Αρχίζει η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο της Αφροδίτης

ΑΟΖ Κύπρου - Αρχίζει η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο της Αφροδίτης.
Αρχίζει σήμερα η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο Αφροδίτη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Το τρυπάνι θα φτάσει στα 5,607 μέτρα βάθος.

Σκοπός της γεώτρησης είναι η διακρίβωση του μεγέθους και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των κοιτασμάτων. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε 3-4 μήνες και τα τελικά θα γνωστοποιηθούν στο τέλος του 2013.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη για το φυσικό αέριο, που παρουσίασε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, την ίδια περίοδο θα μπουν και οι υπογραφές για το μνημόνιο συναντίληψης και τη συμφωνία για το έργο του τερματικού υγροποίησης με τη NOBLE.

Η τελική επενδυτική απόφαση για το τερματικό υγροποίησης αναμένεται να ληφθεί το τρίτο τρίμηνο του 2015. Εντός του 2014 θα έχουμε και νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ από τις εταιρείες TOTAL και ENI.

Η προπώληση του φυσικού αερίου θα γίνει αμέσως μετά την επιβεβαιωτική γεώτρηση. Το τρίτο τρίμηνο του 2018 θα έχουμε τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου στην Κύπρο, ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2019 θα έχουμε τις πρώτες εξαγωγές φυσικού αερίου από το τεμάχιο 12.

Σ.Κασίνης: "Όλα είναι έτοιμα"

Όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η επιβεβαιωτική γεώτρηση και ελπίζουμε πως όλα θα πάνε καλά» δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Σόλωνας Κασίνης.

Με τα επιβεβαιωτικά αποτελέσματα θα γνωρίζουμε, είπε, τις ποσότητες, θα μπορεί να οριστεί ως εμπορεύσιμο το κοίτασμα, και θα μπορέσει να προχωρήσει ο σχεδιασμός για το κέντρο υγροποίησης.

Όταν γνωρίζουμε πως θα πάει αυτή η γεώτρηση, πρόσθεσε, τότε θα υπογραφτεί και το μνημόνιο συναντίληψης για το τερματικό.

http://www.sigmalive.com/