Φώτα ξεκινά η νέα γεώτρηση στο κοίτασμα «Αμαθούσα»

Λευκωσία: Ανήμερα των Φώτων είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει η νέα γεώτρηση του Saipem 10000 στον στόχο «Αμαθούσα», κρατώντας για το επόμενο τρίμηνο και συγκεκριμένα μέχρι και τις 19 Μαρτίου όλους τους ενδιαφερόμενους σε αγωνία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», το Saipem 10000 ολοκληρώνει μέσα στις επόμενες 48 ώρες τις διαδικασίες ασφάλισης και δοκιμών της γεώτρησης στον «Ονασαγόρα» και προετοιμασίας για τη μετακίνηση σε απόσταση 55 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του σημείου γεώτρησης στον «Ονασαγόρα», κοντά στα σύνορα του τεμαχίου «9» με το τεμάχιο «12» και περίπου 30 χιλιόμετρα από το σημείο της δεύτερης γεώτρησης στο «Αφροδίτη».

Τα ελικόπτερα και τα ειδικά πλοία που εξυπηρετούν καθημερινά το γεωτρύπανο, θα διανύουν περίπου 155 χλμ. (84 ν.μ.), που είναι η απόσταση μεταξύ λιμανιού Λάρνακας και του γεωτρύπανου, δηλαδή οι χρόνοι πτήσεων και πλεύσης αντίστοιχα θα αυξηθούν κατά 30% περίπου.

Σύμφωνα με δύο νέες οδηγίες προς αεροναυτιλλομένους και ναυτιλλομένους που εξέδωσε χθες η Κυπριακή Δημοκρατία, παρατείνονται τα μέτρα προστασίας του Saipem 10000 με απαγόρευση πτήσεων σε χαμηλό ύψος στην περιοχή, όπως και πλοίων σε μικρή ακτίνα από το γεωτρύπανο στον «Ονασαγόρα» μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα ξεκινούν ανάλογα μέτρα προστασίας στο σημείο γεώτρησης στην «Αμαθούσα».

Ο στόχος της γεώτρησης είναι σε βάθος σχεδόν 2.700 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του βυθού σε γεωλογικό σχηματισμό που διαμορφώθηκε αρκετά εκατομμύρια χρόνια πριν τον γεωλογικό σχηματισμό της περιοχής της γεώτρησης στον «Ονασαγόρα».

Το γεγονός ότι πρόκειται για γεωλογικό σχηματισμό που μέχρι τώρα δεν έχει ερευνηθεί με πραγματική γεώτρηση στην περιοχή, καθιστά τη δεύτερη γεώτρηση της ΕΝΙ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τους ειδικούς, αλλά και τα προσδοκόμενα αποτελέσματα ακόμα πιο αινιγματικά. Πάντως, οι ενδείξεις από τα δισδιάστατα και τρισδιάστατα σεισμογραφικά δημιουργούν ελπίδες για σχετικά σημαντικό κοίτασμα, αν τελικά αυτό υπάρχει εκεί.

Επίσης, τα αποτελέσματα της γεώτρησης στην «Αμαθούσα» θεωρούνται πλέον εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον της υπόθεσης των υδρογονανθράκων για την Κύπρο, σε αντίθεση με τη γεώτρηση στον «Ονασαγόρα», που δεν ήταν ζωτικής σημασίας. Τα αποτελέσματα θα κρίνουν και τα επόμενα βήματα της ΕΝΙ, που έχει προγραμματίσει ακόμα δύο γεωτρήσεις, πλέον πολύ πιο κοντά στις κυπριακές ακτές, η διάταξη των οποίων θα καθοριστεί ανάλογα με τα αποτελέσματα της γεώτρησης που ξεκινά τα Φώτα. 

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένει τα ευρήματα από τη γεώτρηση στο «Αμαθούσα» και η γαλλική Total, αφού και στα τεμάχια 10 και 11 που έχει τα δικαιώματα, υπάρχουν αρκετά γεωλογικά αινίγματα ως προς την ενδεχόμενη διαμόρφωση κοιτασμάτων, κάποια από τα οποία ενδεχομένως να επιλύσει η γεώτρηση του Saipem 10000.

Στο μεταξύ, ο μέχρι τώρα προγραμματισμός είναι εν μέρει ρευστός, αφού η επεξεργασία των γεωλογικών δεδομένων από τη γεώτρηση στον «Ονασαγόρα» που θα ολοκληρωθεί σε έξι εβδομάδες περίπου, ενδεχομένως να δώσει πιο πλήρη εικόνα για τη γεωλογική διαμόρφωση σε όλη την περιοχή, οπότε και μπορεί να αλλάξει ο προγραμματισμός. Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Ενέργειας έχει μέχρι στιγμής εγκρίνει στην ΕΝΙ ακόμα δύο γεωτρήσεις μετά τον «Ονασαγόρας» και την «Αμαθούσα», με τους άλλους δύο στόχους να είναι ο «Ζήνων» και ο «Κινύρας».

Πηγή: cytoday.eu

Topostrategic position of Greece and analysis of the EEZ as energy hub

The main topic of this exercise is firstly to explain what EEZ is and information about her the past. Then it will be presented the background of the exploration activities in Greece. Continuing there is a complete analysis about the Greek blocks that are declared. Furthermore there are information’s about the East-Med, a pipeline that designed to be constructed that connects Israel’s field Leviathan with Cyprus and Greece and then Europe. After that there is a reference about Kastelorizo and the EEZ that this small island provides to Greece and about the Gas reserves of it. Concluding there is an approach about the importance of Greece’s position the potential exploitation of hydrocarbons and some of the most important energy pipeline projects.

Education and economy relations with the exploitation of the EEZ in Greece

The exploitation of the EEZ of a country significantly affects the economy, but influenced and often determined by the education of. These two components each are having its own role composes the dynamics of EEZ. Economy refers to the situation of a country or region, and consists of the economic system of a country or other unit of the human society. Includes labor, capital, natural resources, production, trade, distribution and consumption of goods and services and in the area where human society operates. Education is based on a comprehensive education helps us to manage and achieve our objectives.

Demarcation of the blocks of the Greek EEZ under geological and seismic data. Revenues from Euroasia Interconnector and Expected Hydrocarbon Deposits in Greek EEZ

On July 1st 2014 the Minister of Environment, Energy and Climate Change, Yannis Maniatis, presented the concessions program for hydrocarbon exploration in the Greek sea area of Western Greece (Ionian Sea) and South Crete, in London. Twenty blocks were presented, the total area of which exceeds the 225,000 square kilometers. In the first part of this assignment our efforts focus on showing the way the declaration took place, based on geological and seismic data. In the second part we will try to approach the economic impact from the Exclusive Economic Zone of Greece. In recent years Greek people suffer from economic crisis. The quest for its causes has diverse approaches. Its main axe moves around cultural causes, like poor economic and strategic management of their governments. Therefore because the main beneficiary but also the driving force of a state is the citizen, will outline the financial implications of the EEZ to realize why the proclamation is a national and strategic input for the future of our country.

Το έργο του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης

Tο ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης αποσκοπεί στη δημιουργία μίας τέταρτης πύλης εισαγωγής φυσικού αερίου στην χώρα μας

Αποτελεί ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό και υψηλής τεχνολογίας έργο που αποτελείται από μία υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω του οποίου το φυσικό αέριο προωθείται στο Εθνικό Σύστημα (Μεταφοράς) Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και από εκεί προς τους τελικούς καταναλωτές.

Σύμφωνα με το energypress.gr, το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης αποσκοπεί στη δημιουργία μίας τέταρτης πύλης εισαγωγής φυσικού αερίου στην χώρα μας, δυναμικότητας παροχής έως 700.000 κυβικών μέτρων ανά ώρα ή 6,1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως και αποθηκευτικής ικανότητας έως 170.000 κυβικών μέτρων (κ.μ.) υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το έργο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο έχοντας εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες άδειες και με ορίζοντα να αρχίσει σύντομα η κατασκευή του, μόλις ολοκληρωθούν βέβαια και οι τελευταίες μελέτες όπως η Μελέτη Βασικού Σχεδιασμού του έργου.

Η Γεωπολιτική αξία του έργου

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας για ένα έργο ενεργειακής υποδομής για να έχει γεωπολιτική αξία πρέπει να το αποδεχτεί πρώτα από όλα η τοπική κοινωνία όπου θα κατασκευαστεί.

Στην περίπτωση αυτού του έργου μετά από κάποιές αρχικές ενστάσεις των κατοίκων, έγινε διαβούλευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων του Δήμου, της εταιρείας που θα κατασκευάσει το έργο αλλά και των αντίστοιχων υπηρεσιών του κράτους και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και πλέον το έργο χαίρει της υποστήριξης όλων, ως αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών το έργο βρίσκεται ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στο να αρχίσει να κατασκευάζεται.

Από γεωπολιτική σκοπιά το έργο αυτό μπορεί να συμβάλει στην πλήρη ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας σε φυσικό αέριο αλλά και μερική ενεργειακή αυτονομία της Βουλγαρίας. Θα πρέπει να κατανοηθεί, ότι η ενέργεια στις μέρες μας χρησιμοποιείται και ως πολιτικο-διπλωματικό όπλο, γεγονός που πολύ συχνά αυτό συμβαίνει
Να σημειωθεί, ότι η ετήσια κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν 4,2 δισ. κυβικά μέτρα για το 2012.

Πηγή: voria.gr

Exploitation of methane hydrates in Greek EEZ and their contribution to the reflation of the national economy


Exploitation of methane hydrates in Greek EEZ and their contribution to the reflation of the national economy.

Όταν παράγεις έργο

Όταν παράγεις έργο, δεν φοβάσαι τις αξιολογήσεις, γιατί γνωρίζεις την αξία σου και συνεχίζεις ακάθεκτος. Διότι ο ρόλος σου είναι ξεκάθαρος αν αγαπάς τον λαό σου και την πατρίδα σου. Κι αν έχεις βάλει στόχο να τους προσφέρεις την ύπαρξη της ελληνικής ΑΟΖ, όπου και να βρίσκεσαι δεν έχει σημασία, αφού ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Και κάθε εμπόδιο είναι ένας τρόπος να ξεπεράσεις τα προσωπικά σου προβλήματα και να αφοσιωθείς στα εθνικά θέματα που σ’ απασχολούν επί του πρακτέου λόγω Ελληνισμού. Αν λοιπόν ασχολείσαι ήδη με θέματα σαν την ελληνική ΑΟΖ, τον ελληνικό ζεόλιθο, την ελληνική καινοτομία, μην σταματάς τίποτα. Κι αν δεν είχες σκεφτεί ποτέ αυτά τα θέματα έως τώρα, έχεις την ευκαιρία να μπεις σε αυτό το πλαίσιο για να βοηθήσεις πραγματικά την πατρίδα. Διότι χωρίς να ξέρεις οι άλλες δραστηριότητές σου δεν είχαν την αποτελεσματικότητα που επεδίωκες. Τώρα όμως ξέρεις και μπορείς άνετα να ενημερωθείς για την αξία και τις προοπτικές που προσφέρουν η ΑΟΖ, ο ζεόλιθος και η καινοτομία. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να συμβάλεις στον εθνικό αγώνα και να προωθήσεις το μέλλον των παιδιών μας. Αλλιώς δεν είναι ανάγκη να μας υποσχεθείς όλες τις άλλες λεπτομέρειες που προβλέπεις, διότι απλά, δεν μας αγγίζουν. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο το πλαίσιο και όλα εξαρτώνται από σένα για να είμαστε μαζί σου, όπου και να είσαι. Αλλιώς όπως και να είσαι, κάνε ό,τι θες γιατί δεν μας αφορά. Πριν μερικά χρόνια ο ελληνικός λαός δεν ήξερε καθόλου αυτά τα θέματα και όποιος πολιτικός ήθελε μπορούσε να τον κοροϊδέψει, χλευάζοντας τους ειδικούς. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει κι ο λαός μας ξέρει καλά αυτά τα θέματα και βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Όταν όλοι ασχολούνται με το ανούσιο

Όταν όλοι ασχολούνται με το ανούσιο, έχουν την εντύπωση ότι κάνουν και κάτι. Μόνο και μόνο επειδή συμφωνούν και αυτό ευχαριστεί την ύπαρξή τους. Άλλοι θέλουν την καρέκλα τους κι άλλοι θέλουν να την κρατήσουν. Μιλούν μάλιστα σοβαρά για τον εαυτό τους κι έχουν και υπόληψη, λες και δεν ήταν τίποτα πριν, λες και δεν υπήρχαν καν. Και θέλουν να πιστέψουμε ότι όντως ασχολούνται με τα δικά μας θέματα. Ενώ τα δικά μας είναι απλά και δεν αφορούν καμιά κυβέρνηση, αλλά μόνο την πατρίδα μας. Θέλουμε εδώ και καιρό ξεκάθαρες πράξεις που δεν χωρούν καμιά αμφισβήτηση από κανέναν. Θέλουμε την θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ και τις απαραίτητες επίσημες οριοθετήσεις. Θέλουμε να προωθηθεί ο γύρος αδειοδότησης, γιατί είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο που θα ανακουφίσει το λαό μας. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τον ελληνικό ζεόλιθο και να προωθήσουμε την κάθετη ανάπτυξή του για τη Θράκη μας. Θέλουμε την απελευθέρωση των Κατεχομένων, γιατί είναι απαράδεκτη η βαρβαρότητα της κατοχής. Θέλουμε τα 12 ΝΜ για την κυριαρχία μας. Θέλουμε την καινοτομία, ως αιχμή του δόρατος για την πατρίδα μας, για να μην φεύγουν πια τα παιδιά μας. Θέλουμε μια Ελλάδα που να μην ντρέπεται, γιατί είναι η κοιτίδα του Ελληνισμού, που αποτελεί δώρο του Χρόνου στην Ανθρωπότητα. Αυτά θέλουμε και όποιος είναι ικανός να μας βοηθήσει σε αυτό το έργο, θα είμαστε μαζί του. Αλλιώς ας πάει εκεί πού ξέρει.

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

Η χώρα «κάθεται» πάνω σε 10 δις. βαρέλια πετρέλαιο και 4 τρις. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο. Kάθε μέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να κάνει εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων από τρίτες χώρες.

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αποτελεί κορυφαίο θέμα, το οποίο απασχολεί και θα απασχολεί την οικονομία και τα συμβούλια κορυφής των κρατών- μελών της ΕΕ. Γιατί; Γιατί κάθε μέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να κάνει εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων από τρίτες χώρες. Αυτό δεν μπορεί πια να είναι ανεκτό ούτε από την ευρωπαϊκή βιομηχανία, ούτε από τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Ενεργειακή επάρκεια που δεν αφορά μόνο την Ευρώπη αλλά όλο τον κόσμο- λόγω της σταθερής μείωσης των ενεργειακών αποθεμάτων- όπως επιβεβαιώνουν και αδιάσειστα στοιχεία. Για του λόγου το αληθές: το 2013 οι παγκόσμιες επενδύσεις στα ζητήματα της εξοικονόμησης ενέργειας ήταν κατά 100 δις δολάρια περισσότερες από τις αντίστοιχες επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές. Για την εξοικονόμηση ενέργειας είχαμε 310 δις δολάρια, για τις Ανανεώσιμες που πάντα αποτελούν για τον πλανήτη αλλά και για την χώρα μας τη μεγάλη περιβαλλοντική ενεργειακή επιλογή ήταν μόλις 210 δις. Αυτό δείχνει ότι επιτέλους γίνεται αντιληπτή η τεράστια σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας και της καταπολέμησης των αρνητικών φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και ταυτόχρονα στήριξης με πράσινες δράσεις, με αειφορικές δράσεις, των εθνικών οικονομιών.

Στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών η Ελλάδα βασιζόμενη στον ενεργιακό της πλούτο δείχνει αποφασισμένη να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο. Στρατηγικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια μετατρέποντας της χώρα σε ενεργειακό κόμβο, προωθώντας την περιφερειακή συνεργασία και διευκολύνοντας τη ροή του φυσικού αερίου της Μεσογείου προς την Ευρώπη.
 Πανεπιστημιακοί καθηγητές εκτιμούν ότι η Ελλάδα «κάθεται» πάνω σε 10 δις. βαρέλια πετρέλαιο και 4 τρις. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο ή αλλιώς σε 35 δις. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου. Τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχει η χώρα από την αξιοποίησή του σε ένας βάθος 30 ετών εκτιμώνται σε 557 δις ευρώ (758 δις. Δολ).

Εκτός λοιπόν  από τις αρχικές συμβάσεις για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Ιωάννινα, Κατάκολο και Πατραϊκό), υπενθυμίζονται οι δύο διεθνείς προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, η πρώτη για τις 20 περιοχές σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης και η δεύτερη για τα τρία χερσαία «οικόπεδα» σε Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Δυτική Πελοπόννησο. Εκτιμάται ότι μισό εκατομμύριο άτομα θα απασχοληθούν στις γεωτρήσεις για την περίοδο από το 2020 έως και το 2050. Συγκεκριμένα 450.000 άτομα. Οι μισθοί τους με βάση και την διεθνή πρακτική υπολογίζονται ότι θα κυμαίνονται από 250 ευρώ την ημέρα μέχρι και 1000 ευρώ την ημέρα. Η φορολόγηση δε των ατόμων αυτών αναμένεται να αποφέρει στο κράτος έσοδα της τάξεως των 168 δις. δολ.

Και νέα projects

Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί και άλλες σοβαρές πρωτοβουλίες που επί της ουσίας επικυρώνουν τον σημαίνοντα ενεργειακό ρόλο που πλέον διαδραματίζει η Ελλάδα. Πρωτοβουλίες που επεσήμανε και ο υπουργός Περιβάλλοντος Μανιάτης στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ουάσινγκτον όπου και αναφέρθηκε στον «κομβικό ρόλο» της Ελλάδας στη δυνατότητα τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο από τις οδούς:
Κασπία: αγωγός TAP-Southern Corridor,
κοιτάσματα Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου, ΑΟΖ Κύπρου-Ισραήλ: αγωγός East Med μέσω Κύπρου-Ελλάδας-Ιταλίας,
αναβάθμιση σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα και δημιουργία πλωτού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στο Βόρειο Αιγαίο, σε συνδυασμό με τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB-Ρουμανίας-Ουγγαρίας.
Εστω και στο παραπέντε οι αρμόδιοι δείχνουν πια να έχουν καταλάβει  ότι πρέπει άμεσα η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί αξιοποιώντας στο έπακρον τη δύναμή την στην ενέργεια, καθώς αυτή μπορεί να αποτελέσει διαβατήριο εξόδου από τα μνημόνια και εφαλτήριο ανάπτυξης και ευημερίας για το κράτος και την κοινωνία.

Πετρέλαια Κολοσσοί φλερτάρουν τους ελληνικούς υδρογιονάνθρακες

Τριάντα στελέχη και δεκαεπτά διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες από Ρωσία έως Καναδά και Ηνωμένα Εμιράτα βρέθηκαν πριν λίγο καιρό στην Αθήνα για να συμμετέχουν στην έκθεση του συνεδρίου «Balkans & Adriatic Oil & Gas Summit» για τους υδρογονάνθρακες.
Ανάμεσα στα ονόματα, η αμερικανική Exxon Mobil, η Shell, η Edison, η Anadarco, η Marathon Oil, η Gazprom και η Statoil.

Η εποχή δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού αναμένεται να δημοσιευθεί στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η προκήρυξη του διαγωνισμού για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Τον Οκτώβριο του 2015 αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους αναδόχους, αφού μεσολαβήσει η υποβολή των προσφορών (υπολογίζεται τον Απρίλιο του 2015) και η αξιολόγησή τους ως τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Μέχρι τώρα, περίπου 25 επιχειρήσεις έχουν ζητήσει πρόσβαση τα πέντε data rooms για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη αλλά και στη Δ. Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το κόστος των σεισμικών για κάθε μπλοκ αγγίζει τα 750.000 ευρώ και στα 70.000 ευρώ κοστίζουν τα σεισμικά για τις χερσαίες περιοχές.

Πώς θα είναι η Κρήτη το...2050;

Συνεργασία περιφέρειας- ΕΜΠ για τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής όπου η Κρήτη αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο
Πόσο θα αλλάξει η ενεργειακή εικόνα της Κρήτης τα επόμενα χρόνια ; Θα γεμίσουμε ανεμογεννήτριες και ηλιοθερμικά πάρκα; Πως θα επηρεάσει το ενεργειακό ισοζύγιο του νησιού το υποβρύχιο καλώδιο και τι θα γίνει με τα Πετρέλαια η έρευνα των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον; Θα έρθει φυσικό αέριο στην Κρήτη; Σε αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις και κρίσιμα ζητήματα για την επόμενη 50ετία στην Κρήτη καλείται να απαντήσει το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο το οποίο με το νέο έτος θα υπογράψει σύμβαση με την περιφέρεια για τον ενεργειακό σχεδιασμό.

Ήδη η πρώτη έγκριση από την επιτροπή Περιβάλλοντος δόθηκε και σήμερα αναμένεται να πει το ‘ναι’ και η οικονομική επιτροπή για να πέσουν οι υπογραφες.

«Μόλις αποφασίσει σχετικά η οικονομική επιτροπή μπορούμε να υπογράψουμε τη σύμβαση με το ΕΜΠ το οποίος ήδη κάνει τις σχετικές προετοιμασίες ώστε σε ένα χρόνο να έχουμε ένα πολύτιμο εργαλείο για το πως θα πορευθούμε τα επόμενα χρόνια» λέει  η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης κ. Βιργινία Μανασάκη η οποία παράλληλα ετοιμάζει και την επιτροπή διαβούλευσης στην οποία θα συμμετέχουν ειδικοί.

«Εννοείται ότι θα έχουμε και μια επιτροπή ειδικών από διάφορους φορείς, από τον ΑΔΜΗΕ, τη ΡΑΕ, το ΤΕΕ, επιστήμονες που θα παίρνουν και θα δίνουν στοιχεία για τη μελέτη» αναφέρει η κ. Μανασάκη που προσθέτει ότι «τα επόμενα χρόνια η Κρήτη θα παίξει σημαντικό ρολο στην περιοχή και πρέπει να είμαστε έτοιμοι»

Όπως λέει σε συνέχεια κυρίως:

-της «Ειδικής μελέτης χωροθέτησης για την βιώσιμη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιφέρεια Κρήτης», που είχε ανατεθεί από την πρώην Περιφέρεια Κρήτης (και νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης),

-της Ειδικής μελέτης «Έρευνα χωροθέτησης για τη βιώσιμη εγκατάσταση μεγάλων μονάδων  Φ/Β και ηλιοθερμικών ισχύος» που είχε ανατεθεί από την Περιφέρεια Κρήτης.

ανατίθεται με την προγραμματική σύμβαση  ανάλογο ερευνητικό έργο που αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό και προγραμματισμό της Περιφέρειας Κρήτης

Θα αλλάξουν τα πράγματα

Σήμερα η εικόνα είναι άλλη από αυτή που θα είναι τα επόμενα χρόνια. Η κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών του νησιού πραγματοποιείται, κυρίως, από σταθμούς συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο μαζούτ και ντίζελ και δευτερευόντως, σε ποσοστό περίπου 23%, από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Αυτό το ισοζύγιο θα αλλάξει με το καλώδιο, το φυσικό αέριο και όλα όσα εκτιμάται ότι θα γίνουν τα επόμενα χρόνια.

Γι αυτό το ΕΜΠ θα μελετήσει:

Τη συλλογή, αξιολόγηση και ανάλυση μελετών και στοιχείων.
Την κατάρτιση αναλυτικού ενεργειακού ισοζυγίου για την Περιφέρεια Κρήτης.
Την πρόβλεψη παραγωγής και ζήτησης ενέργειας – Τη διαμόρφωση σεναρίων βιώσιμης ενεργειακής ανάπτυξης.

Θα ακολουθήσει ανάλυση αποτελεσμάτων σεναρίων, διαβούλευση-παρουσίαση αποτελεσμάτων – Συμπεράσματα / Προτάσεις.

Στην παρουσίαση των σεναρίων θα εξετασθεί και το σχέδιο της σταδιακής  απεξάρτησης της Κρήτης από τα εισαγόμενα καύσιμα μέχρι το 2040 - 2050.

συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο:

- στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών και στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης, στον παράλληλο περιορισμό εισαγωγών ορυκτών καυσίμων, στην εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής (περιορισμός των εκπομπών CO2 – φαινόμενο θερμοκηπίου, περιορισμός των εκπομπών SO2 – όξινη βροχή κ.λπ.)

- στην επίτευξη των εθνικών στόχων (αύξηση ποσοστού  διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και επιτυχή εφαρμογή των Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών και νομοθετικών ρυθμίσεων για την ενέργεια, το περιβάλλον και την βιώσιμη ανάπτυξη), στην ανάπτυξη αειφόρων μορφών τουρισμού, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην προώθηση της ενεργειακής καινοτομίας και γενικότερα στην υλοποίηση οικονομίας και κοινωνίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα με παράλληλη αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Κρήτης στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ενεργειακών διασυνδέσεων και δικτύων.

Οι προβλέψεις

Ο χρονικός ορίζοντας των προβλέψεων  αφορά την περίοδο 2010 - 2050 με ενδιάμεσα αποτελέσματα για το 2020 και 2030, 2040 που θα έχουν σαν στόχο την εκπλήρωση των εθνικών δεσμεύσεων και των περιφερειακών στόχων και πολιτικών για διείσδυση των ΑΠΕ, μείωση του CO2 και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Οι προβλέψεις θα λαμβάνουν υπόψη οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες αλλά και τις σχεδιαζόμενες πολιτικές ηλεκτρικής διασύνδεσης, εισαγωγής φυσικού αερίου και τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου (Euro Asia Interconnector, αποθέματα υδρογοναθράκων). Θα ληφθούν υπόψη υπάρχουσες μελέτες σεναρίων χωροθέτησης και ανάπτυξης αιολικών, Φ/Β, ηλιοθερμικών, σταθμών βιομάζας κλπ.

Τα σενάρια που θα διαμορφωθούν είναι:

-Σενάριο Αναφοράς (BAU) στο οποίο οι τάσεις διαμορφώνονται με τους συνήθεις ρυθμούς χωρίς εφαρμογή επιπλέον μέτρα και εντατικοποίησης πολιτικών. Στο σενάριο αυτό δεν προβλέπεται ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης.

-Σενάριο Αυξημένης Διείσδυσης Φυσικού Αερίου, στο οποίο θα εξεταστεί η χρήση Φ.Α. στην ηλεκτροπαραγωγή, στους τομείς τελικής κατανάλωσης ενέργειας (βιομηχανία,  οικιακός, τριτογενής και μεταφορές), (την αντίστοιχη μέτρια) ανάπτυξη αιολικών και αυξημένη διείσδυση λοιπών ΑΠΕ. Το σενάριο θα προβλέπει κατασκευή τερματικού σταθμού LNG, δικτύου διανομής και θα εξετασθεί η οικονομική συμβατότητα (και σκοπιμότητα) μικρής έκτασης ηλεκτρικής διασύνδεσης.

-   Θα εξεταστεί επίσης το σενάριο -χωρίς ηλεκτρική διασύνδεση- με εντατικές εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας και υλοποίησης σχετικών έργων στην Κρήτη για τα οποία θα συγκεντρωθούν στοιχεία από υπάρχουσες μελέτες και προτάσεις.

Ανακοίνωση προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της ερευνητικής γεώτρησης «Ονασαγόρας», στο Ερευνητικό Τεμάχιο αρ. 9

Ανακοίνωση προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της ερευνητικής γεώτρησης «Ανοσοορός», στο Ερευνητικό Τεμάχιο αρ. 9
19/12/2014



Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, αναφορικά με την πρώτη ερευνητική γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI/KOGAS με την επωνυμία «Ονασαγόρας», στο Ερευνητικό Τεμάχιο 9 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανακοινώνει τα ακόλουθα:

Η κοινοπραξία ENI/KOGAS ολοκληρώνει αυτές τις μέρες την πρώτη ερευνητική γεώτρηση με την επωνυμία «Ονασαγόρας», στο ερευνητικό τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ. Η γεώτρηση, η οποία ανορύχθηκε με το γεωτρύπανο SAIPEM 10000, έφτασε στο προβλεπόμενο βάθος των 5.800 μέτρων, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων.

Η γεώτρηση «Ονασαγόρας» ήταν ένας από τους στόχους, οι οποίοι εντοπίστηκαν από την αξιολόγηση των σεισμικών δεδομένων που συλλέγηκαν πριν από την έναρξη του γεωτρητικού προγράμματος. Η συγκεκριμένη αποτελεί την πρώτη από μια σειρά γεωτρήσεων που θα διενεργηθούν από το SAIPEM 10000 στην ΑΟΖ μας.

Η κοινοπραξία ENI/KOGAS επεξεργάζεται και αξιολογεί όλα τα στοιχεία γεωλογικού και άλλου χαρακτήρα που συνέλεξε κατά την πρώτη αυτή γεώτρηση και τα οποία θα είναι πολύ βοηθητικά για τη συνέχεια. H επεξεργασία και αξιολόγηση των στοιχείων που συλλέχθηκαν απαιτεί κάποιο χρόνο λόγω του πολύπλοκου γεωλογικού καθεστώτος της περιοχής.

Το γεωτρύπανο SAIPEM 10000 θα συνεχίσει κανονικά το ερευνητικό πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, προχωρώντας με την επόμενη γεώτρηση στο ερευνητικό τεμάχιο 9 με την επωνυμία «Αμαθούσα».

Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα και έχοντας προετοιμαστεί επαρκώς για όλα τα ενδεχόμενα, προχωρεί σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό της, τόσο σε ό,τι αφορά τις ερευνητικές δραστηριότητες, όσο και σε ό,τι αφορά την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο Τεμάχιο 12, εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο Ράδιο Έβρος, 19/12/2014

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο Ράδιο Έβρος.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο Ράδιο Έβρος, 19/12/2014.

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: 'Η δυναμική της Κυπριακής ΑΟΖ'. Ξάνθη, 17/12/2014

Νίκος Λυγερός - Η δυναμική της Κυπριακής ΑΟΖ.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η δυναμική της Κυπριακής ΑΟΖ". Καπναποθήκη "Π" του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης Καπνεργατών 9, Ξάνθη. Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014.

Ελλάδα: Δεύτερος μεγαλύτερος στόλος μεταφοράς LNG στον κόσμο

Ελλάδα: Δεύτερος μεγαλύτερος στόλος μεταφοράς LNG στον κόσμο.
Στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκονται οι Έλληνες ιδιοκτήτες πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Συνολικά 65 πλοία μεταφοράς LNG, βρίσκονται σε ελληνικά χέρια, την ίδια ώρα που οι ιδιοκτήτες εκτιμούν ότι η πτώση των τιμών στον τομέα της ενέργειας, θα δημιουργήσει μεγαλύτερες ανάγκες για κατασκευή νέων σκαφών.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, oι Έλληνες πλοιοκτήτες, ξόδεψαν 1,8 δις δολάρια για να αγοράσουν 11 καινούργια πλοία μεταφοράς LNG το 2014. Λαμβάνοντας υπόψη τη πτώση των τιμών στον τομέα της ενέργειας και την προσπάθεια της ΕΕ για ανεξαρτητοποίηση της από τους ρωσικούς αγωγούς μεταφοράς ΦΑ, οι ιδιοκτήτες αναμένεται να επενδύσουν πολλά δις μέχρι το 2018 στον τομέα αυτό.

Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η Ιαπωνία, ενώ ακολουθούν Ελλάδα, Κατάρ, Βρετανία, Βερμούδα και Νορβηγία.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν τα περισσότερα πλοία στον κόσμο, σε ποσοστό 12%.

Ελλάδα: Δεύτερος μεγαλύτερος στόλος μεταφοράς LNG στον κόσμο.

Νέο Μεγάλο Κοίτασμα Φυσικού Αερίου Ανακάλυψε το Ισραήλ

Ένα νέο κοίτασμα φυσικού αερίου ανακαλύφθηκε στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις εταιρείες Ratio Israel Oppurtunity που κατέχουν το 70% και 10% αντίστοιχα της κοινοπραξίας που εκμεταλλεύεται το πεδίο Ratio, το νέο πεδίο, ονόματι Royee, ίσως έχει αποθέματα ύψους 3,2 τρισ. κυβικών μέτρων (Tcf).

Το πεδίο απέχει 150 χιλιόμετρα από τις ακτές του Ισραήλ, κοντά στα θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο και την Αίγυπτο.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της κοινοπραξίας για τα αποθέματα του Royee, θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο στο Ισραήλ μετά το Λεβιάθαν (22 Tcf) και το Ταμάρ (11 Tcf).

Οι έρευνες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2015 και θα κοστίσουν περί τα 100 εκατ. δολάρια.

Με τα πλούσια κοιτάσματα που διαθέτει, το Ισραήλ αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια να γίνει καθαρός εξαγωγέας φυσικού αερίου.

Αυτό έχει ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, καθώς εφόσον υλοποιηθεί το προτεινόμενο σχέδιο για τον αγωγό East Med, το ισραηλινό φυσικό αέριο θα διοχετεύεται στην Ευρώπη μέσω αγωγού που θα περνά από την Κύπρο και τη χώρα μας, ενισχύοντας έτσι την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και αναβαθμίζοντας παράλληλα το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας.

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: 'ΑΟΖ, Ζεόλιθος και προοπτικές για τους νέους' Αλεξ/πολη 16/12/14

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "ΑΟΖ, Ζεόλιθος και προοπτικές για τους νέους". 2ο ΕΠΑ.Λ. Αλεξανδρούπολης. Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014.

"Χαστούκι" στην Άγκυρα από το Συμβουλιο της ΕΕ

Ιδιαίτερα επικριτικά για την Τουρκία είναι τα Συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν από τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στο σημερινό τους Συμβούλιο, ενώ το άνοιγμα κεφαλαίων αποκλείεται εκ νέου μετά την άρνηση που προέβαλε η Κύπρος, επικουρούμενη από την Ελλάδα και την Αυστρία. 

Στα συμπεράσματα γίνεται εκτενή αναφορά στην προκλητική κι απειλητική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά το τελευταίο διάστημα σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ, στην άρνηση της Αγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τη Λευκωσία, στην ανάγκη να συμβάλει η Τουρκία στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και στην ανάγκη να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας.

Κατά τη σχετική συζήτηση στο Συμβούλιο, 14 κράτη - μέλη ζήτησαν το άνοιγμα δυο κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ η Βρετανία τήρησε ήπια στάση και οι υπόλοιπες χώρες δεν πήραν θέση. Οπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασσουλίδης, όσοι επιθυμούσαν το άνοιγμα των κεφαλαίων το έκαναν διότι επιθυμούσαν να στείλουν ένα μήνυμα προς τους πολίτες που είναι δημοκράτες και θέλουν την ευρωπαϊκή πορεία. Ομως - είπε ο κ. Κασουλίδης κατά την παρέμβασή του - το μήνυμα αυτό θα το ελάμβανε ο κ. Ερντογάν μ'εσω των μέσων ενημέρωσης που ο ίδιος ελέγχει, αφού όλοι οι αντίθετοι δημοσιογράφοι είναι στη φυλακή. Τι θα διαπραγματευτείτε με τον κ. Ερντογάν;, αναρωτήθηκε ο κ. Κασουλίδης. Εάν οι γυναίκες είναι ίσες με τους άντρες; Οταν μετακινούνται τόσοι δικαστές και δημόσιοι κατήγοροι; Οταν προεκλογικά διακόπτεται η λειτουργία του twitter και του youtube; Εάν νομίζετε ότι διαπραγματεύεστε, θα σας πει να κοιτάτε τη δουλειά σας, κατέληξε με νόημα.

Στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Τουρκία με τις ενέργειες του “Μπαρμπαρός” στη νότια ΑΟΖ της Κύπρου αμφισβητεί την ίδια τη νομική οντότητα της χώρας. Αλλά διευκρίνισε πως τα κεφάλαια 23 και 24 μένουν κλεισμένα όχι για αυτό το λόγο, αλλά διότι η Αγκυρα παρά τα χρόνια που έχουν παρέλθει δεν έχει κάνει καμιά κίνηση αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολλανδία ζήτησε την τελευταία στιγμή την ενδυνάμωση των συμπερασμάτων, έτσι ώστε να απηχούν και τη δυσφορία της ΕΕ για τις πρόσφατες επιδρομές και συλλήψεις δημοσιογράφων - κάτι που έγινε δεκτό - ενώ ο Επίτροπος κ. Χαν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ανασχεδιασμού της διανομής των κονδυλίων που προορίζονται για την Τουρκία, έτσι ώστε να κατευθυνθούν περισσότερα χρήματα για την ανακούφιση των προσφύγων από την προενταξιακή στρατηγική.

Ολόκληρο το κείμενο των συμπερασμάτων που έχει σχέση με τη συμπεριφορά της Τουρκίας προς την Κύπρο (σ.σ. τρεις παράγραφοι) έχει ως εξής:

“Σε συμφωνία με το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει πως η Τουρκία χρειάζεται να δεσμευθεί ανεπιφύλακτα στις καλές γειτονικές σχέσεις και στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εφόσον απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ενωση εκφράζει ακόμη μια φορά σοβαρές ανησυχίες, και προτρέπει την Τουρκία να αποφεύγει οποιουδήποτε είδους απειλή ή ενέργεια κατευθύνεται εναντίον ενός κράτους μέλους ή πηγή έντασης ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Επιπλέον, η ΕΕ υπογραμμίζει ξανά όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα να συνάπτουν διμερείς συμφωνίες και να διερευνούν κι εκμεταλλεύονται φυσικούς πόρους, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, κι υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών επί των χωρικών υδάτων κι εναερίου χώρου τους. Το Συμβούλιο υπενθυμίζει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του της 14ης Οκτωβρίου 2014, εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τις εκ νέου εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και παρότρυνε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου επί των χωρικών της υδάτων και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του της 11ης Δεκεμβρίου 2006 και τη διακήρυξη της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Συμβούλιο σημειώνει με βαθιά λύπη ότι η Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, συνεχίζει να αρνείται να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για πλήρη, χωρίς διάκριση εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης προς όλα τα κράτη μέλη, η εκπλήρωση του οποίου θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία. Απουσία προόδου σε αυτό το θέμα, το Συμβούλιο θα διατηρήσει τα μέτρα του από το 2006, τα οποία θα έχουν μια συνεχιζόμενη επίδραση στη συνολική πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, η Τουρκία δυστυχώς δεν έχει ακόμη κάνει πρόοδο στην κατεύθυνση της απαραίτητης εξομάλυνσης των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει πως η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητο συστατικό της ενταξιακής διαδικασίας. Το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά και να αναφέρει συγκεκριμένα επί όλων των θεμάτων που καλύπτονται από τη διακήρυξη της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 στην επερχόμενη ετήσια έκθεσή της. Σε αυτή τη βάση, το Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά και να εξετάζει την πρόοδο που συντελείται, σύμφωνα με τα σχετικά του συμπεράσματα. Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει την έκκλησή του για πρόοδο χωρίς άλλη περαιτέρω καθυστέρηση.

Το Συμβούλιο καλωσορίζει την εμπλοκή των μερών στη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, όπως επιδείχθηκε με την κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Οπως υπογραμμίστηκε από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, το Συμβούλιο αναμένει η Τουρκία να υποστηρίξει δραστήρια τις διαπραγματεύσεις που στοχεύουν σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές επί των οποίων ιδρύθηκε η Ενωση. Η δέσμευση της Τουρκίας κι η συμβολή της με σαφείς όρους σε μια τέτοια συνολική διευθέτηση είναι κρίσιμη. Υπό τις παρούσες συνθήκες, το Συμβούλιο θεωρεί πως είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλίσει ένα θετικό κλίμα έτσι ώστε διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού να επαναληφθούν.

Κάθε οικόπεδο της ΑΟΖ κι ένα κοίτασμα στόχος

Από τότε που εκδόθηκαν επίσημα στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ, όλοι αναρωτιούνται με ποιον τρόπο έγινε η τεμάχιση και κατά πόσο είναι αποτελεσματική σε σχέση με την ελκυστικότητα για το ενδιαφέρον των ειδικών εταιρειών. Τα θαλάσσια οικόπεδά μας είναι ορθολογικά σε σχέση με τη γεωπολιτική, αφού αγγίζουν τη μέση γραμμή με την Αλβανία, την Ιταλία και τη Λιβύη. Έχουν επίσης το σωστό μέγεθος για να είναι ελκυστικά για τις μεγάλες εταιρείες που δεν ενδιαφέρονται για μικρά τεμάχια. Έχουν, επίσης, την απαιτούμενη συνεκτικότητα, αφού είναι μαζί 10 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και 9 νότια της Κρήτης, που αντιπροσωπεύουν και τους χώρους μελέτης των σεισμικών ερευνών της εταιρείας PGS. Το οικόπεδο 11 μόνο είναι ανεξάρτητο, διότι ήταν γνωστό από πριν νότια της Πελοποννήσου. Επίσης, πρέπει να προσθέσουμε ότι με τα δεδομένα που έχουμε κάθε οικόπεδο της ελληνικής ΑΟΖ έχει τουλάχιστον ένα κοίτασμα στόχο, αλλιώς δεν θα είχε εκδοθεί. Και η εξήγηση είναι απλή. Καθώς οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να αγοράσουν σεισμικό χάρτη του οικοπέδου για να είναι υποψήφιες, αν δεν υπάρχει κανένα κοίτασμα στόχος δεν θα ήταν υποψήφιες σ’ ένα οικόπεδο με καμία δυνατότητα. Έχει, λοιπόν, σημασία να συνειδητοποιήσουμε το γεγονός ότι έχουμε τουλάχιστον αυτό το πλήθος κοιτασμάτων στόχων στο γύρο αδειοδότησης. Συνεπώς είναι καλό να το ξέρουμε για να μπορούμε να το αξιοποιήσουμε, όταν θα αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις στο πρακτικό επίπεδο, αλλά και στο ηθικό του ελληνικού λαού.

Μανασάκη-Σενετάκης συζήτησαν για ενεργειακό σχεδιασμό

Ενημερωτική συνάντηση για τον ενεργειακό σχεδιασμό του νησιού πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στην αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, αρμόδια για θέματα Ενέργειας-Βιομηχανίας, Βιργινία Μανασάκη, και το βουλευτή Ηρακλείου της Ν.Δ. Μάξιμο Σενετάκη, ο οποίος επισκέφτηκε την Περιφέρεια Κρήτης.

Στη συνάντηση η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης αναφέρθηκε στις προσδοκίες που "γεννά" ο υπό κατάρτιση ενεργειακός σχεδιασμός της Κρήτης και ότι μπορεί να συμβάλει σημαντικά στις αποφάσεις και στα έργα που θα αναπτυχθούν στο νησί όσον αφορά στη διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα μέσω καλωδίου, στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων, στην εξοικονόμηση ενέργειας, και στις ΑΠΕ. Ο βουλευτής Ηρακλείου μίλησε θετικά, επισημαίνοντας ότι θα είναι αρωγός της Περιφέρειας στις παρεμβάσεις που απαιτούνται σε επίπεδο υπουργείων, Βουλής και υπηρεσιών, προκειμένου η Περιφέρεια να ξεπερνά τυχόν αγκυλώσεις.

Επίσης συζητήθηκαν αναλυτικά οι ευκαιρίες και τα οφέλη της Κρήτης από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, όπως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η ανάπτυξη της οικονομίας και ιδιαίτερα του τριτογενούς τομέα του νησιού.

Παπαγεωργίου: Αυτή την εβδομάδα το νομοσχέδιο για το άνοιγμα της λιανικής στο αέριο

Στα επίμαχα θέματα του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου αναφέρθηκε σήμερα ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Μάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας στο συνέδριο «Greek Gas and Power Markets». Ο ίδιος προανήγγειλε ότι αυτή την εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αγορά της λιανικής στο φυσικό αέριο. Η ρύθμιση θα έχει έτος ορόσημο το 2015 και χρονικό ορίζοντα τα τέσσερα χρόνια για την ολοκλήρωση των ρυθμίσεων.
Περιληπτικά, ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε τα εξής:
"Η Ελλάδα είναι πιο ασφαλής ενεργειακά σήμερα. Θυμόσαστε από ποιο σημείο ξεκινήσαμε το 2012. Αποτρέψαμε τους κινδύνους για την βιωσιμότητα της ενεργειακής αγοράς. Πήραμε τις δύσκολες αποφάσεις μέσα σε δυόμισι χρόνια, που δεν είχαν γίνει σε δεκαετίες. Ο ορίζοντας πλέον είναι πιο καθαρός, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα".
Ηλεκτρισμός
"Υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις μπροστά μας, όπως στον ηλεκτρισμό όπου ισορροπήσαμε σε τεντωμένο σκοινί και βγήκαμε όρθιοι. Πετύχαμε διαρθρωτικές αλλαγές. Λύνουμε το γόρδιο δεσμό των ελλειμμάτων στις ΑΠΕ, αν και η εξομάλυνση είναι διαρκής αγώνας. Ο κλάδος παρέμεινε, όμως, ζωντανός γιατί βάλαμε φρένο στα ελλείμματα. 2,5 δις. θα ήταν το έλλειμμα στο τέλος του 2014. Εξουδετερώσαμε τη βόμβα αυτή και το έλλειμμα κλεινει μέσα στο 2015. Στο εξής πρέπει να αναπτυχθούν οι ΑΠΕ προς όφελος του καταναλωτή και όχι στις πλάτες του. Νέες μορφές, όπως το net metering αποτελούν μοχλό ανάπτυξης που μειώνει το κόστος ενέργειας.
Επίσης, προωθούνται επενδύσεις δισεκατομμυριών στα δίκτυα και τις διασυνδέσεις, που παρέμεναν για χρόνια στα χαρτιά. Είχαν γίνει γεφύρι της Άρτας. Ακολουθεί η διασύνδεση της Κρήτης και υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τα έργα, καθώς και για τον ΑΔΜΗΕ. Ο διαγωνισμός για 200.000 έξυπνους μετρητές θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2015.
Στη χονδρεμπορική μειώθηκε το κόστος ηλεκτροπαραγής κατά πάνω από 110 εκατ. ευρώ σε ένα μόλις χρόνο. Θέτουμε το 2015 σε εφαρμογή τομές, όπως το ΝΟΜΕ που θα μειώσει το κόστος παραγωγής. Θα μέτρο αυτό θα καλύψει το μεσοδιάστημα μέχρι τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ.
Οι βιομηχανίες έδωσαν σκληρό αγώνα σε σχέση με το κόστος ενέργειας στη κρίση. Η κυβέρνηση έχει δείξει ισχυρή βούληση για να προστατευτεί η παραγωγή και οι θέσεις εργασίας, γιαυτό προχωρήσαμε σε συγκεκριμένες ενέργειες όπως τα εξατομικευμένα τιμολόγια, η εξίσωση των ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ μέσης και υψηλής τάσης. Σύντομα έρχεται και η αντιστάθμιση ρύπων που είναι δίχτυ προστασίας απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό. Εντός του μηνός η υπουργική απόφαση για την διακοψιμότητα. Ολοκληρώνεται η διαβούλευση για τον μηχανισμό επαρκούς ισχύος. Τα παλιά ΑΔΙ αντικαθιστώνται από το 2015 με νέο σύστημα για ευελιξία και μείωση του κόστους του συστήματος. Έτσι περνάμε ομαλά στο target model".
Φυσικό αέριο
"Έχουμε κάνει άλματα σε μικρό χρονικό διάστημα. Σπάμε την ενεργειακή απομόνωση, αναβαθμίζουμε τον διεθνή ρόλο μας. Μέσω του ΤΑΡ η χώρα δηλώνει το παρόν σε ένα αναγκαίο για την ευρύτερη περιοχή έργο. Η ακύρωση του South Stream ενδυναμώνει περισσότερο τον γεωστρατηγικό μας ρόλο για την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.
Ενισχύουμε και τη θέση μας στο LNG. Η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας ολοκληρώνεται το 2016 και θωρακίζει την Ελλάδα ως πύλη για τα Βαλκάνια. Δεύτερο τερματικό έρχεται στη Βόρεια Ελλάδα.
IGB και άλλα έργα θα οδηγήσουν το αέριο ως την καρδιά της Ευρώπης με τον κάθετο άξονα.
Ο ΔΕΣΦΑ προχωρά σε κόμβο για το φυσικό αέριο, ώστε να περάσουμε σε μια νέα αγορά. Επίσης, απελευθερώνουμε την εγχώρια αγορά με τις δημοπρασίες της ΔΕΠΑ που φέρνουν μειωμένες τιμές και με το νέο έτος το αέριο θα είναι ακόμα φθηνότερο λόγω του αργού πετρελαίου. Άλλες χώρες με μεγαλύτερες καταναλώσεις δεν πέτυχαν την έκπτωση που πέτυχε η ΔΕΠΑ στο ρωσικό αέριο.
Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Αν. Μεσογείου προχωρά. Μια χαμένη υπόθεση έγινε εθνική υπόθεση και τελικά ευρωπαϊκή υπόθεση".
Όσον αφορά το πετρέλαιο, ο υφυπουργός δήλωσε ότι είναι πολύ θετική η πτώση της τιμής του στα 60 δολάρια το βαρέλι και πρόκειται να έχει οφέλη για τους καταναλωτές. Χρειάζεται προσοχή πάντως γιατί είναι λεπτές οι ισορροπίες στην συγκεκριμένη αγορά. Από τους επόμενους μήνες θα γίνει αισθητή η μειώση και στην τιμή του αερίου, με 5% τον Ιανουάριο και 20% πτώση μέχρι τον Μάρτιο.
Σχετικά με τον South Stream, είπε ότι πίστευε ήδη από το 2008 ότι ο αγωγός δεν θα υλοποιηθεί λόγω του υψηλού κόστους και της χάραξης, αλλά και της απαιτούμενης έγκρισης της Κομισιόν. Οι εξελίξεις ανεβάζουν την αξία του ΤΑΡ και διπλασιάζουν την χωρητικότητά του, θεωρεί.
Τέλος, ο κ . Παπαγεωργίου τόνισε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουν μέσα στο 2015 οι ενεργειακές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Πηγή: energypress.gr

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα nemeapress. 15/12/2014

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα nemeapress. 15/12/2014.

Πρόγραμμα σπουδών για τους υδρογονάνθρακες επεξεργάζεται το ΤΕΙ Κρήτης

Τη δημιουργία προγράμματος σπουδών σε προπτυχιακό επίπεδο με βάση την ενέργεια και τον ορυκτό πλούτο επεξεργάζεται η διοίκηση του ΤΕΙ Κρήτης, με στόχο την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Εκπρόσωποι φοιτητών, με αφορμή τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις και το ενδεχόμενο να οριστεί η Κρήτη ενεργειακός κόμβος στη Μεσόγειο, έχουν ξεκινήσει διαβούλευση με καθηγητές και μέλη της διοίκησης, προκειμένου να δημιουργηθεί ακόμα και μεταπτυχιακό, με επίκεντρο τις τεχνολογίες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αγκάθι στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο αποτελεί η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού σε θέματα ενέργειας, με τη διοίκηση του ιδρύματος να έχει ήδη ξεκινήσει σειρά επαφών με επιστημονικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, με στόχο την υιοθέτηση της απαραίτητης τεχνογνωσίας και την ανταλλαγή ιδεών, προκειμένου η πραγματοποίηση σπουδών στο ΤΕΙ Κρήτης, που αφορούν την ενέργεια, να πάρει σάρκα και οστά.

Στόχος του Ανώτατου Τεχνολογικού Ιδρύματος κάθε κίνηση να είναι στοχευμένη, χωρίς ρίσκο, προκειμένου το εγχείρημα να έχει και το επιθυμητό αποτέλεσμα, αν αναλογιστούμε και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις περικοπές στους προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Τα νέα προγράμματα σπουδών, αφορούν κυρίως τη σχολή των μηχανικών, ενώ υπάρχει και η σκέψη δημιουργίας ενός μεταπτυχιακού ενεργειακού management στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα, όταν και θα ολοκληρωθεί η περίοδος διαβούλευσης στις τάξεις της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης Βαγγέλης Καπετανάκης υποστήριξε πως η διοίκηση του ιδρύματος ενεργεί με πνεύμα οικονομίας, τονίζοντας ότι ήδη έχει ξεκινήσει η επεξεργασία των νέων προγραμμάτων σπουδών.

«Η ενέργεια εμφανίστηκε τριγύρω από την Κρήτη ως μία πολύ καλή προοπτική. Εμείς ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, επειδή εκπαιδεύουμε φοιτητές τόσο σε προπτυχιακά όσο και σε μεταπτυχιακά προγράμματα, πρέπει να θέσουμε επί τάπητος κάποια συγκεκριμένα ζητήματα. Η συγκεκριμένη συζήτηση για την ενέργεια και το ΤΕΙ Κρήτης δεν ξεκίνησε τώρα, καθώς έχει ξεκινήσει από το 2009. Έχουμε οργανώσει ανεξάρτητα μεταπτυχιακά προγράμματα και έχει τεθεί επί τάπητος το θέμα της ποιότητας των σπουδών μας στα προπτυχιακά, ωστόσο σκεφτόμαστε μ' ένα πνεύμα οικονομίας, καθώς είμαστε μπροστά στο λεγόμενο σχήμα Αθηνά 2. Η τελευταία συζήτηση, που είχε η διοίκηση και με τη σχολή των μηχανικών, είναι ότι έχουμε σχολές στο Πολυτεχνείο Κρήτης και προσπαθούμε να δούμε αν θα ήταν κάτι παραπάνω η συγκεκριμένη προοπτική από αυτό που χρειαζόμασταν στο ΤΕΙ Κρήτης. Την ίδια στιγμή, δεν έχουμε ειδικούς εκπαιδευτικούς σε θέματα ορυκτών πόρων και πετρελαίου. Θα ήταν λοιπόν παράτολμο να πούμε ότι αύριο ξεκινούμε κάτι. Το επόμενο διάστημα, λοιπόν, θα δούμε το θέμα και σε συνεργασία με τα ιδρύματα, τα οποία έχουν παρόμοιες σπουδές. Εμείς είμαστε εδώ και θα κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει. Επεξεργαζόμαστε ένα πρόγραμμα σπουδών σε προπτυχιακό επίπεδο, όχι τμήμα αλλά πρόγραμμα σπουδών, στο πλαίσιο της σχολής των μηχανικών», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης Βαγγέλης Καπετανάκης.

Οι τελευταίες εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Κρήτης, με κεντρικό ομιλητή τον ερευνητή και στρατηγικό σύμβουλο Νίκο Λυγερό, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στάθηκε στην ανάγκη πραγματοποίησης μεταπτυχιακού με βάση το πετρέλαιο και τον ορυκτό πλούτο.

«Επειδή η Ελλάδα μπαίνει συνολικά στον ενεργειακό χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Κρήτη βέβαια, είναι σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση στους φοιτητές για θέματα ενέργειας και για τις προοπτικές που υπάρχουν. Οι φοιτητές ζητούν μεταπτυχιακό για την ενέργεια και εμείς από την πλευρά μας θα το υποστηρίξουμε και οι ίδιοι οι καθηγητές είμαι βέβαιος ότι θα το θέλουν. Είναι ενδιαφέρον ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα επιθυμεί το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό και αυτό συμβαίνει, γιατί οι φοιτητές έχουν καταλάβει και έχουν κατανοήσει τη σημασία του όλου εγχειρήματος», υποστήριξε ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός.

«Έχουμε προτείνει σαν σύλλογος τη δημιουργία ενός μεταπτυχιακού σε τεχνολογίες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς και ο πρόεδρος του ιδρύματος είναι θετικός. Θα έχουμε ειδίκευση και πάνω σε θέματα ενέργειας, ώστε να μην είμαστε ανειδίκευτοι εργάτες», τονίζει ο φοιτητής μηχανολογίας Θωμάς Άρης.

ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις €3 δισ. σε έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Ξεπερνούν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ οι επενδύσεις, που προβλέπεται να γίνουν την επόμενη δεκαετία σε έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με βάση το αναθεωρημένο πρόγραμμα τού Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.). Αρχικά προβλέπονταν επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. αλλά, με το αναθεωρημένο πρόγραμμα, που πρόκειται να κατατεθεί άμεσα, ο ΑΔΜΗΕ ανεβάζει αισθητά τον "πήχη", με το κέντρο βάρους του σχεδιασμού του να τοποθετείται μάλιστα στην περιφέρεια, όπου "θα γίνουν πολλά και μεγάλα έργα".

Τα παραπάνω γνωστοποίησε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Γιαρέντης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Πανόραμα το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ), σε συνεργασία με τις εταιρείες SGT και Boussias Communications.

Eπισήμανε ακόμη ότι οι επενδύσεις του εθνικού μεταφορέα ηλεκτρικής ενέργειας διαχρονικά αυξάνονται, αφού από περίπου 60 εκατ. ετησίως στα προηγούμενα χρόνια, έφτασαν το 2014 στα 130 εκατ., με προοπτική να ανέλθουν στα 185 εκατ. το 2015, στα 230 εκατ. το 2016 και στα 340 εκατ. το 2017. Ανοδική πορεία ακολουθούν και τα κέρδη, που αναμένεται να διαμορφωθούν στα 85 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014, έναντι 56 εκατ. το 2013 και 26,3 εκατ. το 2012.

"Ο Euroasia Interconnector θα επηρεάσει ακόμη και την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας"

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ.Γιαρέντης και στο έργο διασύνδεσης "EUROASIA Interconnector", συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ (περίπου 1 δισ. αφορά την Ελλάδα), που όπως είπε χαρακτηριστικά, "θα επηρεάσει ακόμη και την ίδια την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας". Πρόκειται για το υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 1518 χλμ και μεταφορικής ικανότητας 2000 ΜW (μεγαβάτ) διπλής κατεύθυνσης, το οποίο θα συνδέσει την ηπειρωτική Ελλάδα με την Κρήτη, την Κύπρο και το Ισραήλ, τερματίζοντας την ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης και καθιστώντας την Ελλάδα ισχυρό ενεργειακό κόμβο στην Ευρώπη. «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι με το έργο αυτό, η ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Ευρώπης θα περνάει μέσα από τη χώρα μας», τόνισε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η στροφή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας γίνεται ορατή και με ..."μεγαβατόρια" και αυτό το είδος μέτρησης δεν επιδέχεται αμφισβήτησης ως προς την ακρίβειά του."Μετράμε την ανάπτυξη με τα ΄μεγαβατόρια΄ που καταναλώνονται στη χώρα. Την τελευταία διετία έχουμε δει την κατανάλωση να ανεβαίνει",είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι το 2014 η αύξηση αυτή εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο 5%.

Κατά τον κ. Γιαρέντη, μεγάλο στοίχημα είναι και το να δοθεί τέλος στο αναχρονιστικό σύστημα τροφοδοσίας των ελληνικών νησιών με ενέργεια. Όπως είπε, τα άμεσα οφέλη από τη διασύνδεση των νησιών με τη ηπειρωτικό σύστημα υπολογίζεται πως αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην εκπομπή "Αντιθέσεις" με τον Γ. Σαχίνη, ΚΡΗΤΗ TV 12/12/2014

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην εκπομπή "Αντιθέσεις" με τον Γ. Σαχίνη, ΚΡΗΤΗ TV 12/12/2014.

Στρατηγικός ενεργειακός κόμβος η Κρήτη

Ο Γεωστρατηγικός ρόλος της Κρήτης στην ανατολική Μεσόγειο και στην Ευρώπη, αλλά και οι δυνατότητες ανάπτυξης, αναδείχτηκαν σε ημερίδα που οργάνωσε σήμερα η Περιφέρεια Κρήτης στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με θέμα "Η θέση της Κρήτης στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης".

Κεντρικός ομιλητής στη ημερίδα ήταν ο ερευνητής- στρατηγικός σύμβουλος κ. Νίκος Λυγερός, ο οποίος τόνισε ότι η Κρήτη αναδεικνύεται σε στρατηγικό κόμβο ενέργειας και οικονομίας λόγω των σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νότια του νησιού αλλά και του «περάσματος» από την Κρήτη του ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδεθεί με το Ηπειρωτικό σύστημα της χώρας μας.


Στον στρατηγικό ρόλο της Κρήτης αναφέρθηκαν επίσης, καλωσορίζοντας τον κ. Λυγερό, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, αλλά και η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας κ. Βιργινία Μανασάκη, ενώ παρόντες στην ημερίδα ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Νίκος Καλογερής, εκπρόσωποι φορέων των σωμάτων ασφαλείας, προϊστάμενοι υπηρεσιών κ.ά.


Ο κ. Λυγερός επισημαίνοντας τον στρατηγικό ρόλο της Κρήτης αλλά και της  Ελλάδας γενικότερα, έκανε αναφορά στα εννέα οικόπεδα υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, στα έντεκα στο Ιόνιο και τα δεκατρία οικόπεδα στην  Κύπρο. Ο ίδιος είπε ότι ο διαγωνισμός ενεργοποιείται και εκτίμησε ότι σε έξι μήνες θα είναι το τέλος της υποβολής αιτήσεων, μετά θα υπάρξει η φάση της αξιολόγησης και ότι σε ένα χρόνο θα γίνει η επιλογή της εταιρείας.


Ο κ. Λυγερός αναφερόμενος στα οικονομικά ωφελήματα για την Κρήτη, είπε ότι η Περιφέρεια του νησιού δικαιούται βάσει νόμου το 5% των απολαβών του Ελληνικού δημοσίου. Παράλληλα επισήμανε την συνεργασία-προετοιμασία που θα πρέπει να υπάρξει σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, ενώ ανέφερε ότι «σιγά-σιγά θα πρέπει να ασχοληθούμε με το δίκτυο της Κρήτης σε φυσικό αέριο». Ερωτηθής από τους δημοσιογράφους ο κ. Λυγερός, αν οι πρόσφατες δηλώσεις Νταβούτογλου επηρεάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας, απάντησε, καθόλου.


Ο κ. Λυγερός στην ομιλία του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα κοιτάσματα νότια της Κρήτης και ιδιαίτερα της περιοχής της Γαύδου, τονίζοντας ότι «έχουμε συνυπολογίσει και την ύπαρξη της Γαύδου που αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, το οικόπεδο 13 που είναι γύρω από τη Γαύδο, χωρίς βέβαια να την αγγίζει, αλλά τα 2.428 τετραγωνικά χιλιόμετρα που προσφέρει η Γαύδος επιπλέον στην ελληνική ΑΟΖ, τώρα είναι καθιερωμένη γιατί και η Λιβύη το αποδέχτηκε, άρα είμαστε σε μία φάση αν θέλετε "de facto" προς το παρόν».

Στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι το θέμα των ερευνών και της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι ένα θέμα γεωπολιτικό, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο χάραξης εθνικής στρατηγικής και μπορεί να καθορίσει νέα δεδομένα, νέες συνεργασίες, νέες συμμαχίες, οικονομικές και μη.


Ο περιφερειάρχης ωστόσο παρατήρησε με έμφαση ότι όποιες ενέργειες λάβουν χώρα σχετικά με την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων - πέρα από τα οικονομικά οφέλη που θα επιφέρουν στη χώρα - θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με σεβασμό στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και στο περιφερειακό αναπτυξιακό μοντέλο της εκάστοτε περιφέρειας. Κλείνοντας ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι «η Περιφέρεια Κρήτης ήταν, είναι και θα είναι αρωγός σε κάθε αξιόλογη προσπάθεια που γίνεται στην κατεύθυνση της αξιοποίησης του Εθνικού μας πλούτου, είτε λαμβάνοντας τις πολιτικές αποφάσεις που της αναλογούν, είτε  ασκώντας την  απαιτούμενη πίεση προς την Κεντρική πολιτική ηγεσία. Είναι δε πάντοτε δίπλα σε διακεκριμένους και καταξιωμένους επιστήμονες, όπως ο σημερινός καλεσμένος μας, που για μεγάλο χρονικό διάστημα προσπαθούν για την επίσπευση των διαδικασιών και την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων  που αφορούν την Ελλάδα και την Κρήτη».

Στη δική της ομιλία η αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Βιργινία Μανασάκη ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει στραμμένο το βλέμμα στις ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας και με πνεύμα αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων, αξιώνει - όπως είπε - την ανάδειξη της ενέργειας ως πυλώνα ανάπτυξης του τόπου παράλληλα με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα.


Η κ. Μανασάκη κάνοντας αναφορά στην ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων είπε ότι η Ανατολική Μεσόγειος εξελίσσεται σε έναν πολύ δυναμικό ενεργειακό κόμβο. Παράλληλα πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ φαίνεται να διαμορφώνουν έναν ισχυρό-στρατηγικό ενεργειακό και γεωπολιτικό άξονα, ο οποίος όπως είναι ευνόητο θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις παραγωγής και διάθεσης ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρώπη τόνισε «έχει πολιτική για την ενέργεια πολλή σημαντική, η οποία έχει στη κορυφή της ατζέντας της, τη διαφοροποίηση των πηγών και των  διαδρόμων της ενέργειας, καθώς επίσης και την αξιοποίηση των ενδογενών πηγών και πόρων. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα που έχει κάνει σήμερα βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση, τόσο με τους διαγωνισμούς και τα θαλάσσια οικόπεδα τα οποία παραχωρεί, όσο  και με την ηλεκτρική διασύνδεση  μέσω Ισραήλ και Κύπρου. Νομίζω ότι  βρίσκεται σε πάρα  πολύ καλό δρόμο τόσο ως προς την Ευρωπαϊκή πολιτική αλλά και ως προς τη χάραξη εθνικής στρατηγικής».

Στο τέλος της ημερίδας έγινε συζήτηση και απαντήθηκαν ερωτήσεις παρευρισκομένων από τον κ. Λυγερό. Την εκδήλωση της ημερίδας συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης.

CNBC: Ο East Med αλλάζει το παιγνίδι στην αγορά ενέργειας


Με ιδιαίτερα θετικά σχόλια ο διεθνής Τύπος ασχολείται με την πρόταση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος, για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Το αμερικανικό CNBC, χαρακτηρίζει τον East Med, ως την καλύτερη εναλλακτική της Ευρώπης, μετά τη στροφή της Ρωσίας προς την Τουρκία, με τη δημοσιογράφο να αναφέρει χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ της πως ο αγωγός μπορεί να αποτελέσει παράγοντα αλλαγής του παιχνιδιού στην αγορά ενέργειας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε μήκος αγωγό που θα κατασκευαστεί ποτέ, με μήκος 1530 χιλιόμετρα, και μπορεί να τροφοδοτεί την Ευρώπη με 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Επικαλείται, δε, μετρήσεις της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία η λεκάνη της Λεβαντίνης ( ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ)  κρύβει 3,455 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Η πρόταση του αγωγού βρίσκεται στο τραπέζι της σημερινής Συνόδου για την Ενέργεια που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, ενώ χθες οι υπουργοί ενέργειας Κύπρου και Ελλάδος έθεσαν το θέμα ενώπιον του Ευρωπαίου Επίτροπου αρμόδιου για την Ενεργειακή Ένωση, ζητώντας χρηματοδότηση από την Κομισιόν.

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: ‘’Επαγγελματικές ευκαιρίες ενόψει ΑΟΖ’’. ΤΕΙ Κρήτης, 10/12/2014

Νίκος Λυγερός - Επαγγελματικές ευκαιρίες ενόψει ΑΟΖ.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: ‘’Επαγγελματικές ευκαιρίες ενόψει ΑΟΖ’’. ΤΕΙ Κρήτης, 10/12/2014.

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: ''Η θέση της Κρήτης στον Ενεργειακό Xάρτη της Ευρώπης''

Νίκος Λυγερός - Η θέση της Κρήτης στον Ενεργειακό Xάρτη της Ευρώπης.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η θέση της Κρήτης στον Ενεργειακό Xάρτη της Ευρώπης". Αίθουσα Καστελάκη, Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου. Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014.

Στρατηγική Διασύνδεση στα Δωδεκάνησα

Με την ύπαρξη του EuroAsia Interconnector το τοπίο της συνδεσμολογίας αλλάζει ριζικά στα Δωδεκάνησα και μάλιστα σε επίπεδο στρατηγικό. Το ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέσει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, θα μετατρέψει επί του πρακτέου το νησί της Κρήτης όχι μόνο σε κομβικό σημείο, αλλά και σε πεδίο δράσης όσο αφορά στα Δωδεκάνησα. Πιο συγκεκριμένα, όλοι όσοι σκέφτονται να βάλουν παντού στα νησιά μονάδες παραγωγής που χρησιμοποιούν ναυτιλιακό πετρέλαιο για να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα πρέπει να εξετάσουν και τα προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έτσι θα αντιληφθούν ότι αντί να γεμίζουν με ρύπους και προβλήματα τα πανέμορφα νησιά μας θα μπορούσαν να συντονιστούν και να καταλάβουν ότι από την Κρήτη θα μπορέσουμε βέβαια να τραβήξουμε ηλεκτρικό καλώδιο μέσω Κάσου και Καρπάθου, το οποίο να τροφοδοτεί τη Ρόδο και τα τριγύρω νησιά. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε πρακτικά περιβαλλοντικά προβλήματα και θα ενταχθούμε σ’ ένα πλαίσιο εθνικό με ευρωπαϊκές διαστάσεις. Έτσι ειδικά για τη Ρόδο και το Πρασονήσι δεν έχει νόημα να καταστραφεί μια περιοχή για να γίνουν εγκαταστάσεις άλλης εποχής όσον αφορά στη νοοτροπία. Δεν επαρκεί μια περιβαλλοντική προσέγγιση για να υπάρξει μια αποτελεσματική αντίσταση πρέπει να υπάρχει και μια διέξοδο γιατί υπάρχει όντως ζήτηση για ενέργεια. Έτσι το EuroAsia Interconnector αποτελεί μια λύση αποτελεσματική και εύστοχη, αφού ως στρατηγική επιτρέπει την αποφυγή τοπικών λύσεων που δεν έχουν μέλλον και είναι πάντα εξαρτημένη. Έτσι αυτός ο ηλεκτρικός αγωγός μπορεί ν’ απελευθερώσει τα νησιά μας και αυτά να παραμείνουν τόποι ελκυστικοί για τον τουρισμό αλλά και διαμονής για τους κατοίκους που δεν πρέπει να θυσιάζονται για να δοθούν εύκολες λύσεις που δεν είναι ανθρώπινες. Γιατί ακόμα κι αν η ενέργεια είναι τόσο σημαντική για τους ανθρώπους, είναι οι άνθρωποι που έχουν προτεραιότητα όταν παίρνουμε στρατηγικές αποφάσεις για το Γένος μας.


Νίκος Λυγερός - Στρατηγική Διασύνδεση στα Δωδεκάνησα.


Η διπλή ΑΟΖ του Ελληνισμού - The dual EEZ of Hellenism

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί στην Ελλάδα είμαστε τόσο υπέρμαχοι της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε ανακηρύξει την ΑΟΖ και δεν έχουμε αρχίσει τις οριοθετήσεις μας ακόμα και με τα κράτη που είναι θετικά προς εμάς. Η εξήγηση είναι απλή. Πρώτον η Κύπρος έχει επίσημα και δηλωμένα κυριαρχικά δικαιώματα λόγω των πράξεών της εντός του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο βέβαια είναι συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο. Δεύτερον, η Κύπρος ανήκει στον Ελληνισμό κατά συνέπεια έχουμε το χρέος να την υποστηρίξουμε ότι αυτό που διεκδικεί είναι δίκαιο. Τρίτον, η Κύπρος ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι είναι το καθήκον μας να έχουμε μια ενεργή άμυνα σε αυτό το πλαίσιο μεταξύ των κρατών – μελών. Τέταρτον, οι ΑΟΖ μας εφάπτονται, πράγμα που σημαίνει πρακτικά, λόγω της ύπαρξης των υδρογονανθράκων μας, ότι η ελεύθερη επικοινωνία μεταξύ μας είναι σημαντική αφού αφορά τα καράβια LNG, το EuroAsia Interconnector, τον αγωγό East – Med. Πέμπτον, κάθε βήμα που κάνει η Κύπρος μέσω της ΑΟΖ της, είναι κι ένα βήμα για την Ελλάδα, αφού θα το ακολουθήσει. Σε αυτό το πλαίσιο η απασχόληση της Ελλάδας για την κυπριακή ΑΟΖ είναι μια επένδυση για την ελληνική ΑΟΖ. Έτσι εμφανίζεται κι ένα γεγονός ακόμα πιο θεμελιακό, αφού είναι η απελευθέρωση της Κύπρου από τον ζυγό της βαρβαρότητας. Η διπλή ΑΟΖ του Ελληνισμού δεν είναι απλώς ένα οικονομικό πλαίσιο, όπου γίνονται μόνο οικονομικές δράσεις, αλλά κι ένα πεδίο δράσης που επιτρέπει στρατηγικές πράξεις μεγάλης εμβέλειας, αφού υποστηρίζει τη μεγάλη στρατηγική του Ελληνισμού. Έτσι τα βήματά μας ακόμα και σε επίπεδο αντιπαράθεσης ακολουθούν μια στρατηγική συμπεριφορά που έχει νόημα για τη θεωρία παιγνίων μιας κι έχουμε ήδη περάσει στο πεδίο της θεωρίας αποφάσεων και ο λόγος είναι απλός. Η διπλή ΑΟΖ του Ελληνισμού βαδίζει μέσα στο χώρο της τοποστρατηγικής και στο χρόνο της χρονοστρατηγικής. Με άλλα λόγια είναι απόλυτα συμβατή με τις ανάγκες μας λόγω της επιλογής: ελευθερία ή θάνατος. Δεν πρέπει λοιπόν να αναλύουμε την κατάσταση με ένα απλοϊκό, παθητικό τρόπο που προκαλεί αναπόφευκτα απογοήτευση σε όποιον τον επεξεργάζεται. Αντιθέτως, ενταγμένο σε όλο αυτό το σκεπτικό, εμφανίζονται στρατηγικά νοητικά σχήματα τα οποία είναι και ανθεκτικά και αποτελεσματικά, αφού λειτουργούν με βάθος χρόνου. Η διπλή ΑΟΖ του Ελληνισμού δεν είναι μια τεχνική λεπτομέρεια, αλλά η μεγαλύτερη ΑΟΖ της Μεσογείου, συνεπώς οι απλοϊκές προσεγγίσεις είναι καλό να αποφεύγονται για να είμαστε προετοιμασμένοι και σε φάση ετοιμότητας για το άμεσο μέλλον.

http://lygeros.org/articles?n=17857&l=gr



N. Lygeros - The dual EEZ of Hellenism
Translated from the Greek by Athena Kehagias

Many wonder why we in Greece, are so supportive of the Cypriot EEZ, while we ourselves have not yet declared our EEZ and we have not started the demarcations, even with States that are positive towards us. The explanation is simple.
Firstly, Cyprus has official and declared sovereignty rights, because of its actions within the Law of the Sea, which of course is compatible with the international law.
Secondly, Cyprus belongs to Hellenism,therefore, we have a duty to support her, when a just claim is applied.
Thirdly, Cyprus belongs to the European Union and it is our duty to have an active defense in this context, between Member - States.
Fourthly, our EEZs, have a point of contact, which practically means, due to the existence of our hydrocarbons, that direct communication between us is important, since it affects the LNG ships, the EuroAsia Interconnector, the East - Med pipeline.
Fifth, every step taken by Cyprus through her EEZ, is also a step for Greece as well, since she will follow it in due time. In this context, the engagement of Greece in the Cypriot EEZ, is an investment for the Greek EEZ. Therefore, what occurs, is an even more fundamental factor, since it regards the liberation of Cyprus from the servitude of barbarism.
Τhe dual EEZ of Hellenism is not merely an economic context, where only economic measures are active, but also an action field, which allows long range strategic operations, as it supports the great strategy of Hellenism. Therefore, our steps, even at a confrontational level, follow a strategic behaviour, which makes sense towards the game theory, as we have already passed into the field of decision theory and the reason is simple. The dual EEZ of Hellenism, runs through the space of topostrategy, at chronostrategic time. In other words, it is perfectly compatible with our needs, due to the option: Freedom or Death.
Therefore, we should not analyze the situation in a simplistic, passive fashion, which inevitably causes frustration to anyone who is scrutinizing it.
On the contrary, integrated into all this way of thinking, strategic mental schemes appear, which are durable and effective, as they are functional in depth of time. The dual EEZ of Hellenism, is not just a technical detail, but the largest EEZ in the Mediterranean, therefore, the simplistic approaches is only wise to be avoided, so that we become prepared and are at a readiness phase for the foreseeable future.