Η στρατηγική δεν έχει ηθική
Ν. Λυγερός
Η στρατηγική δεν έχει ηθική, διότι είναι ένα εργαλείο και μόνο. Απλώς αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει νοημοσύνη. Με άλλα λόγια μην περιμένεις τίποτα από τους άλλους, αν δεν μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Το θέμα είναι να είσαι αξιόπιστος, διότι ξέρεις να διαχειριστείς δύσκολες καταστάσεις. Δεν μας ενδιαφέρουν τα λόγια σου, αν δεν έχουν πρακτικό αντίκτυπο. Έτσι είναι ο άνθρωπος με την ανθρωπιά του, που δημιουργεί μια ανθρώπινη στρατηγική όταν θέλει όντως να βοηθήσει τους δικούς του και δεν το περιμένει από την ίδια του τη στρατηγική. Το πρέπον, λοιπόν, είναι να βάλεις εσύ το στοιχείο της ηθικής στη στρατηγική. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργείς ορθολογικά και ελληνικά, αφού τότε είσαι στο πλαίσιο του Ελληνισμού. Η ανθεκτικότητά σου μόνο θα σου επιτρέψει να κάνεις τη διαφορά και στις δύσκολες συνθήκες, ακόμα και όταν όλοι πιστεύουν ότι δεν γίνεται. Η πορεία του Ελληνισμού με την ελληνική ΑΟΖ είναι ξεκάθαρη και μιλούμε για 1,7 τρισεκατομμύρια ευρώ για την συνολική αξία των κοιτασμάτων. Η πορεία του Ελληνισμού με τον ελληνικό ζεόλιθο είναι και αυτή ξεκάθαρη και μιλούμε για 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι σημαντικό να έχουμε αυτά τα δεδομένα στο μυαλό μας για να καταλάβουμε ότι έχουμε προοπτικές για το μέλλον και πρέπει απλώς να λύσουμε τοπικά τα τωρινά προβλήματα. Κατά συνέπεια πρέπει να υποστηρίξουμε με σοβαρότητα κι όχι με χοντρά κόλπα που είναι κατανοητά από οποιονδήποτε ειδικό του θέματος. Η διαχείριση του θέματος δεν αφορά κάποιο κόμμα, αλλιώς θα ήταν εγκληματικό για την πατρίδα μας. Το θέμα είναι εθνικό και μόνο σε αυτό το πλαίσιο έχει νόημα για την υψηλή στρατηγική. Η στρατηγική θέλει τώρα αποφασιστικότητα και ορθολογισμό κι όχι κωλοτούμπες που αλλάζουν κάθε τόσο και λιγάκι. Η σταθερότητα κι η ανθεκτικότητα είναι παράμετροι που παίζουν σημαντικό ρόλο για μια πατρίδα που έχει διαχρονικά στοιχεία και ζει εδώ και αιώνες. Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι κατά πόσο θέλουμε επί της ουσίας να είμαστε ενεργοί και να μην περιμένουμε παθητικά την επίλυση του προβλήματος. Σε εμάς ανήκει ο ρόλος της πρωτοβουλίας, αρκεί να θέλουμε να υλοποιήσουμε τη στρατηγική μας.
Ετικέτες
Text
Υδρογονάνθρακες: Τα ΕΛΠΕ διεκδικούν το οικόπεδο 1 στο Βόρειο-Δυτικό Ιόνιo
Τα ΕΛΠΕ θα υποβάλουν προσφορά για την παραχώρηση του οικοπέδου 1 στο ΒΔ Ιόνιο, για το οποίο εκφράστηκαν αμφισβητήσεις από την πλευρά της Αλβανίας, ανακοίνωσε σήμερα στη γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γρηγόρης Στεργιούλης.
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη το Δημόσιο παραχωρεί για έρευνες υδρογονανθράκων συνολικά 20 περιοχές ("οικόπεδα") στο Ιόνιο και το νότιο Κρητικό πέλαγος και η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος αν δεν δοθεί νέα παράταση λήγει στις 14 Ιουλίου. Το θέμα του οικοπέδου 1 όπως είπε ο κ. Στεργιούλης έχει συζητηθεί με το υπουργείο Εξωτερικών και, αν και δεν είναι το πιο ενδιαφέρον ενεργειακά τα ΕΛΠΕ θα υποβάλουν προσφορά προκειμένου να μην αμφισβητηθούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Μη αναστρέψιμες κινήσεις
Ν. Λυγερός
Έχει πάντα ενδιαφέρον να κάνεις κινήσεις σε επίπεδο τακτικής αλλά πρέπει να ξέρεις τι σημαίνει ακριβώς σε επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο, αλλιώς μπορεί να λειτουργείς και σε πλαίσιο χειραγώγησης. Όταν υπάρχει το ανάλογο στη στρατηγική και στην υψηλή στρατηγική πρέπει να σκεφτείς αποκλειστικά τις μη αναστρέψιμες κινήσεις, δηλαδή εκείνες που αποτελούν πράξεις που αλλάζουν την πραγματικότητα. Διότι είναι αυτές που καθορίζουν το μέλλον, εφόσον δημιουργούν μια διακλάδωση με την ύπαρξή τους. Γι’ αυτόν τον λόγο, πρέπει να υπολογίσουμε πολύ προσεκτικά αυτές τις μη αναστρέψιμες κινήσεις και βέβαια να μην τις παρουσιάζουμε στους άλλους ως κινήσεις που διορθώνονται, αφού έχουν επιλεχθεί μετά από απόφαση. Έτσι όταν ερμηνεύονται ως απλές κινήσεις για επικοινωνιακούς λόγους, δεν αλλάζει τη στρατηγική τους υφή, διότι αυτοί είναι εξ αρχής. Σε πρακτικό επίπεδο, όταν υπάρχει εφαρμογή αυτού του νοητικού σχήματος πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί, διότι οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν και μπορεί να πέσουν στην επικοινωνιακή παγίδα. Διότι εν των υστέρων δεν υπάρχει πια διόρθωση. Ζήσαμε και στο παρελθόν ανάλογες περιπτώσεις για τις οποίες παλέψαμε για τον Ελληνισμό και καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Έτσι γίνεται και τώρα όπου η επιλογή είναι καθαρά στρατηγική. Όταν έχουμε στη διάθεσή μας την ελληνική ΑΟΖ και σπαταλούμε τον χρόνο μας με επιχειρήματα άνευ ουσίας που καθυστερούν τα πάντα μόνο και μόνο για το φαίνεσθαι, χάνουμε την ουσία. Δεν είναι δυνατόν να θέτουμε σε κίνδυνο την ελληνική ΑΟΖ που είναι η Ελλάδα του μέλλοντος, ενώ προσποιούμαστε ότι δεν έχουμε μέλλον για να δώσουμε σημασία αποκλειστικά στο παρόν, ενώ η ουσία είναι γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος που δημιουργεί την έννοια της συνέχειας και της διαχρονικότητας. Ο Ελληνισμός είναι της συνέχειας και δεν γίνεται να παίζουμε μαζί μόνο και μόνο για να λες ότι είσαι παίκτης. Διότι μετά φαίνεται ξεκάθαρα ότι είσαι άσχετος και δεν ξέρεις να παίζεις. Ο Ελληνισμός είναι της στρατηγικής κι όχι του παιγνίου. Αν είμαστε αξιόπιστοι τόσες αιώνες είναι, επειδή ξέρουμε από στρατηγική γιατί την επινοήσαμε εξ αρχής.
Ετικέτες
Text
Κύπρος, Ισραήλ, Ελλάδα και ΗΠΑ στην Άσκηση Έρευνας και Διάσωσης στην ΑΟΖ
Την Τετάρτη, 1 Ιουλίου, θα διεξαχθεί για δεύτερο συνεχόμενο έτος, η μεγάλης κλίμακας Πολυεθνική Άσκηση Ε-Δ με την ονομασία “ΝΕΜΕΣΙΣ 2015”.
Η άσκηση θα διεξαχθεί εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), του Ισραήλ, της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) και με τη συμμετοχή της πλατφόρμας εξόρυξης υδρογονανθράκων SCARABEO-4 της εταιρείας SAIPEM και των πλοίων υποστήριξης της εταιρείας EDT.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, το συντονισμό της άσκησης θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα ΚΣΕΔ του Ισραήλ (RCC HAIFA), της Ελλάδας (ΕΚΣΕΔ Πειραιά) και των ΗΠΑ (NAVEUR/PRCC, το οποίο εδρεύει στη Νάπολη της Ιταλίας).
Η άσκηση αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη της αποτελεσματικής συνεργασίας και του συντονισμού του ΚΣΕΔ Λάρνακας και όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών της ΚΔ με γειτονικά και φίλια κράτη για την άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης, καθώς και σε άλλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το σενάριο της άσκησης θα περιλαμβάνει αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, επιχείρηση μαζικής διάσωσης από πλατφόρμα και θάλασσα λόγω σοβαρού ατυχήματος, καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης εντός της περιοχής ευθύνης της ΚΔ.
Το ΚΣΕΔ και οι εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες άμεσα εφαρμόζουν τα αντίστοιχα εθνικά σχέδια προς αντιμετώπιση του περιστατικού. Παράλληλα και λόγω της σοβαρότητας του συμβάντος ενεργοποιούνται οι διακρατικές συμφωνίες Ε-Δ με γειτονικά και φίλια κράτη όπως Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ.
Ενάντια στη μετριότητα
Ν. Λυγερός
Όταν δεν μπορείς να προτείνεις κάτι το εποικοδομητικό και κρύβεσαι πίσω από την μετριότητα, δεν αλλάζεις την κατάσταση, όσο και να το λες. Δεν επαρκούν οι δηλώσεις ούτε οι φιγούρες. Γι’ αυτό το λόγο, η πατρίδα μας χρειάζεται την ελληνική ΑΟΖ, τον ελληνικό ζεόλιθο, την ελληνική καινοτομία πέρα από τον τουρισμό. Η πατρίδα μας δεν μπορεί να είναι ένας κλειστός κόσμος. Πρέπει να έχει την εξωστρέφεια του Ελληνισμού, αλλιώς μετατρέπεται σε μια κοινωνία που εκφυλίζεται με τα ίδια της τα προβλήματα. Δεν αρκεί να δίνει ο ένας στον άλλον, για ν’ αλλάξει η οικονομική κατάσταση, γιατί αυτό είναι απλώς μια ανακατανομή εσωτερική και δίχως ιδιαίτερα προσόντα δεν γίνεται απολύτως τίποτα εκτός από την ισότητα. Αλλά χωρίς μέλλον αυτή η ισότητα εκφυλίζεται σε μιζέρια. Για να ξεφύγουμε από την μετριότητα, δεν βοηθάει η μιζέρια όσο καθυστερούμε να δείξουμε τη δυναμική μας. Με τη στρατηγική και την ενέργεια, η Ελλάδα του μέλλοντος έχει άλλες δυνατότητες, που δεν έχουν καμιά σχέση με όλα όσα προωθούνται προς το παρόν. Η παρουσία μας στα διεθνή fora πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική και όχι μόνο για να λύσουμε οικονομικά προβλήματα, αλλά για να δείξουμε και στους άλλους τα πρώτα βήματά μας στην υψηλή στρατηγική που επιλέξαμε με τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα. Επιπλέον τώρα που υπάρχει το χειροπιαστό παράδειγμα του εμπορικού κοιτάσματος Αφροδίτη του θαλάσσιου οικοπέδου 12 της κυπριακής ΑΟΖ, μπορούμε να πείσουμε πιο αποτελεσματικά όλους τους συνομιλητές μας. Δεν τους λέμε να πιστέψουν κάτι το αδιανόητο ούτε μια ουτοπία, αλλά ένα υλοποιήσιμο όραμα που έχει πια υλοποιηθεί στην Κύπρο με μεγάλη επιτυχία παρόλες τις αντιστάσεις και τις φοβίες. Η Κύπρος ξέφυγε από τον ραγιαδισμό μόνο και μόνο μέσω της ΑΟΖ, γιατί κανείς δεν πίστευε σε τίποτα άλλο για ν’ αλλάξει η πορεία του κυπριακού. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει ν’ αναπτύξουμε μια ορθολογική προσέγγιση που αναδεικνύει τις ικανότητες και τις προοπτικές μας για να φανεί επιτέλους η δυναμική της πατρίδας.
Ετικέτες
Text
Η στρατηγική της ενέργειας
Ν. Λυγερός
Η ανακάλυψη φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ελλάδα δεν θα είναι επαρκή για το μέλλον αν δεν υπάρξει στρατηγική της ενέργειας σε εθνικό επίπεδο. Δεν πρόκειται να μπούμε σε μια εποχή που να αφορά μόνο στις γεωτρήσεις, θα πρέπει αυτές να εντάσσονται μέσα σ’ ένα πλαίσιο στρατηγικής ανάπτυξης και ανάκαμψης, για να λειτουργήσουν καταλυτικά για την εξέλιξη και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Η στρατηγική και η ενέργεια είναι θεμελιακοί πυλώνες ύπαρξης, αλλά πρέπει και να συνδυαστούν αν θέλουμε αποτελεσματικότητα. Έχουμε ανάγκη και από τη στρατηγική της ενέργειας και την ενέργεια της στρατηγικής, για να υλοποιήσουμε σε πρακτικό επίπεδο το εθνικό όραμα του λαού της θάλασσας. Κατά συνέπεια πρέπει να εξετάσουμε και τις απαραίτητες τεχνικές υποδομές, γιατί η υποστήριξη της ελληνικής ΑΟΖ, θα γίνει και μ’ αυτόν τον τρόπο που ανήκει στο στρατηγικό μείγμα της όλης υπόθεσης. Το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ δεν είναι μια τοπική μόδα και θα αλλάξει όλο το μέλλον μας κι όχι μόνο στην ενέργεια. Οι θέσεις εργασίας που εξαρτώνται από αυτή είναι ακόμα μη εκτιμήσιμες, λόγω μεγέθους. Πολλοί από τους πολιτικούς παράγοντες δεν έχουν καταλάβει ακόμα και τώρα τη σημασία της και την αξία της. Η ελληνική ΑΟΖ σε συνδυασμό με τη στρατηγική ενέργειας θα είναι η αιχμή του δόρατος για την Ελλάδα του μέλλοντος. Έτσι σε όλες τις βαθμίδες τις τεχνικές και τις επιστημονικές, θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε έτσι ώστε να καθοδηγήσουμε με τον πρέποντα τρόπο τους νέους για να συμβάλουν και αυτοί στην εξέλιξη της πατρίδας μέσω του έργου που θα παράγουν σε αυτόν τον τομέα. Η ελληνική ΑΟΖ δεν είναι ένας στόχος, αλλά η αρχή της καινοτομίας.
Ετικέτες
Text
Ο μεγάλος διαγωνισμός της Ελλάδας
Ν. Λυγερός
Ο μεγάλος διαγωνισμός της Ελλάδας που αφορά στα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ, βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού τώρα μπαίνει στην τελική ευθεία, διότι η ημερομηνία λήξης της υποβολής των αιτήσεων των πετρελαϊκών εταιριών, μετά την παράταση των δύο μηνών, λήγει σ’ ένα μήνα στις 15 Ιουλίου 2015. Έχει σημασία ν’ αναφερθούμε σε αυτό το γεγονός όχι μόνο διότι πρόκειται για την υλοποίηση ενός μεγάλου εθνικού οράματος, αλλά και να υπενθυμίσουμε και την αξία του χρονικού διαστήματος. Διότι την ώρα που όλοι ασχολούνται με συνομιλίες, η πραγματικότητα των υδρογονανθράκων της ελληνικής ΑΟΖ προχωρά σταθερά. Το μόνο που είναι απαραίτητο να καταλάβουμε είναι το timing. Ο μεγάλος διαγωνισμός έχει τεράστια σημασία για την Ελλάδα του μέλλοντος, κι όλες οι καθυστερήσεις και οι υστεροβουλίες του παρόντος δημιουργούν παρενοχλήσεις με τις παρεμβάσεις τους. Το είδαμε ήδη στον μικρό διαγωνισμό που δεν αφορούσε την ελληνική ΑΟΖ. Τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα και ειδικά αυτά που βρίσκονται στα όρια της μέσης γραμμής με την Αλβανία, την Ιταλία και τη Λιβύη παίζουν ένα σημαντικό ρόλο για τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και για την ίδια την ΑΟΖ μας. Είναι λοιπόν αναγκαίο να έχουμε μια δυναμική παρουσία στα διεθνή φόρα και με παρουσιάσεις αποτελεσματικές, για να γίνει κατανοητό σε όλους ότι ακόμα και με δυσκολίες και εμπόδια, προχωράμε δυναμικά σε αυτήν την υψηλή στρατηγική ακολουθώντας και υποστηρίζοντας ταυτόχρονα και την ανάλογη στρατηγική της Κύπρου. Όλος ο Ελληνισμός λειτουργεί πια σε αυτό το κοινό πλαίσιο του Δικαίου της Θάλασσας, για ν’ αξιοποιήσει όλες τις δυνάμεις του και να μην έχει ανάγκη από καμία εξωτερική εξάρτηση όποια μορφή και να έχει.
Ετικέτες
Text
Κοίτασμα Αφροδίτη και Κυπριακή Νίκη
του Νίκου Λυγερου
Από το 2011, με την αρχή της γεώτρησης στο κοίτασμα Αφροδίτη στο θαλάσσιο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, έχουμε ακούσει όλα τα σενάρια από διάφορους ειδικούς του τομέα με αντικρουόμενες ερμηνείες. Ακούσαμε ότι δεν υπήρχε, ότι υπήρχε αλλά δεν υπήρχε επαρκώς, ότι ήταν λιγότερο από το αναμενόμενο, ότι δεν έχει νόημα για εκμετάλλευση, ότι δεν ήταν στρατηγικό απόθεμα, ότι δεν επαρκούσε από μόνο του... Τελικά τώρα έχει αποδειχθεί ότι είναι εμπορεύσιμο, όπως το λέγαμε από την αρχή χάρη σε ανθρώπους σαν τον Κοναφάγο, τον Κασίνη και τον Φώσκολο. Άρα όλα όσα λέγανε διάφοροι για να μειώσουν την επιτυχία της Κύπρου και δεν ήθελαν να το πιστέψει ούτε ο κυπριακός λαός ούτε ο ελληνικός, δεν στέκουν. Ενοχλούσε τους πάντες και ειδικά τους ραγιάδες να υποστηρίζουμε ότι το κοίτασμα Αφροδίτη από μόνο του ανεξαρτήτως από τις ανακαλύψεις των επόμενων κοιτασμάτων, αλλάζει τα δεδομένα μέσω της ΑΟΖ. Προσπάθησαν να μας πείσουν ότι υπάρχουν προβλήματα και τώρα θα αναγκαστούν να αποδεχθούν ότι υπάρχει λύση κι ότι η δυναμική της ΑΟΖ λειτουργεί καταλυτικά για τις εξελίξεις του κυπριακού. Έτσι μετά από τόσα χρόνια φημολογίας και προπαγάνδας εναντίον της κυπριακής ΑΟΖ και των υδρογονανθράκων της, βλέπουν όλοι την αλήθεια. Και αυτή είναι απλή. Δεν υπήρχε κανένα ψέμα, δεν υπήρχε καμία υπερβολή. Το κοίτασμα Αφροδίτη αποτελεί όντως ένα στρατηγικό απόθεμα ως κοίτασμα φυσικού αερίου. Με την απόδειξη της εμπορευσιμότητας, μετά από 4 χρόνια, θα το βουλώσουν επιτέλους όλοι όσοι πίεζαν τον Ελληνισμό για να περάσουν το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν προοπτικές στον τομέα των υδρογονανθράκων για την Κύπρο, όπως το λένε ακόμα για την Ελλάδα. Όμως η αλήθεια νικά και τη λήθη και την αδιαφορία δίχως να σταματά στα εμπόδια των ραγιάδων.
Επισήμως κατατέθηκε Δήλωση Εμπορευσιμότητας του κοιτάσματος «Αφροδίτη» από Delek
Στην παραγωγή το φυσικό αέριο
Λευκωσία: Ο κύβος ερρίφθη, η Delek κατέθεσε στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (TASE) την επίσημη Δήλωση Εμπορευσιμότητας (Declaration of Commerciality) του κοιτάσματος «Αφροδίτη», με την οποία πλέον το κοίτασμα απέκτησε την πραγματική του αξία και ξεκινούν οι ενέργειες εκμετάλλευσής του. Ουσιαστικά, με τη Δήλωση Εμπορευσιμότητας η Κυπριακή Δημοκρατία, ολοκληρώνει -σε σχέση με το οικόπεδο Αφροδίτη- το θέμα της έρευνας και ανακάλυψης υδρογονανθράκων και μπαίνει στο στάδιο της παραγωγής και αξιοποίησής τους.
Να σημειωθεί ότι η Δήλωση Εμπορευματοποίησης του «Αφροδίτη» έγινε στην κύρια γλώσσα του Χρηματιστηρίου -στα εβραϊκά- και εμφανίστηκε στα δημόσια δελτία του Χρηματιστηρίου ψες, αμέσως μετά τη λήξη των ωρών της αυστηρά τηρούμενης θρησκευτικής αργίας, οπότε αναμένεται εντός της σημερινής ή αυριανής ημέρας να ακολουθήσει και μεταφρασμένη ανακοίνωση στα αγγλικά. Αναμένεται με βάση την πρακτική που ακολουθούν οι εταίροι στο «Αφροδίτη», ότι το επόμενο 48ωρο, με την έναρξη της εργάσιμης εβδομάδας, θα ακολουθήσει και ανακοίνωση από τη Noble Energy. Δεν αποκλείεται οι Δηλώσεις Εμπορευσιμότητας από πλευράς Delek στο Ισραήλ και Noble στις ΗΠΑ να περιέχουν κάποιες διαφορές μεταξύ τους, κάτι που παρατηρείται συχνά λόγων των διαφορετικών απαιτήσεων νομοθεσίας και κανονισμών στα χρηματιστήρια της κάθε χώρας. Να σημειωθεί ότι με βάση την αμερικανική Νομοθεσία δεν απαιτείται δήλωση στο Χρηματιστήριο, ενώ με βάση την ισραηλινή απαιτείται.
Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική κίνηση που δείχνει μεταξύ πολλών άλλων δεδομένων ότι:
>> Υπάρχει πιστοποιημένο κοίτασμα με επιστημονικά και οικονομικοτεχνικά διεθνώς παραδεκτές παραμέτρους, όπως ποσότητα, πίεση άντλησης, ποιότητα κ.λπ.
>> Με βάση τα δεδομένα του κοιτάσματος και τις πολιτικο-οικονομικές συνθήκες, κρίνεται οικονομικά βιώσιμη και αποδοτική -παρά τις διεθνείς χαμηλές τιμές πετρελαίου αυτής της περιόδου- η εκμετάλλευση του κοιτάσματος.
>> Οι εταίροι στο τεμάχιο «12» (Noble, Delek, Avner) βρίσονται πολύ κοντά στη λήψη επενδυτικής απόφασης πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων (υπολογίζχεται ότι θα απαιτηθούν μέχρι και $2 δισ.), για την ανάπτυξή και εκμετάλλευση του κοιτάσματος, κάτι που σημαίνει σημαντικές επενδύσεις για τις εγκαταστάσεις στο κοίτασμα.
>> Υπάρχει σοβαρή προεργασία και πολύ θετική προοπτική για αγοραστές του φυσικού αερίου που θα παράγεται - προφανώς η Αίγυπτος και η Κύπρος σε πρώτο στάδιο. Η Δήλωση Εμπορευσιμότητας του «Αφροδίτη» δείχνει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο βαίνουν θετικά. Η προμήθεια φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη» στην Κύπρο δεν μπορεί να είναι σε ποσότητες και μεγέθη που να επιτρέπουν από μόνη της την επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων για την ανάπτυξη του κοιτάσματος.
Παράλληλα, η επίσημη Δήλωση Εμπορευσιμότητας ουσιαστικά απαντά και σε πρόσφατες δηλώσεις υψηλόβαθμων εκπροσώπων της Τουρκίας, ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει η εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων. Ακόμα, φαίνεται ότι η ημέρα και ώρα που επιλέχθηκαν από την Delek για την κατάθεση της επίσημης ανακοίνωσης για το «Αφροδίτη» δεν είναι αδιάφορη και από πλευράς διπλωματίας και πολιτικής, αφού σήμερα διεξάγονται εκλογές στην Τουρκία.
Τη Δήλωση Εμπορευσιμότητας θα πρέπει να ακολουθήσει -επίσης εντός των αμέσως επόμενων ημερών- και η επίσημη κατάθεση από πλευράς Noble Energy, που είναι ο διαχειριστής του κοιτάσματος, του λεπτομερούς Σχεδίου Ανάπτυξης του κοιτάσματος στο Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου. Ουσιαστικά, με βάση τις συμφωνίες που υπάρχουν, η Noble θα πρέπει να καταθέσει στον Υπουργό Ενέργειας, τα επίσημα πιστοποιημένα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης του κοιτάσματος, την Κήρυξη Εμπορευσιμότητας και το Σχέδιο Ανάπτυξης με τα τεχνικά δεδομένα και τα χρονοδιαγράμματα. Το Υπουργείο, θα πρέπει εντός 90 ημερών, να δώσει σχόλια ή να εκδώσει την «Άδεια Παραγωγής» για το κοίτασμα Αφροδίτη.
Κύπρος: Εμπορεύσιμο το κοίτασμα «Αφροδίτη», λέει το υπ. Ενέργειας
Οι εταιρείες Noble Energy, Delek και Avner κήρυξαν εμπορεύσιμο το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη». Βάσει των συμβατικών τους υποχρεώσεων έναντι της Κύπρου, οι εν λόγω εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος.
Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού αναφέρει ότι «οι εταιρείες Noble Energy International Ltd, Delek Drilling Limited Partnership και Avner Oil Exploration Limited Partnership, κατέχουσες Άδεια Έρευνας υδρογονανθράκων για το Τεμάχιο 12 της ΑΟΖ της Κύπρου, κήρυξαν εμπορεύσιμο το κοίτασμα φυσικού αερίου “Αφροδίτη”» και καλωσορίζει την εξέλιξη αυτή.
Όπως επισημαίνεται, σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν οι αδειούχες εταιρείες του ερευνητικού τεμαχίου 12 της κυπριακής ΑΟΖ έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ακολουθήσει η υποβολή Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στην κυπριακή Κυβέρνηση.
Το εν λόγω Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής αναμένεται να περιλαμβάνει την πρόταση των αδειούχων για τη μέθοδο και το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής, αλλά και τον σχεδιασμό για την εμπορική διάθεση των υδρογονανθράκων οι οποίοι θα παραχθούν.
Σημειώνεται ότι το Σχέδιο τελεί υπό την αίρεση της τελικής έγκρισης της κυπριακής Κυβέρνησης. Όταν και εφόσον συμφωνηθεί και τύχει έγκρισης, το Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθεί να χορηγήσει σχετική Άδεια Εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις αδειούχες εταιρείες.
Αναφέρεται ακόμα ότι οι όροι, οι οποίοι θα διέπουν την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο ερευνητικό τεμάχιο 12 θα καθοριστούν από την κυπριακή Κυβέρνηση σύμφωνα με το ισχύον εθνικό δίκαιο και τυχόν σχετικές διακρατικές συμφωνίες.
«Η κήρυξη εμπορευσιμότητας κατοχυρώνει την ύπαρξη ουσιαστικών ανακτήσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο ερευνητικό τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη μετάβαση της Κύπρου από τη φάση έρευνας υδρογονανθράκων σε αυτή της εκμετάλλευσης. Πρόκειται δε για ένα ακόμα σημαντικό βήμα ως προς την εμπορευματοποίηση (monetization) των γηγενών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας, τόσο για την εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή και άλλες χρήσεις, όσο και για σκοπούς εξαγωγών μέσω απευθείας υποθαλάσσιων αγωγών προς γειτονικές χώρες, με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί άριστες διμερείς σχέσεις», τονίζει το Υπουργείο Ενέργειας.
Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία Noble Energy, που αποτελεί τον πρώτο διαχειριστή οικοπέδου που ανακάλυψε πηγές φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, σημειώνει ότι «το κοίτασμα Αφροδίτη έχει τη δυνατότητα να εφοδιάσει την εγχώρια κυπριακή αγορά και να βοηθήσει στην κάλυψη μεγάλης περιφερειακής ζήτησης».
Όπως αναφέρει, εργάζεται με την κυβέρνηση «για να βοηθήσουμε την Κύπρο να αναπτύξει με ασφάλεια και υπευθυνότητα τις πρόσφατα ανακαλυφθείσες πηγές φυσικού αερίου».
«H εκτίμηση ότι το κοίτασμα μπορεί να αναπτυχθεί εμπορικά είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς τη λήψη Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (Final Investment Decision)» συμπληρώνει η εταιρεία.
Προσθέτει πως «ετοιμάζουμε πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος για κατάθεση στην κυβέρνηση, το οποίο είναι το επόμενο βήμα προς λήψη Τελικής Επενδυτικής Απόφασης».
Σύμφωνα με τη Noble Energy, για να προχωρήσουν στο στάδιο της ανάπτυξης έργα αυτού του μεγέθους, πρέπει να ισχύουν τέσσερα σημαντικά στοιχεία:
1. Ρυθμιστική ασφάλεια
2. Εμπορεύσιμες πηγές: έχουμε προχωρήσει σε ανακήρυξη της εμπορευσιμότητας, που αντικατοπτρίζει την εκτίμησή μας ότι οι ποσότητες των πηγών είναι επαρκείς για να στηρίξουν την ανάπτυξη.
3. Τεχνικός μηχανολογικός σχεδιασμός και πλάνο διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, που είναι μέρος του αναπτυξιακού πλάνου.
4. Εντοπισμός αγοραστών για τις πηγές φυσικού αερίου, υπό όρους που να υποστηρίζουν την επένδυση και τη χρηματοδότηση του έργου.
Επένδυση 50 εκατ. ευρώ στο λιμάνι Λεμεσού
Ο στρατηγικός επενδυτής θα βάλει χρήμα για ανάπτυξη υποδομών και εργασιών
Έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή κι έπειτα προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το λιμάνι Λεμεσού. Κάπως έτσι περιγράφεται η πορεία που θα πάρει το ζήτημα παραχώρησης σε στρατηγικό επενδυτή του λιμανιού Λεμεσού στο εγγύς μέλλον. Μάλιστα, καλά ενημερωμένες πηγές από το Υπουργείο Μεταφορών, αναφέρουν στο InBusinessNews ότι το Υπουργείο είναι έτοιμο να προκηρύξει τον διεθνή διαγωνισμό ακόμη και εντός Ιουνίου.
Η διαδικασία της υποβολής προσφορών θα διαρκέσει έξι –περίπου- μήνες και έπειτα η Αρχή Λιμένων με το Υπουργείο Μεταφορών, στο οποίο υπάγεται θα πρέπει να αξιολογήσουν τις προσφορές που θα λάβουν σε συνεννόηση με συμβούλους που εργάζονται με την κυβέρνηση για το εν λόγω θέμα. Η τελική συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή, όπως ισχύει μέσω του νόμου για τις αποκρατικοποιήσεις. Ελάχιστη επένδυση Στη συνέχεια ο λιμένας Λεμεσού θα εκχωρηθεί για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μεταξύ 30 με 50 χρόνων, στον ενδιαφερόμενο με την καλύτερη οικονομική και τεχνική πρόταση. Σκοπός της πολιτείας είναι να παραχωρήσει το λιμάνι Λεμεσού σε επιχείρηση που θα επενδύσει και θα αναπτύξει τις εργασίες του λιμένα, προκειμένου να αποφέρει και στην πολιτεία οικονομικά οφέλη, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Μάλιστα, ο όμιλος που θα κερδίσει την προσφορά θα έχει την υποχρέωση για ελάχιστη επένδυση της τάξης των 50 εκατ. ευρώ για αγορά εξοπλισμού και μηχανημάτων εκτέλεσης εργασιών στο λιμάνι. Περαιτέρω έργα υποδομών και αναβάθμισης του λιμανιού Λεμεσού θα γίνονται αναλόγως του πλάνου ανάπτυξης και επέκτασης των εργασιών που θα καταρτίσει ο επιτυχών προσφοροδότης για το project. Καταρχήν ενδιαφέρον Μάλιστα, όπως δημοσίευσε σε παλαιότερο ρεπορτάζ του το InBusinessNews ήδη προκύπτει ενδιαφέρον για το λιμάνι Λεμεσού, το οποίο ξένοι επενδυτές αξιολογούν ως ιδιαίτερα καλή επιλογή λόγω κυρίως της εγγύτητας της Κύπρου με τη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική και τη Νοτιανατολική Ευρώπη. Στο λιμάνι Λεμεσού πέραν των θαλάσσιων χώρων ελλιμενισμού πλοίων στις χερσαίες εγκαταστάσεις υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι, χώρος υποδοχής επιβατών, υπαίθριοι χώροι αποθήκευσης εμπορευματοκιβωτίων και άλλων εμπορικών φορτίων καθώς και γραφεία υπηρεσιών που ασχολούνται με εισαγωγές προϊόντων όπως το Τμήμα Τελωνείου και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.
Πηγή: sigmalive.com
Στην ενεργειακή στρατηγική Ε.Ε. οι σχεδιασμοί της Κύπρου
Τα αποθέματα της Αν. Μεσογείου είναι σημαντικά για Ένωση, λέγει ο Επίτροπος
Λευκωσία: Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου παρακολουθούνται από τις Βρυξέλλες και εντάσσονται μέσα στην ευρύτερη εικόνα της Ε.Ε. Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, κ. Μ. Σέφκοβιτζ, στην απαντητική επιστολή που απέστειλε στους Ευρωβουλευτές Ν. Συλικιώτη και Λ. Χριστοφόρου, επισήμανε πως «η ανακοίνωση της Κομισιόν για την Ενεργειακή Ένωση αναγνωρίζει τη σημαντικότητα του εφοδιασμού από τα αποθέματα της Ανατ. Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης».
Λευκωσία: Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου παρακολουθούνται από τις Βρυξέλλες και εντάσσονται μέσα στην ευρύτερη εικόνα της Ε.Ε. Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, κ. Μ. Σέφκοβιτζ, στην απαντητική επιστολή που απέστειλε στους Ευρωβουλευτές Ν. Συλικιώτη και Λ. Χριστοφόρου, επισήμανε πως «η ανακοίνωση της Κομισιόν για την Ενεργειακή Ένωση αναγνωρίζει τη σημαντικότητα του εφοδιασμού από τα αποθέματα της Ανατ. Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης».
Οι ενεργειακές δυνατότητες που υπάρχουν στην περιοχή θα είναι ζωτικής σημασίας για τη στρατηγική της ΕΕ όσον αφορά τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, και θα είναι επωφελείς και για την κυπριακή και για την ευρωπαϊκή οικονομία», ανέφερε.
Οι δύο Κύπριοι Ευρωβουλευτές, ως μέλη της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας της Ευρωβουλής, είχαν αποστείλει επιστολή στον Επίτροπο Σέφκοβιτζ τονίζοντας την ανάγκη να αξιοποιήσει η ΕΕ τις προοπτικές που δημιουργούνται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατ. Μεσόγειο.
Ιδιαίτερη αναφορά δε, έκαναν στην ανάγκη να διασφαλιστεί η δυνατότητα των κρατών- μελών να διαπραγματεύονται το περιεχόμενο των διακρατικών συμφωνιών χωρίς να υπόκεινται στον έλεγχο της Κομισιόν από το αρχικό στάδιο. Επίσης έθεσαν ενώπιον του Επιτρόπου την ανάγκη η ΕΕ να προωθήσει άμεσα μέτρα για άρση της ενεργειακής απομόνωσης στην οποία βρίσκεται η Κύπρος.
Ο κ. Σέφκοβιζ υπογράμμισε πως είναι ευπρόσδεκτες οι προσπάθειες της Κύπρου να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αξιοποίηση των δυνητικά μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου και να μετασχηματίσει τον εγχώριο τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβάνοντας την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, απέφυγε εντελώς να σχολιάσει τη θέση της Κομισιόν, η οποία επιδιώκει αυξημένες αρμοδιότητες σχετικά με τις διακρατικές συμφωνίες.
Όσον αφορά στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου υποστήριξε πως η Ενεργειακή Ένωση είναι μια ευκαιρία για να τερματιστεί και αυτό θα έχει αντίκτυπο στις τιμές για τους καταναλωτές, οι οποίες, όπως εκτίμησε, θα μειωθούν. Επισήμανε δε, πως επί του παρόντος διάφορα προγράμματα για διασύνδεση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής διασύνδεσης έχουν στόχο την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, μεταξύ των οποίων και το έργο Euroasia Interconnector, το οποίο, όπως εξήγησε, όταν ολοκληρωθεί το 2023, θα αυξήσει το ποσοστό ενεργειακής διασύνδεσης της Κύπρου άνω του 100%
Πηγή: philenews.com/
Η έρευνα και παραγωγή πετρελαίου στο φόρουμ του ΙΕΝΕ
Στόχος του Ανοικτού Φόρουμ είναι να παρουσιάσει και να αξιολογήσει την πρόοδο αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή.
Ανοικτό Φόρουμ για την «Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο» διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης στις 10 Ιουνίου 2015 στην Αθήνα με τη συμμετοχή στελεχών εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα, ειδικών και κρατικών αξιωματούχων.
Στόχος του Ανοικτού Φόρουμ είναι να παρουσιάσει και να αξιολογήσει την πρόοδο αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή. Οι ομιλίες και παρουσιάσεις θα αφορούν τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Κύπρο, Ισραήλ και Ελλάδα.
Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης θα αποτελέσει η τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου, η οποία επικεντρώνεται στην «Στρατηγική για την έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα» και την οποία θα παρουσιάσουν οι συγγραφείς της, κκ. Κωστής Σταμπολής (Εκτελεστικός Διευθυντής και Αντιπρόεδρος ΙΕΝΕ), Δρ. Ντίνος Νικολάου (Γεωλόγος Πετρελαίων, Μέλος Δ.Σ. ΙΕΝΕ) και Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, (Δικηγόρος, Partner KGDI και Μέλος Δ.Σ. ΙΕΝΕ), ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση και σύντομη παρέμβαση από τον καθ. Γιάννη Μανιάτη, Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιώς και Πρώην Υπουργό ΠΕΚΑ.
Ας σημειωθεί ότι το ΙΕΝΕ επιχειρεί με συνέπεια, τα τελευταία χρόνια, να διεθνοποιήσει το ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, την Ανατολική Μεσόγειο και την Αδριατική. Για το σκοπό αυτό έχει ήδη διοργανώσει στην Αθήνα δύο εκδηλώσεις, τα τρία τελευταία χρόνια, και συγκεκριμένα το Διεθνές Workshop ΙΕΝΕ «Hydrocarbon Exploration and Production in the East Mediterranean and the Adriatic Sea», (26-27 Απριλίου 2012) και το 2nd SE Europe Regional Upstream Workshop «Hydrocarbon Exploration and Production in the Adriatic, the Black Sea and the East Mediterranean», (31 Οκτωβρίου -1 Νοεμβρίου 2013), με τη συμμετοχή σημαντικών ξένων και Ελλήνων ειδικών, στελεχών επιχειρήσεων, κρατικών αξιωματούχων κ. ά. από τον χώρο της έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων.
Το Ανοικτό Φόρουμ για την έρευνα και παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο θα ξεκινήσει με χαιρετισμό - ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΠΕΝ, κ. Απόστολου Αλεξόπουλου. Με ιδιαίτερο, εξάλλου, ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσίαση της Καθ. Σοφίας Σταματάκης, Προέδρου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) αναφορικά με τις λεπτομέρειες του 2ου Διεθνούς Γύρου Παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που αφορά στις 20 θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και Νότιας Κρήτης, του οποίου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών από τις υποψήφιες εταιρείες λήγει στις 14 Ιουλίου 2015.
Στις σεισμικές έρευνες στο χώρο της ΝΑ Μεσογείου και στην Αδριατική θα αναφερθεί στη δική του ομιλία ο κ. Jevon Hilder, Business Development Manager της Spectrum SA., με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, μίας από τις πλέον δραστήριες εταιρείες στον κλάδο των σεισμικών ερευνών στην περιοχή. Ο Δρ. Charles Ellinas, Διευθύνων Σύμβουλος της Cyprus Natural Hydrocarbons Company Ltd, θα αναλύσει πτυχές των ερευνών και της παραγωγής υδρογονανθράκων σε Κύπρο και Ισραήλ. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την συμμετοχή των κκ., Δρ. Σπυρίδωνος Μπέλλα, στελέχους της Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων του ΥΠΑΠΕΝ, Ιωάννη Γρηγορίου, Διευθυντή Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛ.ΠΕ., Μαθιού Ρήγα, Διευθύνοντος Συμβούλου της Energean Oil & Gas και Δρ. Ηλία Κονοφάγου, Χημικού Μηχανικού και Εκτελεστικού Αντιπρόεδρου της Flow SA. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την διατύπωση των συμπερασμάτων εκ μέρους των διοργανωτών.
Ετικέτες
Text
Μυτιληναίος και Motor Oil «χτυπούν» το διαγωνισμό για το αέριο στην Κύπρο
Κατάθεση τελικής προσφοράς στη ΔΕΦΑ από την M&M Gas
Η Μ&Μ Gas, θυγατρική του oμίλου Μυτιληναίος και της Motor, προχώρησε χθες, 2/6/2015, στην κατάθεση τελικής και βέλτιστης οικονομικής προσφοράς (Best and Final Offer) στο πλαίσιο του διαγωνισμού της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου της Κύπρου με τίτλο «Πρόσκληση για Προμήθεια ΦΑ στη ΔΕΦΑ για Σκοπούς Ηλεκτροπαραγωγής».
Η M&M Gas ηγείται κοινοπρακτικού σχήματος, στο οποίο συμμετέχει επίσης η Trafigura, ένας από τους μεγαλύτερους οίκους εμπορίου βασικών πρώτων υλών παγκοσμίως και η ΜΕΤΚΑ, εισηγμένη θυγατρική του oμίλου Μυτιληναίος, το οποίο σχήμα είναι ένα εκ των δύο που επιλέχθηκαν από τη ΔΕΦΑ για συμμετοχή στο final bidding, μετά την αξιολόγηση των τεχνικών και οικονομικών προτάσεων που έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η κατασκευή υποδομών α) παραλαβής του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), β) αεριοποίησης και γ) προώθησής του στις ηλεκτροπαραγωγικές εγκαταστάσεις του Βασιλικού. Περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια LNG στην Κύπρο για 7 χρόνια (2016-2022) με option επέκτασης μέχρι το 2025.
Σύμφωνα και με τη διαδικασία του διαγωνισμού, αναμένεται η ανάδειξη του μειοδότη εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος.
Κυπριακή ΑΟΖ: Αύξηση του μεριδίου της στο οικόπεδο «12» επιδιώκει η Delek
H ισραηλινή πετρελαϊκή εταιρεία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις με την αμερικάνικη Noble Energy για την απόκτηση του 19,9% των δικαιωμάτων της αμερικανικής εταιρείας
H ισραηλινή πετρελαϊκή εταιρεία Delek ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις με την αμερικάνικη Noble Energy που διαχειρίζεται το «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ για την απόκτηση του 19,9% των δικαιωμάτων της αμερικανικής εταιρείας.
Το αρχικό ποσό που συζητείται για την απόκτηση του συγκεκριμένου ποσοστού από την Noble Cyprus είναι τα 155 εκατ. δολάρια.
Η εταιρεία Noble Energy κατέχει το 70% των δικαιωμάτων στο «οικόπεδο 12», το οποίο υπολογίζεται ότι περιέχει 4,54 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Ο όμιλος Delek, μέσω των θυγατρικών του, Delek Drilling και Avner Oil Exploration κατέχει το υπόλοιπο 30%.
Σε σχετική ανακοίνωσή της η εταιρεία Delek σημειώνει ότι η διαπραγμάτευση είναι στο αρχικό της στάδιο, δεν είναι δεσμευτική, ούτε αποκλειστική, και δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι οι διαπραγματεύσεις θα ωριμάσουν σε οποιαδήποτε δεσμευτική συμφωνία μεταξύ των μερών, ούτε υπάρχει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα για κατάληξη των διαπραγματεύσεων.
Αναφέρεται επίσης ότι η συναλλαγή, όπως εξελίσσεται, υπόκειται σε διάφορες εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης των αρμόδιων οργάνων της Εταιρείας και Noble Cyprus και της έγκρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
protothema.gr
Η Κυπριακή ΑΟΖ ανήκει στις 5 κοινότητες
Ν. Λυγερός
Στη Κύπρο υπάρχουν πέντε κοινότητες: η αρμενική, η ελληνοκυπριακή, η λατινική, η μαρωνίτικη και η τουρκοκυπριακή. Κατά συνέπεια, η Κυπριακή ΑΟΖ ανήκει σε αυτές τις πέντε κοινότητες κι όχι μόνο σε δύο, όπως θα ήθελαν μερικοί, για να υπάρχει μια αντιπαράθεση. Πρέπει, λοιπόν, να σταματήσει αυτή η λανθασμένη βάση, αφού λειτουργούμε μόνο και μόνο με ένα κράτος που αντιπροσωπεύει ελεύθερα τις πέντε κοινότητες κι όχι μόνο μία. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν καταπατά τα δικαιώματα των πολιτών της. Και τα κυριαρχικά δικαιώματα ανήκουν σε όλους τους Κύπριους πολίτες. Δεν είναι, λοιπόν, θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας. Οι έποικοι είναι πολίτες της Τουρκίας και κατά συνέπεια έχουν δικαιώματα στην τουρκική ΑΟΖ. Και βέβαια η Τουρκία σίγουρα τους τα παρέχει, άρα δεν υπάρχει λόγος να μιλούμε με παράνομο τρόπο για τα δικαιώματα των κατεχομένων που δεν υπάρχουν ως αναγνωρισμένη κρατική οντότητα από τον Ο.Η.Ε. Έτσι οι συζητήσεις για το φυσικό αέριο έχουν ένα πλαίσιο απολύτως ξεκάθαρο. Όσον αφορά στη διαδρομή του αγωγού του φυσικού αερίου δεν υπάρχει λόγος να συζητούμε για ένα πέρασμα από την Τουρκία, διότι ξέρουμε ότι μόνο ασφάλεια δεν παρέχει. Ο αγωγός πρέπει να έχει έναν οριζόντιο άξονα που ενώνει ουσιαστικά τα κοιτάσματα με τον ευρωπαϊκό χώρο μέσω Κρήτης και Κύπρου. Ακολουθεί, λοιπόν, έναν διαχρονικό οριζόντιο άξονα που λειτουργεί εδώ και αιώνες για να ενώσει τη Χριστιανική Ευρώπη με τους Αγίους Τόπους. Έτσι το θέμα το ενεργειακό έρχεται να ενισχύσει το συμμαχικό πλαίσιο που αξιοποιείται αιώνες μέσα στην ιστορία μας.
ΑΟΖ και Στρατηγική Μέλλοντος Ελλάδας
Ν. Λυγερός
Όταν έγινε η πρώτη διάλεξη στην Πολυτεχνική Σχολή της Θεσσαλονίκης, ελάχιστοι Έλληνες πίστευαν στην ελληνική ΑΟΖ ως μέλλον για την Ελλάδα. Κι όμως ο Κοσμήτορας επέμενε να γίνει η παρουσίαση των δεδομένων του μέλλοντος και η ιστορία τον δικαίωσε σε όλα τα σημεία. Έτσι το συναίσθημα μεταμορφώθηκε σε σκέψη που επηρέασε πολλούς παράγοντες στη συνέχεια. Και η αδιανόητη ουτοπία άρχισε να γίνεται πραγματικότητα οράματος. Οι Έλληνες ανακάλυψαν την έννοια της ελληνικής ΑΟΖ δίχως να χρειάζονται πλέον να τους υπενθυμίζουμε ότι αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.Τώρα έχουμε φτάσει σε μια αλλαγή φάσης αφού εκδόθηκαν στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Κι άρχισε ο μεγάλος διαγωνισμός της Ελλάδας που ακολουθεί τη στρατηγική της Κύπρου σε αυτό το θέμα υψηλής στρατηγικής. Γι' αυτό το λόγο ο νέος Κοσμήτορας πήρε τη σκυτάλη για να προωθήσει δυναμικά το θέμα αφού η Πολυτεχνική Σχολή λόγω των ειδικοτήτων της μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ. Έτσι με τη χρήση της Τοποστρατηγικής που έγινε τότε, αλλά και με την Χρονοστρατηγική που γίνεται τώρα, η ημερίδα έχει σκοπό να αναδείξει το όλο θέμα και σε πρακτικό και χειροπιαστό επίπεδο ακόμα και μέσω της θεωρίας αποφάσεων και της θεωρίας παιγνίων για τις επόμενες διαπραγματεύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για να προετοιμαστούν ανθεκτικά οι Έλληνες και να κατανοήσουν την αξία και τη σημασία αυτής της επινόησης του Δικαίου της Θάλασσας που αντιπροσωπεύει τόσο ισχυρά τα θεμελιακά στοιχεία του Ελληνισμού.
Ετικέτες
Text