Διάλεξη Ν. Λυγερού: ''ΑΟΖ Ελληνισμού''. Cyprus Club Sydney 31/05/2016

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "ΑΟΖ Ελληνισμού". Cyprus Club Sydney. Τρίτη 31 Μαΐου 2016.

Άσκηση ''Αργοναύτης'' στην ΑΟΖ και το FIR Κύπρου

Διεξάγεται σήμερα και αύριο η διεθνής πολιτικοστρατιωτική άσκηση «Αργοναύτης 2016».

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου `Άμυνας, η άσκηση θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις σε χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της επαρχίας Λάρνακας, εντός της ΑΟΖ και του FIR της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεθνή άσκηση μέχρι σήμερα, στην οποία συμμετέχουν η Εθνική Φρουρά, το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), η Πολιτική Άμυνα, η Αστυνομία Κύπρου, σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και αεροναυτικές δυνάμεις και προσωπικό από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Ιταλία και την Ουγγαρία.

Στο πλαίσιο της άσκησης, θα δοκιμασθούν τα Εθνικά Σχέδια «ΕΣΤΙΑ» και «ΝΕΑΡΧΟΣ» που αφορούν στην υποδοχή αμάχων από περιοχές κρίσεων σε γειτονικές περιοχές, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών έρευνας και διάσωσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.

Η τελική φάση της άσκησης θα διεξαχθεί αύριο, στο λιμάνι της Λάρνακας, παρουσία πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς και ξένων διπλωματών και παρατηρητών.

Διάλεξη Ν. Λυγερού: ''Η συνέχεια του Βυζαντινού πνεύματος''. AHEPA Sydney. 29/05/2016

Διάλεξη Ν. Λυγερού: ''Η συνέχεια του Βυζαντινού πνεύματος''. AHEPA Sydney. 29/05/2016.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού με τη Ρ. Φραγκιουδάκη στο 3XY Radio Αυστραλίας, 30/05/2016

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού με τη Ρ. Φραγκιουδάκη στο 3XY Radio Αυστραλίας, 30/05/2016.

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στον Θέμη Καλλό, SBS Radio Αυστραλίας, 30/05/2016

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στον Θέμη Καλλό, SBS Radio Αυστραλίας, 30/05/2016.

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο 3XY Radio Αυστραλίας, 28/05/2016

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο 3XY Radio Αυστραλίας, 28/05/2016.

Διάλεξη Ν. Λυγερού: 'Η κυπριακή ΑΟΖ'. Melbourne, Australia. 27/05/2016


Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η κυπριακή ΑΟΖ". Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης. Melbourne, Australia. 27/05/2016.

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στον Θέμη Καλλό, SBS Radio Αυστραλίας, 27/05/2016

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στον Θέμη Καλλό, SBS Radio Αυστραλίας, 27/05/2016.

Υπουργός Ενέργειας: Μεγάλο το ενδιαφέρον για τον γ' γύρο


Βρυξέλλες: Έντονο είναι το ενδιαφέρον από διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου για τον γ' γύρο αδειοδότησης που προκηρύχθηκε προ διμήνου, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, στους συμμετέχοντες στη συνάντηση στις Βρυξέλλες, για τον ρόλο της Κύπρου στο ενεργειακό τοπίο της Ανατολικής Μεσογείου, που διοργάνωσε το «Natural Gas Europe». Σε χαιρετισμό του στο ίδιο συνέδριο, ο Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Μάρος Σέφκοβιτς, χαρακτήρισε την Κύπρο ως «παίκτη-κλειδί» στην Ανατολική Μεσόγειο για τα ενεργειακά θέματα.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, από την πλευρά του, εξήγησε πως η ανακάλυψη του κοιτάσματος-μαμούθ «Ζορ» από την ΕΝΙ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για την Κύπρο, αφού η ανακάλυψη έγινε σε ανθρακικές δομές σε αρχέγονους υφάλους, δηλαδή ακριβώς παρόμοιες δομές που έχουν εντοπιστεί γύρω από τον «Ερατοσθένη» στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτός ήταν και ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει στον γ' γύρο αδειοδότησης, εξήγησε ο Γιώργος Λακκοτρύπης, ενημερώνοντας ότι αφορά τα τεμάχια 6, 8 και 10 για τα οποία, όπως είπε, υπήρξε «ιδιαίτερα σημαντικό ενδιαφέρον από πολυεθνικές». Οι προσφορές πρέπει να υποβληθούν από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μέχρι 22 Ιουλίου και η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής προβλέπεται να καταλήξει με υπογραφές συμβολαίων και αδειοδότησης στις αρχές του 2017.

«Πολλοί έχουν αναρωτηθεί γιατί η Κύπρος έχει προχωρήσει με τον νέο γύρο αδειοδότησης, σε μια περίοδο που λόγω των τιμών πετρελαίου οι συνθήκες της αγοράς δεν είναι ευνοϊκές. Ναι, αυτό ήταν ένα δίλημμα για μας, αλλά το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε μετά την ανακάλυψη του Ζορ ήταν επίσης σημαντικό κριτήριο, με στόχο να αποδειχθεί το ενεργειακό δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου», υπέδειξε ο Γιώργος Λακκοτρύπης. Πρόσθεσε πως οι εταιρείες που έχουν ήδη δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης είχαν επίσης έντονη επιθυμία για ανανέωση των αδειών τους, παρά τις σημαντικές περικοπές στις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες και σε δαπάνες για έρευνες.

Επίσης, ο Γιώργος Λακκοτρύπης ενημέρωσε ότι την περασμένη Δευτέρα -στις 23 Μαΐου- έληξε η επταετής άδεια εξερεύνησης για το τεμάχιο «12».  Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό σημαίνει ότι το τεμάχιο, σύμφωνα με τη σύμβαση, εκχωρείται πίσω στην Κυπριακή Δημοκρατία, με εξαίρεση την ανακάλυψη "Αφροδίτη"». Τώρα συζητούμε με τους ανάδοχους -Noble, BG, Delek- το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον υπουργό τέθηκε ερώτηση για τον ισχυρισμό της Noble, ότι συνεχίζει να έχει τα δικαιώματα όχι μόνο του κοιτάσματος αλλά και σε μεγαλύτερο βάθος, δηλαδή μέχρι το κέντρο της γης στην περιοχή που καλύπτει το «Αφροδίτη». Αυτό δεν είναι ορθό, περιορίστηκε να απαντήσει ο Γιώργος Λακκοτρύπης.

Τέλος, ο υπουργός Ενέργειας, απαντώντας σε ερωτήσεις συνέδρων, υπέδειξε ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για εργοστάσιο υγροποίησης στην Κύπρο. Ωστόσο οι ποσότητες του κοιτάσματος -υπολογίζονται τώρα στα 4,5 τρισ. κυβικά πόδια- δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο. «Έτσι, αυτό που εξετάζουμε τώρα είναι η ρευστοποίηση του φυσικού αερίου του κοιτάσματος μέσω της Αιγύπτου,  η οποία έχει πολλές ανάγκες, ενώ μέρος του φυσικού αερίου θα διοχετεύεται και προς την Κύπρο για εγχώρια κατανάλωση». Διευκρίνισε πως στην Αίγυπτο, πέραν της διάθεσης αερίου για τις ανάγκες της χώρας, μπορεί να διατίθεται και στις εκεί εγκαταστάσεις υγροποίησης για διάθεση σε άλλες αγορές. 

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την τελευταία συμφωνία της περασμένης Κυριακής, μεταξύ κυβέρνησης του Ισραήλ και των ανάδοχων του Λεβιάθαν, δηλαδή τις Noble και Delek, χαρακτήρισε την εξέλιξη ως θετική και για την Κύπρο, αφού η ανάπτυξη του Λεβιάθαν επιτρέπει στους ανάδοχους και σειρά συνεργειών με την ανάπτυξη του «Αφροδίτη». 

Noble: Συνέργειες για «Λεβιάθαν» και «Αφροδίτη»


Αξίζει να σημειωθεί ότι για συνέργειες που δημιουργούνται πλέον στην ανάπτυξη του «Λεβιάθαν» και του «Αφροδίτη», μίλησε την Τρίτη σε διεθνές συνέδριο για το Φυσικό Αέριο και το Πετρέλαιο που οργάνωσε η UBS, o Κεν Φίσιερ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και οικονομικός διευθυντής της Noble Energy.

Σύμφωνα με την παρουσίαση στους επενδυτές και με τα όσα ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις, το κοίτασμα «Αφροδίτη» παρέχει «μακροπρόθεσμη δυνατότητα επιλογής για την εξυπηρέτηση της περιφερειακής ζήτησης». 
 
Ο ίδιος υπέδειξε ότι θεωρείται πολύ σημαντική η εισδοχή της BG/Shell στην κοινοπραξία του «Αφροδίτη», αφού φέρνει μαζί της «σημαντικές τεχνικές, οικονομικές και εμπορικές δυνατότητες».

Επίσης, ενημέρωσε τους επενδυτές ότι υποβλήθηκε στο Υπουργείο Ενέργειας το Προκαταρκτικό Σχέδιο Ανάπτυξης του «Αφροδίτη» και πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες συνεργειών με την ανάπτυξη του «Λεβιάθαν». 
 
Τέλος, ανέφερε πως υπάρχουν πολλοί δυνητικοί αγοραστές και δυνατότητα εξαγωγών σε Αίγυπτο και Ευρώπη, ενώ ποσότητες 60 - 100 δισ. κυβ. ποδών την ημέρα θα χρειάζεται και η ίδια η Κύπρος.

philenews.com

Unlocking Hydrocarbon Resources - The Importance of Infrastructure

Abstract
The latest hydrocarbons findings in the East Mediterranean area have changed the energy map of the world. The prospective of the new discovered reserves in the area seems to be enormous, but from the discovery to the development and final production there is a long distance that should be covered. The decision about the development of an oil and gas asset is a complicate process and depends on many factors. Besides from the complicity of the quantity estimation and classification- which is based on technical criteria that must be considered for its evaluation- there are many other factors that affect the chance of commerciality and finally the value of the assets. The asset value is highly considered in the internal company’s decision process about future investment, mergers, acquisitions and farm outs activities. The resource or reserve status and the estimated hydrocarbon volume affect the valuation process. This thesis will investigate the requirements for the oil and gas asset classification as contingent resources or reserves. The importance of the infrastructure to the classification methodology for reserves will be analysed into detailed by providing information about the chance of commerciality and the impact on the field development plan. The outcome of the analysis will present the relationship of the technical requirement for oil and gas asset volume classification, the infrastructure requirements involved in the classification standards and the benefits for a company to hold assets in regions where infrastructure is currently available or planned to be available in the next 5 year.

An Overview of Market Conditions, Project Structure and Contracts in Liquefaction Terminals

Abstract
The thesis is going to explore the main conditions that should be considered when an LNG project is proposed for implementation, especially an onshore liquefaction terminal construction. The thesis investigates the LNG production chain process to determine the costs involved in each stage, provides an overview of the LNG market capacity and availability through the analysis of the worldwide import and export countries, describes the common projects structure applied in LNG projects and presents the terms and conditions applied in LNG Sales and Purchase Agreements. These are important factors that should be further analysed to assist in decision making of stakeholders to invest in a proposed LNG project.

EU OFFSHORE DIRECTIVE: A GUIDELINE IN EXPLORATION AND PRODUCTION ACTIVITIES IN CYPRUS

ABSTRACT
At the last decades significant concerns were raised regarding safety of offshore oil and gas operations (especially after Macondo Accident). Thus, EU has introduced the Directive 2013/30/ EU on Safety of Offshore Oil and Gas Operations that also have to be ratified from Cyprus. This thesis identifies all critical aspects set in the new Offshore Safety Directive and through the review of European and local legal framework, Oil and Gas Operators HSE procedures and Management Systems, literature and dedicated interviews, provides guidance on the hydrocarbon activities licensing process in Cyprus and on aspects to be implemented for the most efficient function of local authorities and operators under the new Directive. The research indicated that only few critical aspect introduced from the new Directive are not in place in Cyprus. In specific, 4 critical aspects out of 23 are not covered from the Local Authorities and 2 out of 20 are not fully covered from existing operators in Cyprus (eni Cyprus case). The research finally provides recommendations regarding the independent verification scheme, the risk assessment methodology, the formation and functioning of authorities and their competencies, the emergency response planning, the major hazard report (safety case), the operators competency assessment, the public participation activities, HSE Management System issues (policies), historical database formation, reporting formats, oversight activities and relevant issues to the implementation of the requirements of the new Directive in Cyprus.

Challenges of Deep water Blowout Drilling Risk Assessment in East Mediterranean Sea

EU Offshore Directive and the implementation of Risk Assessment method

“Challenges of Deep water Blowout Drilling Risk Assessment in East Mediterranean Sea’’

Abstract
This research is the first study that attempts to investigate the complexities of Quantitative Risk Assessment (QRA) in major hazard reports and recommends actions based on the results of the study in respect of the new EU regulations that will be enforced in July 2015. The main purpose is the identification of inconsistencies in Environmental Impact Assessments methodologies and the proposal of a method for a transparent and efficient development of the studies that could assist the authorities with limited background in the Oil & Gas sector. Focusing on the deep water blowout drilling risk assessment the study tries to identify the blowout probability, and how this is presented in four Environmental Impact Assessments and two Safety Cases (from the last five years) which analyse the presentation of reservoir conditions, the water depth, the fluid type, the blowout frequency, the penetration depth, the potential release location, the flow path, and the release rate based on a BOP status. The main outcome of this study is that there is a necessity for clear and transparent explanations for the QRA, the use of data (historical or predictable) should be clearly justified and acceptable and any models used should be thoroughly described and analysed in detail. These considerations can reduce the risk, of environmental and socioeconomic impacts from the potential oil spill. Based on the results, this study recommends certain actions that should be taken which could assist the competent authority during the review process and potential service companies to provide an efficient and transparent report to the relevant authorities.

Ν. Λυγερός - Δεδομένα της ελληνικής ΑΟΖ

Σε επίπεδο υψηλής στρατηγικής είναι απαραίτητο για την Ελλάδα να έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Έχουμε υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας από το 1982 κι έχουμε κυρώσει αυτή την υπογραφή το 1995. Μάλιστα την ίδια χρονιά ψηφίσαμε και τον Νόμο περί Υδρογονανθράκων που τροποποιήθηκε το 2011. Στη συνέχεια το 2013 κάναμε επίσημες σεισμικές έρευνες με τη νορβηγική εταιρεία PGS στις περιοχές του Ιονίου και Νότια της Κρήτης. Χάρη σε αυτές προκηρύξαμε το μεγάλο διαγωνισμό περί υδρογονανθράκων το 2014 με τα 20 θαλάσσια οικόπεδα, ο οποίος εκδόθηκε στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Νοέμβριο. Από αυτήν την στιγμή είχαμε επαφές από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που αγόρασαν τα σεισμικά μας για να είναι επίσημα υποψήφιες στον διαγωνισμό μας. Παράλληλα, καταφέραμε να περάσουμε στα Προγράμματα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector που θα μεταφέρει 2GW ενέργειας και θα ενώσει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ, αλλά επίσης και τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed που θα ξεκινήσει από τα κοιτάσματα που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κύπρου και την ΑΟΖ του Ισραήλ. Μ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίσαμε μια θετική εικόνα προς τα έξω που άρχισαν να σέβονται και την αξιοπιστία μας. Όμως, τελικά, έγιναν μεγάλες θεσμικές αλλαγές που προκάλεσαν αλλαγές σ’ όλη αυτή τη διαχείριση. Η κυβέρνηση φόβισε τους ξένους επενδυτές και τελικά έχουμε μόνο 3 υποψηφιότητες για 3 θαλάσσια οικόπεδα, συγκεκριμένα το 1 και το 10 για τα Ελληνικά Πετρέλαια και το 2 για την κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων, της ιταλικής Edison και της γαλλικής Total...

Γιατί οι Γάλλοι της TOTAL το βάφτισαν «Άγιο Ονησίφορο» «Οικόπεδο 11»: Αν επιβεβαιωθεί θα είναι σημαντικό σε μέγεθος


Λευκωσία: Τις ελπίδες μας στον Άγιο Ονησίφορο εναποθέτουμε για μια σημαντική ανακάλυψη κοιτάσματος υδρογονανθράκων. Ο στόχος καθορίστηκε, το ίδιο και οι λεπτομέρειες, τεχνικές, επιστημονικές και οικονομικές για την επόμενη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Πρόκειται για την επόμενη γεώτρηση της γαλλικής TOTAL, στο τεμάχιο «11» της κυπριακής ΑΟΖ, που έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Ιανουάριο. Έχει καθοριστεί και ο στόχος και το αναμενόμενο κοίτασμα, το οποίο αν επιβεβαιωθεί θα είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μέγεθος αλλά και την επιβεβαίωση άλλων στόχων – κοιτασμάτων. Οι Γάλλοι της TOTAL έχουν ήδη «βαπτίσει» το κοίτασμα: «Άγιος Ονησίφορος».
 
Οι Γάλλοι έχουν και ενδιαφέρουσα εξήγηση για την επιλογή του Αγίου, συνοδοιπόρου του Αποστόλου Παύλου – που έζησε τα τελευταία του χρόνια στην Αναρίτα της Πάφου. Λοιπόν, στα γαλλικά αρχεία βρέθηκαν κείμενα με περιγραφές, που κάνουν λόγο για αναφορές του Αγίου Ονησιφόρου, ότι κάποτε, οι πηγές του Ερατοσθένη –όπου δηλαδή θα γίνει η γεώτρηση– θα φέρουν σημαντική βελτίωση για την Κύπρο. Έτσι λοιπόν, ονόμασαν το κοίτασμα «Άγιο Ονησίφορο».
 
Μάλιστα, φαίνεται πως δεν αστειεύονται, όταν λένε πως έχουν στόχο να ανοικοδομήσουν το παρεκκλήσι του Αγίου στην Αναρίτα της Πάφου, το οποίο αναφέρεται πως έφτιαξε ο ίδιος ο Άγιος και τώρα είναι ερειπωμένο. Την ίδια ώρα, έχουν ήδη προχωρήσει σημαντικά οι εργασίες για την πραγματοποίηση της γεώτρησης. Έχουν καθοριστεί τα ακριβή σημεία, τα βάθη και άλλα δεδομένα. Ο στόχος είναι μια πολύ ελπιδοφόρα γεωλογική διαμόρφωση, παρόμοια του αιγυπτιακού Ζορ και όχι σε μεγάλη απόσταση από αυτό, στη νοτιοδυτική πλευρά του υποθαλάσσιου όρους του Ερατοσθένη.
 
Ήδη, το θέμα των βοηθητικών εγκαταστάσεων για την πρώτη γεώτρηση της TOTAL και για επόμενες που αναμένεται να ακολουθήσουν έχει επιλυθεί. Έχουν συμφωνηθεί εγκαταστάσεις στο λιμάνι Λεμεσού που ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες και η εμπλοκή με το λιμάνι Λάρνακας έφερε καθυστέρηση μόνο μερικών μηνών. Η γαλλική εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε προσφορές για ανάθεση των βοηθητικών εργασιών, με τρεις διεκδικητές των έργων στο λιμάνι και ειδικών θαλάσσιων μέσων.
 
Η επιλογή προβλέπεται να γίνει τον επόμενο μήνα, ώστε οι προετοιμασίες να μπουν στην τελική ευθεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της γεώτρησης θα είναι πιο χαμηλό από τις προηγούμενες τέσσερις που έγιναν στην κυπριακή ΑΟΖ (δύο της Noble και δύο της ENI). Κι αυτό διότι έχουν μειωθεί κάθετα οι τιμές ενοικίασης των γεωτρύπανων, λόγω της μειωμένης ζήτησης που έφερε στη βιομηχανία αυτή η πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην εκπομπή 'Κάθε Μεσημέρι' Επιλογές Tv 19/05/2016

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην εκπομπή "Κάθε Μεσημέρι" με την Ελ. Μωραίτη - Επιλογές Tv 19/05/2016.

Ν. Λυγερός - Από τα σενάρια στην πραγματικότητα

Όταν στο χώρο της στρατηγικής εξετάζουμε πολλά σενάρια μέσα σ' ένα δέντρο αποφάσεων, γνωρίζουμε ότι πρόκειται στο τέλος με την απόφασή μας να παράγουμε μόνο μια πραγματικότητα. Είναι λοιπόν σημαντικό να αναγνωρίζουμε σχετικά γρήγορα, τουλάχιστον πριν παρθεί μία απόφαση, τα σενάρια που είναι ελαττωματικά διότι λειτουργούν μόνο δυνητικά και είναι ανίκανα να πραγματοποιήσουν ένα όραμα. Ενώ όταν εντοπίζουμε ένα όραμα που ξεχωρίζει ριζικά από τα όνειρα που έχουμε μόνο και μόνο για να λέμε ότι τα έχουμε, πρέπει να παλέψουμε για αυτό και να αγωνιστούμε έως την υλοποίηση, ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο που προέρχεται από νοοτροπίες που δεν ξέρουν από καινοτομίες. Ένα τέτοιο όραμα για τον Ελληνισμό είναι το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector που ανήκει μάλιστα και στο πρόγραμμα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από τότε που άρχισε αυτό το πρόγραμμα πολλοί ειδικοί αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για μια επανάσταση για τα στρατηγικά δεδομένα και μια καινοτομία για τα τεχνικά...

Ν. Λυγερός - Ιστορική συμφωνία για την Κρήτη

Το γεγονός ότι το ηλεκτρικό καλώδιο θα περάσει επίσημα πλέον από την Κρήτη είναι ιστορικό. Και αυτό οφείλεται στην εθνική ευαισθησία που υπάρχει και στον νησί και στην Κύπρο. Όλοι οι παίκτες αυτού του ενεργειακού παιγνίου που αλλάζει τα δεδομένα της Ελλάδας και ταυτόχρονα της Κύπρου, ανήκουν στο χώρο του Ελληνισμού. Υλοποίησαν, μέσω των ΑΟΖ μας και της καινοτομίας μας, ένα κατόρθωμα που έχει μια διεθνή εμβέλεια και μια παγκόσμια πρωτιά. Το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector θα είναι η διασύνδεση που θα έχει το μεγαλύτερο μήκος στον κόσμο. Και είναι αυτό που θα περάσει από την Κρήτη για να σταθεροποιήσει τα ενεργειακά δεδομένα. Από μόνο του αυτό το γεγονός είναι μια πράξη απελευθέρωσης και ταυτόχρονα μια κίνηση προς το μέλλον που δεν έχει το ανάλογό του. Επίσης, με την επιλογή της περιοχής της Κορακιάς του Ηρακλείου, ο συμβολισμός της τοποθεσίας El Greco είναι ξεκάθαρος. Έτσι η Κρήτη μ’ αυτήν την συμφωνία γράφει ιστορία, όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας, αλλά και της στρατηγικής. Διότι το ηλεκτρικό καλώδιο δεν είναι απλώς μια μικρή ή μεγάλη διασύνδεση...

Ν. Λυγερός - EuroAsia Interconnector και Κρήτη

Το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector θα αλλάξει οριστικά την ενεργειακή πορεία της Κρήτης, αφού θα της επιτρέψει να βγει από την απομόνωση και μάλιστα να λειτουργεί στη συνέχεια ως ενεργειακός κόμβος που θα βοηθήσει έμπρακτα και την ανάπτυξη των θεμάτων των υδρογονανθράκων και στα 9 θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται Νότια της Κρήτης. Διότι η ικανότητες του EuroAsia Interconnector απελευθερώνουν το όλο πλαίσιο της εξάρτησης. Η Κρήτη ξοδεύει πολύ ενέργεια σε υδρογονάνθρακες, και ειδικά πετρέλαιο, που αναγκάζεται να αγοράσει για να λειτουργήσουν οι μονάδες παραγωγής. Αυτό σημαίνει πρακτικά μια τεράστια ρύπανση του περιβάλλοντος, η οποία θα λήξει με την τοποθέτηση του ηλεκτρικού καλωδίου. Ταυτόχρονα θα ελαφρύνει και το βάρος το οικονομικό της όλης Ελλάδας, αφού αυτή αναγκάζεται μέσω των καταναλωτών να συνεισφέρει στα έξοδα της Κρήτης. Με άλλα λόγια, το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector προσφέρει μια καινοτόμα επίλυση των προβλημάτων που διαχειρίζεται η περιφέρεια Κρήτης...

Διάλεξη Ν. Λυγερού: 'Το θαλάσσιο δίκτυο του Ελληνισμού'. Λιμάνι Ηρακλείου, 17/05/2016

Το θαλάσσιο δίκτυο του Ελληνισμού.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Το θαλάσσιο δίκτυο του Ελληνισμού". Λιμάνι Ηρακλείου, Παλιό ψυγείο, Ηράκλειο. Τρίτη 17 Μαΐου 2016.

Ν. Λυγερός - Η ΑΟΖ και το μέλλον της Κρήτης

Αν υπάρχει μια περιοχή της Ελλάδας που έχει άμεση σχέση με την ΑΟΖ είναι η Κρήτη και οι λόγοι είναι πολλοί. Έχουν σχέση με τη γεωστρατηγική λόγω θέσης, με την τοποστρατηγική λόγω σχέσης και με τα άλλα νησιά, με τη χρονοστρατηγική λόγω δεσμού με τη Μεσόγειο, με την ενέργεια λόγω των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Τα εννέα θαλάσσια οικόπεδα της Περιφέρειας της Κρήτης είναι ήδη ενδεικτικά με την παρουσία τους, αλλά και με το μέλλον που αντιπροσωπεύουν σε σχέση με τη Λιβύη. Δίνουν ήδη μια προστιθέμενη αξία στη Γαύδο. Δείχνουν ήδη τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε Νότια της Κρήτης. Αποτελούν μια απόδειξη της ικανότητας του Νότου να γίνει ένας επενδυτικός χώρος. Έχουν και άμεση σχέση με τη δημιουργία του αγωγού EastMed, αφού θα έρθουν να τον ενισχύσουν με την ύπαρξή τους, αλλά και με την στρατηγική τους σημασία όσον αφορά στα μεγέθη. Ξέρουμε ήδη ότι βρίσκονται σ’ αυτήν την περιοχή κοιτάσματα στόχοι ανάλογα με το υπεργιγαντιαίο κοίτασμα Ζορ, πράγμα που σημαίνει επί του πρακτέου, ότι η Κρήτη θα παίξει έναν κυρίαρχο ρόλο. Αυτό επιβεβαιώνεται και με το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector που θα την ενώσει με την ηπειρωτική Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ...

Ν. Λυγερός - Η αναγνώριση της ΑΟΖ

Ενώ η Κύπρος έχει κάνει τη θέσπιση της ΑΟΖ της από το 2004, ενώ στην Ελλάδα ακόμα συζητούμε αν είναι η κατάλληλη στιγμή, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που αρχίζουν να αναγνωρίζουν την αξία της, διότι βλέπουν σε άλλες χώρες την προσφορά της και τη σημασία της ακόμα και σε πρακτικό επίπεδο με τους υδρογονάνθρακες. Δεν πρόκειται μόνο και μόνο για ένα αφαιρετικό εργαλείο της νομικής και της οικονομίας που έρχεται να υπερκαλύψει την έννοια της υφαλοκρηπίδας, είναι πολύ πιο σημαντική. Η ΑΟΖ όμως χρειάζεται και μία κυβέρνηση που να κατέχει το αντικείμενο, επειδή το έχει μελετήσει, για να αποκτήσει γνώμη και άποψη. Η ΑΟΖ αποτελεί, λοιπόν, κι ένα εθνικό κριτήριο αξιολογίας για τις κυβερνήσεις που λένε ότι θα την θεσπίσουν, αλλά τελικά δεν το τολμούν για διάφορους λόγους που έχουν σχέση με την ασχετοσύνη, το ραγιαδισμό, τη δολοπλοκία, τα συμφέροντα. Όταν, λοιπόν, όλες αυτές οι δομές της μικροπολιτικής καταφέρνουν και επικρατούν για να μην εμφανιστεί μια πράξη μακροπολιτικής, ξέρουμε ακριβώς πόσο άξιζαν οι κυβερνήσεις που δεν έκαναν την υπέρβαση. Διότι καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να βρεθεί για την έλλειψη της ΑΟΖ που έχει η πατρίδα μας. Λες και κανένας Πρωθυπουργός δεν μπορεί να καταλάβει ότι αυτός που θα θεσπίσει την ΑΟΖ θα γράψει ιστορία, ενώ οι άλλοι θα τους γράψει η ιστορία ως περαστικούς της πολιτικής που δεν άφησαν κανένα ίχνος μετά το πέρασμά τους...

Kοίτασμα πετρελαίου 200 εκατ. βαρελιών επιβεβαιώθηκε στον Πατραϊκό Κόλπο

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η "ΑΚΡΗ" ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΣ 1 ΔΙΣ. ΒΑΡΕΛΙΩΝ
Κοίτασμα πετρελαίου δυναμικότητας 200 εκατ. βαρελιών επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει στον Πατραϊκό Κόλπο.

Οι πρόσφατες τρισδιάστατες σεισμικές καταγραφές υψηλής ευκρίνειας των οποίων η επεξεργασία γίνεται στο Λονδίνο, δείχνουν με σιγουριά ότι «επιβεβαιώνεται ο πρωτεύων γεωλογικός στόχος που είχε εντοπιστεί και με παλαιότερες έρευνες».

Ωστόσο, οι επιστήμονες εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι λέγοντας ότι «ακόμη είναι νωρίς για να υπάρχει σαφής εικόνα».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που είχε κάνει το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου ανέρχονται στα 200 εκατ. βαρέλια.

Η ανακάλυψη κοιτασμάτων και η παραγωγή υδρογονανθράκων αναμένεται να συνεισφέρει τα μέγιστα σε τοπικό επίπεδο, ενώ θα ενισχύσει ουσιαστικά την εθνική οικονομία, καθώς από ένα και μόνο κοίτασμα πετρελαίου 100 εκατ. βαρελιών τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου θα είναι περίπου 350 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα 25-30 χρόνια.

Πάντως υπάρχει και η κρυφή ελπίδα το κοίτασμα να αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου που ξεκινά από τη νότιο Αδριατική και φτάνει το 1 δισ. βαρέλια!

Διάλεξη Ν. Λυγερού: Η Χρονοστρατηγική Θράκη. Άργος, 15/05/2016

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:"Η Χρονοστρατηγική Θράκη". Συνεδριακός χώρος του Μπουσουλοπούλειου 1ου Γυμνασίου (Δαναού 26), στο Άργος. Κυριακή 15 Μαΐου 2016.

Διάλεξη Ν. Λυγερού: ''ΑΟΖ, Στρατηγική και Ελληνισμός''. 09/05/2016

Νίκος Λυγερός - ΑΟΖ, Στρατηγική και Ελληνισμός.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "ΑΟΖ, Στρατηγική και Ελληνισμός". Αίθουσα Εμπορικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας. Δευτέρα 9 Μαΐου 2016.

Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος - ΑΟΖ: Η λίθινη εποχή δεν τελείωσε από έλλειψη λίθων

Πέρασαν ήδη 6 άγονα χρόνια από τότε που υποδείξαμε στις ελληνικές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν και ν’ ανατρέψουν δυναμικά την φτωχοποίηση μας από την υποβόσκουσα οικονομική κρίση αναδεικνύοντας τον υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο της ελληνικής ΑΟΖ μας. Πρόσφατα υποδείξαμε με επανειλημένα δημοσιεύματά μας ότι μετά την ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου Ζορ, νέες μελέτες του Πανεπιστημίου Κολούμπια των Η.Π.Α. και του Πανεπιστημίου Ουτρέχτης της Ολλανδίας δείχνουν ότι υπάρχουν παρόμοιες γεωλογικές δυνατότητες να υπάρχουν ανάλογα κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης (Εικ.1).



Έκπληκτοι όμως διαπιστώνουμε την απέραντη αδιαφορία των κυβερνώντων οι οποίοι φαίνεται να γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι πολύ πιο εύκολο και πολύ πιο σοσιαλιστικό ως εξουσία να κυβερνάς έναν φτωχοποιημένο ελληνικό λαό παρά έναν ευημερούντα ελληνικό λαό. Παράλληλα ο πολιτικός μας κόσμος ζει και τρέφεται με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του πλανήτη θα εξαντληθούν, όποτε η ΑΟΖ θα είναι τελείως άχρηστη για όλους μας.
Οι ανιστόριτοι όμως κυβερνήτες μας δεν γνωρίζουν ότι ακόμα και η προϊστορία διδάσκει ότι η "Λίθινη Εποχή" δεν τελείωσε από Έλλειψη Λίθων (δήλωση του Σαουδάραβα Σεϊχη Γιαμανί το έτος 2000) πράγμα που σημαίνει ότι η εποχή του φυσικού αερίου δεν θα τελειώσει από την έλλειψη Φυσικού Αερίου. Είτε το θέλουμε είτε όχι η τεχνολογία συνεχώς θα εξελίσσεται και συνεχώς θα δίνει νέες λύσεις στα προβλήματα μας.

Για να συγκρίνουμε δε την απόλυτη κυβερνητική μας αναπτυξιακή ανικανότητα χρειάζεται μόνο να ρήξουμε μία ματιά στον χάρτη των 75 "εν ενεργεία" θαλάσσιων οικοπέδων της Αιγύπτου όπου ήδη πραγματοποιούνται τεράστιες ερευνητικές και παραγωγικές επενδύσεις (Εικ.2). Η Αίγυπτος ανακοίνωσε δε ότι εκτός από τα ανωτέρω 75 οικοπέδα αναμένεται να προκηρύξει για ερευνητικές επενδύσεις επί πλέον 28 θαλάσσια και χερσαία οικόπεδα. Αντίθετα η Ελλάδα διαθέτει αυτή τη στιγμή ένα και μοναδικό "εν ενεργεία" θαλάσσιο οικόπεδο στο Ιόνιο πέλαγος και δείχνει βέβαια απόλυτα ικανοποιημένη...

Ν. Λυγερός: ΑΟΖ, στρατηγική και εξελίξεις σε Κύπρο και Ελλάδα. Λάρισα. 08/05/2016

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, στρατηγική και εξελίξεις σε Κύπρο και Ελλάδα". Αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, Λάρισα. Κυριακή 8 Μαΐου 2016.

Ν. Λυγερός - ΑΟΖ και δικαιολογίες καθυστέρησης

Η Κύπρος θέσπισε την ΑΟΖ της το 2004 και παράλληλα έκανε τρεις οριοθετήσεις το 2003, το 2007 και το 2010 διαδοχικά με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ ενώ στην Ελλάδα έχουμε ακόμα άτομα που θεωρούν ότι για να θεσπίσουμε την ΑΟΖ μας, θα πρέπει να περιμένουμε να έχουμε την ικανότητα να την υποστηρίξουμε. Το ερώτημα είναι απλό. Με τον ίδιο τρόπο, έχει η Κύπρος με τα κατεχόμενα, με τους αγνοούμενους, με τους εγκλωβισμένους και με τους πρόσφυγές της την ικανότητα να την υποστηρίξει; Και η απάντηση είναι απλή, πολύ λιγότερο από την Ελλάδα. Κι όμως η Κύπρος κατάφερε να έχει ένα συμβόλαιο με την Noble, Avner και Delek για το θαλάσσιο οικόπεδο 12, με τις Eni και Kogas για το 2, 3 και 9, με την Total για το 10 και το 11, στον πρώτο και δεύτερο γύρο αδειοδότησης. Στη συνέχεια το κοίτασμα Αφροδίτη αποδείχθηκε εμπορεύσιμο το 2015. Και το 2016 έχει ανανεωμένα με συμβόλαια έρευνας με την Eni και Kogas για το 2, 3 και 9 και με την Total για το 10. Το 2016 κάνει τρίτο γύρο αδειοδότησης για το 2, 6 και 10 λόγω της επιρροής της ανακάλυψης του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ. Με άλλα λόγια όχι μόνο δεν παρέμεινε σε μια απραξία αλλά αξιοποιεί στο έπακρον την ΑΟΖ της δίχως βέβαια να μπορεί να την υποστηρίξει στρατιωτικά διότι πολύ απλά δεν το έχει ανάγκη γιατί οι πλατφόρμες λειτουργούν με ανεξάρτητο τρόπο. Όλες οι δικαιολογίες που ακούμε για την καθυστέρηση της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ...

Ν. Λυγερός - Εθνική Στρατηγική, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Κυπριακό

Ομιλία του Νίκου Λυγερού στην εκδήλωση με θέμα: "Εθνική Στρατηγική, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Κυπριακό". Δημαρχείο Βόλου. Σάββατο 7 Μαΐου 2016.

Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός - Η κενή εξουσία

Η κενή εξουσία είναι επικίνδυνη όχι μόνο διότι είναι εκ φύσης της απραξίας αλλά γιατί αφήνει το περιθώριο στους άλλους παίκτες την πρωτοβουλία. Δηλαδή είναι ικανή να χάσει δίχως να παίζει. Βέβαια με αυτόν τον τρόπο συνεχίζει το παράλογο και βρίσκεται εντελώς εκτός πλαισίου της θεωρίας παιγνίων αφού η βάση της είναι ότι όλοι οι παίκτες λειτουργούν ορθολογικά. Το κενό που αφήνει η εξουσία και στο Αιγαίο είναι προβληματικό και δεν είναι τυχαίο που βλέπουμε όλο και περισσότερες παρεμβάσεις από το ΝΑΤΟ που θεωρεί ότι η κατάσταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας έχει ξεφύγει. Διότι επί της ουσίας κανείς δεν πιστεύει στη συμφωνία για το προσφυγικό και ακόμα περισσότερο οι εξωτερικοί παράγοντες που βλέπουν τις ανωμαλίες της όλης υπόθεσης. Έτσι αντί να μιλούμε με ξεκάθαρο τρόπο για την Ελληνική ΑΟΖ, έχουμε καταντήσει να ασχολούμαστε λόγω απραξίας με την υπόσταση του Αιγαίου λες και δεν έχουμε άλλα προβλήματα να λύσουμε με τα νησιά μας. Τώρα όταν το κενό της εξουσίας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας ενώ ταυτόχρονα η κενή εξουσία προετοιμάζεται για εκλογές διότι δεν είναι σίγουρη για τον ίδιο της τον χώρο, τι άλλο να πούμε σε επίπεδο γεωστρατηγικής; Και αυτή η προετοιμασία φαίνεται όλο και πιο έντονα, όχι βέβαια λόγω αξιολόγησης, που τελικά μοιάζει μ' ένα πρόσχημα, αλλά λόγω ουσιαστικής απραξίας σε όλα τα επίπεδα. Έτσι στον τομέα των υδρογονανθράκων είναι από τις πιο εντυπωσιακές ενώ έχουμε έναν διαγωνισμό σε εξέλιξη που αφορούσε αρχικά 20 θαλάσσια οικόπεδα και τώρα μόνο τρία...

Το Υπουργείο Ενέργειας παραχώρησε 8 υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές για σπουδές σχετικές με τους υδρογονάνθρακες

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού προχώρησε σήμερα στην παραχώρηση οκτώ συνολικά υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, για σπουδές σε κλάδους σχετικούς με τους υδρογονάνθρακες κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. Τα συμβόλαια παραχώρησης των υποτροφιών υπέγραψε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας δρ Στέλιος Χειμώνας, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο, στην παρουσία του Υπουργού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη και του Αναπληρωτή Διευθυντή της Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων δρα Στέλιου Νικολαΐδη.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ο κ. Λακκοτρύπης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους επιτυχόντες φοιτητές, ενημερώνοντάς τους για τις προοπτικές που αναφύονται για τους νέους επιστήμονες στον τομέα των υδρογονανθράκων. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανάγκη για την καλύτερη δυνατή κατάρτιση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας στους διάφορους τομείς της αναδυόμενης βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, με σκοπό τη βέλτιστη αξιοποίηση των υδρογονανθρακικών μας πόρων και τη δημιουργία, μακροπρόθεσμα, μιας βιώσιμης οικονομίας γνώσης με επίκεντρο τους υδρογονάνθρακες.

Σημειώνεται ότι οι οκτώ μεταπτυχιακές υποτροφίες παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που περιέχονταν σε Ανακοίνωση που εξέδωσε, ημερομηνίας 25 Αυγούστου 2015.

Τα προαπαιτούμενα για να τρέξουν οι έρευνες στη Νότια Κρήτη

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Zohr στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ, έχει αναβαθμίσει το ενδιαφέρον και για τη Νότια Κρήτη. Απαιτείται η δραστηριοποίηση εταιρειών με μεγάλες οικονομικές δυνατότητες και τεχνογνωσία σε βαθιά νερά.
Η εξασφάλιση συνθηκών διαφάνειας και οι εγγυήσεις για οικονομική και νομοθετική σταθερότητα, είναι κάποιοι από τους απαραίτητους παράγοντες για την προσέλκυση επενδυτών στην έρευνα και παραγωγή πετρελαίου.
Τα παραπάνω τονίζει μιλώντας στο Euro2day.gr η κ. Τερέζα Φωκιανού, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου –ΕΚΥ (δημόσιου φορέα έρευνας που εκπροσωπούσε το Δημόσιο στις ερευνητέες περιοχές ο οποίος συγχωνεύθηκε στα ΕΛ.ΠΕ.) και σήμερα CEO της εταιρείας συμβούλων Flow Energy.
Ειδικότερα και με αφορμή τις εξελίξεις στην ΝΑ Μεσόγειο με την ανακάλυψη από την ιταλική ΕΝΙ, του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου Zohr στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ, η κ. Φωκιανού επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη περιοχή στην οποία περιλαμβάνεται και η Νότια Κρήτη, έχει αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο ως περιοχή υψηλού ενδιαφέροντος για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων με ενεργό δραστηριότητα μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, ανεξάρτητα από την παρούσα κατάσταση της αγοράς (χαμηλές τιμές).
Παρατηρεί ωστόσο, ότι η έρευνα στη θαλάσσια περιοχή της Ν. Κρήτης, απαιτεί εξελιγμένη τεχνολογία και εμπειρία (ιδιαίτερα όταν πρόκειται να επιχειρήσουν σε βαθιά νερά) καθώς και τεράστια κεφάλαια, χαρακτηριστικά τα οποία διαθέτουν μόνο μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες. Για την προσέλκυσή τους, αυτό που απαιτείται, σύμφωνα με την κ. Φωκιανού, είναι η διασφάλιση πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και μακροχρόνιας ενεργειακής πολιτικής, ανεξαρτήτως κυβερνητικών αλλαγών ή άλλων συμφερόντων.
Για τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζουν οι χαμηλές τιμές πετρελαίου στις έρευνες υδρογονανθράκων, η κ. Φωκιανού επισημαίνει ότι αυτό το πραγματικό γεγονός μπορεί να λειτουργήσει και θετικά. Όπως τονίζει, από τη στιγμή που οι χαμηλές τιμές μεταθέτουν στο μέλλον τα ερευνητικά προγράμματα των εταιρειών, προσφέρεται χρονικό περιθώριο για μια σοβαρή προετοιμασία και σχεδιασμό των απαιτούμενων ενεργειών της χώρας μας, για την επίτευξη των στόχων της στο συγκεκριμένο τομέα.
Αυτοί, σύμφωνα με την ίδια θα πρέπει να είναι η προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που θα είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν τα υψηλά ρίσκα των προσφερόμενων περιοχών (βαθιά νερά και ελάχιστα ερευνημένες θαλάσσιες περιοχές), οι οποίες ωστόσο στις περιπτώσεις επιτυχίας προσφέρουν και πολύ υψηλές αποδόσεις.
Έτσι, μεταξύ άλλων η Πολιτεία θα πρέπει:
-να σχεδιάσει το κανονιστικό-θεσμικό πλαίσιο, (Fiscal Regime), με γνώμονα την μεγιστοποίηση των εσόδων από την εκμετάλλευση των διαθέσιμων πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα του τόσο σε διεθνές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
-να σχεδιάσει και να παρέχει ξεκάθαρους και λεπτομερείς όρους στη δημόσια προκήρυξη (tender), με αναλυτικό χρονικό πλαίσιο και την αυστηρή εφαρμογή του, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική.
-να παρέχει λεπτομερές περίγραμμα του σχεδίου σύμβασης για τους πιθανούς επενδυτές (draft contract), βάσει του οποίου θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση μετά την επιλογή των υποψηφίων επενδυτών
-να δημιουργήσει ένα κλίμα για πετρελαϊκές επενδύσεις, με ανταγωνιστική και βιώσιμη ισορροπία μεταξύ των κρατικών συμφερόντων και των διεθνών επενδυτών του τομέα.
-να κάνει προσεκτική επιλογή των προς παραχώρηση περιοχών (καθορισμός ανάλογα με το ρίσκο και τα τεχνικά δεδομένα) για τον προσδιορισμό του ελαχίστου τιμήματος και του επενδυτικού προγράμματος.

Απαιτούμενες κρίσιμες ενέργειες

Καταλήγοντας η CEO της Flow Energy, τονίζει ότι στις απαιτούμενες άμεσες ενέργειες, είναι η επιλογή υψηλά εξειδικευμένου προσωπικού στον αρμόδιο φορέα των υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και η ενεργοποίησή του, με σκοπό την υπεύθυνη οργάνωση της διαδικασίας, την διαχρονική και διακομματική σταθερότητα, την εκπλήρωση των υποχρεώσεων σύμφωνα με τους στόχους της μακροχρόνιας ενεργειακής πολιτικής για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τους πιθανούς επενδυτές.
Ο αρμόδιος φορέας η ΕΔΕΥ, θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται την κρατική συμμετοχή σε περίπτωση που κρίνεται σκόπιμο. Η δυνατότητα αυτή επισημαίνει η κ. Φωκιανού παρέχεται από τη σχετική οδηγία της ΕΕ. Ωστόσο δεν έχει ληφθεί υπ' όψιν στη νομική σύσταση της ΕΔΕΥ

Ν. Λυγερός - Απαράδεκτες καθυστερήσεις για την ΑΟΖ

Το γεγονός ότι δεν έχει καταλήξει ακόμα ο μεγάλος διαγωνισμός για τα θαλάσσια οικόπεδα 1, 2 και 10, είναι ενδεικτικό μιας απαράδεκτης πολιτικής που έκανε και κάνει ό,τι μπορεί για να μην αξιοποιηθεί η Ελληνική ΑΟΖ. Από την αρχή προσπάθησαν να ακυρώσουν τον διαγωνισμό για τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα σε αντίθεση με τη δυναμική της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη συνέχεια έβαλαν τεχνητές παρατάσεις για να χαθεί χρόνος. Όταν έληξε και η δεύτερη προθεσμία, δεν είχαν ακόμα επανδρώσει την επιτροπή αξιολόγησης. Μετά άλλαξαν τους Υπουργούς της αρμοδιότητας για λόγους εσωκομματικούς. Ύστερα συνδύασαν το άνοιγμα των τριών φακέλων με τον έλεγχο των κεφαλαίων ενώ είναι καθαρά προς όφελος της πατρίδας μας. Προσποιούνται ότι η ΑΟΖ είναι σημαία για το κόμμα αλλά όχι μόνο δεν έχει γίνει τίποτα αλλά οι αναβολές μάς έχουν πάει και πιο πίσω. Με αποτέλεσμα ο τρίτος γύρος αδειοδότησης της Κύπρου να τελειώνει και πριν από αυτόν τον διαγωνισμό που άρχισε το 2014. Επί του πρακτέου κάνουν ό,τι μπορούν για να μην υπάρξει ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα εις βάρος βέβαια της Ελλάδας...