Έξι νέα θαλάσσια κοιτάσματα στην Κύπρο

Την ώρα που όλοι συζητούν ακόμα αν υπάρχουν αρκετά αποθέματα, για να δημιουργηθεί ένας τερματικός σταθμός υγροποίησης στην Κύπρο, αφού δεν ξέρουν ότι έχει ήδη αποφασισθεί από τους επίσημους φορείς, η ενεργειακή ιστορία συνεχίζει ακάθεκτα. Μετά το κοίτασμα Αφροδίτη στο θαλάσσιο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και τα δύο άλλα που βρίσκονται στο ίδιο οικόπεδο, θα αρχίσουμε να μιλούμε επιτέλους για άλλα έξι νέα κοιτάσματα, Ονασαγόρας, Ζήνων, Κινύρας, Αμαθούντα, Ευαγόρας και Πράξανδρος στα θαλάσσια οικόπεδα 2, 3 και 9 που θα διαχειριστεί η κοινοπραξία της ENI-KOKOGAS. Πιο συγκεκριμένα μέσα στο καλοκαίρι του 2014 θα έχουμε εξελίξεις, αφού θα έρθει το γεωτρύπανο από τη Μοζαμβίκη για ν' αρχίσει το έργο του στην περιοχή. Έτσι θα έχουμε ταυτόχρονα στην κυπριακή ΑΟΖ, δύο εταιρείες σε φάση γεωτρήσεων. Αυτή η πραγματικότητα που θα υλοποιηθεί σε μερικές εβδομάδες ήταν παντελώς αδιανόητη πριν μερικά χρόνια και ουτοπική πριν μερικούς μήνες. Κι όμως η κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζει να αλλάζει επί της ουσίας το μέλλον της Κύπρου που δεν είναι πια μόνο και μόνο ένα περιθωριακό κράτος. Η Κύπρος σιγά σιγά σηκώνεται και αποκτά νέες δυνάμεις ικανές να την απελευθερώσουν από τη βαρβαρότητα του κατακτητή. Κι όσοι δεν αντιλαμβάνονται την αξία αυτών όλων των κινήσεων που γίνονται πράξεις που διαμορφώνουν την πραγματικότητα είναι καταδικασμένοι ν' απελευθερωθούν δίχως να ξυπνήσουν. Δεν έχει σημασία όμως αφού η ουσία είναι να γίνει η απελευθέρωση αυτού του ευρωπαϊκού νησιού που δεν έχει σχέση με ανατολή.

Ποιοι είναι οι Καμπόσοι που ζουν μόνοι τους τρεις αιώνες στα Λέβιθα;

Ποιοι είναι οι Καμπόσοι που ζουν μόνοι τους τρεις αιώνες στα Λέβιθα;
Το νησάκι Λέβιθα βρίσκεται μεταξύ Πάτμου και Λέρου. Μοναδικοί κάτοικοι είναι η οικογένεια του Δημήτρη Καμπόσου. Η ιστορία τους στο νησί ξεκινάει από τον προ-προ πάππου του μπάρμπα Δημήτρη που εγκαταστάθηκε εκεί το 1820. Όπως είναι αναμενόμενο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολλά. Δεν είναι εύκολο να ζεις χωρίς γείτονες στη μέση του πουθενά. Οι κοντινότεροι άνθρωποι που μπορούν να συναντήσουν είναι σε απόσταση 24 ναυτικών μιλίων ή 2,5 ωρών με το καΐκι. Οι χειμώνες είναι πιο δύσκολοι από τα καλοκαίρια. Κινδυνεύουν να μείνουν αποκλεισμένοι στο νησί για πολλές μέρες εξαιτίας των ανέμων και πρέπει πάντα να είναι εφοδιασμένοι με προμήθειες. Φυσικά, δεν τίθεται θέμα για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Απλά δεν πρέπει να αρρωστήσουν. Αγαπούν όμως τον τόπο τους και δεν τον εγκαταλείπουν. Αν κι αυτή την περίοδο παίζεται ένα ακόμα δράμα, αφού ο Δήμος Λέρου, στον οποίο υπάγονται, προσπαθεί να μετατρέψει το κατοικημένο νησί σε ακατοίκητη βραχονησίδα.

Όλα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2013 όταν μια εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με αίτησή της προς τον Δήμο, ζήτησε να μισθώσει ακίνητα σε πέντε νησιά της περιοχής με σκοπό να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες. Σ’ αυτό βοήθησε και ο τρόπος με τον οποίο η στατιστική αρχή πραγματοποίησε την διαδικασία απογραφής το 2011. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Δημήτρη Καμπόσου, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας ζητήσανε να πραγματοποιήσουν την διαδικασία μέσω τηλεφώνου για να μην ταλαιπωρηθούν με θαλάσσιες μετακινήσεις. Η οικογένεια, καλή τη πίστει, δέχτηκε. Το αποτέλεσμα είναι, μετά την απογραφή, ο αριθμός των κατοίκων να φαίνεται μηδέν και το νησί να χαρακτηρίζεται -από τον ίδιο τον δήμαρχο- βραχονησίδα!



Το ΓΕΕΘΑ διαφωνεί λόγω ΑΟΖ


Από την άλλη, το ΓΕΕΘΑ ενημερώνει ότι η Λέβιθα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ακατοίκητη βραχονησίδα γιατί, σε αυτήν την περίπτωση, το Διεθνές Δίκαιο δεν αναγνωρίζει δικαιώματα Υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Πιο συγκεκριμένα, σε εμπιστευτικό του έγγραφο αναφέρει «Στην προκειμένη υπόθεση, διευκρινίζεται εκ νέου ότι η Λεβίθα (τα Λέβιθα) αποτελεί νησί. Η αυθαίρετη απόδοση άλλου χαρακτηρισμού (όπως αυτός της ακατοίκητης βραχονησίδας) εγκυμονεί εθνικούς κινδύνους από παρανοήσεις που ενδέχεται να προκύψουν σε τρίτους ως προς τα νομικά δικαιώματα του εν λόγω νησιού, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διατάξεις του άρθρου 121 της σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982). Η δε επανάληψη αδόκιμων χαρακτηρισμών Ελληνικών εδαφών -ενώ έχουν προηγηθεί κατ’ αρμοδιότητα σχετικές διευκρινίσεις- ενδέχεται να έχουν συνέπειες εθνικού χαρακτήρα».

Απαντώντας στην εν λόγω επιστολή, ο Δήμος Λέρου αμφισβητεί ότι το νησί κατοικείται «εκ του μακρού παρελθόντος» όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ και τους προτρέπει να μην εμφανίζονται τόσο αμετροεπείς-όπως χαρακτηριστικά λέει- στην αλληλογραφία τους. Η Popaganda έχει στα χέρια της και δημοσιεύει την επίμαχη αλληλογραφία. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφίες από τις σελίδες του βιβλίου του Άντονι Ρότζερς «Η σβάστικα πάνω από το Αιγαίο» που αφιέρωσε περίπου δέκα σελίδες αποκλειστικά στα Λέβιθα. Στις εν λόγω φωτογραφίες διακρίνονται πεντακάθαρα το σπίτι και τα κτίσματα της οικογένειας, τότε και σήμερα. Επίσης, φαίνονται καθαρά στρατιώτες που βρέθηκαν στο νησί, κάποιοι από τους οποίους είναι τραυματίες που τους περιέθαλψε η οικογένεια Καμπόσου.

Διερευνητικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ, από τις διαχειρίστριες εταιρείες ENI/KOGAS, πριν από το τέλος του καλοκαιριού, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης

Διερευνητικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ, από τις διαχειρίστριες εταιρείες ENI/KOGAS, πριν από το τέλος του καλοκαιριού, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ανακοίνωσε επίσης ότι για το κοίτασμα αυτό, το οποίο ονομάστηκε Ονασαγόρας, καθώς και για άλλα πέντε κοιτάσματα, οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές. Ζήνων, Κινύρας, Αμαθούσα, Ευαγόρας και Πράξανδρος είναι τα ονόματα των υπόλοιπων κοιτασμάτων που βρίσκονται στα οικόπεδα 2,3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύντομα αναμένεται να αναχωρήσει γεωτρύπανο από την Μοζαμβίκη το οποίο θα πραγματοποιήσει τη γεώτρηση στο κοίτασμα Ονασαγόρας.

ΑΟΖ και θαλάσσια οικόπεδα μέσης γραμμής

Ν. Λυγερός

Με τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα η Ελλάδα εισχωρεί σε μια ενεργειακή εποχή που προετοιμάζει την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μας. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινηθούμε προσεχτικά και βέβαια αποτελεσματικά μέσω των θαλάσσιων οικοπέδων μέσης γραμμής, δηλαδή των οικοπέδων που εφάπτονται στις ΑΟΖ της Αλβανίας, της Ιταλίας και της Λιβύης. Με άλλα λόγια πρέπει αυτά τα οικόπεδα να πιέσουν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, τις διαπραγματεύσεις μας με αυτές τις τρεις χώρες, έτσι ώστε να επιτευχθούν σύντομα οι συμφωνίες οριοθετήσεων των ΑΟΖ. Διότι για αυτά τα οικόπεδα, επειδή υπάρχει περίπτωση συνεκμετάλλευσης λόγω ύπαρξης κοιτασμάτων που βρίσκονται ακριβώς πάνω στη μέση γραμμή, πρέπει να υπάρχει συμφωνία. Έτσι πρέπει να αποφύγουμε την περίπτωση του ραγιαδισμού που θα εξασφαλίσει άλλα οικόπεδα εκτός από αυτά, διότι δεν θα υπάρχουν υποψηφιότητες των εταιρειών όπως στο οικόπεδο 4 της κυπριακής ΑΟΖ. Πιο συγκεκριμένα είναι στρατηγικής σημασίας να υπάρχει οριοθέτηση και στη συνέχεια υπογραφή συμβάσεων σε αυτά τα οικόπεδα για να ενταχθεί επί του πρακτέου η ελληνική ΑΟΖ και η ίδια η Ελλάδα μας. Τα θαλάσσια οικόπεδα δεν τα βγάζουμε μόνο και μόνο για να εκδώσουμε χάρτες αλλά για να τα αξιοποιήσουμε στρατηγικά προς όφελος της πατρίδας μας. Πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και σε επίπεδο οριοθέτησης και ανακήρυξης αφού αυτά τα θέματα είναι εθνικά και με γεωστρατηγικές επιπτώσεις πέρα από τις οικονομικές δυνατότητες που προσφέρουν για την εξέλιξη της χώρας.

Ομιλία του Ν. Λυγερού στο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού

Ομιλία του Ν. Λυγερού στο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, .
Ομιλία του Νίκου Λυγερού στο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, Ιωάννινα 26/07/2014.

Παράταση Υποβολής Προτάσεων έως τις 28/8/2014 για το Πρόγραμμα: «Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου για την Προώθηση της αξιοποίησης του Φυσικού Πλούτου (Υδρογονάνθρακες)»

Παράταση Υποβολής Προτάσεων έως τις 28/8/2014 για το Πρόγραμμα: «Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου για την Προώθηση της αξιοποίησης του Φυσικού Πλούτου (Υδρογονάνθρακες)»

Δείτε εδώ τις σχετικές Αποφάσεις για την παράταση του Προγράμματος:

Απόφαση Τροποποίησης & Τροποποιημένος Οδηγός του Προγράμματος
Modified Call for Proposals

Χαρίζουν τον μοναδικό σταθμό φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου

Του Μάριου Αραβαντινού

Τέσσερις ημέρες πριν από τα περασμένα Χριστούγεννα ο πρωθυπουργός, παρουσία του υπουργού και υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και Ασημάκη Παπαγεωργίου, συναντήθηκε με τους επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρίας Socar και συμφώνησαν για την πώληση σε αυτήν του 66% της ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) Α.Ε. έναντι του ευτελούς τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ. Η κίνηση παρουσιάστηκε ως ακόμη ένα βήμα ανάπτυξης και πανηγυρίστηκε ανάλογα, παρά το γεγονός ότι η πραγματική αξία της εταιρίας ξεπερνούσε κατά πολύ το ποσό για το οποίο πωλήθηκε και συγκεκριμένα άγγιζε τουλάχιστον το ένα δισ. ενώ είχε και δάνεια ύψους 262 εκατ. ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Την ημέρα εκείνη ο αζέρος πρόεδρος της Socar Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ δήλωνε πανευτυχής από την επικείμενη συμφωνία: «Δεν είναι μόνο ο TAP, η ΔΕΣΦΑ αλλά και μελλοντικά επερχόμενα έργα». Ο Αμπντουλάγιεφ είχε δίκιο. Κι αυτό γιατί μισό χρόνο μετά, κι ενώ ακόμη η πώληση της ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους δεν έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση αποφασίζει με μια τροπολογία της την οποία ως συνήθως ενέταξε σε άσχετο νομοσχέδιο να παραχωρήσει στη ΔΕΣΦΑ, δηλαδή στους Αζέρους, τον μοναδικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της ανατολικής Μεσογείου ο οποίος βρίσκεται στη νήσο Ρεβυθούσα, απέναντι από τα Μέγαρα και μάλιστα χωρίς αντάλλαγμα με το πρόσχημα της αναβάθμισης. Πρόκειται για σταθμό ο οποίος όπως εκτιμούν κορυφαίοι επιστήμονες θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια κέρδη στον ελληνικό κράτος, ενώ σύμφωνα με τη υπεύθυνη του τομέα Ενέργειας των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή θα μπορούσε να αποτελέσει το κέντρο της προσπάθειας εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Όπως εξηγεί σε άρθρο του ο γεωστρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός, ο σταθμός της Ρεβυθούσας είναι ένας από τους 13 αντίστοιχους σταθμούς που λειτουργούν στη Μεσόγειο και την Ευρώπη, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια έχει παραλάβει πάνω από 300 φορτία που φτάνουν με δεξαμενόπλοια και αποθηκεύονται σε δύο δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 130.000 κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου. Στη συνέχεια, αναφέρει ο κ. Λυγερός, μεταφέρεται σε ειδικές εγκαταστάσεις, όπου μετατρέπεται σε αέριο για να τροφοδοτήσει το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου.

Ξεπουλούν (και) τη Ρεβυθούσα χωρίς αντίτιμο!

Η τροπολογία για παραχώρηση της Ρεβυθούσας στην ήδη πουλημένη ΔΕΣΦΑ συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο περί «Απλούστευσης της Αδειοδότησης για την Άσκηση Οικονομικής Δραστηριότητας» το οποίο ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο σκοπός της παραχώρησης, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση δεν είναι άλλος από την εκτέλεση έργων απαραίτητων, όπως τονίζεται, για τη λειτουργία της ΔΕΣΦΑ.

Αυτό που πρακτικά επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να κατασκευαστεί στο σημείο όπου σήμερα βρίσκονται δύο δεξαμενές και μια τρίτη η οποία θα έχει διπλή χωρητικότητα και θα κοστίσει περισσότερο από 156 εκατ. ευρώ, ποσό που θα πληρωθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από τη ΔΕΣΦΑ. Για να γίνει όμως αυτό αποφασίστηκε σκανδαλωδώς να παραχωρηθεί η μονάδα χωρίς κανένα αντάλλαγμα, εκτός αν αλλάξει η μετοχική σύνθεση της ΔΕΣΦΑ, μέτοχοι της οποίας μέχρι σήμερα είναι το Δημόσιο και νομικά πρόσωπα των οποίων οι μετοχές ανήκουν σε αυτό.

Το αντάλλαγμα σύμφωνα με την ψηφισθείσα τροπολογία θα οριστεί από τον υπουργό Οικονομικών, όταν η μετοχική σύνθεση της ΔΕΣΦΑ αλλάξει, δηλαδή όταν η Κομισιόν εγκρίνει την πώλησή της στους Αζέρους, πράγμα το οποίο θα συμβεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, μέχρι το προσεχές φθινόπωρο. Η κυβέρνηση εν ολίγοις αποφάσισε την παραχώρηση μιας τεράστιας μονάδας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, σε μια εταιρία την οποία έχει ήδη πωλήσει έναντι εξευτελιστικού αντιτίμου, χωρίς να ορίζει τιμή και με την δέσμευση ότι μόλις η ΔΕΣΦΑ περάσει επίσημα στα χέρια της πετρελαϊκής Socar, ο υπουργός Οικονομικών θα κρίνει και θα αποφασίσει το αντάλλαγμα που θα ζητήσει η Ελλάδα, η οποία όμως δεν φημίζεται για τις επωφελείς συμφωνίες που κάνει.

Η ίδια τροπολογία την οποία υπογράφουν από κοινού οι υπουργοί Ανάπτυξης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος, προβλέπει επίσης ότι «η έκδοση της έγκρισης δόμησης και της άδειας δόμησης των απαιτούμενων έργων θα γίνει κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων ως προς την απαιτούμενη απόσταση από τον αιγιαλό την παραλία, προκειμένου να διευκολυνθεί η εκτέλεση των έργων».

Ερώτηση προς του αρμόδιους υπουργούς

Για το θέμα της σκανδαλώδους παραχώρησης του σταθμού της Ρεβυθούσας στη ΔΕΣΦΑ κατέθεσε ερώτηση πριν από τρεις ημέρες η Ραχήλ Μακρή από κοινού με τον έτερο βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Δαμοβολίτη, ο οποίος τυγχάνει και μαθητής του καθηγητή Νίκου Λυγερού (δείτε την ερώτηση ΕΔΩ). Οι δύο βουλευτές καλούν τους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος να απαντήσουν σε μείζονα ερωτήματα αναφορικά με την υπόθεση, μεταξύ των οποίων αν υφίσταται οικονομοτεχνική μελέτη βάση της οποίας πραγματοποιείται η παραχώρηση της Ρεβυθούσας, ποια είναι τα άμεσα και μελλοντικά αντισταθμιστικά οφέλη, αν έχει καθοριστεί συγκεκριμένο αντίτιμο το οποίο θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν οι Αζέροι όταν η ΔΕΣΦΑ και μαζί της η μονάδα της Ρεβυθούσας, θα περάσουν επίσημα στα χέρια τους, ποια διαδικασία ακολουθήθηκε για τον ορισμό του αντιτίμου κ.α.

«Τα δώρα της συγκυβέρνησης δεν έχουν όρια. Προσπαθούν να πουλήσουν την ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους και να πείσουν ότι η θυσία της κομβικής σημασίας για την εθνική οικονομία δημόσιας επιχείρησης θα έχει αποτελέσματα που πουθενά δεν προσδιορίζονται. Επιπλέον παραχωρούν ως δώρο τον μοναδικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της ανατολικής Μεσογείου στους αγοραστές της ΔΕΣΦΑ. Η κυβέρνηση που επιλέγει την ασάφεια του προσδιορισμού του τιμήματος που η ιδιωτική ΔΕΣΦΑ οφείλει στον ιδιοκτήτη της Ρεβυθούσας, τον ελληνικό λαό, σπεύδει να εκδώσει έγκριση δόμησης κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων και κατά παρέκκλιση του δημοσίου συμφέροντος νομοθετεί χωρίς οικονομοτεχνικές μελέτες και μέριμνα για συνθήκες εκτάκτων αναγκών. Η υπόθεση της Ρεβυθούσας είναι εθνική και δεν μπορεί να περάσει στα ψιλά γράμματα μιας τροπολογίας. Η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και οι κομβικές δημόσιες επιχειρήσεις δεν μπορούν να παραχωρούνται σαν την προς θυσία Ιφιγένεια», αναφέρει σε δήλωσή της για το θέμα η κ. Μακρή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι επισημάνσεις του Νίκου Λυγερού, ο οποίος σημειώνει σε άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα: «υπενθυμίζουμε ότι η Ρεβυθούσα είναι ο μοναδικός σταθμός αεριοποίησης στην ανατολική Μεσόγειο που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η αναβάθμισή του είναι πάρα πολύ σημαντική για την ενεργειακή μας ασφάλεια. Μόνο που αναρωτιόμαστε», συνεχίζει ο καθηγητής, «γιατί να γίνει αν είναι να τον πουλήσουμε στους Αζέρους; Και ποιο μπορεί να είναι το αντάλλαγμα όταν τέτοιος σταθμός είναι μοναδικός στην περιοχή, αφού λειτουργεί μονόπλευρα προς όφελός μας;».

Δείτε την ψηφισθείσα τροπολογία που πλέον αποτελεί άρθρο νόμου

Eνεργειακός κόμβος στη Ν.Ευρώπη για κοιτάσματα Αν.Μεσογείου

''Τα εξαιρετικά σημαντικά ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται ως προτεραιότητα της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ενεργειακής Ασφάλειας τη δημιουργία Μεσογειακού Ενεργειακού κόμβου στη Νότια Ευρώπη.''

Αυτό τόνισε κατά τη χθεσινή παρουσίαση σχετικού εγγράφου της Κομισιόν στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ, ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής για θέματα Ενέργειας κ. Dominique Ristori.

Ο Γάλλος αξιωματούχος απαντούσε σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Χρ. Στυλιανίδη ο οποίος έθιξε το ζήτημα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου προς όφελος του ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ. Σε παρόμοια τοποθέτηση προέβη και ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Νεοκλής Συλλικιώτης.

Ο κ. Ristori τόνισε ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε στενή επαφή με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις εμπλεκόμενες εταιρείες, ενώ υπογράμμισε ότι η δημιουργία Μεσογειακού Ενεργειακού Κόμβου αποτελεί μία εκ των προτεραιοτήτων της Ιταλικής Προεδρίας της ΕΕ και παρέπεμψε σε σχετική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 19 Νοεμβρίου. 

Η συζήτηση διήρκησε μιάμιση ώρα και επικεντρώθηκε σε ιδέες και προτάσεις της Κομισιόν προς ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας και ασφάλειας της ΕΕ τα προσεχή χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ εισάγει το 53% της ενέργειας που καταναλώνει (για πετρέλαιο και φυσικό αέριο τα ποσοστά κυμαίνονται στο 90% και 66% αντίστοιχα), με κόστος πέραν του 1 δις ευρώ ημερησίως. Η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση είναι ανερχόμενη και αναμένεται να αυξηθεί κατά 27% το 2030 σε σχέση με σήμερα. Το πιο πιεστικό ζήτημα σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, κατά την άποψη της Κομισιόν, είναι η ισχυρή εξάρτηση για κάποια Κράτη-Μέλη από έναν μόνο εξωτερικό πάροχο ενέργειας, δηλαδή τη Ρωσία (περισσότερες πληροφορίες στο έγγραφο της Κομισιόν). 


Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο δημοσιογράφο Π. Πανταζή, RIK1 22/7/2014

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο δημοσιογράφο Π. Πανταζή. Ραδιοφωνικός σταθμός ΡΙΚ1, 22/07/2014.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην εκπομπή ''Εμείς κι ο Κόσμος μας'', RIK1 22/7/2014

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή "Εμείς κι ο Κόσμος μας" με την Έλενα Χαραλάμπους. Πρώτο πρόγραμμα ΡΙΚ, 22/07/2014.

Ελικόπτερα της PHI Air Europe στην κυπριακή ΑΟΖ

Στρατηγική συμφωνία για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης ελικοπτέρων υπογράφτηκε μεταξύ των Κυπριακών Αερογραμμών και της εταιρείας P.H.I. Air Europe Ltd,, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στον τομέα παροχής υπηρεσιών υποστήριξης των πλατφόρμων εξόρυξης φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, τα ελικόπτερα της θα δραστηριοποιούνται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η συμφωνία παροχής υπηρεσιών από τις Κυπριακές Αερογραμμές περιλαμβάνει τη χρήση των εγκαταστάσεων και υπηρεσιών του Τμήματος Μηχανολογίας και Συντήρησης, και μελλοντικά θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως η εκπαίδευση προσωπικού, η επίβλεψη συνεχόμενης αεροπλοΐας και η παροχή υπηρεσιών φορτίου.

Η P.H.I. Air Europe Ltd αποτελεί μέρος της εταιρείας P.H.I. Helicopters Inc., με βάση τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που επέλεξε την Κύπρο για την εγκαθίδρυση των κεντρικών της γραφείων για την Ευρώπη.

Ο Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής των Κυπριακών Αερογραμμών Ααρών Καραογλανιάν ανέφερε ότι η στρατηγική συμφωνία ανοίγει νέο κεφάλαιο στις υπηρεσίες που θα προσφέρουν οι Κυπριακές Αερογραμμές στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, προσθέτοντας ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές προσφέρουν κατάλληλα εξοπλισμένες εγκαταστάσεις με εξειδικευμένο προσωπικό.

Εξάλλου, ο Accountable Manager της P.H.I. Air Europe Ltd Mike Foley είπε ότι η συμφωνία θα ενδυναμώσει την παρουσία της εταιρείας στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο στην υποστήριξη της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου με την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης ελικοπτέρων.

Πηγή ΚΥΠΕ

Η τεχνολογία LNG στην Ελλάδα

Η τεχνολογία LNG προχωρά με εντυπωσιακό τρόπο σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το φυσικό αέριο είναι μια πράσινη ενέργεια και όταν είναι υγροποιημένο έχει καλύτερη απόδοση στους κινητήρες. Το ίδιο ισχύει και για τους χώρους αποθήκευσης, αφού η θερμοκρασία στους - 162 oC επιτρέπει ένα συντελεστή της τάξης των 600. Κατά συνέπεια είναι ακόμα καλύτερο και από το CNG που λειτουργεί με 200 ατμόσφαιρες, ενώ το LNG λειτουργεί με μία. Αυτή η ιδιότητα προσφέρει τη δυνατότητα να έχουμε μικρότερους σταθμούς αποθήκευσης. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι έχουμε στη διάθεσή μας μία τεχνολογία ακόμα και για οχήματα, όπως είναι τα φορτηγά και τα λεωφορεία σε πρώτη φάση, αλλά είναι αναμενόμενο να έχουμε σε μικρό χρονικό διάστημα και το ανάλογο για αυτοκίνητα. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε από τώρα κινητούς σταθμούς προμήθειας δίχως να υπάρχει καμιά τεχνική δυσκολία. Και αυτό μπορεί να γίνει στην ξηρά αλλά βέβαια και σε λιμάνια. Έτσι μπορούμε και στην Ελλάδα να προχωρήσουμε και σε αυτήν την τεχνολογία για να μην έχουμε τους κλασικούς ρύπους του πετρελαίου, αφού με την καύση του φυσικού αερίου έχουμε ως προϊόντα διοξείδιο του άνθρακα και νερό, πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό και για τα νησιά μας, αλλά και για περιοχές που είναι πιο δύσκολα προσβάσιμες. Δίχως να ξεχάσουμε και τη δυνατότητα καραβιών που λειτουργούν άμεσα με LNG.

Τα Νέα δεδομένα στο Λεβιάθαν

Τα Νέα δεδομένα στο Λεβιάθαν αποδεικνύουν σε όλους τους μίζερους και τους ηττοπαθείς με τα ενεργειακά θέματα και ειδικά για το φυσικό αέριο ότι τα πράγματα αλλάζουν και μάλιστα προς τη σωστή κατεύθυνση όταν γίνονται εκτιμήσεις. Το κοίτασμα Λεβιάθαν που βρίσκεται στην ΑΟΖ του Ισραήλ ήταν ήδη το μεγαλύτερο κοίτασμα offshore της τελευταίας δεκαετίας. Οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της ποσότητας του φυσικού αερίου ήταν της τάξης των 18,9 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών. Ενώ τώρα τα νέα δεδομένα με ακόμα καλύτερες και ακριβέστερες μετρήσεις δείχνουν ότι έχουμε μία αύξηση κατά 16%. Έτσι η τάξη μεγέθους έφτασε τώρα τα 21,93 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Τα νέα δεδομένα προέρχονται από αναλύσεις που εξέτασαν ακόμα πιο βαθιά το κοίτασμα με 3D - σεισμικά αλλά και τις πέτρες και τα υγρά που βρίσκονται στο εσωτερικό. Έτσι οι εταιρείες Noble Energy (39,66%), Delek Drilling (22,67%), Arror Oil and Gas (22,67%) και η Ratto Oil Exploration (15%), είναι απόλυτα ευχαριστημένες. Καθώς ξέρουμε ότι και στο κοίτασμα Αφροδίτη λειτουργούν οι ίδιες καταλαβαίνουμε ότι τα νέα δεδομένα δείχνουν νέα πορεία για όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Έτσι αυτοί που δεν μπορούν να πιστέψουν κάπου μέχρι να το δουν, όταν θα το δουν, θα πουν ότι είναι πάλι απίστευτο. Ας συνεχίσουμε λοιπόν τον αγώνα της Ελληνικής και της Κυπριακής ΑΟΖ δίχως να καθυστερούμε με την νοητική αδράνεια.

Leviathan gas estimate revised upwards

Leviathan gas estimate revised upwards
The best estimate of the amount of gas in Leviathan is now 21.93 TCF, 16% higher than previously estimated.

The estimate of the amount of gas in the Leviathan off the coast of Israel has again been revised upwards. The partners in the reserve report this morning that the amount of gas is 16% higher than previously estimated. According to an updated resources report by NSAI, the best estimate of the quantity of gas in Leviathan is 21.93 TCF (trillion cubic feet), which compares with 18.9 TCF in the company's previous resources report.

The estimated amount of condensate in the reserve has also been raised, from 34.1 million barrels to 39.4 million.

The rise in the resources estimate stems from a broader and deeper database on the Leviathan gas field, including new processing and analysis of the 3-D seismic surveys, and analysis of various laboratory tests of the rocks and fluids in the reserve.

The contingent resources report gives a low estimate of 16.58 TCF of gas for the reserve, 11% more than in the previous report, and a high estimate 26.52 TCF, 10% higher than in the previous report.

The Leviathan update brings Israel's proven gas reserves to 1,000 BCM.

Leviathan is owned by Noble Energy (39.66%), Delek Drilling (22.67%, Avner Oil and Gas LP (TASE: AVNR.L) (22.67%), and Ratio Oil Exploration (1992) LP (TASE:RATI.L) (15%).

Delek Drilling chairman and Avner CEO Gideon Tadmor said, "Today, we received excellent news for the Israeli energy industry, promising us energy independence for decades to come, and expansion of our export options, with all the economic and political advantages that that entails."

Υπεράκτια αιολικά: με 150 Α/Γ Siemens, 600MW και προηγμένα logistics το μεγαλύτερο πάρκο της Ολλανδίας

Υπεράκτια αιολικά: με 150 Α/Γ Siemens, 600MW και προηγμένα logistics το μεγαλύτερο πάρκο της Ολλανδίας.
Η κοινοπραξία Gemini υπέγραψε όλες τις συμβάσεις που σχετίζονται με την κατασκευή, τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση νέου υπεράκτιου αιολικού πάρκου, με συνολικό προϋπολογισμό κατασκευής που αγγίζει τα €3 δισεκατομμύρια. Με τη συμμετοχή περισσότερων από 20 εταίρων, το 70% του προϋπολογισμού θα διατεθεί στη βάση της χρηματοδότησης του έργου – γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο χρηματοδοτούμενο έργο κατασκευής υπεράκτιου αιολικού πάρκου μέχρι σήμερα. Για τις ανάγκες του Gemini, η Siemens θα παρέχει 150 ανεμογεννήτριες ισχύος 4 MW, με διάμετρο ρότορα 130 μέτρων.

Η αιολική μονάδα παραγωγής ενέργειας θα βρίσκεται στη Βόρεια Θάλλασα, 85 χλμ. βόρεια από τις ακτές του Groningen. Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW, το Gemini θα παράγει 2,6 τεραβατώρες (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας το χρόνο. Σε πλήρη λειτουργία, το αιολικό πάρκο θα προμηθεύει καθαρή ενέργεια σε 1,5 εκατ. καταναλωτές. Ο όγκος της ενέργειας αντιστοιχεί σε μια μείωση εκπομπών CO2 κατά 1,25 εκατ. τόνους το χρόνο.

Για τη Siemens, αυτή είναι η πρώτη παραγγελία για μία υπεράκτια αιολική μονάδα παραγωγής ενέργειας στα χωρικά ύδατα της Ολλανδίας. Το πρωτοποριακό σχέδιο παροχής τεχνικών υπηρεσιών και συντήρησης βασίζεται στη συνεχή παρουσία ενός σκάφους και στη διατήρηση ενός ελικοπτέρου στο έδαφος σε διαρκή κατάσταση ετοιμότητας.

Η δεκαπενταετής συμφωνία στην οποία κατέληξε η Siemens αφορά στην παροχή υπηρεσιών σέρβις και συντήρησης του έργου Gemini. Αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγγελία παροχής υπηρεσιών για το Τμήμα Συντήρησης αιολικών πάρκων της εταιρείας μέχρι σήμερα. Το έργο εισάγει ένα εξαιρετικά προηγμένο σχέδιο logistics για τα υπεράκτια έργα. Για πρώτη φορά, ένα ελικόπτερο θα είναι διαθέσιμο για τις ανάγκες ενός έργου ανά πάσα στιγμή και ένα ειδικά σχεδιασμένο επιχειρησιακό σκάφος υπηρεσιών (purpose-built service operation vessel – SOV) θα έχει ως βάση το αιολικό πάρκο. Για να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή διαθεσιμότητα των γεννητριών, οι εργασίες συντήρησης είναι δυνατόν να διεξαχθούν σχεδόν πάντα, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες ή το ύψος των κυμάτων.

«Με αυτό το έργο εισερχόμαστε σε μία από τις σημαντικότερες αναδυόμενες αγορές υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Markus Tacke, Διευθύνων Σύμβουλος στο Τμήμα Αιολικής Ενέργειας του Τομέα Ενέργειας της Siemens.

Ο Randy Zwirn, Διευθύνων Σύμβουλος του Τμήματος Υπηρεσιών Ενέργειας της Siemens, πρόσθεσε: «Η αιολική ενέργεια αποκτά αυξανόμενη σημασία για το παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα. Επομένως, οι ανεμογεννήτριες θα πρέπει να λειτουργούν στα βέλτιστα επίπεδα σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους». Τόνισε μάλιστα ότι: «Αυτό το επίτευγμα-ρεκόρ για τις δραστηριότητές μας στον τομέα της παροχής υπηρεσιών σε υπεράκτια αιολικά έργα, δηλώνει εμπιστοσύνη στο εξαιρετικά προηγμένο και καινοτόμο μοντέλο logistics που δημιουργήσαμε για το Gemini. Η ανάπτυξη αυτού του μοντέλου είναι άμεσο αποτέλεσμα των σημαντικών επενδύσεων που πραγματοποιήσαμε στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης (R&D), καθώς και της μακροχρόνιας εμπειρίας που διαθέτουμε ως ο κορυφαίος πάροχος υπεράκτιων υπηρεσιών στον κόσμο».

Η Siemens Financial Services βοήθησε στην εξασφάλιση της παραγγελίας για τη Siemens συμμετέχοντας στην κοινοπραξία του Gemini με μία επένδυση στο μετοχικό κεφάλαιο της. Το χρηματοδοτικό μοντέλο πολλαπλών πηγών που χρησιμοποιήθηκε για το έργο μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη των αυξημένων κεφαλαιακών επενδύσεων που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της επόμενης φάσης ανάπτυξης της αγοράς υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Επιπλέον, στέλνει ένα μήνυμα για τον τρόπο με τον οποίο το ενδιαφέρον για τα υπεράκτια αιολικά έργα μπορεί να ευθυγραμμιστεί σε ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών ομάδων.

Η Northland Power Inc., μία ανεξάρτητη Καναδική εταιρεία παραγωγής ενέργειας, είναι ο βασικός μέτοχος, κατέχοντας το 60% των μετοχών του Gemini. Το 20% ανήκει στη Siemens Financial Services, ενώ μικρότερα ποσοστά κατέχουν η Van Oord (10%) και η HVC (10%), μία κοινοπραξία 48 Δήμων της Ολλανδίας και 6 Ρυθμιστικών Αρχών Υδάτινων Πόρων.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη συνεργασία μας με τη Siemens στο έργο Gemini. Κατέχοντας ηγετική θέση στην προμήθεια υπεράκτιων ανεμογεννητριών και μετρώντας πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας, η συμμετοχή της Siemens συμβάλλει στη συμπαγή δομή του έργου. Παράλληλα, θα μας βοηθήσει να παραδώσουμε μια κατασκευή υψηλής ποιότητας, η οποία θα υποστηρίξει την Ολλανδία να επιτύχει τους στόχους της για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», δήλωσε ο John Brace, Διευθύνων Σύμβουλος της Northland.

Όπως σημείωσε και ο Matthias Haag, Διευθύνων Σύμβουλος της κοινοπραξίας Gemini: «Έχοντας διευθετήσει τη χρηματοδότηση του έργου και όλες τις συμβάσεις σχετικά με την κατασκευή και τις προμήθειες, έχουμε ήδη μετατοπίσει την εστίαση μας στη φάση της κατασκευής. Έχουμε συγκροτήσει μία ομάδα ειδικών στον κλάδο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και θα συνεργαζόμαστε στενά με την Northland Power, τη Siemens και τη Van Oord, για να κάνουμε την υπεράκτια αιολική ενέργεια ένα ζωτικό και σημαντικό κομμάτι της παροχής ηλεκτρισμού στην Ολλανδία».

Προμηθεύοντας με καθαρή ενέργεια 1,5 εκατομμύριο πολίτες, το Gemini θα βοηθήσει σημαντικά την Κυβέρνηση της Ολλανδίας να επιτύχει τους στόχους που απορρέουν από την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σύμφωνα με την Οδηγία, το ποσοστό της ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές στην Ολλανδία θα πρέπει να φτάσει το 14% ως το 2020. Σήμερα, η Ολλανδική αγορά διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ αιολικής ενέργειας 2,7 gigawatt (GW), με τα 2,45 GW να παράγονται χερσαία. Η χώρα στοχεύει να θέσει σε λειτουργία υπεράκτιες εγκαταστάσεις 4,45 GW μέχρι το 2023.

Η αιολική ενέργεια και οι σχετικές υπηρεσίες αποτελούν μέρος του Περιβαλλοντικού Χαρτοφυλακίου της Siemens. Σήμερα, περίπου το 43% των συνολικών εσόδων της εταιρείας προέρχεται από «πράσινα» προϊόντα και λύσεις, γεγονός που αναδεικνύει τη Siemens σε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών στον κόσμο.
http://www.econews.gr/2014/06/04/gemini-siemens-115296/

Τερματικό Βασιλικού: Σεπτέμβριο το πρώτο πλοίο για VTTV

Λευκωσία: Στο τελικό στάδιο μπαίνουν τα κατασκευαστικά έργα στο τερματικό υγρών καυσίμων της VTTV στο Βασιλικό, με τον προγραμματισμό να τηρείται ευλαβικά, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί ή άφιξη του πρώτου πλοίου για μεταφορά καυσίμων -θα είναι στις 15 Σεπτεμβρίου. Αναμένεται ότι σταδιακά το τερματικό θα εξυπηρετεί περίπου 500 πλοία τον χρόνο, όσα δηλαδή εξυπηρετεί τώρα το λιμάνι Λεμεσού, ενώ το κράτος θα ξεκινήσει να έχει σημαντικά έσοδα από τα τέλη που επιβάλλονται.

Να σημειωθεί ότι έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή 24 από τις 28 δεξαμενές της πρώτης φάσης και βρίσκεται σε τελικό στάδιο η κατασκευή των υπόλοιπων τεσσάρων δεξαμενών. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνεται η προβλήτα μήκους περίπου 1.500 μέτρων, επί της οποίας θα προσδένουν τα πλοία για τις φορτοεκφορτώσεις. Την κατασκευή του έργου είχε αναλάβει η J&P.

Η προβλήτα έχει τέσσερα σημεία πρόσδεσης, δύο για πολύ μεγάλα τάνκερ 50.000 έως 160.000 τόνων και δύο για πλοία 10.000 έως 50.000 τόνων, ενώ κατασκευάζεται και δεύτερη προβλήτα εντός του λιμανιού του Βασιλικού για εξυπηρέτηση μικρότερων πλοίων.


Στην προβλήτα έχουν εγκατασταθεί συνολικά 15 δίκτυα σωληνώσεων που καλύπτουν όλα τα είδη καυσίμων που θα φορτοεκφορτώνονται, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τοποθέτηση ακόμα δύο δικτύων στο μέλλον. Να σημειωθεί ότι πέραν όλων των άλλων μέτρων ασφάλειας, όλη η προβλήτα βρίσκεται σε ύψος 9,5 μέτρων πάνω από την επιφάνειας της θάλασσας επίσης για λόγους ασφάλειας. Συγκεκριμένα, το ύψος αυτό έχει καθοριστεί μετά από μελέτες, αφού μπορεί να ανταποκριθεί ακόμα και σε ακραία περίπτωση σημαντικού σεισμού και δημιουργίας τσουνάμι μεγάλου ύψους. Η εγκατάσταση όλων των πασσάλων και των βραχιόνων πρόσδεσης της προβλήτας έχει επίσης ολοκληρωθεί.

Η όλη λειτουργία της φορτοεκφόρτωσης θα γίνεται με τηλεχειρισμό, από ειδικό κέντρο επιχειρήσεων που επίσης ολοκληρώνεται, ενώ η μόνη ανθρώπινη παρέμβαση θα είναι για κλείδωμα και έλεγχο των συνδέσεων των σωληνώσεων με τα πλοία. Ο έλεγχος του συστήματος διαχείρισης (DCS) του τερματικού έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία. Παράλληλα, συνεχίζονται και οι ηλεκτρολογικές εργασίες με την εγκατάσταση και τον έλεγχο καλωδίων.

Να σημειωθεί ότι τόσο στις εγκαταστάσεις όσο και ιδιαίτερα στην προβλήτα, έχουν εγκατασταθεί αυξημένα συστήματα πυρόσβεσης που καλύπτουν τόσο τις ανάγκες της προβλήτας όσο και των πλοίων που θα προσδένουν. Επίσης έχουν εγκατασταθεί πολύ ισχυρές σε δυναμικό και ισχύ αντλίες που μπορούν να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες θαλασσινού νερού στις εγκαταστάσεις των δεξαμενών, επίσης για σκοπούς πυρόσβεσης. Η πλατφόρμα πυρόσβεσης βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής και ελέγχων.


Για την ολοκλήρωση του έργου, έχουν συμπληρωθεί 1 εκατομμύριο εργατοώρες, ενώ κανένα πρόβλημα -ούτε καιρικό ούτε άλλο περιστατικό- δεν μπόρεσε να προκαλέσει καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έρχου και απώλειες χρόνου. Αυτές τις μέρες, ολοκληρώνεται η εγκατάσταση και ο έλεγχος των υπέργειων και υπόγειων σωληνώσεων, όπως και των συνδέσεών τους με το επίγειο δίκτυο σωληνώσεων και αντλιών του τερματικού.

Σημαντικός κόμβος υγρών καυσίμων

Μεγάλα τάνκερ με υγρά καύσιμα από διυλιστήρια που είναι συμβλημένη η VTTV, θα προσδένουν στην προβλήτα και με τις ειδικές αντλίες το περιεχόμενό τους θα μεταφέρεται στις δεξαμενές καυσίμων. Άλλα τάνκερ θα έρχονται επίσης στην προβλήτα και θα μεταφορτώνουν για μεταφορά τους στον τελικό προορισμό.

Η Κύπρος, πέραν των άλλων εσόδων, θα έχει και έσοδα από τα ειδικά τέλη που ισχύουν. Επίσης, αναμένεται ότι σταδιακά ολοένα και περισσότερα από τα τάνκερ που μεταφορτώνουν τα τελευταία χρόνια καύσιμα στα ανοικτά της Λεμεσού –στα όρια των χωρικών υδάτων– θα προτιμούν να προσέρχονται στις εγκαταστάσεις της VTTV για τις μεταφορτώσεις, για λόγους ασφάλειας κυρίως.

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των πλοίων, που μεταφορτώνουν καύσιμα ανοικτά της Κύπρου είναι σημαντικός, κάτι που έχει επισημανθεί ότι δημιουργεί κινδύνους, ενώ η απουσία υποδομών, αλλά και τα ψηλά τέλη που ίσχυαν από πλευράς Αρχής Λιμένων, ήταν αποτρεπτικά στην προσέλκυσή τους για ασφαλείς μεταφορτώσεις στην Κύπρο.

πηγή: http://www.cytoday.eu

Τα ιστορικά θαλάσσια οικόπεδα του Ελληνισμού

Αν εξετάσουμε τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες που βρίσκονται στη Μεσόγειο θάλασσα κι αν θεωρήσουμε ότι οι ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου αποτελούν την ΑΟΖ του Ελληνισμού, τότε αυτή είναι η μεγαλύτερη από όλες. Αυτό το στοιχείο δεν είναι απλώς μια ποσοτική λεπτομέρεια, όπως θα έλεγαν μερικοί, διότι βρίσκεται ως συμπαγές σύστημα στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι η περιοχή με τις μεγαλύτερες προοπτικές στον τομέα των υδρογονανθράκων και αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν τώρα εξετάσουμε τις θαλάσσιες ψηφίδες του Ελληνισμού που βρίσκονται πάνω στο ψηφιδωτό του απέραντου γαλάζιου, μπορούμε να δούμε και το μέλλον, αφού μας επιτρέπουν να πάμε όχι λίγο πιο πέρα αλλά λίγο πιο μετά. Στην κυπριακή ΑΟΖ έχουμε ήδη 13 οικόπεδα και τώρα στην ελληνική ΑΟΖ έχουμε άλλα 20 οικόπεδα. Έτσι ο Ελληνισμός διαθέτει πλέον 33 θαλάσσια οικόπεδα. Με αυτόν τον τρόπο θυμάται και το άλλο στοιχείο που τον χαρακτηρίζει. Αν τώρα δούμε μαζί όλα αυτά τα θαλάσσια οικόπεδα πάνω σε ένα ενιαίο χάρτη, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε ότι μετά από 200 χρόνια έχουμε αποκτήσει μια νέα Χάρτα που δεν περιορίζεται από τις τοπικές συμβάσεις αλλά αξιοποιεί στρατηγικά και ορθολογικά τα τοποστρατηγικά δεδομένα του Δικαίου της Θάλασσας, δίχως να καταπατά κανένα και με αυτόν τον τρόπο ακολουθεί τη χρονοστρατηγική του Ελληνισμού που πάντα βασίστηκε στη θάλασσα για να θεμελιώσει τελεολογικά την ίδια του την οντολογία με το Έργο του.

Νίκος Λυγερός - Τα ιστορικά θαλάσσια οικόπεδα του Ελληνισμού.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ στη σημερινή Υπουργική Διάσκεψη με θέμα την Ασφάλεια Εφοδιασμού Φυσικού Αερίου και τον ρόλο της Μεσογείου που πραγματοποιείται στη Μάλτα.

Να μείνουν ανοιχτές και να αξιολογηθούν, τόσο από οικονομική όσο και από άποψη ενεργειακής ασφάλειας όλες οι επιλογές για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, δηλαδή η μεταφορά με αγωγό ή με πλοία σε μορφή υγροποιημένου αερίου (LNG) ζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σήμερα στην Υπουργική Διάσκεψη με θέμα την Ασφάλεια Εφοδιασμού Φυσικού Αερίου και τον ρόλο της Μεσογείου που πραγματοποιείται στη Μάλτα.

«Είναι αναμφισβήτητο γεγονός η ευελιξία του τερματικού σταθμού LNG του Βασιλικού της Κύπρου, που επιτρέπει στο αέριο να φτάνει σε όλες τις αγορές παγκοσμίως. Η Ελλάδα, με έναν από τους μεγαλύτερους στόλους στον κόσμο, θα έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο στη μεταφορά του LNG σε όλη την Ευρώπη και ευρύτερα», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την προοπτική του αγωγού EastMed που προωθεί η ΔΕΠΑ και το Κυπριακό Υπουργείο Ενέργειας. Οι μελέτες δείχνουν ότι το έργο είναι τεχνικά βιώσιμο. Επιπλέον, δείχνουν ότι ο αγωγός θα προσέφερε τις πλέον εμπορικά ανταγωνιστικές χρεώσεις μεταφοράς- περίπου κατά ένα τρίτο χαμηλότερες από εκείνες που αφορούν το LNG. Η όδευσή του από τα παράκτια κοιτάσματα της Κύπρου στην Ελλάδα, προσφέρει μια καινούρια διαδρομή για τη μεταφορά φυσικού αερίου- επιπλέον της υφιστάμενης όδευσης από την Κασπία».

Τόνισε δε ότι αναμένονται με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της μελέτης σκοπιμότητας για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η προκήρυξη, ενώ παράλληλα η ΔΕΠΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή, με προοπτική ανάπτυξης του έργου από κοινού.

Ν. Λυγερός: «Ενεργειακή αιχμή του δόρατος» στην ΝΑ Ευρώπη η Ελλάδα

Στα 20 οικόπεδα διεξαγωγής ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός μιλώντας στο συνέδριο του Economist, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στη Μεσόγειο.
Πρόκειται για οικόπεδα μεγάλου μεγέθους, όπως είπε, τα οποία ακουμπούν στη λεγόμενη «μέση γραμμή» που υπάρχει με τις γειτονικές χώρες. Υπενθύμισε ότι το 5% των εσόδων από τη μελλοντική αξιοποίηση των κοιτασμάτων, θα δίνονται στις Περιφέρειες  στις οποίες βρίσκονται οι περιοχές των ερευνών.
Ο κ. Λυγερός τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στη ΝΑ Ευρώπη, λειτουργώντας όχι μόνο ως ενεργειακό πέρασμα αλλά και ως χώρα παραγωγής ενεργειακών πόρων.

Πηγή: energypress.gr

Απόσπασμα από την ομιλία του Α. Σαμαρά στο Economist, 10/07/2014

Απόσπασμα από την ομιλία του Α. Σαμαρά στο Economist, 10/07/2014.

Συνέδριο Economist: «Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο»

Συνέδριο Economist: «Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο».
Η Ελλάδα αποτελεί ζωτικό κομμάτι των νέων ενεργειακών δρόμων που ανοίγονται από την Ανατολή προς τη Δύση, τόνισε, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου.
Όπως είπε, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο διότι διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές, όπως είναι, για παράδειγμα, η κατασκευή του αγωγού TAP που θα ενώνει το Αζερμπαϊτζάν με την Ευρώπη ή ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB . Παράλληλα, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η περαιτέρω αναβάθμιση του αποθηκευτικού χώρου υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα και η κατασκευή ενός ή δύο επιπλέον αποθηκευτικών χώρων στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε επίσης ότι τα νέα κοιτάσματα σε Κύπρο και Ισραήλ, καθώς και οι έρευνες που ξεκίνησαν στον ελλαδικό χώρο, ενισχύουν τον ρόλο της ανατολικής Μεσογείου ως αναδυόμενης πηγής ενεργειακής ασφάλειας.

Konstantin Simonov, Ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής, National Energy Security Fund, Ρωσία

«Η απόφαση της Ελλάδας να πουλήσει τον ΔΕΣΦΑ στη SOCAR αποτελεί μια παραβίαση, δεν μπορείς δηλαδή να πουλήσεις εγκαταστάσεις που είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εταιρείες εκτός. Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν μας απαντούν με σαφήνεια στις Βρυξέλλες», ανέφερε από το βήμα του Economist ο ιδρυτής και γενικός διευθυντής του National Energy Security Fund της Ρωσίας Konstantin Simonov.
Ο ίδιος μετέφερε ότι η Ρωσία «προσπαθεί να εξηγήσει στους Ευρωπαίους πως ο South Stream δεν είναι ένα έργο με στόχο την ενίσχυση του μονοπωλίου της σε αυτό το κομμάτι, σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης, ή να αυξήσει την πολιτική πίεση που μπορεί να ασκήσει στην Ευρώπη», για να καταλήξει: «Το θέμα είναι η ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. Διότι αυτήν τη στιγμή έχουμε την Ουκρανία ως διαμετακομιστική χώρα, ως χώρα transit, και σίγουρα πρέπει να την προστατεύσουμε. Αλλά η κατάσταση εκεί είναι πάρα πολύ απλή. Αυτήν τη στιγμή, τον επόμενο χειμώνα, και δεν μιλάω για τις επόμενες δεκαετίες, τον επόμενο χειμώνα, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα. Τι θα συμβεί λοιπόν αύριο το πρωί;».

«Η απόρριψη του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου οδηγεί στη μείωση της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε», πρόσθεσε, παραθέτοντας στοιχεία αναφορικά με τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου και επισημαίνοντας ότι αυτές, το 2013, αφορούσαν κυρίως στη Γερμανία / 41 bcm, στην Τουρκία / 26,7 bcm, στην Ιταλία / 25,3 bcm και στη Βρετανία / 16,6 bcm (στην Ελλάδα εξήχθησαν 2,6 bcm).

Σπύρος Παλαιογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΠΑ

Σειρά σημαντικών παρεμβάσεων στον τομέα της ενέργειας πρότεινε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Σπύρος Παλαιογιάννης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist με την ελληνική κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για χρονική επέκταση των αδειών διανομής, διεύρυνση των γεωγραφικών περιοχών που δραστηριοποιούνται οι ΕΠΑ και θέσπιση ρήτρας ανάπτυξης δικτύων και χρήσης αερίου από τους καταναλωτές. Ανέφερε, μάλιστα, ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο αύξησης της χρήσης LNG στη ναυτιλία και της αεριοκίνησης στα οχήματα.
Ο κ. Παλαιογιάννης,επεσήμανε ότι ο τομέας ενέργειας μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επενδύσεων, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το τοπίο παραμένει αβέβαιο με κίνδυνο να απαξιωθούν παραγωγικές επενδύσεις. Παράλληλα, δεν απέκλεισε πιθανή επιβάρυνση των πελατών της ΔΕΠΑ από τη μετακύληση του κόστους από τις ρήτρες take or pay.
Σχολιάζοντας προηγούμενη αναφορά του ιδρυτή και γενικού διευθυντή του National Energy Security Fund της Ρωσίας Konstantin Simonov, ο οποίος δεν απέκλεισε επιπλοκές στη διαδικασία προμήθειας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας τον επερχόμενο χειμώνα, ανέφερε ότι πρόκειται για μία στάση η οποία πλήττει την έως τώρα αξιοπιστία της ρωσικής πλευράς στον τομέα της προμήθειας φυσικού αερίου.


Rikard Scoufias, Country Manager, Greece, Trans Adriatic Pipeline (TAP)

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου στρατηγικού διαδρόμου που θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία Θάλασσα προς την Ευρώπη, αναφέρθηκε σε ομιλία που παρέθεσε στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο διευθυντής Ελλάδος της TAP Rikard Scoufias.
Έσπευσε, παράλληλα, να χαρακτηρίσει την Ελλάδα «δυνατό παίκτη» στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Για τον αγωγό TAP ανέφερε ότι το 2020 θα είναι έτοιμος να μεταφέρει τις πρώτες ποσότητες αερίου προς την Ευρώπη. Η επιτυχία αυτής της επένδυσης, όπως είπε ο κ. Scoufias, εξαρτάται από την κατανόηση της σημασίας του έργου από όλους τους εμπλεκόμενους και για τον λόγο αυτό, όπως είπε, ενημερώθηκαν οι τοπικές κοινωνίες και ελήφθησαν υπόψη οι θέσεις τους και οι ανησυχίες τους.


Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός αναλυτής

Στα 20 οικόπεδα διεξαγωγής ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός μιλώντας στο συνέδριο του Economist, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στη Μεσόγειο.
Πρόκειται για οικόπεδα μεγάλου μεγέθους, όπως είπε, τα οποία ακουμπούν στη λεγόμενη «μέση γραμμή» που υπάρχει με τις γειτονικές χώρες. Υπενθύμισε ότι το 5% των εσόδων από τη μελλοντική αξιοποίηση των κοιτασμάτων, θα δίνονται στις Περιφέρειες στις οποίες βρίσκονται οι περιοχές των ερευνών.
Ο κ. Λυγερός τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στη ΝΑ Ευρώπη, λειτουργώντας όχι μόνο ως ενεργειακό πέρασμα αλλά και ως χώρα παραγωγής ενεργειακών πόρων.


Σάββας Σεϊμανίδης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ανανεώσιμων Πηγών (EREF)

Στα 30 GW ανέρχεται η εγκατεστημένη ισχύς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ανανεώσιμων Πηγών (EREF) Σάββας Σεϊμανίδης. Οι επενδύσεις αυτές, όπως είπε, έχουν δημιουργήσει περίπου 1,25 εκατ. θέσεις εργασίας.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου των ΑΠΕ, επεσήμανε ο κ. Σεϊμανίδης και πρόσθεσε ότι τα άμεσα οφέλη είναι η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και ο περιορισμός των εισαγωγών καυσίμων από χώρες εκτός Ε.Ε. Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθεί μία νέα κλιματική στρατηγική στο πλαίσιο της «Λευκής Βίβλου» για το 2030.
Ο κ. Σεϊμανίδης υποστήριξε ότι η Κομισιόν, εν όψει των όποιων θεσμικών αλλαγών, θα πρέπει να συνυπολογίσει το γεγονός ότι στην Ε.Ε. εξακολουθεί να υπάρχει κρατική επιδότηση επικίνδυνων και ρυπογόνων μορφών ενέργειας.


Αρθούρος Ζερβός, Πρόεδρος της ΔΕΗ

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στην υπόθεση της «μικρής ΔΕΗ» θα διασφαλίζουν το μέγιστο συμφέρον για την εταιρεία, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ ΔΕΗ-3,17% Αρθούρος Ζερβός από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist.
Ο κ. Ζερβός υπογράμμισε ακόμα ότι 4 από τους 5 ενδιαφερόμενους για την απόκτηση του 66% του ΑΔΜΗΕ πέρασαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού και έχουν κληθεί να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Επίσης, ανέφερε ότι η ΔΕΗ έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να μειώσει το λειτουργικό της κόστος και να αυξήσει την παραγωγικότητά της.
Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα αναβάθμισης των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα, σημειώνοντας ότι την τελευταία τετραετία η ΔΕΗ έχει κάνει επενδύσεις περίπου 4 δισ. ευρώ. Τόνισε ακόμα ότι από τις αρχές του 2013 μέχρι σήμερα η ΔΕΗ έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων περίπου 520 εκατ. ευρώ και παράλληλα εξέδωσε με επιτυχία εταιρικό ομόλογο.


Roberto Poti, Executive Vice-president, Edison, Italy

Αλλαγή του κλίματος στην ελληνική αγορά ενέργειας διαπιστώνει σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Edison Ιταλίας Roberto Poti, αναφερόμενος στην παρουσίαση των οικοπέδων υδρογονανθράκων αλλά και την προωθούμενη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία καλωσόρισε ως προϋπόθεση ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην ελληνική οικονομία.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις για την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, επισήμανε την ανάγκη η μείωση των τιμών να μεταφέρεται στους τελικούς καταναλωτές μέσω της λειτουργίας του ανταγωνισμού και στάθηκε στην παράμετρο της φορολογικής πολιτικής των κυβερνήσεων.

O ίδιος παρατήρησε ότι η Ευρώπη οδηγείται από τη διαδικασία ολοκλήρωσης της αγοράς, η οποία - κατά τη γνώμη του - έχει αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα.


Ανδρέας Τζούρος, Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ., Elpedison Power και Elpedison Energy

Την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη των έξυπνων δικτύων και μετρητών μπορεί να συνδράμει τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού συστήματος ενέργειας εξέφρασε ο εκτελεστικός πρόεδρος Δ.Σ. της Elpedison Power και της Elpedison Energy Ανδρέας Τζούρος.

Όπως είπε, η μαζική είσοδος των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια υποκατέστησε σε μεγάλο ποσοστό την παραγωγή από συμβατικές μονάδες. Στο ίδιο πλαίσιο, διαπίστωσε αστάθεια στα δίκτυα και αύξηση της μεταβλητότητας των τιμών.
Αναφορικά με την ελληνική αγορά ενέργειας, μίλησε για σοβαρό έλλειμμα ανταγωνισμού, «παρ' όλες τις επενδύσεις σε μονάδες τελευταίας τεχνολογίας», αλλά και για εν εξελίξει μετασχηματισμό της. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε μεγάλο πρόβλημα τη μεταβλητότητα των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά.

Μιλτιάδης Ασλάνογλου, Αντιπρόεδρος Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ)


Για επικρατούσες σύνθετες συνθήκες στην ελληνική αγορά ενέργειας έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Μιλτιάδης Ασλάνογλου, αναφερόμενος σε παραμέτρους όπως η διείσδυση των ΑΠΕ και η είσοδος νέων καυσίμων.

Αναδεικνύοντας ως στόχο την αποτελεσματικότητα στη χρήση πόρων, κεφαλαίων και ενεργειακών προϊόντων (ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου), προέκρινε τη διεύρυνση των αγορών, την επίτευξη συνεργειών και την ανάπτυξη του ανταγωνισμού.
Εν μέσω των εν εξελίξει διεργασιών στην ελληνική αγορά ενέργειας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η όποια αξία προέρχεται από εθνικούς πόρους, όπως ο λιγνίτης, «θα πρέπει οπωσδήποτε να μεταφερθεί στον τελικό καταναλωτή».

Αντώνης Μεταξάς, Διαχειριστής Εταίρος, Metaxas & Associates Law Firm


Την αλλαγή προσανατολισμού ως προς τη σύζευξη της βιομηχανικής και ενεργειακής πολιτικής στην Ελλάδα εισηγήθηκε από το βήμα του Economist ο διαχειριστής εταίρος της Metaxas & Associates Law Firm Αντώνης Μεταξάς, φέρνοντας το παράδειγμα της Γερμανίας στην οποία - όπως είπε - πρώτα ορίστηκε το ποσό της τιμής της ενέργειας που καθιστά ανταγωνιστικούς τους βιομηχανικούς κλάδους και έπειτα ακολούθησε μία σειρά από ρυθμιστικές παρεμβάσεις πάνω σε αυτήν τη βάση.


Γιάννης Περλεπές, Γενικός Διευθυντής, Η Ναυτεμπορική

«Μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη, ιδίως εν μέσω της ρευστότητας η οποία χαρακτηρίζει την τρέχουσα διεθνή συγκυρία, αποτελεί η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, η οποία στην πραγματικότητα καθιστά πιο ανεξάρτητες τις ευρωπαϊκές χώρες και οικονομίες», σημείωσε στο συνέδριο του Economist ο γενικός διευθυντής της Ναυτεμπορικής Γιάννης Περλεπές.
«Η Ε.Ε. κινείται προς την κατεύθυνση της περαιτέρω βελτίωσης της συνοχής ανάμεσα στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με γνώμονα συν τοις άλλοις την επίτευξη των στόχων προς το 2030 με τρόπο οικονομικά αποδοτικό», ανέφερε.

Διάλεξη του Ν. Λυγερού στο The Economist Events - 18th Roundtable with the Government of Greece: The big rethink for Europe - The big turning point for Greece 10/07/2014

Νίκος Λυγερός στο The Economist Events - 18th Roundtable with the Government of Greece.
Διάλεξη του Ν. Λυγερού στο The Economist Events - 18th Roundtable with the Government of Greece: The big rethink for Europe - The big turning point for Greece 10/07/2014.

Το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία του διαγωνισμού για τα πετρελαϊκά οικόπεδα

Πετρελαϊκοί κολοσσοί απ' όλο τον κόσμο ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα επενδυτικά σχήματα που θα αναλάβουν την έρευνα-αξιοποίηση-εκμετάλλευση κοιταμάτων υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας. Το ενδιαφέρον τους επιβεβαιώθηκε από την παρουσία δεκάδων εκπροσώπων διεθνών ομίλων στο διήμερο roadshow που πραγματοποιήθηκε Λονδίνο, και παρουσιάστηκαν τα 20 οικόπεδα που θα παραχωρηθούν με πλειοδοτικούς διαγωνισμούς. 

Η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού θα σταλεί σε δυο βδομάδες από τώρα στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Gazette) προκειμένου να έχει δημοσιευτεί μέσα σε δύο μήνες, δηλαδή γύρω στον Σεπτέμβριο. 

Από την ημέρα δημοσιοποίησης της προκήρυξης στο φύλλο της Κομισιόν θα υπάρχει, σύμφωνα με τον νόμο, μία προθεσμία τουλάχιστον 90 ημερών για τους υποψήφιους επενδυτές, ώστε να καταθέσουν φακέλους με τις προτάσεις τους. Δηλαδή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών θα είναι κοντά στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2014. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, πλήρης εικόνα των προσφορών θα υπάρχει τον Μάρτιο του 2015.

Τα έσοδα του Δημοσίου εκτός από τη φορολογία (20%) και τον περιφερειακό φόρο (5%) περιλαμβάνουν και τα δικαιώματα που κλιμακώνονται ανάλογα με το μέγεθος του κοιτάσματος. Η προκήρυξη θα αποκλείει σύμφωνα με πληροφορίες τις off shore εταιρίες από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, όπως και τη συμμετοχή μιας εταιρίας σε διαφορετικές κοινοπραξίες για την ίδια περιοχή. Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ για τις έρευνες στον Πατραϊκό κόλπο, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα (οι σχετικές συμβάσεις αναμένεται να κυρωθούν από το Β´ θερινό τμήμα της Βουλής), για ανακτήσιμα αποθέματα 100 εκατ. βαρελιών από ένα κοίτασμα, με μέση τιμή 90 δολάρια/βαρέλι, τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ.

Τα 20 θαλάσσια οικόπεδα

Τα οικόπεδα χωρίστηκαν σύμφωνα με τα σεισμικά δεδομένα που πραγματοποίησε η νορβηγική εταιρία (PGS), η οποία στο πόρισμα της αναφέρει ότι υπάρχουν ελπιδοφόρα κοιτάσματα και ειδικά στην περιοχή του Ιονίου, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται περισσότερο εκεί, παρά στην Κρήτη, λόγω του μεγάλου βάθους. Στο Ιόνιο αναμένονταν περίπου πέντε οικόπεδα αντί 10 και λιγότερα στην Κρήτη. 

Επίσης, για το Ιόνιο υπάρχουν συμφωνίες με γειτονικές χώρες, όπως η ελληνοϊταλική του 1977, που οριοθέτησε την υφαλοκρηπίδα. Στην Κρήτη πρόσφατες αναλύσεις έχουν δείξει ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές μεγάλης κλίμακας, με πιθανές τις συγκεντρώσεις φυσικού αερίου,  στα δυτικά της Γαύδου και στα ΝΑ της Ιεράπετρας. 

Τα 20 οικόπεδα βρίσκονται μέσα σε τέσσερις μεγάλες και -με βάση τα μέχρι τώρα ευρήματα- πιθανά πετρελαιοφόρες περιοχές. Η πρώτη ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία, και εκτείνεται προς τα κάτω, στους Παξούς και Αντιπαξούς, μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο.

Η δεύτερη περιοχή εκτείνεται από τα δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει μέχρι το Κατάκολο, ενώ η τρίτη βρίσκεται στα ανοιχτά του Κατάκολου, κοντά στην περιοχή όπου έχει ήδη δοθεί σε κοινοπραξία για έρευνες. Τέλος, η τέταρτη είναι η περιοχή νότια της Κρήτης που εκτείνεται μέχρι τα όρια με τη Λιβύη.

Η χάραξη των οικοπέδων έγινε σε συνεργασία με τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, με οδηγίες και από τον ίδιο τον υπουργό κ. Γιάννη Μανιάτη, οι οποίες είναι σε απόσταση 6-7 χιλιομέτρων από τις ακτογραμμές ώστε να μην είναι ορατές οι εργασίες.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ στο θεσμικό -οικονομικό πλαίσιο που θα διέπει τις έρευνες περιλαμβάνονται:

-Ο νέος νόμος για τις παραχωρήσεις, «που ενσωματώνει τις τελευταίες τάσεις και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για τα δικαιώματα παραχώρησης και προσφέρει στους επενδυτές σταθερό περιβάλλον, προβλέψιμο και με ίσους όρους για όλους

-Το φορολογικό καθεστώς που προβλέπει μειωμένο συντελεστή (από 40 στο 20%) προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επενδύσεων.

-Η νεοσυσταθείασα Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων, που θα ρυθμίζει, θα αδειοδοτεί και να παρακολουθεί τις δραστηριότητες εξερεύνησης και αξιοποίησης για λογαριασμό του Δημοσίου.

-Οι κανόνες της ΕΕ σχετικά με την ασφάλεια των παράκτιων δραστηριοτήτων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

-Τα δεδομένα που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες σε έκταση 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, καθώς και η ερμηνεία των δεδομένων αυτών από το Γαλλικό Ινστιτούτο BEICIP.

ΑΟΖ, FIR και ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα

Ν. Λυγερός

Επειδή η ΑΟΖ της Ελλάδας είναι ουσιαστικά μεγαλύτερη από το FIR Αθηνών έχουμε μια σημαντική διαφορά με την κυπριακή ΑΟΖ, η οποία εντάσσεται στο FIR Λευκωσίας. Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι η ελληνική ΑΟΖ έχει κοινή τομή με τα FIR Tirana, Brindisi, Roma, Τripoli, Cairo αλλά και Μάλτας, η οποία δεν έχει σημείο επαφής όσον αφορά στην ΑΟΖ. Τώρα με τα νέα δεδομένα δηλαδή με τα ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα έχουμε και εδώ κοινή τομή με τα ξένα FIR. Πιο συγκεκριμένα έχουμε τα εξής:
Οικόπεδο 1: FIR Tirana + FIR Brindisi
Οικόπεδο 2: FIR Brindisi
Οικόπεδο 4: FIR Brindisi + FIR Roma
Οικόπεδο 5 : FIR Roma
Οικόπεδο 12 : FIR Malta
Οικόπεδο 16: FIR Malta + FIR Tripoli
Οικόπεδο 17 : FIR Malta + FIR Tripoli
Οικόπεδο 18 : FIR Tripoli + FIR Cairo
Οικόπεδο 19 : FIR Cairo
Οικόπεδο 20 : FIR Cairo
Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβανόμαστε ότι τα ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα που εφάπτονται στις μέσες γραμμές με την Αλβανία, την Ιταλία και τη Λιβύη, παίζουν ένα ρόλο και με τη Μάλτα και την Αίγυπτο μέσω FIR. Με άλλα λόγια, ενισχύουν τις σχέσεις και με αυτές τις χώρες, οι οποίες αποδέχτηκαν τουλάχιστον την de facto ελληνική ΑΟΖ. Δεν έχουμε λοιπόν μόνο και μόνο το θέμα το οικονομικό που έχει σημασία στην έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η νέα σκακιέρα που δημιουργούν τα ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα πάνω στην ελληνική ΑΟΖ προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες στην πατρίδα μας. Έτσι η αρχική αποδοχή των σεισμικών ερευνών που άγγιζαν ήδη τις τρεις μέσες γραμμές λόγω της τροπολογίας 4001/2011 του νόμου περί υδρογονανθράκων 2289/1995, που μετατράπηκε σε αποδοχή των θαλάσσιων οικοπέδων, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την de jure ελληνική ΑΟΖ. Επιπλέον από τα θαλάσσια οικόπεδα θα ενσωματωθούν επίσημα σε ευρωπαϊκό κείμενο που αφορά τις ΑΟΖ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτά τα δεδομένα αντιλαμβανόμαστε ότι η πατρίδα μας αποκτά ένα νέο γεωπολιτικό ρόλο που δεν είναι εγκλωβισμένος μέσα στο Αιγαίο σε μία διμερή σχέση αλλά σε επίπεδο Ανατολικής Μεσογείου που αποτελεί μια άλλη αξία λόγω τάξης μεγέθους. Αυτό αποδεικνύει ότι όταν ακολουθούμε ορθολογικά στρατηγικές συμβουλές μπορούμε να έχουμε πρακτικά αποτελέσματα που φαίνονταν πριν λίγο καιρό ακόμα εντελώς ουτοπικά για τους περισσότερους. Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματά της αρκεί οι δικοί της να πιστεύουν σε αυτή και να μη γονατίζουν όταν υπάρχουν αντίξοες συνθήκες. Το μέλλον μας άρχισε, γιατί πιστεύουμε και στο απέραντο γαλάζιο της πατρίδας μας.




Πηγή: http://www.lygeros.org/articles.php?n=15811&l=gr

LNG, Ρεβυθούσα και αποστάσεις

Επειδή ακούγονται πολλά αυτή την περίοδο για το LNG, είναι καλό να έχουμε στο μυαλό μας και μερικά βασικά στοιχεία. Το LNG είναι υγροποιημένο φυσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω ειδικών καραβιών. Αυτά τα καράβια προέρχονται από σταθμό υγροποίησης που έχουν κατεβάσει το φυσικό αέριο στους -162ο C χωρίς συμπίεση. Στη συνέχεια, καταλήγουν σε σταθμό αεριοποίησης για να τροφοδοτήσουν το δίκτυο φυσικού αερίου. Θερμοδυναμικά η πιο δύσκολη μετατροπή είναι η πρώτη λόγω της θερμοκρασίας. Υπάρχει, μάλιστα, και φιλτράρισμα του φυσικού αερίου με το ζεόλιθο, για να δεσμευτούν τα υγρά του στοιχεία από την εξόρυξη. Για σταθμό αεριοποίησης έχουμε στην Ελλάδα το παράδειγμα του νησιού της Ρεβυθούσας. Μπορεί, βέβαια, αυτός ο σταθμός να γίνει και πλωτός, όπως προβλέπεται και σε άλλες περιοχές. Σε αυτό το σημείο ακούμε και το θέμα τη απόστασης, όπου πάλι λέγονται πολλά. Έτσι, θέλουμε να επισημάνουμε ότι ο σταθμός με τις δύο δεξαμενές, που θα γίνουν και τρεις σύντομα, βρίσκεται πάνω σε νησάκι, το οποίο απέχει 450 μέτρα από την ακτή, όπου φαίνεται και στους χάρτες που παραθέτουμε στη συνέχεια. Έτσι, γνωρίζουμε μια αντικειμενική παράμετρο που αφορά επιπλέον μια θαλάσσια περιοχή, σχετικά κλειστή, όχι μόνο λόγω του κόλπου, αλλά και της Σαλαμίνας, πράγμα το οποίο χρησιμοποιήθηκε και στην περίφημη και διαχρονική μάχη. Όποιος έχει αυτιά ας ακούσει λοιπόν.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Στ. Πουλημένο Διευθυντή της εφημερίδας 'Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ' 8/7/2014

Ερώτηση Κ.Σ: Είδαμε στο χάρτη των 20 οικοπέδων που παρουσιάστηκαν στο Λονδίνο στις 1 και 2 Ιουλίου, ότι το θαλάσσιο οικόπεδο 1, εξαντλεί τα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ, στα ΒΔ της Κέρκυρας (ΑΟΖ Διαποντίων) φτάνοντας μέχρι το σημείο συνάντησης των ΑΟΖ Ιταλίας και Αλβανίας. Συνιστά η κίνηση αυτή μια δοκιμασία ντε φάκτο αναγνώρισης των ορίων της Ελληνικής ΑΟΖ με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, που θα εφαρμοστεί αταλάντευτα στη συνέχεια προς κάθε κατεύθυνση;
Ν. Λυγερός: Αυτή η κίνηση είναι πράξη που προβλέπει ο Νόμος περί υδρογονανθράκων με την τροπολογία του 4001/2011 όσο δεν έχουμε υπογράψει επίσημα σύμφωνο οριοθέτησης με την Αλβανία και την Ιταλία. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν καταπατά κανένα κυριαρχικό δικαίωμα αυτών των χωρών, αφού δεν ξεπερνάμε τη μέση γραμμή. Επίσης υπάρχει συνεννόηση και με τις δύο χώρες. Πιο συγκεκριμένα με την Αλβανία μέσω του αγωγού ΤΑP και με την Ιταλία αφού υπογράψαμε αρχή διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, η οποία θα χρησιμοποιήσει τα ίδια σημεία με εκείνα της συμφωνίας οριοθέτησης περί υφαλοκρηπίδας του 1977.


Ερώτηση Κ.Σ: Εκτιμάτε πως έχουν κάποια αξία, ότι μπορεί να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα, οι αντιδράσεις μερίδας του Αλβανικού τύπου (όχι της κυβέρνησης) που μιλούν για «προκήρυξη οικοπέδων μέσα στα Αλβανικά χωρικά ύδατα»;
Ν. Λυγερός: Μέσα στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας και των συμφωνιών για τον αγωγό ΤΑΡ, οι Αλβανοί καταλαβαίνουν απόλυτα ότι αυτά τα οικόπεδα είναι ακριβώς αυτά που θα διαχειριστούμε με την επίσημη διμερή συμφωνία που θα κάνουν η Αλβανία και η Ελλάδα. Κατά συνέπεια οι δύο λαοί γνωρίζουν το κοινό τους όφελος. Επιπλέον μιλούμε πάντα για μέση γραμμή, πράγμα το οποίο είναι θετικό για τις δύο χώρες. Τώρα ακραίες αντιδράσεις υπάρχουν πάντα σε όλες τις χώρες, αλλά πρόκειται για εσωτερική κατανάλωση στην οποία δεν δίνουμε σημασία σε γεωπολιτικό επίπεδο.


Ερώτηση Κ.Σ: Η Κέρκυρα, τα Διαπόντια Νησιά και οι Παξοί, περιβάλλονται από 6 θαλάσσια οικόπεδα που προκηρύσσονται για την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Αν στηθούν κάποια στιγμή γεωτρύπανα γύρω από τα νησιά μας, πόσο εκτιμάτε ότι θα μπορούσε να επηρεάσει αυτό αρνητικά την εικόνα των νησιών μας ως δημοφιλούς διεθνούς τουριστικού προορισμού;
Ν. Λυγερός: Οποιαδήποτε εξόρυξη υδρογονανθράκων πρέπει να σέβεται ολιστικά τον τομέα του τουρισμού, αφού αυτός είναι πρώτη μας βαριά βιομηχανία της πατρίδας μας. Αντιθέτως ότι χρησιμοποιήθηκαν όλα τα Διαπόντια Νησιά για τον υπολογισμό της μέσης γραμμής είναι το σημαντικότερο σημείο της υπόθεσης, αφού ενισχύει και την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Ιταλία. Διότι αυτή η κίνηση υποστηρίζει και το θέμα της Γαύδου και του Καστελλόριζου. Έτσι η ελληνική ΑΟΖ σέβεται πιο αποτελεσματικά τα μικρά νησιά από τον ίδιο τον τουρισμό που δίνει έμφαση μόνο στα μεγαλύτερα λόγω οικονομίας.

Ερώτηση Κ.Σ: Θα έχετε υπόψη σας πιστεύω, τη διεθνή εμπειρία από την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και θα παρακαλούσα να μας πείτε, κατά πόσο αυτή θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον και αν οι εγκαταστάσεις εξόρυξης θα είναι ορατές από τα νησιά μας.
Ν. Λυγερός: Καθώς είμαστε μία τουριστική χώρα, δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτή την χαρακτηριστική ιδιότητα για να προχωρήσουμε στρατηγικά στην ανάπτυξη της πατρίδας μας. Σε αυτό το πλαίσιο ακόμα και το θέμα της θέας είναι σημαντικό, διότι κανείς δεν θέλει να κάνει διακοπές σε μία παραλία από την οποία φαίνεται μία πλατφόρμα. Αλλά αυτό είναι ενοχλητικό και για τους ίδιους τους ντόπιους. Δεν έχει λοιπόν σημασία μόνο ο τουρισμός αλλά και οι δικοί μας. Έτσι πρέπει να είναι γνωστό ότι ακόμα και ένα ύψος 100 μέτρων δεν φαίνεται στα 48 χιλιόμετρα λόγω της καμπυλότητας της γης. Έτσι η Ελλάδα θα παραμείνει μια τουριστική χώρα πρώτης τάξης που μάλιστα πρέπει να αξιοποιηθεί ακόμα πιο στρατηγικά.


Ερώτηση Κ.Σ: Τι σημαίνει για τη χώρα μας η αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα 20 οικόπεδα που προκηρύσσονται και σε ποιο βαθμό θα μπορούσαν να ωφεληθούν άμεσα τα νησιά μας από μια τέτοια πολύ σημαντική οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή τους;
Ν. Λυγερός: Ο Νόμος περί Υδρογονανθράκων προβλέπει ότι η Περιφέρεια στης οποίας η τοπική αποκλειστική ζώνη έχει κοιτάσματα, δικαιούται να απολαμβάνει άμεσα το 5% των απολαβών του Ελληνικού Δημοσίου. Κατά συνέπεια πρέπει να αντιληφθούν οι κάτοικοι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ότι 10 από τα 20 θαλάσσια οικόπεδα τους αφορούν σε πρώτο βαθμό, άρα πρέπει να σκεφτούν από τώρα το στρατηγικό σχεδιασμό και τη στρατηγική ανάπτυξη της περιοχής. Τώρα δεν είμαστε πια στο στάδιο να αναρωτηθούμε αν θα κάνουμε ή όχι κάτι. Τα οικόπεδα υπάρχουν ήδη και θα ενισχυθούν από το νομικό πλαίσιο της ελληνικής ΑΟΖ. Συνεπώς πρέπει η περιφέρεια ν’ ασχοληθεί από τώρα με αυτό το θέμα γιατί το μέλλον έχει αρχίσει.



Ερώτηση Κ.Σ: Σε επίπεδο απασχόλησης εργατοτεχνικού και επιστημονικού προσωπικού, από τις πετρελαϊκές εταιρείες, μπορούν να προσδοκούν κάτι οι κάτοικοι των νησιών, ή θα απασχοληθούν αποκλειστικά ξένοι;
Ν. Λυγερός: Στον τομέα των υδρογονανθράκων, τα πράγματα λειτουργούν με κλασικό τρόπο. Σε φάση έρευνας και γεώτρησης, το προσωπικό είναι αποκλειστικά ειδικοί της εταιρείας που είχε πάρει την αδειοδότηση από τον κρατικό φορέα. Στη συνέχεια όμως, δηλαδή στη φάση εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, δεν συμφέρει την εταιρεία να απασχολεί μόνο δικό της προσωπικό, αφού οι ειδικοί μπορεί να βρίσκονται και σε άλλη πλατφόρμα γεώτρησης. Συνεπώς, ο τοπικός πληθυσμός είναι ο πιο ιδανικός για την απασχόληση. Εδώ υπάρχει ένα ολόκληρο πεδίο δράσης για τους δικούς μας. Η πρόσφατη απόφαση να λειτουργήσει ειδικότητα του τεχνικού φυσικού αερίου και πετρελαίου στη δεύτερη και τρίτη τάξη των ΕΠΑΛ είναι πολύ σημαντική. Υδραυλικοί θα πάρουν εξειδίκευση φυσικού αερίου, πτυχιούχοι θα έχουν την ειδικότητα και το ίδιο για τους μεταπτυχιακούς. Αυτά τα επαγγέλματα θα είναι στα επαγγέλματα του μέλλοντος που θα απασχολήσουν την Περιφέρεια λόγω των κοιτασμάτων.

Ερώτηση Κ.Σ: Πότε εκτιμάτε ότι θα δούμε να στήνονται οι πλατφόρμες άντλησης και πότε κατά προσέγγισιν, θα αρχίσει η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων;
Ν. Λυγερός: Ο επίσημος διαγωνισμός θα αρχίσει τον Σεπτέμβρη 2014. Οι εταιρείες θα έχουν 6 μήνες, για να υποβάλλουν την αίτησή τους. Και στη συνέχεια, το Ελληνικό Δημόσιο μέσω των Ελληνικών Εταιρειών Υδρογονανθράκων, θα έχει 6 μήνες για να αξιολογήσει όλες τις αιτήσεις χωρισμένες ανά οικόπεδο. Μετά αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με τις επιλεγμένες εταιρείες για την άδεια έρευνας. Και αυτές πρέπει να αποδείξουν ότι το κοίτασμα είναι εμπορεύσιμο. Από αυτή τη στιγμή, δηλαδή της ανακάλυψης παραδείγματος χάρη του φυσικού αερίου, υπολογίζουμε πια 4 χρόνια για την εμπορική εκμετάλλευση. Το πιο χειροπιαστό παράδειγμα είναι το κοίτασμα Ταμάρ που ανακαλύφθηκε το 2009 και είναι εμπορεύσιμο με αγωγό μάλιστα από το 2013. Αυτό είναι το χρονικό περιθώριο που διαθέτει η Περιφέρεια για να ενημερώσει τον πληθυσμό για όλες αυτές τις πρακτικές που είναι δυνατότητες σε όλα τα επίπεδα.

Στήριξη ΗΠΑ στα ενεργειακά σχέδια Ελλάδας-Κύπρου

Ζούμε συναρπαστικές στιγμές στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιοχές που παλιά πιστεύαμε ότι δεν έχουν υδρογονάνθρακες σήμερα αναπτύσσονται και παράγουν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου" δηλώνει στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για την ενεργειακή διπλωματία.

Ο κ Χοχστάιν δηλώνει τη στήριξή του στα ενεργειακά σχέδια της Ελλάδας και τη δημιουργία ενός νέου ενεργειακού δικτύου στην Ανατολική Μεσόγειο με ειδικό ρόλο στην Κύπρο, ως συνδετικού κρίκου μεταξύ Λιβάνου, Ισραήλ και Αιγύπτου.

Αναφέρει ακόμη ότι "οι υδρογονάνθρακες μπορούν να χρησιμεύσουν ως κίνητρο για την επίλυση του Κυπριακού".

Συνέντευξη Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Πρώτη Γραμμή» και στους δημοσιογρά​φους Δημήτρη Οικονόμου και Λίδα Μπόλα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Πάμε να το κλείσουμε το θέμα αυτό, νομίζω ότι τα καλύψαμε τα περισσότερα ζητήματα κ. Υπουργέ. Να πάμε στο άλλο μεγάλο θέμα, στο πολύ μεγάλο θέμα για την ακρίβεια, των υδρογονανθράκων της παρουσίασης που κάνατε στο εξωτερικό στο Λονδίνο, μαζί με την πρεσβεία μας εκεί, που συνήθως πολύ μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών, θα βλέπουμε και τον χάρτη με τις 20 περιοχές τα 20 οικόπεδα όπως λέμε που θα γίνει διαγωνισμός. Για να δούμε λοιπόν είναι Ιόνιο και νότια της Κρήτης, αυτές οι περιοχές τα 20 οικόπεδα όπου εκεί κ. Υπουργέ γιατί τα έχουμε οριοθετήσει; Είναι βέβαιο ότι εκεί από τις έρευνες που έχουν γίνει ότι υπάρχει ουσία;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ναι, στις 20 θαλάσσιες αυτές περιοχές, η κάθε μία από αυτές βγαίνει σε διακριτό διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό. Υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ότι έχουμε υδρογονάνθρακες, είτε φυσικό αέριο, είτε πετρέλαιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Πάμε λοιπόν, ο διαγωνισμός πότε θα γίνει;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Έχει σημασία αυτό που βιώσαμε όλη η ομάδα του ΥΠΕΚΑ και η ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο, χθες και προχθές. Ήταν μία πολύ σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας. Και εδώ θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δημοσίους λειτουργούς που, με μηδενική επιπλέον αμοιβή, μας έχουν βοηθήσει όλο αυτό το διάστημα. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ τους δημοσίους υπαλλήλους – στελέχη του ΥΠΕΚΑ – που έχουν δουλέψει με αυτοθυσία, με πατριωτισμό, προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.
Οι προηγούμενες, λοιπόν, δύο μέρες, ήταν μέρες πολύ σημαντικές για τη χώρα μας, γιατί πρώτη φορά η Ελλάδα τοποθετείται στον ενεργειακό χάρτη της Μεσογείου, με έναν διακριτό ρόλο, προσελκύοντας πια επενδυτές μεγάλου βεληνεκούς.
H Ελλάδα πια έχει αρχίσει να αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και το γνωρίζουμε όλοι. Υπάρχει μία οικονομική και κοινωνική σταθερότητα - αυτό πάντα βοηθάει -, οι έρευνες που έχουμε υλοποιήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα μας δίνουν πολύ σοβαρές ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων, έχουμε φορολογική και επενδυτική ελκυστικότητα ως χώρα και έχουμε και μία αξιοπιστία αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι τώρα λέτε επειδή έχουμε πάει καλά σε όλο αυτό.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ξέρετε επειδή η πετρελαϊκή βιομηχανία είναι η πιο σκληρή σε παγκόσμιο επίπεδο, μερικά από τα ζητούμενα της βιομηχανίας αυτής είναι να είσαι απολύτως συνεπής, όταν εξαγγείλεις ένα πράγμα. Εμείς είχαμε εξαγγείλει εδώ και περίπου έναν χρόνο ότι στα μέσα του 2014 θα βγούμε στο μεγάλο γύρω παραχωρήσεων. Πράγματι, βγαίνουμε.
Στο Λονδίνο συμμετείχαν στην παρουσίαση που κάναμε πάνω από 180 στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών και τραπεζών που θα χρηματοδοτήσουν αυτές τις επενδύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μεταξύ αυτών και η μεγαλύτερη;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ήταν πάνω από 40 εταιρείες, πολύ μεγάλες και μεσαίες εταιρείες. Μάλιστα, μετά τη μεγάλη παρουσίαση που κάναμε, συμμετείχαν και σε διμερείς συναντήσεις, μεταξύ των στελεχών του ΥΠΕΚΑ, τη Νορβηγική εταιρεία PGS που έκανε τις γεωφυσικές έρευνες και το Γαλλικό Ινστιτούτο που έκανε την ερμηνεία και από την άλλη πλευρά οι εταιρείες…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το δούμε πιο πρακτικά κ. Υπουργέ. Ο διαγωνισμός πότε ξεκινάει;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θα προκηρύξουμε το διαγωνισμό τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για κάθε ένα από τα 20 οικόπεδα ξεχωριστά.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Για κάθε ένα χωριστά. Διακριτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ βλέπουμε τη θαλάσσια περιοχή όλη.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Αυτή είναι η θαλάσσια έκταση, στην οποία έγιναν οι έρευνες. Στις αρχές του 2013 κάναμε τις έρευνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Είναι οι 20 περιοχές οι συγκεκριμένες. Είπατε μέσα Ιουλίου πάμε στο διαγωνισμό.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Πάμε στο διαγωνισμό. Δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Ε.Ε. και μεσολαβεί ένα διάστημα 6 μηνών, προκειμένου να καταθέσουν οι εταιρείες τις προσφορές τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί μια εταιρεία να καταθέσει για όποιες περιοχές θέλει ή είναι υποχρεωμένη να καταθέσει μόνο για μία;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Για όποιες περιοχές θέλει. Είτε μόνη της, είτε σε consortium. Kι εμείς φιλοδοξούμε να υπάρξει συμμετοχή και μεγάλων, αλλά και μικρομεσαίων εταιρειών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί το ελληνικό δημόσιο πως παίζει σε σχέση με αυτές τις εταιρείες, για να το καταλάβουμε.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Το Eλληνικό Δημόσιο έκανε τη στρατηγική επιλογή να μην αναλαμβάνει κανενός είδους ρίσκο. Όλα τα χρήματα, όλα τα επενδυτικά ρίσκα είναι των επενδυτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Το Ελληνικό Δημόσιο προσφέρει με διαφάνεια και σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπονται στην αντίστοιχη κοινοτική οδηγία τα προς διαγωνιστική διαδικασία...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει δηλαδή να συμμετέχει οικονομικά το ελληνικό κράτος σε κάτι.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι. Μόνο θα εισπράττει. Το Ελληνικό Δημόσιο μόνο θα εισπράττει. Διαμορφώνουμε ένα αυστηρό πλαίσιο εποπτείας των υποψήφιων αναδόχων, ήδη έχουμε προχωρήσει, έχουμε αναθέσει και έχουμε υπογράψει τις πρώτες τρεις συμβάσεις στο Κατάκολο, τον Πατραϊκό και τα Ιωάννινα. Τις επόμενες εβδομάδες, θα φέρουμε για συζήτηση και κύρωση στη Βουλή τις αντίστοιχες συμβάσεις.
Επιπλέον, ήδη, υπάρχει εκδηλωθέν ενδιαφέρον για άλλες τρεις χερσαίες περιοχές, από την Ιταλική εταιρεία ΕΝΕL, που προαναφέραμε, δυτικά της Ελλάδας. Υπάρχει επίσης άλλο ένα εκδηλωθέν ενδιαφέρον στην Χαλκιδική. Κατά συνέπεια, αυτή τη στιγμή, η χώρα είναι σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συγκυρία όπου όλοι ενδιαφέρονται να δουν πως θα προχωρήσουμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε έξι μήνες κλείνει ο διαγωνισμός.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Σε έξι μήνες κατατίθενται οι φάκελοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Πόσο διάστημα χρειάζεται;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Μετά από τρεις μήνες εκτιμούμε ότι θα χρειαστεί να αξιολογήσουμε τους φακέλους και σε ένα διάστημα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πότε πιάνουν δουλειά οι εταιρείες και από πότε θα αρχίζει να εισπράττει το ελληνικό κράτος; Από όταν βγει το πετρέλαιο ή από όταν παραχωρηθούν τα οικόπεδα αυτά;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Μπορώ να σας πω ότι σε περίπου 9-12 μήνες από σήμερα θα έχουμε κατακυρώσεις και ολοκλήρωση των διαδικασιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περίπου τέτοια εποχή του χρόνου δηλαδή.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Τέτοια εποχή του χρόνου. Άρα αμέσως μετά θα προχωρήσουμε στις διαδικασίες…