H Total E&P Cyprus βγαίνει για σεισμολογικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ
Άδεια για σεισμολογικές δραστηριότητες διερεύνησης υδρογονανθράκων εντός του ερευνητικού τεμαχίου 10 και σε μέρος των ερευνητικών τεμαχίων 6, 7 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ πήρε από τον Υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη η εταιρεία Total E&P Cyprus.
Η εταιρεία Total E&P Cyprus Ltd θα προβεί σε δισδιάστατη σεισμική έρευνα με ειδικά σκάφη με σκοπό τον εντοπισμό υδρογονανθράκων εντός των συγκεκριμένων ερευνητικών τεμαχίων με τη χρήση τεχνικής απελευθέρωσης ακουστικών παλμών που φθάνουν μέχρι τα θαλάσσια υποστρώματα.
Στόχος, είναι η λήψη πληροφοριών για πιθανή παρουσία παγιδευμένου πετρελαίου ή / και φυσικού αερίου στα υποστρώματα.
Σημειώνεται ότι η ημερομηνία έναρξης ισχύος της άδειας για τη σεισμική έρευνα είναι η 1η Φεβρουαρίου, η οποία λήγει την 1η Μαΐου 2014, με δυνατότητα ανανέωσης από τον Υπουργό Γεωργίας.
Ν. Λυγερός - Η ανάκαμψη ως καινοτομία
Σε
έναν κόσμο όπου όλοι μιλούν για την ανάπτυξη, δίχως να δείχνουν την
παραμικρή υλοποίηση, η ανάκαμψη παρουσιάζεται ως μία καινοτομία. Και
είναι όντως αυτό για την πατρίδα μας, αφού είναι ελάχιστοι αυτοί που
πιστεύουν ότι αξίζει. Εργαλεία χειροπιαστά, όπως είναι η ελληνική
Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη κι ο ελληνικός ζεόλιθος ακόμα δεν έχουν
πείσει την κοινωνία μας ότι αποτελούν μία στρατηγική ανάκαμψης για την
Ελλάδα. Υπάρχει βέβαια η νοητική αδράνεια που είναι πάντα ένα εμπόδιο,
αλλά σίγουρα η παραπληροφόρηση για τα στρατηγικά μας αποθέματα δεν
βοηθάει, αφού σπάνιοι είναι αυτοί που ξέρουν τα δεδομένα. Σημασία έχει
ότι τώρα με τις πρόσφατες έρευνες γνωρίζουμε όλοι ότι τα κοιτάσματά μας
είναι όντως μεγάλα. Ένα ανάλογο πρόβλημα έχει σχέση με την ίδια την
ελληνική καινοτομία που ακόμα πρέπει ν’ αποδείξει ότι έχει νόημα, ενώ
υπάρχει. Για ν΄αλλάξουμε τα δεδομένα που όλοι θεωρούν δεδομένα, πρέπει
να αξιοποιήσουμε την ΑΟΖ, τον ζεόλιθο και την καινοτομία μας. Σε αυτό το
πλαίσιο η ανάκαμψη έχει μία αυτοαναφορική ιδιότητα σε σχέση με την
καινοτομία. Διότι κανείς δεν πιστεύει στο απίστευτο. Ενώ η νοημοσύνη
μπορεί να κάνει θαύματα. Αν αυτό το νοητικό σχήμα περάσει στο λαό μας,
τότε το ηθικό του θα αλλάξει κι θ’ αρχίσει την αναδίπλωσή του, για ν’
ανταποκριθεί στην ανάγκη της εξέλιξης.
Ετικέτες
Text
Δηλώσεις Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου και Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες που υπάρχουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη είναι μια σταθερή, ουσιαστική, προτεραιότητα της κυβέρνησης μας.
Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Γιάννη Μανιάτη, είχαμε σήμερα εδώ, με τους συνεργάτες μας, μια σύσκεψη, προκειμένου να έχουμε όλοι την ίδια πληροφόρηση και την ίδια εικόνα για τα αποτελέσματα των πολύ σημαντικών σεισμικών ερευνών που διενεργήθηκαν τους προηγούμενους μήνες για την επεξεργασία των αποτελεσμάτων των σεισμικών ερευνών και φυσικά για τα επόμενα στάδια, τα οποία θα οδηγήσουν στην ανάδειξη των παραχωρησιούχων, όπως ακριβώς έγινε και για άλλες περιοχές.
Το σημαντικό είναι ότι σε δύο πολύ μεγάλες περιοχές στο Ιόνιο και στη περιοχή νότια της Κρήτης έχουμε - σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και τις διεθνείς προδιαγραφές - τη βεβαιότητα ότι υπάρχουν γεωλογικές δομές ανάλογες με αυτές που υπάρχουν σε περιοχές πλούσιες σε υδρογονάνθρακες, είτε πετρέλαιο, είτε φυσικό αέριο.
Αυτό μας γεννά εύλογη αισιοδοξία. Δεν είμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή να κάνουμε πιο συγκεκριμένες εκτιμήσεις, μπορούμε όμως να πούμε ότι η προσπάθεια αποδίδει καρπούς και αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για το εθνικό αναπτυξιακό μοντέλο, μέσα από το οποίο βγαίνουμε από την κρίση και στρεφόμαστε προς την πραγματική οικονομία. Γιατί αυτά που λέμε μπορεί να φαίνονται αόριστα ή να κινούνται σε ένα υψηλό επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουν άμεση σχέση με την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την απασχόληση, τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας, το ταμείο αλληλεγγύης των γενεών που έχει ιδρυθεί.
Άρα, είναι αυτή τη στιγμή η συζήτηση διπλή. Και συζήτηση πολιτική για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και συζήτηση οικονομική, αναπτυξιακή και κοινωνική για το αντίκρισμα που θα έχει όλη αυτή η προσπάθεια. Η Ελλάδα είναι πλέον παράγοντας στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής και αυτό φαίνεται όχι μόνο στις έρευνες, φαίνεται και σε όλη την προσπάθεια που κάνουμε σε σχέση με τους αγωγούς. Και θα συνεχίσουμε σε στενή συνεργασία τα δύο Υπουργεία προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου της Ελληνικής Προεδρίας, μας δίνεται η ευκαιρία να μετάσχουμε σε μια σειρά από συναντήσεις και πρωτοβουλίες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίες ανοίγουν νέες δυνατότητες.
Η Ελλάδα είναι ένας διεθνής παράγοντας στα θέματα αυτά, που κινείται με ισορροπία, με εντιμότητα, με διαφάνεια, ένας παράγοντας σταθερότητας - όπως συμβαίνει γενικότερα στη διεθνή πολιτική της στάση - και αυτό νομίζω ότι εκτιμάται και θα εκτιμηθεί από όλους εκείνους που πολιτικά ή οικονομικά έρχονται μαζί μας σε επαφή και συμφωνούν μαζί μας γιατί ξέρουμε να τιμούμε όλους τους εταίρους μας και όλες τις συμφωνίες μας.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όπως είπε και ο Κ. Αντιπρόεδρος παραλάβαμε την επεξεργασία των δεδομένων από την νορβηγική εταιρεία PGS και θα μπορούσε κανείς να πει ότι είμαστε πια και αποδεδειγμένα αισιόδοξοι ότι στην περιοχή την οποία διερευνήσαμε υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες, τα δεδομένα αυτά, που για πρώτη φορά το ελληνικό δημόσιο έχει στη διάθεση του, θα τύχουν επεξεργασίας με τη συνεργασία της νορβηγικής εταιρείας PGS και του γαλλικού κρατικού ινστιτούτου πετρελαίου του BEICIP, μαζί με τους Έλληνες εμπειρογνώμονες, έτσι ώστε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου να έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε στον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων στη περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης, με μια τάξη μεγέθους δέκα έως δεκαπέντε τεμαχίων.
Ετικέτες
Text
Ελληνική ΑΟΖ και Greece Mega Project
Το όραμα της ελληνικής ΑΟΖ επηρεάζει ήδη την πραγματικότητα αφού δημιούργησε ήδη τη βάση δεδομένων Greece Mega Project που περιλαμβάνει 12.500 km σεισμικών γραμμών της PGS, 9.000 km επανεπεξεργασμένων και 9.000 km πρόσθετων που έχουν τροποποιηθεί για να συνδυάζονται με τις άλλες. Έτσι η Ελλάδα έχει αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της Α.Ο.Ζ. της σε ενεργειακό επίπεδο, η οποία θα βρίσκεται στο Υ.ΠΕ.Κ.Α. ανάλογο data rooms στο Λονδίνο, στο Όσλο και στο Χιούστον. Το ενδιαφέρον υπάρχει στο επιστημονικό επίπεδο με τη νορβηγική εταιρεία PGS αλλά και τη γαλλική BEICIP, οι οποίες έχουν παίξει ήδη ένα σημαντικό ρόλο και στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτά τα δεδομένα αποδεικνύουν ήδη την αξία της ελληνικής ΑΟΖ στο επίπεδο των υδρογονανθράκων, πράγμα το οποίο είναι ήδη εξωπραγματικό για πολλούς δικούς μας διότι είχαν παραπληροφορηθεί εδώ και τόσα χρόνια. Έχει επίσης ενδιαφέρον ότι το Greece Mega Project έρχεται σε λειτουργία στην περίοδο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ξέρουμε πόσο σημαντική είναι για την προώθηση του θέματος της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ αλλά και των οριοθετήσεών της. Ο συνδυασμός όλων αυτών των δεδομένων, μας προσφέρει ένα δυναμικό πλαίσιο για να παίξουμε στρατηγικά και ορθολογικά. Διότι όλα τα στρατηγικά κοιτάσματα βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ και όχι στα εθνικά χωρικά ύδατα. Κατά συνέπεια, η οργάνωση των διαδικασιών και του στρατηγικού σχεδιασμού πρέπει να είναι αποτελεσματική και ανθεκτική.
Ετικέτες
Ευρωπαϊκή Ένωση,
Στρατηγική,
Text
Ενδιαφέρον και από Κουβέιτ για τους Ελληνικούς Υδρογονάνθρακες
Μετά την ινδική πετρελαϊκή, ONGC, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας και από την Kuwait Petroleum Company.
Η είδηση έρχεται από το πρόσφατο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώθηκε στο Κουβέιτ από το Υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή δεκάδων ελληνικών επιχειρήσεων, ανάμεσά τους κατασκευαστικοί και ενεργειακοί όμιλοι.
Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ και επικεφαλής της αποστολής κ. Παναγιώτης Μίχαλος , είχε μεταξύ άλλων συνάντηση με τον υπουργό Πετρελαίου της χώρας, Ali Sabt bin Sabt.
Ο Διευθύνοντα ς Σύμβουλο ς της κρατικής Kuwait Petroleum, Nizar Al Adsani, και άλλα στελέχη του πετρελαϊκού τομέα της χώρας, διεμήνυσαν ότι υπάρχει ενδιαφέρον τόσο για την δραστηριοποίηση ελληνικών ομίλων στα πετρέλαια του Κουβέιτ, αλλά και για είσοδο της Kuwait Petroleum Company στην Ελλάδα.
Βλέπουμε λοιπόν ότι το διεθνές ενδιαφέρον είναι υπαρκτό για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη, οπότε ο αδειοδοτικός γύρος του ΥΠΕΚΑ αναμένεται να συγκεντρώσει τα βλέμματα όταν προκηρυχθεί.
Το Φεβρουάριο διαθέσιμα στις πετρελαϊκές τα δεδομένα από Ιόνιο-Κρήτη
Εντός του Φεβρουαρίου θα είναι διαθέσιμα προς τις πετρελαϊκές
εταιρείες τα σεισμικά δεδομένα που αποκτήθηκαν στο θαλάσσιο χώρο της Δ.
Ελλάδας και Ν. Κρήτης από τη Νορβηγική εταιρεία PGS.
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η πλήρης επεξεργασία των
σεισμικών δεδομένων ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και,
σήμερα, τα υψηλής ποιότητας δεδομένα μεταφορτώθηκαν σε βάση δεδομένων
που έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί για τον σκοπό αυτό στο ΥΠΕΚΑ (data
room).
Παράλληλα, θα λειτουργήσουν αντίστοιχα "data rooms" σε Λονδίνο, Χιούστον και Όσλο.
Η βάση δεδομένων υπό τον τίτλο "GreeceMegaProject" πληροί τις πλέον
σύγχρονες προδιαγραφές της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας και
περιλαμβάνει 12.500 χιλιόμετρα νέων σεισμικών γραμμών, 9.000 χιλιόμετρα
επανεπεξεργασμένων υφιστάμενων γραμμών και 9.000 χιλιόμετρα πρόσθετων
γραμμών, που έχουν ρυθμιστεί ώστε να συνδυάζονται με τα υπόλοιπα
δεδομένα.
«Από την προκαταρτική αξιολόγηση των δεδομένων προκύπτουν
ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές που παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες με
ανάλογες δομές σε περιοχές που ήδη παράγουν υδρογονάνθρακες, σε
γειτονικές χώρες (ΝΑ Ιταλία και Αλβανία). Η ερμηνεία των δεδομένων που
θα ακολουθήσει στους επόμενους μήνες, θα αναδείξει τις πλέον ελκυστικές
περιοχές από άποψη πετρελαϊκού δυναμικού. Με πλήρη υπευθυνότητα και
σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, προχωρούμε και σε όλα τα επόμενα βήματα»
δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής
Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.
Σημειώνεται ότι το πρωί πραγματοποιήθηκε, με τη συμμετοχή του
Υπουργού ΠΕΚΑ, κοινή συνάντηση μεταξύ των στελεχών του Υπουργείου, των
εκπροσώπων της Νορβηγικής εταιρείας PGS και του Γαλλικού οίκου BEICIP
(θυγατρική εταιρεία του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων), κατά τη
διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η πρόοδος των ενεργειών για την
προετοιμασία του νέου γύρου παραχωρήσεων.
Η ομάδα των ειδικών του ΥΠΕΚΑ πραγματοποιεί ήδη σειρά επαφών με
πετρελαϊκές εταιρείες που επισκέπτονται τη χώρα μας, ώστε να ενημερωθούν
για τις δραστηριότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα,
συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια (Βαρκελώνη-2013, Αθήνα-APPEX 2013,
Λονδίνο-ΑPPEX-2014) παρουσιάζοντας το διαγωνιστικό πλαίσιο, τα γεωλογικά
στοιχεία και τα πετρελαϊκά χαρακτηριστικά της περιοχής των σεισμικών
ερευνών.
Σε λίγες ημέρες, εξάλλου, ξεκινά η επίσημη διεθνής προώθηση της
Ελλάδας στην πετρελαϊκή αγορά, με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας του YΠEKA
στο παγκόσμιο συνέδριο στο Χιούστον (NAPE 2014, 4-7 Φεβρουαρίου), όπου η
χώρα θα συμμετέχει με ειδικό περίπτερο και ομιλητές. Το παγκόσμιας
εμβέλειας πετρελαϊκό αυτό συνέδριο πραγματοποιείται σε ετήσια βάση,
παρακολουθείται από χιλιάδες εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιρειών και
αποτελεί το πλέον επίσημο «βήμα» που δίδεται σε Δημόσιες Αρχές Κρατών
για να παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους στην έρευνα και εκμετάλλευση
υδρογονανθράκων, τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρουν οι χώρες
τους και να συζητήσουν με κορυφαία στελέχη και εμπειρογνώμονες του
πετρελαϊκού τομέα.
Ο κ. Μανιάτης, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του διεθνούς
επενδυτικού ενδιαφέροντος, απέστειλε επιστολή και ενημερωτικό υλικό προς
όλους τους Πρέσβεις ξένων Κρατών που βρίσκονται στην Ελλάδα και επίσημη
πρόσκληση για την θεσμική συνδρομή τους στις επενδυτικές ευκαιρίες που
δημιουργούνται στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας μας.
dealnews.gr
Χάραξη ΑΟΖ πριν από τις Ευρωεκλογές
Όλα δείχνουν ότι ένα από τα σημαντικότερα μελήματα της
Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. είναι το ζήτημα της χάραξης ελληνικών
Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.
Ασφαλείς
πληροφορίες από Αθήνα και Βρυξέλλες που επικαλείται η εφημερίδα
“Κέρδος” αναφέρουν ότι η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. θα ανοίξει επισήμως
το θέμα περί τα τέλη Μαρτίου, για να το κλείσει η ιταλική προεδρία στο
δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η διαδικασία αυτή, που έχει δρομολογηθεί με πρωτοβουλία της Κομισιόν
και θα ολοκληρωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών και την ψήφο
του Ευρωκοινοβουλίου, ανοίγει έναν διάδρομο για να γίνει δυνατή η
οικονομική και γεωπολιτική εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων φυσικού
αερίου, γύρω από τους οποίους αναδιατάσσεται όχι μόνο ο ενεργειακός
χάρτης της Ευρώπης, αλλά και οι οικονομικές και πολιτικές ισορροπίες
μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης.
Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, η ελληνική κυβέρνηση έχει επισπεύσει
τη διαδικασία χορήγησης αδειών έρευνας/εξόρυξης στις μη αμφισβητούμενες
περιοχές της Δυτικής και Νοτιοδυτικής Ελλάδας.
Αυτό ανοίγει διάπλατα πλέον τις πόρτες για την οριοθέτηση ΑΟΖ μέσα
στο 2014 με τις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και τρίτες χώρες, «κοινή
συναινέσει», όπου αυτό είναι ήδη ώριμο. Το γεγονός αυτό, από τη μια
πλευρά, οριοθετεί ως ευρωπαϊκά τα ενεργειακά αποθέματα των περιοχών που
θα ανήκουν στις ΑΟΖ αυτές και, από την άλλη, επιτρέπει την ταχύτερη
προώθηση των διαδικασιών εκμετάλλευσής τους.
Πηγή: energyin.gr
Ετικέτες
Ευρωπαϊκή Ένωση
Στην Αθήνα βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα επρόσωποι του ινδικού πετρελαϊκού κολοσσού Oil and Natural Gas Corporation Limited (ONGC) για σειρά επαφών με επικεφαλής μεγάλων εγχώριων εταιρειών του κλάδου και κυβερνητικά στελέχη.
Σύμφωνα με τo iefimerida.gr αντιπροσωπεία ανώτατων διοικητικών στελεχών του ΟΝGC θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών, καθώς και τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται την ώρα που τρέχουν οι εξελίξεις με την χάραξη των ΑΟΖ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου κι ενώ κορυφώνεται το ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα των ερευνών της νορβηγικής PGS για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη, όπως παρουσιάστηκαν τους προηγούμενους μήνες σε διεθνή συνέδρια.
CretePlus.gr
Ας ασχοληθούμε με τις μεγάλες στρατηγικές λύσεις
Αντί ν’ ασχολούμαστε με τοπικές λεπτομέρειες που δεν οδηγούν πουθενά, ας ασχοληθούμε με τις μεγάλες στρατηγικές λύσεις. Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη δεν είναι μόνο μια επιφάνεια, αλλά η προέκταση του στρατηγικού βάθους της θάλασσας. Η ιστορία του μέλλοντος της Κύπρου είναι γραμμένη με θαλασσινό γράμμα και στηρίζεται πάνω στην αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ. Έτσι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου δεν είναι μόνο και μόνο ένα οικονομικό θέμα, όπως νομίζουν οι περισσότεροι, αλλά μια πράξη που αλλάζει τα δεδομένα και δίνει προοπτικές. Τώρα όσον αφορά στις φοβίες, πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η έννοια της ΑΟΖ υποστηρίζει τα νησιά, αποδεικνύει ότι αποτελεί και μια στρατηγική λύση σε ένα πλαίσιο που δεν είναι φιλικό εδώ και τόσα χρόνια. Για την γειτονική χώρα η ΑΟΖ είναι μια συνεχόμενη ήττα. Γιατί με το έργο της έχει αποδείξει ότι η Μεσόγειος δεν είναι μόνο ανοιχτή θάλασσα αλλά και μια πηγή γαλάζιας ενέργειας για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά συνέπεια με την ύπαρξή μας δείχνουμε σε όλους τη γεωστρατηγική μας αξία, ότι συνεχίζουμε να είμαστε εδώ και ότι ο μεγαλύτερος ορυκτός πλούτος του Ελληνισμού είναι το ίδιο το μυαλό του. Με την γαλάζια ενέργεια το μέλλον της Ελλάδας και της Κύπρου αλλάζει ριζικά και συνδυαστικά. Δεν είμαστε πια σε φάση να φοβόμαστε τη σκιά μας. Μπορεί η γειτονική χώρα για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης να λέει τα δικά της λόγια, αλλά η ιστορία γράφεται από αυτούς που έχουν φως μέσα τους και για τους άλλους.
Ετικέτες
Στρατηγική,
Text
Συνεχίζει η πορεία του EuroAsia Interconnector
Συνεχίζει η πορεία του EuroAsia Interconnector μετά την αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την τρίτη φάση και τις οριστικοποιήσεις του όλου πλαισίου που ενισχύει την κυπριακή και την ελληνική ΑΟΖ αλλά διασφαλίζει επίσης και το θέμα της ενέργειας για την Κύπρο που είναι τόσα χρόνια απομονωμένη γεωγραφικά από την ενέργεια. Σε τεχνικό επίπεδο, η δυνατότητα που έχει το EuroAsia Interconnector να μεταφέρει 2GW δεν είναι μόνο και μόνο μία απλή σύνδεση, αλλά ένα έργο που είναι το τετραπλάσιο από τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Γι' αυτό το λόγο είναι και τόσο σημαντική η ύπαρξη αυτού του καλωδίου που θα επιτρέψει στην Κύπρο να μειώσει σημαντικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτό το επίπεδο πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το έργο αναβαθμίζει όλη την Κύπρο τόσο στον τομέα της εισαγωγής όσο και στον τομέα της εξαγωγής στο μέλλον όταν θα ενεργοποιηθούν τα κοιτάσματά μας μέσω της εξόρυξης και της αξιοποίησης. Η Κύπρος με αυτή την σύνδεση γίνεται πραγματικά ευρωπαϊκή. Δεν υπάρχει πια μόνο το ευρωπαϊκό και νομισματικό, με αυτή την σύνδεση η Κύπρος μπαίνει δυναμικά στο ενεργειακό. Το ενδιαφέρον επίσης είναι ότι σιγά σιγά σε τεχνικό επίπεδο φαίνεται και η καινοτομία του καλωδίου. Διότι δεν θα κατέχει μόνο το παγκόσμιο ρεκόρ σε μήκος αλλά θα έχει πολλές δυνατότητες λόγω της δομής του και της υποδομής αφού το θαλάσσιο σκέλος είναι γεμάτο προκλήσεις. Πρέπει επίσης ν' αντιληφθούμε ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η Κύπρος διότι δεν έχουν αλλάξει ακόμα τα οικονομικά δεδομένα, το EuroAsia Interconnector αποδεικνύει επί του πρακτέου την αξία της κυπριακής ΑΟΖ σε σχέση με την γεωοικονομία αλλά και τη γεωπολιτική. Η Κύπρος δεν θα είναι πια στο περιθώριο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά θα παίζει ένα ρόλο σημαντικό σε συνδυασμό με την Ελλάδα και το Ισραήλ, σε σχέση με την απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσής σε ενεργειακό επίπεδο. Η σύνδεση δεν είναι πια ένα όνειρο ή μία ουτοπία αλλά ένα όραμα που υλοποιείται καθημερινά αφού περνά από το ένα στάδιο στο επόμενο χάρη στην επιμονή του όλο εγχειρήματος. Έτσι έχουμε ένα επιπλέον εργαλείο σε εθνικό επίπεδο που αποτελεί ένα μοχλό πίεσης που πιέζει και αυτός για την απελευθέρωση του νησιού από κάθε καταπάτηση. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να προετοιμαστούμε για το καλώδιο κι όχι να περιμένουμε παθητικά άλλες λύσεις. Το τεχνικό είναι κομμάτι της τέχνης της διαπραγμάτευσης και αυτή της στρατηγικής. Αυτή η ισχυρή σημασία που υποστηρίζεται και από το Ισραήλ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετατρέπει το EuroAsia Interconnector στα διαχρονικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την οριζόντια στρατηγική της Μεσογείου.
Ετικέτες
Κύπρος,
Μεσόγειος,
Στρατηγική,
Text
Βενιζέλος: Παρουσίασε τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας
Η τέταρτη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας αφορά την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, ιδίως τη Μεσογειακή, που ξεκινά από την αλιεία, το περιβάλλον και την προστασία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και φτάνει στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ανέφερε ο Ευ.Βενιζέλος.
Ετικέτες
Ευρωπαϊκή Ένωση,
Text
Η συμφωνία Energean-BP για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας
Το 1973 ανακαλύφθηκε στη θαλάσσια περιοχή Θάσου από την εταιρεία OCEANIC το κοίτασμα πετρελαίου του Πρίνου και φυσικού αερίου της Ν.Καβάλας. Την εκμετάλλευση ανέλαβε η Κοινοπραξία Πετρελαίων Β.Αιγαίου (NAPC), με διαχειριστή την Καναδική εταιρεία DENISON MINES, με τη Σύμβαση Διανομής της Παραγωγής (Ν. 98/75 μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και NAPC).
Η παραχώρηση αποτελείται από 3 τμήματα: το Παραγωγικό Τμήμα Πρίνου και Ν. Καβάλας, τα Δεύτερα Τμήματα Εκμετάλλευση και την Ερευνητική Περιοχή. Το 1981 έγινε η έναρξη παραγωγής Πετρελαίου Πρίνου, με μέγιστη παραγωγή το 1986 30.000 β/ημ. Το σύνολο απολήψιμων αποθεμάτων μέχρι τώρα ανέρχεται περίπου σε 120 εκατ. β. Σήμερα η παραγωγή είναι μικρότερη των 2.000 β/ημ. λόγω ωρίμανσης του κοιτάσματος και απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις στην περιοχή για την αύξηση της παραγωγής.
Το κοίτασμα φυσικού αερίου της Ν.Καβάλας αφού απέδωσε 615 εκατ. κ.μ. αερίου εξαντλήθηκε το 1993 και χρησιμοποιήθηκε έκτοτε μόνο για την αύξηση αποληψιμότητας των παραγωγικών γεωτρήσεων του Πρίνου (gas lift). Με πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης πρόκειται να αρχίσει σύντομα η διαδικασία διαγωνισμού, για m μετατροπή του σε υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου.
Κατόπιν μιας σειράς τροποποιητικών συμβάσεων της Αρχικής Σύμβασης του Ν.98/95, το ελληνικό Δημόσιο μέσω της ΔΕΠ, ΔΕΠ-ΕΚΥ και ΕΛΠΕ, συμμετείχε στα Δεύτερα Τμήματα Εκμετάλλευσης με ποσοστό 15%, 35% και στην Ερευνητική Περιοχή με ποσοστό 25%.
Το 1999, αφού το 1998 είχε προηγηθεί η κατάργηση της ΔΕΠ ΕΚΥ με τη δημιουργία των ΕΛΠΕ και την εν συνεχεία μετοχοποίησής τους, αποχώρησε η κοινοπραξία (NAPC), και με την Τρίτη Τροποποιητική Σύμβαση του Ν. 98/75 που κυρώθηκε με τον Ν.2779/99, αφενός μεν λύθηκε η σύμβαση του Ν.98 με την ανάδοχο κοινοπραξία (στην οποία ήδη συμμετείχε το Δημόσιο) στις περιοχές εκμετάλλευσης (παραγωγικά και δεύτερα τμήματα), διατηρήθηκαν όμως τα δικαιώματά της στην Ερευνητική Περιοχή, αφετέρου δε, με τον ίδιο νόμο το Δημόσιο παραχώρησε την περιοχή εκμετάλλευσης στην εταιρεία ΚΑΒΑΛΑ OIL (ΕΥΡΩΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ 67% Συνεταιρισμό Εργαζομένων 33%), προκειμένου να συνεχιστεί η εκμετάλλευση των υπαρχόντων κοιτασμάτων, να διατηρηθεί η δραστηριότητα στην περιοχή και να ενισχυθεί η απασχόληση της τοπικής κοινωνίας.
Για την ενίσχυση της διασφάλισης της βιωσιμότητας της δραστηριότητος τέθηκε ειδική διάταξη στον Ν.2779/99 (άρθρο 16 παρ.8) που υποχρέωνε τον ανάδοχο να πουλά το σύνολο της παραγωγής υδρογονανθράκων της παραχώρησης στα ΕΛΠΕ και την υποχρέωση των ΕΛΠΕ να αγοράζουν το σύνολο της παραγωγής.
Σημειώνεται ότι πριν από την ισχύ του Ν.2779/99 ο Ανάδοχος δεν είχε περιοριστικούς όρους και πουλούσε μέρος της παραγωγής στην BP Γαλλίας.
Το 2008 η Energean Greece εξαγόρασε το 100% των μετοχών της ΕΥΡΟΤΕΧΝΙΚΗΣ. Η νέα ανάδοχος τελικά εταιρεία, ENERGEAN OIL & GAS και μητρική της ΚΑΒΑΛΑ OIL, προχώρησε σε νέες ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή επιτυγχάνοντας, πρόσφατα μάλιστα, τον Οκτώβριο του 1912 την τροποποίηση άρθρων της σύμβασης, ώστε να εναρμονιστεί με την ισχύουσα νομοθεσία και τη διεθνή πρακτική, με επέκταση του χρόνου εκμετάλλευσης για 25 χρόνια.
Παρ' όλα αυτά, η διάταξη της σύμβασης (η οποία συνέχιζε να ισχύει), για υποχρεωτική πώληση του συνόλου της παραγωγής πετρελαίου της Παραχώρησης του Πρίνου, στα ΕΛΠΕ, εκτός του ότι αποτελούσε τροχοπέδη για την εφαρμογή του επενδυτικού προ γράμματος της Energean, ήταν αντίθετη με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την κατάργηση των μονοπωλίων, αφού καθόριζε μία ιδιωτική εταιρεία τους όρους πώλησης των προϊόντων μιας άλλης ιδιωτικής εταιρείας. Η τροποποίηση του νόμου με την κατάργηση της επίμαχης παραγράφου επιτρέπει στην Energean να διαπραγματευτεί και να πετύχει καλύτερους όρους πώλησης των προϊόντων της.
Η Συμφωνία
Η μακροχρόνια συμφωνία που πέτυχε με την BP, με καλύτερους από τους μέχρι σήμερα ισχύοντες όρους, για την αγορά του συνόλου της παραγωγής για τα επόμενα 6 χρόνια, επιτρέπει μακροχρόνιο σχεδιασμό για επενδύσει με στόχο την αύξηση της παραγωγής.
Ήδη η Energean εξήγγειλε την πραγματοποίηση 5 νέων γεωτρήσεων στον κόλπο της Καβάλας και νέο επενδυτικό πρόγραμμα που ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ, τη διετία 2014-15, καθώς με όπλο τη συμφωνία με την BP, θα μπορεί να εξασφαλίσει τραπεζική χρηματοδότηση με καλύτερους όρους.
Πραγματοποίηση επενδύσεων σημαίνει είσοδο τεχνολογίας και τεχνογνωσία στη χώρα, αύξηση παραγωγής, μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων, περισσότερα κέρδη, μεγαλύτερα έσοδα για το Δημόσιο (φόρος 20% και έσοδα από δικαιώματα, royalties, ανάλογα με την αύξηση της παραγωγής), έσοδα για την τοπική κοινωνία (5% των κερδών), διασφάλιση των θέσεων εργασίας και νέες ευκαιρίες, σε μία περίοδο που οι δυνατότητες απασχόλησης έχουν μειωθεί δραματικά.
Εάν επιτευχθεί ο διπλασιασμός της παραγωγής και παράλληλα προχωρήσουν οι έρευνες και η ανάπτυξη σε άλλες περιοχές για τις οποίες ήδη έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν διαγωνισμοί, τότε η Ελλάδα θα στείλει ένα δυνατό μήνυμα αξιοπιστίας στους υποψήφιους επενδυτές του τομέα, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες, σε μία περίοδο που οι δυνατότητες απασχόλησης έχουν μειωθεί δραματικά.
Τερέζα Φωκιανού, Πρόεδρος και ΔΣ FLOW ENERGY, πρ. Δ/νων Σύμβουλος και ΔΣ ΔΕΠ-ΕΚΥ
Η παραχώρηση αποτελείται από 3 τμήματα: το Παραγωγικό Τμήμα Πρίνου και Ν. Καβάλας, τα Δεύτερα Τμήματα Εκμετάλλευση και την Ερευνητική Περιοχή. Το 1981 έγινε η έναρξη παραγωγής Πετρελαίου Πρίνου, με μέγιστη παραγωγή το 1986 30.000 β/ημ. Το σύνολο απολήψιμων αποθεμάτων μέχρι τώρα ανέρχεται περίπου σε 120 εκατ. β. Σήμερα η παραγωγή είναι μικρότερη των 2.000 β/ημ. λόγω ωρίμανσης του κοιτάσματος και απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις στην περιοχή για την αύξηση της παραγωγής.
Το κοίτασμα φυσικού αερίου της Ν.Καβάλας αφού απέδωσε 615 εκατ. κ.μ. αερίου εξαντλήθηκε το 1993 και χρησιμοποιήθηκε έκτοτε μόνο για την αύξηση αποληψιμότητας των παραγωγικών γεωτρήσεων του Πρίνου (gas lift). Με πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης πρόκειται να αρχίσει σύντομα η διαδικασία διαγωνισμού, για m μετατροπή του σε υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου.
Κατόπιν μιας σειράς τροποποιητικών συμβάσεων της Αρχικής Σύμβασης του Ν.98/95, το ελληνικό Δημόσιο μέσω της ΔΕΠ, ΔΕΠ-ΕΚΥ και ΕΛΠΕ, συμμετείχε στα Δεύτερα Τμήματα Εκμετάλλευσης με ποσοστό 15%, 35% και στην Ερευνητική Περιοχή με ποσοστό 25%.
Το 1999, αφού το 1998 είχε προηγηθεί η κατάργηση της ΔΕΠ ΕΚΥ με τη δημιουργία των ΕΛΠΕ και την εν συνεχεία μετοχοποίησής τους, αποχώρησε η κοινοπραξία (NAPC), και με την Τρίτη Τροποποιητική Σύμβαση του Ν. 98/75 που κυρώθηκε με τον Ν.2779/99, αφενός μεν λύθηκε η σύμβαση του Ν.98 με την ανάδοχο κοινοπραξία (στην οποία ήδη συμμετείχε το Δημόσιο) στις περιοχές εκμετάλλευσης (παραγωγικά και δεύτερα τμήματα), διατηρήθηκαν όμως τα δικαιώματά της στην Ερευνητική Περιοχή, αφετέρου δε, με τον ίδιο νόμο το Δημόσιο παραχώρησε την περιοχή εκμετάλλευσης στην εταιρεία ΚΑΒΑΛΑ OIL (ΕΥΡΩΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ 67% Συνεταιρισμό Εργαζομένων 33%), προκειμένου να συνεχιστεί η εκμετάλλευση των υπαρχόντων κοιτασμάτων, να διατηρηθεί η δραστηριότητα στην περιοχή και να ενισχυθεί η απασχόληση της τοπικής κοινωνίας.
Για την ενίσχυση της διασφάλισης της βιωσιμότητας της δραστηριότητος τέθηκε ειδική διάταξη στον Ν.2779/99 (άρθρο 16 παρ.8) που υποχρέωνε τον ανάδοχο να πουλά το σύνολο της παραγωγής υδρογονανθράκων της παραχώρησης στα ΕΛΠΕ και την υποχρέωση των ΕΛΠΕ να αγοράζουν το σύνολο της παραγωγής.
Σημειώνεται ότι πριν από την ισχύ του Ν.2779/99 ο Ανάδοχος δεν είχε περιοριστικούς όρους και πουλούσε μέρος της παραγωγής στην BP Γαλλίας.
Το 2008 η Energean Greece εξαγόρασε το 100% των μετοχών της ΕΥΡΟΤΕΧΝΙΚΗΣ. Η νέα ανάδοχος τελικά εταιρεία, ENERGEAN OIL & GAS και μητρική της ΚΑΒΑΛΑ OIL, προχώρησε σε νέες ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή επιτυγχάνοντας, πρόσφατα μάλιστα, τον Οκτώβριο του 1912 την τροποποίηση άρθρων της σύμβασης, ώστε να εναρμονιστεί με την ισχύουσα νομοθεσία και τη διεθνή πρακτική, με επέκταση του χρόνου εκμετάλλευσης για 25 χρόνια.
Παρ' όλα αυτά, η διάταξη της σύμβασης (η οποία συνέχιζε να ισχύει), για υποχρεωτική πώληση του συνόλου της παραγωγής πετρελαίου της Παραχώρησης του Πρίνου, στα ΕΛΠΕ, εκτός του ότι αποτελούσε τροχοπέδη για την εφαρμογή του επενδυτικού προ γράμματος της Energean, ήταν αντίθετη με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την κατάργηση των μονοπωλίων, αφού καθόριζε μία ιδιωτική εταιρεία τους όρους πώλησης των προϊόντων μιας άλλης ιδιωτικής εταιρείας. Η τροποποίηση του νόμου με την κατάργηση της επίμαχης παραγράφου επιτρέπει στην Energean να διαπραγματευτεί και να πετύχει καλύτερους όρους πώλησης των προϊόντων της.
Η Συμφωνία
Η μακροχρόνια συμφωνία που πέτυχε με την BP, με καλύτερους από τους μέχρι σήμερα ισχύοντες όρους, για την αγορά του συνόλου της παραγωγής για τα επόμενα 6 χρόνια, επιτρέπει μακροχρόνιο σχεδιασμό για επενδύσει με στόχο την αύξηση της παραγωγής.
Ήδη η Energean εξήγγειλε την πραγματοποίηση 5 νέων γεωτρήσεων στον κόλπο της Καβάλας και νέο επενδυτικό πρόγραμμα που ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ, τη διετία 2014-15, καθώς με όπλο τη συμφωνία με την BP, θα μπορεί να εξασφαλίσει τραπεζική χρηματοδότηση με καλύτερους όρους.
Πραγματοποίηση επενδύσεων σημαίνει είσοδο τεχνολογίας και τεχνογνωσία στη χώρα, αύξηση παραγωγής, μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων, περισσότερα κέρδη, μεγαλύτερα έσοδα για το Δημόσιο (φόρος 20% και έσοδα από δικαιώματα, royalties, ανάλογα με την αύξηση της παραγωγής), έσοδα για την τοπική κοινωνία (5% των κερδών), διασφάλιση των θέσεων εργασίας και νέες ευκαιρίες, σε μία περίοδο που οι δυνατότητες απασχόλησης έχουν μειωθεί δραματικά.
Εάν επιτευχθεί ο διπλασιασμός της παραγωγής και παράλληλα προχωρήσουν οι έρευνες και η ανάπτυξη σε άλλες περιοχές για τις οποίες ήδη έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν διαγωνισμοί, τότε η Ελλάδα θα στείλει ένα δυνατό μήνυμα αξιοπιστίας στους υποψήφιους επενδυτές του τομέα, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες, σε μία περίοδο που οι δυνατότητες απασχόλησης έχουν μειωθεί δραματικά.
Τερέζα Φωκιανού, Πρόεδρος και ΔΣ FLOW ENERGY, πρ. Δ/νων Σύμβουλος και ΔΣ ΔΕΠ-ΕΚΥ
Τις θέσεις της Ελλάδας για Κυπριακό και ΑΟΖ μετέφερε ο Κ. Παπούλιας στον Α. Μανσούρ.
Ευρεία ατζέντα διμερών θεμάτων και εκκρεμοτήτων καθώς και η εξελισσόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, βρέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον μεταβατικό Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αντλί Μανσούρ, το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο. Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του Αιγυπτίου Προέδρου στο εξωτερικό.
Μετά τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες ο κ. Παπούλιας ανέφερε, στις κοινές δηλώσεις των δύο Προέδρων, ότι διαβεβαίωσε τον κ. Μανσούρ για τη στήριξη της Ελλάδας στην Αίγυπτο, στη μεταβατική περίοδο που διανύει, ώστε να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει διαδικασία εκδημοκρατισμού καθώς και ότι αναγνωρίζει τον ηγετικό της ρόλο στη ευρύτερη περιοχή.
«Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τη διαχείριση των θαλασσίων συνόρων της Ένωσης», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος εμμέσως στην εκκρεμότητα που υφίσταται με την Αίγυπτο για συμφωνία των δύο χωρών στον καθορισμό των ορίων της ΑΟΖ. «Η σημασία της επίσκεψής μου δείχνει τη βαρύτητα που έχει η Ελλάδα, λόγω της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ, και συμφωνήσαμε να πυκνώσουν οι επαφές για αμοιβαίο όφελος», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μανσούρ, προσθέτοντας ότι αναμένει να προχωρήσει η ελληνική Προεδρία την εμβάθυνση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης.
Σχετικά με τα διμερή ζητήματα, οι δύο Πρόεδροι σημείωσαν το υψηλό επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών και των ελληνικών επενδύσεων στην Αίγυπτο, ενώ συζητήθηκαν εκτενώς και θέματα τουριστικής συνεργασίας. Ο κ. Παπούλιας είπε ότι «ως προς τις νομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν σε σχέση με αυτά, έκανα μνεία προς τον Αιγύπτιο Πρόεδρο». Ο Αντλί Μανσούρ ανέφερε ότι τα νομικά προβλήματα των Ελλήνων επενδυτών θα απασχολήσουν τη μικτή επιτροπή οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών που αποφασίστηκε να συνέλθει εντός του έτους.
Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και πως αταλάντευτος στόχος και διαρκής επιδίωξη παραμένει ο τερματισμός της παράνομης τουρκικής κατοχής καθώς και η εξεύρεση λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Επισήμανε δε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη».
Επιπλέον ο κ. Παπούλιας εξέφρασε τη θέση της Ελλάδας «υπέρ δίκαιης συνολικής λύσης στο Μεσανατολικό», όπως είπε χαρακτηριστικά, και δήλωσε ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία που παρουσιάζεται με τη Διάσκεψη της Γενεύης, για την κρίση στη Συρία, ενώ για το Ιράν εκτίμησε ως θετική εξέλιξη την ενδιάμεση συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Εξάλλου, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος επισήμανε τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ ειδικότερα για την κρίση στη Συρία είπε ότι «πρέπει να απομακρυνθούμε από τη στρατιωτική λύση και να αναζητηθεί πολιτική λύση στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Γενεύης».
Μετά τις δηλώσεις, ο κ. Παπούλιας παρέθεσε γεύμα στον Αιγύπτιο ομόλογό του στο οποίο παρακάθησαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης , η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας. Από αιγυπτιακής πλευράς παρακάθησαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Τουρισμού της χώρας και μέλη της ακολουθίας του κ. Μανσούρ.
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος δώρισε στον κ. Παπούλια ένα χαλί και ο Έλληνας Πρόεδρος του προσέφερε αντίγραφο χάλκινου επιχρυσωμένου στεφανιού με φύλλα κισσού και καρπούς, από το Μουσείο Μπενάκη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λύση στους Υδρογονάνθρακες Βλέπει η Ιταλία
Λύση στα δημοσιονομικά της προβλήματα αναζητεί η Ιταλία μέσω της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων. Με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ο δρόμος για εντατικοποίηση των ερευνών στην περιοχή της Μπασιλικάτα, η οποία αποκαλείται συχνά το «Τέξας της Ιταλίας», λόγω των κοιτασμάτων της.
Στην περιοχή αυτή, οι προσπάθειες της κυβέρνησης παρεμποδίζονταν επί χρόνια λόγω των αντιδράσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία ισχυρίζεται ότι δεν λαμβάνει δίκαιο μέρισμα από την εκμετάλλευση του πετρελαίου, ενώ ανησυχεί και για τις πιθανές επιπτώσεις των γεωτρήσεων στον τουρισμό της.
Τώρα όμως, η κυβέρνηση κάνει μια νέα προσπάθεια ώστε να μπορέσει η Eni και άλλες εταιρείες να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα σε πιο ευρεία κλίμακα. Στα πλαίσια αυτά, προσφέρει μεγαλύτερα κίνητρα στην τοπική κοινωνία, με τη μορφή των εσόδων και των δημοσίων έργων. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει απλοποιήσει τη νομοθεσία για τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες, ώστε να προσελκύσει επενδυτές.
Ανάμεσα στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην ιταλική αγορά συγκαταλέγεται η Mitsui, που από κοινού με την Eni εκμεταλλεύεται κοίτασμα στην Τέμπα Ρόσα με αποθέματα 440 εκατ. βαρελιών. Η επένδυση στο εν λόγω κοίτασμα εκτιμάται σε 1,6 δις. δολάρια.
Αποσπάσματα από την ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας
Τις αλλαγές που δρομολογήσαμε τα δύο τελευταία χρόνια, πρέπει να τις ολοκληρώσουμε. Και να προχωρήσουμε ακόμα παραπέρα.
Η Ελλάδα δοκιμάστηκε, αλλά άντεξε! Και τώρα αλλάζει ριζικά, ξεπερνά τα προβλήματά της, μπαίνει στον δρόμο της εξυγίανσης και της ανάκαμψης.
Το 2013, για πρώτη φορά, η Ελλάδα έβγαλε δημοσιονομικό πλεόνασμα, πρωτογενές πλεόνασμα, στα δημοσιονομικά μας. Για πρώτη φορά έβγαλε πλεόνασμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών συναλλαγών της εδώ και πολλά χρόνια. Ενώ για το 2014, προβλέπεται ότι για πρώτη φορά θα έχει ανάκαμψη, μετά από 6 χρόνια ύφεσης.
Κι αυτό προσπαθούμε τώρα: να επιταχύνουμε την βιώσιμη Ανάπτυξη από δω και στο εξής, ώστε να απαλλαγούμε από κάθε ανάγκη στήριξης. Κι ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε επιτυχώς τις διαρθρωτικές αλλαγές. Γιατί; Γιατί οι μεταρρυθμίσεις, φίλες και φίλοι, γίνονται πολύ πιο εύκολα σε συνθήκες Ανάκαμψης και Ανάπτυξης, παρά σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης. Την οποία ευτυχώς τώρα ξεπερνάμε…
Στόχος: Βελτίωση των ρυθμών Ανάπτυξης με έργα εντάσεως εργασίας, σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, η ναυτιλία και ο τουρισμός.
Τέλος, η Ελλάδα φιλοδοξεί να δώσει νέα πνοή στις Θαλάσσιες Πολιτικές της Ένωσης. Κράτη-μέλη και θεσμοί εργάζονται ήδη για την ενίσχυση και εφαρμογή τους. Χρειάζεται όμως, ο επαναπροσδιορισμός, η επανεξέτασή τους, ώστε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στις ανάγκες των πολιτών, αλλά και στις προκλήσεις του αύριο.
Οι άξονες στους οποίους θα κινηθούμε είναι δύο: Ανάπτυξη, περιλαμβανομένου και του τομέα της ενέργειας, και Ασφάλεια, στον οποίο περιλαμβάνονται ο καθορισμός και η διαχείριση των ευρωπαϊκών θαλάσσιων ζωνών. Να μη ξεχνάμε ότι ο υποθαλάσσιος πλούτος που κρύβει η θάλασσα μπορεί να αποτελέσει, στο ορατό μέλλον, την απάντηση στα μεγάλα προβλήματα του ενεργειακού μας εφοδιασμού. Και σας θυμίζω εκείνο που από το 2004, όταν ήμουν ευρωβουλευτής ακουγόταν παντού στις αίθουσές μας: επιτέλους η Ευρώπη να απαντήσει στο πρόβλημα, λέγαμε τότε, της ενεργειακής ανασφάλειας, του “energy insecurity”…
Η Ελληνική Προεδρία, λοιπόν, θα προσεγγίσει τη Διεύρυνση δυναμικά και κατά περίπτωση, με στόχο την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας καθεμιάς από τις ενδιαφερόμενες χώρες, αναλόγως των επιδόσεων και των ιδιαιτεροτήτων τους. Υπενθυμίζω ότι οι βασικές αρχές και μηχανισμοί της «Ατζέντας της Θεσσαλονίκης» εξακολουθούν να διέπουν την πορεία της περιοχής προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Ετικέτες
Text
Αιγυπτιακός διαγωνισμός για έρευνες υδρογοναθράκων δίπλα στην Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ
Το υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτού Πλούτου της Αιγύπτου με σχετική ανακοίνωση του στον Τύπο προκηρύσσει την έναρξη διαγωνισμού για αδειοδότηση τεμαχίων στη ξηρά και τη θάλασσα για έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τελευταία ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος έχει οριστεί η 19η Μαΐου 2014.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου προκηρύσσει διαγωνισμό για αδειοδότηση 10 τεμαχίων στην ξηρά (Δυτική Έρημο) και 5 τεμαχίων στην Ερυθρά Θάλασσα (Κόλπος Σουέζ) για έρευνες για πετρέλαιο. Ο διαγωνισμό περιλαμβάνει επίσης 5 τεμάχια στη Μεσόγειο Θάλασσα και 2 στην ξηρά (βόρεια παράλια μεταξύ του Δέλτα του Νείλου και της Διώρυγας του Σουέζ) για έρευνες για φυσικό αέριο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο συγκεντρώνουν τα τεμάχια στη Μεσόγειο, καθότι τα 4 από τα 5 τεμάχια εφάπτονται της κυπριακής ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα, η αιγυπτιακή πλευρά προτίθεται να αδειοδοτήσει το τεμάχιο 8 το οποίο συνορεύει με το κυπριακό τεμάχιο 12 και μέρος του 11, ενώ παράλληλα συνορεύει και με την ισραηλινή ΑΟΖ, ανατολικά. Προσφορές δέχεται και για το τεμάχιο 11, το ποίο συνορεύει με τα κυπριακά τεμάχια 4,5 και 10 και το τεμάχιο 12, το οποίο συνορεύει με το κυπριακό 4 και την ελληνική ΑΟΖ. Τέλος, η Αίγυπτος προτίθεται να αδειοδοτήσει ένα νέο τεμάχιο που συνορεύει με το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο δεν περιλήφθηκε στον περσινό διαγωνισμό.
Η ενέργεια της θάλασσας
Από την Αρχαιότητα, η θάλασσα αποτελεί ένα βασικό φίλτρο διότι λόγω δυσκολίας της διαχείρισής της, απαιτείται νοημοσύνη και μόνο οι πολιτισμοί που έχουν χτίσει τα θεμέλιά τους πάνω σε αυτή έχουν την πιστοποίηση αυτού του κατορθώματος. Διότι η θάλασσα είναι ένα δυναμικό στοιχείο και δεν μπορεί κανείς να ποντάρει πάνω σ’ ένα σημείο ισορροπίας. Κατά συνέπεια επιβάλλεται η έννοια της ανθεκτικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο και μάλιστα διαχρονικά, ο Ελληνισμός έχει διακριθεί. Αυτό ισχύει ακόμα και τώρα με τον εμπορικό μας στόλο. Έτσι αυτή η ενέργεια της θάλασσας μάς είναι γνωστή εδώ και αιώνες, άρα υπάρχει μία οικειότητα με το αντικείμενο. Τώρα όμως υπάρχει μια σημαντική αλλαγή φάσης με την έννοια της γαλάζιας ενέργειας. Και σε αυτό το πλαίσιο η μεγάλη διαφορά που κάνει τη διαφορά είναι ότι η θάλασσα δεν θεωρείται πια ως ένα αντικείμενο δύο διαστάσεων αλλά τριών με το βάθος της. Βέβαια στην πραγματικότητα η θάλασσα είναι ένας χωροχρόνος και συνεπώς έχει τέσσερις διαστάσεις. Διότι ο χρόνος πάνω στη θάλασσα είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Ο χρόνος σε συνδυασμό με το βάθος προσφέρει νέες δυνατότητας και αυτό αποτελεί το νομικό πλαίσιο του Δικαίου της Θάλασσας. Έτσι βλέπουμε ότι η έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι η αξιοποίηση και μάλιστα η στρατηγική αυτών των δεδομένων. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ακολουθούμε μια διαχρονική στρατηγική με την ελληνική ΑΟΖ που γίνεται η υψηλή μας στρατηγική για να έχουμε ανάκαμψη και ανάπτυξη.
Ετικέτες
Text
Δεν υπάρχει γαλάζια ενέργεια δίχως ΑΟΖ
Δεν υπάρχει γαλάζια ενέργεια δίχως ΑΟΖ και θα πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους αν θέλουν να καταλάβουν τι διακυβεύεται τους επόμενους μήνες με την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλιώς θα έχουν την εντύπωση ότι κάτι υπάρχει. Ενώ εντός των 6 ΝΜ δεν υπάρχει τίποτα το ουσιαστικό που μπορεί να γίνει με αυτή την έννοια. Τα στρατηγικά αποθέματα των υδρογονανθράκων και των υδριτών μεθανίου βρίσκονται μακριά από τις ακτές και δεν ανήκουν στην κυριαρχία αλλά στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Κατά συνέπεια πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι ο όρος γαλάζια ενέργεια είναι κι ένας συμβολισμός αλλά κι ευφημισμός για την θεσμική ορολογία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Επίσης καθώς η ΑΟΖ είναι αποκλειστικά ένα εθνικό δικαίωμα, η έκφραση γαλάζια ενέργεια επιτρέπει την αναφορά σε ευρωπαϊκό πλαίσιο με ένα ευρύτερο φάσμα δράσεων. Ακολουθείται το ψήφισμα για τις οριοθετήσεις και τη διαχείριση των υδρογονανθράκων και ενισχύεται με τη γαλάζια ενέργεια που δεν προκαλεί καμιά αντίδραση ενώ ξέρουμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Είναι σημαντικό λοιπόν να ξέρει κάθε Έλληνας ότι η αναφορά σε αυτή είναι επί της ουσίας μια έμμεση αλλά και άμεση αναφορά στην ΑΟΖ. Έτσι κάθε λόγος ενισχύει αυτό το πλαίσιο και δίνει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε όλο το ευρωπαϊκό πεδίο στην Ανατολική Μεσόγειο δίχως κανένα ενδοιασμό ή φοβία. Η ΑΟΖ είναι λοιπόν η ουσία της γαλάζιας ενέργειας και αυτή η δυναμική της ελληνικής ΑΟΖ.
Ετικέτες
Text
«Εξαγωγές και καινοτομία, ο καθρέφτης της επιτυχίας»
Στη θάλασσα και στην ΑΟΖ βλέπει το μέλλον της Ελλάδας ο καθηγητής Νίκος Λυγερός. «Η Ελλάδα έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον μέσα στη θάλασσα. Αρα, αν δεν αξιοποιήσει και δεν χρησιμοποιήσει το ευρωπαϊκό πλαίσιο τώρα που έχει την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι άξια της τύχης της. Δεν υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο, ήρθε η ώρα να περάσουμε στη φάση της υλοποίησης», υπογράμμισε σε ομιλία του σε εκδήλωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), στη Θεσσαλονίκη.
Πρόσθεσε ότι η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει ορθολογικά και στρατηγικά τα μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων που έχουν βρεθεί στο χώρο της.
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όπως είναι το ελαιόλαδο, ο πολιτισμός, τα αρχαία και ιστορικά μνημεία, ο τουρισμός, η ποικιλία του τοπίου, που, όπως είπε, αποτελούν την ανθεκτικότητα και την καινοτομία τη χώρας. Επισήμανε ότι ασύγκριτο πλεονέκτημα αποτελεί ο Ελληνισμός, ο οποίος από μόνος του αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες καινοτομίες της ανθρωπότητας.
Σύμφωνα με τον Ν. Λυγερό, μια χώρα που δεν κάνει εξαγωγές, δεν μπορεί να έχει οικονομικά οφέλη. «Η καινοτομία και οι εξαγωγές αποφέρουν τις γνήσιες απολαβές. Για την εξωστρέφεια, η σωστή λέξη είναι "καθρέφτης", με την έννοια ότι πρέπει να "βλέπεις πώς σε βλέπουν", για να βλέπεις πώς πραγματικά είσαι», υπογράμμισε.
Ετικέτες
Text
ΑΟΖ, Ζεόλιθος και Καινοτομία
Τώρα συνειδητοποιούμε ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο Ζεόλιθος και η Καινοτομία μπορούν ν’ αποτελέσουν βασικά στοιχεία για να θεμελιώσουμε την Υψηλή μας Στρατηγική σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο. Όταν έχεις υδρογονάνθρακες και υδρίτες μεθανίου στη θάλασσά σου, όταν έχεις ορυκτό πλούτο στη γη σου, όταν έχεις νοημοσύνη στην έρευνά σου κι όταν ξέρεις ότι ο χρόνος είναι μαζί σου, δεν επιτρέπεται να σε πληγώνει η μιζέρια της καθημερινότητας. Δεν είναι ανάγκη να πιέζεσαι από τα οικονομικά δεδομένα, όταν έχεις στη διάθεσή σου στρατηγικές λύσεις που δίνουν τη δυνατότητα να έχεις όχι μόνο ανάπτυξη αλλά ανάκαμψη. Ο Ελληνισμός θέλουμε δεν θέλουμε έχει διαχρονική ανθεκτικότητα κι έχει αποδείξει ότι αποτελεί προσφορά για όλη την Ανθρωπότητα. Δεν είναι της τύχης αλλά της ανάγκης. Δεν είναι της σκλαβοσύνης αλλά της ελευθερίας. Δεν είναι των γονατισμένων και παραμένει όρθιος ακόμα κι όταν όλοι οι άλλοι σκύβουν. Ξέρει τι σημαίνει αντίσταση και θυσία και γι αυτό το λόγο βρίσκεται ακόμα σε αυτή τη γεωστρατηγική θέση. Λειτουργεί τοποστρατηγικά στο δίκτυο και χρονοστρατηγικά σαν υπερχορδή. Έτσι αν το πάρουμε απόφαση και συνδέσουμε την καινοτομία με τη νοημοσύνη, θα αλλάξουμε τα δεδομένα και ειδικά αυτά που θεωρούμε δεδομένα. Έτσι θεωρούμε ότι αυτό το σύμπλεγμα ΑΖΚ μπορεί να είναι και η χειροπιαστή βάση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας που δημιουργείται τώρα με νέα θεμέλια έτσι ώστε ν’ αποτελέσει μία πλατφόρμα δράσεων άξιας του Ελληνισμού για να αναδείξει κι όχι μόνο να υποστηρίξει την ευελιξία, την πλαστικότητα και τη στρατηγική του ελληνικού πνεύματος.
Ετικέτες
Text
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΝΙΚΗ ΤΖΑΒΕΛΑ
Νίκη
ΤΖΑΒΕΛΑ
Επιτροπή
Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, Συντονίστρια
Αντιπροσωπεία για
τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Αντιπρόεδρος
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014
Στη κοινή μεικτή επιτροπή μεταξύ Επιτροπής Βιομηχανίας,
Έρευνας και Ενέργειας και Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
(ΕΚ) ψηφίστηκε η έκθεση για το νέο ενεργειακό και κλιματικό πακέτο για το
2030. Σε αυτή τη φάση υιοθετήθηκε η
τροπολογία της ευρωβουλευτού κας Νίκης Τζαβέλα η οποία έχει ως εξής - τονίζει
την ανάγκη να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια και ενεργειακή αυτάρκεια της
ΕΕ, που επιτυγχάνεται πρωτίστως με την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και
των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες, σε συνδυασμό με άλλες εναλλακτικές
πηγές ενέργειας, μειώνουν την εξάρτηση από τις εισαγωγές• σημειώνει το
αναδυόμενο ενδιαφέρον σχετικά με την έρευνα για κοιτάσματα πετρελαίου και
φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο• πιστεύει ότι, στο πλαίσιο
της πολιτικής της ΕΕ στον τομέα της θαλάσσιας γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού
αερίου, πρέπει να δοθεί έμφαση στους ενδεχόμενους κινδύνους και στην οριοθέτηση
των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (AOZ) των
ενδιαφερόμενων κρατών μελών και των σχετικών τρίτων χωρών, σύμφωνα με τη
Σύμβαση UNCLOS, την οποία
έχουν προσυπογράψει όλα τα κράτη μέλη και η ΕΕ καθαυτή.
Το πλήρες κείμενο της έκθεσης αναμένεται να επικυρωθεί
στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο στις αρχές Φεβρουαρίου. Επισημαίνεται η σημαντικότητα αυτής της
επιτυχίας καθώς ενισχύει τα εθνικά μας συμφέροντα σε ότι αφορά την εκμετάλλευση
του εγχώριου πλούτου και την υποστήριξη της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται πως η κα Τζαβέλα είχε προωθήσει το ίδιο
θέμα και σε δική της έκθεση για τον ενεργειακό χάρτη πορείας για το 2050 και
τώρα ενσωματώνεται και σε αυτή την έκθεση.
Ισραήλ: Σχεδιάζει αγωγό για εξαγωγή ΦΑ στην Ιορδανία
Αγωγό από τη Νεκρά Θάλασσα προς τα σύνορα με την Ιορδανία σχεδιάζει να κατασκευάσει το Ισραήλ, με στόχο την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της χώρας, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν καλά το θέμα. Μέσω του αγωγού το Ισραήλ θα προμηθεύει τη γειτονική της Ιορδανία.
Το Υπουργείο Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ αναμένει να αρχίσουν οι εργασίες για τη σύνδεση μέσω αγωγού 15 χιλιομέτρων το 2015 και να ολοκληρωθούν το 2016, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Το υπουργείο ανέθεσε το έργο για λογαριασμό της Noble Energy Α.Ε. (NBL) και ενός Ιορδανού συνεταίρου.
Το έργο αναμένεται να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ιορδανίας, η οποία εισάγει καύσιμα από την Αίγυπτο, ωστόσο οι εισαγωγές αυτές έχουν επηρεαστεί από τις βομβιστικές επιθέσεις του αγωγού στο Σινά.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το ισραηλινό Υπουργείο Ενέργειας, το αντίστοιχο Υπουργείο της Ιορδανίας και η Noble Energy αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Noble Charles Davidson δήλωσε το Νοέμβριο ότι η εταιρεία έχει ως προτεραιότητα την εξαγωγή του ισραηλινού αερίου στις γειτονικές χώρες της από ό, τι προς τις αγορές της Άπω Ανατολή, κάτι που απαιτεί αποστολές δια θαλάσσης με δεξαμενόπλοια.
Οι αποφάσεις του Ισραήλ για εξαγωγές φυσικού αερίου έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, η οποία αναμένει ότι τα αποθέματα από το Ισραήλ θα ενισχύσουν τα αποθέματα που έχουν ανακαλυφθεί στην κυπριακή ΑΟΖ, ώστε να καταστεί βιώσιμη η δημιουργία τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό.
Kασίνης: Ξεκάθαρη πρόθεση για εξαγωγή ΦΑ από το Ισραήλ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΣΕΒΕ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θεσσαλονίκη, 7 Ιανουαρίου 2014
Η Ελλάδα είναι γη θάλασσας και σ’ αυτό οφείλεται η ανθεκτικότητα, η εξωστρέφεια και η καινοτομία μας
Με τη συμμετοχή πλέον των 200 ατόμων πραγματοποιήθηκε στις 07.01.14 η ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος με ομιλητή τον Στρατηγικό Σύμβουλο Δρ. Νίκο Λυγερό, στο “Noesis”, Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας, στη Θεσσαλονίκη. Θέμα της ομιλίας του Δρ. Λυγερού ήταν η «Γεωστρατηγική & Γεωοικονομική ανάλυση με βάση τις εξελίξεις στην ενεργειακή πολιτική - Η εξωστρεφής και καινοτομική προσέγγιση». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε η κοπή τηςπρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΕΒΕ, ενώ η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την χορηγία τηςALUMIL SOLAR.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρη Λακασά. Ο κ. Λακασάς τόνισε την ανάγκη της ορθής αξιοποίησης της Ελληνικής Προεδρίας στηνΕυρωπαϊκή Ένωση το α’ εξάμηνο 2014, προς όφελος της ενίσχυσης της εθνικής εξωστρέφειας, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε: «Για να έρθει ένα καλύτερο αύριο, πρέπει να νικήσουμε τον κακό μας εαυτό. Να επαναπροσδιορίσουμε το αξιακό μας σύστημα, ουσιαστικά να αναστήσουμε τον Καποδίστρια που φονεύσαμε και να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, ανταγωνιστικό κράτος. Η οικονομία μας θα πρέπει να αναγεννηθεί εκ των έσω, με τον ιδιωτικό τομέα στην πρωτοκαθεδρία. Δεν υπάρχουν ξένοι μάγοι και η επιλογή των δημόσιων επενδύσεων με δανεικά ή τύπωμα χρημάτων είναι αναχρονιστική. Το ζητούμενο για την χώρα μας είναι η κατεύθυνση στις ορθές γεωστρατηγικές και γεωοικονομικές πολιτικές για τον τόπο μας, με άξονα τις διακρατικές στρατηγικές συμμαχίες που διαμορφώνονται».
Σύμφωνα με τον Δρ. Λυγερό, μια χώρα που δεν κάνει εξαγωγές, δεν μπορεί να έχει οικονομικά οφέλη. Η καινοτομία και οι εξαγωγές αποφέρουν τις γνήσιες απολαβές. Για την εξωστρέφεια, η σωστή λέξη είναι «καθρέφτης», με την έννοια ότι πρέπει να «βλέπεις πώς σε βλέπουν, για να βλέπεις πώς πραγματικά είσαι».
Στο κύριο μέρος της ομιλίας του, ο Δρ. Λυγερός μίλησε για την γαλάζια ενέργεια και μέσα από μια ορθολογική ανάλυση του θέματος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ανέδειξε ότι αντικειμενικά αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για την χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα «Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τον ήλιο και τη θάλασσα που είναι τεράστιες μορφές ενέργειας. Τώρα ξέρουμε ότι έχουμε μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων και μέσω της ΑΟΖ μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε ορθολογικά και στρατηγικά. Η Ελληνική ΑΟΖέχει τεράστια σημασία, όχι μόνο για μας, και κατ’ επέκταση για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για τους αντιπάλους μας που προτιμούν να μην τη θεσπίσουμε καν και να μην συμπράξουμε διακρατικές συμφωνίες. Το θέμα δεν είναι να εκμεταλλευτούμε απλώς μια ευκαιρία, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά πραγματικά να εδραιώσουμε τη θέση μας σε μία ανθεκτική βάση.
Η ελληνική γη παράγει ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο και μέσω μιας κάθετης ανάπτυξης μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά που κάνει τη διαφορά. Αυτά τα δεδομένα είναι αντικειμενικά. Αν προσθέσουμε τον πολιτισμό με όλα τα αρχαία και τα ιστορικά στοιχεία, τοντουρισμό με την ποικιλία των τοπίων που έχουμε, πώς να μη θεωρήσουμε ότι ο τόπος είναι μια ευλογημένη γη; Διότι η Ελλάδα είναι γη θάλασσας και αυτό είναι η ανθεκτικότητα και η καινοτομία μας. Ο Ελληνισμός είναι το ασύγκριτο πλεονέκτημά μας και με το έργο του αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες καινοτομίες της Ανθρωπότητας. Έχουμε λοιπόν στη διάθεσή μας όλο αυτό το πολύτιμο υλικό, έχουμε ανθρώπινο δυναμικό και ερευνητές που διαπρέπουν στο εξωτερικό κι ακόμα αναζητούμε αν υπάρχει φως στο τούνελ. Μα όλη η Ελλάδα είναι φως από τότε που μετατρέψαμε την πέτρα σε μάρμαρο, από τότε που ο Προμηθέας έκλεψε τη φωτιά. Ας το συνειδητοποιήσουμε και ας ξεφύγουμε από τη μιζέρια της καθημερινότητας. Η Ελλάδα έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον μέσα στη θάλασσα. Άρα, αν δεν αξιοποιήσει και δεν χρησιμοποιήσει το ευρωπαϊκό πλαίσιο τώρα που έχει την Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι άξια της τύχης της. Δεν υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο, ήρθε η ώρα να περάσουμε στη φάση της υλοποίησης».
http://www.seve.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=1&&page=589&newsid=1235
Διάλεξη του Ν. Λυγερού: ''Γεωστρατηγική & Γεωοικονομική ανάλυση με βάση τις εξελίξεις στην ενεργειακή πολιτική - Η εξωστρεφής και καινοτομική προσέγγιση''
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
"Γεωστρατηγική & Γεωοικονομική ανάλυση με βάση τις εξελίξεις στην ενεργειακή πολιτική -
Η εξωστρεφής και καινοτομική προσέγγιση".
ΣΕΒΕ. "Noesis" Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας, Θεσσαλονίκη.
Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014
Ετικέτες
video
Υπεγράφη η Συμφωνία για Αέριο από το Λεβιάθαν στην Παλαιστίνη
Οι εταίροι του ισραηλινού κοιτάσματος Λεβιάθαν (
Noble
Energy,
Delek
Group,
Ratio
Oil
Exploration) υπέγραψαν την πρώτη
τους συμφωνία εξαγωγής φυσικού αερίου με την εταιρεία ηλεκτρισμού της Παλαιστίνης.
Πρόκειται για ένα συμβόλαιο ύψους 1,2 δις. δολαρίων, το οποίο
προβλέπει την εξαγωγή 4,75 δις. κ.μ. αερίου σε μια περίοδο 20 χρόνων, όπως έγινε
γνωστό. Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στην Ιερουσαλήμ από τον υπουργό Ενέργειας
της Παλαιστίνης, Ομάρ Κιτανέχ και τον μεγαλομέτοχο της
Delek, Γιτζάκ Τσούβα, παρουσία των διοικήσεων
όλων των εμπλεκόμενων εταιρειών.
Ο κ. Τσούβα δήλωσε με αφορμή την υπογραφή πως «μια ισχυρή
και σταθερή οικονομία θα φέρει ειρήνη σε όλη την περιοχή… Η οικονομική συνεργασία
θα φέρει τις χώρες πιο κοντά και θα θέσει την βάση για την ειρήνη».
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της
Noble
Energy, Λόσον Φρίμαν, τόνισε
πως «ο όμιλος ελπίζει να υπογράψει σύντομα κι άλλες συμφωνίες για το Λεβιάθαν,
τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και για εξαγωγές. Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε το
κοίτασμα όσο πιο γρήγορα γίνεται».
Εκτός από την οικονομική σημασία της συμφωνίας, οι αναλυτές
θεωρούν ότι είναι σημαντική και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς επιτρέπει στο Ισραήλ
να χρησιμοποιήσει την ενέργεια για να αναπτύξει στις σχέσεις του με τα γειτονικά
κράτη.
Η ΑΟΖ ως πολιτικό κριτήριο
Ν. Λυγερός
Με την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αποκτά ένα επιπλέον ενδιαφέρον, αφού μπορεί πλέον να λειτουργήσει ως πολιτικό κριτήριο με πυρήνα το θέμα της αξιοπιστίας. Τώρα που όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κοιτάσματα αξιόλογα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ μας, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Μεσογείου, έχει αποκτήσει μια αντικειμενική αξία σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να περάσουμε στο επόμενο στάδιο που να εμπεριέχει πράξεις και όχι μόνο προϋποθέσεις. Ας σταματήσουμε λοιπόν να ασχολούμαστε με ελληνοτουρκικές σχέσεις κι ας προχωρήσουμε αποτελεσματικά με ορθολογισμό και στρατηγική στο θέμα της θέσπισης και των οριοθετήσεων της ΑΟΖ. Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και τώρα σε επιστημονικό επίπεδο εξετάζουμε ήδη το πρόβλημα της τεμάχισης των οικοπέδων της ΑΟΖ μας. Πρέπει λοιπόν και στο επίπεδο της πολιτικής να προχωρήσουμε όχι μόνο επειδή έχει νόημα στρατηγικό αλλά και γιατί λειτουργεί ως κριτήριο αξιολογίας. Το έργο που άφησε στην Κύπρο ο Τάσος Παπαδόπουλος όσον αφορά στην κυπριακή ΑΟΖ είναι τόσο σημαντικό που έγραψε ιστορία. Ήρθε τώρα η ώρα των ιστορικών αποφάσεων και πράξεων για την Ελλάδα αφού κι εμείς μπορούμε. Τώρα το πολιτικό πεδίο είναι ενημερωμένο για τα δομικά και τεχνικά σημεία της Ελληνικής ΑΟΖ και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Αξιόλογο πολιτικό σύστημα για την πατρίδα μας, θα είναι αυτό που θα προσφέρει στην πατρίδα και στο λαό μας, την ελληνική ΑΟΖ και κανένα άλλο. Κατά συνέπεια, η Ελληνική Προεδρία είναι ένα πολύ καλό timing, για να ενεργοποιηθεί αυτή η υλοποίηση δίχως καθυστέρηση έτσι ώστε κι εμείς να ξέρουμε πραγματικά ποιοι είναι ικανοί να αξιοποιήσουν την ελληνική ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες.
http://lygeros.org/articles?n=14251&l=gr
Ετικέτες
Ευρωπαϊκή Ένωση,
Text
Ελληνική ποιότητα και καινοτομία
Ν. Λυγερός
Όταν έχεις μια χώρα σαν την πατρίδα μας κι αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις, είναι απλώς θέμα νοημοσύνης ή μάλλον έλλειψης. Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τον ήλιο και τη θάλασσα που είναι τεράστιες μορφές ενέργειας. Τώρα ξέρουμε ότι έχουμε μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων και μέσω της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε ορθολογικά και στρατηγικά. Έχουμε επίσης υψηλή ποιότητα ζεόλιθου και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα, ο οποίος ως κλινοπτιλόλιθος έχει πάμπολλες εφαρμογές σε πολλούς τομείς. Έχουμε ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο και μέσω μιας κάθετης ανάπτυξης μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά που κάνει τη διαφορά. Αυτά τα δεδομένα είναι αντικειμενικά. Αν προσθέσουμε τον πολιτισμό με όλα τα αρχαία και τα ιστορικά στοιχεία, τον τουρισμό με την ποικιλία των τοπίων που έχουμε, πώς να μη θεωρήσουμε ότι ο τόπος είναι μια ευλογημένη γη. Διότι η Ελλάδα είναι γη θάλασσας και αυτό είναι η ανθεκτικότητα και η καινοτομία μας. Εξετάζουμε συνεχώς τα οικονομικά δεδομένα κι έχουμε πήξει με ειδικούς που μας εξηγούν πάντα με καταστροφολογικό τρόπο ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Το πρόβλημα δεν είναι ότι το λένε γιατί τέτοιου τύπου ειδικών υπάρχουν και σε άλλες χώρες, αλλά ότι τους ακούμε και παραμένουμε στην αδράνεια. Η πατρίδα ξεπέρασε παγκόσμιους πολέμους, κατοχές, δικτατορίες, πείνα, φτώχεια κι είναι ακόμα όρθια και συνεχίζει να αποτελεί για πολλούς λαούς παράδειγμα αντίστασης λόγω Ελληνισμού. Γιατί αυτό είναι το ασύγκριτο πλεονέκτημά μας, ο Ελληνισμός, ο οποίος με το έργο του αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες καινοτομίες της Ανθρωπότητας. Έχουμε λοιπόν στη διάθεσή μας όλο αυτό το πολύτιμο υλικό, έχουμε ανθρώπινο δυναμικό και ερευνητές που διαπρέπουν στο εξωτερικό κι ακόμα αναζητούμε αν υπάρχει φως στο τούνελ. Μα όλη η Ελλάδα είναι φως από τότε που μετατρέψαμε την πέτρα σε μάρμαρο, από τότε που ο Προμηθέας έκλεψε τη φωτιά. Ας το συνειδητοποιήσουμε και ας ξεφύγουμε από τη μιζέρια της καθημερινότητας.
Ετικέτες
Text
Η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον μία πραγματικότητα. Και ταυτόχρονα η Ευρωζώνη έχει 18 μέλη πια με την ένταξη της Λετονίας. Έτσι με 28 κράτη-μέλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ακολουθήσει για αυτό το πρώτο εξάμηνο του 2014, τις γραμμές που επέλεξε η ελληνική προεδρία και στις οποίες θα δώσει έμφαση. Σε αυτό το πλαίσιο, θα υπάρξει και το πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία «ορίζοντας 2020». Αλλά το πιο σημαντικό πεδίο δράσης θα είναι η προώθηση των θαλάσσιων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι η θάλασσα είναι μια πηγή ανάπτυξης αλλά και ευημερίας. Μόνο που χρειάζεται στρατηγική και ορθολογική σκέψη. Έτσι πρέπει να έχουμε μία ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική και ειδικά στον τομέα της ναυτιλίας όπου η Ελλάδα παίζει ένα σπουδαίο ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο εδώ και χρόνια. Αυτό σχετίζεται άμεσα με τη γαλάζια ανάπτυξη η οποία πρέπει να υλοποιηθεί μ’ ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει την υδατοκαλλιέργεια, την εκμετάλλευση θαλάσσιου ορυκτού πλούτου, τη γαλάζιο βιοτεχνολογία. Και αυτό σχετίζεται και με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό αλλά και πρακτικά με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αδριατική θάλασσα και το Ιόνιο Πέλαγος δίχως να ξεχάσουμε την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Θαλάσσιας Ασφάλειας. Αν εξετάσουμε λεπτομερειακά αυτά τα θέματα θα καταλάβουμε ότι είναι πυκνά για ένα εξάμηνο. Όμως είναι σημαντικό να επιτευχθούν για να προωθήσουμε σε γενικότερο πλαίσιο και το θέμα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών για ν' ακολουθηθεί η επιλογή της στρατηγικής που ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο για την αξιοποίηση των ΑΟΖ και Υδρογονανθράκων σε ευρωπαϊκό πλαίσιο έτσι ώστε να υπάρξει συντονισμός κινήσεων μεταξύ των κρατών μελών και σε εσωτερικό επίπεδο αλλά και σε εξωτερικό. Η ελληνική προεδρία έχει να παράγει απαραίτητο έργο για να ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας και να κάνει καινοτόμες πράξεις. Η αποστολή έχει αρχίσει τώρα.
Ετικέτες
Ευρωπαϊκή Ένωση,
Text