Συνάντηση Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη με τον Πρέσβη του Ισραήλ, Arye Mekel

Συνάντηση Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη με τον Πρέσβη του Ισραήλ, Arye Mekel.
Ολόκληρο το φάσμα της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, ανέλυσαν διεξοδικά κατά τη σημερινή τους συνάντηση ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης και ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Arye Mekel.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθούν τα αποτελέσματα του πρόσφατου Υψηλόβαθμου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ που διεξήχθη στην Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια του οποίου ο κ. Μανιάτης συμμετείχε στο Διακυβερνητικό Συμβούλιο και είχε ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Ενέργειας και Υδάτων, Sylvan Shalom.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ και ο Πρέσβης του Ισραήλ συζήτησαν το ενδεχόμενο ίδρυσης Κοινής Ομάδας Δράσης, υπό την προεδρία του κ. Μανιάτη και του κ. Σαλόμ, για την προώθηση των επόμενων βημάτων στη διμερή ενεργειακή συνεργασία, δίνοντας έμφαση στους τομείς του φυσικού αερίου και των υδατικών πόρων. Παράλληλα, ο Ισραηλινός Πρέσβης ενημέρωσε τον Έλληνα Υπουργό για την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ να επιτρέψει την εξαγωγή φυσικού αερίου και την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα αυτό.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ και ο Πρέσβης του Ισραήλ αναφέρθηκαν, επίσης, στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με υποθαλάσσιο καλώδιο (EuroAsiaInterconnector) βάσει συμφωνίας που υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί ενέργειας των τριών κρατών στη Λευκωσία, στις 8 Αυγούστου 2013. Ο κ. Μανιάτης επανέλαβε, για άλλη μια φορά, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την υλοποίηση του συγκεκριμένου project.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, απηύθυνε, μέσω του κ. Mekel, πρόσκληση προς τον Υπουργό Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, Sylvan Shalom, να επισκεφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα την Ελλάδα.

Επιχείρηση ''πλοία με ελληνική σημαία''

Επιχείρηση ''πλοία με ελληνική σημαία''.
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, χορηγείται η αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διαχείριση, την παρακολούθηση και τον συντονισμό τής διαδικασίας υπογραφής των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης πλοίων με ελληνική σημαία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν.Δ. 2687/53 (ΦΕΚ Α΄317) «περί επενδύσεως και προστασίας κεφαλαίων εξωτερικού», στη Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών.

Με την απόφαση ορίζεται η διαδικασία που θα ακολουθείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών για τον έλεγχο και την υπογραφή κάθε σχεδίου εγκριτικής πράξης νηολόγησης πλοίου. Το εγκεκριμένο υπόδειγμα εγκριτικής πράξης νηολόγησης θα συμπληρώνεται κάθε φορά με τα ειδικά στοιχεία του αιτούμενου προς νηολόγηση πλοίου.

Η παραπάνω απόφαση επίσπευσης της διαδικασίας νηολόγησης πλοίων στην ελληνική σημαία λήφθηκε με σκοπό την προσέλκυση πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο και γενικά τη διευκόλυνση του νευραλγικού για την οικονομία της Ελλάδας τομέα της ναυτιλίας.

Νέες σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός: Νέες σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Νέες σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, αρχίζει η εταιρία CGG-VERITAS στο οικόπεδο 9 για την κοινοπραξία ENI-KOGAS. Αυτή η νέα εξέλιξη στον τομέα των υδρογονανθράκων επιβεβαιώνει την αξία της κυπριακής ΑΟΖ. Υπενθυμίζουμε ότι στις 15 κοινοπραξίες από 33 εταιρείες που ήταν υποψήφιες για το οικόπεδο 9, οι 9 είχαν υποβάλει υποψηφιότητα για το συγκεκριμένο. Κι ενώ αρχικά η διαπραγμάτευση αφορούσε την Gazprom Bank, τη Novatec και την Total, τελικά το συμβόλαιο με bonus υπογραφής αξίας 150εκατ. ευρώ, έγινε με την ENI-KOGAS. Μάλιστα η Τουρκία, προσπάθησε να επηρεάσει την ENI για να μην υλοποιηθεί η συμφωνία αλλά μάταια, αφού η ENI αδιαφόρησε παντελώς και προχώρησε στην οριστική συμφωνία. Η σεισμογραφική μελέτη που άρχισε και θα είναι διάρκειας τριών μηνών, ενισχύει τις δηλώσεις της ENI-KOGAS που είχαν αποστομώσει τους πιο δύσπιστους όσο αφορά στην ταχύτητα της έρευνας στην περιοχή, αφού είχαν προγραμματιστεί έξι γεωτρήσεις σε δυο χρόνια. Αυτό το γεγονός θα λειτουργήσει ενισχυτικά και για τον σταθμό υγροποίησης της Κύπρου. Ας σκεφτούμε λοιπόν ότι πριν μερικά χρόνια κανείς δεν πίστευε στην ύπαρξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και ότι τώρα γίνονται ταυτόχρονα έρευνες από δυο ερευνητικά σκάφη στα οικόπεδα 2, 3 και 9 ενώ παράλληλα συνεχίζει ακόμα πιο δυναμικά η έρευνα στο οικόπεδο 12, καταλαβαίνουμε ότι το όραμα είναι πλέον μια πράξη που άλλαξε την πραγματικότητα εκεί όπου κανείς δεν το περίμενε. Σημασία έχει λοιπόν, όχι η αντιπαράθεση που δεν οδηγεί πουθενά, αλλά το έργο που με τις πράξεις του διαμορφώνει το μέλλον της Κύπρου. Κανείς δεν υπολόγιζε τόσες αλλαγές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε σχέση με το Κυπριακό. Κι όμως οι στρατηγιστές το έγραφαν ότι αυτός είναι ο δρόμος που έδειχναν οι επιστήμονες. Τώρα ο κυπριακός λαός μπορεί να βαδίσει προς της απελευθέρωση διότι όλες οι συμμαχίες οδηγούν προς τον ίδιο σκοπό. Η Κύπρος δεν είναι πια ένα πρόβλημα και μόνο αλλά μια στρατηγική επένδυση.

Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ μπορoύν να καλύψουν τις ανάγκες της Ευρώπης για ενέργεια σε ποσοστό 50% και για διάρκεια 30 ετών

Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ μπορoύν να καλύψουν τις ανάγκες της Ευρώπης για ενέργεια σε ποσοστό 50% και για διάρκεια 30 ετών.
Από τον Θανάση Μαυρίδη

Το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι για πρώτη φορά μετά από την εποχή του Τομ Πάπας και την έλευση της Coca Cola στην Ελλάδα, υπάρχει σήμερα ζωηρό ενδιαφέρον αμερικανικών επιχειρήσεων για επενδύσεις. Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες έχουν κτυπήσει κόκκινο συναγερμό σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Ένα μεγάλο οικονομικό και πολιτικό παιγνίδι βρίσκεται σε εξέλιξη. Τόσο μεγάλο που στην πράξη μας ξεπερνά...

Μακριά και πέρα από θεωρίες συνωμοσίας. Μιλάμε για στοιχεία του ρεπορτάζ, όχι για φήμες που μπορεί να κυκλοφόρησαν για οποιονδήποτε λόγο. Επιφανείς επιχειρηματίες, λοιπόν, μας επιβεβαίωσαν πληροφορίες ότι έχουν έρθει σε επαφή με μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες κάνουν τα πρώτα τους διερευνητικά βήματα στην περιοχή. Έχουν γίνει επαφές και συζητήσεις σε συγκεκριμένα projects.

Κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί στο παρελθόν, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων να προκαλέσουν ένα κάποιο ενδιαφέρον από τους υπερατλαντικούς Κολοσσούς. Υπήρξαν μάλιστα και περιπτώσεις που κατέληξαν στα όρια της φάρσας, όταν οι δήθεν επιφανείς ελληνοαμερικανοί επενδυτές που θα μας έσωζαν έφταναν να ζητούν... επιχορήγηση από το ελληνικό κράτος για να προωθήσουν τις ελληνικές θέσεις στις ΗΠΑ!

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπήρξε τα τελευταία σαράντα χρόνια ουσιαστικό ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ. Δεν είχε ενδιαφέρον για τους Αμερικανούς η Ελλάδα ή καλύτερα δεν είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ΄ ό,τι είχαν άλλες μικρές αντίστοιχα χώρες.

Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είναι η πρώτη φορά μετά από την Coca Cola του Τομ Πάπας που αμερικανικές εταιρείες έχουν ουσιαστικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην χώρα. Και δεν μιλάμε για μικρές εταιρείες ούτε και για κάποιες μεμονωμένες επενδύσεις. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τον πλούτο της ελληνικής γης, η Ελλάδα θα αλλάξει πρόσωπο!

Θα είμαστε μέσα στην Ευρωζώνη, έξω από την Ευρωζώνη, αυτό είναι κάτι που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Πολύ φοβόμαστε ότι είναι κάτι που είναι μακριά και πέρα από το τι θέλουμε εμείς!

Το τρίγωνο Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ευρώπης για ενέργεια σε ποσοστό 50% και για διάρκεια 30 ετών! Αν επιβεβαιωθεί αυτό, καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη θα είναι η αξία της χώρας στο γεωπολιτικό χρηματιστήριο.

Προσοχή, όμως! Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να συζητάμε για τις συνθήκες εκείνες που μπορούν να εξασφαλίσουν πολιτική ομαλότητα στην περιοχή (για να μην υπάρχουν προβλήματα στην μεταφορά της ενέργειας) και τελείως διαφορετικό το τι πραγματικά είναι συμφέρον για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Όπως και το αν η σταθερότητα στην περιοχή θα αυξηθεί με την Ελλάδα εντός της ζώνης του ευρώ ή εκτός της ζώνης.

Στοιχεία του ρεπορτάζ δίνουμε και επιμένουμε με έμφαση σε αυτό. Το ότι έχουν έρθει μεγάλες αμερικανικές εταιρείες είναι γεγονός. Ότι σπεύδουν να υπογράψουν όσο το δυνατόν νωρίτερα για τις έρευνες στα οικόπεδα (όπως αποκάλυψε το Σάββατο το Κεφάλαιο) είναι πέρα για πέρα γεγονός. Από εδώ και πέρα χρειάζεται να βάζουμε κι αυτό το στοιχείο για να ερμηνεύουμε πολλά γεγονότα. Κι έχουμε την αίσθηση ότι μέχρι το καλοκαίρι που θα έχουν ξεκαθαρίσει πολλά θέματα στον τομέα της ενέργειας θα έχουν ξεκαθαρίσει ταυτόχρονα και αρκετά ακόμη θέματα που αφορούν την πορεία της χώρας.

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr

Κυπριακό αέριο: Μπαίνει στο παιχνίδι και η Ιταλία

Κυπριακό αέριο: Μπαίνει στο παιχνίδι και η Ιταλία.
του Μιχάλη Καϊταντζίδη

Η συμμετοχή των Ιταλών αναβαθμίζει την διαδικασία αναφορικά με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με Κύπριο αξιωματούχο. Το αίτημα συμμετοχής διατυπώθηκε στη σύνοδο ρυθμιστικών αρχών.
Συμμετοχή στα σχέδια μεταφοράς ενέργειας από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, επιδιώκει η Ιταλία. Το ενδιαφέρον της, εκδηλώθηκε εμμέσως, με το αίτημα της Ρυθμιστικής της Αρχής για την ενέργεια, να συμμετάσχει και αυτή στη συνάντηση των Ρυθμιστών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ την περασμένη Πέμπτη.
Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου,Κύπρος Κυπριανίδης, το αίτημα της Ιταλικής Αρχής, διατυπώθηκε στην πρόσφατη μηνιαία σύνοδο των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Κυπριανίδη, η συμμετοχή των Ιταλών αναβαθμίζει την διαδικασία που είναι σε εξέλιξη αναφορικά με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτήν μέχρι πρόσφατα προωθούσαν τρεις χώρες, Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος, οι οποίες έχουν υπογράψει διακρατικές συμφωνίες.

Ωστόσο, το γεγονός ότι στην έρευνα για φυσικό αέριο σε θαλάσσια μπλοκ της κυπριακής ΑΟΖ συμμετέχει η ιταλική ΕΝΙ και το ότι στην Ιταλία υλοποιούνται μεγάλα επενδυτικά σχέδια εγκαταστάσεων αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG, υποχρεώνουν τη γειτονική χώρα να εξετάζει κάθε ευκαιρία που δημιουργείται.

Στη συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων ρυθμιστικών αρχών, συζητήθηκαν ο τρόπος της συνεργασίας στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου της περιοχής, με βάση τα όσα ισχύουν ως κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στα θέματα μεταφοράς ενέργειας και διαχείρισης δικτύων. Επίσης, έγινε ανασκόπηση των μέχρι στιγμής πραγματικών δεδομένων που αφορούν τα αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία έχουν βρεθεί στις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι για την εμπορική αξιοποίηση του φυσικού αερίου των δύο ΑΟΖ, μέχρι στιγμής έχουν προταθεί σχέδια όπως η μεταφορά του στο Ισραήλ με υποβρύχιο αγωγό, η υγροποίησή του στον σχεδιαζόμενο τερματικό του Βασιλικού στην Κύπρο, η μετατροπή του σε ηλεκτρική ενέργεια στην Κύπρο και η μεταφορά του με υποβρύχιο καλώδιο σε Κρήτη, ηπειρωτική Ελλάδα και Ιταλία αλλά και η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς.

Ορισμένα από τα σχέδια αυτά, όπως της κατασκευής του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό,προσέκρουαν στην εκκρεμότητα που υπήρχε στο Ισραήλ, σχετικά με τις ποσότητες του αερίου που θα είχε το δικαίωμα να εξαγάγει. Για το θέμα αυτό αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας, μετά από προσφυγή βουλευτών.

Έτσι πλέον εφ' όσον επιτευχθεί εμπορική συμφωνία μεταξύ των εταιρειών που θα κατασκευάσουν τον τερματικό υγροποίησης και των παραγωγών αερίου (Delek, Noble), θα γίνει ευκολότερη η προώθηση του σχεδίου, καθώς τα μέχρι στιγμής αποθέματα που διαπιστώθηκαν στην Κυπριακή ΑΟΖ (μπλοκ 12 περίπου 150 δισ. κυβικά μέτρα), δεν επαρκούν για τη βιώσιμη και κερδοφόρα λειτουργία της μονάδας υγροποίησης.

Σε δηλώσεις του για το θέμα αυτό στο Sigma Live της Κύπρου, ο κ. Κυπριανίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η προοπτική τροφοδοσίας του τερματικού Βασιλικού και με Ισραηλινό αέριο, καθιστά το έργο βιώσιμο και κερδοφόρο, γεγονός που αξιολογούν θετικά οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που πραγματοποιούν έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ (ΕΝΙ - Ιταλία, Total –Γαλλία, Kogas – Κορέα) προκειμένου να συμμετάσχουν στο επενδυτικό σχέδιο.

Σύμφωνα δε με τον ίδιο, η Κύπρος προωθεί διμερή διακρατική συμφωνία με το Ισραήλ, για την αξιοποίηση του αερίου των ΑΟΖ των δύο χωρών μέσω του Βασιλικού, κάτι που πλέον διευκολύνει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ.

Σε ό,τι αφορά στα άλλα σχέδια, πέραν της τεχνικής δυνατότητας να υλοποιηθούν, αυτή τη στιγμή γίνονται προκαταρκτικές μελέτες προκειμένου να διαφανεί κάτω από ποιες προϋποθέσεις (συνθήκες αγοράς, τιμών κ.λπ.) θα μπορούσαν να συζητηθούν. Πάντως για το σχέδιο καλωδιακής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Κρήτης, ηπειρωτικής Ελλάδας, Ιταλίας (Euroasia Interconnector), η ΡΑΕ δια του προέδρου της Δρ Νίκου Βασιλάκου, έχει επισημάνει ότι θα διευκολυνθεί σημαντικά εάν προηγουμένως η Ελλάδα προωθήσει τα σχέδια διασυνδέσεων των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, ώστε να αποτελέσουν πρόδρομα έργα για τη μεγάλη διασύνδεση.

Σεισμογραφικό ξεκινά σήμερα έρευνες στο «οικόπεδο 9»

Σεισμογραφικό ξεκινά σήμερα έρευνες στο «οικόπεδο 9».
Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης

Λευκωσία: Δεύτερο σεισμογραφικό σκάφος ξεκινά από σήμερα τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Πρόκειται για το υπό νορβηγική σημαία σεισμογραφικό «PRINSESS» της GCC Veritas, το οποίο προγραμματίζεται ότι για τους επόμενους τρεις μήνες (μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου), θα διεξάγει λεπτομερείς τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στο τεμάχιο «9», των ΕΝΙ- KOGAS. Αυτό δείχνει ότι το πρόγραμμα της ΕΝΙ προχωρά ταχύτατα και οι προγραμματιζόμενες έξι γεωτρήσεις στα επόμενα δύο χρόνια προχωρούν για υλοποίηση, γεγονός που μπορεί να προσθέσει σημαντικά στον ρόλο της Κύπρου σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, να συμβάλει σε θετικές οικονομικές εξελίξεις και κυρίως να  ενισχύσει και το μέγεθος και τον ρόλο του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό. Το γεγονός ότι το ειδικό σκάφος έρχεται με σκοπό να δώσει λεπτομερείς σεισμογραφικές πληροφορίες σε σχέση με το «9», δείχνει επίσης ότι η προσοχή και της ΕΝΙ στρέφεται στην περιοχή όπου αναμένεται να βρεθεί το μεγαλύτερο κοίτασμα της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα ενδείξεις και επιστημονικά δεδομένα. Οι έρευνες του «Princess» θα καταδείξει τα σημεία που θα επιλέξει η ENI για τις πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις αλλά ενδεχομένως και άλλους «στόχους». Ταυτόχρονα συνεχίζει τις δικές του τρισδιάστατες έρευνες το άλλο υπερσύγχρονο σεισμογραφικό σκάφος, το επίσης νορβηγικό «RAMFORM SOVEREIGN» της PGS, το οποίο πραγματοποιεί επίσης τρισδιάστατες έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ τον τελευταίο μήνα οι έρευνές του επικεντρώνονται μεθοδικά στα τεμάχια «2» και «3» τα δικαιώματα των οποίων ανήκουν επίσης στην κοινοπραξία ENI-KOGAS. Το «RAMFORM SOVEREIGN» θα συνεχίσει τις έρευνές του εντός της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι και τον ερχόμενο Μάρτιο. Να σημειωθεί ότι τις αμέσως επόμενες μέρες, μετά την επιστροφή Γιώργου Λακκοτρύπη από διαδοχικά ταξίδια σε Κίνα και Βρετανία, θα υπογραφεί στη Λευκωσία το Μνημόνιο με την ΤΟΤΑL, που προβλέπει τη δέσμευση των δύο πλευρών στην προοπτική του τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Σύντομα αναμένεται και ανάλογο Μνημόνιο και με τις ENI-KOGAS γεγονός που ουσιαστικά θα «τσιμεντώσει» μια ιδιαίτερα ισχυρή συνεργασία για το τερματικό υγροποίησης στο Βασιλικό.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Εγνατία TV, 18/10/2013

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Εγνατία TV, 18/10/2013.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο Εγνατία Tv, στην εκπομπή "Εδώ Μακεδονία" των Οραήλογλου Αντώνη και Νικολαΐδη Χρήστο, στις 18/10/2013.

Συνέντευξη Ν. Λυγερού Start Media Channel, Κέρκυρα 13-10-2013

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή "Υπάρχει Θέμα", Start Media 13/10/2013 με την δημοσιογράφο Ηρώ Λέλα.

Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ: Η Θαλάσσια Πολιτική

Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ - Η Θαλάσσια Πολιτική.
Πρόκειται για «οριζόντια πολιτική» για την ελληνική προεδρία, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Η θαλάσσια πολιτική αφορά στην ανάπτυξη, στον τουρισμό, στην αλιεία, στην ενέργεια, στην ασφάλεια, καθώς και στις θαλάσσιες ζώνες. Στόχος της ελληνικής προεδρίας θα είναι η ανάδειξη της χρησιμότητας του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών, ώστε να μπορέσει να γίνει πιο αποτελεσματική η οικονομική εκμετάλλευση, υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές.

Μάλιστα, η ελληνική προεδρία αναμένεται να συνεργαστεί στενά και με την ιταλική, με στόχο την προώθηση θεμάτων που αφορούν άμεσα στη θαλάσσια πολιτική. Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν σημαντικές τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη λάβει επί του θέματος και η Ελληνίδα επίτροπος αρμόδια για την Αλιεία και τις Θαλάσσιες Υποθέσεις Μαρία Δαμανάκη.

Η ελληνική προεδρία στην ΕΕ θα είναι ουσιαστικά μια «νέου τύπου» προεδρία, πιο περίπλοκη στη διαχείρισή της, από την προηγούμενη του 2003, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Κονδύλι για φυσικό αέριο

Κονδύλι για φυσικό αέριο.
Την έγκριση κρατικής ενίσχυσης ύψους 134 εκατ. ευρώ για έργα υποδομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η Επιτροπή έκρινε ότι η παροχή βοήθειας σε τέσσερα έργα για τη βελτίωση και επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Ελλάδα συνάδει με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ. Τα έργα αυτά αποσκοπούν στην αύξηση της ικανότητας μεταφοράς φυσικού αερίου, στη βελτίωση της ασφάλειας του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ελλάδα και, εμμέσως, στη μείωση των εκπομπών CO2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ενίσχυση συμβάλλει στην προώθηση των ενεργειακών στόχων της ΕΕ χωρίς να προκαλεί αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά της.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την πολιτική ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε: «Η συγκεκριμένη ενίσχυση θα βοηθήσει την Ελλάδα να επεκτείνει και να ενισχύσει το δίκτυο φυσικού αερίου. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών αερίου και θα ωφεληθούν οι καταναλωτές, χάρη στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».

Ο ΔΕΣΦΑ είναι ο μόνος διαχειριστής μεταφοράς αερίου στην Ελλάδα. Όμως, έχει την υποχρέωση να παρέχει σε όλους τους προμηθευτές αερίου πρόσβαση στο δίκτυό του.

Η χορήγηση ποσού 134 εκατ. ευρώ στον ΔΕΣΦΑ από εθνικούς πόρους και τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία συμβάλλει στην υλοποίηση τεσσάρων έργων υποδομής. Συγκεκριμένα, η αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) της Ρεβυθούσας συμβάλλει σε μία καλύτερη εξισορρόπηση της ζήτησης αερίου στο νότιο τμήμα της χώρας και βελτιώνει την ασφάλεια του εφοδιασμού. Η εγκατάσταση σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου στη Νέα Μεσημβρία βελτιώνει τη ροή αερίου από βορρά προς νότο, όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη κατανάλωση φυσικού αερίου. Τέλος, οι νέοι αγωγοί αερίου υψηλής πίεσης επιτρέπουν τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας σε περιοχές οι οποίες δεν είχαν προηγουμένως πρόσβαση στο φυσικό αέριο (Αλιβέρι και Άγ. Θεόδωροι-Μεγαλόπολη). Το συνολικό ποσό που θα επενδυθεί στα έργα αυτά ανέρχεται σε 414 εκατ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι τα έργα αυτά συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, δίνοντας τη δυνατότητα στον ΔΕΣΦΑ να προσφέρει πρόσθετη ικανότητα μεταφοράς φυσικού αερίου. Επιπλέον, τα έργα έχουν έμμεσα περιβαλλοντικά οφέλη που προκύπτουν από τη δυνατότητα χρησιμοποίησης ενός λιγότερο ρυπαντικού καυσίμου σε περιοχές που μέχρι τώρα στηρίζονταν στο μαζούτ για την παραγωγή ενέργειας.

«Πράσινο φως» και για τον Δ. Kοπελούζο

«Πράσινο φως» και για τον Δ. Kοπελούζο.
H PAE έχει εγκρίνει και το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας GASTRADE A.E., συμφερόντων του ομίλου Kοπελούζου, για την δημιουργία Πλωτού Tέρμιναλ στην θαλάσσια περιοχή της Aλεξανδρούπολης. Tο έργο του AΣΦA Aλεξανδρούπολης αποτελείται από έναν Yπεράκτιο Σταθμό Παραλαβής και Aεριοποίησης Yγροποιημένου Φυσικού Aερίου (Y.Φ.A.) στο Θρακικό Πέλαγος περί τα 22 km NΔ του λιμένα της Aλεξανδρούπολης.

O υπεράκτιος αυτός σταθμός θα παρέχει φυσικό αέριο μέσω υποθαλάσσιου και στη συνέχεια μέσω χερσαίου αγωγού στο Eθνικό Σύστημα Mεταφοράς Φυσικού Aερίου (EΣΦA) με σύνδεση στην περιοχή (ενδεικτικά) της Aμφιτρίτης. O προτεινόμενος σταθμός YΦA Aλεξανδρούπολης αποσκοπεί στην δημιουργία μιας τέταρτης πύλης εισαγωγής φυσικού αερίου στην χώρα μας, δυναμικότητας παροχής 500,000 Nm³/h φυσικού αερίου και αποθηκευτικής ικανότητας 135,000 m³ έως 145,000 m³ υγροποιημένου φυσικού αερίου. Tο προτεινόμενο έργο θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην βελτίωση της αξιοπιστίας του Eθνικού συστήματος.

Από την οικονομία στη στρατηγική της ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός: Από την οικονομία στη στρατηγική της ΑΟΖ.
Αν η οικονομία είναι γρήγορη είναι γιατί λειτουργεί με την κοινωνία και σχετίζεται με τη λήθη. Αν η στρατηγική είναι αργή είναι γιατί λειτουργεί με την Ανθρωπότητα και σχετίζεται με τη μνήμη. Μέσω της βραδύτητας εξετάζει τον κόσμο για να είναι με τον Χρόνο και όχι με τον καιρό. Διασχίζει όλο το χρονικό διάστημα οριζόντια, ενώ η οικονομία είναι κάθετη. Για αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την αξία της οριζόντιας διαχρονικής στρατηγικής και την αρχή της κάθετης σύγχρονης οικονομίας. Διότι στην πραγματικότητα το κάθετο ενισχύει το οριζόντιο και η διασταύρωση γίνεται διακλάδωση. Για αυτό το λόγο μελετούμε την ελληνική ΑΟΖ όχι μόνο μέσω της οικονομίας και της γεωοικονομίας, αλλά μέσω της τοποστρατηγικής και της χρονοστρατηγικής, αφού έχει σημασία το διαχρονικό στοιχείο. Επιπλέον η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στη Μεσόγειο Θάλασσα και κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτό είναι μία λεπτομέρεια. Όμως για να αγαπήσουμε αυτήν την ΑΟΖ, όπως αγαπούμε και την Ελλάδα, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την έννοια της Χάρτας, όπως έκανε ο Ρήγας Φεραίος με τον Ελληνισμό. Έτσι με την Χάρτα της ελληνικής ΑΟΖ ο κάθε Έλληνας μπορεί να την αγαπήσει, αφού του εξηγεί ότι το απέραντο γαλάζιο είναι η απόδειξη ότι είμαστε μια γη θάλασσας. Μάλιστα η έννοια της ΑΟΖ ενισχύει και την ιστορικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γίνεται όλο και περισσότερο Ευρώπη της ιστορίας. Η ΑΟΖ δείχνει επίσης επί του πρακτέου ότι δεν είμαστε μια γη που χάνεται μέσα στη θάλασσα, αλλά που ζει από αυτήν ακριβώς, όπως το κάνει εδώ και αιώνες. Κι αν η ΑΟΖ είναι τόσο ενοχλητική για μερικούς είναι ότι απλώς ενισχύει όλα τα νησιά μας και ειδικότερα τα ακριτικά. Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και να διαβάζουμε τι γράφεται από την ιστορία και όχι τι λέγεται από την κοινωνία μέσω της διπλωματίας. Γιατί αν ξεχνάμε την ιστορία κινδυνεύουμε να μην θυμόμαστε πια ότι μερικοί έχουν έρθει στην ακτή, στην άκρη της θάλασσας μόνο και μόνο λόγω γενοκτονίας. Γι’ αυτό μέσω της στρατηγικής βλέπουμε ορθολογικά τα δεδομένα της οικονομίας ενώ μέσω της οικονομίας κοιτάζουμε παράλογα τα σχήματα της στρατηγικής. Πρέπει, λοιπόν, να ξεφύγουμε από την παγίδα της οικονομικής κατάστασης μέσω της δυναμικής της στρατηγικής για ν’ αρχίσουμε από τώρα το μέλλον της πατρίδας μας ή πιο συγκεκριμένα ακόμα την Ελλάδα του μέλλοντος αντί να περιμένουμε παθητικά δίχως προοπτικές. Διότι η ΑΟΖ δεν είναι μόνο μια πρόκληση του παρόντος, αλλά και μια πρόσκληση του μέλλοντος.

Σκληρή απάντηση Στυλιανίδη σε Τούρκο για την ΑΟΖ

Σκληρή απάντηση Στυλιανίδη σε Τούρκο για την ΑΟΖ.
Συνεδρίασε η κοινοβουλευτική σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας , έχοντας ως θέματα της ζητήματα που αφορούν την περιοχή. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πάντως, έλαβε χώρα ένα σκληρό επεισόδιο μεταξύ του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και Τούρκου εμπειρογνώμονα, ο οποίος τοποθετήθηκε αμφισβητώντας τα όρια της ΑΟΖ μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, το κατά πόσο το Καστελόριζο εντάσσεται στην ελληνική ΑΟΖ αλλά και την πρόσφατη ενεργειακή συμφωνία Σαμαρά - Νετανιάχου για το διάδρομο του φυσικού αερίου.

Άμεση και αφοπλιστική ήταν η απάντηση Στυλιανίδη, ο οποίος τόνισε πως συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο εντάσσουν το Καστελόριζο στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, ότι η νομολογία των διεθνών δικαστηρίων αναγνωρίζουν το δικαίωμα των νησιών να έχουν ΑΟΖ αλλά και τον κάλεσε δημόσια να απολογηθεί γιατί η χώρα του δεν έχει ακόμα κυρώσει το Δίκαιο της Θάλασσας όπως τόσες χώρες του κόσμου.

Βρετανίδα βουλευτής πάντως που ήταν παρούσα στο διαξιφισμό, τόνισε πως η Ελλάδα χρειάζεται τέτοιες τεκμηριωμένες παρεμβάσεις για να αναγνωριστούν τα δικαιώματα της.

Κοινές δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου μετά τη συνάντησή του στα Τίρανα με τον Αλβανό ΥΠΕΞ D. Bushati

Κοινές δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου μετά τη συνάντησή του στα Τίρανα με τον Αλβανό ΥΠΕΞ D. Bushati.
Ευ. Βενιζέλος:Χαιρόμαστε γιατί οι εξελίξεις αυτές συμπίπτουν και με το εξάμηνο της επικείμενης ελληνικής ευρωπαϊκής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Επίσης, χαιρόμαστε γιατί έπεται και η ιταλική Προεδρία. Γνωρίζω ότι η Ιταλίδα ομόλογος μου ήταν πριν από λίγες ημέρες στα Τίρανα. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ρώμη συμφωνήσαμε με τον Ιταλό Πρωθυπουργό και την Ιταλίδα Υπουργό Εξωτερικών, η ελληνική Προεδρία του πρώτου εξαμήνου και η ιταλική Προεδρία του δεύτερου εξαμήνου του 2014 να συγκροτήσουν μία ενότητα με κοινές προτεραιότητες, ένα μεσογειακό έτος στην Προεδρία της ΕΕ. Μεσογειακό έτος σημαίνει πως η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική θα είναι μια προτεραιότητα για το πρώτο και δεύτερο εξάμηνο.

Η θαλάσσια και η μεσογειακή διάσταση της ΕΕ έχει πολύ μεγάλη σημασία και, στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ ανακοίνωσε τα συμπεράσματα μιας πολύ σημαντικής μελέτης για τη σημασία που έχει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η εφαρμογή και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και η αξιοποίηση και ενεργοποίηση των θαλασσίων ζωνών ειδικά στη Μεσόγειο. Την Ελλάδα και την Ιταλία, που θα ασκήσουν τις δύο ευρωπαϊκές προεδρίες στην ΕΕ το 2014, μας συνδέει μια τέτοια Σύμβαση οριοθέτησης της Υφαλοκρηπίδας από το 1977. Οι αρχές που αποδεχόμαστε και εφαρμόζουμε είναι απλές, σεβασμός του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, της υφισταμένης διεθνούς Σύμβασης του δικαίου της θάλασσας. Όπως διαμορφώθηκε ιστορικά η σχέση μας με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, έτσι θέλουμε να διαμορφωθεί στο πεδίο αυτό η σχέση μας με την Αλβανία, η οποία επιθυμεί να γίνει μέρος της ΕΕ.

Ερώτηση (ΑΠΕ): κ. Πρόεδρε αναφερθήκατε πριν από λίγο στο έτος της Μεσογείου. Πως σκέφτεστε να διαχειριστείτε το θέμα των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δυο χωρών; Και ένα δεύτερο σκέλος της ερώτησης. Πιστεύετε ότι θα ολοκληρωθεί το σχήμα αυτό εντός του εξαμήνου της Ελληνικής προεδρίας; Και μια ερώτηση για τον κ. Bushati. Πιστεύετε ότι το θέμα των θαλασσίων συνόρων είναι ένα θέμα res nulius;

Ευ. Βενιζέλος: Απάντησα ήδη στην ερώτησή σας, με τα όσα είπα στην εισαγωγική μου δήλωση. Η κοινή βάση του Μεσογειακού έτους που συγκροτείται από τις διαδοχικές προεδρίες της Ελλάδας και της Ιταλίας στην ΕΕ είναι η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, η οποία, βεβαίως, έχει επίκεντρο τη Μεσόγειο. Επαναλαμβάνω ότι η ΕΕ ήδη έδωσε στην δημοσιότητα μια πολύ σημαντική μελέτη που αποδεικνύει ότι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και η ανακήρυξη και οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών έχει πολύ σημαντικά οφέλη για τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τις μεσογειακές χώρες. Όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Αυτό είναι προφανές ότι πρέπει να ισχύει με βάση τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Υπάρχει μια πρακτική, η οποία φαίνεται στο παράδειγμα των σχέσεων Ελλάδας-Ιταλίας. Έχουμε οριοθετήσει την Υφαλοκρηπίδα μας ήδη από το 1977. Και τώρα, κατά την τελευταία επίσκεψή μου στη Ρώμη, συμφωνήσαμε να το επεκτείνουμε και στις άλλες θαλάσσιες ζώνες, για παράδειγμα στην ΑΟΖ. Άλλωστε, στη Μεσόγειο, και πολύ περισσότερο στην Αδριατική και στο Ιόνιο, δεν υπάρχει καμιά διαφορά στο μέγεθος μεταξύ Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Η οριοθέτηση του ενός είναι και η οριοθέτηση του άλλου. Υπάρχει, λοιπόν, μια ευρωπαϊκή πρακτική, υπάρχει ένα ελληνο-ιταλικό παράδειγμα και είμαστε βέβαιοι ότι στο ίδιο πνεύμα θα κινηθούμε και με την Αλβανία διότι έχουμε αποδεχτεί τους ίδιους κανόνες και τις ίδιες Αρχές.

D. Bushati: [...]

Σήμερα για την αλβανική κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα πώς θα διαβάσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αλβανίας. Η απόφαση αυτή είναι ξεκάθαρη. Για την αλβανική Κυβέρνηση το θέμα που τίθεται είναι πως θα προχωρήσουμε προς τα εμπρός, πως θα δώσουμε λύση σε αυτό το θέμα. Το θέμα αυτό, όπως είπε και ο κ Βενιζέλος, έχει σημασία, είναι σημαντικό για την Αλβανία είναι σημαντικό για την Ελλάδα, είναι σημαντικό για τα μεσογειακά προγράμματα στο πλαίσιο της ΕΕ. Και η δικιά μου απάντηση είναι άμεση, έτσι όπως τόνισα και στις πρώτες δηλώσεις μου. Θέλουμε να δρομολογήσουμε την επίλυση όλων των θεμάτων. Τόσο εκείνων που έχουν μείνει από το παρελθόν, όσο και εκείνων που έχουν προκύψει τελευταία. Θέλουμε να τα αντιμετωπίσουμε με ψυχικό σθένος και πολιτική βούληση με βάση τις αντίστοιχες νομοθεσίες, τις αρχές του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, σε αυτή την περίπτωση οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών των δυο χωρών και βάσει της καλύτερης εμπειρίας, διότι εμείς αυτό θέλουμε. Βασικός μας στόχος είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Αυτά είναι τα 12…ελληνικά έργα που εντάχθηκαν στην Ε.Ε.

Αυτά είναι τα 12 ελληνικά έργα που εντάχθηκαν στην ΕΕ.
Δώδεκα έργα ελληνικού ενδιαφέροντος εντάχθηκαν στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της ΕΕ, σύμφωνα με τον κατάλογο που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Περιλαμβάνονται, επίσης, οι διασυνδέσεις ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (Κύπρος-Ισραήλ).

«Η Ελλάδα πέτυχε να εντάξει 12 συνολικά έργα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, έπειτα από σειρά τεχνικών συναντήσεων εμπειρογνωμόνων των αρμοδίων φορέων και συστηματικών επαφών του ΥΠΕΚΑ με την Επιτροπή και τα εμπλεκόμενα κράτη-μέλη», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αναφέρει ακόμη ότι τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος διασφαλίζουν ταχύτερη αδειοδοτική διαδικασία και, κατά συνέπεια, πιθανή ευκολότερη πρόσβαση σε ιδιωτική χρηματοδότηση, σύμφωνα πάντα με την πάγια πρακτική και εκτίμηση των αγορών.

Επιπλέον, ορισμένα από αυτά είναι επιλέξιμα για μερική χρηματοδοτική συνδρομή από την ΕΕ υπό τη μορφή επιχορηγήσεων για μελέτες.

Αναλυτικά, τα έργα ελληνικού ενδιαφέροντος είναι:

- Ηλεκτρική Ενέργεια

•NSI East Electricity (Διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά- Νότου στην κεντροανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη).

i) Διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας μεταξύ Hadera (Ισραήλ) και περιοχής Αττικής, γνωστή ως Euro Asia Interconnector.

ii) Διασύνδεση μεταξύ Maritsa East 1 (Bουλγαρία) και Νέας Σάντα (Ελλάδα).

iii) Υδροηλεκτρικό αντλησιοταμίευσης (hydro- pumped storage) στην Αμφιλοχία.

-Φυσικό Αέριο

•NSI East Gas (Διασυνδέσεις αερίου Βορρά-Νότου στην κεντροανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη).

i) IGB: Διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora (BG).

ii) Πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου - INGS LNG Greece.

iii) Πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου - Aegean LNG import terminal.

(Από τους δύο υπεράκτιους σταθμούς θα υλοποιηθεί μόνο ένας).

iv) Σταθμός Μόνιμης Ανάστροφης Ροής στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μεταξύ Σιδηροκάστρου (EL) και Kula (BG).

v) Εγκατάσταση αποθήκευσης στη Ν. Καβάλα.

• Southern Gas Corridor (SGC, Νότιος Διάδρομος).

i) Αγωγός ΤΑΡ.

ii) ITGI.

iii) Αγωγός από υπεράκτια περιοχή Κύπρου προς ελληνική ενδοχώρα μέσω Κρήτης. Ο αγωγός αυτός αποτελεί συμφωνημένη με την κυπριακή πλευρά και την Επιτροπή ενοποίηση δύο αρχικών παράλληλων οδεύσεων (East-Med ΔΕΠΑ /Trans- Med Κύπρος).

iv) Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου στους Κήπους του Έβρου.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επεσήμανε: «Η συνεχής προσπάθεια των τελευταίων ετών, η υπευθυνότητα, αλλά και η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων εμπιστοσύνης στη χώρα, μας επιτρέπουν να κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον. Η ένταξη των νέων ενεργειακών υποδομών στα έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος, σε συνδυασμό με τις ήδη υφιστάμενες ενεργειακές υποδομές, η υιοθέτηση βασικών ενεργειακών αρχών απελευθέρωσης των δυνάμεων της αγοράς και προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων καταναλωτών, καθώς και οι πρωτοβουλίες στην έρευνα υδρογονανθράκων, ενισχύουν σημαντικά το ρόλο της χώρας στο ενεργειακό γίγνεσθαι της Ευρώπης. Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε ακόμη καλύτερες προοπτικές.

Αξιοποιούμε τη γεωγραφική μας θέση, διασφαλίζουμε την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, στηρίζουμε αποφασιστικά την προσέλκυση ενεργειακών επενδύσεων, προωθούμε δράσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ενεργειακό τομέα και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχιας. Η προσπάθεια μας είναι διαρκής και φέρνει αποτελέσματα, ενώ το ενδιαφέρον μας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη παραμένει αδιαπραγμάτευτο.

Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μία ακόμα απόδειξη σταθερότητας και αισιοδοξίας. Η κεντρική κατεύθυνση, για να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακή πύλη εισόδου από την ανατολική Μεσόγειο και την Κασπία προς την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν είναι πια θεωρητικός στόχος, αλλά διαρκώς ωριμάζουσα και υλοποιούμενη εθνική στρατηγική επιλογή. Η ενέργεια και ο ορυκτός πλούτος μπορούν να αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες του νέου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, που ξεπερνά το μνημόνιο και τις δημοσιονομικές προσαρμογές. Οι Έλληνες μπορούμε και διαρκώς το αποδεικνύουμε».

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, σημείωσε, από την πλευρά του: «Η συντονισμένη και εντατική προσπάθεια του ΥΠΕΚΑ απέδωσε τα ιδιαιτέρως σημαντικά σημερινά αποτελέσματα. Με την ένταξη του συνόλου των έργων ελληνικού ενδιαφέροντος στον κατάλογο των PCIs αναγνωρίζεται ο κομβικός ρόλος που η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει στην ενεργειακή ασφάλεια και τροφοδοσία της Ευρώπης, ενώ ισχυροποιεί περαιτέρω την αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους, όσοι εργάστηκαν και συνεισέφεραν στη μεγάλη αυτή επιτυχία για τη χώρα μας. Με στρατηγικό σχεδιασμό, σωστή προετοιμασία και σκληρή δουλειά, συνεχίζουμε, για να επιτύχουμε ακόμη περισσότερα».

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Ελληνική στρατηγική ΑΟΖ", 14/10/2013

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: Ελληνική στρατηγική ΑΟΖ, 14/10/2013.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ελληνική στρατηγική ΑΟΖ".
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, Δημαρχείο Αμαρουσίου, Βας.Σοφίας 9 & Δημ.Μόσχα. Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013, ώρα: 19.00 

Τρία έργα για το φυσικό αέριο στην Κύπρο με χρηματοδότηση της ΕΕ

Τρία έργα για το φυσικό αέριο στην Κύπρο με χρηματοδότηση της ΕΕ.
Τρία αναπτυξιακά έργα στην Κύπρο, με επίκεντρο την ενέργεια πληρούν τις προϋποθέσεις για συγχρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες, οι οποίες θα διαθέσουν προς τον σκοπό αυτό περιορισμένα κονδύλια, ύψους 5,85 δις ευρώ για 250 συνολικά έργα, στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, τα σχέδια που αφορούν την Κύπρο είναι:

1. Η ηλεκτρική διασύνδεση με υποθαλάσσιο καλώδιο της Κύπρου με το Ισραήλ και την Ελλάδα. Όπως αναφέρεται το υποθαλάσσιο καλώδιο θα εκτείνεται σε 820 ναυτικά μίλια (1.518 χιλιόμετρα), εκ των οποίων τα 329 χιλιόμετρα μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ, τα 829 χιλιόμετρα μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και τα 310 χιλιόμετρα μεταξύ Κρήτης και Αθήνας. Η πόντιση του καλωδίου θα ξεπεράσει τα 2.000 μέτρα, μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, ενώ υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 2.500 μέτρα κάτω από τη θάλασσα μεταξύ Κύπρου και Κρήτης.

2. Ο νότιος αγωγός Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας για τη μεταφορά φυσικού αερίου. Όπως αναφέρει η Κομισιόν, δόθηκαν δύο εναλλακτικές επιλογές. Σύμφωνα με την πρώτη επιλογή, ο αγωγός θα έχει μήκος 1.700 χιλιόμετρα, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη επιλογή 1.550 χιλιόμετρα.

3. Το τρίτο έργο αφορά στη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου από τη Λεκάνη της Λεβαντίνης στην περιοχή Βασιλικού.

Ο αρμόδιος Επίτροπος Ενέργειας Γκούντερ Έτινγκερ παραδέχθηκε ότι τα κονδύλια της Ε.Ε είναι περιορισμένα για τη συγχρηματοδότηση 250 συνολικά έργων. Ο Γερμανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι περιορισμένοι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας θα χρησιμοποιούνται με συνετό τρόπο και στους τομείς που θα αποφέρουν τα περισσότερα οφέλη για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, ενώ με τα έργα αυτά, και τα συνεπαγόμενα οφέλη, ευελπιστούμε επίσης ότι θα προσελκύσουμε περισσότερους επενδυτές».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν ο κατάλογος των έργων που κρίθηκαν ότι πληρούν τα κριτήρια συγχρηματοδότησης, περιλαμβάνει 140 έργα στον τομέα της μεταφοράς και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, 100 περίπου έργα στον τομέα της μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και διάφορα έργα στους τομείς του πετρελαίου και των «έξυπνων» δικτύων. Βασικά κριτήρια επιλογής των έργων ήταν απόδοση σημαντικών οφελών σε τουλάχιστον δύο κράτη μέλη, η συμβολή στην ολοκλήρωση της αγοράς και την τόνωση του ανταγωνισμού, η ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και η μείωση εκπομπών διοξειδίου.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα 250 έργα έργα που έχουν περιληφθεί στον κατάλογο θα τύχουν των παρακάτω ευνοϊκών ρυθμίσεων: -ταχύτερες διαδικασίες σχεδιασμού και αδειοδότησης (υποχρεωτική μέγιστη προθεσμία τρεισήμισι ετών), -μία μόνον αρμόδια εθνική αρχή θα λειτουργεί ως σημείο ενιαίας εξυπηρέτησης για τις διαδικασίες αδειοδότησης, -μικρότερο διοικητικό κόστος για τους διαχειριστές των έργων και τις αρχές χάρη στις εξορθολογισμένες διαδικασίες εκτίμησης του περιβαλλοντικού αντικτύπου, με παράλληλη όμως τήρηση των απαιτήσεων της ενωσιακής νομοθεσίας, -μεγαλύτερη διαφάνεια και συμμετοχή του κοινού, -αυξημένη προβολή και ελκυστικότητα των έργων για τους επενδυτές, χάρη στη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε το κόστος να κατανέμεται στις χώρες που θα αντλούν τα μεγαλύτερα οφέλη από το ολοκληρωμένο έργο, -δυνατότητα χρηματοδότησης από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη», που θα συμβάλει σημαντικά στην κινητοποίηση των απαραίτητων ιδιωτικών και δημόσιων πόρων.

Η χρηματοδότηση δύναται να ξεκινήσει το 2014 και η Κομισιόν θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των μέτρων αδειοδότησης καθώς και την υλοποίηση των έργων. Ο κατάλογος των έργων θα επικαιροποιείται κάθε δύο χρόνια, έτσι ώστε να προστίθενται έργα που καλύπτουν νέες ανάγκες και να διαγράφονται ξεπερασμένα έργα.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον ραδιοφωνικό σταθμό "ΡΑΔΙΟ ΕΠΤΑΝΗΣΑ" 98.8fm, 11/10/2013

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον ραδιοφωνικό σταθμό "ΡΑΔΙΟ ΕΠΤΑΝΗΣΑ" 98.8fm, 12/10/2013.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στον ραδιοφωνικό σταθμό "ΡΑΔΙΟ ΕΠΤΑΝΗΣΑ" 98.8fm με τον δημοσιογράφο Γιάννη Ανδριώτη στις 11/10/2013. 

Ο Τουρισμός και η ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός: Ο Τουρισμός και η ΑΟΖ.
Ο Τουρισμός και η ΑΟΖ είναι δύο ισχυρά στοιχεία για τον Ελληνισμό και δεν πρέπει κανένα από αυτά να επισκιάσει το άλλο. Ο Τουρισμός υπάρχει ήδη στην Ελλάδα και είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον Πολιτισμό μας αλλά και για την οικονομία μας. Κατά συνέπεια πρέπει να τον προστατέψουμε από κάθε προσπάθεια που μπορεί να τον μειώσει. Είναι λοιπόν σημαντικό να έχουμε στο νου μας την ύπαρξή του και να τον προσέχουμε. Μάλιστα θα πρέπει να τον αναβαθμίσουμε όσον αφορά στην ποιότητα για να αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που πρέπει να είναι ουσιαστικά ασύγκριτο για να μπορέσει να βοηθήσει την πατρίδα μας. Σε αυτό το πλαίσιο η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη έρχεται να τον ενισχύσει δυναμικά και αποτελεσματικά αφού δεν περιορίζει τις οικονομικές δραστηριότητές μας μόνο στην κυριαρχία, αλλά τις επεκτείνει στα κυριαρχικά δικαιώματα. Συνεπώς δεν είναι ανάγκη να μπερδεύουμε τα δύο σε μία περιοχή καθαρά τουριστική αφού παραδείγματος χάρη τα μεγάλα και στρατηγικά κοιτάσματα των υδρογονανθράκων βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις από τις ακτές. Αυτό απελευθερώνει περιοχές και επιτρέπει σε θαλάσσιες να γίνουν αιολικά πάρκα, να έχουν τεχνητά νησιά, να φιλοξενούν φωτοβολταϊκά συστήματα δίχως να ενοχλούν κανένα ακόμα και σε επίπεδο θέας για τον τουρισμό. Μπορεί η ΑΟΖ να επιτρέπει και την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, για να μην έχουμε τα προβλήματα που παράγει το πετρέλαιο με την καύση του για να το μετατρέπουμε σε ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι η ΑΟΖ και ο Τουρισμός δεν είναι δύο αντίπαλα στρατόπεδα όπως νομίζουν μερικοί αλλά συμπληρωματικά στοιχεία που βοηθούν την ανάκαμψη, την ανάπτυξη και το μέλλον της πατρίδας μας. Θέλουμε και τα δύο και θα παλέψουμε για τα δύο γιατί η Ελλάδα είναι η θάλασσα, ο ήλιος, το λάδι, δηλαδή ο τουρισμός, η ενέργεια και η γη.

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: ΑΟΖ, Κέρκυρα και Διαπόντια νησιά, Επιμελητήριο Κέρκυρας 12/10/2013

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: ΑΟΖ, Κέρκυρα και Διαπόντια νησιά, Επιμελητήριο Κέρκυρας 12/10/2013.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "ΑΟΖ, Κέρκυρα και Διαπόντια νησιά". Αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας, Αριστοτέλους 2 - Κέρκυρα. Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013. 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Ant1-radio Κέρκυρας, 11/10/2013

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Ant1-radio Κέρκυρας, 11/10/2013.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή του Γιάννη Ασωνίτη. Ant1-radio Κέρκυρας, 11/10/2013. 

Ορίστηκαν οι επικεφαλής των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες

Ορίστηκαν οι επικεφαλής των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες.
Η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αποφάσισε τον ορισμό της Σοφία Σταματάκη και του Ανδρέα Γεωργακόπουλου στις θέσεις του προέδρου και αντιπροέδρου της κρατικής Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ΑΕ με αντικείμενο τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο

Οι στόχοι της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, σύμφωνα με την πρόεδρό της, κ. Σταματάκη, είναι ο εντοπισμός του πλούτου του ελληνικού υπεδάφους, η ορθολογική αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και η μεγιστοποίηση του δημοσίου οφέλους απ’ τη διαδικασία αυτή. «Θέλει συστηματική δουλειά, γιατί μονάχα έτσι μπορεί η εταιρεία να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην πολιτεία και την κοινωνία, ότι μπορεί να ανοίξει με διαφανείς όρους την αγορά των υδρογονανθράκων στη χώρα μας» ανέφερε.

«Η χώρα έχει ενδείξεις για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στο υπέδαφος της- με εξαίρεση ορισμένες περιοχές όπου υπάρχουν αποδείξεις. Χρειαζόμαστε τις αποδείξεις. Κι εμείς καλούμαστε να οργανώσουμε όλο το σύστημα, ώστε να φέρουμε στην επιφάνεια αυτό που υπάρχει. Οτιδήποτε προσθέτει στην ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας και στην αποφυγή διαρροής συναλλάγματος, είναι θετικό» συμπλήρωσε η κ. Σταματάκη, διευκρινίζοντας ωστόσο πως «είναι πρώιμο να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για κάτι που δεν είναι σαφές, ιδιαίτερα ως προς τον όγκο του».

«Οραματίζομαι να βγει πετρέλαιο. Θέλω να δω τα τρυπάνια να βγαίνουν κάποια στιγμή- πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία» ανέφερε μεταξύ άλλων από πλευράς του, ο Ανδρέας Γεωργακόπουλος, πρώην γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ και νυν αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Υπέρ του ορισμού τάχθηκαν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, ενώ λευκό ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Αρνητική ψήφο έριξαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, σημειώνοντας πως αυτή δεν αφορά την επιλογή των προσώπων αλλά την κυβερνητική πολιτική που θα κληθούν να εφαρμόσουν. Από τη διαδικασία απείχε η Χρυσή Αυγή.

Συμφωνία για την ενίσχυση συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα

Συμφωνία για την ενίσχυση συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα.
Η ανάπτυξη της συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες και ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο της συμφωνίας συνεργασίας που πρόκειται να υπογράψει αύριο στο Ισραήλ, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά.

Η συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί αύριο κατά τις ίδιες πληροφορίες, προβλέπει την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς:

- Ερευνών για ορυκτούς πόρους και υδρογονάνθρακες με έμφαση στο φυσικό αέριο

- Ανανεώσιμων Πηγών και εξοικονόμησης ενέργειας

- Ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας

- Εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτήρια και ιδιωτικές κατοικίες

Προβλέπεται, επίσης, η αδελφοποίηση πόλεων των δύο χωρών με στόχο την μεταξύ τους συνεργασία σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας σε Δημοτικά κτίρια και επιχειρήσεις

Η αλλαγή φάσης με την ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός: Η αλλαγή φάσης με την ΑΟΖ.
Με τα νέα δεδομένα για την ελληνική ΑΟΖ, μεγάλοι αντίπαλοι της που προωθούσαν αποκλειστικά το θέμα της υφαλοκρηπίδας, έχουν αλλάξει γνώμη και τώρα θεωρούν όχι μόνο ότι η ελληνική ΑΟΖ είναι ένα δίκαιο κυριαρχικό δικαίωμα, αλλά ότι είναι και απαραίτητη για την ελληνική οικονομία και ανάπτυξη. Έτσι αντιλαμβανόμαστε ότι η έννοια της ελληνικής ΑΟΖ είναι πολύ πιο σπουδαία από τοπικές αντιπαραθέσεις που δεν οδηγούν πουθενά την πατρίδα μας και δεν δίνουν προοπτικές. Το θέμα των οριοθετήσεων της ελληνικής ΑΟΖ προχωρά δυναμικά κα ειδικά με την Ιταλία. Είμαστε σε φάση για να το γενικεύσουμε και με τις άλλες χώρες, δίχως να ξεχνάμε βέβαια και το θέμα της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ για να εξασφαλίσουμε την παρουσία μας σε όλα τα επίπεδα. Διότι οι οριοθετήσεις γίνονται σε διμερές επίπεδο, ενώ η θέσπιση γίνεται μονομερώς. Βέβαια, υπάρχουν ακόμα ραγιάδες που δεν έχουν καταλάβει ότι αυτή η διαδικασία είναι η μόνη που προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας και προσπαθούν ακόμα να μας πείσουν ότι δεν πρέπει να γίνει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην πορεία θα αλλάξουν γνώμη όταν αντιληφθούν πόσο προχωρήσαμε και σε αυτό το θέμα, αλλά αυτό δεν μας αφορά επί της ουσίας, διότι τα πράγματα λειτουργούν πάντα με αυτόν τον τρόπο. Επιμένουμε, λοιπόν, και σκεφτόμαστε ελληνικά για την πατρίδα μας. Η θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ είναι ένα νομικό βήμα που αποτελεί τη συνέχεια της υπογραφής του Δικαίου της Θάλασσας το 1982 και του κυρωτικού νόμου το 1995. Είναι θέμα της ελληνικής Βουλής αποκλειστικά. Και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας εμποδίσει να ψηφίσουμε αυτόν το νόμο στη Βουλή. Δεν είναι κομματικό το θέμα εξ αρχής και εκ φύσης. Πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε και πάλι την υπέρβαση για να αποφύγουμε τα εμπόδια και να συνεχίσουμε την υψηλή στρατηγική που αρχίσαμε για την πατρίδα μας. Η θέσπιση και οι οριοθετήσεις της ελληνικής ΑΟΖ είναι ένα βήμα απαραίτητο για να εξασφαλίσουμε την αξιοποίησή της. Διότι τα κυριαρχικά δικαιώματα, όπως και τα άλλα, δεν υπάρχουν όσο δεν τα διεκδικείς. Η Ελλάδα και οι Έλληνες θέλουν την ΑΟΖ γιατί ξέρουν την αξία της και θα την αποκτήσουν, διότι είναι δικαίωμα που έχουμε.

Η ελληνική ΑΟΖ σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Νίκος Λυγερός - Η ελληνική ΑΟΖ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η ελληνική ΑΟΖ έχει πια ξεφύγει από την παγίδα της τοπικής αντιπαράθεσης και δεν κουβαλά πλέον τα προβλήματα ενός διπολικού πλαισίου που καθηλώνει την στρατηγική μας σε επίπεδο τακτικής, λες και αυτό να έχει κάποιο νόημα στη γεωστρατηγική. Τώρα πια βλέπουμε ακόμα και θεσμικούς φορείς να προωθούν επίσημα το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ δίχως να έχουν τις παλαιότερες επιφυλάξεις της διπλωματίας διότι καταλαβαίνουν απόλυτα ότι το να είσαι αρνητικός με την ελληνική ΑΟΖ σού φέρνει απλώς πολιτικό κόστος. Τώρα όλοι έχουν καταλάβει ότι η ελληνική ΑΟΖ είναι ένα πολύ δυνατό χαρτί ακόμα και αν δεν έχουν επινοήσει ότι είναι και το εργαλείο της ανάκαμψης της Ελλάδας. Έτσι η ελληνική ΑΟΖ παρουσιάζεται τώρα ως αιχμή του δόρατος και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι συνδυάζει και την Ελλάδα και την Ιταλία για το θέμα της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2014. Έτσι μπορούμε όχι μόνο να ελπίζουμε για τη θέσπιση και τις οριοθετήσεις που έχουν καθυστερήσει τόσο πολύ και τόσα χρόνια, αλλά πρέπει να προετοιμαζόμαστε γιατί θα υπάρξουν αφού θα είναι η Ελλάδα του μέλλοντος. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι ένα θέμα που ήταν ξεχασμένο εδώ και δεκαετίες από την ελληνική πολιτική λόγω μικροπολιτικής, γίνεται τώρα κεντρικό θέμα λόγω μακροπολιτικής, και από ένα τοπικό πρόβλημα γεωστρατηγικής, εμφανίζεται ως τοποστρατηγική λύση. Η ελληνική ΑΟΖ δίνει ευρωπαϊκές διαστάσεις στην πατρίδα μας και κανείς πια δεν μπορεί να μας χλευάσει για ανοησίες. Συνεχίζουμε την πορεία της ανάδειξης της ελληνικής ΑΟΖ σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ακάθεκτοι διότι ξέρουμε ότι μόνο το αποτέλεσμα μετρά για όλους τους άλλους. Μόνο όσοι έχουν τρέξει τον μαραθώνιο της ελληνικής ΑΟΖ ξέρουν πραγματικά πόσo μεγάλα εμπόδια ξεπεράσαμε με την στρατηγική και την εμμονή. Κατά συνέπεια ασχολούμαστε πια με αυτούς που δεν έχουν ιδέα για τις προοπτικές που δίνει η ΑΟΖ στην ελληνική οικονομία, στην εκπαίδευση και στον εργασιακό χώρο για να αλλάξει το ηθικό των πολιτών και να συμμετάσχουν και αυτοί σε αυτόν τον αγώνα επί του πρακτέου, διότι ζούμε ιστορικές στιγμές που θα τις καταλάβουμε μόνο μετά αν δεν το συνειδητοποιήσουμε από τώρα. Η ελληνική ΑΟΖ θα γίνει γνωστή από όλη την Ευρώπη γιατί ανήκει στον Ελληνισμό.

Ανακοίνωση προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της γεώτρησης αξιολόγησης στο Τεμάχιο αρ. 12

Ανακοίνωση προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της γεώτρησης αξιολόγησης στο Τεμάχιο αρ. 12.
Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και οι αδειούχοι στο Τεμάχιο αρ. 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, Noble Energy International Ltd, Delek Drilling Limited Partnership και Avner Oil Exploration Limited Partnership, ανακοινώνουν τα αποτελέσματα της γεώτρησης αξιολόγησης Α-2, η οποία ανορύχθηκε από την πλατφόρμα ENSCO 5006 σε απόσταση πέραν των έξι χιλιομέτρων βορειοανατολικά της αρχικής ερευνητικής γεώτρησης Α-1 και έφθασε σε τελικό βάθος 5.751 μέτρων.

Τα αποτελέσματα της γεώτρησης αξιολόγησης επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ουσιαστικών ανακτήσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο κοίτασμα Αφροδίτη, στο Τεμάχιο αρ. 12, με σημαντικές δυνατότητες παραγωγής. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε καθαρό πάχος ταμιευτήρα περίπου 120 ποδών σε στρώματα του ανώτερου μειόκαινου, ενώ η παραγωγική δοκιμή της γεώτρησης κατέγραψε υψηλή ικανότητα παραγωγής του ταμιευτήρα. Επιπλέον επιβεβαιώνεται η υψηλή ποιότητα του φυσικού αερίου, όπως είχε καταδειχθεί και κατά την πρώτη ερευνητική γεώτρηση Α-1.

Μετά από την αρχική αξιολόγηση των δειγμάτων και δεδομένων της επιβεβαιωτικής γεώτρησης Α-2, οι προκαταρκτικές εκτιμώμενες ποσότητες φυσικού αερίου του κοιτάσματος Αφροδίτη κυμαίνονται από 3,6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια έως 6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, με μέση τιμή τα 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Το εν λόγω κοίτασμα θεωρείται το τρίτο μεγαλύτερο που επιβεβαιώθηκε μέχρι σήμερα στη Λεκάνη της Λεβαντίνης.

Η επιβεβαιωτική γεώτρηση καθόρισε επιτυχώς τις ποσότητες στο βόρειο τομέα του κοιτάσματος και τα αποτελέσματά της οδηγούν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται η ανόρυξη και δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο εν λόγω κοίτασμα.

Η Νoble Energy διαχειρίζεται το Τεμάχιο αρ. 12 εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ΑΟΖ, της Κυπριακής Δημοκρατίας και το μερίδιο που της αναλογεί από το Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής με τη Δημοκρατία κατανέμεται ως εξής: Noble Energy 70%, Delek Drilling και Ανner Oil Exploration από 15%.

Ομιλία του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στην ετήσια διάλεξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος: Η Νέα Ελλάδα: παράγοντας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Ομιλία του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στην ετήσια διάλεξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος: Η Νέα Ελλάδα: παράγοντας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Απόσπασμα από την ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην ετήσια διάλεξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με θέμα: “Η Νέα Ελλάδα: παράγοντας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο” στο Peterson Institute for International Economics. 

Dear friends,

let me also share with you a very recent geopolitical or, if you wish, geostrategic development in our region that offers rich and new opportunities.

Greece is going through a deep crisis, currently making its first steps out of it. But we are not alone in that. Cyprus is going through a similar painful path. It is also coming out gradually. Israel has gone through different crises in the last decades…

And all three countries have other things in common as well:

They are all western types of Democracy.

They have natural resources in the sea area among them, resources they need to develop and transport. So there is a large scope in their cooperation. And in a few years, when all these resources combined will be fully developed. There is a latest geological survey here in the United States which says that they could provide for almost 50% of the total European demand in energy!

Thus, they can simultaneously address three types of energy problems for Europe: They can provide for environmentally friendly energy, they can provide for cheap energy and they can provide for energy diversification for Europe.

These countries know how to achieve stability, they appreciate the value of stability and they understand that stability can offer synergies.

They have good reason to join forces, since they share common values of Freedom, Democracy, Security, Justice and Prosperity.

They must combine their efforts and exhaust their synergies, because there is no Freedom without Security, as there is no Peace without Justice; in the very same manner there is no Prosperity without Peace and Stability.

Βενιζέλος: «Η ΑΟΖ θα τεθεί στο επίκεντρο της ελληνικής Προεδρίας»

Βενιζέλος - Η ΑΟΖ θα τεθεί στο επίκεντρο της ελληνικής Προεδρίας.
«Οι θαλάσσιες ζώνες αποτελούν κεντρική προτεραιότητα της προσεχούς ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκή Ενωση», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος, μιλώντας την Πέμπτη κατά την παρουσίαση, στο υπουργείο Εξωτερικών, του βιβλίου τού πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη «Η αποκλειστική οικονομική ζώνη και το διεθνές δίκαιο».

Στην παρουσίαση παρέστη και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με τον οποίο συναντήθηκε ο κ. Βενιζέλος.

Οπως είπε ο κ. Βενιζέλος, συμφώνησε με την ιταλική κυβέρνηση, που ασκεί την Προεδρία της ΕΕ μετά την Ελλάδα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, να αποτελέσει η επόμενη χρονιά «μεσογειακό έτος», με έμφαση στις ολοκληρωμένες θαλάσσιες πολιτικές, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής για την ανάδειξη των θαλάσσιων και μεσογειακών πτυχών των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Το πιο σημαντικό γεγονός των τελευταίων 40ετών είναι η έναρξη πραγματικών ερευνών για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, αλλά και η ψήφιση του νόμου 4001/2011, με τον οποίο προσδιορίστηκαν τα απώτερα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, υποκείμενα βέβαια σε τελική συμφωνία με τους γείτονες, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Οι θαλάσσιες ζώνες και η ενεργειακή πολιτική είναι κεντρική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής, υπογράμμισε και τόνισε ότι συνδέεται όχι μόνο με τα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και την επιδίωξη της ανάπτυξης. Πρόσθεσε δε ότι οι γύροι των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών έχουν τώρα διευρυνθεί και αφορούν όλες τις θαλάσσιες ζώνες και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι όλες οι ζώνες έχουν τη δική τους «προστιθέμενη αξία» και υπογράμμισε την ετοιμότητα της Αθήνας να αποδεχθεί δικαστική διαδικασία οριοθέτησης.

Ο αντιπρόεδρος σημείωσε την πολύ μεγάλη εθνική σημασία της σοβαρότητας, του επαγγελματισμού, της επεξεργασίας της πολιτικής σε θέματα, όπως η ΑΟΖ, κάτι που θα έπρεπε, όπως είπε, να είναι αλλά δεν είναι αυτονόητο. Χρειάζεται συναινετικό πνεύμα, σοβαρή διάθεση, αυτοσυγκράτηση και αποφασιστικότητα, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, που υποστήριξε ότι αυτός είναι σήμερα ο πατριωτισμός.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας υπογράμμισε ότι ο μονομερής προσδιορισμός ΑΟΖ δεν προβλέπεται από τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Εξάλλου, ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης υποστήριξε ότι δεν οφείλεται στις συμφωνίες για την ΑΟΖ η ανεύρεση των ενεργειακών πόρων της Κύπρου, προσθέτοντας ότι στην οριοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ δεν υπάρχουν οι δυσκολίες και οι ιδιάζουσες περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα. Υπενθύμισε το άρθρο 121 της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποδίδει πλήρη δικαιώματα στα νησιά για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αλλά μετριάζεται από τη νομολογία που λαμβάνει υπόψη της τις «σχετικές περιστάσεις».

Τον «ελλειπτικό χαρακτήρα» του Δικαίου της Θάλασσας τόνισε ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, διπλωματικός σύμβουλος της Ευρωπαίας επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, που υπογράμμισε το αρρύθμιστο πολλών νομικών θεμάτων στη Μεσόγειο.

Οσοι βγάζουν ανεύθυνες κραυγές για την ανακήρυξη ΑΟΖ στο Αιγαίο, όχι μόνο δεν γνωρίζουν το θέμα, αλλά διακινδυνεύουν να προκαλέσουν περιττή κρίση με την Τουρκία, τόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Καρτάλης, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση γιατί παρήλθε η μονομερής σκέψη ανακήρυξης ΑΟΖ.

Σοφή χαρακτήρισε την απόφαση μετακίνησης της πολιτικής στη διαπραγμάτευση για την ΑΟΖ, ο συγγραφέας, καθηγητής Χρήστος Ροζάκης. Το διεθνές δίκαιο, πρόσθεσε, πρέπει να είναι Ευαγγέλιο για μας, μια μικρή χώρα και μάλιστα όχι να το δείχνουμε, αλλά να το τηρούμε πραγματικά.