Δεν βγαίνουν οι χρόνοι για να αλλάξει εγκαίρως το θεσμικό πλαίσιο στα πετρέλαια

Δύσκολη και χρονοβόρα διαπιστώνουν όσο περνούν οι εβδομάδες στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ότι θα είναι η αλλαγή του σημερινού μοντέλου παραχωρήσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων, όπως είχε αρχικά προαναγγείλει η ηγεσία του.

Και υπ’ αυτές τις συνθήκες, μπροστά στο χρόνο που πιέζει, αλλά και σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη, η ηγεσία του υπουργείου φαίνεται να το ξανασκέφτεται, και να εξετάζει τη διεξαγωγή του επικείμενου μεγάλου γύρου παραχωρήσεων σε Ιόνιο και Κρήτη με βάση το σημερινό μοντέλο.

Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, ωστόσο στις δεύτερες αυτές σκέψεις οδηγεί η διαπίστωση ότι η αλλαγή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου δεν είναι εφικτή αν δεν περάσουν τουλάχιστον... 6 με 8 μήνες, που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση θα είναι έτοιμο μετά το καλοκαίρι και στη χειρότερη θα“χαθεί” ολόκληρη η φετινή χρονιά.

Ακόμη δηλαδή και αν δοθεί παράταση στη προθεσμία υποβολής των προσφορών για το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων σε Ιόνιο και Κρήτη που εκπνέει στις 14 Μαίου, υπάρχει ο κίνδυνος, αφενός να χαθεί ολόκληρη η φετινή χρονιά, αφετέρου το παρόν τους στο διαγωνισμό να δώσει πολύ μικρός αριθμός εταιρειών.

Σκεφτείτε μόνο ότι για να καταρτισθεί το σημερινό θεσμικό πλαίσιο για τους υδρογονάνθρακες απαιτήθηκαν δύο χρόνια. Στο υπουργείο προβληματίζονται ότι δεν βγαίνουν οι χρόνοι, και ανήσυχοι από το αντίκτυπο που θα έχει να επαναληφθεί το Μάιο ό,τι περίπου συνέβη στις αρχές Φεβρουαρίου, όπου το παρών τους στο διαγωνισμό της Δ.Ελλάδας έδωσαν μόνο δύο ελληνικές εταιρείες, εξετάζουν διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων και να μην αλλάξουν τη διαδικασία.

Αν επικρατήσει αυτή η άποψη τότε ο διαγωνισμός δεν θα μετατεθεί χρονικά, όπως είχε αρχικά προαναγγελθεί και θα διεξαχθεί ως έχει.Δηλαδή, ο ανάδοχος θα είναι και ο κύριος του κοιτάσματος, αντίθετα με όσα έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυριότητα των υδρογοναθράκων θα ανήκει στο κράτος, με τον μισθωτή να λειτουργεί ως εργολάβος κάτω από τις εντολές του Δημοσίου. Μοντέλο που ακολουθείται σε χώρες όπως η Γκάνα, η Νιγηρία, και η Βενεζουέλα.

Ο διάχυτος προβληματισμός συνδέεεται και με την απουσία κινητικότητας που επικρατεί από πλευράς πετρελαικών εταιρειών, κάτι που αποδίδεται τόσο στις χαμηλές τιμές του μαύρου χρυσού, όσο και στην επενδυτική δυσπιστία προς τη χώρα.

Το μήνυμα που έδωσαν με τη στάση τους τέσσερις μεγάλοι ξένοι παίκτες, Shell, Total, Repsol, και Enel, αποσύροντας στις αρχές του μήνα το ενδιαφέρον τους από το μικρό διαγωνισμό της Δ. Ελλάδας, είναι σαφές, και φαίνεται να έχει ληφθεί και από τη νέα ηγεσία του υπουργείου.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην ειδική βάση δεδομένων του υπουργείου για τις προς παραχώρηση και έρευνα περιοχές (data room), έχουν πολύ καιρό να εισέλθουν εκπρόσωποι ξένων εταιρειών, και ο κίνδυνος πολύ μικρής προσέλευσης στο μεγάλο διαγωνισμό του Μαίου είναι υπαρκτός.

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: 'Δυναμικό πεδίο ΑΟΖ'

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Δυναμικό πεδίο ΑΟΖ". Πολυχώρος "Αίτιον", Τζιραίων 10 - Μετρό Ακρόπολη. Αθήνα. Τέταρτη 25 Φεβρουαρίου 2015. 




Ενεργειακή συμφωνία Αιγύπτου με Ιταλική ENI – Θετικός αντίκτυπος για Κύπρο

Θετικά αποτιμά η Λευκωσία την συμφωνία της Αιγύπτου με την ιταλική πετρελαϊκή εταιρία ΕΝΙ. Η ταυτόχρονη δραστηριοποίηση της ιταλικής εταιρείας σε Αίγυπτο και Κύπρο διανοίγει νέες προοπτικές στην ενεργειακή συνεργασία των δυο χωρών.

Νέα δεδομένα δημιουργεί η συμφωνία της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης με τον ιταλικό πετρελαϊκό όμιλο ΕΝΙ η οποία ανακοινώθηκε το Σάββατο.

Στην συμφωνία, προβλέπεται επέκταση των ενεργειακών δραστηριοτήτων και αύξηση των επενδύσεων της ΕΝΙ στην Αίγυπτο.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, μετά και την υπογραφή προ ημερών συμβολαίου στο Κάιρο από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να έχει ευεργετικές συνέπειες στην προμήθεια αερίου από τα κυπριακά κοιτάσματα στην Αίγυπτο, αφού ως γνωστό η ιταλική εταιρεία δραστηριοποιείται και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Να σημειωθεί ότι η ΕΝΙ έχει άμεση εμπλοκή σε ένα από τα Αιγυπτιακά τερματικά υγροποίησης στα οποία προγραμματίζεται να μεταφερθεί μέσω αγωγού το κυπριακό φυσικό αέριο. Ενώ κατέχει σχεδόν το ένα τρίτο της παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Αίγυπτο.

Τις επόμενες δυο εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί η ερευνητική γεώτρηση που πραγματοποιεί η EΝΙ σε συνεργασία με την κορεατική εταιρεία KOGAS, στο δυνητικό κοίτασμα Αμαθούσα, στο θαλάσσιο οικόπεδο εννέα της Κυπριακής ΑΟΖ.

Οι 10+7 Ενεργειακές εντολές της Ε.Ε.

Του Χάρη Φλουδόπουλου 

Προ ημερών ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες από την ομάδα Γιούνκερ, μια ευρεία λίστα με τους στόχους που έχει θέσει για την επόμενη πενταετία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανά τομέα και Επίτροπο. 

Ειδικά για τον τομέα της ενέργειας οι στοχεύσεις είναι διπλές αφού υπάρχουν δύο επίτροποι ο Maros Sefcovic αρμόδιος για θέματα της Ενεργειακής Ένωσης και ο Miguel Arias Canete στο χαρτοφυλάκιο του οποίου εντάσσεται η Κλιματική Αλλαγή και η Ενέργεια. 

Αυτοί οι στόχοι της ομάδας Γιούνκερ δίνουν ένα σαφές στίγμα για την πορεία αλλά και τον προσανατολισμό της Ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία ξεκάθαρα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ενέργειας. 

Ποιες είναι λοιπόν οι επιμέρους στοχεύσεις της ομάδας Γιούνκερ, τις οποίες θα πρέπει να λάβει υπόψη της η Ελλάδα στο δικό της πακέτο των μεταρρυθμίσεων σε σχέση με τον τομέα της ενέργειας; 

Maros Sefcovic - Ενεργειακή Ένωση 

Οι δέκα στόχοι του επιτρόπου Sefcovic είναι: 

1. Εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας μέσω της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας.

2. Ανάδειξη της ΕΕ στην κορυφή των ΑΠΕ παγκοσμίως.

3. Βελτίωση, ενίσχυση και εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για την ενέργεια.

4. Ανάπτυξη μιας πιο αποφασιστικής ευρωπαϊκής ενεργειακής διπλωματίας.

5. Να διασφαλιστεί ότι οι ρωσικές ενεργειακές εταιρείες που λειτουργούν στην ΕΕ σέβονται απόλυτα τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

6. Ανάληψη αποφασιστικής δράσης, περιλαμβανομένων και διαδικασιών παραπομπής, για την ολοκλήρωση της εσωτερικής ενεργειακής αγοράς.

7. Προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

8. Ανάληψη ηγετικού ρόλου στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και της ΕΕ ως παγκόσμιου ηγέτη στην ανανεώσιμη ενέργεια.

9. Διατήρηση του μηχανισμού διαρροής άνθρακα και για την περίοδο μετά το 2020.

10. Επιτάχυνση των προσπαθειών στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας για την υποστήριξη της Ενεργειακής Ένωσης.

Miguel Arias Canete - κλιματική αλλαγή και Ενέργεια 

Αντίστοιχα οι 7 στόχοι του επιτρόπου ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, Miguel Arias Canete, είναι: 

1. Δημιουργία μιας εσωτερικής ενεργειακής αγοράς που διασφαλίζει ασφάλεια, αειφορία, ανταγωνιστικότητα και απαντά σε θέματα ασφάλειας προμήθειας.

2. Συμβολή στην εφαρμογή του κλιματικού και ενεργειακού πακέτου για το 2030.

3. Ανάληψη ηγετικού ρόλου για την κλιματική αλλαγή και επίτευξη των φιλόδοξων στόχων περιλαμβανομένου και του στόχου να γίνει η ΕΕ παγκόσμιος ηγέτης στις ΑΠΕ, την υλοποίηση των βημάτων για βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 30% μέχρι το 2030 και η προώθηση των κλιματικών δράσεων σε όλες τις άλλες κοινοτικές πολιτικές. 

4. Αποτίμηση της περιβαλλοντικής και κοινωνικοοικονομικής επίπτωσης από την ανάπτυξη του σχιστολιθικού αερίου και η καθιέρωση νέας νομοθεσίας.

5. Υιοθέτηση της υφιστάμενης πρότασης νομοθεσίας για την καθιέρωση ενός αποθέματος σταθεροποίησης της αγοράς στις εκπομπές ρύπων της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων και η πρόταση νομοθεσίας για τη διανομή μεταξύ των κρατών μελών των στόχων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 για τους τομείς που δεν εμπίπτουν στο ETS.

6. Εξασφάλιση επαρκούς χρήσης της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τα ευρωπαϊκά δίκτυα, τις ΑΠΕ, την ενεργειακή αποδοτικότητα, τις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών πχ διακράτησης και αποθήκευσης άνθρακα.

7. Συνεργασία με την επιτροπή μεταφορών ώστε ο κλάδος των μεταφορών να πετύχει συνολικά μια καλύτερη διαχείριση των οδικών μεταφορών αλλά και των εκτός δρόμου εναλλακτικών.

Ν. Λυγερός: “Η ΑΟΖ το δυνατό χαρτί της Κρήτης”

Νίκος Λυγερός: “Η ΑΟΖ το δυνατό χαρτί της Κρήτης”.

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ΣΚΑΪ Κρήτης 21-02-2015

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ΣΚΑΪ Κρήτης 21-02-2015.

“Πράσινο” για το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο του κόσμου

Η αιολική ενέργεια στην Ευρώπη και ειδικά στη Βρετανία θα λάβει μεγάλη ώθηση αφού ανακοινώθηκε η κατασκευή του μεγαλύτερου υπεράκτιου πάρκου στον κόσμο.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Βρετανίας, Εντ Ντέιβυ ενέκρινε μια αιολική συστοιχία 400 ανεμογεννητριών που θα εγκατασταθούν στη θαλάσσια περιοχή 120 χιλιόμετρα από την ακτή του Γιόρκσαϊρ της βόρειας Αγγλίας.

Το έργο με την ονομασία Dogger Bank Creyke Beck με συνολική ισχύ 2,4 Γιγαβάτ θα καλύψει μια επιφάνεια 1.100 τετρ. χιλιομέτρων και θα κοστίσει από εννέα έως 12 δισ. δολάρια.

Όταν ολοκληρωθεί αναμένεται να καλύψει το 2,5% των ενεργειακών αναγκών της Βρετανίας, που μεταφράζονται σε δύο εκατομμύρια νοικοκυριά.

Η τοποθεσία θεωρείται ιδανική λόγω του μικρού βάθους του θαλάσσιου πυθμένα στα 30 μόλις μέτρα. Κι αυτό διότι η εγκατάσταση των θεμελίων και των ανεμογεννητριών θα είναι ευκολότερη. Πάντως μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από κάποια εταιρεία επισκόπησης του βυθού.

Εάν και εφόσον το έργο ολοκληρωθεί θα πρόκειται για το πιο απομακρυσμένο από την ακτή υπεράκτιο αιολικό πάρκο, το οποίο μάλιστα θα έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί σε τριπλάσια κλίμακα από αυτή που προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός.

Σύμφωνα με τον Ντέιβυ το έργο αναμένεται να συμβάλλει στη δημιουργία νέων “πράσινων” θέσεων εργασίας. Μόνο η αιολική ενέργεια έχει δημιουργήσει 34.500 θέσεις εργασίας από το 2010 με επενδυτικά κεφάλαια της τάξης των 14,5 δισ. στερλινών.

Η Βρετανία διαθέτει 1.200 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 4 Γιγαβάτ.

Επτά εταιρείες ανταποκρίθηκαν στον πρώτο δημόσιο διαγωνισμό για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ξηρά στην Κροατία

Επτά εταιρείες ανταποκρίθηκαν στον πρώτο δημόσιο διαγωνισμό για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ξηρά στην Κροατία.

Οι επτά εταιρείες υπέβαλαν προσφορές για τα έξι οικόπεδα έρευνας, προτείνοντας 19 διαφορετικά προγράμματα λειτουργίας, ανεφερε ο υπουργός Οικονομίας Ιβάν Βρντόλιακ της Κροατίας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και συμπλήρωσε ότι ορισμένες από τις προσφορές των εταιρειών έγιναν για τα ίδια οικόπεδα.

Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τις προσφορές, καθώς τις υπέβαλαν σοβαρές εταιρείες με μεγάλη εμπειρία στην έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως, εταιρείες που αξιοποιούν την καλύτερη τεχνολογία και, κυρίως, ανταποκρίνονται στα πλέον απαιτητικά περιβαλλοντικά πρότυπα, υπογράμμισε ο κ. Βρντόλιακ.

Η ανταπόκριση των εταιρειών στον διαγωνισμό επιβεβαιώνει και την ορθότητα της κυβερνητικής ενεργειακής πολιτικής που στοχεύει στο να καταστεί η χώρα ένας περιφερειακός ενεργειακός κόμβος, είπε ο κ. Βρντόλιακ.

Σημείωσε δε ότι μεγάλες επενδύσεις αναμένονται στην περιοχή της Σλαβόνια, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν και σε αύξηση της απασχόλησης.

Η διευθύντρια της Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων Μπάρμπαρα Ντόριτς δήλωσε ότι οι προσφορές που κατατέθηκαν από τις επτά εταιρείες θα αξιολογηθούν στη διάρκεια του επόμενου μήνα και τα ονόματα των εταιρειών που θα επιλεγούν θα ανακοινωθούν το αργότερο, στις αρχές Απριλίου.

Ν. Λυγερός: 'Νέα στρατηγικά και ενεργειακά δεδομένα στην Ελλάδα και Ε.Ε'. Ρέθυμνο. 19/02/2015

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Νέα στρατηγικά και ενεργειακά δεδομένα στην Ελλάδα και Ε.Ε". Στο Σπίτι του Πολιτισμού, Ρέθυμνο, Κρήτη. Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015, ώρα: 19:00.

Διάλεξη του Ν. Λυγερού: 'Tα νέα δεδομένα για την Κρήτη στο πλαίσιο της ΑΟΖ'. Ηράκλειο, 18/02/2015

Διάλεξη του Ν. Λυγερού: "Tα νέα δεδομένα για την Κρήτη στο πλαίσιο της ΑΟΖ". Ηράκλειο, 18/02/2015.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Channel 4u με την Ι. Μπούτζουκα 17/2/2015

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Channel 4u με την Ι. Μπούτζουκα στις 17/02/2015.

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: 'Ελληνική ΑΟΖ και επαγγελματικές προοπτικές'. 16/02/2015

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ελληνική ΑΟΖ και επαγγελματικές προοπτικές".3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΥΡΩΝΑ, Ταταούλων 2, Αθήνα. Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015. 

Συμφωνία συνεργασίας Κύπρου – Αιγύπτου για το «Αφροδίτη»

Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου υπέγραψε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Sherif Ismail, στην παρουσία του Πρωθυπουργού της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Ibrahim Mahlab


Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, το Μνημόνιο θα διευκολύνει τη συνεργασία των δύο χωρών στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη», στο Τεμάχιο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, αξιοποιώντας υφιστάμενες υποδομές της Αιγύπτου προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών.

Ειδικότερα, το Μνημόνιο εξουσιοδοτεί την Αιγυπτιακή Εταιρεία Φυσικού Αερίου (Egyptian Natural Gas Holding Company – EGAS) και την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου Λτδ (ΕΥΚ) να εξετάσουν τις τεχνικές λύσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου, μέσω απευθείας θαλάσσιου αγωγού από το κοίτασμα «Αφροδίτη» προς την Αίγυπτο.

Με τον τρόπο αυτό θα βελτιστοποιηθεί η χρήση των υποδομών φυσικού αερίου και θα επιτευχθεί προστιθέμενη αξία τόσο για την Κύπρο όσο και για την Αίγυπτο. Το εν λόγω έργο θα διεξαχθεί σε συνεργασία με τις εταιρείες που εμπλέκονται στις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων (upstream) και στις δραστηριότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Ο στόχος είναι η κατάληξη σε συμφωνία εντός 6 μηνών από τη σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης.

Το εν λόγω Μνημόνιο Συναντίληψης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου στον τομέα των υδρογονανθράκων, που θα εμβαθύνει περαιτέρω τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: sigmalive.com

Ο μεγάλος διαγωνισμός της ελληνικής ΑΟΖ

Ν. Λυγερός

Ο μεγάλος διαγωνισμός για τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα εκδόθηκε στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Νοεμβρίου 2014, κατά συνέπεια πέρασαν τρεις μήνες και μένουν άλλοι τρεις για να υποβληθούν οι υποψηφιότητες των εταιρειών. Δεν έγινε προς το παρόν καμία αλλαγή ακόμα και στη διατύπωση του διαγωνισμού που αναγνωρίστηκε ως νόμιμος από τα 28 κράτη-μέλη, ενώ βρίσκεται το πλαίσιό του εντός ελληνικής ΑΟΖ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η Ελλάδα έχει ήδη κερδίσει κάτι που έχει γεωπολιτικές διαστάσεις από αυτόν το διαγωνισμό. Έτσι μπορούμε να φανταστούμε και τα επόμενα οφέλη λόγω των συμφωνιών που θα προκύψουν. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι με προηγούμενες δηλώσεις το κλίμα δεν είναι πια τόσο θετικό και είδαμε τις επιπτώσεις στο μικρό διαγωνισμό που αφορούσε τα Ιωάννινα, τον Πατραϊκό και το Κατάκολο από τον οποίο έφυγαν οι μεγάλες εταιρείες. Είναι λοιπόν απαραίτητο να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την Ελλάδα ότι ακολουθεί τη διαδικασία του διαγωνισμού, για να παραμείνουν αυτοί που εκδήλωσαν ήδη το ενδιαφέρον τους, αλλά και για να έρθουν κι άλλοι σε αυτό το τρίμηνο. Διότι αυτός ο διαγωνισμός ουσιαστικά αποτελείται από είκοσι ανεξάρτητους διαγωνισμούς, όπου ο καθένας αφορά ένα θαλάσσιο οικόπεδο. Επίσης πολλά από αυτά τα θαλάσσια οικόπεδα αγγίζουν τη μέση γραμμή με την Αλβανία, την Ιταλία και τη Λιβύη συν ότι βρίσκονται ταυτόχρονα και σε ξένα FIR. Αυτό σημαίνει ότι παίζουν όχι μόνο ένα ρόλο ενεργειακό, αλλά βέβαια και γεωπολιτικό. Κατά συνέπεια αν ο μεγάλος διαγωνισμός δεν έχει πολλές και ισχυρές υποψηφιότητες, τότε θα είναι ένα πλήγμα στο εκτόπισμα του όλου διαγωνισμού της ελληνικής ΑΟΖ και της Ελλάδας αυτό πρέπει να προσέξουμε, για να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο TVCreta 12/02/2015

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο TVCreta 12/02/2015.

Δηλώσεις Σαμαρά για ΑΟΖ, 10/02/2015

Εσείς διώχνετε τις επενδύσεις. Ήδη με αυτά που προλάβατε να πείτε, έφυγαν όλοι οι ξένοι από το διαγωνισμό για τα θαλάσσια οικόπεδα έρευνας υδρογονανθράκων. Τρείς διεθνείς κολοσσοί, από Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, είχαν πάρει φακέλους για να υποβάλλουν προσφορές. Και έφυγαν όλοι μετά τις εκλογές! Συγχαρητήρια…

Κι αφού δεν τον ψηφίσατε τότε, σήμερα τον εξαγγέλλετε, ενώ ταυτόχρονα διώχνετε τις ξένες εταιρίες που ετοιμάζονταν να κάνουν προσφορές για να πάρουν άδεια έρευνας. Ωραίοι «μεταρρυθμιστές» είστε.

Τέλος, μη διανοηθείτε να παίξετε με τα διεθνή ερείσματα και τις συμμαχίες της χώρας. Τα χτίσαμε με πολύ κόπο, τα κρατήσαμε μέσα σε δύσκολες περιστάσεις, τα έχουμε απολύτως ανάγκη για την ασφάλεια της χώρας μας. Δικαίωμα αυτά να τα παίξετε στα ζάρια δεν έχετε.  Εντολή για να αλλάξετε τις συμμαχίες της χώρας, δεν πήρατε από τον Ελληνικό λαό!

Εμείς, στα δύσκολα δύο τελευταία χρόνια, με τις σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας να χειροτερεύουν συνεχώς, καταφέραμε και κρατήσαμε τις ισορροπίες. Προσέξτε μην τις ανατρέψετε! Καταφέραμε να ενισχύσουμε τη θέση της Ελλάδας και στο ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη, ενώ  δημιουργήσαμε νέες στρατηγικές συμμαχίες με χώρες εκτός ΝΑΤΟ και εκτός Ευρώπης. Από την Αίγυπτο ως το Ισραήλ και από την Κίνα ως το Αζερμπαϊτζάν!

Αν θέλετε να το συνεχίσετε αυτό, εμείς απολύτως είμαστε μαζί να σας στηρίξουμε. Αλλά από κάποιες πρώτες κινήσεις σας άγαρμπες, δείξατε ότι και τις παραδοσιακές συμμαχίες θα τραυματίσετε και τις νέες θα χαλάσετε.

Και κάτι σημαντικό: Ξεκινήσαμε το μεγάλο διαγωνισμό για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα της ΑΟΖ. Είναι απαραίτητο εδώ να έχουμε ισχυρές, από εταιρείες, διεθνείς υποψηφιότητες. Για λόγους που ο καθένας καταλαβαίνει. Άρχισαν να έρχονται οι εταιρείες αυτές. Τους διώξατε μέχρι τώρα. Προσέξτε το.

Προσέξτε καλά! Γιατί «υπερήφανη Ελλάδα» είναι μια Ελλάδα με στηρίγματα παντού. Μια απομονωμένη Ελλάδα δεν είναι «υπερήφανη», δεν είναι καν ασφαλής. Κινδυνεύει άμεσα. Και δεν θέλω να πω σε αυτό τίποτε άλλο. Αλλά είστε υπόλογοι από εδώ και πέρα για ό,τι συμβεί.

Και κάτι ακόμα: Μη μπερδεύετε τους αγώνες Ελευθερίας του Έθνους μας, τα «ηρωικά όχι» των πατεράδων μας, με τη σύγχρονη αγωνία για περισσότερα «δανεικά». Το να έχεις ανάγκη συνεχώς από δανεικά δεν είναι «Ελευθερία». Είναι εξάρτηση! Το να πάψεις να ζητάς συνέχεια δανεικά είναι και Αξιοπρέπεια και Ελευθερία.

Αδράνεια και απραξία

Ν. Λυγερός

Αυτήν την περίοδο βλέπουμε μεγάλη αδράνεια και απραξία, λες και είναι όλοι σε φάση αναμονής. Πολλοί δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί τι έγινε, τι γίνεται και τι θα γίνει. Άλλοι δεν περιμένουν τίποτα πια κι άλλοι περιμένουν τα πάντα. Το ερώτημα είναι γιατί να περιμένουμε; Πότε η αναμονή έκανε καλό στην πατρίδα μας; Πολύ απλά: ποτέ! Έχει λοιπόν σημασία να βγούμε από αυτήν την αδράνεια και την απραξία όχι μόνο για να λέμε ότι κάνουμε κινήσεις, αλλά για να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο δράσης με τις πράξεις μας. Υπάρχουν θέματα που είναι σημαντικά να σπρώξουμε, όπως είναι αυτό της Γενοκτονίας, της Ελληνικής ΑΟΖ, του Ελληνικού Ζεόλιθου, της Καινοτομίας, της εισαγωγής της σκακιστικής σκέψης στα σχολεία μας. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να περιμένουμε τα πάντα, ενώ ξέρουμε πού μπορούμε να προσφέρουμε. Υπάρχουν βέβαια κι άλλα πολλά παραδείγματα, όπως η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, σημασία έχει ότι ο καθένας μπορεί να προσφέρει και να το συνειδητοποιήσει. Γιατί η απελευθέρωση αρχίζει από το μυαλό μας. Κι ένας λαός ελεύθερος δεν σταματά πάνω στα εμπόδια, κάνει υπερβάσεις για να δείξει το παράδειγμα. Έτσι αν ο καθένας έγραφε πάνω σ’ ένα χαρτί τα οράματά του κι εξέταζε στη συνέχεια τι κάνει για να γίνουν πραγματικότητα, τότε θα είχαμε όντως εξέλιξη, αφού η σκέψη μας θα είχε ανάδραση και ανατροφοδότηση, έτσι ώστε να περάσει στο στάδιο της ανέλιξης για να παράγει ένα έργο συνολικό, συλλογικό και ολιστικό, δίχως να περιμένει τίποτα από κανένα, αφού ο ρόλος του θα ήταν ξεκάθαρος πια.

Δεν διαπραγματευόμαστε την ελληνική ΑΟΖ

Ν. Λυγερός

Δεν διαπραγματευόμαστε την ελληνική ΑΟΖ, ούτε ακούμε τα κούφια λόγια κάθε κυβέρνησης που καθυστερεί την ανακήρυξη και τις οριοθετήσεις μας, διότι πρόκειται για ένα εργαλείο απελευθέρωσης για την πατρίδα μας. Πρέπει λοιπόν ν’ αφήσουμε τις μικροπολιτικές και τις κομματικές προσεγγίσεις. Όσον αφορά στις ιδεολογίες του τύπου καπιταλισμού και κομματισμού, όχι μόνο μας αφήνουν αδιάφορους, αλλά θέλουμε να τις αποφύγουμε, διότι η ελληνική ΑΟΖ είναι κυριαρχικό δικαίωμα της πατρίδας μας, η οποία δεν καταπατά κανένα. Δεν μπορεί να έχουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ της Μεσογείου και να κοιταζόμαστε ακόμα για να βρούμε έναν τρόπο σοβαρό να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση. Δεν μπορεί να έχουμε τέτοιες ποσότητες ορυκτού πλούτου και να σαλιαρίζουμε για μέτρα μιζέριας. Η ΑΟΖ δεν είναι μια άρνηση, αλλά μια στρατηγική εποικοδομητική λύση όχι μόνο για προσωρινά οικονομικά προβλήματα αλλά για τη δημιουργία της Ελλάδας του μέλλοντος κι όσες κυβερνήσεις και να χρειαστούν για να γίνει κατανοητό από όλες εκ των υστέρων, εμείς θα είμαστε εδώ για να λέμε τα ίδια με τον ίδιο τρόπο ακάθεκτα κι ασταμάτητα, διότι υποστηρίζουμε το δίκαιο και τίποτα άλλο. Η ελληνική ΑΟΖ είναι η μόνη δυνατότητα που έχουμε για την ανάκαμψη και αυτό είναι γνωστό σε όλο και περισσότερους δικούς μας κι αν υπάρχουν ραγιάδες που φοβούνται και τη σκιά τους, δεν πειράζει, θα συνεχίσουμε το έργο και για αυτούς, διότι είμαστε του Ελληνισμού και δεν σταματούμε σε τέτοια εμπόδια, γιατί επιλέξαμε να είμαστε ελεύθεροι.

Οι γενικόλογες δηλώσεις έχουν επιπτώσεις

Ν. Λυγερός

Υπάρχουν άτομα που πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν γενικόλογες δηλώσεις δίχως να έχουν κανένα κόστος. Με αυτόν τον τρόπο, θεωρούν ότι ο λαϊκισμός δεν έχει όρια όσο είναι αποτελεσματικός. Το πρόβλημα όμως υπάρχει και είναι μάλιστα σοβαρό όταν είναι ειδικοί που ακούν αυτές τις δηλώσεις. Τώρα έχουμε ένα χειροπιαστό παράδειγμα με τους υδρογονάνθρακες. Όταν κάποιος δηλώνει ότι δεν θα αγγίξει ένα μικρό διαγωνισμό για τρία οικόπεδα θαλάσσια και μη, ενώ θα αλλάξει τον επίσημο μεγάλο διαγωνισμό για τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ, για να μπορέσει να στριμώξει τους ξένους επενδυτές, δίνει την εντύπωση ότι δεν θα υπάρχει κανένα κόστος. Έχει λοιπόν ενδιαφέρον να αναλύσουμε τι έγινε με τον μικρό διαγωνισμό. Τα δεδομένα είναι απλά. Μόνο και μόνο οι δηλώσεις έφτασαν για να φύγουν τελικά όλες οι ξένες εταιρείες από τον διαγωνισμό. Πιο συγκεκριμένα, από τον διαγωνισμό έφυγε η ιταλική Enel, η αγγλοολλανδική Shell, η γαλλική Total και η ισπανική Repsol. Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι είναι όλες ευρωπαϊκές εταιρείες. Πάντως ο διαγωνισμός δεν έχει πια ξένους υποψήφιους και αυτό από μόνο του κοστίζει στην Ελλάδα. Πρέπει αυτό το θέμα να γίνει απολύτως κατανοητό από όλους. Γιατί όσοι πιστεύουν ότι θα πιέσουν τους ξένους προς όφελός μας, τι θα κάνουν τώρα που δεν είναι καν υποψήφιοι. Όμως το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι ο μεγάλος μας διαγωνισμός για τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα, διότι πρέπει να έχουμε μεγάλες υποψηφιότητες αν θέλουμε πραγματικά να αξιοποιήσουμε την ελληνική ΑΟΖ και σε αυτό το πλαίσιο να παίξουμε ένα σημαντικό ρόλο για την Ελλάδα, για το εργατικό δυναμικό, για την οικονομία μας. Γι’ αυτόν το λόγο χρειάζεται υψηλή στρατηγική.

Επενδυτικός πάγος, ανησυχία και απομόνωση στους υδρογονάνθρακες

Το τηλέφωνο της αρμόδιας υπηρεσίας υδρογονανθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων ήχησε προχθές. 

Στην άλλη γραμμή βρισκόταν εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρείας Enel, που ενημέρωνε μια μέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας του διαγωνισμού για τα τρία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδος, ότι η Enel τελικώς αποσύρεται, παρότι μέχρι πριν λίγες ημέρες είχε δηλώσει ότι θα προσέλθει στο διαγωνισμό και μάλιστα διαπραγματευόταν να καταθέσει κοινή προσφορά με τα ΕΛΠΕ. 

Η ιταλική Enel ήταν η τελευταία διεθνής εταιρεία στην οποία προσέβλεπε η ελληνική πλευρά προκειμένου να εμφανίσει έναν διεθνή παίκτη – έστω και μεσαίου βεληνεκούς σε σχέση με την αγορά πετρελαίου – στον μικρό διαγωνισμό που προηγείται του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων που είναι προγραμματισμένος για τις αρχές Μαΐου. 

Είχε προηγηθεί σύμφωνα με πληροφορίες η απόσυρση του ενδιαφέροντος από τρεις ακόμη μεγάλες διεθνείς εταιρείες, οι οποίες είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στον ελληνικό διαγωνισμό. Πρόκειται για την αγγλοολλανδική Shell, η οποία σημειωτέον έχει παρουσία στην Αλβανία όπου και εκμεταλλεύεται ένα κοίτασμα, τη γαλλική Total, η οποία είναι μία από τις εταιρείες που έχει αποκτήσει το περίφημο το πακέτο των δεδομένων της PGS για το Ιόνιο και αποτελεί έναν ενεργό παίκτη με ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή και την ισπανική Repsol. 

Οι ξένοι επενδυτές ουσιαστικά άναψαν κόκκινο φως δίνοντας ένα σαφές στίγμα επενδυτικής δυσπιστίας προς τη χώρα αλλά και τη νέα κυβέρνηση, η οποία από την πλευρά της επιχείρησε τις τελευταίες ημέρες, προφανώς πληροφορούμενη τις εξελίξεις να αμβλύνει την οξεία ρητορική που αναπτύχθηκε προεκλογικά αναφορικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες. 

Θυμίζουμε ότι λίγες ημέρες πριν τις εκλογές το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Αλεξόπουλος, ο οποίος μάλιστα φέρεται να αναλαμβάνει θέση γενικού γραμματέα στο υπουργείο παραγωγικής ανασυγκρότησης, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση του κόμματός του θα ακυρώσει όλους τους διαγωνισμούς και θα επανεξετάσει ακόμη και τις υφιστάμενες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με εταιρείες, προκαλώντας ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα εμπιστοσύνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνέντευξη που είχε δώσει τότε (18 Ιανουαρίου) στην εφημερίδα των Συντακτών είχε τίτλο «Θα τους αλλάξουμε τα … πετρέλαια». 

Η δήλωση προχθές του υπουργού Π. Λαφαζάνη ότι ο διαγωνισμός θα γίνει χωρίς πολιτική παρέμβαση, δεν άλλαξε το κλίμα. 

Η περίπτωση της Total 

Λίγες μέρες πριν την αποτυχία του ελληνικού διαγωνισμού και την απόσυρση μεγάλων διεθνών εταιρειών από την ελληνική αγορά, στην Κύπρο είχε στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια της κυβέρνησης με τη συνδρομή όλων των πολιτικών κομμάτων να μεταπειστεί η Total και τελικώς να παραμείνει στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζοντας τις έρευνες για υδρογονάνθρακες. 

Θυμίζουμε ότι η γαλλική εταιρεία είχε αρχικά δηλώσει ότι προτίθεται να αποχωρήσει από την Κύπρο, στο πλαίσιο της περικοπής του επενδυτικού της budget εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου αλλά και εξαιτίας των μέχρι στιγμής αρνητικών αποτελεσμάτων στις έρευνες που είχε κάνει. 

Ωστόσο υπήρξε μια τεράστια κινητοποίηση από την κυπριακή κυβέρνηση και τελικώς επήλθε συμφωνία ώστε η Total να παραμείνει στην κυπριακή ΑΟΖ και να συνεχίσει τις γεωφυσικές έρευνες παρατείνοντας το συμβόλαιό της μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου του 2016. Υπογραμμίζεται ότι για την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να παρατείνει τη σύμβαση της Total υπήρξε ομοφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων. 

Χθες μάλιστα ο υπουργός ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπης σε παρέμβασή του σε συνέδριο υψηλού επιπέδου για την Ενεργειακή Ένωση στη Ρίγα της Λετονίας, ζήτησε από την ΕΕ να συνδράμει με την αρωγή της στην ανάπτυξη του φυσικού αερίου στην Κύπρο. «Η ΕΕ θα καταφέρει να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια πρωτίστως μέσα από την εκμετάλλευση των δικών της εγχώριων πηγών» τόνισε ο κ. Λακκοτρύπης προσθέτοντας ότι «η ΕΕ θα πρέπει να μιλά με μια φωνή στους εξωτερικούς της εταίρους» και «είναι απαραίτητο οι τρίτες χώρες να δείχνουν σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο». 

Σημειώνεται ότι στην Κύπρο σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της εμπορικής αξιοποίησης του κοιτάσματος της Αφροδίτης, στην οποία συμμετέχει η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Noble Energy αλλά και η ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία Delek. 

Αλλαγή των όρων 

Παρά τη χλιαρή προσπάθεια της κυβέρνησης να αμβλύνει την ύστατη στιγμή πριν το διαγωνισμό τις σκληρές θέσεις περί ακύρωσης όλων των διαδικασιών που ξεκίνησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, επί της ουσίας οι θέσεις του κυβερνητικού επιτελείου παραμένουν σταθερές κάτι που αποδεικνύεται και από την τοποθέτηση του «σκληροπυρηνικού» Απ. Αλεξόπουλου στη θέση του γενικού γραμματέα του ΥΠΑΠΕΝ. 

Δηλαδή το μήνυμα που συνεχίζει να εκπέμπει το υπουργείο είναι ότι η νέα κυβέρνηση επιθυμεί να αλλάξει το μοντέλο εκμετάλλευσης, με το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση ουσιαστικά άνοιξε την αγορά των υδρογονανθράκων και μάλιστα με εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα (πρωτοβουλία Μανιάτη, εξαιρετικά επιτυχημένος γύρος open door με συνολικά 4 διεθνείς εταιρείες να συμμετέχουν στις κοινοπραξίες εκμετάλλευσης μαζί με ελληνικές εταιρείες, έρευνες PGS σε Ιόνιο και Κρήτη, προκήρυξη του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων κλπ). 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρμόδιος υπουργός έχει προαναγγείλει τη χρονική μετάθεση του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων, επικαλούμενος όχι μόνο την αρνητική συγκυρία της αγοράς πετρελαίου (πτώση των τιμών που όντως επηρεάζει τα επενδυτικά πλάνα των εταιρειών του κλάδου) αλλά την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το μοντέλο παραχωρήσεων και να «κρατικοποιήσει» τις κοινοπραξίες που θα εκμεταλλεύονται κοιτάσματα. 

Βάσει του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ οι όποιες έρευνες για υδρογονάνθρακες θα γίνουν με βάση το μοντέλο συμβάσεων PSA (production sharing agreements). Πρόκειται για το μοντέλο που ακολουθείται σε χώρες όπως Γκάνα, Νιγηρία, Βενεζουέλα αλλά και σε χώρες της Ασίας, σύμφωνα με το οποίο το κράτος συμμετέχει με μια δική του εταιρεία στις κοινοπραξίες που ερευνούν και εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα. 

Σημειώνεται ότι το μοντέλο που εφαρμόζεται σήμερα στην Ελλάδα και θέλει να αλλάξει η κυβέρνηση είναι αυτό που ακολουθείται σε πιο προηγμένες δυτικές χώρες και αγορές όπου τα κοιτάσματα παραχωρούνται για έρευνα και εκμετάλλευση σε κοινοπραξίες έναντι ενοικίου (royalties), με το κράτος να εισπράττει ένα σταθερό έσοδο (και τη φορολογία) επί του τζίρου. 

Οι προσφορές 

Οι προσφορές που κατατέθηκαν χθες στο διαγωνισμό για τα τρία οικόπεδα της Δ. Ελλάδας, προέρχονται από δύο ελληνικές εταιρείες τα ΕΛΠΕ και την Energean με «αναγκαστική» δραστηριότητα εντός των ελληνικών συνόρων. Και οι δύο εταιρείες έκαναν προσπάθειες να αναζητήσουν διεθνή εταίρο να τις «συνοδεύσει» στην προσφορά τους χωρίς ωστόσο επιτυχία. Βεβαίως στο μετοχικό κεφάλαιο της Energean και στο ΔΣ με δύο μέλη, μετέχει το αμερικανικό fund Third Point, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οποίου δεν θα μπορούσε να κατέβει στο διαγωνισμό η ελληνική εταιρεία. Πάντως, παρά τις προσπάθειες που έγιναν, καμία ξένη ενεργειακή εταιρεία δεν απάντησε θετικά στην προοπτική να αναλάβει «ελληνικό ρίσκο». 

Σημειώνεται σε σχέση με την Enel ότι κάποιες πληροφορίες που διοχετεύτηκαν κυρίως από κυβερνητικές πηγές, ήθελαν την ιταλική εταιρεία να εκδηλώνει το ενδιαφέρον της για τα τρία οικόπεδα, ενόψει της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, στην οποία κυρίως προσέβλεπαν οι ιταλοί. Ωστόσο η χρονική συγκυρία της διαρροής μαρτυρά ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι απλά επιχειρείται να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις. 

Γεωπολιτική σημασία των ερευνών 

Υπογραμμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Οι Βρυξέλλες έχουν καλλιεργήσει προσδοκίες ότι οι πιθανοί πόροι υδρογονανθράκων της περιοχής μπορούν να αποτελέσουν μια εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας ενέργειας και να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία της Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό η Ε.Ε. έχει υπογραμμίσει τη σημασία των ερευνών που γίνονται στην ανατολική Μεσόγειο, τόσο σε Ισραήλ και Κύπρο, όσο και την προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση να ανοίξει την αγορά και να προκηρύξει το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων με τα 20 οικόπεδα σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης. 

Βασική πολιτική στόχευση των Βρυξελλών σε αυτήν την κατεύθυνση είναι ο εντοπισμός όσο το δυνατόν περισσότερων «ευρωπαϊκών» κοιτασμάτων που θα βοηθήσουν στην μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως από τη Ρωσία. 

Ο διαγωνισμός αυτός, δηλαδή ο μεγάλος γύρος παραχωρήσεων με τα 20 οικόπεδα σε Κρήτη και Ιόνιο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Π. Λαφαζάνη, επανεξετάζεται...


Πηγή: capital.gr

Η ελπίδα “κρύβει” μέσα της ενέργεια...

Της Βιργινίας Μανασάκη-Ταβερναράκη*

Η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο έχει μέσα της ενέργεια. Κυριολεκτικά, αλλά και μεταφορικά.

Και η Κρήτη, ως κομβικό σημείο για την μελλοντική διαχείριση του ενεργειακού πλούτου που κρύβει στα “σπλάχνα της” αλλά και της ανατολικής Μεσογείου γενικότερα, δείχνει τον δρόμο της ανάπτυξης και της εξωτερίκευσης.

Είμαστε όμως προετοιμασμένοι για να διαχειριστούμε σωστά τον ενεργειακό μας πλούτο;

Είμαστε έτοιμοι για να μπορέσουμε με δικά μας στελέχη να στηρίξουμε την αναπτυξιακή αυτή προσπάθεια;

Όλοι έχουμε πλέον αντιληφθεί το πόσο σημαντικός θα είναι ο ρόλος του τόπου μας, τις επόμενες δεκαετίες. Όλοι έχουμε καταλάβει ότι το στρατηγικής σημασίας σημείο της Κρήτης, αλλά και το εξαιρετικά πλούσιο υπέδαφός της, την καθιστούν «πρωταγωνιστή» των εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να έχουν οι Κρητικοί τον πρώτο ρόλο στις αυριανές εξελίξεις είναι η προετοιμασία και η κατάρτιση εξειδικευμένων στελεχών που θα έχουν τις γνώσεις να διαχειριστούν και να λειτουργήσουν στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το νεοσυσταθέν μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πολυτεχνείου Κρήτης και οι πιέσεις που ασκούν οι φοιτητές του ΤΕΙ Κρήτης για τη δημιουργία αντίστοιχου μεταπτυχιακού (στα πρότυπα του ΤΕΙ Καβάλας) δείχνουν ότι έρχονται θετικές εξελίξεις στον τομέα της εξειδίκευσης.

Στην δευτεροβάθμια όμως εκπαίδευση, υπήρχε κενό. Ένα κενό που καλύφτηκε εφέτος μέσα από τα Επαγγελματικά Λύκεια της Κρήτης!

Σε ΕΠΑΛ του Ηρακλείου, των Χανίων και του Ρεθύμνου, έχουν ήδη προστεθεί οι ειδικότητες τεχνικών μηχανικών θερμικών εγκαταστάσεων και μηχανικών τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, στον υπάρχοντα τομέα μηχανολογίας. Οι νέοι και οι νέες που επιλέγουν τον συγκεκριμένο τομέα, διδάσκονται μαθήματα όπως είναι η τεχνολογία καυσίμων, εναλλακτικά συστήματα θέρμανσης και εξοικονόμησης ενέργειας, θερμορευστομηχανική, θερμικές εγκαταστάσεις, κ.ά. Μαθήματα δηλαδή που τους καθιστούν έτοιμους να αναλάβουν τα ινία και τη διαχείριση του ενεργειακού πλούτου της Κρήτης, αλλά και να αποτελέσουν τους ιδανικούς συνεργάτες των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Στη χώρα μας είχαμε συνηθίσει να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Να ακολουθούμε ασθμαίνοντας. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, όλα γίνονται όπως πρέπει.

Με πρόγραμμα, μεθοδικότητα, σοβαρότητα αλλά και ρεαλισμό.Η Περιφέρεια Κρήτης, λαμβάνοντας τις πολιτικές αποφάσεις που της αναλογούν και ασκώντας πιέσεις προς την κεντρική διοίκηση, παραμένει ισχυρός μοχλός διασφάλισης των απαραίτητων, αλλά και αναγκαίων συνθηκών που θα ωφελήσουν τον τόπο μας τα μέγιστα. Αυτό που απομένει είναι η νέα γενιά να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, να αδράξει την ευκαιρία και να εκμεταλλευτεί κάθε δυνατότητα που της δίνεται. Και ο συγκεκριμένος τομέας αποτελεί καλή ευκαιρία!

Κάτι καλό γίνεται στον χώρο της ενέργειας.

Ας προετοιμαστούμε όλοι σωστά, για να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη του!

* Η Βιργινία Μανασάκη - Ταβερναράκη είναι αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Ενέργειας και Βιομηχανίας 

Πηγή: patris.gr

Η ανάδειξη της ελληνικής ΑΟΖ

Ν. Λυγερός

Η ανάδειξη της αξίας της ελληνικής ΑΟΖ γίνεται μέσω των είκοσι θαλάσσιων οικοπέδων, είναι λοιπόν τεράστιας σημασίας το τι γίνεται με αυτά, αφού τηρούν τα γεωπολιτικά κριτήρια της συνεκτικότητας, του μεγέθους και του αγγίγματος της μέσης γραμμής αλλά και τα γεωοικονομικά κριτήρια των σεισμικών ερευνών, των κοιτασμάτων – στόχων, της τάξης, της γεωλογίας και των μαθηματικών. Επίσης καθώς τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα έχουν εκδοθεί στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνουν τη δυνατότητα της υλοποίησης και της ελληνικής ΑΟΖ, αλλιώς δίχως αυτά θα βρισκόμασταν αποκλειστικά στο πλαίσιο των διεθνών χωρικών υδάτων, πράγμα το οποίο αποκλείει την αξιοποίηση. Επίσης με τα θαλάσσια οικόπεδα που αγγίζουν την μέση γραμμή, μπορούμε να ενισχύσουμε και το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων των οριοθετήσεων με την Αλβανία, την Ιταλία και τη Λιβύη. Δε είναι λοιπόν το πρέπον να διαμορφώσουμε ένα τόσο αποτελεσματικό πεδίο δράσης με προτάσεις για τροποποιήσεις των κριτηρίων των κειμένων των συμβολαίων. Οι υποψηφιότητες υπάρχουν ήδη κι έχουν εκδηλωθεί συγκεκριμένα και πρακτικά με την αγορά των σεισμικών χαρτών που έχουμε εκδώσει μέσω της συμφωνίας με την νορβηγική εταιρεία PGS. Κατά συνέπεια, η αρχή του διαγωνισμού στις 13 Νοεμβρίου 2014 δεν είναι θεωρητική, αλλά φέρνει ήδη απολαβές στην πατρίδα μας μέσω χαρτών. Στη συνέχεια, με την υπογραφή του συμβολαίου κάθε εταιρεία ή κοινοπραξία πρέπει να καταβάλει το ποσό του bonus υπογραφής με το οποίο η Κύπρος έλαβε 48 εκατομμύρια Ευρώ για τα θαλάσσια οικόπεδα 10 και 11 από την Total και 150 εκατομμύρια Ευρώ για τα 2, 3 και 9 από την κοινοπραξία ENI - Kogas.

ΠΑΣΟΚ: «Όχι» σε υπαναχώρηση για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη για επανεξέταση του εν εξελίξει διεθνής διαγωνισμού για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα 20 θαλάσσια «οικόπεδα» στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης «στη βάση του εθνικού συμφέροντος και του μέγιστου αποτελέσματος για τη χώρα μας», αντιφάσκει επικίνδυνα με τον εαυτό της.

«Το εθνικό συμφέρον είναι αυτό που επιβάλλει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία και να μην υπάρξει καμία κίνηση υπαναχώρησης ή καθυστέρησης που θα εκληφθεί διεθνώς ως υποχώρηση της Ελλάδας στην ενεργό άσκηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της μέσα στα απώτερα όρια της υφαλοκρηπίδας της και της ΑΟΖ της που έχουν καθορισθεί με το νόμο 4001/2011» τονίζει το ΠΑΣΟΚ στη σχετική του ανακοίνωση.

Προσθέτει πως η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει τη συνέχεια της εθνικής πολιτικής στο ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό ζήτημα.

Όπως επισημαίνει, η προκήρυξη των 20 οικοπέδων είναι η πιο σημαντική έμπρακτη κίνηση που έχει γίνει τα τελευταία 40 χρόνια στο πεδίο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στις θαλάσσιες ζώνες της, ο όλος δε σχεδιασμός είναι αποτέλεσμα δουλειάς βάθους που έγινε από τα Υπουργεία Εξωτερικών και ΠΕΚΑ, όχι στο όνομα της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά στο όνομα του Έθνους.

Μη μου τα θαλάσσια οικόπεδα τάραττε

Ν. Λυγερός

Τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ είναι μία καινοτομία από την ύπαρξή τους και μόνο. Διότι είναι δύσκολο να διανοηθεί κανείς ότι η Ελλάδα διαθέτει αυτά τα θαλάσσια οικόπεδα δίχως να έχει ακόμα ΑΟΖ de jure κι όμως τα κατάφερε και είναι αναγνωρισμένα από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ελληνικά. Γι’ αυτόν το λόγο πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στις δηλώσεις μας, αφού αφορά μάλιστα και διεθνή διαγωνισμό αδειοδότησης από τον οποίο αναμένουμε μεγάλες υποψηφιότητες από τις πετρελαϊκές εταιρείες ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που έγινε και στην Κύπρο. Στο ενδιάμεσο υπάρχει βέβαια κι άλλος διαγωνισμός για τις περιοχές Ιωαννίνων, Πατραϊκού και Κατάκολο μόνο που αυτές δεν έχουν καθόλου γεωπολιτικές διαστάσεις, αφού δεν ανήκουν στην ελληνική ΑΟΖ, ενώ τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα όχι μόνο βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ, αλλά πολλά από αυτά αγγίζουν τη μέση γραμμή με την Αλβανία, την Ιταλία και τη Λιβύη. Μάλιστα μερικά από αυτά βρίσκονται στα FIR Tirana, Brindizi, Roma, Malta, Tripoli, Cairo και αυτό δείχνει και την εμβέλειά τους όχι μόνο ως επιφάνεια, αλλά και ως θέση στη γεωπολιτική σκακιέρα. Έτσι το να δηλώνουμε ότι θα αγγίξουμε αυτά τα 20 άμεσα ή έμμεσα μέσω μιας επανεξέτασης που ουσιαστικά σημαίνει μια ακύρωση δεν είναι μόνο απαράδεκτο για την όλη προσπάθεια, αλλά και επικίνδυνο για την πατρίδα μας. Διότι αυτά συνδέονται ήδη με το μέλλον της Ελλάδας, αφού αξιοποιούν το απέραντο γαλάζιο που διαθέτουμε λόγω της ελληνικής ΑΟΖ μας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Την πρόθεση της κυβέρνησης να επανεξετάσει τους διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, με ανακοίνωση που εξέδωσε, καλώντας την «να ανακαλέσει την απόφαση αυτή και να χτίσει πάνω στα θετικά που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση». Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Την προηγούμενη τριετία, η Ελλάδα προκήρυξε διαγωνισμό για εκμετάλλευση 20 θαλασσίων “οικοπέδων”, έκτασης 100 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων! Δηλαδή, πάνω από το 75% του εδάφους της ελληνικής επικράτειας, και στο μεγαλύτερο μέρος τους εκτός των χωρικών υδάτων! Κι αυτό συνέβη για πρώτη φορά στην Ιστορία της Ελλάδας!

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι αυτοί οι διαγωνισμοί για εκμετάλλευση θαλασσίων οικοπέδων δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και έχουν πλέον ευρωπαϊκή αναγνώριση της Ελληνικής δικαιοδοσίας!

Ο σχετικός Διεθνής Διαγωνισμός αποτελεί μοναδικής σημασίας επιτυχία για την Ελλάδα - οικονομική και πολιτική - ενώ ανοίγει τεράστιες προοπτικές για το διεθνή ενεργειακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στο μέλλον.

Και βεβαίως αυτά όλα είναι επισήμως γνωστά στη σημερινή κυβέρνηση. Γι’ αυτό και είναι αδιανόητη η απόφαση του νέου υπουργού, να “επανεξετάσει” τους διαγωνισμούς που ήδη έγιναν, πράγμα που οδηγεί πρακτικά στην ακύρωσή τους.

Προειδοποιούμε ότι το κόστος για τη χώρα θα είναι τεράστιο, αφού θα κλονιστεί η αξιοπιστία της, τόσο γεωπολιτικά, όσο και έναντι υποψηφίων επενδυτών.

Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση αυτή και να χτίσει πάνω στα θετικά που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση». 

Πηγή: enikos.gr

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας για την κυπριακή ΑΟΖ

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος  κάλεσε την τουρκοκυπριακή ηγεσία "να συμβάλει στην επίλυση τη κρίσης χωρίς την υποστήριξη των κατάφορα παράνομων και προκλητικών ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία παραβιάζει τα απορρέοντα από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και την υφαλοκρηπίδα".

"Η Ελλάδα αναμένει από τον ΓΓ. των ΟΗΕ και τον ειδικό συμβούλου επί του κυπριακού να αναλάβουν έγκαιρα πρωτοβουλίες ώστε να συμβάλουυν τη δημιουργία κατάλληλου για την επανέναρξη των συνομιλιών κλίματος με απόσυρση του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός από τα κυπριακά χωρικά ύδατα και την κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.