Συνέντευξη του Ν.Λυγερού στο "ΡΑΔΙΟ ΕΠΤΑΝΗΣΑ" 98.8fm 01/04/2013

Συνέντευξη του Ν.Λυγερού στο "ΡΑΔΙΟ ΕΠΤΑΝΗΣΑ" 98.8
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στον Δημοσθένη Σφήκα στην εκπομπή "ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ" του ραδιοφωνικού σταθμού "ΡΑΔΙΟ ΕΠΤΑΝΗΣΑ" 98.8fm, 01/04/2013.

Ισραήλ: άρχισε η παραγωγή φυσικού αερίου από το Ταμάρ

Ισραήλ: άρχισε η παραγωγή φυσικού αερίου από το Ταμάρ.
Το υπουργείο Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ ανακοίνωσε, το απόγευμα του Σαββάτου, την έναρξη της παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Ταμάρ, λιγότερα από 100 χιλιόμετρα ανατολικά των ακτών της Χάιφας. Λίγες ώρες αργότερα, οι πρώτες ποσότητες έφθασαν στον τερματικό σταθμό του Ασντόντ.

«Σήμερα αρχίζει η πορεία προς την ανεξαρτησία του Ισραήλ σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο», δήλωσε ο ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Ιτσχάκ Τσούβα, ιδιοκτήτης της Delek, ενός από τους ομίλους που διαχειρίζονται το κοίτασμα. «Πρόκειται για ένα τεράστιο επίτευγμα για την ισραηλινή οικονομία και για το ξεκίνημα μιας νέας εποχής.»

Το κοίτασμα Ταμάρ ανακαλύφθηκε το 2009 και εκτιμάται ότι περιέχει 240 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Το Ισραήλ «ποντάρει» επίσης στο κοίτασμα Λεβιάθαν, που υπολογίζεται ότι περιέχει σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα και η εκμετάλλευση του οποίου αναμένεται να αρχίσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Οι Ισραηλινοί, οι οποίοι σήμερα εξαρτώνται κυρίως από εισαγωγές, ευελπιστούν ότι τα δύο κοιτάσματα θα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών τους αναγκών για δεκαετίες, επιτρέποντας ενδεχομένως στη χώρα να μετατραπεί σε εξαγωγέα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ισραηλινής εφημερίδας Ha’aretz, το φυσικό αέριο από το κοίτασμα Ταμάρ θα διοχετεύεται αρχικά σε μία εξέδρα παραγωγής, περίπου 25 χιλιόμετρα ανοιχτά του λιμανιού του Ασκελόν και θα καταλήγει στο Ασντόντ. Μετά τη διεξαγωγή δοκιμών και αναλύσεων, η διαχειρίστρια Noble Energy θα αρχίσει, εκτός απροόπτου, να παρέχει φυσικό αέριο στους καταναλωτές.

Την περασμένη εβδομάδα, το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε ότι η εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους παραγωγής για την κρατική εταιρεία ηλεκτροδότησης καθώς και σε μείωση των τιμολογίων. Ο ίδιος ο υπουργός, ωστόσο, παραδέχθηκε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ότι τα τιμολόγια θα αυξηθούν κατά 6% τον Απρίλιο. Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι αυτή θα είναι η τελευταία αύξηση.

Υδρίτες και Πρωθυπουργός, REALNEWS 31/03/2013

REALNEWS ΥΔΡΙΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ.
(κλικ για μεγέθυνση)
Nέα επιστημονικά δεδομένα που αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της χώρας και αυξάνουν τις προσδοκίες για το μέλλον περιλαμβάνονται σε απόρρητη εισήγηση που παραδόθηκε πριν από λίγες ημέρες στα χέρια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Τα νεότερα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι από την Κεφα­λονιά μέχρι την υπεράκτια νότια Κρήτη και την Κύπρο εντοπίζονται τα υψηλότερα αποθέματα υδριτών μεθανίου στην Ευρωπαϊκη Ενωση, τα οποία θα μπορούσαν να αποδώσουν στο χώρο ποσότητες που πλησιάζουν τα 50 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης: Μέλλον, υδρίτες και Ελλάδα (Αντώνης Φώσκολος, Ηλίας Κονοφάγος, Νίκος Λυγερός)

Εκστρατεία ζεόλιθου στην ελληνική ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός: Εκστρατεία ζεόλιθου στην ελληνική ΑΟΖ.
Τώρα που όλος ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει την αξία της ελληνικής ΑΟΖ, πρέπει να περάσουμε και στο στάδιο της υποστήριξής της σε πρακτικό επίπεδο. Η ΑΟΖ δεν είναι φτιαγμένη μόνο για το θέμα των υδρογονανθράκων, έχει μεγάλη σημασία γενικότερα για τους ανθρώπου μας και για την πατρίδα μας. Ένα από τα θεμελιακά στοιχεία του μεγέθους της ελληνικής ΑΟΖ, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στη Μεσόγειο, είναι η ύπαρξη των ακριτικών μας νησιών. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι και κατοικημένα και έχουν οικονομική δραστηριότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, για να βοηθήσουμε τους δικούς μας που μας βοηθούν να έχουμε μια τόσο μεγάλη ΑΟΖ, σκεφτήκαμε ότι το πρέπον είναι να τους ενισχύσουμε και σε τοπικό επίπεδο ακόμα και σε θέμα της γεωργίας. Ένας τρόπος πρακτικός για να γίνει αυτό είναι να φέρουμε ζεόλιθο σε αυτά τα ακριτικά νησιά, τα οποία συχνά είναι και ξερά. Διότι ο ζεόλιθος εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί ένα μοριακό κόσκινο που μας απαλλάσσει από τα βαριά μέταλλα, τις τοξίνες και τα ριζικά στοιχεία, είναι και υδρόφιλος. Πρακτικά σημαίνει ότι διευκολύνει τον αγρότη για να ποτίσει το κτήμα του διότι κρατά καλύτερα το νερό και επιτρέπει μια εξοικονόμηση στα νησιά που το έχουν τόσο ανάγκη. Έτσι μια εκστρατεία ζεόλιθου σε όλη την ελληνική ΑΟΖ με αναφορά τα ακριτικά νησιά, τα οποία έχουν τις μεγαλύτερες γενικευμένες κυψέλες Voronoi, συμβάλει στο γενικό μας αγώνα προσφέροντας σε όλους μας να συμμετάσχουμε πρακτικά, ο καθένας με το δικό του τρόπο και στο βαθμό που μπορεί. Διότι πολύ συχνά Έλληνες πολίτες μας ρωτούν πως μπορούν να βοηθήσουν προσωπικά στον αγώνα της ελληνικής ΑΟΖ, και αυτός είναι ένας συγκεκριμένος τρόπος. Έτσι όχι μόνο αποδεικνύουμε ότι δεν αδιαφορούμε για τα νησιά μας που παίζουν ένα σημαντικότατο ρόλο για το όλο θέμα. Η ΑΟΖ ενισχύει όλα τα νησιά μας και τα ακριτικά νησιά υποστηρίζουν το μέγεθός της. Ο ζεόλιθος είναι ένα γνήσιο μέσον που επιτρέπει το σεβασμό των ανθρώπων και του περιβάλλοντος έτσι αν το συνδυάσουμε με τη στρατηγική της ΑΟΖ μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ολόκληρο δίκτυο που έρχεται να δέσει τις σχέσεις που θέλουμε μεταξύ περιοχών της πατρίδας μας, στις οποίες συμβατικά και κοινωνικά, δεν δίνουμε μεγάλη σημασία διότι κοιτάζουμε το άμεσο όφελος. Η εκστρατεία ζεόλιθου για την ελληνική ΑΟΖ είναι μία επινόηση που δίνει την δυνατότητα στον καθένα να ενισχύσει και τοπικά και πολυτοπικά αλλά και ριζικά την πατρίδα μας δίχως παρενέργειες. Οι Έλληνες μπορούν να αντέξουν πιέσεις όταν δέχονται προκλήσεις διότι είναι στη φύση μας να αντέχουμε αλλά μπορούμε και να περάσουμε στην αντεπίθεση ως Ελληνισμός.

Ν.Λυγερός - Περιβαλλοντικός άνθρωπος και ανθρώπινο περιβάλλον

Νίκος Λυγερός - Περιβαλλοντικός άνθρωπος και ανθρώπινο περιβάλλον
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
"Περιβαλλοντικός άνθρωπος και ανθρώπινο περιβάλλον".

Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.
Σάββατο 30 Μαρτίου 2013.

Συνέντευξη Νίκου Λυγερού στις "Διαδρομές", TvCreta 29/03/2013

Συνέντευξη Νίκος Λυγερός TvCreta 29-03-2013. Πλήρης ανάλυση Ελληνικής ΑΟΖ.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή "Διαδρομές" με τον Σ. Μεταξά στο TvCreta 29/03/2013.

Πλήρης ανάλυση της Ελληνικής ΑΟΖ.



Διάρκεια συνέντευξης: 1:10:53 -- Τίτλοι εκπομπής:

"Τι είναι η ΑΟΖ;"
"Το στρατηγικό πλεονέκτημα της ΑΟΖ"
"Πόσο σημαντική ήταν η αναγνώριση της Ελληνικής ΑΟΖ ως 'Ευρωπαϊκής' "
"Υπάρχουν θετικές εξελίξεις για την ΑΟΖ"
"Πρέπει να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση της ΑΟΖ"
"Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι αξιοποιήσιμα"
"Τι σημαίνει η οριοθέτηση της ΑΟΖ για την Ελλάδα"
"Η Κύπρος στο επίκεντρο γεωπολιτικού παζλ"
"Το ανάχωμα για την Κύπρο είναι η ΑΟΖ"
"Η Κύπρος είναι εξασφαλισμένη για το μέλλον και έχει προοπτικές"

Ν.Λυγερός "ΑΟΖ, ενέργεια και υγεία" - Ηράκλειο 29/03/2013

Νίκος Λυγερός: ΑΟΖ, ενέργεια και υγεία, Ηράκλειο 29-3-2013.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: 
"ΑΟΖ, ενέργεια και υγεία".

Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο Ηρακλείου Ε.Β.Ε.Η.- αίθουσα Καστελλάκη, Ηράκλειο, Κρήτη. Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013. 

Συνέντευξη Ν.Λυγερού, CRETALIVE 29/03/2013

Νίκος Λυγερός - Φυσικό αέριο, κοιτάσματα, Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο CRETALIVE 29/03/2013 με την δημοσιογράφο Ιουλία Καρουζάκη.

Κοιτάσματα φυσικού αεριού, ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ.

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ΣΚΑΪ Κρήτης, 29/03/2013

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ΣΚΑΪ Κρήτης, 29/03/2013.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ΣΚΑΪ Κρήτης, 29/03/2013.

Συνέντευξη Νίκου Λυγερού για Κύπρο, Tv CRETA 28/03/2013

Νίκος Λυγερός: Υπόθεση Κύπρος, ΑΟΖ, Φυσικό αέριο και οικονομία.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή:
''ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ'' που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος 
Κώστας Συλιγάρδος. Tv CRETA 28/03/2013

Υπόθεση Κύπρος.

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού ΕΡΤ-3 102FM, 26/03/2013

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού 
για τις εξελίξεις στην Κύπρο
στη ραδιοφωνική εκπομπή 
της Λ. Κεσίδου. ΕΡΤ-3 102FM, 
26/03/2013.

Συνέντευξη Νίκου Λυγερού, ράδιο Alpha 98 9 27/03/2013

Συνέντευξη - Νίκος Λυγερός, Τουρκία-Ισραήλ-Κύπρος, Ραδιο Alpha 27-03-2013
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ράδιο Alpha 98 9 στις 27/03/2013.

Τουρκία - Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα.

Συνέντευξη Νίκου Λυγερού για Ζεόλιθο, Ελληνική ΑΟΖ και Κύπρο, Ράδιο Αλεξάνδρεια 27-03-2013

Συνέντευξη Νίκος Λυγερός Ζεόλιθο-ΑΟΖ-Κύπρο, Ράδιο Αλεξάνδρεια 27-03-2013
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στην εκπομπή "Επιλογές" με τον Γ. Ζήνα,
Ράδιο Αλεξάνδρεια στις 27/03/2013.

Ελληνικός Ζεόλιθος - Ελληνική ΑΟΖ - Εξελίξεις στην Κύπρο.

Ελλάδα - Έσοδα από το πετρέλαιο σε ένα χρόνο

Ελλάδα - Έσοδα από το πετρέλαιο σε ένα χρόνο.
H Ελλάδα είναι πολύ πιθανό του χρόνου να μπορέσει να πουλήσει, τμηματικά, δικαιώματα εκμετάλλευσης οικοπέδων με υδρογονάνθρακες σε πετρελαϊκές εταιρίες.

Αυτό τόνισε ο καθηγητής του Γεωλογικού Τμήματος του ΑΠΘ Γρηγόρης Τσόκας σε επιστημονικό συνέδριο που έγινε στη θεσσαλονίκη για τα πετρελαϊκά συστήματα σε συνεργασία με την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ και τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Γεωεπιστημόνων και Μηχανικών.

Ο κ Τσόκας που ήταν μέλος των επιτροπών για τους διαγωνισμούς των σεισμικών δεδομένων καθώς και την παραχώρηση των οικοπέδων για έρευνες στο Κατάκωλο, τον Πατραϊκό και τα Ιωάννινα, είπε ότι η Ελλάδα έχει ουσιαστικά κηρύξει ΑΟΖ στην περιοχή που εκτείνεται νότια της Κρήτης, της Πελοποννήσου αλλά και κατά μήκους του Ιονίου Πελάγους, μετά την πανευρωπαϊκή προκήρυξη για έρευνα υδρογονανθράκων που έκανε στην περιοχή το 2009.

Οπως εξήγησε από τη στιγμή που δεν υπήρξε όλα τα προηγούμενα χρόνια κάποια ενόχληση προς την ελληνική κυβέρνηση έχουμε κατοχυρώσει την συγκεκριμένη ΑΟΖ σε μια έκτασή 224.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που καλύπτει μιάμιση φορά την χερσαία επιφάνεια της χώρας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ το νερό έχει μπει στο αυλάκι και η Ελλάδα στον τομέα των υδρογονανθράκων βαδίζει στο σωστό δρόμο, ενώ κάνει ό,τι πράττουν και όλα τα προηγμένα κράτη του κόσμου.

Το πετρέλαιο και το αέριο θέλουν υπομονή, είπε ο κ.Τσιόκας, προσθέτοντας ότι η διαδικασία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων είναι αργή και επίπονη και απαιτεί πολλή υπομονή. Στην Κύπρο, η πρώτη σύμβαση για σεισμικά δεδομένα μη αποκλειστικής χρήσης υπεγράφη το 2005 και η πρώτη ερευνητική γεώτρηση έγινε το 2011.

«Οι Κύπριοι-είπε- ήταν τυχεροί, γιατί χτύπησαν κοίτασμα με την πρώτη, κάτι που γίνεται μόνο σε μία στις πέντε γεωτρήσεις. Είτε λοιπόν είμαστε πιο τυχεροί είτε λιγότερο τυχεροί από τους Κύπριους, τα απτά αποτελέσματα αργούν ακόμη. Οι μέσοι χρόνοι είναι επτά έτη μέχρι να γίνει η πρώτη γεώτρηση, συν άλλα τέσσερα περίπου για να έρθουν τα πρώτα έσοδα»

Στο συνέδριο μίλησε και ο παγκόσμιας φήμης καθηγητής Μπγιόρν Βιγκράλα παρουσιάζοντας αναλυτικά τη μεθοδολογία που ακολουθείται στο στάδιο της αναζήτησης των υδρογονανθράκων, τους κινδύνους που υπάρχουν στη εκτίμηση των αποθεμάτων καθώς και στην μοντελοποίηση των παραμέτρων. Tην τελευταία 25ετία, ο Μπ. Βιγκράλα έχει ασχοληθεί με τα πετρελαϊκά συστήματα και την εφαρμογή τεχνολογιών προσομοίωσης για το ερευνητικό ρίσκο και την εκτίμηση αποθεμάτων υδρογονανθράκων σε περισσότερες από 40 χώρες. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το 81,2% της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης εξακολουθεί σήμερα να καλύπτεται από ορυκτά καύσιμα, ενώ η εξάρτηση από αυτά δεν αναμένεται να μειωθεί σημαντικά συντόμως, δεδομένου ιδίως ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξακολουθεί να στοιχίζει ακριβά, δεδομένου ότι αυτές επιδοτούνται από τις κυβερνήσεις.

Ενίσχυση συμμαχικού πλαισίου

Νίκος Λυγερός: Ενίσχυση συμμαχικού πλαισίου.
Η πρόσφατη ανακοίνωση της Τουρκίας που διακόπτει τα σχέδια συνεργασίας με την ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ΕΝΙ, είναι μια ενίσχυση του συμμαχικού πλαισίου που απέκτησε η Κύπρος μας, λόγω της κυπριακής ΑΟΖ. Διότι η ΕΝΙ συμμετέχει με 80% στην κοινοπραξία με την κορεατική πετρελαϊκή εταιρεία, η οποία έχει το άλλο 20%, που υπέγραψε συμφωνία παραχώρησης με την Κύπρο για τα οικόπεδα 2, 3 και 9. Μάλιστα είναι σε αυτή τη συμφωνία που η κοινοπραξία αυτή έδωσε 150 εκατομμύρια ευρώ για το bonus υπογραφής. Η Τουρκία ήδη με την ανακοίνωση του δεύτερου γύρου παραχώρησης τον Φλεβάρη 2012, είχε πει ότι δεν θα συνεργαστεί πλέον με τις εταιρείες που θα υποβάλουν υποψηφιότητα σε αυτό το διαγωνισμό. Κι όμως βρέθηκαν τριάντα τρεις εταιρείες που ενώθηκαν σε δεκαπέντε κοινοπραξίες για τις αιτήσεις που αφορούσαν το άνοιγμα δώδεκα νέων οικοπέδων στην κυπριακή ΑΟΖ. Κι αν αυτή η ήττα δεν αναδείχθηκε στην Κύπρο και στην Ελλάδα, παραμένει μια διπλωματική ήττα. Οι εταιρείες έκαναν τους υπολογισμούς τους και κατάλαβαν ότι το φυσικό αέριο που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα και δεν έδωσαν καμιά σημασία στις φοβέρες της Τουρκίας, έτσι συνέχισαν κανονικά το διαγωνισμό του δεύτερου γύρου παραχώρησης. Έτσι η εταιρεία ΕΝΙ προχώρησε δίχως ν'αλλάξει τίποτα στον αρχικό της σχεδιασμό. Αυτός μάλιστα σχετίζεται άμεσα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός με ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο έχει αποφασίσει να δώσει προτεραιότητα στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα και να προωθήσει το θέμα της οριοθέτησης των ΑΟΖ σε αυτές τις περιοχές (βλ. άρθρα 76 και 77 του Οδικού Ενεργειακού Χάρτη 2050). Επιπλέον, η ίδια η Ιταλία ανήκει, λόγω παράδοσης, στους μεγαλύτερους καταναλωτές φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει κάνει ήδη συμφωνία υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα, συνδέεται ηλεκτρικά με το καλώδιο GRITA και έχει μεγάλη τεχνογνωσία στον τομέα των υδρογονανθράκων. Καθώς η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα, προσπαθεί να πει, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, ότι διακόπτει σχέδια συνεργασίας, ενώ στην πραγματικότητα είναι αυτή που βρίσκεται εκτός πλαισίου. Κατά συνέπεια, αυτή η απόφαση δεν είναι παρά ένας έμμεσος τρόπος να αντιληφθούμε ότι το συμμαχικό πλαίσιο της ΑΟΖ έχει δώσει μια στρατηγική η οποία δεν σταματά με τακτικές κινήσεις ειδικά όταν είναι απλώς ρητορικές και διπλωματικές. Θα ήταν καλό λοιπόν να αντιληφθούμε όλοι αυτήν την ανθεκτικότητα της υψηλής στρατηγικής.

Κύπρος: Το δυναμικό πλαίσιο της ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός: Κύπρος Το δυναμικό πλαίσιο της ΑΟΖ.
Όσο και να προσπαθούν να πουν ότι οι ξένοι μπορούν να μας επιβάλλουν τα πάντα, δεν αλλάζει τίποτα και ειδικά ότι είναι ραγιάδες αυτοί που το λένε. Αν η Κύπρος μπορεί να αντισταθεί στις πιέσεις οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο δυναμικό πλαίσιο της ΑΟΖ και την εύρεση φυσικού αερίου. Ακόμα κι αν η Κύπρος έχει προβλήματα οικονομικά αυτήν την περίοδο είναι μόνο και μόνο ένα τοπικό θέμα, όπως το αποδεικνύουν και τα στοιχεία της έκθεσης του 2011 και ο πίνακας. Κατά συνέπεια, δεν μας αγγίζει κανένα πολιτικό τέχνασμα και συνεχίζουμε ακάθεκτοι την πορεία μας για την αξιοποίηση της ΑΟΖ και όλων των οικοπέδων του δεύτερου γύρου παραχώρησης, διότι αυτή η στρατηγική μεθοδολογία είναι η μόνη ικανή ν’ αλλάξει τα δεδομένα, δίχως ρητορική και παράξενα μέτρα που δεν εξασφαλίζουν τίποτα και καταπιέζουν τον κυπριακό λαό δίχως καμιά ανάγκη. Τώρα αν υπάρχουν πολιτικοί που θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να προβάλουν οικονομικά αιτήματα πρέπει να το ξέρουμε ότι δεν έχουν καμιά βάση. Επιπλέον, πρέπει να σταματήσουμε οποιαδήποτε σύγκριση με τα δεδομένα της Ελλάδας, για να προωθηθεί μια γελοία καταστροφολογία. Η Κύπρος δεν είναι ένα κράτος που θα έχει προοπτικές στο μέλλον, τις έχει ήδη από τώρα και μάλιστα έχει αρχίσει να τις αξιοποιεί ορθολογικά, δίχως καμιά ψεύτικη φοβία και πρέπει να συνεχίσει. Για το λόγο αυτό ο κυπριακός λαός πρέπει να πάψει ν’ ακούει κάθε ειδικό καταστροφολογίας και να σκέφτεται αντικειμενικά ποια είναι τα δεδομένα της κατάστασης και ποια είναι η στρατηγική επίλυσης. Αλλιώς δεν θα αποφύγει μια κρίση που δεν έχει νόημα. Συνεπώς, πρέπει να επιμένουμε να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης που έχει φέρει ήδη απολαβές με τα bonus υπογραφής κι ας αφήσουμε τις άλλες λεπτομέρειες που δεν έχουν καμιά ουσία. Η Κύπρος έχει στη διάθεσή της ακόμα τέσσερα οικόπεδα που δεν έχει αξιοποιήσει, είναι τα 5,6,7 και 8. Γιατί λοιπόν να πιέζουμε τον κυπριακό λαό δήθεν για λόγους ανάγκης και απαίτησης των ξένων, ενώ δεν έχουμε καν τελειώσει την επίσημη διαδικασία του γύρου παραχώρησης. Κανένα οικονομικό μέτρο δεν έχει το δυναμικό πλαίσιο της ΑΟΖ, γιατί δεν μπορεί να έχει την εμβέλειά της. Η ΑΟΖ της Κύπρου δεν είναι απλώς ένα τέχνασμα, όπως όλα τα άλλα που ακούμε, αλλά μια υπόθεση υψηλής στρατηγικής. Κι αν υπάρχουν ακόμα εχθροί της είναι απλώς ότι δεν τους χαρακτηρίζει ο πατριωτισμός τους και πρέπει να πιεστούν για να δουν τη στρατηγική αποτελεσματικότητα της ΑΟΖ. Ο κυπριακός λαός πρέπει να πιέσει σε αυτά τα σημεία για να υπάρξει η αντεπίθεση του Ελληνισμού απέναντι σε αυτούς που είναι τόσο κοινοί, λίγοι και ρηχοί γιατί δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν και πανικοβάλλονται με το παραμικρό, δίχως κανένα ουσιαστικό λόγο.

Γ. Λακκοτρύπης - Yπ. Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού Κύπρου: "Η ΑΟΖ είναι το μέλλον μας"

Γ. Λακκοτρύπης - Yπ. Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού Κύπρου: "Η ΑΟΖ είναι το μέλλον μας"
Ως τη μεγάλη προοπτική για το αύριο χαρακτήρισε το φυσικό αέριο ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, υποδεικνύοντας πως αυτή η προοπτική θα πρέπει να διασφαλιστεί με σύμπνοια και ομόνοια.

Διαβεβαίωσε παράλληλα πως κανένας σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει όσον αφορά την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης για την 25η Μαρτίου στη Λευκωσία ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε ότι το φυσικό αέριο είναι η μεγάλη προοπτική της Κύπρου για το αύριο και πρέπει όλοι να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα με ψυχραιμία και να εξετάσουμε όλες εκείνες τις κινήσεις που θα φέρουν στον τόπο καλύτερες μέρες.

«Σίγουρα είναι η προοπτική του λαού μας και θα το διασφαλίσουμε όλοι μαζί με ομόνοια και σύμπνοια» σημείωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με την 2η επιβεβαιωτική γεώτρηση η οποία αναμένεται εντός Ιουνίου, ο κ. Λακκοτρύπης ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα, δεν έχει αλλάξει κανένα σχεδιασμός με τις εταιρείες με τις οποίες έχουν υπογραφεί συμβόλαια» και πως ο ίδιος έχει συναντηθεί με εκπροσώπους όλων των εταιρειών την περασμένη βδομάδα «και επιβεβαιώνουν τα θετικά τους σχέδια».

Ο Υπουργός Εμπορίου ζήτησε από τον κόσμο να ακολουθήσει τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας και απηύθυνε έκκληση τόσο προς τους επιχειρηματίες όσο και προς τους ιδιώτες για ψυχραιμία.

Σημείωσε πως από την πλευρά του το Υπουργείο Εμπορίου θα έχει σήμερα μια σύσκεψη με τον ΚΟΤ έτσι ώστε να καταστεί βέβαιο ότι δεν θα επηρεαστεί η τουριστική σεζόν. Υπενθύμισε ότι την προηγούμενη βδομάδα βρισκόταν στη Μόσχα υποδεικνύοντας ότι η σεζόν προδιαγράφεται «πολύ καλή», και επανέλαβε ότι θα πρέπει να εξευρεθούν οι τρόποι έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι θα πειστούν οι τουριστικοί πράκτορες του εξωτερικού ότι η κατάσταση στην Κύπρο έχει σταθεροποιηθεί έτσι ώστε να υπάρξει μια πάρα πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι το Υπουργείο θα εξετάσει με την ΡΑΕΚ και την ΑΗΚ τρόπους μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και πως για το σκοπό αυτό έχει ήδη ζητήσει από την ΡΑΕΚ να του ετοιμάσει μια σχετική μελέτη έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος για επιχειρήσεις αλλά και για ευάλωτες ομάδες.

Είπε ακόμη ότι εξετάζονται κάποια προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και άλλα προγράμματα που να προωθούν την νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Πραγματικά οικονομικά της Κύπρου

Νίκος Λυγερός: Πραγματικά οικονομικά της Κύπρου.
Αυτήν την περίοδο στην Κύπρο γίνεται πολύς θόρυβος για τα οικονομικά της δεδομένα χωρίς όμως να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και στο τέλος η τακτική παρουσιάζεται να κυριαρχεί της στρατηγικής, ενώ αυτό δεν έχει κανένα νόημα. Η οικονομική κατάσταση που διανύουμε τώρα στην Κύπρο δεν οφείλεται καθόλου σε ενεργειακά προβλήματα, όπως προσπαθούν να το παρουσιάσουν μερικοί για να καλύψουν άλλα προβλήματα. Όταν έγινε η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, η Κύπρος πληρούσε τα 41 οικονομικά κριτήρια, πράγμα το οποίο είναι πολύ σπάνιο για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκείνη την περίοδο χάρη στον Τάσσο Παπαδόπουλο, η Κύπρος μας κατάφερε να απορρίψει το Σχέδιο Ανάν, να μπει στην Ευρωζώνη και να υπογράψει τρεις συμφωνίες οριοθέτησης για την ΑΟΖ της. Στην πραγματικότητα, ακολούθησε αυτήν την πορεία και με το οικόπεδο 12, όπου βρέθηκε φυσικό αέριο στο κοίτασμα Αφροδίτη. Τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου άρχισαν με την έκρηξη στο Μαρί, η οποία κατέστρεψε ένα μεγάλο ποσοστό των εγκαταστάσεων της ΑΗΚ, λόγω μιας καταστροφικής επιλογής όσον αφορά στη διατήρηση του οπλοστασίου σε αυτήν την περιοχή, ενώ υπήρχαν καταγγελίες και από το στρατό και από την πυροσβεστική. Με αυτήν την πίεση άρχισαν τα οικονομικά προβλήματα και παρουσιάστηκαν τα τοξικά ομόλογα που είχε αγοράσει η Λαϊκή από την Marfin. Το κυρίαρχο ερώτημα είναι γιατί η Λαϊκή Τράπεζα είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ είναι μια ιδιωτική τράπεζα. Η απάντηση είναι απλή και δίνεται από τα πραγματικά οικονομικά της στοιχεία. Το μερίδιο της Λαϊκής στην αγορά είναι 20% όσον αφορά στα δάνεια και 18 % στις καταθέσεις. Πιο συγκεκριμένα ακόμα, τα οικονομικά μεγέθη είναι της τάξης των 27 Δις ευρώ για τα δάνεια και assets, 17 Δις ευρώ για τις καταθέσεις και 9,5 Δις ευρώ από τον Δανειστή έσχατης προσφυγής (ELA). Αν επιπλέον υπολογίσουμε ότι τα τοξικά ομόλογα άρχισαν από το 2009 και έφτασαν μια τάξη μεγέθους 3,5 δις ευρώ, ενώ μετά πωλήθηκαν μόνο για 0,5 δις ευρώ, μπορούμε εύκολα να επινοήσουμε πόσα προβλήματα προκάλεσαν και γιατί έχουν τις επιπτώσεις που βιώνουμε τώρα στην Κύπρο, μετά την ανάδειξή τους από την έκρηξη στο Μαρί. Για να ξεπεράσει ορθολογικά αυτά τα προβλήματα, η Κύπρος πρέπει να συνεχίσει την υψηλή της στρατηγική όσον αφορά στην αξιοποίηση της Κυπριακής ΑΟΖ και των υδρογονανθράκων της. Αυτό μπορεί να γίνει πρακτικά με τη συνέχιση του δεύτερου γύρου παραχώρησης που επέτρεψε ήδη συμβόλαια για τα οικόπεδα 2,3,9,10 και 11, περνώντας τώρα στα οικόπεδα 5,6,7 και 8, διότι θα φέρουν και αυτά μεγάλες απολαβές στην Κύπρο. Δεν πρέπει λοιπόν το δέντρο να κρύβει το δάσος. Διότι η Κύπρος μπορεί να αντεπεξέλθει με σοβαρές διαπραγματεύσεις γιατί έχει ενεργειακές προοπτικές που δεν είναι πια θεωρητικές.

Μέλλον, υδρίτες και Ελλάδα

Ηλίας Κονοφάγος, Νίκος Λυγερός - Μέλλον, υδρίτες και Ελλάδα.
Η Ιαπωνική Κρατική Εταιρεία JOGMEG πέτυχε την πρώτη υποθαλάσσια παραγωγή φυσικού αερίου από υπεράκτιες συγκεντρώσεις στερεών υδριτών μεθανίου, με την μέθοδο της αποσυμπίεσης. Αυτή η μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική από την προηγούμενη μεθοδολογία που χρησιμοποιούσε ζεστό νερό. Το νοητικό σχήμα που ακολούθησαν είναι το εξής. Στο κοίτασμα υδριτών μεθανίου υπάρχει και φυσικό αέριο, το οποίο είναι εγκλωβισμένο στο κάτω μέρος. Η γεώτρηση δίνει πρόσβαση σε αυτό το σημείο και κατά συνέπεια στη συνέχεια αλλάζει την πίεση που προκαλεί μία θερμοδυναμική αλλαγή φάσης και επιτρέπει την αξιοποίηση του μεθανίου των υδριτών μέσω διπλού σωλήνα. Η JOGMEG δήλωσε ότι η εξόρυξη αυτή αποτελεί μέρος της προσπάθειας για την επίτευξη εμπορικής παραγωγής μέσα στα επόμενα 6 χρόνια. Από το 2001, η Ιαπωνία, η οποία εισάγει σχεδόν το σύνολο των ενεργειακών αναγκών της, έχει επενδύσει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας για την αξιοποίηση αποθεμάτων ένυδρου μεθανίου των θαλασσών της, οι οποίες εκτιμάται ότι περιέχουν ποσότητες μεθανίου που αντιστοιχούν σε έντεκα έτη κατανάλωσης φυσικού αερίου στη χώρα. Πριν οι ειδικοί πίστευαν ότι οι υδρίτες υπάρχουν μόνο στις παγωμένες συνθήκες του εξώτερου ηλιακού συστήματος και είναι επιβεβαιωμένο στον πλανήτη Άρη. Σήμερα όμως γνωρίζουν ότι μεγάλες αποθέσεις υπάρχουν σε πολλά σημεία του θαλάσσιου πυθμένα, ακόμα και στην περιοχή του Αιγαίου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η ελληνική ΑΟΖ, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Μεσογείου, έχει τα υψηλότερα αποθέματα Υδριτών Μεθανίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε προηγούμενες δημοσιεύσεις μας είχαμε αναφέρει, σε πιο πρακτικό επίπεδο, ότι σε μία συνολική έκταση 80.000 km2 της Υπεράκτιας Νότιας Κρήτης θα μπορούσαν να εντοπιστούν συγκεντρώσεις στερεών Υδριτών Μεθανίου που θα μπορούσαν να αποδώσουν στη χώρα από 20 μέχρι και 50 Τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Οι παραπάνω επισημάνσεις βασίστηκαν στις συστηματικές χαρτογραφήσεις των στερεών υδριτών της Μεσογείου από το Εθνικό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής και Ωκεανογραφίας της Τεργέστης, το Ινστιτούτο GEOAZUR της Γαλλίας, το Πανεπιστήμιο της Βρέμης και το Ινστιτούτο Ερευνών του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης. Είναι φανερό ότι ακόμη εάν στο μέλλον το 10% των παραπάνω 20 Τρις m3 συγκεντρώσεων υδριτών αποδειχθεί ότι είναι εκμεταλλεύσιμο αυτή η ποσότητα αντιπροσωπεύει τις σημερινές ανάγκες της Ελλάδος για 400 χρόνια περίπου. Σε συνέχεια εισήγησης της Ευρωβουλευτού Τζαβέλλα - η οποία αναφέρεται στην ΑΟΖ της Νοτιοανατολικής Μεσογείου - και σχετικής έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Ενεργειακού Οδικού Χάρτη 2050 της Ε.Ε., η Ελληνική Πολιτεία οφείλει το συντομότερο δυνατόν να αναδείξει τα αναμενόμενα μη συμβατικά κοιτάσματα των Ελληνικών Υδριτών συμπληρώνοντας σχετικά την κείμενη επί των Υδρογονανθράκων Νομοθεσία. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο οφείλει να προσαρμόσει την ισχύουσα περί των Υδρογονανθράκων σήμερα Νομοθεσία ώστε στο άμεσο μέλλον να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση αυτή της μορφής κοιτασμάτων δηλαδή των μη συμβατικών υδρογονανθράκων. Ως γνωστόν η κείμενη Νομοθεσία δεν περιλαμβάνει ακόμη την Έρευνα και Παραγωγή τέτοιας μορφής συγκεντρώσεων μη συμβατικών Υδρογονανθράκων δηλαδή τους υδρίτες.

Νίκος Λυγερός για Κύπρο και κυπριακή ΑΟΖ, Maximum 93.6FM 26/03/2013

Συνέντευξη Νίκος Λυγερός για Κύπρος - Κυπριακή ΑΟΖ, radio Maximum Δημήτρης Κολλιός.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στον Δημήτρη Κολλιό στο ραδιοφωνικό σταθμό Αλεξανδρούπολης Maximum 93.6 FM 26/03/2013.

Κύπρος και κυπριακή ΑΟΖ.

Ο αληθινός στόχος

Νίκος Λυγερό: ΑΟΖ Κύπρου Ο αληθινός στόχος.
Ο αληθινός στόχος της υψηλής στρατηγικής που πρέπει ν' ακολουθήσει η Κύπρος δεν αφορά καθόλου την κατάσταση για την οποία γίνεται πολύς θόρυβος για το τίποτα ή μάλλον για να επικεντρωθεί η προσοχή του κυπριακού λαού πάνω σ' έναν άσχετο προβληματισμό. Η τακτική δεν έχει το επίπεδο της στρατηγικής κατά συνέπεια οι σπασμωδικές κινήσεις δεν έχουν καμία βαρύτητα σε βάθος χρόνου. Όλοι ξέρουμε ότι η Κύπρος διανύει αυτήν την περίοδο μια ενδιάμεση κατάσταση, η οποία δεν έχει σχέση ούτε με το παρελθόν ούτε με το μέλλον. Η στρατηγική επένδυση που έκανε η Κύπρος πάνω στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ με βάση των επιλογών του Τάσσου Παπαδόπουλου, είναι ο μόνος καθοριστικός παράγοντας σε συνδυασμό με την ένταξή της το 2004 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν αυτό το σημείο αρχίζει να γίνεται κατανοητό σε όλους, όχι βέβαια με την ίδια ταχύτητα, αυτό δεν σημαίνει ότι έγινε αντιληπτή η αξία του δεύτερου γύρου παραχώρησης και το άνοιγμα των 12 νέων οικοπέδων. Ήδη η Κύπρος με αυτή τη στρατηγική κίνηση κατάφερε να αξιοποιήσει τη θέσπιση της κυπριακής ΑΟΖ και βέβαια τις τρεις συμφωνίες οριοθέτησης με την Αίγυπτο το 2003, τον Λίβανο το 2007 και το Ισραήλ το 2010. Επιπλέον με τις συμφωνίες που έκανε με την Noble για το οικόπεδο 12, με την Eni και Kogas για τα οικόπεδα 2, 3 και 9, με την Total για τα οικόπεδα 10 και 11 έκανε μια πραγματική καινοτομία στον τομέα που της δίνει τεράστιες προοπτικές για το μέλλον. Δεν πρέπει όμως να ξεχάσουμε με κανένα τρόπο ειδικά όταν κανείς πια δεν δίνει σημασία σε αυτό το σημείο, ότι ο δεύτερος γύρος παραχώρησης αφορά και τα οικόπεδα 5,6,7 και 8. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος πρέπει να συνεχίσει τον αγώνα της σε αυτό το πλαίσιο δίχως να χάνει χρόνο για να λύσει προβλήματα τοπικά και τακτικά που δεν αφορούν καθόλου αυτήν την υψηλή στρατηγική, διότι μόνο αυτή είναι ικανή να αλλάξει τα γεωπολιτικά δεδομένα που θα επιτρέψουν μια αληθινή επίλυση του κυπριακού, που δεν θα δώσει σε κανένα τη δυνατότητα να επιβάλει οποιοδήποτε σχέδιο, που θα μπορούσε να μοιάζει με αυτό που αποφύγαμε το 2004. Συνεπώς πρέπει να ενισχύσουμε δυναμικά όλες τις προσπάθειες της Κύπρου για να προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση που δίνει έμφαση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο που απέκτησε δύναμη με την ψηφοφορία του Ευρωκοινοβουλίου, διότι καθορίζει ένα σχεδιασμό που σχετίζεται άμεσα με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς ας συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, για να μην ξεχάσουμε ποιος είναι ο αληθινός στόχος της υψηλής μας στρατηγικής και να μην παρασυρθούμε από κινήσεις οι οποίες απασχολούν μόνο όσους το θέλουν και όσους δεν ξέρουν τι σημαίνει ενεργειακή στρατηγική.

Ο κύκλος των επαφών της ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός: Ο κύκλος των επαφών της ΑΟΖ.
Ο κύκλος των επαφών για τη θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ συνεχίζεται για να παράγει τις απαραίτητες διεθνείς συνθήκες έτσι ώστε κανένας να μην μπορεί να εμποδίσει ακόμα και σε διπλωματικό επίπεδο, το οποίο είναι πάντα ένας παράγοντας καθυστέρησης, για τους ευνόητους λόγους. Στην πραγματικότητα όμως αντιλαμβανόμαστε τώρα ότι αυτός ο κύκλος συνεχίζει όντως αλλά φτάνει επιτέλους και στο τέλος του, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι θα περάσουμε στη φάση της υλοποίησης του οράματός μας. Για να γίνει αυτό κατανοητό, αρκεί να εξετάσουμε τα νέα δεδομένα μέσω της θεωρίας παιγνίων, η οποία ερμηνεύει αποτελεσματικά τις κινήσεις που παρουσιάζονται. Το αρχικό παίγνιο σε θεωρητικό επίπεδο αφορά την πιο άμεση και τοπική σκακιέρα, σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα έχει να παίξει με έξι χώρες: την Αλβανία, την Ιταλία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Τουρκία, όσον αφορά στο θέμα των οριοθετήσεων ακόμα και αν όλες αυτές δεν είναι απαραίτητες για να περάσουμε στα επόμενα στάδια, όπως είναι η οικοπεδοποίηση, η αδειοδότηση, η γεώτρηση, η εξόρυξη και η εκμετάλλευση. Αυτός ο πρώτος κύκλος επαφών ξέρουμε ότι έχει γίνει. Στη συνέχεια περνάμε στο ευρωπαϊκό επίπεδο με ειδικές επαφές με τις χώρες που αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις. Και αυτός ο δεύτερος κύκλος έχει κλείσει. Και τώρα περνάμε στο στάδιο του τρίτου κύκλου, που αφορά τους μεγάλους παίκτες, οι οποίοι είναι ικανοί να παίξουν και σε μεγάλες αποστάσεις, σε αυτή την κατηγορία είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ρωσία και βέβαια το Ισραήλ που έχει άμεσες απαιτήσεις, διότι αλλιώς είναι εγκλωβισμένο σ’ ένα μικρό πεδίο, όπου δεν μπορεί να παίξει ενεργειακά. Τώρα βλέπουμε ότι και αυτός ο κύκλος τελειώνει. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται κατανοητό το πεδίο δράσης της Ελλάδας. Κι αν κάποιος είναι ικανός να δει όλες αυτές τις επαφές μέσω της θεωρίας σχέσεων, τότε μπορεί να δει ότι η πατρίδα μας περνά σε μια άλλη φάση όσον αφορά στην ΑΟΖ και βέβαια στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Επιπλέον τώρα γνωρίζουμε επιστημονικά την κατάσταση του υποθαλάσσιου χώρου στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης μέσω μια άλλης χώρας, ειδικής στον τομέα των υδρογονανθράκων, η οποία αποτελεί κι έναν συνδετικό κρίκο με την Κύπρο. Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά και την πρόσφατη ψηφοφορία του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία αφορά άμεσα τις ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες, βλέπουμε ότι το υπόβαθρο της πολιτικής απόφασης είναι πλέον έτοιμο. Ας το συνειδητοποιήσουμε λοιπόν κι ας συνεχίσουμε τον αγώνα μας έως τη θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ, για να μπορέσει επιτέλους ο ελληνικός λαός να δει μια άσπρη μέρα μετά από τόσες θυσίες, διότι τώρα υπάρχει μέλλον επί της ουσίας για την πατρίδα μας.

Αντώνης Φώσκολος για ΑΟΖ, κοιτάσματα πετρελαίου - φυσικού αερίου και την αξιοποίησή τους, ET3 15/03/2013

Ο Αντώνης Φώσκολος για την ΑΟΖ, τα κοιτάσματα πετρελαίου - φυσικού αερίου και την αξιοποίησή τους.
Ο Αντώνης Φώσκολος στην εκπομπή της ΕΤ3 ''Λαβύρινθος'' για την ΑΟΖ, τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και την αξιοποίησή τους, στις 15/03/2013.


Διάρκεια 1:03:19 -- Τίτλοι εκπομπής:

  • ''Δεύτερη Αλάσκα κάτω από την Κρήτη''.
  • ''Ο χαμένος χρόνος για τους υδρογονάνθρακες''.
  • ''Ποιες δυνάμεις ''πάγωναν'' επί χρόνια το ελληνικό πετρέλαιο και αέριο''.
  • ''Οικονομία, πολιτική και γεωστρατηγική των κοιτασμάτων''.
  • ''Όχημα τα κοιτάσματα για την υπέρβαση της κρίσης''.

O Νίκος Λυγερός για Κύπρο, Κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 21/03/2013

O Νίκος Λυγερός στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 στις 21/03/2013 για τα ενεργειακά αποθέματα της Κυπριακής ΑΟΖ και την οικονομία της Κύπρου.

Αντώνης Φώσκολος για Κύπρο, εκπομπή "Τώρα" ΣΚΑΙ 21/03/2013

Αντώνης Φώσκολος για Κύπρο, εκπομπή "Τώρα" ΣΚΑΙ 21/03/2013.
Συνέντευξη του Αντώνη Φώσκολου στο ΣΚΑΙ και την εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου ''Τώρα'' στις 21/03/2013, για τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Nέο χαστούκι από την Ευρώπη στην Τουρκία

Nέο χαστούκι από την Ευρώπη στην Τουρκία.
Εγκρίθηκε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), το ψήφισμα για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας για το 2012 της εισηγήτριας κας Ria Oomen-Ruijten, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Στη φετινή Έκθεση του ΕΚ κατακρίνονται για μία ακόμη φορά οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία και καλείται η τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει ουσιαστικές δράσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στη χώρα. To κείμενο έχει αρκετές θετικές αναφορές σε θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η προτροπή προς την Τουρκία να αποσύρει την απειλή του casus belli κατά της Ελλάδας.

Ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας είναι η υπερψήφιση της τροπολογίας σχετικά με τη ρητή υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Όσον αφορά στο Κυπριακό, το ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών καλεί για ακόμη μια φορά την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, προχωρώντας άμεσα στην πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, να σταματήσει τους παράνομους εποικισμούς στην Κύπρο, ενώ παράλληλα υπεραμύνεται των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και των συμφωνιών που συνάπτει εντός της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Συνέντευξη του Ν.Λυγερού στο ράδιο 98.4fm με τον Γ.Σαχίνη για Κύπρο

Συνέντευξη του Ν.Λυγερού στο ράδιο 98.4fm με τον Γ.Σαχίνη για Κύπρο.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στο ράδιο 98.4 FM με τον Γιώργο Σαχίνη
στις 21/03/2013.

Τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο.

Συνέντευξη του Ν.Λυγερού στο ραδιόφωνο της Καρπάθου 20/03/2013

Συνέντευξη Νίκου Λυγερού στο ραδιόφωνο της Καρπάθου για Ελληνική ΑΟΖ  20-03-2013.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ραδιόφωνο της Καρπάθου 101.3fm στις 20/03/2013, στην εκπομπή ''Επί της ουσίας'' με τον Γιώργο Χατζηκουτσό και τον Θανάση Μιντσινίγο. 

Ελληνική ΑΟΖ (Διάρκεια συνέντευξης 1:04:53)

Ελληνική ΑΟΖ και ελληνικός Ζεόλιθος

Νίκος Λυγερός: Ελληνική ΑΟΖ και ελληνικός Ζεόλιθος.
Αν και τα μεγέθη είναι ριζικά διαφορετικά, η προσφορά που παρέχουν η ελληνική ΑΟΖ και ο ελληνικός ζεόλιθος στην πατρίδα μας είναι εξίσου σημαντικές, διότι και στις δύο περιπτώσεις ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του δίχως να έχει ανάγκη να ζητιανέψει από κανένα. Η ΑΟΖ και ο ζεόλιθος είναι δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να αξιοποιήσει δίχως να καταστρέψει οριστικά τα πάντα. Η ΑΟΖ αλλάζει όλα τα δεδομένα όσον αφορά στο θαλάσσιο χώρο και ο ζεόλιθος ως πέτρωμα είναι το μάρμαρο της ζωής για πολλούς τομείς. Και στις δύο περιπτώσεις είναι απαράδεκτο ότι δεν έχουμε περάσει στη φάση της υλοποίησης, αλλά τώρα έχει σημασία ν' αρχίσουμε τις διαδικασίες για να δει επί του πρακτέου ο λαός μας ότι υπάρχουν όντως προοπτικές για το μέλλον και δεν υπάρχει πια λόγος να βρισκόμαστε σε αναμονή. Περνάμε δυναμικά σε φάση ετοιμότητας, διότι γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα και τα επιστημονικά και τα τεχνικά και ξέρουμε ότι το μόνο που λείπει είναι η πολιτική απόφαση που τώρα ετοιμάζεται χάρη στην υψηλή στρατηγική αλλά και στον στρατηγικό σχεδιασμό. Η Ελλάδα έχει ειδικούς στον τομέα των υδρογονανθράκων και στον τομέα του ζεόλιθου. Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν να καθυστερούμε άλλο αυτές τις δύο προοπτικές για την πατρίδα μας. Το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο, το πεδίο είναι στρατηγικό και το πεδίο δράσης είναι πολιτικό. Ας προχωρήσουμε λοιπόν αποφασιστικά σε αυτές τις κινήσεις που θα αλλάξουν την ελληνική πραγματικότητα, διότι έχουν ένα όραμα που προήλθε από μια ουτοπία που γεννήθηκε μέσα στο αδιανόητο. Γνωρίζουμε για την ΑΟΖ και για το ζεόλιθο και ξέρουμε πόσο μπορούν να προσφέρουν, ενώ βλέπουμε ότι άλλες δραστηριότητες όχι μόνο δεν έχουν τις ίδιες ικανότητες, αλλά ούτε και τα ίδια οφέλη και βέβαια δεν έχουν τις ίδιες παρενέργειες. Διότι η ουσία είναι πρώτα από όλα ο σεβασμός των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα. Κανείς μας δεν θέλει να βάλει αυτά τα δεδομένα στην ίδια ζυγαριά, διότι δεν είναι της ίδιας τάξης. Και όταν έχουμε αυτές τις δυνατότητες είναι απαράδεκτο να προσμένουμε κάτι από αλλού, δίχως να τις αξιοποιούμε. Και η ΑΟΖ και ο ζεόλιθος έχουν στοιχεία τα οποία είναι ανανεώσιμα κατά συνέπεια μπορούμε να επενδύσουμε και σε αυτά για να παράγουμε θέσεις εργασίας και μάλιστα άμεσα με το ζεόλιθο και σύντομα με την ΑΟΖ. Η Ελλάδα μας μπορεί και πρέπει να κάνει αυτά τα βήματα για να αποδείξει στον εαυτό της και στο λαό της ότι ακολουθεί μια ανθρώπινη στρατηγική, η οποία είναι σεβαστή από όλους και δεν καταπατά κανένα. Γι' αυτό το λόγο διεκδικούμε αυτά τα δικαιώματα, διότι είναι εθνικά και δεν παραβιάζουν τίποτα. Γι' αυτό το λόγο θα αγωνιστούμε για την πατρίδα μας σε αυτά τα μέτωπα με αξιοπρέπεια.

Συνέντευξη του Ν.Λυγερού στο Alpha Radio, Καβάλα 20/3/13

Αναμενόμενα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες εντός ελληνικής ΑΟΖ.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στο Alpha Radio - 88,6fm,
Καβάλα 20/03/2013.

Αναμενόμενα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες εντός ελληνικής ΑΟΖ.

Χτυπήσαμε φλέβα …μαύρου χρυσού, ''Στο καρφί'' 18/03/2013

Ελληνική ΑΟΖ - Αντώνης Φώσκολο, Χτυπήσαμε φλέβα μαύρου χρυσού.
Του Στέλιου Βραδέλη... 

Στην περιοχή μεταξύ του Καστελόριζου και της Νότιας Ρόδου βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στον κόσμο. Τα στοιχεία προέρχονται από γαλλική εταιρεία που έχει πραγματοποιήσει δεκάδες έρευνες στην περιοχή και δεν επιδέχονται αμφισβητήσεων. Οι εκτιμήσεις είναι πως πρόκειται για κοίτασμα 50 δισεκατομμυρίων βαρελιών». Την αποκάλυψη αυτή, που επαναλαμβάνει στο «ΚΑΡΦΙ» ο κ. Αντώνης Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, την έχει αναλύσει εδώ και καιρό στον Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Φώσκολος βρίσκεται στον Καναδά, όπου είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Ιζηματογενούς Γεωλογίας της καναδικής κυβέρνησης και επιστημονικός ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας Καναδά. Στις αρχές του Δεκεμβρίου, του ζητήθηκε να συναντήσει στο Μαξίμου τον Έλληνα πρωθυπουργό και να τον ενημερώσει για το μέγεθος των κοιτασμάτων στο ελληνικό υπέδαφος. Ο κ. Φώσκολος μαζί με τον Ηλία Κονοφάγο και τον Νίκο Λυγερό ήταν οι συντάκτες μιας έκθεσης που αποτύπωνε με πολλές λεπτομέρειες τα κοιτάσματα και εκτιμούσε πως μόνο στο βυθό νότια της Κρήτης βρίσκεται «θαμμένος» μαύρος χρυσός και φυσικό αέριο, η αξία των οποίων ξεπερνά το 1 τρισ. δολάρια. Στη συνάντηση ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το πλούσιο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή του Κατάκολου, το οποίο υπολογίζεται στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς και για το πετρέλαιο που βρίσκεται εγκλωβισμένο στην ίδια περιοχή, αλλά και για το τεράστιο κοίτασμα στην περιοχή του Καστελόριζου, το οποίο εκτιμάται στα 50 δισεκατομμύρια βαρέλια ή, μεταφρασμένο σε ποσό, ξεπερνά τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ποσά ικανά να προκαλέσουν ίλιγγο σε κάθε κυβέρνηση και ισχυρές εντάσεις στην περιοχή. Το κοίτασμα του Καστελόριζου βρίσκεται στα όρια της περιοχής που ορίζεται από την ελληνική ΑΟΖ, αλλά διεκδικείται με ένταση και από την τουρκική πλευρά.

Συμφώνησαν πως… διαφωνούν για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων


Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως στην ημίωρη συνάντηση, κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Ταγίπ Ερντογάν επετράπη μόνο η παρουσία ενός Έλληνα επιχειρηματία της Πόλης, που εκτελούσε χρέη διερμηνέα. Οι δύο ηγέτες, κατά τις ίδιες πληροφορίες, συμφώνησαν πως… διαφωνούν για το ποιος θα έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων. Η Άγκυρα δεν επιθυμεί με κανέναν τρόπο μια επανάληψη της ιστορίας της ΑΟΖ με την Κύπρο και, από την άλλη, στην Αθήνα υπάρχουν πολλοί θιασώτες της κυπριακής πολιτικής και πιέζουν σε περίπτωση που επαληθευτούν οι προβλέψεις των Γάλλων η Αθήνα να το κάνει όπως και η Λευκωσία.

Το «προξενιό» για τη συνάντηση των τριών επιστημόνων- ερευνητών με τον Αντώνη Σαμαρά το έκανε ο υπουργός ΥΠΕΚΑ, κ. Λιβιεράτος, που γνώριζε από την πανεπιστημιακή κοινότητα το έργο του κ. Φώσκολου και πως δεν επρόκειτο για κάποιο… χθεσινό που αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τη στιγμή και να πουλήσει «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τον είχαν λοιδορήσει


Τα τελευταία 15 χρόνια ο κ. Φώσκολος ήταν ένας από τους ελάχιστους που φώναζε πως το ελληνικό υπέδαφος είναι γεμάτο πετρέλαιο και πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου. Οι διαπιστώσεις του, που γι’ αυτόν βασίζονταν σε επιστημονικές εργασίες, είχαν λοιδορηθεί αρκετές φορές από ανθρώπους που τύχαινε να κατέχουν κρίσιμα πολιτικά πόστα αλλά είχαν επιλέξει να «θάψουν» τις επιστημονικές φωνές για το αντίθετο. Το 1996, με μια υπουργική απόφαση, δείγμα μοναδικής πολιτικής ανευθυνότητας, απαγορεύονταν διά νόμου οι έρευνες για την ύπαρξη ή μη πετρελαίου στον ελλαδικό χώρο. Έπρεπε να φτάσουμε στο 2010 να συσταθεί ειδικό υφυπουργείο, με τον Γιάννη Μανιάτη επικεφαλής, για να παραδεχτεί επιτέλους η επίσημη πολιτεία πως υπάρχουν κοιτάσματα και θα προσπαθήσουμε να τα εκμεταλλευτούμε.

Η δικαίωση ήρθε από τους Νορβηγούς


Η δικαίωση για τον κ. Φώσκολο, αλλά και όσων επί τόσα χρόνια λοιδορήθηκαν ήρθε με την ολοκλήρωση των ερευνών του νορβηγικού πλοίου Nordicexplorer, τα επιστημονικά ευρήματα του οποίου ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, όπως ανακοίνωσε ο Σβέρε Στράντερες, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της PetroleumGeoServices(PGS). Η εταιρεία PGSπλήρωσε από την τσέπη της 120 εκατομμύρια ευρώ για να πραγματοποιήσει μια τεράστια έρευνα σε μια συνολική έκταση 12.431 χιλιομέτρων. Οι Νορβηγοί «όργωσαν» το Βόρειο Ιόνιο, τις περιοχές μεταξύ Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Κυθήρων, Κυπαρισσίας, Πύλου και τη Νότια Κρήτη. Η ανάλυση στις φουσκάλες μεθανίου που αναδύονται στην περιοχή του Κατάκολου αποκάλυψε, σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, πως κάτω από τις τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου βρίσκονται εγκλωβισμένες ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου. «Οι φυσαλίδες των αερίων που διαφεύγουν από τον πυθμένα της θάλασσας αποτελούνται από μεθάνιο κατά 80%-90% και από υδρόθειο σε μικρότερο ποσοστό, κάτι που σημάνει πως υπάρχει πετρέλαιο – και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας, πολύ καλύτερης από αυτής των αραβικών χωρών».

«Να μην πουληθεί η ΔΕΠΑ»


«Η ύπαρξη των υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο είχε επιβεβαιωθεί με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων του Πρίνου, του φυσικού αερίου στα νότια της Θάσου, του φυσικού αερίου στην Επανομή και του πετρελαίου στο Κατάκολο, αλλά και των επιφανειακών εμφανίσεων στην Ήπειρο. Παρόλα αυτά, η πολιτική επιλογή ήταν να μην αναζητήσουμε τα κοιτάσματα αυτά για χρόνια», υποστηρίζει ο κ. Φώσκολος. Στον πρωθυπουργό μετέφερε και τις υποψίες του εξαιτίας ποιων επί τόσα χρόνια η Ελλάδα καθόταν πάνω σε ένα θησαυρό χωρίς να κάνει τίποτα. «Τώρα θα είναι έγκλημα να πουληθεί η ΔΕΠΑ στους Ρώσους, που με την ανακάλυψη των ελληνικών κοιτασμάτων βλέπουν πως μπορούν να χάσουν μεγάλο μέρος της οικονομικής τους δύναμης, γιατί με αυτά τα αποθέματα η Ελλάδα πια θα μπορεί να τροφοδοτήσει την Ευρώπη για δεκάδες χρόνια. Η ΔΕΠΑ μπορεί να γίνει η νέα GASPROM και ακόμη μεγαλύτερη», αποκαλύπτει ο άνθρωπος που συνέδεσε την επιστημονική δουλειά του με αυτό που σήμερα θεωρείται πια πραγματικότητα και όχι παιχνίδι φαντασίας.

European Parliament - Global challenges in the field of energy (EEZ)

European Parliament - Global challenges in the field of energy - EEZ.
« 77. Stresses the need to ensure the energy security and eventual self-sufficiency of the EU, primarily achieved by promoting energy efficiency and savings and renewable energy, which will, together with other alternative sources of energy, reduce import dependency; notes the emerging interest in the exploration of oil and gas fields in the Mediterranean Sea and the Black Sea; believes that there is an urgent need to put in place a comprehensive EU policy on oil and gas drilling at sea; believes that emphasis should be put on potential hazards and on the delineation of exclusive economic zones (EEZs) for the Member States concerned and relevant third countries in accordance with the UNCLOS Convention, to which all Member States, and the EU as such, are signatories;

78. Emphasises that the granting of licensing rights for drilling and the delineation of EEZs will become a source of friction with third countries, and that the EU should maintain a high political profile in this respect and seek to preclude international discord; underlines that energy should be used as a motor for peace, environmental integrity, cooperation and stability; »

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2013-0088+0+DOC+XML+V0//EN&language=EN

Nikos Lygeros - Radio Arménie, France 16/03/2013

Nikos Lygeros - Radio Arménie 16/03/2013
Interview du Pr. N. Lygeros 
dans l' émission de Movses Nissanian "Entrez sans frapper". 
Radio Arménie, France 16/03/2013.

Το ευρωπαϊκό επίτευγμα της Ελλάδας

Νίκος Λυγερός: Το ευρωπαϊκό επίτευγμα της Ελλάδας.
Σε όσους πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει τίποτα σε διεθνές επίπεδο, η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται να τους αποδείξει πόσο άδικο έχουν. Με την άμεση αναφορά στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα και τις οριοθετήσεις των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ότι υποστηρίζει έμπρακτα τις θέσεις της Ελλάδας. Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται γραπτώς και επίσημα σε σχέση με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων για την ενεργειακή της επάρκεια για το μέλλον και πιο συγκεκριμένα για το 2020 και το 2050. Αυτό σημαίνει ότι η αποδοχή του έργου της Νίκης Τζαβέλλα, που γνωρίσαμε πριν μερικούς μήνες χάρη στον Ηλία Κονοφάγο, είναι πλέον επίσημη. Και σαν να μην έφτανε αυτό ως επίτευγμα της Ελλάδας, η ευρωβουλευτής μας κατάφερε να προωθήσει και μια άλλη σημαντική ιδέα που μας αφορά και αυτή άμεσα: τη δημιουργία μιας νέας επιτροπής για την Ανατολική Μεσόγειο και τους υδρογονάνθρακες στην οποία θα υπάρχουν ως μέλη η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιταλία με την επιπλέον παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει πρακτικά μια γεωπολιτική ενίσχυση των θέσεών μας, όπως το είχε προωθήσει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας στις επαφές που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο, με τον Τούρκο ομόλογό του και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα του Ευρωκοινοβουλίου. Δεν μιλάμε βέβαια για μια νομική πράξη, για να μην υπάρχει μια παρεξήγηση, αλλά αποκλειστικά για μια γεωπολιτική συμμαχία που ακολουθεί την υψηλή μας στρατηγική, η οποία αξιοποιεί το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι αυτές οι κινήσεις συγκλίνουν προς τον ίδιο στρατηγικό στόχο, δηλαδή τη θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ και την άμεση αξιοποίησή της για το όφελος του ελληνικού λαού. Σε αυτό το υπερκομματικό πλαίσιο πρέπει να κινηθούμε όλοι μας για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αποτελεσματικά το όραμά μας. Υπάρχουν πολιτικοί από όλα τα κόμματα της Ελλάδας που το έχουν συνειδητοποιήσει και πρέπει τώρα αυτός ο πυρήνας να γίνει όλο και μεγαλύτερος για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία την ώρα της ψηφοφορίας της ψήφισης του νομοσχεδίου της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ στη Βουλή των Ελλήνων. Σε αυτό το σημείο πρέπει να ξεπεράσουμε τους κομματικούς ενδοιασμούς και να αντιληφθούμε όλοι μας ότι η ελληνική ΑΟΖ είναι ένα εθνικό θέμα που δέχεται με τις πρόσφατες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο όλο και περισσότερες ενισχύσεις διότι είναι μια στρατηγική σ’ένα παίγνιο μη μηδενικού αθροίσματος που υποστηρίζει βέβαια το πεδίο δράσης της ενεργειακής ασφάλειας από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η εξέλιξη δείχνει από τώρα το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα μας σε γεωπολιτικό επίπεδο λόγω της ύπαρξης μεγάλων κοιτασμάτων στην ελληνική ΑΟΖ.

Νίκος Λυγερός στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης 13/03/2013

Ευρώπη - Ελληνική ΑΟΖ και Τουρκία.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στον τηλεοπτικό σταθμό ''Νέα Τηλεόραση Κρήτης''
στις 13/03/2013.

ΑΟΖ και Ευρωπαική απόφαση.

ΑΟΖ και ευρωπαϊκή απόφαση

Νίκος Λυγερός: ΑΟΖ και ευρωπαϊκή απόφαση.
Την ώρα που μερικοί αναρωτιούνται ακόμα αν είναι η κατάλληλη ώρα να θεσπίσουμε την ελληνική ΑΟΖ και άλλοι αν πρέπει να προτιμήσουμε την έννοια της υφαλοκρηπίδας, το Ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει το νέο νομοσχέδιο της ενέργειας για το 2020 και 2050 για να καθοριστούν οι προτεραιότητες στο θέμα των υδρογονανθράκων. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσει την απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την πηγή της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν. Δίνει έμφαση στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα ακόμα και σε σχέση με την Αρκτική, όπου υπάρχουν ακόμα τεχνικές δυσκολίες λόγω κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής. Η πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα ενεργοποιεί τις δραστηριότητες στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην Ουκρανία για να υπάρξει μια πιο έντονη παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή. Σε όλο αυτό το πλαίσιο, το Ευρωκοινοβούλιο προτρέπει για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και δεν κάνει καμιά αναφορά στην έννοια της υφαλοκρηπίδας, διότι θέλει ταυτόχρονα να αξιοποιήσει τη θαλάσσια κολόνα αλλά και την επιφάνεια της θάλασσας, πράγμα το οποίο είναι δυνατόν μόνο και μόνο μέσω της ΑΟΖ. Με άλλα λόγια θα υπάρξει πλέον επίσημα μια σύγκλιση στρατηγικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στο ενεργειακό και ειδικά στους υδρογονάνθρακες. Κατά συνέπεια αυτή η απόφαση θα ενισχύσει το υπόβαθρο που προετοιμάζει τη θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ και βέβαια θα αφοπλίσει και οποιαδήποτε ενέργεια των γειτονικών χωρών, αφού αυτή τη φορά θα είναι μια κοινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δίνει βέβαια μια άλλη βαρύτητα και στη δική μας προσέγγιση. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να θεωρούν οι δικοί μας ότι είμαστε απομονωμένοι μέσα στο πλαίσιο της ΑΟΖ, αλλά αντιθέτως ότι αυτή η απόφαση ενισχύει την υψηλή μας στρατηγική για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ελλάδας. Πρέπει λοιπόν να αξιοποιήσουμε την εισήγηση της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού, Νίκης Τζαβέλλα, για να προωθήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα στον τομέα της ενέργειας, ειδικά τώρα που έχουμε λόγω των αποδεικτικών στοιχείων μέσω των σεισμικών ερευνών της νορβηγικής εταιρείας PGS όσον αφορά στην ύπαρξη των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης. Αντί λοιπόν ν’ ακούμε ακόμα όσους έλεγαν ότι δεν υπάρχει τίποτα στον υποθαλάσσιο χώρο της πατρίδας μας, ας δώσουμε σημασία σε αυτή την νέα απόφαση που δίνει έμφαση στην έννοια της ΑΟΖ κι ας αρχίσουμε λοιπόν να σκεφτόμαστε το στρατηγικό σχεδιασμό μας όσον αφορά στην αξιοποίησή της, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα προετοιμάσουμε επί του πρακτέου το πεδίο δράσης και θα εκμεταλλευτούμε εμείς και μάλιστα με ορθολογικό τρόπο τα ενεργειακά μας αποθέματα, διότι είναι απαράδεκτο να υποφέρει ο ελληνικός λαός, ενώ υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες στην πατρίδα μας. Όλοι όσοι δεν ξεχνούν έχουν στο νου τους ανάλογες περιπτώσεις μη αξιοποίησης και πρέπει να είναι έτοιμοι να διαχειριστούν αυτό το θέμα με έναν στρατηγικό τρόπο διότι θα έχει όφελος για κάθε περιφέρεια της πατρίδας μας.

Ο υπoυργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος για την Ελληνική ΑΟΖ

Ο υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος για την Ελληνική ΑΟΖ.
Απόσπασμα συνέντευξης του υπoυργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλος στον Αθανάσιο 'Ελλις, Καθημερινή 10/03/2013.

– Τελικά η Ελλάδα θα ανακηρύξει ΑΟΖ;

– Κινούμαστε με βάση τον σχεδιασμό και τη στρατηγική μας, στο πλαίσιο των κυριαρχικών δικαιωμάτων που μας δίνει το Διεθνές Δίκαιο. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για τη βούληση και την αποφασιστικότητά μας να τα υπερασπιστούμε. Το «Ευαγγέλιο» της Ελλάδας είναι το Διεθνές Δίκαιο.

– Τι σήμαινε η κίνηση στον ΟΗΕ και γιατί την κάναμε τώρα, με καθυστέρηση, όπως λέει η αντιπολίτευση;

– Οι κινήσεις μας, όπως η κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης στον ΟΗΕ, γίνονται στον κατάλληλο χρόνο, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και τη μεγιστοποίηση του οφέλους για την πατρίδα μας. Με την κίνηση αυτή διασφαλίζονται τα εθνικά μας συμφέροντα. Είναι πρωτοβουλία που κατοχυρώνει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην περιοχή, όπως προβλέπονται από το Δίκαιο της Θάλασσας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100002_10/03/2013_513914

Νίκος Λυγερός ''ΑΟΖ, στρατηγική και οικονομία'', Αθήνα 09-03-2013

Νίκος Λυγερός: ΑΟΖ, στρατηγική και οικονομία.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
'' ΑΟΖ, στρατηγική και οικονομία ''.

Σύλλογος Επιστημονικού προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Αθήνα, 09/03/2013.

Α.Γεροντόπουλος - Α.Δερμεντζόπουλος, Πετρωτά-'Εβρου 08-03-2013

Βουλευτές Εβρου Α Γεροντόπουλος και Α Δερμεντζόπουλος για Ελληνική ΑΟΖ.
Οι βουλευτές Εβρου 'Ακης Γεροντόπουλος και Αλέκος Δερμεντζόπουλος (της ΝΔ) για την Ελληνική ΑΟΖ, στα πλαίσια διάλεξης του Νίκου Λυγερού στα Πετρωτά-'Εβρου στις 08/03/2013.

Επαναπροκήρυξη ΔΣ ΕΔΕΥ ΑΕ (Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων)

Επαναπροκήρυξη Δ Σ ΕΔΕΥ ΑΕ - Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ∆/ΝΣΗ ∆ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ∆/ΝΣΗ ∆ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ∆ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΩΝ Ν.Π. [Αθήνα,   21.2.2013].

ΘΕΜΑ : 

Συµπληρωµατική Προκήρυξη - Πρόσκληση για την υποβολή υποψηφιοτήτων πλήρωσης επτά (7) θέσεων – µελών του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της Ελληνικής ∆ιαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (Ε∆ΕΥ ΑΕ).

Α Π Ο Φ Α Σ Η

Έχοντας υπόψη:

1. Το άρθρο 90 του Κώδικα Νοµοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα που κυρώθηκε µε το άρθρο πρώτο του Π∆. 63/2005 “Κωδικοποίηση νοµοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα” (ΦΕΚ Α΄98).

2. Το Π∆. 381/1989 “Οργανισµός του Υπουργείου Βιοµηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας” (ΦΕΚ Α΄16) όπως ισχύει, σε συνδυασµό µε το Π∆. 27/1996 “Συγχώνευση των Υπουργείων Τουρισµού, Βιοµηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εµπορίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης” (ΦΕΚ Α΄19) όπως ισχύει, το Π∆. 185/2009 “Ανασύσταση του Υπουργείου Οικονοµικών, συγχώνευση του Υπουργείου Οικονοµίας και Οικονοµικών µε τα Υπουργεία Ανάπτυξης, και Εµπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και µετονοµασία του σε “Υπουργείο Οικονοµίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας” µετατροπή του Υπουργείου Μακεδονίας–Θράκης σε Γενική Γραµµατεία Μακεδονίας–Θράκης και υπαγωγή στο Υπουργείο Εσωτερικών της Γενικής Γραµµατείας Μακεδονίας– Θράκης και της Γενικής Γραµµατείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής” (ΦΕΚ Β΄213) και το Π∆. 189/2009 “Καθορισµός και ανακατανοµή αρµοδιοτήτων των Υπουργείων” (ΦΕΚ Α΄221) όπως τροποποιήθηκε από το Π∆. 24/2010

“Ανακαθορισµός των αρµοδιοτήτων των Υπουργείων και τροποποιήσεις του Π∆ 189/2009” (ΦΕΚ Α΄ 56).

3. Την 2876/7-10-2009 απόφαση του Πρωθυπουργού “Αλλαγή τίτλου Υπουργείων” (ΦΕΚ Β’ 2234).

4. Το Π∆. 86/2012 “∆ιορισµός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών” (ΦΕΚ Α΄ 141).

5. Το Ν. 2289/2005 “Αναζήτηση, έρευνα και εκµετάλλευση υδρογονανθράκων και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ Α΄ 27).

6. Το Ν.4001/2011 “Για τη λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισµού και Φυσικού Αερίου, για Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα µεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθµίσεις” (ΦΕΚ Α΄ 179) και ειδικότερα τα άρθρα 145 έως και 164 αυτού.

7. Το Π.∆. 14/2012 “Σύσταση της Ανώνυµης Εταιρείας µε την επωνυµία

«Ελληνική ∆ιαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε. (Ε∆ΕΥ Α.Ε.) στην αγγλική Hellenic Hydrocarbon Resources Management S.A. (H.H.R.M S.A) – Κατάρτιση καταστατικού αυτής” (ΦΕΚ Α΄ 21).

8. Την υπ’ αριθ. ∆13/Β/Φ9.5.15/3557/14-2-2012 απόφαση “Προκήρυξη - Πρόσκληση για την υποβολή υποψηφιοτήτων πλήρωσης επτά (7) θέσεων – µελών του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της Ελληνικής ∆ιαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (Ε∆ΕΥ ΑΕ)” που δηµοσιεύτηκε στις εφηµερίδες Καθηµερινή, Ναυτεµπορική, Εξπρές και Νέα την 17η Φεβρουαρίου 2012, όπως τροποποιήθηκε µε τις υπ’ αριθ. ∆13/Β/Φ9.5.15/6207/16-3-2012 και ∆13/Β/Φ9.5.15/8127/9-4-2012 όµοιες αποφάσεις ως προς την καταληκτική ηµεροµηνία υποβολής αιτήσεων.

9. Την ανάγκη επίσπευσης του διορισµού των µελών του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της Ελληνικής ∆ιαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων ΑΕ, όπως προβλέπεται µε το Ν. 4001/2011, λόγω της ωρίµασης των θαλάσσιων ερευνών και των διαδικασιών παραχώρησης του δικαιώµατος έρευνας και εκµετάλλευσης των υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Πατραϊκός Κόλπος (∆υτικά)», «Κατάκολο» και την χερσαία περιοχή «Ιωάννινα».

10. Την ανάγκη διεύρυνσης του αριθµού των ενδιαφεροµένων υποψηφίων για την πλήρωση των προκηρυσσόµενων θέσεων λαµβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες και τις πρόσφατες εξελίξεις στον τοµέα της έρευνας και διαχείρισης υδρογονανθράκων, καθώς και την πάροδο µακρού χρόνου από την καταληκτική ηµεροµηνία της παρ.8 της παρούσας.

Αποφασίζουµε

Προκηρύσσουµε την πλήρωση επτά (7) θέσεων – µελών του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της Ελληνικής ∆ιαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (Ε∆ΕΥ ΑΕ) , ως εξής :

1. Οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώνουν τα εξής προσόντα :

Να διακρίνονται για την επιστηµονική τους κατάρτιση και την επαγγελµατική-διοικητική τους ικανότητα και να διαθέτουν γνώση και εµπειρία στον ενεργειακό τοµέα και κατά προτίµηση στον τοµέα της έρευνας και εκµετάλλευσης υδρογονανθράκων, σύµφωνα και µε τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 146 του ν.4001/2011.

2. Ύστερα από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής και γνώµη της Επιτροπής Θεσµών και ∆ιαφάνειας της Βουλής, τρία (3) από τα µέλη επιλέγονται από το Υπουργικό Συµβούλιο και εξ αυτών, µε πράξη του Υ.Σ. διορίζονται ο Πρόεδρος, στον οποίο µπορεί να ανατίθενται και τα καθήκοντα του ∆ιευθύνοντος Συµβούλου, ο Αντιπρόεδρος και ο ∆ιευθύνων Σύµβουλος. Τα λοιπά τέσσερα (4) µέλη ή, εφόσον έχουν ανατεθεί στον Πρόεδρο καθήκοντα ∆ιευθύνοντος Συµβούλου, πέντε µέλη του ∆.Σ διορίζονται µε απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής.

3. Η θητεία όλων των µελών είναι πενταετής και µπορεί να ανανεωθεί µια µόνο φορά.

4. Κατά τα λοιπά η υπηρεσιακή κατάσταση των µελών του ∆.Σ. της Ε∆ΕΥ Α.Ε.Ε διέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 148, παρ.2-10 του Ν. 4001/2011 (ΦΕΚ 179 Α).

5. Οι ενδιαφερόµενοι που επιθυµούν να διορισθούν στις ανωτέρω θέσεις υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, συνοδευόµενες από βιογραφικό σηµείωµα, στη ∆ιεύθυνση ∆ιοικητικής Υποστήριξης της Γενικής Γραµµατείας Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής (Μεσογείων 119, 101 92, Αθήνα) εντός δέκα (10) ηµερολογιακών ηµερών από τη δηµοσίευση της παρούσης. Η αίτηση µπορεί να υποβάλλεται και µε συστηµένη επιστολή. Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση βάσει της αρχικής προκήρυξης µπορούν να συµπληρώσουν/ επικαιροποιήσουν τα ήδη κατατεθέντα εκ µέρους τους στοιχεία.

6. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210-6969547. Η παρούσα πρόσκληση θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραµµατείας Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής (www.ypeka.gr)


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ

Νίκος Λυγερός: Ακριτική ΑΟΖ, Πετρωτά-'Εβρος 08-03-2013

Νίκος Λυγερός: Ακριτική ΑΟΖ, Πετρωτά-Εβρος 8/3/2013.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
"Ακριτική Ελληνική ΑΟΖ".

Συνεδριακός χώρος Παραδοσιακού Μύλου Πετρωτών (Μουσείο Πέτρας). Πετρωτά Τριγώνου Έβρου,  Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013, ώρα: 18:30.

Ο Νίκος Λυγερός στην εκπομπή ''Λαβύρινθος'' ΕΡΤ3 08-03-2013

Η αντίστροφη μέτρηση για την Ελληνική ΑΟΖ.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή "Λαβύρινθος" ΕΡΤ3
με τον Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη στις 08/03/2013.

Πως ολοκληρώθηκε η έρευνα του Nordic Explorer - Η αντίστροφη μέτρηση για την Ελληνική ΑΟΖ - Τελευταίες εξελίξεις.