Με στόχο την τριπλή ΑΟΖ

Τριμερής συνεργασία με ασπίδα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας
Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος συμφώνησαν την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων, με σκοπό την οριοθέτηση των παρακείμενων θαλάσσιων ζωνών τους που εφάπτονται.

Την αμοιβαία προσήλωση των τριών κυβερνήσεων Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας στον μηχανισμό τριμερούς διαβούλευσης και στη διαρκή εταιρική σχέση και συνεργασία στην υπηρεσία της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας της ανατολικής Μεσογείου, όπως αυτή προβλέπεται στις Κοινές Διακηρύξεις μετά τις Τριμερείς Συνόδους Κορυφής Υψηλού Επιπέδου του Καΐρου, στις 8 Νοεμβρίου 2014, και της Λευκωσίας, στις 29 Απριλίου 2015, επιβεβαίωσαν μέσω κοινής διακήρυξης που εξέδωσαν χθες οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών. Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση Τύπου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και ο Υπουργός Εξωτερικών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Sameh Shoukry εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους, προκειμένου η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την περιφερειακή συνεργασία και ευημερία.
Παράλληλα, δήλωσαν ότι η τριμερής αυτή συνεργασία εδράζεται στον αμοιβαίο σεβασμό καλά εδραιωμένων αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενώ υπογράμμισαν, ειδικότερα, τη σημασία της πρόσφατης ανακάλυψης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Zohr» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αιγύπτου. Εξόχως σημαντική ήταν η συμφωνία για την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων επί των εκκρεμούντων ζητημάτων σχετικά με την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ των τριών χωρών.


Στήριξη στο Κυπριακό
Όσον αφορά το Κυπριακό, επιβεβαίωσαν τη σταθερή στήριξή τους στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος, που θα επανενώσει τη νήσο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Μια τέτοια λύση δεν θα είναι μόνο προς όφελος του κυπριακού λαού στο σύνολό του, αλλά θα συμβάλει επίσης σημαντικά στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση.


Ενίσχυση σχέσεων Ε.Ε.-Αιγύπτου
Όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση, οι τρεις Υπουργοί προέβησαν σε μια επισκόπηση των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου, σημειώνοντας τον αμοιβαία επωφελή χαρακτήρα αυτής της εταιρικής σχέσης. Η ανακήρυξη χαιρετίζει αρχικά τη βούληση της Αιγύπτου να αναπτύξει στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμφωνήθηκε η ανάγκη γι' αναγνώριση της πραγματικής κατάστασης στην Αίγυπτο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Επιπλέον, γίνεται λόγος για περαιτέρω προώθηση στους τομείς του εμπορίου, της διαχείρισης κρίσεων και των πολιτικών διαβουλεύσεων επί περιφερειακών ζητημάτων, αναγνωρίζοντας τον κεντρικό ρόλο της Αιγύπτου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Μεταξύ άλλων, οι τρεις αξιωματούχοι επαναδιατύπωσαν τη δέσμευσή τους υπέρ της συλλογικής προσπάθειας για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, και υπογράμμισαν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις με σκοπό να τερματιστεί η ροή ξένων μαχητών και η παροχή οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης σε τρομοκρατικές οργανώσεις.


Αλληλοκατανόηση για περιφερειακά ζητήματα
Οι τρεις χώρες εξέφρασαν, επίσης, τη δέσμευσή τους να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα η ανθρωπιστική πτυχή της κρίσης από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, αποτρέποντας περαιτέρω απώλειες ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα, σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, με σκοπό την καταπολέμηση της δράσης των διακινητών. Επιπλέον, εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών πτυχών της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Η ανακοίνωση Τύπου μεταξύ άλλων κάνει λόγο για συναντίληψη στο θέμα πολιτικής επίλυσης της διαμάχης στη Συρία, στην καταπολέμηση στης τρομοκρατίας στη Λιβύη, και τη στήριξη της νόμιμης κυβέρνησης της Υεμένης.
 
Ιράν και Παλαιστίνη
Χαιρέτισαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ιράν και των κρατών της ομάδας E3/EU+3 στη Βιένη, τη 14η Ιουλίου 2015, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ προέβησαν σε έκκληση για την επίτευξη μιας δίκαιης, συνολικής και μόνιμης ειρηνευτικής λύσης στη Μέση Ανατολή, βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και για την εγκαθίδρυση ενός κυρίαρχου, βιώσιμου και με εδαφική συνέχεια Παλαιστινιακού Κράτους στα κατεχόμενα από τις 4 Ιουνίου 1967 εδάφη, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του. «Οι τρεις χώρες μας, πεπεισμένες για τον στρατηγικό χαρακτήρα αυτής της τριμερούς συνεργασίας, θα συνεχίσουν να εργάζονται στενά, προκειμένου να απελευθερώσουν το πλήρες δυναμικό της συνεργασίας τους, προς όφελος των λαών τους και της ευρύτερης περιοχής», καταλήγει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Οικοδεσπότης η Κύπρος
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προχθεσινή συνάντηση των τριών Υπουργών Εξωτερικών οικοδεσπότης ήταν ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου, του Πρέσβη Νίκου Αιμιλίου, στη Νέα Υόρκη. Σε δηλώσεις του ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Sameh Shukri εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση προς τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, για τη συνέχιση της παράδοσης των τριμερών συναντήσεων, ενώ τόνισε ότι η Αίγυπτος προσβλέπει στην επικείμενη σύνοδο κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/271907/me-stoxo-tin-tripli-aoz

Ν. Λυγερός - Ενισχυμένη η Κύπρος με νέα δεδομένα

Ενισχυμένη η Κύπρος με νέα δεδομένα από το πετρελαϊκό κοίτασμα Ζορ, αφού αυτό αφορά άμεσα την κυπριακή ΑΟΖ. Με άλλα λόγια η Αίγυπτος δεν παίζει μόνο τον ρόλο του συνδετικού κρίκου μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως νόμιζαν μερικοί. Και δεν είναι εξαρτημένη από το φυσικό αέριο της Κύπρου. Άρα είναι ένας ισχυρός παίχτης που βοηθά την Κύπρο και την Ελλάδα. Η τριμερής αποκτά με αυτό τον τρόπο μεγαλύτερη ισχύ και δεν φαίνεται πια ως μόνο μια διπλωματική κίνηση αλλά ως μια στρατηγική πράξη για τις τρεις χώρες που έχουν κοινά συμφέροντα στην περιοχή αλλά και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον με το κοίτασμα πετρελαίου η σχέση της Κύπρου με την Αίγυπτο θα ενισχυθεί και σε πρακτικό επίπεδο και μάλιστα σε πλαίσιο συνεκμετάλλευσης. Σε αυτό το πεδίο δράσης βρίσκονται η ENI από την πλευρά της αιγυπτιακής ΑΟΖ και η Total από την πλευρά της κυπριακής ΑΟΖ. Και επειδή υπάρχει και οριοθέτηση και τα συμβόλαια παραχώρησης από τις δύο πλευρές, οι δύο εταιρείες μπορούν να πράξουν συνεργατικά για το θέμα της εξόρυξης αφού

Η συνέχεια εδώ... http://lygeros.org/articles?n=21407&l=gr

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού με την Έλενα Χαραλάμπους. Πρώτο πρόγραμμα ΡΙΚ, 30/09/2015

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού με την Έλενα Χαραλάμπους. Πρώτο πρόγραμμα ΡΙΚ, 30/09/2015.

Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός - Το βιογενές αέριο του Ζορ και οι προοπτικές στην Ελλάδα και Κύπρο

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της ανακάλυψης του κοιτάσματος Ζορ, είναι ότι πρόκειται για φυσικό αέριο το οποίο είναι βιογενές, δηλαδή αυτούσιο μεθάνιο κυρίως, πολύ νεότερο και δεν προέρχεται από το σπάσιμο του πετρελαίου. Αυτό το γεγονός δεν είχε ληφθεί υπόψη στα κλασικά μοντέλα των εκτιμήσεων των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι με το κοίτασμα Ζορ, η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ ανοίγει νέους δρόμους και δημιουργεί προοπτικές που δεν είχαν υπολογιστεί, ενώ βλέπουμε ότι είναι υπεργιγαντιαία κοιτάσματα που αλλάζουν όλα τα δεδομένα της περιοχής. Πρέπει λοιπόν ν’ αλλάξουμε και τα κλασικά μοντέλα σε αυτήν την περίπτωση, διότι δεν πρόκειται για ψαμμίτες, δηλαδή άμμος αλλά για ασβεστόλιθους που με το νερό εμπεριέχουν στοιχεία του φαινομένου Karstification, κατά συνέπεια έχουν εξαιρετικά μεγάλο πορώδες. Διότι ήταν σε παλαιολιμνοθάλασσες για εκατομμύρια χρόνια και μ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκαν μεγάλα σπήλαια γεμάτα με φυσικό αέριο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι εκτιμήσεις και τα μοντέλα πρέπει να τροποποιηθούν και αυτή η πράξη θα έχει σημαντικότατες θετικές επιπτώσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά στην ΑΟΖ μας

Η συνέχεια εδώ... http://lygeros.org/articles?n=21405&l=gr

Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός - Η νίκη της Κύπρου μέσω του κοιτάσματος Ζορ

Πολλοί στην Κύπρο θεωρούν ότι δεν υπάρχει άλλο κοίτασμα στην κυπριακή ΑΟΖ εκτός από το κοίτασμα Αφροδίτη. Άλλοι θεωρούν ότι με το κοίτασμα Ζορ έχασε μια ευκαιρία κι αυτό σε υψηλό επίπεδο. Ενώ η πραγματικότητα είναι ριζικά διαφορετική. Στο θαλάσσιο οικόπεδο 12 υπάρχουν τουλάχιστον άλλα δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου και τουλάχιστον άλλα τέσσερα κοιτάσματα πετρελαίου, όπως το δείξαμε με τις αναλύσεις μας. Όσον για το κοίτασμα Ζορ τα πράγματα είναι θεαματικά. Αρχικά πρέπει να πούμε ότι το κοίτασμα φυσικού αερίου βρίσκεται κατά 99,9% εντός της αιγυπτιακή ΑΟΖ, μόνο που ξεχνάμε ότι η γεωλογική δομή του έχει το 1/6 που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό και δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία ακόμα κι από αρμόδιους. Έτσι αν εξετάσουμε την τομή της γεωλογικής δομής, θα ανακαλύψουμε ότι υπάρχει κοίτασμα πετρελαίου, πολύ πιο κάτω από το κοίτασμα φυσικού αερίου κι ότι αυτό βρίσκεται κατά το ήμισυ στην κυπριακή ΑΟΖ. Με άλλα λόγια η Κύπρος θα απολάβει το 50% της εξόρυξης αυτού του κοιτάσματος. Η ENI προβλέπει ήδη να κάνει την επόμενη γεώτρηση του χρόνου γι’ αυτό το κοίτασμα. Με άλλα λόγια, θα βοηθήσει την Κύπρο και από την πλευρά της αιγυπτιακής ΑΟΖ...

Η συνέχεια εδώ... http://lygeros.org/articles?n=21404&l=gr 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο ράδιο Πάφος 93.7fm με τον Π. Ευριπίδου, 29/09/2015

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο ράδιο Πάφος 93.7fm με τον Π. Ευριπίδου, 29/09/2015.

Ν. Λυγερός - Ενάντια στον ραγιαδισμό

Ενάντια στον ραγιαδισμό είμαστε από το 1821 κι όμως αυτός για λόγους κοινωνικούς συνεχίζει να υπάρχει και στην Ελλάδα και στην Κύπρο λόγω συνδρόμου Στοκχόλμης. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι να σκεφτούμε ότι ακόμα κι αν υπάρχει ραγιαδισμός, ο Ελληνισμός κατάφερε και καταφέρνει να τον ξεπερνά και να πετυχαίνει αδιανόητα αποτελέσματα. Έτσι ο κάθε Έλληνας ξέρει ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί τους ραγιάδες και συνεχίζει την πορεία του. Το πρόβλημα υπάρχει όταν ραγιάδες κατακτούν πολιτικές θέσεις σε διάφορα επίπεδα, από βουλευτικά, υπουργικά, πρωθυπουργικά και προεδρικά. Γιατί τότε πρέπει να υπάρχει μια πιο ισχυρή αντίσταση, που να ξέρει προς τα πού οδεύει, ακόμα και χωρίς καμιά υποστήριξη. Επίσης, όταν παρουσιάζονται λύσεις πρέπει να παραμένουμε προσεχτικοί και να φανταστούμε ότι όταν θα μας δοθεί η επιλογή, θα είναι το πλαίσιο τόσο προετοιμασμένο που στην ουσία θα πρόκειται για εγκλωβισμό, αν δεν έχουμε σκεφτεί από πριν τα δεδομένα που θα μας παρουσιαστούν. Και στην Ελλάδα και στην Κύπρο γνωρίζουμε πια πόσο σημαντικό είναι το πλαίσιο της ΑΟΖ

Η συνέχεια εδώ... http://lygeros.org/articles?n=21373&l=gr

Ν. Λυγερός - Αντίσταση στον ραγιαδισμό και στρατηγική της ενέργειας στην επίλυση του Κυπριακού

Αντίσταση στον ραγιαδισμό και στρατηγική της ενέργειας στην επίλυση του Κυπριακού.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Αντίσταση στον ραγιαδισμό και στρατηγική της ενέργειας στην επίλυση του Κυπριακού". Αίθουσα εκδηλώσεων Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, Λεμεσός. Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015.

Μάτι Ευρώπης στο φ/α - Στην Κύπρο η Επ. Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου

Λευκωσία: Ο ρόλος της Κύπρου στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού ενεργειακού σχεδιασμού είναι ιδιαίτερα σημαντικός, με δύο ιδιαίτερα σημεία ενδιαφέροντος –το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρικό αγωγό «Euroasian Interconnector» σύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και μέσω Ελλάδας της Ευρώπης. Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα που έστειλε η Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Ερευνας του Ευρωκοινοβουλίου από το σπίτι της Ευρώπης στη Λευκωσία, σε συνάντηση με δημοσιογράφους χθες το απόγευμα.

Οι καθ’ ύλην εκπρόσωποι της Ευρωβουλής για θέματα ενέργειας, τόνισαν χαρακτηριστικά επανειλημμένα χθες, ότι η επίσκεψή τους στην Κύπρο είναι απόδειξη του αυξημένου ενδιαφέροντος και προπομπός πολλών άλλων παρόμοιων επισκέψεων λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που αποκτά η Κύπρος και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

H Κύπρος βρίσκεται στον σωστό δρόμο ενεργειακά και η γεωγραφική της θέση ως το ανατολικότερο άκρο της ΕΕ, της επιτρέπει να παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισαν οι ευρωβουλευτές. Ανέφεραν, επίσης, ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός της Κύπρου, η ενεργειακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο, αλλά και η διαχείριση των κοιτασμάτων που βρίσκονται στην περιοχή, τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα, ενώ τόνισαν επανειλημμένα τις προοπτικές ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως σε συνδυασμό με την πανευρωπαϊκή δικτύωση -λόγω του περιορισμένου και απομονωμένου συστήματος- που θα επιτευχθεί με ηλεκτρικές διασυνδέσεις όπως τον «Euroasian Interconnector».

Η ύπαρξη φυσικού αερίου, η δυνατότητα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι σημαντικά στοιχεία που τονίζουν τον ρόλο της Κύπρου, εξήγησαν οι ευρωβουλευτές, υποδεικνύοντας ότι κάποιες χώρες της Ε.Ε. σήμερα είναι πλήρως εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Κύπρος κατά 90% εξαρτάται από τα υγρά καύσιμα και γενικά η Ευρώπη δαπανά ένα δισ. ευρώ ημερησίως για εισαγωγή ενέργειας.

Συναντήσεις με Noble και ENI

Προηγουμένως, οι ευρωβουλευτές είχαν χωριστές συναντήσεις με εκπροσώπους των Noble και ENI στη Λευκωσία, όπου ενημερώθηκαν εκτενώς για τους σχεδιασμούς τους στην Κύπρο και την περιοχή. Το βράδυ ήταν προγραμματισμένη συνάντηση με εκπροσώπους της TOTAL.
Οι επαφές τους στην Κύπρο έδωσαν τα απαραίτητα στοιχεία για να έχουν μια πιο καθαρή εικόνα για τα ενεργειακά θέματα που απασχολούν το νησί μας, αλλά και τις εξελίξεις με το φυσικό αέριο. Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα σχόλιά τους για τα ερευνητικά προγράμματα του Ινστιτούτου Κύπρου, κυρίως σε σχέση με την αξιοποίηση των τεχνολογιών ΑΠΕ, τα οποία είδαν χθες από κοντά, ενώ κάποια από αυτά, που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα, κρίθηκαν από τους ευρωβουλευτές ως εξαιρετικά σημαντικά.

Ν. Λυγερός - Ελληνοκυπριακά δεδομένα

Η προετοιμασία της τριμερούς Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου καθορίζει μια ενιαία στρατηγική για τις ΑΟΖ μας, αλλά και για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων λόγω της οριοθέτησης. Ήδη είδαμε πόσο το υπεργιγάντιο κοίτασμα Zohr έχει επηρεάσει την όλη κατάσταση, γιατί πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή φάσης. Έτσι και η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να φανταστούν την ενίσχυση της σχέσης τους με κάθε νέα ανακάλυψη ενός κοιτάσματος σε μια από τις δύο ΑΟΖ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμάσουμε και για τις θετικές επιπτώσεις του ανοίγματος της Λεκάνης Ηροδότου που βρίσκεται πάνω στο τριπλό σημείο επαφής, αφού ξέρουμε ότι πρόκειται για μια περιοχή που έχει κοιτάσματα της ίδιας τάξης μεγέθους με τη Λεκάνη Λεβαντίνης και Νότια της Κρήτης. Δηλαδή την ώρα που άλλοι ασχολούνται με τα κομματικά τους και άλλοι συνομιλούν σε διαπραγματεύσεις που δεν έχουν μια σοβαρή βάση, θα έπρεπε να ετοιμαζόμαστε για αυτά τα θέματα που αφορούν άμεσα το μέλλον της Ελλάδας και της Κύπρου. Η παραγωγή του φυσικού αερίου θα επηρεάσει τόσο πολύ την περιοχή που οι σταθμοί υγροποίησης θα γίνουν απαραίτητοι για τις εξαγωγές με προστιθέμενη αξία

Η συνέχεια εδώ... http://lygeros.org/articles?n=21372&l=gr

Ν. Λυγερός - Ενεργειακή Ένωση

Αντιλαμβανόμαστε όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει να υπάρχει μια ενεργειακή ασφάλεια, να μειωθεί η μεγάλη εξάρτηση από τη Ρωσία, να επενδύσουμε στις αυτόχθονες πηγές ενέργειας, για να διαφοροποιήσουμε την στρατηγική μας και να απελευθερωθούμε ενεργειακά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταναλώνει συνολικά 400 δισεκατομμύρια Ευρώ μόνο και μόνο για τις εισαγωγές υδρογονανθράκων που αποτελούν το 53% της συνολικής κατανάλωσης. Οι εισαγωγές από τη Ρωσία αποτελούν το 30% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης φυσικού αερίου. Με αυτά τα δεδομένα βλέπουμε ότι η Ενεργειακή Ένωση είναι απαραίτητη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτή η προσέγγιση συμφέρει και την Ελλάδα και την Κύπρο με τα κοιτάσματα που διαθέτουμε, διότι θα συμμετάσχουν σε όλη αυτή τη στρατηγική

Η συνέχεια εδώ... http://lygeros.org/articles?n=21371&l=gr

Ν. Λυγερός - Διαπραγματεύσεις και Δηλώσεις

Ενώ μας παρουσιάζουν τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού ως ομαλές, έρχονται δηλώσεις από την άλλη πλευρά που διαψεύδουν αυτή την προσέγγιση. Η αναφορά στο πέρασμα από την Τουρκία ενός αγωγού φυσικού αερίου όχι μόνο δεν είναι ορθολογική αλλά αποτελεί απόδειξη αγνοίας των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου αλλά όχι σε όλα τα σημεία της. Ο λεγόμενος αγωγός και να περνούσε από την Τουρκία θα έπρεπε να βγει από την Ελλάδα και την Βουλγαρία ή ακόμα και από τη Ρουμανία, σε κάθε περίπτωση μακρά από την Ιταλία που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής. Έτσι αυτές οι δηλώσεις δεν σχετίζονται με τα γεωπολιτικά και τεχνικά δεδομένα της περιοχής, αλλά αποδεικνύουν ακόμα μια φορά ότι υπάγεται το κατοχικό καθεστώς στην Τουρκία, πράγμα το οποίο ξεχωρίζουμε από την αρχή ακόμα κι αν μερικοί θέλουν να το ξεχάσουν με έντεχνο τρόπο. Η διαχρονική οριζόντια στρατηγική δεν αφορά με κανένα τρόπο την Τουρκία. Ο Λίβανος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, προτιμούν ως πέρασμα την Κύπρο και την Ελλάδα, αφού τα αποθέματά τους μπορούν να ενισχύσουν και τα δικά τους με τον ίδιο αγωγό

Η συνέχεια εδώ... http://lygeros.org/articles?n=21359&l=gr

ΕΕ: Στις Αρχές του 2016 η Στρατηγική για την Αγορά LNG και την Αποθήκευση Φυσικού Αερίου

Η στρατηγική της ΕΕ για την αγορά LNG και την αποθήκευση φυσικού αερίου συζητήθηκε την Τρίτη σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Κομισιόν.

Η στρατηγική θα είναι έτοιμη προς δημοσίευση στις αρχές του 2016 και θα αποτελεί τμήμα του σχεδίου της ΕΕ για την Ενεργειακή Ένωση. 

Το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) είναι μία αναπτυσσόμενη αγορά στην Ευρώπη, με νέες πηγές προμήθειας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Αυστραλίας. Εν τω μεταξύ, οι τιμές του LNG υποχωρούν, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες στην ευρωπαϊκή ήπειρο.  

Τόσο η αποθήκευση φυσικού αερίου όσο και το LNG παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ενίσχυση της ευελιξίας στο ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου.

Στην εκδήλωση της Κομισιόν συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ανάγκη για νέες ενεργειακές υποδομές, τα ενδεχόμενα ρυθμιστικά, εμπορικά ή νομικά εμπόδια για την ανάπτυξη της αγοράς, όπως επίσης και οι διεθνείς προοπτικές στην ενεργειακή διπλωματία και το εμπόριο.

Σημειώνεται ότι η δημόσια διαβούλευση για την ευρωπαϊκή στρατηγική στο LNG και την αποθήκευση φυσικού αερίου ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου.

Energia.gr

Ν. Λυγερός - Στρατηγική επανεκκίνηση

Αντί να συνεχίζουμε να ασχολούμαστε μ’ έναν αγωγό που ουσιαστικά δεν υπάρχει πια λόγω της απόφασης της Ρωσίας και μ’ έναν άλλο που έχει μόνο και μόνο προοπτικές περάσματος στην καλύτερη περίπτωση, αν γίνει βέβαια, θα ήταν καλό να σκεφτούμε ορθολογικά τις δυνατότητες που έχουν όχι τα σκουπίδια για θέσεις εργασίας, αλλά οι ίδιοι υδρογονάνθρακες. Διότι η Ελλάδα δεν είναι για πέταμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι της αρκεί μια ανακύκλωση ιδεών για να σωθεί από αυτή την οικονομική κατάσταση. Μπορεί να υπάρχει συνέχεια και είναι καλό για να τοποθετηθείς πάνω στη σκακιέρα αλλά δεν είναι ανάγκη να ψάχνεις πέρα από τα λάθη για να συνεχίσεις σε μια αδιέξοδο όσο αφορά στις επιλογές σου. Δίχως στρατηγική δεν έχουν νόημα όσα και να λες ακόμα και αν πείθεις άσχετους με τον τομέα. Σημασία έχει λοιπόν να ασχοληθούμε με τις εκκρεμότητες που έχουν μια έννοια για το μέλλον της Ελλάδας. Η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία, η τριμερής συμφωνία με την Αίγυπτο και την Κύπρο, ο διαγωνισμός των υδρογονανθράκων, η τροποποίηση του νόμου περί υδρογονανθράκων, ο διαγωνισμός για σεισμικές έρευνες, ο αγωγός EastMed, το Interconnector EuroAsia

Η συνέχεια εδώ... http://lygeros.org/articles?n=21327&l=gr

Ν. Λυγερός - Ανατολική Μεσόγειος και Φυσικό Αέριο

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ δημιουργεί ένα συμμαχικό πλαίσιο που ενισχύει πρακτικά την Κύπρο και την Ελλάδα, λόγω των εξελίξεων της τριμερούς. Δεν πρέπει βέβαια να εξετάζουμε τα πράγματα με τρόπο τοπικιστικό αφού σημασία έχει η ολική πορεία της στρατηγικής της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με άλλα λόγια δεν πρέπει να κοιτάζουμε μόνο και μόνο τι φυσικό αέριο υπάρχει σε κάθε μια από τις ΑΟΖ τους αλλά συνολικά λόγω της ανάγκης αποθεμάτων που χρειάζεται ο αγωγός East Med για να είναι βιώσιμος στην τροφοδότησή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αρά όταν μερικοί επικεντρώνονται μόνο στην πώληση του φυσικού αερίου της Κύπρου στην Αίγυπτο, θέλει να πει ότι δεν αντιλαμβάνονται ποια είναι η μεγάλη εικόνα για την περιοχή. Διότι η ανακάλυψη μεγάλων αποθεμάτων όλο και μεγαλώνει το ενδιαφέρον των εταιρειών ως επενδυτές για την περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτούμε συνολικά και ολιστικά και όχι τοπικά. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα κοινό πλαίσιο και πάνω σε αυτό πρέπει να σχεδιάσουμε ένα στρατηγικό μείγμα, με το οποίο θα έχουμε στρατηγικές εθνικές που συγκλίνουν με τον ίδιο στόχο

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Pάδιο Πάφος 93.7fm με τον Π. Ευριπίδου, 22/09/2015

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Pάδιο Πάφος 93.7fm με τον Π. Ευριπίδου, 22/09/2015.

Ν. Λυγερός - Η νέα Κρήτη

Η νέα Κρήτη δεν θα είναι μόνο η λεβεντομάνα. Σιγά σιγά θα βρεθούν αγωνιστές που ακολουθούν τη διδασκαλία της στρατηγικής που θα καταλάβουν ότι η ενέργεια είναι το μέλλον. Διότι η Κρήτη δεν είναι μόνο ένα μεγάλο νησί που είναι απομονωμένο. Εντάσσεται στο πλαίσιο της ελληνικής ΑΟΖ και με αυτό έχει ένα λαμπρό πεδίο δράσης, όχι μόνο με τα εννέα θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται νότια, αλλά και με τα επόμενα που θα δημιουργηθούν στην λεκάνη Ηροδότου. Έτσι, η νέα Κρήτη πρέπει να προετοιμαστεί ως Περιφέρεια και να δράσει σε επίπεδο στρατηγικής κι όχι να παραμείνει σε αναμονή για τα αποτελέσματα στο Ιόνιο. Μια ενεργειακή Κρήτη που σέβεται τους ανθρώπους, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον τουρισμό είναι εφικτή κι αποτελεί στρατηγικό στόχο για το μέλλον που έχει αρχίσει. Η νέα Κρήτη πρέπει να σκεφτεί τα κοιτάσματα σαν τον Μίνωα ως νέα κάστρα που θα προστατεύουν το νησί από τη θάλασσα, που θα αποτελούν προμαχώνα της κεντρικής δομής. Επίσης, ως πέρασμα και μάλιστα διπλό με τους αγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου θα παίξει ένα ρόλο σε μια ευρύτερη σκακιέρα που αφορά άμεσα την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η συνέχεια εδώ... http://lygeros.org/articles?n=21301&l=gr

Σόλων Κασίνης: Υλοποιήσιμος ο αγωγός East Med

Η Τουρκία θα συνεχίσει τις απειλές και προειδοποιήσεις, χωρίς όμως να τις μετουσιώνει σε πράξη, αφού θα έχει να κάνει τόσο με εταιρείες κολοσσούς όσο και τις χώρες τους, δήλωσε ο Σόλων Κασίνης
 «Η ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας πετροχημικών θα προσφέρει επιπρόσθετα σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τον τόπο, μέσω νέων ευκαιριών απασχόλησης»
«Η Ν/Α Μεσόγειος μπορεί μια μέρα να αποτελέσει τη δεύτερη Βόρεια Θάλασσα», δήλωσε ο πρώην διευθυντής Υπηρεσίας Ενέργειας
Σε εποχές ακόμα που πολλοί αμφισβητούσαν την ύπαρξη υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, υπήρξαν άνθρωποι που έχοντας την κατάλληλη επιστημονική γνώση και το πολιτικό θάρρος, έκαναν τα πρώτα τολμηρά βήματα για έναρξη ερευνών και γεωτρήσεων. Ένας από τους πρωτοπόρους του τομέα, στον οποίο ο κυπριακός Ελληνισμός οφείλει πολλά, είναι αδιαμφισβήτητα και ο κατ' άλλους «ξεροκέφαλος» Σόλων Κασίνης.
Η «Σημερινή» είχε τη χαρά να συναντήσει τον άνθρωπο τον οποίο ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας «απείλησε», χαριτολογώντας, ότι θα έριχνε στη θάλασσα εάν δεν ανακαλύπτονταν κοιτάσματα φυσικού αερίου, για να συζητήσει μαζί του για τις τελευταίες ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και για τις προοπτικές και επιλογές που διανοίγονται πλέον για την Κύπρο.

Κύριε Κασίνη, ακόμη και μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», πολλοί αμφισβητούσαν το γεγονός ότι η Ανατολική Μεσόγειος κρύβει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου. Τελικά, με την τελευταία ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος στην Αίγυπτο, νιώθετε δικαιωμένος;
Κρίνοντας εκ των αποτελεσμάτων, αισθάνομαι δικαιωμένος για ό,τι με σθένος πάντοτε υποστήριζα σχετικά με την ενεργειακή προοπτική της νοτιοανατολικής Μεσογείου και πιο συγκεκριμένα για την ύπαρξη σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων στον θαλάσσιο χώρο της.
Παρότι σε παλιότερους καιρούς, οι αναφορές μου, κατά την παρουσία μου σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων, για κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίστηκαν ως εικασίες και ανούσια φληναφήματα, σήμερα με χαρά διαπιστώνω ότι ολοένα και εδραιώνεται η αντίληψη ότι η νοτιανατολική Μεσόγειος έχει ένα πολλά υποσχόμενο γεωλογικό υπόβαθρο, ευνοϊκό για τον σχηματισμό και τη συσσώρευση αξιόλογων ποσοτήτων υδρογονανθράκων. Έχω την πεποίθηση ότι η περιοχή αυτή μπορεί μια μέρα να αποτελέσει τη «δεύτερη Βόρεια Θάλασσα», με αποθέματα που θα την κατατάσσουν ως την τέταρτη παραγωγική δύναμη μετά τη Ρωσία, το Κατάρ και τη Βόρεια Θάλασσα.

Το γεγονός ότι η ανακάλυψη «Ζορ» γειτνιάζει με το Οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, μας επιτρέπει να ελπίζουμε για παρόμοιου μεγέθους εκπλήξεις;
Αναμφισβήτητα η ανακάλυψη «Ζορ» στην Αίγυπτο δίνει νέα πνοή και ανοίγει καινούργιες προοπτικές στις δραστηριότητες έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων στη νοτιανατολική Μεσόγειο. Επίσης, το κοίτασμα «Ζορ» αλλάζει τα δεδομένα, τόσο όσον αφορά τα επιχειρησιακά μοντέλα των πετρελαϊκών εταιρειών όσο και τις πολιτικές των κρατών τις ευρύτερης περιοχής. Λαμβάνοντας υπ' όψιν την εγγύτητα της ανακάλυψης αυτής με το τεμάχιο 11, καθώς απέχει περίπου 4-6 χλμ. από τη μέση γραμμή που οριοθετεί τις ΑΟΖ Κύπρου και Αιγύπτου, αλλά και την επιφάνεια που καταλαμβάνει το κοίτασμα, περίπου 100 τετρ. χλμ., είναι δυνατό να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι οι γεωλογικοί παράγοντες που οδήγησαν στον σχηματισμό του «Ζορ» εκτείνονται και στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αυτό δημιουργεί την αισιοδοξία ότι ενδεχομένως μπορούμε να ελπίζουμε σε νέες ανακαλύψεις στον θαλάσσιο χώρο μας. Όσον αφορά το κατά πόσο μέρος του κοιτάσματος «Ζορ» βρίσκεται στο τεμάχιο 11, αυτό πρέπει να αξιολογηθεί κατ' αρχήν από την αδειούχο εταιρεία του εν λόγω τεμαχίου, δηλαδή την Total.

Κατά την πρόσφατή του επίσκεψη στο νησί, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ENI μίλησε για το ενδεχόμενο μεταφοράς του κυπριακού φυσικού αερίου στον αιγυπτιακό σταθμό υγροποίησης «Νταμιέτα». Είναι οικονομικά και στρατηγικά επικερδής μια τέτοια επιλογή;
Λαμβάνοντας υπ' όψιν τους τρεις βασικότερους παράγοντες σε αυτήν την περίπτωση, δηλαδή την απόσταση, καθώς η Νταμιέτα απέχει περίπου 240 χλμ. από το «Αφροδίτη», σε σύγκριση με το «Ζορ» που απέχει μόνο 190 χλμ., το επιχειρησιακό μοντέλο, δηλαδή εάν το φυσικό αέριο θα πωλείται πριν από την υγροποίησή του ή εάν θα υγροποιείται μόνο, χωρίς να αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς, και το ιδιοκτησιακό μοντέλο, καθώς η Eni είναι ο μεγαλομέτοχος τού Σταθμού Υγροποίησης στο Λιμάνι Νταμιέτα της Αιγύπτου, οπόταν και θα προτιμήσει να δώσει προτεραιότητα σε ιδία κοιτάσματα, μια τέτοια επιλογή φαίνεται να είναι οικονομικά και στρατηγικά επικερδής μόνο για την περίπτωση του «Ζορ» και ενδεχομένως σε περίπτωση που η Eni προβεί σε ανακαλύψεις στα τεμάχια 2, 3 ή 9 της κυπριακής ΑΟΖ.

Μετά την ανακάλυψη στην Αίγυπτο, επανήλθαν φωνές από διάφορους ενεργειακούς αναλυτές, που κάνουν εκ νέου λόγο για κατασκευή του σταθμού υγροποίησης στο Βασιλικό, όπου ήταν και ο αρχικός μας σχεδιασμός. Πόσο εφικτό θα ήταν κάτι τέτοιο;
Αν και υπάρχουν και άλλοι τρόποι μεταφοράς-εξαγωγής του αερίου της ευρύτερης περιοχής, όπως π.χ. ένας διασυνδετήριος αγωγός, ή μέσω ηλεκτροπαραγωγής, ή και ακόμα μέσω σταθμού παραγωγής μεθανόλης, καθώς και διάφορες καταναλωτικές αγορές, εντούτοις οι όποιοι σταθμοί υγροποίησης, υφιστάμενοι ή νέοι, παραμένουν μια ελκυστική επιλογή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ενδεχομένως να αποτελούν και τη βέλτιστη λύση λόγω της ευελιξίας που παρουσιάζουν, τόσο στην ικανότητα παραγωγής όσο και στις εξαγωγικές αγορές.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα πιο πάνω και συνεκτιμώντας τα σημερινά δεδομένα όπως διαμορφώνονται, θα πρέπει ίσως η Κύπρος και το Ισραήλ να αρχίσουν να εξετάζουν και άλλες λύσεις εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, περιλαμβανομένης και της κατασκευής ενός νέου σταθμού υγροποίησης στην περιοχή, παρά να «ανταγωνίζονται» μεταξύ τους ή με το «Ζορ» για εξαγωγή του αερίου μέσω Αιγύπτου.

Την περασμένη Δευτέρα, υπήρξαν νέες απειλές εκ μέρους της Τουρκίας για παρεμπόδιση των εξορύξεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με την εμπειρία που είχατε στο παρελθόν με παρόμοιες απειλές, πώς αξιολογείτε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να γίνει πραγματικότητα;
Η Τουρκία μάς έχει συνηθίσει κατά καιρούς σε προκλήσεις και παρεμβάσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις εκδηλώθηκαν και με κινητοποιήσεις στόλου του πολεμικού ναυτικού της. Ασφαλώς, μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε κάποιο θερμό επεισόδιο, ενώ οι όποιες ενέργειες παρεμπόδισης έγιναν από πλευράς Τουρκίας, περιορίστηκαν σε απειλές και προειδοποιήσεις.
Πιστεύω ότι και μελλοντικά η Τουρκία θα συνεχίσει πάνω στο ίδιο μοτίβο, δηλαδή με απειλές και προειδοποιήσεις, χωρίς όμως να τις μετουσιώνει σε πράξη, καθώς και η ίδια γνωρίζει καλύτερα ότι τότε θα έχει να αντιμετωπίσει τις πετρελαϊκές εταιρείες κολοσσούς που έχουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης, αλλά και κατ’ επέκτασιν τις χώρες στις οποίες αυτές οι εταιρείες εδρεύουν.

Θεωρείτε εφικτή την υλοποίηση του αγωγού East Med, δεδομένης της καθυστέρησης των ενεργειακών σχεδιασμών Κύπρου-Ισραήλ και της ανακάλυψης στην Αίγυπτο;
Ο αγωγός East Med Gas Pipeline αφορά ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί και λαμβάνει σχετική οικονομική χορηγία από την Ε.Ε., για τις απαραίτητες μελέτες. Με τα σημερινά δεδομένα και το ισχυρό ενδεχόμενο νέων ανακαλύψεων φυσικού αερίου, είναι δεδομένο ότι ο εν λόγω αγωγός μπορεί να υλοποιηθεί και να προσφέρει μια πρόσθετη δίοδο, καθώς και μια εναλλακτική πηγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Επίσης, με την υλοποίησή του, ο αγωγός αυτός θα μπορεί να αποτελέσει και μια επιπρόσθετη επιλογή για την εκμετάλλευση/εξαγωγή του φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ.

Είναι τελικά θέμα μόνο των εταιρειών φυσικού αερίου η κατασκευή αγωγού προς την Τουρκία, όπως συχνά λέγεται, ή προαπαιτείται και η συγκατάθεση της πολιτικής ηγεσίας;
Σαφέστατα και προαπαιτείται η συγκατάθεση της πολιτικής ηγεσίας σε κάτι τέτοιο, αφού αυτό το θέμα αποτελεί και από μόνο του πολιτικό ζήτημα. Εξάλλου, το οποιοδήποτε Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής ενός κοιτάσματος υδρογονανθράκων, που ετοιμάζεται από κάθε εταιρεία που έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης, θα πρέπει να τυγχάνει της έγκρισης της Κυβέρνησης του ενδιαφερόμενου κράτους.

Εσείς ο ίδιος ήσασταν από τους πρωτοπόρους του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου, ακόμη και σε εποχές που κανείς δεν πίστευε στην ύπαρξη φυσικού αερίου. Τώρα βρίσκεστε σε επαφή με το Υπουργείο Ενέργειας; Σας έχει ζητηθεί η επιστημονική σας άποψη για τους μελλοντικούς σχεδιασμούς;
Περιστασιακά τυγχάνει να έρχομαι σε επαφή με υψηλόβαθμα άτομα και αξιωματούχους του Υπουργείου, και να συζητούμε τις εξελίξεις. Παρά ταύτα, δεν τυγχάνω ευρείας και άμεσης ενημέρωσης επί των εξελίξεων στα θέματα της ενέργειας από το Υπουργείο και ούτε ζητήθηκε η συμβολή μου στους ενεργειακούς προγραμματισμούς και μελλοντικούς σχεδιασμούς για την ενέργεια, παρόλο που, όπως έχω δηλώσει και κατά το παρελθόν, έχω θέσει τον εαυτό μου στη διάθεση του Υπουργείου και της Κυβέρνησης.

Η διαχείριση του φυσικού μας αερίου μπορεί να ανοίξει δέσμες επιστημών στο νησί, προσφέροντας παράλληλα μιαν ανάσα στην οικονομία μας. Μπορείτε να μας εισηγηθείτε κάποια βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση;
Πιστεύω πως, λόγω του γεγονότος ότι τα υφιστάμενα ακαδημαϊκά προγράμματα που προσφέρονται δίνουν περισσότερη έμφαση στη θεωρεία και υστερούν σε ουσιαστική εφαρμοσμένη πρακτική (hands-on practice), χρειάζεται να υπάρξει συνεργασία με τη βιομηχανία στο εξωτερικό, καθώς και με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και εταιρείες παροχής υπηρεσιών στον τομέα των υδρογονανθράκων, ώστε οι φοιτητές να λαμβάνουν επαγγελματική κατάρτιση στο αντικείμενό τους, εμπλουτίζοντας έτσι τις γνώσεις, εμπειρίες και ικανότητές τους, προτού εμπλακούν ενεργά και ουσιαστικά σε εργασίες του τομέα αυτού.
Επίσης, η ανάπτυξη εγχώριας βιομηχανίας πετροχημικών, βιομηχανίας δηλαδή βασισμένης στο φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη, θα προσφέρει επιπρόσθετα σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τον τόπο, μέσω νέων και μεγαλύτερων ευκαιριών απασχόλησης, καθώς και μέσω προσέλκυσης διεθνών εταιρειών και επενδύσεων.

http://energypress.gr/

CYPRUS: Poseidon Subsea Cable System Goes Live

Radius Oceanic Communications, Inc., and Cyta have announced testing and commissioning are complete on the Poseidon submarine cable system, a fiber optic network built to serve the oil and gas and scientific markets in the Eastern Mediterranean.

Radius and its regional telecom partner, Cyta have also completed work to establish dual landing facilities in Cyprus, and to implement high-bandwidth end-to-end connectivity from Cyprus to the US.

The commissioning of Poseidon provides unprecedented opportunities to the developing oil and gas industry in the region. For the first time, companies can create their development plans for deep water production with the certainty that the benefits of fiber optic capacity are available and can be easily extended to their platforms.

CSnet International, Inc., the initial tenant on Poseidon, and whose existing Offshore Communications Backbone (OCB) provided an integral fiber segment for the Poseidon network, will begin migrating scientific traffic to Poseidon in April. CSnet will use Poseidon to more efficiently offer oceanographic, hydrographic and seismic data to all interested parties on a near real-time basis.

Κey Network Facts and Benefits:

The POSEIDON network extends for some 800 km from two shore landings in Cyprus, creating a fiber ring that borders the Cypriot EEZ, and enveloping the offshore oil and gas lease blocks established for development by the Republic of Cyprus.

The Poseidon network is designed as a trunk and branch system, enabling additional fiber extensions and alternate landings as new areas for development are opened outside Cypriot waters and as customer requirements are expanded.

Secure, high availability fiber services are easily extended to and between platforms, and can provide the backbone for additional services necessary for surrounding operations.

The Radius operating model will offer high capacity managed broadband services, end-to-end global capacity and 24×7 network monitoring and support.

“With the Poseidon system now live, a strategic goal is realized, that of providing secure, high bandwidth, fiber optic capabilities throughout this highly critical oil and gas environment”, Jim Byous, President of Radius Oceanic Communications, Inc., states. “The collaborative planning and implementation efforts of the Radius, Cyta and CSnet International teams have achieved an industry first, bringing a widely accessible submarine fiber network into operation in advance of full oil and gas production. Planning, monitoring, and exploration functions will benefit greatly and we are excited about the benefits these capabilities will bring to deepwater operators in the region.”

Cyta’s CEO, Aristos Riris, says of Poseidon, “We have been pleased to work with Radius to bring the Poseidon network into service. This network, which will support the Eastern Mediterranean deep water developments as they mature, meets Cyta’s objective of being a regional leader in the provision of strategic services to the oil and gas communities.”

Ν. Λυγερός - Από τις εκλογές στην κυβέρνηση

Στις εκλογές, υπάρχει πάντα μια μορφή ενθουσιασμού, διότι ο καθένας βρίσκεται στην κατάσταση του ανθρώπου που έχει ρίξει τα ζάρια για να πετύχει ένα συγκεκριμένο αριθμό, θεωρώντας ότι όλα είναι δυνατά, γιατί όντως υπάρχει η πιθανότητα να γίνει το θεμιτό. Μόνο που μ’ αυτόν τον τρόπο θεωρείς ότι τίποτε δεν εξαρτάται από το παρελθόν και αυτό είναι το πρώτο λάθος. Διότι στην πολιτική, το παρελθόν έχει επιρροή και δεν μπορείς απλώς να το σβήσεις όταν έχουν γίνει σοβαρά λάθη, λες και θα τα ξεχάσουν όλοι. Το θέμα είναι ότι ακόμα και να γίνει αυτό, η ιστορία δεν σταματά την επιρροή της και οι επιπτώσεις παραμένουν. Έτσι οι επιλογές έχουν οι ίδιες μια ιστορία. Με άλλα λόγια, το μέλλον δεν είναι ανεξάρτητο από το παρελθόν και η ιστορία συνεχίζεται. Έτσι το να κοιτάζουμε τις εκλογές με την αθωότητα του παιδιού δεν σημαίνει ότι πρόκειται ν’ αλλάξουν τα δεδομένα. Διότι η ουσία είναι να βγει μια κυβέρνηση κι όχι να υπάρχουν οι εκλογές από μόνες τους ως μια τελική διαδικασία. Έτσι η εκλογική αναμέτρηση είναι μόνο και μόνο μια προετοιμασία, γιατί η δράση γίνεται μόνο μέσω της κυβέρνησης

Η συνέχεια εδώ... http://lygeros.org/articles?n=21275&l=gr

Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος - ΑΟΖ, Κυπριακό και ψευδαισθήσεις

Την ώρα που μιλούμε για διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό για την επίλυσή του, δίχως να περιμένουμε την αξιοποίηση του φυσικού αερίου των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ, πρέπει να γνωρίζουμε μερικά δεδομένα που θεωρούνται οριστικά από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία βιάζεται να κάνει κινήσεις, για να μην υποστεί τις επιπτώσεις της κυπριακής ΑΟΖ. Η Τουρκία αν αποφεύγει να μιλήσει για το θέμα του φυσικού αερίου στις διαπραγματεύσεις, είναι απλώς επειδή θεωρεί ότι μπορεί να το κάνει διότι στην Κύπρο, οι Κύπριοι δεν ξέρουν ότι έχει κάνει ήδη συμφωνίες με το κατοχικό καθεστώς, για να παραχωρήσει τις περιοχές A,B,C,D.E,F και G. Αυτά τα δεδομένα υπάρχουν από το 2014, όπως το αποδεικνύει ο «χάρτης» της Turkish Petroleum, όπου μπορούμε να αντιληφθούμε ότι όχι μόνο καταπατούν γενικά την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά με το F και το G, ειδικά τα θαλάσσια οικόπεδα 1,2,3,8,9,12,13. Παρατηρούμε βέβαια ότι αποφεύγουν το κοίτασμα Αφροδίτη, για να μην έχουν προβλήματα με το Ισραήλ και καταρρεύσει όλη η προσπάθεια της προπαγάνδας τους. Επίσης αμφισβητούν τις οριοθετήσεις της Κύπρου με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ αν και αποφεύγουν να τις αγγίξουν πρακτικά με το F και G. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι προσπαθούν να αφοπλίσουν τη χρήση της κυπριακής ΑΟΖ από την Κύπρο που δεν αναγνωρίζουν καν. Με άλλα λόγια, την ώρα που υπάρχει επίσημα μια διαπραγμάτευση, η οποία παρουσιάζεται ως εύκολη γιατί επίσημα δεν υπάρχουν μεγάλα εμπόδια, βλέπουμε πώς η τούρκικη πλευρά ερμηνεύει την πραγματικότητα της κυπριακής ΑΟΖ...

Η συνέχεια εδώ... http://lygeros.org/articles?n=21274&l=gr

Ν. Λυγερός - Χρονοστρατηγική ενέργεια

Η ενέργεια δεν είναι μόνο και μόνο το θέμα των υδρογονανθράκων και ακόμα κι αν αυτοί παίζουν βέβαια ένα κυρίαρχο ρόλο για την κατανάλωσή της. Η ενέργεια είναι μια ευρύτερη έννοια και μ’ αυτόν τον τρόπο εμπλέκεται στην υψηλή στρατηγική. Κι όταν αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρώπης και στο πεδίο της Μεσογείου, αποκτά άμεσα ένα διαχρονικό στοιχείο. Μ’ αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να μιλήσουμε για χρονοστρατηγική ενέργεια. Αρχικά η Μεσόγειος αποτελούσε ένα εμπόδιο για όσους δεν ήξεραν να διαχειριστούν τα θαλάσσια δρομολόγια, έτσι όλοι προσπαθούσαν να περάσουν από τον Βορρά και τον Νότο. Ενώ ο Ελληνισμός μέσω της θαλασσοστρατηγικής άλλαξε τα δεδομένα κι ενίσχυσε το θέμα των λιμανιών που αποτελούν ζωντανά μοντέλα πόλεων θάλασσας. Με τις επιθέσεις, τις άμυνες, τις πολιορκίες, τις εισβολές και τις ανακαταλήψεις, η Μεσόγειος έγινε σημείο αναφοράς όχι προς αποφυγή, αλλά ως βάση δεδομένων. Με την ανακάλυψη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, μερικά κράτη γύρω από αλλά και στην ευρύτερη περιοχή με τη Μαύρη θάλασσα και την Ερυθρά θάλασσα, απέκτησαν εδώ ένα άλλο ρόλο λόγω ξηράς. Τώρα τα πράγματα εδώ και μερικές δεκαετίες αλλάζουν με εντυπωσιακό τρόπο, αφού η Ανατολική Μεσόγειος

Η συνέχεια εδώ... http://lygeros.org/articles?n=21266&l=gr

Ν. Λυγερός - Φτάνει πια η απραξία στην Ελλάδα

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έπεσε και αυτό θύμα της απραξίας που κυριαρχεί στην Ελλάδα, εδώ και καιρό λόγω πολιτικής αστάθειας. Το κυρίαρχο θέμα είναι ότι οι ξένοι θεωρούν γενικά ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει κυβέρνηση που κάνει κάτι το συγκεκριμένο για ν’ αλλάξουν τα πράγματα επί του πρακτέου. Πολλές κινήσεις που δεν καταλήγουν ποτέ σε πράξεις. Μας έχει φάει ο κομματισμός και αυτός καθυστερεί τον Ελληνισμό σε κάθε του έκφραση. Καταλήξαμε να παλεύουμε για τα αυτονόητα, για να παραμείνει η Ελλάδα στο Ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και την ώρα που γίνεται αυτή η μάχη, δεν ασχολούμαστε με το τι πρέπει να κάνουμε, για ν’ αλλάξουν πραγματικά τα πράγματα για την πατρίδα μας και να πάνε προς το καλύτερο. Διότι αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε προοπτικές και αυτές δεν διαμορφώνονται μόνο και μόνο με μέτρα. Πρέπει να συνεχίσουμε τους διαγωνισμούς, ν’ ανοίξουμε τους φακέλους που παραμένουν παράλογα κλειστοί, ν΄αρχίσουμε νέους διαγωνισμούς, διότι όλες αυτές οι πράξεις δημιουργούν προοπτικές στους τομείς της στρατηγικής και της ενέργειας. Δεν ασχολούμαστε πια με ψεύτικες ελπίδες

Η συνέχεια εδώ... http://lygeros.org/articles?n=21262&l=gr

Ν. Λυγερός - Η ελπίδα του ψέματος και το ψέμα της ελπίδας

Είναι απίστευτο αν το σκεφτεί κανείς ορθολογικά πόσο έχει αξιοποιηθεί η έννοια της ελπίδας μέσω του ψέματος, στο πλαίσιο της πολιτικής και ειδικά για εκλογές. Μπορεί η μόνη άλλη έννοια που να έχει εκμεταλλευτεί με τον ίδιο τρόπο, να είναι αυτή της αλλαγής. Η ελπίδα παρουσιάζεται σχεδόν μ’ ένα τρόπο θρησκευτικό με συνέπεια εντυπωσιακή, μερικοί αθώοι να την θεωρούν ακόμα και Χριστιανική, ενώ βέβαια υπάρχει και στην ελληνική μυθολογία με το κουτί της Πανδώρας. Γιατί λοιπόν έχει τόσο πέραση, η ελπίδα; Η απάντηση είναι θεαματικά απλή, αφού μέσω του ψέματος, επιτρέπει στα κόμματα να κερδίσουν τις εκλογές. Και καθώς αυτό αρκεί στα περισσότερα, αφού λατρεύουν την εξουσία, αυτό επαρκεί. Βέβαια η ελπίδα ακόμη και μέσω του ψέματος, δεν σου επιτρέπει να έχεις μια κυβέρνηση που να είναι αποτελεσματική για την πατρίδα μας. Αυτό όμως δεν φαίνεται να απασχολεί τα περισσότερα κόμματα και γι’ αυτό το λόγο έχουμε τόσες εκλογικές αναμετρήσεις αυτήν την περίοδο. Αυτό μάλιστα αποδεικνύεται από την σπανιότητα των κυβερνήσεων που έχουν καταφέρει να συμπληρώσουν την τετραετία τους. Σε κάθε περίπτωση όλοι κατανοούμε ότι μερικά σημεία είναι απαραίτητα για να προχωρήσουμε σε αυτή τη χώρα. Και πάνω σε αυτά δεν μπορούμε να δεχτούμε μόνο και μόνο την ελπίδα ακόμα κι αν είναι ενισχυμένη με το ψέμα, διότι έχουμε δει πρακτικά ως λαός και μάλιστα στο πετσί μας αυτήν την περίοδο τι σημαίνουν η ελπίδα του ψέματος και το ψέμα της ελπίδας. Δυο θεμελιακά στοιχεία για την εξέλιξη της πορείας μας είναι η στρατηγική και η ενέργεια

Η συνέχεια εδώ... http://lygeros.org/articles?n=21261&l=gr

Ν. Λυγερός - Η Ελλάδα δεν είναι για πέταμα!

Επειδή έχουμε ακούσει τα πάντα ενάντια στην Ελλάδα όχι από τους ξένους, αλλά από τους δικούς μας που δεν σέβονται τίποτα και θεωρούν τους ανθρώπους μας μόνο ως ψηφοφόρους και τίποτα άλλο λες κι όλος ο Ελληνισμός δεν αξίζει μπροστά στις ιδεολογίες που δεν έχουν προσφέρει κανένα έργο εκτός από γενοκτονίες. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να δώσουμε κι άλλες ευκαιρίες σε νέα συστήματα, μόνο που ξέρουμε ήδη τι έχουν κάνει σε άλλες χώρες και δεν υπάρχει λόγος να το αγνοούμε. Δεν είμαστε ένας λαός που ξεχνά την ιστορία και δεν πιστεύουμε ότι πέθανε. Όσο και να θέλουν να ξεχάσουμε τα πάντα, εμείς συνεχίζουμε. Η Ελλάδα έχει περάσει από μία κατάσταση εντελώς απαράδεκτη για περίοδο ειρήνης και αυτό έγινε μόνο και μόνο λόγω διαχείρισης που δεν είχε όραμα ούτε προοπτικές, επιπλέον λόγω έλλειψης στρατηγικής. Έτσι η μη αποτελεσματικότητα μας έχει καθυστερήσει σε τρομαχτικό βαθμό στον τομέα της ενέργειας ενώ ξέρουμε βέβαια ότι αυτό είναι το μέλλον για την πατρίδα μας λόγω της τάξης μεγέθους και της εμβέλειας της ελληνικής ΑΟΖ

Η συνέχεια εδώ... http://lygeros.org/articles?n=21258&l=gr

Διευρύνει την παρουσία της στις μεταφορές LNG η ελληνόκτητος ναυτιλία

Στο προσκήνιο της διεθνούς ενεργειακής βιομηχανίας βρίσκεται και πάλι ο κλάδος του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ένας τομέας της ναυτιλίας στον οποίο τα τελευταία χρόνια αυξάνουν συνεχώς τα μερίδιά τους ναυτιλιακές ελληνικών συμφερόντων. Καταλύτης σε αυτή τη συγκυρία είναι η μεγάλη πτώση της τιμής του υγροποιημένου φυσικού αερίου, κατά 67% από τα υψηλά του 2014, και η μεγάλη ανάπτυξη του στόλου των πλωτών τερματικών μονάδων αποθήκευσης και αεριοποίησης, γνωστών στην αγορά αυτή ως Floating Storage & Regasification Unit, ή FSRU.

Η ναυπήγηση των ειδικευμένων αυτών πλοίων, που το Bloomberg τα χαρακτηρίζει «το πιο περιζήτητο περιουσιακό στοιχείο σήμερα», κοστίζει περί τα 300 εκατομμύρια δολάρια και χρειάζεται τον μισό χρόνο από ό,τι η κατασκευή των αντίστοιχων επίγειων τερματικών σταθμών. Μπορούν έτσι να δώσουν άμεσες και οικονομικές λύσεις σε οικονομίες που χρειάζεται να εισάγουν άμεσα ενεργειακούς πόρους, οδό που επέλεξε πρόσφατα η Αίγυπτος, αλλά και σε οικονομίες που επιζητούν καθαρότερες περιβαλλοντικά λύσεις χωρίς τις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις που συνεπάγεται το κόστος των επίγειων εγκαταστάσεων. «Ενα FSRU μπορεί απλώς να σηκώσει άγκυρα και να αναζητήσει έργο σε άλλη αγορά», εξηγούν οι ειδικοί. Πριν από μία δεκαετία λειτουργούσε μία μόνο τέτοια μονάδα παγκοσμίως και σήμερα έχουν φτάσει τις 20, ενώ σε πέντε χρόνια προβλέπεται πως θα φτάσουν τις 55, σύμφωνα με την Hoegh LNG Holding Ltd, έναν από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες τέτοιων σκαφών διεθνώς.

Στην Ελλάδα υπάρχει ήδη μία εγκατάσταση αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, της Ρεβυθούσας, η οποία μάλιστα αναβαθμίζεται ως προς τους όγκους που θα μπορεί να διαχειριστεί, αλλά και δύο κυοφορούμενα πρότζεκτ για πλωτούς σταθμούς. Το ένα προέρχεται από τη ΔΕΠΑ, ονομάζεται Aegean LNG και αφορά στην εγκατάσταση πλωτού τερματικού στον κόλπο της Καβάλας, το οποίο θα υποδέχεται LNG που θα κατευθύνεται στο ελληνικό, και διά αυτού στο διεθνές, δίκτυο αγωγών αερίου. Το δεύτερο που έχει δρομολογηθεί στην Ελλάδα και αδειοδοτήθηκε μάλιστα στις αρχές του 2015, προέρχεται από την Gastrade του ομίλου Κοπελούζου και αφορά τερματικό σταθμό σε θαλάσσιο χώρο που βρίσκεται 17,5 χλμ. ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Και τα δύο αυτά projects έχουν χαρακτηρισθεί έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Σε όλους αυτούς τους πλωτούς αλλά και επίγειους σταθμούς το υγροποιημένο φυσικό αέριο μεταφέρεται από ειδικευμένα δεξαμενόπλοια, που μπορούν να μεταφέρουν περί τα 160.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου και των οποίων το κόστος ναυπήγησης ανέρχεται σήμερα στα 200 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Clarksons. Μεγάλες ελληνικές ναυτιλιακές έχουν επενδύσει μαζικά σε αυτά τα δεξαμενόπλοια κατά τα τελευταία 5 έτη. Ελέγχουν έτσι σήμερα στόλο 51 τέτοιων πλοίων, τα 20 εκ των οποίων τελούν υπό ναυπήγηση. Το σύνολο των δεξαμενοπλοίων μεταφοράς φυσικού αερίου διεθνώς ανέρχεται στα 418, με άλλα 147 υπό ναυπήγηση. Τα ελληνικών συμφερόντων μερίδια σε αυτή την αγορά διαμορφώνονται έτσι στο 7,4% του εν λειτουργία στόλου και στο 13,6% του υπό ναυπήγηση, όταν πριν από μερικά χρόνια ήταν πρακτικά ασήμαντα, εξηγεί στην «Κ» ο επικεφαλής αναλυτής του ναυλομεσιτικού οίκου Allied Shipbroking Inc, Γιώργος Λαζαρίδης. Ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές που έχουν ανοιχτεί στον κλάδο αποκτώντας σημαντικό διεθνές εκτόπισμα, είναι κυρίως οι Maran Gas, DynaGas και GasLog συμφερόντων των Γ. Αγγελικούση, Γ. Προκοπίου και Π. Γ. Λιβανού, αντίστοιχα, αλλά και οι TMS Cardiff Gas, Thenamaris και TEN των ομίλων Γ. Οικονόμου, Κ. Μαρτίνου και Ν. Τσάκου, αντίστοιχα. Αν και οι ναύλοι των εν λόγω πλοίων στη spot αγορά έχουν υποχωρήσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα, τα περισσότερα από αυτά δουλεύουν με μακροχρόνια ναυλοσύμφωνα που προστατεύουν την επένδυση από βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις, σημειώνει ο Γ. Λαζαρίδης.

kathimerini.gr

Ν. Λυγερός - Τελείωσαν τα ψέματα περί εξόδου της Ελλάδας

Επιτέλους τελείωσαν τα ψέματα περί εξόδου της Ελλάδας, γιατί θα το ήθελε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την αρχή του όλου θέματος γράφαμε συνεχώς ότι δεν υπάρχει τέτοιου είδους διαδικασία σε θεσμικό πλαίσιο όσο και να το φαντασιώνονταν μερικοί. Ο μοναδικός τρόπος να γίνει αυτή η έξοδος είναι αποκλειστικά με τη θέληση της Ελλάδας. Πρέπει να έχεις το συκώτι του Προμηθέα για ν’ αντέξεις το πρήξιμο που φάγαμε. Αλλά τώρα όλο και περισσότερες φωνές εκδηλώνονται ελεύθερα και δίνουν ένα τέλος σε αυτήν την κωμωδία. Το πιο αστείο βέβαια, ειδικά αυτή την περίοδο, είναι να αντιληφθούμε το οξύμωρο της κατάστασης, αφού την ώρα που μερικά κόμματα θέλουν να μας βγάλουν σώνει και καλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζοντας βέβαια από την Ευρωζώνη, υπάρχουν τόσοι πρόσφυγες από το εξωτερικό που θέλουν να έρθουν σε αυτό το χώρο για να γλιτώσουν από όλα τα βάσανα που αντέχουν. Κανείς όμως δεν λέει από τους χώρους της θελημένης εξόδου ότι όλοι αυτοί είναι θεότρελοι που θέλουν να βρουν ένα καταφύγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουν βέβαια την πολυτέλεια της κομματικής συζήτησης, γιατί θεωρούν ότι η ουσία είναι να έχεις την εξουσία. Όμως το πρόβλημα της Ελλάδας είναι να έχει μία κυβέρνηση κι όχι απλώς κόμματα που τα κάνουν όλα κομμάτια, γιατί η πατρίδα τους σταματά εκεί που βρίσκεται το κόμμα

Η συνέχεια εδώ... http://www.lygeros.org/articles?n=21240&l=gr

Ν. Λυγερός - Όταν δεν έχεις ενεργειακό πρόγραμμα

Όταν δεν έχεις ενεργειακό πρόγραμμα, δεν είναι ανάγκη να το ανακοινώσεις επίσημα, γιατί το βλέπουν ειδικοί και ξέρουν πόσο κενό είναι. Βέβαια όταν από την αρχή φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν επενδύεις καν στην ιδέα της ελληνικής ΑΟΖ, γίνεται άμεσα κατανοητό ότι δεν πρόκειται να προτείνεις τίποτα το καινοτόμο. Σε κάθε περίπτωση η απουσία της λέξης υδρογονάνθρακες είναι απόλυτα ενδεικτική, ειδικά όταν γίνεται κυριολεκτικά χαμός στην Ανατολική Μεσόγειο με τα κοιτάσματα Ταμάρ, Αφροδίτη, Λεβιάθαν, Ζορ. Σημαίνει πρακτικά ότι δεν βλέπεις τι γίνεται γεωοικονομικά. Επίσης όταν απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στον μικρό και στον μεγάλο διαγωνισμό περί υδρογονανθράκων, δεν είναι μόνο η απόδειξη του λόγου της καθυστέρησης των ελληνικών εξελίξεων, αλλά κι ότι για σένα είναι ανύπαρκτες οι προοπτικές σε αυτόν τον τομέα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν παρακαλουθείς ούτε καν τις πανεπιστημιακές αλλαγές στη χώρα σου, αφού τώρα υπάρχουν όλο και περισσότερα μεταπτυχιακά σε αυτόν τον τομέα, διότι ακολουθούν το μοντέλο της Κύπρου. Όλα αυτά είναι λογικά για ένα κόμμα που δεν έχει ιδέα παραδοσιακά για το θέμα της ενεργειακής ανάπτυξης, απλώς υπάρχουν ακόμα αθώοι άνθρωποι που πιστεύουν σε μια αλλαγή της αλλαγής. Το πρόβλημα είναι ότι τώρα η πραγματικότητα πάει πιο γρήγορα από τα προγράμματα των πολιτικών. Έτσι και οι δύο διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη και το δεύτερο θαλάσσιο οικόπεδο της ελληνικής ΑΟΖ θα παίξει ένα ρόλο σημαντικό.

Η συνέχεια εδώ... http://lygeros.org/articles?n=21236&l=gr

Υπό την αιγίδα του Ενεργειακού Master του Πανεπιστημίου Πειραιώς το Διεθνές Συνέδριο Balkans, Black Sea & the Adriatic Oil & Gas 2015 στο Dubrovnik της Κροατίας

Στο Dubrovnik της Κροατίας θα διεξαχθεί εφέτος το Διεθνές Συνέδριο Balkans, Black Sea & the Adriatic Oil & Gas στις 22-25 Σεπτεμβρίου 2015 με την ακαδημαϊκή στήριξη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Ενέργεια: Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Σημαντικές παρουσίες συμπεριλαμβανομένων CEOs ενεργειακών επιχειρήσεων και βιομηχανιών, υπουργών, στελεχών και φορέων της ενεργειακής αγοράς και εκπροσώπων σημαντικών ερευνητικών ινστιτούτων και δεξαμενών σκέψης θα συζητήσουν επίκαιρα θέματα ενεργειακής πολιτικής, ρύθμισης και οικονομίας. Σε μία εξαιρετικά σύνθετη και μεταβατική περίοδο από πολιτικοοικονομικής σκοπιάς με σημαντικά ενεργειακά projects στο τραπέζι αλλά και πολλά ανοικτά μέτωπα στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, το συνέδριο αποκτά ειδικό ενδιαφέρον που ξεπερνάει τα όρια της ΝΑ Ευρώπης. Σημαντικές αναμένεται να είναι οι τοποθετήσεις γύρω από την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, τον Νότιο Διάδρομο και το ρόλο των χωρών της Βαλκανικής, της Μαύρης θάλασσας και της Αδριατικής στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

http://energypress.gr/

Ν. Λυγερός - Η κυβέρνηση δεν γίνεται με τεχνάσματα

Η κυβέρνηση δεν γίνεται με τεχνάσματα, ειδικά όταν η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί σε σοβαρές και εθνικές προκλήσεις, πρέπει να διαθέτει αξιοπιστία και να είναι ικανή να δημιουργήσει και στρατηγήματα. Η πατρίδα μας πρέπει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας κι ένα σημαντικό προαπαιτούμενο είναι το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ, διότι μόνο αυτή έχει τη δυνατότητα να οικοδομήσει ένα στρατηγικό πλαίσιο ικανό να φέρει ανάπτυξη και ανάκαμψη. Τα πράγματα είναι πλέον σοβαρά οικονομικά και το χτένι έχει φτάσει στον κόμπο. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια ασχετοσύνης και ανικανότητας. Η ελληνική ΑΟΖ είναι μια προτεραιότητα και με τη θέσπιση και με τις οριοθετήσεις. Και οι τριμερείς είναι βασικές για το μέλλον. Επίσης ο μεγάλος διαγωνισμός περί υδρογονανθράκων είναι σε εξέλιξη. Το ίδιο ισχύει για το Interconnector EuroAsia και τον αγωγό East-Med. Χρειάζονται λοιπόν άνθρωποι και πολιτικοί που ξέρουν να τα διαχειριστούν κι όχι άτομα που προσποιούνται ότι πράττουν, ενώ ασχολούνται με άλλα λόγω ιδεολογίας και δογματισμού. Φτάνουν πια οι προσπάθειες, θέλουμε τώρα υλοποιήσεις.

Η συνέχεια εδώ... http://lygeros.org/articles?n=21211&l=gr

Το Αμβούργο ζητά επιδοτήσεις για πλοία που καταναλώνουν LNG

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα η Ένωση των Γερμανών Εφοπλιστών (Verband Deutscher Reeder, VDR,) και φορείς της γερμανικής ναυτιλίας ζητούν από τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο να προτείνει και να εισαγάγει άμεσες ή έμμεσες κρατικές επιδοτήσεις για τη ναυπήγηση νέων πλοίων που κινούνται με LNG. Επιπρόσθετα ζητείται από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τους γενικότερους κανόνες σχετικά με την ασφάλεια στα πλοία LNG – αλλά και για τις συνθήκες ασφαλούς φόρτωσης και εκφόρτωσης του συγκεκριμένου φορτίου.
Η ανακοίνωση της VDR δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες μέρες και φιλοξενείται, στα γερμανικά στην ιστοσελίδα της Ένωσης. Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση η VDR τονίζει ότι η Γερμανία καταλαμβάνει μια ισχυρή θέση στην τεχνολογία LNG η οποία θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω με τη θέσπιση ενός καθεστώτος παροχής κινήτρων- επιδοτήσεων για νέες ναυπηγήσεις πλοίων που θα καταναλώνουν το συγκεκριμένο καύσιμο.
Μέχρι σήμερα όσα πλοία καταναλώνουν ολικώς ή μερικώς καύσιμα LNG έχουν υποστηριχθεί με κρατικές επιδοτήσεις από χώρες της Ευρώπης, οπότε σε αυτό το πλαίσιο, η Γερμανία ως σημαντικό ναυτικό έθνος θα πρέπει να αναλάβει ένα πρωτοποριακό ρόλο.
Οι κρατικές επιδοτήσεις σύμφωνα με την VDR θα έχουν εκτός από την υποστήριξη ενός περιβαλλοντικού φιλικού και υπερσύγχρονου γερμανικού στόλου, την περαιτέρω τεχνολογική εξειδίκευση στο συγκεκριμένο κλάδο όσο και την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας στα γερμανικά ναυπηγεία και στη παραναυτιλιακή βιομηχανία.

Ίσως και πετρέλαιο στο κοίτασμα-γίγαντα της Αιγύπτου

Το ενδεχόμενο ύπαρξης πετρελαίου, κάτω από το κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου, που γειτνιάζει με την κυπριακή ΑΟΖ, ανακοινώνει η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ.

Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός, που ανακάλυψε το κοίτασμα Ζορ, ανακοίνωσε επίσημα ότι υπάρχει δυνητικός γεωτρητικός στόχος σε πετρώματα ηλικίας κρητιδικού που μπορεί να παραπέμψει σε ύπαρξη πετρελαίου.
Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων του Υπουργείου Ενέργειας Στέλιος Νικολαΐδης δεν απέκλεισε τέτοιο ενδεχόμενο ωστόσο -όπως είπε- το θέμα χρήζει ιδαίτερης έρευνας.
Ο κ. Νικολαΐδης χαρακτήρισε ως πολύ μεγάλης σημασίας την ανακάλυψη από τεχνικής και γεωλογικής πλευράς, λόγω του μεγέθους της, του γεγονότος ότι το κοίτασμα εντοπίσθηκε σε ανθρακικά πετρώματα και της πολύ κοντινής της απόστασης στην κυπριακή ΑΟΖ.
"Πρόκειται", επισήμανε ο Στέλιος Νικολαΐδης στο ΡΙΚ, "για εξέλιξη που αναβαθμίζει το ενεργειακό δυναμικό της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου, σε πολύ μεγάλο βαθμό".

Σύνταξη: Κώστας Κωνσταντίνου
Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Ν. Λυγερός - Αντικειμενικές αξίες

Όταν σ’ ένα πολιτικό χώρο δεν υπάρχουν καν αντικειμενικές αξίες, πώς μπορείς να περιμένεις κάποια εξέλιξη συνεφαρμογής κάποιας πολιτικής. Όταν έχει αποδειχθεί ότι το μόνο που έχει σημασία είναι το κόμμα και μόνο αυτό ό,τι και να γίνει στην πατρίδα μας, γιατί ακόμα αναρωτιέσαι αν υπάρχει ελπίδα. Η ουσία είναι σίγουρα αλλού, ειδικά όταν συνειδητοποιείς ότι είναι ανίκανο να παίξει κάποιο ρόλο στην στρατηγική και στην ενέργεια. Διότι οι στημένες διαπραγματεύσεις όχι μόνο δεν ευνόησαν την πορεία της Ελλάδας, αλλά κατάφεραν να την υποβαθμίσουν αφού άλλες ήταν οι προτεραιότητες και αυτές δεν είχαν έναν εθνικό στόχο. Οι αντικειμενικές αξίες δεν σχετίζονται με την ιδεολογία του μηδενισμού. Τώρα η Ελλάδα έχει να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις και πράξεις στου τομείς της στρατηγικής και της ενέργειας, αξιοποιώντας ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, για να δράσει ο Ελληνισμός ακόμα πιο αποτελεσματικά.

Η συνέχεια εδώ... http://lygeros.org/articles?n=21167&l=gr

Ν. Λυγερός - Από τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ

Τώρα όσο και να θέλουν μερικοί να μειώσουν το θέμα της ΑΟΖ, έχουν ένα αντικειμενικό πρόβλημα με την εμφάνιση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο: Tamar (2009), Leviathan (2010), Αφροδίτη (2011) και φέτος δύο στην αιγυπτιακή ΑΟΖ και ειδικά το Zohr (2015) το οποίο είναι υπεργιγάντιο. Λόγω αυτών των υπάρξεων ακόμα και τα πανεπιστήμια έχουν ενεργοποιηθεί στην Κύπρο (Bachelor, Master, Phd) όσο και στην Ελλάδα και τώρα στο διαδίκτυο υπάρχει ειδικός ιστότοπος για τις σπουδές του τομέα της ενέργειας και των υδρογονανθράκων. Με άλλα λόγια στον τομέα τον επιστημονικό δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία. Αυτό αφορά τις προοπτικές παραδείγματος χάρη με τα κοιτάσματα στόχους Πύρρος και Αχιλλέας στο θαλάσσιο οικόπεδο 2 στο Ιόνιο, και με το οικόπεδο στόχος Μίνωας στο θαλάσσιο οικόπεδο 14 Νότια της Κρήτης, ξέρουμε ότι υπάρχουν αντικειμενικά κι ότι όλα εξαρτούνται από εμάς αν θα τα αξιοποιήσουμε δίχως να ξεχάσουμε βέβαια ότι όλα αυτά γίνονται πάντα μέσα στο πλαίσιο της ΑΟΖ. Διότι τα στρατηγικά αποθέματα βρίσκονται μακριά από τις ακτές και βέβαια εκτός των 6 ΝΜ

Η συνέχεια εδώ... http://lygeros.org/articles?n=21160&l=gr

Ν. Λυγερός - Η ομαλοποίηση έρχεται μόνο με πράξεις

Ενώ η Ελλάδα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά από όλα αυτά που ζήσαμε και ζούμε τους τελευταίους μήνες, αρχίζουν επιτέλους οι αναλυτές να μιλούν για την έννοια της ομαλοποίησης που προήλθε από τη συμφωνία και την προκήρυξη των εκλογών. Αυτό κι αν είναι αδιανόητο. Διότι πρακτικά σημαίνει ας γίνει ό,τι είναι να γίνει, αρκεί να μη γίνει αυτό που έγινε. Σε επίπεδο στρατηγικής και ενέργειας όχι μόνο δεν έγινε τίποτα, αλλά αυτά που έγιναν ήταν ό,τι πρέπει για να χαθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας σε θέματα διαγωνισμού υδρογονανθράκων. Ο μικρός διαγωνισμός δεν έχει καταλήξει ακόμα, μετά από τόσο καιρό. Και ο μεγάλος διαγωνισμός βασίζεται πια επί της ουσίας, μόνο πάνω στο δεύτερο θαλάσσιο οικόπεδο. Αμέσως μετά τις εκλογές θα πρέπει να ασχοληθούμε με την τριμερή Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος για την υπόθεση του τριπλού σημείου και των οριοθετήσεων των ΑΟΖ μας.Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε ανθρώπους που ξέρουν το θέμα κι όχι που ακόμα αναρωτιούνται ποιος είναι φάκελος και ποιο το ιστορικό του. Αυτά τα θέματα είναι εθνικά, δηλαδή υπερκομματικά

Η συνέχεια εδώ... http://lygeros.org/articles?n=21159&l=gr

Ν. Λυγερός - Από την πολιτική ασάφεια στην ενεργειακή σταθερότητα

Ο μεγάλος διαγωνισμός περί υδρογονανθράκων με τα 20 θαλάσσια οικόπεδα είναι ένα καλό κριτήριο για να αξιολογηθεί η ασχετοσύνη μερικών που το έπαιξαν αρμόδιοι και τα έκαναν θάλασσα για την Ελλάδα. Όταν δημοσιεύτηκε ο διαγωνισμός, οι ξένοι παρατηρητές, τον χαρακτήρισαν ως πολύ επαγγελματικό. Στη συνέχεια εκδόθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι έγινε αποδεκτός από τα 28 κράτη-μέλη χωρίς εξαίρεση. Μετά όμως είδαμε τα πάντα: την παραλίγο ακύρωσή του, την παραλίγο τροποποίησή του, την παράτασή του, δίχως να γίνονται πια οι απαιτούμενες επαφές για να λειτουργήσει δυναμικά, αφού άλλες ήταν οι προτεραιότητες και τελικά έχουμε μόνο τρεις υποψηφιότητες για 20 θαλάσσια οικόπεδα, ενώ η Κύπρος είχε 33 για 12 οικόπεδα. Υπήρξε ενδιαφέρον μόνο σε τρία αντί για εννέα στην Κύπρο. Και πάλι καλά που δεν αποσύρθηκαν όλοι με όλα όσα έγιναν λόγω πολιτικής ασάφειας, γιατί κανένας δεν θέλει να υπογράψει ένα συμβόλαιο μ' ένα κράτος που δεν ξέρει τι του γίνεται, γιατί ο καθένας λέει τα δικά του. Δεν μας έφταναν όλα αυτά και μάθαμε ότι δεν ανοίχτηκαν καν οι φάκελοι των υποψηφιοτήτων, ενώ ο καθένας δίνει αυτόματα 100.000 Ευρώ

Η συνέχεια εδώ... http://lygeros.org/articles?n=21158&l=gr

Ν. Λυγερός - Κυπριακή ΑΟΖ και Κυπριακό

Με τα νέα δεδομένα στον τομέα των υδρογονανθράκων, η κυπριακή ΑΟΖ αποκτά όλο και περισσότερο σημασία ως γεωπολιτικό εργαλείο και βέβαια έρχεται να αφοπλίσει όλους όσους βιάζονται να λύσουν το κυπριακό με κάθε τρόπο δίχως βέβαια να την αξιοποιήσουν. Διότι βλέπουμε όλο και πιο ξεκάθαρα ότι οι δηλώσεις περί διαπραγματεύσεων ότι αλλάζουν κάθε τόσο και λιγάκι. Έτσι ενώ στην αρχή όλα παρουσιάζονταν με τον πιο θετικό τρόπο κάθε φορά υπάρχει και μια νέα δήλωση που έρχεται να εξηγήσει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Το είδαμε ήδη με το περιουσιακό και τώρα ακούμε διάφορα για το εδαφικό που θυμίζουν περιπτώσεις χειρότερες από αυτές που απορρίψαμε ήδη πριν μια δεκαετία. Ταυτόχρονα ενώ προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν το ρόλο της κυπριακής ΑΟΖ, μέσα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, αυτή κάθε φορά με νέα δεδομένα έρχεται ενισχυμένη. Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχει μία ασυμμετρία μεταξύ του λεξιλογίου της προπαγάνδας και της αλήθειας της πραγματικότητας. Έτσι κάθε ενημερωμένος Κύπριος πολίτης μπορεί ν' αντιληφθεί πως η προσποίηση δεν είναι η πραγματικότητα κι ότι η πραγματικότητα

Η συνέχεια εδώ... http://lygeros.org/articles?n=21157&l=gr

Ν. Λυγερός - Από το κοίτασμα Zohr στην κυπριακή ΑΟΖ

Με το κοίτασμα Zohr και λόγω του μεγέθους και λόγω της απόστασης από την κυπριακή ΑΟΖ, πολλοί παράγοντες αναγκάζονται πλέον να εκδηλωθούν για να φανεί ότι κάνουν και κάτι. Έτσι με όλες τις δηλώσεις που ακούγαμε για την ENI και στη συνέχεια για την Total, βλέπουμε ότι υπάρχει μία αλλαγή φάσης που παίρνει μεγάλες διαστάσεις τουλάχιστον για όσους ήθελαν να μειώσουν και τον ρόλο της κυπριακής ΑΟΖ και τον ρόλο των κοιτασμάτων της εκτός του κοιτάσματος Αφροδίτης. Επί της ουσίας όμως για όσους ξέρουν από ενεργειακή στρατηγική δεν αλλάζει τίποτα. Απλώς μερικοί αναγκάζονται να αλλάξουν τοποθέτηση για να είναι συμβατοί με την αλήθεια των πραγμάτων. Η ENI και η Total παραμένουν στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και να ήθελαν να το διαψεύσουν μερικοί για να υποβαθμίσουν την όλη έρευνα που γίνεται στα θαλάσσια οικόπεδα. Η ENI και η Total συνεργάζονται εδώ και δεκαετίες με το θέμα των μετρήσεων και των αποτελεσμάτων των γεωτρήσεων, διότι συμφέρει και τις δύο ειδικά όταν είναι σε κοντινές περιοχές.

Η συνέχεια εδώ... http://lygeros.org/articles?n=21156&l=gr

Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος - Ελληνο-Αιγυπτιακός Διαγωνισμός θαλασσίων οικοπέδων Λεκάνης Ηροδότου

Εδώ και τρία χρόνια η Αίγυπτος προκήρυξε σε διεθνή διαγωνισμό δύο πολύ σημαντικά θαλάσσια οικόπεδα, το 9 έκτασης 3.765 km2, το οποίο εφάπτεται με τα οικόπεδα 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ, και το 12 έκτασης 7.150 km2, το οποίο νοτιοανατολικά της Κρήτης εφάπτεται με την ελληνική ΑΟΖ και βρίσκεται στην Λεκάνη του Ηροδότου. Να σημειώσουμε βέβαια ότι το 12 σέβεται πλήρως την μέση γραμμή συμπλέγματος Καστελλόριζου-Αιγύπτου. Στο θαλάσσιο οικόπεδο 9 της Αιγύπτου, το οποίο παραχωρήθηκε στην ιταλική εταιρεία ΕΝΙ, ανακαλύφθηκε το υπεργιγαντιαίο (supergiant) κοίτασμα φυσικού αερίου Zohr, το οποίο άλλαξε τελείως τις προοπτικές ανάπτυξης της μείζονος περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Αντίθετα για το οικόπεδο 12 δεν υπήρξαν ενδιαφερόμενες εταιρείες λόγω του ότι θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερο σε μέγεθος, δεδομένου του μεγάλου θαλάσσιου βάθος του (2.500 με 3.000 μέτρα). Για τον παραπάνω λόγο και ανεξάρτητα από το πότε θα νομιμοποιηθεί η ΑΟΖ μας στην περιοχή, και ξέρουμε όλοι ότι έχει καθυστερήσει δραματικά, προτείνουμε: όπως αυτό συνηθίζεται με επαγγελματικό τρόπο σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου, μετά από συνεννόηση με την Αίγυπτο, οι δύο χώρες από κοινού να προκηρύξουν σε διεθνή διαγωνισμό ταυτόχρονα δύο συνορεύοντα οικόπεδα της Λεκάνης του Ηροδότου. Ένα θαλάσσιο οικόπεδο από την ελληνική Λεκάνη Ηροδότου

Η συνέχεια εδώ... http://lygeros.org/articles?n=21141&l=gr

Ν. Λυγερός - Το κοίτασμα Zohr και η αναβάθμιση της Ελλάδας

Το κοίτασμα Zohr αναβαθμίζει ενεργειακά την Αίγυπτο, αφού μέσω της ΑΟΖ της, της παρέχει αυτάρκεια στον τομέα των υδρογονανθράκων. Όμως η συμβολή αυτού του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος δεν είναι μόνο αυτό. Μπορεί να ακούμε ότι βρίσκεται κοντά στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά όσο το κοίτασμα δεν έχει κάποια επέκταση μέσα της, δεν αλλάζει κανένα δεδομένο. Διότι πολύ απλά η Κύπρος δεν είναι απαραίτητη για την Αίγυπτο ως πέρασμα, αφού έχει ζώνη επαφής με την ελληνική ΑΟΖ. Βέβαια και πάλι η ασχετοσύνη μπερδεύει αυτή την περίπτωση με αυτή του Ισραήλ που πρέπει αναγκαστικά να περάσει από την κυπριακή ΑΟΖ για να εισέλθει σε ευρωπαϊκό χώρο. Σε κάθε περίπτωση είναι η Ελλάδα που αναβαθμίζεται ως πέρασμα ειδικά αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή ανακάλυψη, αφού είναι η ιταλική ENI που εντόπισε το κοίτασμα Zohr και η Ιταλία ανήκει στους μεγαλύτερους καταναλωτές φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα βρίσκεται ήδη ανάμεσα στα κοιτάσματα φυσικού αερίου και στους καταναλωτές,

Η συνέχεια εδώ... http://lygeros.org/articles?n=21121&l=gr

Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος - Τριμερής, τριπλό σημείο επαφής και σεισμικά δεδομένα

Στη τριμερή Αίγυπτο-Ελλάδα-Κύπρο δεν παίζουν μόνο και μόνο διπλωματικά παίγνια, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Αντιθέτως μέσω του πλαισίου των ΑΟΖ μας μεταξύ των τριών χωρών, όπου πρέπει να κάνουμε τρεις οριοθετήσεις: Αίγυπτος-Ελλάδα, Ελλάδα-Κύπρος και επέκταση της υπάρχουσας Κύπρος-Αίγυπτος, δίνουμε έμφαση στο τριπλό σημείο επαφής των ΑΟΖ των τριών μας. Αυτό το σημείο που βρίσκεται στην ίδια απόσταση από τις τρεις χώρες, δεν είναι απλώς μαθηματικό, αφού θα παίξει ένα ρόλο χειροπιαστό στη φάση εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων μαζί με τις οριοθετήσεις, αν υπάρχει κοίτασμα στην περιοχή του. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για μία απλή διπλωματική συμφωνία, αφού θα έχει επιπτώσεις και στην στρατηγική και στην ενέργεια. Τότε με αυτό το πεδίο, μερικοί μπορούν να αναρωτηθούν αν διαθέτουμε κάποιες γνώσεις για την περιοχή της Λεκάνης Ηροδότου.

Ν. Λυγερός - Διατμηματικό Μεταπτυχιακό στους Υδρογονάνθρακες

Μπορεί πολιτικοί ή ακόμα και κόμματα να μην έχουν καταλάβει ακόμα το τι έχουμε δημιουργήσει ως δυναμική με το πλαίσιο της ελληνικής ΑΟΖ, αλλά τα πανεπιστήμια προχωρούν δυναμικά και δημιουργούν μεταπτυχιακά στον τομέα της έρευνας και της εκμετάλλευσης των Υδρογονανθράκων. Διότι είδαν ότι το τοπίο έχει ανοίξει κι ότι μιλούμε πια ανοιχτά για την ΑΟΖ δίχως φοβίες και δεν υπάρχουν πια τα απαγορευτικά που έζησαν ακόμα και πριν μερικά χρόνια. Τώρα μπορούν όλοι να εκφραστούν ελεύθερα και να μιλήσουν με την ειδικότητά τους για αυτό το σπουδαίο θέμα. Ακολουθούμε επιτέλους, και σε αυτόν τον τομέα, τα παραδείγματα της Κύπρου με τα έξι πανεπιστήμιά της. Επιπλέον τα πανεπιστήμια ξέρουν ότι αυτά τα προγράμματα είναι κερδοφόρα για αυτά. Κι επειδή άρχισαν οι διαγωνισμοί στην Ελλάδα για τους υδρογονάνθρακες ξέρουν επίσης ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον.

Η συνέχεια εδώ... http://lygeros.org/articles?n=21118&l=gr

Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος - Η νέα ανακάλυψη κοιτάσματος Φυσικού Αερίου Νοτιοδυτικά της Κύπρου και η σημασία της για την Ελλάδα

Εδώ και 5 χρόνια προσπαθούμε συστηματικά να πείσουμε τους πολιτικούς μας από όλο το πολιτικό φάσμα, για να ξέρουν και τι γίνεται πραγματικά, ότι οι προτεραιότητες και το "timing" της ανάδειξης του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου της ελληνικής ΑΟΖ έχει πολύ μεγάλη σημασία για την πατρίδα μας. Είχαμε εξάλλου πάντα τονίσει ότι παρότι η Νότια Κρήτη είναι μία τελείως ανεξερεύνητη περιοχή, θα έπρεπε να αποτελέσει ερευνητική προτεραιότητα για την χώρα μας λόγω της γειτονίας της με την ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου, αλλά και των σχέσεων που έχουμε αναπτύξει και υλοποιούνται μάλιστα με τις τριμερείς. Γνωρίζουμε ότι έγινε το αντίθετο και προτεραιότητα δόθηκε - μέσω των εκτελεσθέντων σεισμικών ερευνών - στο βόρειο Ιόνιο, με την δικαιολογία ότι οι σεισμικές καταγραφές θα μπορούσαν να είναι πιο ελκυστικές στην διεθνή αγορά, ενώ επί της ουσίας τα κοιτάσματα Νότια της Κρήτης έχουν πολλαπλή αξία. Χρέος μας όμως είναι να συνεχίσουμε την ερευνητική προσπάθεια εντοπισμού κοιτασμάτων μέσα στην ελληνική ΑΟΖ Νότια της Κρήτης που θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικές συνέργειες ανάπτυξης (αγωγών ή υγροποίησης) με τα κοιτάσματα των ΑΟΖ της Κύπρου ή/και της Αιγύπτου.

Η συνέχεια εδώ... http://lygeros.org/articles?n=21112&l=gr