12000 Yπογραφές υπέρ της θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ

Οι υπογραφές μας υπέρ της θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ.
Οι υπογραφές του λαού
ήταν ελάχιστες στην αρχή
αλλά σιγά-σιγά
όταν οι άνθρωποι
κατάλαβαν την αξία
του εθνικού αγώνα
άρχισαν να πληθαίνουν
και να δείχνουν σε όλους
ότι δεν πρόκειται
να εγκαταλείψουν
τα δικαιώματά μας
στο απέραντο γαλάζιο
και αυτό δεν είναι
μια μικρή λεπτομέρεια
δίχως σημασία
αλλά το σύνθημα
και το στίγμα
του λαού του χρόνου
που αντιμετώπιζε
πάντα τα προβλήματα
προσφέροντας λύσεις
στρατηγικής.

12000 Yπογραφές υπέρ της θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ

Διάλεξη Ν. Λυγερού με θέμα: ''ΑΟΖ, Στρατηγική και γη θάλασσας''

Νίκος Λυγερός - ΑΟΖ, Στρατηγική και γη θάλασσας.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "ΑΟΖ, Στρατηγική και γη θάλασσας". "Παλαιό ταχυδρομείο" Αρχιεπισκόπου Κυπριανού 10, Παραλίμνι, Αμμόχωστος. Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013.

12.000 υπογραφές υπέρ της θέσπισης

12.000 υπογραφές υπέρ της θέσπισης.
12.000 υπογραφές υπέρ της θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ

Ο Ν.Λυγερός στην εκπομπή ''Εμείς κι ο Κόσμος μας'', ΡΙΚ 28/6/2013

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή 'Εμείς κι ο Κόσμος μας', ΡΙΚ.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή "Εμείς κι ο Κόσμος μας" με την Έλενα Χαραλάμπους. Πρώτο πρόγραμμα ΡΙΚ, 28/06/2013.

Ν. Λυγερός στο ράδιο Πάφος στην εκπομπή του Π. Ευριπίδου "Καλημέρα Πάφος" 26/6/13

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ράδιο Πάφος στην εκπομπή του Π.Ευριπίδου ''Καλημέρα Πάφος''.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ράδιο Πάφος στην εκπομπή του Π. Ευριπίδου "Καλημέρα Πάφος" στις 26/06/2013. 

Ν. Λυγερός για Τουρκία

Νίκος Λυγερός για την κατάσταση στη Τουρκία.
Ο Νίκος Λυγερός για την κατάσταση στη Τουρκία.

Απόσπασμα από τη συνέντευξη στην εκπομπή του Γ. Σαχίνη "Αντιθέσεις". ΚΡΗΤΗ TV, 21/06/2013.

Ν. Λυγερός: Σύζευξη ΑΟΖ Ελλάδας - Μάλτας

Νίκος Λυγερός: Σύζευξη ΑΟΖ Ελλάδας και Μάλτας.
Σύζευξη ΑΟΖ Ελλάδας - Μάλτας. 

Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή του Γ. Σαχίνη "Αντιθέσεις". ΚΡΗΤΗ TV, 21/06/2013.

Ο ΔΕΣΦΑ δεν είναι θέμα ποσοστού

Νίκος Λυγερός: Ο ΔΕΣΦΑ δεν είναι θέμα ποσοστού.
Ο ΔΕΣΦΑ δεν είναι θέμα ποσοστού, αλλά εθνικό. Στην αρχή μάς έλεγαν τα ίδια και για τη ΔΕΠΑ και τώρα βλέπουμε πόσο το ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργεί ως ασπίδα για τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν είναι δυνατόν να παίζουμε με τον ΔΕΣΦΑ, διότι είναι μία από τις δομές μας για το μέλλον. Κατά συνέπεια δεν πρέπει να πωληθεί και ειδικά εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης την ώρα που ετοιμάζουμε το μέλλον μας μέσω της ΑΟΖ μας. Η πώληση εξ ολοκλήρου είναι βέβαια απαράδεκτη, διότι κανείς δεν μας αναγκάζει σε τίποτα σε οποιοδήποτε κείμενο. Κατά συνέπεια ο ΔΕΣΦΑ πρέπει να παραμείνει καθαρά ελληνικός, διότι είναι εθνικός πλούτος τώρα και είναι σε φάση να γίνει στρατηγικός εθνικός πλούτος μέσω της ΑΟΖ μας. Τώρα η πώληση ενός μεριδίου μπορεί να έχει αρχικά ένα νόημα σε επίπεδο εμπορικό, αλλά σε βάθος χρόνου τι λογική έχει; Με την ΑΟΖ μας χρειαζόμαστε ένα δίκτυο φυσικού αερίου γιατί με αυτόν τον τρόπο θα ανακουφίσουμε και τους δικούς μας που παλεύουν καθημερινά. Έχουμε πάρει επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να κάνουμε επέκταση του δικτύου μας και τώρα μπαίνουμε σε διαπραγματεύσεις για πώληση. Αν αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι καθαρά τυπικές και γίνονται για να γίνονται και μόνο, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, αλλά όχι και να τις κάνουμε για να γίνουν πραγματικότητα. Διότι αυτή πρέπει να είναι ελληνική. Η πρώτη κίνηση της SOCAR ήταν ήδη παράξενη γιατί είχε προσπαθήσει να αγοράσει και τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ χρησιμοποιώντας έντεχνα το θέμα της απαραίτητης πώλησης. Όμως αυτή η κίνηση δεν κατέληξε ορθώς, διότι δεν υπήρχε λόγος. Στη συνέχεια, προσπάθησε μέσω διάσπασης να αγοράσει μόνο τον ΔΕΣΦΑ αλλά εξ ολοκλήρου. Και αυτή η κίνηση δεν κατέληξε. Και τώρα προσπαθούν να πάρουν ένα ποσοστό μόνο που αυτό δεν είναι απλά μετοχικό, διότι αποτελεί το μεγαλύτερο από όλα και ξεπερνά το 50% του ΔΕΣΦΑ. Και σε αυτό το πλαίσιο άσχετα αν υπάρχει ένα πλαίσιο προπαγάνδας που τείνει να δείξει ότι όλα έχουν γίνει, πρέπει να αντισταθούμε. Ο ΔΕΣΦΑ δεν πρέπει να παραδοθεί στη SOCAR, διότι οι οικονομικές απολαβές είναι γελοίες σε σχέση με το τι προσφέρει. Είναι δυνατόν να κάνουμε μια πώληση 400 εκ. ευρώ για τέτοια υποδομή, ενώ η Κύπρος έλαβε 200 εκ. ευρώ μόνο και μόνο από τα bonus υπογραφής των συμβολαίων για τα θαλάσσια οικόπεδα της ΑΟΖ της; Η ΑΟΖ μας μάς προσφέρει τη δυνατότητα να μην έχουμε ανάγκη από τέτοιες διαπραγματεύσεις που δεν μας δίνουν τίποτα το ουσιαστικό. Άρα ας προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα στο θέμα της ελληνικής ΑΟΖ κι ας αφήσουμε πέρα διαπραγματεύσεις τέτοιου τύπου που δεν ανήκουν στις στρατηγικές που πρέπει να κάνει η πατρίδα μας.

Ψηφίστηκε ο νόμος για ΕΛΚΑΓ απο τους Υδρογονάνθρακες

Ψηφίστηκε ο νόμος για ΕΛΚΑΓ απο τους Υδρογονάνθρακες.
Ψηφίστηκε ο νόμος - Ιδρύεται εντός του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών «AΚΑΓΕ», ειδικός λογαριασμός με την ονομασία «Εθνικός Λογαριασμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών» (ΕΛΚΑΓ).

Πόροι του ΕΛΚΑΓ είναι: Ποσοστό από τα έσοδα του Δημοσίου (μερίσματα, δικαιώματα, φορολογία) από τις εταιρείες που αναλαμβάνουν την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και από τη διάθεση αδειών για έρευνες. Εξαιρούνται ο περιφερειακός φόρος 5% που προβλέπεται στο άρθρο 161 παρ. 1 του ν. 4001/2011, καθώς και το ποσοστό 20% των μισθωμάτων ή μεριδίων παραγωγής που κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό του Πράσινου Ταμείου, που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 164 παρ. 6 του ν. 4001/2011. 2. Το ποσοστό αυτό καθορίζεται κατ’ έτος με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το ποσοστό αυτό δεν μπορεί όμως να είναι κατώτερο του 70% των ετήσιων εσόδων από τις ως άνω πηγές.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρει: Υπολογίζουμε ότι στα επόμενα 25-30 χρόνια, μπορεί τα έσοδα αυτά να ξεπεράσουν τα 150 δις ευρώ, οπότε η διάθεση ενός σημαντικού μέρους τους (άνω του 70%) στα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορεί να αποτελέσει μια νέα ιδιαίτερα μεγάλη πηγή χρηματοδότησης.

Έτσι ενέργειες που προωθούν την αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου και την ανάπτυξη της χώρας θα συνδεθούν άμεσα με την ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού και την ασφάλεια των εργαζομένων.

  • ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στην πρόταση νόμου «Ίδρυση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών»
  • Ίδρυση Εθνικού Λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών


Cyprus Approves LNG Terminal Deal With Noble, Delek, Avner

Cyprus Approves LNG Terminal Deal With Noble, Delek, Avner.
Cyprus approved today a provisional deal with Texas-based Noble Energy Inc. (NBL) and two Israeli companies for the construction of an onshore liquefied natural gas terminal, deputy government spokesman Viktoras Papadopoulos said.

The Cypriot government approved a decision to sign the memorandum of understanding with Noble, Delek Drilling LP and Avner Oil Exploration LLP (AVNRL), Papadopoulos said in Nicosia today, according to a transcript of his comments on the Cyprus government press office website.

Noble, Delek and Avner are already partners in Israel where Noble has a 36 percent stake in the Tamar natural gas field and the two Israeli companies each has a 15.6 percent stake.

Νέοι κανόνες διαφάνειας για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ορυκτά

Νέοι κανόνες διαφάνειας για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ορυκτά.
Οι μεγάλες βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς πετρελαίου, φυσικού αερίου, ορυκτών και υλοτόμησης πρωτογενών δασών θα υποχρεούνται να αποκαλύπτουν όλες τις λεπτομέρειες γύρω από τις πληρωμές που πραγματοποιούν προς όλες τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, για κάθε έργο εξόρυξης, βάσει της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στόχος είναι να καταστούν οι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται στρατηγικούς πόρους και οι κυβερνήσεις πιο υπεύθυνες και υπόλογες.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν, με δύο ξεχωριστές ψηφοφορίες, τη δέσμη των δύο νομοθετημάτων για την επιβολή υποχρέωσης στις μεγάλες εξορυκτικές επιχειρήσεις να παρέχουν πληροφορίες για τις πληρωμές που πραγματοποιούν προς τις κυβερνήσεις. Οι νέοι κανόνες θα μειώσουν επίσης το γραφειοκρατικό βάρος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ΕΕ.

Στη συζήτηση της Τρίτης, η εισηγήτρια του ΕΚ Arlene McCarthy (Σοσιαλιστές, Ηνωμένο Βασίλειο), δήλωσε τα εξής: 'Κατά τη διάρκεια των σκληρών διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο (...) επιμείναμε σε πολύ αυστηρούς κανόνες έτσι ώστε οι εκθέσεις αναφοράς των επιχειρήσεων να είναι ουσιαστικές και να συντελούν στην επίτευξη πραγματικής διαφάνειας"

Ο δεύτερος εισηγητής του ΕΚ Klaus-Heiner Lehne (ΕΛΚ, Γερμανία), επεσήμανε ότι τα σημαντικότερα επιτεύγματα των νέων νομοθετημάτων είναι "πρώτον, η αυξημένη εναρμόνιση των ευρωπαϊκών νομοθεσιών για τη λογιστική (...), και δεύτερον η απαλλαγή από την υπερβολική γραφειοκρατία, κάτι που θα κάνει τη ζωή ευκολότερη για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις".

Πλήρης αποκάλυψη στοιχείων

Η νέα οδηγία υποχρεώνει τις μεγάλες εξορυκτικές εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, ορυκτών και υλοτομίας να παρέχουν πλήρη στοιχεία των πληρωμών που πραγματοποιούν προς τις ομοσπονδιακές, εθνικές και περιφερειακές κυβερνήσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνεται για κάθε έργο ξεχωριστά, δηλαδή για κάθε μίσθωση ή άδεια που λαμβάνεται και αφορά την πρόσβαση σε πόρους, όπως για παράδειγμα η άδεια εξόρυξης σε ένα ορυχείο ή η άδεια εξόρυξης πετρελαίου σε μία συγκεκριμένη περιοχή.

Όλες οι πληρωμές άνω των 100.000 ευρώ θα πρέπει να δημοσιεύονται, ώστε να εξασφαλίζεται η πλήρης διαφάνεια. Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν μια ειδική ρήτρα ώστε να διασφαλίζεται ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να κατακερματίζουν ή να συγκεντρώνουν τεχνητά πληρωμές προκειμένου να αποφύγουν την υποχρέωση δημοσιοποίησής τους. Τα είδη των πληρωμών που πρέπει να αποκαλύπτονται συμπεριλαμβάνουν τα εξής: δικαιώματα παραγωγής, ορισμένοι φόροι, δικαιώματα, μερίσματα, μπόνους, αμοιβές και πληρωμές που σχετίζονται με βελτιώσεις υποδομών.

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εξαιρούνται από τις νέες διατάξεις και θα δουν έτσι το διοικητικό φόρτο που έχουν να μειώνεται περαιτέρω σε σύγκριση με τους ισχύοντες κανόνες.

Καμία απαλλαγή από την απαίτηση δημοσιοποίησης στοιχείων

Μια σημαντική επιτυχία για τους ευρωβουλευτές ήταν ότι κατάφεραν να διαγράψουν μία ρήτρα που θα απάλλασσε τις επιχειρήσεις από τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων στις περιπτώσεις όπου το ποινικό δίκαιο της χώρας υποδοχής απαγορεύει τέτοιου είδους κοινοποιήσεις.

Το Κοινοβούλιο εισήγαγε επίσης μια ρήτρα αναθεώρησης, που υποχρεώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν επιπλέον τομείς και διατάξεις για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω οδηγίας εντός τριών ετών από την έναρξη ισχύος της.

Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ μετά και την επίσημη έγκριση του Συμβουλίου. Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια προκειμένου να ενσωματώσουν τις διατάξεις των οδηγιών στην εθνική τους νομοθεσία.

J&P-Άβαξ: Κατασκευή δεξαμενής αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσα

Υπεγράφη σύμβαση με τον ΔΕΣΦΑ. J&P-Άβαξ Κατασκευή δεξαμενής αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσα.
Υπεγράφη σύμβαση με τον ΔΕΣΦΑ.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, «το έργο αυτό είναι κομβικής σημασίας για τα ενεργειακά δεδομένα της Ελλάδος.

Σύμβαση αξίας 98 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της τρίτης δεξαμενής αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη νήσο Ρεβυθούσα υπέγραψε χθες η J&P-Άβαξ με τον ΔΕΣΦΑ.

Η προς κατασκευή δεξαμενή είναι χωρητικότητας 95.000 κυβικών μέτρων, θα προστεθεί στις υπάρχουσες δύο δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 130.000 κυβικών μέτρων και θα διασυνδεθεί με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις εκφόρτωσης LNG, καθώς και με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις αεριοποίησης.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών είναι 34 μήνες.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, «το έργο αυτό είναι κομβικής σημασίας για τα ενεργειακά δεδομένα της Ελλάδος. Όχι μόνο θα ενισχύσει σημαντικά την αποθηκευτική ικανότητα και την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας, αλλά θα επιτρέψει και μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή προμηθευτών ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερες τιμές αγοράς του φυσικού αερίου».

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος J&P-Άβαξ με τις θυγατρικές του εταιρείες έχει συμμετάσχει επιτυχώς στη μελέτη, προμήθεια υλικών, κατασκευή και θέση σε λειτουργία όλου του υφιστάμενου τεχνικού εξοπλισμού και των αποθηκευτικών και λιμενικών εγκαταστάσεων του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας.

Ο ΔΕΣΦΑ είναι ελληνικός

Νίκος Λυγερός: Ο ΔΕΣΦΑ είναι ελληνικός.
Για όσους δεν το ξέρουν δεν υπάρχει καμία απαίτηση από οποιοδήποτε κείμενο που υπογράψαμε ή που δεν υπογράψαμε για την πώληση του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) και σε αυτό το σημείο, υπάρχει μία μεγάλη διαφορά με τη ΔΕΠΑ. Για όσους δεν το ξέρουν οι Αρμένιοι του Αρτσάχ και όχι μόνο ονομάζουν τους Αζέρους, Τούρκους, διότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά. Επιπλέον η SOCAR είναι η μοναδική εταιρεία που υπέβαλε προσφορά στο πλαίσιο του διαγωνισμού, η οποία αφορά και τον ΔΕΣΦΑ και τη ΔΕΠΑ, προσπαθώντας να αποσπάσει τον ΔΕΣΦΑ από μια μη απαραίτητη διαδικασία. Όταν λοιπόν ακούμε από τον πρόεδρο της εταιρείας SOCAR ότι «αυτό σημαίνει πως όλο το σύστημα διανομής φυσικού αερίου θα είναι σύντομα στα χέρια μας» αναρωτιόμαστε αν οι υπεύθυνοι στο ΤΑΙΠΕΔ, έχουν γνώση όλων αυτών των δεδομένων ή προχωρούν σε μία διαδικασία διαπραγμάτευσης δίχως να έχουν ενημερώσει ολοκληρωτικά την πατρίδα μας και ειδικά την κυβέρνηση. Διότι τώρα που γίνονται όλες οι προσπάθειες για να αποκτήσει η Ελλάδα επιτέλους την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και να μπορεί να παράγει η ίδια φυσικό αέριο δεν υπάρχει καμία ανάγκη να πωλήσουμε τον ΔΕΣΦΑ. Γιατί στην ουσία ακόμα και όταν θα έχουμε το δικό μας φυσικό αέριο θα πρέπει να νοικιάζουμε το δίκτυο στη SOCAR για να το παρέχουμε στους δικούς μας. Πρέπει λοιπόν και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός ΥΠΕΚΑ να είναι γνώστες του θέματος, για να μην έρθει κανένας να μας πει μετά τη λήξη της διαπραγμάτευσης ότι δεν είχαν ενημερωθεί από το ΤΑΙΠΕΔ. Ο ΔΕΣΦΑ δεν είναι μία λεπτομέρεια για την Ελλάδα του μέλλοντος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να θυσιάσουμε το μέλλον μας, διότι αντιμετωπίζουμε στο παρόν οικονομικά προβλήματα. Διότι τα τελευταία λύνονται μόνο και μόνο με στρατηγικές κινήσεις. Επίσης δεν υπάρχει καμία απαίτηση, καμία οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση που να απαιτεί την πώληση του ΔΕΣΦΑ. Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να έχει απεξάρτηση από την Ρωσία και από το Αζερμπαϊτζάν, για την ενεργειακή ασφάλεια, την ώρα που μας βοηθάει το ευρωπαϊκό κεκτημένο να μην υπογράψουμε αυθαίρετες συμφωνίες, την ώρα που η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο αρχίζουν να παίζουν έναν ρόλο ενεργειακό, μόνοι μας θέλουμε να πωλήσουμε τον ΔΕΣΦΑ δίχως να υπάρχει καμία πίεση από τους δικούς μας. Η SOCAR κάνει τη δουλειά της προσπαθώντας να πιάσει δύο λαγούς ταυτόχρονα, αλλά γιατί εμάς να μας πιάσουν κορόιδα τώρα που επιτέλους σηκώνουμε το ανάστημα για να ξεπεράσουμε ορθολογικά και στρατηγικά τα οικονομικά μας προβλήματα. Δεν λέμε βέβαια να μην πάμε σε διαπραγματεύσεις, αλλά να ξέρουμε τι θέλουμε πραγματικά από αυτές και να μη βιαστούμε να υπογράψουμε μια συμφωνία που θα είναι μη αναστρέψιμη διότι δεν έχουμε δικαίωμα πια να κάνουμε τέτοια λάθη. Άλλο ο προμηθευτής και άλλο ο διαχειριστής. Ο ΔΕΣΦΑ ανήκει στον στρατηγικό μας ορυκτό πλούτο, αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσουμε, όπως και τη λαϊκή ρήση που αφορά την υπογραφή. Ο ΔΕΣΦΑ είναι ελληνικός και πρέπει να παραμείνει γιατί ανήκει στο μέλλον μας.

Ο ζεόλιθος στο Καστελλόριζο

Νίκος Λυγερός: Ο ζεόλιθος στο Καστελλόριζο.
Ο ζεόλιθος στο Καστελλόριζο δεν είναι πια ένα όραμα αλλά μια πραγματικότητα, η οποία υλοποιήθηκε χάρη στη δραστηριότητα του Σχολείου. Επί του πρακτέου, μέσω της πρόσκλησης της δασκάλας Χρύσας Χαρισμαΐδου μπορέσαμε να μάθουμε στα παιδιά του δημοτικού αλλά και του νηπιαγωγείου πώς να χρησιμοποιήσουν ζεόλιθο για τα φυτά, παίρνοντας το παράδειγμα με τις φακές για να είναι πιο γρήγορο το πείραμα και να μπορέσουν να έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα πριν τη λήξη του σχολείου. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και μια ανοιχτή διάλεξη με την άδεια του Δημάρχου στην Αγορά του Καστελλόριζου, όπου εξηγήθηκε η αξία του ζεόλιθου για τη γεωργία, την κτηνοτροφία αλλά και για τα ακριτικά νησιά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της λειψυδρίας. Η συμμετοχή των κατοίκων ήταν έμπρακτη και άμεση, αφού μπόρεσαν να δουν και μάλιστα να δοκιμάσουν ζεόλιθο. Παράλληλα, έγινε και μια πρακτική εφαρμογή στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας του Καστελλόριζου, όπου βάλαμε ζεόλιθο σε εσπεριδοειδή. Με αυτόν τον τρόπο, ο ζεόλιθος μπήκε στη ζωή του Καστελλόριζου που προσφέρει τόσα πολλά στην πατρίδα μας. Διότι θεωρούμε ότι δεν αρκεί να μιλούμε για την αξία του νησιού σε σχέση με το απέραντο γαλάζιο που προσφέρει μέσω της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αλλά πρέπει να νιώθουν και οι δικοί μας ότι τους υποστηρίζουμε επί του πρακτέου, για να μπορούν να ζούνε στο νησί τους ελεύθεροι αλλά και με τη συμπαράσταση όλων των Ελλήνων που αγαπούν πραγματικά το Καστελλόριζο. Το Καστελλόριζο συνδυάζει πλέον δύο στρατηγικές έμπρακτα: το θέμα της ΑΟΖ και το θέμα του ζεόλιθου. Κι αν μερικοί από τους δικούς μας δεν μπορούν ακόμα να φανταστούν την ελληνική εκδοχή των δυο, πρέπει να καταλάβουν ότι η πραγματικότητα έχει ήδη ξεπεράσει τη φαντασία τους και το Καστελλόριζο είναι η πρώτη απόδειξη. Διότι όλος ο ζεόλιθος που απέμεινε μετά τα πειράματά μας, παρέμεινε στο Σχολείο αλλά δόθηκε επίσης και στους γονείς των παιδιών για να τον βάλουν στις δικές τους γλάστρες και να τις καθαρίσει από τα βαριά μέταλλα, τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες. Έτσι, σε πολύ πρακτικό επίπεδο ο καθένας μπορεί να νιώσει την πρακτική αλλαγή φάσης μιας πραγματικότητας που δημιουργήθηκε από τη θέληση των ανθρώπων για να βρεθούν εποικοδομητικές λύσεις σε αληθινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Με τη νοημοσύνη μας και με τα θέλησή μας μπορέσαμε ν’ αλλάξουμε τα δεδομένα. Και τώρα που μπορεί ο καθένας να εξετάσει το έργο που έγινε στο Καστελλόριζο και τις προοπτικές που δίνει, όπως και οι επαφές που έγιναν στην Κάρπαθο αλλά και στην Κρήτη, μπορεί να αντιληφθεί ότι υπάρχει μια νέα δυναμική, η οποία ήταν μια ουτοπία πριν μερικούς μήνες και ήταν αδιανόητη πριν μερικά χρόνια, ενώ τώρα αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε την αξία της για τη γη μας και για τους ανθρώπους μας. Το Καστελλόριζο δείχνει το παράδειγμα για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που μας καθηλώνουν οικονομικά μέσω της στρατηγικής της νοημοσύνης και της μαθηματικής σκέψης.

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Χωροταξικός Σχεδιασμός, Γεωστρατηγική και ΑΟΖ", 11/06/2013

Νίκος Λυγερός - Χωροταξικός Σχεδιασμός, Γεωστρατηγική και ΑΟΖ.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Χωροταξικός Σχεδιασμός, Γεωστρατηγική και ΑΟΖ". Αμφιθέατρο Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βόλος. Τρίτη 11 Ιουνίου 2013, ώρα: 19.00.

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού: "Ζεόλιθος και ορυκτός πλούτος" Κρήτη 9/6/2013

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού, Ζεόλιθος και ορυκτός πλούτος, Κρήτη 9-6-2013
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού: "Ζεόλιθος και ορυκτός πλούτος" Κρήτη 9/6/2013.

Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Βλάσση, Ηράκλειο Κρήτης 09/06/2013. 


Συνέντευξη Ν.Λυγερού στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης 10/06/2013

ΑΟΖ - Ζεόλιθος -- Συνέντευξη Ν.Λυγερού στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στον τηλεοπτικό σταθμό ''Νέα Τηλεόραση Κρήτης''
στις 10/06/2013.

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στο Radio 98.4, Γ.Σαχίνης 10/6/13

ΑΟΖ - Ζεόλιθος | Συνέντευξη Νίκου Λυγερού στο Radio 98,4, Γ Σαχίνης.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στην εκπομπή του Γ. Σαχίνη
Radio 98.4 στις 10/06/2013.

Η δύναμη της ελληνικής ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός: Η δύναμη της ελληνικής ΑΟΖ.
Η δύναμη της ελληνικής ΑΟΖ είναι όλο και εμφανέστερη. Πληθαίνουν πια οι επίσημες αναφορές σε αυτή όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε διεθνές. Και χρησιμοποιείται μάλιστα και ο μοχλός πίεσης εκ μέρους της Ελλάδας, για να αναδείξει ότι πλέον προχωρά και ότι δεν πρόκειται να παραμείνει καταπιεσμένη από την καθημερινή μιζέρια. Η ελληνική ΑΟΖ παρουσιάζεται πλέον ξεκάθαρα ως το όραμα της υψηλής στρατηγικής μας. Σιγά-σιγά οι Έλληνες που αγαπούν πραγματικά την πατρίδα μας καταλαβαίνουν ότι η ελληνική ΑΟΖ δεν είναι μόνο μια δήλωση πρόθεσης αλλά μια πραγματικότητα που ετοιμάζεται και που αλλάζει ριζικά τα δεδομένα. Αυτή η αποδοχή δεν είναι πια παθητική και ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει ενεργά σε αυτόν τον αγώνα της προώθησης της ΑΟΖ που άλλαξε ήδη την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό πρώτα αλλά και στο μυαλό των δικών μας που συνεχώς βομβαρδίζεται από στοιχεία δημοσιογραφικά, τα οποία είναι χειρότερα το ένα από το άλλο, λες και μόνο αυτά υπάρχουν πια στη χώρα μας. Αυτό γίνεται σε βαθμό που τίποτα το θετικό και το ουσιαστικό δεν προωθείται, αφού μόνο η καταστροφολογία πουλάει από ό,τι μας εξηγούν. Η πορεία της ελληνικής ΑΟΖ αν και καθυστερεί λόγω εσωτερικών τριβών και όχι εξωτερικών, είναι δυναμική και ορθολογική. Δεν έχει σταματήσει τα τελευταία δύο χρόνια και ακάθεκτα συνεχίζει την πορεία της μέσα στα πλαίσια του Ελληνισμού γιατί ξέρει την αξία της και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Η δύναμη της ελληνικής ΑΟΖ δεν προέρχεται μόνο από τον συμβολικό της χαρακτήρα. Τώρα όλοι ξέρουμε ότι η ελληνική ΑΟΖ εμπεριέχει υδρογονάνθρακες συμβατικούς και μη συμβατικούς και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες ακόμα κι αν τόσα χρόνια πολλοί έλεγαν ακριβώς το αντίθετο. Τώρα βλέπουμε ότι η αξιοποίηση θα γίνει με τρόπο στρατηγικό και αποτελεσματικό δίχως πολιτικάντικες εκδοχές διότι τις έχουμε βαρεθεί. Τώρα που αρχίζει η επόμενη επιβεβαιωτική γεώτρηση στην Κύπρο και βλέπουμε ότι το όραμα του Τάσσου Παπαδόπουλου ήταν αληθινό και πρακτικό αντιλαμβανόμαστε ότι το ίδιο θα γίνει στην Ελλάδα, διότι η πορεία του Ελληνισμού δεν σταματάει με τις δυσκολίες. Τώρα όλοι οι Ευρωπαίοι συνειδητοποιούν ότι η Ελλάδα έχει ικανότητες και προοπτικές που δεν έχουν διότι τώρα πιστεύει ότι μπορεί να παλέψει με τα οικονομικά προβλήματα λόγω της πίστης της στον εαυτό της. Τώρα βλέπουμε ότι η Ελλάδα το θέλει κι όταν το θέλεις μπορείς. Η δύναμη της ελληνικής ΑΟΖ εμφανίζεται όλο και πιο ισχυρή γιατί τα επιστημονικά, τα τεχνικά και τα πολιτικά δεδομένα προχωρούν δίχως να διαψευσθούν όπως συμβαίνει σε όλους όσους λένε διάφορα δίχως κατάρτιση. Η αλήθεια δεν πέφτει στις παγίδες της ρητορικής και στις κούφιες λέξεις. Η όλη υπόθεση είναι ιστορική και ζούμε αυτήν την περίοδο ιστορικές στιγμές δίχως να το συνειδητοποιούν οι περισσότεροι από εμάς που είναι πνιγμένοι μέσα σε μια καθημερινότητα της μιζέριας. Όμως ο πυρήνας υπάρχει πλέον και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει την αντίστασή του. Έτσι η πατρίδα μας θα ζήσει με την ΑΟΖ της.

Ισραήλ: Ο Κλάδος των Υδρογονανθράκων Έχει τις Καλύτερες Αμοιβές

Ισραήλ - Ο Κλάδος των Υδρογονανθράκων Έχει τις Καλύτερες Αμοιβές.
Ο κλάδος των υδρογονανθράκων στο Ισραήλ είναι ο καλύτερα αμειβόμενος κλάδος της οικονομίας, καθώς τα στελέχη του αποκομίζουν 5,5 φορές τον μέσο μισθό, όπως αποκάλυψε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Η υπηρεσία ανέφερε επίσης ότι οι μισθοί παρέμειναν σταθεροί στους τρεις πρώτους μήνες του 2013 στο Ισραήλ και είναι αυξημένοι κατά 1% από τον περσινό Οκτώβριο και μετά.

Ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, στην εκδήλωση «Economic Ideas Forum» που διοργάνωσε το Centre of European Studies

Ομιλία του Πρωθυπουργού Α Σαμαρά, στην εκδήλωση Economic Ideas Forum.
Τρίτον, και πιο σημαντικό: τον τελευταίο καιρό έχουν υπάρξει κάποιες πολύ σημαντικές ανακαλύψεις νέων φυσικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων, στην Ανατολική Μεσόγειο. Στις ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου έχουν ήδη εντοπισθεί και αναπτύσσονται τη στιγμή που μιλάμε. Αλλά υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ακόμη μεγαλύτερων αποθέματων στην Ελληνική ΑΟΖ, προς τα Νότια και Ανατολικά της Κρήτης και δυτικά στο Ιόνιο Πέλαγος, ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σικελία.

Έτσι, χρειαζόμαστε επειγόντως μια διττή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία:

- Πρώτον, μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική η οποία, μεταξύ άλλων, θα ενθαρρύνει τις χώρες μέλη να οριοθετηθούν τις ΑΟΖ τους, ώστε να μπορούν να κάνουν έρευνες και να αναπτύξουν τα πιθανά τους αποθέματα. Πρέπει να συμμορφωθούμε πλήρως με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και να αποφευχθεί κάθε μη παραγωγική πολιτική συμπεριφορά μεταξύ γειτονικών κρατών στην περιοχή.

- Δεύτερον, θα πρέπει να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες υποδομές που θα επιτρέψουν διαφοροποιημένες προμήθειες από το εξωτερικό και την αποτελεσματική κατανομή των πόρων και της ενέργειας σε όλη την Ευρώπη.

Θα σας δώσω ένα τελευταίο παράδειγμα: Διηπειρωτικοί αγωγοί σε δεσμεύουν με ένα συγκεκριμένο προμηθευτή. Ενώ το LNG – Το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο – επιτρέπει την ανεξαρτησία από οποιοδήποτε συγκεκριμένο προμηθευτή εφ ‘όσον έχουμε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ακτές σας και εγχώριους αγωγούς για τη μεταφορά του από τις ακτές στην ενδοχώρα μας.

Παρενόχληση στην ΑΟΖ της Κύπρου

Παρενόχληση στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Παρενόχληση μέσω ασυρμάτου από τουρκική φρεγάτα δέχθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης το νορβηγικό σεισμογραφικό σκάφος «Ramform Sovereign», το οποίο διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες για την Κυπριακή Δημοκρατία εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες και ενημέρωση των κυπριακών αρχών προς τις ελληνικές, το ερευνητικό πλοίο, που βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή περίπου 80 ναυτικά μίλια νότια - νοτιοδυτικά της Κύπρου, δέχθηκε δύο φορές κλήση μέσω ασυρμάτου από τουρκική φρεγάτα που έπλεε σε απόσταση περίπου 10 ναυτικών μιλίων πιο μακριά. Το μήνυμα που εξέπεμψε το τουρκικό πολεμικό σκάφος ανέφερε ότι το ερευνητικό πλοίο βρίσκεται σε περιοχή τουρκικών υδάτων και θα πρέπει να σταματήσει άμεσα τις εργασίες του και να απομακρυνθεί.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, ο κυβερνήτης του «Ramform Sovereign» απάντησε ότι κινείται σε περιοχή που έχει εκχωρηθεί για έρευνες από την Κυπριακή Δημοκρατία και η παρουσία του ερευνητικού σκάφους εκεί είναι απόλυτα σύννομη με τις πρόνοιες του διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η ενόχληση από την τουρκική φρεγάτα δεν επαναλήφθηκε και οι τρισδιάστατες έρευνες συνεχίζονται απρόσκοπτα από το πλοίο, που εξακολουθεί να κινείται στην ευρύτερη περιοχή. Το περιστατικό προκάλεσε κινητικότητα σε Λευκωσία και Αθήνα και οι κινήσεις τουρκικών πλοίων, που πάντως δεν προσέγγισαν περισσότερο στην περιοχή των ερευνών, παρακολουθούνται στενά.

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με Γιλμάζ

Εν τω μεταξύ, το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο έθεσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, στον Τούρκο ομόλογό του, Ισμέτ Γιλμάζ, σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε προς τον κ. Γιλμάζ ότι ορισμένες κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν βοηθούν καθόλου στη βελτίωση του κλίματος συνεργασίας και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αρχίζει η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο της Αφροδίτης

ΑΟΖ Κύπρου - Αρχίζει η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο της Αφροδίτης.
Αρχίζει σήμερα η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο Αφροδίτη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Το τρυπάνι θα φτάσει στα 5,607 μέτρα βάθος.

Σκοπός της γεώτρησης είναι η διακρίβωση του μεγέθους και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των κοιτασμάτων. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε 3-4 μήνες και τα τελικά θα γνωστοποιηθούν στο τέλος του 2013.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη για το φυσικό αέριο, που παρουσίασε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, την ίδια περίοδο θα μπουν και οι υπογραφές για το μνημόνιο συναντίληψης και τη συμφωνία για το έργο του τερματικού υγροποίησης με τη NOBLE.

Η τελική επενδυτική απόφαση για το τερματικό υγροποίησης αναμένεται να ληφθεί το τρίτο τρίμηνο του 2015. Εντός του 2014 θα έχουμε και νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ από τις εταιρείες TOTAL και ENI.

Η προπώληση του φυσικού αερίου θα γίνει αμέσως μετά την επιβεβαιωτική γεώτρηση. Το τρίτο τρίμηνο του 2018 θα έχουμε τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου στην Κύπρο, ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2019 θα έχουμε τις πρώτες εξαγωγές φυσικού αερίου από το τεμάχιο 12.

Σ.Κασίνης: "Όλα είναι έτοιμα"

Όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η επιβεβαιωτική γεώτρηση και ελπίζουμε πως όλα θα πάνε καλά» δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Σόλωνας Κασίνης.

Με τα επιβεβαιωτικά αποτελέσματα θα γνωρίζουμε, είπε, τις ποσότητες, θα μπορεί να οριστεί ως εμπορεύσιμο το κοίτασμα, και θα μπορέσει να προχωρήσει ο σχεδιασμός για το κέντρο υγροποίησης.

Όταν γνωρίζουμε πως θα πάει αυτή η γεώτρηση, πρόσθεσε, τότε θα υπογραφτεί και το μνημόνιο συναντίληψης για το τερματικό.

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: Ελληνική ΑΟΖ και Ζεολιθική περίοδος

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού στο Καστελλόριζο με θέμα Ελληνική ΑΟΖ και Ζεολιθική περίοδος.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:

"Ελληνική ΑΟΖ και Ζεολιθική περίοδος".

Αγορά Καστελλόριζου, Καστελλόριζο. Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013.

Οι φάροι της θάλασσας

Νίκος Λυγερός - Οι φάροι της θάλασσας.
Οι φάροι της θάλασσας δεν είναι αυτοί που νομίζεις γιατί αυτούς που ξέρεις είναι μόνο της ξηράς. Κι αν συνειδητοποιούσες πόσο σημαντική είναι η θάλασσα, θα μπορούσες να επινοήσεις την αξία των νησιών μας και ειδικά των ακριτικών. Τότε θα έφευγε η μιζέρια από πάνω σου και θα έβλεπες τι γη θάλασσας που είναι η Ελλάδα. Γιατί αν το ξεχάσεις, πώς θα νιώσεις ότι η θάλασσα είναι μια ασπίδα για τον Ελληνισμό που δεν είναι παρά μόνο μια άγονη γραμμή για την κοινωνία. Μάθε λοιπόν ότι κάθε φάρος της θάλασσας φωτίζει τις κυψέλες του Voronoi και το ψηφιδωτό που αποτελούν είναι η ελληνική ΑΟΖ. Δίχως αυτήν δεν συνεχίζεις το έργο της Ανθρωπότητας, γιατί αφήνεις τους άλλους να σε καταπατούν και να σου απαγορεύουν να έχεις κι εσύ ανθρώπινα δικαιώματα. Διότι τα νησιά δεν έχουν αλλάξει πορεία, είναι ακίνητα σαν τους φάρους για να δείξουν το μονοπάτι του χρόνου σε όσους προσέχουν το απέραντο γαλάζιο που δείχνει στους δικούς μας ότι δεν είναι μίζεροι κι ότι η αξιοπρέπειά τους δεν έχει περιορισμούς, όπως νομίζουν οι περισσότεροι, αλλά ζει με τα θεμέλια και το βάθος της σκέψης. Έτσι όσοι δεν μπορούν να το αντιληφθούν είναι μόνο και μόνο γιατί παραμένουν στην επιφάνεια των πραγμάτων δίχως να δίνουν σημασία στα νησιά. Ενώ αυτά είναι που προσφέρουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες για το μέλλον μας λόγω θάλασσας. Είναι τα σταθερά σημεία για τη δυναμική της θάλασσας που κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με μεγάλη ακρίβεια λόγω του βάθους των ιδεών πάνω στις οποίες βασίζονται οντολογικά. Έτσι τελεολογικά θα καταλάβεις ότι μπορείς κι εσύ να ανήκεις σε όσους αγωνίζονται για να υπάρχει μια τελεολογία που είναι άξια θαυμασμού για τους ανθρώπους που βλέπουν το μέλλον και μέσα στο παρελθόν γιατί ξέρουν ότι υπάρχει η μνήμη μέλλοντος που είναι ικανή να μας απελευθερώσει απ' τις δυσκολίες όσο κι αν πιστεύουμε ότι δεν ξεπερνιούνται. Γιατί το έργο συνεχίζεται για να δώσει προοπτικές ακόμα και στους αθώους.

Τι θα γίνει με τους υδρογονάνθρακες

Τι θα γίνει με τους υδρογονάνθρακες ΥΠΕΚΑ-Πρωθυπουργός.
Σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια αναμένονται το επόμενο διάστημα, ανέφεραν σήμερα πηγές του ΥΠΕΚΑ, με αφορμή την πρωινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο υπουργείο που είχε βασικό αντικείμενο την ενημέρωση για τα θέματα αυτά.

Εντός του Ιουνίου αναμένεται η κατακύρωση των διαγωνισμών για τις έρευνες σε τρεις περιοχές της δυτικής Ελλάδας (Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος, Κατάκολο) ενώ παράλληλα, σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εντολές, θα προχωρήσει άμεσα η στελέχωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων, που ιδρύθηκε με το ΠΔ 14/2012. Επίσης, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται η ολοκλήρωση της τεχνικής αξιολόγησης των σεισμικών ερευνών που έγιναν στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, προκειμένου το 2014, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση προς έρευνα θαλάσσιων περιοχών («οικοπέδων») σε πετρελαϊκές εταιρίες.

Για τις τρεις περιοχές που εκκρεμεί η κατακύρωση του διαγωνισμού είχαν εκφράσει ενδιαφέρον 11 εταιρείες του κλάδου των πετρελαίων. Οι αιτήσεις ανά περιοχή είναι:

Για την περιοχή Ιωάννινα

 1. Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc
 2. Energean Oil and Gas, Petra Petroleum, Schlumberger (strategic technical partner)
 3. Arctic Hunter Energy Inc., K.O. Enterprises Inc.
 4. Chariot Oil and Gas Limited


Για την περιοχή Πατραϊκός Κόλπος (Δυτικά)

1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner)
2. Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc


Για την περιοχή Κατάκολο

1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner)
2. Grekoil Energy Ventures LTD

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε κάθε περιοχή, μετά την πρώτη φάση της αξιολόγησης, έχουν μείνει από δύο εταιρίες / κοινοπραξίες που προχώρησαν στην κατάθεση των τελικών προσφορών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, στον Πατραϊκό Κόλπο τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών, στα Ιωάννινα 50 έως 80 εκατ. βαρέλια και στο Κατάκολο 3 εκατ. βαρέλια.

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων, σύμφωνα με το καταστατικό της, αναλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη διαχείριση για λογαριασμό του Δημοσίου των δικαιωμάτων στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, τη διαχείριση, έλεγχο και παρακολούθηση όλων των σχετικών συμβάσεων, τη διερεύνηση και αξιολόγηση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες, τη συγκέντρωση και επεξεργασία των στοιχείων που αποκτώνται κατά τη διάρκεια ερευνών, την εισήγηση προς την κυβέρνηση για παραχώρηση δικαιωμάτων αναζήτησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, τη χορήγηση των αδειών αναζήτησης υδρογονανθράκων, την προετοιμασία και διεξαγωγή των σχετικών διαγωνισμών κ.α.

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι 1 εκατ. ευρώ και η μετοχή είναι μία, υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και αμεταβίβαστη.

Τέλος, στο στάδιο της αξιολόγησης βρίσκονται τα δεδομένα που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες της νορβηγικής εταιρίας PGS, η οποία κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό, στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Τα δεδομένα θα παρουσιαστούν σε ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρείες και στόχος είναι η προκήρυξη των διαγωνισμών για έρευνες στις συγκεκριμένες περιοχές το 2014.

Ελληνική Δημόσια Εταιρεία Υδρογονανθράκων

Νίκος Λυγερός: Ελληνική Δημόσια Εταιρεία Υδρογονανθράκων.
Τώρα όσοι δεν πίστευαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει μπροστά, έχουν ένα πρόβλημα αντικειμενικό, διότι η ιστορία του μέλλοντος έρχεται να τους διαψεύσει με τον πιο δυναμικό τρόπο. Μετά την υπογραφή του Δικαίου της Θάλασσας από την πατρίδα μας το 1982 και την ψήφιση του κυρωτικού Νόμου από τη Βουλή των Ελλήνων το 1995, είχαμε την εντύπωση ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα στη χώρα μας. Και ενώ υπήρχε ο Νόμος περί Υδρογονανθράκων 2289/1995, δεν τον είχαμε αξιοποιήσει. Σιγά σιγά όμως τα πράγματα αλλάζουν και μπαίνουν στη θέση τους. Έτσι ήρθε και η τροπολογία του Νόμου 4001/2011, η οποία επέτρεψε επί του πρακτέου και τον διαγωνισμό για τις σεισμικές έρευνες, που έγιναν στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης από τη Νορβηγική Εταιρεία PGS και έληξε μετά από 120 μέρες και 12.431 Km. Για να ενισχυθεί ο Νόμος, εκδόθηκε στις 10/02/2012 το Προεδρικό Διάταγμα για το Δημόσιο Φορέα Υδρογονανθράκων, το οποίο εξασφαλίζει τα έσοδα για την Ελλάδα, αφού για το μετοχικό κεφάλαιο εκδίδεται μία μετοχή, ονομαστική υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία είναι αμεταβίβαστη, αλλά ακόμα και αυτό δεν επαρκούσε για μερικούς. Στις αρχές του 2013, άρχισε και έκλεισε ο διαγωνισμός για την επάνδρωση του επταμελούς διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Υδρογονανθράκων. Και πάλι όμως μερικοί αμφισβητούσαν την πρόθεση της δημιουργίας αυτής της εταιρείας, δίχως να αντιληφθούν τη στρατηγική επιλογή που είναι υψίστης σημασίας για την Ελλάδα. Τώρα με επίσημη ανακοίνωση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό ξέρουμε ότι σύντομα θα ιδρυθεί η Ελληνική Δημόσια Εταιρεία Υδρογονανθράκων. Αυτή η εταιρεία παρουσιάζεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχή εκμετάλλευση των φυσικών κοιτασμάτων της χώρας που μπορούν να δημιουργήσουν πλούτο. Έτσι, η εξέλιξη του θέματος της ΑΟΖ συνεχίζεται πρακτικά και μάλιστα σε εθνικό επίπεδο. Αν επιπλέον συνδυάσουμε αυτό το γεγονός με την άφιξη της πλατφόρμας εξόρυξης στο κοίτασμα Αφροδίτη στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, γίνεται κατανοητό σε όλους ότι η υψηλή στρατηγική της αξιοποίησης της ΑΟΖ μπαίνει σε εφαρμογή όλο και πιο βαθιά στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, όπου βρίσκονται η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτά τα βήματα είναι ιστορικά κι αν μερικοί τα απαξιώνουν είναι απλώς γιατί δεν τα είχαν σκεφτεί ποτέ στη ζωή τους, γιατί ήταν αδιανόητο γι’ αυτούς. Όμως το αδιανόητο, μετά το στάδιο της ουτοπίας, έγινε όραμα για το λαό μας και τώρα περνάμε στην πράξη, για να αλλάξουμε την πραγματικότητα που όλοι θεωρούσαν δεδομένη δίχως δυνατότητα αλλαγής. Η Ελλάδα όμως προχωρά με σταθερά βήματα προς την αξιοποίηση των Υδρογονανθράκων μέσω της ελληνικής ΑΟΖ κι όσοι δεν το πιστεύουν ακόμα δεν έχει και μεγάλη σημασία, γιατί δεν πρόκειται να παράγουν έργο για την Ελλάδα μας. Ενώ η πατρίδα μας χρειάζεται μόνο και μόνο έργα για να συνεχίσει να ζει ελεύθερη ως Ελληνισμός.

Α. Σαμαράς - Εντός των ημερών η ίδρυση Ελληνικής εταιρείας υδρογονανθράκων

Α. Σαμαράς - Εντός των ημερών η ίδρυση Ελληνικής εταιρείας υδρογονανθράκων.
Ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε την ίδρυση νέας εταιρίας υδρογονανθράκων, χαρακτηρίζοντας μεγάλη πρόκληση «τη διερεύνηση και την τεκμηρίωση της ύπαρξης των υδρογονανθράκων που μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ μεγάλο εθνικό οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό πλεονέκτημα για τον τόπο μας».

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Radio "Όμορφη Πόλη" 89.9fm , 03/06/2013

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο Radio Όμορφη Πόλη 89,9fm.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο Radio "Όμορφη Πόλη" 89.9fm, 03/06/2013. 

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "ΑΟΖ, Ζεόλιθος και Εθνική Στρατηγική"

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: ΑΟΖ, Ζεόλιθος και Εθνική Στρατηγική.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "ΑΟΖ, Ζεόλιθος και Εθνική Στρατηγική". Αίθουσα Συναυλιών "Εστίας Μουσών", Νάουσα. Παρασκευή 31 Μαΐου 2013.