ΑΟΖ, Αρκτική, Η.Π.Α και Ε.Ε
Όπως το υπενθυμίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση το ιστορικό πλαίσιο της Αρκτικής είναι το εξής. Η περίοδος 2005-2010 υπήρξε η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αρκτική, και η περιοχή προβλέπεται ότι δεν θα έχει πάγους κατά το θέρος εντός των επομένων 30 έως 40 ετών. Οι ραγδαίες αυτές αλλαγές θα μπορούσαν δυνητικά να ελευθερώσουν την πρόσβαση σε τεράστιους φυσικούς πόρους, όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και να επιτρέψουν την πραγματοποίηση θαλασσίων διαδρόμων οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταστήσουν συντομότερες και λιγότερο δαπανηρές σημαντικές εμπορικές οδούς μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Το Αρκτικό Συμβούλιο αποτελεί το κατεξοχήν διεθνές φόρουμ που έχει ως αποστολή τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην Αρκτική. Απαρτίζεται από τα κράτη της Αρκτικής (τον Καναδά, τη Δανία, η οποία εκπροσωπεί επίσης τη Γροιλανδία και τις Φερόες Νήσους, τη Φιλανδία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, τη Ρωσική Ομοσπονδία, τη Σουηδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής). Οι οργανώσεις των αυτόχθονων πληθυσμών είναι μόνιμα μέλη του Αρκτικού Συμβουλίου. Τον Δεκέμβριο του 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε αίτηση εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποκτήσει καθεστώς παρατηρητή. Η αίτηση αυτή επιβεβαιώθηκε τα τέλη του 2011. Απόφαση για την αίτηση αυτή αναμένεται να ληφθεί κατά την υπουργική σύνοδο του Αρκτικού Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κίρουνα τον Μάιο του 2013. Σε αυτό το πλαίσιο αναφερόμαστε λοιπόν για να κατανοήσουμε την αλλαγή των ΗΠΑ σε σχέση με τη Σύμβαση του Δίκαιου της Θάλασσας. Διότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα από το Αρκτικό Συμβούλιο που δεν την υπέγραψε. Παλαιότερα η αμερικανική ιδέα ήταν γιατί να υπογράψει ένα κείμενο που την περιορίζει de jure στα 200 ΝΜ ενώ στον Ειρηνικό και στον Ατλαντικό δεν υπάρχει κανένα κράτος κοντινό και κατά συνέπεια θα μπορούσε να επεκτείνει τη ζώνη της στα 350 ΝΜ. Η αλλαγή φάσης έρχεται λοιπόν από τις δυνατότητες που θα προσφέρει η Αρκτική και το αμερικανικό Κογκρέσο έκανε άμεση αναφορά στην περιοχή. Κι αν οι αμερικανικές εκλογές καθυστερούν την διαδικασία, διότι θεωρείται ότι δεν πρέπει να υπάρξει μια κομματική αξιοποίηση του θέματος και η ψηφοφορία θα γίνει μετά, είναι αναμενόμενο ότι οι ΗΠΑ θα αλλάξουν δόγμα πάνω σε αυτό το θέμα. Έτσι με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε ένα επιπλέον κράτος και βέβαια επιχείρημα που θα υποστηρίξει την ελληνική ΑΟΖ, η οποία θα έχει θεσπισθεί εκείνη την περίοδο και θα είμαστε σε διαπραγματεύσεις με τα άλλα κράτη σε σχέση με την οριοθέτηση και τη μέση γραμμή. Πρέπει λοιπόν να το υπολογίσουμε από τώρα, στη μελλοντική μας φαρέτρα, ειδικά αυτήν την περίοδο όπου η Κύπρος έχει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το θέμα της ΑΟΖ δεν είναι διπολικό και αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα με την περιοχή της Αρκτικής.
Ετικέτες
Αρκτική,
Ευρωπαϊκή Ένωση,
Text
Η θέσπιση της ΑΟΖ είναι προτεραιότητα
Την ώρα που δεχόμαστε οικονομικές πιέσεις και επιθέσεις, το θέμα δεν είναι μόνο οι δηλώσεις και οι αντιδηλώσεις, αλλά οι πράξεις. Προσπαθούν μερικοί να ερμηνεύσουν τα λεγόμενα ξένων αξιωματούχων για να υπερασπισθούν τις θέσεις τους. Πάλι καλά που υπάρχουν πολιτικοί που διαβάζουν καλά αυτά τα λεγόμενα και δίνουν τις σωστές απαντήσεις, αλλιώς δεν θα ήξερε τι να πει και ο ελληνικός λαός. Η θέσπιση της ΑΟΖ είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα και τώρα πλέον το ξέρουμε όλοι. Διότι ήδη η Κύπρος έχει προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση δύο προγράμματα: το Interconnector EuroAsia και τον αγωγό. Και τα δύο θα περάσουν και θα λειτουργήσουν στις ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας. Κατά συνέπεια πρέπει να προωθήσουμε τη θέσπισή μας. Είναι επίσης σημαντική η πρόσβαση σε εταιρείες που έχουν τεχνογνωσία στα σεισμικά δεδομένα και αυτή πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα με τη θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ. Όσον αφορά στις φοβίες με την Τουρκία και τα δικαστήρια, το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο. Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας και βέβαια δεν έχει ψηφίσει κυρωτικό νόμο. Επιπλέον, όταν υπάρχει μια διαφωνία, πρέπει και τα δύο κράτη να συμφωνούν επί του θέματος για να απευθυνθούν στο δικαστήριο. Το θέμα της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ δεν έχει απολύτως καμία σχέση. Η θέσπιση της ΑΟΖ γίνεται πάντα μονομερώς και δεν προβλέπεται καν άλλη διαδικασία. Η προώθηση της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ από τα κόμματα και της Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης γίνεται πάνω σε αυτή τη βάση και σε καμιά άλλη. Δεν πρέπει να μπούμε τώρα σε πολιτικάντικες αντιπαραθέσεις πάνω στο θέμα της θέσπιση της ΑΟΖ. Έχουμε τώρα όλες τις προδιαγραφές, έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε τα υποδείγματα, υπάρχει η πολιτική βούληση, τώρα μπορούμε δυνατά και δυναμικά να προχωρήσουμε και να αποκτήσουμε δικαιωματικά το δικό μας απέραντο γαλάζιο. Η Κύπρος έχει ακόμα τουρκική κατοχή κι όμως έχει θεσπίσει την ΑΟΖ και έχει κάνει τρεις συμφωνίες με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ. Ήρθε η ώρα να δικαιωθεί ο Σ. Κασσίνης με το έργο του, να υλοποιηθεί το όραμα του Θ. Καρυώτη και του Β. Μαρκεζίνη, να αρχίσουν οι γεωτρήσεις που τόσο περιμένουν ο Α. Φώσκολος και ο Η. Κονοφάγος. Αυτή η Βουλή πρέπει να πάρει μια ιστορική απόφαση και να συνειδητοποιήσει ότι στο μέλλον θα ονομάζεται πια η Βουλή της ΑΟΖ. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να περιμένει άλλο την ώρα της ανακήρυξης, δεν μπορεί μόνο να αντέχει τις πιέσεις δίχως να λέει τίποτα. Έχει αντοχές, αλλά θέλει και μέλλον για τα παιδιά του. Η θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ είναι το πρώτο βήμα της ουσιαστικής αλλαγής για την πατρίδα μας. Αυτό χρειαζόμαστε και αυτό είναι το πρέπον να κάνουμε.
Proclaiming EEZ is a priority
Translated from the Greek by Evi Charitidou
At a time when are under economic pressure and receive economic attacks, statements and counter statements only are not the case, but actions are. Some try to interpret foreign officials’ words in order to defend their own position. Thankfully there are politicians reading these words well and giving correct answers. Otherwise, the Greek people would not have known what to say either. Proclaiming EEZ is a priority for Greece and now we all know it. For, Cyprus has already suggested two projects to the European Union: Eurasia Interconnector and the pipeline. Both of them will pass through and operate in Cyprus and Greece EEZs. Consequently, we should launch the proclamation of our EEZ. In addition, what is important is giving access to companies possessing expertise on seismic data; this also has to be immediately activated by the Greek EEZ proclamation. As regards phobias for Turkey and courts, the framework is clear: Turkey has not signed UNCLOS and has not, of course, voted any ratifying law. Moreover, whenever there is a dispute, both states should agree on this matter in order to address the court. EEZ proclamation issue has absolutely nothing to do with this. EEZ proclamation always takes place unilaterally and no other procedure is provided. Promoting Greek EEZ proclamation by both Government and opposition parties takes place on this basis only and not on any other. Now we should not enter politicking controversies on the EEZ proclamation issue. Now we have all required standards; we possess know-how; we have models at our disposal; there is political will; now we can mightily and dynamically move on and rightfully acquire our own infinite blue. Cyprus is still under Turkish occupation and yet she has proclaimed EEZ and has reached three agreements with Egypt, Lebanon and Israel. The time has come for S. Kassini’s work vindication, for materializing Th. Karyotis’s and B. Markezinis’s vision and for starting drilling so eagerly anticipated by A. Foskolos and E. Konofagos. This Parliament must take a historic decision and realize that it would be called the EEZ Parliament in the future. The Greek people can no longer wait for the time of proclamation; they can not merely endure pressure without saying anything. They are resistant, but they want future for their children as well. Proclaiming the Greek EEZ is the first step towards the essential change for our country. This is what we need and this is what is due to do.
Ετικέτες
Ευρωπαϊκή Ένωση,
Καρυώτης,
Κασσίνης,
Κονοφάγος,
Κύπρος,
Μαρκεζίνης,
Τουρκία,
Text
Ελληνική ΑΟΖ και Ευρωπαϊκή Γεωπολιτική
Όταν εξετάζουμε τη Μεσόγειο αντιλαμβανόμαστε ότι όλα τα νησιά της είναι ευρωπαϊκά και μάλιστα ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει τη μεγαλύτερη ΑΟΖ στη Μεσόγειο. Επιπλέον, αυτή η ΑΟΖ είναι συνεκτική, ιδιότητα η οποία είναι ουσιαστική και για τα δρομολόγια των πλοίων, ειδικά για τα LNG, και ακόμα περισσότερο για τους αγωγούς φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει εδώ και καιρό μια ανεξάρτητη πηγή ενέργειας από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν. Τώρα με τα κοιτάσματα που βρέθηκαν στο Ισραήλ και στην Κύπρο έχει πρόσβαση σε αυτά μέσω της Ελλάδας. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει και την εξόρυξη φυσικού αερίου στην Κύπρο, αλλά και τη θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ. Διότι ο συνδυασμός των δύο με τις απαιτήσεις του Ισραήλ δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός οριζόντιου ενεργειακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο άξονας έχει μια γεωπολιτική σημασία, η οποία είναι πολύ ισχυρή και δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί στην πατρίδα μας τις επεκτάσεις της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκτά με αυτό το νέο πλαίσιο μια ιστορικότητα, η οποία σχετίζεται βέβαια με την παλαιότερη ιστορία της. Και πάνω σε αυτό το ιστορικό υπόβαθρο, βλέπουμε διαχρονικά νοητικά σχήματα που διασχίζουν τους αιώνες. Όταν εξετάζουμε αποκλειστικά τα οικονομικά συμφέροντα, διότι υπάρχει έλλειψη στρατηγικής, δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο μεγάλο είναι το βάθος της κοινής μας ιστορίας. Όταν όμως μελετάμε τη γεωπολιτική της περιοχής, είμαστε αναγκασμένοι ν’ αποδεχτούμε ότι η γεωοικονομία δεν ορίζει τα πάντα. Υπάρχουν στοιχεία πιο θεμελιακά που αναδεικνύει η τοποστρατηγική, τα οποία λειτουργούν ως μια ανοιχτή δομή. Πάνω σε αυτή βασίζεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και δεν είναι τυχαίο βέβαια που η ένταξη της Κροατίας ενσωματώνει και τη μεγαλύτερη ΑΟΖ από τις πρώην Γιουγκοσλαβικές χώρες. Το τοπολογικό και συνεκτικό στοιχείο που ελαχιστοποιεί τα σύνορα, ενώ ταυτόχρονα μεγιστοποιεί τα εμβαδά λειτουργεί με έναν αποτελεσματικό τρόπο και για το θέμα της ΑΟΖ. Είναι λοιπόν σημαντικό να ξεπεράσουμε τις φοβίες μας, τώρα που τα γεωπολιτικά δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά με τη θέσπιση της Κυπριακής ΑΟΖ και με τις τρεις συμφωνίες της Κύπρου με την Αίγυπτο, τον Λίβανο κα το Ισραήλ. Το άνοιγμα υπάρχει ήδη και πρέπει ν’ ακολουθήσουμε το δρόμο για να πείσουμε τους πάντες ότι δεν είναι ανάγκη να μας πιέζουν οικονομικά, αφού προσφέρουμε μεγάλες δυνατότητες στον τομέα της ενέργειας. Με τη θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ δίνουμε ένα σήμα σε όλους ότι δεν πρόκειται να περιμένουμε παθητικά. Θα αντισταθούμε αποτελεσματικά στις οικονομικές πιέσεις δείχνοντας ότι περνάμε σε μια νέα φάση πιο δυναμική και αποτελεσματική προς όφελος όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι πρόκειται για ανάπτυξη και όχι μόνο για οικονομία.
Ετικέτες
Ευρωπαϊκή Ένωση,
Ισραήλ,
Κύπρος,
Μεσόγειος,
Στρατηγική,
Text
ΑΟΖ ή ραγιαδισμός
Δεν αρκεί που παλεύουμε όλοι μας για να αναδείξουμε το θέμα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και να αποκτήσει επιτέλους η πατρίδα μας το δικαίωμα που της ανήκει, αλλά πρέπει επιπλέον να διαχειριστούμε και τον ραγιαδισμό. Δεν φτάνει που τόσα χρόνια θα έπρεπε να είχαμε ΑΟΖ και λόγω της απραξίας, της ανικανότητας και της αδράνειας, ο ελληνικός λαός περιμένει, αλλά θέλουν και να απολογηθούν με τεχνητά προσχήματα. Δεν αρκεί που δεν έχουν διαβάσει το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά προσπαθούν να τρομάξουν τους μη ειδικούς με αυθαιρεσίες. Η Κύπρος έχει θεσπίσει την ΑΟΖ από το 2004 χωρίς να προκαλέσει καμιά αντίδραση και στην πατρίδα μας έχουμε ακόμα ραγιάδες που φοβούνται ακόμα και τη σκιά τους. Η ανακήρυξη της ΑΟΖ γίνεται πάντα μονομερώς και δεν προβλέπεται άλλος τρόπος. Θα το λέμε και θα το ξαναλέμε για να το μάθουν όλοι, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δικαιολογία της ασχετοσύνης. Αυτοί που θα είναι εναντίον της ΑΟΖ δεν θα είναι πια οι άσχετοι, αλλά όντως οι αντίπαλοί της και βέβαια οι αντίπαλοι της πατρίδας μας. Ο λαός μας δεν έχει ανάγκη ν’ ακούει κότες να φωνάζουν για τους κινδύνους, τις έχει βαρεθεί και βλέπει τα αποτελέσματα της δράσης τους. Πόσο πιο κάτω πρέπει να φτάσει το κράτος μας οικονομικά, για να αποδεχθούν τα λάθη τους. Δεν έχουν καν ανάγκη από εχθρό για να συμπεριφερθούν όπως κάνουν. Μας έχουν αγανακτήσει με το στρατηγικό βάθος ενός εκπροσώπου τύπου. Μας εξηγούν για την αξία ενός νέου δόγματος που υπάρχει εδώ και αιώνες. Μας δημιουργούν την αίσθηση ότι η ΑΟΖ είναι ένα κομματικό παίγνιο, ενώ η ουσία είναι ότι η ΑΟΖ είναι ένα εθνικό θέμα που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το καπηλευτεί. Η οικονομική κατάσταση στη Ελλάδα δεν μας προσφέρει την πολυτέλεια να πεταλώνουμε άλλο τα τζιτζίκια. Αν θέλουμε οι ραγιάδες μας να έχουν αυτές τις συζητήσεις και μετά την θέσπιση για να ασχολούνται με κάτι, δεν θα μας πειράξει, αλλιώς ας διαβάσουν επιτέλους το Δίκαιο της Θάλασσας. Διότι η θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ θα γίνει, θέλουν δεν θέλουν, κι εκτός αν τους ενοχλεί να ζουν σε μια χώρα με ΑΟΖ, η ΑΟΖ θα γίνει και γι' αυτούς, αλλά και για τους προδότες μας, δεν έχουμε θέμα με αυτό. Σημασία έχει μόνο να ξεφύγουμε από την γενιά της κρίσης, της κατάθλιψης και της ηττοπάθειας και να γίνουμε η γενιά της ΑΟΖ. Η γενιά που κατάφερε ν' αφήσει κάτι ουσιαστικό για το μέλλον των παιδιών. Διότι αυτό είναι το πρέπον. Να σταματήσουμε το μοιρολόι και ν' αναρωτιόμαστε συνεχώς «πώς καταντήσαμε Λοχία». Και ν' αλλάξουμε επιτέλους νοοτροπία, διότι θέλουμε δεν θέλουμε, «είναι πολλά τα λεφτά Άρη»! Μετά θα έχουν μισθό και οι ραγιάδες μας.
Ετικέτες
Text
Το άγγιγμα του αετού
Το άγγιγμα του αετού
είναι οριστικό
κι εσύ που νομίζεις
ότι τον λάβωσες σκληρά
ξέχασες την ουσία του
διότι μέσα σου
ζει δίχως όρια
ελεύθερος και πάλι
για να σου δείξει
την ανθρώπινη αλήθεια
που κατέχουν τα τέρατα
που παλεύουν αιώνες τώρα
ενάντια στα κτήνη
και τη βαρβαρότητα,
μόνο με αυτόν θα δεις
το απέραντο γαλάζιο
την επόμενη πραγματικότητα
να γίνεται το μέλλον σου
κι αν πιστεύεις
ότι τον κατηγορείς
για το φωτεινό του έργο
να ξέρεις ότι και οι σκιές
είναι μαρτύρια του φωτός
μέσα στο μαύρο σκοτάδι,
δεν εγκαταλείπει τίποτα
κι εσύ που είσαι όλη του
και μοναδική πατρίδα
δεν πρόκειται ν' αφήσει
κανέναν, ακούς
ακόμα και να σε πληγώσει
δίχως να δείξει
τα όρια της ανθρωπιάς
που αγαπά τον άνθρωπό της
δεν υπάρχει επιλογή
διότι εσένα επέλεξε
για να πεθάνει μαζί σου.
Συνέντευξη του Ν.Λυγερού 'Κόντρα στη νύχτα' 27/7/12 - Σύννεφα πολέμου πάνω από τη Μέση Ανατολή
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού, στην εκπομπή 'Κόντρα στη νύχτα' του Χάρη Μπότσαρη, στις 27/07/2012.
'' Σύννεφα πολέμου πάνω από τη Μέση Ανατολή ''.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού, στην εκπομπή 'Κόντρα στη νύχτα' του Χάρη Μπότσαρη, στις 27/07/2012.
Πηγή: Έργο Ανθρωπότητας Official Channel N. Lygeros
https://www.youtube.com/channel/UCoxTAEykhjzXpuCiNnYTluw/videos
https://www.youtube.com/channel/UCoxTAEykhjzXpuCiNnYTluw/videos
Ετικέτες
Μεσόγειος,
Στρατηγική,
video
Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στo Ράδιο Κρήτη 27/7/2012.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην
ραδιοφωνική εκπομπή του Ν. Ψιλάκη.
Ράδιο Κρήτη 101,5fm. 27/07/2012.
Πηγή: Έργο Ανθρωπότητας Official Channel N. Lygeros
https://www.youtube.com/channel/UCoxTAEykhjzXpuCiNnYTluw/videos
Ετικέτες
video
Υπόδειγμα Νόμου περί ανακήρυξης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελληνικής Δημοκρατίας
Τίτλος
1. Ο παρών Νόμος δύναται να επονομαστεί Νόμος του 2012 για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Ερμηνεία
2. (1) Στον παρόντα Νόμο, εκτός εάν το περιεχόμενο απαιτεί διαφορετικά –
«Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» είναι η πέραν και παρακείμενη της αιγιαλίτιδας ζώνης θαλάσσια περιοχή, τα όρια της οποίας ορίζονται από το Άρθρο 3,
«Δημοκρατία» είναι η Ελληνική Δημοκρατία,
«Διευθυντής» είναι ο Διευθυντής του Τμήματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,
«Δικαστήριο» είναι το Δικαστήριο που προβλέπεται στο Άρθρο 10,
«Ζώντες πόροι» περιλαμβάνουν τα ψάρια και κάθε άλλο ζώντα οργανισμό, εκτός από τα καθιστικά είδη, όπως ορίζονται από το Άρθρο 77 της Σύμβασης,
«Μη ζώντες πόροι» είναι τα ορυκτά και άλλοι μη ζώντες πόροι που κείτονται φυσικώς στο βυθό της θάλασσας και στο υπέδαφός του,
«Ναυτικό μίλι» είναι η απόσταση χιλίων οχτακοσίων πενήντα δύο μέτρων,
«Σύμβαση» είναι η Σύμβαση του Δικαίου Θαλάσσης των Ηνωμένων Εθνών, που επικυρώθηκε από τον κυρωτικό Νόμο 2321/1995 του Δικαίου Θαλάσσης των Ηνωμένων Εθνών,
«Υπουργός» είναι ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και κάθε άλλο πρόσωπο γενικώς ή ειδικώς εξουσιοδοτημένο για αυτόν τον σκοπό.
(2) Οι όροι, εκτός εάν ερμηνεύονται διαφορετικά στο παρόν Άρθρο, θα έχουν την έννοια που δίδεται από τη Σύμβαση και σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ του παρόντος Νόμου και της Σύμβασης, η ερμηνεία της Σύμβασης υπερισχύει.
Ανακήρυξη και Οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης
3. (1) Με τον παρόντα Νόμο, ανακηρύσσεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, το εξωτερικό όριο της οποίας δεν θα εκτείνεται πέραν των 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης.
(2) Σε περιπτώσεις όπου μέρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης επικαλύπτεται από μέρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης οποιουδήποτε άλλου Κράτους με ακτές που κείτονται απέναντι από αυτές της Δημοκρατίας, η χάραξη μεταξύ της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Δημοκρατίας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του άλλου Κράτους, θα λάβει χώρα με συμφωνία μεταξύ των άμεσα ενδιαφερομένων Κρατών. Ελλείψει συμφωνίας, η χάραξη αυτής της ζώνης δεν θα εκτείνεται πέραν της μέσης γραμμής ή της γραμμής ίσης απόστασης, η οποία μετράται από τις αντίστοιχες γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης.
(3) Τα ακριβή όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης οποτεδήποτε προσδιορίζονται, θα καθίστανται δημόσια με Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, που θα δημοσιεύεται στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης, καθώς αυτά τα όρια θα διαμορφώνονται ανάλογα με τις συγκεκριμένες περιοχές και τις πιθανές συμφωνίες οριοθέτησης που θα υπογράφονται σύμφωνα με τις διατάξεις των υποκεφαλαίων (1) και (2).
Δικαιώματα και Δικαιοδοσία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη
4. (1) Στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη η Δημοκρατία έχει :
(α) κυριαρχικά δικαιώματα για σκοπούς έρευνας και εκμετάλλευσης, συντήρησης και διαχείρισης των φυσικών πόρων, είτε ζώντων είτε μη ζώντων, στα ύδατα που υπέρκεινται του βυθού της θάλασσας, στον βυθό της θάλασσας και το υπέδαφος του, και ως προς άλλες δραστηριότητες για την οικονομική εκμετάλλευση και έρευνα της ζώνης, όπως για την παραγωγή ενέργειας από τα ύδατα, τα ρεύματα και τον άνεμο.
(β) δικαιοδοσία ως προς:
(i) την τοποθέτηση και χρήση τεχνητών νήσων, εγκαταστάσεων και υποδομών,
(ii) τη θαλάσσια επιστημονική έρευνα,
(iii) την προστασία και διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος,
(2) Τα δικαιώματα που ορίζονται στο παρόν άρθρο ως προς τον βυθό της θάλασσας και το υπέδαφος θα ασκούνται σύμφωνα με το Μέρος VI της Σύμβασης – Διατάξεις περί Υφαλοκρηπίδας.
Δικαιώματα και Καθήκοντα άλλων Κρατών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη
5. (1) Κατά την άσκηση των δικαιωμάτων και εκτέλεση των καθηκόντων της βάσει του παρόντος Νόμου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Δημοκρατία θα λαμβάνει δεόντως υπόψη τα δικαιώματα και τα καθήκοντα των άλλων Κρατών και θα ενεργεί κατά τρόπο συμβατό με τις διατάξεις της Σύμβασης.
(2) Στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δημοκρατίας, τα άλλα Κράτη απολαύουν των δικαιωμάτων και εκτελούν τα καθήκοντα δυνάμει της Σύμβασης. Κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους και εκτέλεση των καθηκόντων τους, τα Κράτη θα λαμβάνουν δεόντως υπόψη τα δικαιώματα και τα καθήκοντα της Δημοκρατίας και θα συμμορφώνονται με τους νόμους και τους κανονισμούς που έχει υιοθετήσει η Δημοκρατία, σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης και τους άλλους κανόνες διεθνούς δικαίου κατά το μέτρο που δεν είναι ασύμβατοι με το αντίστοιχο Μέρος της Σύμβασης.
Συντήρηση ζώντων πόρων
6. Ο Υπουργός δύναται με διάταγμα, που δημοσιεύεται στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης, να ορίσει το επιτρεπόμενο αλίευμα και τα είδη των ζώντων πόρων που δύνανται να αλιευθούν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Έρευνα και εκμετάλλευση ζώντων πόρων
7. (1) Ουδείς επιτρέπεται να διεξάγει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη έρευνα και εκμετάλλευση ζώντων πόρων, εκτός εάν χορηγηθεί άδεια από τον Υπουργό, σύμφωνα με τον παρόντα Νόμο ή άλλο Νόμο ή Κανονισμό, ή από τον Διευθυντή σύμφωνα με τον Νόμο περί Αλιείας.
(2) (α) Όποιος παραβιάζει τις διατάξεις του υποκεφαλαίου (1) του παρόντος άρθρου, διαπράττει αδίκημα και, σε περίπτωση καταδίκης, του επιβάλλεται χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις εφτακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ (€ 750.000) ή ποινή φυλάκισης για περίοδο που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη ή αμφότερες οι ποινές. Σε περίπτωση δεύτερης ή μεταγενέστερης καταδίκης, στο πρόσωπο αυτό επιβάλλεται χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (€ 1.500.000) ή ποινή φυλάκισης για περίοδο που δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη ή αμφότερες οι ποινές.
(β) Επιπλέον οποιασδήποτε ποινής επιβαλλόμενης δυνάμει των διατάξεων της παραγράφου (α) του παρόντος υποκεφαλαίου, το Δικαστήριο δύναται να διατάξει την κατάσχεση οποιουδήποτε σκάφους, αντικειμένου, εξοπλισμού ή υλικού, συμπεριλαμβανομένου του αλιεύματος, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ή αλιεύθηκε κατά τη διάρκεια τέλεσης του αδικήματος.
Έρευνα και εκμετάλλευση μη ζώντων πόρων
8. (1) Ουδείς επιτρέπεται να διεξάγει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη έρευνα και εκμετάλλευση μη ζώντων πόρων, εκτός αν χορηγηθεί άδεια από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει του παρόντος Νόμου ή όποιου άλλου Νόμου, ή από όποια άλλη αρμόδια αρχή δυνάμει όποιου άλλου Νόμου ή Κανονισμού.
(2) (α) Όποιος παραβιάζει διάταξη του υποκεφαλαίου (1) του παρόντος Άρθρου, διαπράττει αδίκημα και, σε περίπτωση καταδίκης, του επιβάλλεται χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο οχτακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ (€ 1.850.000) ή ποινή φυλάκισης για περίοδο που δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη ή αμφότερες οι ποινές. Σε περίπτωση δεύτερης ή μεταγενέστερης καταδίκης, στο πρόσωπο αυτό επιβάλλεται χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα τρία εκατομμύρια εφτακόσιες χιλιάδες ευρώ (€ 3.700.000) ή ποινή φυλάκισης για περίοδο που δεν υπερβαίνει τα δέκα έτη ή αμφότερες οι ποινές.
(β) Επιπλέον οποιασδήποτε ποινής επιβαλλόμενης δυνάμει των διατάξεων της παραγράφου (α) του παρόντος υποκεφαλαίου, το Δικαστήριο δύναται να διατάξει την κατάσχεση οποιουδήποτε σκάφους, αντικειμένου, εξοπλισμού ή υλικού, συμπεριλαμβανομένων των μη ζώντων πόρων που έχουν αλιευθεί, που χρησιμοποιήθηκε ή αλιεύθηκε κατά τη διάρκεια τέλεσης του αδικήματος.
Ευθύνη νομικού προσώπου
9. Όταν ένα αδίκημα διαπράττεται από νομικό πρόσωπο κατά παράβαση των διατάξεων του παρόντος Νόμου και αποδεικνύεται ότι αυτό το αδίκημα διαπράττεται με τη συγκατάθεση ή τη συναίνεση ή ότι οφείλεται σε οποιασδήποτε μορφής αμέλεια διαχειριστικού συμβούλου, διευθυντή, γραμματέα ή άλλου αξιωματούχου της νομικής οντότητας, το πρόσωπο αυτό καθώς και η νομική οντότητα είναι ένοχα για την τέλεση του αδικήματος.
Αποκλειστική Δικαιοδοσία του Δικαστηρίου
10. Το αρμόδιο περιφερειακό Δικαστήριο της Αθήνας ή το Ποινικό Δικαστήριο, προσδιοριζόμενο ανάλογα με τη σοβαρότητα του αδικήματος, που διεξάγει τις συνεδριάσεις του στην Αθήνα, θα έχει την αποκλειστική δικαιοδοσία για την εκδίκαση όλων των υποθέσεων δυνάμει του παρόντος Νόμου και θα έχει την εξουσία να επιβάλλει οποιαδήποτε ποινή προβλέπεται από τον παρόντα Νόμο ή από όποιον κανονισμό εκδοθεί βάσει αυτού.
Κανονισμοί
11. (1) Το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να εκδώσει κανονισμούς για την καλύτερη εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Νόμου.
(2) Με την επιφύλαξη των γενικών όρων του υποκεφαλαίου (1), οι κανονισμοί αυτοί δύνανται να εξυπηρετούν εν όλω ή εν μέρει τους κάτωθι σκοπούς, ήτοι:
(α) τη διατήρηση των ζώντων οργανισμών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη,
(β) την προστασία του περιβάλλοντος σε αυτήν την ζώνη,
(γ) ως προς τα αλλοδαπά σκάφη, τον κανονισμό για τις αλιευτικές περιοχές, τους τύπους, τα μεγέθη και το σύνολο των αλιευτικών εργαλείων και τους τύπους, τα μεγέθη και τον αριθμό των αλιευτικών σκαφών που δύνανται να χρησιμοποιηθούν,
(δ) τον κανονισμό για ζητήματα που αφορούν τη θαλάσσια επιστημονική έρευνα,
(ε) την αρχή για την επιβίβαση σε αλλοδαπά σκάφη, την επιθεώρηση, σύλληψη και κατάσχεση, εφόσον είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους νόμους και τους κανονισμούς που υιοθετούνται για την περιφρούρηση των συναφών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας, και
(ζ) τις διαδικασίες χορήγησης αδειών για την απόλαυση δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Έναρξη ισχύος
12. Η ισχύς του παρόντος Νόμου άρχεται από ΗΗς, ΜΜου, 2012.
Πηγή -- Νίκος Λυγερός
Ετικέτες
Text
Το υπόδειγμα του κοιτάσματος Αφροδίτη
Για να αντιληφθούμε πραγματικά τι σημαίνει πρακτικά, σε οικονομικό επίπεδο να βρεθούν στην ελληνική ΑΟΖ, κοιτάσματα φυσικού αερίου σε περιοχές όπως είναι τα Ιωάννινα, το Ιόνιο και η Νότια Κρήτη για να μην έχουμε να εξετάσουμε και τις κλασσικές φοβίες, πρέπει να έχουμε ένα γενικό υπόδειγμα. Για να γίνει αυτή η εκτίμηση δίχως να βασίζεται μόνο σε θεωρητικές προσεγγίσεις, μελετήσαμε το παράδειγμα του κοιτάσματος Αφροδίτη, με την πολύτιμη βοήθεια του ανεκτίμητου Σόλωνα Κασσίνη. Το κοίτασμα Αφροδίτη που βρίσκεται στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ αντιπροσωπεύει 200 Δις m3. Αν θεωρήσουμε ότι η συνολική επένδυση είναι της τάξης $18 Δις σε μία διάρκεια τεσσάρων ετών, από τα οποία, $1 Δις αφορά στις γεωτρήσεις, $2 Δις για αγωγό μεταφοράς στην ξηρά και $15 Δις για χερσαίες εγκαταστάσεις υγροποίησης, τότε έχουμε ένα λειτουργικό μοντέλο, το οποίο είναι μία καλή προσομοίωση της κυπριακής περίπτωσης έως να ανακαλυφθούν και άλλα κοιτάσματα στα άλλα εννέα οικόπεδα όπου έχουμε υποψηφιότητες από τα δώδεκα οικόπεδα του δεύτερου γύρου αδειοδότησης της κυπριακής δημοκρατίας. Με την υπόθεση ότι κοινό μέσο όρο, η διάρκεια εκμετάλλευσης θα είναι 22 χρόνια και ότι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου θα είναι της τάξης του 2% ανά έτος, τότε μπορούμε να υπολογίσουμε ότι η συνολική απολαβή δημοσίου είναι της τάξης $72 Δις και με το σημερινό νόμισμα (με discounted 6%) τότε έχουμε $33 Δις. Μπορούμε μάλιστα να υπολογίσουμε ότι η μέγιστη ετήσια απολαβή από το κράτος θα είναι το πέμπτο χρόνο και θα είναι της τάξης $5 Δις. Τώρα αν υπολογίσουμε με βάση αυτή την μονάδα, αλλά δίχως να πολλαπλασιάζουμε το κόστος των εγκαταστάσεων για κοιτάσματα τα οποία βρίσκονται σε σχετικά μικρή απόσταση, όπως είναι το κοίτασμα Ταμάρ, Νταλίτ και Λεβιάθαν και αν υπολογίσουμε ότι περιμένουμε στη Κύπρο, γύρω στις 14 Αφροδίτες τότε μπορούμε να εκφράσουμε πρακτικά και τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη της Ελλάδας ακόμα και αν περιοριστούμε στις περιοχές που προαναφέραμε. Με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να κατανοήσουμε όλοι μας την αξία της ΑΟΖ, τουλάχιστον όσον αφορά στους υδρογονάνθρακες και ειδικά για το φυσικό αέριο. Με άλλα λόγια, το θέμα της ΑΟΖ δεν είναι μία θεωρητική προσέγγιση που παύει με τη θέσπισή της. Η ουσία είναι μετά τη θέσπιση για την πατρίδα μας και για το λαό μας. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να προσθέσουμε ότι μία εξόρυξη, με τον αγωγό και το σταθμό υγροποίησης αντιπροσωπεύει συνολικά με τις επιπτώσεις της γύρω στις 100.000 θέσεις εργασίας. Αλλά αυτό θα το αποδείξει η επόμενη πραγματικότητα που ετοιμάζεται τώρα.
Δικαιώματα και Καθήκοντα στον Νόμο 2012 της ΑΟΖ
Ο Νόμος του 2012 για τη θέσπιση της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα πρέπει να περιγράφει τα Δικαιώματα και τα Καθήκοντα άλλων κρατών στην ελληνική ΑΟΖ. Κατά την άσκηση των δικαιωμάτων και εκτέλεση των καθηκόντων της βάσει του Νόμου του 2012 για την ελληνική ΑΟΖ, η Ελληνική Δημοκρατία θα λαμβάνει δεόντως υπόψη τα δικαιώματα και τα καθήκοντα των άλλων κρατών και θα ενεργεί κατά τρόπο συμβατό με τις διατάξεις της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας του 1982. Επίσης, στην ΑΟΖ της Ελληνικής Δημοκρατίας, τα άλλα κράτη απολαύουν των δικαιωμάτων τους και εκτελούν τα καθήκοντα δυνάμει της Σύμβασης. Κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους και εκτέλεση των καθηκόντων τους, τα κράτη θα λαμβάνουν δεόντως υπόψη τα δικαιώματα και τα καθήκοντα της Ελληνικής Δημοκρατίας και θα συμμορφώνονται με τους νόμους και τους κανονισμούς που έχει υιοθετήσει η Ελληνική Δημοκρατία, σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης και τους άλλους κανόνες διεθνούς δικαίου κατά το μέτρο που δεν είναι ασύμβατοι με το αντίστοιχο μέρος της Σύμβασης. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ουδείς επιτρέπεται να διεξάγει στην ελληνική ΑΟΖ έρευνα και εκμετάλλευση ζώντων ή μη ζώντων πόρων, εκτός αν χορηγηθεί άδεια από το Υπουργικό Συμβούλιο βάσει του παρόντος Νόμου του 2012 ή όποιου άλλου Νόμου ή από όποια άλλη αρμόδια αρχή δυνάμει όποιου άλλου Νόμου ή κανονισμού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να εκδώσει κανονισμούς για την καλύτερη εφαρμογή των διατάξεων. Επί του πρακτέου οι κανονισμοί αυτοί πρέπει να εξυπηρετούν σκοπούς συγκεκριμένους, δηλαδή: τη διατήρηση των ζώντων οργανισμών στην ελληνική ΑΟΖ, την προστασία του περιβάλλοντος σε αυτήν την ζώνη, ως προς τα αλλοδαπά σκάφη, τον κανονισμό για τις αλιευτικές περιοχές, τους τύπους, τα μεγέθη και το σύνολο των αλιευτικών εργαλείων και τους τύπους, τα μεγέθη και τον αριθμό των αλιευτικών σκαφών που δύνανται να χρησιμοποιηθούν, τον κανονισμό για ζητήματα που αφορούν τη θαλάσσια επιστημονική έρευνα, την αρχή για την επιβίβαση σε αλλοδαπά σκάφη, την επιθεώρηση, σύλληψη και κατάσχεση, εφόσον είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους νόμους και τους κανονισμούς που υιοθετούνται για την περιφρούρηση των συναφών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας, τις διαδικασίες χορήγησης αδειών για την απόλαυση δικαιωμάτων στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Με αυτά τα δικαιώματα και τα καθήκοντα θα πρέπει να πορευτούμε σύντομα και στα επόμενα στάδια της διαδικασίας της εκμετάλλευσης της ελληνικής ΑΟΖ. Διότι πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας ότι η θέσπιση είναι μόνο το πρώτο βήμα. Είναι βέβαια απαραίτητο, αλλά δεν επαρκεί. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από την ΑΟΖ για να λειτουργήσει ως γεωπολιτικός παίκτης και να βγει από την οικονομική πίεση. Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, δυναμικά.
Ετικέτες
Text
Περί Νόμου του 2012 για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη
Ο Νόμος του 2012 για την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει ότι το εξωτερικό της όριο δεν εκτείνεται πέραν των 200 ναυτικών μιλίων – 1ΝΜ= 1852m – από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης. Αυτό, βέβαια, ως θεμελιακή αρχή. Στην συνέχεια είναι σημαντικό να εξετάσουμε το θέμα της επικάλυψης, αφού για την Ελλάδα θα έχουμε όντως 6 περιπτώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, ο Νόμος πρέπει να εμπεριέχει την εξής διευκρίνιση. Σε περιπτώσεις όπου μέρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης επικαλύπτεται από μέρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης οποιουδήποτε άλλου κράτους με ακτές που κείτονται απέναντι από αυτές της ελληνικής Δημοκρατίας, η χάραξη μεταξύ της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της ελληνικής Δημοκρατίας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του άλλου κράτους θα λάβει χώρα με συμφωνία μεταξύ των άμεσα ενδιαφερομένων κρατών. Σε αυτό το πεδίο, ακολουθούμε επί του πρακτέου τις συμφωνίες της Κύπρου με την Αίγυπτο το 2003, με το Λίβανο το 2007 και το Ισραήλ το 2010. Και σε περίπτωση έλλειψης κάποιας συμφωνίας, η χάραξη αυτής της ζώνης δεν θα εκτείνεται πέραν της μέσης γραμμής ή της γραμμής ίσης απόστασης ή της μεθόδου των μεγίστων κύκλων- όλες αυτές ταυτίζονται στην πράξη όπως το δείχνουν τα διαγράμματα Voronoi και η τριγωνοποίηση Delaunay- η οποία μετράται από τις αντίστοιχες γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι αυτός ο Νόμος δεν θα εμπεριέχει στοιχεία οριοθέτησης, αφού η διαδικασία που προβλέπεται από το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, που έχουμε κυρώσει το 1995, είναι μονομερής, ενώ οι οριοθετήσεις γίνονται σε διμερείς σχέσεις. Έτσι, ο Νόμος μας θα διευκρινίζει, όπως είναι το πρέπον, ότι τα ακριβή όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης οποτεδήποτε προσδιορίζονται, θα καθίστανται δημόσια με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που θα δημοσιεύεται στην επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης, καθώς αυτά τα όρια θα διαμορφώνονται ανάλογα με τις συγκεκριμένες περιοχές και τις πιθανές συμφωνίες οριοθέτησης που υπογράφονται σύμφωνα με τις διατάξεις στις οποίες αναφερθήκαμε προηγουμένως. Θα πρέπει, επίσης, να περιγράφει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα για σκοπούς έρευνας και εκμετάλλευσης, συντήρησης και διαχείρισης των φυσικών πόρων είτε ζώντων είτε μη ζώντων, στα ύδατα που υπέρκεινται του βυθού της θάλασσας στον βυθό της θάλασσας και το υπέδαφος του, και ως προς άλλες δραστηριότητες για την οικονομική εκμετάλλευση και έρευνα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως για την παραγωγή ενέργειας από τα ύδατα, τα ρεύματα και τον άνεμο. Αυτές οι διευκρινίσεις είναι βασικές και θα πρέπει στη συνέχεια να εξετάζονται με λεπτομέρεια από το Νόμο, έτσι ώστε η ερμηνεία του να είναι μοναδική και να φανεί σε όλα τα κράτη και όχι μόνο στους δικούς μας ότι ακολουθεί πιστά και νομικά το Δίκαιο της Θάλασσας.
Πηγή -- Νίκος Λυγερός
Πηγή -- Νίκος Λυγερός
Ετικέτες
Text
Η πορεία της ελληνικής ΑΟΖ δεν σταματά!
Η πορεία της ελληνικής ΑΟΖ δεν σταματά! Την ΑΟΖ τη θέλει ο ελληνικός λαός όχι μόνο επειδή είναι ένα σύμβολο πλέον, αλλά διότι είναι η αρχή μιας νέας περιόδου για την Ελλάδα με το κεφάλι ψηλά, που δεν ξέρει να γονατίζει ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Αφού το θέλει η κυβέρνηση και μάλιστα δυναμικά, αφού το θέλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε άλλο για να περάσουμε στο στάδιο της υλοποίησης. Μελετάμε όλες τις λεπτομέρειες πια, όχι για να ξέρουμε αν θα κάνουμε ή όχι την ελληνική ΑΟΖ, αλλά το πώς θα την υποστηρίξουμε πρακτικά και αποτελεσματικά, αφού θα την κάνουμε. Ο καθένας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ζούμε ιστορικές στιγμές για την πατρίδα μας. Κι αν αυτός ο αγώνας φαίνεται ασήμαντος ή ανύπαρκτος για μερικούς, δεν έχει καμία σημασία, διότι είναι οι ίδιοι που θα αλλάξουν γνώμη μόλις υλοποιηθεί η όλη διαδικασία. Δεν υπάρχει σημείο που δεν εξετάζουμε, έτσι ώστε να διευκολύνουμε κάθε βουλευτή της Βουλής των Ελλήνων την ώρα που θα ψηφίσει για την θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ. Πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις περιπτώσεις, για να πάψουν πια οι επιφυλάξεις και οι φοβίες που χαρακτηρίζουν την πολιτική μας εδώ και χρόνια. Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκες και έχει ανάγκη από αποφασιστικότητα, διότι ξέρει να αντέχει, αλλά αγαπά και την ελευθερία του. Δεν μπορεί να είναι συνεχώς πολιορκημένος και να μην έχει καμία προοπτική εξόδου από την κρίση. Η ελληνική ΑΟΖ ετοιμάζεται και πρέπει να το μάθει, για να χαμογελάσει πρώτα το χειλάκι κι ύστερα να μπορέσει να ακολουθήσει την κραυγή των αετών, όταν διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Μπορεί να μελετάμε τακτικές της κότας, επιχειρησιακά της πάπιας, στρατηγικές του γερακιού, αλλά δεν ξεχνάμε ποτέ την υψηλή στρατηγική των αετών. Δεν είμαστε εδώ για τη μιζέρια. Ακόμα και η αθλιότητα έχει μεγαλοσύνη. Η Ελλάδα μπορεί να είναι μία μικρή χώρα, όπως λένε μερικοί, αλλά έχει μέσα της το βάθος του χρόνου κι όταν απτά συνειδητοποιήσει ότι έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη Μεσόγειο, τότε θα καταλάβει ως γη θάλασσας ότι έχει το δικαίωμα να ζήσει ελεύθερη και μάλιστα να είναι όχι μόνο ενεργειακός κόμβος, όπως ήδη μπορεί μέσω του φυσικού αερίου της Κύπρου, αλλά να είναι αυτή ένας γνήσιος ευρωπαϊκός γεωπολιτικός παίκτης. Διότι μία μέρα κάποιος πρέπει να πει «φτάνει» σε αυτήν την οικονομική καταπίεση. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, όπως το κάνουμε εδώ και αιώνες, γι’ αυτό το λόγο είμαστε ακόμα εδώ, δίχως να έχουμε υποκύψει σε κανέναν, δίχως να έχουμε προσκυνήσει τους εχθρούς. Έτσι είμαστε ελεύθεροι πολιορκημένοι, αλλά ελεύθεροι με το μέλλον μας στα χέρια μας, με την ελληνική ΑΟΖ στο κεφάλι μας.
Ετικέτες
Text
Σπάνιες Γαίες και εφαρμογές
Για το Λανθάνιο:
- Για την αποθήκευση υδρογόνου το κράμα LaNi5 σε μορφή αφρού, απορροφά 400 φορές τον όγκο τους.
- Για καταλύτη κινητήρα βενζίνης, το La Pb Mn O3 εφαρμοσμένο στο οξείδιο του Λανθανίου είναι πιο οικονομικό από το λευκόχρυσο και το παλλάδιο που χρησιμοποιούνται τώρα.
Για το Δημήτριο:
- Για την εξάτμιση αυτοκινήτου, χρησιμοποιείται για να μειώσει τις τοξικές εκπομπές των Diesel.
Για το Πρασεοδύμιο:
- Στοιχείο καταλύτη στη βιομηχανία του πετρελαίου.
- Για μαγνητικό πεδίο, σε κράμα με το κοβάλτιο και σε αντικατάσταση του σαμαρίου.
Για το Νεοδύμιο:
- Για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις γεννήτριες μερικών υβριδικών οχημάτων.
- Στοιχείο καταλύτη σε βιομηχανία του πετρελαίου.
Για το Προμήθιο:
- Για το διάστημα, υπάρχουν μελέτες για τη χρήση ως πηγή θερμότητας και ηλεκτρισμού.
Για το Σαμάριο:
- Για μαγνητικό πεδίο, σε κράμα με το κοβάλτιο.
- Για την ηλεκτρονική, χρησιμεύει σε κεραμικούς πυκνωτές.
- Για πυρηνικούς αντιδραστήρες, απορροφά αποτελεσματικά τα νετρόνια.
Για το Ευρώπιο:
- Για πυρηνικά υποβρύχια, χρήσιμο στις μπάρες ελέγχου.
Για το Γαδολίνιο:
- Για τα κράματα με ατσάλι και χρώμιο για βελτίωση της σκληρότητας.
- Για τα λέιζερ και είναι σε μελέτες λέιζερ με ακτίνες Χ.
- Για υπεραγώγιμα κράματα.
- Για πυρηνικούς αντιδραστήρες, ως απορροφητής νετρονίων.
Για το Τέρβιο:
- Για τις οθόνες με ακτίνες Χ, είναι ένα από τα καλύτερα στοιχεία.
- Για την κυψέλη καυσίμου, λειτουργεί ως σταθεροποιητής.
Για το Δυσπρόσιο:
- Για την αεροναυτική, το βάζουμε σε κράματα.
- Για μαγνητικό πεδίο, σε κράμα.
- Προστασία ενάντια στις ακτίνες Χ.
- Για τους μαγνητο-οπτικούς δίσκους, υλικό εγγραφής.
Για το Όλμιο:
- Για υπεραγώγιμα κράματα.
- Για μαγνητικό πεδίο.
- Για λέιζερ.
Για το Έρβιο:
- Για την πυρηνική ιατρική.
- Κράματα με βανάδιο.
- Για πυρηνικούς αντιδραστήρες.
- Ιατρικά λέιζερ.
Για το Θούλιο:
- Ελάχιστες εφαρμογές λόγω κόστους.
Για το Υτέρβιο:
- Για κράμα με ατσάλι.
- Για κρυστάλλους για λέιζερ.
- Υπεραγωγός σε κράμα.
Για το Λουτέτσιο:
- Σπάνιες εφαρμογές λόγω κόστους.
Πηγή -- Νίκος Λυγερός
Σπάνιες Γαίες, χαρακτηριστικά και δεδομένα
Οι σπάνιες γαίες είναι χημικά στοιχεία και πιο συγκεκριμένα μέταλλα. Ετυμολογικά, έχουν αυτήν την ονομασία λόγω της σπανιότητάς τους και των οξειδίων τους που έχουν μια γαιώδη μορφή. Απαρτίζονται από τα ακόλουθα στοιχεία:
• Το Λανθάνιο (La, ατομικός αριθμός 57, ατομικό βάρος 138,9), τα πιο περιεκτικά ορυκτά είναι ο μοναζίτης (Ce, La, Th, Nd, Y) PO4 και ο μπαστναζίτης (Ce, La, Y) CO3 F.
• Το Δημήτριο ( Ce, ατομικός αριθμός 58, ατομικό βάρος 140,1), τα κυριότερα ορυκτά του είναι ο αγαρδίτης, ο αλλανίτης, ο μοναζίτης, ο μπαστναζίτης, ο ραβδοφανής και ο συγχυσίτης.
• Το Πρασεοδύμιο (Pr, ατομικός αριθμός 59, ατομικό βάρος 140,9) βρίσκεται στα άλατα του διδύμιου.
• Το Νεοδύμιο ( Nd, ατομικός αριθμός 60, ατομικό βάρος 144,2) βρίσκεται σε μορφή αλάτων.
• Το Προμήθιο (Pm, ατομικός αριθμός 61, ατομικό βάρος 145) εκπέμπει σωμάτια βήτα, βρίσκεται σε μορφή αλάτων που είναι φωτεινά λόγω ραδιενέργειας.
• Το Σαμάριο (Sm, ατομικός αριθμός 62, ατομικό βάρος 150,4) τα ορυκτά του είναι ο μοναζίτης και ο σαμαρσκίτης.
• Το Ευρώπιο (Eu, ατομικός αριθμός 63, ατομικό βάρος 151,9) είναι το πιο αντιδραστικό από αυτά τα στοιχεία κι αν το βάλουμε σε θερμοκρασία 1,8 Κ με πίεση 80GPa τότε γίνεται υπεραγωγός.
• Το Γαδολίνιο (Gd , ατομικός αριθμός 64, ατομικό βάρος157,2) βρίσκεται στο ορυκτό γαδολινίτης.
• Το Τέρβιο (Τb, ατομικός αριθμός 65, ατομικό βάρος 158,9) βρίσκεται στους ορυκτούς γαδολινίτη και μοναζίτη.
• Το Δυσπρόσιο (Dy, ατομικός αριθμός 66, ατομικό βάρος 162,5) βρίσκεται στον ορυκτό μοναζίτη.
• Το Όλμιο (Ho, ατομικός ααριθμός 67, ατομικό βάρος 164,9) βρίσκεται στους ορυκτούς γαδολινίτη και μοναζίτη.
• Το Έρβιο (Er, ατομικός αριθμός 68, ατομικό βάρος 167,2) βρίσκεται στον ορυκτό γαδολινίτη.
• Το Θούλιο (Tm, ατομικός αριθμός 69, ατομικό βάρος 168,9) βρίσκεται στον ορυκτό μοναζίτη και είναι το πιο σπάνιο από αυτά τα στοιχεία.
• Το Υττέρβιο (Yb, ατομικός αριθμός 70, ατομικό βάρος 173) βρίσκεται στον ορυκτό μοναζίτη.
• Το Λουτήτιο (Lu, ατομικός αριθμός 71, ατομικό βάρος 174,9) βρίσκεται στον ορυκτό μοναζίτη.
Ιστορικά πρέπει να προσθέσουμε στις σπάνιες γαίες το Σκάνδιο (Sc) και το Ύττριο (Y). Μερικές από τις σπάνιες γαίες δεν είναι τόσο σπάνιες, παραδείγματος χάρη το Δημήτριο ( Ce) είναι τόσο άφθονο όσο είναι ο χαλκός. Οι σπάνιες γαίες ανήκουν στα στρατηγικά μέταλλα. Η κατανομή τους πάνω στο φλοιό της γης είναι ιδιαίτερα ανισσόροπη. Καθώς είναι χρήσιμα σε τομείς της υψηλής τεχνολογίας που έχουν μια στρατηγική διάσταση, οι στατιστικές είναι σπάνιες και αποτελούνται πιο πολύ από δηλώσεις παρά έγκυρες πηγές. Πάντως το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν βρεθεί και σε υποθαλάσσιο χώρο, πράγμα το οποίο σχετίζεται άμεσα με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες.
Από το GRITA στο EuroAsia Interconnector
Το GRITA είναι η ηλεκτρική σύνδεση που υπάρχει ήδη μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας. Πιο συγκεκριμένα, συνδέει τη Galatina και τον Άραχθο. Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι 400 KV, 1250 A και 500 MW. Το πέρασμα του καλωδίου γίνεται βέβαια από τις δύο θεωρητικές ΑΟΖ της Ιταλίας και της Ελλάδας, λόγω της συμφωνίας του 1977 περί υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών. Αν εξετάσουμε τα δομικά στοιχεία του καλωδίου έχουμε το εξής, αρχίζοντας από την Ελλάδα και καταλήγοντας στην Ιταλία: 110 km εκτός γης, 61 km υποθαλάσσιο, βυθισμένο 1 m μέσα στη γη και 43 km υπόγειο. Το GRITA είναι μία σύνδεση ανάλογη με πολλές άλλες που υπάρχουν μεταξύ ευρωπαϊκών χερσαίων και νησιωτικών χωρών. Στη Βόρεια Ευρώπη υπάρχουν οι περισσότερες συνδέσεις με Ηνωμένο Βασίλειο και Σκανδιναβικές χώρες. Στη Νότια Ευρώπη, υπάρχει σύνδεση μεταξύ Ιταλίας και Σαρδηνίας μέσω Κορσικής, αλλά και ανεξάρτητα. Το GRITA έρχεται λοιπόν να συμπληρώσει το δίκτυο με την παρουσία της Ελλάδας. Τώρα αυτό μας δίνει μία επιπλέον σύνδεση και βέβαια ένα λόγο ύπαρξης με την Κύπρο και το Ισραήλ μέσω του EuroAsia Interconnector. Αυτή η σύνδεση μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου (155 ΝΜ) μεταξύ Κύπρου και Κρήτης ( 320 ΝΜ) και μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου (65 ΝΜ), είναι πάρα πολύ σημαντική και για πολλούς λόγους. Το EuroAsia Interconnector θα περάσει από την ΑΟΖ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, είναι διπλής κατεύθυνσης και έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 2GW! Η προμελέτη του τελείωσε ήδη, η μελέτη του τελειώνει το 2012 και αρχές του 2013 αρχίζει η τοποθέτησή του. Το Ισραήλ θεωρεί ότι το EuroAsia Interconnector είναι εθνικής σημασίας και πρόκειται να το υποστηρίξει δυναμικά. Κατά συνέπεια, πρόκειται για μία στρατηγική κίνηση. Επιπλέον, όπως έχει εξελιχθεί η τεχνολογία, το ιταλικό καράβι καταπόντισης του καλωδίου μπορεί να μεταφέρει περισσότερο βάρος ( το καλώδιο ζυγίζει 60 kg το γραμμικό μέτρο), πράγμα που επιταχύνει τη διαδικασία. Η τοποθέτηση δεν γίνεται μόνο στο βάθος του βυθού, αλλά 1 μέτρο κάτω από το έδαφος με τη χρήση ενός ρομπότ που χειρίζεται κάθετα το καλώδιο σε σχέση με το σκάφος. Το μήκος του EuroAsia Interconnector είναι της τάξης των 1000 km και αυτό θα αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ. Κι όσο αφορά στο βάθος θα αγγίζει και τα 2000 μέτρα. Με όλα αυτά τα δεδομένα, έχουμε ένα τεράστιο οικονομικό και στρατηγικό επιχείρημα για να θεσπίσουμε την ελληνική ΑΟΖ που θα ενώσει τις ΑΟΖ της Ιταλίας με εκείνες της Κύπρου και του Ισραήλ. Η επιστήμη και η τεχνολογία είναι ήδη εδώ, οι πολιτικοί το έχουν πια καταλάβει, περνάμε λοιπόν στην τελική φάση της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ για να δείξουμε σε όλους ότι δεν πρόκειται να γονατίσουμε λόγω της οικονομικής πίεσης, αλλά θα μετατραπούμε σε ενεργειακό κόμβο και στη συνέχεια σε γεωπολιτικό παίκτη με ευρωπαϊκά κριτήρια.
Αετίσια βλέμματα
Αετίσια βλέμματα θωρούν
το απέραντο γαλάζιο
κι ετοιμάζονται να πετάξουν
με πάθος για την ανάγκη
ενός πληγωμένου λαού
δίχως να υπολογίσουν τίποτα
ούτε το κόστος, ούτε τη ζωή τους
διότι η ιερή αποστολή τους
δεν έχει αλλάξει εδώ και αιώνες
και οι ήρωες είναι πάντα έτοιμοι
όταν πρέπει να θυσιαστούν
για την ελευθερία του έθνους.
Προωθείται άμεσα η ανακήρυξη της ΑΟΖ!
...της Όλγας Τάντου. Πιάνει δουλειά η εξαμελής επιιροπή επιστημόνων και ειδικών. Στην άμεση ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της χώρας μας προχωρά η κυβέρνηση!
Έπειτα από την αδιανόητη κωλυσιεργία όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1982 -οπότε η χώρα μας συμμετείχε στη Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ψήφιση της νέας Σύμβασης για το Δίκαιο της θάλασσας, την οποία επικυρώσαμε στις 21 Ιουλίου 1995-, επιτέλους δηλώνουμε επίσημα ότι έχουμε αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα όσον αφορά στη διαχείριση ζώντων ή μη πόρων του βυθού, του υπεδάφους και των υπερκείμενων υδάτων στην έκταση της ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης, της οποίας τα αποθέματα αντιστοιχούν, βάσει ελληνικών και διεθνών ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή, σε 35 με 40 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (πετρέλαιο και φυσικό αέριο μαζί), που αποτιμώνται σε 2,4 τρις δολάρια!
Στην τελική φάση το νομοσχέδιο
Σήμερα, Πέμπτη 19 Ιουλίου, συστήνεται επίσημα η επιτροπή της ΑΟΖ, η οποία θα θεσπίσει το νομοσχέδιο για την ανακήρυξη των θαλάσσιων ζωνών που θα τεθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή. Αμέσως μετά προκηρύσσεται διαγωνισμός για την εταιρεία που θα αναλάβει να ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ το συντομότερο δυνατό, και συγκεκριμένα εντός του τρέχοντος έτους. Μετά τη διάθεση των σεισμικών ερευνών, ακολουθεί οικοπεδοποίηση και προκήρυξη για εταιρείες έρευνας και παραγωγής που θα επιθυμούσαν να εργαστούν στην περιοχή και, παράλληλα, προχωρούμε σε οριοθετήσεις με διμερείς σχέσεις με τα κράτη όπου υπάρχει θέμα επικάλυψης.
«Η ιδέα είναι να πάμε γρήγορα», δηλώνει αποκλειστικά στα «Επίκαιρα» ο στρατηγικός αναλυτής κ. Νίκος Λυγερός, ένα από τα έξι μέλη της επιτροπής της ΑΟΖ που έχουν ήδη οριστικοποιηθεί -θα προστεθούν στη συνέχεια και κάποια άλλα άτομα- και που σήμερα στις δώδεκα το μεσημέρι θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, καθώς και με τα άλλα πέντε μέλη της επιτροπής, προκειμένου να γίνει και επισήμως η σύστασή της. Τα υπόλοιπα μέλη της
Επιτροπής της ΑΟΖ είναι οι:
• Χρύσανθος Λαζαρίδης, βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και σύμβουλος του πρωθυπουργού,
• Αντώνης Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Καναδικής Κυβέρνησης με έδρα το Ινστιτούτο της Ιζηματογενούς Γεωλογίας και Πετρελαίου στο Κάλγκαρι της Αλμπέρτας,
• Ηλίας Κονοφάγος, πρώην διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής της ΕΛΠΕ ΑΕ και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Οικονομολόγων Ενέργειας,
• Αγγελος Συρίγος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο,
• Σόλων Κασίνης, διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου.
Στα χνάρια της Κύπρου
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπόδειγμα για το νομοσχέδιο είναι πέντε σελίδες, όπου αναφέρονται τα δικαιώματά μας για το θέμα της αλιείας, του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων, και συνοδεύεται από 47 συνολικά χάρτες της ελληνικής ΑΟΖ. Ουσιαστικά πρόκειται για τροποποίηση του αντίστοιχου νομοσχεδίου της Κύπρου, όπου έχουν αλλαχθεί τα τεχνικά σημεία έτσι ώστε να συμβαδίζουν με τα ελληνικά δεδομένα. Αυτό έγινε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ένα νομοσχέδιο που έχει γίνει αποδεκτό χωρίς κανένα πρόβλημα εδώ και οχτώ χρόνια.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το βήμα για εμάς, γιατί, μετά την υπογραφή του Δικαίου της θάλασσας το 1982 και μετά την επικύρωση του 1995, δεν έχουμε κάνει απολύτως τίποτα», δηλώνει στα «Επίκαιρα» ο κ. Λυγερός και συμπληρώνει πως «από την άλλη μεριά, η Κύπρος έκανε την υπογραφή της επικύρωσης το '88 και πέτυχε τρεις οριοθετήσεις, μία θέσπιση, συν την ανακάλυψη του φυσικού αερίου. Οι Κύπριοι μας έχουν δείξει το δρόμο, πρέπει κι εμείς να ακολουθήσουμε και να ξεπεράσουμε τις φοβίες μας και να καταλάβουμε ότι το θέμα της ΑΟΖ δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι σχέσεις με έξι κράτη μέσα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο».
Όσο για τις «εσωτερικές φωνές» που αρκετοί φοβούνται ότι θα προβάλλουν αντιρρήσεις λέγοντας πως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε σεισμικές έρευνες και μετέπειτα σε οικοπεδοποίηση και ανάθεση σε εταιρεία έρευνας και παραγωγής, οι αρμόδιοι υπογραμμίζουν ότι «η πραγματοποίηση μιας θαλάσσιας οικοπεδοποίησης δεν προϋποθέτει προηγούμενη ολοκλήρωση της οριοθέτησης». Η Κύπρος κέρδισε πολύτιμο χρόνο, καθώς προχώρησε άμεσα σε οικοπεδοποίηση και υπογραφή Σύμβασης με την εταιρεία Noble Energy στο Οικόπεδο 12 το 2007, στα θαλάσσια σύνορα με το Ισραήλ, ενώ η οριοθέτηση της ΑΟΖ με το Ισραήλ ολοκληρώθηκε τρία χρόνια αργότερα, το 2010. Απλώς η οικοπεδοποίηση και η σχετική προσέλκυση επενδύσεων πρέπει επί της ουσίας να αφορούν σε αμοιβαία μη «γκρίζες ζώνες» ερευνητικού ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών.
Πηγή: Όλγα Τάντου, Επίκαιρα 19/07-25/07/12, σελίδα 54, http://epikaira.gr
Ετικέτες
Text
2ο Master Class ''Τοποστρατηγικής και ΑΟΖ'' Γαύδος 13-16/7/2012 [video]
Στις 13 - 16 έλαβε χώρα το δεύτερο Μaster Class Τοποστρατηγικής και ΑΟΖ του Νίκου Λυγερού στη Γαύδο. Τα θέματα που αναλύθηκαν είναι:
1. Τοπολογία
2. Θεωρία γραφημάτων
3. Φασματική ανάλυση
4. Θεωρία παιγνίων
5. Στοιχεία τοποστρατηγικής
6. Διαγράμματα Voronoi και Α.Ο.Ζ.
1. Τοπολογία
2. Θεωρία γραφημάτων
3. Φασματική ανάλυση
4. Θεωρία παιγνίων
5. Στοιχεία τοποστρατηγικής
6. Διαγράμματα Voronoi και Α.Ο.Ζ.
Στις 14 Ιουλίου 2012 πραγματοποιήθηκε το πρώτο μέρος του δεύτερου κατά σειρά Master Class Τοποστρατηγικής για θέματα ΑΟΖ που πραγματοποιείται στην Ελλάδα από τον Νίκο Λυγερό.
Το Master Class (πρώτης μέρας) διάρκειας έξι ωρών παρακολούθησαν αδιαλείπτως 40 περίπου άτομα, που μετέβησαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου στο νοτιότερο άκρο της χώρας μας αλλά και της Ευρωπαϊκής ηπείρου, προκειμένου να παρακολουθήσουν το Master Class του Ν. Λυγερού και να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους σε θέματα που σχετίζονται με την ΑΟΖ και αφορούν στους κλάδους των μαθηματικών, της γεωστρατηγικής, της τοποστρατηγικής, της γεωλογίας, της νομικής αλλά και της ναυτιλίας.
Στη συνέχεια, ο κ. Χρήστος Σπανός παρουσίασε τις βέλτιστες τεχνολογικές μεθόδους για τη θαλάσσια γεώτρηση, εξόρυξη και επεξεργασία υδρογονανθράκων, καθώς και τις δυνατότητες της σύγχρονης ναυτιλίας για τη μεταφορά του υγροποιημένου και συμπιεσμένου φυσικού αερίου. Παρόντες ήταν, επίσης, ο Δήμαρχος της Γαύδου, κ. Στρατής Λαμπάκης, καθώς επίσης και ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Παν/μίου Αθηνών, κ. Απόστολος Αλεξόπουλος αλλά και αρκετοί κάτοικοι του νησιού.
(Δεύτερη μέρα) Στις 15 του μήνα ολοκληρώθηκε, μετά από εργασίες 4.30 ωρών το 2ήμερο Master Class Τοποστρατηγικής για θέματα ΑΟΖ, που ελάμβανε χώρα στο Καστρί της Γαύδου από χτες 14 Ιουλίου 2012. Ο Νίκος Λυγερός μίλησε για θέματα Τοπολογίας, Φασματική Θεωρία Γραφημάτων, Μορφοκλασματική Ανάλυση. Παρά τον εξειδικευμένο χαρακτήρα των θεμάτων, το ακροατήριο παρακολούθησε καθηλωμένο και μεγάλο ενδιαφέρον. Ο Νίκος Λυγερός θα παραμείνει με την ομάδα του μέχρι στις 16/7 στη Γαύδο και θα επισκεφτεί διάφορες περιοχές του νησιού και θα έρθει σε επαφή με τους κατοίκους της Γαύδου.
Το Master Class (πρώτης μέρας) διάρκειας έξι ωρών παρακολούθησαν αδιαλείπτως 40 περίπου άτομα, που μετέβησαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου στο νοτιότερο άκρο της χώρας μας αλλά και της Ευρωπαϊκής ηπείρου, προκειμένου να παρακολουθήσουν το Master Class του Ν. Λυγερού και να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους σε θέματα που σχετίζονται με την ΑΟΖ και αφορούν στους κλάδους των μαθηματικών, της γεωστρατηγικής, της τοποστρατηγικής, της γεωλογίας, της νομικής αλλά και της ναυτιλίας.
Στη συνέχεια, ο κ. Χρήστος Σπανός παρουσίασε τις βέλτιστες τεχνολογικές μεθόδους για τη θαλάσσια γεώτρηση, εξόρυξη και επεξεργασία υδρογονανθράκων, καθώς και τις δυνατότητες της σύγχρονης ναυτιλίας για τη μεταφορά του υγροποιημένου και συμπιεσμένου φυσικού αερίου. Παρόντες ήταν, επίσης, ο Δήμαρχος της Γαύδου, κ. Στρατής Λαμπάκης, καθώς επίσης και ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Παν/μίου Αθηνών, κ. Απόστολος Αλεξόπουλος αλλά και αρκετοί κάτοικοι του νησιού.
(Δεύτερη μέρα) Στις 15 του μήνα ολοκληρώθηκε, μετά από εργασίες 4.30 ωρών το 2ήμερο Master Class Τοποστρατηγικής για θέματα ΑΟΖ, που ελάμβανε χώρα στο Καστρί της Γαύδου από χτες 14 Ιουλίου 2012. Ο Νίκος Λυγερός μίλησε για θέματα Τοπολογίας, Φασματική Θεωρία Γραφημάτων, Μορφοκλασματική Ανάλυση. Παρά τον εξειδικευμένο χαρακτήρα των θεμάτων, το ακροατήριο παρακολούθησε καθηλωμένο και μεγάλο ενδιαφέρον. Ο Νίκος Λυγερός θα παραμείνει με την ομάδα του μέχρι στις 16/7 στη Γαύδο και θα επισκεφτεί διάφορες περιοχές του νησιού και θα έρθει σε επαφή με τους κατοίκους της Γαύδου.
Υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα για το Δημόσιο Φορέα Υδρογονανθράκων
Αφού οι περισσότεροι δεν έχουν διαβάσει, και μάλλον καταλάβει, το Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στις 10 Φεβρουαρίου 2012, αποφασίσαμε να το αναδείξουμε, για να μην ακούμε πια άσχετες απόψεις με το θέμα της ΑΟΖ. Διότι ακόμα κι αν ο καθένας πιστεύει πια πως πρέπει να γίνει η θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ, μερικοί αναρωτιούνται αν οι οικονομικές απολαβές θα καταλήξουν όντως στην Ελλάδα. Η απάντηση είναι απλή και επίσημη και είναι η ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων Α.Ε. Ο σκοπός αυτής της εταιρίας είναι ξεκάθαρος και τριπλός.
Υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια το Προεδρικό Διάταγμα «Σύσταση της Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία: “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ Α.Ε. (Ε.Δ.Ε.Υ. Α.Ε.)” – ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΥΤΗΣ».
Υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια το Προεδρικό Διάταγμα «Σύσταση της Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία: “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ Α.Ε. (Ε.Δ.Ε.Υ. Α.Ε.)” – ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΥΤΗΣ».
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα:
1. Στους σκοπούς της εταιρίας περιλαμβάνονται και:
α) Η διαχείριση για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου των αποκλειστικών δικαιωμάτων του στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις χερσαίες, υπολίμνιες και υποθαλάσσιες περιοχές, στις οποίες η Ελληνική Δημοκρατία ασκεί κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα.
β) Η διαχείριση, ο έλεγχος και η παρακολούθηση όλων των σχετικών συμβάσεων που έχουν συναφθεί στο παρελθόν από το Δημόσιο ή για λογαριασμό αυτού με τρίτους.
γ) Η διερεύνηση και αξιολόγηση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες, καθώς και ο προγραμματισμός της ανάθεσης και η επίβλεψη εργασιών διερεύνησης και αξιολόγησης του δυναμικού αυτής.
2. Η διάρκεια της Εταιρίας ορίζεται σε ενενήντα εννέα (99) έτη, ενώ το Μετοχικό της Κεφάλαιο ανέρχεται στο ποσό του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ, το οποίο καταβάλλεται από το Ελληνικό Δημόσιο με μετρητά σε τρεις ισόποσες ετήσιες δόσεις. Για το Μετοχικό Κεφάλαιο εκδίδεται μία μετοχή, ονομαστική, υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία είναι αμεταβίβαστη.
3. Η Εταιρία διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.), το οποίο αποτελείται από επτά (7) μέλη που διακρίνονται για την επιστημονική τους κατάρτιση και την επαγγελματική – διοικητική τους ικανότητα και που διαθέτουν γνώση και εμπειρία στον ενεργειακό τομέα και κατά προτίμηση στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Τις αμέσως επόμενες μέρες θα δημοσιευθεί η προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων των μελών του Δ.Σ., σύμφωνα με τον ν. 4001/2011.
Με αυτά τα δεδομένα που θα έπρεπε να είναι περισσότερο γνωστά, βλέπουμε ότι το πλαίσιο της θέσπισης της ΑΟΖ είναι απόλυτα ξεκάθαρο για τους υδρογονάνθρακες και θα ήταν καλό να είναι η βάση της οποιαδήποτε συζήτησης πάνω σε αυτό το θέμα, αλλιώς δεν έχει νόημα. Με αυτό το Προεδρικό Διάταγμα έχουμε την σύγκλιση των κομμάτων, αφού η ΑΟΖ θα είναι όντως για την πατρίδα μας.
Πηγή: http://government.gov.gr/2012/02/10/26378/, www.lygeros.org
Πηγή: http://government.gov.gr/2012/02/10/26378/, www.lygeros.org
Ετικέτες
Text