Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μέσω της ΑΟΖ

Ν. Λυγερός

Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μέσω της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης έχει αρχίσει, ενώ ακόμα περιμένουμε τη θέσπισή της από την πατρίδα μας. Πιο συγκεκριμένα, οι ξένοι παράγοντες δεν μας εξετάζουν πια μόνο και μόνο ως μία μικρή χώρα που δεν έχει καμία εμβέλεια στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι. Βλέπουν ήδη τις προοπτικές μας και αναμένουν κινήσεις που προβλέπουν. Το άνοιγμα του πλαισίου των δραστηριοτήτων της Ελλάδας μέσω της ΑΟΖ είναι τεράστιο και οι σεισμικές έρευνες έχουν δώσει μία πολύπλευρη ώθηση στο όλο εγχείρημα. Η ΑΟΖ αποτελεί την αιχμή του δόρατος της εξωτερικής μας πολιτικής που επιτέλους υπάρχει γιατί θεμελιώνεται πάνω στη θάλασσα, στο απέραντο γαλάζιο που χαρακτηρίζει τον Ελληνισμό. Η ΑΟΖ ενισχύει ένα υπόβαθρο που έχουμε εδώ και αιώνες, με έναν άκρως πρακτικό τρόπο. Η ΑΟΖ δεν είναι θεωρία ειδικών αλλά πραγματικότητα με την γεωπολιτική και την γεωστρατηγική έννοια, αφού τα θεμέλιά της είναι τοποστρατηγικά. Οι νέες σχέσεις μεταξύ κρατών που δημιουργούνται λόγω της ελληνικής ΑΟΖ είναι πολύ πιο ουσιαστικές από τις γειτονικές επαφές. Και αυτό έχει γίνει απόλυτα κατανοητό με το έργο της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τελείωσε η περίοδος με τα λόγια και τις θεωρίες, ήρθε η ώρα των πράξεων και των εφαρμογών.

N. Lygeros - La stratégie de la Z.E.E et de la Zéolithe

Nikos Lygeros: La stratégie de la Z.E.E et de la Zéolithe. Communauté hellénique, 45 rue du Père Chevrier 69007 LYON, Jeudi 27 Mars 2014.

Στο τελικό στάδιο η περιβαλλοντική συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ

Κύπρος και Ισραήλ βρίσκονται στο τελικό στάδιο για υπογραφή μια σημαντικής περιβαλλοντικής συμφωνίας μεταξύ τους, με στόχο την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από τις υπεράκτιες δραστηριότητές τους σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, που θα μπορούσαν να απειλήσουν τόσο το θαλάσσιο όσο και το παράκτιο περιβάλλον των δυο χωρών.

Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης σε ομιλία του στην εναρκτήρια σύνοδο του 3ου Ενεργειακού Συμποσίου στη Λευκωσία, με θέμα «Η Συμβολή της Κύπρου στη νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική».

Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε πως τον περασμένο Δεκέμβριο ξεκίνησε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος του Ισραήλ συζητήσεις προκειμένου να συναφθεί μια συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών «ώστε να είμαστε από κοινού σε θέση να αντιμετωπίσουμε κοινά προβλήματα από τους υδρογονάνθρακες από υπεράκτιες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να απειλήσουν τόσο το θαλάσσιο όσο και το παράκτιο περιβάλλον των χωρών μας. Και οι δύο αναγνωρίζουμε ότι έχουμε κοινά συμφέροντα και η συνεργασία είναι απαραίτητη».

«Έχοντας λάβει την πολιτική απόφαση να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο διάλογο που θα οδηγήσει σε συμφωνία μεταξύ των χωρών μας, τεχνοκράτες και από τις δύο πλευρές άρχισαν άμεσα συζητήσεις και είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι οι περισσότερες λεπτομέρειες έχουν συμφωνηθεί και είμαστε στα τελικά στάδια για υπογραφή αυτής της τόσο σημαντικής περιβαλλοντικής συμφωνίας με το Ισραήλ», ανέφερε.

Ο κ. Κουγιάλης είπε πως «επειδή πιστεύουμε ότι μια τέτοια συμφωνία δεν πρέπει να είναι ασαφής και να έχει μόνο πολιτική αξία, αλλά να είναι συγκεκριμένη και προσανατολισμένη προς τη δράση, διασφαλίσαμε ότι μέσο αυτής θα συνταχτεί ένα πολύ λεπτομερές σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από υδρογονάνθρακες».

Ανέφερε πως η συμφωνία αυτή είναι μόνο το σημείο εκκίνησης. «Η πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε οι άλλες γειτονικές μας χώρες να συμμετάσχουν στη συμφωνία αυτή ή τουλάχιστον να υπογράψουμε ξεχωριστές συμφωνίες μαζί τους, και έτσι να εξασφαλιστεί ότι πιθανά ατυχήματα ρύπανσης από υπεράκτιες δραστηριότητες θα αντιμετωπίζονται πλήρως», υπογράμμισε.

«Φιλοδοξία μας είναι να ενεργήσουμε ως συνδετικός κρίκος στη διαμόρφωση μιας ενιαίας περιφερειακής συμφωνίας με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, και ως εκ τούτου, Κύπρος να μπει στο χάρτη ως Κέντρο για περιφερειακή συνεργασία στην καταπολέμηση της ρύπανσης από υδρογονάνθρακες από υπεράκτιες δραστηριότητες».

Είπε εξάλλου πως κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη η Ελλάδα εκδήλωσε το ενδιαφέρον της να είναι μέρος μιας τέτοιας περιφερειακής συνεργασίας και ταυτόχρονα να βοηθήσει στη διεύρυνσή της.

Είπε πως αυτή η συγκυρία αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία αυτή τη στιγμή που η Ελλάδα προεδρεύει της ΕΕ για να προωθηθεί μια τέτοια πολιτική που θα είναι προς όφελος όλων μας. Αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, σημείωσε.

«Αυτό δεν είναι εύκολο εγχείρημα και η πολιτική αναταραχή στην περιοχή μπορεί να μην βοηθά τόσο πολύ. Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι και η ισχυρή πεποίθησή μας ότι μόνο μέσω της περιφερειακής συνεργασίας περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η θαλάσσια ρύπανση, μπορεί να αντιμετωπιστούν με επιτυχία, ενισχύει την αποφασιστικότητα και τη δέσμευσή μας», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «το διεθνές ενδιαφέρον που πρόσφατα εξέφρασε τόσο από την ΕΕ όσο και άλλες σημαντικές χώρες για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, διότι το περιβάλλον δεν αναγνωρίζει εθνότητες, σύνορα ή στρατιωτικές συγκρούσεις».

Ο κ. Κουγιάλης σημείωσε πως η ανακάλυψη υδρογονανθράκων δημιουργεί και ευθύνες για την προστασία της Μεσογείου από τη ρύπανση.

«Για να εξασφαλιστεί αυτό όλες οι χώρες της Μεσογείου, και ιδίως εκείνες που ασχολούνται με την υπεράκτια εξερεύνηση υδρογονανθράκων, πρέπει να θεσμοθετήσουν τις κατάλληλες περιβαλλοντικές στρατηγικές που να καλύπτουν όλο τα φάσμα των δραστηριοτήτων της εκμετάλλευσης τους, από την αρχική έρευνα, την παραγωγή και την οριστική αποξήλωση των εγκαταστάσεων», ανέφερε, σημειώνοντας πως υπάρχει ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Υπογράμμισε πως «η Κύπρος θεωρεί επιτακτική ανάγκη την περιφερειακή συνεργασία για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης από υδρογονάνθρακες, που εύκολα θα μπορούσε να είναι πέρα από τις τεχνικές και επιχειρησιακές δυνατότητες της κάθε χώρας ξεχωριστά».

Το περιβάλλον είναι ένας πυλώνας που η Κύπρος μπορεί να αναδειχθεί ως πόλος σταθερότητας για μια ευρύτερη περιφερειακή συνοχή, επεσήμανε.

Σημείωσε πως «η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων, ωστόσο, μπορεί να μετατραπεί σε κατάρα, αν τα έθνη που εμπλέκονται δεν έχουν τη σοφία να τους εκμεταλλευτούν σεβόμενα τις φιλοδοξίες των γειτόνων τους αλλά και το κοινό θαλάσσιο περιβάλλον».

Επεσήμανε πως «αναπόσπαστο μέρος των προσπαθειών μας για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων είναι και η εξασφάλιση ότι η Μεσόγειος, την αξία της όποιας όλοι γνωρίζουμε, παραμένει ένα μοναδικό περιβάλλον με τη βιοποικιλότητα που τη χαρακτηρίζει, για τις επόμενες γενιές».

Σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευθεί να προωθήσει την περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ασφάλειας, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε πως «η Κύπρος και το Υπουργείο μου είναι υπέρμαχος της πολιτικής αυτής και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να λειτουργήσει ως καταλύτης για να επιτευχθεί αυτή η περιφερειακή συνεργασία, με άξονα το περιβάλλον, η οποία χωρίς αμφιβολία, είναι προς όφελος όλων των λαών της Ανατολικής Μεσόγειου, για τη διασφάλιση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, την ασφάλειας και της ειρήνης".

Κύπρος – Ισραήλ – Ελλάδα: ''H ελπίδα τροφοδοσίας της ΕΕ''

Την πεποίθηση ότι Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα μπορούν να αποτελέσουν τη νέα ελπίδα τροφοδοσίας της Ευρώπης, εξέφρασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γιάννης Μανιάτης.

Σε χαιρετισμό του στο 3ο Ενεργειακό Συμπόσιο, στη Λευκωσία, ο Έλληνας Υπουργός παρέθεσε στοιχεία για την εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με τα οποία εισάγει 60% του φυσικού αερίου, 80% του πετρελαίου και 50% του άνθρακα που καταναλώνει. Μέχρι το 2035, πρόσθεσε, θα αυξηθεί αυτή η εξάρτηση σε πάνω του 80% όσον αφορά στο φυσικό αέριο και 90% όσον αφορά το πετρέλαιο.

Άρα, σημείωσε, «έχει απόλυτο νόημα η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ελλάδα να αποτελέσουν τη νέα ελπίδα τροφοδοσίας της Ευρώπης». Αυτό, είπε, «εμείς το έχουμε συνειδητοποιήσει», προσθέτοντας ότι «η δουλειά μας τώρα είναι να πείσουμε τους εταίρους αυτή την ελπίδα να την βοηθήσουν γίνει πραγματικότητα». Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, κάτι τέτοιο «δεν γίνεται μόνο με ευχολόγια αλλά και με τη διάθεση πιστώσεων». Και αυτό, ανέφερε, «πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να το κάνουμε πράξη στα διάφορα χρηματοπιστωτικά φόρα της ΕΕ».

Ο Έλληνας Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι το 2012 η ΕΕ πλήρωσε 400 δισ. ευρώ, το 3,1% του ΑΕΠ της ΈΕ για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αν, είπε, προσθέσουμε τον άνθρακα, το ποσό ανέρχεται σε 546 δισ. ευρώ το χρόνο. «Για κάθε Ευρωπαίο πολίτη έχουμε ένα κόστος περίπου 1.300 ευρώ το χρόνο για εισαγωγή από τρίτες χώρες ενεργειακών αγαθών». Αυτό, σημείωσε, «δεν μπορεί παρά να αποτελεί κορυφαία επιλογή των κρατών μελών».

Επιτέλους, ανέφερε ο κ. Μανιάτης, «η ΕΕ κατάλαβε ότι η ενέργεια, η ανεξαρτησία της, η αυτοδυναμία της, η σωφροσύνη με την οποία οφείλει να διαχειρίζεται τα ενεργειακά της αγαθά είναι ένα ζήτημα πρώτης πολιτικής προτεραιότητας, ίδιας, ίσως και σπουδαιότερης από τη νομισματική ένωση, την τραπεζική ένωση και τις άλλες πολιτικές».

Αναφορά έκανε στο γεγονός ότι οι αρχηγοί κρατών μελών της ΕΕ στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «έβαλαν το ζήτημα της ενέργειας στο σκληρό πυρήνα αποφάσεων». Η μείωση των τιμών ηλεκτρισμού στα νοικοκυριά, κυρίως τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι ενεργειακές υποδομές αποτελούν πια το κορυφαίο ζήτημα με το οποίο ασχολούνται οι πολιτικές ελίτ και των 28 κρατών μελών. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή η συνειδητοποίηση «θα φέρει καλά για τους λαούς όλων των χωρών».

Όσον αφορά στην πρόταση της Επιτροπής για τις επιλογές της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια, είπε ότι υπάρχουν διιστάμενες απόψεις μεταξύ των κρατών μελών, με κάποια να θεωρούν πολύ φιλόδοξους τους στόχους και άλλα να μην τους θεωρούν αρκετά φιλόδοξους. Η αλήθεια, πρόσθεσε, είναι κάπου στο μέσο.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες της ελληνικής Κυβέρνηση λέγοντας ότι μέχρι το 2030 η Ελλάδα θέλει το 100% των καταναλωτών να έχει «smart metres», έξυπνους μετρητές και το 100% των νησιών της Ελλάδας να έχει συνδεθεί ηπειρωτικό σύστημα. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα πληρώνει 900 εκ. ευρώ το χρόνο για να καταναλώσει μαζούτ προκειμένου να τροφοδοτήσει με ηλεκτρισμό τα νησιά της. Παράλληλα, μίλησε για στόχο της Ελλάδας για ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, αυτό της εξοικονόμησης ενέργειας, που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα δώσει μια νέα πνοή στον κατασκευαστικό τομέα.

Μίλησε για θετικές εξελίξεις όσον αφορά στα ενεργειακά στην Ελλάδα, ενημερώνοντας, μεταξύ άλλων, για την έναρξη υλοποίησης του αγωγού TAP από την Κασπία και στην πρόθεση δημιουργίας ακόμη δύο κάθετων αγωγών επιτυγχάνοντας έτσι ένα οριζόντιο άξονα τροφοδοσίας.

Σε αναφορά του στη δημιουργία του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό και στη δημιουργία αγωγού από τα κυπριακά κοιτάσματα μέσω Ελλάδας, εξέφρασε τη θέση ότι πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές και οι δύο επιλογές να αξιολογηθούν από πλευράς κόστους και ενεργειακής ασφάλειας.

Ο τερματικός σταθμός υγροποίησης στο Βασιλικό θα σημαίνει ότι θα διανέμεται φυσικό αέριο εντός της Ένωσης, αλλά και στην Ασία, είπε, προσθέτοντας ότι όσον αφορά την εναλλακτική λύση γίνεται μελέτη τεχνικής σκοπιμότητας. Προκαταρκτική μελέτη υποδεικνύει ότι αγωγός που αρχίζει από τα υπεράκτια κοιτάσματα της Κύπρου καταλήγει στις αγορές της Ένωσης μέσω της Ελλάδας είναι απόλυτα εφικτός τεχνικά.

Nέες διαβουλεύσεις Ελλάδας και Κύπρου με Αίγυπτο για την ΑΟΖ

Nέες διαβουλεύσεις Ελλάδας και Κύπρου με Αίγυπτο για την ΑΟΖ.
Στο πλαίσιο τήρησης της τακτικής διεξαγωγής, του μηχανισμού τριμερών διαβουλεύσεων, που έχει ορισθεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, ο Πρέσβης Hatem Seif El-Nasr, Βοηθός ΥΠΕΞ για Ευρωπαϊκά Θέματα, θα διεξάγει νέο κύκλο πολιτικών τριμερών διαβουλεύσεων στην Αθήνα, στο επίπεδο Βοηθών ΥΠΕΞ.

Ο Seif El-Nasr επεσήμανε ότι οι συνομιλίες στοχεύουν στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών, στους διάφορους τομείς και στην προώθηση της κοινής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου της εξέτασης δημιουργίας κοινών επιχειρησιακών έργων, γεγονός που θα αποφέρει ωφέλειες και στις τρεις χώρες και θα συμβάλλει στην εμβάθυνση των μεταξύ τους οικονομικών δεσμών. Επιπρόσθετα, θα ανταλλαγούν απόψεις σχετικά με τα διάφορα περιφερειακά και διεθνή θέματα και ο συντονισμός των σχετικών θέσεων.

Ο Seif El-Nasr διευκρίνισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι από τις πιο υποστηρικτικές χώρες στον κύκλο της Ε.Ε., προς τις επιλογές και τις προσδοκίες του Αιγυπτιακού λαού, που εξέφρασε στην Επανάσταση του περασμένου Ιουνίου. Οι δύο αυτές φίλες χώρες διαβεβαίωσαν την υποστήριξή τους, προς το Αιγυπτιακό Κράτος, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Οδικού Χάρτη και της αντιμετώπισης της Τρομοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι οι διαβουλεύσεις αποτελούν σημαντική ευκαιρία για να συνεχισθεί η επικοινωνία και ο συντονισμός με τις δύο αυτές χώρες, υπό το πρίσμα των υποστηρικτικών τους στάσεων για την ενίσχυση της Ευρώ-Αιγυπτιακής συνεργασίας, κατά το πρώτο ήμισυ του τρέχοντος έτους.

Ο Βοηθός ΥΠΕΞ Ευρωπαϊκών Υποθέσεων προσέθεσε ότι οι τρείς χώρες είναι πρόθυμες να αξιοποιήσουν το απόθεμα των ιστορικών τους σχέσεων, προκειμένου να προωθήσουν τους διάφορους τομείς συνεργασίας.

Το γεγονός αυτό εκφράσθηκε με την εντατικοποίηση των επισκέψεων υψηλών Αξιωματούχων, με κυριότερες την επίσκεψη Αιγυπτίου Προέδρου στην Ελλάδα, στις 20 του περασμένου Ιανουαρίου, την επίσκεψη του Κυπρίου Προέδρου στο Κάιρο, το Δεκέμβριο του 2013, καθώς και την επίσκεψη του Αιγυπτίου Υπουργού Πετρελαίων στην Κύπρο τον Φεβρουάριο του 2014, για ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

Σημείωσε επίσης, ότι στις 26 του τρέχοντος Μαρτίου, θα φιλοξενηθεί στο Κάιρο νέος κύκλος τεχνικών διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου, για συζήτηση της οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που θα συμβάλλει στην μεγιστοποίηση της κοινής εκμετάλλευσης των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή της Μεσογείου.

Ο Seif El-Nasr αναφέρθηκε επίσης και στον πρώτο κύκλο του μηχανισμού τριμερών διαβουλεύσεων, σε επίπεδο Βοηθών ΥΠΕΞ, που φιλοξένησε το Κάιρο τον περασμένο Νοέμβριο, μηχανισμό που αποτελεί ιδιοφυή μέθοδο συνεργασίας, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Αιγυπτίου ΥΠΕΞ, σε συντονισμό με τον Έλληνα και τον Κύπριο ομόλογό του τον Σεπτέμβριο του 2013.

Υπογράμμισε επίσης ότι οι διαβουλεύσεις είχαν διεξαχθεί σε φιλικό κλίμα που αντανακλούσε το βάθος των σχέσεων και των κοινών δεσμών, κατά τις οποίες συμφωνήθηκε ο συντονισμός της τριμερούς συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού. Συζητήθηκε επίσης η δημιουργία κοινών οικονομικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Ένωσης για την Μεσόγειο, όπου προτάθηκαν συγκεκριμένα σχέδια για μελέτη από τις αρμόδιους φορείς των τριών χωρών.

1,5 δισ. βαρέλια πετρέλαιο μόνο στο «12» $150 δισ. η αξία του πετρελαίου - $65 δισ. το μερίδιο της Κύπρου

Λευκωσία: Τα λεπτομερή τρισδιάστατα σεισμογραφικά δεδομένα δείχνουν κοιτάσματα πετρελαίου της τάξης του 1,5 δισ. βαρελιών (ΜΜΒοe) στο τεμάχιο «12» (1,496 δισ. κατ’ ακρίβεια), ανακοίνωσε χθες με πρωτοφανή ακρίβεια για τέτοιες παρουσιάσεις ηNoble Energy στις ΗΠΑ, στους αναλυτές των μεγαλύτερων τραπεζικών και επενδυτικών οίκων του κόσμου, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Φ».

Μάλιστα, χαρακτηρίζει τις ποσότητες αυτές ως «ακαθάριστα χωρίς κίνδυνο μέσα αποθέματα» (Gross Unrisked Mean Resources). Άλλες τόσες περίπου ποσότητες πετρελαίου βρίσκει κάτω από το κοίτασμα φυσικού αερίου στο ισραηλινό Λεβιάθαν.

Με μέση τιμή $100 ανά βαρέλι, αυτό σημαίνει συνολική αξία πετρελαίου της τάξης του 150 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα δικαιώματα της Κύπρου αναιρουμένων των δαπανών εξόρυξης και εκμετάλλευσης, είναι με συντηρητικούς υπολογισμούς της τάξης των 65 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χθεσινή παρουσίαση των δεδομένων στους διεθνείς αναλυτές του κλάδου, η Noble Energy, αναφέρεται σε «μεσοζωικό πετρέλαιο», το οποίο όπως εξηγεί ο Σόλων Κασίνης στον οποίο απευθυνθήκαμε, πρόκειται για χαρακτηρισμό της γεωλογικής ηλικίας του πετρελαίου και που σημαίνει ότι πρόκειται για πολύ καλής ποιότητας πετρέλαιο.

Στη σχεδόν τρίωρη παρουσίαση, στην παρουσία όλων των υψηλόβαθμων στελεχών της, για τα θέματα οικονομικών δεδομένων της Noble και των αναπτύξεων που προχωρά παγκόσμια, η Κύπρος είχε ιδιαίτερη θέση, κάτι που προέβλεψε χθες ο «Φ», αφού επίκειται διαγωνισμός για διάθεση του 30% των δικαιωμάτων της Noble στο «12».

Συνολικά, η Noble ανέφερε χθες ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις για βαθύτερο, θερμογόνο σύστημα πετρελαίου».

Παράλληλα, σε τυπικό αλλά αποκαλυπτικό χάρτη που περιέλαβε στην παρουσίαση, καταγράφονται στο τεμάχιο «12» ουσιαστικά τα τουλάχιστον πέντε συστήματα με μεσοζωικό πετρέλαιο που συμπληρώνουν την ποσότητα των 1,5 δισ. βαρελιών, εκ των οποίων το ένα στο κοίτασμα «Αφροδίτη», κάτω από το φυσικό αέριο. Παράλληλα, παρουσιάζονται ακόμα δύο μεγάλες περιοχές με μιοκαινικούς υδρογονάνθρακες, που ερμηνεύονται από τους ειδικούς ως κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Ακόμα, η επιβεβαίωση της ύπαρξης σημαντικών κοιτασμάτων πετρελαίου, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να βρεθούν σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και σε άλλα τεμάχια, ειδικότερα στα «10» και «11» όπου από τις πρώτες μη πλήρεις σεισμογραφικές έρευνες της περιόδου 2004-2008 υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις για τέτοια κοιτάσματα.

Όπως αποκάλυψε χθες ο «Φ», τα κοιτάσματα πετρελαίου βρίσκονται σε βάθος 7.500 μέτρων περίπου, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται ειδικά εξελιγμένα γεωτρύπανα για επιτυχείς και ασφαλείς γεωτρήσεις. Η Noble Energy, αναμένει το επόμενο διάστημα να παραλάβει το νεότευκτο γεωτρύπανο Atwood Advantage, που έχει δυνατότητα γεωτρήσεων σε τέτοια βάθη, για να προχωρήσει σε έρευνες.

Να σημειωθεί ότι στη χθεσινή παρουσίαση της Noble, γίνεται αναφορά και στο φυσικό αέριο, στις διεργασίες που γίνονται για τερματικό στο Βασιλικό, με δυνατότητα τριών γραμμών παραγωγής εκ των οποίων η μια αφορά την ίδια, με δυνατότητα εξαγωγών 5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως. Προβλέπονται νέες γεωτρήσεις στο «12» -για φυσικό αέριο- κατά τον Οκτώβριο του 2014 και μετά το καλοκαίρι του 2017 και στο τέλος 2018 και νέα αμέσως μετά στις αρχές του 2019, ενώ στα μέσα του 2019 προβλέπεται παραγωγή φυσικού αερίου.

Επίσης σημειώνεται ότι είναι ιδιαίτερα θετικά τα αποτελέσματα ροής, ενώ ουσιαστικό στοιχείο είναι και το ότι το Ισραήλ, με περισσότερες ποσότητες και κοιτάσματα, επιτρέπει 40% εξαγωγές, ενώ η Κύπρος σχεδόν 100% εξαγωγές. Κάτι που κάνει -οικονομικά και εμπορικά- την Κύπρο ιδιαίτερα σημαντική και για τις εμπλεκόμενες εταιρείες που επιδιώκουν σύντομη ρευστοποίηση.

Επίσης, η Noble θεωρεί ως κύριο σχεδιασμό εξαγωγών του Κυπριακού φυσικού αερίου το τερματικό στο Βασιλικό, ωστόσο αφήνει και ανοικτό το ενδεχόμενο υγροποίησης μέσω των τερματικών της Αιγύπτου. Για το φυσικό αέριο του Ισραήλ, επίσης κύρια κατεύθυνση είναι οι εξαγωγές μέσω Βασιλικού, ωστόσο παραμένουν ανοικτά τα ενδεχόμενα εξαγωγών μέσω Ισραήλ αλλά και κάποιων ποσοτήτων με αγωγό μέσω Τουρκίας σε επόμενο στάδιο.

Γ.Λακκοτρύπης: Καλές οι προοπτικές

Την Άνοιξη του 2014 θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το ενδεχόμενο ύπαρξης πετρελαίου στο οικόπεδο «12», δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ από τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιεί επαφές, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης ερωτηθείς για τις αποκαλύψεις του «Φ».

«Η πρόβλεψη για φυσικό αέριο σταδιακά επιβεβαιώνεται, συνεπώς μπορεί κάποιος εύλογα να συμπεράνει ότι οι προοπτικές ύπαρξης και πετρελαίου είναι καλές. Το καλοκαίρι του 2013 η Noble ολοκλήρωσε τρισδιάστατες έρευνες στο οικόπεδο 12, τα ευρήματα των οποίων αναλύονται και θα γίνουν γνωστά την Άνοιξη του 2014», επισήμανε ο υπουργός.

Όπως έγραψε χθες ο «Φ» η ολοκλήρωση της μελέτης των σεισμογραφικών δεδομένων προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο.

Τις αποκαλύψεις του «Φ» για σημαντικές ποσότητες πετρελαίου στο «12» σχολίασαν χθες με ανακοινώσεις τους το Κίνημα Οικολόγων και η Συμμαχία Πολιτών.

Το Κίνημα Οικολόγων επισημαίνει ότι οι πληροφορίες για ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στο οικόπεδο Αφροδίτη, έρχονται να αναπτερώσουν τις ελπίδες για τη σημασία του φυσικού πλούτου της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών από την πλευρά του, ζητά από την κυβέρνηση να βρει τρόπους να επισπεύσει τις διαδικασίες των εταιρειών, έτσι ώστε να προκύψουν το ταχύτερο δυνατό έσοδα από την εκμετάλλευση του πετρελαίου της κυπριακής ΑΟΖ.

Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες

Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
<<Εγώ θα ήθελα να πω ότι για το θέμα της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας, λήφθηκε μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση η οποία υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη χάνει έδαφος σε αυτό τον τομέα κι ότι οφείλουμε να αντιστρέψουμε την τάση. Οι επισημάνσεις που έγιναν και τα μέτρα τα οποία προωθούνται, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επωφεληθεί ιδιαίτερα, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μείωση του κόστους συνολικά, ιδιαίτερα, όμως, θα έλεγα, του ενεργειακού κόστους και της φορολογίας. Καθώς, και φωτογράφισε και τη σημασία -την τεράστια- της έρευνας και της καινοτομίας. Και το θέμα είναι ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα της Ελληνικής Προεδρίας, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και από το ότι το Μάιο, στο Συμβούλιο υπουργών Ανταγωνιστικότητας στην Αθήνα, θα είναι το θέμα αυτό, το κυρίως ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί και θα είναι αφιερωμένο στη συνέχεια, στη συνέχιση καλύτερα, της σημερινής Συνόδου.

Για το θέμα της ενέργειας, εγώ επεσήμανα ότι η κρίση στην Ουκρανία ακριβώς, υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να διαφοροποιήσει τις πηγές του εφοδιασμού της σε ενέργεια. Κι ότι πολύ περισσότερο πρέπει να αναπτύξει τις δικές της ενεργειακές πηγές. Πράγμα που δίνει μια ιδιαίτερη σημασία σε τρία ζητήματα: στην διερεύνηση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, στη στήριξη των χωρών-μελών της Ευρώπης να αναπτύξουν τις δικές τους ενεργειακές πηγές και στους εναλλακτικούς δρόμους ενεργειακού εφοδιασμού και από χερσαίους και θαλάσσιους αγωγούς.

Επομένως, υπάρχει το τρίγωνο Ευρώπη -της Ευρώπης πλέον, που το κοιτάει, το παρακολουθεί και η Ευρώπη απολύτως για το δικό της το συμφέρον- που λέγεται Ελλάδα- Κύπρος- Ισραήλ κοιτάσματα- που δημιουργεί ένα τεράστιο ενδιαφέρον για την ενεργειακή αποδοτικότητα, τον ενεργειακό εφοδιασμό, αν θέλετε, ολόκληρης της Ευρώπης.

Και μια τελική παρατήρηση θέλω να σας κάνω: όλα αυτά μπορείτε να τα βλέπετε σαν ψηφίδες ενός ψηφιδωτού, αν θέλετε σαν κομμάτια ενός πάζλ. Μπορεί το καθένα από τα κομμάτια που σας είπα να μη δείχνει πολλά πράγματα αλλά όταν μπουν όλα στη θέση τους δημιουργείται μια ολόκληρη εικόνα. Κατά τη διάρκεια αυτών των δυόμιση, τριών σχεδόν μηνών που έχουμε την Ελληνική Προεδρία μπήκαν πολλά πράγματα στη θέση τους. Ενισχύθηκε η εικόνα μας στην Ευρώπη, ενισχύθηκε η εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιστεύω ότι αυτό το πιστώνεται απολύτως και η Ελλάδα και η Ευρώπη.>>

Ν. Λυγερός - ENA CHANNEL. Απόσπασμα από την διάλεξη: ΑΟΖ, Ζεόλιθος και Καινοτομία

ΑΟΖ, Ζεόλιθος και Καινοτομία, ENA CHANNEL Καβάλα.
Νίκος Λυγερός - ENA CHANNEL GREECE. Απόσπασμα από την διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: ''ΑΟΖ, Ζεόλιθος και Καινοτομία''. Φουαγιέ του Μεγάλου Αμφιθεάτρου του ΤΕΙ ΑΜΘ. Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο KavalaPress

Συνέντευξη του Νι. Λυγερου στο KavalaPress.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο KavalaPress στις 21/3/2014.

Ρομπάι: Σχέδιο για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταρτίσει τον Ιούνιο ένα σχέδιο δράσης με στόχο να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση, κυρίως από την Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι.

«Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης τον Ιούνιο», δήλωσε ο Ρομπάι μετά το πέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει «να επιταχύνουμε για να μειώσουμε την εξάρτηση (της Ευρώπης), κυρίως από τη Ρωσία».

Όπων αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ρομπάι σημείωσε ότι αυτό το θέμα είναι «ιδιαίτερα επίκαιρο στο τρέχων πλαίσιο» και πρόσθεσε ότι αν η ΕΕ δεν δράσει, η εξάρτησή της από το εξωτερικό όσον αφορά το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θα φτάσει το 80% το 2035.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς για να μειώσει την εξάρτηση αυτή», είπε ο πρόεδρος της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία καλύπτουν το 27% της κατανάλωσης της ΕΕ.

Μεταξύ των λύσεων στις οποίες αναφέρθηκε ο Ρομπάι περιλαμβάνονται η μείωση της κατανάλωσης, η διαφοροποίηση των πηγών, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι καλύτερες διασυνδέσεις στην Ευρώπη, αλλά και η αγορά σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ.

Σε αυτή την τελευταία επιλογή αναφέρθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ η οποία δήλωσε ότι η εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ ενδέχεται να είναι μια επιλογή για την Ευρώπη.

Εξάλλου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε ότι «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο».

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: «ΑΟΖ, Ζεόλιθος και Καινοτομία»

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: «ΑΟΖ, Ζεόλιθος και Καινοτομία».
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "ΑΟΖ, Ζεόλιθος και Καινοτομία". Φουαγιέ του Μεγάλου Αμφιθεάτρου του ΤΕΙ ΑΜΘ. Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο ράδιο Καβάλα 18/03/2014

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο ράδιο Καβάλα 18/03/2014.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ράδιο Καβάλα 18/03/2014.

«Επανάσταση» από μέθοδο μετατροπής φυσικού αερίου σε πετρέλαιο

Τζούπιτερ, Φλόριντα

Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν μια νέα πιο απλή, πιο φθηνή και πιο φιλική για το περιβάλλον μέθοδο βιομηχανικής μετατροπής του φυσικού αερίου σε υγρά καύσιμα και άλλα χημικά παράγωγα. Η ανακάλυψη μπορεί μελλοντικά να παίξει καταλυτικό ρόλο για την απεξάρτηση από τα παράγωγα του πετρελαίου.


Το εμπόδιο

Σχεδόν οποιοδήποτε υγρό καύσιμο ή χημικό παράγωγο που παράγεται από την επεξεργασία του πετρελαίου, είναι επίσης δυνατό να προκύψει και από το φυσικό αέριο. Αυτό όμως δεν γίνεται μέχρι σήμερα, επειδή με την υπάρχουσα τεχνολογία το κόστος μετατροπής του αερίου είναι πολύ υψηλό, με συνέπεια τα παράγωγα του αερίου να μην είναι καθόλου ανταγωνιστικά σε σχέση με τα πολύ φθηνότερα παράγωγα του πετρελαίου.

Το μεθάνιο κυρίως, καθώς επίσης το αιθάνιο και το προπάνιο, είναι τα βασικά συστατικά του φυσικού αερίου. Όλα ανήκουν στην κατηγορία των απλών υδρογονανθράκων που λέγονται αλκάνια, η μετατροπή των οποίων όμως σε βενζίνη και πετρέλαιο ντίζελ ή σε άλλα χρήσιμα για τη χημική βιομηχανία παράγωγα όπως οι ολεφίνες (ή αλκένια), έχει αποδειχτεί σχεδόν απαγορευτική υπόθεση από άποψη κόστους με βάση τις υπάρχουσες τεχνολογίες.

Ομως η νέα «έξυπνη» τεχνολογία μετατροπής του αερίου φιλοδοξεί να ανατρέψει ακριβώς αυτή την ισορροπία υπέρ του πετρελαίου. Η ανακάλυψη έρχεται σε μια εποχή που όλες οι χώρες αναζητούν εναλλακτικές φθηνές και καθαρές ενεργειακές πηγές, ενώ ειδικότερα στις ΗΠΑ (τον κορυφαίο πλέον παραγωγό αερίου διεθνώς) η παραγωγή αερίου έχει εκτιναχθεί χάρη και στη νέα -επίμαχη- τεχνική της υδραυλικής ρωγμάτωσης


Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή χημείας Ρόι Περιάνα, διευθυντή του Κέντρου Ενέργειας και Υλικών του Ινστιτούτου Ερευνών Scripps ανέπτυξαν μια νέα διαδικασία που όπως υποστηρίζουν είναι λιγότερο πολύπλοκη από τις συμβατικές μεθόδους, ενώ χρησιμοποιεί πολύ λιγότερη θερμότητα (άρα είναι λιγότερο ενεργοβόρα), καθώς και υλικά χαμηλού κόστους.

Προς το παρόν, η καινοτομική τεχνολογία δεν είναι έτοιμη για άμεση εφαρμογή στην παραγωγή και για εμπορική αξιοποίηση, καθώς απαιτούνται νέες έρευνες και βελτιώσεις της. Όμως -αν όλα πάνε καλά- εκτιμάται ότι η τεχνική θα μπορεί να είναι έτοιμη για πρακτική εφαρμογή σε τρία χρόνια και το πρώτο πιλοτικό εργοστάσιο να κατασκευαστεί μετά από ένα ακόμη έτος.



Τα οφέλη

Ο Ρόι Περιάνα δεν δίστασε να δηλώσει -ίσως με υπερβολική αισιοδοξία- ότι η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να φέρει πραγματική ενεργειακή επανάσταση, μεταμορφώνοντας σταδιακά την παγκόσμια οικονομία από μία οικονομία του πετρελαίου σε μια οικονομία του φυσικού αερίου. «Αυτό θα αύξανε την ενεργειακή ασφάλεια και θα ευνοούσε τη βιωσιμότητα, καθώς το φυσικό αέριο είναι πιο καθαρό από το πετρέλαιο και τον άνθρακα», υποστηρίζει ο ερευνητής. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».

Όσο πάντως κι αν ακούγεται υπεραισιόδοξο, με δεδομένη και την τρέχουσα κρίση στην Κριμαία, που τείνει να αναβιώσει τον «Ψυχρό Πόλεμο», ο γεωπολιτικός ρόλος του αερίου αναβαθμίζεται και οι δυτικές χώρες ήδη αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο.

Forbes: Εκτενής ανάλυση για τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας

Ο ρόλος της Ελλάδας στο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται στην περιοχή απασχολεί εκτενές άρθρο του αμερικανικού περιοδικού Forbes, στη διαδικτυακή του έκδοση. «Όσο καιρό η Ευρώπη ασχολείτο με το τι πρόκειται να συμβεί αν η Ρωσία αποφάσιζε να κλείσει την βαλβίδα παροχής φυσικού αερίου, η Αθήνα φαίνεται ότι αποφάσισε πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να προωθήσει ένα νέο ενεργειακό ρόλο», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Με τίτλο «Η Ελλάδα θέλει να διαδραματίσει νέο ενεργειακό ρόλο», ο συγγραφέας του άρθρου, Christopher Coates, αναφέρει ότι το «ελληνικό υπουργείο Ενέργειας προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει στις ευρωπαϊκές αγορές περίπου 8 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου από θαλάσσιες περιοχές, που ελέγχονται από την Κύπρο και το Ισραήλ».

Ο αρθρογράφος επικαλείται στοιχεία του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με τα οποία, ο αγωγός IGI-Poseidon θα συνδέει το ισραηλινό οικόπεδο Leviathan με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας και διαχειριστές θα είναι η ιταλική Edison και η ελληνική ΔΕΠΑ.

Στη Λάρνακα η ENI με Medserv - Καραμοντάνη

Λάρνακα: Συμφωνία με την Medserv (Κύπρου) Λτδ (κοινοπραξία μεταξύ της Medserv: 80%, της Μάλτας και του κυπριακού επιχειρηματικού ομίλου Καραμοντάνη: 20%) υπέγραψε χθες η ιταλική ΕΝΙ, αναθέτοντας στη μαλτεζο-κυπριακή εταιρεία την εξυπηρέτηση των υπεράκτιων δραστηριοτήτων της για τα τεμάχια 2, 3 και 9 των οποίων έχει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Medserv, πλέον η ανατολική Μεσόγειος μετατρέπεται σε κύρια πηγή εσόδων για την εταιρεία, μετά και την επιλογή της δικής της πρότασης για παροχή επίγειας βάσης επιχειρησιακής υποστήριξης από τον ιταλικό κολοσσό στις δραστηριότητες έρευνας για τα κοιτάσματα.

Η σύμβαση που υπογράφτηκε είναι τριετής με δυνατότητα παράτασης για δύο επιπλέον χρόνια. Η αξία της σύμβασης «ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας την Ανατολική Μεσόγειο επί του παρόντος κύρια πηγή εισοδήματος για τη Medserv», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση. Η εταιρεία της Μάλτας σημειώνει ότι αντιμετώπισε προβλήματα λόγω των πολιτικών ανακατατάξεων και ταραχών στη Βόρεια Αφρική, κάτι που τώρα αντισταθμίζεται με τη συμφωνίας της με την ΕΝΙ και τη δραστηριότητά της στην Κύπρο.

«Η σύμβαση ξεκινά την 1η Ιουνίου και θα διεξαχθεί από νέα βάση της εταιρείας, στη Λάρνακα. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα περιλαμβάνουν υποστήριξη, διοικητική μέριμνα, όπως και υπηρεσίες αποθήκευσης σωλήνων, γεωτρητικού εξοπλισμού, αποθήκευση και διαχείριση αποβλήτων, παροχή εξειδικευμένων κοντέινερ για υπεράκτιες εργασίες και άλλες βοηθητικές υπηρεσίες», αναφέρει η Medserv. Όπως επίσης αναφέρεται, «η Medserv το 2013 έλαβε άδεια να επιχειρεί και έξω από το λιμάνι της Λάρνακας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως η Αρχή Λιμένων έχει, από τον Οκτώβριο του 2013, παραχωρήσει άδειες και χώρους στο λιμάνι Λάρνακας για ανάπτυξη δραστηριοτήτων υδρογοναθράκων σε δύο εταιρείες και συγκεκριμένα, 33.750 τετρ. μέτρα γης στη Medserv (Κύπρου) και 37.500 τετρ. μέτρα γης και 600 τετρ. μέτρα αποθήκες στην Gulf Agency Co (Κύπρου).

Πάντως, η Κυβέρνηση βρίσκεται ταυτόχρονα σε επαφή με αιγυπτιακό όμιλο για να συμμετέχει ως στρατηγικός συνεργάτης στην ανάπτυξη της Μαρίνας και του λιμανιού Λάρνακας, ενώ, όπως επίσημα δηλώνει, αποφάσεις για το μέλλον του λιμανιού θα ληφθούν μετά το τέλος του μήνα.

ΔΕΠΑ: Μελέτη Σκοπιμότητας για τον αγωγό φυσικού αερίου από Ανατ. Μεσόγειο σε Ευρώπη

ΔΕΠΑ: Μελέτη Σκοπιμότητας για τον αγωγό φυσικού αερίου από Ανατ. Μεσόγειο σε Ευρώπη.
Μελέτη σκοπιμότητας για τον αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου (Κύπρου και Ισραήλ), μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας προς την Ευρώπη προκηρύσσει η ΔΕΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα το ΥΠΕΚΑ.

Το έργο «Eastern Mediterranean Pipeline» προωθείται από τη ΔΕΠΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου και έχει χαρακτηριστεί ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ο αγωγός θα έχει μεταφορική ικανότητα ύψους 8 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως και θα αποτελείται από τα εξής τμήματα:

α) το υποθαλάσσιο τμήμα από τα κοιτάσματα έως το Βασιλικό της Κύπρου, ενδεικτικού μήκους 150χλμ.

β) το υποθαλάσσιο τμήμα από το Βασιλικό της Κύπρου έως τις ακτές της ανατολικής Κρήτης, ενδεικτικού μήκους 650χλμ.

γ) το υποθαλάσσιο τμήμα από τις ακτές της ανατολικής Κρήτης, έως τις ακτές της ΝΑ Πελοποννήσου, ενδεικτικού μήκους 400χλμ.

δ) το χερσαίο τμήμα από τις ακτές τις ακτές της ΝΑ Πελοποννήσου έως τις ακτές της Αχαΐας, ενδεικτικού μήκους 260χλμ.

ε) το υποθαλάσσιο τμήμα στον Πατραϊκό κόλπο και τέλος

στ) το χερσαίο τμήμα από τις ακτές τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας έως την Θεσπρωτία, ενδεικτικού μήκους 220χλμ.

H μελέτη σκοπιμότητας του έργου θα παράσχει αναλυτικότερα τεχνικά στοιχεία, αναφορικά με την κατασκευή και λειτουργία του, καθώς και τις απαραίτητες οικονομικές και εμπορικές εκτιμήσεις, σε σχέση με τη βιωσιμότητά του. Η συνολική δαπάνη θα καλυφθεί από τη ΔΕΠΑ καθώς και άλλες ενδιαφερόμενες εταιρείες και φορείς που εμπλέκονται στην εξόρυξη και εκμετάλλευση φυσικού αερίου στη λεκάνη της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου ενώ θα επιδιωχθεί χρηματοδότηση και από την ΕΕ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε σχετικά τα εξής:

«Ο αγωγός Eastmed αποτελεί μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την εξαγωγή του φυσικού αερίου της ΝΑ Μεσογείου προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Αποδεικνύεται άλλωστε από το έντονο Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός νέου ενεργειακού διαδρόμου, στον οποίο ελπίζω ότι θα υπάρξει στο μέλλον σημαντική συνεισφορά και ελληνικού φυσικού αερίου.

Τα θετικά αποτελέσματα είναι προφανή. Η Ελληνική οικονομία και ο Έλληνας καταναλωτής θα απολαμβάνουν ακόμη χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, ενώ η χώρα θα έχει αναβαθμισμένο και ισχυρό ρόλο στο διεθνές ενεργειακό γίγνεσθαι».

Ελληνική ΑΟΖ στο Δουβλίνο

Ποιος θα μπορούσε να διανοηθεί πριν μερικούς μήνες ακόμα ότι θα μπορούσε να γίνει κάποια αναφορά στην ελληνική ΑΟΖ στο Δουβλίνο και μάλιστα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ξέρουμε ήδη την απάντηση διότι είναι απλή: σχεδόν κανένας γιατί για να γίνει αυτό θα έπρεπε να είχε ήδη αντιληφθεί ότι πρόκειται για υψηλή στρατηγική για την Ελλάδα κι ότι με αυτήν την τελεολογία έχει επιπτώσεις και στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του θέματος της ενεργειακής ασφάλειας. Και όντως με τα προβλήματα που συνεχίζονται στην ενδιάμεση ζώνη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας, βλέπουμε την αναπτυσσόμενη σημασία της έννοιας της προώθησης των αυτοχθόνων πηγών ενέργειας. Διότι ακόμα και οι συμβατικοί αγωγοί φυσικού αερίου που λειτουργούν και θα λειτουργήσουν ως εναλλακτικές λύσεις δεν θα επαρκούν για να εξασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι λοιπόν απαραίτητο να γίνουν νέες έρευνες, γεωτρήσεις και αξιοποιήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πεδίο δράσης, η ελληνική ΑΟΖ παίζει, θέλουμε δεν θέλουμε, έναν κυρίαρχο ρόλο μεταξύ της ΑΟΖ της Ιταλίας και της Κύπρου, όχι μόνο ως ενεργειακό πέρασμα, αλλά και ως παραγωγικός κόμβος λόγω των στρατηγικών κοιτασμάτων που υπάρχουν στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης. Έτσι το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ αναδεικνύεται και από τους εξωτερικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαιτούν μία αποτελεσματική ανταπόκριση και μία σοβαρή ανάδραση σε πρακτικό επίπεδο. Βλέπουμε λοιπόν ότι η ένταξη του θέματος σε γεωπολιτικό επίπεδο δίνει δυνατότητες έκφρασης και μάλιστα με καινοτόμο τρόπο εκ μέρους της πατρίδας μας στο σύνολο των 28 κρατών - μελών. Έτσι ενώ η ελληνική ΑΟΖ παρουσιαζόταν πριν μερικά χρόνια ως μία ουτοπία γιατί δεν μπορούσαν να την ονομάζουν αδιανόητη, αφού μερικοί σπάνιοι άνθρωποι μιλούσαν ήδη γι' αυτή εδώ και δεκαετίες δίχως να τους πιστεύει κανείς, τώρα είναι κυρίαρχο θέμα που μπορούμε να παρουσιάσουμε όχι μόνο ως προοπτική αλλά ως στρατηγικό σχεδιασμό που επιτρέπει όχι μόνο την ανάπτυξη όπως λένε οι πολλοί αλλά και την ανάκαμψη όπως λένε οι στρατηγιστές.

Δεύτερη παγκόσμια δύναμη σε πλοία LNG είναι ο ελληνόκτητος στόλος

Δεύτερη παγκόσμια δύναμη σε πλοία LNG είναι ο ελληνόκτητος στόλος
Δεύτερη παγκόσμια δύναμη σε πλοία υγροποιημένου αερίου LNG (LNG Carriers) είναι ο ελληνόκτητος στόλος ο οποίος διαθέτει 60 πλοία μεταφοράς LNG, που αντιστοιχεί στο 12% του παγκόσμιου στόλου της συγκεκριμένης κατηγορίας πλοίων, ακολουθώντας την Ιαπωνία που βρίσκεται στην πρώτη θέση, σύμφωνα με στοιχεία που περιέχονται σε μελέτη της εταιρείας Intermodal.

Στη μελέτη της Intermodal επισημαίνεται ότι το 2013 για τους ιδιοκτήτες LNG Carriers ήταν ένα μέτριο έτος σε σχέση με το 2012 όπου σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ σε ό,τι αφορά το ύψος των ναύλων στην μεταφορά υγροποιημένου αερίου. Ο μέσος ναύλος για το 2013 κυμάνθηκε στα επίπεδα των 88.635 δολαρίων ανά ημέρα, ενώ το ρεκόρ ήταν το 2012, όταν ο μέσος ναύλος έφθασε στα 148.644 δολάρια ανά ημέρα.

Όσον αφορά στα νεότευκτα του κλάδου το 2013 καταγράφηκαν 24 παραγγελίες τα περισσότερα εκ των οποίων είναι μεταφορικής ικανότητας 170.000-180.000 κ.μ.

Αναφορικά με τους Έλληνες εφοπλιστές, στην πρώτη θέση βρίσκεται η εταιρεία Maran Gas, του ομίλου Αγγελικούση, με 16 υπό ναυπήγηση νεότευκτα LNG Carriers, ενώ ακολουθεί η εταιρεία GasLog του Πήτερ Λιβανού με οκτώ παραγγελίες, οι οποίες αποτέλεσαν και «προίκα» για την είσοδο της εταιρείας στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Πάντως, προς το παρόν, αριθμός των Ελλήνων πλοιοκτητών που δραστηριοποιούνται στον τομέα είναι μικρός.

Να σημειωθεί ότι στη σχετική μελέτη αναφέρεται ότι στον συγκεκριμένο κλάδο πιο «κλασικοί παίχτες» θεωρούνται οι Ιάπωνες και οι Νορβηγοί πλοιοκτήτες ενώ οι Έλληνες χαρακτηρίζονται ως νέοι «παίκτες» και σύμφωνα με τη μελέτη « έχουν συμβάλει περισσότερο από όλους στην αύξηση των παραγγελιών κατά τα τελευταία δύο έτη»..

Ναυτιλιακοί παράγοντες εκτιμούν ότι τα επόμενα έτη θα παρατηρηθεί αύξηση στη ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), περαιτέρω ανάπτυξη της spot αγοράς μεταφοράς LNG και είσοδο νέων πλοιοκτητών στον κλάδο.

Στα μέσα του 2015 η γεώτρηση της Total στα οικόπεδα 10 και 11 της Κυπριακής ΑΟΖ

Το δεύτερο εξάμηνο του 2015 αναμένεται η πρώτη ερευνητική γεώτρηση της Total E & P Cyprus στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Jean-Lue Porcheron.

Ο κ. Jean-Lue Porcheron μιλούσε στο πλαίσιο παρουσίασης των σχεδιασμών του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού στον οποίο, ως γνωστό, έχει χορηγηθεί άδεια εξερεύνησης υδρογονανθράκων στα ερευνητικά τεμάχια 10 και 11 εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Την παρουσίαση διοργάνωσε ο Κυπρο-Γαλλικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος και έφερε τον τίτλο "Total in Cyprus: A long term perspective".

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει πριν την ανόρυξη της γεώτρησης κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως να μην είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη γεώτρηση πριν από τα μέσα του 2015».

«Αυτό είναι μόνο η αρχή των ερευνών στην Κύπρο» είπε και πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να διεξάγουμε τις δραστηριότητες μας εγκαίρως».

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να παραλείψουμε τα τεχνικά στάδια που προηγούνται της ανόρυξης της γεώτρησης», συστήνοντας σε όλους στην Κύπρο να επιδείξουν υπομονή.

Ανέφερε, επίσης, η εξαγωγή του φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή «προσφέρει περισσότερη ευελιξία στην εμπορία και στη δημιουργία αξίας», σημειώνοντας, παράλληλα, πως η δημιουργία χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη σε μια χώρα .

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές που είναι πιο βιώσιμες οικονομικά και πρόσθεσε ότι η τελική επιλογή εξαρτάται θα εξαρτηθεί από την ποσότητα του φυσικού αερίου που θα εντοπιστεί.

Είπε ακόμη ότι η εταιρεία μελετά όλες τις πιθανές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου.

Παραδέχτηκε ωστόσο ότι η δημιουργία αγωγού δεν προσφέρει ευελιξία ενώ χρειάζεται, όπως είπε, καλή και μακροπρόθεσμη σχέση με τη χώρα στην οποία θα καταλήγει ο αγωγός. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό», κατέληξε.

Η Total E&P Cyprus έχει λάβει άδεια για σεισμολογικές δραστηριότητες διερεύνησης υδρογονανθράκων εντός του ερευνητικού τεμαχίου 10 και σε μέρος των ερευνητικών τεμαχίων 6, 7 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Σημειώνεται ότι άδεια για τη σεισμική έρευνα άρχισε την η 1η Φεβρουαρίου και λήγει την 1η Μαΐου 2014, με δυνατότητα ανανέωσης από τον Υπουργό Γεωργίας.

Η Total E&P Cyprus Ltd θα προβεί σε δισδιάστατη σεισμική έρευνα με ειδικά σκάφη με σκοπό τον εντοπισμό υδρογονανθράκων εντός των συγκεκριμένων ερευνητικών τεμαχίων με τη χρήση τεχνικής απελευθέρωσης ακουστικών παλμών που φθάνουν μέχρι τα θαλάσσια υποστρώματα. Στόχος είναι η λήψη πληροφοριών για πιθανή παρουσία παγιδευμένου πετρελαίου ή / και φυσικού αερίου στα υποστρώματα.

Η Κρήτη και το EuroAsia Interconnector

Ν. Λυγερός 

Το EuroAsia Interconnector είναι το ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέσει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ, για να μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια, που θα προέρχεται από την καύση του μεθανίου των κοιτασμάτων των τριών χωρών. Έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τώρα προχωρά και σε πρακτικό επίπεδο που αφορά στις περιφέρειες. Πιο συγκεκριμένα, η διαδρομή του στην πατρίδα μας αφορά την Αττική και την Κρήτη, δηλαδή μια ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Ηρακλείου. Σε αυτό το μέρος του όλου προγράμματος, που είναι διεθνές, έχουμε να κάνουμε μόνο και μόνο με ελλαδικό πεδίο δράσης. Είναι λοιπόν σημαντικό για την περιφέρεια της Κρήτης να συμμετάσχει έμπρακτα στις εξελίξεις, αφού το EuroAsia Interconnector θα μετατρέψει άμεσα την Κρήτη σε ενεργειακό κόμβο και θα της δώσει στη συνέχεια τη δυνατότητα να αποτελεί ένα ενεργειακό HUB και για τα νησιά του Αιγαίου. Αυτή η μετατροπή είναι μια αλλαγή φάσης, αφού μας επιτρέπει να απαλλαγούμε από το ναυτιλιακό πετρέλαιο, που είναι κοστοβόρο και δημιουργεί στάχτες μη φιλικές προς το περιβάλλον. Έτσι η σύνδεση αυτή πρέπει να μελετηθεί και στα πλαίσια της περιφέρειας και του προγράμματος ανάπτυξης, αφού θα είναι έτοιμο αυτό το κομμάτι εντός 2017 , καθώς το καταγράφει και ο χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι πια μια ουτοπία, ούτε κάτι το αδιανόητο και αποτελεί μια άμεση εφαρμογή της υψηλής στρατηγικής της ΑΟΖ μέσω της έννοιας της γαλάζιας ενέργειας. Είναι λοιπόν σημαντικό σκέλος της στρατηγικής ανάπτυξης της Κρήτης, που δεν πρέπει πια να μείνει στο περιθώριο σε ενεργειακά θέματα, αφού αποτελεί κλειδί για την πατρίδα μας. Σε αυτό το στάδιο πρέπει να εξετασθεί λεπτομερειακά η τοποθέτησή του στην περιοχή Ηρακλείου κι οι προδιαγραφές που απαιτεί,αφού είναι ικανό να μεταφέρει 2 GW και θα πρέπει να προσαρμοστούμε τοπικά, έτσι ώστε να κάνουμε τη βέλτιστη αξιοποίησή του.

Συνάντηση Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου ΑΔΜΗΕ και Δημάρχου Μαραθώνα-Νέας Μάκρης

14.02.2014


Την Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης του ΑΔΜΗΕ συνάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ κυρίου Ιωάννη Γιαρέντη και του Δημάρχου Μαραθώνα - Νέας Μάκρης κυρίου Ιορδάνη Λουίζου, παρουσία στελεχών του ΑΔΜΗΕ και του Δήμου.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ολοκλήρωση του έργου για το υπόγειο τμήμα της «Σύνδεσης Νέας Μάκρης - Πολυποτάμου», που βρίσκεται στο τελικό του στάδιο και το οποίο έχει χαρακτηριστεί σαν έργο γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας, βάσει του ν. 3175/2003.
Δόθηκαν διευκρινήσεις από τον ΑΔΜΗΕ ότι το έργο της μετεγκατάστασης του υποσταθμού Νέας Μάκρης έχει ήδη ενταχθεί μετά από παρέμβαση του Δήμου στο 10ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, το οποίο έχει εγκριθεί από τη ΡΑΕ.
Επίσης, ο ΑΔΜΗΕ δεσμεύτηκε για την άμεση εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης για την υπογειοποίηση των δύο υφιστάμενων γραμμών μεταφοράς 150 kV σε μήκος έως 500 μέτρων από τον υφιστάμενο υποσταθμό Νέας Μάκρης. Από την πλευρά του ο Δήμος δεσμεύτηκε να παραχωρήσει την απαιτούμενη έκταση για την εγκατάσταση των δύο τερματικών.    
Επιπλέον, ο Δήμος Μαραθώνα - Νέας Μάκρης δεσμεύτηκε να υπογράψει άμεσα την κυκλοφοριακή μελέτη και το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης εργασιών του υπόγειου καλωδιακού τμήματος του έργου.
Τέλος, ο ΑΔΜΗΕ διαβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για την υγεία των πολιτών της Νέας Μάκρης από την διέλευση των υπόγειων καλωδίων (όπως ήδη έχει επισημάνει με σχετικές επιστολές του προς τον Δήμο). Ταυτόχρονα, ο ΑΔΜΗΕ διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος πέριξ του υφιστάμενου υποσταθμού, όπως έχει πιστοποιηθεί από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Πηγή: admie.gr

Ισραήλ: Παλαιστίνιοι οι πρώτοι που θα πάρουν αέριο από το Λεβιάθαν

Ισραήλ: Παλαιστίνιοι οι πρώτοι που θα πάρουν αέριο από το Λεβιάθαν
Η κοινοπραξία που διαχειρίζεται το κοίτασμα Λεβιάθαν, ανοιχτά του Ισραήλ, υπέγραψε την πρώτη συμφωνία για εξαγωγή φυσικού αερίου με μια παλαιστινιακή εταιρεία. Το αέριο θα τροφοδοτεί μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 200MW στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

Η συμφωνία με την Palestinian Power Generation Company (PPGC) υπεγράφη σε μεγάλο ξενοδοχείο της Ιερουσαλήμ και αφορά την αγορά 4,75 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια έναντι 1,2 δισ. δολαρίων. Στην τελετή παρευρέθηκε ο παλαιστίνιος υπουργός Ενέργειας καθώς και στελέχη των ομίλων Delek, Noble και Ratio Oil Exploration, οι οποίοι μετέχουν στην κοινοπραξία.

«Πρόκειται για ένα διπλό ιστορικό γεγονός: είναι το πρώτο συμβόλαιο για την παροχή φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν, το μεγαλύτερο του Ισραήλ, καθώς και το πρώτο συμβόλαιο για πώληση αερίου σε μια εταιρεία της Παλαιστινιακής Αρχής», δήλωσε ο πρόεδρος της Delek Γκίντεον Ταντμόρ. «Το πρότζεκτ Λεβιάθαν αναμένεται να έχει ιδιαίτερα θετική επιρροή στην οικονομία του Ισραήλ και στη γεωπολιτική του θέση.»

«Η οικονομική συνεργασία μέσω συμφωνιών όπως αυτή που υπεγράφη θα οδηγήσει σε ευημερία και ανάπτυξη και θα συμβάλει στην ενίσχυση του αμοιβαίου σεβασμού και της εμπιστοσύνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, βάζοντας τα θεμέλια της ειρήνης», εκτίμησε από την πλευρά του ο βασικός μέτοχος της Delek Ιτσχάκ Τσούβα.

Το 2010, το Λεβιάθαν έγινε το μεγαλύτερο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο μετά από μία δεκαετία, με τα αποθέματά του να εκτιμώνται σε περίπου 537 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η παραγωγή αναμένεται να αρχίσει το 2016 ή το 2017. Το Ισραήλ ελπίζει ότι μαζί με το όμορο κοίτασμα Ταμάρ, θα κατορθώσει να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες για 25 χρόνια ενισχύοντας παράλληλα τα έσοδά του από εξαγωγές φυσικού αερίου.

Μεγάλο κυματικό έργο με υπογραφή Lockheed Martin ανοιχτά της Αυστραλίας

Μεγάλο κυματικό έργο με υπογραφή Lockheed Martin ανοιχτά της Αυστραλίας.
Το PowerBuoy μοιάζει εξωτερικά με μια 
υπερμεγέθη σημαδούρα, η οποία «ακολουθεί» 
τη φυσική κίνηση των κυμάτων.
Μια από τις μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες στον κόσμο, η Lockheed Martin, φιλοδοξεί να βάλει τη σφραγίδα της και στον κλάδο της ανανεώσιμης ενέργειας. Ο αμερικανικός κολοσός υπέγραψε συμφωνία με τη Victorian Wave Partners Ltd. για την υλοποίηση του μεγαλύτερου, όπως υποστηρίζει, έργου κυματικής ενέργειας στον κόσμο, ανοιχτά των ακτών της Αυστραλίας.

Η μονάδα ισχύος 62,5MW εκτιμάται ότι θα παράγει αρκετή ενέργεια ώστε να καλύπτει τις ανάγκες 10.000 νοικοκυριών. Θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία μετατροπής PowerBuoy της Ocean Power Technologies, η οποία «δαμάζει» την ενέργεια που παράγεται από την επιφανειακή κίνηση των κυμάτων. «Σε αντίθεση με τις ανεμογεννήτριες, ένας μετατροπέας PowerBuoy βρίσκεται μόλις 9 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι ελάχιστα ορατός, καθώς συνήθως απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα από την ακτή», επισημαίνει η Lockheed Martin.

Το PowerBuoy μοιάζει εξωτερικά με μια υπερμεγέθη σημαδούρα, η οποία «ακολουθεί» τη φυσική κίνηση των κυμάτων. Αυτά ανεβοκατεβαίνοντας προκαλούν μηχανικές ταλαντώσεις, οι οποίες μεταδίδονται στο μετατροπέα που με τη σειρά του ενεργοποιεί μια γεννήτρια πάνω στην κατασκευή. Το ηλεκτρικό ρεύμα από τη γεννήτρια μεταφέρεται στην ξηρά με καλώδιο. Ο μηχανισμός έχει επίσης την ιδιότητα να «προσαρμόζεται» προκειμένου να εκμεταλλεύεται στο έπακρο το κάθε κύμα ξεχωριστά.

Το έργο χρηματοδοτείται μερικώς από την Υπηρεσία Ανανεώσιμης Ενέργειας της Αυστραλίας, η οποία έχει στη διάθεσή της 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις στις ΑΠΕ, με απώτερο στόχο αυτές να καλύπτουν το 20% της ζήτησης στη χώρα έως το 2020. Το πρότζεκτ της Lockheed Martin άλλωστε δεν είναι το πρώτο που λαμβάνει πόρους από το συγκεκριμένο ταμείο, αν και είναι το μεγαλύτερο.

Πέρα της αμφισβήτησης, το πολιτικό έργο

Το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ είναι πια ένα θέμα που δεν απασχολεί μόνο τους ειδικούς. Έχει γίνει πια μια χειροπιαστή πραγματικότητα που απασχολεί κάθε Έλληνα πολίτη που θέλει να ζήσει το μέλλον της πατρίδας μας. Έτσι η ΑΟΖ γίνεται και αντικείμενο συζήτησης και αμφισβήτησης από τον καθένα. Επειδή ζήσαμε ήδη τα ίδια με τον Τάσσο Παπαδόπουλο στην Κύπρο, μπορούμε ν' απαντήσουμε ντόμπρα και σταράτα ότι το πολιτικό έργο όταν είναι σε εθνικό επίπεδο δεν ασχολείται καν με την αμφισβήτηση διότι το μόνο που έχει σημασία είναι η υλοποίησή του. Η θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ θα γίνει θέλουν δεν θέλουν κάποιοι κι ας κατηγορούν άλλοι που είναι ήδη γονατισμένοι. Η ελληνική ΑΟΖ είναι απαραίτητη για τον Ελληνισμό και για την Ελλάδα μας. Αυτό το ξέρει πλέον κάθε πολιτικός. Έτσι θα φανεί μέσω της πράξης ποιος είναι πραγματικός ηγέτης που δεν θα φοβηθεί τις βρισιές και τις κατηγορίες, που θα ξεπεράσει τις αμφισβητήσεις και θα αφήσει τους άλλους άφωνους με την απόφασή του, ακριβώς όπως το έκανε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Δεν υπάρχει ανάγκη να απαντήσει σε τίποτα, διότι το έργο του επαρκεί για να αποδείξει την αξιοπιστία του. Δεν έχουμε ανάγκη από λόγια και προτάσεις, η ελληνική ΑΟΖ θέλει μόνο και μόνο την θέσπιση. Ο γόρδιος δεσμός έφτασε στον κόμπο, τώρα θέλει δράση για να γίνει πράξη και ν’ αρχίσει επίσημα το μέλλον της Ελλάδας.