Με τη στρατηγική του αδύναμου
Με τη στρατηγική του αδύναμου μπορείς ν’ αλλάξεις τα δεδομένα του κόσμου, γιατί κανείς δεν πιστεύει ότι μπορείς να αποκτήσεις τίποτα. Όταν εξετάζουμε όμως χώρες σαν την Ελβετία, το Λουξεμβούργο ή τη Μάλτα και αναλύσουμε τα ιστορικά τους δεδομένα και την ανάπτυξη τους είναι δύσκολο να μην αντιληφθούμε ότι η ίδια τους η ύπαρξη αποτελεί ένα ισχυρό αντιπαράδειγμα στην κοινή λογική που νομίζει ότι ένα μικρό κράτος δεν μπορεί να έχει υψηλή στρατηγική. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να εντάξουμε, πλέον, ακόμα και την Κύπρο, ιδιαίτερα από τότε που άρχισε να σκέφτεται ορθολογικά την αξιοποίηση της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Κατά συνέπεια, όταν μερικοί θεωρούν ως δεδομένο ότι λόγω του μεγέθους της πατρίδας μας δεν μπορούμε να ελπίζουμε τίποτα, καταλαβαίνουμε πόσο καθυστερημένοι είναι σε επίπεδο στρατηγικής αλλά και γεωπολιτικής. Η τοποθεσία της Ελλάδας στη Μεσόγειο και ειδικά στην Ανατολική έχει τεράστια αξία τοποστρατηγικά και λόγω των νησιών στο Αιγαίο που αποτελούν μια τοπολογική σκόνη με την έννοια του Kantor. Ακόμα κι αν έχει υποστεί τόσες δοκιμασίες είναι ακόμα εδώ στον ίδιο χώρο, λόγω της διαχρονικότητάς του. Και τώρα με το ενεργειακό άνοιγμα που υπάρχει λόγω των υδρογονανθράκων συμβατικών ή μη πρέπει να σχεδιάσουμε τη στρατηγική και να ενισχύσουμε το πλαίσιο της καινοτομίας για να έχουμε όχι μόνο ανάπτυξη αλλά και ανάκαμψη. Οι δυνατότητες της πατρίδας μας είναι τόσο μεγάλες που παραμένουν αδιανόητες για τους περισσότερους. Αυτό συμβαίνει και για το θέμα του ζεόλιθου και τα τεράστια κοιτάσματα που έχουμε στη Θράκη μας. Όταν έχουμε στη διάθεσή μας υδρογονάνθρακες, υδρίτες μεθανίου και ζεόλιθο, πώς είναι δυνατόν το μόνο που να σκεφτόμαστε να είναι να πάρουμε μόνο και μόνο μέτρα εξοικονόμησης. Κι όμως αυτό γίνεται λόγω έλλειψης υψηλής στρατηγικής. Και δεν μπορεί η τοπική οικονομία που ασχολείται με την καθημερινότητα να αλλάξει τίποτα από τα δεδομένα που θεωρεί δεδομένα. Από την άλλη, υπάρχει η απελπισία που προέρχεται ακριβώς από την επικέντρωση στην καθημερινότητα και δεν βλέπει πουθενά καμιά προοπτική, γιατί υπάρχει έλλειψη γνώσεων. Αν ο καθένας μας ήξερε τα πραγματικά δεδομένα σε στρατηγικό επίπεδο δεν θα έβλεπε τα πράγματα με τόσο μαύρο τρόπο και δεν θα ήταν ευάλωτος σε μια μορφή λαϊκισμού. Ο ζεόλιθος μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στην καθημερινότητα του αγρότη, του κτηνοτρόφου αλλά ποιος προσπαθεί να τους το εξηγήσει και να το εφαρμόσει μαζί τους για να εξοικονομήσει όχι από τεχνητά μέτρα αλλά από την αύξηση παραγωγής και την αύξηση ποιότητας των προϊόντων. Το ίδιο ισχύει για τους μαθητές και τους φοιτητές που δεν έχουν αντιληφθεί τα οφέλη και τις προοπτικές που προσφέρει η ελληνική ΑΟΖ στο χώρο εργασίας. Μόνο για ένα σταθμό υγροποίησης χρειάζονται 4,500 άτομα για την κατασκευή και 100,000 θέσεις εργασίας για τη λειτουργία του. Εδώ χρειαζόμαστε ειδικούς, τεχνικούς, μηχανικούς και ποιος το ξέρει. Πρέπει, λοιπόν, να αρχίσουμε τον αγώνα της ενημέρωσης για να ετοιμαστούμε για το μέλλον.
Ετικέτες
Στρατηγική,
Text
Ομιλία Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, σε Ημερίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, με θέμα «Καινοτομία, Διαφύλαξη, Σύμπραξη: προς μια ενισχυμένη συνεργασία για την Μπλε Ανάπτυξη»
«Η Ιστορία της Ελλάδας, αλλά και όλων των πολιτισμών της Ευρώπης στηρίζεται στη θάλασσα. Ένα μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας απασχολείται στον τουριστικό τομέα. Η ελληνική ναυτιλία κατέχει σημαντικότατο ποσοστό της παγκόσμιας ναυτιλιακής δραστηριότητας, ενώ μεγάλο μέρος των αλιευμάτων στην Μεσόγειο προέρχεται από την Ελλάδα, η οποία και διατηρεί έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στην περιοχή. Και βέβαια η βιοποικιλότητα των θαλασσών μας αποτελεί πολύτιμο και αναντικατάστατο εθνικό κεφαλαίο.
Σε αυτή την κατεύθυνση πρόσφατα υπογράψαμε με την Κύπρο και το Ισραήλ το Μνημόνιο Κατανόησης (MemorandumofUnderstanding) για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της Ενέργειας (Ενεργειακές Υποδομές, Έρευνα και Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φυσικοί Πόροι), της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων. Ο τομέας της ενέργειας και ιδιαίτερα η αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, η δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου και η πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και ευημερίας για τους λαούς των τριών χωρών. Οι δράσεις αυτές συμβάλλουν αποφασιστικά στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας ολόκληρης της Ευρώπης, γεγονός που αναμφισβήτητα αναβαθμίζει γεωπολιτικά την Ελλάδα και την Κύπρο ως κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
H θαλάσσια χωροταξία και η ολοκληρωμένη διαχείριση του παράκτιου χώρου, η θεσμοθέτηση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στα θέματα της ενέργειας με έμφαση στην ενεργειακή επάρκεια και την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς επίσης η αυξημένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και η ανάδειξη της Ελλάδας ως σημαντικού τουριστικού προορισμού, πρόκειται να αποτελέσουν σημεία υψηλού ενδιαφέροντος για την Προεδρία της χώρας μας το 2014.
Κατ΄ εφαρμογή του Ν. 3983/2011 «Εθνική στρατηγική για την προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος» με την οποία εναρμονίστηκε στο Εθνικό Δίκαιο η Οδηγία - Πλαίσιο 2008/56/ΕΚ, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υ.Π.Ε.Κ.Α. έχει επιφορτιστεί με την προώθηση της Θαλάσσιας Στρατηγικής και ειδικότερα με την εκπόνηση και εφαρμογή για κάθε θαλάσσια περιοχή, μιας «θαλάσσιας στρατηγικής» που ολοκληρώνεται βάσει συγκεκριμένου σχεδίου δράσης και ενός δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος που επικαιροποιείται κάθε έξι έτη.
Tα στάδια για την ολοκλήρωση της θαλάσσιας στρατηγικής περιλαμβάνουν τις ακόλουθες πέντε (5) δράσεις:
1. τη θέσπιση και έναρξη εφαρμογής, προγράμματος παρακολούθησης για τη συνεχή αξιολόγηση και την τακτική αναπροσαρμογή των στόχων,
2. την κατάρτιση Προγραμμάτων και Μέτρων, για την επίτευξη καλής περιβαλλοντικής κατάστασης,
3. το συντονισμό των θαλάσσιων στρατηγικών της χώρας με εκείνες των όμορων κρατών, σε κάθε θαλάσσια υποπεριοχή, με σκοπό την συνεκτικότητα και ολοκληρωμένη εφαρμογή τους σε ολόκληρη τη συγκεκριμένη θαλάσσια υποπεριοχή,
4. την παρακολούθηση της κατάστασης των θαλάσσων υποπεριοχών, καθώς και
5. την έναρξη δημόσιου διαλόγου για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής (Ο.Θ.Π.), όπως επανεκκινήθηκε με τον επαναπροσδιορισμό της από τη «Διακήρυξη της Λεμεσού» στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας και αποβλέποντας στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής "Ευρώπη 2020" για έξυπνη, αειφόρο και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, η δράση της Ελληνικής Πολιτείας και ειδικότερα του ΥΠΕΚΑ, στηρίζεται σε τέσσερις (4) πυλώνες:
1. τη Γαλάζια Ανάπτυξη,
2. τη Θαλάσσια Γνώση,
3. το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και
4. τη Θαλάσσια Στρατηγική.
Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (Θ.Χ.Σ.), ως διατομεακό εργαλείο, αφορά και σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με τις περιφερειακές ιδιαιτερότητες, τα δεδομένα και τις γνώσεις για τη θάλασσα και τις θαλάσσιες δραστηριότητες (αλιεία, υπεράκτιες δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων), τις θαλάσσιες μεταφορές και την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Ζωνών. Το σημαντικότερο εργαλείο για την προώθηση του Θ.Χ.Σ. αποτελεί η δημιουργία μίας εθνικής βάσης δεδομένων για τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Ο Θ.Χ.Σ. πρόκειται να αποτελέσει σημαντικό πεδίο δράσης του Υ.Π.Ε.Κ.Α. τόσο λόγω των αρμοδιοτήτων του, όσο και λόγω της μακράς εμπειρίας του στον αντίστοιχο χερσαίο σχεδιασμό. Η μετάβαση αυτή του χωροταξικού σχεδιασμού από τη στεριά στη θάλασσα, ως μια πρωτοβουλία κρίσιμης σημασίας στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», απαιτεί συντονισμένη στρατηγική διαχείρισης μεταξύ χερσαίων και θαλάσσιων ζωνών.
Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η Ελλάδα όπως και η Γαλλία, ως Μεσογειακές χώρες άρρηκτα συνδεδεμένες με το θαλάσσιο παράγοντα, γνωρίζουν πολύ καλά τις προκλήσεις της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Η συνεργασία συνιστά το κλειδί στη χάραξη συντονισμένης πολιτικής για τη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς αυτή περιβάλλει περισσότερες από είκοσι χώρες και ένα μεγάλο μέρος της βρίσκεται εκτός εθνικής δικαιοδοσίας. Η συναίνεση αποτελεί συνεπώς έναν πρόσφορο τρόπο διαχείρισης των θαλάσσιων δραστηριοτήτων, προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της θαλάσσιας κληρονομιάς, πρόληψης και καταπολέμησης της ρύπανσης και διασφάλισης ενός πιο προστατευμένου και ασφαλέστερου θαλάσσιου χώρου. Βασικό στοιχείο για ειρήνη και ευημερία των λαών.
Σας ευχαριστώ.»
Ετικέτες
Text
Ενα ιστιοφόρο με ανοιχτά πανιά το λογότυπο της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ
Σε μια εκδήλωση στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του υπουργείου Εξωτερικών παρουσιάστηκε σήμερα από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα το λογότυπο - η επικοινωνιακή σφραγίδα - της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Το ύφος της εκδήλωσης ήταν «απλό, λιτό και ουσιαστικό», όπως άλλωστε φιλοδοξεί η χώρα μας να είναι και η Προεδρία της στο Συμβούλιο της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Το λογότυπο της Ελληνικής Προεδρίας απεικονίζει ένα ιστιοφόρο με ανοιχτά πανιά, που σχηματίζεται από τα αρχικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φιλοδοξεί να ενώσει σε μία λιτή φόρμα κοινές ευρωπαϊκές αξίες και την ιδιαίτερη ελληνική ταυτότητα, τις απαρχές τις ένωσης της Ευρώπης με τη μελλοντική της πορεία, τις αρχές που διαμόρφωσαν το παρελθόν μας με τις κοινές προσδοκίες μας για το μέλλον.
Το συμβολικό φόντο του λογοτύπου είναι η θάλασσα: θεμελιώδες στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας, αλλά και κομβικό στοιχείο του παρελθόντος και του μέλλοντος της Ευρώπης. Η θάλασσα ιστορικά ένωσε τους ευρωπαϊκούς λαούς και σήμερα είναι παράγοντας ανάπτυξης και απασχόλησης σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ αποτελεί και οριζόντια προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας.
Από την άλλη πλευρά, τα επιμέρους σχήματα του λογοτύπου απεικονίζουν το ανάγλυφο του ελληνικού εδάφους και της ελληνικής ακτογραμμής, ενώ η επιλογή του «ημικυκλίου» αντιπροσωπεύει το Κοινοβούλιο και το αρχαίο θέατρο, τη μήτρα των δημοκρατικών παραδόσεων της Ευρώπης, της θεσμικής ισότητας και της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το καραβάκι: ένα σύμβολο εξερεύνησης και μετάβασης, αλλά συγχρόνως και επικοινωνίας και ενότητας. Ως τέτοιο, συμβολίζει την απόφασή μας να πλεύσουμε μαζί προς ένα κοινό μέλλον, παρά τη δύσκολη πορεία.
Το ταξίδι είναι η συμβολική ουσία της αφήγησης του λογοτύπου: μια κοινή πορεία δημοκρατίας και συμμετοχής, μια κοινή αναζήτηση για την ευημερία μέσω της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ένα κοινό σκάφος κίνησης και ασφάλειας για το μέλλον. Αυτά τα ιδανικά σφυρηλάτησαν το παρελθόν μας και εμπνέουν τις μελλοντικές μας προσδοκίες. Αυτό είναι το μήνυμα της Ελληνικής Προεδρίας προς την Ευρώπη και τον κόσμο: η Ευρώπη είναι κοινή μας αναζήτηση και ταξίδι - ενωμένοι πλέουμε πιο μακριά.
Αναφερόμενος στον λογότυπο της Προεδρίας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι η σφραγίδα της, η οποία θα ακολουθήσει κάθε μας δράση, κάθε γεγονός που θα λάβει χώρα στο πλαίσιο της Προεδρίας. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι στόχος ήταν να αποτυπώνει με σαφή και εύληπτο τρόπο τη βασική επικοινωνιακή μας στρατηγική για μία ευρωπαϊκή Προεδρία με ελληνική σφραγίδα και ταυτότητα.
«Στόχος της ελληνικής Προεδρίας είναι το λογότυπο να είναι « απλό, λιτό αλλά περιεκτικό», είπε ο κ. Βενιζέλος και διευκρίνισε ότι είναι «απλό στη σχεδίαση αλλά πλούσιο σε ουσία, όπως επιβάλλει η έννοια του ελληνικού «μέτρου», καθώς και απλό, αλλά ουσιαστικό, όπως θέλουμε να είναι η Ελληνική Προεδρία προς όφελος όλων των ευρωπαίων πολιτών».
Συνεχίζοντας, ο αντιπρόεδρος πρόσθεσε ότι θέλαμε ένα λογότυπο ευρωπαϊκό και με ξεκάθαρη ελληνική σφραγίδα. Λογότυπο που αναδεικνύει σε πρώτο πλάνο το E και το U του European Union, της Ένωσής μας, αλλά τα αποτυπώνει με έναν τρόπο ευρηματικό, ελληνικό, που παραπέμπει σε σχήματα ελληνικά, ντυμένα με ελληνικά χρώματα οικεία σε όλους με φόντο την θάλασσα. Τη θάλασσα ως θεμελιώδες στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας, αλλά και της ευρωπαϊκής ιστορίας. Τη θάλασσα ως οριζόντια προτεραιότητα της Προεδρίας μας αλλά και ως παράγοντα ανάπτυξης και θέσεων εργασίας για όλη την Ευρώπη, μέσω της γαλάζιας ανάπτυξης που αφορά τομείς αιχμής όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η αλιεία.
Παράλληλα, σημείωσε ότι θέλαμε ένα λογότυπο που υπενθυμίζει σε όλους την αφήγηση της Ευρώπης που μας ένωσε, μετά από ανείπωτες καταστροφές και παγκόσμιους πολέμους. Την αφήγηση που λέει ότι σε αυτή την οικογένεια, είναι απόφασή μας και προς όφελος όλων μας να πορευόμαστε μαζί, άλλοτε σε ήρεμους καιρούς, άλλοτε σε φουρτουνιασμένους καιρούς. Αλλά το ταξίδι είναι κοινό, κοινές οι ευθύνες, κοινά τα προβλήματα, κοινός ο στόχος και κυρίως κοινές οι λύσεις που χρειαζόμαστε.
Αναφερόμενος στο τέταρτο χαρακτηριστικό στοιχείο του λογοτύπου της Ελληνικής Προεδρίας, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για το «ημικύκλιο» σημειώνοντας, ότι αντιπροσωπεύει το Κοινοβούλιο αλλά και το αρχαίο θέατρο, το ωδείο. Το ημικύκλιο ως σύμβολο της μήτρας, όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία, η ελεύθερη σκέψη, η διαπάλη των απόψεων, αλλά και ο αρχαίος και σύγχρονος πολιτισμός.
Το ημικύκλιο ως αδιάρρηκτος δεσμός που ενώνει το χθες με το σήμερα, το αρχαίο με το νέο, το αρχαίο ελληνικό πνεύμα με τη σύγχρονη ελληνική και κοινή ευρωπαϊκή μας κληρονομιά, πάνω στις αρχές της Δημοκρατίας, της ελεύθερης σκέψης και της ελεύθερης έκφρασης.
Ολοκληρώνοντας την περιγραφή του λογοτύπου της Προεδρίας ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο τελευταίο συνθετικό του στοιχείο, αυτό της «αισιοδοξίας», τονίζοντας ότι «θέλαμε ένα λογότυπο αισιόδοξο . Μία ρεαλιστική νότα αισιοδοξίας, την οποία όλοι χρειαζόμαστε στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, χωρίς να παραγνωρίζουμε ούτε το τι έγινε, ούτε τα προβλήματα, ούτε τη δύσκολη πορεία που έχουμε μπροστά μας».
Σχετικά με το κόστος της δημιουργίας του λογοτύπου της Ελληνικής Προεδρίας, υπογράμμισε ότι προέκυψε με ελάχιστη δαπάνη και ευχαρίστησε για την συμβολή της, την εταιρεία Beetroot, ενώ παράλληλα στάθηκε και στη συμμετοχή των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, που με το μεράκι και τον προβληματισμό τους συντέλεσαν στο τελικό αποτέλεσμα.
(Το υπουργείο Εξωτερικών απευθύνθηκε σε διάφορες εταιρείες για να προτείνουν logo Ελληνικής Προεδρίας. Καταλληλότερη επιλογή, σε σχέση με το προφίλ και τους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας, θεωρήθηκε αυτή της Beetroot, μια ελληνική εταιρία νέων δημιουργών. Το ύψος της σύμβασης ανέρχεται σε 10.000 ευρώ για όλη την οπτική και λεκτική ταυτότητα της Προεδρίας (δημιουργικό ιστοσελίδας, banners, λογότυπο, διαδικτυακές εφαρμογές, έντυπες εφαρμογές κ.α.), το χαμηλότερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ από Προεδρία για ένα τέτοιο έργο).
Σχολιάζοντας το μότο (σύνθημα) της Προεδρίας, «η Ευρώπη είναι η Κοινή μας Αναζήτηση, «Our Common Quest, Notre Quête Commune» ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι η Ευρώπη ως έννοια ενσαρκώνει όλα όσα θέλουμε: Δημοκρατία, Πολιτισμό, Διαφωτισμό, Ανεκτικότητα, Κράτος Δικαίου, Κοινωνικό Κράτος, Ευημερία. Ωστόσο, παρατήρησε ότι κανένα από αυτά τα αγαθά δεν είναι δεδομένα και πρόσθεσε ότι πρέπει να παλεύουμε καθημερινά για αυτά.
Η πολιτιστική ατζέντα της Προεδρίας
Όσον αφορά στην πολιτιστική ταυτότητα της Ελληνικής Προεδρίας ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε τα μηνύματα που φιλοδοξεί να περάσει μέσα από μια σειρά παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Ειδικότερα, ανέφερε:
- Την Τελετή έναρξης Ελληνικής Προεδρίας, στις 8 Ιανουαρίου 2014, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου θα παρακολουθήσουμε την παράσταση «Ταξίδι στην Αιωνιότητα», με την ορχήστρα και το μπαλέτο της Εθνικής μας Λυρικής Σκηνής, σε μουσική Ελένης Καραΐνδρου.
- Την Έκθεση με τίτλο «Nautilus: Navigating Greece», αφιερωμένη στη θάλασσα και τη διαχρονική της σχέση της με την Ελλάδα, στο Μουσείο Beaux Arts (Βozar) των Βρυξελλών. Μέσα από το πλαίσιο που παρέχουν οκτώ βασικές έννοιες που σχετίζονται με το θαλάσσιο στοιχείο, 100 έργα της ελληνικής αρχαιότητας συνδιαλέγονται με 22 έργα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.
Στην έκθεση συνεργάζονται 29 Δημόσια Αρχαιολογικά Μουσεία, το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς και καλλιτέχνες και ιδιώτες συλλέκτες σύγχρονης τέχνης.
Η επιμέλεια της έκθεσης πραγματοποιείται από στελέχη του ΥΠΠΟ και εποπτεύεται από οργανωτική-επιστημονική επιτροπή υπό τη Γ.Γ του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 24 Ιανουάριου 2014 και η έκθεση θα διαρκέσει έως τέλος Απριλίου.
- Και τέλος στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας με την επόμενη Προεδρία του Συμβουλίου που είναι η Ιταλική, προγραμματίζεται στη Ρώμη, σε συννενόηση με την Προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας, διοργάνωση κοινού πολιτιστικού γεγονότος -έκθεσης- μείζονος σημασίας στο Προεδρικό Μέγαρο (Quirinale) κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών της Ελληνικής Προεδρίας και των δύο πρώτων μηνών της Ιταλικής, με αρχαιολογικά αριστουργήματα (4 διαφορετικών περιόδων) από την Ελλάδα και τη Μεγάλη Ελλάδα και με ταυτόχρονη έκθεση Ελλήνων και Ιταλών εικαστικών δημιουργών.
Kαταλήγοντας, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί ο επίσημος λογαριασμός της Προεδρίας μας στο twitter, καθώς και η προσωρινή ιστοσελίδα της Προεδρίας(www.gr2014.eu), ενώ ευχαρίστησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αλλά και την ηγεσία και τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που δούλεψαν σκληρά για μία ποιοτική και καλαίσθητη παρουσία της Ελληνικής Προεδρίας στο διαδίκτυο. Επίσης, αναφέρθηκε και στην σημαντική συμβολή του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών κ.Κωνσταντίνου Κούτρα, ο οποίος θα είναι και εκπρόσωπος της Ελληνικής Προεδρίας.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά της Ελληνικής Προεδρίας σημειώνοντας ότι θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα περισσότερες από 120 συναντήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων θα διεξαχθούν στο Ζάππειο Μέγαρο, ενώ υπογράμμισε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της Προεδρίας υπολογίζεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, σημείωσε ότι επιθυμητός στόχος είναι να δαπανηθούν ακόμη λιγότερα χρήματα από αυτά και πρόσθεσε ότι η Ελληνική Προεδρία αποφάσισε να μην δοθούν τα συμβολικά δώρα που είθισται να δίνονται σε πρέσβεις και ξένες αντιπροσωπείες που επισκέπτονται τις χώρες που ασκούν την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ. Επίσης, είπε, ότι για τις ανάγκες της Προεδρίας ενισχύθηκε το γραφείο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας μας στις Βρυξέλλες το οποίο αριθμεί 150 άτομα, ενώ το γραφείο της Προεδρίας στο ΥΠΕΞ αριθμεί 19 άτομα.
Ετικέτες
Ευρωπαϊκή Ένωση,
Text
Εποικοδομητικές Στρατηγικές
Ν. Λυγερός
Εδώ και μερικά χρόνια ακούμε φωνές στην πατρίδα μας που κατηγορούν τα πάντα γιατί όλα πάνε στραβά, λες και κάποτε πήγαιναν ίσια, γιατί δεν υπάρχει κράτος, λες και κάποτε υπήρξε. Στην αρχή πιστεύαμε ότι είχαν να πουν κάτι το ουσιαστικό αφού φώναζαν και τις ακούσαμε. Στην συνέχεια προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τις πρακτικές εφαρμογές από όλη αυτή τη βαβούρα. Τελικά είδαμε ότι δεν είχαν να προτείνουν τίποτα και αυτό που νομίζαμε ότι ήταν επαναστατικό δεν ήταν παρά μία εκτόνωση και δυστυχώς απολύτως τίποτα άλλο. Στο ενδιάμεσο η πατρίδα και ο λαός συνεχίζουν να πιέζονται οικονομικά και όλα αυτά δεν βοήθησαν σε τίποτα. Έτσι αποφασίσαμε να τα γράψουμε εκεί που ξέρουμε από παράδοση, οι γυναίκες σε αυτά που αγοράζουν συνέχεια και οι άντρες σε αυτά που έχουν από την αρχή! Με αυτόν τον τρόπο το τοπίο ξεκαθάρισε και επιτέλους μπορούμε να δούμε το μέλλον, αφού είδαμε αντικειμενικά το παρελθόν. Η πατρίδα μας δεν θέλει φωνές, θέλει σκέψεις και πράξεις. Γιατί από την αδράνεια, περάσαμε στην απραξία και δεν εφαρμόζουμε την αξιολογία, αλλά συνεχώς ασχολούμαστε με την αξιολόγηση και μετατρέψαμε την κοινή λογική που δεν έχει σχέση με τη λογική, σε δημόσια σκέψη που δεν έχει καμία σχέση με τη σκέψη. Έχουμε ομάδες θεραπείας, ενώ θέλουμε ομάδες κρούσης. Συνοπτικά, ντόμπρα και σταράτα, η πατρίδα μας χρειάζεται εποικοδομητικές στρατηγικές που δεν ασχολούνται με λόγια αλλά μόνο με εφαρμογές και πράξεις. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε την υψηλή στρατηγική της ελληνικής ΑΟΖ και τη στρατηγική του ελληνικού ζεόλιθου. Αφορούν όλους τους τομείς και δημιουργούν πραγματικές θέσεις εργασίας. Δεν είναι μόνο διπλώματα για θέσεις αλλά για να παράγουν ένα έργο εθνικό. Δεν είμαστε ένας λαός της μιζέριας έχουμε τη μεγαλοσύνη των Άθλιων του Ουγκώ. Δεν είμαστε ένας λαός της ελεημοσύνης, έχουμε τη γενναιοδωρία του Ελληνισμού. Δεν είναι λοιπόν με μέτρα εξοικονόμησης που θα δημιουργήσουμε οικονομία. Δίχως στρατηγική, η οικονομία είναι απλώς συνάλλαγμα. Πρέπει τώρα να επικεντρωθούμε και στις καινοτομίες και όχι στις πατέντες για να υπάρχουν και μόνο. Δίχως εξαγωγές, κάνουμε μόνο ανακύκλωση και δεν προσφέρουμε απολύτως τίποτα στην πατρίδα μας. Για να αλλάξει η κατάσταση πρέπει να λειτουργήσουμε στρατηγικά και να δημιουργήσουμε συμμαχίες. Διότι όλη η Ελλάδα δεν είναι μόνο εμπόριο. Είμαστε ένας ολόκληρος πολιτισμός που θαυμάζουν οι περισσότεροι λαοί της γης, γιατί ο Ελληνισμός είναι δώρο για την Ανθρωπότητα. Το κλαδί της ελιάς δεν είναι μόνο ένα σύμβολο, είναι ένας μύθος που αγγίζει το ανθρώπινο πνεύμα του κόσμου λόγω της καινοτομίας του Ελληνισμού. Γι’ αυτό δεν γονατίσαμε, δεν γονατίζουμε και δεν θα γονατίσουμε.
Ετικέτες
Στρατηγική,
Text
LNG η καλύτερη επιλογή για την Κύπρο λέει το ΜΙΤ
H ανέγερση του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου είναι η καλύτερη επιλογή για την Κύπρο δεικνύει προκαταρκτική μελέτη του Μassachusetts Institute of Technology (MIT) και του Cyprus Institute επί της οποίας διεξάγεται διημερίδα στη Λευκωσία με τίτλο “Maximizing the Long-term Value of Natural Gas for Cyprus”.
Τη διημερίδα, στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό, χαιρέτισε ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης.
Στην ομιλία του ο Υπουργός επανέλαβε ότι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου θα έχει σημαντικότατα οφέλη για την οικονομία του τόπου και ανοίγει πολλές προοπτικές.
Τόνισε εκ νέου την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει με την ανέγερση του τερματικού υγροποίησης , υπενθυμίζοντας ότι η ΚΔ υπέγραψε Μνημόνιο Συναντίληψης για τον Τερματικό Σταθμό με τις εταιρείες Noble Energy, Delek και Avner.
Ο Υπουργός σημείωσε για άλλη μια φορά ότι η Κύπρος προχωρεί με την επιλογή του LNG αφού προηγουμένως έχει αξιολογήσει και σταθμίσει όλα τα δεδομένα που είχε ενώπιον της και θεωρεί ότι πρόκειται για την καλύτερη επιλογή για μεγιστοποίηση των κερδών και για πρόσβαση στις πλέον ανταγωνιστικές αγορές του εξωτερικού.
Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στη χρήση του φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών προς όφελος των καταναλωτών και θα δημιουργήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τη χώρα μας.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των εξαγωγών φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας και πάλι τα πολύ μεγάλα οφέλη, με τη δημιουργία, μεταξύ άλλων, νέων θέσεων εργασίας.
Ο Επικεφαλής του Cyprus Institute Κώστας Παπανικόλας δήλωσε ότι στη διημερίδα θα γίνει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων πριν οριστικοποιηθούν τα συμπεράσματα της προκαταρκτικής μελέτης που διεξάγεται από το Ινστιτούτο Κύπρου και το MIT, κάτω από την ομπρέλα του Ιδρύματος Προώθησης Ερευνας.
Τα συμπεράσματα, σημείωσε, είναι πολύ σημαντικά, είναι τεχνικής φύσης και όχι πολιτικής ώστε να δώσουν στους πολιτικούς μας την δυνατότητα να πάρουν τις πιο σωστές αποφάσεις, βασιζόμενοι στη καλύτερη δυνατή τεχνοοικονομική επεξεργασία των δεδομένων.
«Τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης που είναι προκαταρκτική, είναι βασικά ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, ότι το LNG είναι η πρώτη επιλογή και αυτή η άποψη φαίνεται να είναι σωστή, αυτό που θα επεξεργαστούμε σε μεγάλη λεπτομέρεια είναι τα ρίσκα , τα οποία είναι πολλά, ώστε να ελαχιστοποιηθούν, είμαστε στο σωστό δρόμο, χρειάζεται εμπεριστατωμένη μελέτη για να αποφύγουμε κακοτοπιές που τέτοιες επιλογές έχουν», σημείωσε.
Ο τέως Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης ο οποίος θα είναι ένας εκ των ομιλητών στις αυριανές εργασίες του συνεδρίου, ανέφερε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι στην προκαταρκτική έκθεση αυτό που τέθηκε ως πρωταρχικός στόχος και προτεραιότητα είναι πως για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου και την μεταφορά του στις παγκόσμιες αγορές πρέπει να γίνει καλύτερη επιλογή που είναι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης.
Εξέφρασε την ελπίδα η μελέτη να βοηθήσει τη σημερινή Κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα στις διαδικασίες. «Υπάρχει έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον και έχει σημασία να προχωρούμε γρήγορα για να μην χάνουμε παγκόσμιες αγορές, αλλά σημαντικό στην γεωστρατηγική είναι και το timing, στηριγμένοι σε αυτή τη γνώση του ΜΙΤ και άλλων εμπειρογνωμόνων να προχωρήσουμε γρήγορα στην υλοποίηση της στρατηγικής μας», σημείωσε.
Στις εισαγωγικές τους ομιλίες όλοι οι συμμετέχοντες τόνισαν τη σημασία που έχει από οικονομικής αλλά και γεωστρατηγικής άποψης , η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και σημείωσαν ότι πρέπει να γίνει η καλύτερη δυνατή διαχείριση και η ελαχιστοποίηση των διαφόρων ρίσκων. Αναφέρθηκαν ακόμη στο θέμα του τερματικού υγροποίησης και στις προοπτικές για δημιουργία θέσεων εργασίας και αύξησης των εσόδων για την Κύπρο.
Στη διημερίδα συμμετέχουν με παρεμβάσεις τους διακεκριμένοι καθηγητές από το ΜΙΤ, το Cyprus Institute, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, καθώς και πολιτικοί και άλλοι αναλυτές και επιστήμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό. Χαιρετισμούς απηύθυναν και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.
Βιβλίο: Το ενεργειακό μέλλον και το περιβάλλον
Τώρα που οι Έλληνες έχουν καταλάβει την αξία και το μέγεθος της Ελληνικής ΑΟΖ και τα δεδομένα των υδρογονανθράκων, έρχεται το βιβλίο του Μιχάλη Οικονομίδη και της ομάδας του, να μας διδάξει πρακτικά και αποτελεσματικά την επιστήμη της ενέργειας και τις επιπτώσεις της στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι. Η προσέγγιση είναι ριζικά διαφορετική από άλλες προσπάθειες. Οφείλεται σίγουρα στη ριζοσπαστικότητα της σκέψης του υπεύθυνου της συγγραφής αλλά και στο γεγονός ότι έχουμε μια μορφή αντεπίθεσης του Ελληνισμού αφού δεν ακούμε για μια πολλοστή φορά ένα ξένο think tank να ασχολείται με τα δεδομένα της Ελλάδας και να μας εξηγεί τι πρέπει να κάνουμε, αλλά έχουμε Έλληνες σε μια συγγραφική ομάδα που μελετούν διεξοδικά τα στοιχεία της ενέργειας στην Αμερική αλλά και στην Κίνα. Με τρόπο που είναι πάντα ντόμπρος και σταράτος, οι συγγραφείς εξηγούν τα πράγματα με το όνομά τους δίχως να χάνονται σε διπλωματικές ερμηνείες που κρύβουν τα παρασκήνια. Αντιθέτως πιάνουν τον ταύρο από τα κέρατα για να μας μάθουν όλα τα τεχνάσματα και τα στρατηγήματα του τομέα. Το βιβλίο δεν αποτελεί μια εκλαΐκευση που εκφυλίζει το γνωστικό αντικείμενο. Με μια μεθοδολογία πάντα απλή αλλά ποτέ απλοϊκή προσεγγίζουν σφαιρικά το όλο θέμα. Αυτό το ξεκάθαρο ύφος που δεν κρύβει τις δυσκολίες είναι μια προετοιμασία για τον ελληνικό λαό. Διότι αντί να ακούμε διάφορες δημοσιογραφικές αναλύσεις ή απόψεις διπλωματικές του κατά Λουκά, είναι προτιμότερο να μάθουμε από ειδικούς γιατί η ενέργεια δεν είναι μόνο το παρελθόν αλλά και το μέλλον. Ο πρόλογος του Α. Φώσκολου και του Ηλία Κονοφάγου δίνουν το πρώτο στίγμα της σοβαρότητας της εμπεριστατωμένης ανάλυσης του βιβλίου και αυτό συμπληρώνεται από τις θέσεις των Ζ. Μπόσιο (Γαλλία), Τ. Πακαλόνι (Ιταλία), Σ. Χόλντιντς και Ε. Ρουνγιάν (Τέξας) με ύφος ενδεικτικό του βιβλίου. Για τους Έλληνες ειδικά είναι σημαντική αυτή η προσπάθεια γιατί μπορούν να ξεπεράσουν φοβίες και συνωμοσίες για να δουν φάτσα κάρτα την πραγματικότητα και τη χρήση της ενέργειας, την κατασκευή και παραγωγή γεωτρήσεων, τη μαζική μεταφορά υδρογονανθράκων και τις εγκαταστάσεις, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη ρύπανση και το περιβάλλον αλλά και το θέμα της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου και τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων για να εμπλουτίσουν με πραγματικές και βιωματικές γνώσεις τα δεδομένα που προσπαθούν να καταλάβουν. Διότι οι υδρογονάνθρακες συμπεριλαμβανομένων και των υδριτών μεθανίου, είναι το μέλλον της πατρίδας μας. Έτσι αυτό το βιβλίο έρχεται να ξεσκίσει την άγνοια και να συνθέσει μια ολοκληρωμένη εικόνα που επιτρέπει την δόμηση μιας γεωπολιτικής που δεν ασχολείται με τους ανέμους και τα ύδατα παρά μόνο επειδή είναι ενεργειακά δεδομένα. Ένα βιβλίο που παρέχει και γνώση και χαρά λόγω της νοημοσύνης του Μιχάλη Οικονομίδη.
Ετικέτες
Text
Συνεχίζουμε με τα οικόπεδα 5 και 6 στην Κυπριακή ΑΟΖ
Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε επιτέλους να ακολουθήσει ουσιαστικά την υψηλή στρατηγική της αξιοποίησης της κυπριακής ΑΟΖ, συνεχίζοντας το δεύτερο γύρο αδειοδότησης με τα οικόπεδα 5 και 6. Έτσι αρχίζει και η διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία ENI-KOGAS στην οποία έχουν παραχωρηθεί τα οικόπεδα 2,3 και 9. Το ενδιαφέρον αυτής της νέας πράξης είναι ότι αφήνει πίσω όλες τις φοβίες μερικών δικών μας στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα, οι οποίοι δικαιολογούσαν το πάγωμα του δεύτερου γύρου για τα οικόπεδα 5,6,7 και 8. Ακούστηκαν επίσης ακραίες απόψεις που εξηγούσαν ότι αυτά τα οικόπεδα δεν θα ανοίξουν ποτέ λόγω των παρεμβάσεων της Τουρκίας. Βέβαια, τώρα, έρχεται η πραγματικότητα να ενισχύσει την υλοποίηση της υψηλής μας στρατηγικής και να απορρίψει όλες αυτές τις απόψεις. Διότι τα οικόπεδα 5 και 6 είναι μάλιστα τα πιο δυτικά από τα τέσσερα όπου δεν είχαν γίνει διαπραγματεύσεις, ενώ υπήρχαν πολλές υποψηφιότητες από τις εταιρείες και τις κοινοπραξίες του δεύτερου γύρου. Αυτή η παρατήρηση έχει σχέση έμμεση και με την ρητορική διακοίνωση της Ελλάδας αλλά και της θέληση της ENI ειδικά να συνεχίσει και να ενισχύσει τη σχέση της με την Κύπρο ενάντια στους λεονταρισμούς της Τουρκίας. Αν συνδυάσουμε αυτό το γεγονός με τις διαβουλεύσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου αλλά και με την συμφωνία με το Ισραήλ για προστασία της κυπριακής ΑΟΖ, τότε η μεγάλη εικόνα αρχίζει να γίνεται ξεκάθαρη ακόμα και στους μη ειδικούς. Διότι διαμορφώνεται ένα ολόκληρο πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε εποικοδομητικά τα δομικά στοιχεία μιας διαχρονικής οριζόντιας στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι, αυτή η νέα πράξη αναδεικνύει ότι τα πράγματα που θεωρούσαν μερικοί ότι δεν αλλάζουν με τίποτα, αλλάζουν, και μάλιστα αλλάζουν ουσιαστικά όχι μόνο για να βοηθηθεί ο κυπριακός λαός από τις οικονομικές του δυσκολίες με έμπρακτες κινήσεις αλλά και την ίδια την Κύπρο για να πάψει επιτέλους να είναι μόνο και μόνο ένα κυπριακό πρόβλημα πάνω στο οποίο μοιρολογούμε αλλά δεν κάνουμε τίποτα επί της ουσίας. Ενώ τώρα με την κυπριακή ΑΟΖ και με τον φορέα υδρογονανθράκων της Κύπρου έχουμε εισέλθει σε μια άλλη φάση που δεν σχετίζεται μόνο και μόνο με βιώσιμες και δίκαιες λύσεις, αλλά με την απελευθέρωσή της από τον κατοχικό ζυγό. Τώρα ο Ελληνισμός έχει τη δυνατότητα να βάλει μια τελική παρένθεση στην κατοχή. Αυτή είναι η συμβολή της ΑΟΖ.
Διαβουλεύσεις Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου στο Κάϊρο
Πραγματοποιήθηκαν στο Κάιρο την περασμένη βδομάδα διμερείς διαβουλεύσεις Κύπρου - Αιγύπτου, τις οποίες ακολούθησε ο πρώτος γύρος των τριμερών πολιτικών διαβουλεύσεων των Υπουργείων Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου, όπως είχε αποφασιστεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών των τριών χωρών στη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση, της κυπριακής αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Τάσος Τζιωνής. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Πολιτικός Διευθυντής, Πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ενώ επικεφαλής της αιγυπτιακής αντιπροσωπίας ήταν ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, ΠρέσβηςΧάιτεμ Σεΐφ Ελ Νάσρ.
Οι τρεις πλευρές αποφάσισαν να συνεχίσουν το διάλογο σε θέματα περιφερειακών πολιτικών και να ενισχύσουν τον συντονισμό και τη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με απώτερο στόχο την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Υποβλήθηκαν, επίσης, προτάσεις για κοινή εκπόνηση προγραμμάτων συνεργασίας και συμφωνήθηκε όπως ο επόμενος γύρος τριμερών διαβουλεύσεων λάβει χώραν το πρώτο εξάμηνο του 2014 στην Αθήνα.
Προηγήθηκε διμερής συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων και του συντονισμού των Υπουργείων Εξωτερικών και των κρατικών Υπηρεσιών Κύπρου και Αιγύπτου σε διεθνείς Οργανισμούς και Διασκέψεις, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ, της Ένωσης για τη Μεσόγειο, και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.
Συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένων των θεμάτων ενέργειας, θαλάσσιας πολιτικής, προστασίας περιβάλλοντος, τουρισμού, παιδείας, πολιτισμού, ναυτιλίας, γεωργίας, επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και επενδύσεων.
Αρχίζουν διαπραγματεύσεις με ENI-KOGAS για τα οικόπεδα 5-6
Την έναρξη διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία ENI-KOGAS σχετικά με τους όρους εκμετάλλευσης των οικοπέδων 5 και 6, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο Υπουργός Ενέργειας αναμενόταν να αποστείλει σήμερα σχετική επιστολή στις δυο εταιρείες, ενημερώνοντας τες ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κατάληξη, τότε η κυβέρνηση μπορεί να κινήσει τις διαδικασίες για ένα τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι τα οικόπεδα 5 και 6 θεωρούνται ιδιαιτέρα ευαίσθητα, λόγω των απειλών που έχει εξαπολύσει η Τουρκία σε περίπτωση εκμετάλλευσης τους.
Δημιουργείται υπηρεσία υδρογονανθράκων
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύσταση Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Σχετική μελέτη που έγινε κατέδειξε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί καινούρια οντότητα της οποίας κύρια αρμοδιότητα θα είναι η ενασχόληση με θέματα που αφορούν τις υπεράκτιες δραστηριότητες και υποδομές σε θέματα υδρογονανθράκων, περιλαμβανομένων των θεμάτων εγκαταστάσεων στο ενεργειακό κέντρο στο Βασιλικό και ειδικότερα αυτών που αφορούν τη δημιουργία τερματικού με απώτερο σκοπό την πώληση φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, ανέφερε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
Η υπηρεσία που θα συσταθεί, πρόσθεσε, θα προσδώσει την πρέπουσα σημασία στα πολύπλοκα θέματα εκμετάλλευσης και διαχείρισης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ . Θα παρακολουθεί επίσης τα συμβόλαια με τις αδειούχες εταιρείες, θέματα αδειοδοτήσεων, θέματα αναζήτησης και ανάπτυξης καθώς και άλλα θέματα ουσιώδους σημασίας.
Η αντίστροφη μέτρηση της απελευθέρωσης της Κύπρου
Πολλά έχουν ειπωθεί για το κυπριακό αλλά λίγα έχουν γίνει επί της ουσίας. Μια σημαντική φάση ήταν βέβαια η περίοδος του εθνικού αγώνα 1955-1959. Στη συνέχεια, όμως, βλέπουμε τη Συνθήκη Ζυρίχης-Λονδίνου του 1960 που προετοιμάζει το υπόβαθρο της εισβολής του 1974 δίχως να το αντιληφθεί η πλειοψηφία. Μετά ήρθαν ημερομηνίες σαν το 1975, 1977 και 1979 μόνο και μόνο για να προετοιμάσουν το 1983 και να κερδίσουν χρόνο. Από τότε έως το 2003 δεν έγινε απολύτως τίποτα παρόλο που κάθε αμερικάνικη τετραετία μας εξηγούσαν όλοι οι ειδήμονες ότι βέβαια θα λυθεί το κυπριακό. Η αλλαγή φάσης γίνεται με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 16 Απριλίου 2003 με ενεργοποίηση την 1η Μαΐου 2004 αλλά και τη θέσπιση της κυπριακής ΑΟΖ μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν. Ξαφνικά η Κύπρος άρχισε να αποκτά μια αληθινή γεωπολιτική οντότητα που είχε ξεχάσει εδώ και δεκαετίες. Τώρα μιλούσε με την Αίγυπτο το 2003, με τον Λίβανο το 2007 και το Ισραήλ το 2010 κερδίζοντας πρωτιές στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι οι μόνες ουσιαστικές αλλαγές από την περίοδο της εισβολής είναι μόνο και μόνο οι ημερομηνίες που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΑΟΖ. Τίποτα άλλο δεν έγινε όσο και να το θέλαμε. Έτσι πρέπει να κατανοήσουμε και την επινόηση της απελευθέρωσης της Κύπρου, διότι έχει αρχίσει πια η αντίστροφη μέτρησή της λόγω της ενεργοποίησης της κυπριακής ΑΟΖ και της αρχής της αξιοποίησής της εκεί όπου δεν υπήρχε Κύπρος πριν μερικά χρόνια. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το αδιανόητο έχει ξεκινήσει και η ουτοπία που παράγει έχει δημιουργήσει και το όραμα που έχουμε όταν θέλουμε πραγματικά να υπάρχει ο Ελληνισμός κι όχι να χαιρόμαστε όταν βυθιζόμαστε στα ρηχά λόγω οικονομίας αλλά όχι αρκετά βαθιά για να δούμε επιτέλους και τους υδρογονάνθρακες που περιμένουν τόσο καιρό να παίξουν έναν ενεργειακό ρόλο στην περιοχή. Ο Ελληνισμός με την ΑΟΖ έχει αποφασίσει ουσιαστικά να βάλει σε παρένθεση την κατοχή όπως έκανε προηγουμένως με την τουρκοκρατία, γιατί είναι ικανός να κάνει αυτό το κατόρθωμα και το έχει κάνει μέσω υψηλής στρατηγικής ακόμα και αν οι περισσότεροι δεν βλέπουν το συσχετισμό που υπάρχει με τη διαχρονική στρατηγική αλλά και τη Στρατηγική της Ανθρωπότητας που ακολουθείται εδώ και αιώνες. Μέτρα, λοιπόν, κι εσύ τις πιέτες για να δείξεις πόσος καιρός πέρασε και πόσο λίγο απομένει για να προχωρήσουμε αποτελεσματικά.
Νέες σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ
Τώρα γίνονται ταυτόχρονα έρευνες από δυο ερευνητικά σκάφη στα οικόπεδα 2, 3 και 9 ενώ παράλληλα συνεχίζει ακόμα πιο δυναμικά η έρευνα στο οικόπεδο 12
Νέες σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, αρχίζει η εταιρία CGG-VERITAS στο οικόπεδο 9 για την κοινοπραξία ΕΝΙΚΟGAS.
Αυτή η νέα εξέλιξη στον τομέα των υδρογονανθράκων επιβεβαιώνει την αξία της κυπριακής ΑΟΖ. Υπενθυμίζουμε ότι στις 15 κοινοπραξίες από 33 εταιρείες που ήταν υποψήφιες για το οικόπεδο 9, οι 9 είχαν υποβάλει υποψηφιότητα για το συγκεκριμένο. Κι ενώ αρχικά η διαπραγμάτευση αφορούσε την Gazprom Bank, τη Novatec και την Total, τελικά το συμβόλαιο με bonus υπογραφής αξίας 150εκατ. ευρώ, έγινε με την ENI-KOGAS.
Μάλιστα η Τουρκία, προσπάθησε να επηρεάσει την ΕΝΙ για να μην υλοποιηθεί η συμφωνία αλλά μάταια, αφού η ΕΝΙ αδιαφόρησε παντελώς και προχώρησε στην οριστική συμφωνία. Η σεισμογραφική μελέτη που άρχισε και θα είναι διάρκειας τριών μηνών, ενισχύει τις δηλώσεις της ENI-KOGAS που είχαν αποστομώσει τους πιο δύσπιστους όσον αφορά στην ταχύτητα της έρευνας στην περιοχή, αφού είχαν προγραμματιστεί έξι γεωτρήσεις σε δυο χρόνια. Αυτό το γεγονός θα λειτουργήσει ενισχυτικά και για τον σταθμό υγροποίησης της Κύπρου.
Ας σκεφτούμε λοιπόν ότι πριν μερικά χρόνια κανείς δεν πίστευε στην ύπαρξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και ότι τώρα γίνονται ταυτόχρονα έρευνες από δυο ερευνητικά σκάφη στα οικόπεδα 2, 3 και 9 ενώ παράλληλα συνεχίζει ακόμα πιο δυναμικά η έρευνα στο οικόπεδο 12, καταλαβαίνουμε ότι το όραμα είναι πλέον μια πράξη που άλλαξε την πραγματικότητα εκεί όπου κανείς δεν το περίμενε.
Σημασία έχει λοιπόν, όχι η αντιπαράθεση που δεν οδηγεί πουθενά, αλλά το έργο που με τις πράξεις του διαμορφώνει το μέλλον της Κύπρου. Κανείς δεν υπολόγιζε τόσες αλλαγές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε σχέση με το Κυπριακό. Κι όμως οι στρατηγιστές το έγραφαν ότι αυτός είναι ο δρόμος που έδειχναν οι επιστήμονες. Τώρα ο κυπριακός λαός μπορεί να βαδίσει προς της απελευθέρωση διότι όλες οι συμμαχίες οδηγούν προς τον ίδιο σκοπό. Η Κύπρος δεν είναι πια ένα πρόβλημα και μόνο αλλά μια στρατηγική επένδυση.
Νέες κυπριακές συμμαχίες
Η πρόσφατη απόφαση του Λιβάνου να ενισχύσει το συμμαχικό πλαίσιο της Κύπρου, σε ενεργειακό επίπεδο, αποτελεί μια ξεκάθαρη αλλαγή φάσης, αφού τώρα η διαχρονική οριζόντια στρατηγική ενεργοποιείται μέσα σ’ ένα στρατηγικό μείγμα, όπου διαφορετικές κρατικές προσεγγίσεις συντονίζονται για να επιτευχθεί ο ίδιος κοινός στόχος αυτής της υψηλής στρατηγικής. Παράλληλα με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου έρχεται η Ελλάδα να λειτουργήσει μια τριγωνική σχέση που συσχετίζεται με τις κινήσεις της Αιγύπτου, που θέλει να έχει σχέσεις με αυτές τις δύο χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι το ευρωπαϊκό πεδίο λειτουργεί ως καταλυτικό στοιχείο για την Κύπρο σε επίπεδο κρατικό αλλά και για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, όπου είναι η ENI για την Ιταλία και τα θαλάσσια οικόπεδα 2,3 και 9 και η Total για τα οικόπεδα 10 και 11. Όταν συνδυάσουμε αυτές τις σχέσεις με τη χρονιά της Μεσογείου, που αποτελείται από την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το πρώτο εξάμηνο με την Ελλάδα και στο δεύτερο εξάμηνο με την Ιταλία, συνειδητοποιούμε ότι πρέπει τώρα να παράγουμε κινήσεις που θα γίνουν πράξεις, γιατί αλλάζουν την πραγματικότητα σε γεωοικονομικό επίπεδο αλλά και σε γεωπολιτικό. Οι συμμαχίες της Κύπρου γίνονται σ’ ένα χρονικό διάστημα που αφήνει πίσω φοβίες του ραγιαδισμού, γιατί η ενέργεια αλλάζει τα δεδομένα. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να γίνει αντιληπτό από τον κυπριακό λαό ότι οι προοπτικές υπάρχουν και ότι οι οικονομικές δυσκολίες είναι μόνο και μόνο τοπικές, ενώ στο ολικό επίπεδο σημασία έχει η στρατηγική της ενέργειας, αφού είναι ικανή να επηρεάσει ακόμα και την οικονομία με τη δυναμική της. Πρέπει, λοιπόν, να εγκαταλείψουμε μερικές παραδοσιακές τάσεις φοβίας λόγω ραγιαδισμού και να περάσουμε στο επόμενο στάδιο της στρατηγικής.
Αναθερμαίνονται οι σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ
Στην ενίσχυση των διμερών διπλωματικών σχέσεων με την Αίγυπτο, με σκοπό την υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, προσβλέπει η Αθήνα.
Στο πλαίσιο αυτό της αναθέρμανσης των συνομιλιών για τη διευθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Ελλάδας Αιγύπτου συναντήθηκαν στο Κάιρο ο Αιγύπτιος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Ζητήματα, Χάτεμ ΣεΤφ Αλ Νασρ, και ο πρέσβης και επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Παρασκευόπουλος.
Στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχε και ο πρέσβης και αναπληρωτής γενικός διευθυντής του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, Τάσος Τζιωνής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, η αιγυπτιακή πλευρά φέρεται να εκτιμά το γεγονός ότι η Αθήνα και η Λευκωσία σε αντίθεση με την Τουρκία εξαρχής υποστήριξαν τη μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου, η οποία προέκυψε μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι. Συνεπώς, οι συνομιλίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ που διεξάγονται σε τριμερές επίπεδο, ανάμεσα δηλαδή στην Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, φαίνεται πως ακολουθούν θετική πορεία.
Η χθεσινή συνάντηση αποτελεί συνέχεια της επίσημης επίσκεψης στο Κάιρο στις αρχές Σεπτεμβρίου του υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και των επαφών που είχε ο κ. Βενιζέλος στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο κατά τη Γενική Συνέλευση του OHE με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Ναμπίλ Φάχμι, ενώ την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στην Αθήνα με τον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φαίδωνα Αναστασίου, και τον πρέσβη της Αιγύπτου, Αχμέτ Φουάντ Ελ Μπιντέβι.
Στο μεταξύ η Λευκωσία βρίσκεται σε στενή συνεργασία και με τη Βηρυτό. Οι δύο πλευρές κατέληξαν προχθές σε συμφωνία για τον τρόπο που θα κατανεμηθούν οι ποσότητες φυσικού αερίου οι οποίες ενδεχομένως να ανακαλυφθούν στο σημείο που συναντώνται οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των δύο χωρών. Ο Λίβανος αμφισβητεί τη συμφωνία στην οποία έχει προβεί η Κύπρος με το Ισραήλ, καθώς θεωρεί πως η ΑΟΖ του Ισραήλ, όπως έχει οριστεί, υπερκαλύπτει χωρικά ύδατα του Λιβάνου.
Τριμερής συνάντηση Αιγύπτου, Ελλάδος, Κύπρου στο Κάιρο – Θα συζητήσουν και την ΑΟΖ
Τριμερής συνάντηση πραγματοποιείται σήμερα στο Κάιρο, με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, της Ελλάδος και της Κύπρου, στο πλαίσιο πρόσφατης συμφωνίας των τριών χωρών.
Στην ατζέντα θα βρίσκονται και τα θέματα της ΑΟΖ αλλά και της ενέργειας. Είναι σαφές πως οι σχέσεις Καΐρου- Άγκυρας έχουν επιδεινωθεί και η Αίγυπτος στρέφεται προς παραδοσιακούς συμμάχους, επενδύοντας και στο γεγονός ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Της αιγυπτιακής πλευράς στις διαβουλεύσεις θα ηγηθεί ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, πρέσβης Hatem Seif El Nasr. Της ελληνικής αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων, πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος, και της κυπριακής ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής, πρέσβης Τάσος Τζιωνής.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης Seif El Nasr δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις θα καλύψουν όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων της Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Κύπρο, στον πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό και τεχνικό τομέα. Θα μελετηθούν τρόποι ενίσχυσης των σχέσεων και το άνοιγμα νέων οριζόντων συνεργασίας που να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των λαών των τριών χωρών για ανάπτυξη και ευημερία.
Ο πρέσβης Seif El Nasr πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος αποδίδει μεγάλη σημασία στην ενίσχυση της συνεργασίας της με την ελληνική και την κυπριακή πλευρά, αξιοποιώντας τις ιστορικές σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης που συνδέουν την Αίγυπτο με τις δυο αυτές γειτονικές χώρες. Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση της Αιγύπτου στη στάση που τήρησαν η Ελλάδα και η Κύπρος στο θέμα της επανάστασης της 30ής Ιουνίου, καθότι οι δυο χώρες ήταν από τις πρώτες που στήριξαν την επανάσταση και τις επιλογές του αιγυπτιακού λαού. Στήριξαν, επίσης, τον Οδικό Χάρτη για τη μεταβατική περίοδο, ο οποίος μέσω της εκλογικής διαδικασίας θα οδηγήσει στην εδραίωση της πορείας εκδημοκρατισμού της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρέσβης Seif El Nasr δήλωσε πως οι διαβουλεύσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο είναι σημαντικές και για έναν άλλο λόγο. Λόγω της σημασίας που αποδίδει η Αίγυπτος στη συνεργασία και τον συντονισμό με τις δυο φίλες χώρες, οι οποίες στηρίζουν την ενίσχυση της συνεργασίας της Αιγύπτου με την Ε.Ε., σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρα.
Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις διευκρίνισε πως κατά τον επικείμενο γύρο διαβουλεύσεων, θα πραγματοποιηθεί, για πρώτη φορά, τριμερής συνάντηση των αντιπροσωπειών των τριών χωρών, με στόχο την εξερεύνηση των προοπτικών κοινής συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η ανάπτυξη κοινών οικονομικών έργων και η ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της ευρωμεσογειακής συνεργασίας.
Ιστορικής στρατηγικής σημασίας συμφωνία Κύπρου-Λιβάνου για υδρογονάνθρακες
Κύπρος και Λίβανος συμφώνησαν να αρχίσουν άμεσα συνομιλίες για συμφωνία συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που βρίσκονται στο όριο των ΑΟΖ των δύο χωρών, αλλά και να αγοράσει μεγάλες ποσότητες κυπριακού φυσικού αερίου. Η συμφωνία επήλθε το πρωί μεταξύ του Κύπριου υπουργού Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης με τον Λιβανέζο ομόλογό του Gebran Bassil, στη Λευκωσία.
Ο κ. Bassil είπε επίσης ότι η πλευρά του είναι ανοιχτή στο «να συζητηθούν τα πάντα» και εξέφρασε τη βούληση για διόρθωση του λάθους, όπως είπε, στην οριοθέτηση μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.
«Ελπίζουμε ότι με τη μελλοντική συνεννόηση μπορούμε να το διορθώσουμε και να χτίσουμε μαζί το μέλλον» είπε.
Ανέφερε επίσης ότι και ο Λίβανος έχει ανάγκη από φυσικό αέριο, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιθανή αγορά για το κυπριακό αέριο.
Για το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, ο κ. Bassil είπε ότι ο Λίβανος το βλέπει θετικά, προσθέτοντας ότι μπορεί να αποτελέσει μια πιθανή λύση για τη διαφοροποίηση των εξαγωγών φυσικού αερίου της χώρας του.
Συμπλήρωσε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται ένα «θείο δώρο», τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ευημερία των σημερινών και μελλοντικών γενεών της Κύπρου και του Λιβάνου. «Με καλή θέληση και τη σκληρή δουλειά που θα ξεκινήσουμε από σήμερα, θα φανούν σύντομα τα καλά αποτελέσματα για τους λαούς μας» είπε.
Ανέφερε τέλος ότι το όραμα για τις σχέσεις των δύο χωρών επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως το νερό, οι μεταφορές, ακόμη και το κρασί.
Όπως δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης μετά το πέρας της συνάντησης, στο Υπουργείο, «έχουμε συμφωνήσει να αρχίσουν οι συζητήσεις και να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό».
Από την πλευρά του ο κ. Bassil έκανε λόγο για «νέα εποχή» στις ενεργειακές σχέσεις Λευκωσίας-Βηρυτού, είπε ότι ο Λίβανος θα μπορούσε να καταστεί μια πιθανή εναλλακτική αγορά για την εξαγωγή του κυπριακού αερίου, ενώ εξέφρασε το πιθανό ενδιαφέρον της χώρας του για τον τερματικό σταθμό υγροποίησης αερίου στο Βασιλικό της Λεμεσού, δηλαδή να συμμετάσχει στο κόστος κατασκευής του, έναντι μελλοντικών πωλήσεων φυσκού αερίου.
Η Ρωσία που έχει συμφωνήσει με τον Λίβανο στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που διαθέτει (όπως και με το Ισραήλ, άλλωστε) ενθαρρύνει την λύση αυτή.
Total SA to Participate in Cyprus’ Onshore LNG Plant
The Republic of Cyprus and Total E&P Cyprus sign MoU for the Cyprus LNG Project
Joint Press Release
The Republic of Cyprus (Republic) today signed a Memorandum of Understanding (MoU) in respect of the Cyprus Liquefied Natural Gas (LNG) Project with Total E&P Cyprus B.V. (Total). This follows the award in February to Total of Exploration and Production Sharing Contracts for Blocks 10 and 11 of the Exclusive Economic Zone (EEZ) of the Republic.
The MoU records the support of Total for the monetization of potential natural gas reserves in Blocks 10 and 11 of Cyprus’ EEZ through a variety of options giving priority to liquefaction and LNG export to European and Asian markets. In particular the two parties will cooperate on the feasibility of an onshore LNG plant to be built at Vasilikos, Cyprus, with due consideration to Total’s views on the structuring and development of the LNG Project.
Συναντήσεις Σαμαρά με στελέχη ιταλικών εταιρειών
Συναντήσεις με κορυφαία στελέχη του ιταλικού ενεργειακού ομίλου ΕΝΙ και της επίσης ιταλικής TERNA (είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία) είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΝΙ εξέφρασε ενδιαφέρον για συμμετοχή στο διαγωνισμό αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, που αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί, όπως και για τις νέες Εταιρίες Παροχής Αερίου που θα ιδρυθούν σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα. Ήδη η ΕΝΙ κατέχει το 49 % των μετοχών και το μάνατζμεντ των ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.
Σε σχετική ανακοίνωση η ΕΝΙ χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως αγορά-κλειδί ενώ επισημαίνει ότι στη συνάντηση του διευθύνοντος συμβούλου κ. Paolo Scaroni με τον πρωθυπουργό συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.
Η TERNA κατά τις ίδιες πληροφορίες εξέφρασε ενδιαφέρον για συμμετοχή στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) που περιλαμβάνεται επίσης στο σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.
Στις συναντήσεις μετείχε και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παπαγεωργίου.
Επίσημα σεισμικά δεδομένα και ελληνική ΑΟΖ
Με τα πλέον επίσημα σεισμικά δεδομένα της εταιρείας PGS αλλά και του ΥΠΕΚΑ περνάμε σε μία άλλη φάση για το θέμα της αξιοποίησης της ελληνικής ΑΟΖ. Τώρα είναι το επιστημονικό και το τεχνολογικό που συμβαδίζουν πρακτικά και πιέζουν πάνω στο πολιτικό σκέλος. Δεν υπάρχει πια καμία αμφισβήτηση των εκτιμήσεων, αφού τώρα έχουμε δεδομένα. Κατά συνέπεια, πολλοί αλλάζουν πορεία και ενισχύουν πια το πλαίσιο της ΑΟΖ. Επιπλέον, καθώς τα δεδομένα αφορούν το Ιόνιο και Νότια της Κρήτης σχετίζονται άμεσα με το θέμα των οριοθετήσεων της ελληνικής ΑΟΖ με την Αλβανία, την Ιταλία και τη Λιβύη. Κατά συνέπεια, πρέπει να υπάρξει κι ένας συντονισμός κινήσεων, αφού για να βγουν τα θαλάσσια οικόπεδα πρέπει, αν δεν υπάρχει ακόμα υπογραφή, το πλαίσιο να είναι προετοιμασμένο, όπως έγινε και με τα θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ πριν γίνει η επίσημη συμφωνία με το Ισραήλ το 2010. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινηθούμε αποτελεσματικά δίχως τα εμπόδια της γραφειοκρατίας, για να είμαστε έτοιμοι για τις υποψηφιότητες των εταιρειών με την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε επίπεδο στρατηγικής υπάρχει ένα πολύ καλό timing μέσω του ευρωπαϊκού πεδίου τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ιταλία. Και αυτό σχετίζεται άμεσα και με το θέμα της Αλβανίας και του αγωγού TAP. Το πρέπον λοιπόν είναι το στρατηγικό μείγμα, που οργανώνεται για αυτό το νέο άνοιγμα για την πατρίδα μας. Κάθε κίνησή μας τώρα πρέπει να γίνει μία πράξη που δημιουργεί μέλλον και διαφοροποιείται από το παρελθόν, γιατί πρόκειται για μια αλλαγή φάσης κι όχι απλώς κινήσεις εντυπώσεων, οι οποίες μας αφήνουν αδιάφορες. Διότι η Ελλάδα χρειάζεται πραγματικά αυτήν την ελληνική ΑΟΖ, για να την αξιοποιήσει, για να ξεπεράσει τα οικονομικά εμπόδια και να γίνει ένας αξιόπιστος γεωπολιτικός παίκτης σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο μέσω του τομέα της ενέργειας. Για αυτή τη φάση όμως πρέπει να προετοιμαστεί και η παιδεία μας και σε επιστημονικό επίπεδο και στη διαχείριση αλλά και στον στρατηγικό σχεδιασμό από το εθνικό έως την περιφέρεια, αφού υπάρχει άμεση σχέση με τον Νόμο περί υδρογονανθράκων, που καθορίζει το πεδίο δράσης μας.
Ετικέτες
Text
Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης 06/11/2013
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης στις 06/11/2013.
Υπογραφές υπέρ της θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ
ZEE - Articles & Analyses
Ετικέτες
video
Ενδιαφέρον από 40 μεγάλες εταιρείες για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα
Ηχηρά ονόματα της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας, από τις αμερικανικές Chevron και Exxon Mobil μέχρι τη ρωσική Gazprom, την ιταλική ENI, και τη γερμανική EON, συμμετέχουν στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων AAPG, που διεξάγεται από την Τετάρτη στην Αθήνα.
Στο συνέδριο, που γίνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, δείγμα της σημασίας που αποδίδει η διεθνής πετρελαϊκή αγορά για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, έχουν δώσει συνολικά το παρόν τους 150 στελέχη από 40 μεγάλες εταιρείες που προέρχονται από 120 χώρες.
Πρόκειται τόσο για δυτικούς ομίλους, όσο και για εταιρείες της περιοχής της ΝΑ Μεσογείου, όπως η τουρκική κρατική επιχείρηση πετρελαίου TPAO, αλλά και για εταιρείες από την Ασία σαν τη μαλαισιανή Petronas.
«Το σημερινό συνέδριο δείχνει ότι η Ελλάδα μπαίνει στο μεγάλο χάρτη της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε στο περιθώριο του συνεδρίου, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, απευθύνοντας πρόσκληση στις ξένες εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Εταιρείες χωρών της Μεσογείου, της Κασπίας, και της Μαύρης Θάλασσας βρίσκονται εδώ και διερευνούν τις δυνατότητες που υπάρχουν για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα και όχι μόνο», τόνισε ο υπουργός.
Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες θα προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων «οpen door» για έρευνες υδρογοναθράκων σε Πατραϊκό και Ιωάννινα, καθώς τα κείμενα είναι έτοιμα και παραδίδονται στις κοινοπραξίες που έχουν επιλεγεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στις κοινοπραξίες μετά και από σχετικά αιτήματα που αυτές υπέβαλλαν, ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές παρά μόνο να μειωθούν, μήνυμα το οποίο θα μεταφέρει ο κ. Μανιάτης και στις επαφές που θα έχει το απόγευμα με εκπροσώπους των εταιρειών που βρίσκονται στο συνέδριο.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ι. Κωστόπουλος μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μια πολλά υποσχόμενη περιοχή, καθώς επίσης ότι ο όμιλος έχει αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα των ερευνών της νορβηγικής PGS σε Ιόνιο και Ν. Κρήτη, τα μελετά και τα έχει εντάξει στα δεδομένα τα οποία ήδη διαθέτει.
Προανήγγειλε μάλιστα συνεργασίες των ΕΛΠΕ με ξένες εταιρείες, λέγοντας χαρακτηριστικά «ελπίζουμε να συμμετέχουμε στις ηγετικές κοινοπραξίες που θα συμμετάσχουν στις εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα".
Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η παρουσίαση στο συνέδριο από στελέχη της νορβηγικής PGS νέων δεδομένων από την αξιολόγηση των ευρημάτων που προέκυψαν κατά τις έρευνες τους σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη.
Ετικέτες
Text
1,5 δισ. ευρώ ετησίως για την Περιφέρεια Κρήτης από τους υδρογονάνθρακες
Σε 1,5 δις ευρώ θα ανέρχονται τα ετήσια έσοδα της Περιφέρειας Κρήτης από τους υδρογονάνθρακες σύμφωνα με εκτιμήσεις του Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνη Φώσκολου.
Στο πλαίσιο εκδήλωσης του “Ομίλου για την πολιτική και τον πολιτισμό”, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Συνεταιριστικής τράπεζας Χανίων, τονίστηκε μεταξύ άλλων πως μέσα στο 2014 θα πρέπει να δοθούν τα δικαιώματα για έρευνα στα «θαλάσσια οικόπεδα».
Στο πλαίσιο εκδήλωσης του “Ομίλου για την πολιτική και τον πολιτισμό”, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Συνεταιριστικής τράπεζας Χανίων, τονίστηκε μεταξύ άλλων πως μέσα στο 2014 θα πρέπει να δοθούν τα δικαιώματα για έρευνα στα «θαλάσσια οικόπεδα».
Ομιλία Υπουργού ΠΕΚΑ στο «HELLENIC–ALBANIAN ECONOMIC AND ENERGY ROUNDTABLE»
ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΚΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ ΣΤΟ «HELLENIC–ALBANIAN ECONOMIC AND ENERGY ROUNDTABLE» με θέμα: «Η διμερής ενεργειακή συνεργασία ως μοχλός ανάπτυξης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας» (Τίρανα, Αλβανία).
Η Διμερής Ενεργειακή συνεργασία ως μοχλός ανάπτυξης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας.
Κύριοι Πρόεδροι, Κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης, Κύριοι Υπουργοί, αξιότιμοι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής και ενεργειακής κοινότητας, κύριες και κύριοι,
Είναι μεγάλη χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σε τόσο διακεκριμένο κοινό, για να συζητήσουμε, την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας της Ελλάδας και της Αλβανίας, στον τομέα της ενέργειας. Μία συνεργασία καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη των χωρών μας και την εμβάθυνση των σημαντικών διμερών μας σχέσεων. Μια συνεργασία που αναμένεται να συμβάλλει ιδιαίτερα στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας.
Η Ευρωπαϊκή ιστορία άλλωστε, μας έχει διδάξει ότι η συνεργασία στην ενέργεια αποτελεί το κατεξοχήν όχημα για την περιφερειακή ολοκλήρωση και την ειρηνική συνύπαρξη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τις ρίζες της στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα της δεκαετίας του πενήντα, η οποία άνοιξε το δρόμο για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση του σήμερα. Με τον ίδιο τρόπο, η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας και Αλβανίας μπορεί να δημιουργήσει στη Νότιο Ανατολική Ευρώπη μία ενότητα δυνάμεων με σκοπό την εγκαθίδρυση μιας νησίδας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Οι τρεις άξονες της αειφόρου ανάπτυξης, δηλαδή η οικονομία, η κοινωνία και το περιβάλλον βρίσκονται σε διαρκή αλληλεπίδραση με την ενέργεια. Ένας αποδοτικός, περιβαλλοντικά αποδεκτός, ασφαλής και οικονομικά προσιτός ενεργειακός τομέας είναι σε θέση να εκκινήσει την ανάπτυξη, ιδιαίτερα τώρα, στην παρούσα συγκυρία της οικονομικής κρίσης.
Η Ευρώπη έχει θέσει στο επίκεντρο της ενεργειακής στρατηγικής της, την εξασφάλιση διαφοροποιημένων πηγών και οδεύσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με τους εταίρους μας, προωθούμε όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής, βιώσιμης διαφανούς και πλήρως λειτουργούσας Ενιαίας Αγοράς Ενέργειας. Η επίτευξη του στόχου αυτού δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά βασικό μέσο επίτευξης των κυριότερων προσδοκιών των πολιτών μας για οικονομική μεγέθυνση, δημιουργία θέσεων απασχόλησης και κάλυψη των βασικών αναγκών μέσω προσιτών και ανταγωνιστικών τιμών.
Τα οφέλη από την εφαρμογή των κανόνων της εσωτερικής αγοράς ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χάρις και στις Ελληνικές προσπάθειες, επεκτείνονται στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης και της Αλβανίας, μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2006. Η Ελλάδα, η οποία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2014, θα αναδείξει κατά προτεραιότητα την ανάγκη επέκτασης της ισχύος της Ενεργειακής Κοινότητας πέραν του 2016.
Κύριος άξονας της Ενεργειακής Πολιτικής τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω η διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και να αναπτυχθούν εγχώριες πηγές ενέργειας, προκειμένου να κατοχυρωθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού, να μειωθεί η εξωτερική ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ και να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη.
Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα προωθεί την αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Προωθούμε τις διαδικασίες για παραχωρήσεις αδειών έρευνας και για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές του Δυτικού Πατραϊκού , στα Ιωάννινα και στο Κατάκολο.
Εχουμε δρομολογήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών που καλύπτουν έκταση περίπου 220.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο θαλάσσιο χώρο δυτικά και νότια της χώρας . Περί τα τέλη του 2013, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η ερμηνεία των δεδομένων των σεισμικών ερευνών, θα προκύψει μια ξεκάθαρη εικόνα, η οποία θα μας επιτρέψει να οριοθετήσουμε τις περιοχές που θα προκηρυχθούν εντός του 2014-15.
Οι παραπάνω πρωτοβουλίες της Ελλάδος στον τομέα της έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων διέπονται από ένα νέο εθνικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο πρόσφατα θεσπίσαμε, και το οποίο είναι σύμφωνο με το Κοινοτικό Κεκτημένο.
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων δημιουργούν νέα δεδομένα σε ότι αφορά την υλοποίηση της πολιτικής της Ευρώπης για τη διαφοροποίηση πηγών κι οδεύσεων. Συγκεκριμένα η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος του «Νοτίου Διαδρόμου», ο οποίος συνιστά τον βασικό πυλώνα της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή ασφάλεια.
Η δημιουργία διασυνδέσεων τόσο με τις χώρες παραγωγής όσο και μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών αποτελεί προϋπόθεση για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, τόσο στον ηλεκτρισμό, όσο και στο φυσικό αέριο. Προς την κατεύθυνση αυτή προωθούμε τη διασύνδεση Ελλάδος –Κύπρου – Ισραήλ με τη βύθιση ειδικού ηλεκτρικού καλωδίου. Προχωράμε εξίσου στο σχεδιασμό του Eastern Mediterranean Pipeline που θα συνδέει την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας και Κύπρου, με τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Ήδη υφίσταται ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος –Αλβανίας ενώ η ολοκλήρωση του αγωγού ΤΑΡ θα δρομολογήσει τη διμερή διασύνδεση στον τομέα του φυσικού αερίου. Η επιλογή του ΤAP για τη διοχέτευση του νέου Κασπιακού αερίου στην Ευρώπη, από την κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα στο Αζερμπαϊτζάν Shah Deniz 2, σηματοδοτεί την έναρξη λειτουργίας του «Νοτίου Διαδρόμου» . Ο ΤΑΡ είναι ένα τεράστιο έργο ενεργειακής υποδομής. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει στην Ευρώπη τα τελευταία είκοσι χρόνια. Και το μεγαλύτερο που θα έχει γίνει στη Νότιο Ανατολική Ευρώπη. Ως εκ τούτου ο ΤΑΡ, κατά την πρώτη φάση της κατασκευής του, θα εξασφαλίζει την περαιτέρω διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων των Ευρωπαϊκών αγορών με 10 Δις Κυβικά Μέτρα φυσικού αερίου.
Η υλοποίηση του αγωγού ΤΑΡ καθιστά τις χώρες μας πύλες εισόδου του Αζερικού αερίου στις αγορές της Ευρώπης και αναβαθμίζει την γεωπολιτική σημασία των δύο χωρών. Συγκεκριμένα, ο αγωγός, συνολικού μήκους 870 χιλιομέτρων, εκ των οποίων 550 χιλιόμετρα σε Ελληνικό έδαφος, ενισχύει την προοπτική των δύο χωρών να καταστούν ο κατεξοχήν διαμετακομιστικός κόμβος στην Νότιο Ανατολική Ευρώπη.
Ο ΤΑΡ θα προωθήσει τη χρήση φυσικού αερίου σε νέες περιοχές κατά μήκος της διαδρομής του και θα δρομολογήσει την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα και την επέκταση αυτού στην Αλβανία.
Επίσης, ο ΤΑΡ θα διασυνδέει την ελληνική και την αλβανική με την αγορά αερίου της Ιταλίας και κατ ‘επέκταση με τις ώριμες αγορές της Ευρώπης. Με αυτόν τον τρόπο ο TAP θα προωθήσει τη ρευστότητα και διαφάνεια λειτουργίας των εθνικών μας αγορών, μέσω της διασύνδεσης των με τους ώριμους ενεργειακούς κόμβους της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, η λειτουργία του TAP συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών για ανταγωνιστικότερες τιμές και ευνοϊκότερους όρους για τις επιχειρήσεις και τους οικιακούς καταναλωτές τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αλβανία.
Εξίσου η ικανότητα λειτουργίας σε αντίστροφη ροή του TAP ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής και αλβανικής αγοράς ενέργειας. Εξασφαλίζει επίσης σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή ασφάλεια των δύο χωρών, καθώς θα παρέχει τη δυνατότητα προμήθειας, σε περίπτωση ανάγκης, φυσικού αερίου από την Ιταλική αγορά.
Ο ΤΑΡ αποτελεί αναμφισβήτητα μία εξαιρετικά σημαντική ξένη επένδυση με οικονομικά οφέλη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Αλβανία. Τόσο κατά το στάδιο της κατασκευής, όσο και κατά την λειτουργία του, ο αγωγός TAP θα συμβάλλει αποφασιστικά στην δημιουργία πολλαπλών άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας στις δύο χώρες.
Αποτελεί συμπερασματικά μια ιστορική ευκαιρία για την περαιτέρω διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη και το αμοιβαίο όφελος.
Η παρουσία μας σήμερα εδώ στα Τίρανα σηματοδοτεί την έναρξη μια κοινής αναπτυξιακής προσπάθειας. Η Ελλάδα με την μακρόχρονη εμπειρία της στο πλαίσιο της εφαρμογής της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τομέα της ενέργειας είναι έτοιμη να συνδράμει την φίλη Αλβανία για την επιτυχή ολοκλήρωση του γιγάντιου αυτού έργου.
Είμαστε εξάλλου σε θέση να εισφέρουμε την εμπειρία μας στο πλαίσιο του κοινοτικού κεκτημένου στον τομέα της Ενέργειας.
Η ελληνική τεχνογνωσία μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλους τομείς των διμερών ενεργειακών μας σχέσεων, όπως για παράδειγμα στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Εγκαινιάζουμε σήμερα μια νέα σελίδα επωφελούς διμερούς ενεργειακής συνεργασίας, η οποία μπορεί να αποτελέσει πρότυπο συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.