Νέα δεδομένα στην Κυπριακή ΑΟΖ

ΑΟΖ Κύπρου--Νίκος Λυγερός: Νέα δεδομένα στην Κυπριακή ΑΟΖ
Η ενεργοποίηση των οικοπέδων 2 και 3 με τον δεύτερο γύρο παραχώρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου δίνει την επιβράβευση για τη συμφωνία περί οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου που πέτυχε ο Γιώργος Λιλλήκας το 2007 ως Υπουργός της Κυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου. Μέχρι τώρα, μέσω του οικοπέδου 12, η εξόρυξη αφορούσε τα όρια της Αιγύπτου και ειδικά του Ισραήλ. Τώρα με τα νέα οικόπεδα, η οριοθέτηση με τον Λίβανο παίρνει όλη την αξία της. Έτσι η Κύπρος όχι μόνο πετυχαίνει αυτό το γεωοικονομικό άνοιγμα, αλλά και ένα γεωπολιτικό άνοιγμα, αφού θωρακίζει την ΑΟΖ με τα τρία κράτη που έχουν κάνει συμφωνία μαζί της το 2003, 2007 και 20120. Έτσι το 2012 έρχεται για να σφραγίσει τη στρατηγική που ακολουθεί η Κύπρος, ενώ η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει καν ως κράτος. Δίχως φοβίες, με αποτελεσματικότητα προσπερνάει τα εμπόδια, δίχως να δίνει περαιτέρω σημασία στους λεονταρισμούς της Τουρκίας, που απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις. Διότι ακόμα και αν πίεσε όλες τις εταιρείες που θα έκαναν συμφωνία με την Κύπρο, λέγοντάς τους ότι δεν θα μπορούν να κάνουν έρευνες περί υδρογονανθράκων στην Τουρκία, δεν κατάφερε τίποτα. Οι εταιρείες παρέμειναν υποψήφιες στην κυπριακή ΑΟΖ δίχως να φοβηθούν.

Επιπλέον, και στην περίπτωση των οικοπέδων 9 και 11 που εφάπτονται με το οικόπεδο 12, αλλά και στην περίπτωση των οικοπέδων 2 και 3 που εφάπτονται με την ΑΟΖ του Λιβάνου λόγω 3, οι εταιρείες ξέρουν ότι υπάρχουν δεδομένα για το φυσικό αέριο, διότι το κοίτασμα Αφροδίτη και το κοίτασμα που βρέθηκε πρόσφατα στην ΑΟΖ του Λιβάνου δεν είναι πια εκτιμήσεις. Με άλλα λόγια, οι εταιρείες έχουν να διαλέξουν μεταξύ σίγουρων δεδομένων και λόγων επί χάρτου. Και τώρα βλέπουμε επί του πρακτέου ότι διάλεξαν και πώς διάλεξαν. Αυτή η προσέγγιση είναι ξεκάθαρη ακόμα και αν υποτίθεται ότι στο διπλωματικό επίπεδο υπάρχει το πρόβλημα της αναγνώρισης. Η Κύπρος λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο ως ένα ορθολογικό κράτος που έχει όντως ένα στρατηγικό σχεδιασμό όσον αφορά στην ενέργεια που ξέρουμε πόσο σημαντική είναι. Δεν εξετάζει πια αυτό το θέμα κομματικά αλλά πραγματικά εθνικά.

Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια. Διότι αν η Κύπρος είχε υπογράψει το Σχέδιο Ανάν, τώρα η περίφημη ΑΟΖ της θα ήταν κατακερματισμένη λόγω των αγγλικών βάσεων που θα είχαν επίσημα κυριαρχία. Σε αυτό το πλαίσιο σχετίζονται και οι επόμενες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

Διότι επιτυχίες τέτοιου τύπου, όπως είναι ο δεύτερος γύρος παραχώρησης, πρέπει να γίνονται αντικείμενο διαχείρισης από κυβερνήσεις που έχουν τεχνογνωσία αλλά και κότσια, αλλιώς αυτά τα αποτελέσματα όχι μόνο δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, αλλά μπορούν να αλλοιωθούν από παρεμβάσεις του ραγιαδισμού. Είναι λοιπόν απαραίτητο να εξετάσουμε το όλο πλαίσιο από την αρχή δηλαδή από τη θέσπιση της κυπριακής ΑΟΖ από τον Τάσσο Παπαδόπουλο για να συνεχίσουμε αυτήν την πορεία πάντα προς αποκλειστικό όφελος του κυπριακού λαού και της Κύπρου που αποκτά με αυτόν τον τρόπο μια γεωπολιτική υπόσταση που προκαλεί σεβασμό.

Νέα επιτυχία της κυπριακής ΑΟΖ

Αοζ Κύπρου--Νίκος Λυγερός, Νέα επιτυχία της κυπριακής ΑΟΖ
Με το δεύτερο γύρο παραχώρησης, η Κύπρος κατάφερε ένα νέο επίτευγμα. Συνεχίζει ακατάπαυστα την πορεία της στον τομέα της ενέργειας χάρη στην τεχνογνωσία του Σόλωνα Κασσίνη του μαχητή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ο οποίος συνεχίζει το έργο του δίχως να δίνει σημασία στους ραγιάδες και προσπερνώντας κάθε διαδικαστικό εμπόδιο. Επί του πρακτέου, η Κύπρος αρχίζει να γεμίζει τη σκακιέρα της ΑΟΖ της με πολύτιμα κομμάτια που της δίνουν όλο και περισσότερη αξία. Τώρα δεν υπάρχει πια μόνο το οικόπεδο 12 με το περίφημο κοίτασμα Αφροδίτη έρχονται άλλα τέσσερα οικόπεδα να συμπληρώσουν αυτήν την πρώτη επιτυχία. Αυτά τα οικόπεδα έχουν επιπλέον την ιδιότητα να βρίσκονται κοντά στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ. Πιο συγκεκριμένα το οικόπεδο 11 εφάπτεται με την αιγυπτιακή ΑΟΖ και το οικόπεδο 3 εφάπτεται με τη λιβανέζικη ΑΟΖ. Συμπληρωματικά λειτουργούν τα οικόπεδα 2 και 9 που επιτρέπουν ένα ενιαίο πλαίσιο, με την τοπολογική έννοια, μεταξύ των 5 οικοπέδων. Τώρα πια το οικόπεδο 12 δεν είναι απομακρυσμένο από την Κύπρο αλλά ενώνεται με αυτή μέσω των οικοπέδων 9 και 2. Από την ενεργειακή πλευρά δεν είναι τυχαίο ότι τα οικόπεδα 9 και 11 αγγίζουν το οικόπεδο 12 όπου η ύπαρξη φυσικού αερίου είναι δεδομένη. Πιο αναλυτικά η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου σημαίνει ότι συνεχίζουν οι τελικές διαπραγματεύσεις για τα τεμάχια 2, 3, 9 και 11. Η διαδικασία αυτή αφορά πλέον την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ για το οικόπεδο 2, την κορεατική εταιρεία Gogas για το οικόπεδο 3, την γαλλο-ρωσική κοινοπραξία για το οικόπεδο 9 και τη γαλλική εταιρεία TOTAL για το οικόπεδο 11. 

Πιο συγκεκριμένα, η κοινοπραξία αποτελείται από τη γαλλική Total E&P Activities και τις δύο ρωσικές εταιρείες Novatec και GP Global Resources. Γίνεται λοιπόν κατανοητό σε όλους ότι αυτή η νέα επιτυχία της Κυπριακής ΑΟΖ έχει και γεωπολιτικές επιπτώσεις. Δύο από τις εταιρείες είναι ευρωπαϊκές με μεγάλη παράδοση στον τομέα των υδρογονανθράκων και δύο ρωσικές και μια ασιατική. Η Κύπρος κατάφερε με αυτόν τον τρόπο να συγκεντρώσει ξένες χώρες στην ΑΟΖ της, πράγμα το οποίο την ενισχύει ουσιαστικά. Επιπλέον πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι αυτά τα 4 νέα οικόπεδα αποτελούν την πρώτη φάση αυτού του δεύτερου γύρου παραχώρησης που συνεχίζεται βέβαια με άλλα 5 οικόπεδα: 5,6,7,8 και 13. Η Κύπρος ακολουθεί τη διεθνή πρακτική και δίνει σταδιακές αδειοδοτήσεις. Σε κάθε περίπτωση με αυτήν την πρώτη φάση, ο ενεργειακός της τομέας αποκτά μια συνεκτικότητα, η οποία είναι τοποστρατηγικά πάρα πολύ σημαντική αφού ενώνει την Κύπρο άμεσα με το περίφημο οικόπεδο 12. Ένα άλλο σημαντικό παράγοντα που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι το ποσοστό της Κύπρου μετά τα ανακτήσιμα έξοδα θα προσεγγίζει το 70%. Επιπλέον λόγω του συμβολαίου, οι εταιρείες πρέπει να καταβάλουν bonus υπογραφών, που σημαίνει πρακτικά ότι η Κύπρος θα έχει άμεσα έσοδα με την υπογραφή. Το όλο πλαίσιο δείχνει όχι μόνο τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε, αλλά δικαιώνει και τη μνήμη του Τάσου Παπαδόπουλου που τόσο προώθησε το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ.

Αργές κινήσεις και ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός--Αργές κινήσεις και ΑΟΖ
Για το θέμα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, βλέπουμε αργές κινήσεις και αναρωτιόμαστε όλοι για ποιο λόγο. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής ότι το θέμα της Τουρκίας και της αρνητικής αντίδρασης αν θεσπίσουμε την ΑΟΖ μας απλά δεν στέκει. Η Κύπρος έχει θεσπίσει την ΑΟΖ της από το 2004 και η Τουρκία όχι μόνο δεν έκανε καμία ουσιαστική κίνηση εναντίον της, αλλά επιπλέον τώρα που βρέθηκε αντικειμενικά φυσικό αέριο στο κοίτασμα Αφροδίτη, προσπαθεί να την πείσει ότι ο μελλοντικός αγωγός φυσικού αερίου θα ήταν προτιμότερο να περάσει από την περιοχή της. Η Τουρκία μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Λόγω της Μαύρης Θάλασσας γνωρίζει πολύ καλά κάθε άρθρο του Δικαίου της Θάλασσας και το τηρεί, ακόμα και αν δεν το έχει υπογράψει. Παλεύει εναντίον του εδώ και δεκαετίες και τελικά δεν κατάφερε τίποτα, ειδικά όσον αφορά στη Μεσόγειο, την οποία ήθελε να χαρακτηρίσει ως κλειστή θάλασσα. Γιατί τώρα στη Μεσόγειο υπάρχουν επίσημες συμφωνίες οριοθέτησης και όχι μόνο θέσπισης ειδικά στην Ανατολική. Κατά συνέπεια, όλο το σούσουρο που γίνεται περί Τουρκίας είναι απλώς πολύς θόρυβος για το τίποτα όσον αφορά τις διακρατικές σχέσεις. Και αυτοί που χρησιμοποιούν τέτοιου τύπου επιχειρήματα έχουν ξεχάσει τη συμφωνία μας με την Ιταλία περί υφαλοκρηπίδας το 1977.

Κατά συνέπεια πρέπει να αναλύσουμε διαφορετικά αυτήν την προσπάθεια για να καθυστερήσει η θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ. Όταν εξετάζουμε τα στοιχεία που αφορούν στο επίσημο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελλάδα ξοδεύει σε καύσιμα 17 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αυτά τα έξοδα είναι, θέλουμε δεν θέλουμε, αντικειμενικά κι αν εξαιρέσουμε την μικρή παραγωγή του Πρίνου, γίνεται αντιληπτό σε όλους ότι πρόκειται για κόστος περί υδρογονανθράκων από το οποίο θα μπορέσουμε ν’ απαλλαγούμε όταν θα παράγουμε από τα δικά μας αποθέματα. Και αυτό θα γίνει μόνο με το δικό μας εργατικό δυναμικό. Όταν όμως δεν υπάρχει ΑΟΖ και λόγω των μικρών εθνικών χωρικών υδάτων ουσιαστικά δεν γίνεται τίποτα στη θάλασσα, τότε μπορούν ακόμα και τοπικές εταιρείες δίχως διεθνή εμβέλεια να παίζουν μονοπωλιακά σε μια μικρή αγορά. Είναι καλό να το ξέρουμε για να μην προβληματιζόμαστε με προσπάθειες που καθυστερούν τη θέσπιση. Δεν έχουν βέβαια καμιά σχέση με πατριωτισμό και αφορούν αποκλειστικά οικονομικά συμφέροντα. Αυτές οι εταιρείες δεν έχουν καταλάβει ότι θα μπορέσουν και αυτές να παίξουν το ρόλο τους με την ελληνική ΑΟΖ και θεωρούν ότι είναι προτιμότερο να μην ανοίξει αυτή η τεράστια αγορά για την πατρίδα μας. Έτσι αντιδρούν και προβάλλουν, λόγω έλλειψης στρατηγικής, επιχειρήματα όπως το προηγούμενο. Στην πραγματικότητα, επί του πρακτέου, η εθνική πολιτική θα πρέπει να τους πείσει για να σταθούν μαζί μας σε αυτήν την προσπάθεια, διότι η Ελλάδα μας πρέπει να ξεπεράσει τις φοβίες τους και να περάσει στο στάδιο της ανάπτυξης.

Το γοργόν έχει χάρη

Νίκος Λυγερός--ΑΟΖ Ελλάδας
Ακόμα και αν είναι εξωπραγματικό, υπάρχουν ακόμα άτομα στην πατρίδα μας που δεν έχουν καταλάβει ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη δεν προσφέρει μόνο οικονομικές δυνατότητες. Η ελληνική ΑΟΖ είναι ένας τρόπος όχι μόνο ν’ αλλάξει η εικόνα της πατρίδας μας στο εξωτερικό, αλλά πράγμα το οποίο είναι ακόμα πιο σημαντικό, αλλάζει και την πατρίδα μας με την έννοια ότι την ισχυροποιεί. Με την ΑΟΖ μας, κανείς δεν θα μπορεί να μας θεωρεί σαν μια μικρή χώρα που δεν μπορεί να καθορίσει ούτε τη μοίρα της. Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις είναι ξεκάθαρες και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ξεφύγουμε από την κοινωνική μιζέρια που μας καταπλακώνει δίχως λόγο. Πρέπει επίσης να αντιληφθούμε ότι δεν είμαστε πλέον μικρή αγορά που ελέγχεται με μονοπωλιακές σχέσεις. Ενώ το παράδειγμα της Κύπρου υπάρχει και συνεχίζει την εξέλιξή του δίχως διακοπή, ενώ υπάρχει ήδη η επιλογή της PGS για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης, υπάρχουν άτομα που ακόμα αναρωτιούνται για την αξία της ελληνικής ΑΟΖ. 

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το γεγονός ότι αυτά τα άτομα, κατά πάσα πιθανότητα, θα πιστεύουν ακόμα τα ίδια όταν θα θεσπίσουμε την ΑΟΖ μας. Κατά συνέπεια δεν έχει και μεγάλο νόημα ν’ ασχοληθούμε με αυτήν την άποψη. Σιγά-σιγά οι περισσότεροι από τους δικούς μας κατανόησαν ότι η θέσπιση είναι ένα από τα δικαιώματά μας και συνεπώς ανήκει μόνο σ’ εμάς η απόφαση να την υλοποιήσουμε. Κάθε καθυστέρηση σε αυτόν τον τομέα δεν θα οφείλεται σε κανέναν άλλο. Είμαστε υπεύθυνοι για τις πράξεις μας αλλά και για την καθυστέρηση. Τώρα αν αυτή η καθυστέρηση οφείλεται σε άτομα που δεν ξέρουν τι εστί ΑΟΖ και πρέπει να το μάθουν, τότε είναι απλώς απαράδεκτο. Διότι μπορούν πολύ απλά να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και σε χαρακτηριστικά της ελληνικής ΑΟΖ. Επιπλέον στο ανώτερο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας υπάρχει επιστημονική ενημέρωση. Δεν είναι λοιπόν αναγκαίο να περιμένουμε περισσότερο για να πληροφορηθούν και άλλοι. Το μόνο που έχει νόημα είναι η ενημέρωση όλων των βουλευτών της Βουλής των Ελλήνων διότι αυτοί είναι που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο της θέσπισης. Πρέπει λοιπόν ο καθένας τους να έχει μια άποψη για αυτό το εθνικό θέμα και δεν πρέπει να πιστεύει ότι δεν είναι της ειδικότητάς του λόγω της οικονομικής του υφής. Η ελληνική ΑΟΖ είναι το μέλλον της Ελλάδας και αφορά τον καθένα ως εκπρόσωπο του ελληνικού λαού. Η ενημέρωσή τους λοιπόν είναι πολιτικό καθήκον. Διότι θα ήταν αδιανόητο ένας βουλευτής μας να μην γνωρίζει την ουσία του θέματος, αλλιώς τι πολιτικό ον θα είναι. Η θέσπιση γίνεται πάντα μονομερώς. Με άλλα λόγια δεν αφορά κανένα άλλο κράτος. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καν πλαίσιο για πολιτική αντιπαράθεση. Αντιθέτως κράτη όπως είναι η Αλβανία, η Λιβύη, η Αίγυπτος και η Κύπρος δεν περιμένουν μόνο την θέσπιση αλλά και την οριοθέτηση των ΑΟΖ τους μ’ έναν επίσημο τρόπο. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να επισπεύσουμε τη διαδικασία της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ για να μην έχουμε καθυστερήσεις και στο θέμα των οριοθετήσεων. Για να γίνει πιο δυνατή η πατρίδα μας πρέπει να κάνει και οριοθετήσεις. Τώρα μπορούμε και τώρα πρέπει.

Το απέραντο γαλάζιο του Ελληνισμού (Video)

Νίκος Λυγερός--Το απέραντο γαλάζιο του Ελληνισμού, Υπογραφές υπέρ της θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ
Αν σκεφτείς μία μέρα πόσο απλός είναι ο ελληνισμός, τότε θα αντιληφθείς ότι κι εσύ μπορείς να είσαι ένα κομμάτι του με το έργο σου. Στο κάτω κάτω της γραφής, τι άλλο είσαι εκτός από ήλιο, θάλασσα και ουρανό. Ζεις σε μια λεπτή λωρίδα γης, μπορεί και πάνω σ' ένα από τα νησιά μας, αλλά είσαι μία ψηφίδα από το ψηφιδωτό μας; Αναρωτιέσαι λοιπόν τι μπορείς να κάνεις για να συμβάλλεις στο έργο του ελληνισμού και ζητάς κάτι το πρακτικό. 

Διότι δεν έχεις συνειδητοποιήσει ότι όταν πας να ψαρέψεις, συμπληρώνεις την ταυτότητά σου. Όταν κοιτάς το βυθό μας, κοιτάς τον πλούτο μας. Βλέπεις την κληρονομιά, που σου άφησαν οι πρόγονοι σου με τις μάχες τους. Όταν περπατάς πάνω στους κυματοθραύστες μας, δεν νιώθεις το έργο των δικών μας που άλλαξαν τα λιμάνια της μνήμης για να προστατεύουν το μέλλον των δικών τους; Πρέπει να το χαρείς που μπορείς να έχεις κοντά σου τόση θάλασσα, διότι σε γεμίζει με τα χάδια του χρόνου. Κι αν μένεις ψηλά στα βουνά, μην ξεχνάς ποτέ την δύναμη του άνεμου είναι και αυτή για σένα, διότι οι δικοί σου πολέμησαν για να κρατήσουν αυτά τα βουνά. Κι αν δεν έχεις τίποτα από αυτά, τότε κοίτα τον ήλιο της δικαιοσύνης που σε λούζει με το φως του κάθε μέρα και σκέψου ότι υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο που δεν τον γνωρίζουν καλά καλά.

Ελληνική ΑΟΖ και αλλαγή κλίματος

Νίκος Λυγερός--Ελληνική ΑΟΖ και αλλαγή κλίματος
Η ελληνική ΑΟΖ, ενώ υπάρχει μόνο επιμέρους de facto και όχι ακόμα de jure, επηρεάζει ήδη το κλίμα μ’ ένα πολύ θετικό τρόπο. Η άνοδος του χρηματιστηρίου είναι βέβαια μία ένδειξη, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία μας βλέπουν πιο θετικά και δεν έχουν πια το ύφος της αμφιβολίας για τις πράξεις μας. Είναι σίγουρο ότι η αλλαγή της στάσης μας όσον αφορά στην θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ, τους ξάφνιασε, διότι είχαν την εντύπωση αρχικά ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα στη χώρα μας σε αυτόν τον τομέα που είναι και γνωστός και σημαντικός. Με τις κινήσεις μας, δηλαδή το Νόμο 2289/1995, την τροποποίηση 4001/2011 και το Προεδρικό Διάταγμα στις 10/02/2012 ανοίξαμε τον δρόμο σε εθνικό επίπεδο και με την νορβηγική εταιρεία PGS ειδικά για τις σεισμικές έρευνες, αποδείξαμε ότι το θέμα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων μας δεν είναι πια θεωρητικό. Οι διεθνείς επαφές που γίνονται με την Αλβανία, την Κύπρο και την Αίγυπτο, οδηγούν προς την ίδια κατεύθυνση και δείχνουν τη σοβαρότητα της προσέγγισής μας σε υπερκομματικό πλαίσιο. Κατά συνέπεια, πρέπει να περάσουμε στη φάση της υλοποίησης, διότι τα δεδομένα της PGS θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν μόνο και μόνο μέσω της οικοπεδοποίησης κι αυτή μόνο με την οριοθέτηση, η οποία σχετίζεται άμεσα με την θέσπιση. Όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει επί του πρακτέου και αυτό μπορεί να γίνει με την ψήφιση του Νομοσχεδίου της θέσπισης της ΑΟΖ από τη Βουλή των Ελλήνων. Τώρα οποιαδήποτε καθυστέρηση σε αυτό το πεδίο θα δημιουργήσει δυσκολίες, όχι μόνο με τις συμμαχίες μας, αλλά στον ίδιο τον ελληνικό λαό, που προσμένει δυναμικά αυτήν την απόφαση, όπως το αποδεικνύουν οι υπογραφές υπέρ της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ. Οι πολιτικοί μας είναι ενημερωμένοι σε όλα τα επίπεδα. Ας βοηθήσουν λοιπόν την πατρίδα μας να προχωρήσει και να βγει από αυτήν την οικονομική καταπίεση.

Η αγωνιστικότητα του ελληνικού λαού. 6000 υπογραφές υπέρ της θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ

Η αγωνιστικότητα του ελληνικού λαού - 6000 υπογραφές υπερ της θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ
Με αυτές τις υπογραφές του ελληνικού λαού, θέλουμε να δείξουμε σε όλους τους πολιτικούς φορείς και ειδικά στη Βουλή των Ελλήνων, όπου θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο του Νόμου της ελληνικής ΑΟΖ, ότι ο καθένας μας ζητά την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας στην πατρίδα μας, για να αξιοποιήσουμε τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στα ελληνικά κοιτάσματα, έτσι ώστε να βγούμε αποτελεσματικά και στρατηγικά από την οικονομική κρίση με τις ίδιες τις δυνάμεις μας και με την αξιοπρέπεια που μας χαρακτηρίζει.

Νίκος Λυγερός--6000 υπογραφές υπερ της θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ

By these signatures of the Greek people, we want to show to all political institutions and especially to the Hellenic Parliament, where the bill of the Law on the Greek EEZ will be voted, that each one of us requests the implementation of the Sea Law in our country, so that we can make value of our hydrocarbons which exist in the Greek deposits, in order to efficiently and strategically exit the economic crisis by our own forces and in the decency which characterizes us.


Η αγωνιστικότητα του ελληνικού λαού


Νίκος Λυγερός-Η αγωνιστικότητα του ελληνικού λαού

Μας είχαν όλοι για τεμπέληδες, λαμόγια και ξεπουλημένους και ήθελαν τα πάντα από εμάς. Τώρα όμως έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και πρέπει να αποδεχθούν και να παραδεχθούν την αγωνιστικότητα του ελληνικού λαού. Συνεχίζουμε να είμαστε εδώ όρθιοι ακόμα και πληγωμένοι, ελεύθεροι ακόμα και πολιορκημένοι με τα οράματά μας δίχως όνειρα που μας πωλούσαν παλαιότερα. Γράφουμε μόνοι μας την ιστορία μας εδώ και αιώνες και κανείς δεν μπόρεσε να μας νικήσει, ακόμα και αν ζήσαμε πολλές και μακρόχρονες κατοχές. Δεν τα παρατάμε εύκολα ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Η αντίσταση είναι φυσιολογική σε εμάς. Αυτό μας έμαθαν οι πρόγονοί μας. Τώρα πρέπει ο Ελληνισμός να περάσει στην αντεπίθεση και να αξιοποιήσει τον πλούτο της χώρας μας μέσω μιας υψηλής στρατηγικής που δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαχείριση πόρων. Έχουμε μέλλον ως λαός κι έχουμε αποδείξεις με την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Πρέπει να ξεπεράσουμε τις φοβίες μερικών και την επιφυλακτικότητα άλλων που βλέπουν μόνο και μόνο την καθημερινότητα. Τώρα το στρατηγικό άνοιγμα υπάρχει και πρέπει να το υλοποιήσουμε σύντομα, για να μπορέσει και η νεολαία μας να βρει θέσεις εργασίας στην Ελλάδα για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της εργασίας στο εξωτερικό. Ζούμε στη Ελλάδα για την Ελλάδα και πρέπει και η Ελλάδα να ζει με τον λαό της. Είμαστε μια πατρίδα αγωνιστών, διότι ποτέ τίποτα δεν ήταν εύκολο για μας. Δεν μας χαρίστηκαν, ενώ ο Ελληνισμός είναι μια προσφορά για όλη την Ανθρωπότητα. Ήρθε η ώρα λοιπόν με την αξιοπρέπειά μας να κάνουμε αυτό το στρατηγικό άνοιγμα, για να παραμείνουμε ελεύθεροι δίχως απεχθές χρέος για τα παιδιά μας.

Υπολογισμοί αναμενόμενων αποθεμάτων Φυσικού Αερίου στην ελληνική ΑΟΖ Νότια της Κρήτης

Η αγωνιστικότητα του ελληνικού λαού - 6000 υπογραφές υπερ της θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ
Είναι γνωστό πλέον ότι η Νοτιοανατολική Μεσόγειος αναμένεται στο μέλλον να διαδραματίσει ένα σημαντικότατο ρόλο στην ασφάλεια του εφοδιασμού των υδρογονανθράκων των κρατών όλης της περιοχής αλλά βέβαια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το τελευταίο διάστημα σειρά δημοσιεύσεων αλλά και ανακοινώσεων στον διεθνή τύπο επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα τόσο σε αναμενόμενα αποθέματα υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ και ειδικά στην περιοχή της υπεράκτιας Νότιας Κρήτης όσο και σε αναμενόμενα έσοδα του Κράτους από τυχόν μελλοντική εκμετάλλευση των αποθεμάτων αυτών. Είναι γνωστό εξάλλου ότι τα διαθέσιμα επίσημα επιστημονικά στοιχεία της εν λόγω περιοχής είναι πολύ λίγα, ενώ αντίθετα οι ανεπίσημες σεισμικές καταγραφές που υπάρχουν διαθέσιμες στην διεθνή αγορά είναι άφθονες. Η απόκτηση τους είναι εξαιρετικά δαπανηρή και είναι σε γνώση μόνο ενός μικρού αριθμού πετρελαϊκών εταιρειών ειδικών σε θέματα έρευνας και εξόρυξης. Έλληνες επιστήμονες μαζί με τον A. Bruneton λαμβάνοντας υπ’ όψη δημοσιευμένα ήδη επιστημονικά δεδομένα και με την βοήθεια του Κέντρου Γεωλογικών Mελετών του Καναδά αλλά και με την βοήθεια στατιστικών δεδομένων του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων προχώρησαν σε κατ’ αναλογίαν εκτιμήσεις πιθανών αποθεμάτων Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου της υπεράκτιας Νότιας Κρήτης. Οι εκτιμήσεις αυτές στηρίχθηκαν σε γεωλογικές ομοιότητες που παρουσιάζει η περιοχή Νότια της Κρήτης όπου έχουμε σύγκλιση τεκτονικών πλακών με αντίστοιχες ανά τον κόσμο περιοχές με παρόμοια γεωλογική ιστορία. Τέτοιες περιοχές που παρουσιάζουν σημαντικές γεωλογικές αναλογίες με την υπεράκτια Νότια Κρήτη βρίσκονται στην Καραϊβική (Νήσοι Barbados, Trinidad και Tobago), στην υπεράκτια Βόρεια Αυστραλία (Νήσος Τimor και Nήσοι Salomon) και βέβαια στον Κόλπο της Βεγγάλης (Νήσοι Andaman και Nicobar). Ορισμένες από τις παραπάνω περιοχές έχουν στο παρελθόν τύχει αξιολόγησης των αναμενόμενων των αποθεμάτων των υδρογονανθράκων τόσο από εταιρείες όσο και από Ινστιτούτα πετρελαίου. Τα δεδομένα των περιοχών αυτών επέτρεψαν μία κατ’ αναλογία στατιστική εκτίμηση των πιθανών αποθεμάτων Νότια της Κρήτης. Οι εκτιμήσεις αυτές ικανοποιούν τόσο τους πολύ αισιόδοξους όσο και τους εξαιρετικά απαισιόδοξους αναλυτές ανάλογα με το βαθμό αβεβαιότητας που προκύπτει από τους αναλογιστικούς υπολογισμούς των αποθεμάτων. Επί της ουσίας οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι με πιθανότητα μόλις 0,5% είναι δυνατόν η υπεράκτια περιοχή της Νότιας Κρήτης να μην έχει σχεδόν τίποτα ή πιο συγκεκριμένα μόλις 1 Δις βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου. Αυτό όμως παράλληλα δείχνει ότι η πιθανότητα ύπαρξης αποθεμάτων μεγαλύτερο από 1 Δις βαρέλια (ή ~160 Δις m3 φυσικού αερίου) είναι 99,5%. Αντίθετα η πιθανότητα να υπάρχουν περισσότερα από 20 Δις βαρέλια είναι 50%, πιθανότητα, η οποία μπορεί να θεωρηθεί εξαιρετικά υψηλή. Αναλυτικότερα μπορούμε να πούμε ότι οι πρώτες κατ’ αναλογίαν εκτιμήσεις των αποθεμάτων υδρογονανθράκων που μπορούν να αναμένονται μέσα στα 100.000 km2 της ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή της υπεράκτιας Νότιας Κρήτης μη συμπεριλαμβανομένης της λεκάνης του Ηροδότου, είναι:


Υπολογισμοί αναμενόμενων αποθεμάτων Φυσικού Αερίου στην ελληνική ΑΟΖ Νότια της Κρήτης


Πιστεύουμε ότι τα παραπάνω αποτελέσματα πρέπει να ενδιαφερθούμε να γίνουν κατανοητά από το ευρύ κοινό, εξηγώντας ότι στην διεθνή αγορά το Φυσικό Αέριο και το Πετρέλαιο δεν ταυτίζονται μόνο με την επιστήμη και την τεχνολογία αλλά επίσης και με παίγνια όπου υπάρχει τυχαιότητα. Να υπενθυμίσουμε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η μέση πιθανότητα ανακάλυψης κοιτάσματος υδρογονανθράκων είναι μόλις 10%. Άρα τίποτε δεν είναι δεδομένο πριν ολοκληρωθεί η έρευνα με αντίστοιχες γεωτρήσεις αξιολόγησης των αποθεμάτων. Οι εκτιμήσεις πιθανών συγκεντρώσεων Φυσικού Αερίου στην υπεράκτια Νότια Κρήτη δείχνουν ότι η ύπαρξη κοιτασμάτων στην περιοχή αυτή εμφανίζεται να είναι εξαιρετικά πιθανή, αλλά λόγω έλλειψης ικανού αριθμού δημοσιευμένων επιστημονικών στοιχείων δεν κατέστη δυνατόν να εκτιμηθεί η ακριβής πιθανότητα ανακάλυψης κοιτάσματος. Αυτή την στιγμή όλες οι δυνατότητες είναι ανοικτές στην περιοχή αυτή. Να σημειώσουμε ότι στη Κύπρο η πιθανότητα ανακάλυψης κοιτάσματος το 1998 ήταν μόλις 2%-3% και σήμερα -πριν την ανακάλυψη του κοιτάσματος Αφροδίτη (~200 Δις m3 αναμενόμενα αποθέματα)- είχε φτάσει στο εντυπωσιακό επίπεδο του 70%. Ελπίζουμε ότι στην ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή της υπεράκτιας Νότιας θα σταθούμε τελικά στο μέλλον αρκετά τυχεροί, ώστε αντί για 1 Δις ελάχιστα βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (ελάχιστα αναμενόμενα) να ανακαλύψουμε τελικά τουλάχιστον τον αναμενόμενο μέσο όρο δηλαδή ~20 Δις ισοδύναμα βαρέλια (~3,2 Τρις m3 Φυσικού αερίου). Δυστυχώς τα δημοσιεύματα αυτά δεν συνοδεύτηκαν από εκτιμήσεις πιθανοτήτων ουσιαστικής ύπαρξης των αποθεμάτων αυτών. Είναι γνωστό ότι από επιστημονική άποψη η Έρευνα του πετρελαίου συνδέεται πάντα από αβεβαιότητα ύπαρξης στο υπέδαφος συγκεντρώσεων υδρογονανθράκων. Πιο συγκεκριμένα συγκριτικές αναλογικές εκτιμήσεις αποθεμάτων της υπεράκτιας Νότιας Κρήτης οι οποίες οδήγησαν σε πιθανά ύψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων που είναι δυνατόν να κυμαίνονται από 10 Δις βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (boe, Φυσικό Αέριο και Πετρέλαιο) έως και 34 Δις βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου.


Υπολογισμοί αναμενόμενων αποθεμάτων Φυσικού Αερίου στην ελληνική ΑΟΖ Νότια της Κρήτης

ΑΟΖ, Ελλάδα και Κύπρος

Νίκος Λυγερός--AOZ, Ελλάδα, Κύπρος
Την ώρα που δρομολογούμε τη θέσπιση της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης πρέπει να σκεφτούμε δυναμικά και την οριοθέτησή μας με την ΑΟΖ της Κύπρου. Η Κύπρος έχει δείξει το παράδειγμα και έχει μάλιστα την πρωτοπορία. Δύο φορές ζήτησε από την Ελλάδα να κάνουν οριοθέτηση μέσω της μέσης γραμμής και οι παλιότερες κυβερνήσεις απάντησαν αρνητικά για να μην ενοχληθεί η Τουρκία λόγω Καστελλορίζου. Αυτήν την περίοδο η Κύπρος έχει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πλαίσιο είναι πολύ θετικό. Ακόμα και η Τουρκία αναγκάζεται να φλερτάρει με την Κύπρο λόγω του προγράμματος του αγωγού φυσικού αερίου. Κατά συνέπεια υπάρχει ένα πολύ καλό παράθυρο για μια αποτελεσματική διαπραγμάτευση. Όσον αφορά στο τεχνικό μέρος δεν υπάρχει καμιά δυσκολία, διότι λόγω διαγραμμάτων Voronoi η οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου είναι μια απλή ευθεία γραμμή μήκους 48,6 χιλιομέτρων κατά συνέπεια δεν είναι απαραίτητο να καθορίσουμε πολλά στίγματα, για να επιτευχθεί η συμφωνία. Επιστημονικά είναι απλό και η απόφαση είναι στην ουσία αποκλειστικά πολιτική. Αφού τώρα η Ελλάδα θέλει την ΑΟΖ της μέσω της θέσπισης και γνωρίζει ότι η υλοποίησή της γίνεται μέσω των οριοθετήσεων, πρέπει λοιπόν να είναι συνεπής με τις αποφάσεις της ειδικά με την Κύπρο που ανήκει στον Ελληνισμό. Αλλιώς δεν θα είχε νόημα να γίνονται επαφές με την Αλβανία και με την Αίγυπτο. Πρέπει λοιπόν να συντονιστούν όλες αυτές οι κινήσεις μας για να ενισχύσουμε στρατηγικά την ΑΟΖ μας και να μπορούμε έτσι να περάσουμε γρήγορα στο στάδιο της οικοπεδοποίησης που είναι απαραίτητη για να έχουμε οικονομικές απολαβές μέσω της αξιοποίησης της ελληνικής ΑΟΖ.

Η γραμμή της ελληνικής ΑΟΖ


Νίκος Λυγερός--Η γραμμή της ελληνικής ΑΟΖ

Οι επίσημες αναφορές στην ελληνική ΑΟΖ όλο και πληθαίνουν, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον υπάρχει μια γραμμή για το συγκεκριμένο θέμα και δεν είναι πια μια αόριστη αναφορά σε κάτι το υποθετικό. Επιπλέον οι αναφορές δεν αφορούν πια αποκλειστικά τη θέσπιση αλλά και τις οριοθετήσεις της ελληνικής ΑΟΖ με τις άλλες χώρες. Δεν μιλάμε πια μόνο και μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Αλβανία και την Αίγυπτο. Επειδή λειτουργούμε σ’ έναν επίσημο πολιτικό και διεθνή χώρο, γίνεται κατανοητό από όλους ότι το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ προχωρά δυναμικά. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει και οι μαχητές της ΑΟΖ να συντονιστούν και να πιέσουν προς την ίδια κατεύθυνση, έτσι ώστε να έχουμε γρήγορα απτά αποτελέσματα για την πατρίδα μας. Διότι ακόμα και αν υπάρχει πολιτική γραμμή για την ελληνική ΑΟΖ, πρέπει να υποστηριχθεί και να πιεστεί από τη θέληση του ελληνικού λαού, διότι είναι χάρη σε αυτόν που αυτό το θέμα εισήλθε στην πολιτική ατζέντα. Ο συντονισμός είναι απαραίτητος, για να δείξουμε ότι υπάρχει μια αληθινή στρατηγική κίνηση, για να υπάρξει μια συγκεκριμένη οικονομική λύση των προβλημάτων μας δίχως να δημιουργούμε εξαρτήσεις. Η Ελλάδας μπορεί να τα καταφέρει με τις ίδιες τις δυνάμεις της αρκεί να αξιοποιήσει στρατηγικά την ελληνική ΑΟΖ. Διότι θέλουμε δεν θέλουμε τα αναμενόμενα αποθέματα των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων είναι τεράστια και δεν έχουμε το δικαίωμα να μην τα ερευνούμε την ώρα που ο ελληνικός λαός υποφέρει. Τώρα που ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός και αρχηγοί κομμάτων αναφέρονται επίσημα στην ελληνική ΑΟΖ, πρέπει και οι μαχητές της ΑΟΖ να υποστηρίξουν την γενική προσπάθεια εθνικής σημασίας με τρόπο ακόμα πιο δυναμικό και όχι περιμένοντας τα πάντα από τους πολιτικούς με έναν παθητικό τρόπο. Έχουμε μαζί μας και ειδικούς του τομέα που μπορούν να δείξουν σε όλους μας τη μεθοδολογία που πρέπει ν’ ακολουθήσουμε.

Ανάπτυξη ενάντια στην καταστροφή


Νίκος Λυγερός--Ανάπτυξη ενάντια στην καταστροφή

Για να προσπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες της πατρίδας πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη. Είναι μια αναγκαία πράξη για την εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα. Αυτή η ανάπτυξη όμως δεν πρέπει να γίνει εις βάρος του λαού και της γης μας. Κατά συνέπεια πρέπει να είμαστε και προσεχτικοί διότι μερικοί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση προτείνοντας λύσεις που καταστρέφουν οριστικά το περιβάλλον όπως γίνεται με την χημική εξόρυξη του χρυσού. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει ν’αντισταθούμε στη Μακεδονία και τη Θράκη. Όσον αφορά στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που καταπατούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και που θα δημιουργήσουν τοπικές διαφορές προς όφελος ξένων συμφερόντων πρέπει να μην πέσουμε στην παγίδα τους. Τώρα στον τομέα των εναλλακτικών μορφών ενέργειας με τη χρήση των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών, είμαστε βέβαια θετικοί αλλά όχι όταν αυτό γίνεται με εξαντλητικό τρόπο για το έδαφος, αλλιώς θα δημιουργήσουμε προβλήματα και στον πρωτογενή τομέα της πατρίδας μας. Άλλο χρήση με νοημοσύνη κι άλλο βάρβαρη εκμετάλλευση. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε στρατηγικές επιλογές που προσφέρουν αποτελεσματικές και πρακτικές λύσεις. Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να καταπατήσουμε και τον τουρισμό στα νησιά του Αιγαίου και προτείνουμε να γίνει η αξιοποίηση της Ελληνικής ΑΟΖ σε πολύ μακρινές περιοχές στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης όπου βρίσκονται τα μεγάλα κοιτάσματα της πατρίδας μας, έτσι ώστε να γίνει μια στρατηγική επένδυση για το λαό μας και για το μέλλον του με αληθινές θέσεις εργασίας.

Ελληνική ΑΟΖ: Προβλήματα και Προοπτικές σήμερα (Κρήτη, 16/10/2012)

Νίκος Λυγερός--Ελληνική ΑΟΖ Προβλήματα και Προοπτικές σήμερα, 16-10-2012

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:

"Ελληνική ΑΟΖ: Προβλήματα και Προοπτικές σήμερα: Θεσμική, γεωπολιτική και οικονομική διάσταση".

Αμφιθέατρο του Κτηρίου Επιστημών, στην Πολυτεχνειούπολη, Κουνουπιδιανά. Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012.




Η σημασία των επαφών με την Αίγυπτο

Νίκος Λυγερός-Η σημασία των επαφών με την Αίγυπτο
Η σημασία των επαφών με την Αίγυπτο είναι καθοριστική. Η αλλαγή του καθεστώτος στην περιοχή επιτρέπει ένα διαπραγματευτικό άνοιγμα όσον αφορά στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Μια βασική αρχή είναι ότι η Αίγυπτος έχει κάνει μια συμφωνία οριοθέτησης με την Κύπρο το 2003, την οποία επιβεβαίωσε η Βουλή της. Επιπλέον, το 2012, η Αίγυπτος παραχώρησε οικόπεδα για έρευνα περί υδρογονανθράκων, τα οποία εφάπτονται δίχως να καταπατήσουν τη θεωρητική γραμμή της ελληνικής ΑΟΖ. Αυτή η λεπτομέρεια είναι ουσιαστική για τις επόμενες διαπραγματεύσεις. Διότι ξέρουμε ήδη ότι η Αίγυπτος ενδιαφέρεται να εκμεταλλευτεί τα δικά της κοιτάσματα σε ένα πλαίσιο, το οποίο είναι ξεκάθαρο και για τους στρατηγικούς επενδυτές στον τομέα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. 

Με άλλα λόγια, έχουμε πλέον μια κοινή πορεία και δημιουργείται ένα πεδίο δράσης με μια στρατηγική του τύπου win-win, για τις δύο χώρες χρησιμοποιώντας την ισορροπία Nash, που βρίσκεται λόγω διαγραμμάτων Voronoi, ακριβώς στη μέση γραμμή. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι θα υπάρξει ένωση στο τριπλό σημείο επαφής με την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, πράγμα το οποίο ενισχύει το πρόγραμμα EuroAsia Interconnector και τον μελλοντικό αγωγό φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των κοιτασμάτων που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Για να παίξουμε δυναμικά αυτόν τον ρόλο πρέπει να δώσουμε την πρέπουσα σημασία στις επαφές μας με την Αίγυπτο.

Στρατηγικές σκέψεις περί Κύπρου


AOZ Ελλάδας--Νίκος Λυγερός, Στρατηγικές σκέψεις περί Κύπρου

Καθώς υπάρχουν πολλά προβλήματα στην Ελλάδα, ενώ η Κύπρος έχει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε την εντύπωση ότι κανείς δεν εξετάζει το θέμα των προεδρικών εκλογών. Μέσα στο πλαίσιο του Ελληνισμού, θα ήταν αποτελεσματικό να εξετάσουμε τις στρατηγικές επιπτώσεις μερικών επιλογών. Χάρη στον Τάσο Παπαδόπουλο, η Κύπρος έχει την ΑΟΖ της και δεν την χρωστά σε κανέναν άλλο. Τώρα με το κοίτασμα Αφροδίτη, το οποίο θα ανήκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν είχε περάσει το Σχέδιο Ανάν, μπορεί να παίξει έναν ενεργειακό ρόλο που της δίνει τη δυνατότητα να παίξει και έναν γεωπολιτικό ρόλο στη συνέχεια. Έχοντας αρχίσει την αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου, δίνει το παράδειγμα και στην Ελλάδα. Απλώς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί οι συνεχιστές του έργου του Τάσου Παπαδόπουλου είναι σπάνιοι. Κι όταν ακούμε τους εχθρούς του να εκμεταλλεύονται την προσφορά του δίχως καν να τον δικαιώσουν ακόμα και νεκρό, κρατάμε σοβαρές επιφυλάξεις. Όλη η ιδέα είναι απλή και σχετίζεται άμεσα με την κυπριακή ΑΟΖ. Αυτή είναι που δίνει την έμπρακτη μεθοδολογία της επίλυσης του Κυπριακού ακολουθώντας την μεθοδολογία Κρανιδιώτη και του Παπαδόπουλου. Από την άλλη πλευρά πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και με τους ραγιάδες που βρίσκονται στην Κύπρο και που θέλουν να συνεργαστούν με την Τουρκία, όπως γινόταν και με τους Ναζί στην Κατοχή στην Ελλάδα. Γιατί αν είναι να εκλεγούν άτομα που δεν υποστηρίζουν τον Ελληνισμό και που προσπαθούν μόνο και μόνο να πάρουν μια θέση, πρέπει να υπολογίσουμε τις στρατηγικές επιπτώσεις και για την Ελλάδα. Δεν αρκεί λοιπόν να θεωρούμε την Κύπρο ως ανεξάρτητη μονάδα στο θέμα το ενεργειακό, ειδικά αν βρεθεί μ’ έναν Πρόεδρο ικανό να καταστρέψει όλο το στρατηγικό σχεδιασμό μας. Διότι η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να λειτουργήσουν σε συντονισμό σε όλο το πλαίσιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά συνέπεια θα ήταν καλύτερο να κοιτάξουμε πιο προσεχτικά τις εξελίξεις στην Κύπρο, διότι πρέπει να παίξουμε με στρατηγικό παίκτη και όχι με άτομα που μπορούν να δώσουν τα πάντα μόνο και μόνο για μια θέση.

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο Ράδιο Κρήτη 101,5fm, 16/10/2012

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο Ράδιο Κρήτη 101,5fm 16-10-2012

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού

στην ραδιοφωνική εκπομπή του Ν. Ψιλάκη,

Ράδιο Κρήτη 101,5fm. 16/10/2012.




Πηγή: Έργο Ανθρωπότητας Official Channel N. Lygeros
https://www.youtube.com/channel/UCoxTAEykhjzXpuCiNnYTluw/videos

Οι Έλληνες δεν κλαίγονται

AOZ Ελλάδας--Νίκος Λυγερός, Οι Έλληνες δεν κλαίγονται
Οι Έλληνες δεν κλαίγονται. Αυτό το γεγονός πρέπει να είναι ξεκάθαρο και στους δικούς μας ραγιάδες και στους εχθρούς μας. Δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε τίποτα. Κανείς δεν πρόκειται να μας φοβίσει. Ειδικά τώρα που ξέρουμε τι δυνατότητες μας προσφέρει η ελληνική ΑΟΖ. Και αυτό το ξέρουν και οι αντίπαλοι μας. Άρα ας σταματήσουν τις πιέσεις όλοι τους, διότι όσο πιο πολύ πιέζεις τον ελληνικό λαό, τόσο πιο πολύ αντιστέκεται. Οι Τούρκοι το προσπάθησαν 400 χρόνια και είμαστε ακόμα εδώ. Οι Ναζί δεν τα έβγαλαν πέρα μαζί μας και δείξαμε το παράδειγμα σε όλους τους μαχητές της ελευθερίας. Ακόμα κι όταν οι Άγγλοι μας πίεσαν οικονομικά και μας πείνασαν, εμείς φάγαμε πέτρες και παραμείναμε Έλληνες. Κανείς δεν ξέρει πόσο δύσκολο είναι να ξεριζώσεις την ελληνική ψυχή εκτός από τους βάρβαρους που έσπασαν τα μούτρα τους. Δεν γεννηθήκαμε στη θάλασσα για να γίνουμε σκλάβοι και ποτέ μας δεν ποντάραμε στα χρήματα για να σταθούμε όρθιοι. Απλώς δεν γονατίζουμε και περπατούμε πάντα με το μέτωπο ψηλά. Διότι δεν διαπράξαμε ποτέ εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας και πάντα δίναμε σημασία στη ανθρώπινη αξία, γιατί είναι η μόνη με τη μνήμη της που μπορεί ν’ αντέξει το βάρος της ιστορίας που μας χαρακτηρίζει εδώ και αιώνες ως ελεύθεροι πολιορκημένοι. 

Οι Έλληνες όταν κλαίνε είναι μόνο για τους άλλους, για τους νεκρούς τους. Αυτή είναι η έννοια του μοιρολογιού. Δεν κλαίνε τη μοίρα τους, διότι ξέρουν εδώ και χρόνια ότι οι ίδιοι τη γράφουν δίχως να περιμένουν τίποτα από τους άλλους. Ο Ελληνισμός δεν παίρνει, μόνο δίνει γιατί είναι μια προσφορά της Ανθρωπότητας. Αν λοιπόν βλέπεις δάκρυα στα μάτια των δικών σου να ξέρεις ότι κοιτάζουν την πατρίδα τους και είναι από χαρά που βούρκωσαν τα μάτια τους. Ευχαριστούν το Θεό που τους επέτρεψε ν' αντισταθούν σε όλους τους βάρβαρους δίχως να παραχωρήσουν μία πιθαμή γης. Αν λοιπόν και εσύ ανήκεις στους Έλληνες, μην στέκεσαι στα προβλήματα του παρόντος, αλλά κοίτα από τώρα το άνοιγμα του μέλλοντος, για να συμμετάσχεις κι εσύ στην επανάσταση της ελληνικής ΑΟΖ. Υπόγραψε για το μέλλον σου και για τα παιδιά σου, για να κλάψεις κι εσύ από χαρά όταν θα θεσπίσουμε την ΑΟΖ δίχως φοβίες και δισταγμούς που όχι μόνο δεν έχουν νόημα, αλλά ανήκουν στους ραγιάδες και μόνο. Οι Έλληνες είναι γενναιόδωροι και δεν σταματούν λόγω μιζέριας σκέψης. Θέλουν και αυτοί να προσφέρουν μέλλον στην Ανθρωπότητα. Διότι αυτό έχουν μάθει από τον Ελληνισμό. Ετοιμάσου λοιπόν κι εσύ να πράξεις ένα έργο που αναδεικνύει ότι η υπέρβαση είναι στη φύση μας, γιατί είμαστε τα παιδιά του Προμηθέα, το δώρο του φωτός.

Η Κύπρος, η Τουρκία και το αδιανόητο

Αοζ Ελλάδας-Νίκος Λυγερός: Η Κύπρος, η Τουρκία και το αδιανόητο
Την ώρα που στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα μερικοί καθυστερημένοι που αναρωτιούνται αν πρέπει να θεσπίσουμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Κύπρος έχει προχωρήσει τόσο πολύ από το 2004, αφού απέρριψε το Σχέδιο Ανάν και εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την δική της ΑΟΖ, που αναγκάζει την Τουρκία να κάνει υποχρεωτικές κινήσεις λόγω των υδρογονανθράκων. Το πιο ενδιαφέρον που ξεχνούν βέβαια οι δικοί μας ραγιάδες, είναι ότι ενώ η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγκάζεται να φλερτάρει με τον ανύπαρκτο κόσμο, που διαχειρίζεται την εκμετάλλευση αυτού του τομέα. Όταν ακούμε τον Υπουργό Εξωτερικών να προσπαθεί να βρει επιχειρήματα συνεργασίας με την Κύπρο, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε εισχωρήσει στη σφαίρα του αδιανόητου για πολλούς από τους δικούς μας που κατηγορούσαν άδικα τον Κρανιδιώτη αλλά και τον Παπαδόπουλο όταν επινοούσαν τις ευρωπαϊκές τους κινήσεις για ν' αλλάξει το κυπριακό και να γίνει όντως και επί του πρακτέου ένα διεθνές πρόβλημα. Και τώρα μετά από τόσα χρόνια δικαίωσης υπάρχουν ακόμα άτομα που δεν μπορούν να παραδεχθούν τα λάθη τους και προσπαθούν να τα παρουσιάσουν ως ανώδυνα. Η ιστορία όμως καταγράφει τα πάντα και τώρα βλέπουμε ξεκάθαρα τις επιπτώσεις μερικών στρατηγικών κινήσεων, οι οποίες ήταν ουτοπικές. 

Η Τουρκία που ήταν πάντα κάθετα εναντίον στην έννοια της ΑΟΖ, λόγος ο οποίος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι τώρα υποχρεωμένη να διαχειριστεί με ελιγμούς μάλιστα το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ. Πιο πρακτικά όταν η Τουρκία μιλά και μόνο για τη Κύπρο την ώρα που αυτή έχει την ευρωπαϊκή προεδρία, ενώ είχε δηλώσει ότι θα παγώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλαβαίνουμε όλοι ότι το γελοίο δεν σκοτώνει. Επιπλέον, όταν η Τουρκία για να δελεάσει την Κύπρο, εξηγεί ότι αποτελεί τον ασφαλέστερο και συντομότερο δρόμο για να περάσει το φυσικό αέριο της Κύπρου και να τροφοδοτήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η δήλωση αποδεικνύει και τη δειλία μερικών δικών μας όσον αφορά στη θεματολογία τους περί πολέμου. Όχι μόνο η Τουρκία δεν κάνει καμία κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά προσπαθεί απεγνωσμένα να πλασάρει τον εαυτό της προς αυτήν την νέα ενεργειακή αγορά, όπου η Κύπρος θα παίξει ένα κυρίαρχο ρόλο. Δηλαδή με απλά λόγια, η Κύπρος μέσω της ΑΟΖ της και βέβαια των υδρογονανθράκων της, έχει καταφέρει όχι μόνο ν’ αλλάξει την τοπική κατάσταση αλλά έχει μετατρέψει και το γενικότερο τοπίο προς όφελος της αξιοποιώντας γεωστρατηγικά την οικονομική ισχύ της. Αν αυτό δεν επαρκεί σε μερικούς δικούς μας για να προωθήσουν την ελληνική ΑΟΖ είναι μάλλον ότι έχουν άλλα συμφέροντα.

Ν.Λυγερός "Η Θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ" (Πήλιο 13/10/12)

Νίκος Λυγερός - Η Θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ, Πήλιο 13-10-2012

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:

"Η Θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ".

Αθλητικός και εκπολιτιστικός σύλλογος Κατηχωρίου "Χείρων Κένταυρος". Αίθουσα «Θεόφιλος», "Stevalia Hotel & Spa", Κατηχώρι Πηλίου. Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012.





Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ΕΡΑ Ορεστιάδας,10/10/2012

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ΕΡΑ Ορεστιάδας,10/10/2012

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή του Βασίλη Πρεμίδη:

"Σε κλίμακα τοπική και ενημερωτική" 

στο ΕΡΑ Ορεστιάδας, 10/10/2012.








Πηγή: Έργο Ανθρωπότητας Official Channel N. Lygeros
https://www.youtube.com/channel/UCoxTAEykhjzXpuCiNnYTluw/videos


Ν.Λυγερός: Στρατηγική Ελληνική ΑΟΖ (Video, Έδεσσα 10/10/12)

Νίκος Λυγερός: Στρατηγική Ελληνική ΑΟΖ, Έδεσσα 10-10-2012

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:

"Στρατηγική Ελληνική ΑΟΖ".

Αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων Ιεράς Μητροπόλεως Έδεσσας. Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012, ώρα: 20.30.





Η δρομολόγηση της ελληνικής ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός--Η δρομολόγηση της ελληνικής ΑΟΖ
Η γειτονιά μας αντιλαμβάνεται τώρα ότι προχωράμε δυναμικά με το θέμα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και προσπαθεί να κάνει απεγνωσμένες κινήσεις για να αποδείξει στους δικούς της και βέβαια στους ραγιάδες ότι κάνει κάτι. Επί της ουσίας όμως, βλέπει και η ίδια ότι τα πράγματα δρομολογούνται ανεξαρτήτως από τα θέλω της. Και ξέρει ότι αυτή η προσέγγιση έχει βάση, αφού η θέσπιση της ΑΟΖ είναι ανεξάρτητη από τις οριοθετήσεις. Το προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας και αυτό έχει γίνει κατανοητό από τους πολιτικούς μας στο υψηλότερο επίπεδο. Κατά συνέπεια, οι γειτονικές δηλώσεις είναι περισσότερο θέμα εντυπώσεων που προωθούνται από ραγιάδες, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να τολμήσουν τίποτα. Το πιο ενδιαφέρον θα είναι να δούμε πώς θα ερμηνεύσουν την ψηφοφορία της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ, διότι ακόμα και η γειτονιά μας έχει καταλάβει ότι πλέον είμαστε έτοιμοι και ότι θα μπούμε δυναμικά στο θέμα λόγω της απαίτησης και του ελληνικού λαού. Διότι τώρα η καθυστέρηση της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ, μετατρέπεται σε πολιτικό κόστος για όποιον την δικαιολογεί. 

Έχουμε αναλύσει όλες τις πτυχές του θέματος και δεν πρόκειται να μας εντυπωσιάσουν δηλώσεις τεχνητές. Ο δρόμος της ελληνικής ΑΟΖ είναι πια ανοιχτός. Το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ, το οποίο ήταν εξαρχής εθνικό, έχει πια αποκτήσει μια διεθνή οντότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο. Αυτό σημαίνει de facto ότι η Ελλάδα αλλάζει το παρουσιαστικό της σε σχέση με τους ξένους, αφού δεν είναι πια μια χώρα που περιμένει τα πάντα από μια τεχνητή ελεημοσύνη δίχως να μπορεί να αντιδράσει. Τώρα η Ελλάδα αρχίζει όχι μόνο να φαίνεται διαφορετική, αλλά και να λειτουργεί διαφορετικά λόγω της υπόστασης της ελληνικής ΑΟΖ ακόμα κι αν αυτή δεν είναι επίσημη προς το παρόν. Αλλά τώρα οι σύμμαχοι μας και οι εχθροί μας μας βλέπουν με περισσότερο σεβασμό, διότι έχουν αντιληφθεί ότι έχει ανέβει αντικειμενικά η αξία μας ως χώρα. Αυτό πρέπει να το εμπεδώσουμε ακόμα κι αν υπάρχουν καχύποπτοι και κατσούφηδες. Η Ελλάδα με την ΑΟΖ της θα παίξει ένα διαφορετικό ρόλο, κομβικό και γεωστρατηγικό. Δεν θα έχει πια ανάγκη να περιμένει κάτι από τους άλλους. Βρίσκεται σε ετοιμότητα πλέον και μπορεί να αναπτυχθεί στρατηγικά. Γι' αυτό πρέπει τώρα να περάσουμε σε φάση της υλοποίησης πια, διότι το άνοιγμα υπάρχει και είναι το πρέπον να το αξιοποιήσουμε. Μ' αυτόν τον τρόπο θα σταθούμε και στο πλευρό της Κύπρου. Το μέλλον της Ελλάδας έχει αρχίσει απλώς δεν το έχουν αντιληφθεί οι δικοί μας. Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να παραδεχθούν ότι η αλλαγή φάσης έχει αρχίσει.


Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού, ΕΡΤ-3 102FM, 11/10/2012

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού , ΕΡΤ-3 102FM 11-10-2012

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού 

στη ραδιοφωνική εκπομπή της Λ. Κεσίδου "Άκου, Ρώτα, Μάθε". 

ΕΡΤ-3 102FM, 11/10/2012.







Πηγή: Έργο Ανθρωπότητας Official Channel N. Lygeros
https://www.youtube.com/channel/UCoxTAEykhjzXpuCiNnYTluw/videos

Ελληνική φιλοξενία και γερμανική επίσκεψη

Νίκος Λυγερός--Ελληνική φιλοξενία και γερμανική επίσκεψη
Η ελληνική φιλοξενία είναι ένα από τα βασικά μας χαρακτηριστικά και δεν έχει αλλάξει εδώ και αιώνες. Δεχόμαστε στη γη μας ακόμα και εχθρούς, αρκεί να καταλαβαίνουν πως τους αντιμετωπίζουμε με αυτόν τον τρόπο, όχι επειδή έχουμε τις ίδιες αξίες, αλλά γιατί για μας η φιλοξενία είναι ιερή. Στο θέμα της γερμανικής επίσκεψης πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Κανείς δεν πρόκειται να μας πείσει να μην προωθήσουμε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων όποια και να είναι τα συμφέροντα που υπάρχουν, διότι αν το κάνουμε αυτό δεν είναι γιατί μας βολεύει οικονομικά, όπως πιστεύουν μερικοί, αλλά για τη μνήμη των νεκρών μας και των επιζώντων που έζησαν τα πιο δεινά βασανιστήρια, επειδή αντιστάθηκαν στη βαρβαρότητα του ναζιστικού καθεστώτος. Όπως το έκανε και ο Albert Camus, δεν μπερδεύουμε τα πάντα. Οι Γερμανοί δεν είναι Ναζί και ξέρουμε ότι έχουν αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Εβραίων, ενώ η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει καμία από τις γενοκτονίες που έχει διαπράξει εναντίον των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ούτε ότι ξεχάσαμε κι ούτε ότι πρόκειται να ξεχάσουμε ακόμα κι αν μας βοηθήσουν. Είμαστε ένας λαός του χρόνου και δεν διαπραγματευόμαστε ποτέ τη μνήμη μας γιατί ξέρουμε ότι είναι και το μέλλον μας. Δεχόμαστε λοιπόν τη διπλωματία όσο δεν καταπατά τα δικαιώματά μας και ειδικά τα ανθρώπινα. Δεν πρόκειται λοιπόν να ζητήσουμε ελεημοσύνη από κανέναν όποια και να είναι η οικονομική μας κατάσταση. 

Επιπλέον ξέρουμε ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τις ίδιες μας τις δυνάμεις, διότι έχουμε το απέραντο γαλάζιο της ελληνικής ΑΟΖ. Και ξέρουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει μεγάλη σημασία στην Αρκτική και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο πλούτος της θάλασσάς μας ανήκει σε μας και μόνο και δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψουμε σε κανέναν γιατί είναι το μέλλον της πατρίδας μας. Είναι λοιπόν καλό ν’ ακούσουν οι φίλοι μας οι Γερμανοί ότι δεν είμαστε μίζεροι κι ότι θα θεσπίσουμε την ΑΟΖ για την Ελλάδα δίχως δισταγμούς και συμβιβασμούς. Η ΑΟΖ μας είναι αποκλειστικά ελληνική. Ας το ξέρουν και οι σύμμαχοί μας και οι εχθροί μας. Οι στρατηγικές επενδύσεις θα γίνουν, για να αλλάξουμε την οικονομική κατάστασή μας γι’ αυτό το λόγο δεν πρόκειται να ξεπουλήσουμε τίποτα σε κανέναν. Η Ελλάδα είναι γη θάλασσας, το λέει η ιστορία της, θα το πει και το μέλλον της. Οι αξίες μας δεν έχουν αλλάξει γιατί είμαστε τα παιδιά της Αντιγόνης. Γι’ αυτό το λόγο δεν βάζουμε κανέναν πάνω από τους ανθρώπους μας, ούτε καν τους θεσμούς. Δεν κάναμε ποτέ το λάθος να παρερμηνεύσουμε την πρώτη στροφή του εθνικού μας ύμνου και ξέρουμε για ποιο λόγο μόνο ο τρίτος τραγουδιέται στη Γερμανία. Διότι αν βλέπουμε το μέλλον είναι γιατί ποτέ δεν ξεχάσαμε το παρελθόν μας. Αυτή είναι η Ελλάδα!


Στρατηγική Ανάλυση της ΑΟΖ (Ορεστιάδα 5/10/2012)

Νίκος Λυγερός--Στρατηγική Ανάλυση της ΑΟΖ (Ορεστιάδα 5-10-2012)

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:

"Στρατηγική Ανάλυση της ΑΟΖ".

Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου Ορεστιάδος. Παρασκευή 05 Οκτωβρίου 2012, ώρα: 20.00.





Ελληνικό πνεύμα και σκλαβοσύνη

Νίκος Λυγερός--Ελληνικό πνεύμα και σκλαβοσύνη
Ενώ ο Επίκτητος έλεγε ήδη στην Αρχαιότητα, θεώρησε τον εαυτό σου ως ελεύθερο ον ή ως σκλάβο, όλα εξαρτώνται από σένα, ξένοι και δικοί μας, προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να είμαστε σκλάβοι μέσα στην ίδια μας την πατρίδα. Έχουμε βέβαια και τους άσχετους που πιστεύουν τα πάντα εκτός από το γεγονός ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τις ίδιες μας τις δυνάμεις. Εδώ και καιρό προσπαθούμε να πείσουμε τους δικούς μας για την ίδια τους την αξία. Η κοινωνική κατάθλιψη στην Ελλάδα είναι τόσο βαθιά που δυσκολευόμαστε να βρούμε ακόμα και τον ενθουσιασμό που μας χαρακτηρίζει. Πιστεύουμε ότι είμαστε ελεύθεροι κι έχουμε την συμπεριφορά των σκλάβων που ξέρουν ότι δεν μπορούν ν’ αλλάξουν τη μοίρα τους. Λες και δεν υπολογίζουμε τις ίδιες μας τις δυνατότητες. Η κατάσταση μοιάζει με το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπου έχουμε άφθονα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ειδικά στο Ιόνιο και στο Λιβυκό Πέλαγος κι είμαστε ακόμα σε φάση της δρομολόγησης της θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ. 

Ο πλούτος μας είναι εδώ κάτω από τα πόδια μας, μέσα στη θάλασσα μας και τον ψάχνουμε αλλού στο εξωτερικό με αποτέλεσμα τα νέα παιδιά να μην πιστεύουν πια ότι θα βρουν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να φεύγουν όλο και περισσότερα, ενώ το μέλλον τους είναι στην πατρίδα μας. Έχει γίνει επίσης μόδα να βρίζουν και την εκκλησία μας λες κι έχουν ξεχάσει όλα όσα προσέφερε στον ελληνικό λαό ήδη από την επανάσταση για τα πιο πρόσφατα χρόνια. Είναι δυνατόν ν’ απαξιώνουμε μόνοι μας τον εαυτό μας και τα χαρακτηριστικά μας διότι δεχόμαστε πιέσεις; Ποιος ξέρει πόσο σημαντική δουλειά γίνεται από την εκκλησία μας στη Θράκη; Ποιος ξέρει για το τι έχει προσφέρει και στην Κύπρο. Δεν μπορούμε να πετάμε στα σκουπίδια όλες τις αξίες μας, επειδή δεν αντέχουμε τις οικονομικές πιέσεις. Πρέπει να βασιστούμε πιο δυναμικά στον Ελληνισμό που έχει το βλέμμα του πάντα ανοιχτό για να μπορέσουμε να δούμε το μέλλον μας στην ίδια την πατρίδα μας. Αντέξαμε αιώνες δίχως να γονατίσουμε και δεν πρόκειται να το κάνουμε τώρα όποιες και να είναι οι δυσκολίες μας. Πρέπει ν’ αξιοποιήσουμε και την ελληνική ΑΟΖ. Διότι μπορούμε να τα καταφέρουμε αρκεί να το πιστέψουμε κι εμείς οι ίδιοι κι όχι να περιμένουμε παθητικά πώς θα μας πετσοκόψουν οι εχθροί μας. Είμαστε ένας λαός με αξίες και πρέπει απλώς να ζήσουμε για να το αποδείξουμε, δεν είναι ανάγκη να πιστεύουμε σε κάτι άλλο. Η Ελλάδα υπάρχει τώρα λόγω του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Όσοι δεν το ξέρουν πρέπει να διαβάσουν την ιστορία μας και τότε θα δουν και το μέλλον μας.

Ελληνική ΑΟΖ: Προβλήματα και Προοπτικές σήμερα (Καλύβια Αττικής, 6/10/2012)

Α. Φώσκολος, Η. Κονοφάγος και Ν. Λυγερός--Ελληνική ΑΟΖ: Προβλήματα και Προοπτικές σήμερα

Εισήγηση των Α. Φώσκολου, Η. Κονοφάγου και Ν. Λυγερού στην εκδήλωση με θέμα:

"Ελληνική ΑΟΖ: Προβλήματα και Προοπτικές σήμερα".

Αμφιθέατρο Δημαρχείου - Καλύβια. Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012, ώρα: 18.30.




Οι θέσεις εργασίας της ΑΟΖ (Αλεξανδρούπολη, 4/10/2012)

Νίκος Λυγερός--Οι θέσεις εργασίας της ΑΟΖ

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:

"Οι θέσεις εργασίας της ΑΟΖ".

Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης - Δημαρχείο. Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012, ώρα: 20.30.





Όταν η ΑΟΖ δείχνει τα όρια της Γενοκτονίας μέσω της Θεωρίας των Παιγνίων (Καβάλα 3/10/2012)

Νίκος Λυγερός--ΑΟΖ, Γενοκτονία, Θεωρία Παιχνίων (Καβάλα 3/10/2012)

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:

"Όταν η ΑΟΖ δείχνει τα όρια της Γενοκτονίας μέσω της Θεωρίας των Παιγνίων".

Αμφιθέατρο Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Tετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012, ώρα: 18.30.





Το μέτωπο του Ελληνισμού (Video)

Νίκος Λυγερός - Το μέτωπο του Ελληνισμού
Δεν σκύψαμε ποτέ
κι ούτε γονατίσαμε
ακόμα κι όταν τα βασανιστήρια
μας έσπασαν τα πόδια
γιατί κανείς από τους δικούς μας
δεν μας το είχε μάθει,
και τώρα εσύ προσπαθείς
να μας εξηγήσεις ότι όλα
είναι χαμένα για την πατρίδα,
μη κουράζεσαι λοιπόν
διότι δεν πρόκειται ποτέ
να καταλάβουμε τις οδηγίες
ενός σκοτεινού ραγιαδισμού
κι ούτε θα εγκαταλείψουμε
τον αγώνα της πατρίδας
επειδή μας πρόδωσαν
είμαστε εδώ με τη γη μας
με το μέτωπο ψηλά
καρφωμένο στον ουρανό
και περιμένουμε τους εχθρούς μας
με αποφασιστικότητα
για να προστατέψουμε
το λαό του χρόνου και τη γη θάλασσας.

Ο χρυσός της Θράκης είναι η Θράκη

Νίκος Λυγερός--Ο χρυσός της Θράκης είναι η Θράκη
Ο χρυσός της Θράκης δεν είναι ο χρυσός αλλά η Θράκη. Αν δεν το συνειδητοποιήσουμε, θα πέσουμε στην παγίδα της αγοράς που προσπαθεί να εξαγοράσει τα πάντα δίχως να δίνει σημασία στο περιβάλλον και στο λαό μας. Ως επιτροπή κληθήκαμε από τα υψηλότερα στελέχη της πολιτικής στην Ελλάδα να πάρουμε θέση για το θέμα της εκμετάλλευσης των σπάνιων γαιών. Αφού επισημάναμε ότι τώρα βρίσκονται σπάνιες γαίες και στο θαλάσσιο χώρο μετά από την ανακάλυψη της Ιαπωνίας ορυκτών στον Ειρηνικό το 2011, αναλύσαμε τη μεθοδολογία εξόρυξης των πρόσφατων τεχνολογιών και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι σε αυτή τη φάση της τεχνολογίας δεν υπάρχει μέθοδος που να μην καταστρέφει οριστικά το περιβάλλον και αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα για να γίνει και πιο πρακτική η ανάλυσή μας, τη συγκρίναμε με τα δεδομένα που γνωρίζουμε και σε άλλες χώρες για την εξόρυξη του χρυσού με κυάνωση.

Η μετατροπή ενός πλούσιου χώρου σε σεληνιακό τοπίο δεν είναι μόνο απαράδεκτη για την τωρινή κοινωνία λόγω της ρύπανσης που παράγει αλλά και για τις μελλοντικές λόγω του οριστικού χαρακτήρα της. Δεν μπορούμε λοιπόν, σε αυτό το στάδιο, να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία διότι αποτελεί ένα έγκλημα κατά του ελληνικού περιβάλλοντος. Και αυτό το συμπέρασμα δεν πρόκειται ν’ αλλάξει, εφόσον δεν αλλάξει η μέθοδος εξόρυξης και δεν εξελιχθεί η τεχνολογία του τομέα. Όλοι μας θέλουμε να έχει μια οικονομία ανάπτυξης η Ελλάδα μας και γι’ αυτό το λόγο παλεύουμε τόσο δυναμικά για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Απλώς πάντα έχουμε στο μυαλό μας, την πατρίδας μας και όχι μια καταχρηστική προσέγγιση της οικονομίας. Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την Ελλάδα μας και την Ελλάδα του μέλλοντος για να λύσουμε τοπικά οικονομικά προβλήματα με μερικές θέσεις εργασίας. Όλοι μας νοικιάζουμε τη γη μας στα παιδιά μας και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να καταστρέψουμε την περιουσία τους. Η τεχνολογία και η οικονομία πρέπει να βοηθούν το λαό μας και όχι να καταπατούν τα δικαιώματά του στο μέλλον. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να λεηλατήσουμε τη Θράκη μας λόγω του χρυσού. Εδώ και αιώνες βρίσκουμε χρυσό με πάρα πολλούς τρόπους, δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να αποδεχθούμε μια χημική μέθοδο που καταστρέφει τα πάντα, ούτε για το χρυσό ούτε για τις σπάνιες γαίες. Κι αν επιμένουν οι υπέρμαχοι του χρυσού με τη βαρβαρότητά τους, θα βρουν απέναντί τους την αντεπίθεση όλου του Ελληνισμού. Δεν δώσαμε ποτέ σε κανένα βάρβαρο να παραμείνει στην πατρίδα μας, δεν θα αρχίσουμε τώρα από μόνοι μας να το κάνουμε, επειδή μας βρήκαν μικρούς.


Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο ALPHA Radio Καβάλας 5/10/2012

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ραδιοφωνικό σταθμό Καβάλας ALPHA Radio 88 6 FM 5-10-2012

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ραδιοφωνικό σταθμό Καβάλας ALPHA Radio 88,6 FM 5/10/2012.









Πηγή: Έργο Ανθρωπότητας Official Channel N. Lygeros
https://www.youtube.com/channel/UCoxTAEykhjzXpuCiNnYTluw/videos

Συνέντευξη Νίκου Λυγερού -Περισκόπιο της Περιφέρειας 3-10-12

Συνέντευξη Νίκου Λυγερού -Περισκόπιο της Περιφέρειας- 3-10-12

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή «Περισκόπιο της Περιφέρειας» του 102 FM της ΕΡΤ3 με τους Βασίλη Καραμπάση και Σάκη Αραμπατζή στις 03/10/2012.






Πηγή: Έργο Ανθρωπότητας Official Channel N. Lygeros
https://www.youtube.com/channel/UCoxTAEykhjzXpuCiNnYTluw/videos

Συνέντευξη του Ν.Λυγερού στο Ena Channel Καβάλας 3/10/2012

Συνέντευξη του Ν.Λυγερού στο Ena Channel Καβάλας 3/10/2012 (Γενοκτονίες, ΑΟΖ, ΕΟΖ)
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή ''Αναλυτής'' του του Μαρκουλίδη Αναστάσιου, στο Ena Channel Καβάλας στις 3/10/2012. Συζήτηση/ανάλυση περί: γενοκτονιών, της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) και των ειδικών οικονομικών ζωνών (ΕΟΖ).




Πηγή: Έργο Ανθρωπότητας Official Channel N. Lygeros
https://www.youtube.com/channel/UCoxTAEykhjzXpuCiNnYTluw/videos


Το μέλλον της Κύπρου

Ελληνική ΑΟΖ και στρατηγική--Νίκος Λυγερός, Το μέλλον της Κύπρου
Για όσους δεν κατάλαβαν ακόμα το πολιτικό πλαίσιο που ετοιμάζεται στην Κύπρο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα απλά! Η ουδετερότητα είναι πάντα με το μέρος του θύτη και ποτέ του θύματος. Όλοι ξέρουμε ότι η Κύπρος ζει με κατεχόμενα, με αγνοούμενους, με εγκλωβισμένους και πρόσφυγες. Κι όμως εκτός από λόγια δεν βλέπουμε ουσιαστικές πράξεις. Και η ζωή συνεχίζεται δίχως καμιά αλλαγή εκτός από αυτήν που κατάφερε να υλοποιήσει ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Χάρη σ’ αυτόν η Κύπρος εντάχθηκε στη Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρωζώνη και έχει πια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη διότι δεν παραδόθηκε στο σχέδιο Αννάν που θα της αφαιρούσε κάθε δικαίωμα σε αυτόν τον τομέα. Δεν φτάνει λοιπόν που αυτός ο πατριώτης δεν μπόρεσε να περάσει στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών αλλά τώρα είναι ένας υπέρμαχος του σχεδίου που απολαμβάνει την Προεδρία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Κι αν αυτό δεν επαρκούσε μας εξηγούν ότι ο επόμενος είναι διατεθειμένος να δώσει ένα μερίδιο των υδρογονανθράκων όχι στα άλλα θύματα αλλά στον ίδιο τον εισβολέα για λόγους διπλωματίας. Ενώ με αυτήν τη δήλωση βάζει σε κίνδυνο όχι μόνο τις ελληνο-κυπριακές σχέσεις αλλά και τις ευρωπαϊκές και αυτό γίνεται τώρα που επιτέλους η Κύπρος καταφέρνει να γίνει ένας ενεργειακός κόμβος. Δεν καταλαβαίνει κανείς λοιπόν ότι προσπαθούν να ξηλώσουν όλα όσα προσέφερε ο Τάσος Παπαδόπουλος στον κυπριακό λαό με επικίνδυνες προσεγγίσεις λες και δεν ξέρουμε ποιος είναι ο στόχους τους. Την ώρα που ετοιμαζόμαστε να θεσπίσουμε και την ελληνική ΑΟΖ για να υπάρξει επιτέλους η ΑΟΖ του ελληνισμού, η μεγαλύτερη ΑΟΖ της Μεσογείου, έρχονται να μας εξηγήσουν για λόγους πολιτικάντικους ότι μπορεί ο καθένας να δηλώνει ότι θα κάνει νέες επαφές με τον εισβολέα χωρίς να διαμαρτύρεται κανένας, λες και δεν καταλαβαίνουμε ότι με αυτόν τον τρόπο υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει η ΑΟΖική συμμαχία που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω του ηλεκτρικού καλωδίου και του αγωγού φυσικού αερίου. Δεν είναι δυνατόν να ακούμε αυτήν τη μικροπολιτική δίχως ν’ αντισταθούμε για όλον τον Ελληνισμό και την Ευρωπαϊκή Ένωση ενάντια στη βαρβαρότητα που συνεχίζει να διαπράττει έγκλημα πολέμου με τον εποικισμό και σε συνεργασία με τους διπλωμάτες πολιτικούς.

Υπογραφές υπέρ της θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ (κλικ εδώ)




Πηγή--Νίκος Λυγερός