Τα μεγέθη της ελληνικής ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός: Τα μεγέθη της ελληνικής ΑΟΖ και διαγράμματα Voronoi
Τα μεγέθη της ελληνικής ΑΟΖ είναι τόσο διαφορετικά από όλα τα άλλα που πρέπει κάθε φορά να εξηγούμε και στους επιφυλακτικούς, αλλά και στους μη ειδικούς τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Έτσι δίχως γνώσεις στα μαθηματικά, τα διαγράμματα Voronoi φαίνονται όχι μόνο αφαιρετικά αλλά και ακατανόητα. Γι’ αυτό το λόγο αρχικά υπήρχαν ακόμα και ειδικοί της ΑΟΖ που δεν ήξεραν πώς λειτουργούν. Ενώ στην ουσία τα διαγράμματα Voronoi όχι μόνο υποστηρίζουν εκ φύσης την έννοια της μέσης γραμμής, αλλά επιτρέπουν να αντιληφθούμε δυναμικά την έκταση της ελληνικής ΑΟΖ. Διότι δίχως αυτό το εργαλείο, επειδή η ΑΟΖ αγγίζει τεράστιες αποστάσεις λόγω των 200ΝΜ και δυσκολεύει την κλασική αντίληψη, έχουμε προβλήματα για τα μεγέθη. Επιπλέον η ΑΟΖ αλλάζει τα δεδομένα και για τα μικρά νησιά, ειδικά αυτά που βρίσκονται μακριά από όλα τα άλλα. Κλασικά θεωρούμε ότι δεν παίζουν μεγάλο ρόλο και κατά συνέπεια δεν είναι σημαντικά. Ενώ τα διαγράμματα Voronoi αποδεικνύουν την αξία τους μέσω της ΑΟΖ. Έτσι η εικόνα της Ελλάδας είναι ριζικά διαφορετική. Μάλιστα αυτή η ιδιότητα εξηγεί γιατί πολλά κράτη άργησαν να υπογράψουν το Δίκαιο της Θάλασσας. Έβλεπαν με επιφυλακτικότητα μια νομική έννοια μ’ ένα οικονομικό υπόβαθρο που δίνει τόσο μεγάλη σημασία στα νησιά σε όλες τις περιοχές του κόσμου δίχως καμιά εξαίρεση. Έτσι το παράδοξο για την Ελλάδα είναι ότι το πιο ισχυρό της σημείο για την ΑΟΖ δεν είναι η ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά η νησιώτικη. Διότι κάθε νησί συμβάλλει με την δική του γενικευμένη κυψέλη του Voronoi. Συνεπώς είναι τα ακριτικά νησιά που δίνουν την μεγαλύτερη έκταση στην ελληνική ΑΟΖ. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί με όλα αυτά τα νησιά στα οποία δεν δίνουμε αρκετή σημασία. Στρατηγικά πρέπει λοιπόν να ενισχύσουμε όλα αυτά τα νησιά, διότι στην ουσία είναι οι φάροι της θάλασσάς μας. Επιπλέον όταν είναι νησιά με κατοίκους πρέπει ακόμα πιο πολύ να τα προστατεύουμε. Το μάθημα των διαγραμμάτων Voronoi είναι απλό για κάθε ελληνική κυβέρνηση, να προσέχει σαν κόρη οφθαλμού όλα αυτά τα νησιά. Είναι θέμα υψηλής στρατηγικής κι όσοι δεν το ξέρουν ακόμα ας το μάθουν όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου


Νίκος Λυγερός, αξιοποίηση φυσικού πλούτου και περιβάλλον

Η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου δεν πρέπει να γίνεται ποτέ εις βάρος του πληθυσμού και του περιβάλλοντος, αλλιώς δεν έχει καμία διαχρονική αξία και κατά συνέπεια είναι μια πολυπλοκότερη μορφή εγκλήματος κατά της Ανθρωπότητας. Και καμιά οικονομική κατάσταση δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτήν την πράξη. Όταν επιπλέον συμβαδίζει με την επιπολαιότητα και την αλαζονεία, τότε πρέπει να πάψει όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί η καταστροφή μπορεί να είναι εκθετική. Επίσης δεν μπορούμε να μετατρέψουμε σε χρυσωρυχεία μια χρυσόσκονη που υπάρχει παντού, επειδή το επιτρέπει τεχνητά το χρηματιστήριο. Διότι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που το επέτρεψε μπορεί και να πάψει να το επιτρέπει, ενώ τα έργα και οι υποδομές θα υπάρχουν. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί με το εύκολο χρήμα που έχει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις πάνω στη γη μας, γιατί αυτή, θέλουμε δεν θέλουμε, είναι μοναδική και δεν μπορούμε να την αντικαταστήσουμε. Επιπλέον το να ακούμε για Ειδικές Οικονομικές Ζώνες με τεχνητά ορυχεία και λαθρομετανάστες είναι ένας συνδυασμός πάρα πολύ ύπουλος, ειδικά τώρα που είμαστε στην τελική φάση της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ. Διότι όλα τα κέρδη που προσφέρουν όλες αυτές οι τεχνητές λύσεις είναι απειροελάχιστα σε σχέση με τις δυνατότητες που έχει η ελληνική ΑΟΖ. Άρα είναι απλώς απαράδεκτο να επενδύουμε σε λύσεις που καταστρέφουν το εργατικό δυναμικό και το περιβάλλον την ώρα που οι στρατηγικές επενδύσεις βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που βλέπουμε στην κυπριακή ΑΟΖ με το μοντέλο το νορβηγικό. Πρέπει λοιπόν να κοιτάξουμε πιο σοβαρά και σίγουρα πιο ορθολογικά τα πράγματα, για να μην καταστρέψουμε κατά λάθος περιοχές σαν την Θράκη, την Ανατολική Μακεδονία ή ακόμα και την Πελοπόννησο, ειδικά τώρα που όλος ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει την αξία και το βάθος της ελληνικής ΑΟΖ, διότι το πολιτικό κόστος θα είναι άμεσο και χωρίς καμία διόρθωση. Η Ελλάδα μας άντεξε τόσους κατακτητές και είναι ακόμα εδώ όμορφη και άθικτη, δεν είναι σε μας που ανήκει ο ρόλος να την καταστρέψουμε με τις ίδιες τις πράξεις μας την ώρα που αρχίζουμε το μεγάλο άνοιγμα. Διότι ο ορυκτός μας πλούτος είναι πάνω από όλα το φυσικό αέριο.

Άλλο ΑΟΖ, άλλο…

Νίκος Λυγερός, ΑΟΖ και ΕΟΖ
Είναι απίστευτο κι όμως αληθινό υπάρχουν ακόμα πολιτικοί που μπερδεύουν τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Αυτό όμως δεν είναι το χειρότερο. Το χειρότερο είναι ότι προωθούν τις ΕΟΖ που ξέρουμε ότι καταπατούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Θεωρώντας ότι έχουν να παίξουν ένα ρόλο στον τομέα της ενέργειας και της ναυτιλίας, ενώ είναι κατεξοχήν τομέας που σχετίζεται άμεσα με την ΑΟΖ. Επιπλέον ξέρουμε ότι οι ΕΟΖ που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μόνο αυτές που προϋπήρχαν πριν την ένταξη της Πολωνίας και της Ουγγαρίας και θα έχουν κλείσει όλες το 2017 το αργότερο. Όλοι βλέπουμε ότι αυτές οι ΕΟΖ δημιουργούν και ανισότητες στο εργατικό δυναμικό με το πρόσχημα της ελευθερίας της αγοράς. Διότι σε αυτές τις ΕΟΖ οι εργάτες δεν έχουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα. Υπάρχουν εύκολες και πολλές απολύσεις και χρησιμοποιούν συμβόλαια δίχως καμιά ασφάλεια και σταθερότητα. Διότι ο αρχικός τους στόχος δεν είναι οι εργάτες, αλλά το κέρδος δίχως καμιά ασφάλεια για τους ανθρώπους μας. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαριστεί το όλο το πλαίσιο, διότι σε μία δύσκολη οικονομική κατάσταση, όπου όλοι μας ψάχνουμε νέες ιδέες για την ανάπτυξη δεν πρέπει να έχουμε αμφιλεγόμενες εκφράσεις που δεν ανταποκρίνονται στην οικονομική πραγματικότητα και βέβαια που δεν σέβονται το εργατικό δυναμικό. Μόνο η ΑΟΖ έχει την ιδιότητα και την ικανότητα να προσφέρει στην Ελλάδα το πλαίσιο της ανάκαμψης που επιτρέπει μια ουσιαστική ανάπτυξη. Κάθε ανάμειξη λοιπόν με τις ΕΟΖ είναι απλώς επικίνδυνη και στο οικονομικό επίπεδο και στο πολιτικό, αφού δεν συμβαδίζει με το όλο πλαίσιο που προσπαθεί να αναπτύξει η χώρα για να βγει από αυτήν την οικονομική κατάσταση που καταπιέζει ακόμα όλους τους δικούς μας. Όσοι παίζουν λοιπόν πάνω στην ανάμειξη των εννοιών θα υποστούν σύντομα ένα πολιτικό κόστος, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η πατρίδα μας δεν πρέπει να υποστεί μια προσφυγή εναντίον της λόγω καταπάτησης του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες.

Αναφορά του Ζαχαρία Κούλια στην ΑΟΖ του Τάσσου

Ζαχαρίας Κούλιας, Νίκος Λυγερός, Τάσσος Παπαδόπουλος, ΑΟΖ

Αναφορά του Ζαχαρία Κούλια, Βουλευτή Αμμοχώστου,
στην ΑΟΖ του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Εξελίξεις υδρογονανθράκων και Στοχασμοί

Σεισμικές έρευνες της εταιρείας PGS και έρευνες από Γαλλία
Σε όσους δεν πιστεύουν στις εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων, παραθέτουμε τα εξής στοιχεία: Το εμπορικό άνοιγμα του κοιτάσματος Tamar το 2013, θα επηρεάσει τις αγορές. Ενώ το κοίτασμα Leviathan θα ανοίξει εμπορικά το 2016. Στο Ισραήλ, το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο της επιλογής πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις για την αξιοποίησή του και οι βιομηχανίες θα συμβάλλουν σε αυτή την επιλογή. Προετοιμάζονται για όλες τις απαραίτητες μετατροπές για να περάσουν από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο. Αυτές οι διαδικασίες θα προσφέρουν ενεργειακά στο Ισραήλ ήδη 130 δισεκατομμύρια $ και θα μειωθούν ταυτόχρονα οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 195 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή το ανάλογο από τη χρήση των αυτοκινήτων στο Ισραήλ για 14 χρόνια. 

Εμπορικό άνοιγμα του κοιτάσματος Tamar
Για την αξιοποίηση του Leviathan το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει ως στρατηγικό έταιρο την αυστραλιανή εταιρεία Woodside, η οποία έχει κεφάλαιο 28 δισεκατομμύρια. Ταυτόχρονα η εταιρεία Noble με το κοίτασμα Αφροδίτη θα μετατρέψει την Κύπρο σε χώρα εξαγωγής για το φυσικό αέριο, γι’ αυτό το λόγο θα κάνει νέες γεωτρήσεις το 2013. Εξετάζουν την Κύπρο και το Ισραήλ για Onshore LNG και FLNG στα κοιτάσματα Tamar και Leviathan. Βέβαια αυτά τα δεδομένα είναι σχεδόν άγνωστα στην Ελλάδα, όπου ακόμα αναρωτιόμαστε τι πρέπει να κάνουμε στον τομέα των υδρογονανθράκων και αν είναι αλήθεια ότι υπάρχουν στην ελληνική ΑΟΖ.

Εχουμε ήδη στη διάθεσή μας γεωλογικές αναλύσεις που αποδεικνύουν την ύπαρξη υδρογονανθράκων, φυσικού αερίου, πετρελαίουΣτην πραγματικότητα, αν εξετάσουμε μερικά δεδομένα που μας αφορούν άμεσα θα συνειδητοποιήσουμε όλοι μας τη σπουδαιότητα της κατάστασης και ειδικά Νότια της Κρήτης. Διότι εκτός από τα σεισμικά της εταιρείας PGS και τις έρευνες της Γαλλίας, έχουμε ήδη στη διάθεσή μας γεωλογικές αναλύσεις που αποδεικνύουν ότι δεν έχουμε μόνο θεωρητικές αναλογίες. Διότι όταν εξετάζουμε προσεχτικά το μεγάλο αντίκλινο στα βαθιά νερά των ορίων του Δέλτα του Νείλου, οι διαρροές αερίου μέσω των ρηγμάτων των κλασσικών ψαμμιτικών ιζημάτων του Μεσσηνίου είναι ιδιαίτερα ορατές, τουλάχιστον για αυτούς που θέλουν να τις δουν επιστημονικά. Οι υδρογονάνθρακες στην ελληνική ΑΟΖ είναι μια πραγματικότητα, απλώς ήρθε η ώρα να γίνει και η ελληνική ΑΟΖ μια πραγματικότητα για τον ελληνικό λαό. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο τα άτομα που δεν βλέπουν τίποτα πέρα από τον ορίζοντα. Τα δεδομένα είναι εδώ. Τώρα πρέπει και η πολιτική απόφαση να είναι εδώ.


Το κοίτασμα Leviathan θα ανοίξει εμπορικά το 2016

Το κοίτασμα Αφροδίτη θα μετατρέψει την Κύπρο σε χώρα εξαγωγής φυσικού αερίου

Όταν γράφουμε ιστορία

Νίκος Λυγερός, Ελληνική ΑΟΖ και Ελληνισμός
Όταν γράφουμε ιστορία σπάνια το συνειδητοποιούμε, διότι το παρόν είναι τόσο ισχυρό που δεν βλέπουμε ούτε το παρελθόν, ούτε το μέλλον κι έχουμε την εντύπωση ότι υπάρχουν μόνο οι στιγμές που έρχονται η μία μετά την άλλη, δίχως ν’ αλλάζει τίποτα. Τότε ξεχνάμε τη συσσωρευτική ιδιότητα του χρόνου που καταφέρνει να συνδυάσει τα απειροελάχιστα για να τα μετατρέψει σε ακέραιες μονάδες. Αν είχαμε μελετήσει τη μοναδολογία του Leibniz ή τα θεωρήματα Robinson στη μη συμβατική ανάλυση τότε θα επινοούσαμε με μεγαλύτερη σιγουριά την επόμενη πραγματικότητα και δεν θα είχαμε τόσο διστακτικές κινήσεις που φαίνεται σ’ έναν παρατηρητή που δεν έχει έμπειρο μάτι, απλώς σαν κινήσεις του τύπου Brown που δεν οδηγούν πουθενά.

Η πορεία της ελληνικής ΑΟΖ είναι ανάλογη και εκμεταλλεύεται στο έπακρον τη συσσωρευτική ιδιότητα του χρόνου, για να πετύχει τους στόχους της, δίχως να δίνει την εντύπωση ότι γίνεται τίποτα το εντυπωσιακό. Ενώ το εντυπωσιακό είναι ακριβώς αυτό. Ενώ δεν φαίνεται τίποτα, σιγά σιγά όλα τα κομμάτια του νοητικού puzzle μπαίνουν στη θέση τους, για να δημιουργήσουν την μεγάλη εικόνα που δεν είναι παρά η νοητική χάρτα της ελληνικής ΑΟΖ. Κι αν εσύ έχεις την ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα κρύβεται κάτω από τον ήλιο, όπως κι όλοι όσοι πιστεύουν στο Θεό, στην πραγματικότητα δεν αντιλαμβάνεσαι ότι ζεις ήδη κομμάτια από την επόμενη πραγματικότητα, γιατί δεν μπορείς να βάλεις ένα ξεκάθαρο σημείο αναφοράς. Σκέψου όμως τη φύση και πρόσεξε την έννοια της μεταμόρφωσης, η οποία σε καθημερινή βάση δεν αλλάζει τίποτα, ενώ αλλάζει συνεχώς και στην τελική αλλάζουν τα πάντα. Τώρα πια όλος ο κόσμος μιλά για την ΑΟΖ, δίχως να θυμάται ακριβώς από πότε το κάνει και το πιο σημαντικό ακόμα, γιατί πριν δεν το έκανε. Η πραγματικότητα της ελληνικής ΑΟΖ είναι πλέον τόσο δυνατή που κανένας πολιτικός δεν μπορεί να της αντισταθεί ακόμα και να το ήθελε, διότι τώρα βλέπει το πολιτικό κόστος επί του πρακτέου. Και αν υπάρχουν ακόμη κάποιες φωνές που τον κατηγορούν είναι απλώς οι ραγιάδες που δεν μπορούν να φανταστούν την αλλαγή φάσης που προκαλεί η ύπαρξή της στην πραγματικότητα. Και βέβαια αυτές οι φωνές δεν έχουν διαβάσει καν το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως άλλοι δεν είχαν διαβάσει το Σχέδιο Ανάν και είχαν και άποψη. Όμως οι νεκροθάφτες του Ελληνισμού δεν έχουν γεννηθεί. Ο Ελληνισμός είναι ακόμη ζωντανός, διότι σε κάθε δύσκολη στιγμή είναι ικανός να δει μέσα στο χρόνο την επόμενη πραγματικότητα.

Το έργο της επιτροπής

Το έργο της επιτροπής της ΑΟΖ [Φώσκολος, Κασσίνης, Κονοφάγος, Νίκος Λυγερός, Καρυώτης, Μαρκεζίνης, Φωκιανού]
Όταν εξετάζουμε την πρόοδο του θέματος της ΑΟΖ, πρέπει να ομολογήσουμε ότι αν δεν υπήρχαν άνθρωποι που παλεύουν τόσα χρόνια αλλά και νέοι πολιτικοί που ξέρουν να είναι αποτελεσματικοί, δεν θα είχαμε αυτά τα δεδομένα και βέβαια δεν θα ήμασταν σε αυτή την τελική φάση για τη θέσπιση. Δίχως την επιμονή ανθρώπων σαν τους Σ. Κασσίνη, Η. Κονοφάγο και Α. Φώσκολου δεν θα υπήρχε το υπόβαθρο για να λειτουργήσει το πολιτικό σκέλος του Χ. Λαζαρίδη και το νομικό πεδίο του Α. Συρίγου, για να αναπτύξουμε τα νοητικά σχήματα της υψηλής στρατηγικής που χρειάζεται η ελληνική ΑΟΖ για να γίνει πραγματικότητα. Δίχως αναλύσεις επιστημονικές και τεχνικές, με την υποστήριξη του ανώτατου επιπέδου, απλά δεν θα υπήρχαν τα νέα δεδομένα που προκαλούν την αλλαγή φάσης στον τομέα της θεωρίας παιγνίων. Για να αποφύγουμε τα προβλήματα τα κλασικά της θεωρίας αποφάσεων, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε συμβατικά με τον παραδοσιακό τρόπο που οδηγεί στις αδιεξόδους που γνωρίζαμε τόσα χρόνια, γιατί δεν ακολουθήσαμε τη μοναχική φωνή του Θ. Καρυώτη, την ανορθόδοξη προσέγγιση του Β. Μαρκεζίνη και την καινοτομία της Τ. Φωκιανού. Επιπλέον κανένας δεν είχε δώσει ποτέ σημασία στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων, ενώ εκεί βρίσκονται οι καλύτεροι ειδικοί του τομέα, που έχουν μία βιωματική τεχνογνωσία, λόγω της εμπειρίας τους. Όλα γίνονταν σαν να μην υπήρχε κανείς ειδικός του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ενώ τώρα όλα έχουν αλλάξει, διότι θεωρούμε ότι πρέπει να αναδείξουμε και να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις ικανότητές τους προς όφελος της πατρίδας μας, που έχει τόσες δυσκολίες αυτήν την περίοδο. Με το έργο της επιτροπής αντιλαμβανόμαστε όλοι τη σημασία και την αξία της ελληνικής ΑΟΖ. Το παράδειγμα της Κύπρου έχει μόνο αρχίσει να λειτουργεί, διότι όλοι ξέρουμε ότι είναι αποτελεσματικό και ότι είναι η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε, για να περάσουμε από το de facto στο de jure για την ελληνική ΑΟΖ, διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προσεγγίσουμε τους στρατηγικούς επενδυτές και τα ερευνητικά κέντρα που γνωρίζουν τις επιπτώσεις της δράσης μας. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να περιμένει άλλο. Μπορεί με τις δικές της δυνάμεις να προχωρήσει στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη.

Στρατηγική πολιτική

Νίκος Λυγερός, ΑΟΖ Ελλάδας-Στρατηγική πολιτική
Τα προβλήματα που μας καταπιέζουν αυτήν την περίοδο δείχνουν πόσο σημαντική είναι η στρατηγική πολιτική και πόσο μας καθυστερεί η πολιτική στρατηγική που εξετάζει συνεχώς το πολιτικό κόστος, πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση εθνικής αξίας. Το πρόβλημα είναι γενικότερο σε μια δημοκρατία, όπου υπάρχουν εξ ορισμού πολλά κόμματα, διότι τα περισσότερα είναι ικανά μόνο και μόνο για πολιτική και η στρατηγική που χρησιμοποιούν είναι μόνο εκφυλισμένη, γιατί την εκμεταλλεύονται μόνο για λόγους εκλογικούς δίχως να υπάρχει καμιά προοπτική να επιτευχθεί το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Για τον απλό λόγο ότι δεν αποτελεί ένα ενδιάμεσο αλλά τον τελικό στόχο. Ενώ η στρατηγική πολιτική συνδυάζει τα δεδομένα και τα σχήματα της μικροπολιτικής, για να αναπτύξει ορθολογικά την υψηλή της στρατηγική που θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της μέσα σ' ένα πλαίσιο ανοιχτής δομής, όπου κάνουμε χρήση της θεωρίας παιγνίων και δεν πιστεύουμε πια ότι είμαστε οι μοναδικοί παίκτες τους οποίους δεν επηρεάζει το παίγνιο των άλλων. Και μόνο όταν μπορούμε να αποβάλουμε από τη σκέψη μας τις κινήσεις για εσωτερική κατανάλωση μπορούμε να προσφέρουμε ουσιαστικά στην πατρίδα μας. Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται και το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ, το οποίο είναι εκ φύσης εθνικό και βέβαια υπερκομματικό. Και γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να λειτουργήσουμε ορθολογικά ως Ελλάδα, για να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε με την πρέπουσα στρατηγική πολιτική που δεν πρέπει να επηρεάζεται από πολιτικάντικες τάσεις που έχει ο καθένας μας, όταν δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης. Η στρατηγική πολιτική δεν είναι για όλους στη διαχείριση της, διότι αποσκοπεί σε όλο το λαό μας και χρειάζεται απαραίτητα τεχνικές, τακτικές που είναι ενσωματωμένες σε μία ολιστική προσέγγιση. Δεν κοιτάζουμε στη στρατηγική πολιτική τις λεπτομέρειες της πολιτικής αλλά την μεγάλη εικόνα της στρατηγικής για να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε το μέλλον και όχι να επαναπαυόμαστε στα κεκτημένα του παρελθόντος. Η ελληνική ΑΟΖ έχει τόση μεγάλη αξία που δεν μπορεί να εγκλωβιστεί σε στενά κλασικό πλαίσιο που έχουν συνηθίσει πολλοί πολιτικάντηδες. Πρέπει για την Ελλάδα να υπάρχει μια ορθολογική διαχείριση και αυτό μπορεί να γίνει μόνο και μόνο με την υψηλή στρατηγική της στρατηγικής πολιτικής.

Έσοδα από Αναμενόμενα Κοιτάσματα Υδρογονανθράκων Ελληνικής ΑΟΖ και Ανταγωνισμός για την Προσέλκυση Ερευνητικών Επενδύσεων

Τυπικα μεριδια κρατων απο συμβασεις αξιοποιησης κοιτασματων - ΑΟΖ Ελλαδας Κυπρου
Η μοιρασιά από τα μελλοντικά έσοδα των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μεταξύ του ελληνικού κράτους και των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι μία διαπραγμάτευση που πρέπει να κερδηθεί πάση θυσία στη χώρα μας. Ως τεχνοκράτες και επιστήμονες δεν πιστεύουμε σε πολιτικά συνθήματα που λένε ότι τα παραπάνω έσοδα θα ξεπουληθούν οπωσδήποτε ή ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που κατοικείται αποκλειστικά από ξεπουλημένους κατοίκους. Πιστεύουμε ότι στη χώρα μας έχουν απομείνει πάρα πολλοί, άξιοι και έντιμοι πολίτες που μπορούν πράγματι να βγάλουν την Ελλάδα από τον οικονομικό βούρκο αρκεί να τους αφήσουμε να το πραγματοποιήσουν. Aς αφήσουμε λοιπόν τα πολιτικάντικα κι ας κοιτάξουμε συστηματικά τα τεχνικά δεδομένα του τομέα των υδρογονανθράκων, για να αναλύσουμε ορθολογικά την κατάσταση και να πάρουμε τις πρέπουσες στρατηγικές αποφάσεις για το μέλλον της πατρίδας μας. Μέχρι τη δεκαετία του 1960 η παγκόσμια έρευνα κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου διεξαγόταν μόνο από ένα μικρό αριθμό μεγάλων εταιρειών πετρελαίου. Στην ουσία ήταν σχεδόν ένα ολιγοπώλιο. Σήμερα περισσότερες από 300 εταιρείες πετρελαίου διεξάγουν έρευνες κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε περισσότερες από 150 χώρες. Τα πράγματα λοιπόν έχουν αλλάξει ριζικά και πρέπει να το έχουμε στο νου μας την ώρα της διαπραγμάτευσης, αλλιώς μπορούμε εύκολα να πέσουμε σε παγίδες. Η έρευνα για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου πραγματοποιείται βάσει συγκεκριμένων Συμβάσεων Μίσθωσης και Παραχώρησης δικαιωμάτων από την Κυβέρνηση προς τις πετρελαϊκές εταιρείες. Στην Ελλάδα, oι όροι και οι προϋποθέσεις των εν λόγω Συμβάσεων ορίζονται από το Νόμο 2289/1995 με την τροποποίηση 4001/2011 και εξειδικεύονται μέσω διαπραγματεύσεων ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των περιοχών (χερσαία ή θαλάσσια, εύκολη ή δύσκολη γεωλογία). Έτσι μία σημαντική πτυχή των παραπάνω ρυθμίσεων αφορά το ύψος του μισθώματος και του αντίστοιχου φόρου εισοδήματος από τα οποία σε τελική ανάλυση καθορίζεται το συνολικό μερίδιο εσόδων του Δημοσίου (Government Take) και το αντίστοιχο μερίδιο εσόδων της εταιρείας (Company Take). Σε γενικές γραμμές το μερίδιο του κράτους (Government Take) από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων ορίζεται ως το συνολικό μερίδιο της χώρας από τα κέρδη ή έσοδα των υδρογονανθράκων που δεν συνδέονται με την ανάκτηση του κόστους της επένδυσης. Ανάλογα λοιπόν με τα χαρακτηριστικά (θαλάσσιο βάθος, εύκολη ή δύσκολη γεωλογία) της παραχωρηθείσης θαλάσσιας περιοχής (οικοπέδου) καθορίζονται και όροι προκήρυξης διαγωνισμού προς υποβολή προσφορών εκ μέρους των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι όροι αυτοί είναι εκείνοι που κατά κύριο λόγο καθορίζουν των επιμερισμό των μελλοντικών εσόδων από τυχόν παραγωγή υδρογονανθράκων, δηλαδή όταν το κοίτασμα είναι εμπορεύσιμο βέβαια. Επειδή ο ανταγωνισμός στην προσέλκυση επενδύσεων σε παγκόσμια κλίμακα είναι πολύ μεγάλος υπάρχει ανάγκη ο επιμερισμός των εσόδων αυτών να είναι κι αυτός ανταγωνιστικός. Σε παγκόσμια κλίμακα το μέσο συνολικό μερίδιο εσόδων του Δημοσίου από εκμετάλλευση κοιτασμάτων είναι της τάξης του 64%. Μάλιστα τα μερίδια (Government Take) των περισσοτέρων κρατών βρίσκονται μεταξύ 40% και 84%.

Τυπικα μεριδια κρατων απο συμβασεις αξιοποιησης κοιτασματων - ΑΟΖ Ελλαδας Κυπρου
Ως γνωστόν οι κυβερνήσεις ανταγωνίζονται στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων πετρελαϊκών εταιρειών, αλλά η διαφοροποίηση αυτή των όρων παραχώρησης δεν οφείλεται μόνο στον ανταγωνισμό, αλλά κυρίως στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επενδυτικού κινδύνου που παρουσιάζει κάθε χώρα. Αυτός ο κίνδυνος υπολογίζεται με διάφορες παραμέτρους, μεταξύ των οποίων είναι κι η γεωλογική δυσκολία, αλλά όχι μόνο αφού υπάρχει και το θέμα της πολιτικής αστάθειας. Η διαφοροποίηση των όρων παραχώρησης εξαρτάται από τα γεωλογικά χαρακτηριστικά των χωρών και ιδιαιτέρως ορισμένων περιοχών, από το κόστος εντοπισμού και ανακάλυψης κοιτάσματος, το θαλάσσιο βάθος, το μέγεθος του κοιτάσματος και την αναμενόμενη ποσότητα και ποιότητα των υδρογονανθράκων. Πιο κάτω βλέπουμε την διαφοροποίηση που διαπιστώνεται σήμερα στα κρατικά μερίδια που έχουν σχέση με χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ανατολικό Τιμόρ. Να σημειώσουμε ότι η περίπτωση του Ανατολικού Τιμόρ είναι μία από αυτές που ταιριάζουν περισσότερο με την περίπτωση της Υπεράκτιας Νότιας Κρήτης.

Επιμερισμος παραγομενου βαρελιου κρατους-αναδοχου εταιρειας σε δυσκολη θαλασσια περιοχη

Επειδή στην Ελλάδα οι μεγάλοi στόχοι αναμένεται να εντοπιστούν σε μεγάλα θαλάσσια βάθη μεταξύ 1.000 και 3.500 μέτρων θαλάσσιου βάθους, όπου το κόστος ανάπτυξης και παραγωγής θα είναι υψηλά παραθέτουμε πιο κάτω την εικόνα που θα μπορούσε να έχει μία τέτοια περίπτωση στον επιμερισμό των εσόδων ανά βαρέλι.

Και οι αντοχές έχουν όρια

Νίκος Λυγερός: Και οι αντοχές έχουν όρια

Και οι αντοχές έχουν όρια
μην το ξεχάσεις
για να μην χάσεις
την ευκαιρία
να αποφασίσεις
το πρέπον
την ώρα της ανάγκης
διότι ο λαός μας
δεν ξέρει
ούτε να περιμένει
ούτε να γονατίζει
κι όταν βλέπει
ότι τελειώνουν
τα πάντα
τότε αρχίζει
την αντεπίθεση
και κανένας
εχθρός ή ραγιάς
δεν τον άντεξε ποτέ
όταν το χέρι του
αφήνει την ασπίδα
και πιάνει το σπαθί
γιατί δε μπορεί να ζει
παρά μόνο ελεύθερος.

Ο αγώνας του Τάσσου

Νίκος Λυγερός: Ο αγώνας του Τάσσου
Στην Κύπρο ο αγώνας εναντίον του Σχεδίου Ανάν δεν έχει τελειώσει κι αν το κατάλαβαν οι πιο παλιοί, πρέπει να το καταλάβουν και οι πιο νέοι. Όσοι πάλεψαν μαζί με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ενώ δεν τον στήριξαν στις εκλογές, πρέπει να καταλάβουν ότι ήρθε η στιγμή να τον δικαιώσουν. Δεν είναι ποτέ αργά για να τιμήσεις έναν ηγέτη που δεν πρόδωσε την πατρίδα του, ενώ άλλοι θα το είχαν κάνει με μια αφάνταστη ευκολία και δίχως ενοχές. Δεν είναι ποτέ αργά για να μπεις στη μάχη, όταν υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη. Αν η Κύπρος ζει τώρα είναι χάρη μόνο και μόνο στο πνεύμα του Τάσσου, γιατί κανένας άλλος δεν έδωσε τόσα πολλά στο χρυσοπράσινο φύλλο. Κανένα κομματόσκυλο δεν προσέφερε τίποτα στη μικρή Κύπρο. Άρα κάποιος πρέπει να πει φτάνει στα ψέματα που οδήγησαν την Κύπρο, όπου βρίσκεται τώρα.

Και το μονοπάτι είναι απλό. Η Κύπρος θα ξεπεράσει όλα τα εμπόδια της με μια σωστή διαχείριση των κοιτασμάτων της στην ΑΟΖ της. Όλα τα άλλα είναι πολιτικάντικες λεπτομέρειες που δεν οδηγούν πουθενά. Η Κύπρος χρειάζεται ανθρώπους που δούλεψαν με τον Τάσσο και που δουλεύουν με το πνεύμα του. Όσοι θέλουν να μάθουν τι μπορεί να γίνει στο μέλλον ας εξετάσουν το έργο του παρελθόντος. Ποιος απέρριψε το Σχέδιο Ανάν και ποιος το προωθούσε; Ποιος έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ποιος δεν το ήθελε; Ποιος έβαλε την Κύπρο στην Ευρωζώνη και ποιος άλλαξε γνώμη, ενώ ήταν αντίθετος; Ποιος υπέγραψε το σύμφωνο με το Λίβανο και όλοι οι άλλοι το έμαθαν μόνο εκ των υστέρων; Ποιος υπέγραψε τη γαλλοκυπριακή συμμαχία και ποιος την πάγωσε; Όλα αυτά είναι δεδομένα και γεγονότα, όχι θεωρητικές εκτιμήσεις για το μέλλον. Ας τα μελετήσουμε όλοι αντικειμενικά για να καταλάβουμε επιτέλους το πνεύμα του Τάσσου και να συνεχίσουμε τον αγώνα του για την Κύπρο, δίχως να πέσουμε στην παγίδα της κομματικής αντιπαράθεσης που δεν προσφέρει τίποτα ούτε στους Κύπριους, ούτε στους πρόσφυγες, στους εγκλωβισμένους και στην υπόθεση των αγνοουμένων. Για να συνεχιστεί το έργο χρειάζεται στρατηγική αλλά και κότσια. Απλώς για να μην το ξεχάσουμε την ώρα της επιλογής.

ΑΟΖ και διαπραγματεύσεις

Νίκος Λυγερός: ΑΟΖ και διαπραγματεύσεις
Μετά τη θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ πρέπει να ασχοληθούμε εντατικά με το θέμα της οριοθέτησης μέσα στο πλαίσιο του Δικαίου της Θάλασσας. Αυτό το στάδιο είναι πολύ σημαντικό σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε πρακτικό. Σε εθνικό διότι δείχνει σε όλους την αξία και την ικανότητα της ομάδας που αντιπροσωπεύει την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις. Σε πρακτικό διότι το πεδίο πρέπει να είναι ξεκάθαρο, για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε στρατηγικούς επενδυτές στην ΑΟΖ. Επιπλέον σε αντίθεση με την θέσπιση, οι οριοθετήσεις γίνονται πάντα με διμερείς σχέσεις, κατά συνέπεια οι διαπραγματεύσεις είναι απαραίτητες. Σε αυτή τη φάση πρέπει να λειτουργήσουμε στρατηγικά και πάντα βέβαια στο πλαίσιο που προβλέπουν τα άρθρα του Δικαίου της Θάλασσας. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να κάνουμε μια ανάμειξη μεταξύ ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την ευελιξία της ΑΟΖ ως οικονομική έννοια. 

Πρέπει επίσης να μην πέσουμε στην παγίδα της λεγόμενης συνολικής επίλυσης με πολλά κράτη, διότι αυτή η διαδικασία επιτρέπει τα πάντα λόγω της θεωρίας παιγνίων. Οι στρατηγικές συμπεριφορές είναι σε αυτό το πλαίσιο τόσο πολύπλοκες που το τελικό αποτέλεσμα είναι ριψοκίνδυνο. Πρέπει να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες και στη συνέχεια η εξόρυξη και η εκμετάλλευση έχουν ανάγκη μόνο και μόνο μία οριοθέτηση στη περιοχή ενδιαφέροντος. Συνεπώς δεν υπάρχει καμιά ανάγκη να γίνουν ταυτόχρονα οριοθετήσεις σε ένα γενικό πλαίσιο. Επίσης κάθε οριοθέτηση είναι ανεξάρτητη από τις προηγούμενες και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δεδικασμένο. Ακόμα και αν προωθηθεί σε γενικό πλαίσιο η χρήση της μέσης γραμμής δεν πρέπει να εισχωρήσουμε σε μια γενική διαπραγμάτευση, διότι τα πράγματα μπορούν ν' αλλάξουν πολύ γρήγορα, ειδικά αν υπάρξει ένα πεδίο δράσης για τους νομικούς από τα διάφορα κράτη. Πρέπει λοιπόν να είμαστε συγκεκριμένοι και να παραμείνουμε σ' ένα ξεκάθαρο τοπίο για τις διαπραγματεύσεις των οριοθετήσεων, διότι γνωρίζουμε ήδη ότι όταν βιαζόμαστε και βάζουμε μαζί πολλές έννοιες πάνω στην ίδια συμφωνία είναι δύσκολο να μην χτυπηθεί νομικά για οποιαδήποτε λεπτομέρεια. Σημασία δεν έχει να κάνουμε μόνο καλές διαπραγματεύσεις, πρέπει και το αποτέλεσμα να είναι ανθεκτικό για να έχει διαχρονικότητα και αξία για την πατρίδα μας.

Μετά τη θέσπιση της ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός: Μετά τη θέσπιση της ΑΟΖ
Όσοι παλεύουν εδώ και χρόνια, για να μην πούμε δεκαετίες, για την ελληνική ΑΟΖ καταλαβαίνουν ότι δικαιώνονται όλο και περισσότερο με τις εξελίξεις που είχαμε τώρα. Κι αν μερικοί ραγιάδες βρίζουν τους μαχητές της ΑΟΖ, δεν έχει καμία σημασία, διότι είναι απεγνωσμένες κινήσεις που δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, ακόμα και αυτοί καταλαβαίνουν ότι το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ και της θέσπισής της δεν μπορεί πια να πάει πίσω όσο και να το θέλουν. Ο ελληνικός λαός είναι πλέον ενημερωμένος για όλες τις κινήσεις τους και τα επιτεύγματα των μαχητών της ΑΟΖ. Βλέπει επίσης και τι γίνεται στην Κύπρο και πόσο η ΑΟΖ αποτελεί μια εθνική αξία κι ένα δείγμα υψηλής στρατηγικής ακόμα και από ένα, υποτίθεται, μικρό κράτος δίχως μεγάλες ικανότητες. Τώρα όμως που αποκτά μια γεωπολιτική αξία, αναγκάζονται όλοι να αποδεχθούν την ορθότητα της όλης στρατηγικής. Γι’ αυτό το λόγο ας ξεπεράσουμε το φθόνο και τις σκοπιμότητες, τα πολιτικάντικα και τα κομματικά που δεν προσέφεραν ποτέ τίποτα στην πατρίδα μας κι ας ασχοληθούμε επιτέλους με τα δεδομένα της ελληνικής ΑΟΖ μετά τη θέσπιση. Διότι εδώ βρίσκεται η ουσία για το λαό μας. Διότι κάποιος μια μέρα πρέπει να πει «φτάνει»! Δεν υπάρχει άλλη δικαιολογία για να παραμείνουμε μέσα στη μιζέρια και την ηττοπάθεια. 

Πρέπει λοιπόν να προετοιμαστούμε για την επόμενη πραγματικότητα με το απέραντο γαλάζιο στα χέρια μας, για να δημιουργήσουμε το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Μέσα στη ζωή το γαλάζιο είναι τόσο σπάνιο που, όπως λένε και οι μαθητές, πρέπει ν’ αρπάξουμε κάθε ευκαιρία για να το έχουμε μαζί μας. Τώρα και οι μαθητές, και όχι μόνο οι μαχητές της ΑΟΖ, αντιλαμβάνονται όλο το έργο που υπάρχει πίσω από την αρχή της διαδικασίας. Γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε κουράγιο στους δικούς μας για να ξέρουν ότι υπάρχουμε στο πλάι τους, για να μπορέσουν μαζί μας μέσα από το έργο να δώσουν κουράγιο και στους επόμενους, τους συνανθρώπους του μέλλοντος που περιμένουν τα πάντα από εμάς. Τώρα συνειδητοποιούμε όλα τα στάδια του αγώνα μας και επινοούμε και τα επόμενα. Τώρα είμαστε έτοιμοι για την αρχή, αλλά πρέπει να το μάθουν και οι άλλοι. Πρέπει οι φοιτητές μας να κατανοήσουν ότι υπάρχουν πια τομείς που θα ανοίξουν λόγω της ελληνικής ΑΟΖ και θα πρέπει να αξιοποιήσουν αυτές τις νέες δυνατότητες για να μη μείνουν στο περιθώριο την ώρα της αρχής και της αλλαγής. Μαθηματικά, πληροφορική, θερμοδυναμική, γεωλογία, σεισμολογία, ναυτιλιακά, οργανική χημεία, δίκαιο της θάλασσας είναι οι επόμενοι τομείς ανάπτυξης και δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους μηχανικούς, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς. Σε κάθε επίπεδο υπάρχει μια δυνατότητα ανάπτυξης, όταν ξέρουμε ότι η ελληνική ΑΟΖ έχει την ικανότητα να φέρει την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και την ενημέρωση προς όλους για να φάνε τη σκόνη μας όλοι οι ραγιάδες.

Η ΑΟΖ και οι εχθροί της πατρίδας

Νίκος Λυγερός: Η ΑΟΖ και οι εχθροί της πατρίδας
Ένα από τα πρώτα οφέλη της ελληνικής ΑΟΖ, πριν καν υπάρξει θεσμικά, είναι ο εντοπισμός των εχθρών της πατρίδας. Όσοι κατάφεραν να καθυστερήσουν με τα λόγια τους και με τις πράξεις τους την θέσπιση της ΑΟΖ μας, αναγκάστηκαν να εκδηλωθούν όλο και πιο έντονα. Διότι τώρα βλέπουν ότι το θέμα έχει προχωρήσει και δεν μπορεί να πάει πίσω, όπως θα το ήθελαν μέσα στην απόγνωσή τους. Είχαν συνηθίσει να το θάβουν και να παραμένει άγνωστο στους περισσότερους, είχαν καταφέρει να πείσουν ακόμα και πολιτικούς ότι είναι ανούσιο και μάλιστα επικίνδυνο, ενώ είναι απλώς το δικαίωμά μας λόγω του Δικαίου της Θάλασσας. Όμως όταν βρέθηκε φυσικό αέριο στο Ισραήλ, στην Κύπρο και πιο πρόσφατα στο Λίβανο αναγκάστηκαν να αλλάξουν τακτική, διότι ήταν πια ένα δεδομένο κι όχι πια μία εκτίμηση ότι η Ανατολική Μεσόγειος έχει από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο. Τότε άρχισαν να λένε ότι οι περιοχές δεν είναι όλες του ίδιου τύπου, ενώ είχαν κάνει ακριβώς το ίδιο για την περιοχή Λατάκια σε σχέση με την Λεκάνη Λεβαντίνης. Όμως η αλήθεια μέσω της πραγματικότητας απορρίπτει ένα ένα όλα τα επιχειρήματά τους κι έχουν αγανακτήσει.

Παλαιότερα έβριζαν τον Πρόεδρο της Κύπρου, λέγοντας ότι χρησιμοποιούσε πολιτικά και εκλογικά το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ, τώρα έχει σειρά ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Και στις δύο περιπτώσεις, οι εχθροί της πατρίδας και κατά συνέπεια της ελληνικής ΑΟΖ, είναι απλώς γελοίοι , διότι η ΑΟΖ είναι υπερκομματική. Είναι ένα από τα εθνικά θέματα που έχουν τόσο μεγάλη αξία, που όσοι το καταπολεμούν απλώς θα φάνε τα μούτρα τους, όπως έγινε με αυτούς που ήθελαν να περάσει το Σχέδιο Ανάν. Επιπλέον, ξεχνούν ότι υπάρχουν πια πολλά κόμματα και στις δύο χώρες του Ελληνισμού που υπερασπίζονται την έννοια της ΑΟΖ, διότι κατάλαβαν την ουσία της και τα οφέλη της. Έτσι οι μαχητές της ΑΟΖ πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα τους, σε όποιο κόμμα κι αν ανήκουν, δίχως να δίνουν σημασία στους εχθρούς τους, γιατί κι αυτοί θα απολαύσουν τα οφέλη της ΑΟΖ. Δεν είμαστε πια σε φάση άμυνας για την ελληνική ΑΟΖ, αλλά αντεπίθεσης και δεν πρόκειται ν’ αφήσουμε κανέναν να πάει πίσω την πατρίδα μας πάνω σε αυτό το θέμα. Διότι ο κάθε μαχητής της ελληνικής ΑΟΖ έχει καταλάβει ότι αποτελεί εθνικό έγκλημα η οποιαδήποτε καθυστέρηση της θέσπισης της ΑΟΖ, γιατί πρέπει να αρχίσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται την όλη διαδικασία, για να βοηθήσουμε το μέλλον του λαού μας.

Από την αντεπίθεση του Ελληνισμού στη στρατηγική της ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός: Από την αντεπίθεση του Ελληνισμού στη στρατηγική της ΑΟΖ
Ο Ελληνισμός ξέρει να αντέχει και το έχει αποδείξει και στο παρελθόν. Με όλες τις πιέσεις που δεχόμαστε δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε μία φάση αναμονής και απλώς να περιμένουμε άλλο ένα χτύπημα ή πρόβλημα. Πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε την τέχνη της στρατηγικής που επινοήσαμε για να κάνουμε την καλύτερη επίθεση, δηλαδή την αντεπίθεση. Μέσω της πλάγιας σκέψης, η ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη παρουσιάζεται ως ένα στρατηγικό άνοιγμα ικανό ν’ αλλάξει τα δεδομένα που μας ταλανίζουν. Η ελληνική ΑΟΖ δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο για τη στρατηγική διαχείριση της κρίσης. Γι’ αυτό το λόγο, η οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση της θέσπισης αποτελεί όντως ένα έγκλημα ειρήνης. Ο λαός μας υποφέρει και δεν έχει άλλες προοπτικές. Η ΑΟΖ του επιτρέπει να βρει το μονοπάτι της εξόδου από την κρίση και να δημιουργήσει το πεδίο της ανάκαμψης και το πεδίο δράσης της ανάπτυξης. Λειτουργεί επίσης ως ένα ενωτικό στοιχείο, αφού πρόκειται ξεκάθαρα για μία υπερκομματική οντότητα, η οποία δεν ασχολείται καθόλου με τα πολιτικάντικα σχέδια και την μικροπολιτική. Αντιθέτως πρόκειται για μακροπολιτική που παίζει πάνω στη γεωστρατηγική και τη γεωοικονομία, για να βρει λύσεις και ισορροπίες του τύπου Nash και Pareto. Η ΑΟΖ δίνει οφέλη από την αρχή με τις σεισμικές έρευνες, μετά με τους γύρους παραχώρησης, με τις γεωτρήσεις στη συνέχεια και βέβαια με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε μία από τις πιο πλούσιες περιοχές του κόσμου για τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε όμως ότι επιτρέπει και την αξιοποίηση της αλιείας, την ανάπτυξη ιχθυοτροφιών, τη δημιουργία τεχνητών νησιών. Κι όλο αυτό το πλαίσιο δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να έχει ένα ρόλο γεωπολιτικό σημαντικό που αναγκάζει τους εχθρούς μας να μας βλέπουν με περισσότερο σεβασμό και όσοι δεν μπορούν να το αντιληφθούν, αξίζει να εξετάσουν το παράδειγμα της Κύπρου.

Ο δρόμος που άνοιξε ο Τάσσος Παπαδόπουλος με την θέσπιση της κυπριακής ΑΟΖ, αφού απέρριψε το σχέδιο Ανάν και εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, με την υπογραφή οριοθέτησης με το Λίβανο και την προετοιμασία της συμφωνίας με το Ισραήλ είναι όντως ξεκάθαρη και αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση για την Ελλάδα, όσον αφορά στην ορθολογική σκέψη που εφαρμόζεται σ’ ένα μικρό κράτος, επειδή έχει συνείδηση της ύπαρξης μιας υψηλής στρατηγικής απαραίτητης, για να ξεπεράσει τις κρίσεις. Καταλήγουμε κατά συνέπεια στο θέμα της θέσπισης ως πρώτο βήμα όλης αυτής της διαδικασίας της δημιουργίας της ΑΟΖ και στο απαραίτητο νομοσχέδιο. Τώρα είναι έτοιμο και όντως όλοι οι αρμόδιοι το έχουν πια εξετάσει. Το μόνο που λείπει τώρα είναι η λήψη της τελικής απόφασης για την υποβολή του στη Βουλή των Ελλήνων. Είμαστε σε αυτή τη φάση, όπου το όραμα γίνεται πραγματικότητα, για να περάσει ο Ελληνισμός στο επόμενο στάδιο μετά την αντίσταση του λαού. Γιατί και αυτός ο λαός έχει δικαίωμα να ζήσει με αξιοπρέπεια.

Όλη η αλήθεια για τα πετρέλαια - ΑΡΤ TV

Ολη η αληθεια για τα πετρελαια της Ελλαδας
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στην εκπομπή ''Εκκεντρικό Δελτίο'' ΑΡΤ Tv,
στις 18/12/2012.

''Όλη η αλήθεια για τα πετρέλαια''.

Μοχλός ανάκαμψης της οικονομίας η ΑΟΖ - Best Tv

Νίκος Λυγερός: Μοχλός ανάκαμψης της οικονομίας η ΑΟΖ
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στο Κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Best Tv,
στις 18/12/2012.

Μοχλός ανάκαμψης της οικονομίας η ΑΟΖ.

Συνέντευξη Ν.Λυγερού στον "Ενικό'' 17/12/2012

ΑΟΖ: Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στον ''Ενικό'' 17-12-2012

ΑΟΖ | Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στον ''Ενικό'' με τον Νίκο Χατζηνικολάου
στις 17/12/2012.

Η αναγκαιότητα της ΑΟΖ

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:

"Η αναγκαιότητα της ΑΟΖ".

Αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Τριφυλίας "Αλέκος Παπαδόπουλος".
Κυπαρισσία. Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012, ώρα: 19.00.

Κύπρος: Υδρογονάνθρακες και οικονομική κρίση

Νίκος Λυγερός. Κύπρος: Υδρογονάνθρακες και οικονομική κρίση.
Ο Νίκος Λυγερός, ο Έλληνας Στρατηγικός Σύμβουλος, μιλά στον Νικόλα Ζαννέττο, δημοσιογράφο, για την οικονομική κρίση και τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου.

Στρατηγική ενεργειακής Κύπρου

Στρατηγική ενεργειακής Κύπρου - Φυσικό αέριο πραγματικότητες κ προοπτικές
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
"Στρατηγική ενεργειακής Κύπρου" στην εκδήλωση με τίτλο: "Φυσικό Αέριο: 2004-2012 Πραγματικότητες και Προοπτικές".
Δημοσιογραφική Εστία, Λευκωσία. Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012, ώρα: 19.00.

Φυσικό αέριο - Πραγματικότητα και προοπτικές | ΡΙΚ

Νίκος Λυγερός: Φυσικο αέριο - Πραγματικότητς και προοπτικές
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή
"Εμείς και ο κόσμος μας" με την Έλενα Χαραλάμπους,
Πρώτο Πρόγραμμα ΡΙΚ, στις 14/12/2012.

ΑΟΖ και Φυσικό αέριο - Πραγματικότητα και προοπτικές.

Η ΑΟΖ δεν είναι για πολιτικάντηδες

Νίκος Λυγερός, Ελληνική ΑΟΖ
Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η ΑΟΖ δεν είναι για πολιτικάντηδες και όσοι προσπαθούν να την χτυπήσουν για προσωπικά πολιτικά συμφέροντα απλώς στο τέλος θα φάνε τα μούτρα τους, όπως έγινε και στην Κύπρο. Η ΑΟΖ είναι απαραίτητη για την Ελλάδα και δίχως αυτήν δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη, η οποία είναι μία αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη της πατρίδας μας. Δεν φτάνει που καθυστερήσαμε τόσα χρόνια να προχωρήσουμε στα βήματα που επίμονα προωθούσε ο Θ. Καρυώτης και ο Β. Μαρκεζίνης, αλλά τώρα έχουμε και ραγιάδες που προσπαθούν να σταματήσουν την όλη διαδικασία. Η ΑΟΖ όμως είναι η επόμενη πραγματικότητα και ακολουθώντας την στρατηγική που ακολούθησε ο Σ. Κασσίνης στην Κύπρο, χάρη στη βοήθειά του προχωράμε έμπρακτα και στην Ελλάδα. Η συμβολή ανθρώπων όπως ο Η. Κονοφάγος και ο Α. Φώσκολος είναι ανεκτίμητη. Και ξέρουμε βέβαια και τι οφείλουμε στην Τ. Φωκιανού. Επίσης γνωρίζουμε ότι έχουμε στην διάθεση της πατρίδας μας και το Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων με την τεχνογνωσία του.

Κατά συνέπεια η ανοδική πορεία της εξέλιξης της ελληνικής ΑΟΖ είναι δεδομένη ακόμα και αν υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε. Τώρα υπάρχουν πολλοί πολιτικοί από όλα τα ελληνικά κόμματα εντός και εκτός κυβέρνησης που είναι απόλυτα ενημερωμένοι για το θέμα της ΑΟΖ και της όλης διαδικασίας που εμπεριέχει βέβαια τη θέσπιση, την οριοθέτηση, την οικοπεδοποίηση, την αδειοδότηση, την γεώτρηση, την εξόρυξη και τελικά την εκμετάλλευση. Έχουμε εξηγήσει όλα αυτά τα στάδια λεπτομερώς για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση σε αυτό το πλαίσιο. Έχουν λοιπόν καταλάβει ότι πλέον η καθυστέρηση όσον αφορά στην ελληνική ΑΟΖ, αρχίζει να προκαλεί πολιτικό κόστος, διότι και ο ελληνικός λαός είναι πλέον γνώστης του θέματος, το οποίο του ήταν παντελώς άγνωστο πριν από μερικά χρόνια. Αν συνδυάσουμε όλα αυτά τα δεδομένα και την αλλαγή φάσης που προκαλεί στους ξένους συνομιλητές αλλά βέβαια και το στρατηγικό ενδιαφέρον των εταιρειών που είναι εξειδικευμένες στον τομέα των υδρογονανθράκων, τότε θα καταλάβουμε ότι η ΑΟΖ αποτελεί μια ριζοσπαστική κίνηση υψηλής στρατηγικής που είναι υπερκομματική, εθνική και με επίπεδο τουλάχιστον ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Έτσι η μικροπολιτική δεν έχει χώρο να εκφραστεί σε αυτό το πεδίο κι ας ασχοληθεί με την καθημερινότητα, δίχως να ενοχλεί πια το μέλλον της Ελλάδας.

Ενεργειακά κοιτάσματα εντός Ελληνικής ΑΟΖ - REAL FM 97.8 FM

Νίκος Λυγερός Ενεργειακά κοιτάσματα εντός ελληνική ΑΟΖ
Συνέντευξη Νίκου Λυγερού 
στο REAL FM 97.8 FM
με τον Σεραφείμ Κοτρωτσός.
12/12/2012.

Ενεργειακά κοιτάσματα εντός Ελληνικής ΑΟΖ.

Λίγο πριν τη θέσπιση της Ελληνικής ΑΟΖ - 100.4 FM Κομοτηνή

Νίκος Λυγερός: Λίγο πριν τη θέσπιση της Ελληνικής ΑΟΖ
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στο Ράδιο Πατρίδα 100.4 FM Κομοτηνή,
στις 12/12/2012.

Λίγο πριν τη θέσπιση της Ελληνικής ΑΟΖ.

8000 υπογραφές υπέρ της θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ

8000 υπογραφές υπέρ της θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ
Τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα έχουν ανακαλυφθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πρόσβαση σ' αυτά μέσω της Ελληνικής ΑΟΖ.

Έχουν πραγματοποιηθεί ανεπίσημες σεισμικές έρευνες (άνω των 30.000 χιλ). Η έκθεση της Deutsche Bank, επιβεβαιώνει και συμπληρώνει μιλώντας για χαμηλό επενδυτικό ρίσκο.

'Όσο η Ελλάδα παραμένει εγκλωβισμένη στα 6νμ δεν έχει πρόσβαση σ'αυτά τα σημεία -θεωρούνται διεθνή ύδατα.

Με αυτές τις υπογραφές του ελληνικού λαού, θέλουμε να δείξουμε σε όλους τους πολιτικούς φορείς και ειδικά στη Βουλή των Ελλήνων, όπου θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο του Νόμου της Ελληνικής ΑΟΖ, ότι ο καθένας μας ζητά την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας στην πατρίδα μας, για να αξιοποιήσουμε τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στα ελληνικά κοιτάσματα, έτσι ώστε να βγούμε αποτελεσματικά και στρατηγικά από την οικονομική κρίση με τις ίδιες τις δυνάμεις μας και με την αξιοπρέπεια που μας χαρακτηρίζει.

By these signatures of the Greek people, we want to show to all political institutions and especially to the Hellenic Parliament, where the bill of the Law on the Greek EEZ will be voted, that each one of us requests the implementation of the Sea Law in our country, so that we can make value of our hydrocarbons which exist in the Greek deposits, in order to efficiently and strategically exit the economic crisis by our own forces and in the decency which characterizes us.

Η γεωπολιτική της ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός - Η γεωπολιτική της ΑΟΖ
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
"Η γεωπολιτική της ΑΟΖ".
Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου, Δρόση 2 & Δροσίνη, Ψυχικό, 
στις 11/12/2012.

H αναγκαιότητα θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ - ΣΚΑΙ

H αναγκαιότητα θέσπισης της Ελληνική ΑΟΖ
Η αναγκαιότητα θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ για την ανάκαμψη της χώρας, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε την τεράστια ποσότητα υδρογονανθράκων που διαθέτει η Ελλάδα και επιβεβαιώνουν και ξένες χώρες. Μετά την ανακάλυψη φυσικού αεριού στην Κύπρο, ο Ελληνισμός αποκτά νέο γεωστρατηγικό ρόλο και δύναμη.

Σόλων Κασσίνης για το φυσικό αέριο εντός Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ - ΡΙΚ

Σόλωνας Κασίνης για τα οικόπεδα εντός Ελληνικής, Κυπρικής ΑΟΖ και το φυσικό αέριο
Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας κ. Σόλωνας Κασσίνης στην εκπομπή "Επωνύμως" του ΡΙΚ, στις 11/12/2012.

Ο Σ. Κασσίνης, θεωρεί πως το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου μπορεί να αλλάξει δραστικά το επόμενο διάστημα και κατέγραψε μία σειρά από γεγονότα που θα ακολουθήσουν και θα οδηγήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα μέσα και αρκετοί πολιτικοί έχουν υποβαθμίσει αυτή την πραγματικότητα.

Όσον αφορά την ελληνική ΑΟΖ, στο 22 λεπτό της συνέντευξης, ως μέλος της ελληνικής επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό κ.Σαμαρά, αναφέρει τις θετικές εξελίξεις στο θέμα των ερευνών και την έντονο ενδιαφέρον και ανταπόκριση, ξένων εταιριών.

Άλλο βεβαιότητα, άλλο πιθανότητα

Ελληνική ΑΟΖ, Αξία κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Άλλο βεβαιότητα, άλλο πιθανότητα
Πολλοί λόγω έλλειψης μαθηματικών γνώσεων δυσκολεύονται να κατανοήσουν μερικές βασικές έννοιες στον τομέα των υδρογονανθράκων, αλλά και γενικότερα για την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Αν και όλοι πλέον γνωρίζουν τις εκτιμήσεις για τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ, πολλοί αναρωτιούνται για το μέγεθος και τη φύση των αριθμών. Δεν γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στη Μεσόγειο, ότι η περιοχή που ελέγχει η νορβηγική εταιρία PGS έχει εμβαδόν μεγαλύτερο από 200.000 km2, ότι το οικόπεδο 12 της Κύπρου είναι ένα από τα πιο φτωχά, ενώ έχει ήδη ένα κοίτασμα αξίας 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ότι η Κύπρος έχει αποφασίσει να κάνει ένα σταθμό υγροποίησης της τάξης 12 δισεκατομμύρια ευρώ, ότι στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται τρία από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα του κόσμου της τελευταίας δεκαετίας, ότι μιλούμε για βεβαιότητες και όχι πιθανότητες, ότι η αναλογική γεωλογία είναι μια επιστήμη και ότι δεν χρειάζονται οι γεωτρήσεις για να βεβαιωθούμε, αλλά απλώς για να αρχίσουμε πρακτικά τις εξορύξεις και στη συνέχεια την εκμετάλλευση. Όλοι βιάζονται για να μιλήσουν για επιστημονική φαντασία επειδή έχουν ήδη ξεχάσει ότι καμία από όλες αυτές τις συζητήσεις δεν έχει νόημα αν δεν έχουμε θεσπίσει την ΑΟΖ και κάνει τις πρώτες οριοθετήσεις. Διότι πρόκειται για μια βεβαιότητα και όχι μια πιθανότητα ότι δίχως ελληνική ΑΟΖ, δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά για τον πολύ απλό λόγο, ότι όλα αυτά τα κοιτάσματα βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις και βέβαια εκτός εθνικών χωρικών υδάτων.

Κατά συνέπεια πρέπει τώρα που γνωρίζουμε όλα αυτά τα δεδομένα, πρέπει να επικεντρωθούμε στον βασικό μας στόχο δηλαδή τη θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ, η οποία είναι το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων μας. Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, που κυρώσαμε το 1995, προβλέπει αποτελεσματικά χωρίς άλλη επιλογή τη μονομερή ανακήρυξη, η οποία στην Ελλάδα μπορεί να γίνει μέσω Προεδρικού Διατάγματος ή με ψήφισμα στη Βουλή των Ελλήνων μετά από υποβολή νομοσχεδίου από την κυβέρνηση. Με το δεύτερο τρόπο θα μπορούν να συμμετέχουν όλα τα κόμματα της Βουλής και να έχουμε μια σφαιρική απόφαση όσον αφορά σε αυτό το εθνικό θέμα. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν ας αρχίσουμε από το πρώτο βέβαιο βήμα και ας αφήσουμε τις γενικόλογες συζητήσεις περί χρονικού διαστήματος για τις μέγιστες απολαβές. Όλα θα έρθουν στη σειρά τους αρκεί να κάνουμε τώρα το πρώτο βήμα.

Λαζαρίδης & Κοιτάσματα Φυσικού Αερίου-Deutsche Bank

Λαζαρίδης & Κοιτάσματα Φυσικού Αερίου-Deutsche Bank
Ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Χρύσανθος Λαζαρίδης, συζητά με τον Μανώλη Κοττάκη στην εκπομπή της ΝΕΤ, για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν προς όφελος της Ελλάδας για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Στην τελική ευθεία για την θέσπιση της Ελληνικής ΑΟΖ - ENACHANNEL

Στην τελική ευθεία για την θέσπιση της Ελληνικής ΑΟΖ
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στο ENACHANNEL
στις 10/12/2012.

Στην τελική ευθεία για την θέσπιση της Ελληνικής ΑΟΖ

Αμεση προτεραιότητα η ανακήρυξη της ΑΟΖ για την χώρα - ΘΡΑΚΗΝΕΤ TV

Αμεση προτεραιότητα η ανακήρυξη της ΑΟΖ για την χώρα
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στη ΘΡΑΚΗΝΕΤ TV
στις 10/12/2012.

Άμεση προτεραιότητα η ανακήρυξη της ΑΟΖ για την χώρα.

Πλεονεκτήματα θέσπισης της Ελληνική ΑΟΖ - Νέα Τηλεόραση Κρήτης

Τα πλεονεκτήματα θέσπισης της Ελληνική ΑΟΖ
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης
στις 10/12/2012.

Τα πλεονεκτήματα θέσπισης της Ελληνική ΑΟΖ.

Συνέντευξη Ν.Λυγερού "Άκου, Ρώτα, Μάθε" Λ.Κεσίδου 10/12/12

Η έκθεση της Deutsche bank για τα ενεργειακά κοιτάσματα πετρελαίου κ φυσικού αερίου Ιόνιο Πέλαγος, Νότια Κρήτη
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στη ραδιοφωνική εκπομπή της Λ. Κεσίδου
"Άκου, Ρώτα, Μάθε"
ΕΡΤ-3 102FM
10/12/2012.

Η έκθεση της Deutsche bank για την ενεργειακή αξία των ενεργειακών κοιτασμάτων στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης και το ρίσκο μιας πιθανής επένδυσης.

Συνέντευξη του Ν.Λυγερού στο Ράδιο Κρήτη 101,5 FM

Σεισμικές έρευνες και κοιτάσματα πετρελαίου κ φυσικού αερίου Ιόνιο, Νότια Κρήτη
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στο Ράδιο Κρήτη 101,5 FM
στις 10/12/2012.

Ανεπίσημες σεισμικές έρευνες (άνω των 30.000χιλ) και αξία κοιτασμάτων πετρελαίου κ φυσικού αερίου Ιόνιο, Νότια Κρήτη.

Θέσπιση Ελληνικής ΑΟΖ - Συνέντευξη του Ν.Λυγερού στη ΝΕΤ 10/12/2012

Θέσπιση Ελληνικής ΑΟΖ - Νίκος Λυγερός στη ΝΕΤ 10/12/2012
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στην τηλεόραση ΝΕΤ ΕΡΤ, εκπομπή Συμβαίνει Τώρα.
10/12/2012.

Θέσπιση Ελληνικής ΑΟΖ.

H αναγκαιότητα θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ για την ανάκαμψη της Ελλάδας | Πρωινό ΑΝΤ1

Αναγκαιότητα θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ για την ανάκαμψη της Ελλάδας
Συνέντευξη Ν.Λυγερού
στην εκπομπή "Πρωινό ΑΝΤ1"
στις 10/12/12.

H αναγκαιότητα θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ για την ανάκαμψη της Ελλάδας.

Συνέντευξη Ν.Λυγερού "Men & Speed" 98,9fm 10/12/12

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στη ραδιοφωνική εκπομπή "Men & Speed" (98,9fm)
στις 10/12/2012.

Ενεργειακά κοιτάσματα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Οι κινήσεις για την Ελληνική ΑΟΖ απ'την κυβέρνηση - Κεντρικό δελτίο ειδήσεων ΑΝΤ1 09/12/12

Ελληνική Κυβέρνηση κινήσεις για την Ελληνική ΑΟΖ. Συνολική ενεργειακή αξία 1,3τρις Ιόνιο και Κρήτη
Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως Κύπρος και Ελλάδα μπορούν να αποτελέσουν τον ενεργειακό άξονα της ενεργειακά διψασμένης Ευρώπης και για την αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης Ελλάδας και Κύπρου. Σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ.Λιβιεράτο, η πρόθεση της κυβέρνησης για την Ελληνική ΑΟΖ είναι: τον Φεβρουάριο του 2013 να ολοκληρωθούν οι έρευνες σε Ιόνιο (βόρεια της Κέρκυρας) και Κρήτη. Σεπτέμβρη 2013 διαγωνισμό για τα οικόπεδα, ώστε να μπουν τα πρώτα γεωτρύπανα το 2014.

Ενώ γίνεται αναφορά στην αξία των ενεργειακών κοιτασμάτων εντός της Ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, που ανέρχονται στα 1,3 τρις.

Ν.Λυγερός στο Mega Σαββατοκύριακο - Αξία κοιτασμάτων εντός Ελληνικής ΑΟΖ

Θέσπιση Ελληνικής ΑΟΖ και αξία κοιτασμάτων φυσικού αερίου, πετρελαίου Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο Mega Channel
και την εκπομπή 'Mega Σαββατοκύριακο'
στις 9/12/2012.

Αξία κοιτασμάτων εντός Ελληνικής ΑΟΖ.

Κοιτάσματα εντός Ελληνικής ΑΟΖ - Οι υπερβολές δεν είναι ψέματα

Ελληνική ΑΟΖ, Αξία κοιτασμάτων φυσικού αερίου
Τώρα που διαβάζουμε μερικούς αριθμούς που αφορούν την ελληνική ΑΟΖ έχουμε την εντύπωση ότι πρόκειται για υπερβολές. Ξεχνάμε, όμως, όλοι μας, ότι οι υπερβολές δεν είναι ψέματα. Εκφράζουν μια πραγματικότητα η οποία φαίνεται εξωπραγματικότητα, διότι είναι η επόμενη και δεν έχει καμιά σχέση με την τωρινή. Τα δεδομένα της ελληνικής ΑΟΖ είναι πλέον γνωστά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και βλέπουμε ότι προκαλούν μια αλλαγή φάσης στην προσέγγιση της Ελλάδας και βέβαια της εικόνας μας στο εξωτερικό. Αν συνειδητοποιήσουμε ότι η πρόσφατη έκθεση της Deutsche Bank αναφέρεται μόνο σε μια από τις περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ  και σε μερικά θεωρητικά κοιτάσματα, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος και την αξία της ελληνικής ΑΟΖ. Απλώς δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ ότι το όλο θέμα θα αφορά την Ελλάδα μόνο και μόνο με τη θέσπιση και την οριοθέτηση της ΑΟΖ μας. Αλλιώς μιλάμε για περιοχές που βρίσκονται εκτός των εθνικών χωρικών υδάτων και που βέβαια δεν ανήκουν προς το παρόν σε εμάς. 

Είναι λοιπόν σημαντικό να μην ξεχάσουμε τον πρώτο στόχο της όλης διαδικασίας, ο οποίος είναι βέβαια η θέσπιση της ΑΟΖ. Και μετά πρέπει σύντομα να περάσουμε στο στάδιο της οριοθέτησης για να έχουμε ξεκάθαρο δικαίωμα να αδειοδοτήσουμε τα οικόπεδα μας. Διότι χωρίς αυτά τα προαπαιτούμενα δεν είναι δυνατόν να μιλάμε ούτε για υδρογονάνθρακες, ούτε γενικότερα για τον ορυκτό πλούτο όσον αφορά στον υποθαλάσσιο χώρο. Όλα τα κοιτάσματα βρίσκονται μακριά από το χερσαίο μέρος της Ελλάδας, κατά συνέπεια πρέπει να έχουμε θεσμικό πλαίσιο, το οποίο να αποδεικνύει ότι αυτή η περιοχή είναι όντως ελληνική και με το Δίκαιο της θάλασσας. Αλλιώς θα έχουμε να κάνουμε μόνο και μόνο με ένα θεωρητικό δεδομένο. Έτσι, αφού τώρα ξέρουμε ότι έχουμε αυτές τις εκτιμήσεις πρέπει όσο πιο σύντομα γίνεται για να περάσουμε στο στάδιο της πολιτικής απόφασης η οποία είναι ικανή να μετατρέψει αυτά τα δεδομένα σε πραγματικότητα. Και αυτό είναι εφικτό λόγω των γνώσεων που έχουμε αποκτήσει. Τώρα πρέπει να συνδυάσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να προσπεράσουμε τις δυσκολίες μας και όχι μόνο, αφού η ελληνική ΑΟΖ επιτρέπει ανάκαμψη και ανάπτυξη λόγω της υψηλής στρατηγικής.

Ν.Λυγερός: ΑΟΖ και Στρατηγική Ανάπτυξη

Ελληνικη ΑΟΖ και Στρατηγική Ανάπτυξη
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: 
"ΑΟΖ και Στρατηγική Ανάπτυξη". 
Κτίριο Μηχανικής, Κομοτηνή, 
Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012, ώρα: 19.00.

ΑΟΖ και Στρατηγική Ανάπτυξη.

Συνέντευξη Ν.Λυγερού Ράδιο Χρόνος 87,5FM


Νίκος Λυγερός, η δύναμη της ΑΟΖ

Συνέντευξη του Καθηγητή Νίκου Λυγερού
στο ραδιοφωνικό σταθμό Χρόνος. Ράδιο Χρόνος 87,5fm
Κομοτηνή Παρασκευή 7/12/2012.


Συνέντευξη του Ν.Λυγερού στο Κρήτη TV

Ενεργειακα κοιτασματα Ελλαδας, η Θεσπιση της Ελληνικης ΑΟΖ
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στην εκπομπή "Αντιθέσεις" του Κρήτη TV
με τον Γ. Σαχίνη. 

Η Θέσπιση της Ελληνική ΑΟΖ, ενεργειακά κοιτάσματα εντός της Ελληνική ΑΟΖ και η έξοδος από την οικονομική κρίση. - Αλλαγή φάσης για την Ελλάδα.

Συνέντευξη Ν.Λυγερού "Τα νέα της πόλης"

Νίκος Λυγερός: Θέσπισης Ελληνικής ΑΟΖ - Δεκέμβρης 2012
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή
"Τα νέα της πόλης"
Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης "Όμορφη Πόλη"
07/12/2012.

''Θέσπιση Ελλληνικής ΑΟΖ''

Ν.Λυγερός: Η στρατηγική επένδυση της ΑΟΖ

Η στρατηγική επένδυση της ΑΟΖ
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού
με θέμα: "Η στρατηγική επένδυση της ΑΟΖ"
Δημαρχείο Τρικάλων, Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου
Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012, ώρα: 19.00.

Η στρατηγική επένδυση της ΑΟΖ.

Συνέντευξη Ν.Λυγερού ΕΡΑ Κομοτηνής

Ελλάδα ΑΟΖ και στρατηγική ανάπτυξη
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στον ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΑ Κομοτηνής
07/12/2012.

''ΑΟΖ και στρατηγική ανάπτυξη''.

Συνέντευξη Ν.Λυγερού Maximum FM - Ορυκτος Πλούτος

Επιστημονική κ στρατηγική ανάλυση Ορυκτού Πλούτο της Βόρειας Ελλάδας
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στον Δημήτρη Κολλιό στο ραδιοφωνικό σταθμό Αλεξανδρούπολης
Maximum 93.6 FM
7/12/2012.

Επιστημονική κ στρατηγική ανάλυση Ορυκτού Πλούτο της Βόρειας Ελλάδας.

Νέες προοπτικές της ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός - Νέες προοπτικές της ΑΟΖ
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού
με θέμα: "Νέες προοπτικές της ΑΟΖ"
Hotel Olympic, αίθουσα Plazza, Ιωάννινα
Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012, ώρα: 19.00.


Συνέντευξη του Ν.Λυγερού στο Ηράκλειο Κρήτης

Νίκος Λυγερός. Ελληνικά κοιτάσματα αερίου και έκθεση της Deutsche Bank 417δις
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στο ραδιόφωνο Ηράκλειο Κρήτη με τον Γ. Σαχίνη.
06/12/2012.

Τα ενεργειακά εντός Ελληνικής ΑΟΖ, λύνουν το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας;




Συνέντευξη Ν.Λυγερού στο TV-10

Νίκος Λυγερός, Ελληνική ΑΟΖ, οικονομία και ενεργειακός πλούτος Ελλάδας
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού,
στον τηλεοπτικό σταθμό TV-10
και την εκπομπή ''Ορθά Κοφτά''
στις 06/12/2012.

Ελληνική ΑΟΖ, οικονομία και ενεργειακός πλούτος Ελλάδας.


ΑΟΖ: Τεχνολογία και Περιβάλλον

Νίκος Λυγερός, ΑΟΖ Τεχνολογία και Περιβάλλον

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:

"ΑΟΖ: Τεχνολογία και Περιβάλλον".

TEI Άρτας, Τμήμα Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών". Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012, ώρα: 14.30.



Η ΑΟΖ δίνει ρέστα

Deutsche Bank, Ελληνική ΑΟΖ - Ενεργειακός πλούτος
Με την έκθεση της Deutsche Bank, η ελληνική ΑΟΖ δίνει ρέστα. Διότι τώρα δεν εμφανίζεται πια κανένας να αμφισβητήσει την αξία της. Η έκθεση όχι μόνο επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας και το έργο του Ηλία Κονοφάγου και του Αντώνη Φώσκολου, μ' έναν ανεξάρτητο τρόπο αλλά επιπλέον ενισχύει τη στρατηγική μας αφού η ανάλυση της αποδεικνύει ότι οι επενδύσεις έχουν χαμηλό ρίσκο στην περιοχή. Ανοίγουν επίσημα λοιπόν τη δήλωση ενδιαφέροντος από τις εταιρίες που έχουν την τεχνογνωσία στον τομέα των υδρογονανθράκων και ειδικά στην περιοχή νότια της Κρήτης. Αυτό το σημείο είναι ακόμα πιο σημαντικό διότι η ύπαρξη των κοιτασμάτων είναι γνωστή. Αν δεν υπήρχε αυτή η αναφορά τότε ακόμα και με την ύπαρξη δεν θα άλλαζε τίποτα για την οικονομική μας κατάσταση. Τώρα λοιπόν ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί για την αξία της ελληνικής ΑΟΖ πρέπει να αποδεχθούν αν δεν το παραδεχθούν,ότι υπάρχουν στοιχεία και από ξένους φορείς. Είχε ήδη γίνει μια αναφορά από το αγγλικό BBC πριν μερικούς μήνες αλλά τώρα πρόκειται για μια χρηματοοικονομική ανάλυση που δίνει κατευθύνσεις στους ξένους επενδυτές.

Η Ελλάδα μπορεί πλέον ν' ακολουθήσει ανεμπόδιστη τη στρατηγική της Κύπρου και να αξιοποιήσει την ελληνική ΑΟΖ και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Άρα η ώρα της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ για να ξεκινήσει επιτέλους η όλη διαδικασία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο και δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλη καθυστέρηση. Τώρα όλοι ξέρουν την αξία και αναμένουν την αξιοποίηση. Η Ελλάδα μπορεί να περάσει σε αυτή τη φάση. Έχει τη τεχνογνωσία και οι ξένες εταιρείες που θέλουν να κάνουν συμβάσεις μαζί μας έχουν ήδη δηλώσει το ενδιαφέρον τους. Πρέπει επίσης να περάσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά στη φάση των οριοθετήσεων και της οικοπεδοποίησης για να υλοποιηθεί ο πρώτος πραγματικός γύρος αδειοδότησης που να αφορά ουσιαστικά στην ελληνική ΑΟΖ. Τώρα υπάρχει πολιτική βούληση και υπάρχει και γνώση του αντικειμένου. Το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει από τη ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων για να δείξουμε σε όλους αλλά και στους δικούς μας ότι δεν πρόκειται να καθίσουμε στα αβγά μας, έχοντας έναν τέτοιο πλούτο στη διάθεση μας. Δε μπορούμε ν' αφήσουμε άλλο τον λαό μας να υποφέρει και να περιμένει δίχως προοπτικές. Το ηθικό των Ελλήνων μπορεί ν' ανέβει από αυτές τις διαδικασίες και να μπορέσουν με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο να ξεπεράσουν τα οικονομικά εμπόδια, αλλά και να αναπτύξουμε επί του πρακτέου την υψηλή στρατηγική μας.