Συμφωνία Κύπρου- Ισραήλ για ανταλλαγή πληροφοριών για υδρογονάνθρακες

Συμφωνία Κύπρου- Ισραήλ για ανταλλαγή πληροφοριών για υδρογονάνθρακες.
Συμφωνία για την ανταλλαγή και προστασία εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με τους υδρογονάνθρακες οι οποίοι έχουν ανακαλυφθεί στο ερευνητικό τεμάχιο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και στο εφαπτόμενο σε αυτό τεμάχιο Ishai της ισραηλινής ΑΟΖ, υπογράφηκε τη Δευτέρα στη Λευκωσία, από τον Αν. Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη Τάσο Τζιωνή και τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο Michael Harari .

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες οδήγησαν στην υπογραφή της εν λόγω Συμφωνίας, διεξήχθησαν μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών από τον Νοέμβρη 2013 μέχρι τον Ιανουάριο 2014.

Ο σκοπός της ανταλλαγής των εμπιστευτικών πληροφοριών, είναι να υποβοηθηθούν οι δυο Κυβερνήσεις να αξιολογήσουν την έκταση των ανακαλυφθέντων υδρογονανθράκων στο κάθε ένα από τα ερευνητικά τεμάχια. 

Η Συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της εξωτερικής διάστασης της ενεργειακής πολιτικής της Κύπρου, η οποία μεταξύ άλλων προωθεί την αμοιβαίως επωφελή συνεργασία με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Ν. Λυγερός: Το μέλλον της γης μας

Το μέλλον της γης μας
είναι η θάλασσά μας
κι όσο δεν το καταλαβαίνουμε
δεν προχωράμε
κι επιμένουμε
προς τη λανθασμένη κατεύθυνση
αφού η ουσία
του πολιτισμού μας
είναι αυτό το στοιχείο
και κανένα άλλο
για να υποστηρίξει
το μέλλον μας
διότι χτίσαμε
πάνω στα καράβια
γιατί εμπνευστήκαμε
από τα νησιά μας
αφού ήταν κόμβοι
του πλέγματος
για να δούμε
τη χρονοστρατηγική.

Ν. Λυγερός: Θάλασσα και Δικαιοσύνη

Θάλασσα και Δικαιοσύνη
είναι τα βαριά στοιχεία
του Ελληνισμού
από την Αρχαιότητα
και τώρα ακόμα
να καταλάβεις
ότι το Δίκαιο της Θάλασσας
πάνω στο οποίο
βασίζεται η ΑΟΖ
κι αν το συνειδητοποιήσεις
θα παλέψεις κι εσύ
για να αποκτήσουμε
ένα δικαίωμα
που μας ανήκει
εδώ και δεκαετίες
γιατί οι ραγιάδες
μας εμποδίζουν
με τις φοβίες τους
γιατί δεν βλέπουν
το απέραντο γαλάζιο.

ΔΕΣΦΑ: Έλαβε την άδεια για την 3η δεξαμενή LNG στη Ρεβυθούσα

Άδεια εγκατάστασης, διάρκειας 3 ετών, έλαβε ο ΔΕΣΦΑ για την κατασκευή της τρίτης δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) για τη 2η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα.

Η απόφαση, που έχει αναρτηθεί στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», υπεγράφη από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωεργίου και αναφέρει τα εξής:

Α. Χορηγείται στο ΔΕΣΦΑ Α.Ε. άδεια εγκατάστασης, διάρκειας 3 ετών, για την κατασκευή της 3ης Δεξαμενής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (Υ.Φ.Α) για τη 2η Αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού LNG στη νησίδα της Ρεβυθούσας του Δήμου Σαλαμίνας του Νομού Αττικής, σύμφωνα με τα υποβληθέντα σχέδια, την Τεχνική Περιγραφή, τον Προϋπολογισμό, το Ερωτηματολόγιο, τη Μελέτη Ασφαλείας και τα λοιπά στοιχεία που περιλαμβάνονται στον του υπό στοιχείο 19 φάκελο του προοιμίου της παρούσας, με την επιφύλαξη της τήρησης των διατάξεων που μνημονεύονται στο σκεπτικό της απόφασης αυτής, καθώς και με τους εξής όρους και περιορισμούς:

1. Η κατασκευή του έργου θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές που αναφέρονται στην υποβληθείσα Τεχνική Περιγραφή.
2. Κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του έργου να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων, του περιβάλλοντος και της ευρύτερης περιοχής.
3. Να τηρούνται οι όροι ασφαλείας που επιβάλλονται από τους Ελληνικούς και Κοινοτικούς Κανονισμούς.
4. Να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και περιορισμοί της απόφασης που μνημονεύεται στο στοιχείο 15 του προοιμίου της παρούσας και που η εφαρμογή της αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου. Η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων να ανανεώνεται πριν από τη λήξη της και να προσκομίζεται αντίγραφο στη Διεύθυνση Εγκαταστάσεων Πετρελαιοειδών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
5. Να πραγματοποιηθούν όλες οι υποδείξεις του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και πρόνοιας και αφορούν στην Μελέτη Ασφαλείας του εν θέματι έργου, σύμφωνα με το έγγραφο υπό στοιχείο 18 της παρούσας.
6. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλλει την εκτέλεση μεταρρυθμίσεων στην υπόψη εγκατάσταση σε κάθε περίπτωση που θα διαπιστωθεί ότι τούτο είναι αναγκαίο για να εκπληρωθούν οι επιδιωκόμενοι σκοποί που προβλέπονται στο άρθρο 2 του β.δ. 15/21-10-1922.
7. Την ευθύνη για την ορθότητα και ακρίβεια των σχετικών στοιχείων, υπολογισμών και σχεδίων, που περιέχει η Τεχνική Μελέτη, έχουν οι μελετητές. Σε περίπτωση που θα διαπιστωθεί ότι η προαναφερθείσα Τεχνική Μελέτη δεν εφαρμόζεται ή ότι τα στοιχεία που περιέχει δεν είναι ακριβή, η παρούσα απόφαση μπορεί να ανακληθεί.
8. Η θεώρηση των σχεδίων αφορά μόνον σε θέματα σχετικά με την εφαρμογή της βιομηχανικής νομοθεσίας και γίνεται με την προϋπόθεση της τήρησης των πολεοδομικών διατάξεων.
9. Για την απαιτούμενη, σύμφωνα με τις διατάξεις των β.δ. 16/17-03-1950 και β.δ. 24-11/17-12-1953 υπεύθυνη επίβλεψη της λειτουργίας της ανωτέρω εγκατάστασης πρέπει να απασχολείται πρόσωπο που να έχει τα προβλεπόμενα προσόντα.
10. Η παρούσα άδεια δεν απαλλάσσει την ενδιαφερόμενη εταιρεία από την υποχρέωση να εφοδιασθεί με άλλη άδεια, αν από άλλες διατάξεις προκύπτει αντίστοιχη υποχρέωσή της.
11. Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Β. Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και εντός της διάρκειας ισχύος της παρούσας άδειας θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση για χορήγηση άδειας λειτουργίας, συνοδευόμενη με όλα τα προβλεπόμενα από την οικ.483/35/Φ.15/17-01-2012 (ΦΕΚ 158/Β/03-02-2012) υπουργική απόφαση δικαιολογητικά και συγκεκριμένα:
1. Υπεύθυνη Δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου του Διαχειριστή της Δεξαμενής Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου ότι η Δεξαμενή Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τη χορηγηθείσα άδεια εγκατάστασης και τις εκπονηθείσες απαιτούμενες μελέτες.
2. Υπεύθυνη Δήλωση του νομίμου εκπροσώπου, περί της ανάθεσης σε αρμόδιους κατά νόμο τεχνικούς της επίβλεψης, λειτουργίας και συντήρησης της εγκατάστασης.
3. Υπεύθυνη Δήλωση του αρμοδίου κατά νόμο τεχνικού, περί της αποδοχής της ανάθεσης της επίβλεψης, λειτουργίας και συντήρησης της εγκατάστασης.
4. Πιστοποιητικό πυρασφάλειας της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σύμφωνα με την ΚΥΑ Φ15/οικ.1589/104 (ΦΕΚ90Β’/2006).
5. Αντίγραφο οικοδομικής άδειας.
6. Άδεια κατασκευής λιμενικού έργου και χρήσης αιγιαλού και παραλίας.
7. Καταβολή παραβόλου στη ΔΟΥ, σύμφωνα με την οικ. 14684/914/Φ.15/17-12-2012 κοινή υπουργική απόφαση, ύψους 508.5 ευρώ


Σαμαράς: Δεν χρειαζόμαστε νέα βοήθεια

Η Ελλάδα βασίζεται στον τουρισμό και τους φυσικούς πόρους για να προωθήσει την ανάκαμψη, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξελέγη το 1977 για πρώτη φορά βουλευτής. «Πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας: Το φυσικό περιβάλλον, τον τουρισμό και τους φυσικούς πόρους: Έχουμε μαγνήσιο, βωξίτη, σπάνιες γαίες, φυσικό αέριο και πετρέλαιο που μπορούμε να εκμεταλλευθούμε», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Η Ελλάδα βασίζεται επίσης στη γεωγραφική της θέση, στο σταυροδρόμι μεταξύ της Μικράς Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής, για να προσελκύσει επενδύσεις, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος σημείωσε: «Είμαστε σε ιδανική τοποθεσία για τις μεταφορές και τη διαχείριση δικτύων, από τη διώρυγα του Σουέζ στον Πειραιά και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Πηγή: enikos.gr

Συνάντηση Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, με τον Αλβανό Υπουργό Ενέργειας & Βιομηχανίας, Damian Gjiknuri

Παράλληλα, υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι υπάρχουν περιθώρια ευρύτερης συνεργασίας προς αμοιβαίο όφελος των δύο λαών στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Για τον σκοπό αυτό, αποφασίστηκε η σύσταση κοινής Ελληνο-Αλβανικής Επιτροπής με αντικείμενο την επεξεργασία νέων προτάσεων και την διαχείριση των σχετικών θεμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ πως ουσιαστικά και συμβολικά η απόφασή μας να δημιουργήσουμε την Κοινή Επιτροπή που θα ασχοληθεί με τα ζητήματα της ενέργειας και την διαχείριση των υδάτων, σηματοδοτεί ένα εξαιρετικά θετικό βήμα στο να συζητήσουμε ως φίλοι και γείτονες τα θέματα που μας ενώνουν, τα θέματα που μπορούμε και πρέπει να λύσουμε, ώστε οι δύο λαοί να έρθουν ακόμη πιο κοντά και οποιοδήποτε ζήτημα υπάρχει σε κάθε περίπτωση να λύνεται με καλή θέληση, με αμοιβαιότητα και με γνώση ότι το συμφέρον είναι κοινό.

Μπορούμε πράγματι σ’ αυτή τη γειτονιά της Ευρώπης να στείλουμε ένα μήνυμα συνεργασίας, ένα μήνυμα ότι η ενέργεια, οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι και οι ίδιες οι κοινωνίες μπορούν να βρουν θετικά στοιχεία για να φέρουν ειρήνη και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.»

ΥΠΕΚΑ: Χρηματοδοτεί μεταπτυχιακά για υδρογονάνθρακες

Η μεγιστοποίηση της συμμετοχής Ελλήνων επιστημόνων και τεχνικών καθώς και ελληνικών εταιρειών αποτελεί αναμφισβήτητα σημαντική προτεραιότητα και εθνική στρατηγική, τόνισε σχετικά ο Γ. Μανιάτης.
Στην χρηματοδότηση του υπό ίδρυση Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΔΠΜΣ) με τίτλο "Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων" (Hydrocarbon Exploration and Exploitation), καθώς και μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στη "Μηχανική Πετρελαίου" (Petroleum Engineering) σύμφωνα με το ΦΕΚ 2808/5-11-2013 τ. Β', προχωρά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με στόχο την ελληνοποίηση του σημαντικού αυτού τομέα που αναμένεται να αναπτυχθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια.

Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε: "Η προοπτική αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας – πέραν των θετικών επιπτώσεων στην Εθνική Οικονομία – ενισχύει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας, την τεχνογνωσία της, τη διεθνή διπλωματία της. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια πρόκληση. Χρειάζονται πάνω απ' όλα έμπειροι επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων.

Η μεγιστοποίηση της συμμετοχής Ελλήνων επιστημόνων και τεχνικών καθώς και ελληνικών εταιρειών αποτελεί αναμφισβήτητα σημαντική προτεραιότητα και εθνική στρατηγική. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ για την χρηματοδότηση δύο εξειδικευμένων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων, τα οποία πιστεύω ότι και μεγάλη ανταπόκριση θα βρουν και προοπτικές θα ανοίξουν για τους νέους επιστήμονες του τόπου μας και θα επιτρέψουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, φέρνοντας ανάπτυξη, και δίνοντας στην Ελλάδα τα απαραίτητα εφόδια να ξεπεράσει οριστικά την κρίση".

Σημειώνεται ότι οι πρωτοβουλίες αυτές αποτελούν πρόκληση, αλλά και υποχρέωση για τη χώρα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Σε αυτό το πλαίσιο, το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως επισπεύδον, κατέθεσε πρόταση συνοδευόμενη από σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την ίδρυση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, με συμμετοχή των Τμημάτων :

• Γεωλογίας, της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ,
• της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου,
• Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
• Οικονομικών Επιστημών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,
καθώς και οποιουδήποτε άλλου Τμήματος αποφασίσει να συμμετάσχει σε αυτήν την προσπάθεια.

Στο πρόγραμμα, που μετά από πρόταση του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, θα χρηματοδοτηθεί με 30.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα περιβαλλοντικά θέματα, στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας, περιβαλλοντικού σχεδιασμού, αξιολόγησης επιπτώσεων και διαχείρισης ρίσκου.

Χρηματοδότηση 15.000 ευρώ θα λάβει το έτερο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη ΜηχανικήΠετρελαίου, που οργανώνεται και θα λειτουργήσει άμεσα στη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Στο πρόγραμμα μαθημάτων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Γεωλογία Πετρελαίου, ηΜηχανική Γεωτρήσεων, η Σεισμική Απεικόνιση και Διαγραφίες Γεωτρήσεων, καθώς και τα Οικονομικά και η Νομοθεσία Παραγωγής Πετρελαίου.

Στόχος είναι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας να αναλάβουν να εκπαιδεύσουν μια γενιά νέων επιστημόνων, εξειδικευμένων όχι μόνο στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, αλλά και στα πολύπλοκα θέματα του περιβάλλοντος, των δημοσίων συμβάσεων και των νομικών και οικονομικών τους προεκτάσεων.

Διάλεξη του Η. Κονοφάγου: ''Ελληνική Ενεργειακή ΑΟΖ''

Ηλίας Κονοφάγος - Ελληνική Ενεργειακή ΑΟΖ.
Διάλεξη του Η. Κονοφάγου με θέμα: ''Ελληνική Ενεργειακή ΑΟΖ''. Αθήνα, 10/04/2014.

Α. Φώσκολος: Η αξία της γεωλογίας στον εντοπισμό ενεργειακών αποθεμάτων

Αντώνης Φώσκολος - Η αξία της γεωλογίας στον εντοπισμό ενεργειακών αποθεμάτων.
Α. Φώσκολος-Η αξία της γεωλογίας στον εντοπισμό ενεργειακών αποθεμάτων. Έμφαση στην υπεράκτια Κρήτη.

Διάλεξη του Ν. Λυγερού: «Ελληνική Στρατηγική ΑΟΖ»

Διάλεξη του Ν. Λυγερού: «Ελληνική Στρατηγική ΑΟΖ»
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Ελληνική Στρατηγική ΑΟΖ». Αίθουσα Τιμών της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ρηγίλλης 1, Αθήνα. Πέμπτη 10 Απριλίου 2014 και ώρα 9.00.

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: «Επαγγελματικός προσανατολισμός - ΑΟΖ - Ζεόλιθος»

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: «Επαγγελματικός προσανατολισμός - ΑΟΖ - Ζεόλιθος».
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Επαγγελματικός προσανατολισμός - ΑΟΖ - Ζεόλιθος». ΤΕΙ Ηρακλείου, 04/04/2014. 

Λακκοτρύπης: Yπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για το τερματικό





Την ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος από διάφορους επενδυτικούς οργανισμούς συμπεριλαμβανομένου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, επιβεβαίωσε στις Τομές Στα Γεγονότα, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ. 
Όπως εξήγησε, αυτοί οι οργανισμοί επιδιώκουν την κερδοφορία κάτι που σημαίνει ότι εάν υπάρξουν και άλλες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ τότε το έργο θα καταστεί βιώσιμο. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είχε συνάντηση με τον Βέρνερ Χόγιερ, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα και εξετάστηκαν τρόποι με τους οποίους η ΕΤΕπ θα μπορούσε να εμπλακεί στο έργο.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε πως γίνεται τεράστια προσπάθεια ώστε να επισπευτούν οι διαδικασίες και πως αν όλα πάνε καλά, τότε η ΕΝΙ-KOGAS, αναμένεται να αρχίσει γεωτρήσεις περί τα τέλη Αυγούστου.

Ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά, ότι η μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου μέσω αγωγού στην Τουρκία, δεν αποτελεί καν επιλογή, ενώ τόνισε πως χωρίς λύση του κυπριακού, ούτε και το ΦΑ του Ισραήλ θα μπορεί να μεταφερθεί στην Τουρκία για κατανάλωση.

Ερωτηθείς για το αν θα μπορούσαν να προκύψουν άμεσες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, απάντησε θετικά, με την προϋπόθεση ότι θα προκύψουν νέες ανακαλύψεις κάτι που θα επιτρέψει να προχωρήσουν τα σχέδια και για το τερματικό.

Ένας «Ποσειδώνας» θωρακίζει την ΑΟΖ

Σε λειτουργία υποθαλάσσιο σύστημα οπτικών ινών που προσφέρει εξελιγμένες υπηρεσίες

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται ήδη ένα πρωτοποριακό έργο παροχής ολοκληρωμένου πακέτου επικοινωνιών στην εξελισσόμενη υπεράκτια βιομηχανία υδρογονανθράκων της περιοχής.

Βασικός παίκτης το όλου έργου η CYTA  που σε συνεργασία με την εταιρεία Radius Oceanic Communications Inc ολοκλήρωσαν με επιτυχία όλες τις δοκιμές ελέγχου θέτοντας σε πλήρη λειτουργία το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών POSEIDON, το οποίο επιτυγχάνει τη σύγκλιση ωκεανογραφίας και τηλεπικοινωνιών, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το υποθαλάσιο καλωδιακό σύστημα έχει διασυνδεθεί ήδη με καλωδιακούς σταθμούς της Cyta προσφέροντας έτσι  ασφαλείς ευρυζωνικές διατερματικές διασυνδέσεις, μεταξύ Κύπρου και Ευρώπης, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και άλλων σημαντικών διεθνών προορισμών.

Εικόνα σε πραγματικό χρόνο από τα οικόπεδα της ΑΟΖ
Το υποθαλάσσιο σύστημα οπτικών ινών POSIDON πέρα από τις απεριόριστες τηλεπικοινωνιακές δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στις εταιρείες που διεξάγουν έρευνες στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στις 24ωρη παρακολούθηση των εργασιών στις πλατφόρμες για λόγους ασφάλειας.

Αρμόδιες πηγές που έχουν άμεση εμπλοκή με την ανάπτυξη του συγκεκριμένου έργου έλεγαν στην «Κ» ότι με την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση της Κυπριακής ΑΟΖ οι αρχές της Δημοκρατίας μπορούν να έχουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο για λόγους που άπτονται της ασφάλειας των εργασιών σε κάθε οικόπεδο.

Κύρια χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα του υποθαλάσσιου συστήματος POSEIDON:

•Το σύστημα POSEIDON ξεκινά από δύο σημεία των κυπριακών ακτών και  επεκτείνεται σε μήκος 800 χλμ, ακολουθώντας τα όρια της κυπριακής ΑΟΖ, περικλείοντας έτσι τα υποθαλάσσια οικόπεδα, τα οποία έχουν διατεθεί για ανάπτυξη από την Κυπριακή Δημοκρατία.

•Ο σχεδιασμός του συστήματος POSEIDON επιτρέπει τη μελλοντική διασύνδεση και με σημεία εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, μέσω πολλαπλών επεκτάσεων οπτικών ινών, εξυπηρετώντας, έτσι, νέες περιοχές δραστηριοποίησης της υπεράκτιας βιομηχανίας υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 
  
•Προηγμένες και ασφαλείς τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες θα προσφέρονται προς και μεταξύ των πλατφόρμων και θα αποτελούν τη βασική υποδομή για την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών, για παρεμφερείς εργασίες των εταιρειών.
  
•Το επιχειρησιακό μοντέλο της Radius Oceanic Communications Inc.,  προσφέρει ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων, διεθνή συνδεσιμότητα και υπηρεσίες ελέγχου και υποστήριξης σε 24ωρη βάση.

Το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα POSEIDON θα επιτρέψει στη Cyta να παρέχει προηγμένες ευρυζωνικές, τηλεπικοινωνιακές και άλλες ωκεανογραφικές υπηρεσίες στον αναπτυσσόμενο ενεργειακό τομέα της Ανατολικής Μεσογείου και αποτελεί ένα στρατηγικής σημασίας έργο στις προσπάθειες  καθιέρωσης του οργανισμού και της Κύπρου ως εξαίρετου τηλεπικοινωνιακού κόμβου στην περιοχή.

Παραγωγικό το κοίτασμα «Αφροδίτη» σύμφωνα με την Delek

Λευκωσία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις μέχρι τώρα διαδικασίες, τις αξιολογήσεις και τη συμμετοχή της στην έρευνα και εκμετάλλευση του τεμαχίου «12» και του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) περιέχει η Ετήσια Έκθεση της ισραηλινής Delek για το 2013, που  δημοσιοποιήθηκε χθες.

Η Delek εξηγεί πως τον Φεβρουάριο 2013, μετά την έγκριση από την κυπριακή κυβέρνηση, η Delek υπέγραψε συμφωνία δικαιόχρησης, για το τεμάχιο «12», με την οποία απέκτησε το 15% των δικαιωμάτων του τεμαχίου. Τον Οκτώβριο του 2013 έγινε η γεώτρηση αξιολόγησης περιλαμβανομένων και δοκιμών παραγωγής, ως μέρος του σχεδίου που εγκρίθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι το κοίτασμα «Αφροδίτη», «μπορεί να αναπτυχθεί ως μια καλή πηγή παραγωγής και οι ενέργειες που γίνονται είναι σύμφωνες με το συμφωνημένο με την Κυπριακή Δημοκρατίας σχέδιο ανάπτυξης», με βάση την επίσημη Εκθεση της συνεταίρου της Noble στο τεμάχιο «12» της κυπριακής ΑΟΖ, στο «Λεβιάθαν», το «Ταμάρ», το «Καρίς» και άλλα στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

Το συνολικό κόστος της γεώτρησης, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών παραγωγής, ανήλθε σε 165,8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Δεδομένων των κοιτασμάτων του «Ταμάρ», του «Λεβιάθαν» και της «Αφροδίτης», που δίνουν σημαντικό ρόλο στην Delek, είναι υπό εξέταση η στρατηγική ανάπτυξης, λαμβανομένης υπόψη της αγοράς του Ισραήλ και των έργων που απαιτούνται προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και των προοπτικών εξαγωγών μέσω περιφερειακών αγωγών ή υγροποίησης σε LNG.  

Με βάση την έκθεση που εκπονήθηκε από τον οίκο NSAI (Netherland, Sewell and Associates Inc.) σύμφωνα με το SPE-PRMS (δηλαδή με την καθιερωμένη μέθοδο Society of Petroleum Engineers Petroleum Resources Management System), τα αποθέματα στον ταμιευτήρα «Αφροδίτη» με βάση τη δοκιμή της 31ης Οκτωβρίου 2013 είναι μεταξύ 101,3 δισ. κυβικά μέτρα BCM (3.5 tcf) (υψηλή εκτίμηση) και 18,9 δισ. κυβικά μέτρα BCM (0.7 tcf) (χαμηλή εκτίμηση).

Σύμφωνα με την έκθεση, η ποσότητα των συμπυκνωμάτων στον ταμιευτήρα «Αφροδίτη», που κατατάσσονται σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης σε κατάσταση αναμονής, είναι μεταξύ 7,8 εκατομμυρίων βαρελιών (υψηλή εκτίμηση) και 1,1 εκατομμυρίου βαρελιών (χαμηλή εκτίμηση).

Αξίζει να σημειωθεί ότι όχι για πρώτη φορά καταγράφεται διαφορά στις επίσημες αξιολογήσεις του κοιτάσματος μεταξύ των ανακοινώσεων της κυβέρνησης και της Noble από τις ανακοινώσεις που γίνονται στο Ισραήλ και αυτό οφείλεται στη διαφορετική μέθοδο που χρησιμοποιείται. Συγκεκριμένα στο Ισραήλ χρησιμοποιούνται πολύ πιο υψηλές κλίμακες πιθανοτήτων, που μειώνουν κάθετα τις κλίμακες ποσοτήτων.

Καλυπτικές ασφάλειες

Στην Έκθεση της Delek, αναφέρεται πως τον Απρίλιο 2013, η εταιρεία υπέγραψε δύο απεριόριστης απόδοσης καλυπτικές ασφάλειες υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να εξασφαλιστεί η πλήρης υλοποίηση όλων των διαδικασιών.

Το ετήσιο κόστος των ασφαλίσεων προς εγγύηση των υποχρεώσεων των εταίρων του τεμαχίου «12» προς την Κυπριακή Δημοκρατία ανέρχεται 490 χιλιάδες δολάρια ΗΠΑ για τα πρώτα 5 χρόνια ενώ από τον έκτο χρόνο μέχρι τον 25ο το κόστος αυτό θα είναι 368.000 δολάρια ΗΠΑ ετησίως.  

Η Delek εξηγεί στην Έκθεσή της για το 2013, ότι για τις δραστηριότητές της στο τεμάχιο «12» θα πληρώνει εταιρικό φόρο στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά ταυτόχρονα με βάση την ισραηλινή νομοθεσία τα εισοδήματα από τη δραστηριότητα αυτή θα θεωρούνται ως φορολογητέα και στο Ισραήλ.

29 οικόπεδα υδρογονανθράκων στην Αδριατική δημοπρατεί η Κροατία

Διεθνή διαγωνισμό για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην Αδριατική προκήρυξε το υπουργείο Οικονομικών της Κροατίας.
Ο διαγωνισμός θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τις 3 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, ενώ οι πρώτες συμβάσεις με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες αναμένεται να συναφθούν τον Μάρτιο του 2015.
Ο Κροάτης υπουργός Οικονομίας, Ιβάν Βρντόλιακ παρουσίασε επίσημα τον διαγωνισμό, με  τίτλο «1ος Γύρος Χορήγησης Αδειών Υπεράκτιων Δραστηριοτήτων Εξερεύνησης και Παραγωγής Υδρογονανθράκων», σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ, με τη συμμετοχή δεκάδων στελεχών πετρελαϊκών εταιρειών, μεταξύ των οποίων της Exxon, της Gazprom, της Lukoil, της Total, της Ina, της RWE, της Edison, της Turkish Petroleum, των Ελληνικών Πετρελαίων, της Petroceltic, της Hunt Oil και της JP Nippon.
Ο κ. Βρντόλιακ επεσήμανε ότι το τελευταίο έτος η Κροατία δημιούργησε συνθήκες που θα της επιτρέψουν να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος, αναφερόμενος στην υιοθέτηση μιας σειράς νόμων για την ενέργεια, τη συλλογή νέων σεισμικών δεδομένων για την κροατική Αδριατική περιοχή και την ίδρυση του κρατικού Κροατικού Οργανισμού Υδρογονανθράκων.
Στον διαγωνισμό καθορίζονται 29 οικόπεδα εξερεύνησης, 8 εκ των οποίων βρίσκονται στη Βόρεια Αδριατική και 21 στις κεντρικές και νότιες περιφέρειες της Αδριατικής. Το μέγεθος των οικοπέδων κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 1.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ενεργειακά Στρατηγήματα

Στον τομέα της μεταφοράς της ενέργειας, αν είσαι μόνο και μόνο πέρασμα, πρέπει πάντα να προετοιμάζεσαι για μια αλλαγή φάσης, όπου η αλλαγή περάσματος γίνεται για γεωπολιτικούς λόγους. Είναι βέβαια καλό να αξιοποιείς την ιδιότητα σου ως πέρασμα, αλλά δεν πρέπει ποτέ να ποντάρεις μόνο και μόνο πάνω σε αυτό, διότι αλλιώς θα βρεθείς αργά ή γρήγορα σε φάση απόλυτης ενεργειακής εξάρτησης. Έχει λοιπόν σημασία η ενεργοποίηση στρατηγικού σχεδιασμού που προσφέρει εναλλακτικές. Αυτές επίσης δεν πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμες από την πηγή εξάρτησης, διότι εύκολα μπορεί να τις προσβάλει ή να τις αξιοποιήσει προς όφελός της. Όταν εξετάζουμε τους σχεδιασμούς ή τις πορείες των αγωγών Nord Stream, Yamal, South Stream, Blue Stream, είναι δύσκολο να μην αντιληφθούμε ότι ένας από τους στόχους της κατασκευής τους είναι η αποφυγή του αγωγού Brotherhood. Βέβαια, αυτό το δεδομένο μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους, που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά: Ο πρώτος είναι η αποφυγή κι ο δεύτερος η απεξάρτηση. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή προκαλεί μια αλλαγή φάσης. Πράγμα το οποίο μπορεί να είναι και στρατηγικός στόχος. Η επίτευξή του δημιουργεί μια εξουδετέρωση της περιοχής του περάσματος με ανάλογο τρόπο που γίνεται με την έννοια της αποστρατιωτικοποίησης. Έχοντας αυτό το πλαίσιο στο μυαλό μας πρέπει να σκεφτούμε τις προοπτικές της πατρίδας μας. Βλέπουμε άμεσα ότι η έννοια του περάσματος δεν επαρκεί, ακόμα κι αν υπάρχει ανέλιξη μέσω της αξιοποίησης. Έμμεσα αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να υπάρχει πλαίσιο για πηγές ενέργειας στρατηγικής εμβέλειας. Σε αυτήν την απαίτηση απαντά η ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Επίσης, πρέπει τα κοιτάσματα να μην είναι εύκολα προσβάσιμα. Τα σεισμικά δεδομένα μάς οδηγούν στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης, όπου υπάρχει η σχέση κι η σύζευξη με την Ιταλία και την Μάλτα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γι' αυτό είναι θεμελιακή η υψηλή στρατηγική της Ελλάδας ήδη από τώρα και στο μέλλον.

Νέα πηγή ενέργειας στην Ισπανία

Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά ενέργεια, όχι μόνο δεν περιμένει να έρθει μόνη της η λύση, αλλά προωθεί κάθε πράξη που αλλάζει τα δεδομένα για την αυτόχθονη ενέργεια. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εύρεση ενός κοιτάσματος πετρελαίου στην περιοχή των ισπανικών νησιών στην Δυτική Μεσόγειο. Η ανακάλυψη αξίας δύο δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από την σκωτική εταιρεία Cain Energy προσφέρει τη δυνατότητα σε βάθος χρόνου για 260.000 θέσεις εργασίας. Αυτά τα στοιχεία προέρχονται από τη μελέτη της Deloitte, η οποία προβλέπει ταυτόχρονα μια αξία που αντιπροσωπεύει το 43% του ΑΕΠ της Ισπανίας. Όλοι μας μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει το όλο θέμα για αυτήν την ευρωπαϊκή χώρα, που είναι υποχρεωμένη προς το παρόν να αγοράζει το 99,9% του πετρελαίου που καταναλώνει. Η περιοχή έρευνας, που αφορά τις τέσσερεις άδειες, αντιπροσωπεύει 24.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βρίσκεται στα 50 χιλιόμετρα στο πέλαγος της Βαλένσιας, 53 χιλιόμετρα μακρυά από την Ιμπίσα και 32 χιλιόμετρα από το μικρό αρχιπέλαγος της Βαλένσιας. Με αυτά τα δεδομένα, τα οποία είναι βέβαια πολύ μικρότερα από αυτά που διαθέτουμε στην πατρίδα μας μέσω των σεισμικών ερευνών της νορβηγικής εταιρείας PGS, βλέπουμε ότι ακολουθούμε τον ίδιο γενικό σκοπό που αφορά βέβαια την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το γεγονός πρέπει όχι μόνο να το συνειδητοποιήσουμε για την ίδια μας την ύπαρξη, αλλά και να καταλάβουμε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε την υψηλή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενισχύει φυσιολογικά τη δική μας, για να μην παραμείνουμε σε μια παθητική στάση και να περάσουμε στην στρατηγική ετοιμότητα σε εθνικό επίπεδο, αλλά βέβαια και σε περιφερειακό επίπεδο.

ΥΠΕΝ: To φυσικό αέριο θα συμβάλει στην ευημερία του τόπου

Η Κύπρος, ως μέρος της Ανατολικής Μεσογείου, φιλοδοξεί να καταστεί μακροπρόθεσμα η εναλλακτική πηγή τροφοδότησης των ενεργειακών αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σε χαιρετισμό του κατά την εναρκτήρια σύνοδο του 3ου Ενεργειακού Συμποσίου στη Λευκωσία με θέμα «Η Συμβουλή της Κύπρου στη νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική»

To φυσικό αέριο θα συμβάλει στην ευημερία του τόπου

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως «υπό το φως της πρόσφατης ανακοίνωσης για τις επιβεβαιωμένες ποσότητες φυσικού αερίου στο ερευνητικό Τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και των αναμενόμενων νέων ανακαλύψεων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι βέβαιο ότι το φυσικό αέριο θα μπει στο εγγύς μέλλον στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας και θα συμβάλει στην ανάπτυξη και ευημερία του τόπου».

Υπογράμμισε πως «προς τούτο απαιτείται να γίνουν μεγάλα έργα υποδομής στην Κύπρο, με την έλευση του φυσικού αερίου στο νησί μέσω αγωγού και την κατασκευή μονάδας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου για επανεξαγωγή, να αποτελούν στρατηγική μας επιλογή».

Αναγκαία η υλοποίηση των ενεργειακών υποδομών

Επεσήμανε πως ταυτόχρονα η Κύπρος, σε συνέχεια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, υποστηρίζει τη θέση ότι είναι αναγκαία η υλοποίηση όλων των απαραίτητων ενεργειακών υποδομών που θα διασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα άρουν την ενεργειακή απομόνωση όλων των κρατών μελών της.

Μεγάλη αύξηση των αναγκών της Ευρώπης  για φυσικό αέριο

Ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως οι ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθούν από τη σημερινή ποσότητα των 558 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων τον χρόνο, σε 720 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο το 2020.

Μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, προβλέπεται μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, από τη σημερινή ποσότητα των 330 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων τον χρόνο, σε περίπου 250 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο το 2020.

Μεγάλη η εξάρτηση της  Ευρώπης από το ρωσικό αέριο

Ο Υπουργός Ενέργειας επεσήμανε πως σήμερα η Ευρώπη εξαρτάται κυρίως από τις εισαγωγές από τη Ρωσία – περίπου 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο – και την Αλγερία – περίπου 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι η εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές φυσικού αερίου θα συνεχίσει να αυξάνεται, από το 45% των αναγκών της που είναι σήμερα, σε περίπου 65% μέχρι το 2020, ανέφερε. Άρα, πρόσθεσε, είναι κατανοητός ο ρόλος που έχει να διαδραματίσει το φυσικό αέριο της Κύπρου, αλλά και ευρύτερα της Ανατολικής Μεσογείου, στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

Ευκαιρίες στον τομέα ενέργειας  για την Ανατολική Μεσόγειο
Επεσήμανε πως η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται σήμερα ενώπιον σημαντικών και ιστορικών, θα έλεγα, προοπτικών στον τομέα της ενέργειας. Μεταξύ άλλων, αυτές αφορούν τις πρόσφατες ανακαλύψεις μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στη λεκάνη της Λεβαντίνης, που δημιουργούν νέες ευκαιρίες και δίνουν νέα ώθηση στον ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου σε όλα τα ενεργειακά δρώμενα και, συγκεκριμένα, στην υιοθέτηση της μελλοντικής ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ για την μετά το 2020 εποχή.

Παράλληλα, προοπτικές υπάρχουν λόγω της αυξανόμενης ενσωμάτωσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κυρίως με βάση την ηλιακή ενέργεια, στα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, ανέφερε. Υπογράμμισε πως είναι, επομένως, σημαντικό η περιοχή να μπορεί να αναπτύξει μια επαρκή και ολοκληρωμένη ενεργειακή στρατηγική, λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις προκλήσεις και προοπτικές.

Τα τρία Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος  από την Κύπρο

Ο κ. Λακκοτρύπης επεσήμανε πως η θέση της Κύπρου στη νέα ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης αναβαθμίζεται πλέον σημαντικά, αφού η Κύπρος έχει ήδη υποβάλει, στο πλαίσιο του σχετικού Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τρία  Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος τα οποία έχουν επιτύχει την ενσωμάτωση τους στον πρώτο κατάλογο των λεγόμενων PCIs. Πρόκειται, ανέφερε, για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, τη μελέτη βιωσιμότητας από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου της Ελλάδας ενός αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και της Λεκάνης της Λεβαντίνης και, τέλος, το έργο των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα βρίσκονται στην Κύπρο. Τα δύο έργα που αφορούν το φυσικό αέριο υποβλήθηκαν ως μέρος του Νότιου Διάδρομου Αερίου, ενώ η προσπάθεια είναι να εξασφαλισθεί επιχορήγηση για τις μελέτες και των τριών έργων στο πλαίσιο της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη», επεσήμανε. Είπε πως ταυτόχρονα γίνονται ενέργειες και για το έργο της κατασκευής του εσωτερικού δικτύου μεταφοράς του φυσικού αερίου, «το οποίο θεωρούμε ένα σημαντικό έργο υποδομής για την Κύπρο». Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στις ενέργειες της Κυβέρνησης, και ειδικότερα του Υπουργείου Ενέργειας, για την υλοποίηση των χερσαίων ενεργειακών εγκαταστάσεων και την πρόοδο των δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το Τεμάχιο 12

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως  σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ της Κυβέρνησης και των αδειούχων στο Τεμάχιο 12 για την ολοκλήρωση της Κυβερνητικής Συμφωνίας του έργου του Τερματικού Σταθμού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου, στο Βασιλικό. Επεσήμανε πως η βασική πρόκληση του Υπουργείου Ενέργειας και των αδειούχων εταιρειών είναι να εξευρεθούν οι επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου, οι οποίες θα καταστήσουν το Τερματικό ανταγωνιστικό.

Ως εκ τούτου τα ερευνητικά προγράμματα όλων των αδειούχων βρίσκονται σε εξέλιξη με αρκετές χιλιάδες χιλιομέτρων σεισμικών γραμμών δισδιάστατων και τρισδιάστατων ερευνών, με σκοπό την κατάλληλη προετοιμασία για την έναρξη νέων ερευνητικών γεωτρήσεων, ανέφερε, σημειώνοντας πως στόχος είναι η έναρξη νέων γεωτρήσεων εντός του δεύτερου εξάμηνου του 2014 από τις εταιρείες Noble Energy και ENI/Kogas και εντός του 2015 για την Total.

Οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη

Ο Υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε πως η συνεισφορά του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της Κύπρου θα επιφέρει πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, συμβάλλοντας θετικά ως προς την αναγκαία βελτίωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, τη διαφοροποίηση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας και, συνάμα, τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων στην ατμόσφαιρα. Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η περιφερειακή συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου έχει τεράστια σημασία για την Κύπρο και την ΕΕ, «όχι μόνο σε σχέση με τα θέματα της ενέργειας αλλά και γενικότερα εκμεταλλευόμενοι τις προοπτικές που διανοίγονται σήμερα στους τομείς του εμπορίου, των υπηρεσιών και της προσέλκυσης νέων επενδύσεων».

Πρόσω ολοταχώς για ερευνητικές γεωτρήσεις εντός του 2014

Πρόσω ολοταχώς για ερευνητικές γεωτρήσεις εντός του 2014
Λεμεσός: Η Κυβέρνηση προσπαθεί να επισπεύσει τις διαδικασίες έρευνας και εξόρυξης στην Κυπριακή ΑΟΖ και ευελπιστεί σύντομα να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας ότι οι προοπτικές είναι ενθαρρυντικές, αλλά χρειάζεται υπομονή.

Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, ο κ.Λακκοτρύπης ανέφερε πως εντός του 2014 οι εταιρείες ENI/COGAS και NOBLE θα ξεκινήσουν ερευνητικές γεωτρήσεις στα τεμάχια που τους έχουν αδειοδοτηθεί, ενώ θα ακολουθήσει μέσα στο 2015 και η TOTAL.

Ο Υπουργός διευκρίνισε πως, όσον αφορά τη NOBLE, θα γίνει ακόμα μια ερευνητική γεώτρηση για άλλο δυνητικό κοίτασμα, πέραν του κοιτάσματος της "Αφροδίτης".

"Προσπαθούμε τώρα να επισπεύσουμε τις διαδικασίες έρευνας και εξόρυξης στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη και ευελπιστούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας σύντομα, ούτως ώστε να γίνουν πιο γρήγορα οι έρευνες για περισσότερα κοιτάσματα φυσικού αερίου", ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, η κυβέρνηση προχωρεί με τις διαπραγματεύσεις για το τερματικό υγροποίησης και ευελπιστεί ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχει πρόοδος στις διαβουλεύσεις.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ.Λακκοτρύπης είπε πως "αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία του τεμαχίου 12, της οποίας ηγείται η εταιρεία Noble. Οπόταν ουσιαστικά θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε αυτό που λέμε "συμφωνία έργου", που είναι βασικά οι όροι οι οποίοι θα διέπουν αυτή τη λειτουργία του τερματικού".

Ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε, παράλληλα, πως δεν θα πρέπει να υπάρχει απογοήτευση, γιατί αυτές οι έρευνες και η προσπάθεια εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου θέλει χρόνο.

"Δεν είναι όπως το πετρέλαιο που μπορεί κάποιος να το εκμεταλλευθεί σχεδόν άμεσα. Το φυσικό αέριο χρειάζεται υποδομές και υπομονή, γιατί μιλάμε για έρευνες σε μεγάλα εστιακά βάθη, πέραν των 5,5 χιλιάδων μέτρων", είπε και σημείωσε πως "οι προοπτικές είναι πολύ ενθαρρυντικές αλλά θέλουμε χρόνο".