Οι πολλαπλές επαφές της ελληνικής ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός: Οι πολλαπλές επαφές της ελληνικής ΑΟΖ.
Οι πολλαπλές επαφές της ελληνικής ΑΟΖ είναι πλέον μια πραγματικότητα που δεν μπορεί κανείς ν’ αμφισβητήσει. Αυτές οι επαφές με βάση την ΑΟΖ αποδεικνύουν ότι η ελληνική ΑΟΖ αλλάζει ήδη τη γεωπολιτική μας θέση, διότι τώρα διεκδικούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δίχως να παραμένουμε παθητικοί. Οι επαφές είναι πιο πρακτικές και αφορούν όλες τις χώρες που αγγίζουν με την ΑΟΖ τους τη δική μας ΑΟΖ, πράγμα το οποίο δείχνει ότι δεν εξετάζουμε τα πάντα μόνο και μόνο μέσω του διαύλου των ελληνικών – τουρκικών σχέσεων. Η ΑΟΖ έχει αλλάξει αυτήν την προοπτική και προσφέρει περισσότερες δυνατότητες για την πατρίδα μας. Επιπλέον, βλέπουμε τώρα ότι δημιουργούμε ένα πλέγμα σχέσεων σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο δίχως να βάζουμε στην άκρη το ευρωπαϊκό στοιχείο που μας χαρακτηρίζει στην περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο φτιάχνουμε κι ένα συμμαχικό πλαίσιο μέσω της ενέργειας και συγκεκριμένα των υδρογονανθράκων. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης που δεν ήταν αναμενόμενο για τους περισσότερους είναι ότι το θέμα των υδρογονανθράκων επηρεάζει ήδη τη γεωπολιτική, ενώ δεν έχουμε αρχίσει καμιά εξόρυξη. Στην πραγματικότητα βλέπουμε την ενεργοποίηση του νοητικού σχήματος που προβλέπει ότι το πριν επηρεάζει ήδη όταν είναι γνωστό ότι υπάρχει μετά. Έχουμε λοιπόν την εφαρμογή της υψηλής στρατηγικής σε τακτικό επίπεδο, της στρατηγικής σε πολιτικό και διαπραγματευτικό επίπεδο. Ενεργοποιούμε μ’ αυτόν τον τρόπο τη θεωρία παιγνίων με ένα παίγνιο μη μηδενικού αθροίσματος. Το μεγάλο πλήθος των σχέσεων μεταξύ 7 κρατών προσφέρει μια μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και στη διπλωματία και στις διαπραγματεύσεις. Αυτό όμως πρέπει πάντα να γίνεται μετά την ανάλυση της στρατηγικής συμπεριφοράς των παικτών. Τότε μπορούμε να αποδείξουμε την ύπαρξη μιας ισορροπίας Nash ή ακόμα και Pareto όταν υπάρχει συνεργασία. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η ΑΟΖ παρουσιάζεται πια ως ένα εργαλείο που λειτουργεί ως ενδιάμεσο μεταξύ των γεωμετρικών επαφών και των τοπολογικών σχέσεων. Αυτή η αλλαγή προσέγγισης της θέσης μας στη Μεσόγειο επιτρέπει στην πατρίδα μας να αναπτύξει μια στρατηγική ριζικά διαφορετική αφού μπορεί πλέον να υπερπηδήσει τα οικονομικά προβλήματα μέσω στρατηγικών λύσεων που αλλάζουν τα δεδομένα που δεν θεωρούν πια δεδομένα. Οι κινήσεις μας με την Ιταλία και με την Αίγυπτο δείχνουν ότι έχει όντως νόημα η ζώνη επαφής αλλά όχι μόνη της αφού πρέπει να υπάρχει κι ένας εποικοδομητικός διάλογος, όπου ο ένας αποδεικνύει στον άλλο ότι είναι ο άλλος άλλος δίχως να προκαλέσει καμιά αντιπαράθεση όπως έχουμε τη συνήθεια να σκεφτόμαστε. Η ελληνική ΑΟΖ βασίζεται και στην έννοια του Ελληνισμού κι όχι μόνο του χάρτη λόγω των διαπραγματεύσεων που γίνονται επιτέλους, όχι πια σ’ ένα μικροπολιτικό επίπεδο αλλά και σ’ ένα μακροπολιτικό επίπεδο το οποίο ενσωματώνει και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

A new beginning: Is it time for the Cyprus problem?

A new beginning, Is it time for the Cyprus problem.
<<The issue of natural gas and its exploitation, both for economic and regional political benefit was also raised by Nikos Lygeros, a mathematical genius who also consults governments on issues of development.

Asked in a local magazine interview, “what do you believe about the solution to the Cyprus problem?” Lygeros said simply, “the countdown started with (the discovery of natural gas in) the EEZ.”

“For Cyprus, the hydrocarbon (finds) do not just offer a note of optimism, but it is the next reality. For the economic situation to change Cyprus must proceed with the next steps related to the exploration of natural gas within its EEZ,” he said.>>

Συνάντηση Βενιζέλου με τον ΥΠΕΞ της Λιβύης

Συνάντηση Βενιζέλου με τον ΥΠΕΞ της Λιβύης.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε, χθες, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, συνάντηση, στο πλαίσιο της Υπουργικής Εβδομάδας της 68ης Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Mohamed Imhamid Abdulaziz.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τα κρίσιμα περιφερειακά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και εξετάστηκαν οι τρόποι περαιτέρω διεύρυνσης της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας - Λιβύης.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια της Λιβύης για οικοδόμηση σταθερών δημοκρατικών θεσμών στη χώρα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει κάθε βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Ν. Λυγερός: Ελληνική ΑΟΖ και λιμενικές δυνάμεις, Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, 25/9/2013

Ν. Λυγερός: Ελληνική ΑΟΖ και λιμενικές δυνάμεις, Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα
"Ελληνική ΑΟΖ και λιμενικές δυνάμεις".
Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, 25/09/2013

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο δελτίο ειδήσεων του TVKosmos 25/9/2013

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο δελτίο ειδήσεων του TVKosmos με τον Λ. Λοίζο στις 25/9/2013.

Ν. Λυγερός: Ενημέρωση ΑΟΖ και ζεόλιθου στο Δήμαρχο Ρόδου 25/09/2013

Ν. Λυγερός: Ενημέρωση ΑΟΖ και ζεόλιθου στο Δήμαρχο Ρόδου.
Νίκος Λυγερός: Ενημέρωση ΑΟΖ και ζεόλιθου στο Δήμαρχο Ρόδου. 25/09/2013. 

Η συμφωνία με την Ιταλία

Νίκος Λυγερός: Η συμφωνία με την Ιταλία.
Η συμφωνία με την Ιταλία για την αρχή των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, είναι το πρώτο χειροπιαστό βήμα για την καθιέρωση της ΑΟΖ, δηλαδή για την εφαρμογή της υψηλής στρατηγικής της πατρίδας μας. Με την Ιταλία υπάρχει ήδη συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας από το 1977. Και τώρα αυτή η προσπάθεια, που αρχίζει επίσημα με τη συμφωνία του Υπουργού Εξωτερικών, ενισχύει το όλο πλαίσιο του αγώνα της ελληνικής ΑΟΖ. Διότι δίνει ένα χειροπιαστό μήνυμα σε όσους αμφισβητούν τη θεωρητική προσέγγιση της ΑΟΖ. Θέλουν δεν θέλουν, η υφαλοκρηπίδα δεν επαρκεί για όλες τις μορφές ενέργειας που θέλουμε να αξιοποιήσουμε για την πατρίδα μας. Οι υδρίτες μεθανίου, που βρίσκονται και πάνω από τον πυθμένα της θάλασσας, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα της δύναμης της ΑΟΖ. Επιπλέον, αν προσθέσουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αποθεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στην ελληνική ΑΟΖ, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε την προστιθέμενη αξία. Έτσι, αυτό το πρώτο βήμα είναι η έναρξη μιας ολόκληρης διαδικασίας, που αποτελεί την υλοποίηση της υψηλής στρατηγικής. Τώρα η αλλαγή φάσης είναι μια πραγματικότητα ακόμα και για αυτούς που δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι το αύριο θα είναι το χθες του μεθαύριο, διότι έχουμε αρχίσει να γράφουμε την ιστορία με τη μνήμη μέλλοντος, δίχως πια να περιμένουμε τίποτα, γιατί δεν ξεχνάμε ότι δεν φοβόμαστε τίποτα, δεν ελπίζουμε τίποτα, γιατί είμαστε ελεύθεροι. Αυτό που προβλέπει, βλέπει ήδη αυτό που κοιτάξεις. Δεν είμαστε πια σε φάση αναμονής, αλλά ετοιμότητας, γιατί αρχίσαμε τη διαδικασία και τώρα πρέπει να την επεκτείνουμε με τον ίδιο τρόπο και στις άλλες χώρες, διότι πιστεύουμε στο Δίκαιο της Θάλασσας και δεν καταπατάμε κανένα δικαίωμα των άλλων χωρών. Έτσι, με το παράδειγμα της Ιταλίας δείχνουμε το έργο, που θέλουμε να παράγουμε, δίχως φοβίες αλλά με θάρρος, τόλμη και ανθεκτικότητα.

του Νίκου Λυγερού. 

Αναθερμαίνεται η συζήτηση για τον καθορισμό ΑΟΖ

ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ -- Αναθερμαίνεται η συζήτηση για τον καθορισμό ΑΟΖ.
Διαπραγματεύσεις προανήγγειλαν Βενιζέλος - Λέτα κατά την προχτεσινή τους συνάντηση στη Ρώμη

Την άμεση έναρξη διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση ΑΟΖ και άλλων θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευ. Βενιζέλος και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη στη Ρώμη. Συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν τη διαδοχική ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τις δυο χώρες, το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Σύμφωνα με διαρροές, ομάδες εμπειρογνωμόνων θα αναλάβουν τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, ώστε η υπάρχουσα ελληνοϊταλική συμφωνία του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο να εμπλουτιστεί με την οριοθέτηση της ΑΟΖ και άλλων θαλάσσιων ζωνών.

Στην προκειμένη περίπτωση, αστάθμητος παράγοντας παραμένει η Αλβανία, η οποία έχει θαλάσσια σύνορα με την Ιταλία και την Ελλάδα. Το 2009, η αλβανική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με την ελληνική για τον καθορισμό της μεταξύ τους υφαλοκρηπίδας, την ακύρωσε όμως αργότερα, με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, όπου προσέφυγε κόμμα της αντιπολίτευσης, ύστερα από φημολογούμενη παρέμβαση της Τουρκίας.

Μετά τη συνάντηση που είχε στις αρχές Αυγούστου με τον Αντ. Σαμαρά, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα είχε δηλώσει την πρόθεση της κυβέρνησης να αναθερμάνει τις συζητήσεις για τον καθορισμό ΑΟΖ, λέγοντας σε συνέντευξή του: «Είναι ένα θέμα για το οποίο οι θέσεις μας είναι πια γνωστές, είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε όλη την πρόθεση να το λύσουμε και το ίδιο ενδιαφέρον να βρεθεί μια λύση εκφράζει και η γείτονάς μας (χώρα). Είμαι σίγουρος ότι με καλή θέληση και με αμοιβαία εμπιστοσύνη δεν υπάρχει ζήτημα που δεν επιλύεται». Ανάλογες διαπραγματεύσεις σκοπεύει να ξεκινήσει η Ελλάδα και με την Αίγυπτο, την οποία επισκέφτηκε πρόσφατα ο Ευ. Βενιζέλος.

Συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για οριοθέτηση ΑΟΖ

Συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για οριοθέτηση ΑΟΖ.
Την έναρξη σύντομα διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και άλλων θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο ιταλός Πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα στη χθεσινή τους συνάντηση στη Ρώμη. Εξάλλου, όπως προκύπτει από τις χθεσινές επαφές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στην ιταλική πρωτεύουσα, οι δύο χώρες σκοπεύουν να προχωρήσουν με κοινούς άξονες στην ατζέντα των ευρωπαϊκών τους προεδριών. Στόχος της Αθήνας και της Ρώμης είναι να αναδείξουν νέες διαστάσεις του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η μεσογειακή και συνεπώς η θαλάσσια διάσταση.

Επί της ουσίας, έλεγαν διπλωματικές πηγές, με τη χθεσινή συμφωνία του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και του ιταλού Πρωθυπουργού, ομάδες εμπειρογνωμόνων θα αναλάβουν τις διαβουλεύσεις, ώστε η ήδη υπάρχουσα ελληνοϊταλική συμφωνία του 1977 (αφορούσε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο) να εμπλουτιστεί και με την οριοθέτηση της ΑΟΖ και άλλων θαλάσσιων ζωνών. Αγνωστη πάντως παραμένει η στάση που θα τηρήσει η Αλβανία σε μια τέτοια κίνηση, καθώς έχει μεν υπογράψει συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση της μεταξύ τους υφαλοκρηπίδας, αλλά έχει ακυρώσει στο Συνταγματικό Δικαστήριο τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών που υπέγραψε με την Ελλάδα το 2009.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ. Στις επαφές που είχε χθες ο Βαγγέλλης Βενιζέλος τόσο με τον Ενρίκο Λέτα όσο και με τους υπουργούς Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας Εμπα Μπονίνο και Εντσο Μοαβέρο Μιλανέζι συμφωνήθηκε ο συντονισμός της ελληνικής προεδρίας με την ιταλική που ακολουθεί αμέσως μετά, καθώς και από κοινού ανάδειξη του ευρωπαϊκού Νότου ως έννοιας με πολιτικό περιεχόμενο και κοινωνική διάσταση. Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι οι κοινοί άξονες των Προεδριών θα εστιάσουν στη μεσογειακή διάσταση των δύο χωρών και κυρίως στα θέματα της θαλάσσιας ασφάλειας (λαθρομετανάστευση) και της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής. Αυτός είναι και ο λόγος που χθες συμφωνήθηκε από κοινού το 2014 να είναι έτος της Μεσογείου. «Η κοινή μας πρόθεση είναι να λάβουμε σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες για τον κοινό γεωγραφικό και πολιτισμικό μας χώρο, της μεσογειακής θάλασσας σε επίπεδο προστασίας συνόρων, ασφάλειας, μετανάστευσης και φυσικά σε θέματα ενέργειας», δήλωσε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση με την ιταλίδα ομόλογό του. «Θέλουμε να πούμε στην Ευρώπη ότι η λιτότητα είναι ένα εργαλείο για την επίτευξη ενός στόχου, δεν είναι πολιτική. Το δεύτερο πράγμα που θέλουμε να πούμε είναι ότι η Μεσόγειος δεν αποτελεί προαιρετική επιλογή. Το νότιο τμήμα της Μεσογείου δεν είναι μια απλή γεωγραφική περιοχή, είναι συμφέροντα, προβλήματα, αλλά και σπουδαίες ευκαιρίες για ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε από την πλευρά της η Ε. Μπονίνο.

Αίτηση για έρευνες υδρογονανθράκων στο Θερμαϊκό κόλπο και τον κόλπο του Ορφανού στη Χαλκιδική

Αίτηση για έρευνες υδρογονανθράκων στο Θερμαϊκό κόλπο και τον κόλπο του Ορφανού στη Χαλκιδική.
Αίτηση για έρευνες υδρογονανθράκων στο Θερμαϊκό κόλπο και τον κόλπο του Ορφανού στη Χαλκιδική έχουν υποβάλει προς το ΥΠΕΚΑ με κοινή πρότασή τους οι εταιρείες Ratio Petroleum και Energean Oil & Gas S.A.. Το ΥΠΕΚΑ κάνει γνωστό πως βάσει της νομοθεσίας μετά από αυτό το αίτημα κι εφόσον οι υπηρεσίες το αποδεχτούν ξεκινούν οι διαδικασίες διεθνούς διαγωνισμού για αυτές τις περιοχές.

Πιο συγκεκριμένα με την αίτησή τους οι δύο εταιρείες ζητούν την έναρξη της σχετικής διαδικασίας προκήρυξης που προβλέπεται από το Ν.4001/2011.

Το ΥΠΕΚΑ έχει αρχίσει ήδη να επεξεργάζεται σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία το αίτημα και τις επόμενες μέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες θα απαντήσουν.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει το άρθρο 156 (παρ. 10) του νόμου 4001/2011, το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων δύναται να παραχωρείται για λογαριασμό του Δημοσίου μετά από αίτηση ενδιαφερομένου για περιοχή η οποία δεν περιλαμβάνεται σε άλλη διακήρυξη. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται διακήρυξη που εγκρίνεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αποστέλλεται για δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η προθεσμία υποβολής των προσφορών για τυχόν άλλους ενδιαφερόμενους είναι τουλάχιστον ενενήντα (90) ημέρες από την τελευταία δημοσίευση.

Ο Θερμαϊκός κόλπος είχε παραχωρηθεί για έρευνα στην TEXACO τη δεκαετία του 1960 και κατόπιν στην ΔΕΠ το 1981, ενώ ο κόλπος του Ορφανού είχε παραχωρηθεί τη δεκαετία του 1960 στην εταιρεία Oceanic και στη συνέχεια το 1984 στη ΔΕΠ.

Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποτελεί μια ακόμα θετική εξέλιξη η εκδήλωση ενδιαφέροντος δύο αξιόπιστων εταιρειών να προχωρήσουν σε έρευνες υδρογονανθράκων στο Θερμαϊκό κόλπο και τον κόλπο του Ορφανού. Αυτό είναι ένα ακόμα βήμα στην συνολική και συστηματική εθνική προσπάθεια για αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου και αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει επιμονή, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σταθερότητα, οι επενδυτές εμπιστεύονται τη χώρα και ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις».

Φυσικό Αέριο Κύπρου

Φυσικό Αέριο Κύπρου.
Φυσικό Αέριο Κύπρου.
Πηγή: Η. Κονοφάγος

Επίσκεψη του Ν. Λυγερού στο Σχολείο του Αγίου Μάρκου "Επαγγελματικές προοπτικές"

Επίσκεψη του Ν. Λυγερού στο Σχολείο του Αγίου Μάρκου "Επαγγελματικές προοπτικές".
Επίσκεψη του Ν. Λυγερού στο Σχολείο του Αγίου Μάρκου
και ομιλία με θέμα "Επαγγελματικές προοπτικές". 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Ράδιο Χρόνος 87,5fm Κομοτηνή, 13/09/2013

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο Ράδιο Χρόνος 87,5fm Κομοτηνή, 13/09/2013. 

Ο Ν.Λυγερός στο ΕΡΑ Κομοτηνής με την Βάσω Μαχαίρα, 13/9/2013

Ο Νίκος Λυγερός στο ΕΡΑ Κομοτηνής με την Βάσω Μαχαίρα, 13-09-2013.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ΕΡΑ Κομοτηνής με την Βάσω Μαχαίρα, 13/09/2013 

98% μεθάνιο το Φυσικό Αέριο Κύπρου

Νίκος Λυγερός: 98% μεθάνιο το Φυσικό Αέριο Κύπρου.
Ν. Λυγερός 

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων της Κύπρου ανακοίνωσε επίσημα πλέον ότι στο κοίτασμα Αφροδίτη του οικοπέδου 12 της Κυπριακής ΑΟΖ βρήκαμε φυσικό αέριο με 98% μεθάνιο. Αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα αν και ήταν αναμενόμενο από τους ειδικούς είναι πια μια πραγματικότητα που αποδεικνύει ότι η όλη προσπάθεια είναι αξιόπιστη λόγω τεχνογνωσίας. Δεν είναι ανάγκη, λοιπόν, να συμμετέχουμε σε διαμάχες μεταξύ απόψεων, αρκεί να συνεχίσουμε το έργο μας στην Κύπρο που αποτελεί παράδειγμα για την Ελλάδα όσον αφορά στην προσέγγιση και στην αξιοποίηση της ΑΟΖ ως υψηλή στρατηγική. Διότι ακόμα κι αν υπάρχουν προβλήματα που δεν έχουν λυθεί στο επίπεδο της οικονομίας, αυτά ανήκουν στο πλαίσιο της τακτικής και μπορούν να λυθούν μέσω της ανάπτυξης που προσφέρει η ΑΟΖ. Σημασία για την Κύπρο έχει να συνειδητοποιήσει ότι στο κεφάλαιο της ενέργειας έχει αρχίσει και δεν είναι πια ένα όραμα που μερικοί θεωρούσαν ότι είναι ουτοπία. Τώρα έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα. Για να κατανοήσουμε τώρα τη σημασία αυτού του νέου αποτελέσματος, αρκεί να το συγκρίνουμε με πιο κλασσικές περιπτώσεις. Παραδείγματος χάρη στη Νότια Γαλλία το φυσικό αέριο Lacq είχε 16% H2S ΚΑΙ 10% CO2. Αυτά τα δύο αέρια έχουν οξύτητα και το H2S είναι και τοξικό. Η περίπτωση του φυσικού αερίου Elgin–Franklin της Βόρειας Θάλασσας είναι ακόμα χειρότερη. Και εδώ μιλούμε για Sour και Acid Gas. Γενικότερα, σε παγκόσμιο επίπεδο κατά μέσο όρο τα παγκόσμια κοιτάσματα εμπεριέχουν 10% H2S . Αντιλαμβανόμαστε τώρα ότι η ποσότητα του φυσικού αερίου της Κύπρου ανήκει στις σπάνιες περιπτώσεις. Δεν είναι λοιπόν απλώς ότι βρέθηκε φυσικό αέριο, αλλά ότι είναι υψηλής ποιότητας. Και αυτό είναι ένα επιπλέον επιχείρημα για την Κύπρο ότι υπογράφει συμβόλαιο στο γύρο παραχώρησης. Κατά συνέπεια, είναι σε ακόμα καλύτερη θέση διαπραγμάτευσης για τα οικόπεδα 5,6,7 και 8 που δεν έχουν παραχωρηθεί ακόμα ενώ ανήκουν στο δεύτερο γύρο. Το έργο της υψηλής στρατηγικής συνεχίζεται λοιπόν με περισσότερα εφόδια.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην εκπομπή 'Από μέρα σε μέρα', ΡΙΚ 12/9/2013

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή 'Από μέρα σε μέρα' ΡΙΚ 12-9-2013.
Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην εκπομπή 'Από μέρα σε μέρα' ΡΙΚ 12/9/2013 με τον δημοσιογράφο Γιάννη Νικολάου. 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην εκπομπή ''Εμείς κι ο Κόσμος μας'', ΡΙΚ 12/9/2013

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή -Εμείς κι ο Κόσμος μας- ΡΙΚ 12-9-2013.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή "Εμείς κι ο Κόσμος μας" με την Έλενα Χαραλάμπους. Πρώτο πρόγραμμα ΡΙΚ, 12/09/2013. 

Ν. Λυγερός: "Εργασιακές προοπτικές της ΑΟΖ". Αραδίππου, Κύπρος 11/09/2013

Νίκος Λυγερός: Εργασιακές προοπτικές της ΑΟΖ - Αραδίππου, Κύπρος 11-09-2013.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
"Εργασιακές προοπτικές της ΑΟΖ". Δημοτικό Μέγαρο Αραδίππου.
Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα: 19:30.
http://www.lygeros.org/Talks/20130911_aradippou.jpg 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην εκπομπή «Μαζί στο ΡΙΚ» 11/9/2013

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή Μαζί στο ΡΙΚ 11-9-2013.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή «Μαζί στο ΡΙΚ» με την Ελίτα Μιχαηλίδου, στις 11/9/2013.

Ν. Λυγερός: "EEZ, European framework and Voronoi diagrams", Πάφος 10/09/2013

Εισήγηση του Νίκου Λυγερού με θέμα: "EEZ, European framework and Voronoi diagrams". East Mediterranean Oil & Gas 2013 Conference. Κούκλια - Πάφος. Κύπρος. Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα: 16:00. 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην εκπομπή Εντός και Εκτός, Πρώτο πρόγραμμα ραδιοφώνου ΡΙΚ 9/9/13

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην εκπομπή Εντός και Εκτός, Πρώτο πρόγραμμα ραδιοφώνου ΡΙΚ 9/9/13.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή Εντός και Εκτός του Πρώτου προγράμματος του ραδιοφώνου του ΡΙΚ με τον Παναγιώτη Πανταζή, 09/09/2013. 

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ - Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου και ΥΠΕΞ της Αιγύπτου Ν. Φαχμί, μετά τη συνάντησή τους (Κάιρο, 05.09.13)

Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου και ΥΠΕΞ της Αιγύπτου Ν. Φαχμί, μετά τη συνάντησή τους (Κάιρο, 05.09.13).
Ν. ΦΑΧΜΙ: Και, βεβαίως, συζητήσαμε σχετικά με το θέμα των θαλασσίων συνόρων και των οικονομικών περιοχών στη Μεσόγειο.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θα προωθήσουμε τις αναγκαίες διαβουλεύσεις σε διμερές τεχνικό επίπεδο για ένα ζήτημα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος, για όλες τις μεσογειακές χώρες, που είναι οι θαλάσσιες ζώνες. Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών θα γίνει στο πλαίσιο, βεβαίως, του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Οι αντιλήψεις μας, οι αρχές από τις οποίες ξεκινούμε είναι ταυτόσημες. Και πέραν των διμερών μας σχέσεων θα συμμετάσχουμε και σε ευρύτερες πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, θα συμμετάσχουμε σε αντίστοιχη τριμερή πρωτοβουλία των δυο χωρών μας από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω μια κοινή ερώτηση και για τους δυο Υπουργούς (…). Η κοινή ερώτηση είναι επειδή και οι δυο αναφερθήκατε στη συζήτηση που είχατε για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, αυτό σημαίνει ότι ξεκινάει άμεσα ένας διάλογος με εμπειρογνώμονες των δυο χωρών; Και εάν υπάρχει ένας οδικός χάρτης επ΄ αυτού;

Ν. ΦΑΧΜΙ: Σκοπός μας είναι να ξαναρχίσουμε αυτές τις συνομιλίες, να τις ενισχύσουμε με πιο τακτικές συναντήσεις, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί το συμφέρον και των δύο χωρών. Αυτή είναι μια δέσμευση από την αιγυπτιακή πλευρά και είναι ένα θέμα για το οποίο συμφωνήσαμε με τον Υπουργό κ. Βενιζέλο και πολύ σύντομα θα διοργανώσουμε σχετική επιτροπή από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να προβούν σε άμεσες συναντήσεις.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να πω δυο λόγια κι εγώ για το πρώτο σκέλος της ερώτησης. Κοινή μας επιθυμία και κοινή μας δέσμευση είναι να συγκληθούν το ταχύτερο δυνατό σε διμερές επίπεδο οι ομάδες των εμπειρογνωμόνων για το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Κοινό μας κριτήριο και κοινά αποδεκτή βάση είναι το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα που μπορεί να λειτουργήσει ως πεδίο ειρήνης, ανάπτυξης προς το συμφέρον όλων των λαών και εν προκειμένω προς το συμφέρον και της Αιγύπτου και της Ελλάδος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο ερωτήσεις. Η μία προς τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και η άλλη προς τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών. Η ερώτηση προς τον Αιγύπτιο υπουργό, είναι σχετικά με τη συνεργασία που αναφέρατε προηγουμένως μεταξύ Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου. Είναι μια συνεργασία που θα αρκεστεί στο πολιτικό τομέα, ή θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς, οικονομικούς και άλλους;

Ν. ΦΑΧΜΙ: Σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου, υπάρχει ήδη συνεργασία σε διμερές επίπεδο. Την περασμένη Δευτέρα ήταν εδώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου. Σήμερα έχουμε τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως. Εξετάζουμε τα θέματα διμερούς συνεργασίας και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν αυτή η συνεργασία εξελιχθεί σε τριμερή συνεργασία, ώστε να επιλυθούν διάφορα θέματα και ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όχι μόνο στον πολιτικό τομέα, αλλά και σε όλους τους άλλους τομείς συνεργασίας μεταξύ των χωρών αυτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση κοινή και για τους δυο υπουργούς. Δεδομένου ότι οι σχετικές συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, κατά πόσο σας ανησυχεί το γεγονός ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν ενόχληση, ή εκνευρισμό στις γειτονικές χώρες, τις οποίες γνωρίζετε, και θα ήθελα ίσως και μια εξειδίκευση όσον αφορά την τριμερή συνεργασία με την Κύπρο. Αν η συνεργασία αυτή θα αφορά, επίσης, τις θαλάσσιες ζώνες ή και θέματα ενεργειακής ασφάλειας και γενικότερης ασφάλειας στην περιοχή.

Ν. ΦΑΧΜΙ: Υπάρχει ένα νέο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Όπως καταλαβαίνετε πολύ καλά, η κάθε χώρα προσπαθεί να εξασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα. Όλες οι χώρες συνεργαζόμαστε για να προωθήσουμε τα αμοιβαία μας συμφέροντα και δεν μας ενδιαφέρει εάν κάποιες τρίτες χώρες αισθανθούν ότι αυτή η συνεργασία διευρύνεται σιγά-σιγά. Όσοι δεν θέλουν να έχει συμφέροντα η Αίγυπτος, θα ενοχληθούν, βεβαίως, με αυτή τη συνεργασία. Αυτοί, όμως, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται εάν η Αίγυπτος έχει πράγματι κάποια συμφέροντα, δεν πρόκειται να ενοχληθούν.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πρέπει να πω ότι και η δική μου απάντηση είναι ταυτόσημη. Η Αίγυπτος και η Ελλάδα είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν προς κοινό όφελος των δύο χωρών, των δύο λαών και των δύο οικονομιών. Το πλαίσιο που αποδεχόμαστε είναι το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Αυτό δεν συνιστά εχθρική προδιάθεση για καμία άλλη χώρα.

3o Masterclass Ν.Λυγερού ΑΟΖ και Ζεόλιθος Ερείκουσα 1/9/13 Δ΄

3o Masterclass Νίκου Λυγερού ΑΟΖ και Ζεόλιθος Ερείκουσα 1-9-13 Δ'.
3o Masterclass Ν.Λυγερού ΑΟΖ και Ζεόλιθος Ερείκουσα 1/9/13 Δ΄Μέρος. 

Το γαλάζιο τοπίο

Νίκος Λυγερός: Το γαλάζιο τοπίο.
Ν. Λυγερός 

Εδώ και μήνες εξηγούμε ότι το θέμα της ΑΟΖ δεν είναι ένα διπολικό πλαίσιο, αλλά ένα παίγνιο μη μηδενικού αθροίσματος, όπου οι παίκτες έχουν στρατηγικές συμπεριφορές, που αναζητούν το μέγιστο όφελος σε συλλογικό επίπεδο. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι η Αίγυπτος, που θεωρείται παραδοσιακά ως γειτονικός σύμμαχος. Η πραγματικότητα και η ιστορία δείχνουν ότι η σχέση της είναι πιο πολύπλοκη και επιτρέπει μια πολύπλευρη προσέγγιση, αφού σημασία έχουν οι συμφωνίες και οι πράξεις, ενώ τα λόγια αλλάζουν συνεχώς. Επί του πρακτέου η Αίγυπτος έχει υπογράψει το 2003 συμφωνία οριοθέτησης με την Κύπρο για το θέμα της ΑΟΖ. Έχει ενισχύσει αυτό το πλαίσιο το 2012. Και το 2013 έχει εκδώσει θαλάσσια οικόπεδα, που εφάπτονται στις ΑΟΖ και της Ελλάδας και της Κύπρου και μάλιστα ταυτόχρονα για το block 12 της Αιγύπτου. Στο μεταξύ βλέπει την κατάσταση να εξελίσσεται και στην Κύπρο και στο Ισραήλ. Επίσης έχει ενημερωθεί από εμάς για την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ. Έτσι αυτήν την περίοδο κοιτάζει ακόμα πιο προσεχτικά και εποικοδομητικά το θέμα της οριοθέτησης των ΑΟΖ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, δίχως να δώσει σημασία σε αντιδράσεις τρίτου γειτονικού στοιχείου, όπως είναι αναμενόμενο στον τομέα των γεωπολιτικών και της ενέργειας, γιατί ξέρει πολύ καλά ότι οι επενδυτές θέλουν πάντα ένα ξεκάθαρο πλαίσιο, για να εμπλακούν στην εκμετάλλευση θαλασσίων οικοπέδων, αφού κάθε καθυστέρηση από άλλους αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο κόστος.

3o Masterclass Ν.Λυγερού ΑΟΖ και Ζεόλιθος Ερείκουσα 31/8/13 Γ'

3o Masterclass Ν.Λυγερού ΑΟΖ και Ζεόλιθος Ερείκουσα 31-8-13 Γ'.
3o Masterclass Ν.Λυγερού ΑΟΖ και Ζεόλιθος Ερείκουσα 31/8/13 Γ' μέρος.

Το αναγκαίο λιμάνι της Ερείκουσας

Νίκος Λυγερός - Το αναγκαίο λιμάνι της Ερείκουσας.
Λόγω της υπάρχουσας κατάστασης του λιμανιού της Ερείκουσας, είχαμε την εμπειρία μέσα στο πλαίσιο του τρίτου μας Masterclass τοποστρατηγικής, να δούμε το δρομολόγιο μας να ακυρώνεται και να αναγκαστούμε να φτάσουμε την επόμενη μέρα λόγω απλώς ανέμου με 5 beaufort. Πολλές φορές, ιδιαίτερα όταν επικρατούν ισχυροί νότιοι άνεμοι, πράγμα το οποίο είναι πολύ σύνηθες το χειμώνα, δεν καθίσταται δυνατή η προσέγγιση των σκαφών και ειδικότερα αυτών της άγονης γραμμής, πράγμα το οποίο είναι ήδη απαράδεκτο από μόνο του. To αποτέλεσμα είναι το νησί να παραμένει για πολλές μέρες αποκλεισμένο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαβίωση και την ασφάλεια των κατοίκων, οι οποίοι νιώθουν ήδη απομονωμένοι από την Κέρκυρα, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι δεν δίνουν δυστυχώς αρκετή σημασία στα Διαπόντια Νησιά. Κατά συνέπεια η τροποποίηση του λιμανιού της Ερείκουσας είναι απαραίτητη. Το έργο έχει σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τόσο του επιβατικού κοινού της Νήσου Ερείκουσας, όσο και τις ανάγκες μεταφορών εμπορευμάτων. Με την κατασκευή του έργου θα δημιουργηθεί λιμάνι ικανό για τον ελλιμενισμό και μεγάλων πλοίων, που επίσης θα συμβάλει στην αναγκαία αναβάθμιση της επικοινωνίας της ακριτικής περιοχής της νήσου Ερείκουσας με τα άλλα Διαπόντια νησιά και με την Κέρκυρα καθώς και στην ενίσχυση γενικά της περιοχής από γεωστρατηγικής άποψης, αλλά βέβαια και τοποστρατηγικής, όπως το αποδεικνύει η έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αφού τα Διαπόντια νησιά έχουν μια ΑΟΖ πολύ μεγαλύτερη από το εμβαδόν της Κέρκυρας. Πρέπει όλοι μας, να καταλάβουμε ότι το συγκεκριμένο έργο, είναι αναγκαίο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την τόνωση της οικονομίας του νησιού. Το έργο θα εξυπηρετήσει σε μέγιστο βαθμό τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού και επίσης θα εξασφαλίσει, εκτός από την ασφάλεια στις συγκοινωνίες και τη σημαντική μείωση του κόστους στις μεταφορές των εμπορευμάτων και υλικών παρέχοντας τη δυνατότητα προσέγγισης μεγαλύτερων σκαφών. Είναι λοιπόν ικανό να κάνει τη διαφορά και θα αλλάξει τα δεδομένα της περιοχής. Το κόστος των οικοδομικών υλικών, λόγω των συνθηκών μεταφοράς, είναι δυσβάσταχτα υψηλό, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ανάπτυξη του τομέα των κατασκευών, τόσο στα ιδιωτικά, όσο και στα Δημόσια έργα. Ενώ με το νέο έργο αυτά τα προβλήματα λύνονται αποτελεσματικά. Επίσης υπάρχει δυσκολία εφοδιασμού σε τρόφιμα, καύσιμα και νερό, λόγω της αδυναμίας προσέγγισης μεγάλων πλοίων. Με τη δημιουργία του λιμανιού θα καταστεί δυνατή η παροχή αυτών και άλλων εξυπηρετήσεων. Ωφελούμενοι, εκτός από τους κατοίκους του νησιού, θα είναι όλοι και όσοι κινούνται από και προς την περιοχή, με αποτέλεσμα να ζήσει πραγματικά το νησί μας. Έτσι θα συμβάλλει αποφασιστικά στη δημογραφική ανάπτυξη και τη συγκράτηση του πληθυσμού στο νησί παρέχοντας εναλλακτικά ασφάλεια και εναλλακτική λύση στην προσέγγιση σκαφών σε περίπτωση κακοκαιρίας. Τέλος, θωρακίζεται ο εθνικός μας χώρος με μεγάλης σπουδαιότητας έργο υποδομής, το οποίο θα λειτουργήσει με όρους οικονομικούς, ανθρώπινους και κυρίως εθνικούς, όπως το αποδεικνύει και η στρατηγική ανάλυση των δεδομένων των κοιτασμάτων της ΑΟZ των Διαπόντιων Νήσων.

Ευρωμεσογειακή προσέγγιση

Νίκος Λυγερός - Ευρωμεσογειακή προσέγγιση.
Όταν εξετάζουμε ένα χάρτη δυσκολευόμαστε να δούμε τη δυναμική που κρύβει η στατική του. Κοιτάζουμε την εικόνα και δεν βλέπουμε το έργο. Γι’ αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο να ανακαλύψουμε τα θεμελιακά του στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν. Συχνά, επίσης, έχουμε μια σύγχρονη αντιμετώπιση των χαρτών, διότι κυριαρχεί η κοινωνικότητα και δεν συνειδητοποιούμε ότι η προσέγγισή μας είναι άχρονη και δεν θα μπορέσει να γίνει διαχρονική. Με άλλα λόγια ακόμα και η υψηλή στρατηγική δεν είναι διαχρονική στρατηγική. Όταν αναλύουμε τον χάρτη της Ευρώπης έχουμε την τάση να επικεντρωνόμαστε σε σύγχρονα στοιχεία, ενώ πρέπει ν’ αρχίσουμε με τα διαχρονικά για να βρούμε τα απαραίτητα θεμέλια της ανάλυσής μας. Έτσι δεν δίνουμε αρκετά μεγάλη σημασία στη Μεσόγειο διότι είναι θάλασσα. Ενώ πρέπει ν’ αρχίσουμε μ’ αυτή. Τοποστρατηγικά, η Μεσόγειος είναι η αρχή κι η αξία της περιοχής τόσο στο επίπεδο της γεωστρατηγικής όσο και στο επίπεδο της θαλασσοστρατηγικής. Δεν είναι μόνο μεταξύ δύο χερσαίων περιοχών, είναι στη μέση. Με διαφορετικά λόγια είναι το σημείο αναφοράς και το θεμέλιο της όλης δομής. Στη συνέχεια υπάρχει η έρημος της Σαχάρας που παίζει ένα ρόλο καθοριστικό, αφού δημιουργεί μια δεύτερη μεγάλη μάζα που πιέζει τη ζώνη επαφής. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να εισάγουμε το πεδίο με τη λωρίδα της Αφρικής και με την Ευρώπη. Ύστερα είναι δυνατό να μιλήσουμε για πεδίο δράσης μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του άτυπου Μαγκρέμπ. Έχοντας αυτά τα δεδομένα μπορούμε μετά και μόνο να εξετάσουμε το πεδίο μάχης.

Τα Διαπόντια νησιά και η ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός - Τα Διαπόντια νησιά και η ΑΟΖ.
Όταν εξετάζουμε τα Διαπόντια νησιά μόνο και μόνο από πλευράς ξηράς, έχουμε την εντύπωση ότι η Ερείκουσα, οι Οθωνοί και το Μαθράκι, αποτελούν μια λεπτομέρεια για το Ιόνιο. Το στρατηγικό λάθος αυτής της εκτίμησης αποδεικνύεται με πολλαπλό τρόπο. Ο πρώτος τρόπος, που είναι ήδη ιστορία στην ουσία, είναι η συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας το 1977. Αυτή η συμφωνία είναι μια οριοθέτηση βασισμένη στη μέθοδο των μέγιστων κύκλων που δίνει την έννοια της μέσης γραμμής. Αυτή λοιπόν η επίσημη γραμμή έχει υπολογιστεί μέσω των Διαπόντιων Νήσων, και όχι μέσω Κέρκυρας, πράγμα που σημαίνει επί του πρακτέου ότι αυτά τα νησιά παίζουν ένα ρόλο σημαντικό, αφού προσφέρουν στην πατρίδας μας μια μεγαλύτερη θαλάσσια επιφάνεια. Ο δεύτερος τρόπος είναι να υπολογίσουμε τις γενικευμένες κυψέλες Voronoi αυτών των νησιών, έτσι ώστε να αποδείξουμε ότι η ΑΟΖ τους είναι μεγαλύτερη από την επιφάνεια της Κέρκυρας και μάλιστα είναι αυτή που έρχεται σε επαφή με το τριπλό σημείο Ελλάδας- Ιταλίας-Αλβανίας. Άρα αυτά τα μικρά νησιά έχουν μεγάλη ΑΟΖ. Ο τρίτος τρόπος, που συνδυάζεται βέβαια με τους άλλους δύο, είναι η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Όντως στην ΑΟΖ των Διαπόντιων Νησιών βρίσκονται οι γεωλογικές δομές Πύρρος και Αχιλλέας με αντίστοιχα μεγέθη της τάξης των 90 km2 και 450 km2. Το κοίτασμα Πύρρος βρίσκεται ακριβώς πάνω στη γραμμή οριοθέτησης Ελλάδας-Ιταλίας κι εξ ολοκλήρου στην ΑΟΖ αυτών των Νήσων, ενώ ο Αχιλλέας, που ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική ΑΟΖ, έχει και αυτός το μεγαλύτερο μέρος στην ΑΟΖ των Νήσων. Η ουσία όμως είναι ότι στα Διαπόντια νησιά βρίσκεται Ελληνισμός, όπως στη Γαύδο και στο Καστελλόριζο κι είναι καθήκον μας να τον προστατεύσουμε, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας δίχως να καταπατήσουμε κανέναν.

Εισαγωγή στη θαλασσοστρατηγική

Ν. Λυγερός.

Αν εξετάσουμε τη γεωστρατηγική ως αντικείμενο επιστημονικό που ασχολείται με τη γεωγραφία και τη στρατηγική, μέσω της τοποστρατηγικής που ασχολείται με την τοπολογία και τη στρατηγική, τότε μπορούμε να την ερμηνεύσουμε ως τομέα που μελετά τις αποστάσεις και τις επαφές ειδικά για την ξηρά, δηλαδή τη γη. Με τον ανάλογο τρόπο μπορούμε να εισάγουμε τη θαλασσοστρατηγική που ασχολείται με τη θάλασσα και τη στρατηγική μέσω της απόστασης. Έτσι η θαλασσοστρατηγική μπορεί να παρουσιαστεί ως το alter ego της γεωστρατηγικής. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η τοποστρατηγική είναι η γενίκευση της γεωστρατηγικής και της θαλασσοστρατηγικής, όπου η απόσταση έχει αντικατασταθεί από την έννοια της σχέσης. Από την τοποστρατηγική μέσω των γραφημάτων όπου εφαρμόζουμε ετικέτες βαρύτητας στις ακμές γειτνίασης, μπορούμε να περάσουμε στις ειδικές περιπτώσεις της γεωστρατηγικής και της θαλασσοστρατηγικής. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορούμε να εισάγουμε την έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπου δεν εξετάζουμε μόνο και μόνο το οικονομικό στοιχείο, γιατί η οικονομία βασίζεται σε αρχές κι όχι αξίες. Γιατί ξέρουμε από την ιστορία ότι η στρατηγική έχει κάνει πολλές κινήσεις που όχι μόνο δεν αφορούν οικονομικούς λόγους αλλά μάλιστα μερικές είναι και ενάντια στις αρχές της οικονομίας. Γι’ αυτό το λόγο η θαλασσοστρατηγική δεν εστιάζεται στον εμπορικό στόλο, αλλά στην έννοια του στόλου.

Συνέντευξη Ν. Λυγερού Start Media Channel, Κέρκυρα 1-9-2013

Συνέντευξη Νίκου Λυγερού Start Media Channel, Κέρκυρα 1-9-2013.
Συνέντευξη του Ν.Λυγερού στην εκπομπή "Υπάρχει Θέμα", Start Media 01/09/2013 με την δημοσιογράφο ΗΡΩ ΛΕΛΑ.

3o Masterclass Ν.Λυγερού ΑΟΖ και Ζεόλιθος Ερείκουσα (A,B διάλεξη)

3o Masterclass Ν.Λυγερού ΑΟΖ και Ζεόλιθος Ερείκουσα.
3o Masterclass Ν.Λυγερού ΑΟΖ και Ζεόλιθος Ερείκουσα 1/9/13 (Α, Β, Γ, Δ μέρος).