Συμφωνία Energean για έρευνα υδρογονανθράκων στο Μαυροβούνιο
Την παραχώρηση προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων δύο θαλάσσιων οικοπέδων στο Μαυροβούνιο συμφώνησε η Energean Oil & Gas με το Υπουργείο Οικονομίας του Μαυροβουνίου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την εταιρία.
Επισημαίνεται ακόμη ότι
-Η δυτική πλευρά της Αδριατικής έχει αποδειχθεί μία ιδιαίτερα παραγωγική περιοχή εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, τόσο σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο (Ιταλία) όσο και σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο (Ιταλία και Κροατία). Αντιθέτως, η Ανατολική Αδριατική παραμένει ουσιαστικά υποεξερευνημένη, παρόλο που διαθέτει τα στοιχεία που απαιτούνται για τη δημιουργία δυναμικού υδρογονανθράκων.
-Η Energean εκτιμά ότι το Μαυροβούνιο πιθανότατα βρίσκεται στο κομβικό σημείο αυτού του αναξιοποίητου και υποερευνημένου δυναμικού στην Ανατολική Αδριατική. Η γεωλογία της χώρας έχει μελετηθεί εκτενώς από την εταιρεία η οποία εδώ και ενάμιση χρόνο εφαρμόζει τα ερευνητικά της προγράμματα στις παραχωρήσεις των Ιωαννίνων και του Κατακόλου, έχοντας αντλήσει πολύτιμα δεδομένα για την ευρύτερη περιοχή.
Η συμφωνία για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα έχει υποβληθεί προς έγκριση στο Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου.
Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ
Ετικέτες
Text
Ν. Λυγερός - Κυπριακός γύρος αδειοδότησης
Όταν βλέπουμε πώς εξελίσσεται ο τρίτος γύρος αδειοδότησης στη Κύπρο είναι αναμενόμενο να κάνουμε συγκρίσεις με τα δεδομένα της Ελλάδας, αλλά θα ήταν ένα τεράστιο λάθος διότι η διαφορά των απόψεων των κυβερνήσεων είναι τόσο ριζικές που το όλο πλαίσιο είναι στημένο από την ελληνική πλευρά. Διότι στην Κύπρο, έχουμε πολλές κυβερνήσεις από διάφορες κομματικές αποχρώσεις που στο τέλος της ημέρας έκαναν όλες το ίδιο πράγμα για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ. Ενώ στην Ελλάδα τρομάξαμε να δούμε αναφορά για την ΑΟΖ πριν τις εκλογές του 2012. Στην συνέχεια ενώ υπήρξαν προσπάθειες φτάσαμε στο επίπεδο να έχουμε μια τέτοια ανικανότητα διαχείρισης του θέματος που αγγίζει ακόμα και την ιστορία. Μετά από τόσες εξηγήσεις σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο έχουμε ακόμα κυβερνόντες που δεν ξέρουν τι είναι η ΑΟΖ επί του πρακτέου και μαθαίνουν μόνο τώρα και από εμάς ότι υπάρχει γύρος αδειοδότησης στην Ελλάδα και αυτό με βάση τα θαλάσσια οικόπεδα που δημιουργήσαμε το 2014. Με τέτοια δεδομένα σε πολιτικό επίπεδο, τι να συγκρίνουμε με την Κύπρο...
Η συνέχεια εδώ: http://lygeros.org/articles.php?n=26074&l=gr
Τι προβλέπει το συμβόλαιο στον 3ο γύρο αδειοδότησης της ΑΟΖ - Θα πληρώνεται με το τετραγωνικό χιλιόμετρο η Κυπριακή Δημοκρατία
Το πρότυπο συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής στη βάση του οποίου θα συναφθούν τα συμβόλαια μεταξύ της Δημοκρατίας και των εταιρειών που θα κερδίσουν τις άδειες για έρευνα στα οικόπεδα 6, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ, δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.
Το συμβόλαιο περιλαμβάνει τη φόρμουλα που θα χρησιμοποιηθεί ώστε να γίνει η κατανομή των παραγόμενων υδρογονανθράκων. Όπως αναφέρεται, η εταιρεία με την οποία θα υπογραφεί το συμβόλαιο, θα μπορεί να πάρει και να εξάγει ελεύθερα το μερίδιο που της αναλογεί. Διευκρινίζεται δε, πως σε περίπτωση που τα έξοδα για μία χρονιά υπερβαίνουν των εσόδων, το ποσό θα μεταφέρεται για ανάκτηση στην επόμενη χρονιά μέχρι να ανακτηθεί πλήρως ή μέχρι να ολοκληρωθεί το συμβόλαιο. Μετά την ολοκλήρωση του συμβολαίου, δεν μπορεί να υπάρξει ανάκτηση ποσού που δαπανήθηκε για έρευνες με οποιοδήποτε τρόπο.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, σκοπός του συμβολαίου είναι η υπογραφή συμφωνίας για έρευνες, εκτιμήσεις, ανάπτυξη και παραγωγή υδρογονανθράκων και η παροχή της απαιτούμενης υποδομής τόσο εντός όσο και εκτός της περιοχής που θα γίνουν οι έρευνες μέχρι και το σημείο παράδοσης, με την εταιρεία να αναλαμβάνει πλήρως τους όποιους κινδύνους και έξοδα.
Σημειώνεται πως η εταιρεία που θα αναλάβει τις έρευνες, θα παράσχει όλο το απαιτούμενο κεφάλαιο, τον εξοπλισμό, την αναγκαία τεχνολογία και το προσωπικό και θα της αναλογεί εξ’ ολοκλήρου το ρίσκο των όποιων εξόδων χρειαστεί να γίνουν.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ενέργειας θα έχει τη γενική επίβλεψη και εποπτεία των εργασιών που θα διεξάγονται. Η αρχική περίοδος αδειοδότησης θα αφορά περίοδο τριών ετών ενώ μπορούν να γίνουν δύο ανανεώσεις, διάρκειας δύο ετών η κάθε μία. Σε κάθε ανανέωση, η εταιρεία θα πρέπει να αποδεσμεύει 25% των τεμαχίων για τα οποία είχε λάβει την αρχική άδεια.
Έσοδα ετησίως
Τα έσοδα που θα έχει το κράτος προέρχονται από διάφορες πρόνοιες της συμφωνίας. Τα σταθερά έσοδα αφορούν σε 25 ευρώ ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ετησίως της περιοχής, για την οποία θα ανατεθεί η άδεια για την αρχική περίοδο, 30 ευρώ ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο κατά τη διάρκεια της πρώτης ανανέωσης και 35 ευρώ κατά τη διάρκεια της δεύτερης ανανέωσης. Κατά τη διάρκεια της Άδειας Εκμετάλλευσης, η εταιρεία θα καταβάλει 500 ευρώ ανά τ.μ. της περιοχής εκμετάλλευσης.
Επιπλέον, η εταιρεία θα πληρώσει ένα ποσό ως μπόνους κατά την υπογραφή της αρχικής συμφωνίας, και έξτρα ποσό εάν η ημερήσια παραγωγή αερίου ή πετρελαίου ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο ημερησίως.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία που θα αναλάβει τις έρευνες, θα πρέπει να καταθέσει τραπεζική εγγυητική ανάλογη του 20% του συνολικού κόστους των εργασιών που θα γίνουν, περιλαμβανομένων των σεισμικών ερευνών και των γεωτρήσεων. Σε περίπτωση που κατά την ολοκλήρωση της αρχικής περιόδου των τριών ετών, η εταιρεία που θα αναλάβει τις έρευνες δεν κατορθώσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τότε ο υπουργός θα μπορεί να κάνει χρήση της εγγυητικής. Εναλλακτικά, η εταιρεία θα μπορεί να καταβάλει στο κράτος, το 80% της αξίας των εργασιών που δεν κατόρθωσε να πραγματοποιήσει.
Ενημέρωση για επιτυχία
Το συμβόλαιο προβλέπει πως σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτασμάτων κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο υπουργός Ενέργειας θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα ενώ εντός περιόδου τριάντα ημερών θα πρέπει να τύχει λεπτομερούς ενημέρωσης σε σχέση με την ποσότητα και την ποιότητα του ευρήματος.
Στη συνέχεια, ο υπουργός θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για τις διαδικασίες αξιολόγησης της γεώτρησης που θα γίνουν και το κόστος που θα έχουν. Σε περίπτωση που εντοπιστεί κοίτασμα κατά τη διάρκεια της δεύτερης χρονικής παράτασης που δόθηκε, τότε το Υπουργικό Συμβούλιο θα μπορεί να παραχωρήσει επιπρόσθετη παράταση έξι μηνών για πετρέλαιο και 24 μηνών για φυσικό αέριο ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης.
Σε περίπτωση που κοίτασμα κριθεί εμπορεύσιμο, θα πρέπει εντός περιόδου έξι μηνών να υποβληθεί σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής το οποίο θα περιλαμβάνει την περιοχή, την εκτίμηση για ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου, την ποιότητά τους και μελέτη σε σχέση με τον τρόπο που θα γίνει η εξόρυξη. Θα πρέπει να καταγράφεται επίσης, η μέγιστη οικονομική απόδοση της παραγωγής και τα αναμενόμενα ετήσια επίπεδα παραγωγής βασισμένα σε διεθνείς πρακτικές υπολογισμού. Θα πρέπει επίσης να ξεκαθαρίζεται το σημείο παράδοσης είτε φυσικού αερίου είτε πετρελαίου. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρος ο τρόπος παραγωγής με καταγραφή όλων τω αναγκαίων εγκαταστάσεων, εξοπλισμού, κεφαλαιακών εξόδων και κόστους λειτουργίας.
25ετούς διάρκειας
Αξίζει να σημειωθεί πως η Άδεια Εκμετάλλευσης θα έχει διάρκεια 25 ετών και εφόσον το αιτηθεί εγκαίρως η εταιρεία θα μπορεί να επεκταθεί για ακόμα δέκα χρόνια. Το συμβόλαιο περιλαμβάνει πρόνοιες ακόμα και για τη λήξη της συμφωνίας και τον τρόπο που αυτή θα ολοκληρωθεί. Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως έξι χρόνια πριν την υπολογιζόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης της εμπορικής εκμετάλλευσης ή όταν το κοίτασμα έχει φτάσει στο 50% της εκτιμώμενης παραγωγής του, θα πρέπει να υποβληθεί σχέδιο για ολοκλήρωση των εργασιών που θα περιλαμβάνει το σχέδιο αποσυναρμολόγησης των εγκαταστάσεων και το συνολικό κόστος που θα έχει κάτι τέτοιο.
Σε είδος ή μετρητά
Αξίζει να σημειωθεί πως η Δημοκρατία θα έχει το δικαίωμα να παραλάβει το μερίδιο που της αναλογεί από τους υδρογονάνθρακες είτε σε είδος στο σημείο παράδοσης, είτε σε μετρητά. Τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να συμβεί αν ο υπουργός ενημερώσει έξι μήνες προηγουμένως την εταιρεία ότι επιθυμεί να της πουλήσει συγκεκριμένη ποσότητα υδρογονανθράκων που της αναλογεί για ένα συγκεκριμένο τρίμηνο. Τότε θα καθοριστεί η τιμή στην οποία η εταιρεία θα αγοράζει το πετρέλαιο ή το αέριο από τη Δημοκρατία και στη συνέχεια η αγορά για κάθε τρίμηνο θα ανανεώνεται αυτόματα, μέχρι να αποφασίσει αλλιώς ο υπουργός. Κάθε τρίμηνο θα γίνεται επαναξιολόγηση της τιμής αγοράς του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου.
Όσον αφορά την εσωτερική αγορά, ο υπουργός θα πρέπει και πάλι να ενημερώνει τρεις μήνες προηγουμένως την εταιρεία ότι έχει υποχρέωση να πωλήσει συγκεκριμένες ποσότητες αργού πετρελαίου στη Δημοκρατίας για σκοπούς εγχώριας κατανάλωσης. Και σ’ αυτήν την περίπτωση, η τιμή πώλησης θα είναι βασισμένη στη διεθνή τιμή πώλησης του σχετικού τριμήνου. Σχετική πρόνοια προβλέπει πως σε περίπτωση πολέμου ή αναμονής πολέμου ή εθνικής εκτάκτου ανάγκης, ο υπουργός μπορεί να ζητήσει όπως αυξηθεί η παραγωγή στο απαιτούμενο επίπεδο.
Ν. Λυγερός - Ελληνική ΑΟΖ και πολιτικό κέρδος
Επειδή ο μέσος πολιτικός έχει συνηθίσει να λειτουργεί μόνο και μόνο με την έννοια του πολιτικού κόστους, η συμπεριφορά του δεν είναι προετοιμασμένη στην έννοια του πολιτικού κέρδους. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα μείνει στην ιστορία της Κύπρου, μεταξύ άλλων βέβαια, ως ο πολιτικός που έδωσε στην Κύπρο, ΑΟΖ, μια ιδέα που δεν είχε νόημα πριν το 2004. Στη συνέχεια όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι αξιοποίησαν αυτό το έργο, δίχως απαραίτητα να λένε βέβαια ότι του χρωστούν γιατί τότε του ασκούσαν σκληρή κριτική. Σημασία όμως έχει ότι οι επιλογές του είναι πια για την Κύπρο, η ίδια της η ιστορία. Πρέπει λοιπόν να γίνει κατανοητό ότι και για την ελληνική ΑΟΖ το ίδιο θα γίνει. Δεν έχουν σημασία όλοι οι επιστήμονες και οι τεχνικοί που προωθούν το θέμα, η ουσία είναι μία. Η Ελλάδα θα θυμάται μόνο τον πολιτικό που θα την θεσπίσει, διότι αυτό επαρκεί και τα άλλα είναι λεπτομέρειες. Πόσες κυβερνήσεις πέρασαν και δεν κατάλαβαν καν ότι το πιο σημαντικό που είχαν να κάνουν ήταν αυτή η πράξη και τίποτα άλλο. Αφού αυτή η πράξη θ’ αλλάξει όλα τα δεδομένα, όπως έγινε στην Κύπρο και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό, γιατί η Ελλάδα διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ της Μεσογείου....
Η συνέχεια εδώ: http://lygeros.org/articles.php?n=25881&l=gr
Ετικέτες
Text
Υπουργικό Συμβούλιο Ενέκρινε την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων για διαχείριση των κερδών από το Φυσικό Αέριο
Νομοσχέδιο για την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων στο πλαίσιο της διαχείρισης των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας του με λεπτομέρεια.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο για τους σχετικούς κανονισμούς για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων. Πρόκειται για το πλαίσιο διαχείρισης των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο.
Είχε προηγηθεί μια συστηματική εργασία, είχαμε δεχθεί συμβουλές από εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό και θεωρώ πως αυτό που προτείνουμε με το συγκεκριμένου νομοσχέδιο και τους κανονισμούς είναι ένα εξαιρετικά αξιόπιστο και διαφανές πλαίσιο για τη διαχείριση αυτών των σημαντικών μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο, από τους υδρογονάνθρακες.
Καθιερώνονται διαδικασίες διαφάνειας, πολλαπλά επίπεδα ελέγχου, αλλά και συγκεκριμένοι κανόνες για τη διαχείριση αυτών των εσόδων. Βασικός κανόνας. βασικό χαρακτηριστικό αυτού του πλαισίου είναι πως τα έσοδα θα τυγχάνουν διαχείρισης για τις μελλοντικές γενιές μέσω από τη μια της σταδιακής μείωσης του δημόσιου χρέους και παράλληλα με τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου που θα επιλέγει και θα πραγματοποιεί επενδύσεις εκτός Κύπρου, σε πολύ ασφαλείς και αξιόπιστες επενδυτικές επιλογές.
Η ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας δεν θα γίνει αμέσως τώρα επειδή απέχουμε ακόμη κάποια χρόνια από την έναρξη αυτής της ροής εσόδων, όμως το γεγονός ότι πολύ έγκαιρα, κάποια χρόνια πριν από την αναμενόμενη έναρξη της ροής εσόδων, το κράτος μας θεσπίζει ένα τέτοιο αξιόπιστο, διαφανές και λεπτομερές πλαίσιο, συμβάλλει στην αποκατάσταση εμπιστοσύνης, επενδυτικής περιλαμβανομένης, προς τη χώρα μας.
Το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί θα οδηγηθούν αμέσως στη Βουλή, η οποία θα κληθεί να εξετάσει και να εγκρίνει αυτό το πλαίσιο».
Ερωτηθείς πώς θα στελεχώνεται το Ταμείο, ο κ. Υπουργός είπε ότι «δεν προκύπτουν τώρα ζητήματα στελέχωσης και δεν θα πραγματοποιείται η διαχείριση κατά κύριο λόγο από στελέχη αυτού του οργανισμού. Όμως, βεβαίως, τελικά όταν δημιουργηθεί και όταν συσταθεί ο οργανισμός, που αυτό θα γίνει σε ένα κατοπινό διάστημα αφού προηγουμένως συσσωρευτεί ένα ελάχιστο ποσό που να δικαιολογεί την ίδρυση του οργανισμού, τότε αυτός ο οργανισμός θα μπορεί και θα πρέπει να στελεχωθεί με διαδικασίες που ο ίδιος ο οργανισμός θα καθορίσει και βεβαίως δεν πρόκειται να είναι στελέχωση με δημόσιους υπαλλήλους».
Σε ερώτηση αν το κράτος πάρει χρήματα από τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ θα προικοδοτηθεί αυτό το ταμείο, ο κ. Υπουργός είπε ότι «δεν θα ήθελα να προβώ σε εικασίες σε σχέση με το έσοδο από την αδειοδότηση, αλλά μέχρι την έναρξη της σταθερής ροής εσόδων, το όποιο έσοδο θα αξιοποιείται για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Άρα τυχόν έσοδο, για παράδειγμα από μια αδειοδότηση που δεν θα αποτελεί μέρος μιας σταθερής ροής εσόδων με βάση τους προτεινόμενους κανονισμούς, αποκλειστικά θα χρησιμοποιείται για τη μείωση του υφιστάμενου δημόσιου χρέους».
Σε ερώτηση για τις προτάσεις των Υπουργείων σε σχέση με το θέμα διορισμού μελών Διοικητικών Συμβουλίων διαφόρων οργανισμών η θητεία των οποίων λήγει σύντομα, ο κ. Υπουργός είπε ότι «έγκαιρα το Υπουργικό Συμβούλιο θα πάρει τις αποφάσεις του».
Ετικέτες
Text
Σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Αίγυπτο
Η BP Αιγύπτου και ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός ENI ανακοίνωσαν την Πέμπτη άλλη μία ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, στο πεδίο Baltim South στο Ανατολικό Δέλτα του Νείλου, ύστερα από άλλες δύο σημαντικές ανακαλύψεις στην περιοχή τον περασμένο χρόνο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της BP, πρόκειται για μια «σημαντική ανακάλυψη» που επιβεβαιώνει τις προοπτικές της περιοχής. Η ανακοίνωση έρχεται μετά την περυσινή ανακάλυψη του πεδίου Nooros τον Ιούλιο και του γιγάντιου κοιτάσματος Zohr, που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο και σύμφωνα με την ENI αποτελεί τη μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Η ερευνητική γεώτρηση Baltim SW-1 έφτασε σε θαλάσσιο βάθος 25 μέτρων από τη λειτουργό εταιρεία IEOC (Eni) και σε τελικό βάθος 3750 μέτρων, ενώ διείσδυσε σε 62 στρώμα αερίου μέσα σε υψηλής ποιότητας Μεσσήνιους αμμόλιθους.
Η ανακάλυψη, η οποία βρίσκεται 12 χλμ. από τις ακτές, είναι ένας νέος σχηματισμός που σχετίζεται με την ανακάλυψη στο πεδίο Nooros πέρυσι τον Ιούλιο και σήμερα παράγει 65.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα. Ωστόσο η εταιρεία σημειώνει ότι θα απαιτηθούν επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, για να υπολογιστεί το δυναμικό της νέας ανακάλυψης.
Ο περιφερειακός Πρόεδρος της BP στη Βόρειο Αφρική Hesham Mekawi εξέφρασε την ικανοποίησή του με το αποτέλεσμα της γεώτρησης, αναφέροντας ότι πρόκειται για την τρίτη ανακάλυψη που επιβεβαιώνει τις σημαντικές προοπτικές της περιοχής.
«Το σχέδιό μας είναι η αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της ανακάλυψης και να επιτευχθεί η σύντομη έναρξη παραγωγής. Αυτή η ανακοίνωση αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της δέσμευσης της ΒΡ να διαθέσει πόρους ώστε να δημιουργήσει σημαντική παραγωγή αερίου στην Αίγυπτο», τόνισε ο Mekawi.
Η BP κατέχει μερίδιο 50% του πεδίου Baltim South, ενώ η Eni, μέσω της θυγατρικής της, IEOC, το υπόλοιπο 50%.
Έπεσαν οι υπογραφές για μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Κρήτης
Συμφωνία συνεργασίας για τον αγωγό East-Med που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου (Κύπρος, Ισραήλ) στην Ευρώπη μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας υπέγραψε η εταιρία Ποσειδών (θυγατρική της ΔΕΠΑ και της Ιταλικής Edison) με την Αμερικανική Noble Energy International που συμμετέχει στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της περιοχής.
Η συμφωνία αφορά συγκεκριμένα την υποστήριξη της οριστικοποίησης των δραστηριοτήτων που προηγούνται της εκπόνησης της Μελέτης Εφαρμογής του αγωγού, καθώς και την εκτίμηση της βιωσιμότητάς του ως μίας από τις πιθανές επιλογές εξαγωγής σημαντικού μέρους των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της περιοχής.
Όπως σημειώνει η ΔΕΠΑ,ο αγωγός East-Med αποτ ελεί ένα Έργο Ευρωπαϊκού Κοινού Ενδιαφέροντος και οι δραστηριότητες ανάπτυξής του υποστηρίζονται από την ΕΕ, μέσω του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη (ConnectingEuropeFacility - CEF).
Η εταιρία Ποσειδών εκτός από το συγκεκριμένο αγωγό εμπλέκεται και στην ανάπτυξη του ομώνυμου αγωγού (Ποσειδών, Ελλάδας - Ιταλίας) καθώς και του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB που επίσης έχουν χαρακτηριστεί ως Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος.
Ο αγωγός EastMed, μήκους περίπου 1.900 χιλιομέτρων, θα συνδέει απ' ευθείας τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα μέσω της Κύπρου και της Κρήτης.
Σχεδιάζεται να μεταφέρει έως 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα της λεκάνης της Λεβαντίνης (Κύπρος και Ισραήλ), καθώς και από πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Σε συνδυασμό με τους αγωγούς Poseidon και IGB, θα μπορεί να προμηθεύσει αέριο στην Ιταλία και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Οι μελέτες, σύμφωνα πάντα με την ΔΕΠΑ, υποδεικνύουν ότι το έργο είναι τεχνικά εφικτό, διαθέτει την πλέον προηγμένη διαθέσιμη τεχνολογία και αποτελεί μια οικονομικά βιώσιμη επιλογή για την εξαγωγή φυσικού αερίου.
Συμφωνία ανάμεσα στην ΠΟΣΕΙΔΩΝ και στην NOBLE για τον αγωγό East-Med
Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι το έργο είναι τεχνικά εφικτό, διαθέτει την πλέον προηγμένη διαθέσιμη τεχνολογία και αποτελεί μια οικονομικά βιώσιμη επιλογή για την εξαγωγή φυσικού αερίου
Ένα ακόμα βήμα για την προώθηση του αγωγού East-Med που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει το αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στις καταναλώτριες χώρες της Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε σήμερα με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνοιταλική εταιρεία ΠΟΣΕΙΔΩΝ και στην Αμερικανική NOBLE.
Η ΠΟΣΕΙΔΩΝ είναι η κοινή εταιρεία που έχουν συστήσει η ΔΕΠΑ και η Ιταλική Edison για την ανάπτυξη του ελληνοιταλικού αγωγού, του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB και του αγωγού East-Med. Και τα τρία έργα έχουν χαρακτηριστεί ως Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της συνεισφοράς τους στην ενεργειακή ασφάλεια της γηραιάς ηπείρου, αφού εξασφαλίζουν διαφοροποίηση οδεύσεων και πηγών προμήθειας φυσικού αερίου.
Η Noble Energy International είναι ο αμερικανικός κολοσσός ο οποίος δραστηριοποιείται στην έρευνα και εκμμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ και έχει ως εκ τούτου ενδιαφέρον για τη δημιουργία οδεύσεων μέσω των οποίων το αέριο που παράγεται στην περιοχή θα βρεί διεξόδους για την Ευρώπη.
Η Συμφωνία Συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο εταιρείες αφορά την υποστήριξη των δραστηριοτήτων που προηγούνται της εκπόνησης της Μελέτης Εφαρμογής (Front End Engineering Design - FEED) του αγωγού East-Med, καθώς και την εκτίμηση της βιωσιμότητάς του, ως μίας από τις πιθανές επιλογές εξαγωγής σημαντικού μέρους των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της περιοχής.
Το έργο Eastern Mediterranean (East-Med) είναι ένας υποθαλάσσιος / χερσαίος αγωγός, μήκους περίπου 1.900 χιλιομέτρων, ο οποίος συνδέει απ’ ευθείας τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα μέσω της Κύπρου και της Κρήτης. Το Έργο, επί του παρόντος, σχεδιάζεται να μεταφέρει έως 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (Bcm/y) ετησίως από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα της λεκάνης της Λεβαντίνης (Κύπρος και Ισραήλ), καθώς και από πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Ο αγωγός, σε συνδυασμό με τους αγωγούς Poseidon και IGB, θα μπορεί να προμηθεύσει αέριο στην Ιταλία και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το έργο έχει λάβει το έτος 2015 Ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση 2 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility - CEF), κεφάλαια αναγκαία για την χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων, που προηγούνται της εκπόνησης της Μελέτης Εφαρμογής (Front End Engineering Design - FEED) του έργου.
Στην παρούσα φάση ολοκληρώνονται οι προ της Μελέτης Εφαρμογής μελέτη, από κοινοπραξία μεγάλων μελετητικών εταιρειών (IntecSea και C&M Engineering), καθώς και από την παγκοσμίου κύρους εταιρεία οικονομικών μελετών και παροχής πληροφοριών IHS. Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι το έργο είναι τεχνικά εφικτό, διαθέτει την πλέον προηγμένη διαθέσιμη τεχνολογία και αποτελεί μια οικονομικά βιώσιμη επιλογή για την εξαγωγή φυσικού αερίου.
Ν. Λυγερός - Η Κυπριακή ΑΟΖ ως στρατηγικό εργαλείο
Όλο και περισσότερο βλέπουμε πως η Κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι απλώς ένας οικονομικός παράγοντας όπως πιστεύουν οι περισσότεροι ακόμα και από τους δικούς μας, κι ότι στην ουσία είναι ένα στρατηγικό εργαλείο για την Κύπρο όσον αφορά στις σχέσεις της με τα άλλα κράτη. Διότι όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση την αναγνωρίζει, το ίδιο και η Αμερική και η Ρωσία αλλά επίσης κι όλες οι χώρες που με τις εταιρίες τους ήταν υποψήφιες και θα είναι υποψήφιες στους γύρους αδειοδότησης για τα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου. Έτσι η επίσημη αναγνώριση της κυπριακής ΑΟΖ από όλα αυτά τα κράτη, αλλά και από τα Ηνωμένα Έθνη, αναγκάζει την Τουρκία σε μια de facto αναγνώριση και όλες οι κινήσεις γίνονται πάνω σε αυτό το πλαίσιο. Με αυτόν τον τρόπο βλέπουμε ότι η Κυπριακή ΑΟΖ έχει εδραιωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και λειτουργεί καταλυτικά όχι μόνο για να σταθεί στα πόδια της η Κύπρος αλλά και για να διεκδικήσει έμπρακτα την απελευθέρωσή της και όχι να περιμένει παθητικά εκδηλώσεις, προθέσεις και διαπραγματεύσεις χωρίς να παίρνει πρωτοβουλίες για το μέλλον της. Η στρατηγική της Κύπρου έχει ενισχυθεί λόγω της ενέργειας και αυτή υπάρχει λόγω της θάλασσας...
Η συνέχεια εδώ: http://lygeros.org/articles.php?n=25579&l=gr