Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο ράδιο Κρήτη 101,5 fm 30/06/2014

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ράδιο Κρήτη 101,5 fm 30/06/2014. 

Δηλώσεις του Ν. Λυγερού και του Δ. Λακασά στο Δελτίο ειδήσεων της DionTV, 29/6/2014.

Δηλώσεις του Νίκου Λυγερού και του Δημήτρη Λακασά στο Δελτίο ειδήσεων της DionTV, 29/6/2014.

Ευρωπαϊκό πλαίσιο και Ελληνική ΑΟΖ

Ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πια επίσημο και αφορά άμεσα την ελληνική ΑΟΖ. Το νοητικό σχήμα που ακολουθήθηκε βασίζεται στη γενίκευση της κυπριακής προσέγγισης μέσω της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να προχωρήσει μετά, και μάλιστα δυναμικά στη θέσπιση της ΑΟΖ και την επικύρωση της οριοθέτησης μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου. Επί του πρακτέου ενεργοποιήθηκε η γεωπολιτική έννοια, η οποία δεν είναι νομική της «ευρωπαϊκής ΑΟΖ». Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει έμπρακτα πράξεις που διασφαλίζουν τον συντονισμό των κινήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τα θαλάσσια σύνορά τους, αλλά και την ένωση των ΑΟΖ. Αυτή η απόφαση στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας αποτελεί ένα κατόρθωμα για την πατρίδα μας. Με αυτόν τον τρόπο εξετάζουμε συνολικά για όλα τα κράτη μέλη την ασφάλεια της ενέργειας και την πρόσβαση σε αυτή. Με άλλα λόγια πρόκειται για κινήσεις που αφορούν τους υδρογονάνθρακες. Μια άμεση επίπτωση αυτού του ευρωπαϊκού κειμένου είναι το θέμα της ενέργειας στη Μεσόγειο Θάλασσα αλλά και στον Εύξεινο Πόντο και ακολουθεί βέβαια το ψήφισμα στις 14 Μαρτίου 2013 αλλά και την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συνεχίζεται πλέον σε στρατηγικό επίπεδο η στρατηγική της ευρωπαϊκής ενέργειας που ενισχύει το πεδίο δράσης της ελληνικής ΑΟΖ. Έτσι το εθνικό μας όραμα υποστηρίζεται πια και από το ευρωπαϊκό πλαίσιο στον τομέα της θαλάσσιας ενέργειας. Η γαλάζια ενέργεια λειτουργεί καταλυτικά για να περάσουμε στην Ευρώπη, τις εθνικές μας θέσεις όσον αφορά στην ελληνική ΑΟΖ. Και αυτό το γενικότερο πλαίσιο που προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες για την ενεργοποίηση και του θέματος της θέσπισης και των οριοθετήσεων αφού τώρα θα μπορούμε να προβάλλουμε και το πρακτικό επίπεδο των θαλάσσιων οικοπέδων που θα δώσουν και το στίγμα των στόχων μας σε επίπεδο στρατηγικής.

Ευρωπαϊκή προστασία για τις ΑΟΖ

Ως πρώτο βήμα για τη διασφάλιση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) των κρατών-μελών της ΕΕ και των οικονομικών συμφερόντων που απορρέουν από την αξιοποίηση των θαλασσίων ζωνών, αλλά και για την προστασία των εξωτερικών θαλάσσιων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης από απειλές χαρακτήριζαν διπλωματικές πηγές τη χθεσινή υιοθέτηση του κειμένου για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Θαλάσσιας Ασφάλειας.

Το κείμενο, από τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, το οποίο υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αναμένεται να χαιρετισθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, περιέχει σημαντικές διατυπώσεις για τις θαλάσσιες ζώνες των κρατών-μελών και την προστασία τους ως στρατηγικό συμφέρον για την ΕΕ, ενώ αναδεικνύει τη σημασία περιφρούρησης των εξωτερικών θαλάσσιων συνόρων της Ενωσης.

Οι απειλές. Ιδιαίτερα σημαντικές θεωρούνται τόσο οι αναφορές στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας όσο και τα αποσπάσματα που ορίζουν ως απειλές για τα στρατηγικά συμφέροντα της Ενωσης πράξεις επιθετικότητας από τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών διαφορών. Το κείμενο, το οποίο αναδεικνύει την οικονομική και ενεργειακή διάσταση της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών θαλασσίων ζωνών, ορίζει ως στρατηγικό συμφέρον της Ευρώπης και την προστασία των κρατών-μελών έναντι απειλών σε σημαντικές ναυτικές υποδομές, όπως λιμάνια και λιμενικές εγκαταστάσεις, υποθαλάσσιους αγωγούς και καλώδια.

Το επόμενο στάδιο θα είναι η υλοποίηση της εν λόγω στρατηγικής καθώς ασαφές παραμένει πώς θα διασφαλιστεί πρακτικά η προστασία των ευρωπαϊκών θαλασσίων ζωνών. Σε κάθε περίπτωση, η ιταλική προεδρία είναι αυτή που θα αναλάβει να εκπονήσει το σχετικό σχέδιο δράσης.

Ξεκινούν οι παρουσιάσεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε ξένους επενδυτές

Ξεκινούν οι παρουσιάσεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε ξένους επενδυτές.
«Greece Offshore Licensing Round 2014» (Γύρος αδειοδότησης θαλασσίων περιοχών 2014). Με αυτόν τον τίτλο το ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο και το κέντρο έρευνας για ενεργειακή διαχείριση RCEM, διοργανώνουν εκδήλωση το διήμερο 1 και 2 Ιουλίου για να παρουσιάσουν στη βρετανική πρωτεύουσα τα προς παραχώρηση οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη.

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από το Greek Energy Forum, το Natural Gas Europe και το ESCP Europe Business School και πρόσκληση συμμετοχής έχουν λάβει πάνω από 500 εκπρόσωποι πετρελαϊκών εταιρειών, πρεσβειών και ενεργειακών φορέων. Μέχρι και τα μέσα της περασμένης εβδομάδας συμμετοχή είχε εκδηλωθεί από περίπου 100 αποδέκτες της πρόσκλησης, ενώ οι δηλώσεις συνεχίζονται μέχρι και το τέλος του μήνα. Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης μαζί με την ομάδα του ΥΠΕΚΑ που «έτρεξε» το φιλόδοξο project με επικεφαλής την πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κ. Σοφία Σταματάκη θα παρουσιάσουν στην παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία τις πρώτες παραχωρήσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα από το 1996.

12 με 15 οικόπεδα

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο πρώτος αυτός μεγάλος γύρος παραχώρησης θα περιλαμβάνει περί τα 12 με 15 οικόπεδα. Η χάραξή τους στηρίχτηκε στην ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων που πραγματοποίησε η νορβηγική εταιρεία PGS , η οποία και επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις για ελπιδοφόρα κοιτάσματα στην περιοχή του Ιονίου. Η χάραξη των οικοπέδων έχει ολοκληρωθεί και κατά τις ίδιες πληροφορίες, επικυρώθηκε στη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου και ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη.

Aρμόδια στελέχη περιγράφουν μια εξαιρετικά επίπονη εργασία για την τελική χάραξη των οικοπέδων που έχει λάβει υπόψη της περί τις 50 παραμέτρους, με βασικότερες τα θαλάσσια βάθη και τις περιβαλλοντικές συνθήκες που στηρίχτηκαν σε στρατηγική μελέτη του ΚΕΠΕ, προκειμένου να αποφευχθούν ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές, καθώς και τις συμφωνίες που υπάρχουν με γειτονικές χώρες όπως η Ελληνοϊταλική του 1977 που αφορούσε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο.

Βασική παράμετρος της χάραξης των προς παραχώρηση περιοχών ήταν και η αποφυγή «φιλέτων», μέσα από μια προσπάθεια παντρέματος περιοχών υψηλών και χαμηλών προσδοκιών ώστε να μη μείνουν στα αζήτητα κάποιες περιοχές. Ενας ακόμη προβληματισμός του ΥΠΕΚΑ για τη διασφάλιση επενδυτικού ενδιαφέροντος ήταν το εάν ο «πήχυς» θα πρέπει να μπει ψηλά, που σημαίνει κριτήρια που θα απευθύνονται σε πετρελαϊκούς κολοσσούς ή που θα επιτρέπουν τη συμμετοχή στον διαγωνισμό και σε μεσαίου και μικρού μεγέθους εταιρείες.

Δύο απόψεις

Συγκρούστηκαν δύο απόψεις. Η μία που υποστήριζε ότι η προκήρυξη θα πρέπει να στοχεύει στις μεγάλες πετρελαϊκές και η οποία στηρίχτηκε στο δεδομένο της εξαγοράς των σεισμικών δεδομένων από τη γαλλική Total και δύο ακόμη μεγάλου μεγέθους εταιρείες, όπως και στο κατ’ αρχήν ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει εταιρείες όπως η ConocoPhillips, η Statoil, η BP, η Shell, η ExxonMobil, η Chevron, η Noble κ.ά. Σύμφωνα με αυτήν την άποψη, η προκήρυξη θα πρέπει να θέτει κριτήριο αποδεδειγμένης εμπειρίας σε βαθιά νερά για το σύνολο των προς παραχώρηση οικοπέδων και ισχυρό ισολογισμό. Ο κίνδυνος σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με την έτερη άποψη, είναι να μην εμφανιστούν στον διαγωνισμό οι μεγάλες εταιρείες και στο μεταξύ να έχουν αποκλειστεί οι μεσαίου και μικρού μεγέθους. Με αυτό το αντεπιχείρημα και φέρνοντας το παράδειγμα της Αλβανίας, όπου αρχικά στον διαγωνισμό εμφανίστηκε μικρού μεγέθους εταιρεία, έκανε τις πρώτες έρευνες και αφού εντοπίστηκε κοίτασμα, μπήκε η Shell με τη διαδικασία του Farm in, η έτερη πλευρά εξέφρασε την άποψη ότι ο «πήχυς» πρέπει να χαμηλώσει. Το ποια άποψη τελικά επικράτησε θα φανεί στην προκήρυξη που αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αμέσως μετά την παρουσίαση στο Λονδίνο.

Προβάδισμα Ιονίου

Στο ΥΠΕΚΑ, πάντως, κρατούν «μικρό καλάθι» για την περιοχή της Κρήτης και αυτό γιατί, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν αρμόδια στελέχη, τα σεισμικά δεδομένα δεν έχουν τον ίδιο βαθμό ωριμότητας με αυτά του Ιονίου. Για την περιοχή της Κρήτης το ρίσκο θα είναι αυξημένο για τους επενδυτές γιατί οι γραμμές των σεισμικών δεδομένων της PGS δεν είναι πυκνές και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επενδύσουν για περαιτέρω έρευνες, τονίζουν τα ίδια στελέχη, ενώ μια πρόσθετη αρνητική παράμετρος είναι και τα μεγάλα βάθη (2,5-3 χιλιάδες μέτρα) που ανεβάζουν πολύ το κόστος. Αντιθέτως, υψηλό ενδιαφέρον αναμένουν για την περιοχή του Ιονίου.

Πώς προχωρεί το κυπριακό σχέδιο για το φυσικό αέριο

Πώς προχωρεί το κυπριακό σχέδιο για το φυσικό αέριο.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Σε μια πολυμερή προσέγγιση για την εκμετάλλευση του αερίου προσβλέπει η Κύπρος, αξιοποιώντας τις στενές σχέσεις που με μεθοδικότητα οικοδομεί το τελευταίο διάστημα με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο, όπως προκύπτει από σχετική ευρεία ενημέρωση σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο στην οποία συμμετείχε η «Κ» τις προηγούμενες ημέρες στη Λευκωσία.

Παράλληλα, η Κύπρος απορρίπτει κάθε απόπειρα της Τουρκίας –είτε με την αποστολή πλοίων στην περιοχή είτε με διπλωματικές ενέργειες στον ΟΗΕ και αλλού– να αμφισβητήσει το δικαίωμά της να εκμεταλλευθεί τις πηγές ενέργειας που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε αυτήν τη στάση της η Λευκωσία εισπράττει τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών, της Ε.Ε., αλλά και των ΗΠΑ, που θεωρούν απαράδεκτη κάθε παρέμβαση τρίτων σε δραστηριότητες εταιρειών σε αδειοδοτημένα οικόπεδα.

Στο τεχνικό επίπεδο, πρώτη επιλογή της Λευκωσίας παραμένει η κατασκευή τερματικού υγροποίησης αερίου στον Βασιλικό, ενώ, ανάλογα με τα στοιχεία που θα προκύψουν σε ό,τι αφορά τις ποσότητες αερίου που υπάρχουν στην κυπριακή ΑΟΖ, εξετάζονται και άλλες εναλλακτικές μέθοδοι, όπως η αξιοποίηση των υφιστάμενων τερματικών στην Αίγυπτο, ενώ παρά το υψηλό κόστος δεν έχει αποκλεισθεί και η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει το αέριο στην Ελλάδα και από εκεί στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις γίνονται υπό το πρίσμα της δεδηλωμένης επιθυμίας των Βρυξελλών για την ύπαρξη πολλών εναλλακτικών διαδρομών.

Το θέμα θα συζητήσουν τις επόμενες ημέρες οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας της Κύπρου, Ι. Κασουλίδης και Γ. Λακκοτρύπης, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας.

Μεγάλες προσδοκίες

Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη των κοιτασμάτων, τον αρχικό προβληματισμό έχει αντικαταστήσει η προσδοκία ότι οι επόμενες γεωτρήσεις θα εντοπίσουν σημαντικές ποσότητες. Η αισιοδοξία είναι απόρροια του αυξημένου ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν το τελευταίο διάστημα ενεργειακοί κολοσσοί, όπως η ΕΝΙ και η TOTAL.

Η τελευταία, που με βάση τα δεδομένα που διαθέτει εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανή η ύπαρξη και πετρελαίου, θα αρχίσει σχετικές έρευνες τον Ιανουάριο του 2015.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη μεταφορά αερίου από τα κυπριακά κοιτάσματα, αλλά και από αυτά του Ισραήλ, μέσω Τουρκίας, η Λευκωσία εμμένει στη θέση ότι αυτό θα γίνει μόνον εφόσον προηγουμένως υπάρξει λύση του Κυπριακού.

Σε ό,τι αφορά την προσέγγιση της Τουρκίας στην ενεργειακή διάσταση, οι αναλύσεις διίστανται.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ θεωρούν ότι η ενέργεια αποτελεί «κλειδί» στην προώθηση λύσης, θέση που εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, ενώ Βρετανοί συνάδελφοί τους στην τουρκική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι αν υπάρχει κίνητρο για τον Ταγίπ Ερντογάν, αυτό είναι η ανάγκη να κλείσει ένα διεθνές μέτωπο ικανοποιώντας τη διεθνή κοινότητα, χωρίς μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό όπου το Κυπριακό δεν βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.

Η Κύπρος σχεδιάζει να αγοράσει ραντάρ για την επιτήρηση της ΑΟΖ

Η Κύπρος σχεδιάζει να αγοράσει ραντάρ για την επιτήρηση της ΑΟΖ.
Παραμένει αμετάθετος ο στόχος δημιουργίας τερματικού σταθμού υγροποίησης

Κοντά σε λύσεις για την ενεργειακή ασφάλεια και τις δυνατότητες ελέγχου και επιτήρησης της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΡΙΚ, αναμένονται σύντομα εξελίξεις στα μέσα επιτήρησης και κυρίως αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος ραντάρ.

Εξάλλου, δρομολογείται συμπλήρωση και εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου, που αφορά στα πάντα γύρω από τους υδρογονάνθρακες. Στις 3 Ιουλίου αναμένεται η ψήφιση από τη Βουλή δύο σημαντικών τροποποιητικών νομοσχεδίων, ενώ θα προωθηθούν άλλα που να ρυθμίζουν, μεταξύ άλλων, και την πόντιση αγωγών.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι, όπως διαμορφώνονται οι περιφερειακές εξελίξεις, δημιουργούνται πολύ σημαντικές και θετικές συγκυρίες για την Κύπρο, ώστε να καταστεί εφικτός ο στρατηγικός στόχος της αξιοποίησης του υποθαλάσσιου πλούτου της.

Ακόμα, οι περιφερειακές εξελίξεις υποβοηθούν τις ενεργειακές συνεργασίες χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, με κεντρικό άξονα την Κύπρο. Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές επαναβεβαιώνουν ότι παραμένει αμετάθετος ο στόχος δημιουργίας τερματικού σταθμού υγροποίησης.

Ν. Λυγερός: Ελληνική ΑΟΖ και Χρονοστρατηγική

Με τα νέα δεδομένα που περιμένουμε λόγω της χάραξης των οικοπέδων στην ελληνική ΑΟΖ στις περιοχές του Ιονίου και Νότια της Κρήτης, αντιλαμβανόμαστε επί του πρακτέου την εξέλιξη των πραγμάτων και των διαδικασιών. Αυτή τη φορά δεν μιλούμε πια για έρευνες εντός των εθνικών χωρικών υδάτων που έχουν παραμείνει στα 6ΝΜ. Τα νέα οικόπεδα βρίσκονται σε αποστάσεις που ανήκουν ξεκάθαρα στην ελληνική ΑΟΖ. Κατά συνέπεια θα υπάρξουν αναγκαστικά πιέσεις για να υλοποιηθούν οι συμφωνίες οριοθετήσεων αλλά και η θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ. Διότι δεν επαρκεί η πράξη αν δεν έχει πλαίσιο και αυτό το πλαίσιο είναι η θέσπιση. Η απαράδεκτη καθυστέρηση που έχει σε αυτόν τον τομέα η πατρίδα μας θα πρέπει να σταματήσει αποφασιστικά αν θέλουμε πραγματικά να προχωρήσουμε αποτελεσματικά σε γύρο αδειοδότησης. Κάθε βήμα της Κύπρου μας δείχνει πόσο αργήσαμε για να είμαστε ανταγωνιστικοί στον τομέα. Ήρθε η ώρα λοιπόν να υλοποιήσει κάθε υπεύθυνος πολιτικός και τις υποσχέσεις πάνω στο θέμα της ΑΟΖ. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από ΑΟΖ κι όχι από υποσχέσεις. Δεν έχει σημασία η σειρά αλλά τώρα υπάρχει ένα timing που πρέπει ν’ αξιοποιηθεί ορθολογικά αν θέλουμε ν’ αλλάξουμε τα δεδομένα της οικονομίας και δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία για οποιαδήποτε καθυστέρηση.

Μανιάτης: Άμεσα διεθνείς διαγωνισμοί για αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου

Μανιάτης - Άμεσα διεθνείς διαγωνισμοί για αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.
Αθήνα: 

Διεθνείς διαγωνισμούς που θα αφορούν περιοχές για έρευνα και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας θα προκηρύξει άμεσα το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Γ.Μανιάτης, μιλώντας σε συνέδριο για τον ορυκτό πλούτο.

Όπως είπε, ολοκληρώνεται σύντομα το πόρισμα επιτροπής που έχει συσταθεί για την καταγραφή των «ώριμων» περιοχών που προσφέρονται για άμεση αξιοποίηση, με βάση το οποίο θα προχωρήσουν οι διαγωνισμοί «προκειμένου να αξιοποιήσουμε κρυμμένες αξίες δεκάδων δισ. στο ελληνικό υπέδαφος» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, προωθούνται αλλαγές στη νομοθεσία με στόχο την απλούστευση της αδειοδότησης των λατομείων και τον εκσυγχρονισμό του μεταλλευτικού κώδικα.

Η Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός, δεν έχει την πολυτέλεια να απεμπολήσει καμία πλουτοπαραγωγική πηγή και ανήγγειλε διασύνδεση του επιστημονικού δυναμικού του ΙΓΜΕ με τα Πανεπιστήμια, καθώς και αναπροσανατολισμό των χρηματοδοτήσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο ίδιο συνέδριο, η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη επισήμανε την υψηλή εξάρτησή της ΕΕ από εισαγόμενες πρώτες ύλες. Τόνισε την ανάγκη ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των υλικών, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αξιοποίηση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου παρά το υψηλό κόστος που αυτή συνεπάγεται.

Κ. Σιφναίος: Στρατηγικά Πλεονεκτήματα Έχει το Πλωτό LNG στην Αλεξανδρούπολη

Ώθηση στην ελληνική και περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου αναμένεται να δώσει το πλωτό τερματικό LNG που σχεδιάζει η Gas Trade στην Αλεξανδρούπολη, ενώ η διοίκηση της εταιρείας εντοπίζει σημαντικές συνέργειες τόσο σε ότι αφορά τον αγωγό ΤΑΡ, όσο και στη διασύνδεση της χώρας μας με τη Βουλγαρία.

Όπως τόνισε ο κ. Κωστής Σιφναίος, διευθυντής ανάπτυξης της Gas Trade, μιλώντας στο συνέδριο South East Europe Energy Dialogue του ΙΕΝΕ, το έργο είναι ιδιαίτερα υποσχόμενο αν αναλογιστεί κανείς και την προσπάθεια που κάνει η Κύπρος για να εξάγει αέριο στην Ευρώπη μέσω σταθμού LNG στο Βασιλικό. Σε κάθε περίπτωση, οι ενεργειακές εξελίξεις στο Ισραήλ καθιστούν απόλυτα ορθολογικό το σχέδιο του LNG στην Αλεξανδρούπολη, μιλώντας μεσοπρόθεσμα, πόσο μάλλον από τη στιγμή που έχει χαρακτηριστεί ως έργο κοινού ενδιαφέροντος από την Ε.Ε.

Από τη στιγμή που το αέριο θα φτάσει στο τερματικό της Αλεξανδρούπολης, θα υπάρχουν αρκετές διαφορετικές δυνατότητες. Θα μπορούσε για παράδειγμα να εξαχθεί προς τη Βουλγαρία και τις υπόλοιπες χώρες στα βόρεια των συνόρων μας, οι οποίες έχουν ανάγκη την διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου προκειμένου να απεξαρτηθούν από την Ρωσία. Επίσης, υπάρχει πάντα η δυνατότητα σύνδεσης με τον αγωγό ΤΑΡ, ώστε το αέριο να μεταφερθεί προς δυσμάς, ή ακόμα και η περίπτωση της Τουρκίας. Με άλλα λόγια, ο κ. Σιφναίος θεωρεί ότι το τερματικό βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο για να εκμεταλλευτεί τις σημερινές εξελίξεις και κατά συνέπεια έχει λογική σαν επιχειρηματική προσπάθεια, αλλά και για την ανάδειξη της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο για το LNG στην Αλεξανδρούπολη είναι ότι μπορεί να γίνει το πρώτο έργο του είδους του που θα υλοποιηθεί στην περιοχή μας, καθώς έχουν εξασφαλιστεί οι περισσότερες άδειες (οι τελευταίες αναμένεται να απονεμηθούν μέσα στο φετινό καλοκαίρι) και ο σχεδιασμός κάνει λόγο για λειτουργία από το 2016.

Μερίδιο στο Αφροδίτη θέλει κινέζικη εταιρεία

Κυπριακή Οικονομία

Σε συζητήσεις για την αγορά του 30-40% του οικοπέδου Αφροδίτη βρίσκεται η εταιρεία ενέργειας China National Offshore Oil Corp. σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. 

Σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Globes» αναφέρει ότι η κινέζικη εταιρεία China National Offshore Oil Corp. επέδειξε επίσης ενδιαφέρον για συνεργασία στο οικόπεδο Λεβιάθαν αποστέλλοντας εκπροσώπους της στο Ισραήλ αρκετές φορές για συνομιλίες όπως σημειώνεται, ενώ οι συνεργάτες του Λεβιάθαν προτίμησαν τελικά την εταιρεία Woodside καθώς διαθέτει περισσότερη πείρα στα έργα πλωτών μονάδων υγροποιημένου φυσικού αερίου. 

Όπως σημειώνεται ενδιαφέρον για συμμετοχή φαίνεται να έχει δείξει και η αυστραλιανή εταιρεία Woodside Petroleum Ltd. 

Η Noble Energy κατέχει το 70% των δικαιωμάτων του οικοπέδου που βρίσκεται στο οικόπεδο 12 της Κύπρου, ενώ οι ερευνητικές μονάδες της Delek Group Avner Oil and Gas LP και Delek Drilling Limited Partnership κατέχουν από 15%. 

Tο οικόπεδο Αφροδίτη που συνορεύει με τη βόρεια περιοχή του Λεβιάθαν, υπολογίζεται ότι διαθέτει 1,4 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου. 

Η ποσότητα, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι αρκετή για να δικαιολογεί τη δημιουργία πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα επέτρεπε στην κινέζικη εταιρεία να εξάγει φυσικό αέριο σε κινέζικες επιχειρήσεις.


http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=200753

Ερώτηση στην Βουλή με θέμα την θέσπιση της ΑΟΖ. 19/06/2014

 
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ «Θέσπιση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)»

Συνέντευξη του Η. Κονοφάγου στο Γ. Σαχίνη, Radio 98.5fm. 18/6/2014

Συνέντευξη του Ηλία Κονοφάγου στο Γιώργο Σαχίνη, Radio 98.5fm. 18/06/2014.

O Ν. Λυγερός στην εκπομπή 'ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ' του Θ. Γκόρδη, 09/06/2014

O Νίκος Λυγερός στην εκπομπή 'ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ' του Θανάση Γκόρδη, 09/06/2014.

Χάρτης της ΕΕ αναβαθμίζει τη σημασία του LNG στο Βασιλικό

Χάρτης της ΕΕ αναβαθμίζει τη σημασία του LNG στο Βασιλικό.
Τη σημασία του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό αναδεικνύει ο νέος χάρτης για τα τερματικά υγροποίησης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε προ ημερών, καθώς πρόκειται για το μοναδικό τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, επισημαίνει ότι τα σχέδια που υπάρχουν γι’ αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου και δημιουργία καινούριων τερματικών αποϋγροποίησης είναι προς όφελος της Κύπρου.

«Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι δυνητικοί μας πελάτες οι οποίοι θα ψάχνουν για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η γεωγραφική μας εμβέλεια είναι ευνοϊκή», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σύμφωνα με τον Υπουργού Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, η ΕΕ κοιτάζει εναλλακτικές πηγές και διαδρομές για να διασφαλίσει την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης και, όπως είπε, το πλάνο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τερματικό στο Βασιλικό συνάδει πλήρως με τους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς.

«Η Κύπρος πρέπει να βρει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να κάνει τη διαφορά και σε σχέση με την τροφοδοσία της ΕΕ, διότι όσον αφορά στην κατανάλωση της ΕΕ, οι επιβεβαιωμένες ποσότητες είναι αμελητέες», είπε ο Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης αναμένεται να εγκαινιάσει εκστρατεία επισκέψεων σ’ ευρωπαϊκές χώρες, που διαθέτουν υποδομές υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου, μεταξύ των οποίων είναι η Κροατία, η Ρουμανία και η Ιταλία.

«Θ’ ακολουθήσουν συζητήσεις στις Βρυξέλλες τις επόμενες εβδομάδες και συνέδριο στη Μάλτα, το οποίο συνδιοργανώνει η Κύπρος με τη Μάλτα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντός Ιουλίου», πρόσθεσε ο Υπουργός Ενέργειας.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι οι συναντήσεις μ’ εκπροσώπους της Deutche Bank και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων συνεχίζονται και αφορούν στην εξέταση της πιθανότητας συμμετοχής τους στη χρηματοδότηση του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

«Αλλά έως ότου μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ένα πλάνο βιωσιμότητας του τερματικού, δεν μπορούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες», εξήγησε.

Ο Υπουργός έκανε αναφορά στο ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΝΙ, λέγοντας ότι η εταιρεία είναι δεσμευμένη να πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4 γεωτρήσεις σε περίοδο, περίπου 12-18 μηνών, με την έναρξη της πρώτης γεώτρησης να τοποθετείται χρονικά περί τα τέλη του καλοκαιριού.

Στην τελική ευθεία η νομοθεσία για το δίκαιο της θαλάσσης και την ΑΟΖ

Στην τελική ευθεία η νομοθεσία για το δίκαιο της θαλάσσης και την ΑΟΖ.
Λευκωσία: Πριν το τέλος του μήνα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα θέσει ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής νέα ολοκληρωμένη και εκσυγχρονισμένη νομοθεσία για το δίκαιο της θάλασσας και την ΑΟΖ, η οποία μετά την ψήφισή της θα κατατεθεί στη Γραμματεία του ΟΗΕ.

Σε δήλωση την Τρίτη, μετά την πρώτη συζήτηση επί των τριών σχετικών νομοσχεδίων, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι λόγω της πολιτικής της “πειρατείας”, που εφαρμόζει η Τουρκία στη Μεσόγειο, συνιστά αδήριτη ανάγκη για την Κυπριακή Δημοκρατία να διαθέτει επαρκές νομικό πλαίσιο και να προχωρήσει στη δημιουργία των υποδομών που απαιτούνται για την επιτήρηση και παρακολούθηση της ΑΟΖ προκειμένου να έχει κυριολεκτικά νόημα η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι οι τρεις τροποποιητικοί νόμοι που συζητήθηκαν αποτελούν μέρος της γενικής προσπάθειας του κράτους για συνολική νομοθετική ρύθμιση σχετικά με το δίκαιο της θαλάσσης και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Αφού ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι η Κύπρος πρωτοπόρησε από το 2004 κηρύσσοντας την ΑΟΖ της και κάνοντας συμφωνίες με γειτονικές χώρες, είπε ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία μας.

Εξήγησε ότι η παλιά νομοθεσία που υπήρχε για αιγιαλίτιδα ζώνη, για υφαλοκρηπίδα θα ενημερωθεί τώρα και θα ενσωματωθεί σε ένα συνολικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα, να εκδοθούν κανονισμοί από το Υπουργικό Συμβούλιο για διάφορα πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως η εγκατάσταση υποθαλάσσιων αγωγών, η πόντιση καλωδίων για την τοποθέτηση εγκαταστάσεων εντός της ΑΟΖ, όπως οι εξέδρες, για τη θαλάσσια επιστημονική έρευνα και άλλα σημαντικά θέματα.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι οι κανονισμοί θα εκδίδονται σταδιακά και θα διευκολύνουν την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνεχίζοντας είπε πως διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν παρεμφερή θέματα, όπως η πρόθεση πολιτικής του κυπριακού κράτους να προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά (αρχαιότητες στο βυθό της θάλασσας) στην έκταση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξήγησε ότι αυτή η πολιτική δεν τυγχάνει γενικής εφαρμογής από όλα τα κράτη, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία κρίνει αναγκαίο ότι μετά από συμφωνίες που ενδεχομένως να πρέπει να γίνουν, εκτός από τους υδρογονάνθρακες να ασκεί και άλλα κυριαρχικά δικαιώματα.

Όπως ανέφερε ακολούθως ο κ. Προδρόμου, πρόκειται για μια σημαντική νομοθετική προσπάθεια, που ετοιμάστηκε μετά από συνεργασία διάφορων Υπουργείων και σειράς Υπηρεσιών , είπε πως ταυτόχρονα διαπιστώνουμε ότι πέρα από τη νομοθετική ρύθμιση χρειάζονται υποδομές για την επιτήρηση και παρακολούθηση της ΑΟΖ, προκειμένου να έχει κυριολεκτικά νόημα η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ο κ. Προδρόμου διευκρίνισε ότι «δεν εννοούμε κατ΄ ανάγκη στρατιωτικά μέσα. Εννοούμε τεχνολογίες για τις οποίες παρά την οικονομική δυσχέρεια να υπάρχουν δυνατότητες όπως ραντάρ, συστήματα επιτήρησης – παρακολούθησης, τεχνολογίες που αναπτύσσονται στην Κύπρο, όπως τα μη επανδρωμένα μικρά αεροπλανάκια, που γίνονται μέσα από προγράμματα στο Ινστιτούτο Κύπρου».

Σημείωσε περαιτέρω ότι για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια αυτή του κυπριακού κράτους να υπάρχει το νομικό πλαίσιο και να εφοδιαστεί η χώρα με υποδομές που αντιστοιχούν σε ένα θαλάσσιο κράτος.

«Η Κύπρος, χάρη στη πολιτική που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια, ευτυχεί να έχει αποκλειστική οικονομική ζώνη που εκτείνεται 11 φορές στο μέγεθος της», είπε προσθέτοντας ότι το δίκαιο της θαλάσσης προβλέπει ρυθμίσεις, συμφωνίες, συνεννοήσεις μεταξύ των κρατών.

Ανέφερε ότι διεκδικήσεις υπάρχουν από διάφορες πλευρές, με μέγιστο το πρόβλημα με την Τουρκία, η οποία θεωρεί ότι στην περιοχή της Μεσογείου τα πράγματα δεν πρέπει να ρυθμιστούν με το δίκαιο της θαλάσσης, αλλά με το δίκαιο της πειρατείας.

Πρόσθεσε πως είναι γνωστό ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καμία ΑΟΖ στην Κύπρο, αντίθετα την πρακτική που εφάρμοσε στη Μαύρη Θάλασσα όπου το τουρκικό κράτος προχώρησε σε οριοθέτηση της τουρκικής ΑΟΖ, με αιτίαση ότι η Μεσόγειος δεν είναι θάλασσα, αλλά ημίκλειστη ζώνη και επομένως δεν πρέπει να γίνει καθορισμό με βάση το δίκαιο της θαλάσσης και αμφισβητεί την όποια ΑΟΖ στην Κύπρο.

«Για αυτό το λόγο είναι απολύτως απαραίτητο να έχουμε και το θεσμικό πλαίσιο και τις υποδομές για την επιτήρηση αυτών των δικαιωμάτων τα οποία θέλουμε να κατοχυρώσουμε», είπε.

Η νομοθεσία μετά την ψήφιση της θα κατατεθεί στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε περαιτέρω ο κ. Προδρόμου.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο , Προδρόμου διευκρίνισε ότι τα νομοσχέδια ετοιμάστηκαν με πρωτοβουλία των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας με σκοπό να εκσυγχρονιστούν και ενοποιηθούν παλαιότερες νομοθεσίες.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για τις θερινές διακοπές θα έχει ψηφιστεί αυτή η νομοθεσία και ότι «θα είμαστε ομόφωνοι».

Ο κ. Προδρόμου συμπλήρωσε ότι η Επιτροπή έλαβε διαβεβαίωση από το Υπουργείο Εξωτερικών ότι μέχρι το τέλος του έτους θα κατατεθούν κανονισμοί για κάποια από τα επιμέρους θέματα.

Αν κάποιος αποταθεί στο κυπριακό κράτος για να κατασκευάσει υποθαλάσσιο αγωγό για ενεργειακούς σκοπούς θα μπορεί να αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, ωστόσο δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονισμοί, εξήγησε.

«Στη συνέχεια θα χρειαστούν τεχνικά μέσα, όχι απαγορευτικού κόστους για να ανταποκριθούμε στη νομοθεσία και στην άσκηση των δικαιωμάτων μας», ανέφερε και καταλήγοντας είπε ότι κατά τη πρώτη παρουσίαση κανένα εκ των κομμάτων δεν εξέφρασε επιφυλάξεις, και είπε ότι επειδή υπάρχει διαχρονική διακυβερνητική συνέχεια στον τρόπο που έτυχαν χειρισμών αυτά τα θέματα, με βάση την αντίληψη του και στη Βουλή θα υπάρξει συναντίληψη.

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού με τον Δημήτρη Κολλιό στο Maximum 93,6fm, 10/06/2014

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού με τον Δημήτρη Κολλιό στο ραδιοφωνικό σταθμό Αλεξανδρούπολης Maximum 93.6 FM 10/06/2014.

Ιστορική αναδρομή της ελληνικής ΑΟΖ

Αν θέλαμε να καταλάβουμε πραγματικά την αξία της ελληνικής ΑΟΖ μέσα σ’ ένα ιστορικό πλαίσιο κι όχι μόνο μέσω του Δικαίου της Θάλασσας του 1982, έχει όφελος να υλοποιήσουμε τους χάρτες της ελληνικής ΑΟΖ ανάλογα με τη γεωγραφία και τη γεωμετρία της πατρίδας μας. Αν και αυτός ο τρόπος φαίνεται αναχρονικός, αφού οι χάρτες αποκτούν νόημα νομικό μόνο μέσω της Σύμβασης, επί της ουσίας όμως σε στρατηγικό επίπεδο, δείχνει μια εικόνα ενδεικτική της αληθινής κατάστασης. Επίσης ο σχεδιασμός των χαρτών με την ΑΟΖ δίνει τη δυνατότητα να καταλάβουμε την εμβέλεια της θάλασσας μέσω του απέραντου γαλάζιου. Διότι στην εξέλιξη της πορείας της ανακατάληψης της Ελλάδας, σπάνιοι είναι αυτοί που εξετάζουν τον θαλάσσιο χώρο και εκτιμούν μόνο και μόνο την ξηρά. Έτσι τα νησιά τού φαίνονται οι απλές λεπτομέρειες στον όλο σχεδιασμό. Μέσω της ΑΟΖ αντιλαμβανόμαστε πιο αποτελεσματικά τη συμβολή των μεσοθαλασσών, που είναι τα νησιά, αφού με αυτά αποκτούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα. Οι χάρτες ανά περίοδο δείχνουν τη μεγάλη εικόνα που συνθέτει μια στρατηγική, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τοπικές αξιολογήσεις. Κατά συνέπεια, είναι δυνατόν να δούμε την αληθινή πορεία της υψηλής στρατηγικής της Ελλάδας, πριν ακόμα υπάρξει επίσημα η έννοια της ελληνικής ΑΟΖ.


Νίκος Λυγερός: Ιστορική αναδρομή της ελληνικής ΑΟΖ.

Επανέρχεται η Vopak για αποθήκες καυσίμων στην Κρήτη

Αίτημα στην υπηρεσία Invest In Greece για τη δημιουργία τερματικού σταθμού αποθήκευσης πετρελαιοειδών στη Νότια Κρήτη κατέθεσε η ολλανδική εταιρεία Vopak. Η επένδυση αφορά την περιοχή του Αθερινόλακκου με υπολογιζόμενο ύψος τα 300 έως 500 εκατ. ευρώ. 

Στο ενδιαφέρον του ολλανδικού ομίλου είχε αναφερθεί από τον περασμένο Νοέμβριο το «Κεφάλαιο» σημειώνοντας ότι η Κρήτη προσελκύει το ενδιαφέρον των παικτών του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου, μεγάλοι traders και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι της αποθήκευσης και διαμετακόμισης ενεργειακών αγαθών, φιλοδοξούν να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις εκμεταλλευόμενοι την κομβική τοποθέτηση του νησιού, καθώς βρίσκεται ακριβώς στο σταυροδρόμι δύο βασικών πλωτών διαδρομών με τεράστιο ενδιαφέρον σε σχέση με το εμπόριο πετρελαϊκών προϊόντων: η πρώτη είναι από το Βόσπορο προς το Σουέζ, τον Περσικό και την Ασία και η δεύτερη προς τη δυτική Μεσόγειο, τον Ατλαντικό και τις ΗΠΑ. 

Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο η Κρήτη όσο και η Κύπρος έχουν ενταχθεί στον παγκόσμιο σχεδιασμό των μεγάλων traders, που θεωρούν ότι βρίσκονται σε προνομιακό σημείο, σε ένα σταυροδρόμι μεταφοράς ενέργειας. Στην εικόνα θα πρέπει να προστεθούν και οι γενικότερες εξελίξεις σε σχέση με τα ευρήματα υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο παρελθόν αντίστοιχο ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει ο ολλανδικός κολοσσός Vitol, που τελικά επέλεξε την Κύπρο για να εγκαταστήσει τις αποθήκες του, ενώ πρόσφατα όπως αποκάλυψε το «Κεφάλαιο» επανέκαμψε και η επίσης Ολλανδική Vopak. 

Πρόκειται για την μεγαλύτερη εταιρεία δημιουργίας και διαχείρισης αποθηκών πετρελαίου παγκοσμίως, η οποία μάλιστα είχε εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Η πρώτη πρόταση για δημιουργία αποθηκών στη νότια Κρήτη από την ολλανδική εταιρεία, είχε κατατεθεί πέρυσι το καλοκαίρι, ωστόσο υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στο αδειοδοτικό κομμάτι,  με αποτέλεσμα οι Ολλανδοί να στραφούν σε άλλες λύσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει το «Κεφάλαιο», η Vopak επανήλθε από το περασμένο φθινόπωρο και στελέχη της είχαν επαφές με τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και με την περιφέρεια της Κρήτης. 

Σύμφωνα με το business plan που παρουσίασαν, στόχος της εταιρείας είναι να αξιοποιηθεί η στρατηγική τοποθέτηση και να δημιουργηθεί μια εγκατάσταση με διεθνή προσανατολισμό που θα εξυπηρετεί το διεθνές εμπόριο πετρελαίου. Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι ακόμη και σήμερα το αδειοδοτικό καθεστώς είναι εξαιρετικά ασαφές, η περιοχή είναι αναξιοποίητη και δεν υπάρχει αγροτική ή τουριστική εκμετάλλευση, αλλά ελλείψει σοβαρού χωροταξικού σχεδιασμού, το φιλόδοξο project παραμένει στον αέρα. 

Vopak

Με έδρα το Άμστερνταμ η εισηγμένη στο δείκτη AMX της αγοράς Euronext, είναι παγκοσμίως η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία αποθήκευσης χημικών προϊόντων και παραγώγων πετρελαίου και αερίου. Διαχειρίζεται 83 τερματικά με συνολική αποθηκευτική ικανότητα περίπου 30 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων σε 31 χώρες. Οι εγκαταστάσεις της επιλέγονται στρατηγικά ώστε να εξυπηρετούν τους χρήστες στις μεγαλύτερες ναυτικές διαδρομές. Πελάτες της είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες από τη χημική και την πετρελαϊκή βιομηχανία, ενώ ο ετήσιος τζίρος της είναι 1,3 δισ. ευρώ και απασχολεί 6100 εργαζόμενους. Πέρυσι τα κέρδη EBITDA της εταιρείας ανήλθαν σε 764 εκατ. ευρώ.

Λακκοτρύπης: 30 εκ. ευρώ για την επιχειρηματική καινοτομία

Σημαντικοί πόροι από τα Διαρθρωτικά Ταμεία για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, θα διατεθούν στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργο Λακκοτρύπη.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα διαθέσει, όπως ανέφερε, κατά την περίοδο 2014-2020, περίπου 30 εκατ. ευρώ μέσα από νέα σχέδια και προγράμματα χορηγιών που αφορούν την ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας, σε σύγκριση με 4 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Ο Υπουργός έκανε την αναφορά αυτή χαιρετίζοντας το 7ο διεθνές συνέδριο για την Επιχειρηματικότητα, την Καινοτομία και την Περιφερειακή Ανάπτυξη, (ICEIRD) 2014.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε και στην ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δημιουργία μιας βασισμένης στη γνώση οικονομίας, γύρω από την βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, που θα επιτρέψει στην Κύπρο να εξάγει υπηρεσίες στην περιοχή της αλλά και πέρα από αυτήν.

Αφού ανέφερε ότι η Κύπρος έχει ήδη ανακαλύψει ένα κοίτασμα υδρογονανθράκων με μέση τιμή τα πέντε τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη ανακάλυψη σε βαθιά ύδατα, στη λεκάνη της Λεβαντίνης, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για ανακάλυψη περισσότερων κοιτασμάτων αερίου, καθώς και πετρελαίου, στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως ανέφερε, οι ερευνητικές δραστηριότητες συνεχίζονται σε έξι τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ και η επόμενη γεώτρηση αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι.

Ο Υπουργός είπε ότι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως η ιταλική ΕΝΙ, η γαλλική Total και η κορεατική KOGAS, όπως επίσης η αμερικανική Noble Energy και η ισραηλινή Delek δραστηριοποιούνται σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ, προσθέτοντας ότι η Κύπρος κατάφερε να προσελκύσει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, όπως η Halliburton και Schlumberger, οι οποίες, όπως είπε, επέλεξαν να εγκατασταθούν στην Κύπρο, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας.

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι τα σχέδια για την ανάπτυξη χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου θα συμβάλουν στη μετατροπή της Κύπρου σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Είναι προφανές, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, ότι ένα τερματικό εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου θα παρέχει την πιο ασφαλή επιλογή για την εξαγωγή φυσικού αερίου και από γειτονικές χώρες. Αυτό το τερματικό, είπε, ταιριάζει απόλυτα με το στόχο για τη δημιουργία ενός περιφερειακού ενεργειακού κέντρου στην περιοχή του Βασιλικού, που θα φιλοξενεί όλες τις σχετικές βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πέρα από τα άμεσα και ενδιάμεσα οφέλη από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, μακροπρόθεσμος στόχος είναι, όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, η δημιουργία μιας βασισμένης στη γνώση οικονομίας, γύρω από αυτή την βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, που θα μας επιτρέψει να εξάγουμε υπηρεσίες στην περιοχή της αλλά και πέρα από αυτήν.

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε ακόμα ότι τα θέματα ενέργειας μπορούν να είναι καταλύτης για περιφερειακή συνεργασία, παρά αιτία συγκρούσεων, προσθέτοντας ότι η Κύπρος προωθεί ενεργά την περιφερειακή συνεργασία με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως ανέφερε, η Κύπρος έχει υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Λίβανο, και διατηρεί μαζί τους εξαιρετικές σχέσεις, ενώ πέρσι τον Αύγουστο υπογράφηκε εδώ στην Κύπρο, Μνημόνιο Συναντίληψης με το Ισραήλ και την Ελλάδα, με το οποίο οι τρεις χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη βέλτιστη ανάπτυξη των φυσικών τους πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και την υπεράκτια ασφάλεια.

Νέο νομικό πλαίσιο για την κυπριακή ΑΟΖ

Στην έγκριση σημαντικών νομοσχεδίων προχώρησε την περασμένη εβδομάδα η κυπριακή Βουλή, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», αναφορικά με το νομικό πλαίσιο για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας και τον καθορισμό της Αιγιαλίτιδας Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας.

Στόχος είναι αφενός ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου και αφετέρου η κάλυψη κενών που υπάρχουν.

Σύμφωνα με το επίσημο σκεπτικό, σκοπός είναι «η αποτελεσματικότερη προστασία των δικαιωμάτων και δικαιοδοσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικά υπό το φως των εξελίξεων στον τομέα των υδρογονανθράκων και της αύξησης των εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στις ζώνες αυτές».

Με τις αλλαγές στις νομικές ρυθμίσεις για την ΑΟΖ τροποποιούνται οι προβλέψεις που αφορούν στην υφαλοκρηπίδα, έτσι ώστε να συνάδουν με τις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Επίσης, επιχειρείται ταυτόχρονα η ενοποίηση της νομοθεσίας αναφορικά με την ΑΟΖ και την Υφαλοκρηπίδα. Να σημειωθεί ότι εκσυγχρονίζεται και η νομοθεσία για τα χωρικά ύδατα, που πλέον μετατρέπεται -για νομικούς και όχι μόνο λόγους- σε Αιγιαλίτιδα Ζώνη.

Η ενοποίηση κρίθηκε αναγκαία λαμβάνοντας υπόψη ότι τα όρια των δύο ζωνών, κατ' αρχήν, συμπίπτουν όσον αφορά την Κύπρο. Όπως επεξηγείται, αυτό ισχύει επειδή οι αποστάσεις ανάμεσα στις αντικείμενες ακτές των παρακτίων κρατών στη Μεσόγειο είναι μικρότερες των 400 ναυτικών μιλίων και τα σχετικά κυριαρχικά δικαιώματα και οι δικαιοδοσίες του παράκτιου κράτους ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό στις δύο αυτές ζώνες.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι με το νομοσχέδιο καθορίζεται ότι με γειτονικές χώρες με τις οποίες η Κύπρος δεν έχει συμφωνία οριοθέτησης (π.χ. Συρία, Τουρκία, Ελλάδα), τα όρια της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατία είναι η μέση γραμμή ή η ίση απόσταση από τις εκατέρωθεν γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της χωρικής θάλασσας, ενώ τα όρια της Υφαλοκρηπίδας, εκτός αν συμφωνηθεί διαφορετικά μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλου κράτους, είναι τα ίδια με τα όρια της ΑΟΖ.

Το νομοσχέδιο αναθέτει, επίσης, αρμοδιότητες για έκδοση αδειών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, ζώντων ή μη, που βρίσκονται στην ΑΟΖ και την Υφαλοκρηπίδα, καθώς και πόντισης υποθαλάσσιων καλωδίων αλλά και αγωγών (π.χ. φυσικού αερίου), λειτουργώντας έτσι ως νόμος-πλαίσιο. Η αδειοδότηση για έρευνα ή εκμετάλλευση ζώντων πόρων ανατίθεται στον υπουργό Γεωργίας, ενώ για μη ζώντες πόρους στον υπουργό Ενέργειας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη όλων των συναρμόδιων υπουργών για τη λήψη απόφασης από τον κατά περίπτωση αρμόδιο υπουργό. Έτσι θα λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο οικονομικής φύσεως παράγοντες αλλά και πολιτικοί, εθνικής ασφάλειας και άμυνας, προστασίας του περιβάλλοντος, ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και των υφισταμένων καλωδίων ή αγωγών.
Παράλληλα, απαιτείται ειδική δικαιοδοσία σε σχέση με τις ζώνες ασφαλείας που κηρύσσονται στην ΑΟΖ και την Υφαλοκρηπίδα (την έκταση την καθορίζει ο υπουργός Συγκοινωνιών), καθώς επίσης πολιτική και ποινική δικαιοδοσία του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και του Κακουργιοδικείου για οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη γίνει πάνω σε εγκατάσταση, κατασκεύασμα ή τεχνητή νήσο που βρίσκεται στην ΑΟΖ και την Υφαλοκρηπίδα.

Ακόμα καθορίζονται σειρά ποινών και προστίμων για παραβάσεις, που να σημειωθεί ότι σε ορισμένες σοβαρές παραβιάσεις της νομοθεσίας -όπως π.χ σεισμογραφικές έρευνες χωρίς άδεια της Δημοκρατίας- φτάνουν σε 2 εκατ. ευρώ.

Ν. Λυγερός - «Γεωστρατηγική Ελληνική ΑΟΖ»

Ν. Λυγερός - «Γεωστρατηγική Ελληνική ΑΟΖ». Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. 30/05/2014.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο δελτίο ειδήσεων του Best-Tv

Νίκος Λυγερός για ζεόλιθο και ΑΟΖ στο best tv.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο δελτίο ειδήσεων του Best-Tv, 2/6/2014.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στη ΜεσόγειοςTV, 2/6/2014

Οι λύσεις για την οικονομία ανήκουν στη στρατηγική, Μεσόγειος TV.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στη ΜεσόγειοςTV, 2/6/2014.