Η στρατηγική σημασία του σταθμού υγροποίησης της Κύπρου

Ν. Λυγερός 

Η στρατηγική σημασία του σταθμού υγροποίησης της Κύπρου δεν φαίνεται να είναι κατανοητή σε όλους, παρόλο που όλοι ασχολούνται με το θέμα των υδρογονανθράκων του νησιού. Το να είσαι μόνο ένα πέρασμα για τους αγωγούς δεν επαρκεί για να αποκτήσεις σταθερότητα σε εθνικό επίπεδο. Το σημαντικό είναι να είσαι πηγή και να προσφέρεις προστιθέμενη αξία στο προϊόν που παράγεις. Αυτό ακριβώς κάνει ένας σταθμός υγροποίησης, διότι αφού κατεβάσει το φυσικό αέριο στους -162οC, το μετατρέπει σε υγρό και εξοικονομεί 600 φορές τη χωρητικότητα. Επίσης, στην περιοχή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει σταθμό LNG και η Κύπρος είναι ο ιδανικός παίκτης, αφού είναι όσο πιο κοντά γίνεται στα στρατηγικά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Οι σχέσεις της Κύπρου με το Λίβανο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο είναι πολύ καλές και αυτό έχει αποδειχθεί και με τις συμφωνίες οριοθέτησης. Κατά συνέπεια, ένας σταθμός LNG στην Κύπρο έχει τεράστια αξία, διότι την μετατρέπει σε ενεργειακό κόμβο και σε σκακιέρα σταθερότητας. Έτσι η μεταφορά του φυσικού αερίου σε ήδη υπάρχον σταθμό LNG δεν είναι μια καλή επιλογή. Προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει το κόστος της επένδυσης, αλλά σε βάθος χρόνου δημιουργεί μια εξάρτηση που δεν την έχουμε ανάγκη. Επίσης δίνει την εντύπωση ότι όλα γίνονται μόνο και μόνο με το κοίτασμα Αφροδίτη λες και δεν υπάρχει κανένα άλλο. Αυτό κι αν σημαίνει έλλειψη επενδυτικού πνεύματος! Η Κύπρος βρίσκεται πλέον σ’ ένα στρατηγικό και ενεργειακό παίγνιο, όπου η υψηλή στρατηγική είναι κυρίαρχη και δεν πρέπει να επηρεάζεται από τοπικισμό σκέψης.

Στρατηγικά δεδομένα της ENI

Ν. Λυγερός 

Επειδή ακούμε πολλές απόψεις και ερμηνείες για τις κινήσεις της ENI μετά από τις γεωτρήσεις στο κοίτασμα Ονασαγόρα και στο κοίτασμα Αμαθούσα, είναι καλό να έχουμε υπόψη μας και αντικειμενικά δεδομένα που οδηγούν σε μια στρατηγική εξήγηση. Η ιταλική εταιρεία ENI είναι παρούσα στην Αίγυπτο από το 1954. Σε αυτή τη χώρα είναι ο κύριος παραγωγός με 210.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα όσον αφορά κοιτάσματα ξηράς. Εδώ και μερικά χρόνια η ENI απέκτησε άδειες και σε θαλάσσια οικόπεδα της Αιγύπτου. Έτσι η ENI βρίσκεται ήδη στο Shorouk block και στο Southwest Meleiha block. Φέτος με νέες υπογραφές έχει άδειες στο North Leil block που εφάπτεται στην κυπριακή ΑΟΖ και αποτελείται από 5,105 km2, όπου λειτουργεί μόνη της και στο Karawan block που αποτελείται από 4,565 km2, όπου λειτουργεί με την BP με ποσοστά κοινοπραξίας 50%-50% . Κατά συνέπεια όταν λέμε ότι η ENI πιέστηκε από την Τουρκία για να φύγει, πρέπει να καταλάβουμε ότι οι γεωτρήσεις στο block 9 της κυπριακής ΑΟΖ έγιναν κλασικά και ότι τώρα ετοιμάζονται καινούριες γεωτρήσεις στα blocks της αιγυπτιακής ΑΟΖ. Ταυτόχρονα ζήτησαν παράταση της άδειας έρευνας στην κυπριακή ΑΟΖ για δύο χρόνια, έτσι ώστε να επεξεργαστούν τα γεωλογικά κυπριακά δεδομένα την ώρα που κάνουν γεωτρήσεις στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. Έτσι βλέπουμε ότι τα στρατηγικά δεδομένα της ENI λειτουργούν ανεξάρτητα από τις πληροφορίες που διαδίδονται λόγω πολιτικάντικων και δημοσιογραφικών επιλογών στην Κύπρο.

Διάλεξη του Ν. Λυγερού: Γεωπολιτική προσέγγιση έρευνας θαλάσσιων οικοπέδων. 06/04/2015

Διάλεξη του Ν. Λυγερού: Γεωπολιτική προσέγγιση έρευνας θαλάσσιων οικοπέδων. Λιμάνι Λάρνακας, 06/04/2015.

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: 'ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο'

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο". Δημοτικό Σχολείο Φικάρδου, Κύπρος. Σάββατο 04 Απριλίου 2015. 




Φωτογραφίες από τη διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο"

Το σεισμικό φεύγει, το γελοίο παραμένει

Το σεισμικό φεύγει, το γελοίο παραμένει και ο λόγος είναι απλός. Όταν φεύγεις, ενώ δεν έχεις κάνει απολύτως τίποτα και προσπαθείς να το αξιοποιήσεις διπλωματικά, δείχνει πόσο χαμηλά είναι το επίπεδό σου. Έχουμε τέσσερις μήνες που παρακολουθούμε τις κινήσεις ενός σεισμικού, που ουσιαστικά παρέμεινε στο λιμάνι της Αμμοχώστου, δίχως να κάνει καμιά έρευνα στα θαλάσσια οικόπεδα που προέβλεπε η NAVTEX, δηλαδή το 1, το 8 και το 12. Έτσι όλοι μίλησαν για την ενόχληση που δημιουργούσε ένα σεισμικό που είχε δέσει σε λιμάνι. Τώρα που φεύγει, προσπαθούν να πουν ότι σχετίζεται με το γεωτρύπανο της ENI στο κοίτασμα Αμαθούσα. Η πραγματικότητα είναι ριζικά διαφορετική. Η ENI έκανε κανονικότατα την έρευνά της στο θαλάσσιο οικόπεδο 9 για το κοίτασμα Ονασαγόρα και στη συνέχεια για το κοίτασμα Αμαθούσα χωρίς να υποστεί καμιά απολύτως παρενόχληση. Έτσι η έρευνα ακολούθησε την κλασσική διαδικασία. Κατά συνέπεια, αν το σεισμικό φεύγει μάς αφήνει εντελώς αδιάφορους όσον αφορά στην ΑΟΖ. Ήταν από την αρχή ένα τέχνασμα, ούτε καν στρατήγημα και ξέραμε όλοι την χαμηλή του αξία. Τώρα είναι πλέον απόδειξη. Ας το θέσουμε ξεκάθαρα τώρα κι ας συνεχίσουμε το έργο μας στο πλαίσιο της κυπριακής ΑΟΖ, δίχως ν’ ασχολούμαστε με ανούσια. Διότι η πρωτοβουλία είναι η ΑΟΖ κι όχι ένα σεισμικό της αδράνειας και της απραξίας.