Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Εθνικός στρατηγικός πλούτος"

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα Εθνικός στρατηγικός πλούτος.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Εθνικός στρατηγικός πλούτος". Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών. Πέμπτη 30/05/2013, ώρα: 21.00.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην εκπομπή "Κάθε Μεσημέρι" 29/05/2013

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή 'Κάθε Μεσημέρι' 29-05-2013.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή "Κάθε Μεσημέρι" 29/05/2013.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο tv Σέρρες 29/05/2013

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο tv Σέρρες 29-05-2013.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο tv Σέρρες 29/05/2013.

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: ''Ελευθερία - ΑΟΖ - Ελλάδα''

Νίκος Λυγερός - Ελευθερία - ΑΟΖ - Ελλάδα.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ελευθερία - ΑΟΖ - Ελλάδα". Εμπορικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Σερρών. Τετάρτη 29 Μαΐου 2013.

Διάλεξη του Ν. Λυγερού - ΑΟΖ, Στρατηγική και Φιλοσοφία

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού - ΑΟΖ, Στρατηγική και Φιλοσοφία.
Διάλεξη του Ν. Λυγερού - ΑΟΖ, Στρατηγική και Φιλοσοφία.
Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας.
27/05/2013.

ΑΟΖ και ακριτικά νησιά

Νίκος Λυγερός - ΑΟΖ και ακριτικά νησιά.
Για όσους δεν έχουν καταλάβει ακόμα γιατί δίνουμε έναν τεράστιο αγώνα ως λαός για να αποκτήσουμε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη πρέπει να υπενθυμίσουμε και να διευκρινίσουμε τα εξής. Η ελληνική ΑΟΖ ενισχύει κάθε νησί της πατρίδας μας με τα κριτήρια της. Αυτό μας επιτρέπει να είμαστε πιο ανθεκτικοί όσον αφορά στις διεκδικήσεις που έχουμε και να μην καταρρέουν μόλις υπάρχει μια τεχνητή αμφισβήτηση. Πρακτικά η ελληνική ΑΟΖ υποστηρίζει και αξιοποιεί κάθε νησί της πατρίδας μας και ειδικά τα ακριτικά νησιά που έχουν τις μεγαλύτερες γενικευμένες κυψέλες Voronoi. Αυτό σημαίνει ότι εκμεταλλεύεται ένα άλλο στρατηγικό νοητικό σχήμα. Όσο πιο ακριτικά είναι τα νησιά μας, τόσο μεγαλύτερη ΑΟΖ προσφέρουν στην Ελλάδα. Πρέπει λοιπόν να συνδυάσουμε αυτή την πληροφορία με το γεγονός ότι τα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών και αντιπροσωπεύουν δεκαετίες ενεργειακής Ελλάδας και όχι μόνο μέρες όπως είναι το Κατάκολο, βρίσκονται ακριβώς σε αυτές τις ακριτικές περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ. Κατά συνέπεια, έχουν μια άμεση σχέση με τα δεδομένα του Νόμου Υδρογονανθράκων 2289/1995 και της τροπολογίας του 4001/2011, αφού προβλέπει αυτός ο Νόμος ότι το 5% των απολαβών του ελληνικού Δημοσίου θα πηγαίνει αυτόματα στη περιφέρεια δίχως καμία άλλη παρέμβαση. Επομένως πρέπει να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξης αυτών των ακριτικών νησιών και περιοχών, για να προετοιμαστεί το έδαφος για την εφαρμογή του πλαισίου της ελληνικής ΑΟΖ. Δεν έχει νόημα να μιλάμε γενικά σε επίπεδο περιφέρειας δίχως να κατέχουμε το αντικείμενο και να κάνουμε δήθεν ότι μας ενδιαφέρει για να πείσουμε μερικούς ψηφοφόρους που έχουν άγνοια. Πρέπει επί του πρακτέου κάθε ακριτική περιφέρεια, που έχει σχέση με τα κοιτάσματα-στόχους, να μελετήσει και να παρουσιάσει ένα σχεδιασμό αξιοποίησης των δεδομένων της ΑΟΖ γιατί αυτή είναι η ουσία. Σε επίπεδο θέσπισης πρέπει να είναι ενήμεροι οι βουλευτές. Σε επίπεδο εφαρμογής σε τακτικό επίπεδο, οι περιφερειάρχες. Σε επίπεδο στρατηγικό, ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός ΠΕΚΑ και ο Υπουργός Εξωτερικών. Σε αυτήν τη φάση που βρισκόμαστε είναι οι Περιφέρειες που γνωρίζουν τα λιγότερα λόγω θεσμικής θέσης, ενώ στην πραγματικότητα είναι απαραίτητο να εμπλακούν σε αυτό το πεδίο δράσης. Ειδικά αν έχουν ακριτικά νησιά όπως είναι τα Διαπόντια, η Γαύδος και το Καστελλόριζο. Επίσης, τα νησιά όπως είναι η Κέρκυρα, η Κρήτη και η Κάρπαθος, που παίζουν το ρόλο του συνδετικού κρίκου, πρέπει να παίξουν σε πολλαπλό επίπεδο, και στρατηγικό και τακτικό, για να υποστηρίξουν τη δομή του όλου πλαισίου όσο πιο γρήγορα γίνεται για να περάσουν από μια παθητική φάση αναμονής σε μια δυναμική φάση ετοιμότητας.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Alpha Radio 98.9fm, 27/05/2013

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο Alpha Radio 98,9fm.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο Alpha Radio 98.9fm στις 27/05/2013.

Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος, Τ. Φωκιανού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, 26/05/2013

Νίκος Λυγερός, Αντώνης Φώσκολος, Τερέζα Φωκιανού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, 26-05-2013.
Ο Νίκος Λυγερός, ο Αντώνης Φώσκολος και η Τερέζα Φωκιανού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, στις 26/05/2013.

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, οικονομική κρίση, Κάρπαθος"

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα - Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, οικονομική κρίση, Κάρπαθος.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, οικονομική κρίση, Κάρπαθος". Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου. Σάββατο 25 Μαΐου 2013, ώρα: 18.00.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο TVKOSMOS 24/05/2013

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο TVKOSMOS 24-05-2013.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο TVKOSMOS 24/05/2013.

Άλλο ποσό κι άλλο ποσοστό

Νίκος Λυγερός - Άλλο ποσό κι άλλο ποσοστό.
Όταν προσπαθείς να πείσεις με δημαγωγικό τρόπο ότι μπορείς ν' αποφύγεις τις συνθήκες και τις πιέσεις χρησιμοποιώντας την έννοια του ποσού όσο κι αν είναι αφαιρετική ή μάλλον αυθαίρετη όταν μιλάς για προπώληση πρέπει να είσαι προσεχτικός, διότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα αλλά αυτή υπάρχει και θα έρθει να σε διαψεύσει με τον πιο σκληρό τρόπο. Βέβαια μέχρι να υπάρξει το πρόβλημα θα μπορείς να λες ό,τι θες και να μιλάς ακόμα και για τιτλοποίηση. Όταν όμως όλοι θα δουν ότι στη πράξη δεν έκανες απολύτως τίποτα, διότι στην ουσία ούτε εσύ δεν πίστευες στην υλοποίηση αυτής της ιδέας, γιατί δεν ήθελες παρά μόνο την ορολογία της, τότε θα τους απογοητεύσεις και δεν θα πιστεύουν πια στην αξιοπιστία σου. Αντιθέτως πρέπει να σκεφτείς ότι ένα συμμαχικό πλαίσιο είναι απαραίτητο για να παλέψουμε ενάντια στα κτήνη που τολμούν να ξεχάσουν τους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους, τους αγνοούμενους για να προτείνουν στον θύτη που δεν αναγνωρίζει τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, το πέρασμα της ενέργειας της θάλασσας. Γιατί αυτούς πρέπει να πολεμήσουμε κι όχι τους δικούς μας που προσπαθούν να σταθούν όρθιοι όταν όλοι οι άλλοι γονατίζουν με την παραμικρή δυσκολία. Εδώ παράγουμε έργο για το μέλλον του λαού μας και δεν ανεχόμαστε τη δημαγωγία. Μίλα λοιπόν ξεκάθαρα για ποσοστό το οποίο θα υπάρχει μόνο και μόνο μετά την αξιοποίηση του απέραντου γαλάζιου που μας έδωσε η στρατηγική.

Συνέντευξη του Ν.Λυγερού στο Ράδιο 98.4 fm με τον Γιώργο Σαχίνη

Συνέντευξη του Ν.Λυγερού στο Ράδιο 98.4 fm με τον Γιώργο Σαχίνη.
Συνέντευξη του Ν.Λυγερού στο Ράδιο 98.4 fm με τον Γιώργο Σαχίνη στις 24/05/2013.

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ραδιόφωνο Maximum 93.6 FM 24/05/2013

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ραδιόφωνο Maximum 93,6 FM 24-5-2013
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ραδιόφωνο Maximum 93.6 FM 24/05/2013, στην εκπομπή του Δ. Κολιού.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Βρυξέλλες, 22 Μαΐου 2013

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Βρυξέλλες, 22 Μαΐου 2013 (ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ)
Επισυνάπτονται για τις αντιπροσωπίες τα συµπεράσµατα του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου (22 Μαΐου 2013). Στην παρούσα οικονοµική συγκυρία, πρέπει να κινητοποιήσουµε όλες τις πολιτικές µας υπέρ της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης και την ανάπτυξης. Ο εφοδιασµός των οικονοµιών µας µε οικονοµικά προσιτή και βιώσιµη ενέργεια έχει ζωτική σηµασία στο πλαίσιο αυτό. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο συµφώνησε σήµερα σειρά κατευθυντήριων γραµµών σε τέσσερις τοµείς, που από κοινού θα επιτρέψουν στην ΕΕ να τονώσει την ανταγωνιστικότητά της και να ανταποκριθεί στην πρόκληση που συνιστούν οι υψηλές τιµές και το υψηλό κόστος: επείγουσα ολοκλήρωση µιας πλήρως λειτουργικής και διασυνδεδεµένης εσωτερικής αγοράς ενέργειας, διευκόλυνση των απαιτούµενων επενδύσεων στον τοµέα της ενέργειας, διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασµού της Ευρώπης και ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης. Η φορολογική απάτη και η φοροδιαφυγή περιορίζουν την ικανότητα των κρατών να εισπράττουν έσοδα και να εκτελούν τις οικονοµικές πολιτικές τους. Σε περιόδους σοβαρής δηµοσιονοµικής στενότητας, η καταπολέµηση της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής δεν είναι απλώς θέµα φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά αποκτά ζωτική σηµασία για την πολιτική και κοινωνική αποδοχή της δηµοσιονοµικής εξυγίανσης. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο συµφώνησε να επιταχύνει τις εργασίες για την καταπολέµηση της φορολογικής απάτης, της φοροδιαφυγής και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασµού. Συγκεκριµένα, θα δοθεί κατά προτεραιότητα ώθηση στις εργασίες για την προαγωγή και την επέκταση της αυτόµατης ανταλλαγής πληροφοριών σε όλα τα επίπεδα.


Ι. ΕΝΕΡΓΕΙΑ

1. Η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ πρέπει να εγγυάται την ασφάλεια του εφοδιασµού των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε προσιτές και ανταγωνιστικές τιµές και κόστος, κατά τρόπο ασφαλή και βιώσιµο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σηµαντικό για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, δεδοµένης της αυξανόµενης ενεργειακής ζήτησης από τις µεγάλες οικονοµίες και υπό το πρίσµα των υψηλών τιµών και του υψηλού κόστους της ενέργειας. Οι κατευθυντήριες γραµµές που χάραξε το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο τον Φεβρουάριο του 2011 εξακολουθούν να ισχύουν και πρέπει να συνεχίσουν να εφαρµόζονται· ωστόσο, πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες, όπως καθορίζονται κατωτέρω.


2. Επιβεβαιώνοντας τους στόχους της ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς ενέργειας έως το 2014 και της ανάπτυξης διασυνδέσεων που θα δώσουν τέλος σε οποιαδήποτε αποµόνωση κρατών µελών από τα ευρωπαϊκά δίκτυα αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2015, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη προτεραιότητα:

α) στην αποτελεσµατική και συνεπή εφαρµογή της τρίτης «δέσµης µέτρων για την ενέργεια» καθώς και στην επιτάχυνση της διαδικασίας καθιέρωσης και εφαρµογής των εναποµενόντων κωδίκων δικτύου. Τα κράτη µέλη που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόµα τη µεταφορά στο εσωτερικό δίκαιο καλούνται να το πράξουν κατεπειγόντως,

β) στην εφαρµογή της υπόλοιπης σχετικής νοµοθεσίας, όπως της οδηγίας για την προώθηση των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας και του κανονισµού για την ασφάλεια του εφοδιασµού µε αέριο,

γ) στην ανάληψη αποφασιστικότερης δράσης όσον αφορά τη ζήτηση καθώς και στην ανάπτυξη σχετικής τεχνολογίας, συµπεριλαµβανοµένης της εκπόνησης εθνικών σχεδίων για την ταχεία ανάπτυξη έξυπνων δικτύων και έξυπνων συστηµάτων µέτρησης, σύµφωνα µε την υφιστάµενη νοµοθεσία,

δ) στην ενίσχυση του ρόλου και των δικαιωµάτων των καταναλωτών όσον αφορά, µεταξύ άλλων, την αλλαγή προµηθευτών, την καλύτερη διαχείριση της χρήσης της ενέργειας και την αυτοπαραγωγή ενέργειας· το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο υπογραµµίζει, εν προκειµένω, τη σηµασία της προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών,

ε) στην παροχή καθοδήγησης από την Επιτροπή όσον αφορά τους µηχανισµούς ικανότητας παραγωγής και την αντιµετώπιση απρόβλεπτων ροών ενέργειας.


3. Η Επιτροπή σκοπεύει να υποβάλει έκθεση προόδου όσον αφορά την υλοποίηση της εσωτερικής ενεργειακής αγοράς στις αρχές του 2014. Τα κράτη µέλη θα ανταλλάσσουν τακτικά πληροφορίες σχετικά µε τις σηµαντικότερες εθνικές αποφάσεις στον τοµέα της ενέργειας οι οποίες θα µπορούσαν να έχουν επίπτωση σε άλλα κράτη µέλη, µε πλήρη σεβασµό των εθνικών επιλογών όσον αφορά το ενεργειακό µείγµα.


4. Για τη διασφάλιση απρόσκοπτου ενεργειακού εφοδιασµού σε προσιτές τιµές απαιτούνται σηµαντικές επενδύσεις σε νέες και έξυπνες ενεργειακές υποδοµές. Οι επενδύσεις αυτές έχουν ζωτική σηµασία για την απασχόληση και τη βιώσιµη ανάπτυξη και θα συµβάλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Η χρηµατοδότησή τους θα πρέπει να προέλθει κατά κύριο λόγο από την αγορά. Για τον λόγο αυτό, καθίσταται ακόµη πιο σηµαντική η διαµόρφωση µιας εύρυθµα λειτουργούσας αγοράς άνθρακα και ενός προβλέψιµου πλαισίου πολιτικής για το κλίµα και την ενέργεια πέραν του 2020, το οποίο να ευνοεί την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων και τον περιορισµό του κόστους των ενεργειακών επενδύσεων. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την πράσινη βίβλο της Επιτροπής µε τίτλο «Πλαίσιο για τις πολιτικές που αφορούν το κλίµα και την ενέργεια µε χρονικό ορίζοντα το έτος 2030» και θα επανέλθει στο θέµα τον Μάρτιο του 2014 αφού η Επιτροπή υποβάλει πιο συγκεκριµένες προτάσεις προκειµένου να συζητηθούν οι σχετικές επιλογές πολιτικής, λαµβανοµένων υπόψη των στόχων για την 21η .ιάσκεψη των Συµβαλλοµένων Μερών του 2015.


5. Όσον αφορά τις δράσεις για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, προτεραιότητα θα δοθεί:

α) στην ταχεία εφαρµογή του κανονισµού «.Ε.-Ενέργεια» και στην έγκριση, κατά το προσεχές φθινόπωρο, του καταλόγου έργων κοινού ενδιαφέροντος, µε σκοπό την στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλονται σε ολόκληρη την ΕΕ για την επίτευξη αποτελεσµατικής διασύνδεσης µεταξύ των κρατών µελών και πιο αποφασιστικής δράσης για την επίτευξη του στόχου διασύνδεσης κατά 10% τουλάχιστον των εγκατεστηµένων υποδοµών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας,

β) στην έκδοση της οδηγίας για την ανάπτυξη υποδοµών εναλλακτικών καυσίµων,

γ) στην αναθεώρηση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις από την Επιτροπή, ώστε να καταστούν δυνατές στοχοθετηµένες παρεµβάσεις που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις στους τοµείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος, µέσω της διασφάλισης ίσων όρων ανταγωνισµού, του σεβασµού της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς και της σταδιακής κατάργησης περιβαλλοντικά ή οικονοµικά επιζήµιων επιδοτήσεων, µεταξύ άλλων, και για τα ορυκτά καύσιµα,

δ) στην παροχή καθοδήγησης από την Επιτροπή σχετικά µε τη θέσπιση αποδοτικών και αποτελεσµατικών σε σχέση µε το κόστος καθεστώτων στήριξης για τις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας καθώς και σχετικά µε την εξασφάλιση επαρκούς ικανότητας παραγωγής,

ε) σε εθνικά και ενωσιακά µέτρα, όπως τα διαρθρωτικά ταµεία, τα οµόλογα χρηµατοδότησης έργων και η µεγαλύτερη στήριξη από την ΕΤΕπ, µε σκοπό την ενίσχυση της χρηµατοδότησης της ενεργειακής απόδοσης, της αποδοτικής χρήσης των πόρων, των ενεργειακών υποδοµών και των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας, καθώς και την προώθηση της ανάπτυξης της τεχνολογικής και βιοµηχανικής βάσης της Ευρώπης,

στ) στη συνέχιση των προσπαθειών όσον αφορά την Ε&Α, την τεχνολογία και την αξιοποίηση συνεργειών µε τις ΤΠΕ στον τοµέα της ενέργειας, µέσω καλύτερου συντονισµού µεταξύ της ΕΕ, των κρατών µελών και του κλάδου, καθώς και µέσω της χάραξης στρατηγικής Ε&Α για τα ενεργειακά ζητήµατα, µε σκοπό την επίτευξη πραγµατικής προστιθέµενης αξίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


6. Παραµένει επιτακτική η ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω η διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασµού της Ευρώπης και να αναπτυχθούν εγχώριες πηγές ενέργειας, προκειµένου να κατοχυρωθεί η ασφάλεια του εφοδιασµού, να µειωθεί η εξωτερική ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ και να τονωθεί η οικονοµική ανάπτυξη. Για τον σκοπό αυτό:

α) θα συνεχιστεί η ανάπτυξη ανανεώσιµων πηγών ενέργειας, ενώ παράλληλα θα διασφαλιστούν η αποτελεσµατικότητά τους σε σχέση µε το κόστος τους, η περαιτέρω ενσωµάτωσή τους στην αγορά και η σταθερότητα των δικτύων και θα αξιοποιηθεί η πείρα ορισµένων κρατών µελών που έχουν πραγµατοποιήσει σηµαντικές επενδύσεις σε τεχνολογίες ανανεώσιµων πηγών ενέργειας,

β) η Επιτροπή προτίθεται να διερευνήσει τις δυνατότητες συστηµατικότερης χρήσης ενδοχώριων και εξωχώριων πηγών ενέργειας µε σκοπό την ασφαλή, βιώσιµη και αποτελεσµατική σε σχέση µε το κόστος εκµετάλλευσή τους, µε σεβασµό των επιλογών των κρατών µελών όσον αφορά το ενεργειακό µείγµα,

γ) δεδοµένης της αυξανόµενης διασύνδεσης µεταξύ της εσωτερικής και των εξωτερικών αγορών ενέργειας, τα κράτη µέλη θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την υποστήριξη της εξωτερικής διάστασης της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ· πριν από το τέλος του 2013, το Συµβούλιο θα δώσει συνέχεια στα συµπεράσµατα που εξέδωσε τον Νοέµβριο του 2011 και θα επανεξετάσει τις εξελίξεις όσον αφορά την εξωτερική ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, περιλαµβανοµένης της ανάγκης να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισµού έναντι των παραγωγών ενέργειας τρίτων χωρών, καθώς και πυρηνική ασφάλεια στις γειτονικές χώρες της ΕΕ εν συνεχεία των συµπερασµάτων του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου του Ιουνίου του 2012.


7. Τα µέτρα ενεργειακής απόδοσης µπορούν να συµβάλουν σηµαντικά στην αναστροφή των τρεχουσών τάσεων των τιµών και του κόστους της ενέργειας. Η εφαρµογή των οδηγιών για την ενεργειακή απόδοση και για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων έχει εν προκειµένω ζωτική σηµασία. Η Επιτροπή θα επανεξετάσει τις οδηγίες σχετικά µε τον οικολογικό σχεδιασµό και την επισήµανση της ενεργειακής απόδοσης πριν από το τέλος του 2014, λαµβάνοντας υπόψη τις τεχνολογικές εξελίξεις. Θα πρέπει να προωθηθούν σε όλα τα επίπεδα µέτρα και προγράµµατα για την ενεργειακή απόδοση.


8. Πρέπει να αντιµετωπιστεί ο αντίκτυπος των υψηλών τιµών και του υψηλού κόστους της ενέργειας, λαµβανόµενης υπόψη της πρωταρχικής σηµασίας που έχουν για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων µια εύρυθµα λειτουργούσα και αποτελεσµατική αγορά και τα εισπραττόµενα τέλη. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο ζητεί να προχωρήσουν οι εργασίες ως προς τα εξής:

α) ιδιαίτερο ρόλο στην αντιµετώπιση του κόστους της ενέργειας διαδραµατίζουν επίσης οι καινοτόµες µέθοδοι χρηµατοδότησης, µεταξύ άλλων για την ενεργειακή απόδοση, η συστηµατικότερη διαφοροποίηση του εφοδιασµού και η βελτίωση της ρευστότητας στην εσωτερική αγορά ενέργειας,

β) σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να εξεταστεί το ζήτηµα της συµβατικής ζεύξης των τιµών του αερίου και του πετρελαίου,

γ) η Επιτροπή σκοπεύει να παρουσιάσει πριν από το τέλος του 2013 ανάλυση της σύνθεσης και των παραγόντων διαµόρφωσης των τιµών και του κόστους της ενέργειας στα κράτη µέλη, µε ιδιαίτερη έµφαση στις επιπτώσεις τους στα νοικοκυριά, τις ΜΜΕ και τις ενεργοβόρες βιοµηχανίες, παράλληλα µε ευρύτερη εξέταση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ έναντι των παγκόσµιων οικονοµικών εταίρων της. Τα ανωτέρω ζητήµατα θα εξεταστούν στο πλαίσιο της συζήτησης για τη βιοµηχανική ανταγωνιστικότητα και πολιτική που έχει προγραµµατιστεί για το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο του Φεβρουαρίου του 2014.

9. Έως το τέλος του έτους, το Συµβούλιο θα υποβάλει έκθεση προόδου σχετικά µε την υλοποίηση των κατευθυντήριων γραµµών που συµφωνήθηκαν σήµερα.


IΙ. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

10. Είναι σηµαντικό να ληφθούν αποτελεσµατικά µέτρα για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης, ιδίως στο σηµερινό πλαίσιο της δηµοσιονοµικής εξυγίανσης, προκειµένου να προστατευθούν τα έσοδα και να διασφαλιστεί η εµπιστοσύνη των πολιτών στο δίκαιο χαρακτήρα και την αποτελεσµατικότητα των φορολογικών συστηµάτων. Απαιτούνται εντατικότερες προσπάθειες στον τοµέα αυτό, µε συνδυασµό µέτρων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσµιο επίπεδο, τηρουµένων πλήρως των αρµοδιοτήτων των κρατών µελών και των Συνθηκών. Υπενθυµίζοντας τα συµπεράσµατα που ενέκρινε το Συµβούλιο στις 14 Μαΐου 2013, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο ζητεί να επιτευχθεί ταχεία πρόοδος στα ακόλουθα ζητήµατα:

α) θα δοθεί προτεραιότητα στις προσπάθειες επέκτασης της αυτόµατης ανταλλαγής πληροφοριών σε ενωσιακό και παγκόσµιο επίπεδο. Στο επίπεδο της ΕΕ, η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει τον Ιούνιο τροποποίηση της οδηγίας για τη διοικητική συνεργασία, προκειµένου η αυτόµατη ανταλλαγή πληροφοριών να καλύπτει κάθε πηγή εισοδήµατος. Σε διεθνές επίπεδο, βάσει των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ΕΕ και της δυναµικής που αναπτύχθηκε προσφάτως χάρη στην πρωτοβουλία µιας οµάδας κρατών µελών, η ΕΕ θα αναλάβει βασικό ρόλο για την προώθηση της αυτόµατης ανταλλαγής πληροφοριών ως νέου διεθνούς προτύπου, λαµβανοµένων υπόψη των υφιστάµενων ενωσιακών ρυθµίσεων. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο χαιρετίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε επίπεδο G8, G20 και ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη ενός παγκόσµιου προτύπου,

β) κατόπιν της συµφωνίας που επιτεύχθηκε στις 14 Μαΐου 2013 σχετικά µε την εντολή για τη βελτίωση των συµφωνιών της ΕΕ µε την Ελβετία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, την Ανδόρα και τον Άγιο Μαρίνο, θα αρχίσουν όσο το δυνατόν συντοµότερα διαπραγµατεύσεις προκειµένου να διασφαλιστεί ότι οι συγκεκριµένες χώρες θα συνεχίσουν να εφαρµόζουν µέτρα ισοδύναµα µε εκείνα της ΕΕ. Βάσει των ανωτέρω και σηµειώνοντας τη συναίνεση ως προς το πεδίο εφαρµογής της αναθεωρηµένης οδηγίας για τη φορολόγηση των εισοδηµάτων από αποταµιεύσεις, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο ζήτησε την έκδοση της συγκεκριµένης πράξης πριν από το τέλος του έτους,

γ) τα κράτη µέλη θα δώσουν επίσης προτεραιότητα σε συγκεκριµένα µέτρα µε τα οποία θα δίνεται συνέχεια στο σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της καταπολέµησης της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής,

δ) προκειµένου να καταπολεµηθεί η απάτη στον τοµέα του ΦΠΑ, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο αναµένει από το Συµβούλιο να εκδώσει τις οδηγίες για τον µηχανισµό ταχείας αντίδρασης και για τον µηχανισµό αντιστροφής της επιβάρυνσης το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου του 2013,

ε) θα συνεχιστούν οι εργασίες όσον αφορά τις συστάσεις της Επιτροπής για τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασµό και τη µεταφορά των κερδών. Η Επιτροπή προτίθεται να υποβάλει πριν από το τέλος του έτους πρόταση για την αναθεώρηση της οδηγίας σχετικά µε τις µητρικές και τις θυγατρικές εταιρείες και επανεξετάζει επί του παρόντος τις διατάξεις για την καταπολέµηση των καταχρήσεων που περιέχονται στη σχετική νοµοθεσία της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο αναµένει την έκθεση του ΟΟΣΑ µε θέµα τη διάβρωση της φορολογικής βάσης και τη µεταφορά των κερδών,

στ) είναι σηµαντικό να συνεχιστούν οι εργασίες εντός της ΕΕ για την εξάλειψη των επιζήµιων φορολογικών µέτρων. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να µελετηθεί η ενίσχυση του κώδικα δεοντολογίας για τη φορολογία των επιχειρήσεων βάσει της υφιστάµενης εντολής,

ζ) θα πρέπει επίσης να καταβληθούν προσπάθειες σε παγκόσµιο επίπεδο κατά της διάβρωσης της φορολογικής βάσης, της µεταφοράς των κερδών, της έλλειψης διαφάνειας και των επιζήµιων φορολογικών µέτρων, σε συνεργασία µε τρίτες χώρες και εντός των σχετικών διεθνών φόρουµ, όπως ο ΟΟΣΑ, έτσι ώστε να διασφαλίζονται ίσοι όροι ανταγωνισµού, βάσει συντονισµένων θέσεων της ΕΕ. Ειδικότερα, πρέπει να συνεχιστούν οι εργασίες για να διασφαλιστεί ότι οι τρίτες χώρες, περιλαµβανοµένων των αναπτυσσόµενων χωρών, τηρούν τα κατάλληλα πρότυπα χρηστής διακυβέρνησης στον τοµέα της φορολογίας,

η) η φοροδιαφυγή, η φορολογική απάτη και η νοµιµοποίηση εσόδων από παράνοµες δραστηριότητες πρέπει να καταπολεµηθούν τόσο εντός της εσωτερικής αγοράς όσο και έναντι µη συνεργάσιµων τρίτων χωρών και εδαφών, κατά τρόπο ολοκληρωµένο. Και στις δύο περιπτώσεις, σηµαντικό ρόλο έχει η ταυτοποίηση του πραγµατικού δικαιούχου, µεταξύ άλλων και όσον αφορά εταιρείες, ενώσεις εταιρειών και ιδρύµατα. Η αναθεώρηση της τρίτης οδηγίας για την καταπολέµηση της νοµιµοποίησης εσόδων από παράνοµες δραστηριότητες πρέπει να εγκριθεί έως το τέλος του έτους,

θ) η πρόταση για την τροποποίηση των οδηγιών σχετικά µε τη δηµοσιοποίηση µη χρηµατοοικονοµικών πληροφοριών και πληροφοριών για την πολυµορφία από ορισµένες µεγάλες εταιρείες και οµίλους θα εξεταστεί κυρίως µε σκοπό τη διασφάλιση της υποβολής εκθέσεων ανά χώρα από µεγάλες εταιρείες και οµίλους,

ι) πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες προκειµένου η ΕΕ να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της φορολογίας στην ψηφιακή εποχή, λαµβανοµένων πλήρως υπόψη των εν εξελίξει εργασιών στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ. Η Επιτροπή σκοπεύει να εξετάσει περαιτέρω τα ανωτέρω ζητήµατα πριν από τη συζήτηση για το ψηφιακό θεµατολόγιο που θα διεξαχθεί κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου τον Οκτώβριο του 2013.


11. Το Συµβούλιο θα υποβάλει έκθεση προόδου επί όλων των ανωτέρω θεµάτων έως τον .εκέµβριο του 2013.




Πηγή: http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/el/ec/137216.pdf

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ''LEGACY MAGAZINE''

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο LEGACY MAGAZINE.
1) Κύριε Λυγερέ, παρά την δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος, επικρατεί ακόμα μια νότα αισιοδοξίας λόγω των υδρογονανθράκων... Με ποιο τρόπο θα μπορούσε η Κύπρος να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματά της ώστε να αλλάξει την κατάσταση και να βγει το συντομότερο δυνατό από την οικονομική κρίση (ποια βήματα πρέπει να γίνουν άμεσα);

Για την Κύπρο, οι υδρογονάνθρακες δεν προσφέρουν απλώς μία νότα αισιοδοξίας, είναι η επόμενη πραγματικότητα. Για να αλλάξει όσο πιο γρήγορα γίνεται η οικονομική κατάσταση πρέπει να συνεχιστεί δυναμικά ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης, να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις και υπογραφές για τα οικόπεδα 5, 6, 7, και 8 της κυπριακής ΑΟΖ.


2) Κατά την άποψή σας, οι υδρογονάνθρακες αποτελούν τελικά ευχή ή κατάρα για ένα τόσο μικρό και υπό κατοχή κράτος;

Για ένα μικρό κράτος που διαθέτει υψηλή στρατηγική, οι υδρογονάνθρακες αποτελούν ένα καθοριστικό γεωοικονομικό πλεονέκτημα που επιτρέπει αλλαγές και στην γεωπολιτική του. Μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι υδρογονάνθρακες αντιπροσωπεύουν το ουσιαστικότερο βήμα προς την επίλυση του κυπριακού και αυτό χάρη στην έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.


3) Ποιο θα ήταν το μέλλον της Κύπρου αν δεν υπήρχαν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου;

Δίχως υδρογονάνθρακες το μέλλον της Κύπρου θα εξαρτιόταν αποκλειστικά από το πολιτικό πλαίσιο της χώρας, αλλά σε ένα ευρωπαϊκό πεδίο χάρη στον Κρανιδιώτη και τον Παπαδόπουλο.


4) Πρόσφατα η Κύπρος βρέθηκε σε αδιέξοδο αναφορικά με τα τεράστια προβλήματα του εθνικού τραπεζικού συστήματος και τη προσπάθεια εξεύρεσης μέτρων διάσωσης της χώρας... Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ, μερικές μέρες προτού η γειτονική χώρα ζητήσει συγνώμη από την Τουρκία για τον θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών από επιχείρηση ισραηλινών ειδικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, το 2010. Γίνεται λόγος για ανακατάταξη των γεωπολιτικών εξελίξεων. Πρέπει να ανησυχούν οι Κύπριοι;

Οι ισχυρές συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί λόγω των υδρογονανθράκων υποστηρίζουν απολύτως τις προοπτικές της Κύπρου και οι Κύπριοι δεν έχουν να ανησυχήσουν για τίποτα όσο αφορά σ’ αυτό το πεδίο δράσης. Και το Ισραήλ και η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνουν μία μεγάλη βαρύτητα στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι έρχεται σε εφαρμογή μία οριζόντια στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να δίνουμε υπερβολική έμφαση σε τακτικές κινήσεις που δεν αμφισβητούν σε κανένα σημείο την υψηλή στρατηγική και τα νοητικά της σχήματα.

5) Διαβλέπετε αλλαγή στη συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας ή ακόμα και διάρρηξη των στενών σχέσεων που εχουν αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ;

Η συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ και οι στενές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ δεν μπορούν παρά να αναπτυχθούν περαιτέρω. Και τα τρία κράτη αναζητούν ένα συμμαχικό πλαίσιο για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου και όχι μόνο διότι οι υδρογονάνθρακες ως κοιτάσματα αλλά και ως αγωγοί δημιουργούν ένα ισχυρό δίκτυο όσον αφορά στην τοποστρατηγική.


6) Θα ήταν πιο συμφέρον για το Ισραήλ να συνεργαστεί με την Κύπρο αντί με την Τουρκία για τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου και γενικότερα εξαγωγή αερίου προς την Ευρώπη; Αλήθεια, ποιες είναι οι προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας Κύπρου-Ισραήλ;

Σε στρατηγικό επίπεδο, η Κύπρος αποτελεί ένα δεύτερο Ισραήλ για το Ισραήλ και γι’ αυτό το λόγο μάλιστα θα γίνει στην Κύπρο ο σταθμός υγροποίησης. Οι υποβολές σχεδιασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για επιδοτήσεις στους τομείς της ηλεκτρικής τροφοδότησης μέσω καύσης μεθανίου αλλά και του αγωγού του φυσικού αερίου, έχουν γίνει από την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ελλάδα σε αυτό το πλαίσιο. Υπάρχει λοιπόν ήδη μια μορφή ευρωπαϊκού συνεταιρισμού που δίνει το στίγμα της στρατηγικής που έχει επιλεχθεί.


7) Οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις οι οποίες αποδυνάμωσαν την Κύπρο έχουν προκαλέσει ανησυχίες για ένα «νέο Σχέδιο Ανάν» και μια βεβιασμένη λύση του Κυπριακού με το βλέμμα στους υδρογονάνθρακες. Είναι εύλογες αυτές οι ανησυχίες;

Οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου είναι αυτοί που θα της επιτρέψουν να αποφύγει οποιοδήποτε νέο σχέδιο του τύπου που απορρίψαμε το 2004. Οι υδρογονάνθρακες αποτελούν μία ασπίδα για την Κύπρο ενάντια στις πράξεις διπλωματικής εισβολής. Αν οι Κύπριοι θέλουν να ανησυχούν για κάτι είναι μόνο και μόνο για τη δράση των ραγιάδων και τίποτα άλλο.

8) Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι το φυσικό αέριο θα μπορούσε να αποτελέσει το δυνατό χαρτί στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε να επαναδιαπραγματευτεί και να πετύχει την πιο συμφέρουσα δυνατή λύση του Κυπριακού, με αντάλλαγμα την εξαγωγή αερίου στην Ευρώπη...μέσω Τουρκίας, σε πιο λογικό, μάλιστα, κόστος. Ποια είναι η απάντησή σας;

Το φυσικό αέριο είναι όντως ένα δυνατό χαρτί για την Κύπρο, αλλά ένα τέτοιο χαρτί χρειάζεται και ισχυρούς παίκτες που δεν φοβούνται ακόμα και τη σκιά τους. Δεν πρόκειται σε αυτό το πλαίσιο να αποτελέσει ένα αντάλλαγμα. Αντιθέτως είναι ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα πάνω στο οποίο θα κτίσουμε μία στρατηγική επίλυσης δυναμική και αποτελεσματική, διότι οι ευρωπαϊκές επιλογές μας είναι ξεκάθαρες και δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με κράτη που δεν αναγνωρίζουν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα εγκλήματα πολέμου και τις γενοκτονίες που έχουν διαπράξει.


9) Μιλώντας για το Σχέδιο Ανάν, είσαστε ο άνθρωπος που μελέτησε και τις 10 χιλιάδες σελίδες του σχεδίου και παρέδωσε στον Τάσσο Παπαδόπουλο την περίληψη, υποδεικνύοντας μάλιστα τις αντιφάσεις. Ποια ήταν τα σημεία- παγίδες στο Σχέδιο που θα ήταν καταστροφικά για την Κύπρο όσον αφορά την ΑΟΖ και τα κοιτάσματα;

Αν ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν είχε αντέξει τις απαράδεκτες πιέσεις που δέχτηκε, αν ο κυπριακός λαός δεν είχε απορρίψει το σχέδιο, όσον αφορά στην ΑΟΖ και τα κοιτάσματα, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά: οι αγγλικές βάσεις θα είχαν γίνει πραγματικά κυρίαρχες και θα είχαν μια κανονικότατη ΑΟΖ που δεν θα επέτρεπε στην Κύπρο να έχει πρόσβαση σε αρκετά από τα οικόπεδα της. Και για να είμαστε ακόμα πιο συγκεκριμένοι για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και παρερμηνείες η Κύπρος δεν θα είχε παραδείγματος χάρη το οικόπεδο 12 αλλά ούτε το οικόπεδο 9 που είναι το πιο πλούσιο από όλα, όσον αφορά στα κοιτάσματα.


10) Πέρα από την εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και όλα τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από αυτό, ποια άλλα οφέλη είχε η Κυπριακή Δημοκρατία με το να οριοθετήσει (ξεκινώντας ήδη από το 2003 με την Αίγυπτο) την ΑΟΖ της;

Η Κύπρος με τη θέσπιση της ΑΟΖ της το 2004 και τις διαδοχικές οριοθετήσεις με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ, το 2003, το 2007 και το 2010, απέκτησε μια γεωπολιτική οντότητα που δεν είχε ποτέ σε όλη τη στρατηγική της ιστορία. Αν σκεφτούμε ότι αυτή η αλλαγή φάσης έγινε ενώ η Κύπρος έχει κατεχόμενα, αγνοούμενους, εγκλωβισμένους και πρόσφυγες, είναι πραγματικά θεαματικό. Και αυτό αποδεικνύει ότι η στρατηγική επιτρέπει μέσω της νοημοσύνης, στον αδύνατο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε δυνατό.


11) Δεδομένης της νέας σκληρής οικονομικής πραγματικότητας, πότε πιστεύετε ότι θα αρχίσουν οι Κύπριοι να απολαμβάνουν κέρδη από τους υδρογονάνθρακες;

Οι Κύπριοι έχουν ήδη αρχίσει να απολαμβάνουν κέρδη από τους υδρογονάνθρακες λόγω των σεισμικών δεδομένων και των bonus υπογραφής που έγιναν για τα οικόπεδα 2, 3, 9, 10, 11 και 12. Όμως οι μεγάλες απολαβές που επιτρέπουν μια στρατηγική ανάκαμψη και μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη θα αρχίσουν το 2015.




Box

1) Σύμφωνα με έρευνές σας στην ελληνική ΑΟΖ υπάρχει ορυκτός πλούτος που αξίζει 1,3 τρις δολάρια και η εξόρυξη του οποίου θα καθιστούσε την Ελλάδα ίσως την πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης. Γιατί δεν έχει ακόμα οριοθετήσει την ΑΟΖ της με καμιά από τις έξι χώρες που την περιβάλλουν (ούτε καν με την Κύπρο!); Ποια είναι τα πραγματικά εμπόδια;

Δεν υπάρχουν πια πραγματικά εμπόδια. Οι μελέτες που έχουν γίνει σε συνεργασία με τον Ηλία Κονοφάγο και τον Αντώνη Φώσκολο, έχουν επιβεβαιωθεί με τα σεισμικά δεδομένα της PGS στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι στη διάθεση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, ο οποίος ετοιμάζει όχι μόνο την θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ αλλά και τις πρώτες οριοθετήσεις της. Τώρα η Ελλάδα ξέρει την αξία της ΑΟΖ της και θα την αξιοποιήσει.


2) Πόσο άμεσα θα έχει κέρδη η Ελλάδα από τον ορυκτό της πλούτο, από τη στιγμή που θα οριοθετήσει την ΑΟΖ της;

Η Ελλάδα έχει μία διαφορά τριετίας σε σχέση με την Κύπρο για το θέμα των μεγάλων απολαβών.


3) Πώς θα μπορούσε μια συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου στον τομέα της ενέργειας, υπό τις παρούσες συνθήκες, να επηρεάσει τις δύο χώρες και να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο τους στην Ευρώπη;

Η συνεργασία της Ελλάδας – Κύπρου υπάρχει ήδη σε ευρωπαϊκό πλαίσιο λόγω της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον η ΑΟΖ του Ελληνισμού που αποτελείται από το άθροισμα των ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου, είναι η μεγαλύτερη της Μεσογείου. Το πρόσφατο νομοσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα στρατηγικά ενεργειακά αποθέματα μέσω της ΑΟΖ, ενισχύει την θέση της Ελλάδας και της Κύπρου. Έτσι στο μέλλον αυτές οι δύο χάρες θα έχουν όχι μόνο έναν οικονομικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά θα είναι από τις χώρες που μετρούν για τη γενική της γεωπολιτικής.


Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Alpha Radio 98.9fm, 23/05/2013

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο Alpha Radio.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο Alpha Radio 98.9fm στις 23/05/2013.

Από το στρατηγικό μείγμα στο ενεργειακό μείγμα

Νίκος Λυγερός: Από το στρατηγικό μείγμα στο ενεργειακό μείγμα.
Στη στρατηγική διαχείριση χρησιμοποιούμε συχνά το νοητικό σχήμα του στρατηγικού μείγματος, το οποίο συνδυάζει στρατηγικές διαφορετικές που συγκλίνουν προς τον ίδιο στόχο. Με αυτόν τον τρόπο οι φαινομενικά διαφορετικές στρατηγικές έχουν ουσιαστικά τον ίδιο στρατηγικό στόχο. Αν εφαρμόσουμε αυτό το νοητικό σχήμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βλέπουμε ότι όντως μπορεί να λειτουργήσει σε στρατηγικό επίπεδο, αλλά και σε ενεργειακό επίπεδο. Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναδεικνύει αυτό το σχήμα. Η διαχείριση των ΑΟΖ παραμένει εξ αρχής σ’ ένα κρατικό πλαίσιο δίχως αρμοδιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως η τελευταία μπορεί να καθοδηγήσει τα κράτη-μέλη για να περάσουν σε μια φάση συντονισμού για να πετύχουν το επόμενο βήμα, το οποίο είναι ενεργειακό. Με άλλα λόγια, ακόμα και αν τα κράτη-μέλη λειτουργούν ανεξάρτητα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να κάνουν συντονισμένες κινήσεις για να είναι πιο αποτελεσματικές οι αποφάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε πια και μάλιστα με ελληνική πρωτοβουλία λόγω του Πρωθυπουργού. Έχουμε, λοιπόν, ένα επιπλέον βήμα σε σχέση με τη γεωπολιτική ιδέα της ευρωπαϊκής ΑΟΖ. Αφού τώρα χρησιμοποιούμε αυτό το υπόβαθρο για να ενεργοποιήσουμε και το σχήμα της ευρωπαϊκής ομπρέλας πίσω από την οποία κρύβεται ουσιαστικά η ευρωπαϊκή ασπίδα. Κι εδώ βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει και έξυπνες υποδομές ενέργειας, για να δώσει έμφαση και στην ασφάλεια των πολιτών της, σε ανθρώπινο επίπεδο αλλά και σε οικολογικό. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να υπάρξουν και αυτόχθονες γεωτρήσεις και εξορύξεις, διότι διψά για πράσινη ενέργεια η οποία να είναι κατά προτίμηση εντός των ΑΟΖ των κρατών-μελών. Και αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό συμβαδίζει απολύτως με τις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Επίσης, το κείμενο δίνει μεγάλη σημασία και στις διασυνδέσεις, ένα νοητικό σχήμα που εφαρμόζεται βέβαια στον οριζόντιο διαχρονικό άξονα που θέλουμε να αναπτύξουμε με την κοινοπραξία του Interconnector EuroAsia που συνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ.

EUROPEAN COUNCIL - CONCLUSIONS (22 May 2013)

EUROPEAN COUNCIL - CONCLUSIONS (22 May 2013)  ENERGY - ΤΑΧΑΤΙΟΝ.
EUROPEAN COUNCIL Conclusions — 22 May 2013

In the current economic context we must mobilise all our policies in support of competitiveness, jobs and growth.

The supply of affordable and sustainable energy to our economies is crucial in that respect. This is why the European Council agreed today on a series ofguidelines in four fields which together should allow the EU to foster its competitiveness and respond to the challenge of high prices and cost: urgent completion ofa fully functioning and interconnected internal energy market, facilitation of the required investment in energy, diversification of Europe's supplies and enhanced energy efficiency.

Tax fraud and tax evasion limit countries' capacity to raise revenue and carry out their economic policies. In times of tight budgetary constraints, combating tax fraud and tax evasion is more than an issue of tax fairness - it becomes essential for the political and social acceptability of fiscal consolidation. The European Council agreed to accelerate work in the fight against tax fraud, tax evasion and aggressive tax planning. In particular, work will be taken forward as a matter of priority on promoting and broadening the scope of the automatic exchange of information at all levels.

I. ENERGY


1. The EU's energy policy must ensure security of supply for households and companies at affordable and competitive prices and costs, in a safe and sustainable manner. This is particularly important for Europe's competitiveness in the light of increasing energy demand from major economies and high energy prices and costs. While the guidelines set by the European Council in February 2011 remain valid and must continue to be implemented, further work is required as set out below.

Δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες

Δήλωση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013

O Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Διευρύναμε απόψε τη συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, που δεν αφορά μόνο στο εργασιακό κόστος, αφορά και στην ενέργεια αλλά και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Γιατί; Γιατί το κόστος ενέργειας επηρεάζει και το κόστος των προϊόντων, άρα και την ανταγωνιστικότητα τους. Όπως και το εύρος της φοροδιαφυγής είναι μια στρέβλωση, που δημιουργεί και άλλες στρεβλώσεις πέραν του ότι προκαλεί και τεράστια κοινωνική αδικία.

Πιο συγκεκριμένα, συζητήσαμε βασικές κατευθύνσεις για την ενοποίηση της Ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και των δικτύων. Άρα, και τη διασύνδεση τους. Και αυτό μας αφορά ιδιαίτερα, αφού θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση των νησιών μας. Ακόμα, στις ενεργειακές επενδύσεις θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη, ώστε να πολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια. Δηλαδή, θα διευκολύνεται η πρόσβαση των πιο αδύναμων νοικοκυριών σε φτηνή ενέργεια. Τέλος, περιλήφθηκε για πρώτη φορά ρητή αναφορά στην έρευνα και στην εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πόρων της Ευρώπης, πράγμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς- το είπα ξεκάθαρα- υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη σοβαρών ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως βρέθηκαν ήδη και αξιοποιούνται τέτοια κοιτάσματα στην Κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Είναι, λοιπόν, προς το συνολικό συμφέρον όλης της Ευρώπης να προχωρήσει η εκμετάλλευση των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πηγών. Μάλιστα, έγινε τελικά δεκτή η πρόταση μου στο κείμενο των συμπερασμάτων, να υπάρχει, δηλαδή, ειδική αναφορά σε εγχώριες πηγές ενέργειας, χερσαίες και θαλάσσιες, ώστε να συμπεριλαμβάνει ξεκάθαρα και το θαλάσσιο ενεργειακό πλούτο των κρατών-μελών».

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην Λ. Κεσίδου ΕΡΤ-3 102FM 20/05/2013

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην Λ Κεσίδου ΕΡΤ-3 102FM.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στη ραδιοφωνική εκπομπή της Λ. Κεσίδου
ΕΡΤ-3 102FM, 20/05/2013.

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ΡΙΚ, 18/05/2013

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στη τηλεοπτική εκπομπή στο ΡΙΚ.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στη τηλεοπτική εκπομπή στο ΡΙΚ με τη Βίβιαν Κανάρη, «Παρέα με τη Βίβιαν» 18/05/2013.

Οι προοπτικές της ελληνικής ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός: Οι προοπτικές της ελληνικής ΑΟΖ.
Οι προοπτικές της ελληνικής ΑΟΖ δεν είναι πια ένα όραμα, αλλά μια πραγματικότητα που ετοιμάζεται. Γι' αυτό το λόγο, υπάρχει πλέον πλαίσιο συνεργασίας με το Υπουργείο ΠΕΚΑ, όχι μόνο για να μελετηθεί το γενικότερο θέμα της ΑΟΖ, αλλά και για την εφαρμογή της σε τακτικό επίπεδο στην πατρίδα μας. Κατά συνέπεια έχουμε μια αλλαγή φάσης που οφείλεται σε ανώτατη απόφαση όσον αφορά στην Ελλάδα, για να υπάρξει ένας αποτελεσματικός συντονισμός κινήσεων. Αυτή η νέα διαδικασία απαιτεί νέες προσπάθειες στο πρακτικό επίπεδο που αφορούν στα χαρακτηριστικά συμβολαίων με τις πετρελαϊκές εταιρείες, συμβάσεων με κοινοπραξίες, δομών επιλογής τεμαχίων, στρατηγικών συμπεριφορών, περί οργάνων που συμμετέχουν. Πρέπει επιπλέον να εξετάσουμε τις υποδομές μας και τις απαραίτητες τροποποιήσεις που αφορούν στον Νόμο περί Υδρογονανθράκων, στο δίκτυο, στις αποθήκες, στην αεριοποίηση, στην υγροποίηση. Επίσης, θα πρέπει να ερευνηθεί και η τροφοδοσία των νησιών μας, δηλαδή η μετατροπή της χρήσης του πετρελαίου σε φυσικό αέριο και το ίδιο πλαίσιο ισχύει και για τον λιγνίτη όσον αφορά στο θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος. Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν επιπτώσεις στον τομέα των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε και τη συνεργασία μας με την Κύπρο που είναι σημαντική λόγω του συνδετικού κρίκου που αποτελούν τα πλοία LNG. Οι προοπτικές υπάρχουν πια και είναι το πρέπον να προετοιμάσουμε αναλόγως μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού αλλά και τις εφαρμογές των γνώσεών μας μετά τα δεδομένα των σεισμικών που έχουμε στην ελληνική ΑΟΖ. Αυτή λοιπόν η συνεργασία με την επιτροπή της ΑΟΖ γίνεται απαραίτητη για να συνεχιστεί αποτελεσματικά η πορεία που έχει επιλεγεί σε επίπεδο υψηλής στρατηγικής για την εκκίνηση της στρατηγικής και την εφαρμογή της. Το σημαντικό σε αυτήν την υπόθεση είναι το θετικό πλαίσιο και η ανοιχτή δομή που επιτρέπει τη συμπληρωματική λειτουργία και χρήση έτσι ώστε η επίλυση των προβλημάτων να γίνεται με ολιστικό τρόπο, διότι η ελληνική ΑΟΖ εμπλέκει εκ φύσης πολλούς τομείς που έχουν επικαλύψεις αλλά και ανεξάρτητες δομές.

Υποδομές συμβατές με την ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός: Υποδομές συμβατές με την ΑΟΖ.
Τώρα που ξέρουμε ότι θα θεσπίσουμε την ελληνική ΑΟΖ, πρέπει να σκεφτούμε τις υποδομές που πρέπει να ενισχύσουμε. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε την τρίτη δεξαμενή της Ρεβυθούσας, όπου βρίσκεται ο σταθμός αεριοποίησης της Ελλάδας, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο φυσικού αερίου. Ήδη αυτή η προσθήκη προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες αποθήκευσης, πράγμα το οποίο είναι σημαντικό για την μελλοντική εκμετάλλευση του δικού μας φυσικού αερίου αλλά και για την υποδοχή του LNG της Κύπρου. Το ανάλογο της Ρεβυθούσας θα υπάρξει και στη Βόρεια Ελλάδα, στην περιοχή του Πρίνου στην Καβάλα. Και αυτό θα γίνει σε κρατικό πεδίο με συμμετοχικό πλαίσιο. Δεν θα έχουμε λοιπόν μόνο μια ιδιωτική επένδυση τέτοιου τύπου στο λιμάνι στης Αλεξανδρούπολης. Έτσι η Ελλάδα θα μπορεί να παίξει και στα δύο επίπεδα τα γεωγραφικά. Και σίγουρα θα πρέπει να σκεφτούμε κι ανάλογες υποδομές για την Κρήτη. Στη συνέχεια, όσον αφορά στο ίδιο το δίκτυο του φυσικού αερίου θα γίνει σύντομα μια επέκταση έως τη Μεγαλόπολη στην Πελοπόννησο. Με αυτόν τον τρόπο το φυσικό αέριο θα έρθει να αντικαταστήσει τον λιγνίτη, για να τροφοδοτήσει δύο νέες μονάδες της ΔΕΗ των 400ΜW. Μάλιστα αυτός ο αγωγός θα είναι υψηλής πίεσης. Αυτή η αλλαγή οφείλεται εν μέρει και στην εξάντληση του κοιτάσματος του λιγνίτη. Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το φυσικό αέριο είναι μια πράσινη ενέργεια, αφού δεν παράγει στάχτες στην καύση και αυτό βέβαια είναι προς όφελος της περιοχής. Σε βάθος χρόνου, αυτές οι υποδομές θα είναι ικανές να υποστηρίξουν τη χρήση του δικού μας φυσικού αερίου. Αν προσθέσουμε επιπλέον ότι το συμβόλαιο με τη Sonatrach της Αλγερίας θα λήξει το 2021, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε ένα πολύ καλό timing και στην μετατροπή της δραστηριότητας, αλλά και στη διαδικασία της αξιοποίησης της ελληνικής ΑΟΖ. Αυτά τα παραδείγματα δείχνουν επί του πρακτέου τι μπορεί να κάνει η πατρίδα μας αλλά και οι περιφέρειες για να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά την ανερχόμενη ελληνική ΑΟΖ, έτσι ώστε να είναι σε φάση ετοιμότητας και όχι αναμονής.

Ν. Λυγερός: Η ελληνική ΑΟΖ μετά την θέσπιση και τις οριοθετήσεις, Ναύπλιο 12/5/13

Νίκος Λυγερός: Η ελληνική ΑΟΖ μετά την θέσπιση και τις οριοθετήσεις.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η ελληνική ΑΟΖ μετά την θέσπιση και τις οριοθετήσεις". Προοδευτικός σύλλογος Ναυπλίου "Ο Παλαμήδης". Κυριακή 12/05/2013, ώρα 19.30. Δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Ναυπλίου "Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ".

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο περιοδικό INTELLIGENT LIFE, Απρίλιος 2013

Νίκος Λυγερός - Η νοημοσύνη και το μέλλον της ανθρωπότητας.
Οι τομείς της δράσης του είναι ατελείωτοι… Είναι μαθηματικός, ερευνητής, ασχολείται με την κοινωνιολογία, την οικονομία, την αρχαιολογία, τη στρατηγική και τη γεωπολιτική. Συγχρόνως είναι μεταφραστής-διερμηνέας στα γαλλικά δικαστήρια, ειδικός σύμβουλος σε πολλές σχολές, στρατηγικός σύμβουλος, ιδρυτής της οργάνωσης Pi Society και του ιδρύματος Αλτρουισμός στην Κύπρο, συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, αλλά και σκηνοθέτης θεατρικών παραστάσεων, ενώ έχει κάνει αμέτρητες δημοσιεύσεις -περίπου 11.500- πάνω σε διάφορα θέματα. Το 1998 ανακάλυψε τους 10 πρώτους διαδοχικούς αριθμούς σε αριθμητική πρόοδο, ενώ το 2010 βρήκε την 6η λύση της εξίσωσης του Ramanujan. Ασχολήθηκε έντονα με την ανάδειξη του έργου του μεγάλου έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, ενώ ήταν αυτός που διάβασε όλο το σχέδιο Ανάν, εντόπισε τις αντιφάσεις, συνέταξε την ανάλογη έκθεση και την παρέδωσε στον πρόεδρο της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος και απέρριψε το σχέδιο. Διαθέτει IQ 189, συγκαταλέγεται στους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο και έχει ως μοντέλα ζωής και δημιουργίας τον Προμηθέα και τον Αρχιμήδη… Ένας πολυεπιστήμονας, ένα λαμπρό μυαλό, αλλά πάνω από όλα ένας εξαιρετικός άνθρωπος που έχει αφιερώσει τον εαυτό του στο καλό της Ανθρωπότητας. Ο Κωνσταντίνος Παπατριανταφύλλου περπάτησε με τον Νίκο Λυγερό στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σε μέρη που μεγαλούργησαν οι πρόγονοί μας, τους οποίους θεωρεί “τέρατα ανθρωπιάς”, επισκέφτηκαν το θρυλικό σινεμά “Θησείο” και μεταφέρθηκαν νοερά σε ένα παρελθόν που μυρίζει ακόμα γιασεμί… με ένα γαρύφαλλο στο χέρι…


Αποσπάσματα σχετικά με ΑΟΖ

Τι συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας;

Υπάρχει μια τάση σκοταδισμού αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, μια θλίψη… Και κακώς, γιατί δεν μας αξίζει. Μια είναι η λύση για τη χώρα μας. ΑΟΖ! Σαν στρατηγιστής πιστεύω ότι είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάκαμψη, γιατί άλλο ανάπτυξη, άλλο ανάκαμψη! Ανάπτυξη χωρίς ανάκαμψη δεν οδηγεί πουθενά…

Βλέπουμε όμως την Κύπρο… Μια μικρή οικονομία, με κεφάλαια, παρά τα θετικά που έχουν γίνει, παρά τη θέσπιση της ΑΟΖ, παρά την παρακαταθήκη του Τάσσου Παπαδό- πουλου, βρίσκεται και αυτή σε δύσκολη θέση…

Για το Μνημόνιο μιλάτε; Δεν είναι τίποτε αυτό για την Κύπρο, 5 δις ευρώ ψάχνουν, δεν είναι θέμα… Κοιτάξτε, το 2015 η Κύπρος θα έχει φυσικό αέριο και θα αρχίσει να πουλάει. Από το 2015 έως το 2019 θα δημιουργηθούν 100.000 θέσεις εργασίας και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είναι άλλα τα μεγέθη…

Για να ξέρετε, η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στη Μεσόγειο! Πρέπει να το εκμεταλλευτούν οι πολιτικοί μας αυτό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε σε αυτή την κατάσταση! Το θέμα δεν είναι να κατηγορεί ο ένας τον άλλο, αλλά τι προτείνει η νοημοσύνη να γίνει από εδώ και πέρα. Γι’ αυτό η πρότασή μου είναι 3 γράμματα, ΑΟΖ. Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο να έχουμε τόσο μεγάλη ΑΟΖ, τόσα αποθέματα, τόσο πλούτο, είμαστε και λαός της θάλασσας, του χρόνου, της μνήμης και να μην μπορούμε να το διαχειριστούμε όλο αυτό! Και μιλάμε βασικά για πράσινη ανάπτυξη, για φυσικό αέριο... Δεν λέμε να γεμίσει όλο το Αιγαίο πλατφόρμες, κοντά στις ακτές των νησιών, εμείς θέλουμε ανθρωπιά. Να τοποθετηθούν πλατφόρμες σε 50-60 χιλιόμετρα από τις ακτές, το κοίτασμα Αφροδίτη είναι 180 χλμ από την Κύπρο. Μια μέρα έβαλα στους μαθητές μου το εξής πρόβλημα: Έχουμε μια πλατφόρμα 100 μέτρα ύψος. Σε πόση απόσταση πρέπει να την τοποθετήσουμε από τις ακτές για να μην φαίνεται, για να μην την βλέπουμε; Η απάντηση είναι 48 χλμ!

ΑΟΖ… Με ποιους μπροστά;

Με ειδικούς. Πρώτα η θέσπιση…

Με ποια κυβέρνηση εννοώ…

Εγώ είμαι της Αντιγόνης και του Κρέοντα, δεν ασχολούμαι με τις κυβερνήσεις, ασχολούμαι με τον λαό. Κοιτάξτε, η επιτροπή της ΑΟΖ είναι 6 άνθρωποι. Δεν περιμένουμε τίποτε από τους άλλους. Παράγουμε ένα έργο, ας ξεκινήσει, ας ολοκληρωθεί, ας μας ξεχάσουν εμάς μετά, αλλά να γίνει! Αν ο πολιτικός καταλάβει ότι έχει πολιτικό κόστος, τότε θα το κάνει. Αν δει και τα επιστημονικά δεδομένα, πόσο σοβαρά είναι, πόσο ισχυρά, θα καταλάβει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Πρέπει να έχουμε συμπόνια προς τον λαό μας, γιατί το αξίζει! Το θέμα της ΑΟΖ υπάρχει θεωρητικά από το 1982, ακούγεται όμως τα τελευταία 2 χρόνια, γιατί; Γιατί εμείς το προωθούμε σαν πρόταση, πρόταση ανάκαμψης της Ελλάδας.

Μιλάμε για φυσικό αέριο στο Αιγαίο και πετρέλαιο στο Ιόνιο;

Ακριβώς. Στο Ιόνιο έχουμε ήδη γεωλογικές δομές, κοιτάσματα, υπάρχει συμφωνία υφαλοκρηπίδας με την Ιταλία από το 1977. Νότια της Κρήτης γίνονται έρευνες, δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά πρέπει να γίνει οριοθέτηση επίσημα. Διαφορά θα υπάρχει με την Τουρκία στο Αιγαίο, όπου και βρίσκονται τα μικρότερα κοιτάσματα. Για να γνωρίζετε τα δεδομένα, είναι 1,5 δις βαρέλια στο Αιγαίο, 2 δις βαρέλια στο Ιόνιο, 20 δις βαρέλια νότια της Κρήτης! Η συνολική αξία από το Ιόνιο έως τη νότια πλευρά της Κρήτης είναι 1,3 τρις ευρώ! Η Κύπρος έχει κάνει συμβόλαιο με την εταιρεία Noble, 20% για την Noble, 80% για την Κύπρο. Να σκεφτείτε, για την Κύπρο έχουν υποβάλει υποψηφιότητα 33 εταιρείες-μεγαθήρια για την εξαγωγή των κοιτασμάτων της!

Άρα, αφού όλο αυτό είναι προφανές τώρα πια γιατί δεν προχωράει, γιατί κάποιος δεν πατάει το κουμπί;

Θα το πατήσει πολύ σύντομα, να το ξέρετε, το προωθούμε όσο μπορούμε και θα γίνει. Το πιστεύουμε!

Φυσικό αέριο και ελληνική στρατηγική

Νίκος Λυγερός - Φυσικό αέριο και ελληνική στρατηγική
Για να είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή κανείς δεν μας υποχρεώνει να πουλήσουμε τη ΔΕΣΦΑ. Δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά για αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Κατά συνέπεια, όσοι μιλούν για πώληση λόγω εξαναγκασμού είτε δεν έχουν διαβάσει τα κείμενα που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων, είτε το ξέρουν και το λένε για δημαγωγικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση τώρα που είμαστε στην τελική φάση της θέσπισης της ΑΟΖ, τώρα που έχουμε αποδεδειγμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου, τώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την πράσινη ενέργεια, στην οποία ανήκει το φυσικό αέριο, δεν μπορούμε τώρα να πουλήσουμε το δίκτυο φυσικού αερίου της Ελλάδας. Η ΔΕΣΦΑ ανήκει στις υποδομές που έχει ανάγκη η ελληνική ΑΟΖ, για να υποστηριχθεί σε πρακτικό επίπεδο. Και δεν μπορούμε να την αφήσουμε να φύγει από τα χέρια της ελληνικής Δημοκρατίας τώρα που μπορούμε να την αξιοποιήσουμε στο έπακρον. Η ελληνική στρατηγική σε εθνικό επίπεδο μπορεί πλέον να βασιστεί στο φυσικό αέριο για το όφελος της πατρίδας μας και όχι για ξένα συμφέροντα. Στη ΔΕΣΦΑ μπορεί να εργαστεί δικό μας προσωπικό και πρέπει μάλιστα να ενισχυθεί για να επεκταθεί το δίκτυο σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας και ειδικά σε περιοχές, όπως είναι η Θράκη και η Ήπειρος λόγω των θερμοκρασιών που επικρατούν τον χειμώνα. Όσο πιο μεγάλο θα είναι το δίκτυο, τόσο πιο πολλές οικονομίες θα κάνει η πατρίδα μας και ο λαός μας. Κατά συνέπεια σε κάθε πρακτικό και τακτικό επίπεδο πρέπει να εξετάσουμε πώς θα επεκταθεί το δίκτυο. Και στο στρατηγικό επίπεδο θα πρέπει να εξετάσουμε πώς θα συμμετέχουμε στην κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου που μας αφορούν άμεσα και δεν ανήκουν σε φαντασιώσεις που αναδείχτηκαν μόνο και μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Το φυσικό αέριο είναι ένα συγκεκριμένο εργαλείο που θα βοηθήσει την πατρίδα μας ακόμα και σε τοπικό επίπεδο. Είναι μια εφαρμογή των δυνατοτήτων που προσφέρει η ελληνική ΑΟΖ και πρέπει να αναδειχθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι υπάρχει πραγματική ανάγκη για τροφοδότηση και αυτό είναι ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα που θα καθορίσει και το μέλλον. Υπάρχει, λοιπόν, απαίτηση ελληνικής στρατηγικής και σε αυτόν τον τομέα.

Ελληνική ΑΟΖ και Ευρωπαϊκή Ένωση

Νίκος Λυγερός - Ελληνική ΑΟΖ και Ευρωπαϊκή Ένωση
Σε όσους δεν πίστεψαν ποτέ τις προθέσεις μας να θεσπίσουμε την ελληνική ΑΟΖ, έρχεται το νέο συμβούλιο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ταράξει τα νερά τους. Αυτή η κίνηση, δηλαδή η επίσημη παρουσίαση των θέσεών μας στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο ξεκαθαρίζει το πλαίσιο και δείχνει επί του πρακτέου ότι δεν πρόκειται να παραμείνουμε παθητικοί και στατικοί πάνω στο ενεργειακό θέμα. Έτσι όλοι οι εταίροι μας θα ακούσουν συγκεκριμένα περί υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ και θα καταλάβουν σε πρακτικό επίπεδο ότι δίχως θέσπιση και οριοθετήσεις της ελληνικής ΑΟΖ δεν υπάρχει καμία προοπτική. Με άλλα λόγια, όταν το ενεργειακό είναι στην ημερήσια διάταξη του συμβουλίου κορυφής δεν είναι δυνατόν να μιλάμε πλέον για κομματικές και εσωκομματικές κινήσεις. Η ελληνική ΑΟΖ είναι ένα θέμα καθαρά εθνικό που έχει επιπτώσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των μεγάλων κοιτασμάτων που έχουμε στην ελληνική ΑΟΖ. Κατά συνέπεια η υψηλή μας στρατηγική είναι απόλυτα συμβατή με την ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό μας δίνει ένα ξεκάθαρο συγκριτικό πλεονέκτημα. Επιπλέον επειδή λόγω των κοιτασμάτων δίνουμε έμφαση στο φυσικό αέριο που αποτελεί μία πράσινη ενέργεια σε σχέση με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε ένα κοινό πεδίο δράσης καθώς έχουμε με αυτόν τον τρόπο και εξασφαλισμένους αγοραστές για τις μελλοντικές μας εξαγωγές που θα φέρουν στην Ελλάδα τις αναγκαίες οικονομικές απολαβές. Έτσι το ενεργειακό θέμα αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην μακροπολιτική που θα παρουσιάσει η πατρίδα μας στο συμβούλιο κορυφής. Και με αυτόν τον τρόπο γίνεται κατανοητό σε όλους ποιες είναι οι προτεραιότητές μας για την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Επίσης είναι ένας έμμεσος τρόπος να περάσουμε το μήνυμα ότι δεν βρισκόμαστε πλέον στα πρόθυρα της καταστροφής, όπως μας κατηγορούσαν όλοι αλλά αντιθέτως δίνουμε ένα πλαίσιο ανάπτυξης με μεγάλες προοπτικές λόγω του μεγέθους της ελληνικής ΑΟΖ και των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων συμβατικών και μη με τους ιδρυτές μεθανίου. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι δεν είμαστε πια σε φάση αναμονής αλλά πρακτικής ετοιμότητας.

Ανάσταση και ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός - Ανάσταση και ΑΟΖ.
Αυτή την περίοδο που η θρησκεία μας μιλά για την Ανάσταση, ο ελληνικός λαός έχει την εντύπωση ότι δεν τον αφορά επί της ουσίας, διότι οι δυσκολίες του δεν έχουν αλλάξει ριζικά. Κι όμως πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι η Ανάσταση, η θρησκευτική, η πνευματική δίνει το παράδειγμα και στην κοσμική, η οποία όπως πάντα καθυστερεί για τους γνωστούς λόγους. Είναι όμως σημαντικό να το ξέρουμε ότι η προετοιμασία της ψηφοφορίας του Νομοσχεδίου της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ έχει τελειώσει και διανύουμε απλώς γραφειοκρατικά την περίοδο της τελικής φάσης. Διότι υπάρχουν ακόμα δικοί μας που αναρωτιούνται ακόμα τι σημαίνει επί του πρακτέου το ακρώνυμο ΑΟΖ. Βέβαια γιατί να μας ξαφνιάσει, αφού μερικοί κάνουν το ίδιο και με την έννοια της Ελλάδας. Πάντως τώρα που κάναμε την καταμέτρηση όλων των βουλευτών και ευρωβουλευτών που έχουμε ενημερώσει άμεσα ή έμμεσα για το θέμα της ΑΟΖ και ειδικά των τεχνικών δεδομένων της ελληνικής ΑΟΖ, έχουμε πια στοιχεία που ξεπερνούν την απλή ελπίδα της θετικής ψηφοφορίας στη Βουλή των Ελλήνων. Κατά συνέπεια, αν κι αυτή η ενημέρωση δεν έχει τελειώσει ούτε σε αυτό το επίπεδο, ούτε στο επίπεδο της γενικής ενημέρωσης πρέπει να συνεχίσουμε όχι μόνο με τα βασικά στοιχεία, αλλά αναδεικνύοντας την ανάγκη να περάσουμε στο στάδιο του στρατηγικού σχεδιασμού, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και στο περιφερειακό. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε πολλές παγίδες στις οποίες μπορούν να πέσουν οι περιφέρειες αν δεν αντιληφθούν ότι η στρατηγική κατάσταση της Ελλάδας έχει αλλάξει και ότι δεν υπάρχει λόγος να υποκύψουμε σε ειδικές οικονομικές πιέσεις, οι οποίες είναι απαράδεκτες και καταπατούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο που το έχει τόσο ανάγκη η Ελλάδα και η Κύπρος. Πρέπει να κατανοήσει κάθε Περιφέρεια της Ελλάδας ότι θα έχει το 5% των απολαβών του Ελληνικού Δημοσίου από τους υδρογονάνθρακες, λόγω του Νόμου των Υδρογονανθράκων 2289/1995 και της τροπολογίας 4011/ 2011. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναπτυχθεί αληθινός σχεδιασμός κι όχι κόλπα της αρπαχτής που δεν έχουν κανένα όφελος σε βάθος χρόνου, ούτε για την περιφέρεια, ούτε για την Ελλάδα γενικότερα. Διότι υπάρχουν μερικά πράγματα που ακολουθούν νοητικά σχήματα πιο ουσιαστικά, μετά την σταύρωση, η ανάσταση που σχετίζεται με την ανάκαμψη κι ύστερα η ανάληψη που σχετίζεται με την ανάπτυξη.

ΑΟΖ, Καστελλόριζο και Ζεόλιθος

Νίκος Λυγερός - ΑΟΖ, Καστελλόριζο και Ζεόλιθος.
Αν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε το Καστελλόριζο και να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί από την ήδη πλούσια αποστολή καρτών, μπορούμε να στείλουμε ζεόλιθο, για να προωθήσουμε την όλη προσπάθεια αξιοποίησης του νησιού και μάλιστα σε αναλογικό πλαίσιο. Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι το νερό στο νησί. Και αυτό ισχύει και για τους ανθρώπους και για τη γη. Αφού λοιπόν έχουμε πρόσβαση στο ζεόλιθο και γνωρίζουμε τις ιδιότητές του γιατί να μην τον χρησιμοποιούμε και στο Καστελλόριζο. Και η παραγγελία είναι τόσο εύκολη που δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε γραφειοκρατικό ούτε τεχνικό. Επίσης με αυτόν τον τρόπο συνεχίζουμε να αναγκάζουμε την ύπαρξη δρομολογίων προς το νησί, πράγμα το οποίο το δένει περισσότερο με όλους τους Έλληνες. Μια κάρτα είναι ενθύμιο, ενώ ο ζεόλιθος είναι το μέλλον. Και αυτό το μέλλον ενισχύει και το θέμα της ΑΟΖ που ξέρουμε πια πόσο σημαντική είναι, αφού μόνο και μόνο η ΑΟΖ του συμπλέγματος Καστελλόριζου είναι 20.851 km², δηλαδή μεγαλύτερη από την επιφάνεια της Πελοποννήσου και αυτό σε ένα σημείο που δίνει στην Ελλάδα και στην Κύπρο τη δυνατότητα να ενώσουν τις ΑΟΖ τους σ' ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο. Το Καστελλόριζο είναι η αιχμή του δόρατος στην περιοχή και πρέπει όλοι μας να το ενισχύσουμε με την στρατηγική μας. Οι κάρτες και η φυσική παρουσία είναι πολύ σημαντικές για τους ανθρώπους. Ο ζεόλιθος είναι κι αυτός σημαντικός για τη γη. Κι αν οι άνθρωποι μας έχουν καλύτερη γη και πιο ανθεκτική, θα ζουν και αυτοί καλύτερα, γνωρίζοντας ότι νοιαζόμαστε για αυτούς σε πραγματική βάση. Επίσης με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε και όλες τις προσπάθειες δεντροφύτευσης που έχουν γίνει και που θα γίνουν. Ο ζεόλιθος στο Καστελλόριζο είναι ένας σύμμαχος που δεν περιμένει τίποτα. Με αυτή την έννοια έχει ένα ιπποτικό χαρακτήρα και προστατεύει το νησί με τον δικό του τρόπο. Είμαστε ακόμα στην αρχή αλλά η αλλαγή θα είναι σε λίγο εμφανή σε όλους μας ακόμα κι αν γίνει καταδρομικά.

Νίκος Λυγερός: Ο Ελληνισμός είναι δώρο στην ανθρωπότητα

ΝΙΚΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ - Ο Ελληνισμός είναι δώρο στην ανθρωπότητα
«Η ανθρωπότητα αγαπά τον ελληνισμό, διότι είναι ένα δώρο για αυτήν. Κι αν αυτό το δώρο υπάρχει ακόμα είναι λόγω της στρατηγικής. Με αυτήν λοιπόν θα αντιμετωπίσουμε και τώρα τις δυσκολίες που μας καταπατούν για να γίνουμε πιο δυνατοί και να τις ξεπεράσουμε. Ο Ελληνισμός άντεξε χειρότερα κι είναι ακόμα εδώ ως φάρος να συνεχίζει να εκπέμπει φως για όλη την ανθρωπότητα». Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα εκπέμπει η συνέντευξη υπό μορφή συζήτησης που έκαναν ο γνωστός μαθηματικός της περιοχής μας Σάκης Λιπορδέζης από τον στρατηγικό αναλυτή και διακεκριμένο επιστήμονα Νίκο Λυγερό.

Ποιες λέξεις και φράσεις στοιχειοθετούν την έννοια ανθρωπότητα;

- Η ανθρωπότητα είναι η μόνη λέξη που πρέπει να ειπωθεί από τον Προμηθέα για όλες τις άλλες η σιωπή επαρκεί, το θεμέλιο της μνήμης μέσα στο χρόνο, το στήριγμα της ανθρωπιάς κατά της βαρβαρότητας, το νόημα της ζωής για το ελεύθερο ον, το έργο των δασκάλων, το απέραντο γαλάζιο των φάρων της γνώσης, η βιβλιοθήκη της γης, το κράμα του παρελθόντος και του μέλλοντος, η γέφυρα των ανθρώπων, το μονοπάτι των σοφών, το σύμπαν της σκέψης, η αξία του ανθρώπου, η ανάγκη ενάντια στην τύχη, το κλέος των άξιων, η αξιοπρέπεια και το ήθος των δικαιωμάτων μας.

Το ίδιο θα ρωτήσω και για την έννοια ελληνισμό προκειμένου να μην υπάρχει σύγχυση με άλλες έννοιες.


- Ο Ελληνισμός είναι δώρο στην ανθρωπότητα, η ομορφιά που θα σώσει την οικουμένη διότι ξέρει 
ότι είναι ο άλλος άλλος και κατά συνέπεια ο επόμενος απόγονος ο προηγούμενος πρόγονος στην αλυσίδα του Προμηθέα, το παράδειγμα της θυσίας και της αντίστασης, ο λαός του χρόνου και της θάλασσας, η απλότητα της πολυπλοκότητας, η ανθεκτικότητα της στρατηγικής, η αντεπίθεση των δικαιωμάτων ο γενίτσαρος του ουμανισμού, το στοιχείο του αλτρουισμού, η πίστη στις αξίες, η ελευθερία του θανάτου.

Πώς θα τεκμηριώνατε το γεγονός ότι η ανθρωπότητα αγαπάει τον Ελληνισμό;

- Η αγάπη της ανθρωπότητας προς τον Ελληνισμό διαρκεί εδώ και αιώνες γιατί είναι μια πηγή φωτός μέσα στον σκοταδισμό δεν είναι μόνο το Βυζάντιο που συνέχισε το έργο τότε αλλά και οι Άραβες που το αντέγραψαν ενώ η Αναγέννηση τον επανακάλυψε για να φέρει τον αιώνα του Διαφωτισμού και της Επανάστασης, έτσι μέσω της σκέψης της γλώσσας και της τέχνης αλλά και το αρχαίο θέατρο το σύμβολο της θάλασσας και της αντίστασης έδειξε σε όλους πως η νοημοσύνη η πολυμήχανη είναι ικανή να νικήσει και τους πιο βάρβαρους εχθρούς για να ζήσει η ελευθερία.

Ποια η θέση του ελληνισμού στο χώρο-χρόνο;

- Ο Ελληνισμός στο χωροχρόνο είναι ένα σύστημα αναφοράς δίχως σύστημα διότι δεν αντέχει τις αρχές και ζει μόνο με αξίες δεν θέλει ιεραρχία και ως άλλος άλλος ξέρει ότι δίχως συνύπαρξη δεν υπάρχει ύπαρξη γνωρίζει τη σχετικότητα και βασίζεται στο φως για να δημιουργήσει την οικουμενικότητα της σκέψης της αλήθειας μέσω της μαιευτικής και της Οδύσσειας όπου η πάλη της ανάγκης ενάντια στην τύχη είναι ο αγώνας της νοημοσύνης που με τη δημιουργικότητα του χάους κάνει υπερβάσεις που αποτελούν θαύματα γιατί ήταν αδιανόητες.

Πώς εξελίσσεται ο Ελληνισμός ανά 500 χρόνια από το 500 π.Χ. έως το 2000;

Αν ο Ελληνισμός έκανε αναφορά στην ανθρωπότητα θα της έγραφε πάρε ό,τι θες από το έργο μου και θα άρχιζε από το φως του μαρμάρου των Κυκλάδων για να δείξει μετά τις πινακίδες της αρχής των Μινωικού και Μυκηναϊκού πολιτισμών για να σκαλίσει το γεωμετρικό και το αρχαϊκό έως το κλασικό και το ελληνιστικό για να περάσει στο Βυζάντιο το τόσο διαχρονικό δίχως να ξεχάσει τα χρόνια της σκλαβιάς πριν την επανάσταση όπου με τη φωτιά ανέτρεψε την βαρβαρότητα για να δείξει τη συνέχεια της αντίστασης και της θυσίας και στους παγκόσμιους πολέμους και να παραμείνει ελεύθερος δίχως ποτέ να γονατίζει.

Με δεδομένη την τεράστια προσφορά του Ελληνισμού στην ανθρωπότητα και αν παρομοιάσουμε την προσφορά του με αυτήν του φάρου, ποιους λαμπτήρες ξεχωρίζετε στο πέρασμα των αιώνων;

- Τα φώτα του Ελληνισμού αν και είναι πολυάριθμα έχουν μέσα τους μια σπάνια αλυσίδα δομημένη πάνω στο ζευγάρι το πολύτιμο του δασκάλου και του μαθητή και με αρχή τον Σωκράτη συνέχεια τον Πλάτωνα προέκταση τον Αριστοτέλη και επέκταση τον Αλέξανδρο, η οποία από μόνη της δείχνει ήδη την αξία και τον ηρωισμό του ήθους της γνώσης που παλεύει για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη που θα αναδείξει το έργο του Αρχιμήδη που αποτέλεσε το παγκόσμιο μοντέλο του Homo Universalis.

Γιατί οι Έλληνες δεν έχουν την ανάγκη να εκθειάζουν το έθνος τους, τις ιδιότητες τους και την δυναμική τους όπως το κάνουν άλλοι λαοί;

- Η αξία του Ελληνισμού που εξηγεί γιατί οι Έλληνες δεν έχουν ανάγκη να εκθειάζουν το έθνος είναι αφοπλιστικά απλή, γιατί ποτέ δεν ένιωσαν την ανάγκη να διαπράξουν ένα έγκλημα φρικτό κατά της ανθρωπότητας έτσι πάντα αντιστέκονται στους βάρβαρους που θέλουν να επιβάλουν αρχές που καταπατούν τους ανθρώπους γι' αυτό το λόγο είναι μια ανθρώπινη αντεπίθεση που προστατεύει την ελευθερία και τους αθώους δίχως να επιλέγει την πλευρά των ισχυρών αλλά των δικαίων γιατί μόνο έτσι ακολουθούν τις αξίες που καθορίζουν το πνεύμα μας και την αξιοπρέπεια.

Τι εννοείτε και πώς το τεκμαίρετε όταν λέτε ο Ελληνισμός είναι «αργός» ή ο Ελληνισμός είναι «άγονη» γραμμή;

- Έτσι όπως είναι δομημένη η ελληνική κοινωνία που δεν πιστεύει πια σε τίποτα λόγω οικονομικής κατάστασης, δεν θεωρεί ότι οι άγονες γραμμές θα πρέπει να υπάρχουν. Δεν αντιλαμβάνεται όμως ότι άγονη γραμμή είναι ο ίδιος ο Ελληνισμός. Αν εξετάσουμε ορθολογικά την έννοια της άγονης γραμμής θα συνειδητοποιήσουμε ότι εμπεριέχει μερικά δομικά στοιχεία που είναι θεμελιακά. Ενώ κοιτάζουμε συνεχώς πού είναι η χωρική δυσκολία που αντιπροσωπεύει η άγονη γραμμή δεν βλέπουμε τον λόγο της ύπαρξής της. Αν ο Ελληνισμός δεν βρισκόταν και σε αυτά τα περιθωριακά νησιά γιατί να υπάρχουν άγονες γραμμές. Με άλλα λόγια πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί ο Ελληνισμός επέλεξε αυτές τις δύσκολες περιοχές. Αν μπούμε σε αυτήν τη διαδικασία τότε θα κατανοήσουμε την επινόηση του Ελληνισμού. Επειδή είμαστε ένας λαός του χρόνου και όχι του χώρου προσέχουμε περισσότερο πώς διασχίζουμε τους αιώνες. Με άλλα λόγια κάνουμε χρήση του νοητικού σχήματος που βλέπει τον χρόνο ως τον χώρο της αντίστασης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ελληνισμός επέλεξε για τη διάδοσή του περιοχές που κρατούν καλά και αντέχουν τις επιθέσεις. Το Άγιο Όρος και τα Μετέωρα ανήκουν στα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που ακολούθησαν την στρατηγική των Θερμοπυλών που αποτελούν το αρχέτυπο της χωρικής ήττας που είναι μία χρονική νίκη.

Και το ίδιο ισχύει και για τη μάχη της Κρήτης. Ο Ελληνισμός λοιπόν επιλέγει τη χωρική δυσκολία για να αντέξει και για να περάσει στη συνέχεια στη φάση της αντεπίθεσης που τον χαρακτηρίζει για να παλέψει ενάντια στη βαρβαρότητα. Έτσι οι άγονες γραμμές είναι και το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής επιλογής. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πιο προσεκτικοί με αυτήν την ορολογία, η οποία δημιουργεί ένα αντικειμενικό αντιπαράδειγμα της οικονομικής προσέγγισης των πραγμάτων. Γι’ αυτό το λόγο δίνει περισσότερο σημασία στους ανθρώπους παρά στους οικονομικούς παράγοντες. Είναι σημαντικό να το θέσουμε με αυτόν τον τρόπο ειδικά όταν έχουμε στο μυαλό μας τα κριτήρια του καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Κι αν ο Ελληνισμός είναι πράγματι μία άγονη γραμμή είναι διότι δεν έχει συμφέρον, δεν υπολογίζει το κόστος γιατί είναι γενναιόδωρος. Και είναι αυτή η γενναιοδωρία που του επιτρέπει να παράγει και την έννοια του ουμανισμού. Ο Ελληνισμός αν ανήκει στους σπανιότατους «-ισμούς» που έχουν αντέξει και αποτελούν πλέον ένα διαχρονικό στοιχείο, αυτό οφείλεται ακριβώς σε αυτήν την ιδιότητα. Γι’ αυτό το λόγο η ανθρωπότητα αγαπά τον Ελληνισμό, διότι είναι ένα δώρο για αυτήν. Κι αν αυτό το δώρο υπάρχει ακόμα είναι λόγω της στρατηγικής. Με αυτήν λοιπόν θα αντιμετωπίσουμε και τώρα τις δυσκολίες που μας καταπατούν για να γίνουμε πιο δυνατοί και να τις ξεπεράσουμε. Ο Ελληνισμός άντεξε χειρότερα κι είναι ακόμα εδώ ως φάρος να συνεχίζει να εκπέμπει φως για όλη την ανθρωπότητα. Αυτός είναι ο σκοπός του ως άγονη γραμμή.

Ο χριστιανισμός για τον Ελληνισμό είναι το στέμμα ή ο θρόνος στον οποίο αναπαύεται ή το όχημα συμπόρευσης προς την αιωνιότητα;

- Ο χριστιανισμός κι ο ελληνισμός είναι τόσο στενά συνδεδεμένα όσο είναι οι γραμμές πάνω στα χειρόγραφα όπου οι μελετητές αναλύουν τα κείμενα με σεβασμό και κριτική συνεχίζοντας την παράδοση κι αν μερικοί δεν μπορούν να το αποδεχθούν αυτό οφείλεται σε άγνοια και έλλειψη γνώσεων σε βαθύτερο επίπεδο το οποίο είναι απαραίτητο για να ενισχυθεί το όλο πλαίσιο και να παράγει μια σκέψη ιδιόμορφη ικανή να σηκώσει το βάρος του φωτός για την Ανθρωπότητα που χρειάζεται έργα με θεμέλια.

Τι θα λέγατε στα Ελληνόπουλα που θέλουν να μυηθούν σωστά στην πανανθρώπινη και διαχρονικά αξεπέραστη υπέροχη λέξη που λέγεται ελληνισμός;

- Το χάος εσύ ο πρώτος το τρόμαξες με φως. Το χάος θέλησε να σε κατασπαράξει αλλά εσύ ακόμα και πληγωμένος το φώτισες και χάθηκε στο μηδέν. Κάποτε στις Κυκλάδες το φως έγινε μάρμαρο και το μάρμαρο άγαλμα μα τούτο δεν τόλμησε να κατακτήσει τον κόσμο είχε διπλωμένα τα χέρια σαν φυλακισμένο φως σημάδι του πεπρωμένου σου. Πόσοι ξέρουν ότι η θάλασσα είναι φωτεινή από τότε που ναυάγησε ο ήλιος βλέποντας τα βάσανά σου κι ότι η γεύση της αρμύρας που αφήνει η θάλασσα στα χείλη είναι κομμάτια ήλιου; Ένας ήσουν μόνο ένας στην αρχή. Κι είχες μια σπίθα μέσα στην πυγμή τη φωτιά, το κομμάτι της ημέρας στη νύχτα. Ήταν μεγάλο το δώρο, ήταν πικρό το βάσανο. Ο δεσμός σου με την ανθρωπότητα τα δεσμά σου. Κι εσύ ο πρώτος ένιωσες το βάρος του φωτός.

Ο υπεράνθρωπος, ο φωτοπλάστης, ο ανθρώπινος δημιουργός έγινες σκλάβος της ανθρωπότητας. Τους έδωσες να πιουν το φως κι άλλαξες την ύπαρξη των ανθρώπων τους χάρισες τη ζωή. Μα ποιος την ήθελε ποιος είδε τη θυσία σου ποιος την κατάλαβε; Ο μύθος σου, ακρόπολη της νοημοσύνης, είναι μια σύνθεση που λίγοι μπορούν ν ακούσουν μια μουσική της σιωπής. Ίκαρος στον πέτρινο ουρανό δεμένος δαίδαλος στον λαβύρινθο της σκέψης κλεισμένος. Το δαδί σου, θεϊκή πυγμή και πληγή δοξαστική, το κορμί σου θεϊκή μορφή και πληγή ανθρώπινη. Η εκδίκηση της λήθης.

Οι άνθρωποι ξέχασαν το φως σου και βρήκαν μόνο τη φωτιά. Ξέχασαν ότι το φως είναι το μάρμαρο του ήλιου. Οι άνθρωποι έκαψαν το φως. Πάνω στην άμμο τη λευκή έχυσαν τον πόνο και μια μοναδική στιγμή έσπασε τον χρόνο. Ακρωτηριάζοντας το άτομο πλήγωσαν την ανθρωπότητα κι η σκέψη της ο θεός θέλησε ν’ αυτοκτονήσει βλέποντας τον ουρανό να δαγκώνει τη γη. Η λάμψη της έκρηξης έδειξε το σκοτάδι, τον δρόμο του Άδη. Τότε ακούστηκε η πρώτη κραυγή των νεκρών της φωτιάς τα θύματα, τα ουράνια στίγματα. Τότε άρχισε η πρώτη πάλη με το μαύρο ατσάλι. Ο θρήνος της ειρήνης. Η απειλή της σκιάς απλώθηκε πάνω στις ψυχές κι έκλεισε τα βλέφαρα της αθωότητας. Το φως που μας χάρισες με τη θυσία σου ήταν μοναδικό και το χάσαμε.

Η φωτιά για να ζήσει θέλει νεκρούς πολλούς. Πρέπει να σβήσει για να ξαναδούμε το φως το φως σου, Προμηθέα! Στον τόπο των χαμένων ονείρων δεν υπάρχουν πια κυπαρίσσια ευκάλυπτοι και πεύκα παρά μόνο ποτάμια λύπης και παραπονεμένα λόγια. Όμως ανάμεσα στα ερείπια του κόσμου λάμπουν οι σπασμένες ομορφιές. Στα καλντερίμια της ζωής στα πέτρινα κύματα έπεσαν τ’ άπιαστα βήματα μιας αρχαίας ψυχής. Μια χούφτα φωτός πάνω στο σώμα έγινε της ελευθερίας το πέλαγος,της ανάγκης το χρώμα. Δεν υπάρχει φωτιά μονάχα φως. Ήπιες όλα τα δάκρυα του κόσμου και με την πληγή σου έπλασες τη θάλασσα τη γη μας. Κι ύστερα μετά τον θάνατο της αιωνιότητας και την ανάσταση της ημέρας πριν το κόψει σε μιαν αρχαία αγορά κάποιο χέρι μια Κυριακή, σαν πασχαλιά θα ξανανθίσει ο κόσμος.