Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ράδιο Πάφος 93.7fm με τον Πανίκο Ευριπίδου, 30/10/2014

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ράδιο Πάφος 93.7fm με τον Πανίκο Ευριπίδου, 30/10/2014.

Σε περαιτέρω συνεργασία συμφώνησαν Κοπάνας-Λυγερός

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Συνάντηση εργασίας είχε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Κοπάνας με τον καθηγητή Νίκο Λυγερό, με τον οποίο συμφώνησε σε περαιτέρω συνεργασία και στην πραγματοποίηση ημερίδας στο Βόλο με θέματα Γεωστρατηγικής το προσεχές διάστημα.

Ο κ. Κοπάνας ανέφερε ότι «αισθάνομαι τύχη και τιμή που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον κ. Λυγερό. Οι απόψεις και η σκέψη του θα είναι πολύτιμες κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ως Αντιπεριφερειάρχης. Σήμερα στήσαμε μία γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας σε ζητήματα αρμοδιότητας μου αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος. Η λαμπρή προσωπικότητα του κ. Λυγερού προσθέτει αξία και δύναμη στην περιοχή μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Λυγερός έχει γεννηθεί στο Βόλο. Είναι στρατηγικός σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στη Σχολή Στρατολογικού, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα.

Επίσης είναι ο Έλληνας με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (189 στην κλίμακα Standford-Binet)” και ένας από τους ¨50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο¨.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, 27/10/2014

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, 27/10/2014.

Η Τουρκία και το εκκρεμές του Newton

Όταν θέλεις να κάνεις μια κίνηση πρέπει να την σκεφτείς από πριν, αλλιώς είσαι του Επιμηθέα και σου έρχεται boomerang. Η Τουρκία άρχισε με άσκοπες κινήσεις που σιγά σιγά μετατρέπονται σε λάθη στρατηγικά. Έχει καταφέρει ήδη να έχει εναντίον της την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αμερική, τη Ρωσία τη Γερμανία και τώρα με τρόπο σθεναρό την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνδέει την απαράδεκτη συμπεριφορά της με την ενταξιακή πορεία της. Όταν νομίζεις ότι είσαι μία Αυτοκρατορία, ενώ δεν είσαι, τρως στη μούρη την αντίδραση των άλλων χωρίς κανένα ενδοιασμό. Διότι τώρα τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα που μας θυμίζει έντονα το εκκρεμές του Newton. Η Τουρκία δεν δέχτηκε μόνο ένα χαστούκι, όπως οι αδελφές του Βέγγου, αλλά κατ’ επανάληψη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ανάλογα με το εκκρεμές του Newton και καταλήγουμε να αναρωτιόμαστε για ποιον σημαίνει η καμπάνα. Η Τουρκία πια φαίνεται ότι δεν μπορεί να κρύψει την αδυναμία της ούτε στους Άγγλους, αφού και αυτοί από εγγυήτρια δύναμη, μέσω της βοήθειας της Ελλάδας, συνυπέγραψε το κείμενο που την κατηγορεί για καταπάτηση Δικαίου της Θάλασσας. Έτσι έχουμε το πιο απίστευτο παράδοξο της εποχής, αφού δέχεται τα χτυπήματα λόγω της ύπαρξης της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ η Κύπρος δεν υπάρχει για την ίδια. Είναι ήδη λυπητερό να την κανονίζει ένας ανίκανος γιατί έχει διάρκεια, αλλά να σε κανονίζει ένας ανύπαρκτος έχει χιούμορ. Διότι μπορεί το γελοίο να μην σε σκοτώνει, αλλά το γελοίο των κινήσεων παραμένει ορατό για όλους. Άντε γεια!

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: Αντεπίθεση στα Κατεχόμενα, Λεμεσός 24/10/2014

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα "Αντεπίθεση στα Κατεχόμενα", Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου - Λεμεσός 24/10/2014.

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: Στρατηγική ανάλυση εξελίξεων κυπριακής ΑΟΖ, Λεμεσός 24/10/2014

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα "Στρατηγική ανάλυση εξελίξεων κυπριακής ΑΟΖ", Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου - Λεμεσός 24/10/2014. 

Έγκριση της στρατηγικής της ΕΕ για την Αδριατική και το Ιόνιο πέλαγος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2014


Ο Επίτροπος κ. Hahn και η Επίτροπος κα Δαμανάκη χαιρετίζουν την έγκριση της στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου από τους ηγέτες της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για την έγκριση, σήμερα, από τους ηγέτες της ΕΕ της νέας στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους (EUSAIR). Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δίνει το πράσινο φως στη στρατηγική που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Ιούνιο (IP/14/690).

Έχουν ήδη ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τη στρατηγική με σκοπό την προώθηση της ευημερίας και της ανάπτυξης στην περιοχή, τη βελτίωση της ελκυστικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της συνδεσιμότητάς της. Η στρατηγική, στην οποία συμμετέχουν τέσσερις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την προσέγγιση των εν λόγω χωρών με την ΕΕ.

Η στρατηγική της οποίας η καταληκτική Διάσκεψη ενδιαφερόμενων φορέων φιλοξενήθηκε στην Αθήνα στις 6 και 7 Φεβρουαρίου 2014 στο πλαίσιο της Ελληνικής προεδρίας, καλύπτει τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ (Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία και Σλοβενία) και επιπλέον την Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία. Οι χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ της είναι ισότιμοι εταίροι στη διαχείριση και την εφαρμογή της στρατηγικής. Στις συγκεκριμένες δράσεις και σχέδια στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής συμμετέχουν οργανώσεις που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών και ιδιωτικές εταιρείες συμμετέχουν.

Ο κ. Johannes Hahn, Επίτροπος αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική, δήλωσε: «Η έγκριση σήμερα της στρατηγικής της ΕΕ για τη περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου αποτελεί σημαντικό ορόσημο. Σκοπός είναι να αντιμετωπίσουμε τα κοινά προβλήματα και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες που έχουμε από κοινού με τους εταίρους μας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Αποτελεί πλέον ευθύνη των χωρών της Αδριατικής και του Ιονίου Πελάγους, των περιφερειών και των ενδιαφερόμενων φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αυτή να συνεργαστούν για να δρέψουν τους καρπούς της στρατηγικής. Οι εργασίες θα πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό. Η επιτυχία στην περιοχή της Αδριατικής και Ιονίου θα συμβάλει στην ευημερία και την ασφάλεια της Ευρώπης στο σύνολό της».

Η κα Μαρία Δαμανάκη, Επίτροπος αρμόδια για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, δήλωσε: «Με τη στρατηγική αυτή δίνεται στις χώρες της Αδριατικής και του Ιονίου η ευκαιρία να εξέλθουν από την κρίση και να επαναφέρουν ολόκληρη την περιφέρεια στον δρόμο της βιώσιμης ευημερίας. Η στρατηγική μας για τη γαλάζια ανάπτυξη έχει ήδη δείξει ότι οι θάλασσες και οι ωκεανοί έχουν το δυναμικό να παράγουν τεράστια οικονομική μεγέθυνση και θέσεις εργασίας τις οποίες έχουμε μεγάλη ανάγκη. Είμαι πεπεισμένη ότι αυτή η μακροπεριφερειακή πολιτική θα αποτελέσει το προσχέδιο για μελλοντικές πρωτοβουλίες στη θαλάσσια αυτή λεκάνη και ότι θα τύχει της προσοχής των μεσογειακών χωρών».

Η στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους (EUSAIR), η οποία καλύπτει περίπου 70 εκατ. κατοίκους, ανοίγει το δρόμο για στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών σε τέσσερις βασικούς τομείς: 1) Γαλάζια ανάπτυξη, 2) Σύνδεση της περιοχής, 3) Ποιότητα του περιβάλλοντος, και 4) Βιώσιμος τουρισμός.

Αξιοποιώντας την πείρα που έχει αποκομιστεί από τις υφιστάμενες μακροπεριφερειακές στρατηγικές, τη στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή της Βαλτικής και την στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή του Δούναβη, η EUSAIR παρέχει ένα πλαίσιο για την κινητοποίηση και τη ευθυγράμμιση των υφιστάμενων μηχανισμών της ΕΕ, των μηχανισμών προένταξης και των εθνικών χρηματοδοτικών μέσων, με από κοινού συμφωνημένους στρατηγικούς στόχους.

Επί του παρόντος οι συμμετέχουσες χώρες καθορίζουν τους εθνικούς και τομεακούς συντονιστές που θα αναλάβουν την υλοποίηση της στρατηγικής σε εθνικό και μακροπεριφερειακό επίπεδο. Στις 18 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η εναρκτήρια διάσκεψη την οποία διοργανώνει τη ιταλική Προεδρία του Συμβουλίου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Ιστορικό

Η Επιτροπή εξέδωσε στις 17 Ιουνίου 2014 ανακοίνωση σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου, η οποία συνοδεύεται από ένα σχέδιο δράσης. Η νέα στρατηγική περιλαμβάνει τη θαλάσσια στρατηγική για την Αδριατική θάλασσα και το Ιόνιο Πέλαγος, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 30 Νοεμβρίου 2012.

Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε ευρεία διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με το περιεχόμενο του σχεδίου δράσης της στρατηγικής πραγματοποιήθηκε σε όλη την περιοχή από τις συμμετέχουσες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής ξεκίνησε επίσης μια δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη στρατηγική αυτή η διαβούλευση ολοκληρώθηκε από μια υψηλού επιπέδου διάσκεψη των ενδιαφερόμενων φορέων στην Αθήνα στις 6/7 Φεβρουαρίου, διοργανώθηκε από κοινού από την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε επίσης την Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, να αναπτύξει μια στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή των Άλπεων (EUSALP) εντός του Ιουνίου 2015. Η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Σλοβενία, το Λιχτενστάιν και η Ελβετία, που περιλαμβάνει 48 περιφέρειες και 70 εκατομμύρια άνθρωποι θα συμμετέχουν. Διάσκεψη με τους ενδιαφερόμενους φορείς για τις 1-2 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί να κλείσει τη διαδικασία διαβούλευσης. Η Επιτροπή θα υποβάλει την προτεινόμενη ανακοίνωση και σχέδιο δράσης εντός του Ιουνίου 2015.

Τουρκική απασχόληση

Ν. Λυγερός 

Όταν δεν έχεις τίποτα να κάνεις, γιατί τα πράγματα εξελίσσονται χωρίς εσένα, πρέπει να βρεις μια απασχόληση για να πείσεις τους δικούς σου ότι κάνεις κάτι. Σε αυτή την περίπτωση βρίσκεται και η Τουρκία με το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ. Αφού δεν κατάφερε να κάνει τίποτα εδώ και μια δεκαετία, όταν η Κύπρος θέσπισε την ΑΟΖ και έκανε τρεις οριοθετήσεις με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ προσπαθεί να καλύψει το κενό της με κινήσεις που αγγίζουν το γελοίο, αφού αυτό δεν σκοτώνει. Η παρουσία ενός σεισμικού σκάφους σε μια περιοχή, όπου έχουμε ήδη όλα τα σεισμικά δεδομένα είναι ανούσια από μόνη της. Αλλά όταν αυτή η παρουσία γίνεται στα διπλανά θαλάσσια οικόπεδα από το συγκεκριμένο της έρευνας καταντά να είναι και αστείο. Η Τουρκία δεν μπορεί να πείσει κανέναν εκτός από τον εαυτό της ότι έχουν κάποια αξία οι κινήσεις. Επιπλέον με τη δράση της έχει ήδη καταφέρει να βάλει εναντίον της την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία, την Αμερική, τη Γερμανία και την ίδια την επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μήπως συνεχίζει τις κινήσεις της για να έχει και την Κίνα εναντίον της; Πάντως επέτρεψε στον Πρωθυπουργό της να συνεχίσει το έργο του υπουργείου τύπου, γιατί είχε καιρό να πει κάτι το εντελώς άχρηστο για τις εξελίξεις. Επιτέλους εκφράστηκε και απέδειξε και πάλι το επίπεδο του ως ειδικός του στρατηγικού λάθους. Η κατάσταση παίρνει τώρα το ύφος μιας γελοιογραφίας η οποία δεν είναι καν γνήσια, αφού είναι η αντιγραφή των γεγονότων του 2011. Το θέμα είναι ότι η σκακιέρα έχει αλλάξει και το ίδιο ισχύει για το σενάριο, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να παίζει ακάθεκτα τον ίδιο ρόλο του κομπάρσου που δεν μπορεί να βρει στα παρασκήνια μια υψηλή πύλη για να βγει στη σκηνή και παίζει εκεί όλη της την παράσταση. Αποδεικνύοντας ότι η πολιτική της είναι ένα κακόγουστο σίριαλ.

Ο Πούτιν στο πλευρό της Κύπρου για την ΑΟΖ

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «την όποια παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» σε συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στη δήλωση σημειώνεται, επίσης, ότι οι δύο Πρόεδροι είχαν την ευκαρία να συζητήσουν «επί μακρόν σε μια φιλικότατη και εγκάρδια ατμόσφαιρα» κατά τη διάρκεια του δείπνου, που παρέθεσε χθες βράδυ ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας προς τους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής Ασίας -Ευρώπης, στο Μιλάνο. Ως εκ τούτου η συνάντηση των δύο ηγετών που επρόκειται να πραγματοποιηθεί δεν θα γίνει.

Η συζήτηση των δύο ηγετών, προστίθεται στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, αφορούσε σε όλο φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας, τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, καθώς, επίσης, και την παρούσα φάση του Κυπριακού με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με αφορμή την τουρκική οδηγία προς ναυτιλομένους, αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Πούτιν, επαναβεβαίωσε τη ρωσική θέση αρχής τόσο σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού όσο και για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της. Οι δύο ηγέτες, καταλήγει η δήλωση, συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή διάλογο και, αναλόγως των εξελίξεων, να διευθετηθούν επισκέψεις εκατέρωθεν.

Σαμαράς στην Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ασίας: Η Ελλάδα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα όραμα μακράς πνοής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν φτιάχνουμε απλά αγωγούς, αλλά χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας.

Στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και στον ρόλο της Ελλάδας στην διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης επικέντρωσε την ομιλία του στην Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ασίας, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι σε μια εποχή που η Ευρώπη αγωνίζεται να εξασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια, είναι κρίσιμη η διαφοροποίηση των πηγών και των οδών ενέργειας. Υπογράμμισε δε ότι ότι στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έχει αναλάβει κομβικό ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, με το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου, ο οποίος θα ενώσει τις ενεργειακές πηγές της Κασπίας με την αγορά ενέργειας της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα όραμα μακράς πνοής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν φτιάχνουμε απλά αγωγούς, αλλά χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας.

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι η Ελλάδα προωθεί τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην επικράτειά της και επισήμανε τους διεθνείς διαγωνισμούς για έρευνα και εκμετάλλευση στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε πως η συνεργασία Ευρώπης και Ασίας δεν είναι μόνο εμπορική και οικονομική και υπογράμμισε τον τεράστιο πολιτισμικό πλούτο των δύο ηπείρων και την σημασία της αύξησης των επαφών μέσω της ακαδημαϊκής συνεργασίας και του τουρισμού.

Ευρωπαϊκό χαστούκι στην Τουρκία

Όταν παριστάνεις τον νταή και προσπαθείς να πεις ότι είσαι με όλους και λαϊκός και θρησκευτικός, καταντάς λαϊκιστής και γραφικός. Είναι πάντα εύκολο να τα βάλεις με κάποιον που καταπατάς ήδη. Έχει όμως ενδιαφέρον η αντίδρασή σου όταν δεν έχεις ανάδραση με μια υπερκρατική οντότητα που αποτελεί τον τρίτο πληθυσμό του κόσμου με πάνω από 500 εκατομμύρια πολίτες, που είναι η πρώτη οικονομική δύναμη του κόσμου και κατέχει μέσω των κρατών – μελών της την πρώτη σε μέγεθος ΑΟΖ στον κόσμο. Αν προσθέσουμε σε αυτό ότι η σημαία της αντιπροσωπεύει τους δώδεκα Απόστολους και το χρώμα της Παναγίας, είναι αξιοθαύμαστο που θέλεις να ενταχθείς μόνο και μόνο για οικονομικούς λόγους. Το μόνο σίγουρο είναι η παραμικρή κίνηση που κάνεις για να παίξεις τουλάχιστον τον ρόλο μιας περιφερειακής δύναμης έχει αμέσως επιπτώσεις, αφού δεν υπολογίζεις ότι η Κύπρος ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2004 κι ότι το θέμα της ενέργειας απασχολεί όλη την Ένωση. Όταν όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει την ενεργειακή της ασφάλεια μέσω της απεξάρτησης από το μονοπώλιο και το ολιγοπώλιο και την ανάπτυξη και αξιοποίηση των αυτόχθονων πηγών εντός ευρωπαϊκού πλαισίου, οι άσκοπες κινήσεις εντός κυπριακής ΑΟΖ μετατρέπονται σε στρατηγικά λάθη. Είναι σημαντικό και για τους ραγιάδες που νομίζουν ότι ό,τι και να κάνει η βαρβαρότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα αντιδράσει κανείς από εμάς, να βλέπουν ότι η Κύπρος δεν είναι πια μόνη της όπως παλιά κι ότι υπάρχουν κοινά συμφέροντα που σταθεροποιούν της συμμαχίες, οι οποίες ενεργοποιούνται άμεσα όταν υπάρχει ένα κρίσιμο πλαίσιο. Η Τουρκία δεν μπορεί πια να παίξει μονότερμα μ’ ένα διαιτητή πουλημένο σ’ ένα στημένο παιχνίδι. Τώρα υπάρχει η θεωρία παιγνίων που αλλάζει όλα τα πράγματα και δεν πρόκειται για ένα παίγνιο μηδενικού αθροίσματος. Έτσι η Κύπρος λειτουργεί πλέον σ’ ένα ομαδικό πλαίσιο και αυτό γίνεται χάρη στην ΑΟΖ της. Με αυτόν τον τρόπο βλέπουμε καλύτερα πως η κυπριακή ΑΟΖ λειτουργεί ως εργαλείο και όργανο για την απελευθέρωση της Κύπρου. Τώρα διαχειριζόμαστε πράγματα που δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε πριν μερικά χρόνια. Η Κύπρος είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι χάρη σε αυτή την ένωση που τα δεδομένα είναι ριζικά διαφορετικά. Η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να καταπατά τους πάντες όποτε το γουστάρει γιατί έχει επιπτώσεις. Αυτό το νέο πλαίσιο πρέπει να αξιοποιήσει η Κύπρος μας για να μην είναι πια σε μια παθητική στάση. Η κυπριακή ΑΟΖ λειτουργεί απελευθερωτικά γιατί συνεχίζει τη στρατηγική του Ελληνισμού που πάντα έβλεπε τη θάλασσα ακόμη και όταν ήταν στην ξηρά, γιατί ακολουθεί και τα στρατηγήματα της Φιλικής Εταιρείας που δεν έπαψε ποτέ να ποτίζει με το πνεύμα της τους ελεύθερους Έλληνες, που δεν αποδέχονται τη σκλαβοσύνη, γιατί αποφάσισαν να ζήσουν ανεξάρτητοι δίχως φοβίες.

Ο βουλευτής Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης στη Βουλή για την ελληνική ΑΟΖ, 09/10/2014

Ο βουλευτής Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης στη Βουλή για την ελληνική ΑΟΖ, 09/10/2014.

Οι άσκοπες κινήσεις της Τουρκίας


Η Τουρκία προσπαθεί να κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού στην κυπριακή ΑΟΖ, διότι στην ουσία δεν ξέρει τι να κάνει με αυτό το θέμα. Εδώ και δεκαετίες δεν τα βγάζει πέρα με τον θαλάσσιο χώρο. Προσπαθεί να αποφύγει τις επιπτώσεις του Δίκαιου της Θάλασσας από το 1982, μάταια βέβαια. Προσπάθησε να αποφύγει την ύπαρξη συμφωνιών στη Μεσόγειο, αλλά δεν τα κατάφερε. Η ψευδαίσθησή της τελείωσε το 2003 με την οριοθέτηση μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου. Στην συνέχεια δεν τα έβγαλε πέρα με τον Τάσσο Παπαδόπουλο που ανακήρυξε την ΑΟΖ το 2004. Βέβαια επειδή υπάρχουν ακόμα φιλότουρκοι και ραγιάδες που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πρέπει να υπενθυμίσουμε στους αγωνιστές ότι το επίσημο κείμενο υπάρχει και στην ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών. Έτσι η Τουρκία συνέχισε τις ήττες της με τις επόμενες οριοθετήσεις της Κύπρου με τον Λίβανο και το Ισραήλ, το 2007 και το 2010. Όμως σε πρακτικό επίπεδο τα προβλήματά τους επιδεινώθηκαν με τα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου και τους γύρους αδειοδότησης. Διότι προσπαθούσε να επιδείξει τη δύναμή της σε όλους, δηλώνοντας ότι έχει τον έλεγχο σε όλη την περιοχή, ενώ η Κύπρος της αντιστεκόταν συνεχίζοντας την υψηλή της στρατηγική με την ΑΟΖ της. Προσπάθησε βέβαια να επηρεάσει τις εταιρείες για να μη συμμετέχουν στον διαγωνισμό αδειοδότησης αλλά και πάλι μάταια. Μάλιστα με την εταιρεία ΕΝΙ δεν κατάφερε να επιβάλλει τη θέλησή της και δέχτηκε παρατήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα προσπαθεί να επηρεάσει την κατάσταση μέσω των σεισμικών ερευνών στα θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Κι αν μερικοί της δίνουν σημασία είναι μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν ιδέα για το Δίκαιο της Θάλασσας και μπερδεύουν κυριαρχία με κυριαρχικά δικαιώματα. Η ΑΟΖ λειτουργεί ως κυριαρχικό δικαίωμα με τα διεθνή χωρικά ύδατα. Κατά συνέπεια είναι εκ φύσης εκτός κυριαρχίας του κράτους. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά επιτρέπεται βέβαια η αβλαβή διέλευση και μπορεί ένα ξένο στρατιωτικό σκάφος να βρίσκεται εντός της ΑΟΖ. Βλέπουμε λοιπόν ότι η Τουρκία θα μπορούσε βέβαια και χωρίς κανένα πρόβλημα να βρίσκεται με αυτόν τον τρόπο στην κυπριακή ΑΟΖ. Με τις κινήσεις που κάνει τώρα αποδεικνύει ότι δεν κάνει τίποτα επί της ουσίας, απλώς θέλει να δείξει ότι βρίσκεται στην περιοχή γι’ αυτό το λόγο δεν υπάρχει καμία ανάγκη να της δώσουμε σημασία και συνεχίζουμε ακάθεκτα την υψηλή στρατηγική της Κύπρου. Μάλιστα η Ελλάδα ακολουθεί την ίδια διαδικασία όπως το αποδεικνύει και ο γύρος αδειοδότησης στα ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα. Βέβαια τώρα η Τουρκία έδειξε το αληθινό της βλέμμα ακόμα και σε αυτούς που αλληθωρίζουν και δεν αποδέχονται ότι είναι ανίκανη να τηρήσει το Δίκαιο της Θάλασσας, γιατί δεν θέλει το δίκαιο από την αρχή, αφού δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κομισιόν: Οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ «καίνε» την έκθεση προόδου

Να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή δράση εναντίον ενός κράτους-μέλους, ή πηγή τριβών και ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημία στις καλές γειτονικές σχέσεις και την ειρηνική επίλυση διαφορών καλεί την Τουρκία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης προόδου που υιοθέτησε σήμερα.

Στα συμπεράσματα της έκθεσης επαναλαμβάνεται η εν λόγω παρότρυνση της Κομισιόν, ενώ ζητείται και η αποφυγή «προκλητικής δράσης».

Όσον αφορά την Κύπρο, η Επιτροπή σημειώνει ότι η Τουρκία εξέδωσε δηλώσεις και προέβη σε ενέργειες αμφισβητώντας το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών περιλαμβάνουν τη συνομολόγηση διμερών συμφωνιών, την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, στη βάση του κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών επί των χωρικών τους υδάτων, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι αναμένεται από την Άγκυρα να στηρίξει ενεργώς τις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ.

Η δέσμευση της Τουρκίας με συγκεκριμένους τρόπους σε μια τέτοια περιεκτική λύση παραμένει κρίσιμη, αναφέρει η Κομισιόν, η οποία σημειώνει πως δηλώσεις οι οποίες δεν είναι ευνοϊκές για τη δημιουργία ενός θετικού κλίματος στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, πρέπει να αποφεύγονται.

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, η Τουρκία δεν ευθυγραμμίστηκε με τις υποχρεώσεις της, όπως απορρέουν από τη δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 και των Συμπερασμάτων του 2006 και του 2013.

Τονίζεται επίσης, ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έκαναν επίσημες καταγγελίες για επαναλαμβανόμενες και αυξημένες παραβιάσεις των χωρικών τους υδάτων και του εναερίου χώρου τους, περιλαμβανομένων και πτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, όπως υπογραμμίζεται.

Ψάκι: Δικαίωμα της Κύπρου η ΑΟΖ

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους της, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι «η Τουρκία έστειλε και πάλι πλοία στην ΑΟΖ της Κύπρου» και ότι «στη Λευκωσία θεωρούν αυτή την πράξη ως ακόμη μια εισβολή» και αν έχει «οποιαδήποτε σχόλια από τον υπουργό Εξωτερικών και τον αντιπρόεδρο που συμμετέχουν σ' αυτές τις προσπάθειες για να πείσουν την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου;»

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης» σημείωσε η κ. Ψάκι.

Στη συνέχεια, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε τις γνωστές αμερικανικές θέσεις στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση του νησιού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Επίσης, χαρακτήρισε ως σημαντική την αποφυγή δραστηριοτήτων «που πιθανόν να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Πηγή: enikos.gr

Exxon Mobil: Η πιο μεγάλη από τις «7 αδελφές», αγόρασε τα σεισμικά για Ιόνιο και Κρήτη

Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, ένας οικονομικός γίγαντας τα μεγέθη του οποίου προκαλούν δέος, βάζει στο στόχαστρό του τα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κρήτης. Ο λόγος για την αμερικανική Exxon Mobil, που όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Κεφάλαιο είναι η τρίτη εταιρεία που αγόρασε το σεισμικό πακέτο των δεδομένων της PGS, αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Έχουν προηγηθεί η γαλλική Total αλλά και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, οι οποίοι είχαν προαγοράσει τα πακέτα ήδη από πέρυσι. Όμως η απόκτηση των πακέτων από το παγκόσμιο  νούμερο ένα του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου, διαφέρει καθώς έγινε μετά τη δημοσιοποίηση μεμονωμένων στοιχείων από τις μελέτες που διενέργησε η νορβηγική εταιρεία PGS. Δηλαδή οι ειδικοί γεωλόγοι και γεωφυσικοί της Exxon αφού αξιολόγησαν τα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν στα πετρελαϊκά συνέδρια που έγιναν τους προηγούμενους μήνες στην Αθήνα, το Λονδίνο και το Χιούστον, αποφάσισαν να δώσουν το πράσινο φως και να αγοραστεί το συνολικό πακέτο των ερευνών. Υπογραμμίζεται ότι η αγορά των δεδομένων αποτελεί προϋπόθεση για να συμμετάσχει μια εταιρεία στον ελληνικό γύρο παραχωρήσεων που αναμένεται να ξεκινήσει και τυπικά τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Κυβερνητικά στελέχη έχουν ήδη προϊδεάσει για τη σημασία αλλά και τις υψηλές προσδοκίες ενόψει  του νέου γύρου παραχωρήσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τουλάχιστον 3 μεγάλες εταιρείες πετρελαίου (oil majors) ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.
Η Exxon Mobil εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν συμμετείχαν εκπρόσωποί της στο συνέδριο European Oil & Gas ενώ στη συνέχεια στελέχη της παρέστησαν στην επίσημη παρουσίαση που έγινε την Άνοιξη στο Λονδίνο. Στο τελευταίο συνέδριο που ολοκληρώθηκε χθες στην Αθήνα, η αμερικανική εταιρεία εκπροσωπήθηκε από τον διευθυντή του τμήματος ανάλυσης υδρογονανθράκων και τον εμπορικό διευθυντή από τα γραφεία της πολυεθνικής στο Λονδίνο. Υπογραμμίζεται ότι η ExxonMobil αυτή τη στιγμή δεν έχει παρουσία στον τομέα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός της Ευρωπαϊκή Ένωσης. 
Όπως τονίζουν πηγές της αγοράς, στο στόχαστρο της αμερικανικής εταιρείας, όπως συμβαίνει και με όλους τις υπόλοιπους ομίλους που ανήκουν στο κλειστό club των oil majors, μπαίνουν πιθανά κοιτάσματα μεγάλου μεγέθους, που ξεκινούν τουλάχιστον από τα 500 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Μνηστήρες
Προ ημερών έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς συναντήθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν με τον επικεφαλής της BP Bob Dudley, ο οποίος και μετέφερε το ενδιαφέρον για τους ελληνικούς διαγωνισμούς. Η BP είναι η δεύτερη μεγάλη εταιρεία που φέρεται να παρακολουθεί τον ελληνικό γύρο και μαζί με την Total συμπληρώνει την τριάδα των «μεγάλων». Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των σοβαρών εταιρειών που έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό γύρο περιλαμβάνονται επίσης δύο σημαντικές αμερικανικές εισηγμένες με έδρα το Τέξας η Anadarko Oil (τζίρος 13,9 δις δολάρια, πάγια 51,9 δις και δραστηριότητα σε Αφρική, Κίνα, Ασία, ΗΠΑ) και η Marathon Oil (τζίρος 14,9 δις, πάγια 35,62 δις και δραστηριότητα σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Αφρική και Ασία).
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το ζητούμενο πλέον είναι να πειστούν οι εταιρείες αυτές να συμμετάσχουν στο μεγάλο ελληνικό γύρο παραχωρήσεων, όπου θυμίζουμε θα εκμισθωθούν συνολικά 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης. Πέρα από τις ξένες εταιρείες, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το ενδιαφέρον και από δύο ελληνικές εταιρείες την Energean Oil& Gas και τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί της αγοράς πετρελαίου, πετρελαϊκές εταιρείες που ανήκουν στη μεγάλη κατηγορία των oil majors, μέχρι πριν λίγα χρόνια πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να δώσουν το παρόν σε έναν ελληνικό γύρο παραχωρήσεων, υπό την έννοια ότι η χώρα μας από πετρελαϊκής άποψης είναι πρακτικά μια ανεξερεύνητη περιοχή. Και αυτό διότι οι μεγάλες εταιρείες απέφευγαν να διαθέσουν σημαντικά κεφάλαια σε περιοχές “frontier”και επικεντρώνονταν στην αξιοποίηση του δυναμικού που ήδη διέθεταν ή σε «ώριμα» νέα πεδία. Ωστόσο από το 2010, οι oil majors άρχισαν να αυξάνουν τα επενδυτικά τους budget για τον τομέα της νέας έρευνας, υπό το φόβο ότι μπορεί να απωλέσουν σημαντικές νέες ευκαιρίες.
Το … δισέγγονο του J.D. Rockefeller
Το  2013 ήταν μια κακή χρονιά για την Exxon Mobil, την εταιρεία που δηλώνει ότι στα κεντρικά της γραφεία ζει ο τομέας της ενέργειας. Τα συνολικά έσοδα της εταιρείας έφτασαν μόλις τα 32,6 δις δολάρια, αισθητά μειωμένα από τα 44,9 δις δολάρια του 2012. Ωστόσο οι μέτοχοί της είχαν κάθε λόγο να αισθάνονται ευχαριστημένοι αφού μαζί με τα μερίσματα και τις επαναγορές μετοχών έλαβαν συνολικά 25,9 δις δολάρια.
Εάν αυτά τα νούμερα θυμίζουν μάλλον τον προϋπολογισμό ενός κράτους και όχι μιας πολυεθνικής, αυτό δεν είναι τυχαίο. Η ExxonMobil άλλωστε είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στον τομέα της ενέργειας παράγοντας περίπου το 3% του πετρελαίου παγκοσμίως. Από την εταιρεία προέρχεται το 2% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Υπό τον έλεγχο της έχει 37.661 γεωτρήσεις, εκ των οποίων 31.823 είναι παραγωγικές.
Και μπορεί ως όμιλος στην παρούσα του μορφή να δημιουργήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 1999 με την ιστορική συγχώνευση των εταιρειών Exxon και Mobil, ωστόσο η ιστορία της ξεκινά από το 19ο αιώνα αφού αποτελεί τον φυσικό διάδοχο της πάλαι ποτέ κραταιάς Standard Oil του μυθικού αμερικανού μεγιστάνα J.D. Rockefeller.
Σήμερα η εταιρεία έχει παρουσία στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία/ Ωκεανία, ενώ ορισμένα από τα πιο γνωστά νέα project της στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων αφορούν στη Μαύρη Θάλασσα, το Ιρακινό Κουρδιστάν, την Αρκτική Ρωσία, την Αφρική όπου εκτός από τις χώρες που ήδη δραστηριοποιείται (Νιγηρία, Αγκόλα, Κονγκό, Τανζανία, Μαγαδασκάρη) έκανε νέες εισόδους σε Λιβερία, Γκαμπόν και Νότια Αφρική.
Τα συνολικά αποδεδειγμένα αποθέματα που έχει υπό τον έλεγχό της η εταιρεία φτάνουν τα 25,2 δις ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου, ενώ επί 20 συνεχόμενα χρόνια αντικαθιστά το 100% των πόρων της. Το 2013 το ποσοστό υποκατάστασης έφτασε το 103% (76% υγρά καύσιμα). Σημειώνεται ότι η υποκατάσταση αποθεμάτων που καταναλώθηκαν αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα για τις μεγάλες πετρελαϊκές.

Πηγή: energypress.gr

O ιταλικός κολοσσός Edison επενδύει στον ελληνικό ενεργειακό τομέα

Το πρώτο επίσημο ενδιαφέρον μεγάλου ξένου επενδυτή για τη συμμετοχή στις έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης απέσπασε από τον όμιλο Edison, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, ο κ. Μανιάτης συναντήθηκε στην έδρα της εταιρίας στο Μιλάνο με τον διευθύνοντα σύμβουλο της 130 ετών ιταλικής εταιρίας Bruno Lescoeur. Ο τελευταίος τόνισε μετά το πέρας της συνάντησης: «Ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την παρουσία μας ως πρώτου ξένου επενδυτή στον ελληνικό ενεργειακό τομέα και να διαπιστώσουμε την πρόοδο που σημειώθηκε σε πολλά σημαντικά θέματα. Εκτός από την παγιωμένη παρουσία στην αγορά ηλεκτρισμού, όπου η Edison προσβλέπει σε περαιτέρω ευκαιρίες ανάπτυξης, επιβεβαιώσαμε στον κ. υπουργό τη δέσμευσή μας για την έρευνα υδρογονανθράκων, αναγγέλλοντας τη συμμετοχή της Edison στο νέο bid round (σ.σ. Μεγάλο γύρο) ερευνών και για την υλοποίηση των αγωγών φυσικού αερίου IGI και IGB που αναπτύσσουμε από κοινού με την ΔΕΠΑ».

Ο κ. Lescoeur με τη δήλωση αυτή έκανε γνωστό και το ενδιαφέρον του ομίλου για την υλοποίηση του αγωγού Ιταλίας – Ελλάδας (IGI) αλλά και του διασυνδετήριου αγωγού ανάμεσα στη χώρα μας και τη Βουλγαρία (IGB). Σημειώνεται ότι Edison και ΔΕΠΑ συνεργάζονται για αυτά τα δύο σχέδια.

Ο κ. Μανιάτης από την πλευρά του αναφέρθηκε πέρα, από τη σημασία της συμμετοχής της Edison στους διαγωνισμούς για τις έρευνες υδρογονανθράκων, και στη σπουδαιότητα της μεταφοράς ποσοτήτων φυσικού αερίου από τον αγωγό East – Med (Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα) στα Βαλκάνια μέσω του IGB και στην Ιταλία μέσω του IGI.

Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τομέας στον οποίο η Edison δραστηριοποιείται στη χώρα μας ήδη από το 2008 με τη συνεργασία μεγάλων ελληνικών εταιριών.

Πηγή: zougla.gr

Σεμινάριο επιμόρφωσης στελεχών ΚΥΠ για υδρογονάνθρακες

Εξειδικευμένο Σεμινάριο Επιμόρφωσης στελεχών της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) της Κύπρου, με θέμα την «Ορολογία Υδρογονανθράκων και το Ενεργειακό Δυναμικό των χωρών της Μεσογείου και Μ. Ανατολής», πραγματοποίησε στις 30 Σεπτεμβρίου το Μεσογειακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υδρογονανθράκων (ΜΙΤΥ).

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Ινστιτούτου, ο Προϊστάμενος της ΚΥΠ, Αν/γος (ε.α) Αντρέας Πενταράς τόνισε στο χαιρετισμό του την έμφαση που δίδει η Υπηρεσία στη συστηματική επιμόρφωση των στελεχών της έτσι ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή αλλά και την ανάγκη εκσυγχρονισμού της Υπηρεσίας.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΜΙΤΥ ανέφερε, στο δικό του χαιρετισμό, ότι το Ινστιτούτο δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην επιμόρφωση σε θέματα υδρογονανθράκων, των κρατικών Λειτουργών και Αξιωματούχων έτσι ώστε να διευρυνθεί η γνώση στον τομέα αυτό.

Όπως ανάφερε, «απαιτείται η δημιουργία κουλτούρας υδρογονανθράκων μέσα από την οποία το κράτος μας θα διαχειριστεί με σύνεση και ορθολογισμό τους υδρογονάνθρακες για το καλό των Κυπρίων πολιτών».

Τα στελέχη της ΚΥΠ παρακολούθησαν τις διαλέξεις με μεγάλο ενδιαφέρον και από τη συζήτηση που ακολούθησε στο τέλος διαφάνηκε το υψηλό επίπεδο γνώσεων και κατάρτισης τους.

Πηγή ΚΥΠΕ


Πετρέλαιο: Οι 25 εταιρείες - κολοσσοί που βάζουν στο στόχαστρο την Ελλάδα

Περίπου 25 πετρελαϊκές εταιρείες, ορισμένες εκ των οποίων από τα μεγαλύτερα διεθνή ονόματα του κλάδου, έχουν δώσει το «παρών» στα data room για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, σε Λονδίνο, Αθήνα, Οσλο και Χιούστον, δημιουργώντας ένα κλίμα έντονου ενδιαφέροντος για τον διεθνή διαγωνισμό που προκηρύσσεται σε λίγες ημέρες, για τις έρευνες πετρελαίου και αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Ενδεικτική άλλωστε είναι και η προσέλευση εταιρειών στο διεθνές συνέδριο Balkans and the Adriatic Oil & Gas, που διοργανώνεται φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα, καθώς συμμετέχουν 17 διεθνείς όμιλοι με υψηλόβαθμα στελέχη τους. Ανάμεσά τους ονόματα όπως η Shell, η νορβηγική Statoil, η Exxon Mobil, η Dana Gas από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η ρωσική Gazpromneft (θυγατρική της Gazprom), oι καναδικές Bankers Petroleum και Petromanas, η τελευταία έχει δραστηριότητα στα κοιτάσματα της γειτονικής Αλβανίας όπως και η Shell, η αυστριακή OMV, η Vegas Oil and Gas, συμφερόντων του ομίλου Βαρδινογιάννη με δραστηριότητα κυρίως στην Αίγυπτο και άλλες. Αν και οι αγορές πακέτων με τα σεισμικά δεδομένα, τα οποία συνέλεξαν και επεξεργάστηκαν η νορβηγική PGS και η γαλλική BEICIP, παραμένουν ακόμα σε μονοψήφιο αριθμό, κύκλοι του υπουργείου εκτιμούν ότι μετά την επίσημη προκήρυξη του διαγωνισμού για τα 20 θαλάσσια μπλοκ στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης οι αγορές θα πυκνώσουν.
Πηγή: imerisia.gr 03/10

ΕΟΚΕ: Αναγκαία η οριοθέτηση ΑΟΖ και η διασφάλιση ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ

Η παγκοσμιοποιημένη χάραξη και υλοποίηση πολιτικών θα αποτελέσει λύση για την αντιμετώπιση των παράνομων δραστηριοτήτων στη θάλασσα τονίζει η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), σε γνωμοδότησή της με θέμα «Στρατηγική της ΕΕ για την ασφάλεια στη θάλασσα» και εισηγήτρια την Δρ. Άννα Μπρεδήμα.
Τα θέματα θαλάσσιας ασφάλειας πλέον έχουν γίνει πολύπλοκα και αφορούν εκτός από την πειρατεία, τη λαθρομετανάστευση, το ενδεχόμενο τρομοκρατικών ενεργειών, ενεργειακά θέματα, αλλά και στρατιωτικές συγκρούσεις σε περιοχές με μεγάλο ενδιαφέρον για την Ευρώπη.
Εστιάζοντας στην περιοχή της Μεσογείου, η Επιτροπή φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα το ζήτημα της υιοθέτησης των ΑΟΖ, ενώ για το ζήτημα της Ουκρανίας υπογραμμίζει ότι είναι ανάγκη να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στον Εύξεινο Πόντο, προκειμένου να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης.
Η ΕΟΚΕ σε ψήφισμά της υιοθέτησε την εισήγηση της δρ Άννας Μπρεδήμα, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να επιδιώξει διεθνείς συνέργειες μεταξύ των θαλάσσιων δραστηριοτήτων, τηρουμένης της αρχής της επικουρικότητας, ενώ θα πρέπει να αναπτύξει και μια στρατηγική οριζόντιας προσέγγισης της θαλάσσιας ασφάλειας, νιε αξιοποίηση και ανάπτυξη των υφιστάμενων επιτευγμάτων, αλλά χωρίς δημιουργία νέων δομών. Η προσέγγιση αυτή, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και θα αυξήσει την ελκυστικότητα του ναυτιλιακού επαγγέλματος μεταξύ των ναυτικών.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Μεσόγειος παρουσιάζει προκλήσεις στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας (όπως τρομοκρατία, παράνομη διακίνηση και λαθρομετανάστευση). «Οι επενδύσεις στη θαλάσσια συνεργασία σε αυτή την περιοχή πρέπει να περιλαμβάνουν δραστηριότητες συγκέντρωσης πληροφοριών, επιτήρησης, περιπολίας και φύλαξης των ακτών», ενώ προσθέτει: «Για να αποφευχθούν οι συγκρούσεις λόγω των ανακαλύψεων υπεράκτιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, η οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών σύμφωνα με τη σύμβαση UNCLOS θα συμβάλει στην ειρηνική επίλυση των εδαφικών διαφορών».
Επίσης, υπογραμμίζει ότι η Ε.Ε. έχει στρατηγικό συμφέρον να αποτρέψει την κλιμάκωση των περιφερειακών διενέξεων στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, προκειμένου να διασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθειών της.

Πηγή: energypress.gr

Ανάγκη θέσπισης και οριοθέτησης της Ελληνικής ΑΟΖ

Ανάγκη θέσπισης και οριοθέτησης της Ελληνικής ΑΟΖ


Συνάντηση πραγματοποίησε σήμερα ο βουλευτής Ηρακλείου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Κώστας Δαμαβολίτης με την Αντιπεριφερειάρχη Βιργινία Μανασάκη, η οποία ειδικεύεται σε θέματα ενέργειας. Η συζήτηση ξεκίνησε με την ανάγκη θέσπισης κι οριοθέτησης της Ελληνικής ΑΟΖ, γεγονός που θα δώσει ώθηση στις εξελίξεις σχετικά με το διαγωνισμό παραχώρησης των θαλάσσιων οικοπέδων νοτίως της Κρήτης.

Η Περιφέρεια όπως ανέφερε η κα. Μανασάκη, είναι απόλυτα θετική προς αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνοντας πως το όλο εγχείρημα θα πρέπει να δρομολογηθεί μέσα σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο, με λεπτούς χειρισμούς και χωρίς πολιτικές κορώνες. Με ανάλογο τρόπο προτίθεται να κινηθεί και στο θέμα του Euroasia Interconnector. Παράλληλα σημείωσε, πως είναι σημαντική η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος της πρόσφατης διοργάνωσης διεθνούς συνεδρίου στο Ηράκλειο, με θέμα "Ενέργεια και Πολιτική στην Αν. Μεσόγειο" όπου συμμετείχαν καταξιωμένοι επιστήμονες.

Στη συνέχεια, ο κ. Δαμαβολίτης αναφέρθηκε στα παραδείγματα διαχείρισης της θαλάσσιας ενέργειας από τις Σκανδιναβικές χώρες, που μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο ανάπτυξης και για την Περιφέρεια Κρήτης. Τέλος, και οι δύο συμφώνησαν σε μελλοντική συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων για θέματα των αρμοδιοτήτων τους.

Πηγή: prismanews.gr