Ν. Λυγερός, ARTEMIS FM - Λέρο 30/4/13

Νίκος Λυγερός ARTEMIS FM Λερο για ΑΟΖ, Ζεόλιθο, Γερμανικές αποζημιώσεις.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ARTEMIS FM 94.4 fm, με τον δημοσιογράφο Ευάγγελο Μπαλαμπάνη. Λέρος 30/4/13.

Ν. Λυγερός "Οι δυνατότητες της ΑΟΖ", Βόλος 16/07/2012

Νίκος Λυγερός - Οι δυνατότητες της ΑΟΖ, Βόλος 16-07-2012.
Εισήγηση του Νίκου Λυγερού 
στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θεσσαλών 
με θέμα: "Οι δυνατότητες της ΑΟΖ". 
Βόλος, 16/07/2012.

Συνέντευξη Ν. Λυγερού για ζεόλιθο και ΑΟΖ, Αλεξανδρούπολη 25/04/2013

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού για ζεόλιθο και ΑΟΖ, Αλεξανδρούπολη 25-4-13.
Συνέντευξη του Ν. Λυγερού για ζεόλιθο και ΑΟΖ. 
Επιμελητήριο Έβρου, Λ.Δημοκρατίας 307, Αλεξανδρούπολη.
Πέμπτη 25 Απριλίου 2013.

Η βάρβαρη καταπάτηση και η ελληνική απελευθέρωση

Νίκος Λυγερός - Η βάρβαρη καταπάτηση και η ελληνική απελευθέρωση - ΑΟΖ και Ζεόλιθος.
Όταν εξετάζουμε αντικειμενικά αυτήν την περίοδο τα δεδομένα που επικρατούν στην πατρίδα μας, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν προοπτικές σε στρατηγικό επίπεδο αρκεί να βλέπουμε και τα ανάλογα νοητικά σχήματα σε βάθος χρόνου. Δεν μπορούμε γνωρίζοντας ότι είμαστε σε φάση να θεσπίσουμε την ελληνική ΑΟΖ και αυτό μας προσφέρει τη δυνατότητα όχι μόνο ανάπτυξης αλλά και ανάκαμψης της οικονομίας, να περιμένουμε παθητικά να καταστρέφουν την Μακεδονία και τη Θράκη με τη χρήση του κυανίου και του αρσενικού την ώρα που το χρηματιστήριο δείχνει αρνητικές τάσεις στον τομέα του χρυσού. Δηλαδή με άλλα λόγια, υπάρχει πλέον μεγάλη πιθανότητα αυτές οι καταστροφικές επενδύσεις να μην αξιοποιηθούν ούτε καν οικονομικά. Επιπλέον αφού στη Θράκη έχουμε κοιτάσματα ζεολίθου που δεν καταπατούν όταν εξορυχθούν ούτε τους ανθρώπους ούτε το περιβάλλον. Γιατί λοιπόν πρέπει να αφήσουμε να καταστρέψουν οριστικά την πατρίδα ενώ δεν υπάρχει ούτε καν οικονομική δικαιολογία. Όταν μια χώρα έχει την εντύπωση ότι βρίσκεται σε άθλια κατάσταση είναι έτοιμη να αποδεχθεί τα πάντα. Μόνο που αυτό δεν ισχύει για την Ελλάδα και το παράδειγμα του ζεολίθου είναι ενδεικτικό. Όλη η παγκόσμια ετήσια παραγωγή είναι της τάξης των 4 εκατομμυρίων τόνων. Και στη Θράκη μας έχουμε κοιτάσματα τάξης μεγέθους 70 εκατομμυρίων τόνων και δεν υπάρχει ακόμα παραγωγή λόγω γραφειοκρατίας. Τώρα όταν κοιτάζουμε τα αναμενόμενα αποθέματα που βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ και ιδικά στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης, ξέρουμε ότι η αξία τους είναι της τάξης των 1,3 τρις. Γιατί λοιπόν να μην αξιοποιήσουμε αυτά τα πολύτιμα δεδομένα που έχουν μάλιστα ενισχυθεί από τις σεισμικές έρευνες της νορβηγικής εταιρίας PGS; Γιατί να θέλουμε να θυσιάσουμε την Μακεδονία και τη Θράκη την ώρα που γνωρίζουμε ότι οι ετήσιες απολαβές του ελληνικού κράτους από όλα τα μεταλλεία της χώρας είναι της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Ενώ η Κύπρος μόνο και μόνο με τα bonus υπογραφών για τα οικόπεδα που βρίσκονται στη κυπριακή ΑΟΖ έχει πάρει ήδη 200 εκατομμύρια ευρώ. Η ελληνική ΑΟΖ και ο ζεόλιθος μας επιτρέπουν να αποφύγουμε έξυπνα και αποτελεσματικά οποιαδήποτε οριστική καταστροφή στην Μακεδονία και στη Θράκη. Κι όταν μας ζητήθηκε επίσημα αν πρέπει να αξιοποιήσουμε τις σπάνιες γαίες που βρίσκονται στην πατρίδα μας, η απάντηση μας ως επιτροπή ήταν αρνητική διότι η χημική εξόρυξη γίνεται με ανάλογο τρόπο από αυτήν του χρυσού δηλαδή με την χρήση ουσιών όπως είναι το κυάνιο και το αρσενικό. Ενώ εδώ μπορέσαμε να λειτουργήσουμε στρατηγικά λέγοντας ότι θα περιμένουμε να υπάρχει μια μέθοδος που δεν μολύνει το περιβάλλον με αυτόν τον τρόπο, γιατί να μην εφαρμόζεται σε γενικότερο πλαίσιο τώρα που ξέρουμε αντικειμενικά ότι η Ελλάδα έχει θεαματικές προοπτικές με την ΑΟΖ και το ζεόλιθο.

Το υπόβαθρο της ελληνικής ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός: Το υπόβαθρο της ελληνικής ΑΟΖ.
Το υπόβαθρο της ελληνικής ΑΟΖ δεν είναι ούτε οικονομικό ούτε επενδυτικό αλλά ανθρώπινο. Αν ασχολούμαστε με το θέμα της ΑΟΖ δεν είναι για κάποια θέση, για κάποια υπηρεσία ή κάποιον θεσμό. Αδιαφορούμε για όλα αυτά γιατί ο μοναδικός μας στόχος είναι η πατρίδα μας. Αν αυτή είχε ήδη ΑΟΖ δεν θα κάναμε καμιά προσπάθεια ανάδειξης της. Το θέμα είναι ότι η ελληνική πραγματικότητα είναι απλώς απαράδεκτη για το λαό μας. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να υποφέρει τόσο πολύ και τόσο καιρό, ενώ έχουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε ΑΟΖ δίχως καμιά ουσιαστική δυσκολία. Αυτό που δεν αποδεχόμαστε είναι να καταπιέζεται ο λαός μας, να νομίζει ότι δεν έχει προοπτικές για το μέλλον ενώ θα μπορούσαμε ήδη να αξιοποιήσουμε την ΑΟΖ μας. Ξέρουμε ότι όλο το πλαίσιο είναι έτοιμο και καθυστερούμε άσκοπα λόγω κομματικών διαδικασιών που δεν έχουν καμιά σχέση με το εθνικό μας θέμα. Είναι απάνθρωπο για τους νέους μας να τους αφήνουμε μόνους τους και να συνεχίζουν να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει καμιά θέση γι' αυτούς σε αυτήν την κοινωνία. Έχουμε βέβαια και τους ραγιάδες σε διάφορα επίπεδα που φοβούνται ακόμα και τη σκιά τους, τόσο είναι ανίκανοι. Και ο λαός μας περιμένει την ΑΟΖ χωρίς να ξέρει για ποιο λόγο διότι ουσιαστικά δεν υπάρχει καμιά σοβαρή ενημέρωση ενώ θα έπρεπε ήδη να μιλάμε για στρατηγικό σχεδιασμό ακόμα και στις περιφέρειες. Δεν πρόκειται λοιπόν να χτυπήσουμε καμιά πόρτα όσο και να το πιστεύουν μερικοί διότι δεν έχουμε καμιά ανάγκη σε αυτόν τον τομέα. Μόνο οι γενοκτονίες μας απασχολούν. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες για την Ανθρωπότητα. Το θέμα της ΑΟΖ είναι δίκαιο και γι' αυτό παλεύουμε για τη θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ και των οριοθετήσεων της. Κι αν οι θεσμοί είναι αυτοί που καθυστερούν τη διαδικασία τότε θα είμαστε ενάντια σε αυτούς. Πιστεύουμε μόνο και μόνο στις αξίες μας, αυτές που δημιούργησαν το λαό μας. Αν οι αρχές συμβαδίζουν με αυτές τις αξίες χαιρόμαστε να τις υπηρετούμε αν όμως δεν τις ακολουθούν τότε θα μας βρουν από την άλλη πλευρά. Η δικαιοσύνη μπορεί να είναι τυφλή αλλά δεν έχει το δικαίωμα να είναι άδικη. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να έχει την ΑΟΖ και να την αξιοποιεί με όποιον τρόπο θέλει αρκεί αν γίνεται με σεβασμό προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Κατά συνέπεια κανένα εμπόδιο δεν πρόκειται να μας σταματήσει σε αυτόν τον αγώνα διότι δεν θέλουμε άλλο να βλέπουμε το λαό μας να υποφέρει άδικα. Αν στα κέντα αποφάσεων υπάρχουν μόνο προσκυνημένοι τότε θα ακολουθήσουμε τη τακτική του Κολοκοτρώνη κι ας μας αφήσουν ήσυχους πια. Αν υπάρχουν ραγιάδες θα έχουν και αυτοί ένα κομμάτι για τα κοκαλάκια τους κι όσον αφορά σε αυτούς που διεκδικούν τα πάντα για την προώθηση της ΑΟΖ θα δεχτούμε πολλούς πατεράδες και παππούδες, σημασία έχει να γίνει κι όλα τα άλλα ας τα απολαύσουν όσοι θέλουν, αυτό μας αφήνει παντελώς αδιάφορους. Η Ελλάδα θα έχει και αυτή ΑΟΖ, αυτός είναι ο στόχος μας.

Ελληνική ΑΟΖ και Μάλτα

Νίκος Λυγερός: Ελληνική ΑΟΖ και Μάλτα.
Για όσους δεν έχουν καταλάβει τι γυρεύει η Μάλτα στο θέμα της ελληνικής ΑΟΖ πρέπει να υπενθυμίσουμε μερικά στοιχεία για τα οποία είναι ενημερωμένο τα ανώτατο επίπεδο του ελληνικού πολιτικού φορέα. Ας αρχίσουμε από τα πιο απλά. Η Μάλτα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2004. Εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ίδιο έτος με την Κύπρο. Και οι δύο χώρες αποτελούν στρατηγικά σημεία της Μεσογείου και μάλιστα έχουν και τοποστρατηγική οντότητα. Όσον αφορά στις ΑΟΖ, η Μάλτα δεν αγγίζει την Ελλάδα. Η Μάλτα συμφώνησε με τη Λιβύη για να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για το θέμα της υφαλοκρηπίδας το 1982. Η δικαστική απόφαση βγήκε το 1985, με την οποία η Μάλτα έχασε 4100 km2 της θεωρητικής της υφαλοκρηπίδας. Η Μάλτα υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη το 1986. Η Ιταλία υπέγραψε συμφωνία υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα το 1977. Η Ιταλία έχει υπογράψει συμφωνία υφαλοκρηπίδας το 1968 με τη Γιουγκοσλαβία και τα κράτη που είναι διάδοχα της πρώην Γιουγκοσλαβίας έχουν αποδεχθεί τη συμφωνία: αφορά την Κροατία, τη Σλοβενία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Η Κροατία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013. Η Ιταλία έχει επίσης υπογράψει συμφωνία υφαλοκρηπίδας και με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη Γαλλία το 1986 για τα στενά του Bonifacio και με την Ισπανία το 1974. Η Ιταλία έχει υπογράψει και με την Αλβανία το 1992. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε το 2013 νομοσχέδιο που αφορά στη Μεσόγειο και στις οριοθετήσεις των ΑΟΖ. Όλη η θεωρητική ΑΟΖ της Μάλτας εντάσσεται μέσα στο επίσημο FIR της. 

Νίκος Λυγερός: Ελληνική ΑΟΖ και Μάλτα.
Κατά συνέπεια, η ελληνική ΑΟΖ και το FIR της Μάλτας έχουν κοινή τομή και μάλιστα μεγάλη με την οποία ασχολείται ήδη η ελληνική αεροπορία. Όταν η Λιβύη θέλει να κλείσει τον κόλπο Σύρτης, μια από τις πιο σημαντικές επιπτώσεις είναι ότι καταπατά τις τρεις ευρωπαϊκές ΑΟΖ της Ιταλίας, της Μάλτας και της Ελλάδας. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των τριών ευρωπαϊκών χωρών για αυτό το θέμα ειδικά τώρα που υπάρχει και το νομοσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Νίκος Λυγερός: Ελληνική ΑΟΖ και Μάλτα.
Όταν έχουμε όλα αυτά τα δεδομένα στο μυαλό μας δεν κοιτάζουμε επιφανειακά τα προβλήματα, καταλαβαίνουμε απολύτως ότι η έννοια της σύζευξης είναι αποκλειστικά γεωπολιτική και δεν αφορά βέβαια κάποια συμφωνία οριοθέτησης ακόμα και αν θα πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα της επικάλυψης του FIR με την ΑΟΖ, αφού η ελληνική ΑΟΖ είναι μεγαλύτερη από το FIR της, ενώ η ΑΟΖ της Μάλτας είναι μικρότερη από το FIR. Έτσι η στρατηγική γίνεται πιο κατανοητή από όλους και μπορεί να προβλέψει τι έχει επινοηθεί σ’ ένα ιστορικό πλαίσιο που αφορά στα Ιεροσόλυμα, στην Κύπρο, στη Ρόδο, στην Κρήτη και στη Μάλτα. Το νησί της Μάλτας είναι ένας φυσιολογικός σύμμαχος για την Ελλάδα λόγω της ιστορικής γεωπολιτικής. Ας το έχουμε υπόψη μας αυτήν την περίοδο για να έχουμε και άποψη για το τι σημαίνει εθνική υψηλή στρατηγική για την πατρίδα μας.

ΑΟΖ και αντιπαραθέσεις

Νίκος Λυγερός: ΑΟΖ και αντιπαραθέσεις.
Όχι μόνο θα έπρεπε να είχαμε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην Ελλάδα μας εδώ και χρόνια, αλλά τώρα που παλεύουμε καθημερινά για αυτό το εθνικό θέμα έχουμε δικούς μας φανατικούς του ραγιαδισμού που προσπαθούν να παίξουν ένα βρώμικο κομματικό παιχνίδι με τη δημιουργία αντιπαραθέσεων. Άτομα που δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ εδώ και δεκαετίες τολμούν τώρα να εμφανιστούν για να μας εξηγήσουν ότι πρέπει να καθυστερήσουμε την θέσπισή της. Αντί να προσπαθούν και αυτοί να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό να αποκτήσει επιτέλους μια ΑΟΖ που θα του δώσει προοπτικές για το μέλλον, θέλουν να μας δείξουν ότι κάνουν κάτι με μια κομματική αντιπαράθεση. Δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι ο ελληνικός λαός αδιαφορεί για τους δεξιούς και τους αριστερούς. Είδε ακριβώς τι ήταν και τι είναι ικανοί να κάνουν για την πατρίδα. Έτσι, όταν εξετάζει πολιτικούς, εξετάζει αποκλειστικά αν είναι πατριώτες και για όλα τα άλλα τους γράφει εκεί που πρέπει. Αλλά και τους πατριώτες δεν τους θέλει ανίκανους και αναποτελεσματικούς. Δεν εμπιστεύεται πια κανένα στο πολιτικό πλαίσιο και πολύ καλά κάνει. Ο πολιτικός έχει αξία μόνο και μόνο αν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα. Και αυτό ισχύει για όλους και σε όλα τα επίπεδα, από το χαμηλό στο πιο υψηλό. Και για να είμαστε ακόμα πιο ξεκάθαροι για όσους το έχουν ακόμα ανάγκη, ας το θέσουμε πιο απλά για να γίνει απόλυτα κατανοητό. Τι να τον κάνεις ένα πρωθυπουργό αν δεν μπορεί να φέρει την ΑΟΖ στην Ελλάδα; Τι να την κάνεις την κυβέρνηση χωρίς ΑΟΖ; Τι να την κάνεις την αξιωματική αντιπολίτευση αν δεν επιμένει για να έχει ΑΟΖ η πατρίδα μας; Διότι όλοι ξέρουν πια ότι μόνο η ΑΟΖ μπορεί να προσφέρει πραγματικές δυνατότητες στην Ελλάδα. Όλα τα άλλα είναι απλώς μέτρα και περιορισμοί δίχως κανένα μέλλον. Κι ο ελληνικός λαός έχει ήδη δει από όλα στον τομέα των υποσχέσεων. Αντί λοιπόν να χάνουμε χρόνο σε αντιπαραθέσεις, οι οποίες έχουν υποτίθεται ένα πολιτικό υπόβαθρο, ενώ δεν είναι τίποτε άλλο από μία κομματική σαβούρα, ας πιέσουμε όλοι ως ελληνικός λαός προς την ίδια κατεύθυνση. Η ΑΟΖ είναι απαραίτητη στην πατρίδα και κάθε πολιτικός σοβαρός το έχει καταλάβει αλλά αυτό δεν αρκεί πια. Τώρα πρέπει να παλέψουμε ενάντια σε οποιονδήποτε βάζει εμπόδιο στην πατρίδα μας για να έχει και αυτή ΑΟΖ. Διότι όλο το θέμα των υδρογονανθράκων και των υδριτών μεθανίου δεν είναι απολύτως τίποτα δίχως ΑΟΖ. Όλα αυτά βρίσκονται στα κυριαρχικά δικαιώματα που μας δίνει η ΑΟΖ. Ας πάψουν λοιπόν οι γελοιότητες που προωθούνται από άσχετους κι ας ακολουθήσουμε την πορεία της θέσπισης της ΑΟΖ, δεν υπάρχει άλλος χρόνος για συζήτηση. Όλοι ξέρουμε πια ότι η ΑΟΖ είναι η επανάσταση της Ελλάδας. Και αυτή θα γίνει θέλουν δεν θέλουν οι προδότες, οι ραγιάδες και τα κομματόσκυλα. Ένα είναι το όραμα, ένας είναι ο στόχος, διότι μία είναι η πατρίδα μας και υποφέρει άδικα και άσκοπα. Τώρα θέλει ΑΟΖ για να ζήσει επιτέλους ελεύθερη.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο 12ο Συνέδριο του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων για ΑΟΖ

Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο 12ο Συνέδριο του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων για ΑΟΖ.
<<Ξεκινώ λέγοντας ότι η Μεσόγειος δεν είναι μια απλή θάλασσα, όπως άλλες…

Είναι ο χώρος όπου γεννήθηκαν ή ήκμασαν τουλάχιστον δέκα Πολιτισμοί!

Είναι αρκετά μεγάλη ώστε να αγκαλιάζει πολλούς λαούς.

Κι είναι αρκετά κοντινή, ώστε να τους φέρνει συνεχώς σε επαφή μεταξύ τους. Όπου κι αν τραβήξουν πέρα από τον ορίζοντα, προς βορρά και νότο, προς ανατολή και δύση, υπάρχουν ευκαιρίες και για πλούτο και για νέες αναζητήσεις…

Η Μεσόγειος στην οποία περιπλανήθηκε ο Οδυσσέας της Ελληνικής Μυθολογίας και ο Σεβάχ της Αραβικής, είναι ταυτόχρονα ένα σύνορο αλλά και ένα όριο. Για όλους τους λαούς που περιβρέχει. Ένα σύνορο που πρέπει να υπερασπιστούν. Κι ένα όριο που πρέπει να υπερβούν.

Κι έτσι οι λαοί της Μεσογείου, αναπτύχθηκαν και δημιούργησαν Πολιτισμό – δηλαδή Λόγο, Τέχνη και Ιστορία – υπερασπίζοντας σύνορα και υπερβαίνοντας όρια στα μαγικά, αλλά πάντοτε ανήσυχα νερά της.

Σήμερα, η Μεσόγειος, είναι ξανά κάτι παραπάνω από μια θάλασσα όπως οι άλλες: Για την Ευρώπη είναι το πιο κρίσιμο θαλάσσιο σύνορό της! Για τρείς λόγους:

Πρώτον, γιατί πρέπει να προφυλαχθεί από κινδύνους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά, στα νότια της Μεσογείου, όπου συντελούνται σήμερα εκεί κοσμοϊστορικές αλλαγές. Κι από εκεί προέρχονται κύματα μεταναστών που απειλούν να σαρώσουν τη νότια Ευρώπη και να προχωρήσουν βορειότερα…

Δεύτερον, γιατί στη απέναντι ακτή της Μεσογείου, βρίσκονται πλουτοπαραγωγικοί πόροι που έχει τόσο ανάγκη η Ευρώπη. Κυρίως ενέργεια! Κι όχι μόνο στην απέναντι ακτή, αλλά και στον ίδιο το βυθό της Μεσογείου. Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης, περνά κυρίως από τη Μεσόγειο. Και η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης μπορεί να κριθεί στη Μεσόγειο…

Τρίτον, γιατί κριτήριο ισχύος για μια μεγάλη δύναμη είναι οι σχέσεις της με την ευρύτερη γειτονιά της. Αν δεν μπορέσει μια δύναμη να έχει θετική επιρροή στη γειτονιά της, πως τότε θα αποκτήσει επιρροή στον υπόλοιπο κόσμο; Η Ενωμένη Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να κάνει αισθητή την παρουσία της στον κόσμο. Και το πρώτο πεδίο όπου πρέπει να αναδείξει αποδεικνύοντας ότι υπάρχει διεθνές εκτόπισμα, είναι η ίδια η μεσογειακή της γειτονιά.

Η Μεσόγειος θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά και για την διεθνή ακτινοβολία της Ευρώπης! Θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τον ενεργειακό εφοδιασμό, αλλά και την διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών της Ευρώπης. Θα παίξει, τέλος, τον πιο σπουδαίο ρόλο για το εκτόπισμα και την προβολή ισχύος και επιρροής της Ευρώπης. Εδώ γεννήθηκε η Ιστορία μας. Και κατά κάποια περίεργη σύμπτωση, εδώ θα κριθεί, κατά κύριο λόγο και το μέλλον μας.

Αυτά, με δύο λόγια όσον αφορά τη σημασία της Μεσογείου για το σύνολο της Ευρωπαϊκής ηπείρου, αλλά και για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, για το οποίο συζητούμε σήμερα.

Τώρα ας έλθουμε στην Ελλάδα: Βρίσκεται στο πιο νευραλγικό σημείο της Μεσογείου, στο σημείο που η ήπειρός μας «ακουμπά» δύο άλλες ηπείρους ταυτόχρονα: την Ασία και την Αφρική. Και πάνω στους μεγάλους δρόμους που συνδέουν τη Δύση με την Ανατολή, και την Ευρωπαϊκή Δύση με τη Μέση Ανατολή. Αλλά και πάνω στους δρόμους που συνδέουν το Βορρά με το Νότο, και μάλιστα τον Ευρωπαϊκό Βορρά με τη θαλάσσια πρόσβαση της Κεντρικής Ευρώπης από και προς τη Νότια Ασία, το σύνολο της Αφρικής, τον Περσικό Κόλπο, τον Ινδικό Ωκεανό, και την Άπω Ανατολή.

Είμαστε κυριολεκτικά το «επίνειο» της Ευρώπης προς το μισό κόσμο! Κι είμαστε η κύρια πύλη της Κεντρικής Ευρώπης προς τους μεγάλους εμπορικούς θαλάσσιους δρόμους.

Πόσο το έχουμε αξιοποιήσει αυτό, πολιτικά, οικονομικά, γεωπολιτικά; Ελάχιστα! Πόσο το έχει αξιοποιήσει αυτό η Ευρώπη, πόσο έχει εκμεταλλευτεί η ίδια η Ευρώπη το σημαντικό αυτό «επίνειο», την Ελλάδα; Ελάχιστα! Κι αυτό πρέπει να αλλάξει.

Σκεφτείτε μόνο το δίκτυο των λιμανιών που δεν έχουμε αναπτύξει. Το δίκτυο των δυνητικών θαλασσίων δρόμων που δεν έχουμε αξιοποιήσει. Το δυναμικό των αλιευμάτων και των ιχθυοκαλλιεργειών που δεν έχουμε εκμεταλλευτεί.

Σκεφτείτε ακόμα ότι σε αυτή την κρίσιμη γωνιά του κόσμου, η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Και η Ευρώπη δεν έχει μόνο την Ελλάδα. Υπάρχουν και τα δύο ευρωπαϊκά νησιωτικά κράτη: η Κύπρος και η Μάλτα. Φανταστείτε τι μπορεί να σημαίνει η θαλάσσια σύζευξη Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και Ελλάδας- Μάλτας. Δέστε στο χάρτη τι τεράστιες δυνατότητες και ευκαιρίες δημιουργεί για την Ευρώπη ολόκληρη η σύζευξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας με την αντίστοιχη ΑΟΖ της Κύπρου προς Ανατολάς και της Μάλτας προς δυσμάς.

Είναι κοινό μυστικό πια ότι στις θαλάσσιες αυτές περιοχές υπάρχουν σημαντικοί ενεργειακοί πόροι. Τα ενεργειακά αποθέματα που ήδη έχουν ανακαλυφθεί στη νοτιανατολική Μεσόγειο – κι εκείνα που βασίμως πιθανολογούνται εκεί – βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην δικαιοδοσία Ευρωπαϊκών κρατών. Και μπορούν να δώσουν σημαντικούς βαθμούς ενεργειακής αυτοδυναμίας, επάρκειας στην Ευρώπη. Είναι μέρος της Ευρωπαϊκής μας «περιουσίας» που πρέπει ως Ευρωπαίοι να την αξιοποιήσουμε.

Η ανακήρυξη ΑΟΖ από παράκτια κράτη και η οριοθέτησή της με άλλα γειτονικά και αντικείμενα παράκτια κράτη, είναι αναμφίβολα δικαιοδοσία των εθνικών κρατών. Αλλά η Ενωμένη Ευρώπη μπορεί να ενθαρρύνει, να στηρίξει και να διευκολύνει τα κράτη-μέλη της, ώστε η ανακήρυξη της ΑΟΖ εκ μέρους τους να γίνει ταχύτερα και η πλήρης οριοθέτησή της να ολοκληρωθεί με ασφάλεια.

Μας έχουν διχάσει πολλά πράγματα στο πρόσφατο παρελθόν, καιρός να συσπειρωθούμε για κάτι που μας ενώνει. Έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ καιρό με την κρίση, καιρός να ανασηκώσουμε κεφάλι με κάτι που μας δίνει μια ελπιδοφόρα προοπτική για το μέλλον.

Κλείνοντας θυμίζω αυτό που είχε έγραψε κάποτε ο Θουκυδίδης: Μέγα το της Θαλάσσης κράτος! Το έγραψε ο Θουκυδίδης αλλά το είπε ο Περικλής! Πατέρας της Κλασσικής Δημοκρατίας ήταν ταυτόχρονα και υποστηρικτής της θαλασσοκρατορίας.

Κι αυτό παραμένει απόλυτα αληθινό ως τις μέρες μας. Από τον Θουκυδίδη και τον Περικλή, ως τον πιο κοντινό μας Άλφρεντ Θάγιερ Μάχαν, Δημοκρατία και Θαλάσσια ισχύς – μ’ άλλα λόγια Ελευθερία και Θάλασσα – πάνε μαζί, εδώ και αιώνες. Παντού στον κόσμο. Ιδιαίτερα όμως στη Μεσόγειο.

Σε όλες τις εποχές. Ιδιαίτερα όμως στις μέρες μας…

Κι ίσως σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά…

Γιατί η Μεσόγειος δεν είναι μόνο για μας τους Ευρωπαίους – και σίγουρα για μας τους Έλληνες – το σύνορο που πρέπει να υπερασπιστούμε και το όριο που πρέπει να υπερβούμε. Εκεί κι αυτό που πρέπει να γεφυρώσουμε για να συναντήσουμε τον υπόλοιπο κόσμο. Για να αντικρύσουμε ταυτόχρονα το παρελθόν μας, αλλά και το μέλλον μας. Τελικά για να βρούμε- ή αν θέλετε να ξαναβρούμε – τον ίδιο μας τον εαυτό.

Σας ευχαριστώ πολύ. >>

Ελληνική ΑΟΖ και Υπουργείο Ενέργειας

Νίκος Λυγερός: Ελληνική ΑΟΖ και Υπουργείο Ενέργειας.
Ακόμα κι αν μερικοί από τους δικούς μας δεν έχουν καταλάβει την αξία και την εμβέλεια της ελληνικής ΑΟΖ, μερικές θεσμικές τροποποιήσεις είναι απαραίτητες για τη διαχείριση και την αξιοποίηση των αποθεμάτων των υδρογονανθράκων μας. Μια από αυτές είναι που αφορά στο Υπουργείο Ενέργειας. Διότι το Υπουργείο αυτό έχει πολλές αρμοδιότητες ήδη, και μετά τη θέσπιση της ΑΟΖ μας θα έχει ακόμα περισσότερες. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να διαχειριστεί και τα συμβόλαια που θα ακολουθήσουν μετά τους γύρους παραχώρησης των οικοπέδων της ελληνικής ΑΟΖ. Βλέπουμε και το παράδειγμα της Κύπρου που οργανώθηκε και γύρω από τις κρατικές εταιρείες υδρογονανθράκων με δύο αντιπροέδρους, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι ο ένας για τον σταθμό υγροποίησης και ο άλλος για τα συμβόλαια με τις πετρελαϊκές εταιρείες ήδη για τα οικόπεδα 2,3,9,10, 11 και 12 και για τα επόμενα που θα είναι τα οικόπεδα 5,6,7 και 8. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινηθούμε και στην Ελλάδα. Γι' αυτό το λόγο το πρέπον είναι να ενισχύσουμε και να επανδρώσουμε το νέο Υπουργείο Ενέργειας έτσι ώστε να έχει μια σχετική αυτονομία και μια ουσιαστική καινοτομία για να μπορεί να δράσει αποτελεσματικά για το μέλλον της πατρίδας μας, τώρα που προετοιμάζεται μέσω της ελληνικής ΑΟΖ. Διότι σιγά-σιγά, ο ελληνικός λαός μετά από όλα όσα είχε ακούσει για την απουσία οποιουδήποτε ίχνους υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ, κατάλαβε την πραγματικότητα με την έρευνα και τα σεισμικά της νορβηγικής εταιρείας PGS και ξέρει πλέον ποιος έλεγε την αλήθεια. Τώρα επιπλέον έχουμε ήδη δείξει κοιτάσματα στόχους, τα οποία προσδιορίζουν και την κατεύθυνση των ερευνών που θα ακολουθήσουμε. Έτσι πρέπει να παρθεί η στρατηγική απόφαση όσον αφορά στο Υπουργείο Ενέργειας για να είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα βήματα μετά τη θέσπιση και την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ. Διότι όλα αυτά τα μεγέθη είναι πολλά και η πατρίδα μας πρέπει να έχει τα απαραίτητα εργαλεία για να είναι ικανή να παίξει και τον νέο της γεωπολιτικό ρόλο στη Μεσόγειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα αποθέματα της Ελλάδας είναι στρατηγικά ακόμα κι αν υπολογίσουμε μόνο αυτά που είναι συμβατικά ενώ ξέρουμε ήδη πόσο σημαντικοί είναι οι υδρίτες μεθανίου. Έτσι το αρμόδιο Υπουργείο που θα είναι το Υπουργείο Ενέργειας θα πρέπει να διαμορφωθεί για να είναι αποτελεσματικό και αυστηρό στη διαχείριση, η οποία πρέπει να γίνεται πάντα με σεβασμό προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον για να μας απαλλάξει από άλλες αθλιότητες και βαρβαρότητες που προσπαθούν να καταπατήσουν όχι μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τα δικαιώματα της γης μας. Το Υπουργείο Ενέργειας θα πρέπει να είναι η νέα αιχμή του δόρατος του Ελληνισμού που δεν γονατίζει.

Οι τελικές καθυστερήσεις της ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός: Οι τελικές καθυστερήσεις της ΑΟΖ.
Στον αγώνα που δίνει η Ελλάδα για να αποκτήσει επιτέλους Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, έχουμε εξαντλήσει κάθε παράταση κι έχουμε περάσει στο στάδιο των τελικών καθυστερήσεων, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από καμία εξωτερική παρέμβαση, ούτε σε οικονομικό επίπεδο ούτε σε γεωπολιτικό, διότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι ξεκάθαρα θετικό κι όσον αφορά στο γειτονικό είναι πλέον ουδέτερο, διότι ξέρει ότι η θέσπιση είναι μία νομική πράξη που γίνεται μονομερώς και αποτελεί το δικαίωμα κάθε κράτους. Έχουμε υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982 κι έχουμε ψηφίσει τον κυρωτικό Νόμο το 1995. Αυτά είναι δεδομένα και πρέπει να βασιστούμε σε αυτά για να προχωρήσουμε δίχως δισταγμό. Όλο το πλαίσιο έχει προετοιμαστεί σε επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο. Τώρα δεν υπάρχει πια κανένας που να αμφισβητεί την ύπαρξη υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ. Έχουμε επίσης πολύ σοβαρά και αξιόλογα στοιχεία και για τους υδρίτες μεθανίου σε ποσότητες που μας κατατάσσουν στις καλύτερες περιπτώσεις της Μεσογείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπάρχει τίποτα λοιπόν που να μην έχουμε στη διάθεσή μας για να κάνουμε τη θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ. Τίποτα βέβαια εκτός από μία πλειοψηφία πολιτικών με κότσια που να είναι ενημερωμένοι και αποφασισμένοι δίχως να επηρεάζονται από την κομματική ασχετοσύνη στην οποία οφείλεται το μεγαλύτερο μέρος της καθυστέρησης. Διότι δεν μπορούν να καταλάβουν ακόμα ότι αν η Ελλάδα είχε αξιοποιήσει την ΑΟΖ της από το 1995 με τα αποδεδειγμένα κοιτάσματα του 1997, δεν θα είχαμε φτάσει ποτέ στην οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα. Αλλά ας αφήσουμε αυτό το θέμα κι ας επικεντρωθούμε στην ουσία. Έχουμε τριακόσιους βουλευτές πάνω στους οποίους βασίζεται το θέμα της ψηφοφορίας και της ψήφισης της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ. Αυτοί οι τριακόσιοι αντί να βρίζονται μεταξύ τους για ανούσια πράγματα, ας ενημερωθούν επιτέλους για να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν την κατάλληλη στιγμή. Αλλιώς δεν έχει νόημα να μας αντιπροσωπεύουν στην Βουλή των Ελλήνων. Αφού είναι οι πολιτικοί μας πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξουν την πραγματική τους πολιτική αξία όχι με φρουφρού κι αρώματα αλλά με πράξεις, όπως το έκαναν οι 300 του Λεωνίδα. Αλλιώς ας μας αφήσουν ήσυχους κι ας παραμείνουν εκεί που είναι δίχως να μας ζητούν τίποτα, αφού έχουν στη διάθεσή τους ένα εργαλείο όχι μόνο για να προσφέρει την ανάκαμψη και την ανάπτυξη στην πατρίδα μας, αλλά βέβαια και να αλλάξει την πραγματικότητα, αλλά δεν το αξιοποιούν.

Η στρατηγική της κυπριακής ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός: Η στρατηγική της κυπριακής ΑΟΖ.
Ενώ όλοι κλαίγονται και κλαίνε για πράγματα που δεν κατανοούν, διότι υπάρχει μία τεράστια παραπληροφόρηση για τα πραγματικά δεδομένα, η Κύπρος συνεχίζει ακάθεκτη την στρατηγική της όσον αφορά στην αξιοποίηση της ΑΟΖ της. Τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα, τα τοπικά και τακτικά προβλήματα δεν επηρεάζουν καθόλου την υψηλή στρατηγική που ακολουθεί εδώ και χρόνια η Κύπρος στον τομέα των υδρογονανθράκων. Μάλιστα τώρα που όλοι λέγανε ότι υπάρχει ακόμα και μια κάμψη στην πορεία της και μερικοί αναλυτές και ειδικοί αναρωτιόντουσαν αν θα υπάρξουν επί του πρακτέου νέες γεωτρήσεις, βλέπουμε ότι είναι οριστική η νέα γεώτρηση στο κοίτασμα Αφροδίτη στο οικόπεδο 12, δηλαδή από την πλευρά της κυπριακής ΑΟΖ. Επιπλέον, τώρα έχουμε από τη Noble τον επίσημο κατάλογο των στρατηγικών επενδυτών που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτήν την εκμετάλλευση πράγμα το οποίο αποδεικνύει ότι αυτή η στρατηγική όχι μόνο είναι αποδεκτή, αλλά προσφέρει πραγματικές δυνατότητες για σημαντικές συνεργασίες και συνέργειες στο υψηλότερο επίπεδο. Έτσι διαμορφώνεται μία εικόνα που δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά που λέγονται για να υπάρχει ακρόαση λόγω κινδυνολογίας. Η στρατηγική αλλάζει την πραγματικότητα, διότι ακολουθεί ένα όραμα το οποίο φαίνεται ως ουτοπία για αυτούς που δεν την βλέπουν και ως αδιανόητο για αυτούς που δεν την σκέφτονται. Ενώ η οικονομία απλώς ακολουθεί και παρακολουθεί την κατάσταση. Πρέπει λοιπόν να εξετάζουμε πιο στρατηγικά τα δεδομένα που έχουμε για να είμαστε πιο ανθεκτικοί στην παραπληροφόρηση. Ό,τι και να λέγεται, η ΑΟΖ είναι αναγκαία για κάθε κράτος κι αν αυτό διαθέτει και αποθέματα υδρογονανθράκων, όπως είναι η Ελλάδα που έχει φυσικό αέριο, πετρέλαιο και υδρίτες μεθανίου γίνεται απαραίτητη για τη δημιουργία υψηλής στρατηγικής για την πατρίδα μας. Πρέπει λοιπόν να αδιαφορούμε για τις κομματικές προσεγγίσεις που έχουν σαπίσει τη σκέψη πολλών, και να συνειδητοποιήσουμε ότι η ΑΟΖ είναι ένα εθνικό θέμα που μας αγγίζει όλους. Ας επικεντρωθούμε σε αυτήν για να επισπεύσουμε τις διαδικασίες αξιοποίησης αντί να ασχολούμαστε με λεπτομέρειες τοπικές που δεν αλλάζουν την ουσία. Η Κύπρος βλέπει ήδη το μέλλον της με το φυσικό αέριο λόγω της ΑΟΖ της δεν είναι ανάγκη λοιπόν να κοιτάζουμε μόνο το παρόν. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες αρκεί να συμβάλλουν όλοι σε αυτήν την προσπάθεια με ένα ορθολογικό και στρατηγικό τρόπο.

Νίκος Λυγερός: ''Στρατηγική αντιμετώπιση της κρίσης'', Νάουσα 05/04/2013

Νίκος Λυγερός - Στρατηγική αντιμετώπιση της κρίσης.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Στρατηγική αντιμετώπιση της κρίσης". Αίθουσα Συναυλιών "Εστίας Μουσών", Νάουσα. Παρασκευή 5 Απριλίου 2013, ώρα: 20.30.

Ν. Λυγερός στο ράδιο Maximum 93,6 με τον Α. Καραγκιοζίδη 6-4-13


Ν. Λυγερός στο ράδιο Maximum 93,6 με τον Α. Καραγκιοζίδη 6-4-13.

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή "ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑ" με τον Αρθούρο Καραγκιοζίδη, στο ραδιοφωνικό σταθμό Αλεξανδρούπολης Maximum 93.6 FM, 06/04/2013.

Νίκος Λυγερός "Η αλλαγή φάσης της ελληνικής ΑΟΖ", Φλώρινα 5-4-2013

Νίκος Λυγερός - Η αλλαγή φάσης της ελληνικής ΑΟΖ, Φλώρινα 5-4-2013.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η αλλαγή φάσης της ελληνικής ΑΟΖ". Επιμελητήριο Φλώρινας. Παρασκευή 5 Απριλίου 2013, ώρα: 12.00.

N. Λυγερός: «Στρατηγική Βυζαντίου, Συνθήκη της Λωζάννης και το άνοιγμα της ΑΟΖ».

Νίκος Λυγερός - Στρατηγική Βυζαντίου, Συνθήκη της Λωζάννης και το άνοιγμα της ΑΟΖ.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:

«Στρατηγική Βυζαντίου, Συνθήκη της Λωζάννης και το άνοιγμα της ΑΟΖ».

Πολυχώρος Δημαρχείου, Τερψιχόρης 51 & Αρτέμιδος, Π. Φάληρο. Πέμπτη 4 Απριλίου 2013, ώρα: 19.00.

Τα νέα στοιχεία της ΑΟΖ

Ηλίας Κονοφάγος, Νίκος Λυγερός  - Τα νέα στοιχεία της ΑΟΖ, υδρίτες μεθανίου.
Τώρα έχουμε όλα τα στοιχεία της ΑΟΖ για να ξέρουμε ποια είναι η βασική της αξία σε επίπεδο συμβατικών υδρογονανθράκων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα δεδομένα δεν μπορούν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το πλαίσιο της ελληνικής ΑΟΖ. Διότι με τους υδρίτες μεθανίου ανοίγει ένας νέος κόσμος στον τομέα της ενέργειας. Και αυτό οφείλεται όχι μόνο στο γεγονός ότι τώρα πια εκτιμούμε ότι η τεχνολογία της εξόρυξης και της εκμετάλλευσης είναι πια προσβάσιμη σε μια πενταετία και μόνο, αλλά επίσης διότι η ελληνική ΑΟΖ έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μεσόγειο. Είναι επίσης σημαντικό να επισημάνουμε δύο χαρακτηριστικά των υδριτών μεθανίου σε σχέση με τον τομέα της ενέργειας. Τα πρώτα χαρακτηριστικά είναι η ιδιότητα να βρίσκεται σε στερεά μορφή στους -20ºC ενώ ξέρουμε ότι το φυσικό αέριο σε μορφή LNG πρέπει να βρίσκεται στους -162ºC για να είναι υγρό. Αυτή η διαφορά επιτρέπει μια μεταφορά η οποία είναι πολύ πιο οικονομική. Το δεύτερο χαρακτηριστικό αφορά την πυκνότητα του σε μεθάνιο. Ένα κυβικό μέτρο υδριτών μεθανίου αντιπροσωπεύει 170m3 του μεθανίου σε μορφή αερίου. Αυτό σημαίνει ότι οι υδρίτες είναι κοντά στην συμπίεση που έχουμε με το συμπιεσμένο αέριο που έχει 200 ατμόσφαιρες. Αλλά οι υδρίτες μεθανίου δεν χρειάζονται αυτή την πίεση λόγω στερεάς κατάστασης στους -20°C. Και αυτό επιτρέπει να κάνουμε μια εξοικονόμηση στη διαδικασία της εκμετάλλευσης. Αν εξετάσουμε αυτές τις δυνατότητες συνολικά και μάλιστα στο πλαίσιο της ελληνικής ΑΟΖ, τότε θα αντιληφθούμε πόσο απαραίτητη είναι αφού είναι η μόνη που εξασφαλίζει την αξιοποίηση του σε όλο το φάσμα, αφού υδρίτες μεθανίου μπορούμε να βρούμε και πάνω από τον πυθμένα της θάλασσας, πράγμα το οποίο σημαίνει σε πρακτικό επίπεδο, η υφαλοκρηπίδα δεν επαρκεί αφού αφορά αποκλειστικά το θαλάσσιο υπέδαφος. Με αυτόν τον νέο τρόπο αντιλαμβανόμαστε ότι η ελληνική ΑΟΖ θα παίξει ένα ρόλο όλο και σημαντικότερο για τη πατρίδα μας και γι' αυτό το λόγο πρέπει να περάσουμε επιτέλους στο στάδιο της αρχικής υλοποίησης με τη θέσπιση της. Διότι όλα αυτά τα κοιτάσματα τα συμβατικά και τα μη συμβατικά βρίσκονται εκτός της ελληνικής κυριαρχίας και απαιτούν κυριαρχικά δικαιώματα που θα ενεργοποιηθούν με την ΑΟΖ μας.

Cold Seeps and Methane Hydrates

Cold Seeps and Methane Hydrates - Υδρίτες
Under certain pressure and temperature conditions gas molecules such as methane can crystallize with water molecules to an ice-like structure, so-called methane hydrates. At the MARUM institute in Bremen, scientists are working toward a better understanding of the role of methane hydrates for the deep-sea ecosystems, the global carbon cycle, and the stability of continental slopes. Methane hydrates have received special attention because the energy stored in them may be used by people in the future.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Sigma, Κύπρος 04/04/2013

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο Sigma 4-4-2013.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο Sigma. Κύπρος 04/04/2013.

ΑΟΖ και Κύπρος - Ισραήλ - Τουρκία.

PGS: Ήρθαν οι πρώτες εικόνες στόχων κοιτασμάτων 04/2013

PGS: Ήρθαν οι πρώτες εικόνες στόχων κοιτασμάτων 04/2013.
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. PGS: Ήρθαν Οι Πρώτες Εικόνες Στόχων Κοιτασμάτων 04/2013.

Ενημέρωση του Ν.Λυγερού για ΑΟΖ στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας 2/4/2013

Ενημέρωση Νίκου Λυγερού για ΑΟΖ, Ενωση Αγροτικών Συνεταιτισμών Κέρκυρας 2-4-2013.
Ενημέρωση του Ν.Λυγερού για ΑΟΖ στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας 2/4/2013.

ΑΟΖ: Το Ταμάρ δείχνει το παράδειγμα

Νίκος Λυγερός: ΑΟΖ - Το Ταμάρ δείχνει το παράδειγμα.
Το κοίτασμα Ταμάρ που βρίσκεται στην ΑΟΖ του Ισραήλ περνάει τώρα στην εμπορική του φάση. Αυτό το κοίτασμα ανακαλύφθηκε το 2009 και τώρα το 2013, δηλαδή μετά από μόνο τέσσερα χρόνια είναι πλέον συνδεδεμένο μέσω αγωγού και αρχίζει η εκμετάλλευσή του. Αποτελεί λοιπόν ένα χειροπιαστό αντιπαράδειγμα σε όσους ισχυρίζονται ότι το θέμα της ΑΟΖ είναι μια ουτοπία ή στην καλύτερη περίπτωση μια προφητεία που δεν μπορεί να έχει άμεση δράση πάνω στην ελληνική κοινωνία. Αυτοί που προωθούν τις ιδέες ότι τα κοιτάσματα που βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ, δεν πρόκειται να τα εκμεταλλευτούμε πριν από μια εικοσαετία, δέχονται τώρα μια νοητική σφαλιάρα εκ μέρους του Ισραήλ, διότι απορρίπτει επί του πρακτέου όλες τις προσπάθειες μερικών να μειώσουν τον αγώνα της ελληνικής ΑΟΖ, δηλώνοντας ότι το έργο της στην καλύτερη περίπτωση δεν πρόκειται να έχει επιπτώσεις στην οικονομία μας πριν από δεκαετίες. Το Ισραήλ που έχει μια μικρή ΑΟΖ και μάλιστα πολύ μικρότερη από τη δική μας, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ της Μεσογείου, έκανε κάθε προσπάθεια για να την αξιοποιήσει δίχως καμιά καθυστέρηση, διότι θεώρησε ότι αυτό το θέμα είναι υπερκομματικό και αποκλειστικά εθνικό, όπου πρέπει να υπάρχει μια σύγκλιση από όλους για να δημιουργηθεί μια εθνική στρατηγική και ένας στρατηγικός σχεδιασμός. Το Ισραήλ δημιουργεί με το Ταμάρ μια αλλαγή φάσης, διότι ήταν το 2009, το μεγαλύτερο κοίτασμα της χρονιάς. Και προετοιμάζει την εκμετάλλευση του Λεβιάθαν, κοίτασμα το οποίο είναι από το 2010, το μεγαλύτερο κοίτασμα της τελευταίας δεκαετίας. Το καλό για την πατρίδα μας αλλά και για την Κύπρο μας, είναι ότι τώρα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ύπαρξη εμπορεύσιμου φυσικού αερίου στην Λεκάνη Λεβαντίνης, όπου βρίσκεται το κοίτασμα Αφροδίτη. Κατά συνέπεια και η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου όσον αφορά στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο και στην Μαύρη θάλασσα, ενισχύεται σημαντικά με αυτή την ουσιαστική αλλαγή. Τώρα πρέπει να συσχετίσουμε όλα τα δεδομένα που διαθέτουμε στον τομέα της ενέργειας για να προχωρήσουμε στρατηγικά και να αλλάξουμε το πλαίσιο της οικονομικής κατάστασης ακολουθώντας χειροπιαστά παραδείγματα όπως είναι της Νορβηγίας, της Ολλανδίας, του Ισραήλ αλλά και της Κύπρου. Ας πάψουμε λοιπόν ν' ακούμε όλους όσους μας καθυστερούν εδώ και χρόνια πάνω στο θέμα της ΑΟΖ κι ας μελετήσουμε πρακτικά πλέον αυτό το εθνικό θέμα για να είμαστε έτοιμοι ως λαός και πατρίδα, όταν θα περάσει σε φάση εκμετάλλευσης προς όφελος μας και θα μας δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τον πραγματικό μας πλούτο δίχως να ζητάμε ελεημοσύνη από κανένα, επειδή δεν πιστεύουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας λόγω της αρνητικής προπαγάνδας μερικών.

Επίσκεψη του Ν.Λυγερού στην Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας 2/4/2013

Επίσκεψη του Νίκου Λυγερού στην Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας 2-4-2013.
Επίσκεψη του Νίκου Λυγερού στην Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας στις 2/4/2013. Συνάντηση με τον Υποστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ. Κύριο Κονταρίδη Χρήστο.

Συνέντευξη του Ν.Λυγερού στην Ηρώ Λέλα, Startmedia Κέρκυρας 1/4/2013

Συνέντευξη του Ν.Λυγερού στην Ηρώ Λέλα, Startmedia Κέρκυρας 1/4/2013.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην δημοσιογράφο Ηρώ Λέλα. Startmedia, Κέρκυρα 1/4/2013.


Η διάλεξη του Νίκου Λυγερού που ακολούθησε, με θέμα: 

"Η διαχείριση του νέου οικονομικού περιβάλλοντος και η εξέλιξη των νέων μέσα σε αυτό".

''Η Κέρκυρα Σήμερα'' - Ο καθηγητής Ν.Λυγερός στον Περιφερειάρχη Σπ. Σπύρου 01/04/2013

''Η Κέρκυρα Σήμερα'' - Ο καθηγητής Ν.Λυγερός στον Περιφερειάρχη Σπ. Σπύρου
Τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπ. Σπύρου, επισκέφτηκε χθες ο καθηγητής Νίκος Λυγερός, με αφορμή τη διάλεξη που επρόκειτο να δώσει ίο απόγευμα στην Ιόνιο Ακαδημία, με θέμα: Ή διαχείριση ίου νέου οικονομικού περιβάλλοντος και η εξέλιξη των νέων μέσα σε αυτό.

Λόγω της ενασχόλησης του κ. Λυγερού με to θέμα της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), ο κ. Σπύρου ενημερώθηκε από τον καθηγητή και στρατηγικό αναλυτή, ενώ ο ίδιος αναφέρθηκε στις εξελίξεις των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και στη θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ι.Ν. αναφορικά με τις Περιβαλλοντικές Μελέτες που αφορούν στις έρευνες αυτές.

Επίσης, ο κ. Σπύρου τόνισε ότι παρακολουθεί στενά το θέμα, ενημερώνεται τακτικά για τις εξελίξεις από τον ειδικό συνεργάτη, Καθηγητή Νίκο Βαρότση και αναμένει τις μελλοντικές ενέργειες με μεγάλο ενδιαφέρον.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στις επιφυλάξεις του σχετικά με την προστασία του Περιβάλλοντος, καθώς, όπως σημείωσε, η τουριστική πηγή εσόδων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων θα πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο. (01/04/2013)

Συνέντευξη του Ν.Λυγερού στο ράδιο ΕΡΑ Κέρκυρας 2/4/2013

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ράδιο ΕΡΑ Κέρκυρας με τον δημοσιογράφο Λυκούργος Σκιαδόπουλος 2/4/2013.

Ο Ν.Λυγερός στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 1/4/2013



Ο Νίκος Λυγερός στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 1/4/2013.

Συνέντευξη του Ν.Λυγερού στο ράδιο ΑΝΤ1 Κέρκυρας 1-4-2013

Συνέντευξη του Ν.Λυγερού στο ράδιο ΑΝΤ1 Κέρκυρας 1-4-2013
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ράδιο ΑΝΤ1 Κέρκυρας με τον Γιάννη Ασωνίτη 1-4-2013. Διάρκεια συνέντευξης 58 λεπτά.

Συνέντευξη του N. Λυγερού στην εκπομπή: "ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ"

Συνέντευξη Νίκος Λυγερός στο Κερκυραικό Περισκόπιο 1-4-2013
Συνέντευξη του N. Λυγερού στην εκπομπή: "ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ".