Το ασύγκριτο πλεονέκτημα της ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός: Το ασύγκριτο πλεονέκτημα της ΑΟΖ
Για να κατανοήσουμε πιο άμεσα την αξία της ΑΟΖ σε σχέση με άλλες απολαβές, αρκεί να κάνουμε μερικές στοχευμένες συγκρίσεις. Ένα χειροπιαστό παράδειγμα είναι το εξής: Με τα τωρινά δεδομένα, δηλαδή χωρίς να έχουμε καν περάσει στο στάδιο της εξόρυξης των υδρογονανθράκων, η Κύπρος έχει ήδη πάρει 200 εκατομμύρια Ευρώ από τις σεισμικές έρευνες και τα bonus των υπογραφών για μερικά θαλάσσια οικόπεδα που δεν της ανήκαν πριν το 2004, δηλαδή την ημερομηνία που θέσπισε την κυπριακή ΑΟΖ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.

Από την άλλη πλευρά, αν εξετάσουμε ποιες είναι οι ετήσιες απολαβές του ελληνικού δημοσίου για όλα τα μεταλλεύματα που βρίσκονται στην Ελλάδα, το ποσό ανέρχεται στα δύο εκατομμύρια Ευρώ. Τώρα αν συγκρίνουμε τα δύο ποσά αντιλαμβανόμαστε ότι η Κύπρος με την ΑΟΖ της κατάφερε ήδη να απολάβει εκατό χρόνια ελληνικών μεταλλευμάτων. Δηλαδή η απλή ενοικίαση των θαλάσσιων οικοπέδων είναι ήδη τρομερά διαφορετική από την εξόρυξη των μεταλλευμάτων.

Αν τώρα υπολογίσουμε ακόμα και τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις για τις απολαβές του ελληνικού δημοσίου αποκλειστικά για τα αποθέματα που βρίσκονται Νότια της Κρήτης μέσω της έκθεσης της Deutsche Bank, το μέγεθος είναι της τάξης των 200 δισεκατομμυρίων Ευρώ, δηλαδή κάνουμε ακριβώς την ίδια σύγκριση, μιλάμε για μία χιλιετία απολαβών των μεταλλείων της Ελλάδας. Με αυτά τα δεδομένα, είναι εύκολο να επινοήσει κανείς μια υψηλή στρατηγική για την Ελλάδα και να υλοποιήσει ένα όραμα που δίνει πραγματική ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Ας αφήσουμε λοιπόν τις άδοξες συζητήσεις για χρυσόσκονη με κυάνιο και αρσένιο κι ας επικεντρωθούμε επιτέλους σε αυτό που είναι η ουσία για την πατρίδα μας, δηλαδή το απέραντο γαλάζιο. Η ελληνική ΑΟΖ προσφέρει ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα για μας, κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος να χάνουμε χρόνο με εύρεση τοπικών τακτικών και εξοικονόμησης, την ώρα που έχουμε τη δυνατότητα να την αξιοποιήσουμε ακριβώς με την ίδια μεθοδολογία που ανέπτυξε η Κύπρος με τη θέσπιση το 2004 και τις διαδοχικές οριοθετήσεις με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, το 2003, το 2007 και το 2010.

Τώρα πια υπάρχει μία κοινή πορεία σε υψηλό επίπεδο και μπορούμε μάλιστα να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, αφού είναι ήδη γνωστές από την επιτροπή της ελληνικής ΑΟΖ, διότι σε αυτήν βρίσκεται και ο Σόλωνας Κασσίνης, ο οποίος είναι πλέον και αντιπρόεδρος της κρατικής εταιρείας της Κύπρου για τη διαχείριση και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Αν τα σκεφτούμε ορθολογικά όλα αυτά τα στοιχεία μετά από τα δεδομένα των σεισμικών δεδομένων που έχουμε πια στη διάθεσή μας, τότε ξέρουμε για το μέλλον της Ελλάδας.

ΑΟΖ και οριζόντια στρατηγική

Νίκος Λυγερός: ΑΟΖ και οριζόντια στρατηγική
Όσοι δίνουν έμφαση στο ρόλο της Τουρκίας όσον αφορά στο θέμα της ΑΟΖ, το κάνουν λόγω συνήθειας και όχι αξιολόγησης των δεδομένων. Για να γίνει πιο κατανοητό το πρόβλημα σε όλους, αρκεί να εξετάσουμε το θεωρητικό παράδειγμα που ακολουθεί. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι ξαφνικά η Τουρκία αλλάζει γνώμη και είναι απόλυτα θετική προς εμάς και θέλει μάλιστα να συνεργαστεί. Τότε θα κάνουμε άμεσα μία συμφωνία οριοθέτησης των ΑΟΖ μας μέσω της μέσης γραμμής και θα υπάρχει βέβαια και πλαίσιο συνεκμετάλλευσης, αν βρεθεί κοίτασμα ακριβώς πάνω σε αυτή την γραμμή. Το ερώτημα που ακολουθεί είναι απλό. Θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τα μεγάλα κοιτάσματα που βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ; Και η απάντηση είναι κατατοπιστική: όχι! Ας εξετάσουμε τώρα αναλυτικά το λόγο. 

Τα μεγάλα κοιτάσματα-στόχοι βρίσκονται όλα μακριά από το χερσαίο μέρος. Αυτά που βρίσκονται στο Ιόνιο χρειάζονται μια συμφωνία με την Αλβανία και ακόμα περισσότερο με την Ιταλία. Τα κοιτάσματα που βρίσκονται Νότια της Κρήτης, και είναι από τα μεγαλύτερα, χρειάζονται μια συμφωνία με τη Λιβύη. Τα κοιτάσματα που βρίσκονται στο ελληνικό μέρος της λεκάνης Ηροδότου χρειάζονται μια συμφωνία με την Κύπρο και ακόμα περισσότερο με την Αίγυπτο. Έτσι κατανοούμε ότι μια συμφωνία με την Τουρκία δεν αφορά ουσιαστικά τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων, αλλά θα είναι μια τυπική διπλωματική συμφωνία χωρίς να ακολουθήσουν απολαβές και αυτό μάλιστα από τις δύο πλευρές. 

Αυτό το γεγονός βέβαια είναι γνωστό στους ειδικούς των δύο χωρών. Κατά συνέπεια το να ασχολούμαστε συνεχώς με αυτό το θέμα, είναι απλώς, θέμα συνήθειας και όχι επενδυτικής στρατηγικής. Έτσι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρχίσουμε της διαπραγματεύσεις με αυτόν τον τρόπο και το απέδειξε περίτρανα και επί του πρακτέου η Κύπρος που έχει κάνει ήδη δυο γύρους παραχωρήσεων με μεγάλη επιτυχία δίχως κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. 

Η στρατηγική που πρέπει επομένως να μας απασχολεί είναι η υπογραφή συμφωνιών με χώρες που είναι θετικές στο πνεύμα του Δικαίου της Θάλασσας και που βρίσκονται στις περιοχές αμέσου ενδιαφέροντος για να μπορέσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται να αξιοποιήσουμε επιτελούς την ελληνική ΑΟΖ και να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό που υποφέρει από αυτήν την οικονομική κατάσταση. Δεν υπάρχει λόγος να χρονοτριβούμε με δευτερεύοντα πράγματα, την ώρα που πρέπει να εφαρμόσουμε μια οριζόντια στρατηγική που συνδέει τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου σε ένα κοινό πλαίσιο, όπου μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και να παίξουμε συμμαχικά με την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Πρέπει επίσης να αξιοποιήσουμε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο και ειδικά τον ενεργειακό οδηγό 2020 και 2050, ο οποίος δίνει έμφαση στην Αρκτική και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου παίζουμε έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους. Ας επικεντρωθούμε σε αυτό, αντί να χάνουμε χρόνο όπως έγινε τόσα χρονιά δίχως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, κι ας ακολουθήσαμε την μεθοδολογία της Κύπρου. Το έχουμε ανάγκη ως στρατηγική και διαθέτουμε ένα τεράστιο συμμαχικό πλαίσιο, ας το αξιοποιήσουμε λοιπόν με την αξιοπρέπειά μας και τις αξίες μας που είναι διαχρονικές.

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού, Ράδιο Κρήτη 27/02/2013

Ξεπερνούν και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις τα ευρήματα του Nordic Explorer.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού και του Α. Ζεληλίδη, στο Ράδιο Κρήτη 101,5 FM στις 27/02/2013.

Ολοκλήρωση του προγράμματος γεωφυσικών ερευνών εντοπισμού υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Ξεπερνούν και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις τα ευρήματα του Nordic Explorer.

Συνέντευξη Νίκου Λυγερού και Σόλωνα Κασσίνη, Πρωινό ΑΝΤ1 27/02/2013

Νίκος Λυγερός Ερευνα Nordic Explorer Ιόνιο,Κρήτη, Σόλων Κασσίνης Κύπρος
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού και του Σόλωνα Κασσίνη στην εκπομπή "Πρωινό ΑΝΤ1" με τον Γιώργο Παπαδάκη στις 27/02/2013. Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης με το νορβηγικό Nordic Explorer. Κυπριακά κοιτάσματα, Τρόικα και μνημόνιο.

Προοπτικές αξιοποίησης των ελληνικών υδρογονανθράκων, 24/02/2013

Προοπτικές αξιοποίησης των ελληνικών υδρογονανθράκων - ΑΟΖ.
Ομιλία του Νίκου Λυγερού στην εκδήλωση με θέμα:
"Προοπτικές αξιοποίησης των ελληνικών υδρογονανθράκων -  Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες".

"Μηχανουργείο" - Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Κυριακή 24/02/2013.

Ν.Λυγερός: ΑΟΖ και Υψηλή Στρατηγική 23/02/2013

Ν.Λυγερός: ΑΟΖ και Υψηλή Στρατηγική.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού
με θέμα: «ΑΟΖ και Υψηλή Στρατηγική»
Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου Αγίου Στεφάνου
Σάββατο 23/02/2013.

Συνέντευξη του Ν.Λυγερού στο REAL NEWS 22/02/13

Συνέντευξη Νίκου Λυγερού στον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρωτσο REAL NEWS, 22/02/2013.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού,  στον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο REAL NEWS, 22/02/2013. Ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας στον ΟΗΕ - Οι έρευνες του Nordic Explorer στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης - Επίσκεψη στην Ελλάδα και στήριξη του Γάλλου προέδρου Ολάντ στην Ελληνική ΑΟΖ.

Η ΑΟΖ φέρνει νέο κλίμα

Νίκος Λυγερός, Ηλίας Κονοφάγος: Η ΑΟΖ φέρνει νέο κλίμα
Η ΑΟΖ φέρνει νέο κλίμα στην πατρίδα μας και δεν μας βλέπουν πια ως μια χώρα πνιγμένη στα οικονομικά της προβλήματα αλλά και χωρίς καμιά προοπτική. Το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ δίνει ένα άλλο στίγμα στις συνομιλίες μας και στις διαπραγματεύσεις. Τώρα όλοι βλέπουν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνει άπρακτη την ώρα που καταπιέζεται οικονομικά. Αντιλαμβάνονται όλοι πια ότι η χώρα μας που έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982 και έχει ψηφίσει τον κυρωτικό Νόμο το 1995 είναι στην τελική φάση της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ και ότι έχει αρχίσει ήδη τις επαφές και για το θέμα της οριοθέτησης. Επιπλέον τα σημαντικά αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που διεξάγει η νορβηγική εταιρεία PGS σε συμφωνία με την Ελλάδα, δείχνουν χειροπιαστά και έμπρακτα ότι μελετάμε επί της ουσίας τα κοιτάσματα - στόχοι που βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ γιατί έχουμε στο στρατηγικό πλαίσιο της αξιοποίησης της. Μάλιστα ήδη έξι ξένες εταιρείες έχουν αγοράσει τους σεισμικούς μας χάρτες, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα όλες οι έρευνες μας. Στην πραγματικότητα έχουμε ήδη καλύψει την αρχική σύμβαση όσον αφορά το μέγεθος σε εμβαδόν των ερευνών, αλλά δύο φορές η γαλλική εταιρεία Total, ζήτησε να γίνουν πιο πυκνά τα πλέγματα Νότια της Κρήτης και Δυτικά της Ζακύνθου. Αν προσθέσουμε σε αυτά τα στοιχεία τη δεδομένη ύπαρξη των κοιτασμάτων Πύρρος και Αχιλλέας στο Ιόνιο Πέλαγος τότε αποκτούμε τη μεγάλη εικόνα της ελληνικής ΑΟΖ, η οποία είναι σε εμβαδόν η δεύτερη μεγαλύτερη της Μεσογείου. Επιπλέον είναι πια ξεκάθαρο σε όλους, ότι υπάρχει πολιτική βούληση να προχωρήσουν δυνητικά τα πράγματα, διότι έχουν αντιληφθεί όλοι αλλά βέβαια και ο λαός μας ότι είναι πλέον εγκληματική η καθυστέρηση της αξιοποίησης της ελληνικής ΑΟΖ. Η Ελλάδα έχει ανάγκη την ΑΟΖ της και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους. Η ελληνική ΑΟΖ της προσφέρει βέβαια ένα ενεργειακό ρόλο, αλλά επίσης έναν γεωπολιτικό ρόλο μεγάλης αξίας. Δεν είναι μια λεπτομέρεια να τετραπλασιάζεις το μέγεθος σου όσον αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα. Αν συνδυάσουμε τα δεδομένα αυτά, με την κυπριακή πραγματικότητα όσο αφορά στους υδρογονάνθρακες και στα συμβόλαια που έχει ήδη υπογράψει με την κοινοπραξία Eni - Kogas και την εταιρεία Total, τότε μπορούμε να επινοήσουμε το όλο πεδίο δράσης και για το EuroAsia Interconnector και για τον αγωγό φυσικού αερίου σε σχέση με το ενεργειακό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020 και το 2050, διότι η Μεσόγειος με την Αρκτική αποτελούν τα δύο στρατηγικά ενεργειακά αποθέματα πάνω στα οποία θέλουν να επενδύσουν όλοι οι Ευρωπαίοι για να μην είναι πια εξαρτημένοι ενεργειακά. Σε αυτό το πεδίο, η Ελλάδα θα παίξει ένα μεγάλο ρόλο λόγω της στρατηγικής της με την ΑΟΖ.

Συνέντευξη του Ν.Λυγερού στη Λ.Κεσίδου 21/02/2013

Συνέντευξη Νίκου Λυγερού στη Λέλλα Κεσίδου 21-02-2013

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στη ραδιοφωνική εκπομπή της Λέλλας Κεσίδου
21/02/2013.

Συνέντευξη του Ν.Λυγερού, ράδιο Maximum 93,6 21/02/2013

Συνέντευξη Νίκου Λυγερού στο ράδιο Maximum 93,6fm
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού 
στον Δημήτρη Κολλιό στο 
ραδιοφωνικό σταθμό Αλεξανδρούπολης 
Maximum 93.6 FM 21/02/2013.

Καταγραφή στα γαλλικά και μετάφραση στα ελληνικά της δήλωσης του Προέδρου της Γαλλίας για την Ελληνική ΑΟΖ, 19/02/2013

Hollande pour la grec ZEE. Πρόεδρος Γαλλίας Ολάντ για Ελληνική ΑΟΖ
C'est une opportunité pour la Grèce et pour l'Europe d'avoir des ressources gazières qui peuvent être, dans les prochaines années, explorées d'abord, exploitées ensuite. Cela doit se faire dans le respect, comme l'a dit le Premier Ministre, du Droit de la Mer et du Droit International et donc, je ne doute pas que ces règles trouveront à s'appliquer. Mais si la France peut contribuer à exploiter ces ressources avec la Grèce, elle le fera.

François Hollande


Είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα και για την Ευρώπη να έχει κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία μπορούν στα επόμενα χρόνια να ερευνώνται πρώτα και εκμεταλλεύονται στη συνέχεια. Αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα, όπως το είπε ο Πρωθυπουργός, με το Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο. Συνεπώς, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτοί οι κανόνες θα εφαρμοστούν. Αν όμως η Γαλλία μπορεί να συμβάλλει στην εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων με την Ελλάδα, θα το κάνει.

François Hollande
Πρόεδρος της Γαλλίας
19/02/2013

Ελληνο-Γαλλική Συμμαχία

ΑΟΖ Ελλάδας και Ελληνο-Γαλλική Συμμαχία
Με τα νέα δεδομένα που προκάλεσε η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου και με τις υπογραφές που έπεσαν, οι οποίες είναι πια συγκεκριμένες και όχι θεωρητικές, ακόμα και οι ραγιάδες δεν ξέρουν τι να πρωτοπούν. Διότι όταν μας έλεγαν ότι υπάρχει το πρόβλημα της Τουρκίας που τους προκαλεί τόσες φοβίες και του εξηγούσαμε ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα με την Τουρκία και ότι το θέμα της ΑΟΖ είναι εποικοδομητικό και αφορά στην ουσία άλλες χώρες δεν ήθελαν να ακούσουν, παρόλο που ήξεραν ότι η Νορβηγία εκδίδει χάρτες για εμάς και η Γαλλία αγοράζει και μάλιστα ζητά επιπλέον έρευνες στον τομέα των σεισμικών. Τώρα ήρθε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Γαλλίας για να πει επί του πρακτέου ότι "τα κοιτάσματα πρέπει πρώτα να βρεθούν και στη συνέχεια να τύχουν εκμετάλλευσης, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο. Αν η Γαλλία μπορέσει να συμμετάσχει στην εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων θα το πράξει." Αυτά τα λόγια δεν έχουν καθόλου το ύφος της αμφισβήτησης για τα κοιτάσματά μας που έχουν μερικοί δικοί μας, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν καταλάβει την όλη προσπάθεια με την ελληνική ΑΟΖ ή που δεν θέλουν να την καταλάβουν. Δεν είναι τυχαίο που η Γαλλία μέσω της TOTAL ενδιαφέρεται για το Ιόνιο και Νότια της Κρήτης. Βρίσκεται στην περιοχή από το 1987. Και έχει αποδείξει με τα οικόπεδα 10 και 11 της Κύπρου και με τη σύμβαση που έκανε μαζί της με ένα bonus υπογραφής της τάξης των 24 εκ. ευρώ, ότι το ενδιαφέρον της δεν είναι μόνο θεωρητικό και συμβολικό. Η θέση της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξέρουμε ποια είναι και μάλιστα από το 1957 με την Συνθήκη της Ρώμης. Η γαλλική ΑΟΖ ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια τετραγωνική χιλιόμετρα και είναι η δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη. Η Γαλλία έχει και τεχνογνωσία και τεχνολογία στον τομέα των υδρογονανθράκων: Έχει δικά της κοιτάσματα για φυσικό αέριο. Και βέβαια έχει και 54 πυρηνικούς αντιδραστήρες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Με όλα αυτά τα στοιχεία, ενδιαφέρεται όμως σε πολύ μεγάλο βαθμό για τα κοιτάσματα που βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ. Όταν συνδυάσουμε αυτά τα στοιχεία με την δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού "είναι δικαίωμά μας να ανακηρύξουμε την ΑΟΖ, δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο και θα το πράξουμε όταν πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει." Γίνεται σε όλους μας κατανοητό ότι η Ελλάδα μας βρίσκεται στην φάση της τελικής προετοιμασίας της θέσπισης. Αν επιπλέον προσθέσουμε την πρόταση: "Μαζί με την Κύπρο θα παίξουμε σημαντικό ρόλο στην προμήθεια υδρογονανθράκων στην Ευρώπη." Ακόμη και οι ραγιάδες μπορούν να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να μείνει η πατρίδα μας σε φάση απραξίας, διότι μιλάμε πια για γεωπολιτική αξία και όχι πια για τοπικά κριτήρια. Το όλο θέμα σχετίζεται βέβαια και με το EuroAsia Interconnector, την κοινοπραξία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της καύσης του μεθανίου των κοιτασμάτων, αλλά και για τον αγωγό φυσικού αερίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη από ανεξάντλητη ενέργεια και η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι χώρες που διαθέτουν στρατηγικά ενεργειακά αποθέματα. Η Ελληνικο-Γαλλική Συμμαχία κινείται ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

Πηγή:  Νίκος Λυγερός

Ολάντ για Ελληνική ΑΟΖ

Ολάντ, κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου -υδρογονανθράκων εντός Ελληνικής ΑΟΖ.JPG
Σημαντική ήταν η δήλωση του Γάλλου προέδρου για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων εντός της Ελληνική ΑΟΖ.

«Τα κοιτάσματα πρέπει πρώτα να βρεθούν και στη συνέχεια να τύχουν εκμετάλλευσης, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και το διεθνές δίκαιο. Αν η Γαλλία μπορέσει να συμμετάσχει στην εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων, θα το πράξει» είπε.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός είπε ότι «είναι δικαίωμά μας να ανακηρύξουμε την ΑΟΖ, δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο και θα το πράξουμε όταν πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει. Μαζί με την Κύπρο θα παίξουμε σημαντικό ρόλο στην προμήθεια υδρογονανθράκων στην Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι σε 15 ημέρες θα μεταβεί στην Τουρκία, συνοδευόμενος από πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Διάλεξη του Ν.Λυγερού με θέμα: "ΑΟΖ και ανάκαμψη" 18/02/2013

Νίκος Λυγερός: ΑΟΖ και ανάκαμψη
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
"ΑΟΖ και ανάκαμψη".

Πολύκεντρο Ν. Θαλασσινού, Κως.
Δευτέρα 18/02/2013, ώρα: 20.00.

Απαραίτητες διαπραγματεύσεις

Κύπρος, ΑΟΖ Κύπρου - Απαραίτητες διαπραγματεύσεις
Αν μερικοί θεωρούν ότι ο αγώνας τελείωσε εδώ, κάνουν μεγάλο λάθος. Εμείς συνεχίζουμε ακάθεκτοι το έργο του Τάσσου Παπαδόπουλου για την Κύπρο, το Κυπριακό και την ΑΟΖ. Δεν είναι μια μάχη που πρέπει να μας βάλει κάτω. Δεν είμαστε ούτε ένας συμβατικός στρατός, ούτε ένα θεσμικό πλαίσιο. Το μόνο που θέλουμε να προστατέψουμε είναι το λαό μας και την πατρίδα. Είμαστε μια ομάδα κρούσης, ένα καταδρομικό συγκρότημα που δεν σταματά στο πρώτο εμπόδιο. Όλοι γνωρίζουν τις θέσεις και ξέρουν ότι δεν πρόκειται να παραμερίσουμε ούτε μια πιθαμή από τις κόκκινες γραμμές που θέσαμε σε γεωπολιτικό επίπεδο. Η Κύπρος λειτουργεί μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και ανήκει στον Ελληνισμό, όπως βλέπουμε και στην Ελλάδα. Οι δύο χώρες έχουν υπογράψει συμφωνίες και κοινοπραξίες που καθορίζουν έναν οριζόντιο άξονα συνεργασίας που ενώνεται μέσω της Μεσογείου και μέσω των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους. Έχουμε ακολουθήσει την προοπτική που επινόησε ο Κρανιδιώτης και το Κυπριακό έχει γίνει πια ευρωπαϊκό. Καταφέραμε να αποφύγουμε την παγίδα του Σχεδίου Ανάν και είμαστε τώρα ελεύθεροι να αποφασίσουμε για το μέλλον μας. Σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε και πρέπει να καθορίσουμε τις κινήσεις μας. Υπάρχουν δυσκολίες και στην Ελλάδα και στην Κύπρο και πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι για να κινηθούμε συντονισμένα. Οι ενεργειακές μας πορείες δεν πρέπει να είναι απλώς παράλληλες, αλλά πρέπει και να συγκλίνουν για να είναι αποτελεσματικές και ανθεκτικές στις εχθρικές επιθέσεις και ακολουθούν το νοητικό σχήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020 και το 2050. Κατά συνέπεια πρέπει να γίνουν απαραίτητες διαπραγματεύσεις για να στηθεί ένα κοινό πεδίο δράσης κι όχι να προσφεύγουμε σε μίζερες επιλογές που δεν αποσκοπούν παρά μόνο σ' ένα συντηρητισμό που παράγει μόνο και μόνο αδράνεια. Το κομματικό πλαίσιο δεν μας αφορά. Υπάρχει ένας αγώνας που πρέπει να δοθεί και θα δοθεί, γιατί δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τον εκφυλισμό των θέσεων μας σε εθνικό επίπεδο. Και με το Σχέδιο Ανάν όταν όλα φαίνονταν χαμένα καταφέραμε ν’ αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων και να δημιουργήσουμε νέα δεδομένα μέσα στα οποία ζούμε. Είμαστε αγωνιστές για τα δύσκολα, διότι δεν υπάρχουν εύκολα για μας. Η πατρίδα μας είναι μικρή και χρειάζεται υψηλή στρατηγική. Με τα θέματα που έχουμε αναπτύξει, χρειάζεται μια προσέγγιση καθαρά επαγγελματική στο υπουργείο εξωτερικών και στο υπουργείο ενέργειας, διότι η ΑΟΖ δεν πρέπει μόνο και μόνο να τη διαχειριστούμε αλλά και να την αξιοποιήσουμε ως εθνικό θησαυρό. Είναι υποχρέωσή μας να βρούμε μια κοινή γραμμή που ακολουθεί τη στρατηγική και να μην χαθούμε σε τεχνικά ζητήματα και βέβαια μικροπολιτικά. Πρέπει να αποδείξουμε ότι αν ο Ελληνισμός είναι διαχρονικός δεν είναι τυχαίο αλλά θέμα ανάγκης για να υπάρχει και η προσφορά μας. Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχάσουμε κανένα και ειδικά τους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους και τους πρόσφυγες, για να δώσουμε ένα μέλλον αξιόπιστο στους δικούς μας.

Η ΑΟΖ αλλάζει τον τρόπο σκέψης και της Τουρκίας

Νίκος Λυγερός: Η ΑΟΖ αλλάζει τον τρόπο σκέψης και της Τουρκίας
Τώρα ακόμα και Τούρκοι ερευνητές συμφωνούν με την ιδέα ότι η Ελλάδα θα θεσπίσει την ΑΟΖ της. Μάλιστα το θεωρούν όχι μόνο φυσιολογικό και αναμενόμενο, αφού ακολουθεί τη στρατηγική της Κύπρου αλλά αναρωτιούνται γιατί η ίδια η Τουρκία δεν έχει θεσπίσει την ΑΟΖ της αφού ήδη την έχει οριοθετήσει στην Μαύρη θάλασσα. Το ενδιαφέρον αυτού του συλλογισμού είναι ότι καταρρίπτει τις φοβίες μερικών που δεν θα ξέρουν πού να κρυφτούν μετά τη θέσπισή μας και την απόλυτη απραξία της Τουρκίας, με άλλα λόγια ακριβώς όπως έκανε και με την Κύπρο. Βλέπουμε σιγά σιγά ότι η ελληνική ΑΟΖ αποκτά μια οντότητα μέσω της αποδοχής της πραγματικότητας. Είναι λοιπόν δύσκολο να την θεωρήσουμε πλέον ως μια μόδα αφού έχει ήδη αρχίσει να είναι αποδεκτή ακόμα και από την ίδια την Τουρκία, η οποία αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να κάνει και τίποτα για να αλλάξει τα δεδομένα. Είναι λοιπόν λογικό να σκέφτεται και η ίδια ότι δεν αξιοποιεί το Δίκαιο της Θάλασσας. Συνειδητοποιεί λοιπόν ότι η πολιτική που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες ενάντια στην ΑΟΖ όχι μόνο δεν μπορεί να φέρει άλλους καρπούς, αλλά σίγουρα θα επηρεάσει αρνητικά αν συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση. Έτσι σκέφτεται με έναν τρόπο που θέλουμε κι εμείς. Αφού θέλει να ακολουθήσει πιο έμπρακτα το Δίκαιο της Θάλασσας. Μαθαίνει τα τελευταία χρόνια, λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο, ότι ακόμα και οι φοβίες της δεν σταμάτησαν τις πετρελαϊκές εταιρείες να είναι υποψήφιες στην κυπριακή ΑΟΖ. Τόσα χρόνια η Τουρκία θεωρούσε ότι είχε την πρωτοβουλία και ότι είχε πείσει τους πάντες ότι η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα, όπου δεν πρέπει να γίνονται συμφωνίες οριοθέτησης αλλά με τις κινήσεις της Κύπρου, το σχέδιό της κατέρρευσε. Και τώρα προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, διότι καταλαβαίνει ότι όντως είναι θέμα εβδομάδων η θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ, διότι δεν φοβόμαστε τίποτα και κανένα, γιατί δεν καταπατούμε κανένα και ακολουθούμε το Δίκαιο της Θάλασσας χωρίς να πάμε ούτε βήμα πίσω. Είναι πλέον η αποφασιστικότητά μας που βάζει την Τουρκία σε μια ορθολογική θέση. Δεν υπάρχει αντιπαράθεση σε αυτό το σημείο διότι η ΑΟΖ δεν είναι το θέμα της Τουρκίας αλλά τα νησιά. Απλώς η ελληνική ΑΟΖ ενισχύει όλα τα νησιά μας. Στην περίπτωσή της, η ΑΟΖ, δίνει δυνατότητες που δεν έχει προς το παρόν. Σωστά λοιπόν αναρωτιούνται οι Τούρκοι ερευνητές για το μέλλον της χώρας αν επιμένει να μην ακολουθεί επίσημα το Δίκαιο της Θάλασσας. Με αυτόν τον τρόπο κατανοούμε όλοι το νοητικό σχήμα που προβλέπει ότι δεν είναι ανάγκη να νικήσεις τον αντίπαλο σου, είναι προτιμότερο ν’ αναγκαστεί να σκεφτεί με τον δικό σου τρόπο. Τώρα η Τουρκία αρχίζει να σκέφτεται ότι δεν είναι σωστό και ορθολογικό να μην αξιοποιεί την ίδια της την ΑΟΖ μέσω του Δικαίου της Θάλασσας. Και αυτό είναι μια επιτυχία εκ μέρους της πατρίδας μας.

Ν.Λυγερός "Τεχνικά δεδομένα της ΑΟΖ" Λάρισα 13/02/2013

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
"Τεχνικά δεδομένα της ΑΟΖ".

Αμφιθέατρο ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας, 
Καψούρη 4, Λάρισα. Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013, ώρα: 19:00.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην Λ. Κεσίδου ΕΡΤ-3 102FM 14/02/2013

Συνέντευξη Νίκου Λυγερού στην Λ Κεσίδου ΕΡΤ-3 - Αγωγός TAP Αλβανία
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στη ραδιοφωνική εκπομπή της Λ. Κεσίδου
"Άκου, Ρώτα, Μάθε". ΕΡΤ-3 102FM.
14/02/2013.

Αγωγός TAP

Κύπρος, Τουρκία και ψευδαισθήσεις

Νίκος Λυγερός - Κύπρος, Τουρκία και ψευδαισθήσεις
Με την ανάπτυξη του θέματος της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία είναι αναγκασμένη να κάνει κινήσεις εντυπώσεων όπου ο πρωθυπουργός και ο υπουργός εξωτερικών παίζουν με τη διγλωσσία τους λες και το θέμα να είναι μόνο και μόνο διπλωματικό. Το αληθινό πρόβλημα όμως παραμένει και είναι απλό. Σιγά σιγά η Κύπρος ξεφεύγει από την τοπική της κρίση και μπαίνει δυναμικά στη διαδικασία της αξιοποίησης της ΑΟΖ της διότι τα δεδομένα της αλλάζουν καθημερινά και τώρα κοντεύει να έχει πάρει ήδη σχεδόν 200 δισεκατομμύρια Ευρώ από την ΑΟΖ της, ενώ δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο στάδιο της πραγματικής εξόρυξης και βέβαια της εκμετάλλευσης. Σίγουρα έχουμε ραγιάδες και στην Κύπρο, που προσπαθούν να μειώσουν τα θετικά στοιχεία των εξελίξεων, αλλά αυτό οφείλεται στις προεδρικές εκλογές. Διότι μετά από αυτές, αμέσως όλοι θα συμφωνήσουν ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα λόγω των αποτελεσμάτων, ανεξαρτήτως βέβαια από τα ίδια τα αποτελέσματα. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η Τουρκία δήθεν να βγάλει λαυράκι με συνέντευξη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου αλλά έπεσε σε παλούκι που θα άρεσε σίγουρα στον Κολοκοτρώνη. Δεν μπορείς να παίζεις όταν δεν έχεις χαρτιά. Αλλά μπορείς να φωνάζεις για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Επιπλέον η ηγεσία της Τουρκίας έχει αποδείξει πολλές φορές ακόμα κι αν δεν το χρειαζόμασταν ότι το γελοίο δεν σκοτώνει. Έτσι τώρα βλέπουμε τη διγλωσσία του καρότου και του μαστιγίου, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν επηρεάζουν κανέναν άλλο εκτός από τους δεδομένους ραγιάδες. Το να προσπαθεί η Τουρκία να πιέσει δήθεν τις πετρελαϊκές εταιρείες να μην κάνουν συμβόλαια με την Κύπρο, καταντά αστείο διότι θέλουν δεν θέλουν η κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται σε μια περιοχή που διαθέτει από τα καλύτερα κοιτάσματα του κόσμου για το φυσικό αέριο. Επιπλέον τώρα δύο ευρωπαϊκές εταιρίες, η ιταλική ENI και η γαλλική TOTAL έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες με την Κύπρο για τα οικόπεδα 2, 3, 9, 10 και 11 και αυτό είναι μία πραγματικότητα. Αν το συνδυάσουμε με το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην Αρκτική και στην Ανατολική Μεσόγειο, διότι θεωρεί αυτές τις δύο περιοχές ως στρατηγικά ενεργειακά αποθέματα, όπως το αποδεικνύει το νέο νομοσχέδιο που έχει υποβληθεί για ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο, τότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι κανείς δεν πρόκειται να κάνει πίσω για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα υψηλής στρατηγικής. Αυτό λοιπόν που έχει σημασία για την Κύπρο είναι να συνεχίσει ακάθεκτη την πορεία της και να δίνει το παράδειγμα και στην Ελλάδα για το θέμα της αξιοποίησης της ΑΟΖ, δίχως να ακούει τις φωνές που κάνουν πολύ θόρυβο για το τίποτα. Ο δεύτερος γύρος παραχώρησης θα συνεχιστεί κανονικότατα με τα οικόπεδα 5, 6, 7, και 8 που θα φέρουν και αυτά άμεσες απολαβές στην Κύπρο ακόμα και πριν την εξόρυξη. Και αν σκεφτούμε ότι όλα αυτά τα οικόπεδα δεν άνηκαν στην Κύπρο μόνο πριν μερικά χρόνια και δεν θα άνηκαν ποτέ αν ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν είχε τα κότσια να θεσπίσει την κυπριακή ΑΟΖ, τότε μπορούμε να καταλάβουμε τον πονοκέφαλο που προκαλεί στην Τουρκία, η ύπαρξη μιας ΑΟΖ σε ένα κράτος που θεωρεί η ίδια πως δεν υπάρχει. Πώς λοιπόν να λύσει ένα «ανύπαρκτο» πρόβλημα ;

Ν.Λυγερός "ΑΟΖ και υψηλή στρατηγική" Ρόδος 10/2/13

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "ΑΟΖ και υψηλή στρατηγική" Ρόδος
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού
με θέμα: "ΑΟΖ και υψηλή στρατηγική"
Αίθουσα Ροδίνι - Πάρκο Ροδίνι, Ρόδος
Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013.

ΑΟΖ, φοβίες, ασχετοσύνη και ραγιαδισμός

ΑΟΖ, φοβίες, ασχετοσύνη και ραγιαδισμός
Ακόμα και αν δεν το έχουν καταλάβει μερικοί ή δεν θέλουν να το καταλάβουν τα μεγάλα κοιτάσματα της ελληνικής ΑΟΖ βρίσκονται μακριά από τις ακτές και όλα στο Ιόνιο Πέλαγος και Νότια της Κρήτης. Όλα τα εύκολα κοιτάσματα του Αιγαίου Πελάγους έχουν ερευνηθεί κατά συνέπεια το όλο πλαίσιο είναι ξεκάθαρο όσον αφορά στο ενεργειακό. Καθώς η ελληνική ΑΟΖ έχει ως στόχο την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της πατρίδας μας, δεν πρόκειται να κάνουμε κινήσεις που ενοχλούν τη μοναδική μας, προς το παρόν, βαριά βιομηχανία μας δηλαδή τον τουρισμό. Αν λοιπόν εξετάσουμε την πυκνότητα των νησιών μας στο Αιγαίο Πέλαγος και δεν είναι να είμαστε όλοι μαθηματικοί για να το ανακαλύψουμε, αντιλαμβανόμαστε εύκολα ότι ο χώρος για πλατφόρμες που φαίνονται από μακριά είναι ελάχιστος. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να επικεντρωνόμαστε πάνω σε αυτό το θέμα και να λειτουργεί ως καταλυτικό στοιχείο για την τεχνητή παραγωγή φοβιών. Αφού η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να κάνει οριοθέτηση μαζί μας απλώς πρέπει να αδιαφορήσουμε για όσα λέει ακριβώς όπως έκανε ο Τάσσος Παπαδόπουλος στην Κύπρο. Έτσι οι προειδοποιήσεις για πιθανόν ενέργειες της Τουρκίας, έχουν ακριβώς την ίδια αξία με αυτές που κάνει τόσα χρόνια με την Κύπρο ενώ έχει θεσπίσει την ΑΟΖ της από το 2004, χωρίς κανένα πρόβλημα. Τώρα όσον αφορά στο θέμα της ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ, τα πράγματα είναι πολύ απλά, αφού είναι μια διαδικασία που γίνεται πάντα μονομερώς. Και αυτό έχει γίνει ήδη από 134 χώρες στον κόσμο. Επίσης συνεχώς μας ανακοινώνουν ότι η Αμερική δεν θέλει να κάνουμε μονομερείς κινήσεις και κανείς δεν προσέχει ότι χρησιμοποιεί πάντα τον πληθυντικό ενώ υπάρχει μόνο και μόνο μία κίνηση που μπορεί να γίνει από την Ελλάδα μέσα στο πλαίσιο του Δικαίου της θάλασσας και είναι βέβαια η θέσπιση της ΑΟΖ. Ας υπενθυμίσουμε επιπλέον και τα λόγια του Ισραήλ που έχει μια απεγνωσμένη ανάγκη από διέξοδο μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, κάνετε ΑΟΖ και αν η Τουρκία δεν την αναγνωρίσει θα είναι Casus Belli για μας. Βέβαια ο τοπικός ραγιαδισμός έχει ξεχάσει ακόμα και αυτή τη δήλωση ενώ συνεχώς μας θυμίζουν, λανθασμένα βέβαια, ότι η Κύπρος είχε το Ισραήλ που έβαλε πλάτες. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ είναι απόλυτα ξεκάθαρο γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά, τοποστρατηγικά αρκεί να έχουμε καταλάβει το Δίκαιο της θάλασσας και να μην έχουμε ξεχάσει τι μας έχουν διδάξει ο Κολοκοτρώνης και ο Καραϊσκάκης με τη σκέψη τους και τη δράση τους. Η ελληνική ΑΟΖ θα γίνει για όλους τους Έλληνες. Κι αν υπάρχουν ραγιάδες και προδότες δεν μας πειράζει αφού δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα. Διότι μόλις αντιληφθούν την αποφασιστικότητά μας θα αρχίσουν και αυτοί να λένε θετικά πράγματα για την ελληνική ΑΟΖ, λες και ήταν από τους μαχητές και τους αγωνιστές της. Δεν χρειάζεται λοιπόν κανένας εκνευρισμός για όσους δεν μπορούν να το αντιληφθούν με την πρώτη γιατί δεν υπάρχει μαγαζί όπου μπορείς ν’ αγοράσεις κότσια ούτε άλλα αντρικά εξαρτήματα. Συνεπώς συνεχίζουμε ακάθεκτοι τον αγώνα μας έως το τελικό αποτέλεσμα κι ας μάθουμε στη συνέχεια ότι όλα έγιναν από άλλους, χαλάλι τους, αρκεί να έχουμε απέραντο γαλάζιο.

Ο Νίκος Λυγερός στην εφημερίδα 'Η Κέρκυρα σήμερα' 08/02/2013

Νικος Λυγερος συνεντευξη στην εφημεριδα Η Κερκυρα Σημερα
 Άρθρο της εφημερίδας "Η Κέρκυρα Σήμερα" για την ομιλία του Νίκου Λυγερού στην Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας για την ΑΟΖ ως εξωτερική πολιτική.

Εικονική πραγματικότητα και ελληνική ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός - Εικονική πραγματικότητα και ελληνική ΑΟΖ
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον όταν τα τουρκικά ΜΜΕ, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, αναγκάζονται να μιλήσουν για την ελληνική ΑΟΖ, η οποία δεν υπάρχει ακόμα. Βέβαια δεν μπορούν να είναι επιφυλακτικοί γιατί η Τουρκία από το 1978 πριν τη Συμφωνία του Δικαίου της Θάλασσας το 1982 λέει συνεχώς ότι η Μεσόγειος είναι μία κλειστή θάλασσα, όπου δεν πρέπει να γίνει καμία συμφωνία. Και αυτές οι προσπάθειες είναι τόσο πετυχημένες στρατηγικά που έχουμε την Κύπρο να έχει κάνει μία θέσπιση το 2004 και τρεις συμφωνίες με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ διαδοχικά το 2003, το 2007 και το 2010. Η σιωπή των τουρκικών ΜΜΕ πάνω σε αυτά τα σημεία οφείλεται σίγουρα στην άγνοια αλλιώς δεν εξηγείται η απουσία τους. Στη συνέχεια, όταν η Κύπρος αποφάσισε να κάνει γύρους παραχώρησης με την τεράστια επιτυχία που γνωρίζουμε τώρα, πάλι λόγω έλλειψης πληροφόρησης φανταζόμαστε δεν ακούστηκαν, ούτε η Τουρκία δεν έκανε καμία ουσιαστική και πρακτική κίνηση. Απλώς η Κύπρος συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία που χάραξε ο Τάσσος Παπαδόπουλος δίχως να δίνει καμία σημασία στις δηλώσεις που κάνει η Τουρκία. Βέβαια για όλα αυτά δεν ακούμε κανέναν να το έχει βάλει στα πόδια, αλλά μάλλον επειδή δεν ακούστηκε κανένα σύνθημα εκκίνησης. Έτσι τα ΜΜΕ της Τουρκίας αποδεικνύουν ότι το γελοίο δεν σκοτώνει. Και με τα νέα συμβόλαια που έχει η Κύπρος με τη γαλλική εταιρεία και με την ιταλο – κορεάτικη κοινοπραξία για τα οικόπεδα 10 και 11 αλλά και τα οικόπεδα 2, 3 και 9, πάλι δεν ακούσαμε τίποτα. Μάλλον αυτές οι πληροφορίες δεν φτάνουν ποτέ εώς την Τουρκία και σίγουρα δεν έχουν μάθει για τα μεγέθη των κοιτασμάτων εκτός βέβαια από τον υπουργό εξωτερικού της Τουρκίας που ενώ μιλά για ένα κράτος που επίσημα δεν υπάρχει για εκείνον, συμβουλεύει να περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου από την Τουρκία, διότι θα είναι ασφαλέστερος και συντομότερος. Αλλά μάλλον τα τουρκικά ΜΜΕ δεν το έμαθαν ούτε αυτό, αλλιώς θα τον είχαν αποκαλέσει προδότη αφού θέλει να συνεργαστεί με ένα εχθρικό κράτος που δεν υπάρχει. Είναι δύσκολο λοιπόν να εξετάσουμε με σοβαρότητα δηλώσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα που δημιουργείται βήμα βήμα και σταδιακά αλλάζει όλα τα δεδομένα της περιοχής. Θα ήταν καλό λοιπόν να μη δίνουμε και μεγάλη σημασία σε αυτά και να προχωρήσουμε δυναμικά στην υψηλή στρατηγική που έχουμε επιλέξει για την πατρίδα μας και να αξιοποιήσουμε την ελληνική ΑΟΖ όσο πιο γρήγορα γίνεται, διότι το έχουμε ανάγκη ως έθνος και δεν υπάρχει λόγος να υποφέρει ο λαός μας από την οικονομική κατάσταση που τον καταπιέζει. Ας αφήσουμε λοιπόν τα τουρκικά ΜΜΕ να κάνουν τη δουλειά τους ακριβώς όπως έκανε η ναζιστική προπαγάνδα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία εξηγούσε στους Γερμανούς ότι έχουν μόνο νίκες και ας ασχοληθούμε σοβαρά με το θέμα γιατί χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός, επαγγελματισμός και τεχνικούς. Οι πολιτικοί μας έχουν πλέον όλα τα δεδομένα για να πάρουν την πρέπουσα απόφαση, έτσι ώστε να ζήσουμε με την αξιοπρέπεια που ταιριάζει στον ελληνικό λαό και να μην περιμένουν να γίνει ένα θαύμα αλλά να το κάνουν κι ας πουν μετά τα δικά τους τα τουρκικά ΜΜΕ για τις πετυχημένες πρωτοβουλίες τους.

Συνέντευξη Νίκου Λυγερού - Ρόδος 08/02/2013

Συνέντευξη του Ν.Λυγερού στο Ράδιο 1 - Ρόδος 08-02-2013

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στο Ράδιο 1,
Ρόδος 08/02/2013.

Νέα επιτυχία για την κυπριακή ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός - Νέα επιτυχία για την κυπριακή ΑΟΖ
Η Κύπρος έχει ήδη κερδίσει από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της 23 εκατομμύρια ευρώ για τις σεισμικές έρευνες, 150 εκατομμύρια ευρώ για το bonus υπογραφής των οικοπέδων 2,3 και 9 από την κοινοπραξία της Ιταλίας και της Νότιας Κορέας και τώρα 12 εκατομμύρια ευρώ για κάθε οικόπεδο από την εταιρεία της Γαλλίας, δηλαδή συνολικά 24 εκατομμύρια ευρώ για τα οικόπεδα 10 και 11. Επιπλέον, μέσα στη σύμβαση ξέρουμε ότι υπάρχει γραπτή αναφορά για την γεώτρηση των 700μ. που πρόκειται να κάνει η Total. Αυτό σημαίνει ότι η έρευνα δεν αφορά μόνο το φυσικό αέριο αλλά και το πετρέλαιο, πράγμα το οποίο διευκολύνει ακόμα περισσότερο μια πιο γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας. Αν σκεφτούμε ότι όλες αυτές οι απολαβές γίνονται πριν οποιαδήποτε φάση εξόρυξης, μπορούμε να αντιληφθούμε την τάξη μεγέθους των αποθεμάτων των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην Κύπρο και βέβαια στην κυπριακή ΑΟΖ. Κατά συνέπεια είναι πια κατανοητό σε όλους ότι η υψηλή στρατηγική που καθόρισε ο Τάσσος Παπαδόπουλος για την Κύπρο μας είναι όντως μια κίνηση με προοπτικές. Διότι όταν δεν είσαι ραγιάς και δεν έχεις φοβίες, έχεις την ικανότητα να επινοήσεις ένα στρατηγικό σχεδιασμό ο οποίος είναι ικανός να αλλάξει όλα τα δεδομένα, γιατί δεν είναι ανάγκη να πιστεύεις στα θαύματα όταν είσαι ικανός να τα παράγεις, την ώρα που κανείς δεν πιστεύει ούτε σε εσένα, ούτε σε τίποτα, διότι υπάρχει η ανάγκη για τους ανθρώπους μας. Κι όταν γίνεται το θαύμα, τότε όλοι πια πιστεύουν στην όλη προσπάθεια ακόμα κι αν ήταν αντίθετοι αρχικά. Για να βοηθήσουμε, λοιπόν, όσους δεν έχουν συνειδητοποιήσει τα μεγέθη της φάσης της γεώτρησης πριν καν της ουσιαστικής εξόρυξης, αφού είμαστε ακόμα σε ερευνητική φάση, αρκεί να επισημάνουμε ότι ένα γεωτρύπανο έχει αξία 1,2 δις. και ότι η καθημερινή του ενοικίαση ανέρχεται στο ποσόν των 425.000$ αν είναι για φυσικό αέριο και 625.000$ για πετρέλαιο. Με αυτά τα δεδομένα αν προσθέσουμε ότι η αξία του φυσικού αερίου πολλαπλασιάζεται επί πέντε όταν παρέχεται στην ξηρά αντί στη θάλασσα πάνω από το κοίτασμα και όταν η προσφορά έχει τη μορφή του υγροποιημένου αερίου, τότε η αξία πολλαπλασιάζεται επί δέκα. Αν τώρα υπολογίσουμε ότι το κοίτασμα Αφροδίτη έχει ήδη αξία 100δις. στο οικόπεδο 12 και ότι στο οικόπεδο 11 η γαλλική εταιρεία εκτιμά ότι υπάρχει κοίτασμα αξίας 400δις. τότε μπορούμε να καταλάβουμε ότι θα κατασκευαστεί σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου αξίας 12δις. Για τη δημιουργία του θα χρειαστούν πάνω από 400 άτομα και για το συνολικό πλαίσιο θα έχουμε 100.000 θέσεις εργασίας. Με αυτά τα στοιχεία που γίνονται καθημερινά η επόμενη πραγματικότητα, η Κύπρος δείχνει χειροπιαστά το παράδειγμα στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν ακόμα άτομα που αναρωτιούνται αν η ελληνική ΑΟΖ έχει κάποια αξία κι αν είναι το κατάλληλο να την αξιοποιήσουμε. Η έλλειψη ικανότητας και αρμοδιότητας είναι ανώδυνη όταν κανείς δεν το ξέρει, αλλά όταν ο λαός έχει μάθει τα δεδομένα της ΑΟΖ καταντά καταδικαστέα και θα καταδικαστεί, γιατί ο ελληνικός λαός θέλει την ΑΟΖ του και κανείς δεν θα του την πάρει.

Συνέντευξη του Ν.Λυγερού στο Start Media 06/02/2013

Συνέντευξη του Ν.Λυγερού στο Start Media 06-02-2013
Συνέντευξη του Ν.Λυγερού  στην εκπομπή "Υπάρχει Θέμα",
Start Media στις 06/02/2013
με την δημοσιογράφο ΗΡΩ ΛΕΛΑ.

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εφημερίδα "Ενημέρωση" - Κέρκυρα 06/02/2013

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εφημερίδα "Ενημέρωση" - Κέρκυρα 06/02/2013.


Νικος Λυγερος - Εφημεριδα Ενημερωση Κερκυρας




Νικος Λυγερος - Εφημεριδα Ενημερωση Κερκυρας
Νικος Λυγερος - Εφημεριδα Ενημερωση Κερκυρας

Συνέντευξη Ν.Λυγερού Start Media Channel, Κέρκυρα 6/2/2013

Συνέντευξη Νίκου Λυγερού Start Media Channel, Κέρκυρα 6-2-2013
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στο Start Media Channel,
Δημαρχείο Κέρκυρας στις 06/02/2013.

ΑΟΖ Κύπρου - Κασσίνης για εξελίξεις για Φυσικό αέριο

ΑΟΖ Κύπρου - Κασσίνης για εξελίξεις για Φυσικό αέριο
Τη θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων ΚΡΕΤΥΚ, αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου ο Σόλων Κασίνης, έως τώρα Διευθυντής της Υπηρεσίας ενέργειας στο υπουργείο Εμπορίου.

Όπως δήλωσε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ Μεσημέρι και Κάτι, πρόκειται για φυσική μετεξέλιξη της θέσης του.

Αναφορικά με τη συνεργασία με τη Noble, ο κ. Κασίνης είπε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεχή συνεννόηση και μια φορά τη βδομάδα γίνονται συναντήσεις. Σήμερα, είπε, έγινε άλλη μια συνάντηση.

Πρόσθεσε ότι η επόμενη γεώτρηση αναμένεται να γίνει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο ενώ για το πότε θα μπει το τρυπάνι στο οικόπεδο 10 ή 11, σημείωσε ότι εντός των ημερών θα αρχίσουν οι διαδικασίες και οι σεισμικές έρευνες για να καθοριστεί ο χρονικός ορίζοντας.

Ο κ. Κασίνης εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάτω από τον «Ερατοσθένη» υπάρχει τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου.

Σε δηλώσεις στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα ο κ. Κασίνης επιβεβαίωσε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Πολίτης", ότι ο διορισμός του εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και ότι τον αποδέχθηκε, καθώς ήταν και δικό του αίτημα.

Ο κ. Κασίνης δήλωσε ότι ήδη υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας και από τον ερχόμενο μήνα θα αναλάβει τα καθήκοντά του στην ΚΡΕΤΥΚ.

Στο σημαντικό και αποφασιστικό ρόλο του Σόλωνα Κασίνη στις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις αναφέρθηκε ο Υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης.

Η συμμετοχή του κ. Κασίνη στην ΚΡΕΤΥΚ, είπε, αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών αυτών.

Με την εμπειρία και τις γνώσεις του, ο κ. Κασίνης, πρόσθεσε, θα συμβάλει αποφασιστικά στην υλοποίηση του προγραμματισμού της ΚΡΕΤΥΚ.

Στο μεταξύ, 150 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία την ερχόμενη εβδομάδα, από την υπογραφή των συμβολαίων με την κοινοπραξία ΕΝΙ-ΚΟΚΑΣ, όπως δήλωσε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης.

Σύντομα, εξάλλου, αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους και τα 24 εκατομμύρια από τα συμβόλαια με την TOTAL για τα τεμάχια 10 και 11, που υπογράφηκαν χθες.

Διάλεξη του Ν. Λυγερού «Η ΑΟΖ ως εξωτερική πολιτική» - Κέρκυρα 06/02/2013

Διάλεξη Νίκου Λυγερού - Η ΑΟΖ ως εξωτερική πολιτική
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
«Η ΑΟΖ ως εξωτερική πολιτική».
Αίθουσα εκδηλώσεων της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας.
Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 20:00.

Ν. Λυγερός στο Corfu Channel, Δημαρχείο Κέρκυρας, 06/02/2013

Νίκος Λυγερός στο Corfu Channel, Κέρκυρα, 06-02-2013
O Νίκος Λυγερός 
στο Corfu Channel, 
Δημαρχείο Κέρκυρας, στις 06/02/2013.

Συνέντευξη του N.Λυγερού στην εκπομπή "Περισκόπιο" Corfu Channel 06/02/2013

Συνέντευξη του N.Λυγερού στην εκπομπή Περισκόπιο
Συνέντευξη του N.Λυγερού
στην εκπομπή "Περισκόπιο",
του Corfu Channel
στις 06/02/2013.

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο Antenna Kerkyra 06/02/2013

Συνέντευξη Νίκου Λυγερού Antenna Kerkyra 92,6 06-02-2013
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στο Antenna Kerkyra 92,6FM
στις 06/02/2013.

Ν. Λυγερός: "Στρατηγική της ΑΟΖ μετά τη θέσπιση" - Πάτρα 5/2/2013

Νίκος Λυγερός - Στρατηγική της ΑΟΖ μετά τη θέσπιση
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
"Στρατηγική της ΑΟΖ μετά τη θέσπιση".
Μικρό Αμφιθέατρο ΤΕΙ Πάτρας,
Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013.

Ν. Λυγερός στην εκπομπή "Απλά Λόγια" - Κόρινθος 4/2/2013

Ν. Λυγερός στην εκπομπή Απλά Λόγια, Κόρινθος 6-2-2013
Συνέντευξη του Ν. Λυγερού
στην εκπομπή του Θύμιου Τσαρμπού
"Απλά Λόγια".
Κόρινθος 4/2/2013.

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: Στρατηγική - ενέργεια και επαγγελματικός προσανατολισμός

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: Στρατηγική - ενέργεια και επαγγελματικός προσανατολισμός.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα

"Στρατηγική - ενέργεια και επαγγελματικός προσανατολισμός".

11ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου στις 04/02/2013.

Νίκος Λυγερός: ΑΟΖ και Τοποστρατηγική

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού ΑΟΖ και Τοποστρατηγική, Ρέθυμνο-Κρήτη 04-02-2013
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
"ΑΟΖ και Τοποστρατηγική"

Hotel Xenia, Ρέθυμνο.
Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013, ώρα: 20.00.

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού: "Νέα δεδομένα της ΑΟΖ"

Διάλεξη Νίκου Λυγερού Νέα δεδομένα της ΑΟΖ Κύπρος-Πάφος
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
"Νέα δεδομένα της ΑΟΖ".
Αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Κύπρου, Πάφος.
Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013.

Ν. Λυγερός: «Από τη Γεωλογία στη Στρατηγική της ΑΟΖ»

Νίκος Λυγερός - Από τη Γεωλογία στη Στρατηγική της ΑΟΖ
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
«Από τη Γεωλογία στη Στρατηγική της ΑΟΖ».
Οίκημα του Συνδέσμου Γεωλόγων και Μεταλλειολόγων Κύπρου.
Σάββατο 02 Φεβρουαρίου 2013. 

Συνέντευξη Νίκου Λυγερού Κρήτη TV 04/02/2013

Συνέντευξη Νίκου Λυγερού Κρήτη TV - Ελληνική ΑΟΖ
Συνέντευξη Νίκου Λυγερού 
στην εκπομπή ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ στην Κρήτη TV.
Με τον δημοσιογράφο Κώστα Συλιγάρδο.
στις 04/02/2013.

Η Ελληνική ΑΟΖ και το μέλλον του Ελληνισμού.

Συνέντευξη Νίκου Λυγερού στο ραδιο ΡΕΘΥΜΝΟ 04/02/2013

Συνέντευξη Νίκου Λυγερού στο ραδιόφωνο ΡΕΘΥΜΝΟ για την Ελληνική ΑΟΖ

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στο ραδιοφωνικό studio ΡΕΘΥΜΝΟ 9.80fm
στις 04/02/2013.

Συνέντευξη Ν.Λυγερού στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ 04/02/2013

Συνέντευξη Νίκου Λυγερού στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ για την Ελληνική ΑΟΖ

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ με τον Ν. Ψιλάκη
στις 04/02/13.