Πιθανότητα δημιουργίας αγωγού προς την Ελλάδα, μελετά η Κύπρος

«Η Κύπρος μπορεί ν' αποτελέσει εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας φυσικού αερίου για την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή προάγουμε την πιθανότητα δημιουργίας ενός αγωγού φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την ηπειρωτική Ευρώπη», δήλωσε χθες βράδυ ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε η ΕΔΕΚ στη Λεμεσό με θέμα «Κυπριακό Φυσικό Αέριο - Ένας χρόνος μετά το άναμμα της φλόγας».

Όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, το ενδεχόμενο ενός τέτοιου αγωγού, που συζήτησε και με τον Έλληνα ομόλογο του, θα τεθεί τον Δεκέμβριο ενώπιον του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «ενώ αυτή τη στιγμή ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μας χρηματοδοτήσει κάποιες μελέτες, αφού για να επέλθει αργότερα μια ενδεχόμενη χρηματοδότηση του έργου, θα πρέπει από τώρα να είναι στη λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος».

«Σίγουρα», συνέχισε, «τα μεγέθη του φυσικού αερίου που έχουμε σήμερα δεν κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση για τις ανάγκες της Ευρώπης, αλλά δυνητικά πιθανά θετικά αποτελέσματα από τα ανατολικά τεμάχια θα αυξήσουν και την επιρροή της χώρας μας. Μια επιρροή που ενδεχομένως να είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη από το γεωγραφικό ή πληθυσμιακό μας μέγεθος».

«Ένα δεύτερο έργο κοινού ενδιαφέροντος, είναι η αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο, στο πλαίσιο ενός χερσαίου σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου», ανέφερε ο Γιώργος Λακκοτρύπης, προσθέτοντας ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι και σίγουρα η δημιουργία ενός χερσαίου τερματικού, θα προσδώσει αξία στα κοιτάσματα μας, εφόσον είναι συμφέρουσα επιλογή, «αλλά πάντοτε ο πρώτος στόχος μας είναι οι υδρογονάνθρακες, όπου είναι και τα κέρδη μας».

Κοιτάζουμε, συνέχισε, όλες τις επιλογές και συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες πλην της Τουρκίας, τονίζοντας την ίδια ώρα πως αυτό δεν σημαίνει ότι δημιουργούμε ένα αντιτουρκικό μπλοκ, αλλά «προσπαθούμε να έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονες για να προσελκύσουμε τις επενδύσεις που χρειάζονται».

Αναφερόμενος στις συζητήσεις με την Αίγυπτο για μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη», ο υπουργός Ενέργειας είπε πως αποτελεί την πιο γρήγορη λύση για έσοδα προς την Κυπριακή Δημοκρατία, τα οποία θα ανέρχονται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.

Υπέδειξε ακόμη πως η λύση αυτή εξυπηρετεί και τα συμφέροντα της ΕΕ, αφού τα δυο τερματικά υγροποίησης στην Αίγυπτο που βρίσκονται σχεδόν σε αδράνεια, τα διαχειρίζονται τρεις εταιρείες ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης επανέλαβε τη σημασία που θα έχει ένα θετικό αποτέλεσμα από τις έρευνες της κοινοπραξίας ENI/KOGAS στο κοίτασμα «Ονασαγόρας», το οποίο θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.
Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ελλάδας για θέματα Ενέργειας, Σόλων Κασίνης. εξέφρασε την αισιοδοξία ότι συνολικά στη κυπριακή ΑΟΖ υπάρχουν πέραν των 60 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου, υποδεικνύοντας πως όλες μαζί οι χώρες της Ευρώπης διαθέτουν 64,4 τρισ.

«Οι μέχρι σήμερα ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ και την Κύπρο επιβεβαιώνουν ως ένα βαθμό τις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι τον αμέσως επόμενο χρόνο, με την υλοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων των αδειούχων εταιρειών στην Κύπρο, θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε σαφώς περισσότερες ανακαλύψεις κοιτασμάτων.

Είπε, ακόμη, πως παράλληλα με την δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Αφροδίτη», μέχρι τα τέλη του 2015 η Noble Energy θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση σε νέα «ενδιαφέρουσα» γεωλογική δομή στο τεμάχιο «12», ενώ μέχρι τις αρχές του 2016 η Total θα προχωρήσει σε ανόρυξη δύο ερευνητικών γεωτρήσεων στα τεμάχια «10» και «11».

Μέχρι τα τέλη του 2015, πρόσθεσε, η κοινοπραξία ENI/KOGAS αναμένεται επίσης να ολοκληρώσει τις 4 ερευνητικές γεωτρήσεις της στα τεμάχια «2», «3» και «9» και ανάλογα των αποτελεσμάτων να προχωρήσει και σε περισσότερες.

Στην παρουσίαση του, ο κ. Κασίνης αναφέρθηκε στο ιστορικό των συμφωνιών και των ερευνητικών δραστηριοτήτων που έγιναν για τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες.

«Το 2018 η Κύπρος θα είναι παραγωγός χώρα φυσικού αερίου»

Ως εξαιρετικά σημαντικές χαρακτήρισε τις εξελίξεις στα ενεργειακά ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Μιλώντας σήμερα στο Super Sport fm στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης του με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Σερίφ Ισμαήλ και αναφερόμενος στη συμφωνία για πώληση του φυσικού αερίου του Οικοπέδου «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο, είπε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμφωνία τόσο για οικονομικούς αλλά και γεωστρατηγικούς λόγους.

Ανέφερε επίσης ότι Θα εξεταστούν διάφορες επιλογές και ως τον Ιανουάριο για αρχίσει η διαδικασία υλοποίησης. Τόνισε ότι αν όλα πάνε καλά το φυσικό αέριο της Αφροδίτης θα αρχίσει να πωλείται στην Αίγυπτο το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αιγύπτιος υπουργός Ενέργειας Σερίφ Ισμαήλ πρότεινε τη κατασκευή αγωγού από το οικόπεδο 12 προς τα δύο τερματικά της χώρας του.

Anek Lines: Συμμετοχή στο πρόγραμμα Archipelago - LNG

Στο πρόγραμμα Archipelago-LNG, για τη χρησιμοποίηση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Ελληνική ναυτιλία, συμμετέχει η Anek Lines, στο πλαίσιο του οποίου θα προετοιμάσει τη μετατροπή ενός πλοίου της σε καύσιμο LNG. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου η Anek Lines και άλλοι εταίροι υπέβαλαν και εγκρίθηκε το πρόγραμμα με γενικό τίτλο "Sustainable Maritime Transport with LNG between Greek mainland and islands in the Archipelagos (ARCHIPELAGO-LNG)" (μτφ.: Βιώσιμη θαλάσσια μεταφορά με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο(LNG) μεταξύ των ελληνικής ηπειρωτικής χώρας και των νησιών του Αρχιπελάγους), στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΤΕΝ-Τ  2014, από την Επιτροπή Μεταφορών της Ευρωπαϊκης Ένωσης.

Το Archipelago-LNG  είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας που θέλει να δώσει μια νέα  προοπτική στην χρησιμοποίηση του Φυσικού Αερίου στην Ναυτιλία, στην ανάπτυξη της ναυπηγό-επισκευαστικής ελληνικής βιομηχανίας, στην ακτοπλοΐα και θαλάσσια μεταφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, στην μείωση του κόστους των θαλασσίων μεταφορών, στην βελτίωση της προσβασιμότητας στη νησιωτική Ελλάδα με άμεσα οφέλη για τον τουρισμό και τις τοπικές κοινωνίες και φυσικά καθαρότερο περιβάλλον για όλους στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου.

Με την καθοδήγηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, και τη συμμετοχή των εταίρων:
1. Anek Lines
2. ΔΕΠΑ (Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου)
3. ΕΚΕΤΑ (Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας)
4. Νεωρίου Σύρου και
5. ΠΑΣΙΦΑΗ (Ναυτιλιακή εταιρία)

και με την εποπτεία των οργανισμών:
1. Υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών-Δικτύων
2. Υπουργείου Ενέργειας
3. Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης
4. Νορβηγικού Νηογνώμονα
5. ΕΕΝΜΑ (Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων)
το Archipelago-LNG στοχεύει και φιλοδοξεί στην επιτυχή ολοκλήρωση τριών σταδίων:

A. Στην εκπόνηση Μελετών για την χρησιμοποίηση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στη Ναυτιλία-Ακτοπλοΐα, μέσα από την υλοποίηση τριών μελετών:

1) Μελέτη από το Νεώριο Σύρου για τις ανάγκες και δυνατότητες του Νεωρίου στο ζήτημα των μετατροπών πλοίων, από την συμβατική καύση ντίζελ σε μετατροπή διπλού καυσίμου LNG/Ντίζελ
2) Μελέτες, από τις ναυτιλιακές εταιρίες ANEK LINES και ΠΑΣΙΦΑΗ, για μετατροπή σε καύσιμο LNG ενός πλοίου από την κάθε μία εταιρία.
3) Μελέτη από την ΔΕΠΑ, για τις ανάγκες και δυνατότητες προμήθειας LNG στα πλοία (Bunkering) στην Ελληνική πραγματικότητα.

B. Δεύτερο στάδιο είναι η έρευνα δύο μελετών από το ΕΚΕΤΑ που αφορούν:

1) την καταγραφή πλήρους Περιβαλλοντικής Εκτίμησης για τη σχετική χρησιμοποίηση LNG στο Αρχιπέλαγος και στον Ελληνικό χώρο, γενικότερα  ως καύσιμο. Και
2) ένα πλήρες Επιχειρηματικό Σχέδιο (Business Plan) για την χρησιμοποίηση του LNG στις τοπικές θαλάσσιες μεταφορές  ανάμεσα στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.

Γ. Τρίτο και τελευταίο στάδιο, είναι η εφαρμογή των παραπάνω μελετών και συμπερασμάτων, με την παρότρυνση των εταίρων και των εποπτών-οργανισμών, προς τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να υπάρξει η αναγκαία νομική αποτύπωση σε σχετικές υπουργικές αποφάσεις, νομοθετήματα, κλπ. Με τον τρόπο αυτό θα καλυφθεί, από την μια μεριά, το εθνικό νομικό κενό στη χρησιμοποίηση LNG στις Μεταφορές, στις Μετατροπές καυσίμου στη ναυτιλία, στην προμήθεια καυσίμου στα πλοία, ενώ από την άλλη μεριά, θα υλοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις οδηγίες.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η επιτυχία του Archipelago - LNG θα βοηθήσει αποφασιστικά τις επενδύσεις στο Ναυπηγοκατασκευαστικό κλάδο, στην ανάπτυξη και επένδυση στις υποδομές LNG στα νησιά και στην  ηπειρωτική χώρα, γιατί με την Επιστημονική-Μελετητική συμβολή του θα δώσει τα απαραίτητα εργαλεία για την εκπόνηση της σχετικής νομοθεσίας. Η ύπαρξη της είναι ο θεμέλιος λίθος για κάθε έναρξη οποιασδήποτε επένδυσης, δημόσιας ή ιδιωτικής. Χωρίς αυτές τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, δεν πρόκειται να γίνει καμία επένδυση στη χώρα στον τομέα του LNG λόγω του ελλειπούς νομικού πλαισίου αλλά και τεχνογνωσίας απαραίτητης για τις ομάδες ενδιαφέροντος του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (Δήμοι, Περιφέρειες, Υπουργεία, ακτοπλοϊκές και ναυπηγο-επισκευαστικές εταιρίες κ.α.) ανεξαρτήτως των καλών προθέσεων από όπου και αν προέρχονται.

Οι συμμετέχοντες στο Archipelago - LNG πιστεύουν ακράδαντα, ότι η αυτονόητη ανάγκη νομικού εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεων, θα δώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και το Έργο θα επιτύχει απολύτως τους στόχους του. Οι μελέτες θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για την εκπόνηση και ψήφιση του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου και την  υλοποίηση σχετικών επενδυτικών στόχων με ίδρυση- επιχειρηματική λειτουργία υποδομών LNG  και μετατροπές συμβατικών πλοίων.

Τα πρώτα μηνύματα αποδοχής είναι ενθαρρυντικά για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας, ώστε η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί επιτέλους τη γεωγραφική της θέση στην Ανατολική Μεσόγειο και την έξοδο της Μαύρης Θάλασσας στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, για την προμήθεια και χρήση καυσίμου LNG και τις αντίστοιχες μετατροπές πλοίων σε LNG. Φυσικά, αυτή η αποκτούμενη τεχνογνωσία θα είναι προστιθέμενη αξίας υψηλής σπουδαιότητας, για την εμπορική εκμετάλλευση της μελλοντικής τοπικής παραγωγής Φυσικού Αερίου.

Ο Προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1.146.180 ευρώ, χρηματοδοτείται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει διάρκεια μέχρι 31/12/2015.

Η ενέργεια της Κύπρου

Ν. Λυγερός 

Με τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο που σχετίζονται με την κυπριακή ΑΟΖ, βλέπουμε ότι οι υδρογονάνθρακες έχουν πάει σ’ ένα στάδιο που δεν έχει μόνο σχέση με οικονομικά δεδομένα. Κι εκεί που όλοι μιλούσαν μόνο και μόνο με μια κοινοτική προσέγγιση, τώρα αναδεικνύεται ότι η ΑΟΖ είναι ένα εθνικό θέμα που αφορά συνολικά τους Αρμένιους, τους Ελληνοκύπριους, τους Λατίνους, τους Μαρωνίτες και τους Τουρκοκύπριους δίχως κανένα διαχωρισμό. Κατά συνέπεια οι προσεγγίσεις του διαχωρισμού δεν επαρκούν, γιατί δεν λειτουργούν ούτε με επαναπροσέγγιση. Στην πραγματικότητα, όλοι οι άνθρωποι από όλες τις κοινότητες αποκτούν όλο και περισσότερο κυπριακές ταυτότητες. Έτσι πολύ πρακτικά, η ΑΟΖ λειτουργεί καταλυτικά λόγω της ενέργειας που προσφέρει στην Κύπρο με την υψηλή στρατηγική που ακολουθείται. Μπορούν λοιπόν πολλοί να θεωρούν ότι γίνονται πολλά με τις διαπραγματεύσεις που στην ουσία είναι μόνο και μόνο τυπικές, ενώ η κυπριακή ΑΟΖ διαμορφώνει ολικά και συστηματικά όλο το πλαίσιο, το πεδίο και πεδίο δράσης, προετοιμάζοντας με αυτόν τον στρατηγικό τρόπο και την απελευθέρωση του νησιού από τον ζυγό της κατοχής. Παλαιότερα ήθελαν όλοι να σκεφτόμαστε όλοι και με αποκλειστικό τρόπο το κυπριακό , ενώ τώρα που αλλάζουν τα δεδομένα, είναι το εθνικό θέμα που αναδεικνύεται και ταυτόχρονα όλες οι κοινότητες δίχως εξαίρεση προσπαθούν να ενταχθούν μέσα σε αυτό το ευρωπαϊκό κράτος, γιατί βλέπουν την πραγματικότητα κι αντιλαμβάνονται απολύτως ότι αν η Τουρκία ήθελε μια πραγματική ανάπτυξη στα κατεχόμενα δεν θα επέτρεπε σε τόση φτώχεια να τα βγάλει πέρα μόνη της και θα είχε επενδύσει ακόμα και πρακτικά. Ενώ η κατάσταση στα κατεχόμενα είναι απαράδεκτη ακόμα και σε οικονομικό επίπεδο. Έτσι η κυπριακή ΑΟΖ με την ενέργειά της λόγω υδρογονανθράκων μας αναγκάζει να σκεφτούμε εντελώς διαφορετικά όλο το πλαίσιο επίλυσης του κυπριακού με πιο καθαρό τρόπο.

Ξεπερνούν τις εκτιμήσεις τα κοιτάσματα στην Κύπρο!

Αρκετά μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις είναι το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, όπως ανακοίνωσαν εταιρείες που μετέχουν στην εκμετάλλευσή του, οι οποίες συνεχίζουν τις... businessasusual, παρά τις συνεχιζόμενες τουρκικές «παρενοχλήσεις» από το σεισμογραφικό σκάφος Μπαρμπαρός.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Νίκος Λυγερός (http://elliniki-aoz.blogspot.gr/),  «οι πετρελαϊκές εταιρείες Avner και Delek, που έχουν η καθεμιά 15% των μετοχών της κοινοπραξίας με την Noble, ήρθαν να συμπληρώσουν πλέον επίσημα τα δεδομένα του κοιτάσματος. Έτσι η εκτίμησή τους ανέβηκε κατά 12% και περάσαμε από το 4,1 στα 4,54 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου».

Ο καθηγητής υπενθυμίζει, επίσης, ότι «οι εκτιμήσεις για το οικόπεδο 12, όπου βρίσκεται το κοίτασμα Αφροδίτη, αναγκαστικά θα ακολουθήσουν μια ανοδική πορεία, αφού έχουν βρεθεί ακόμα δύο μικρά κοιτάσματα, που στο σύνολο τους αντιπροσωπεύουν άλλο ένα κοίτασμα Αφροδίτη. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η αξία του οικοπέδου 12 ανεβαίνει».

«Η νέα κατάσταση λόγω εκτιμήσεων αλλάζει και τις προοπτικές της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου», σχολιάζει ο κ. Λυγερός, « όπου πια είναι επιβεβαιωμένο ότι υπάρχουν όντως κοιτάσματα μεγάλης οικονομικής αξίας και μάλιστα σε μια σχετικά μικρή περιοχή σε σχέση με το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Έτσι και η θέση της Κύπρου βρίσκεται ενισχυμένη, ειδικά την ώρα των διαπραγματεύσεων και με την Ελλάδα και την Αίγυπτο μετά από το όφελος της τριμερούς στο Κάιρο».

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει την τακτική των προκλήσεων, με την αποστολή του Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ, με στόχο να εντείνει την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς όμως να διαφαίνεται στον ορίζοντα ότι θα καταφέρει να αποσπάσει κάποια οφέλη με αυτές τις μεθόδους, ιδιαίτερα όταν οι προκλητικές κινήσεις στην ΑΟΖ έχουν προκαλέσει, με πρωτοβουλία της Λευκωσίας, το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Το Μπαρμπαρός αναμένεται ότι θα μείνει στην περιοχή μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και χθες, όπως μετέδωσε ο ANT1 της Κύπρου στην ιστοσελίδα του, συνέχισε να ποντίζει καλώδια και να διενεργεί παράνομα σεισμογραφικές έρευνες. Κινήθηκε, ειδικότεα, εντός των θαλάσσιων οικοπέδων ένα και δύο και συγκεκριμένα μεταξύ του ακρωτηρίου Κάβο Γάτα στη Λεμεσό και της εξέδρας SAIPEM της ιταλοκορεατικής κοινοπραξίας ENI KOGAS. Το ερευνητικό σκάφος βρίσκεται συνεχώς υπό την προστασία τουρκικού πολεμικού πλοίου.

Τις τελευταίες ημέρες σε ύφεση βρίσκονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και εντός του FIR Αθηνών. Εκτιμήσεις των ελληνικών επιτελείων αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται στην επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, η οποία έχει προγραμματιστεί στις αρχές του επόμενου μήνα.

Η ρηματική διακοίνωση της Κύπρου

Ν. Λυγερός 

Η ρηματική διακοίνωση της Κύπρου που απεύθυνε στον ΟΗΕ όσον αφορά στην παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων από την Τουρκία μέσω του σεισμικού σκάφους στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι ένας επιπλέον πόντος για την Κύπρο. Με αυτήν την πράξη εξασφαλίζει το γεγονός ότι η παραβίαση καταγράφεται επίσημα και δεν είναι απλώς μια τυπική κίνηση που μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η Κύπρος επέλεξε και το χρονικό διάστημα της διακοίνωσης για να δώσει χρόνο σε στρατηγικούς συμμάχους να εκφραστούν επίσημα υπέρ της Κύπρου χωρίς κανέναν ενδοιασμό, αφού ακολουθούν επί της ουσίας και του πρακτέου το Δίκαιο της Θάλασσας δίχως καμιά εξαίρεση. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο Ελληνισμός περνά στην αντεπίθεση, όπως το είχε κάνει και η Ελλάδα για την υφαλοκρηπίδα και αποδεικνύει ότι το να είσαι ραγιάς δεν έχει κανένα όφελος. Τα κράτη σέβονται μόνο και μόνο τα κράτη που διεκδικούν τα δικαιώματά τους στο διεθνές επίπεδο. Έτσι η Κύπρος αξιοποιεί την ΑΟΖ της όχι μόνο σε επίπεδο οικονομικό με τους υδρογονάνθρακες, αφού τώρα βλέπουμε ότι επηρεάζει και τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση, αλλά και τη γεωπολιτική θέση της Κύπρου που αναδεικνύεται μέσω της δράσης της και των πράξεων που μετατρέπουν κάθε βήμα της υψηλής στρατηγικής σε δεδομένο για την απελευθέρωση από τον ζυγό της κατοχής που είναι απαράδεκτη. Γιατί η Κύπρος μπορεί να ζήσει ελεύθερη χωρίς καμιά παρέμβαση αφού έχει αρχίσει το μέλλον της πριν δέκα χρόνια, όταν ανακήρυξε την ΑΟΖ κι άρχισε τις οριοθετήσεις της με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ. Έτσι συνεχίζει την πορεία της προς την απελευθέρωση.

Θετική στην Πρόταση του ΤΕΙ Καβάλας για Δημιουργία Ινστιτούτου Πετρελαίου στην Πόλη η Energean Oil & Gas

Την πρόταση του Προέδρου του ΤΕΙ Καβάλας κ. Αθανάσιου Μητρόπουλου, η οποία υποβλήθηκε επισήμως προς το υπουργείο Παιδείας με αντικείμενο τη δημιουργία Ινστιτούτου Πετρελαίου στην πόλη και την ένταξή του στο νέο Ερευνητικό Κέντρο ΑΜΘ- Καραθεοδωρή, στηρίζει η Energean Oil & Gas.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι τουλάχιστον για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια η παραγωγή πετρελαίου από τον Πρίνο θα εξακολουθήσει να είναι η μοναδική στην Ελλάδα, ενώ η Καβάλα αποτελεί πλέον τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς ένα απόλυτα θετικό σημείο αναφοράς για τον εγχώριο τομέα υδρογονανθράκων και τις προοπτικές ανάπτυξής του.

Σχετικά με το θέμα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας δήλωσε τα εξής: «Η Energean Oil & Gas έχει επιτύχει την αναβίωση της πετρελαϊκής παραγωγής στον κόλπο της Καβάλας και έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος μέσα σε μια ιδιαίτερα αρνητική οικονομική συγκυρία, με στόχο την αύξηση της παραγωγής και την παράταση της ζωής των κοιτασμάτων του Πρίνου για τα επόμενα τουλάχιστον 15 χρόνια, με προφανή οφέλη για την απασχόληση και την τοπική κοινωνία.

Η δραστηριότητά μας στον Πρίνο βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των παρουσιάσεων και των ενημερώσεων που πραγματοποιούμε στις περιοχές των Ιωαννίνων και του Κατακόλου, στις οποίες η Energean Oil & Gas πρόκειται να ξεκινήσει έρευνες, καθώς και στο εξωτερικό. Η δε επιτυχής συνύπαρξή της επί τριάντα και πλέον χρόνια με την τουριστική και αλιευτική δραστηριότητα, σε έναν ιδιαίτερου περιβαλλοντικού κάλλους τόπο, αποτελεί και το βασικότερο επιχείρημα στην προσπάθεια που γίνεται να αναπτυχθεί η πετρελαϊκή δραστηριότητα και σε νέες περιοχές της χώρας, προς όφελος της οικονομίας και των πολιτών.

Η δημιουργία και λειτουργία οποιουδήποτε ινστιτούτου και εκπαιδευτικού οργανισμού είναι προφανές ότι πρέπει να συνδυάζεται με τις ανάγκες της παραγωγικής δραστηριότητας και τις προοπτικές απασχόλησης, γιατί διαφορετικά το αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση όλο και περισσότερων νέων στις στρατιές των ανέργων που έχουν κατακλύσει την ελληνική κοινωνία. Η Energean Oil & Gas είναι η μοναδική επιχείρηση που όλα τα τελευταία χρόνια απορροφά στελέχη και εργαζόμενους με ειδικότητες στον τομέα των υδρογονανθράκων με άξονα την παραγωγή του Πρίνου. Η εταιρεία μας θεωρεί ως αυτονόητο να παραμείνει η πόλη της Καβάλας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες και θεωρεί την πρόταση του Προέδρου του ΤΕΙ Καβάλας ως μία εξέλιξη που συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση.»

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Καβάλα Oil, κ. Δημήτρης Γόντικας επεσήμανε: «Η εταιρεία μας έχει υποστηρίξει πάνω από 60 μετεκπαιδεύσεις αποφοίτων του ΤΕΙ Καβάλας και σε αυτήν απασχολούνται ήδη 26 εξ αυτών. Η εμπειρία από τη συνεργασία με το ΤΕΙ Καβάλας είναι ιδιαίτερα θετική και συνεχίζεται απρόσκοπτα, ενώ η δημιουργία ενός Ινστιτούτου Πετρελαίου στην πόλη, είναι σαφές ότι θα συνδράμει ακόμη περισσότερο στην ανάδειξη του επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού των επόμενων γενεών, θα συσσωρεύσει πολύτιμη τεχνογνωσία στην περιοχή και θα ενισχύσει τις προοπτικές παραμονής και απασχόλησης της νεολαίας στο νομό της Καβάλας σε μία περίοδο κατά την οποία οι τοπικές κοινωνίες σε όλη την χώρα χάνουν πολύτιμο για την μελλοντική ανάπτυξή τους ανθρώπινο κεφάλαιο».

Η Energean Oil & Gas ανακοινώνει, ότι βρίσκεται στη διάθεση του ΤΕΙ Καβάλας για την προώθηση του συγκεκριμένου αιτήματος και για την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου η πρόταση για τη δημιουργία Ινστιτούτου Πετρελαίου στην Καβάλα να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής υποστήριξης από τους θεσμικούς φορείς και τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.

Ρηματική Διακοίνωση της Κύπρου στον ΟΗΕ Κατά των Παράνομων Δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην ΑΟΖ

Τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου καταγγέλλει η κυπριακή Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, με ρηματική διακοίνωση η οποία εστάλη στις 14 Νοεμβρίου προς τον Γενικό Γραμματέα «υπό την ιδιότητά του ως θεματοφύλακα των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982» και κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας όχι μόνο συνεχίζονται αμείωτα, αλλά έχουν πρόσφατα κλιμακωθεί», αναφέρει η επιστολή, καταγγέλλοντας τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου. Η επιστολή αναφέρεται σε “κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της, όπως αυτές κατοχυρώνονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και το σχετικό διεθνές εθιμικό δίκαιο».

Η ρηματική διακοίνωση της κυπριακής Μόνιμης Αντιπροσωπείας κάνει αναφορά στην τουρκική NAVTEX με την οποία δεσμεύονται περιοχές της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας στα τεμάχια 1, 2, 3, 8 και 9, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η προς ναυτιλλομένους τουρκική οδηγία δεν μεταδίδεται μέσω των καθιερωμένων διεθνών καναλιών.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει ότι η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα να εκδώσει οδηγία πλοήγησης για μια περιοχή που εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Δημοκρατίας σχετικά με τη θαλάσσια ασφάλεια και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, δυνάμει της Διεθνούς Σύμβασης για την Ασφάλεια της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα του 1974, τη Διεθνή Σύμβαση για τη Ναυτική Έρευνα και Διάσωση του 1979 και του άρθρου 98 (2) της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Κύπρος, μέσω ορισθείσας αρμόδιας αρχής της, εξέδωσε στις 3 Οκτωβρίου 2014 οδηγία πλοήγησης σύμφωνα με την οποία η οδηγία πλοήγησης της Τουρκίας δεν έχει καμία ισχύ ή αποτέλεσμα».

Στη ρηματική διακοίνωση επισημαίνεται ότι από την Κυπριακή Δημοκρατία έχουν εκδοθεί άδειες προς τις εταιρείες ΕΝΙ και KOGAS στα τεμάχια 2, 3 και 9 και μάλιστα έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες διάτρησης κι έχουν εκδοθεί από την κυβέρνηση οδηγίες που δεσμεύουν δύο περιοχές μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου.

Στη συνέχεια αναφέρεται στην αποστολή του «Μπαρμπαρός» με συνοδεία δύο πολεμικών, τα οποία συνεχώς επιτηρούν τόσο τις περιοχές όπου διεξάγονται οι παράνομες έρευνες, όσο και τη θαλάσσια περιοχής όπου δραστηριοποιούνται η ΕΝΙ κι η KOGAS.

«Η δραστηριότητα των τουρκικών πολεμικών πλοίων σε αυτές τις θαλάσσιες περιοχές αποτελεί κατάφωρη κατάχρηση των δικαιωμάτων που έχουν ανατεθεί σε όλα τα κράτη μέλη από το διεθνές εθιμικό Δίκαιο, που επίσης αντανακλάται και στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και ιδίως στο δικαίωμα της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και αντιβαίνει στην αρχή της ειρηνικής χρήσης των θαλασσών».

Η ρηματική διακοίνωση παραθέτει διάφορα άρθρα της Συνθήκης του Δικαίου της Θάλασσας που παραβιάζει η Τουρκία με τις παράνομες δραστηριότητές της. Τονίζει παράλληλα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «δεν έχει καμία αμφιβολία σχετική με τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της που απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και του εθιμικού διεθνούς Δικαίου και αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα. Ο σεβασμός της νομιμότητας αποτελεί θεμελιώδη αρχή του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Στη ρηματική διακοίνωση υπενθυμίζεται η ανακήρυξη από την Κυπριακή Δημοκρατία ΑΟΖ, το 2004, καθώς και οι συμφωνίες οριοθέτησης που είναι σε ισχύ με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ή έχουν υπογραφεί και εκκρεμεί κύρωση από το κοινοβούλιο, όπως συμβαίνει με το Λίβανο. Όλα αυτά έχουν κατατεθεί στο ΓΓ του ΟΗΕ συνοδευόμενα με τις ακριβείς γεωγραφικές συντεταγμένες

«Η Δημοκρατία της Κύπρου έχει βάσει του διεθνούς δικαίου, συμφυή και αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας που καλύπτει την ίδια περιοχή, τα οποία ασκεί σύμφωνα με το άρθρο 77 της Σύμβασης. Ειδικότερα, σε σχέση με τους πόρους υδρογονανθράκων, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα, μεταξύ άλλων, για το σκοπό της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης στην ανακηρυχθείσα αποκλειστική οικονομική ζώνη της και επί της υφαλοκρηπίδας της».

Με βάση τα πιο πάνω επιχειρήματα, υπογραμμίζεται ότι «είναι πέραν από κάθε αμφιβολία ότι οι πράξεις της Τουρκίας συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μια ολοκληρωτική παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της και επί της υφαλοκρηπίδας της, όπως αυτά κατοχυρώνονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, το σχετικό διεθνές εθιμικό Δίκαιο και το κυπριακό εσωτερικό Δίκαιο».

Καταλήγοντας η ρηματική διακοίνωση καλεί εκ νέου την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να παύσει αμέσως όλες τις σεισμικές έρευνες εντός των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου και να απέχει από παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον.

«Επιπλέον, όσον αφορά την προαναφερθείσα δραστηριότητα των τουρκικών πολεμικών πλοίων στις εν λόγω περιοχές, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί πλήρως με την αρχή του διεθνούς δικαίου σχετικά με τις ειρηνικές χρήσεις των θαλασσών».

Δεύτερη Αναφορά του Κ. Γιοβανόπουλου στην Ελληνική ΑΟΖ και τον Ζεόλιθο


Δεύτερη Αναφορά του Κ. Γιοβανόπουλου στην Ελληνική ΑΟΖ και τον Ζεόλιθο.

Επιτάχυνση προσδιορισμού ΑΟΖ ζήτησε ο Γ. Μανιάτης

Tην επιτάχυνση του προσδιορισμού των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στις περιοχές, όπου αυτό δεν έχει γίνει, ζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης κατά την τριμερή διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία. Ταυτόχρονα, η Κύπρος φαίνεται να επιλέγει την εξαγωγή με αγωγό ως την Αίγυπτο του αερίου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο κοίτασμα «Αφροδίτη».

Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι τρεις χώρες, το συντομότερο δυνατό και με αποτελεσματικό τρόπο, στα βήματα που είναι αναγκαία για την οροθέτηση των ΑΟΖ στις περιοχές όπου αυτό δεν έχει γίνει και παράλληλα επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει απόλυτη εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Λευκωσία. Στη κοινή διακήρυξη που εξέδωσαν οι τρεις υπουργοί μετά τη συνάντηση αναφέρεται ότι αποφάσισαν τη θέσπιση ενός πλαισίου που θα διέπει τις διαβουλεύσεις Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου για την προώθηση της τριμερούς συνεργασίας στους υδρογονάνθρακες. Επίσης προσδιορίστηκαν συγκεκριμένοι τομείς για τριμερή και ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία, όπως τα περιβαλλοντικά πρότυπα για τις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων, τις ενεργειακές υποδομές, την έρευνα και την ανάπτυξη κ.λπ.

Οσον αφορά τη μεταφορά του αερίου από την «Αφροδίτη», ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι ο καλύτερος τρόπος εξαγωγής του είναι με αγωγό προς τα τερματικά υγροποίησης του Ιτκού και της Νταμιέτας στην Αίγυπτο.

πηγή: msn.com

Υπολογισμοί στο τριπλό σημείο επαφής ΑΟΖ

Ν. Λυγερός

Οι επιπτώσεις της τριμερούς του Καΐρου είναι και πρακτικές, διότι πρόκειται να κάνουμε ουσιαστικά τρεις συμφωνίες με βάση το τριπλό σημείο επαφής της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Η ύπαρξη αυτού του τριπλού σημείου επαφής οφείλεται στην ύπαρξη του συμπλέγματος Καστελλορίζου. Έτσι ακόμα κι αν η απόστασή του από το τριπλό σημείο επαφής είναι φαινομενικά μεγάλη, επί του πρακτέου και τοποστρατηγικά είναι η μόνη που έχει σημασία. Σε αυτή την περιοχή, σε μικρή απόσταση βρίσκεται το θαλάσσιο οικόπεδο 4 της Κύπρου, αλλά ακόμα πιο κοντά και το θαλάσσιο οικόπεδο 12 της Αιγύπτου. Με άλλα λόγια γνωρίζουμε ήδη ότι η περιοχή έχει ενδιαφέρον όχι μόνο γεωπολιτικό αλλά και γεωοικονομικό. Επίσης η διπλή συμφωνία που έχει ήδη γίνει μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου, έχει δώσει πάχος και στη μέση γραμμή οριοθέτησης, πράγμα που σημαίνει ουσιαστικά ότι είναι ενισχυμένη η συμφωνία σε σχέση με το 2003. Επιδιώκουμε το ανάλογο σε σχέση με το τριπλό σημείο επαφής, για να φανεί ξεκάθαρα και επίσημα ότι υπάρχει πλαίσιο συνεργασίας κι όχι ότι οι επόμενες υπογραφές είναι απλώς τυπικές. Σε αυτό το πλαίσιο ακριβώς υπολογίζουμε και τη δράση των FIR, έτσι ώστε να έρθουν να ενισχύσουν την όλη προσπάθεια. Βλέπουμε λοιπόν στον χάρτη που δημιουργήσαμε όλες τις λεπτομέρειες πάνω στις οποίες θα παίξουμε για να σταθεροποιήσουμε το τριπλό σημείο επαφής το οποίο θα παίξει στο μέλλον το ρόλο του στυλοβάτη και για το υποβρύχιο καλώδιο EuroAsia Interconnector και για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med. Κατά συνέπεια το παίγνιο με τον συνδετικό κρίκο της Αιγύπτου μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου είναι ένα άλμα στις διαπραγματεύσεις μας. Και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να το παίξουμε στρατηγικά και ορθολογικά. 

Νίκος Λυγερός - Υπολογισμοί στο τριπλό σημείο επαφής ΑΟΖ.

Αγωγός φυσικού αερίου με συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου

Την άμεση συμμετοχή του στην επιλογή προώθησης των ενεργειακών φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του αγωγού East Med Pipeline, αλλά και στην κατασκευή του ίδιου του αγωγού, ζήτησε το Ισραήλ, δια στόματος του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΕΚΑ) της Ελλάδας Ιωάννης Μανιάτης.

Ο East Med Pipeline, με τη συμμετοχή της Edison, από τα θαλάσσια κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου θα επεκταθεί στην Κύπρο, την Κρήτη, στη συνέχεια στη δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και Ήπειρο και θα συναντήσει, τελικά τον ελληνοϊταλικό αγωγό IGI (διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδα- Ιταλία).

Συμμετέχοντας στη διάσκεψη υψηλού επιπέδου στη Ρώμη με θέμα «Κτίζοντας μια ευρωμεσογειακή ενεργειακή γέφυρα- Η στρατηγική σημασία των ευρωμεσογειακών δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της ενεργειακής ασφάλειας», ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μίλησε για σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ.

«Ανοίγει μια νέα σελίδα στο ενεργειακό γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής» τόνισε ο κ. Μανιάτης, προσθέτοντας ότι συναντήθηκε χθες βράδυ με τους ομολόγους του της Κύπρου, Γιώργο Λακκοτρύπη και του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, όπως και με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για θέματα ενέργειας, Μάρος Σέφτσοβιτς.

«Κατά τη συνεργασία αυτή, ο Ισραηλινός υπουργός ζήτησε και συμφωνήσαμε να συμμετάσχει άμεσα η χώρα του στον αγωγό East Med Pipeline» όπως τόνισε ο Γιάννης Μανιάτης. Πρόκειται για τον αγωγό – αποτέλεσμα συνεργασίας της Ελλάδας και της Κύπρου, ο οποίος, με τη νέα αυτή εξέλιξη θα μπορεί να μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ, προς την Ευρώπη.

«Με τον Κύπριο και τον Ισραηλινό ομόλογό μου, κάναμε επίσης γνωστή τη βούλησή μας να οργανωθεί άμεσα συνάντηση στις Βρυξέλλες, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η σημαντικότατη πρωτοβουλία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, στην οποία επιθυμούμε να συμμετάσχει και η Ιταλία. Ο νέος αυτός αγωγός εξασφαλίζει μια νέα πηγή τροφοδοσίας, που είναι τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου» πρόσθεσε ο κ. Μανιάτης.

«Το Ισραήλ, εκτός από τη συμμετοχή με τα κοιτάσματά του, εξέφρασε ενδιαφέρον να πάρει μέρος και στην κατασκευή του αγωγού East Med Pipeline» τόνισε ο Ιω. Μανιάτης και πρόσθεσε: «Μας ενδιαφέρει να συμμετάσχει και η ιταλική κυβέρνηση, αφού θεωρώ πως είναι ό,τι καλύτερο έχουμε πετύχει στον σημαντικότατο αυτό τομέα, τα τελευταία πέντε χρόνια».

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός ΤAP, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα μεταφέρει 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο. Ο East Med προβλέπεται να μπορεί να μεταφέρει από οκτώ μέχρι και 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά έτος.

Στη διάσκεψη της Ρώμης έγινε ιδιαίτερη αναφορά και στην περιφερειακή συνεργασία με τις χώρες της Μεσογείου.

Ο κ. Μανιάτης είχε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του και τους υπουργούς ενέργειας του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, στο γενικότερο πνεύμα να λειτουργήσουν οι υδρογονάνθρακες ως μέσο για την επίλυση των προβλημάτων και όχι για την επιδείνωσή τους.

«Η Ελλάδα επιθυμεί να παίξει, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ρόλο του πρεσβευτή των χωρών της ευρύτερης περιοχής μας» τόνισε στην παρέμβασή του, ο Γιάννης Μανιάτης. Φράση στην οποία αναφέρθηκαν, κατά τις παρεμβάσεις τους, οι υπουργοί του Λιβάνου, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Αναβαθμισμένες οι εκτιμήσεις για την Αφροδίτη

Ν. Λυγερός

Ενώ στην Κύπρο και στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα πολλοί που δεν μπορούν να πιστέψουν ότι έχουμε όντως φυσικό αέριο, έρχονται οι ίδιες οι εταιρείες που είναι υπεύθυνες για την εξόρυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη να αναβαθμίσουν τις εκτιμήσεις τους για τα αποθέματα. Οι πετρελαϊκές εταιρείες Avner και Delek που έχουν η καθεμιά 15% των μετοχών της κοινοπραξίας με την Noble ήρθαν να συμπληρώσουν πλέον επίσημα τα δεδομένα του κοιτάσματος. Έτσι η εκτίμησή τους ανέβηκε κατά 12% και περάσαμε από το 4,1 στα 4,54 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Αυτό βέβαια είναι μια νέα ήττα για τους ηττοπαθείς που δεν αντέχουν τα θετικά αποτελέσματα του Ελληνισμού. Επίσης πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι εκτιμήσεις για το οικόπεδο 12, όπου βρίσκεται το κοίτασμα Αφροδίτη, αναγκαστικά θα ακολουθήσουν μια ανοδική πορεία, αφού έχουν βρεθεί ακόμα δύο μικρά κοιτάσματα, που στο σύνολο τους αντιπροσωπεύουν άλλο ένα κοίτασμα Αφροδίτη. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η αξία του οικοπέδου 12 ανεβαίνει αναγκαστικά ανεξαρτήτως από κάθε άποψη που είχαμε ακούσει από άσχετους ειδικούς που πάντα προσπαθούν να μειώσουν την αξία των δεδομένων, όταν τα βρίσκουν σκούρα. Η νέα κατάσταση λόγω εκτιμήσεων αλλάζει και τις προοπτικές της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, όπου πια είναι επιβεβαιωμένο ότι υπάρχουν όντως κοιτάσματα μεγάλης οικονομικής αξίας και μάλιστα σε μια σχετικά μικρή περιοχή σε σχέση με το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Έτσι και η θέση της Κύπρου βρίσκεται ενισχυμένη, ειδικά την ώρα των διαπραγματεύσεων και με την Ελλάδα και την Αίγυπτο μετά από το όφελος της τριμέρους στο Κάιρο.

Στον ΑΔΜΗΕ η ενεργειακή «γέφυρα» Euro - Asia

Με απόφασή της, η ΔΕΗ μεταφέρει στον ΑΔΜΗΕ την συμμετοχή της στην «ΔΕΗ - QUANTUM ENERGY LTD» -την μεικτή ελληνοκυπριακή εταιρεία που έχει αναλάβει το project Euro - Asia Interconnector.

Την απόφαση για την μεταβίβαση του ποσοστού της ΔEΗ στον ΑΔΜΗΕ, ενέκρινε καταρχήν το Δ.Σ. της επιχείρησης, μετά από σχετικό αίτημα του Διαχειριστή. Το σχέδιο ως γνωστόν μελετάται εδώ και καιρό, ως εναλλακτική λύση αξιοποίησης του φυσικού αερίου που έχει βρεθεί στις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, μέσω της μετατροπής του σε ηλεκτρική ενέργεια, και στη συνέχεια μεταφοράς του με υποβρύχιο καλώδιο στην Ευρώπη.

Νέα ενεργειακή «γέφυρα»

Εκτός της συγκεκριμένης προοπτικής, η σημασία του έργου είναι μεγάλη και για τον λόγο ότι η υλοποίησή του θα συμβάλλει στην γενικότερη διασύνδεση ηλεκτρικών συστημάτων χωρών που βρίσκονται μακριά από τους ευρωπαϊκούς κόμβους, προσφέροντας έτσι την δυνατότητα προώθησης των μεταξύ τους εμπορικών συναλλαγών.

Η εμπλοκή του ΑΔΜΗΕ στο συγκεκριμένο σχέδιο, εκτιμάται από την Αγορά ότι αποτελεί φυσική εξέλιξη, καθώς αυτό συνδέεται άμεσα με τη δραστηριότητα του AΔΜΗΕ που είναι η ανάπτυξη δικτύων υψηλής τάσης. Ιδιαίτερα δε όταν το συγκεκριμένο σχέδιο, εμμέσως εμπλέκεται με τη διασύνδεση της Κρήτης και της Ρόδου, νησιά που βρίσκονται στη σχεδιαζόμενη διαδρομή του υποβρύχιου καλωδίου EuroAsia Interconnector, από Ισραήλ προς Ιταλία μέσω Ελλάδας.

Το μνημόνιο συνεργασίας

Η ΔΕΗ έχει ήδη υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την Israeli Electric Cooperation για την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας για πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου προς μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από Ισραήλ προς Ευρώπη.

Το σχεδιαζόμενο καλώδιο με ισχύ 2.000 μεγαβάτ, έχει μήκος 540 ναυτικά μίλια ή περίπου 1.000 χιλιόμετρα (155 μίλια Ισραήλ-Κύπρος, 320 μίλια Κύπρος - Κρήτη και 60 μίλια Κρήτη -Πελοπόννησος), ενώ θα διασχίσει θαλάσσιες περιοχές με βάθη έως και 2.000 μέτρα.

Το κόστος του προϋπολογίζεται σε περίπου 1,5 δις. ευρώ, ενώ το μικτό ελληνοκυπριακό σχήμα έχει αναλάβει να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση του σχεδίου.

dealnews.gr

Η σύνθεση της ΑΟΖ

Ν. Λυγερός 

Όταν ασχολείσαι χρόνια με το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ και στη συνέχεια έρχεται η ελληνική ΑΟΖ να το ενισχύσει, βλέπεις μια σειρά από πράγματα που το ένα ακολουθεί το άλλο, η μια απελευθέρωση ακολουθεί την άλλη. Είναι βέβαια επιπτώσεις της υψηλής στρατηγικής, αλλά και η επιλογή του Ελληνισμού να αξιοποιήσει ορθολογικά και στρατηγικά τη θάλασσα για να λύσει προβλήματα που παρουσιάζονται ως αποκλειστικά της ξηράς. Έχει σημασία να το συνειδητοποιήσουμε ως λαός του Χρόνου και της θάλασσας, για να δούμε μ’ ένα διαφορετικό τρόπο το μέλλον μας και ειδικά μέσω των νησιών μας, αφού είναι μεσοθάλασσες. Ακολουθούμε με αυτόν τον τρόπο ένα αρχαίο νοητικό σχήμα αφού λειτουργεί ήδη από εκείνη την εποχή, το οποίο είναι ότι η θάλασσα είναι η ασπίδα του Ελληνισμού. Δεν αποτελεί ένα όργανο επεκτατισμού η ΑΟΖ, αλλά ένα εργαλείο αντεπίθεσης όταν υπάρχει μία αδικία. Και αυτή υπάρχει συγκεκριμένα στα Κατεχόμενα, στα μικρά και στα μεγάλα. Έτσι η ΑΟΖ με τη δυσκολία που προκαλεί στις εχθρικές παρεμβάσεις ακολουθεί το νοητικό σχήμα του Lasker. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι για δεκαετίες έλεγε: μην ψάχνεις την καλύτερη κίνηση, αλλά την καλή, αυτή που ενοχλεί τον αντίπαλο. Αυτή που αλλάζει τα δεδομένα και τη σκακιέρα. Γιατί με την ΑΟΖ του Ελληνισμού, αλλάζουμε όχι μόνο τη γεωοικονομία, πράγμα το οποίο είναι το σπουδαιότερο για τους περισσότερους, αλλά και την τοποστρατηγική μέσω της χρονοστρατηγικής για τους ελάχιστους που έχουν το υπόβαθρο τη γλώσσα και τη σκέψη για να κάνουν τη θεμελιακή σύνθεση. Η ΑΟΖ δεν είναι βέβαια ένας στόχος από μόνη της, αλλά ένα ενδιάμεσο στο πεδίο δράσης της υψηλής στρατηγικής. Με αυτόν τον τρόπο πρέπει να την ερμηνέψουμε για να κατανοήσουμε την επινόησή της για την αξιοποίηση της ΑΟΖ από τον Ελληνισμό. Αλλιώς υπάρχουν πάρα πολλές χώρες που έχουν ΑΟΖ, αλλά όχι τις ίδιες δυνατότητες και βέβαια όχι τους ίδιους στρατηγικούς στόχους. Γι’ αυτό η ΑΟΖ είναι τόσο σημαντική για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Ράδιο Θήβα, στην εκπομπή του Ν. Χατζηδούρου 15/11/14

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Ράδιο Θήβα, στην εκπομπή του Ν. Χατζηδούρου 15/11/14.

Ο ελληνικός γύρος αδειοδότησης είναι πλέον επίσημος - The Greek licensing round is now official

Με τη δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο γύρος αδειοδότησης των θαλάσσιων οικοπέδων της ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης είναι πλέον επίσημος για όλους. Δεν πρόκειται πια για ένα ελληνικό όραμα και μόνο, αλλά και μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα, η οποία δεν δέχεται καμία αμφιβολία από κανέναν, αφού όλες οι χώρες που βρίσκονται σ' επαφή με τη μέση γραμμή της ελληνικής ΑΟΖ, όπως είναι η Αλβανία, η Ιταλία και η Λιβύη δεν έκαναν καμία παρατήρηση και μάλιστα είναι θετικές ως προς το όλο εγχείρημα, αφού και αυτές θέλουν να αξιοποιήσουν τις δικές τους ΑΟΖ. Με αυτή τη δημοσίευση η Ελλάδα πετυχαίνει και τη στήριξη όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με άλλα λόγια των 28 κρατών μελών της. Το όλο πλαίσιο είναι πια συμμαχικό. Έτσι βλέπουμε και πάλι ότι η ελληνική ΑΟΖ αλλάζει τα δεδομένα της σκακιέρας και λειτουργεί καταλυτικά σε επίπεδο γεωπολιτικό. Ένας γύρος αδειοδότησης που αφορά στρατηγικά αποθέματα, δημιουργεί ένα πεδίο δράσης που δεν έχει πια καμία σχέση με κινήσεις μικρής εμβέλειας. Αντιθέτως μέσω της ελληνικής ΑΟΖ, η Ελλάδα παίζει επιτέλους ένα ρόλο σημαντικό με πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν αξία ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τώρα έχουμε απόδειξη για την αξία της ΑΟΖ μας.




http://www.lygeros.org/articles?n=17603&l=gr


Nikos Lygeros - The Greek licensing round is now official

Translated from the Greek by Athena Kehagias

With the publishing of the official journal of the European Union, the licensing round of the marine plots of the Greek EEZ , in the Ionion and those of Southern Crete is now official to all. It is no longer just a Greek vision, but also a European reality, which does not allow grounds for disputing to anyone, since all countries which have a point of contact with the middle line of the Greek EEZ, such as Albania, Italy and Libya, did not question it, and are especially positive about the whole process, since they want to utilize their own EEZ.

2oς ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΥΡΟΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΩΝ

Προκήρυξη ∆ιεθνούς ∆ιαγωνισµού για παραχώρηση δικαιώµατος έρευνας και εκµετάλλευσης υδρογονανθράκων σε είκοσι (20) θαλάσσιες περιοχές στη ∆υτική Ελλάδα (Ιόνιο) και νοτίως της Κρήτης.

Ευρωπαϊκή Ένωση, ΑΟΖ και Απελευθέρωση

Οι προοπτικές της ΑΟΖ και για την Κύπρο και για την Ελλάδα αρχίζουν να γίνονται αντιληπτές από όλο και περισσότερους πολίτες των δύο χωρών του Ελληνισμού. Και τα οικονομικά δεδομένα έρχονται να ενισχύσουν την υψηλή μας στρατηγική και στις δύο περιπτώσεις ειδικά από τότε που έχουμε όλα τα στοιχεία των σεισμικών χαρτών και υπάρχουν επίσημα τα 33 θαλάσσια οικόπεδα στην ΑΟΖ του Ελληνισμού, αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την έκφραση για τη συνολική επιφάνεια των δύο κρατικών ΑΟΖ. Η διαδικασία της τεμάχισης είναι χαρακτηριστική της αλλαγής φάσης, αφού υπάρχει πλέον και εξωστρέφεια των δεδομένων. Γιατί κάθε υποψήφια πετρελαϊκή εταιρεία, για ν’ ακολουθήσει τη διαδικασία, πρέπει να έχει αγοράσει τους σεισμικούς χάρτες κάθε οικοπέδου όπου είναι υποψήφια. Συνεπώς είναι ξεκάθαρο ότι τα θαλάσσια οικόπεδα είναι μια χειροπιαστή απόδειξη της αξίας των ΑΟΖ μας. Έχει όμως ακόμα μεγαλύτερη σημασία όταν συνδυάζουμε μέσω νοητικών σχημάτων την εποχή της ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Γι’ αυτόν το λόγο έχουμε πάντα στο μυαλό μας το δεδομένο ότι η ΑΟΖ δεν είναι μόνο ένας οικονομικός παράγοντας, αλλά ένα αληθινό εργαλείο απελευθέρωσης από πιέσεις κι όταν λειτουργεί έμπρακτα από καταπιέσεις. Το θέμα είναι απλώς να αξιοποιεί την ΑΟΖ του κάθε κράτος του Ελληνισμού. Διότι αν δεν υπάρχει ανακήρυξη της ΑΟΖ με τις απαραίτητες οριοθετήσεις, το απελευθερωτικό όπλο εκφυλίζεται σε νομικό πλαίσιο. Το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που καταγγέλλει ξεκάθαρα τις κινήσεις της Τουρκίας μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, έρχεται να αποδείξει έμπρακτα και την γεωπολιτική αξία της ΑΟΖ. Πρέπει όμως να μην ξεχάσουμε ότι αν η Κύπρος δεν είχε ανακηρύξει την ΑΟΖ της το 2004 και δεν είχε κάνει οριοθετήσεις το 2003, το 2007 και το 2010, με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, κανείς δεν θα είχε εμπλακεί υπέρ της ακόμα κι αν ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα με τα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει όλες οι πράξεις της υψηλής στρατηγικής της ως κράτος μέλος μπορεί να υποστηριχθεί επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο Επιτροπής και Ευρωκοινοβουλίου και αυτό να έχει πραγματικό αντίκτυπο. Η ΑΟΖ λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο και μόνο, λόγω Δικαίου της Θάλασσας. Αλλά αν ένα κράτος αξιοποιεί την ΑΟΖ του, όπως το κάνει η Κύπρος τώρα, και θα το κάνει η Ελλάδα στη συνέχεια, τότε ενεργοποιεί όλο το ευρωπαϊκό πλαίσιο που έρχεται να το υποστηρίξει αφού πρέπει να ενισχύσει την απόφασή του και μάλιστα προς όφελος και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι με αυτόν τον τρόπο, όσα και να λέει η Τουρκία, οι άσκοπες κινήσεις της φέρνουν αρνητικά αποτελέσματα. Και δεν μπορεί πια να καταπατά την Κύπρο όποτε γουστάρει επειδή θεωρεί ότι είναι μικρή και απομονωμένη. Η Κύπρος, θέλει δεν θέλει η Τουρκία, είναι πλέον ευρωπαϊκή χώρα με ενεργητική ΑΟΖ κι ετοιμάζεται για την απελευθέρωσή της.

Εγκρίθηκε το ψήφισμα για τις τουρκικές προκλήσεις

Ευρωβουλή: Η Τουρκία να αποσύρει πλοία από την ΑΟΖ και NAVTEX

Βρυξέλλες: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ψήφισμα, εκφράζοντας δυσφορία για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ψήφισμα εγκρίθηκε εν μέσω αντιδράσεων της Άγκυρας, η οποία μέχρι και σήμερα το πρωί ασκούσε πιέσεις για ανατροπή της διαδικασίας ψηφοφορίας. 

Ως αποτέλεσμα, μια πολιτική ομάδα, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι απέσυραν την υπογραφή τους και ως εκ τούτου, το ψήφισμα της Ευρωβουλής έχασε τον «κοινό» ομόφωνο του χαρακτήρα. 

Το ψήφισμα της Ευρωβουλής, το οποίο απεκάλυψε ο «Φ», θέτει θέμα ανάκλησης της τουρκικής NAVTEX, ενώ διασυνδέει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με τη στάση που τηρεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Κατόπιν επιμονής της Ενωτικής Αριστεράς και του ΕΛΚ, το ψήφισμα, αναφέρει ότι η Ευρωβουλή «είναι της άποψης ότι η συνέχιση ή/και η επανάληψη αυτών των ενεργειών θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε, περιλαμβανομένης της ενταξιακής διαδικασίας». Παράλληλα, υπενθυμίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζητεί άμεση αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την ΑΟΖ.  

Στο ψήφισμα ενσωματώθηκε τροπολογία των Σοσιαλιστών, η οποία εγκρίθηκε από την ολομέλεια και αναφέρει: «Η Ευρωβουλή εκφράζει τη συνεχιζόμενη δέσμευση και στήριξή της στις συνομιλίες για επανένωση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για μια περιεκτική λύση του κυπριακού προβλήματος. Στηρίζει τις προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, για να δημιουργηθούν συνθήκες αποκλιμάκωσης και επανέναρξης των συνομιλιών». 

Εγκρίθηκε επίσης και τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία αναφέρει ότι η Ευρωβουλή «πιστεύει ότι τα οφέλη από την ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων θα πρέπει να χρησιμεύσουν σε ολόκληρη την περιοχή ως ένα μέρος για την ευημερία, τον πλούτο και μια ειρηνική και καλύτερη ζωή, στη βάση του διεθνούς δικαίου».  

Το ψήφισμα της Ευρωβουλής δεν έχει δεσμευτικό-νομικό χαρακτήρα, αλλά δεν παύει να στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα υπό το φως των τουρκικών προκλήσεων.

Ανταπόκριση: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες

Γιάννης Μανιάτης : «Έχουμε σχέδιο για την Ελλάδα, ως σημαντικό ενεργειακό παράγοντα και πόλο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο»

Για την ΑΟΖ

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος, εδώ και αρκετά χρόνια, είχαν συνομιλίες, οι οποίες δεν είχαν προχωρήσει, για να ορίσουμε την ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες. Κι αυτό συσχετίζεται με την ΑΟΖ με την Κύπρο.

Η χθεσινή απόφαση, που πράγματι είναι ιστορική, δείχνει τη βούληση των Κυβερνήσεων των τριών χωρών να πάμε πιο γρήγορα, προκειμένου να οριοθετηθούν θαλάσσιες οικονομικές ζώνες.

Από τη στιγμή που οριοθετείται η ΑΟΖ, υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσουν οι έρευνες υδρογονανθράκων και από τις τρεις χώρες.

Αυτή η συνεργασία είναι ένα πολύ καλό δείγμα περιφερειακής συνεργασίας, ειρήνης και σταθερότητας.

Είναι μάλιστα αυτό το τρίγωνο, που συμπληρώνεται επίσης με την τριμερή συνεργασία που έχουμε Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, και κατά συνέπεια δημιουργούνται περιφερειακές συνεργασίες που στόχο έχουν όχι να αποκλείσουν κάποιον, γιατί δεν είναι εναντίον καμιάς τρίτης χώρας, αλλά είναι υπέρ της συνεργασίας, της ευημερίας και της ειρήνης.

Και αυτό θεωρώ πως είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα.


Για την κριτική ότι δεν προχωράμε σε έρευνες στην περιοχή του Αιγαίου και την οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ

Το Αιγαίο και όλες οι ελληνικές θάλασσες, κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο θαλάσσιας έκτασης της χώρας, όπου η χώρα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα, στην ΑΟΖ δηλαδή, και όλο το χερσαίο έδαφος της χώρας, θα ερευνηθούν και θα αξιοποιηθούν απολύτως.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνειδητοποιήσει ως κοινωνία ότι έχουμε ένα υπόγειο πλούτο που μέχρι τώρα δεν αξιοποιούσαμε. Και αυτός ο πλούτος μπορεί να μας δώσει ισχύ και δύναμη, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, όπως στη Ρωσία, στη Νορβηγία.

Εμείς, ενώ είχαμε αυτόν τον πλούτο, δεν τον αξιοποιούσαμε. Τώρα, ήρθε η ώρα να τον αξιοποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε την διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας σε όλα αυτά τα ζητήματα που μας απασχολούν.

Έχουμε καθαρό και ιεραρχημένο εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο. Προχωρούμε με βάση τις προτεραιότητές μας.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας αυτό ακριβώς είπε από το Κάιρο: Επισπεύδουμε τις διαδικασίες για να οριοθετηθεί η ΑΟΖ.

Ξεκινούμε όμως, ήδη από τις μισές ελληνικές θάλασσες. Η έκταση που έχουμε ήδη βγάλει σε διαγωνιστική διαδικασία είναι οι μισές ελληνικές θάλασσες. Θεωρείται, με τα διεθνή κριτήρια, τεράστια έκταση να βγάζεις 20 οικόπεδα σε διαγωνιστική διαδικασία.

Από τη στιγμή που τρία μέρη, Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος αποφάσισαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την οριοθέτηση, το μήνυμα είναι σαφές και ιστορικό. Είναι μια ιστορική απόφαση.

Η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, ένα όραμα που γίνεται πραγματικότητα

Η ιστοσελίδα της εφημερίδας SadaEl-Balad (10.11.14) σε δημοσίευμα που ανήρτησε με τίτλο : « Η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, ένα όραμα που γίνεται πραγματικότητα», αναφέρεται στις απόψεις του μαθηματικού και συγγραφέα, κ. Ν. Λυγερού, για την τριμερή συνάντηση του περασμένου Σαββάτου στο Κάιρο:

Ο Έλληνας ειδικός στα θέματα στρατηγικής και γεωπολιτικής, θεωρεί ότι η οριοθέτηση των ΑΟΖ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου είναι πλέον στο κοινό πρόγραμμα των τριών χωρών, ως όραμα που πραγματοποιείται .

Ο κ.Λυγερός αναφέρει ότι η συμφωνία του Καΐρου ανοίγει διάπλατα το δρόμο για τις επίσημες υπογραφές των οριοθετήσεων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, αλλά βέβαια και την επέκταση της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, έτσι ώστε οι τρεις ΑΟΖ να αγγίζουν το τριπλό σημείο επαφής δίχως καμία εξαίρεση.

Ο Έλληνας συγγραφέας διευκρινίζει ότι με αυτόν τον τρόπο η χώρα του εξασφαλίζει την ύπαρξη του Καστελλόριζου, αφού αυτό εξασφαλίζει το τριπλό σημείο. Επίσης, το πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας δίνει την πρακτική δυνατότητα εκμετάλλευσης και αξιοποίησης της λεκάνης Ηροδότου, η οποία διαθέτει τεράστια στρατηγικά αποθέματα υδρογονανθράκων.

Κατά την άποψη του Έλληνα αναλυτή, οι τρεις χώρες μπαίνουν πλέον σε πρακτική εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας και μάλιστα μέσα σ’ ένα συμμαχικό πλαίσιο που ενισχύει τις γεωοικονομικές μας σχέσεις.

Ο κ. Λυγερός χαρακτηρίζει αυτή τη συνεργασία το εργαλείο που θα βοηθήσει και τη σταθερότητα της περιοχής, αλλά και την επενδυτική ελκυστικότητά της, αφού οι πετρελαϊκές εταιρείες αποφεύγουν παραδοσιακά αμφισβητούμενες περιοχές για να μην υποστούν το οικονομικό κόστος της όποιας θεσμικής καθυστέρησης, τονίζοντας ότι με αυτή τη τριπλή συμφωνία τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα για όλους και δεν έχουμε πια ανάγκη να περιμένουμε με ένα παθητικό τρόπο τις εξελίξεις, αφού αυτές προέρχονται από τις ίδιες μας τις πράξεις.

Ανάλογα δημοσιεύματα ανήρτησαν και άλλες ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων:

Προετοιμασία οριοθετήσεων ΑΟΖ

Μετά την ανακοίνωση και τη χάραξη των 20 θαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης, η Ελλάδα βρίσκεται σε άλλο στάδιο λόγω της αρχής του γύρου αδειοδότησης, αφού οι υποψήφιες εταιρείες θα πρέπει να λειτουργήσουν σε οικόπεδα, τα οποία πρέπει να είναι ξεκάθαρα όσον αφορά στο νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τα θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται σ’ επαφή με τη μέση γραμμή θα πρέπει να υποστηριχθούν από μία οριοθέτηση de jure κι όχι μόνο de facto. Με άλλα λόγια πρέπει να προχωρήσουμε σε συμφωνίες οριοθέτησης με την Αλβανία, τη Ιταλία και τη Λιβύη. Από την ανατολική πλευρά της ελληνικής ΑΟΖ, βλέπουμε μία ριζοσπαστική κινητικότητα με την Κύπρο και την Αίγυπτο. Μάλιστα η τριμερής του Καΐρου ανάγκασε την Τουρκία να εκδηλωθεί για εσωτερική κατανάλωση για να πείσει τους ψηφοφόρους ότι κάνει κάτι. Η ουσία είναι ότι οι τρεις χώρες μπαίνουν σ' ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων πιο ανθεκτικό και αποτελεσματικό από κάθε άλλο στο παρελθόν, με δηλωμένο σκοπό την επιτάχυνση συμφωνιών οριοθέτησης μεταξύ των τριών όπου υπάρχει ανάγκη υπογραφής. Με άλλα λόγια η αποφασιστικότητα των τριών χωρών δηλώνεται επιτέλους επίσημα για να γνωρίζουν και οι λαοί τους ότι τώρα περνάμε σε μια νέα φάση. Έτσι η γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου αλλάζει οριστικά και ενεργοποιούνται νοητικά σχήματα με νέες δομές και σχέσεις. Είναι σημαντικό λοιπόν να αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα ιστορικών συμφωνιών για τον Ελληνισμό που ακολουθούν τις συμφωνίες που έχει πετύχει η Κύπρος με την Αίγυπτο το 2003, με τον Λίβανο το 2007 και το Ισραήλ το 2010. Η ενεργοποίηση της υψηλής στρατηγικής της Ελλάδας από το 2012 φέρνει λοιπόν τις πρώτες επίσημες δηλώσεις από χώρες που πριν μερικά χρόνια μόνο ήταν αδιανόητο να συνεννοηθούν. Με αυτό το πεδίο δράσης, η Ελλάδα με την Κύπρο αναπτύσσουν νέες στρατηγικές προοπτικές ακόμα και για το ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού οι πράξεις αυτές συμβαδίζουν απόλυτα με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλει ν’ αναπτυχθούν οι αυτόχθονες πηγές ενέργειας, έτσι ώστε να μην είναι τόσο εξαρτημένη από το ρωσικό πλαίσιο. Ήρθε η ώρα λοιπόν να συνυπολογίσουμε όλα αυτά τα νέα δεδομένα για να είμαστε προετοιμασμένοι ως λαός, διότι η ελληνική ΑΟΖ δεν είναι μόνο ένα νομικό χαρτί χωρίς επιπτώσεις, αλλά το μέλλον της πατρίδας μας. Πρέπει τώρα επί του πρακτέου να κάνουμε συμφωνίες οριοθέτησης δίχως να ξεχάσουμε ότι όλο αυτό το πεδίο δράσης πρέπει να υποστηριχθεί από την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, έτσι ώστε κάθε συμφωνία μας σε διμερές επίπεδο να ενταχθεί στο νομικό πλαίσιο του Δικαίου της Θάλασσας δίχως καμιά εξαίρεση, για να είμαστε εντελώς καλυμμένοι σε σχέση με όλους τους άλλους παίκτες.

ΑΟΖ και η σημασία του συμπλέγματος Καστελλορίζου

Ν. Λυγερός 

Παλαιότερα υπήρχε μια αμφισβήτηση όσον αφορά στη Γαύδο από την πλευρά της Λιβύης, αλλά τώρα, από τότε που κάναμε σεισμικά στη Νότια Κρήτη έως τη μέση γραμμή, ενσωματώσαμε τη δράση της Γαύδου που προσφέρει στην ελληνική ΑΟΖ επιπλέον 2428 Km2 χωρίς κανένα πρόβλημα και συνεχίζουμε με συνομιλίες, για να υπογράψουμε μια επίσημη συμφωνία de jure. Με ανάλογο τρόπο, η τριμερή του Καΐρου ενεργοποιεί τη δράση του συμπλέγματος Καστελλορίζου που προσφέρει στην ελληνική ΑΟΖ επιπλέον 20851 km2, αφού η ζώνη επαφής της ελληνικής ΑΟΖ με την κυπριακή ΑΟΖ οφείλεται στην ύπαρξή του. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι έχουμε μια αλλαγή φάσης που αφορά άμεσα στην λεκάνη Ηροδότου, η οποία διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Η τριπλή επαφή μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου δεν είναι πια μόνο ένα θεωρητικό σημείο, αποτέλεσμα των υπολογισμών μέσω διαγραμμάτων Voronoi αλλά μια απτή γεωοικονομική πραγματικότητα της έννοιας της ΑΟΖ. Το τριπλό σημείο επαφής θα είναι και σημείο αναφοράς στις τελικές διαπραγματεύσεις, αφού είναι αυτό που θα κλείσει και την τριπλή συμφωνία που θα έρθει να ενισχύσει την υπάρχουσα συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου. Έχουμε λοιπόν τα χειροπιαστά αποτελέσματα μιας δράσης που λειτουργεί σε απόσταση 259 Km και επιτρέπει σε αυτές τις τρεις χώρες να έχουν ένα σημείο επαφής κοινό. Αυτή η νέα δυναμική σε πολιτικό επίπεδο βασίζεται στο υπόβαθρο της τοποστρατηγικής κι όχι μόνο της γεωστρατηγικής, αφού δεν μιλούμε πια για γείτονες αλλά για σχέσεις. Κι αυτές οι σχέσεις μεταξύ των τριών κρατών έχουν αλλάξει όλα τα δεδομένα. Τώρα με τις εξελίξεις στα κοιτάσματα Αφροδίτη και Ονασαγόρα στα θαλάσσια οικόπεδα 12 και 9, εισχωρούμε σε μια νέα φάση ακόμα και για τα ίδια τα ενεργειακά μας θέματα. Σε αυτό το πλαίσιο, η γεωπολιτική θέση της Κύπρου έχει αναβαθμισθεί. Έτσι κι η ύπαρξη του συμπλέγματος Καστελλορίζου λειτουργεί συμμαχικά προς την ίδια κατεύθυνση δίχως πια καμία διπλωματική δικαιολογία. Επίσης το όλο ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι σε φάση άμεσης υποστήριξης διότι όλα αυτά τα δεδομένα είναι καταλυτικά για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι βλέπουμε ότι τα κράτη μέλη ξεκαθαρίζουν τη θέση τους απέναντι στην Τουρκία, αφού θεωρούν ότι είναι απαράδεκτες οι κινήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ. Συνολικά και ολικά, ζούμε μια αλλαγή φάσης και σε αυτή το σύμπλεγμα Καστελλορίζου παίζει ένα θεμελιακό ρόλο.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ: Οριοθετούνται άμεσα οι θαλάσσιες ζώνες της ΑΟΖ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ: Οριοθετούνται άμεσα οι θαλάσσιες ζώνες της ΑΟΖ.
Την «ταχεία προώθηση της διαδικασίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών» αποφάσισαν στην πρώτη τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Κάιρο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι πρόεδροι Αναστασιάδης και Ελ Σίσι.

Στην «Κοινή Διακήρυξη του Καΐρου» οι τρεις ηγέτες υπογράμμισαν την καθολική ισχύ της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και στο πλαίσιο αυτό αποφάσισαν να προχωρήσουν το ταχύτερο στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών όπου αυτό δεν έχει γίνει ακόμη.

Ο ηγέτες υπογράμμισαν επίσης τη σημασία σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και κάλεσαν την Τουρκία να τερματίσει όλες τις εν εξελίξει σεισμογραφικές έρευνες εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον.

Μετά την τριμερή συνάντηση, ο κ. Σαμαράς μίλησε για μια πολυσήμαντη στρατηγική συνεργασία, έδωσε μεγάλη έμφαση στην αξιοποίηση του αερίου, την ενεργειακή ασφάλεια και τον ανεφοδιασμό όλης της ΕΕ, ενώ τόνισε την ανάγκη τερματισμού των «απαράδεκτων προκλήσεων» της Τουρκίας.

«Ήταν μια συνάντηση που την χρωστούσαμε και οι τρεις μας στην ιστορία», είπε ο κ. Σαμαράς ο οποίος αναφέρθηκε στην ενίσχυση μιας πανάρχαιας φιλίας, υπογράμμισε τη σημασία της Αιγύπτου ως ηγέτιδας δύναμης του Αραβικού Κόσμου και υποσχέθηκε πως η Αθήνα και η Λευκωσία θα δράσουν ως πρέσβεις της Αιγύπτου στην Ε.Ε.

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη διακήρυξη του Καΐρου «σημείο αναφοράς», τονίζοντας με έμφαση ότι η συνεργασία που αναπτύσσεται δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας και, υπό αυτό το πρίσμα, κάλεσε όλα τα κράτη της περιοχής που μοιράζονται «το κοινό μας όραμα» να συμμετάσχουν και σε αυτή την περιφερειακή συνεργασία.

Υπογράμμισε την ανάγκη μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού και επέκρινε την Άγκυρα για την είσοδο τουρκικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις εισέρχονταν στην πιο ουσιαστική φάση τους.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά και στη συμβολή της Αθήνας και της Λευκωσίας για τη σύσφιξη των σχέσεων του Καΐρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

«Ενισχύσαμε τα θεμέλια μίας πανάρχαιας φιλίας που εξελίσσεται σε συνεργασία με έμφαση σε θέματα ασφάλειας, αξιοποίησης των πόρων της θάλασσας, αξιοποίησης των εκατέρωθεν συμμάχων μας» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά τη σύσκεψη των τριών ηγετών, Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου, ενώ από την πλευρά του πρόεδρος Σίσι κάλεσε σε σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της κυριότητας των χωρών. «Καταδικάσαμε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Στην κοινή διακήρυξη του Καΐρου προβλέπεται επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ αποφάσισαν οι ηγέτες των τριών χωρών κατά την σημερινή τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο.

Συγκεκριμένα το ανακοινωθέν αναφέρει: «Οι τρεις χώρες υπογραμμίζουμε την καθολική ισχύ της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει».

Το ανακοινωθέν περιλαμβάνει ακόμη αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και καλεί την Τουρκία να σταματήσει όλες τις εν εξελίξει σεισμογραφικές έρευνες εντός της θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον. Κάνει επίσης αναφορά σε μία δίκαιη συνολική και διαρκή λύση του κυπριακού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Οφείλουμε για χάρη της ειρήνης και της σταθερότητας για την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο να εγκαινιάσουμε μία στενή συνεργασία με διάρκεια και με βάθος ενισχύοντας και διευρύνοντας τον κύκλο των επαφών μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στην τοποθέτησή του μετά τη σύνοδο των τριών ηγετών ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως ιδιαίτερο βάρος δόθηκε σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας και υδρογονανθράκων προαναγγέλλοντας τη στενή συνεργασία των χωρών προς όφελος των λαών τους αλλά και όπως υπογράμμισε «του ενεργειακού εφοδιασμού ολόκληρης της Ε.Ε.».

Στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Ελλάδα είναι άλλωστε η ενίσχυση των δεσμών της Αιγύπτου με την Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του κ. Σαμαρά ότι «σ’ αυτή την σχέση των τριών η Ελλάδα και η Κύπρος θα στηρίξουν ως πρέσβεις της Αιγύπτου την Αίγυπτο στην Ε.Ε. γιατί γνώμονας πρέπει να είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια».

Ο ίδιος προσδιόρισε ότι η στήριξη της Ευρώπης θα πρέπει να είναι ηθική και οικονομική.

«Δεν ήταν απλά μία σύνοδος ή απλή συνάντηση κορυφής ήταν το θεμέλιο μίας πολυσήμαντης στρατηγικής συνεργασίας, ενός κοινού μετώπου για γεωπολιτική σταθερότητα, ενεργειακή ασφάλεια, πόλεμο στην τρομοκρατία και οικονομική ανάπτυξη» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στις διαστάσεις της συνάντησης υπογράμμισε την αξία της «για το θέμα της επανένωσης της Κύπρου, με σεβασμό στη δικαιοσύνη και τη ιστορία τερματίζοντας τις απαράδεκτες προκλήσεις που γίνονται σε βάρος της Μεγαλονήσο».

Ήρθε η ώρα της ελληνικής ΑΟΖ - The time of the Greek EEZ has arrived

Όλα τα γεγονότα που γίνονται λόγω της κυπριακής ΑΟΖ, δημιουργούν ένα πολύ καλό και δυναμικό timing. Όλες οι αντιδράσεις και οι στάσεις των ξένων χωρών, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αμερική, η Ρωσία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ισραήλ κατά των κινήσεων της Τουρκίας, δείχνουν χειροπιαστά και πρακτικά τη δύναμη του Δίκαιου της Θάλασσας. Έτσι όταν μια χώρα επιλέγει να ανακηρύξει την ΑΟΖ της και να οριοθετήσει τα όριά της μέσω της μέσης γραμμής, μπορεί στη συνέχεια να βρεθούν σύμμαχοι οι οποίοι λόγω κρατικών συμφερόντων αλλά και των εταιρειών τους, που θα υποστηρίξουν τις θέσεις της σε γεωοικονομικό επίπεδο για ν' ακολουθήσει μετά και η γεωπολιτική διάσταση. Η ΑΟΖ λειτουργεί σε αυτές τις περιπτώσεις ως καταλυτικό στοιχείο, αφού επιτρέπει σε άλλες χώρες και ειδικά σε ευρωπαϊκές να κρατήσουν μια θέση σταθερή λόγω του υπόβαθρου. Η τριμερής επαφή που έγινε στο Κάιρο ενισχύει ουσιαστικά το όλο πλαίσιο και δίνει μάλιστα παράδειγμα και για μια άλλη τριμερή επαφή, η οποία θα γίνει στο Τελ Αβίβ. Η σκακιέρα έχει αλλάξει στην Ανατολική Μεσόγειο και όλοι βλέπουν ότι πρόκειται πια για ένα παίγνιο μη μηδενικού αθροίσματος, όπου μπορεί να επιτευχθεί μια ισορροπία Pareto κι όχι μόνο μια ισορροπία Nash. Έτσι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κάθε συμφέρον να γίνουν εξορύξεις σε ΑΟΖ κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποφύγει ολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση την ενεργειακή της εξάρτηση από ξένους παράγοντες. Η Αμερική και η Ρωσία θέλουν να παίξουν στην περιοχή και με τις πετρελαϊκές τους εταιρείες, όπως είναι η Noble, η Gazprombank και Novatec αφού διαχειρίζονται ήδη το οικόπεδο 12 και είναι υποψήφιες στα οικόπεδα 5, 6, 7 και 8. Η Γαλλία μέσω της Total διαχειρίζεται τα οικόπεδα 10 και 11 και είναι υποψήφια συνολικά σε 7 από τα 9 θαλάσσια οικόπεδα που είχαν υποψηφιότητες. Η Γερμανία έχει ανάγκη από πράσινη ενέργεια για να σταματήσει εξ ολοκλήρου το πυρηνικό της πρόγραμμα και η πιο ισχυρή λύση είναι βέβαια το φυσικό αέριο. Και αυτό της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί το μέλλον. Όσον αφορά στην Ιταλία μέσω της ENI βρίσκεται στα θαλάσσια οικόπεδα 2,3 και 9. Κατά συνέπεια αν συνυπολογίσουμε όλα αυτά τα δεδομένα με το ενδιαφέρον που υπάρχει για τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ήρθε η ώρα της υλοποίησης σε πρακτικό επίπεδο με τα στίγματα, τους υπολογισμούς μέσω διαγραμμάτων Voronoi, τον καθορισμό της μέσης γραμμής με την Αίγυπτο και με την Κύπρο αλλά βέβαια και με την Ιταλία, αφού τώρα όλοι οι παίκτες της περιοχής ακολουθούν ένα στρατηγικό μείγμα, διότι οι θεσμικές τους στρατηγικές συγκλίνουν προς τον ίδιο σκοπό, δηλαδή τη στρατηγική αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου με την ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ισχυρό ψήφισμα Ευρωβουλής: Ναι σε καταδίκη της Τουρκίας

Βρυξέλλες: Έντονες υποδείξεις προς την Άγκυρα για τις προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας περιλαμβάνει το κοινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο όπως απεκάλυψε χθες ο «Φ», «ακολουθεί γραμμή» Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που επέβαλαν τη διασύνδεση της συμπεριφοράς της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ με την ευρωπαϊκή της πορεία.

Στο κοινό ψήφισμα που προσυπέγραψε το σύνολο των επτά πολιτικών ομάδων, επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως η Ευρωβουλή «είναι της άποψης ότι η συνέχιση ή/και η επανάληψη αυτών των ενεργειών θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., περιλαμβανομένης της ενταξιακής διαδικασίας». 

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», παραφωνία αποτέλεσε για άλλη μια φορά η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών, η οποία υπέβαλε τρεις διαδοχικές προτάσεις προκειμένου το κοινό ψήφισμα να περιλάβει και σαφή υπόδειξη για επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων. 

Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία των πολιτικών ομάδων, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά προέβαλε έντονες ενστάσεις επί της πρότασης των Σοσιαλιστών, υποδεικνύοντας ορθώς ότι το ψήφισμα που θα κληθεί η Ευρωβουλή να εγκρίνει δεν αφορά στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά εστιάζεται αποκλειστικά στην ένταση που προκάλεσε η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως άλλωστε είναι και ο τίτλος εγγραφής του θέματος. Με τη θέση της Αριστεράς συμφώνησαν οι Συντηρητικοί-Μεταρρυθμιστές και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.  

Ωστόσο, η Σοσιαλιστική Ομάδα δεν πτοήθηκε και ανέφερε ότι προσυπογράφει μεν το καταδικαστικό ψήφισμα κατά της Τουρκίας, αλλά επιφυλάσσει το δικαίωμα για υποβολή τροπολογίας, προκειμένου να υπάρξει ευθεία αναφορά/υπόδειξη, προς όλα τα μέρη, για την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων. Στο πλευρό των Σοσιαλιστών έσπευσε η πολιτική ομάδα των Πρασίνων. 

Το κοινό ψήφισμα, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία καθώς υποστηρίζεται από όλες τις πολιτικές ομάδες, «παροτρύνει την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ενώ «εκφράζει δυσφορία για την κλιμάκωση των απειλών και των μονομερών ενεργειών» από την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι «αυτές οι ενέργειες υποσκάπτουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος». 

Υπενθυμίζει την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών επί των χωρικών τους υδάτων καθώς και νομιμότητα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλώντας την Άγκυρα να σεβαστεί και να εφαρμόσει πλήρως τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, σύμφωνα με την οποία «η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών είναι απαραίτητη συνιστώσα της ενταξιακής διαδικασίας». 

Υπογραμμίζει το «πλήρες και κυρίαρχο δικαίωμα» της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση των φυσικών της πόρων, χαρακτηρίζει τις τουρκικές έρευνες ως «παράνομες και προκλητικές» και ζητά την «άμεση απόσυρση» των τουρκικών πλοίων που βρίσκονται εντός ή γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ. Επιπλέον, το κοινό ψήφισμα καλεί την Τουρκία να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας (uncos) και «να ανακαλέσει αμέσως τη NAVTEX». 

Οφέλη για τις δύο πλευρές μετά τη λύση 
Το κοινό ψήφισμα των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στις 13 Νοεμβρίου, «συμμερίζεται την άποψη των Ηνωμένων Εθνών ότι τα όποια ευρήματα φυσικού αερίου θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, εάν μια διαρκής πολιτική λύση μπορέσει να εξευρεθεί για τον τερματισμό της διένεξης» και ότι θα βελτιώσουν τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Το κοινό ψήφισμα καλεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και την Κομισιόν να παρακολουθούν στενά τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και να υποβάλλουν εκθέσεις προς την Ευρωβουλή. Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση της 12ης Νοεμβρίου θα τοποθετηθεί ενώπιον της ολομέλειας η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Εντερικά Μογκερίνι.

Ευρωπαϊκή ενίσχυση του EuroAsia Interconnector - European support of EuroAsia Interconnector

Η ευρωπαϊκή ενίσχυση του EuroAsia Interconnector δεν είναι πλέον μόνο ως Projects of Common Interest αλλά και πρακτική. Τώρα που το πρόγραμμα περνά στο δια ταύτα, μετά από επιλογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η υποστήριξή του είναι πια χρηματική, πιο συγκεκριμένα το EuroAsia Interconnector είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια χορηγία της τάξης των 1.325.000 € και πρόσφατα το αίτημα έγινε αποδεκτό. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο όλος σχεδιασμός είναι πια ξεκάθαρα ενταγμένος σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δεν είναι πια ένα έργο μιας τριμερούς κοινοπραξίας σε επίπεδο της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, αλλά μια ολοκληρωμένη πρόταση ευρωπαϊκού επιπέδου. Αυτό αποδεικνύει και την αξία του έργου αλλά και του στρατηγικού σχεδιασμού. Επίσης με αυτό τον τρόπο ξέρουμε ότι τα οφέλη είναι όντως τεράστια. Αρκεί να υπολογίσουμε τη βιωσιμότητα του καλωδίου που είναι της τάξης των πενήντα ετών και να συνυπολογίσουμε ότι το έργο θα κάνει απόσβεση σε μόνο τέσσερα χρόνια. Αυτά τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι το όλο πλαίσιο είναι σωστό και αποτελεσματικό, αφού τα οικονομικά οφέλη δείχνουν ότι η βιωσιμότητά του είναι ουσιαστική κι όχι μόνο ένα θεωρητικό μοντέλο. Το EuroAsia Interconnector δεν είναι μόνο ένας γεωστρατηγικός σχεδιασμός, αλλά και γεωοικονομικός που αλλάζει όλα τα δεδομένα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτά τα χειροπιαστά στοιχεία έρχονται να δικαιώσουν τους επινοητές του αρχικού σχεδιασμού που πρόβλεψαν την επόμενη πραγματικότητα όταν οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει κάτι ακόμα και σε τριεθνές επίπεδο.




http://www.lygeros.org/articles?n=17553&l=gr



N. Lygeros - European support of EuroAsia Interconnector

Translated from the Greek by Athena Kehagias

The European support of the EuroAsian Interconnector, does no longer feature only as a Project of Common Interests but also in practice. Now that the program passes through the advanced phase, following the Commission's decision, its support is no longer monetary, more specifically the EuroAsia Interconnector had asked from the European Union the granting of around 1.325.000 € and recently the claim was accepted. This practically means that the overall structure is now clearly embedded in the European context. It's no longer a task of a tripartite consortium at the level of Greece, Cyprus and Israel, but a complete proposal at European level. This demonstrates the value of the project, but also the strategic planning. Also in this way we know that the benefits are indeed enormous.

It would be sufficient to only calculate the sustainability of the cable which is around fifty years and to take into account that the project pays itself off, in just four years. These data demonstrates that the whole context is correct and effective, since the economic benefits show that sustainability is substantial, and not only a theoretical model.

The EuroAsia Interconnector is not only a geostratigic plan, but also a geo-economic one, which is changing the data of the entire Eastern Mediterranean region. These evident elements, are coming to justify the contrivers of the initial design, who foresaw the next reality when most thought that nothing will ever occur even at a tripartite level.