να μοιράσουμε ένα νέο κομμάτι της ιστορίας μας κάνοντας χρήση του διαδικτύου, για να μπορέσουμε ν’ αγγίξουμε όλον τον ελληνισμό, ο οποίος είναι μια προσφορά στην Ανθρωπότητα. Δεν μπορούμε να μην συμμετάσχουμε όλοι οι Έλληνες, σε αυτήν την ιστορική προσπάθεια. Η ΑΟΖ δεν είναι ένα μόνο οικονομικό και πολιτικό θέμα για τους ειδήμονες. Η ελληνική ΑΟΖ είναι το δικαίωμα όλων των Ελλήνων, όπου και να βρίσκονται, να έχουν κι αυτοί το απέραντο γαλάζιο, όπως γίνεται σε πολλές χώρες του κόσμου. 

Είμαστε ένας λαός με αξιοπρέπεια κι η αντίστασή μας στα αυταρχικά καθεστώτα ήταν πάντα ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλους. Και τώρα ακόμα και κάτω από αυτές τις δύσκολες στιγμές δεν πρόκειται να γονατίσουμε, δεν είναι αυτός ο χαρακτήρας μας, δεν είναι αυτή η μοίρα μας. Δικαιούμαστε την ΑΟΖ μας κι ο καθένας μας θα εκφραστεί και θα πιέσει για να γίνει η θέσπιση όσο πιο γρήγορα γίνεται, διότι είναι δίκαιο και σωστό. Δεν υπάρχει άλλος λόγος να περιμένουμε. Θέλουμε λοιπόν όλοι μας να παλέψουμε με την δική μας υπογραφή που ξέρουμε καλύτερα από κάθε άλλο που την βάζουμε, για να προχωρήσει η όλη κατάσταση και να ξεφύγουμε από αυτό το ζυγό που προσπαθεί να μας υποδουλώσει. Είμαστε η πατρίδα που γέννησε λέξεις, όπως τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Χημεία, η Γεωλογία, η Σεισμολογία, η Ναυτιλία. Όλες αυτές οι λέξεις λειτουργούν στο πλαίσιο της ΑΟΖ τώρα για να προστατεύσουμε την Ελλάδα μας. Τα γράμματά μας είναι τα τείχη μας ενάντια στην βαρβαρότητα από τότε που υπάρχει ο ελληνισμός. Είμαστε ένας λαός της θάλασσας και δεν μπορεί κανείς να απεμπολήσει το δικαίωμά μας. Η ΑΟΖ είναι το μέλλον που έρχεται από το παρελθόν μας, για να ζήσουμε όλοι μαζί αυτήν την ιστορική στιγμή, την σπάνια στιγμή που αποφασίζουμε εμείς για την πατρίδα μας και για το λαό μας όχι ένα οικονομικό μοντέλο, γιατί ποτέ στην ιστορία μας δεν δώσαμε αξία στα λεφτά, αλλά το μέλλον ανθρώπων που προσφέρουν στην Ανθρωπότητα και στον Χρόνο.


ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ

Με αυτές τις υπογραφές του ελληνικού λαού, θέλουμε να δείξουμε σε όλους τους πολιτικούς φορείς και ειδικά στη Βουλή των Ελλήνων, όπου θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο του Νόμου της ελληνικής ΑΟΖ, ότι ο καθένας μας ζητά την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας στην πατρίδα μας, για να αξιοποιήσουμε τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στα ελληνικά κοιτάσματα, έτσι ώστε να βγούμε αποτελεσματικά και στρατηγικά από την οικονομική κρίση με τις ίδιες τις δυνάμεις μας και με την αξιοπρέπεια που μας χαρακτηρίζει. Για να υπογράψετε, πατήστε εδώ.











Υπογραφές υπέρ της θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ

Με αυτές τις υπογραφές του ελληνικού λαού, θέλουμε να δείξουμε σε όλους τους πολιτικούς φορείς και ειδικά στη Βουλή των Ελλήνων, όπου θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο του Νόμου της ελληνικής ΑΟΖ, ότι ο καθένας μας ζητά την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας στην πατρίδα μας, για να αξιοποιήσουμε τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στα ελληνικά κοιτάσματα, έτσι ώστε να βγούμε αποτελεσματικά και στρατηγικά από την οικονομική κρίση με τις ίδιες τις δυνάμεις μας και με την αξιοπρέπεια που μας χαρακτηρίζει. Για να υπογράψετε, πατήστε εδώ.

Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να περιμένει

Νίκος Λυγερός, Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να περιμένει
Εκ μέρους του λαού που δεν μπορεί να περιμένει, όπως λέει και το «έντεχνο» τραγούδι θα θέλαμε να συνειδητοποιήσουν όλοι οι βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, ότι το θέμα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δεν είναι μία μόδα, όπως το απέδειξε η ίδια η ιστορία την τελευταία περίοδο. Ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή κι ο κάθε βουλευτής πρέπει να ενημερωθεί, για να ξέρει συνειδητά πώς να ψηφίσει όταν θα το προτείνει η κυβέρνηση. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα έχουμε τις παραδοσιακές δηλώσεις που μας εξηγούν πάντα εκ των υστέρων βέβαια ότι δεν έχουν διαβάσει καν το νομοσχέδιο. Γι’ αυτό το λόγο μάλιστα προωθήσαμε ένα υπόδειγμα το οποίο είναι ανάλογο με αυτό της Κύπρου που θέσπισε την κυπριακή ΑΟΖ δίχως κανένα πρόβλημα από το 2004. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει ουσιαστικά καμιά δικαιολογία, διότι όλα τα δεδομένα είναι προσβάσιμα και το Δίκαιο της Θάλασσας υπάρχει από το 1982 και μάλιστα το έχουμε επικυρώσει από το 1995. Επιπλέον, όπως κι οι άλλοι ειδικοί της ΑΟΖ με τους οποίους συνομιλούμε συνεχώς είναι στη διάθεση του κάθε βουλευτή της Βουλής των Ελλήνων για να εξηγήσει και τη παραμικρή λεπτομέρεια της υπόθεσης της ΑΟΖ. Συνεπώς ας οργανωθούν τα αρμόδια πολιτικά γραφεία, για να μπορέσουμε να παράγουμε ένα εθνικό έργο με το θέμα της ΑΟΖ, το οποίο είναι υπερκομματικό. 

Επίσης, δεν μπορεί ο καθένας να υποστηρίζει σοβαρά ότι ασχολείται με το μέλλον της πατρίδας μας, όταν δεν έχει άποψη για την ΑΟΖ, η οποία είναι το κυρίαρχο θέμα για την ανάπτυξή μας και βέβαια την ανάκαμψη της χώρας μας. Κανένας πια δεν μπορεί να μην αποδεχθεί αυτό το γεγονός. Και οι πολιτικοί, που κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους ή τη σκιά των άλλων, θα φανούν. Διότι τώρα το πολιτικό κόστος δεν είναι να μιλάς για την ΑΟΖ, αλλά να μην θέλεις η Ελλάδα να έχει ΑΟΖ, όπως περισσότερες από εκατόν τριάντα χώρες στον κόσμο. Πρέπει να σκεφτεί και ο κάθε βουλευτής μας ότι αντιπροσωπεύει ένα λαό που είναι περήφανος, που δεν ζητιανεύει κι ούτε πρόκειται να ζητήσει ελεημοσύνη από κανέναν. Στην Ελλάδα έχουμε υδρογονάνθρακες και πρέπει να τους αξιοποιήσουμε για το μέλλον των παιδιών μας. Δεν μπορούμε λοιπόν να αφήνουμε αυτόν τον πλούτο αναξιοποίητο επειδή οι βουλευτές μας δεν είναι ενημερωμένοι για αυτό το θέμα και προσπαθούν να ασχοληθούν με άλλα θέματα που δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε την ικανότητα να μας προσφέρουν αληθινές προοπτικές. Τώρα που επιτέλους έχουμε μια κυβέρνηση, τρικομματική μάλιστα, που έβαλε στο πρόγραμμά της επίσημα το θέμα της ΑΟΖ, πρέπει να τη σπρώξουμε να πάει ακόμα πιο γρήγορα κι όχι να περιμένουμε στο πλάι για να δούμε τις εξελίξεις. Η ΑΟΖ είναι ελληνική και πρέπει να θεσπιστεί όχι για λόγους εθνικιστικούς, αλλά διότι είναι το Δίκαιο της Θάλασσας. Στην Ελλάδα πάντα προστατεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, διότι αυτός είναι ο ελληνισμός. Πρέπει να προστατέψουμε και τα δικαιώματα της πατρίδας μας με τις γνώσεις μας.

Πηγή - Νίκος Λυγερός, Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος

Βεβαιωμένα και πιθανά συμβατικά και μη, αποθέματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο

Αντώνης Φώσκολος,Νίκος Λυγερός-Βεβαιωμένα και πιθανά συμβατικά και μη, αποθέματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο
Η θέσπιση της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δεν είναι μόνο σημαντική για το παρόν αλλά και για το μέλλον. Και ο λόγος είναι απλός. Προς το παρόν, όπως έχει η τεχνολογία σε εμπορικό επίπεδο τουλάχιστον, δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε στην Ανατολική Μεσόγειο παρά μόνο τα συμβατικά αποθέματα. Ενώ ξέρουμε ήδη ότι για το φυσικό αέριο υπάρχει και σε σχιστολιθική μορφή, αλλά και με τους υδρίτες. Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι κατηγορίες ανήκουν στους υδρογονάνθρακες, πράγμα το οποίο σημαίνει σε πρακτικό επίπεδο, ότι είναι το ίδιο πλαίσιο και για το προεδρικό διάταγμα του 2012 και για το θέμα της ΑΟΖ, αφού υπάρχουν σε υποθαλάσσιους χώρους. Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε αυτό το γεγονός, για να καταλάβουμε πόσο θεμελιακή είναι η θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ και βέβαια μετά οι οριοθετήσεις. Για να εκφραστούμε πιο ξεκάθαρα αρκεί να συγκρίνουμε τα αποθέματα των συμβατικών και των μη συμβατικών υδρογονανθράκων. Σε αυτή τη φάση όταν βλέπουμε το διαφορικό ακόμα και στις εκτιμήσεις δείχνει ήδη την πορεία της έρευνας στον τομέα αυτό. 

Κι ενώ μερικοί δικοί μας αναρωτιούνται ακόμα για τα οφέλη της ΑΟΖ, η Ανθρωπότητα εξετάζει την εξέλιξη σε βάθος χρόνου και γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε ότι είναι τόσο σημαντικό το πλαίσιο της ελληνικής ΑΟΖ. Διότι οι εκτιμήσεις μας είναι ότι η αξιοποίηση των υδριτών που βρίσκονται αποκλειστικά στην ελληνική ΑΟΖ θα μας προσφέρει στα 100 χρόνια περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Για να γίνουμε πιο πρακτικοί ακόμα, αυτό το πεδίο δράσης θα προσφέρει θέσεις εργασίας σε 450.00 άτομα στον πρωτογενή τομέα και σε τουλάχιστον 800.00 άτομα στον δευτερογενή τομέα. Αν σκεφτούμε ότι αυτά τα δεδομένα θα είναι η μεθεπόμενη πραγματικότητα που θα αρχίσει το 2030 για να κρατήσει έως το 2150, αντιλαμβανόμαστε ότι το θέμα της ΑΟΖ δεν είναι ούτε μία μόδα ούτε μια φοβία, λόγω άγνοιας, αλλά μια μοναδική διαδικασία για την πατρίδα μας και το λαό μας. Προς το παρόν ας επικεντρωθούμε στα συμβατικά αποθέματα για ν’ αλλάξουμε και την τωρινή μας κατάσταση που χρειάζεται άμεσες τομές και καινοτομίες, αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τα μη συμβατικά, διότι η έρευνα τα εξετάζει ήδη από τώρα. Το πλαίσιο της ΑΟΖ που δημιουργεί μια πρωτάκουστη αναλογία μεταξύ Ανατολικής Μεσογείου και Αρκτικής δεν είναι μια μικροπολιτική προσέγγιση, αλλά μια απόδειξη της ύπαρξης της έννοιας της μακροπολιτικής που τόσο λείπει στον τόπο μας. Με την ελληνική ΑΟΖ δεν βοηθούμε μόνο την τωρινή κατάσταση, βρίσκοντας το δρόμο της εξόδου από την οικονομική κρίση, αλλά προετοιμάζουμε σοβαρά και στρατηγικά το μέλλον των απογόνων μας και αυτό για πολλές γενιές. Κι αν εμείς δεν το ζήσουμε λόγω της προχωρημένης μας ηλικίας, θέλουμε να το μάθει ο λαός που, όπως έλεγαν οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι, δεν έχει άσπρα μαλλιά, γιατί ήταν πολύ νέοι γι’ αυτούς.

Πηγή - Αντώνης Φώσκολος, Νίκος Λυγερός

Οικονομικά δεδομένα και στρατηγική της ΑΟΖ

Κονοφάγος, Φώσκολος, Νίκος Λυγερός, Οικονομικά δεδομένα και στρατηγική της ΑΟΖ
Ακόμα και αν κάνουμε μία πολύ συντηρητική προσέγγιση, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες και αξιολογήσεις έγκυρων πετρελαϊκών οίκων, τα αναμενόμενα (με 50% πιθανότητα) αποθέματα Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου του Αιγαίου Πελάγους ανέρχονται σε περίπου 1,5 Δις αντίστοιχα βαρέλια πετρελαίου, του Ιονίου Πελάγους σε περίπου 2 Δις αντίστοιχα βαρέλια, του Λιβυκού Πελάγους Νότια της Κρήτης σε περίπου 20 Δις αντίστοιχα βαρέλια και της Λεκάνης του Ηροδότου Νοτιο-Ανατολικά της Κρήτης σε περίπου 13 Δις αντίστοιχα βαρέλια. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα αμέσως μετά την ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει το συντομότερο σε ουσιαστικές συνομιλίες με τα γειτονικά Κράτη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και την δημιουργία κατάλληλου πολιτικού κλίματος. Περιοχές όπως το Αιγαίο πέλαγος (περιορισμένα αποθέματα) και η Λεκάνη του Ηροδότου (απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία) δεν θα ήταν σκόπιμο να τύχουν προς το παρόν προτεραιότητας ερευνητικού πετρελαϊκού ενδιαφέροντος. 

Η οριοθέτηση όμως της ΑΟΖ με την Κύπρο που αναφέρεται στην λεκάνη του Ηροδότου πρέπει να προχωρήσει άμεσα λόγω της προταθείσας διαδρομής ηλεκτρικού καλωδίου EuroAsia Interconnector και του αγωγού φυσικού αερίου όπου εκεί παίζουν μαζί μας ένα πολύ σημαντικό ρόλο η Κύπρος και το Ισραήλ. Με δεδομένη την σημερινή οικονομική κρίση προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η μαζική προσέλκυση επενδύσεων για τυχόν ανακάλυψη κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων ιδιαίτερα Νότια της Κρήτης (80% πιθανότητα για παρουσία Φυσικού Αερίου) και στο Ιόνιο Πέλαγος (80% πιθανότητα για παρουσία πετρελαίου) όπου είναι σημαντικό να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά με την Ιταλία αφού υπάρχει πλαίσιο συνεκμετάλλευσης για τον στόχο κοιτάσματος «Πύρρος». Κύριος στόχος μας θα πρέπει να είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας το συντομότερο δυνατόν. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την προκήρυξη ταυτόχρονα σε διαγωνισμό μεγάλου αριθμού θαλασσίων οικοπέδων, ακριβώς όπως έκανε πρόσφατα η Κύπρος. Να υπενθυμίσουμε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση προκήρυξε συνολικά όλα τα διαθέσιμα οικόπεδα της νότιας Κυπριακής ΑΟΖ (1+ 12 οικόπεδα). Εμφανίστηκαν 30 σημαντικές Εταιρείες Πετρελαίου με προσφορές για 9 από αυτά (τώρα έχουν τελειώσει οι αξιολογήσεις των εταιρειών από την Κύπρο και αναμένεται το Νοέμβριο η υπογραφή των σχετικών Συμβάσεων). Αν επιπλέον σκεφτούμε ότι η συμφωνία Κύπρος-Ισραήλ έγινε το 2010 και η ανακάλυψη φυσικού αερίου το 2011, ακόμα και αν είμαστε συντηρητικοί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η παραπάνω διαδικασία θα επιτρέψει εντός διετίας στην χώρα μας τον εντοπισμού πιθανών κοιτασμάτων, η αξία των οποίων θα μπορούσε να προεξοφληθεί αμέσως στην Διεθνή Αγορά του Πετρελαίου. 

Είναι δυνατόν μια ταυτόχρονη προκήρυξη παραχώρησης π.χ. ομάδας 20 υποθαλασσίων οικοπέδων να αποδώσει στατιστικά εντός πενταετίας ανακαλύψεις κατ’ ελάχιστον 3 κοιτασμάτων μεγέθους π.χ. Κυπριακής Αφροδίτης δηλαδή συνολικά περίπου 600 Δις m3 Φυσικού Αερίου και αναμενόμενης συνολικής σημερινής ακαθάριστης αξίας της τάξης των περίπου $90 Δις. Με βάση τις ισχύουσες Συμβάσεις παραχώρησης περί το 75% της παραπάνω αξίας αντιπροσωπεύει κατά κανόνα στην αγορά το καθαρό μερίδιο του Δημοσίου δηλαδή περίπου $68 Δις. Εάν δε στις 3 επόμενες πενταετίες επαναληφθούν από στατιστική άποψη τα παραπάνω αποτελέσματα τότε είναι δυνατόν το συνολικό όφελος του δημοσίου μέσα στην πρώτη 20ετία να μπορέσει να φθάσει στο επίπεδο των περίπου $270 Δις. Εάν δε εντός της παραπάνω 20ετίας αποδειχθεί τελικά ότι το 1/4 από τα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα ήταν κοιτάσματα Πετρελαίου αντί Φυσικού Αερίου τότε το συνολικό όφελος του Ελληνικού Δημοσίου θα μπορούσε να φθάσει στο επίπεδο του περίπου $1,2 Τρις.

Πηγή - Ηλίας Κονοφάγος, Αντώνης Φώσκολος, Νίκος Λυγερός

Συνέντευξη Νίκου Λυγερού στην εφημερίδα 'Η Σημερινή' 27-08-2012

Συνέντευξη Νίκου Λυγερού στην εφημερίδα Η Σημερινή - Να γίνουμε ισχυρός παίχτης
...της Μικαέλλας Λοίζου (εφημερίδα 'Η σημερινή' 27/8/2012)Το φυσικό αέριο είναι ένας τρόπος να προχωρήσει και να εξελιχθεί το Κυπριακό - Ο καθηγητής Νίκος Λυγερός αναλύει στη «Σ» το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούμε, για την περαιτέρω διαχείριση των υδρογονανθράκων μας. ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ οι φοιτητές μας να παίρνουν εξειδικεύσεις που αφορούν το φυσικό αέριο .

«Να λειτουργήσουμε γρήγορα σ' ένα πλαίσιο με φυσικό αέριο CNG, που να επιτρέψει μια επένδυση σε σταθμό υγροποίησης LNG, γιατί είναι ένα μεγάλο κόστος, 10 δισ. Στο ενδιάμεσο να εξοικονομεί και να μπορεί να επενδύσει και μετά να περάσουμε στη φάση του αγωγού. Πιο άμεσα ξέρω ότι η Κύπρος έχει ήδη υποβάλει δυο πρότζεκτ, το ένα για το ηλεκτρικό ρεύμα και το άλλο για το φυσικό αέριο στην Ε.Ε., άρα περιμένουμε επί του πρακτέου τις αποφάσεις για χορηγήσεις για να υλοποιηθούν. Στο ενδιάμεσο, πράγμα που είναι σημαντικό, είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα, γιατί, βέβαια, και ο αγωγός και το ηλεκτρικό καλώδιο θα πρέπει να περάσουν από τις ΑΟΖ. 

Άρα η ΑΟΖ του Ισραήλ με την Κύπρο είναι καθορισμένη, θα πρέπει να καθοριστεί και η Κύπρος με την Ελλάδα. Μπορεί να είναι μια πολύ μικρή περιοχή αλλά θα πρέπει να γίνει γρήγορα για να μπορέσει να υλοποιηθεί. Γιατί άμα δεν έχουμε αυτή τη συμφωνία, μπορεί η Ε.Ε. να θεωρήσει ότι θα καθυστερήσει τόσο πολύ, που δεν έχει κίνητρο για να δώσει χορηγία». 

Με αυτές τις προτάσεις κωδικοποιεί τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν από την Κυπριακή Δημοκρατία, σε ό,τι αφορά τον τομέα των υδρογονανθράκων, ο καθηγητής Νίκος Λυγέρος. Σε συνέντευξή του στη «Σ», αναφέρεται, επίσης, στη διασύνδεση του φυσικού αερίου με το Κυπριακό, στις αλλαγές που θα επέλθουν στην Κύπρο από την εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου και την αναβάθμιση που μπορεί να έχει η Κυπριακή Δημοκρατία διεθνώς, με την τοποθέτησή της στον ενεργειακό χάρτη. 




Αλλαγή παιγνιδιού 


Η Κύπρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της αποτελούσε το «μήλον της έριδος» για τους ανέκαθεν «μεγάλους» της Γης, λόγω της στρατηγικής της θέσης και λόγω του φυσικού της πλούτου, κυρίως του χαλκού. Έχουμε γίνει ένα «σύγχρονο μήλο», με τις ανακαλύψεις των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ μας; 



Πρέπει να είμαστε λίγο ξεκάθαροι σ’ αυτό το πλαίσιο. Αυτή η ανακάλυψη δεν ήταν αναμενόμενη. Οι Κύπριοι δεν το πίστευαν και, επειδή ασχολούμαστε συχνά με την Τουρκία - ακόμη λιγότερο η Τουρκία. Όταν εξετάζουμε και την περίπτωση του Ισραήλ -που είναι κοντά- γι’ αυτό το θέμα, βλέπουμε ότι πριν από τις πρόσφατες εξορύξεις δεν ήταν σίγουροι για τα μεγέθη. 

Βέβαια υπήρχαν ενδείξεις γεωλογικές ότι ήταν σημαντικά τα κοιτάσματα, όμως τώρα βλέπουμε ότι δεν είναι μόνο ενδείξεις, είναι η πραγματικότητα. Δηλαδή τα κοιτάσματα όπως είναι το «Ταμάρ», το «Λεβιάθαν» και η «Αφροδίτη» είναι πάρα πολύ σημαντικά. Άρα δεν θα έλεγα ότι τώρα γίναμε το ανάλογο από το μήλον της έριδος. Ο αγώνας υπήρχε από πριν. 

Το «μήλον» ως νοητικό σχήμα είναι αυτό που έρχεται πριν από τη σύρραξη. Εδώ η σύρραξη έχει γίνει από το 1974. Εγώ το βλέπω πολύ πιο θετικά, ότι είναι ένας τρόπος να αποφύγουμε να παίζουμε συνεχώς το ίδιο παιγνίδι. Αναφέρομαι σε μια πλάγια σκέψη, που λέει, εφόσον δεν μας αναγνωρίζουν, δεν παίζουν καθόλου μαζί μας, τι μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας; Το φυσικό αέριο είναι ένας τρόπος να προχωρήσει και να εξελιχθεί το Κυπριακό με τον ανάλογο τρόπο που εξελίχθηκε μέσω της Ε.Ε. 

Είναι πάλι ένα δυνατό στοιχείο και σε στρατηγικό επίπεδο και σε οικονομικό και ενισχύεται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, που, ούτως ή άλλως, συνδυάζει και την απόφαση που έλαβε ο Παπαδόπουλος, όταν έκανε τη θέσπιση της ΑΟΖ, μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. 



Άρα θα μπορούσε, κατά κάποιον τρόπο, να αποτελέσει μια νέα διαπραγματευτική πορεία, που θα μας απεγκλωβίσει από τις άγονες πορείες του παρελθόντος; 


Εντελώς. Δεν ασχολούμαι πια μόνο μ’ αυτόν που δεν μ’ αναγνωρίζει. Κοιτάζω πώς να προωθήσω τη θέση μου, ν’ αναβαθμίσω το επίπεδό μου, έτσι ώστε να είμαι ένας ισχυρός παίκτης με ανθεκτικότητα. Γιατί αναγκαστικά το κοίτασμα από μόνο του μπορεί να μη φαίνεται σημαντικό, αλλά μόνο και μόνο που υπάρχει, αλλάζει τα δεδομένα και δημιουργεί ένα συμμαχικό πλαίσιο και με το Ισραήλ και με την Ελλάδα, η οποία θα το ενεργοποιήσει πιο μετά, γιατί πρέπει να περιμένουμε τη θέσπιση. 

Η ιδέα είναι ότι ήδη η Κύπρος και το Ισραήλ δεν είναι πλέον δύο ανεξάρτητες οντότητες περιφερειακές, αλλά είναι συνδεδεμένες. Γεωπολιτικά και μ’ αυτά τα κοιτάσματα, το Ισραήλ θέλει να έχει μια πρόσβαση στην Ε.Ε. και η Κύπρος είναι ο μόνος κόμβος που το επιτρέπει. Δεν είναι τυχαίο που έγινε αυτή η συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2010. Αυτό που έχει σημασία είναι, άλλο μόνο η συμφωνία και άλλο μετά από έναν χρόνο να ανακαλύψουμε φυσικό αέριο σε τέτοιο μέγεθος. 


Η Κύπρος θα αποκτήσει ενεργητική βιομηχανία. 




ΠΩΣ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ 




Σε ποια επίπεδα μπορεί ν’ αλλάξει η καθημερινότητά μας από την έλευση του φυσικού αερίου; Ακούμε για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλαγές που μπορούν να επέλθουν από μια νέα βιομηχανία κ.λπ. 



Πρώτα απ’ όλα η φορολογία, που έχει επιπτώσεις σ’ όλους μας. Ακόμα και παθητικά, αν κάποιος πληρώνει λιγότερους φόρους, ενώ παράγει την ίδια εργασία, θα συμφέρει. Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, όντως εκτιμούμε ότι θα έχουμε μια κορύφωση απ’ το 2015-2019. Υπολογίζουμε ότι θα είναι γύρω στις 100.000 θέσεις εργασίας, που είναι τεράστιο άμα το σκεφτούμε πληθυσμιακά. 

Μερικές φορές δημιουργείται η εντύπωση πως θα είναι ξένοι που θα λειτουργούν τις υποδομές. Οι ξένοι λειτουργούν ως μηχανικοί και ως εξειδικευμένο εργασιακό υλικό, στη φάση της εξόρυξης και στη φάση της έρευνας. Στη φάση της εκμετάλλευσης, συμφέρει την εταιρεία να χρησιμοποιεί πληθυσμό που είναι τοπικός. Δεν συμφέρει να φέρει έναν Αμερικανό ή ένα Νορβηγό. Επιπλέον δεν έχει και το ίδιο κόστος, γιατί δεν είναι αφρικανικές χώρες. Άρα το γεγονός πως υπάρχει εδώ ένας πληθυσμός που μπορεί να λειτουργήσει, είναι πολύ σημαντικό, και πρέπει να το λέμε. Θα ήταν καλό και οι φοιτητές μας να παίρνουν εξειδικεύσεις που αφορούν το φυσικό αέριο, σε διάφορα επίπεδα, από το ναυτιλιακό έως το γεωχημικό, σεισμολογία κτλ, που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν επί τόπου. 

Το άλλο καλό, που επισημάνατε, είναι η βιομηχανία. Είναι κάτι που δεν έχει η Κύπρος αλλά ούτε και η Ελλάδα. Η μόνη πραγματική βιομηχανία είναι ο τουρισμός. Το ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν μπορείς να επενδύεις αποκλειστικά σ’ αυτό. Και γεωπολιτικά, ακόμα και με το θέμα της Συρίας που είναι επίκαιρο, μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις. Το να έχει κάποιος, λοιπόν, μια βιομηχανία που λειτουργεί παράλληλα -δεν λέω να μειωθεί το επίπεδο του τουρισμού- θα δημιουργήσει δύο παράλληλες, μεγάλες βιομηχανίες. 

Μια του φυσικού αερίου και μια του τουρισμού, που είναι και η κλασική. Και νομίζω ότι το καλό με τη βιομηχανία των υδρογονανθράκων είναι ότι μπαίνουμε σε κάτι το ενεργητικό. Μερικές φορές, στο θέμα του τουρισμού είμαστε και λίγο παθητικοί, με την έννοια ότι έχουμε μεγάλη εξάρτηση από το εξωτερικό, αν π.χ. έχουν οικονομικά προβλήματα. Ενώ εδώ είναι το ανάποδο, εμείς έχουμε την προσφορά. 




Το σενάριο έγινε όραμα 


Αναφερθήκατε στο Ισραήλ και στην Ελλάδα. Κατά καιρούς υπήρξε η συζήτηση περί δημιουργίας ενός άξονα Αθήνας-Λευκωσίας-Τελ Αβίβ και για την προστασία των κοιτασμάτων και για την εκμετάλλευση. Πιστεύετε ότι ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να ευοδωθεί;



Δεν είναι μόνο ένα σενάριο, τώρα αποτελεί και ένα όραμα. Όταν μιλάμε, βέβαια, για συνεκμετάλλευση, μιλάμε δυο-δυο. Δηλαδή η πρόταση σε βασικό επίπεδο είναι Ισραήλ με Κύπρο, η Κύπρος με την Ελλάδα, μετά μια τριπλή συμμαχία που υποστηρίζει αυτόν τον άξονα, χρησιμοποιώντας πρώτα το Interconnector Euro-Asia, που είναι πολύ σημαντικό, όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα. Μετά να γίνεται μια μεταφορά με πλοία, που θα είναι σε συμπιεσμένο αέριο (CNG) αρχικά και μετά υγροποιημένο (LNG), ώστε να περάσουν μετά στο μελλοντικό στάδιο του αγωγού. 

Ο αγωγός είναι νομίζω το πιο καθοριστικό, γιατί είναι κάτι που είναι σταθερό και θα λειτουργήσει και για τις τρεις χώρες. Τα πλοία μπορούν ν’ αλλάξουν πορεία ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες, ο αγωγός θα παραμείνει. Συνεπώς τα κοιτάσματα θα ενισχυθούν και με τα κοιτάσματα που θα βρεθούν νότια της Κρήτης. Ο αγωγός μπορεί να έχει διακλαδώσεις για να ενισχυθεί και από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου και της Ελλάδας και να τροφοδοτεί την Ε.Ε., που το έχει ανάγκη αυτό το αέριο. Άρα δεν είναι πια ένα σενάριο. 

Θα έλεγα ότι είναι ο κύριος στόχος μας. Μπορεί να υπάρχει και μια σύγκλιση σε στρατιωτικό επίπεδο που να βοηθάει τις ΑΟΖ. Να υποστηρίζει και την έννοια της ασφάλειας αλλά μπορεί να είναι και μέσω της «έρευνας και της ασφάλειας» (search and rescue). 




Ο Σόλων Κασίνης… 




Και τώρα και στο παρελθόν έχετε μιλήσει πολλές φορές επαινετικά για τον Σόλωνα Κασίνη. Πιστεύετε ότι ο κ. Κασίνης έχει αδικηθεί στην Κύπρο και από ανθρώπους και από καταστάσεις και από έλλειψη οράματος; Αποδείχθηκε πως είχε δίκαιο. 



Όχι ακριβώς, αυτό είναι ακόμα χειρότερο, θα δείτε. Δηλαδή θα έχει ακόμα περισσότερο δίκιο. Γιατί ξέρετε, και στην Κύπρο είμαστε δύσπιστοι. Άρα, όσο ο Κύπριος δεν βλέπει «ριάλια στην πούγκαν του», δεν πρόκειται να μην είναι επιφυλακτικός με κάποιον. Αυτό που έχει όμως σημασία για μένα ως στρατηγιστής, είναι ότι ο Σόλωνας είναι το βασικό χαρτί. Είναι ένας άνθρωπος που ήταν η βάση ακόμα και για τον Παπαδόπουλο για να μπει σε όλην αυτήν τη διαδικασία και κατάφερε να είναι και στις τρεις διαπραγματεύσεις, να έχει πραγματικά υλοποιήσεις και αυτό είναι κάτι που δεν έχουμε καθόλου το ανάλογο ούτε καν στην Ελλάδα. 

Άρα για μένα ό,τι και να έχουν πει εναντίον του Σόλωνα, είναι απλώς από ανθρώπους που έχουν είτε άγνοια του θέματος, που εντάξει αυτό το δέχομαι, ή από κομπλεξισμό που, και αυτό το δέχομαι, υπάρχει αυτό στα άτομα, αλλά σε κάθε περίπτωση, αν έπρεπε να διαλέξω μόνο μια χούφτα ανθρώπων που έπρεπε να μείνουν στην Κύπρο να συνεχίσουν, ο Σόλωνας θα ήταν σε αυτούς τους πέντε. 
Και πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα αναζητεί και τις συμβουλές του Σόλωνα για το θέμα της ΑΟΖ. Άρα, όχι μόνο αναγνωρίζουμε τι έχει κάνει ο άνθρωπος, αλλά βλέπουμε ότι δικαιώνεται όλο και περισσότερο και προσφέρει ένα μέλλον στην Κύπρο, που ελπίζω σε κάποια φάση η Κύπρος να τον αναγνωρίσει, γιατί η αχαριστία υπάρχει όταν είσαι μέσα στον τόπο σου, όπου κανένας δεν είναι προφήτης. Στην Ελλάδα ήδη τον αναγνωρίζουμε γι' αυτό που έχει κάνει για την Κύπρο, γιατί έχει αλλάξει εντελώς τα δεδομένα. 




«Στρατηγικό mix» 


Έχουν ακουστεί πολλά για τις ενεργειακές δυνατότητες που μπορεί να προκύψουν. Λέγεται ότι η «Αφροδίτη» δεν είναι το πιο πλούσιό μας οικόπεδο και ενδεχομένως άλλα να έχουν μεγαλύτερο κοίτασμα. Έχοντας υπ’ όψιν τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα για την «Αφροδίτη», θα μπορούσε να τοποθετηθεί η Κύπρος στον ενεργειακό χάρτη; 


Αυτό είναι σίγουρο και το λέει και ο Σόλων Κασίνης. Ήδη με την «Αφροδίτη» γίνεται αυτή η τοποθέτηση, γιατί μιλάμε ήδη για 7 τρισ. κυβικά πόδια. Κατά συνέπειαν, ανήκει ήδη στα μεγάλα κοιτάσματα. Δεν είναι τα τεράστια, γιατί το «Λεβιάθαν» είναι ακόμη μεγαλύτερο, φτάνει τα 16. Αλλά επειδή είναι όλα στη Λεκάνη Λεβαντίνης, επιτρέπει, επειδή είναι κοντινές οι αποστάσεις, να γίνεται και ένας συνδυασμός με τον αγωγό. Άρα δεν είναι μόνο ένα πιθανό σενάριο, αλλά είναι το κυρίαρχο, γιατί για να γίνει ένας αγωγός πρέπει να υπάρχουν αρκετά αποθέματα που να υποστηρίζουν τη στρατηγική επένδυση. 

Υπολογίζουμε ότι θα βρούμε έως 14 Αφροδίτες, σαν μέγεθος, συνολικά, στα 13 τεμάχια. Θα έχει μεγάλη σημασία, βέβαια, και το ποιες θα είναι οι εταιρείες που θα λειτουργήσουν στα εννιά οικόπεδα. Όταν βλέπω εγώ πρακτικά ότι μια εταιρεία σαν την Total είναι υποψήφια σε επτά οικόπεδα από τα εννέα, δεν το κάνει για λόγους φιλανθρωπικούς. Ξέρει ότι είναι μια στρατιωτική επένδυση υψηλού επιπέδου σε οικονομικό μέγεθος. 


Κατά τη γνώμη σας πρέπει να προτιμήσουμε τα «μεγάλα ονόματα» και τους κολοσσούς, έχοντας υπ’ όψιν και τις χώρες προέλευσής τους, έναντι κοινοπραξιών μικρότερων εταιρειών; 


Αυτή είναι μια σοβαρή συζήτηση, γιατί παίζονται διάφορα. Όταν μιλάμε για οικονομικά δεδομένα, πρέπει πάντοτε να παίρνουμε τους πιο αποτελεσματικούς. Ας πούμε η Νορβηγία χρησιμοποιήθηκε για τις σεισμικές έρευνες και δεν αποτελεί μια μεγάλη δύναμη. Όμως στον τομέα είναι σημαντική. Άρα δεν πρέπει να κοιτάζουμε μόνο γεωπολιτικά, πρέπει να βλέπουμε και την αποτελεσματικότητα. Μεγάλες εταιρείες είναι αποτελεσματικές στο πετρέλαιο, άλλες στο φυσικό αέριο. 

Εγώ προτείνω ένα «στρατηγικό mix», που είναι ανάλογα με τις τοποθεσίες και με τις δυνατότητες κάθε εταιρείας, έτσι ώστε το σύμπλεγμα απ’ όλα αυτά τα οικόπεδα να λειτουργήσει ως ασφαλιστικό μέτρο για την Κύπρο και ενισχυτικό για διαπραγματευτικό χαρτί. Να μην είναι απλώς μόνο και μόνο μικρές εταιρείες αλλά να μην είναι, όμως, και μόνο μεγάλες, που μπορεί να μη δώσουν τόση προτεραιότητα. 


Σίγουρη είναι η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου 


Υπάρχει η εκτίμηση ότι στην κυπριακή ΑΟΖ υπάρχει και πετρέλαιο. Θεωρείτε ότι ισχύει; 


Ήδη το ξέρουμε ότι ισχύει, γιατί οι φυσαλίδες που έχουμε από το φυσικό αέριο είναι λερωμένες από πετρέλαιο. Άρα, είναι σίγουρο. Επιπλέον, έτσι όπως λειτουργεί η Λεκάνη Λεβαντίνης, ξέρουμε ότι είναι ένας μηχανισμός που το φυσικό αέριο παράγεται από τη διεργασία του πετρελαίου. Η Noble έχει μάλλον ήδη ακουμπήσει πλάγια μια ζώνη που αφορά πετρέλαιο, απλώς ο χρόνος θα το αποδείξει. 



Είναι πιο ακριβό να εξορυχθεί το πετρέλαιο από το αέριο; 


Είναι άλλες οι τεχνικές. Το φυσικό αέριο είναι πολύ απλό. Είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό μεθάνιο. Κατά συνέπειαν, είναι ελαφρύ, και ανεβαίνει. Θα έλεγα είναι πάρα πολύ καλό φυσικό άεριο. Έχει κάτι σαν 97% μεθάνιο, άρα θα έχει λιγότερο κόστος στα διυλιστήρια. Το πετρέλαιο εξαρτάται από την πυκνότητα που έχει. Πάνω κάτω το πετρέλαιο, όμως, κοστίζει πέντε φορές περισσότερο από το φυσικό αέριο, άρα ακόμη κι αν είναι πιο δύσκολο, συμφέρει για μια χώρα, λόγω του πολλαπλασιαστή επί πέντε. Ότι υπάρχει πετρέλαιο αυτό είναι σίγουρο. Το θέμα του μεγέθους θα το ερευνήσουμε.




«Εμείς είμαστε με το διεθνές δίκαιο»


Συνέντευξη Νίκου Λυγερού στην εφημερίδα 'Η Σημερινή' - Εμείς είμαστε με το διεθνές δίκαιοΝ. Λυγερός: Η Κύπρος έδωσε το μεγάλο άνοιγμα στην Ελλάδα για την ΑΟΖ

Στο υψηλότερο επίπεδο στην Αθήνα, θεωρούν ότι όντως τώρα είναι σημαντική η ΑΟΖ και ότι θέλουν μια τεχνογνωσία και μια επιστημονική προσέγγιση, ένα νομικό πλαίσιο, έτσι ώστε να το υποστηρίξουν

Ο καθηγητής Νίκος Λυγερός, σε συνέντευξή του χθες στην «Κυριακάτικη Σημερινή», ανέλυσε σειρά θετικών στοιχείων που προκύπτουν από την οριοθέτηση της ΑΟΖ και την επικείμενη εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων. Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του, εξηγεί γιατί το Καστελόριζο είναι η αιχμή του δόρατος για την ΑΟΖ, υποδεικνύοντας τους λόγους που η Ελλάδα καθυστέρησε τόσο πολύ στον τομέα αυτό. 


Ακόμη φοβόμαστε τους Τούρκους


Η Ελλάδα έχει καθυστερήσει δεκαετίες να οριοθετήσει την ΑΟΖ. Ποιοι πιστεύετε ότι ήταν οι λόγοι που απωθούσαν διαδοχικές κυβερνήσεις στο να κάνουν αυτό το αυτονόητο πράγμα και η διαδικασία που έχει ξεκινήσει τώρα, σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Φοβόμασταν τους Τούρκους; Ή και κάτι άλλο;



Όχι, διότι το «φοβόμασταν τους Τούρκους» δεν υπονοεί ότι τους φοβόμαστε ακόμα, ενώ υπάρχει αυτό. Γενικά στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν φοβίες με τους Τούρκους διαχρονικά και όχι μόνο από το ’74 και μετά, όπως είναι στην Κύπρο, αλλά και πιο πριν. Άρα οι φοβίες είναι ο κύριος λόγος. Μετά, πρέπει να σκεφτούμε ότι η Ελλάδα υπέγραψε το Δίκαιο της Θάλασσας το ’82, όμως το επικύρωσε το ’95 μόνο, ενώ η Κύπρος το έκανε το ’88, άρα ήταν ήδη μια καθυστέρηση, επειδή περιμέναμε να φτάσουμε στα 60 κράτη, δηλαδή ήταν μια παθητική προσέγγιση ήδη από τότε και μετά το 1996 βρέθηκαν τα Ίμια, αμέσως μετά, και μπήκαμε στη διαδικασία, εφόσον έχουμε και τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ που είναι στο ίδιο κείμενο, η υφαλοκρηπίδα να είναι μια πορεία που ακολουθήθηκε πιο πολύ από το Υπουργείο Εξωτερικών, θεωρώντας ότι είναι η πανάκεια, αλλά δεν έδωσε τίποτα. 

Τα 12 ναυτικά μίλια δημιούργησαν το λεγόμενο Casus Belli και σταμάτησε όλη η διαδικασία, και η ΑΟΖ φαινόταν κάτι το πολύ περιθωριακό. Μπορεί να μιλούσε για την ΑΟΖ ο Θ. Καρυώτης στον ελληνικό χώρο, αλλά στην ουσία, επί του πρακτέου είναι η Κύπρος που έδωσε το μεγάλο άνοιγμα και για να είμαστε και λίγο ρεαλιστές νομίζω ότι η μεγάλη αλλαγή δεν είναι όλος ο αγώνας που κάνουμε τώρα, είναι επειδή βρέθηκε φυσικό αέριο. Δηλαδή, αν δεν είχε βρεθεί το φυσικό αέριο τον Δεκέμβριο του 2011, θα ήταν πολύ δύσκολο να πείσουμε ανθρώπους. 



Ο ρόλος της κρίσης


Ίσως η κρίση έκανε την ΑΟΖ να φαίνεται ως διέξοδος...


Ναι, πάντως παρουσιάστηκε ως διέξοδος ενώ η ΑΟΖ υπήρχε από πριν, απλώς δεν είχαν σκεφτεί ποτέ ότι θα μπορούσαμε να το εκμεταλλευτούμε. Αλλά αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι η ΑΟΖ είναι σημαντική ακόμα κι αν δεν υπήρχε φυσικό αέριο. Είναι μια σημαντική έννοια που αρχίζει από την αλιεία. Άρα έτσι άρχισε και τώρα καταλήξαμε να κοιτάζουμε το φυσικό αέριο επειδή είμαστε στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Στο επίπεδο που βρισκόμαστε τώρα στην Ελλάδα είναι ότι είμαστε, θα έλεγα, στην τελευταία φάση της υλοποίησης της θέσπισης, έχουμε μπει ήδη -τουλάχιστον στο πλαίσιο της επιτροπής- να κοιτάζουμε ήδη και τι θα κάνουμε μετά, και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η συμβολή του Σ. Κασίνη, δηλαδή όχι μόνο να κάνουμε τη θέσπιση, να δούμε και τα θέματα της οριοθέτησης, εξόρυξης, εκμετάλλευσης πριν από τις οικοπεδοποιήσεις. Άρα όλα αυτά είναι τώρα σε φάση μελέτης. Διότι στο υψηλότερο επίπεδο στην Ελλάδα, το πολιτικό τώρα λέω, θεωρούν ότι όντως τώρα είναι σημαντική η ΑΟΖ και ότι θέλουν μια τεχνογνωσία και μια επιστημονική προσέγγιση, ένα νομικό πλαίσιο, έτσι ώστε να το υποστηρίξουν. 

Και να παίξουν με αυτό το δυνατό χαρτί και στις διαπραγματεύσεις που έχει η Ελλάδα αυτήν την περίοδο λόγω των οικονομικών πιέσεων και να παρουσιάσει και στους ξένους στρατηγικούς επενδυτές ότι είναι ένας χώρος σημαντικός για επενδύσεις μελλοντικές και επιπλέον και σε σχέση με ευρωζώνη, ΔΝΤ, Τρόικα, όλο αυτό το πακέτο, να παρουσιαστεί η Ελλάδα ως ένα κράτος που έχει μεγάλες δυνατότητες, που δεν είναι μόνο ένας ενεργειακός κόμβος, αλλά θα είναι ένας γεωπολιτικός παίκτης που θα παίξει μαζί με την Κύπρο και με το Ισραήλ έναν πολύ σημαντικό ρόλο για τον ενεργειακό δρόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 




Πηγαίνουμε για οριοθέτηση


Η κυπριακή και η ελλαδική ΑΟΖ είναι ενωμένες με το Καστελόριζο. Θα ανάμενε κανείς να είναι και οριοθετημένες δεδομένων των σχέσεων των δύο χωρών. Γιατί δεν συνέβη αυτό; 



Σε αυτό δεν φταίει η Κύπρος. Δύο φορές έγινε η πρόταση. Και επί Παπαδόπουλου και ακόμα και επί Χριστόφια και έγινε δυο φορές, με κόμματα διαφορετικά στην Ελλάδα, άρα δεν είναι θέμα χρώματος, είναι πραγματικά θέμα φοβίας για να μην ενοχλήσουμε τις θέσεις της Τουρκίας. Τώρα, σε αυτήν την φάση που είμαστε, πηγαίνουμε για μια ταύτιση οριοθέτησης, ίδια στίγματα και η ιδέα είναι να προετοιμαστούμε για να γίνει μια συμφωνία μεταξύ των δύο, διότι, όπως το είπατε πολύ σωστά, νομίζω ότι φτάνει αυτή η φάση φοβίας, ότι πρέπει να περάσουμε σε ένα αληθινό Δίκαιο της Θάλασσας και εφόσον οι δυο χώρες συμφωνούν στο πού πρέπει να γίνει η οριοθέτηση, πρέπει να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται, έτσι ώστε να συνεχιστεί και η οριοθέτηση που έχει γίνει από την Κύπρο με την Αίγυπτο, γιατί είναι συνεχόμενα. 



«Η Τουρκία έχει ΑΟΖ, επειδή έχει διαπράξει γενοκτονία».



ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΠΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ




Γιατί έχει τόσο σημαντικό ρόλο στην τουρκική στρατηγική το Καστελόριζο;



Έχει μεγαλύτερο ρόλο στην κυπριακή και ελληνική στην πραγματικότητα, γιατί είναι η αιχμή του δόρατος όσον αφορά την ΑΟΖ. Το σύμπλεγμα Καστελορίζου -γιατί πρέπει να λέτε σύμπλεγμα Καστελορίζου, είναι 14 νησιά και είναι σημαντική και η Στρογγύλη- είναι το μόνο που συνδέει την ΑΟΖ της Κύπρου με την Ελλάδα. Άρα, αν το Καστελόριζο δεν έχει μια κανονική ΑΟΖ, όπως έχει το δικαίωμα, εφόσον είναι νησί που κατοικείται, τότε αυτές οι δυο ΑΟΖ δεν ενώνονται και όλα τα άλλα που έχουμε πει για διασύνδεση δεν υπάρχουν. Συνεπώς, το Καστελόριζο δεν είναι σημαντικό από την ξηρά του, αλλά από τον θαλάσσιο χώρο που ελέγχει, που αντιπροσωπεύει μια περιοχή που είναι μεγαλύτερη από την Πελοπόννησο. 


Περιορίζει, όμως, σημαντικά την τουρκική ΑΟΖ, την κλείνει.


Κοιτάξτε, για να είμαστε σοβαροί. Πρώτον, η Τουρκία έχει ΑΟΖ επειδή έχει διαπράξει γενοκτονία. Δηλαδή, άμα δεν είχαν εξουδετερώσει και εξοντώσει τους Αρμένιους που ήταν στο κάτω μέρος της Τουρκίας, αν δεν είχαν εξουδετερώσει τους Πόντιους -γιατί έχουμε υπολογίσει και την ΑΟΖ της Μαύρης Θάλασσας- αν δεν είχαν εξουδετερώσει την Σμύρνη, τότε για ποια τουρκική ΑΟΖ θα μιλούσαμε τώρα; Άρα να μην μπερδευόμαστε γιατί στο τέλος θα καταλήξουμε να λέμε ότι τα νησιά μας είναι πολύ κοντά στην τουρκική ακτή. Είναι η Τουρκία που ήρθε πολύ κοντά στα νησιά. Τώρα, αν δεν της επαρκεί η τεράστια ΑΟΖ που έχει στη Μαύρη θάλασσα, λόγω της γενοκτονίας των Ποντίων, των Ασσυρο-Χαλδαίων και των Αρμενίων, είναι δικό τους πρόβλημα αλλά όχι δικό μας. 

Εμείς είμαστε με το Διεθνές Δίκαιο, με το Δίκαιο της Θάλασσας, το Καστελόριζο δεν περιορίζει κανέναν. Απλώς υπάρχει, είναι ελληνικό, είναι ένας συνδετικός κρίκος Ελλάδας και Κύπρου, ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και αν θέλετε να το γενικεύσω λίγο, για να δείτε πώς το σκέφτομαι, είναι σαν να μου λέτε: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν περιορίζει λίγο την Τουρκία; Δηλαδή, ποιος θα τολμούσε να πει τέτοια γελοιότητα; Ενώ στην πραγματικότητα η Τουρκία το σκέφτεται, γιατί όταν εντάχτηκε η Βουλγαρία και η Ρουμανία το 2007 θεωρούσαν ότι ήταν ακόμα βιλαέτια δικά τους και θεωρούσε ότι ήταν απαράδεκτο να υπάρχει αυτή η ένταξη, άρα για να είμαστε λίγο σοβαροί, εμείς δεν είμαστε ούτε εκδικητικοί, ούτε έχουμε κάτι εναντίον του τουρκικού λαού, είναι απλώς το Δίκαιο της Θάλασσας, το εφαρμόζουμε. Έχουμε νησιά, χρησιμοποιούμε τη γεωπολιτική που έχουμε και την αξιοποιούμε κανονικά και νόμιμα.  


Πηγή: Της Μικαέλλας Λοίζου, http://www.sigmalive.com/simerini/ (27/08/2012)

Η θέσπιση της ΑΟΖ ως κυρίαρχο θέμα

Νίκος Λυγερός - Η θέσπιση της ΑΟΖ ως κυρίαρχο θέμα
Σε μια περίοδο που αναζητούμε μέτρα εξοικονόμησης σε πλαίσιο διαπραγμάτευσης, πρέπει να φροντίσουμε και το θέμα της ανάπτυξης. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με παθητικό τρόπο, όπως το περιμένουν οι περισσότεροι. Διότι η ανάπτυξη δεν γίνεται μόνο με οικονομίες άλλα και με στρατηγικές επενδύσεις. Επιπλέον αν τα μέτρα είναι μόνο και μόνο ενδογενή δεν μπορούν να ενισχύσουν το πεδίο δράσης. Αν αντιληφθούμε αυτά τα δεδομένα και θέλουμε να τα αλλάξουμε ριζικά δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, διότι μόνο η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μπορεί να αποτελέσει ένα σοβαρό άνοιγμα για την ανάπτυξη της πατρίδας μας. Εξ ορισμού, λειτουργεί με εξωγενείς παράγοντες και η ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων, ανάλογα με αυτά που ανακάλυψαν το Ισραήλ και η Κύπρος, είναι γνωστά στις ξένες πετρελαϊκές εταιρίες, μια που έχουν γίνει πάρα πολλές ανεπίσημες σεισμικές έρευνες. Και λόγω αυτών των στόχων μπορούμε να προσελκύσουμε μεγάλα ονόματα του τομέα για να βοηθηθεί άμεσα η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός. Υπάρχει όμως το σοβαρότατο προαπαιτούμενο της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ, διότι δίχως αυτήν όλες οι επόμενες διαδικασίες καθυστερούν. Κατά συνέπεια, η θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ είναι το κυρίαρχο θέμα για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της χώρας. Στην στρατηγική, ακόμα κι όταν υπάρχει πλαίσιο για στρατηγικό mix, πρέπει να θέτουμε σε μία βάση κοινή όλες τις προτεραιότητες και να δίνουμε έμφαση στην πιο σημαντική για να προωθηθεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Τώρα, αυτό ακριβώς είναι και το θέμα της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ διότι θα είναι το στίγμα για όλους, ότι αρχίζουμε όντως επί του πρακτέου και την όλη διαδικασία, συνεπώς θα μας εμπιστευτούν σε μια χειροπιαστή βάση. Ο ίδιος ο λαός μας θα καταλάβει με αυτήν την κίνηση ότι οι πολιτικοί μας, στο υψηλότερο επίπεδο, δεν τον αφήνουν στο έλεος του θεού, και υλοποιούν επιτέλους το όραμα του έθνους. Οι πρώτες επιπτώσεις θα είναι και ψυχολογικές και οικονομικές διότι όταν διαθέτεις μια ΑΟΖ, και συγκεκριμένα τη δεύτερη μεγαλύτερη της Μεσογείου, με τα αναμενόμενα αποθέματα που έχεις, δεν είναι μια μικρή υπόθεση να την ανοίξεις κι ούτε μια στρατηγική λεπτομέρεια. Όσον αφορά τα ακριτικά νησιά μας θα κατανοήσουν ότι τους δίνουμε πια την πρέπουσα σημασία. Διότι όταν έχεις πρόσβαση στο φως και δεν το ανάβεις παραμένεις στο σκοτάδι. Τώρα ήρθε επιτέλους η στιγμή λόγω της όλης προμελέτης που έχει γίνει να δούμε όλοι μας το θέμα της ΑΟΖ ως κυρίαρχο και να επικεντρωθούμε αποκλειστικά σε αυτό για να ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ άμεσα.


Ήρθε η ώρα της θέσπισης της ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός - Ήρθε η ώρα της θέσπισης της ΑΟΖ
Όλες οι μελέτες φτάνουν στην τελική φάση σε όλα τα επίπεδα για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Με πολύ απλά λόγια, για να είναι κατανοητά σε όλους ακόμα και στους πιο αδιάφορους κι επιφυλακτικούς, ήρθε η ώρα της θέσπισης την ελληνικής ΑΟΖ. Και αυτό δεν γίνεται γιατί είναι ο τελικός μας σκοπός, αλλά επειδή είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα για να ξεκινήσει η όλη διαδικασία της αξιοποίησης του φυσικού αερίου της Ελλάδας. Δεν μπορεί πια να στεκόμαστε ακίνητοι την ώρα που η Κύπρος τελειώνει το δεύτερο γύρο αδειοδότησης για τα άλλα 12 οικόπεδα, που θα κάνει δεύτερη γεώτρηση στο κοίτασμα Αφροδίτη και που θα προχωρήσει σε νέες σεισμικές έρευνες 3D στο οικόπεδο 12 για μια έκταση της τάξης των 4.000Km2. Δεν μπορεί πια να παραμένουμε στην απραξία την ώρα που το Ισραήλ κάνει συμφωνία με την Κύπρο και μας, για το Euroasia Interconnector και για τον αγωγό φυσικού αερίου, που θα περάσει σε φάση παραγωγής στο κοίτασμα Tamar, και προωθεί εντατικά την κατασκευή σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου. Η Ελλάδα πρέπει να θεσπίσει την ΑΟΖ της για να περάσει γρήγορα στο στάδιο της οριοθέτησης και να επιτρέψει με αυτόν τον τρόπο να λειτουργήσουν ορθολογικά και αποτελεσματικά οι κοινοπραξίες μας. Διότι και οι δύο έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να υποστηριχθούν με χορηγίες λόγω της ανάγκης τροφοδότησης σε φυσικό αέριο. Τα δεδομένα σε επίπεδο επιστημονικό, τεχνικό και πολιτικό είναι πλέον γνωστά. Μπορούμε να βασιστούμε και σε υπόδειγμα του νομοσχεδίου για να θεσπίσουμε την ελληνική ΑΟΖ. Μετά από τις επισκέψεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στη Γερμανία και τη Γαλλία, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, μπορούμε πια να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας με την επίσημη ανακοίνωση της έναρξης της διαδικασίας της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ. Δεν υπάρχει πια τίποτα που να μας εμποδίζει ούτε η άγνοια, ούτε η αδιαφορία, ούτε η θέληση. Ο χρόνος είναι μαζί μας και τώρα πρέπει ν’ αποδείξουμε ότι είμαστε κι εμείς μαζί του. Το timing είναι σωστό, το στρατηγικό mix υπάρχει και είναι καταλυτικό κι έχουμε την Προεδρία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει δώσει το παράδειγμα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από το 2004. Ακολουθούμε τη διαδικασία που προβλέπεται στο Δίκαιο της Θάλασσας, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Δεν καταπατούμε κανένα ανθρώπινο δικαίωμα και δείχνουμε σε όλους μας με τη θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ ότι είμαστε φερέγγυοι και αξιόπιστοι. Είμαστε ένας λαός με αξιοπρέπεια και έχουμε πια τη δυνατότητα όχι μόνο να βγούμε από την κρίση, αλλά και να ενταχθούμε στον ενεργειακό χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να γίνουμε ένας ισχυρός γεωπολιτικός παίκτης. Γι’ αυτό ήρθε η ώρα της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ.


Η ενεργειακή αξία της Ελλάδας και της Κύπρου

Νίκος Λυγερός - Η ενεργειακή αξία της Ελλάδας και της Κύπρου
Για να συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλη αξία έχουν τα αναμενόμενα αποθέματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι καλό να εξετάσουμε την παραγωγή και την κατανάλωση φυσικού αερίου σε αυτήν, αλλιώς έχουμε την εντύπωση ότι βρισκόμαστε σε ένα εντελώς θεωρητικό πλαίσιο. Ας κοιτάξουμε πρώτα από όλα το μερίδιο του φυσικού αερίου στη γενική κατανάλωση ενέργειας από την ΕΕ. Το 2007, το φυσικό αέριο αντιπροσώπευε 24%. Εκτιμούμε ότι το 2015 αυτό το ποσοστό θα περάσει στο 25,7 %. Στη συνέχεια έχουμε 26,4% το 2020, 26,9% το 2025 και 26,7 % το 2030. Αυτό σημαίνει ότι στις επόμενες δεκαετίες αυτό το ποσοστό θα παραμείνει σημαντικό. Ταυτόχρονα όμως η παραγωγή φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώνεται δραστικά και αυτό γίνεται ακόμα και αν της προσθέσουμε τη Νορβηγία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός της περιοχής. Αν κοιτάξουμε επεκτάσεις που σχετίζονται με την ΕΕ αλλά δεν ανήκουν σε αυτήν, τότε ακόμα και αν έχουμε μια ανοδική πορεία έως το 2015, μετά έως το 2030 είναι φθίνουσα. Τώρα, αν μελετήσουμε τις ποσότητες με μονάδα τα τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά κράτος έχουμε για την παραγωγή το 2007 τις εξής τιμές : Νορβηγία (90), Ολλανδία (64), Ηνωμένο Βασίλειο (72), Ρουμανία (11,6), Γερμανία (14,5), Ιταλία (8,9) και Δανία (9,2). Ενώ για την κατανάλωση έχουμε Νορβηγία (4,3), Ολλανδία (37), Ηνωμένο Βασίλειο (91), Ρουμανία (16,4), Γερμανία (82,7), Ιταλία (77,8) και Δανία (4,6). Αντιλαμβανόμαστε άμεσα ότι αυτές οι χώρες εκτός από τη Νορβηγία, που δεν ανήκει στην ΕΕ και την Δανία, καταναλώνουν περισσότερο φυσικό αέριο από ό,τι παράγουν. Κατά συνέπεια, η ΕΕ έχει μια μεγάλη ανάγκη φυσικού αερίου που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με τα σημερινά δεδομένα και γι’ αυτό το λόγο μελετά τόσο έντονα για το μέλλον τις περιοχές της Αρκτικής και της Ανατολικής Μεσογείου. Διότι είναι οι μόνες, οι οποίες είναι ικανές να της εξασφαλίσουν μια ενεργειακή ανεξαρτησία. Και όσον αφορά στο πετρέλαιο συνοπτικά ξέρουμε ότι η παραγωγή της ΕΕ είναι της τάξης των 2,4 Mbep ανά μέρα με γρήγορη πτώση, ενώ η κατανάλωση είναι της τάξης των 14,8% Mbep ανά μέρα. Το ενεργειακό πλαίσιο είναι λοιπόν ξεκάθαρο. Κατά συνέπεια, η ανακάλυψη των κοιτασμάτων στη Λεκάνη Λεβαντίνης με την Κύπρο και το Ισραήλ αλλά και τα αναμενόμενα αποθέματα στη Λεκάνη Ηροδότου με τα κοιτάσματα Νότια της Κρήτης, έχουν άμεση σημασία και αξία για όλη την ΕΕ. Είναι λοιπόν καιρός να καταλάβει και η Ελλάδα το τι αντιπροσωπεύει με την Κύπρο στον ενεργειακό χάρτη.


Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού, Πρώτο Πρόγραμμα ΡΙΚ, 23-08-2012

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού, Πρώτο Πρόγραμμα ΡΙΚ, 23-08-2012

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή
 "Εμείς και ο κόσμος μας" 
με τον Παναγιώτη Πανταζή, Πρώτο Πρόγραμμα ΡΙΚ, 
Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012, ώρα 8.30.








Πηγή: Έργο Ανθρωπότητας Official Channel N. Lygeros
https://www.youtube.com/channel/UCoxTAEykhjzXpuCiNnYTluw/videos

Νίκος Λυγερός "Ευρωπαϊκή Προεδρία και ΑΟΖ" Λεμεσός, 22/8/12

Νίκος Λυγερός -Ευρωπαϊκή Προεδρία και ΑΟΖ- Λεμεσός, 22-08-12

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού
με τίτλο: "Ευρωπαϊκή Προεδρία και ΑΟΖ"
Mediterranean Beach Hotel. Λεμεσός
Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012.





Πηγή: Έργο Ανθρωπότητας Official Channel N. Lygeros
https://www.youtube.com/channel/UCoxTAEykhjzXpuCiNnYTluw/videos