GE is building America's first offshore wind farm with turbines twice as tall as the Statue of Liberty


The installation of Block Island Wind Farm, off the coast of Rhode Island.
The US uses an astounding amount of energy: about 97 quadrillion BTUs, or about 18% of world's total energy consumption. And demand is only going to increase over time.

The majority of the energy the country generates - which powers America's homes, internet, and urban infrastructure - comes from fossil fuels, and isn't renewable or sustainable.

A possible solution? Wind farms.

GE and Deepwater Wind, a developer of offshore turbines, are installing five massive wind turbines in the middle of the Atlantic Ocean. They will make up the first offshore wind farm in North America, called the Block Island Wind Farm.

Over the past several weeks, the teams have worked to install the turbines 30 miles off the coast of Rhode Island, and are expected to finish by the end of August 2016. The farm will be fully operational by November 2016.

Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός - Η ελληνική ΑΟΖ δεν έχει πολιτικό χρώμα

Επειδή βλέπουμε ότι ακόμα και τώρα υπάρχουν πολιτικοί που βλέπουν το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ να έχει πολιτική χροιά και το εξετάζουν μόνο και μόνο πολιτικάντικα, θέλουμε να διευκρινίσουμε μερικά σημεία. Όσοι αναλύουν το θέμα με ύφος πολιτικάντικο είναι απλώς ότι δεν το κατέχουν πρώτον και δεν καταλαβαίνουν την αξία του όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρο τον Ελληνισμό. Έτσι, επειδή βρίσκονται σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορούν ν’ αντιληφθούν τις προοπτικές που δίνει στην πατρίδα μας. Πολεμούν λοιπόν ο ένας τον άλλον για να φανούν ότι δεν θέλουν να εμπλακούν σε αυτόν τον προβληματισμό διότι είναι μόνο πολιτικό θέμα δίχως να αναλύουν το γεγονός ότι αφορά την στρατηγική και την ενέργεια που αποτελούν θεμελιακά στοιχεία. Με άλλα λόγια δεν εκτιμούν την συλλογική κατάσταση που υπάρχει τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των εξελίξεων στην Αίγυπτο, στην Κύπρο, στο Ισραήλ, στο Λίβανο. Δηλαδή το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ δεν πρέπει να μελετηθεί μόνο μ’ έναν τοπικό τρόπο που αγγίζει τα όρια της τοπικιστικής προσέγγισης αλλά ευρύτερα ως ένα κυρίαρχο θέμα που αφορά και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει πεδίο δράσης για να παίξουμε με έξυπνο τρόπο αυτό το παίγνιο. Πρώτα από όλα είναι κατάλληλη στιγμή να θεσπίσουμε την ελληνική ΑΟΖ και μάλιστα να υπογράψουμε επιτέλους και μερικές από τις οριοθετήσεις της αφού παράλληλα βλέπουμε ότι άλλοι δεν ασχολούνται με αυτό το θέμα λόγω εσωτερικών προβλημάτων...

ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (ΣΕ ΚΛΑΔΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ)

ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (ΣΕ ΚΛΑΔΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ),

Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός - Η δυναμική της ελληνικής ΑΟΖ

Όσο και να καθυστερεί η κυβέρνηση, όσο και να αδιαφορεί η αντιπολίτευση διότι δεν είναι το timing, η δυναμική της ελληνικής ΑΟΖ όλο και μεγαλώνει. Όχι ότι υπάρχει κάποιος λόγος σε πολιτικό επίπεδο αλλά γιατί πολύ απλά οι εξελίξεις με τους υδρογονάνθρακες είναι τόσο μεγάλες τόσο στην έρευνα όσο και στην ανακάλυψη που ο καθένας πια είναι υποχρεωμένος να παραδεχτεί την αξία της Ανατολικής Μεσογείου, τη σημασία της Λεκάνης Ηροδότου και τα στρατηγικά αποθέματα που έχουν ήδη βρεθεί με τα κοιτάσματα Ταμάρ και Αφροδίτη, με το γιγαντιαίο κοίτασμα Λεβιάθαν και το υπεργιγαντιαίο Ζορ. Βέβαια ξέρουμε ότι έχουμε ήδη κοιτάσματα και στο Ιόνιο, με τον Αχιλλέα και τον Πύρρο και τα δύο βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ. Αλλά τα μεγάλα στρατηγικά αποθέματα βρίσκονται νότια της Κρήτης και στη Λεκάνη Ηροδότου. Μάλιστα έχουμε γράψει και για τα χαρακτηριστικά του κοιτάσματος Μίνωα που βρίσκεται νότια της Κρήτης. Σιγά σιγά θα γράψουμε και για τον Δαίδαλο ή ακόμα για τους τέσσερεις υιούς και τις τέσσερεις κόρες του Μίνωα μέχρι να παρθούν πολιτικές αποφάσεις...

Ν. Λυγερός - Το φυσικό αέριο ως όπλο απελευθέρωσης

Όλοι όσοι έλεγαν ότι δεν έχει μεγάλη σημασία η θέσπιση της κυπριακής ΑΟΖ, οι οριοθετήσεις της, οι συμφωνίες με κοινοπραξίες κτλ, είναι υποχρεωμένοι ν’ αποδεχτούν πια την επιρροή αυτής της προσέγγισης και στο επίπεδο της επίλυσης του κυπριακού. Οι αντιδράσεις στα Κατεχόμενα δεν είναι μόνο ενδεικτικές, αλλά και αποδεικτικές. Όσο και να θέλουν να μειώσουν την εμβέλεια της ενεργειακής στρατηγικής της Κύπρου, πρέπει να παραδεχτούν ότι το θέμα των συμφωνιών για το φυσικό αέριο ενοχλεί αυτούς που καταπατούν ασύστολα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει σοβαρά την Κύπρο, αφού από την αρχή έχει εξηγήσει ότι οι απολαβές της Κύπρου σε κάθε συμφωνία που κάνει είναι πάντα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου. Δεν κάνει, λοιπόν, κανένα διαχωρισμό μέσα στον πληθυσμό της. Και μ’ αυτήν την έννοια το φυσικό αέριο αποτελεί όπλο απελευθέρωσης για ολόκληρη την Κύπρο κι όχι μόνο για ένα μέρος της. Το πρόβλημα το έχουν τα Κατεχόμενα, διότι πρέπει να εξηγήσουν ότι οι έποικοι έχουν κι απολαβές από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ οι τουρκοκύπριοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα πάνω σ’ αυτές, αφού επί του πρακτέου ανήκουν σε άλλο κράτος...

Έσοδα 97 εκατ. ευρώ αποκόμισε το Ισραήλ από τους υδρογονάνθρακες στο α' εξάμηνο

Παρά την καθυστέρηση που σημειώθηκε πέρυσι και φέτος στην ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων, το Ισραήλ είδε τα έσοδά του από την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων να αυξάνεται στο α' εξάμηνο σε επίπεδα-ρεκόρ.

Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Ενέργειας της χώρας ανακοίνωσε ότι έλαβε 97,3 εκατ. ευρώ, ποσό 12,8% υψηλότερο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Εξ αυτών, το μεγαλύτερο μέρος προήλθε από την παραγωγή 4,5 δις. κ.μ. φυσικού αερίου στο κοίτασμα Ταμάρ, ενώ άλλο ένα μέρος συνεισέφερε ο τομεάς των ορυκτών.

Το υπουργείο αναμένει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων στα επόμενα χρόνια, καθώς η παραγωγή στο Ταμάρ προβλέπεται να αυξηθεί, ενώ ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η ανάπτυξη και του Λεβιάθαν μετά από αρκετές καθυστερήσεις λόγω της γνωστής αντιδικίας των εταιρειών με την κυβέρνηση σχετικά με τους κανόνες ανταγωνισμού στην αγορά.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πρόσφατα ότι το Τελ Αβίβ φιλοδοξεί να προχωρήσει σύντομα σε νέο αδειοδοτικό γύρο για έρευνες υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ του Ισραήλ, προσφέροντας δεκάδες θαλάσσια οικόπεδα προς εκμετάλλευση.

energypress.gr

Θυγατρική κυπριακής εταιρείας αποκτά ισραηλινά κοιτάσματα

Θυγατρική κυπριακής εταιρείας αποκτά ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου στη λεκάνη της Λεβαντίνης. Πρόκειται για την Energean Oil & Gas.  Η εξέλιξη δημιουργεί νέα δεδομένα στον οδικό χάρτη της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της περιοχής. 

"Νέα δεδομένα στον επιχειρηματικό αλλά και στον γεωπολιτικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής δημιουργούνται με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των Delek Drilling και Avner Oil Exploration και της Energean Oil & Gas, θυγατρικής της κυπριακής εταιρείας ENERGEAN E&P Holdings Ltd, για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Karish και Tanin που βρίσκονται στο Ισραήλ", όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι με τη συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές, η Energean Oil & Gas αποκτά τα δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου, δυναμικότητας 1,4 και 1 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (TCF) αντιστοίχως έναντι συνολικού τιμήματος 148 εκατ. δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνονται και δικαιώματα από τη μελλοντική εκμετάλλευση.

Τα δύο κοιτάσματα ανακαλύφθηκαν το 2011 (Tanin) και το 2013 (Karish) στη Λεκάνη της Λεβαντίνης, πλησίον τόσο του κοιτάσματος Tamar, το οποίο ήδη παράγει φυσικό αέριο, όσο και του κοιτάσματος Leviathan, η ανάπτυξη του οποίου επίκειται.

"Πρόκειται για την πρώτη παρουσία ελληνικής εταιρείας στον χάρτη της ανάπτυξης των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια στο Ισραήλ, την Κύπρο (Αφροδίτη) και, προσφάτως, στην Αίγυπτο (κοίτασμα Zohr) και τα οποία αναμένεται σταδιακά να καλύψουν, πέραν των αναγκών των εθνικών οικονομιών, και τα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα της Μεσογείου και της Ευρώπης, διαμορφώνοντας ουσιαστικά ένα νέο ενεργειακό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή", όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Delek Drilling και της Avner Oil & Gas Exploration, Γιόσι Άμπου, σχολίασε σχετικά: "Είμαστε ευτυχείς που μεταβιβάζουμε τα κοιτάσματα Karish και Tanin σε ένα σοβαρό, ευρύτερα γνωστό και σεβαστό ενεργειακό όμιλο. Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, εξετάσαμε αρκετές προσφορές και πιστεύω ότι, μεταξύ όλων των δυνατοτήτων που παρουσιάστηκαν, η σημερινή συμφωνία προσφέρει την καλύτερη εγγύηση για την ανάπτυξη των δύο κοιτασμάτων φυσικού αερίου κατά τα επόμενα έτη", είπε ο κ. Άμπου.

"Ανάλογα με την επίτευξη της συμφωνίας, με χαροποιεί το ότι αποδείξαμε ότι είμαστε σε απόλυτη συμβατότητα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία, όπως και με τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Όπως πετύχαμε να τηρήσουμε αυτές τις υποχρεώσεις μας, είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε και τους άλλους στόχους που έχουμε θέσει προς όφελος των επενδυτών και όλων των πολιτών του Ισραήλ".

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean Oil & Gas, Μαθιός Ρήγας, δήλωσε τα εξής: "Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι αλλά και υπερήφανοι για την επίτευξη της συμφωνίας, η οποία ενισχύει τη θέση της Energean και, βεβαίως, της Ελλάδας στο νέο ενεργειακό γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής. Η συμφωνία αυτή αποδεικνύει τις δυνατότητες και τις προοπτικές που χαρακτηρίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις, όταν αυτές εργάζονται μεθοδικά, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και με στόχο την αριστεία σε όλα τα επίπεδα σε μία εποχή όχι μόνο ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρα μας αλλά και αρνητική συνολικά για τον κλάδο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, λόγω των χαμηλών τιμών στις αγορές".


Προστίθεται ότι "η Energean με τη σημερινή συμφωνία αποδεικνύεται για άλλη μία φορά έτοιμη να ηγηθεί της ανάπτυξης του τομέα των υδρογονανθράκων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας στο πλαίσιο και των ευρύτερων συνεργασιών που έχουν αναπτυχθεί στον ενεργειακό τομέα στο τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ αλλά και σε σχέση με την Αίγυπτο, χώρα στην οποία η εταιρεία μας είναι ήδη παρούσα με ερευνητική δραστηριότητα. Μετά την έγκριση της συμφωνίας από τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές, η Energean θα προχωρήσει στην υποβολή αναλυτικού σχεδίου εκμετάλλευσης των δύο κοιτασμάτων φυσικού αερίου".

Σημειώνεται ότι η απόκτηση των κοιτασμάτων Karish και Tanin από την Energean Oil & Gas έρχεται σε μία περίοδο με έντονη κινητικότητα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Μόλις τις προηγούμενες εβδομάδες στην Κύπρο, και στο πλαίσιο του νέου διεθνούς διαγωνισμού παραχωρήσεων, προσήλθαν μεταξύ άλλων και μερικές από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρείες στον τομέα. Επιπλέον, στο Ισραήλ ανακοινώθηκε επισήμως η δρομολόγηση νέου διαγωνισμού για την παραχώρηση 24 θαλάσσιων περιοχών.

Τέλος, στην Αίγυπτο εκδηλώθηκε επιχειρηματικό ενδιαφέρον στο πλαίσιο επίσης νέου διαγωνισμού για την παραχώρηση περιοχών προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένονται οι απαιτούμενες από την ισραηλινή νομοθεσία εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές του Ισραήλ.

Πηγή ΚΥΠΕ

Ν. Λυγερός - Η θέσπιση της ΑΟΖ της Δυτικής Αρμενίας

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, η Δυτική Αρμενία συνεχίζει την πορεία στον τομέα του Δίκαιου της Θάλασσας, αφού μετά την υπογραφή της Σύμβασης του Montego Bay, έκανε τη θέσπιση της ΑΟΖ στις 09 Αυγούστου 2016. Αυτό σημαίνει ότι μια κατεχόμενη περιοχή του πλανήτη, ένα κράτος υπό αναγνώριση, διεκδικεί πλέον επίσημα την ΑΟΖ του ως κυριαρχικό δικαίωμα. Έτσι όσοι πίστευαν ότι η υπογραφή ήταν απλώς μια διπλωματική κίνηση εντυπωσιασμού, πρέπει τώρα να παραδεχτούν ότι υπάρχει πλέον στρατήγημα της πράξης και ότι αυτή η συνέχεια έρχεται να εδραιώσει μια κατάσταση, η οποία φαινόταν αδιανόητη ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν. Κι όμως η θέσπιση έγινε και μάλιστα με το παράδειγμα της Κύπρου. Έτσι ο Armenag Aprahamian με το Εθνικό Συμβούλιο της Δυτικής Αρμενίας ακολουθεί το στρατηγικό μονοπάτι που άνοιξε ο Τάσσος Παπαδόπουλος το 2004 με τη θέσπιση της κυπριακής ΑΟΖ. Με απλά λόγια, δύο χώρες, δύο κράτη που έχουν κατεχόμενα, πρόσφυγες, αγνοούμενους και εγκλωβισμένους, δίχως να φοβηθούν τίποτα, συνεχίζουν το έργο του μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας, διότι πίστεψαν στην στρατηγική και την αξιοποίησαν δίχως φοβίες. Η Δυτική Αρμενία δείχνει επίσης ένα χειροπιαστό παράδειγμα στον Πόντο, αφού με αυτήν την πράξη βοηθά έμπρακτα τον Ανατολικό Πόντο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η Δυτική Αρμενία όχι μόνο δεν περιμένει να δικαιωθεί μόνο από τους άλλους, αλλά μάχεται αποτελεσματικά και από μόνη της, κάνοντας χρήση όλων των νομικών εργαλείων που διαθέτει μέσω της Συνθήκης Σεβρών του 1920 και των Δικαιωμάτων των Αυτόχθονων Λαών του 2007. Επίσης, επειδή έχει πρόσβαση στον Εύξεινο Πόντο, έχει δικαιώματα κυριαρχικά και στο θέμα της ενέργειας. Με αυτήν την έννοια δικαιώνονται και τα θύματα της γενοκτονίας που δεν είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν αυτήν την περιουσία...

Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός - Φτάνει πια η μιζέρια!

Εδώ και καιρό παρακολουθούμε μία συστηματική φτωχοποίηση της χώρας μας. Δεν μας εκπλήσσει, διότι γνωρίζουμε ότι στόχος των κυβερνώντων δεν είναι να δημιουργήσουν πλούτο για τον λαό μας και ιδιαίτερα ορυκτό πλούτο. Διαπιστώνουμε την μιζέρια και την απαξίωση παντού, όπου υπάρχουν προσωπικότητες με ιδέες και ικανότητες προβολής της χώρας μας προς τα έξω. Υπουργικές ανακοινώσεις, όπως η Αριστεία είναι ρετσινιά και βρίσκονται καθημερινά στα χείλη μερικών πολιτικών ευτυχώς όμως στην Βραζιλία η Άννα Κορακάκη ανέτρεψε την καθιερωμένη μιζέρια ανεβάζοντας την χώρα μας στο ψηλότερο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων. Στόχος μας ήταν πάντα να ανεβάσουμε την χώρα μας στο υψηλότερο βάθρο εντοπισμού και αξιοποίησης του υποθαλάσσιου ελληνικού ορυκτού πλούτου μέσω της ΑΟΖ που αποτελεί το μέγιστο των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Σήμερα μας εκπλήσσει η ανοχή και η απάθεια με την οποία αποδεχόμαστε να μας λένε ότι εάν έχουμε πρόβλημα μην ανησυχείτε κάποια στιγμή θα καταφέρουμε να σας βολέψουμε με δελτία τροφίμων έναντι συντάξεων και αυτό παρ' ότι γνωρίζουμε ότι ο Ελληνικός υποθαλάσσιος ορυκτός πλούτος είναι ακόμα στη φάση της σεισμικής έρευνας. Η πολιτεία συνεχίζει να διαχειρίζεται την απαξίωση του ορυκτού μας πλούτου, με απέραντες καθυστερήσεις στο άνοιγμα και την αξιολόγηση προσφορών ερευνητικών επενδύσεων στα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου πελάγους. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουν να πάρουν οποιαδήποτε ευθύνη αξιολόγησης, διαπραγμάτευσης και υπογραφής σημαντικών συμβάσεων εντοπισμού και αξιοποίησης ορυκτού πλούτου υδρογονανθράκων. Η δημιουργία πλούτου το συντομότερο δυνατόν και ιδιαίτερα ορυκτού πλούτου προς όφελος του Ελληνικού λαού με παράλληλη και ταυτόχρονη δημιουργία θέσεων εργασίας θα εξακολουθήσει να αποτελεί μέρος του αγώνα μας...

Ν. Λυγερός - EuroAsia Interconenctor και παράλληλες διαδικασίες

Με τις εξελίξεις που προχωρούν στην Ανατολική Μεσόγειο, το EuroAsia Interconenctor ξεπερνά τα γραφειοκρατικά εμπόδια και περνά στη φάση την πρακτική των παράλληλων διαδικασιών με τις επαφές που γίνονται στην Αττική, στην Κρήτη, στην Κύπρο και στο Ισραήλ. Όλα τα σημεία προχωρούν με διαφορετικές ταχύτητες ανάλογα με τη δυναμική των κρατών αλλά σημασία έχει ότι ταυτόχρονα οι μελέτες προχωρούν δυναμικά έτσι ώστε να υπάρχει ένας συντονισμός κινήσεων για την υλοποίηση του έργου που θα ξεκινήσει το 2017. Οι πρώτες φάσεις θα αφορούν τη διασύνδεση Αττική-Κρήτη και τη διασύνδεση Κύπρος- Ισραήλ. Η τελευταία βρίσκεται σε ένα πιο προχωρημένο στάδιο αλλά βλέπουμε και για την πρώτη ότι ένα ένα ξεπερνιούνται τα εμπόδια. Διότι όλοι βλέπουν, και μάλιστα σε διάφορα επίπεδα, τη σημασία του έργου όχι μόνο για τις τρεις χώρες αλλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τον λόγο αυτό το EuroAsia Interconenctor είναι το πρώτο στον κατάλογο των Έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι με αυτό θα λήξει η ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης και της Κύπρου μέσω μιας διασύνδεσης που αποτελεί στρατηγικό δεσμό για όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Το γεγονός ότι μιλούμε πια για περιβαλλοντικές μελέτες που πρέπει να κατατεθούν εντός του χρόνου, είναι ένα πολύ καλό σημάδι για την πρακτική πορεία του έργου...

Ν. Λυγερός - Η Δυτική Αρμενία υπογράφει το Δίκαιο της Θάλασσας

Με την πάροδο του χρόνου, η Δυτική Αρμενία προχωρά δυναμικά, διότι έχει θεμελιώσει τις θέσεις με μια σοβαρή νομική υπόσταση κι αξιοποιεί αποτελεσματικά το Δίκαιο των Αυτόχθονων λαών. Γι’ αυτόν τον λόγο αποφάσισε στις 9 Αυγούστου 2016 να υπογράψει και αυτή το Δίκαιο της Θάλασσας έτσι ώστε να ενεργοποιήσει και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Δυτική Αρμενία ενεργοποιεί σιγά σιγά όλα τα εργαλεία του Διεθνούς Δικαίου, διότι τα θύματα της γενοκτονίας δεν έχουν ξεχάσει απολύτως τίποτα ακόμα κι αν το ήθελε η βαρβαρότητα. Ακολουθώντας τις διατάξεις της Συνθήκης Σεβρών που την αφορούν αφού ποτέ δεν υπέγραψε τη Συνθήκη της Λωζάννης, δείχνει σε όλους ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη Μαύρη θάλασσα όσο και να χτυπιούνται οι ραγιάδες. Έτσι ταυτόχρονα με τον αγώνα του Κουρδιστάν για την απελευθέρωση, η Δυτική Αρμενία δίνει τον δικό της αγώνα όχι μόνο μέσω της διαδικασίας αλλά και της ίδιας της θάλασσας. Η υπογραφή της Σύμβασης Montego Bay, είναι ένα βήμα προς τον στόχο της αντίστασης στη λήθη. Η Δυτική Αρμενία συνεχίζει το έργο της νομικά και θεσμικά. Με αυτόν τον τρόπο δείχνει πρακτικά ότι δεν πρόκειται για μια ουτοπική οντότητα. Σε αυτό το πλαίσιο προετοιμάζεται μετά από αυτή την ιστορική κίνηση, να θεσπίσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της...

Η συνέχεια εδώ: http://www.lygeros.org/articles.php?n=26903&l=gr

PROJET DE LOI POUR LA PROCLAMATION DE LA ZONE ECONOMIQUE EXCLUSIVE DE LA REPUBLIQUE D'ARMENIE OCCIDENTALE 2016

A. Aprahamian, N. Lygeros 

Titre 1. Cette loi peut être citée comme la Loi de la Zone Economique Exclusive de 2016

Interprétation 2. (1) Dans cette Loi, à moins que le contexte ne nécessite un autre sens -

“Zone Economique Exclusive ” signifie la zone au-delà et adjacente à la mer territoriale, les limites de laquelle sont déterminées dans l’Article 3;

“République” signifie République de l’Arménie Occidentale ;

“Directeur” signifie Directeur du Département du Ministère de l’Energie;

“Cour” signifie Cour comme indiqué dans l’Article 10;

“Les ressources vivantes” incluent les poissons et tout autre organisme vivant, sauf les espèces sédentaires, comme le détermine l’Article 77 de la Convention;

“Les ressources non vivantes” signifient le minéral et toute autre ressource non vivante qui se trouvent normalement au fond de la mer et en sous-sol;

“Mile nautique” signifie la distance de mille huit cent cinquante deux mètres;

“Convention” signifie la Convention des Nations Unies de la Loi de la Mer qui a été ratifiée en 1995;

“Ministre” signifie Ministre de l’Energie ou toute autre personne autorisée spécifiquement à ce sujet.

(2) Les définitions, sauf si elles sont interprétées différemment dans cet Article, devront avoir le sens qui leur est donné dans la Convention et en cas de conflit entre la Loi et la Convention, l’interprétation de la Convention prévaut.

Proclamation et Délimitation de la ZEE 3. (1) Avec cette loi, la ZEE est proclamée et ne doit pas aller au-delà des 200 MN des lignes de base à partir desquelles est mesurée la largeur de la mer territoriale.

(2) Dans les cas où une partie la ZEE recouvre une partie de la ZEE d’un autre Etat qui a des côtes opposées à celle de la République la délimitation entre la ZEE de la République et de la ZEE de l’autre Etat doit être effectuée en accord avec les Etats directement concernés; en absence d’accord, la délimitation de cette zone ne doit pas aller au-delà de la ligne médiane mesurée à partir des lignes de base à partir desquelles est mesurée la largeur de la mer territoriale.

(3) Les limites exactes de la ZEE doivent être rendues publiques par une Notification du Ministre des Affaires, publiée dans la Gazette officielle de la République.

Droits et Juridiction dans la ZEE 4. (1) Dans la ZEE, la République a :

(a) des droits souverains dans le but d’explorer et d’exploiter, de conserver et de gérer les ressources naturelles vivantes et non vivantes des eaux jusqu’au fond de la mer et du fond de la mer jusqu’au sous-sol, et au regard des autres activités pour l’exploration et l’exploitation de la zone comme la production d’énergie à partir de l’eau, des courants et du vent;

(b) juridiction au regard de :

(i) l’établissement et de l’usage d’îles artificielles, d’installations et de structures;
(ii) la recherche scientifique marine;
(iii) la protection et la préservation de l’environnement marin;

(2) Les droits fixés dans cet article en respect avec le fond de la mer et le sous-sol doivent être exercés en accord avec la Partie de la Convention – Provisions du Relief Continental.

Droits et devoirs des autres Etats dans la ZEE 5. (1) Dans l’exercice de ses droits et l’activation de ses devoirs sous cette Loi dans la ZEE, la République a un regard sur les droits et les devoirs des autres Etats et doit agir de manière compatible avec les provisions de la Convention.

(2) Dans la ZEE de la République, les autres Etats jouissent de leurs droits et font leurs devoirs selon la Convention. Dans l’exercice de leurs droits et l’action de leurs devoirs, les Etats doivent s’adapter aux lois et aux réglementations adoptées par la République en accord avec les provisions de la Convention et des autres lois du droit international sans être incompatibles avec la Partie concernée de la Convention.

Conservation des ressources vivantes 6. Le Ministre peut publier par ordre dans la Gazette officielle de la République afin de déterminer ce qu’il est permis d’attraper parmi les espèces des ressources vivantes dans la ZEE.
Exploration et exploitation des ressources vivantes 7. (1) Personne n’est autorisé dans la ZEE d’explorer ou d’exploiter les ressources vivantes, sauf s’il a une permission accordée par le Ministre, en accord avec cette loi ou autre loi ou régulation, ou par le Directeur en accord avec la loi sur la pêche.

(2) (a) Toute personne qui viole les provisions de la sous-section (1) de cet Article, commet une offense, est sujette à une amende qui ne dépasse pas les sept cent cinquante mille Euros (€ 750.000) ou un emprisonnement qui ne dépasse pas les trois ans ou les deux de ces pénalités. Dans le cas d’une récidive, cette personne est sujette à une amende qui ne dépasse pas un million cinq cent mille Euros (€ 1.500.000) ou à une emprisonnement qui ne dépasse pas les cinq ans ou les deux de ces pénalités.

(b) En plus de toute pénalité imposée par les provisions du paragraphe (a) de cette sous-section, la Cour peut ordonner la confiscation de tout bateau, objet, équipement ou matériel, incluant la prise qui a été utilisée pour commettre cette offense.

Exploration et exploitation des ressources non vivantes 8. (1) Personne n’est autorisé dans la ZEE à explorer ou à exploiter les ressources non vivantes, sauf s’il a une permission accordée par le Conseil des Ministres, en accord avec cette loi ou autre loi ou régulation...

Continue reading: http://lygeros.org/articles.php?n=26894&l=fr

Ν. Λυγερός - Φτάνει πια τόση απραξία

Οι εξελίξεις στην Κύπρο με την ενέργεια και τη στρατηγική αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την απραξία και την ανικανότητα που υπάρχει στην πολιτική της Ελλάδας. Τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση, κανείς δεν κάνει χρήση αυτών των δεδομένων για να βοηθήσει την πατρίδα μας: οι μεν τα αγνοούν λες και δεν υπάρχουν και οι δε δεν ασκούν πίεση λες και περιμένουν. Η Ελλάδα χρειάζεται ανάκαμψη και μόνο η ΑΟΖ της έχει τη δυνατότητα να της το προσφέρει. Τώρα έχουμε πολλούς ψηφοφόρους που έχουν ενοχές, άλλοι που βρίσκονται σε αμηχανία κι άλλοι που δεν βλέπουν πότε θα τελειώσει η όλη διαδικασία της κρίσης. Διότι οι πρώτοι πίστεψαν στο κενό, οι δεύτεροι σε απαράδεκτη συμμαχία κι οι τελευταίοι έχουν έλλειψη οράματος. Ενώ αυτό είναι δίπλα μας τόσο καιρό αφού ο νόμος περί υδρογονανθράκων υπάρχει από το 1995 κι ανανεώθηκε το 2011. Από τότε δεν βλέπουμε κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα εκτός από τον μεγάλο διαγωνισμό για τις αδειοδοτήσεις το 2014, ο οποίος δέχτηκε όλες τις δυνατές επιθέσεις του κενού δογματισμού και ακόμα δεν έχει παράγει κάποιο έργο λόγω της μυθικής γραφειοκρατίας που κυριαρχεί στην πολιτική...

Ν. Λυγερός - Ο σταθμός υγροποίησης της Κύπρου

Μία από τις πολύ θετικές επιπτώσεις του τρίτου γύρου αδειοδότησης στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι η ενίσχυση της δυνατότητας κατασκευής ενός σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο. Πολλές φορές ακούσαμε ότι τα κοιτάσματα της Κύπρου δεν μπορούν προς το παρόν να υποστηρίξουν την ύπαρξή του από μόνα τους. Όμως ο τρίτος γύρος αδειοδότησης και η μεγάλη του επιτυχία από την πλευρά των εταιρειών που είναι υποψήφιες, αποδεικνύει ότι αυτό το παρόν τελείωσε κι ότι το μέλλον έχει αρχίσει ήδη. Απλώς μόνο μερικοί ειδικοί το βλέπουν και οι άλλοι περιμένουν τις εξελίξεις. Το γεγονός ότι πλέον ψάχνουμε και για κοιτάσματα που βρίσκονται σε γεωλογικές δομές με καρστικό ασβεστόλιθο, έχει αλλάξει τα δεδομένα, διότι πολύ απλά και η κυπριακή ΑΟΖ εμπεριέχει κοιτάσματα τέτοιου τύπου όπως είναι και το υπεργιγάντιο κοίτασμα Ζορ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. Η Κύπρος κατάφερε να βγει από το μνημόνιο χάρη σε μια νοοτροπία που έδωσε έφεση στην στρατηγική και στην ενέργεια. Το επόμενο στάδιο είναι να κατασκευαστεί ένας τερματικός σταθμός που θα απαιτήσει 4.500 άτομα για την ολοκλήρωσή του και 100.000 για τη λειτουργία του σε συνδυασμό με τις πλατφόρμες εξόρυξης και τους αναγκαίους αγωγούς. Σε αυτό το πρόγραμμα, είναι θετική η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αμερική, το Ισραήλ και ο Λίβανος...

Ν. Λυγερός - Από τη Μέση Ανατολή στην Ανατολική Μεσόγειο

Εδώ και δεκαετίες, όλοι έχουν συνηθίσει να βλέπουν τη Μέση Ανατολή σαν ένα μεγάλο κοίτασμα υδρογονανθράκων, δίχως όμως να βλέπουν το ιστορικό και θρησκευτικό υπόβαθρο που υπήρχε στην περιοχή εδώ και αιώνες. Έτσι στην αντίληψή τους δεν υπάρχει το πλαίσιο της μεταφοράς τεχνογνωσίας και της διαχείρισης της τεχνολογίας σε περιοχές, όπου μόνο η έρημος είχε νόημα. Ενώ στην πραγματικότητα η ανάγκη ενέργειας από τη μια πλευρά, δηλαδή από την Ευρώπη και την Αμερική και η ανάγκη ανάπτυξης από την άλλη, δηλαδή τη Μέση Ανατολή, δημιούργησε ένα τεχνητό πλαίσιο συνεργασίας που έχει επιπτώσεις. Έτσι όταν εξετάζουμε τον νέο ενεργειακό δρόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020 και για το 2050 καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια αλλαγή φάσης, αφού πλέον μιλάμε για προώθηση των αυτόχθονων πηγών ενέργειας εντός των ΑΟΖ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο. Αυτό το στρατηγικό και ενεργειακό νοητικό σχήμα σημαίνει ότι το ενδιαφέρον για τη Μέση Ανατολή όσο και απίστευτο και να φαίνεται για τους περισσότερους από εμάς, θα μειωθεί. Διότι πρακτικά θα είναι το ανάλογο από τη μέθοδο που ακολουθεί η Ρωσία σε σχέση με την Ουκρανία και το πέρασμα των αγωγών φυσικού αερίου...

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον 104fm radio 04/08/2016

Με τον Νίκο Λυγερό, πολυπράγμονα ερευνητή, επιστημονικό συνεργάτη πανεπιστημίων, ειδικό σύμβουλο ακόμα και πρωθυπουργών και προέδρων, με γνώσεις από τη χρήση του ζεόλιθου στη γεωργία έως των σύγχρονων γεωπολιτικών παιγνίων, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για λίγη ώρα το πρωί της Πέμπτης (4/8), στον φιλόξενο χώρο του πολυχώρου Περίπου. Στη πορεία καταλάβαμε ότι η συζήτηση θα μπορούσε να εξελίσσεται ώρες, οπότε περιοριστήκαμε σε θέματα υδρογονανθράκων, γεωπολιτικής και Τουρκίας.

Ο κύριος Λυγερός και οι συνεργάτες του βρέθηκαν στον Άγιο Νικόλαο για να ενημερώσουν ομάδα παραγωγών για τρόπους και χρήση του ζεόλιθου, οπότε λίγο πριν είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε για λίγο, προσπαθώντας να κατανοήσουμε μια διαφορετική οπτική των πραγμάτων σε σχέση με τις τρέχουσες αναλύσεις για το που βαδίζει ο τόπος και ο κόσμος μας γενικότερα. Και πως η Κύπρος, προχωρούσε βήμα – βήμα το θέμα των υδρογονανθράκων, παρά τις αλλαγές κυβερνήσεων, έχοντας σαφή πολιτική επί χρόνια σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Μας είπε για τους υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο, για το DAES, ή αλλιώς αυτό που λανθασμένα ονομάζουμε Ισλαμικό κράτος, για την Κωνσταντινούπολη, για τις εσωτερικές πιέσεις της Τουρκίας και άλλα .....

Ο δικτυακός τόπος του Νίκου Λυγερού:
www.lygeros.org

Όλη η συνέντευξη στο video που ακολουθεί:


Συνέντευξη του Ν. Λυγερού για τον ζεόλιθο στον 104fm radio

Το παράδειγμα της Κύπρου

Ενώ η Κύπρος είχε ένα μνημόνιο που αναφερόταν στο τελευταίο του άρθρο στους υδρογονάνθρακες ως μέτρο ασφαλιστικής δικλίδας για να πληρώσει αυτό που δεν θα πλήρωνε, κατάφερε να βγει από το μνημόνιο με αποτελεσματικό τρόπο και μάλιστα δίχως ν’ αγγίξει τα αποθέματά της, ούτε καν θεωρητικά. Στην Ελλάδα κανένα μνημόνιο από τα τρία δεν αναφέρεται στους υδρογονάνθρακες κι όμως μερικοί συνεχίζουν να ψάχνονται γιατί ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι μόνο η αξιοποιήση της ελληνικής ΑΟΖ προσφέρει τη δυνατότητα να έχουμε ανάκαμψη της οικονομίας. Με άλλα λόγια, το παράδειγμα της Κύπρου παραμένει άγνωστο στους περισσότερους που δεν μπορούν ν’ αντιληφθούν την αξία του. Κατά συνέπεια, πολλά από τα επιχειρήματά τους όχι μόνο δεν στέκουν, αλλά είναι ήδη παλαιωμένα μόλις τα σκεφτούν, διότι δεν έχουν όλα τα ενεργειακά δεδομένα. Έτσι βρίσκονται δίχως στρατηγική ανάκαμψης και ανάπτυξης και αναγκαστικά καταλήγουν σε μία μορφή λιτότητας που δεν οδηγεί πουθενά, αφού δεν έχει προοπτικές, ούτε δυνατότητες να προσφέρει μέλλον για την πατρίδα...