Νέο βήμα στην Κυπριακή ΑΟΖ

Τα αρχικά βήματα της κυπριακής ΑΟΖ έγιναν το 2003 με τη συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου. Στη συνέχεια θεσπίστηκε η ΑΟΖ το 2004. Ακολούθησε η συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου το 2007. Και συμπληρώθηκε το 2010 με τη συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Με αυτόν τον τρόπο η Κύπρος πέτυχε τις πρώτες συμφωνίες της Ανατολικής Μεσογείου. Και με αυτήν την πράξη πέρασε στην επόμενη φάση με την υλοποίηση των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 12, τον Οκτώβριο του 2011, τον Ιανουάριο του 2013. Παράλληλα η Κύπρος προχώρησε με τους γύρους αδειοδότησης για το οικόπεδο 12 στην αρχή και τα άλλα 12 οικόπεδα στη συνέχεια. Στο δεύτερο γύρο υπήρξαν 33 εταιρείες που υπέβαλλαν υποψηφιότητα με 15 κοινοπραξίες. Έτσι υπογράψαμε συμβόλαια με τη NOBLE (στο οικόπεδο 12) με την ENI-KOGAS (στα οικόπεδα 2,3, και 9), με την TOTAL (στα οικόπεδα 10 και 11). Με αυτά τα στοιχεία που αποτελούν στρατηγικά βήματα για την υψηλή στρατηγική της Κύπρου σε σχέση με τα ενεργειακά. Το ίδιο ισχύει και για την απόφαση για την κατασκευή ενός σταθμού υγροποίησης επί της ξηράς. Οι σχέσεις της Κύπρου, σε γεωπολιτικό επίπεδο, έχουν αλλάξει ριζικά με αυτές τις συμμαχίες. Και η επικύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο, ήταν και πάλι ένα πολιτικό βήμα ενίσχυσης του όλου πλαισίου. Ενώ πολλοί έλεγαν αρχικά ότι η Αίγυπτος θα είχε επηρεαστεί από την Τουρκία. Τώρα η νέα επικύρωση που αφορά ουσιαστικά το πάχος της γραμμής οριοθέτησης που είναι βέβαια η μέση γραμμή ενισχύει ακόμα περισσότερο το πλαίσιο της συνεκμετάλλευσης των δύο χωρών σε περίπτωση ύπαρξης κοιτάσματος που δεν βρίσκεται ακριβώς πάνω στη μέση γραμμή αλλά στο πάχος της. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε πια μια ανθεκτική συμμαχία μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου που αφοπλίζει και τους πιο επιφυλακτικούς από τους αναλυτές. Αυτό είναι το νέο βήμα της κυπριακή ΑΟΖ.

Διάλεξη του Ν. Λυγερού: ΑΟΖ, Ζεόλιθος, Καινοτομία. Κρήτη 30/08/2014

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού ΑΟΖ, Ζεόλιθος, Καινοτομία - Κρήτη.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: ''ΑΟΖ, Ζεόλιθος, Καινοτομία''. Πολύκεντρο Μοιρών. Σάββατο 30 Αυγούστου 2014.

Ν. Λυγερός: 4ο Master Class Τοποστρατηγικής. Αγαθονήσι, 26 - 29 Αυγούστου 2014

Νίκος Λυγερός - 4ο Master Class Τοποστρατηγικής, Αγαθονήσι.
4ο Master Class Τοποστρατηγικής. Αγαθονήσι, 26 - 29 Αυγούστου 2014.

ΣΚΑΚΙ
ΘΑΛΑΣΣΟΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΠΟΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
ΑΟΖ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ VORONOI
ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΖΕΟΛΙΘΟΥ
ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ
ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ
ΧΡΟΝΟΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ



Ν. Λυγερός - 4ο Master Class Τοποστρατηγικής. Αγαθονήσι, 26/08/2014



Ν. Λυγερός - 4ο Master Class Τοποστρατηγικής. Μέρος A'. Αγαθονήσι, 27/08/2014



Ν. Λυγερός - 4ο Master Class Τοποστρατηγικής. Μέρος B'. Αγαθονήσι, 27/08/2014



Ν. Λυγερός - 4ο Master Class Τοποστρατηγικής. Αγαθονήσι, 28/08/2014 Μέρος Α'



Ν. Λυγερός - 4ο Master Class Τοποστρατηγικής. Αγαθονήσι, 28/08/2014 Μέρος Β'



Ν. Λυγερός -Χαρταετοί απελευθέρωσης. Αγαθονήσι, 28/8/2014



Ν. Λυγερός - 4ο Master Class Τοποστρατηγικής. Αγαθονήσι, 28/08/2014 Μέρος Γ'



Ν. Λυγερός - Ενσωμάτωση ζεόλιθου στο Αγαθονήσι. Μέρος Α΄. Αγαθονήσι 29/08/2014



Ενσωμάτωση ζεόλιθου στο Αγαθονήσι. Μέρος Β΄. 29/08/2014



Επικυρώθηκε από την Αίγυπτο η Συμφωνία με την Κύπρο για την ΑΟΖ

Η Αίγυπτος επικύρωσε χθες την συμφωνία που υπέγραψε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Κάιρο ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Η συμφωνία έχει μεγάλη σημασία για την Κύπρο, καθώς διασαφηνίζει τα θαλάσσια σύνορα των ΑΟΖ των δύο κρατών, ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι έρευνες υδρογονανθράκων ή ακόμα και να υπάρξει συνεκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων ενδέχεται να υπάρχουν εκατέρωθεν των ορίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οικόπεδα 4, 5, 10, 11 και 12 της κυπριακής ΑΟΖ καταλήγουν νοτίως στη διαχωριστική γραμμή των ΑΟΖ Κύπρου και Αιγύπτου. Ταυτόχρονα, η συμφωνία των δύο κρατών ξεκαθαρίζει σημαντικά θέματα για τις πετρελαϊκές που έχουν εξασφαλίσει δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης στα εν λόγω οικόπεδα.

Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει ότι με την επικύρωση της συμφωνίας επιβεβαιώνεται από πλευράς Αιγύπτου η πλήρης αναγνώριση της κυπριακής ΑΟΖ, αφού το τεμάχιο 4, είναι ένα από αυτά που προσπαθεί να αμφισβητήσει η Τουρκία. Κατ’ επέκταση, η στάση που κρατάει η σημερινή αιγυπτιακή κυβέρνηση αποτελεί μεγάλη νίκη για την Λευκωσία σε ότι έχει να κάνει με τις τουρκικές βλέψεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της διμερούς συμφωνίας ξεκίνησαν το 2011 αλλά στη συνέχεια καθυστέρησαν λόγω των γεγονότων στην Αίγυπτο. Η επίσκεψη του Αιγύπτιου υπουργού Ενέργειας στην Κύπρο τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά και του Κύπριου Υπουργού Ενέργειας στην Αίγυπτο προ δύο εβδομάδων, επέδρασαν καταλυτικά στην τελική επικύρωση της συμφωνίας.

Strategic moves in the Cyprus EEZ


Those who believed that the Cypriot negotiating team does not have much room for debate because Cyprus is a small country and it deals with huge companies they can see again that they were wrong, because of course they never take in to account that the one that has the dominant strategy in the negotiations is always the one who has the EEZ.
At any time they can change the overall direction since they are defending the rights and interests of their people. Many also believed that our commitments to Noble, because it is an American company, are greater than those with others and had also used the arguement of indirect involvement of Israel.
In actual fact, things are completely different, as evidenced by the energy history of Cyprus.
The 12 th block that is held by Noble through licensing, is one of the poorest. Noble also plays a role in the Leviathan field except from that of Venus .
While ENI-KOGAS, the Italian-korean company has blocks 2, 3 and 9.
And we know that block 9 is the most valueable of the 13 units Cyprus has as yet.
ENI also constitutes the 75% of the consortium.
Consequently, the overall context of the land terminal is becoming more European, a factor which surprises many analysts who have remained on old data of the region and do not calculate correctly the overall energy strategy of the European Union.
They also forget that Italy is one of the largest consumers of natural gas throughout the region. So the strong interest of ENI-KOGAS on the issue of the Cypriot terminal is no coincidence.
If we also take into account the fact that the blocks 2 and 3 are the closest of the island's coast and that each of them is physically connected to block 9, we can perceive without technical difficulty that ENI-KOGAS will want to proceed constructively in negotiations with our Cyprus.
With all these facts in mind we can see that the Cypriot energy path continues efficiently and it changes the whole approach even of the Cypriot problem, for those who have not yet understood even after so many stages that have been already covered.
It's therefore important for us to be prepared for the energy liberation of Cyprus, so that we can be active citizens.

http://www.lygeros.org/articles.php?n=16517&l=en

Στροφή της κυβέρνησης σε ENI-KOGAS για τερματικό.

Λευκωσία: Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες το απόγευμα την πρόταση του υπουργού Ενέργειας, όπως η κυβερνητική διαπραγματευτική ομάδα που διαπραγματευόταν το τερματικό υγροποίησης με τη Noble αρχίσει ανάλογες διαπραγματεύσεις και με την ENI-KOGAS. Η απόφαση του Υπουργικού αποτελεί ουσιαστικά την επισφράγιση έντονων διαβουλεύσεων το τελευταίο διάστημα μεταξύ Υπουργείου Εμπορίου και ιταλοκορεατικής κοινοπραξίας, που φαίνεται να ενδιαφέρεται ενεργά και έντονα, για να προχωρήσει η δημιουργία τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο ως μία ή και η κύρια οδός εμπορευματοποίησης του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα των τεμαχίων «2», «3» και «9».

Μετά την έγκριση του Υπουργικού, αναμένεται η έναρξη διαπραγματεύσεων με την ENI-KOGAS, με σκοπό την κατάληξη σε συμφωνία (Project Agreement), η οποία θα ορίζει όλα τα δεδομένα, το πλαίσιο και τη διαδικασία για κατασκευή τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό, δεδομένου ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, επιβεβαιωθούν μέσω των γεωτρήσεων οι αναμενόμενες εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου.

Το ζωηρό ενδιαφέρον των ENI-KOGAS έρχεται την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τις Noble - Delek άρχισαν να δίνουν δυσοίωνες προοπτικές, αφού οι δύο εταιρείες φαίνεται να έχουν οικονομική στενότητα για να προχωρήσουν λόγω των τεράστιων ποσών που πρέπει να διαθέσουν, για να αναπτύξουν το Λεβιάθαν. Επίσης, ενώ προωθούν πολλαπλές λύσεις πωλήσεων των τεράστιων ποσοτήτων φυσικού αερίου που ανακάλυψαν, το χερσαίο τερματικό δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα. Ωστόσο, αυτό δεν ερμηνεύεται ως αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις δύο εταιρείες, αφού έχει οριστεί νέος κύκλος διαπραγματεύσεων εντός Σεπτεμβρίου, κατά τον οποίο θα ξεκαθαρίσουν περισσότερο οι προθέσεις των Αμερικανο-ισραηλινών μας εταίρων.

Οι παράλληλες διαπραγματεύσεις ευνοούν την κυπριακή πλευρά, αφού αφενός δημιουργούνται συνθήκες ανταγωνιστικότητας, αφετέρου ξεκαθαρίζει περισσότερο η δομή και η διάρθρωση που θα έχει το τερματικό.

Εξάλλου, με μια συμφωνία αυτού του είδους, γίνεται η προετοιμασία για τελική συμφωνία σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ελάχιστες αναμενόμενες ποσότητες φυσικού αερίου, δηλαδή μετά τις πρώτες γεωτρήσεις, ώστε να μην καθυστερήσει η δημιουργία του τερματικού.

Επίσης, θα ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο και για πολιτικές αποφάσεις, αφού η προτεραιότητα του υπουργού Ενέργειας και της κυβέρνησης παραμένει το τερματικό, ενώ ταυτόχρονα γίνεται προεργασία -όπως με την πρόσφατη επίσκεψη Λακκοτρύπη στην Αίγυπτο- για πολλαπλή παράλληλη αξιοποίηση του φυσικού αερίου χωρίς να χρειαστεί να βάζουμε «όλα τα αβγά σε ένα καλάθι».

Εντόπισαν δέκα δυνητικά κοιτάσματα

Aξίζει να αναφερθεί ότι η ΕΝΙ – KOGAS, μετά και την ολοκλήρωση των δισδιάστατων και των τρισδιάστατων σεισμογραφικών ερευνών στα τρία τεμάχια καθώς και την επιστημονική επεξεργασία των δεδομένων, έχει εντοπίσει συνολικά 10 δυνητικά κοιτάσματα στα τρία τεμάχια, εκ των οποίων στα έξι έχει δώσει -σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου- τα ονόματα βασιλέων αρχαίων βασιλείων της Κύπρου.

Ήδη έχουν καθοριστεί η σειρά και τα σημεία γεώτρησης στα τέσσερα πρώτα κοιτάσματα, ενώ σύντομα θα καθοριστεί και για τα επόμενα δύο.

Το γεωτρύπανο «Saipem 10000» βρίσκεται καθ’ οδόν προς την Κύπρο από τη Μοζαμβίκη χωρίς να έχουν σημειωθεί ή να προβλέπονται καθυστερήσεις.

Από τις ανακαλύψεις της πρώτης γεώτρησης, στον «Ονασαγόρα», θα ξεκαθαρίσουν και πολλά τεχνοοικονομικά δεδομένα, ως προς τις φυσικές και τις ανακτήσιμες ποσότητες, την ποιότητα, τις πιέσεις και πολλά άλλα χαρακτηριστικά και άλλων κοιτασμάτων στο ίδιο και τα γειτονικά τεμάχια.

Στην Αίγυπτο για θέματα ΑΟΖ μεταβαίνει ο Υπ. Ενέργειας

Θα εξεταστούν τρόποι στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου στα θέματα ενέργειας 

Η πορεία και οι σχεδιασμοί Κύπρου – Αιγύπτου αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στις Αποκλειστικές Οικονομικές τους Ζώνες και η παρουσίαση του προγραμματισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ τίθενται την Τρίτη σε σύσκεψη της κοινής Τεχνικής Επιτροπής Κύπρου και Αιγύπτου, που θα συνεδριάσει υπό τους αρμοδίους Υπουργούς των δύο κρατών, Γιώργο Λακκοτρύπη και Sherif Ismail.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο, για το οποίο ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος αναχωρεί απόψε.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, στη σύσκεψη θα εξεταστούν γενικότερα οι τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου στα θέματα ενέργειας. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας στην Αίγυπτο εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επικείμενη συνάντηση των Προέδρων της Κύπρου και της Αιγύπτου, το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, κατά τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Στο Κάιρο, την Τρίτη, ο κ. Λακκοτρύπης θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους του Υπουργούς της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων Sherif Ismail και Βιομηχανίας και Εμπορίου Mounir Fakhry Abdel Nour

Λακκοτρύπης και Ismail προγραμματίζεται να ηγηθούν της αυριανής σύσκεψης της κοινής Τεχνικής Επιτροπής Κύπρου και Αιγύπτου για θέματα υδρογονανθράκων.

Η σύσταση της κοινής Τεχνικής Επιτροπής Κύπρου και Αιγύπτου για θέματα υδρογονανθράκων συμφωνήθηκε κατά την επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Υπουργού Πετρελαίων στην Κύπρο τον περασμένο Φεβρουάριο.

Κατά τη συνάντηση του κ. Λακκοτρύπη με τον Αιγύπτιο Υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου αντικείμενο συζήτησης θα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Υπουργός Ενέργειας επιστρέφει στην Κύπρο αύριο βράδυ.

Πηγή: ΚΗΠΕ


Βολιδοσκοπεί το Κάιρο για πώληση ΦΑ ο Λακκοτρύπης

Με αέρα αισιοδοξίας αναχωρεί τη Δευτέρα για το Κάιρο ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, συνοδεία ομάδας τεχνοκρατών από τα υπουργεία Ενέργειας και εξωτερικών.

Επί τάπητος θα τεθούν ενεργειακά θέματα, με τον υπουργό να ενημερώνει για τις δυνατότητες της Κύπρου στον τομέα του ΦΑ και να βολιδοσκοπεί για το ενδεχόμενο πώλησης Φυσικού Αερίου προς την Αίγυπτο, όταν η Λευκωσία θα έχει αυτή τη δυνατότητα. Επίσης θα συζητηθούν και θέματα διαμετακομιστικού εμπορίου.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Κάιρο, ο υπουργός ενέργειας θα προετοιμάσει το έδαφος και για τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αιγύπτιο Ομόλογο του Άμπτελ Φάταχ αλ Σίσι, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Η.Ε.

Μιλώντας στο Sigmalive και κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως η εν λόγω επίσκεψη εντάσσεται στα πλαίσιο σειράς επισκέψεων που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο σε Ομάν, Ιορδανία και Ρουμανία.

Ο υπουργός ενέργειας τόνισε πως τόσο στην Αίγυπτο όσο και στις υπόλοιπες χώρες που θα επισκεφθεί, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο πώλησης κυπριακού Φυσικού Αερίου, προσθέτοντας πως το ενδιαφέρον των εν λόγω χωρών είναι αυξημένο, ειδικότερα μετά την κρίση στην Ουκρανία και γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει προς την Κύπρο, τόνισε ο υπουργός, είναι το γεγονός ότι ο υπουργός ενέργειας του Ομάν μετέβη τον Ιούλιο σε συνέδριο ενέργειας στη Μάλτα για να συναντήσει ειδικά τον κ. Λακκοτρύπη. Όσο διευρύνονται οι ανακαλύψεις, τόσο αυξάνεται το ενδιαφέρον των ξένων χωρών», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι χώρες που πλήγηκαν στον τομέα της ενέργειας από την ουκρανική κρίση. Η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας τους και παράγοντα σταθεροποίησης της περιοχής, καθώς αποτελούμε μια ανερχόμενη δύναμη Φυσικού Αερίου», ανέφερε ο υπουργός ενέργειας.

Σε ότι αφορά το κομμάτι των γεωτρήσεων, ο Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε πως ψηλά στην ατζέντα τ5ου υπουργείου Ενέργειας είναι η έναρξη του δεύτερου κύκλου, διευρυμένων γεωτρήσεων στα οικόπεδα 2,3 και 9 από την ENI. «Οι εν λόγω γεωτρήσεις θα διαρκέσουν από 12 μέχρι 18 μήνες και αναλόγως των αποτελεσμάτων τους θα προχωρήσουμε», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας πως τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι ενθαρρυντικά.

Εξάλλου, αρχές του 2015, η Noble προχωρεί βάση του συμβολαίου της, σε νέα, επιβεβαιωτική γεώτρηση εντός του τεμαχίου 12, χωρίς να αποκλείεται να γίνουν και έρευνες για εντοπισμό πετρελαίου, όπως είχε αναφέρει και στο παρελθόν η εταιρεία.

Πάντως, ο υπουργός ανέφερε πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ενημέρωση του υπουργείου του από την Noble για το θέμα των ερευνών για πετρέλαιο, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα γνωρίζουμε σίγουρα πριν τα τέλη του χρόνου.

Τονίζεται ότι οι έρευνες για πετρέλαιο γίνονται σε μεγαλύτερο βάθος και κοστίζουν πολύ περισσότερο, σε σχέση με τις έρευνες για ΦΑ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η Noble να πάρει το ρίσκο, μιας και οι μέχρι στιγμής ενδείξεις της είναι ενθαρρυντικές.

Η ΑΟΖ ως αιχμή στρατηγικής

Η ΑΟΖ δεν είναι απλώς μια οικονομική ζώνη σαν τις άλλες. Η ΑΟΖ είναι αιχμή υψηλής στρατηγικής ενός έθνους που ζει εδώ και αιώνες με τα θεμέλια της θάλασσας. Έτσι η ΑΟΖ λειτουργεί στο πλαίσιο της τοποστρατηγικής που επιτρέπει μια εισαγωγή στη χρονοστρατηγική. Γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να την περιορίζουμε μόνο και μόνο σε οικονομικά δεδομένα, αλλιώς θα λέγαμε το ίδιο για τη θάλασσα σε σχέση με το εμπόριο. Έτσι ο εμπορικός στόλος δεν είναι ένας εθνικός στόλος. Μόνο όταν υπάρχουν δικοί μας με ήθος, η δράση τους μπορεί να έχει μία εθνική απήχηση. Η ΑΟΖ έχει νόημα ως συνέχεια της θεμελίωσης της ελληνικής επανάστασης που έχει δώσει τόση σημασία στη θάλασσα. Είναι λοιπόν μια μορφή θαλασσοστρατηγικής που εφαρμόζεται με σύγχρονα δεδομένα στο Δίκαιο της Θάλασσας. Δίχως αυτή θα ήταν απλώς μια εμπορική κίνηση, ενώ πρόκειται για μια στρατηγική πράξη που αλλάζει ριζικά τα δεδομένα όχι μόνο για την πατρίδα μας, αλλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ανατολική Μεσόγειο. Η ΑΟΖ ειδικά του Ελληνισμού δίνει μια άλλη διάσταση στην εξέλιξη των πραγμάτων και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Δεν πρόκειται λοιπόν σε αυτό το στρατηγικό επίπεδο να αποδεχθούμε την ύπαρξη κατεχομένων που εμποδίζουν όχι μόνο την ανάπτυξη, αλλά την ουσιαστική ανάκαμψη του έθνους μετά από τόσα δεινά που πέρασε. Φτάνει πια η μίζερη προσέγγιση της γης χωρίς τη θάλασσα. Γιατί η γη του Ελληνισμού είναι η θάλασσα κι όσοι δεν το έχουν καταλάβει αυτό μετά αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε κάτι που θεωρούν εντελώς ουτοπία. Απλά και μόνο επειδή δεν μπορούν να δουν πέρα από το παρόν το μέλλον που έχει αρχίσει μέσω της θάλασσας και της ΑΟΖ του Ελληνισμού.

Η Απόφαση του ΥΠΕΚΑ για τα 20 ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα

Η απόφαση του ΥΠΕΚΑ αφορά την Προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε είκοσι θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα και νοτίως της Κρήτης. Με αυτόν τον τρόπο μετά την ανακοίνωση των είκοσι οικοπέδων, η Ελλάδα περνά στο επόμενο στάδιο που είναι απαραίτητο για να ενεργοποιηθεί το όλο πλαίσιο. Η απόφαση βασίζεται στον Νόμο περί Υδρογονανθράκων 2289/1995, στην τροπολογία 4001/2011 και στην απόφαση με την ανακοίνωση των 20 θαλάσσιων οικοπέδων. Το σημείο 3 προβλέπει ότι η κατάθεση των προσφορών των εταιρειών γίνεται το αργότερο έως και την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά από έξι μήνες από την ημερομηνία δημοσίευσης Ανακοίνωσης της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το νομικό πλαίσιο υπόκειται στο Νόμο περί Υδρογονανθράκων και στο Προεδρικό Διάταγμα 127/1996. Η Σύμβαση Μίσθωσης βασίζεται στο καθεστώς Μίσθωμα/Φόρος. Η στρεμματική αποζημίωση ανά έτος έχει ως εξής:
Κατά την πρώτη Φάση Ερευνών: 50,00€/km2
Κατά τη δεύτερη Φάση Ερευνών: 100,00€/km2
Κατά την Τρίτη Φάση Ερευνών: 200,00€/km2
Με τη δήλωση περί εντοπισμού εμπορικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος υδρογονανθράκων αρχίζει το Στάδιο Εκμετάλλευσης. Το Στάδιο Εκμετάλλευσης διαρκεί είκοσι πέντε έτη με δυνατότητα παράτασης για δύο περιόδους πέντε ετών έκαστη, υποκείμενη σε αναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης.
Οι Συμβάσεις Μίσθωσης προς εκτέλεση μεταξύ των Μισθωτών και της Ελληνικής Δημοκρατίας διέπονται από το Ελληνικό Δίκαιο. Η έρευνα και η εκμετάλλευση πρέπει να διεξάγονται σε πλήρη συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την ενέργεια και το περιβάλλον. Κάθε Αιτών θα καταβάλει στο Υπουργείο τέλος υποβολής αίτησης δύο χιλιάδων Ευρώ για κάθε Αίτηση. Η Αξιολόγηση προσφορών έχει διάρκεια 3 μήνες. Για την υποβολή αίτησης πρέπει να έχουν πληρωθεί οι ακόλουθες προϋποθέσεις: πληρωμή του τέλους υποβολής της αίτησης των 2.000 Ευρώ, Αγορά κατ’ ελάχιστον 1.500 χιλιομέτρων σεισμικών γραμμών PGS MC2D-GRE2012, συμπεριλαμβανομένων όλων των σεισμικών της περιοχής προς παραχώρηση. (Αν ο Αιτών είναι Κοινοπραξία, που αποτελείται από δύο μέλη, τρία ή τέσσερα μέλη η έκπτωση θα είναι της τάξης του 10% , 20% ή 30%) Αγορά της Έκθεσης Ερμηνείας δισδιάστατων δεδομένων του 2014 έναντι ποσού 50.000 Ευρώ. Οι Αιτούντες υποχρεούνται να παράσχουν εγγύηση σοβαρής πρόθεσης/ομόλογο προσφοράς ύψους 100.000 Ευρώ. Οι Αιτούντες πρέπει να αποδεικνύουν την ικανότητά τους με τη δραστηριότητά τους, την εμπειρία σε θαλάσσιες περιοχές με βαθυμετρίες άνω των 1.000 μέτρων, τα αποδεδειγμένα και πιθανά αποθέματα τα τελευταία 5 έτη, την παραγωγή υδρογονανθράκων σε εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου τελευταία 5 έτη. Οι Αιτούντες πρέπει να προτείνουν ένα αντάλλαγμα υπογραφής σύμβασης και ένα αντάλλαγμα παραγωγής σε Ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται επαγγελματικά για το μέλλον στην ενέργεια.

Προκήρυξη ∆ιεθνούς ∆ιαγωνισµού για παραχώρηση δικαιώµατος έρευνας και εκµετάλλευσης υδρογονανθράκων στις χερσαίες περιοχές «Άρτα - Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος»

Προκήρυξη ∆ιεθνούς ∆ιαγωνισµού για παραχώρηση δικαιώµατος έρευνας και εκµετάλλευσης υδρογονανθράκων στις χερσαίες περιοχές «Άρτα - Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος»

Ο Ονασαγόρας και η Κυπριακή ΑΟΖ

Μετά από την Αφροδίτη ως κοίτασμα του θαλάσσιου οικοπέδου 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, έρχεται η σειρά του Ονασαγόρα στο 9. Ενώ το 12 είναι ένα από τα πιο φτωχά τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ, το 9 είναι το πιο ακριβό από όλα. Γι’ αυτό το λόγο, 9 από τις 15 κοινοπραξίες των 33 υποψηφίων εταιρειών είχαν υποβάλει φάκελο γι’ αυτό το οικόπεδο. Τελικά η αδειοδότηση κατέληξε στην κοινοπραξία της ENI- Kogas που έκανε μια καλύτερη προσφορά από την κοινοπραξία Novatec, Gas Prom Bank και Total. Και τώρα βλέπουμε αντικειμενικά τη σοβαρότητα της ENI-Kogas, αφού αναμένουμε ήδη τη μεταφορά της πλατφόρμας γεώτρησης, για να εκτελέσει την αποστολή της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Έτσι δεν θα έχουμε μόνο πρακτικά στοιχεία από την αμερικανική εταιρεία Nobel αλλά και από την ιταλοκορεατική κοινοπραξία. Με αυτόν τον τρόπο θα πάψουν και οι κριτικές των θεωρητικών προσεγγίσεων της ΑΟΖ. Και θα ενισχυθούν τα 13 θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου με έμμεσες επιπτώσεις και στα 20 θαλάσσια οικόπεδα της Ελλάδας. Όσοι λοιπόν αναρωτιούνται ακόμα πότε θα αλλάξουν τα δεδομένα, πρέπει να καταλάβουν επιτέλους ότι η ενέργεια δεν είναι μόνο για την οικονομία αλλά και για τη στρατηγική. Διότι είναι αυτή που ενεργοποιείται με την ένωση της κυπριακής και της ελληνικής ΑΟΖ. Γιατί η ΑΟΖ του Ελληνισμού ακολουθεί τη χρονική οριζόντια στρατηγική της Μεσογείου. Έτσι η Ανατολική Μεσόγειος μέσω της ενέργειας επιτρέπει την ανασυγκρότηση και την αναδίπλωσή μας στην περιοχή μας. Γι’ αυτό το λόγο, δείχνει στοιχεία της τοποστρατηγικής και αποτελεί εισαγωγή στη χρονοστρατηγική.

Τέλος Σεπτεμβρίου τρυπά τον Ονασαγόρα το Saipem 10000

Τέλος Σεπτεμβρίου θα είναι πανέτοιμο το γεωτρύπανο Saipem 10 χιλιάδες της ENI - KOGAS, για να αρχίσει την πρώτη του γεώτρηση στο κοίτασμα Ονασαγόρας στο τεμάχιο 9 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ερχόμενη Τρίτη  το γεωτρύπανο βάζει πλώρη και αρχίζει εντατικά την προετοιμασία για την πρώτη γεώτρηση.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Φιλελεύθερος" το Saipem 10000 που θα ξεκινήσει από τη Μοζαμβίκη θα υποστηρίζεται από τέσσερα άλλα σκάφη, τα οποία τα τελευταία 24ωρα επιχειρούν απελευθέρωση του πλοίου από τα σημεία σταθεροποίησης στη Μοζαμβίκη όπου επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.  

Η διάρκεια της πρώτης γεώτρησης για την οποία επικρατεί αισιοδοξία, αναμένεται να διαρκέσει περίπου 52 μέρες.

Το κόστος της γεώτρησης υπολογίζεται στις 390 χιλιάδες δολάρια την ημέρα.

Το γεωτρύπανο είναι πέμπτης γενιάς και έχει πραγματοποιήσει επιτυχείς γεωτρήσεις στη νοτιοανατολική Ασία, καθώς έχει δυνατότητες γεώτρησης σε πολύ μεγάλα βάθη.

Τα συστήματα του εν λόγω πλοίου, τα πιστοποιητικά, τα τεχνικά δεδομένα και τα δεδομένα ασφάλειας , αναμένεται ότι θα επιθεωρήσει το τμήμα επιθεώρησης εργασίας του υπουργείου Εργασίας.  

Στο ΦΕΚ οι χάρτες για τα θαλάσσια οικόπεδα υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μπει «από την κύρια είσοδο» στην παγκόσμια αγορά ερευνών υδρογονανθράκων, θέλει να δώσει η κυβέρνηση στις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.
Προς τούτο σπεύδει να δημοσιεύσει στο ΦΕΚ τα πρότυπα των συμβάσεων και τους χάρτες με τα  θαλάσσια οικόπεδα που πρόκειται να βγουν σε γύρο παραχωρήσεων, καθώς και τις 3 χερσαίες περιοχές που έχει ζητήσει η ENEL και θα βγουν επίσης σε διαγωνισμό.
Όσον αφορά την πρόοδο του ελληνικού ερευνητικού προγράμματος, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress.gr, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης έστειλε ήδη τους επίσημους χάρτες που απεικονίζουν τα 23 θαλάσσια και χερσαία «οικόπεδα» (τα οποία θα δοθούν μέσα από τους δύο διεθνείς διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων) προς δημοσίευση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. 
Πρόκειται για δύο ξεχωριστές υπουργικές αποφάσεις. Η πρώτη αφορά στην «επιλογή είδους σύμβασης» και στον «γεωγραφικό προσδιορισμό» των τριών χερσαίων περιοχών Αρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησος, και η δεύτερη προσδιορίζει γεωγραφικά τις 20 θαλάσσιες περιοχές σε Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης. Είναι οι πρόδρομοι δύο μεγάλων διεθνών διαγωνισμών, οι διακηρύξεις των οποίων θα πάνε επίσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Έτσι, επίσημα πια, ανοίγουν οι μεγάλοι γύροι παραχωρήσεων περιοχών που έχουν ενδιαφέρον για κοιτάσματα φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Βέβαια, οι διαδικασίες για την υποβολή προσφορών από επενδυτές θα ξεκινήσουν τότε που οι χάρτες με τις ακριβείς συντεταγμένες των περιοχών αλλά και τα κείμενα των διακηρύξεων των διαγωνισμών θα δημοσιευτούν και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την ημερομηνία εκείνη θα αρχίσουν να μετρούν αντίστροφα οι μέρες για την υποβολή προτάσεων από τις πετρελαϊκές εταιρείες.
Οι δύο διαγωνισμοί, ο ένας για τα 20 θαλάσσια «οικόπεδα» συνολικής έκτασης 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ο δεύτερος για τα 3 χερσαία της Δυτικής Ελλάδας, διαφέρουν μεταξύ τους. Ο τελευταίος διαγωνισμός προκλήθηκε από τον ενεργειακό ιταλικό κολοσσό Enel. Τον περασμένο Απρίλιο, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης είχε ανακοινώσει το ενδιαφέρον των Ιταλών για τις τρεις περιοχές Άρτα - Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησος. Σε τέτοιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο υπουργός δημοσιοποιεί τον χάρτη με τις συντεταγμένες και την προκήρυξη, καθώς και το είδος της σύμβασης «μίσθωσης», προκειμένου να προσκαλέσει το ενδιαφέρον κι άλλων επενδυτών.
Οι τρεις περιοχές θα είναι ανοιχτές να «χτυπηθούν»... για 90 ημέρες από τότε που θα δημοσιευτούν τα παραπάνω έγγραφα στην Εφημερίδα της ΕΕ. Αν δεν βρεθεί ενδιαφερόμενος, τότε το ελληνικό Δημόσιο υπογράφει σύμβαση μίσθωσης με την εταιρεία, στη συγκεκριμένη περίπτωση με την Enel, που εκδήλωσε ενδιαφέρον για έρευνες κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Η διακήρυξη αλλά και ο χάρτης για τις 20 θαλάσσιες περιοχές που θα «βγούν» στον πρώτο γύρο παραχωρήσεων της χώρας μας μετά από πολλά χρόνια, εκτιμάται ότι θα δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Ε.Ε. μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Από τότε θα δοθεί χρονικό διάστημα έξι μηνών στους ενδιαφερομένους για την υποβολή προσφορών. Έτσι, στα μέσα Μαρτίου θα γνωρίζουμε ποιες εταιρείες θα προσέλθουν και ποιες περιοχές θα θελήσουν να διερευνήσουν.
Ως γνωστόν ο γύρος παραχωρήσεων αφορά τις περιοχές του Ιονίου και της θάλασσας νότια της Κρήτης. Για την ακρίβεια, το Ιόνιο Πέλαγος και η θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης «τεμαχίστηκαν» σε 20 περιοχές, αφού πρώτα μελετήθηκαν και αξιολογήθηκαν τα δεδομένα που συνέλεξε η νορβηγική εταιρεία PGS στη διάρκεια των δισδιάστατων σεισμικών της ερευνών. Πρόκειται για 20 «οικόπεδα» στα οποία υπάρχει μεγάλο πετρελαϊκό ενδιαφέρον. Είναι 11 περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, εκ των οποίων η μία, το «οικόπεδο» με το νούμερο 11, στους κόλπους της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, ενώ οι 10 με τα αντίστοιχα νούμερα ξεκινούν από τα θαλάσσια σύνορα με την Αλβανία, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, και καταλήγουν μέχρι και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Άλλα εννιά θαλάσσια «οικόπεδα» είναι κάτω από την Κρήτη.